where-to-find-a-dog

De ideale hond vinden: Waar moet je beginnen?

sanne-dekker
Geschreven door Sanne Dekker | Hondentrainer
FACT CHECKED door Naomi de Jong
Laatste update: 24 april 2024

Dus je denkt erover om een hond aan je gezin toe te voegen? Dat is leuk!

Je kunt op heel veel plaatsen zoeken, maar ze zijn niet allemaal hetzelfde. Ik ben er geweest, heb het gedaan en heb onderweg het een en ander geleerd.

Dus, voordat je halsoverkop op puppyjacht gaat, zal ik je vertellen hoe je de perfecte hond vindt.

Waar vind je een hond?

Natuurlijk kun je in de krant kijken, naar een dierenwinkel gaan of zelfs websites op internet doorbladeren.

Maar de makkelijkste weg leidt je misschien niet naar de beste honden. Neem bijvoorbeeld puppyfabrieken.

Deze plaatsen produceren pups alsof het niets is, maar ze hebben vaak geen gezondheidscertificaat, wat later tot een heleboel problemen kan leiden.

Checklist voor het vinden van een betrouwbare bron voor honden

Hier is een handige checklist om je te helpen de goede fokkers te onderscheiden van de niet-zo-goede:

  • De fokker fokt slechts één of twee hondenrassen.
  • Alle honden hebben een gezondheidsgarantie.
  • De fokker neemt de hond op elk moment terug.
  • Ouders hebben certificeringen van gerenommeerde organisaties
  • Honden worden gefokt om het ras te verbeteren, niet om snel geld te verdienen.

Gerenommeerde fokkers

reputable-breeder

Deze mensen doen het niet voor het geld. Nee, ze houden van hun ras en zijn op een missie om het nog beter te maken. Ze kennen hun zaakjes door en door, van rasstandaarden tot bloedlijnen, en ze zijn er helemaal op uit om pups van topkwaliteit te fokken.

Stappen om een betrouwbare fokker te vinden

Klaar om aan je zoektocht naar de perfecte pup te beginnen? Hier is een stap-voor-stap handleiding om je op weg te helpen:

  1. Begin met het raadplegen van bronnen zoals de AKC-website of verwijzingen van rasverenigingen.
  2. Als je eenmaal een lijst met potentiële fokkers hebt, is het tijd om contact te zoeken. Bel ze op, stuur ze een e-mail - wat u maar wilt. Stel alle vragen en krijg een idee of ze bij jou en je toekomstige hond passen.
  3. Goed, je hebt je lijst verkleind en een paar fokkers gevonden die je wel wat lijken. Nu is het tijd om uw beste puppy-liefhebbende glimlach op te zetten en ze een bezoekje te brengen. Maak een rondleiding door hun faciliteiten, ontmoet de ouders (indien mogelijk) en krijg een gevoel voor hun fokpraktijken. Vertrouw op je gevoel - als er iets niet klopt, is dat waarschijnlijk ook zo.

Interviewvragen om Fokkers te beoordelen

dog-breeding

Goed, je hebt een paar fokkers gevonden die veelbelovend lijken, maar hoe scheid je het kaf van het koren? Het draait allemaal om het stellen van de juiste vragen en om te weten te komen wat hen drijft.

Vraag 1: Ben je lid van een vereniging? Laten we beginnen met de basis. Zijn ze lid van een rasvereniging? Als ze lid zijn van een rasvereniging, tonen ze hun toewijding aan het ras en hun inzet om de normen te handhaven.
Vraag 2: Toon me wat je hebt Laten we het vervolgens hebben over referenties. Doen ze mee aan conformation of performance evenementen? Dit geeft je inzicht in hun betrokkenheid bij de hondenwereld en hun toewijding aan het fokken van eersteklas pups.
Vraag 3: Tijd op de klok Ervaring is belangrijk, mensen. Hoe lang fokken ze al met dit specifieke ras? Hoewel iedereen ergens moet beginnen, hebben doorgewinterde fokkers vaak de knowhow om gezonde, gelukkige pups te fokken.
Vraag 4: Kwaliteit boven kwantiteit Hoeveel rassen showen of fokken ze? Idealiter wil je een fokker die gespecialiseerd is in één of twee rassen, in plaats van zich te verspreiden met een waslijst aan pups.
Vraag 5: Titels en trofeeën Laten we het eens hebben over prestaties. Hebben de ouders van de pups titels in conformation, gehoorzaamheid of andere prestaties? Een fokker die fokt voor uitmuntendheid heeft waarschijnlijk een aantal lofbetuigingen om mee te pronken.

Vraag 6: De matchmaker Hoe hebben ze de dekreu gekozen? Een doordacht antwoord hier laat zien dat ze niet zomaar twee honden bij elkaar gooien en hopen op het beste - ze selecteren zorgvuldig partners om het ras te verbeteren.
Vraag 7: Stamboomgeheimen Heb je een stamboom? Vraag om foto's en informatie over de afstamming van de puppy, van ouders tot grootouders en verder. Een fokker met verstand van zaken deelt graag zijn stamboom met je.
Vraag 8: Gezondheid is belangrijk Gezondheidscertificaten zijn niet-onderhandelbaar. Hebben de ouders certificaten van organisaties zoals de Orthopedic Foundation for Animals (OFA) of PennHIP? Dit zorgt ervoor dat je toekomstige pup een goede start maakt op het gebied van gezondheid.
Vraag 9: Fokken voor het betere Waarom hebben ze deze twee honden gefokt? Een fokker die voor de lange termijn gaat, heeft een duidelijk doel voor ogen: puppy's voortbrengen die het ras verbeteren en de erfenis voortzetten.
Vraag 10: Leeftijd voor schoonheid Hoe oud zijn de ouders van de puppies? Idealiter zijn ze twee jaar of ouder om er zeker van te zijn dat ze volwassen genoeg zijn om gezonde nakomelingen te produceren.
Vraag 11: Gezondheidscontrole Zijn de puppy's ontwormd en gevaccineerd? Een gezondheidscontrole is een must om er zeker van te zijn dat je nieuwe pelsbaby een goede start maakt.

Vraag 12: Contractuele verplichtingen Heb je een contract? Bekijk het zorgvuldig en zorg ervoor dat het alle basiselementen bevat, van gezondheidsgaranties tot terugkoopclausules.
Vraag 13: Neem me terug Nemen ze de hond onder alle omstandigheden terug? Een verantwoordelijke fokker zal je altijd steunen, wat er ook gebeurt.
Vraag 14: Papierwerk, alstublieft Zijn deze honden geregistreerd bij gerenommeerde organisaties zoals de AKC of UKC? Registratie zorgt ervoor dat je pup een bonafide lid is van de rasvereniging.
Vraag 15: Wat leveren ze bij de verkoop? Van vaccinatiegegevens tot startbenodigdheden, een gerenommeerde fokker zal je vanaf de eerste dag klaarstomen voor succes.

Asielen en opvangcentra

shelter-dogs

Een andere manier om je hond te vinden: asielen en opvangcentra. Deze plaatsen zijn als de superhelden van de huisdierenwereld, die opduiken om honden in nood te redden.

Dus als je klaar bent om je hart en je huis open te stellen voor een pup die op zoek is naar een tweede kans, lees dan verder.


Diversiteit in de kennel

Een van de mooie aspecten van asielen en opvangcentra is de grote verscheidenheid aan honden die je er vindt. Van gemengde rassen tot raszuivere honden, er is voor elk wat wils.

Adoptieprocedures en voorzorgsmaatregelen

De meeste asielen en opvangcentra hebben een grondig screeningsproces om ervoor te zorgen dat elke pup de perfecte match vindt. Ze zullen je allerlei vragen stellen over je levensstijl, je huis en je ervaring met honden om er zeker van te zijn dat je bij hen past.

Een plek om thuis te heten

Asielen en opvangcentra zijn niet zomaar tijdelijke tussenstations voor honden op hun reis naar een thuis voor altijd. Nee, het zijn veilige toevluchtsoorden waar elke pup met liefde en zorg wordt behandeld terwijl ze wachten op hun lang en gelukkig thuis.

No-Kill vs. dodelijke asielen

Het is belangrijk om te weten dat niet alle asielen gelijk zijn. Sommige asielen zijn geclassificeerd als "no-kill", wat betekent dat ze geen dieren euthanaseren tenzij het absoluut noodzakelijk is. Andere asielen moeten helaas de hartverscheurende beslissing nemen om dieren te euthanaseren vanwege ruimtegebrek of andere factoren.

De juiste match maken

Ongeacht hun classificatie werken asielen en opvangcentra onvermoeibaar om een thuis te vinden voor hun honden. En geloof me, er gaat niets boven het gevoel dat je een hond een tweede kans hebt gegeven op een gelukkig, gezond leven.

Dierenwinkel

pet-store-dog

Sommige dierenwinkels werken samen met plaatselijke asielen en opvangcentra om in hun winkel adoptie-evenementen te organiseren. Het is een win-winsituatie: de winkel kan laten zien dat ze betrokken zijn bij het welzijn van dieren en de asielen krijgen de broodnodige aandacht voor hun adoptiedieren.

De asielen achter de schermen

Asielenen werken onvermoeibaar om een thuis te vinden voor hun honden en de samenwerking met dierenwinkels is slechts een van de vele creatieve manieren waarop ze potentiële adoptanten bereiken.

Verscheidenheid is het kruid van het leven

Net als bij asielen en opvangcentra vind je ook bij dierenwinkels een gevarieerd aanbod van honden die beschikbaar zijn voor adoptie. Van speelse puppies tot doorgewinterde senioren, er is een pup voor elke voorkeur en levensstijl.

Adoptieprocedures en extraatjes

Nu vraag je je misschien af: hoe verloopt de adoptieprocedure bij een dierenwinkel? Dat verschilt van winkel tot winkel, maar je kunt verwachten dat je een aanvraag invult, een screening ondergaat en misschien zelfs je nieuwe harige vriend nog dezelfde dag mee naar huis neemt.

Steun

Door te adopteren via een evenement van een dierenwinkel voeg je niet alleen een nieuw lid toe aan je gezin, maar steun je ook het belangrijke werk van plaatselijke asielen en opvangcentra. Bovendien kun je tegen al je vrienden opscheppen over hoe je je harige vriend op de meest onverwachte plek hebt gevonden.

De valkuilen van dierenwinkels

dog-cage

Dierenwinkels zijn misschien niet de beste plek om je hond te vinden.

Commerciële fokkers en achterbuurthandelaren

Veel dierenwinkels betrekken hun dieren van commerciële fokkers, ook wel puppyfabrieken genoemd.

Deze faciliteiten geven vaak voorrang aan winst boven het welzijn van hun dieren, wat leidt tot slechte leefomstandigheden en gezondheidsproblemen bij de huisdieren die ze voortbrengen.

En laten we de fokkers in de achtertuin niet vergeten, die misschien niet de expertise of middelen hebben om verantwoord te fokken.

Gebrek aan transparantie

Een van de grootste rode vlaggen bij dierenwinkels is het gebrek aan transparantie over waar hun dieren vandaan komen. Gerenommeerde fokkers zijn trots op hun fokpraktijken en laten meestal graag hun faciliteiten zien en beantwoorden al je vragen. Dierenwinkels, aan de andere kant, kunnen aarzelen om deze informatie te verstrekken, wat je aan het denken zou moeten zetten.

Prijzige pups en verborgen kosten

Natuurlijk, die puppy in de etalage van de dierenwinkel ziet er misschien uit als een koopje, maar pas op: honden uit dierenwinkels hebben vaak een flink prijskaartje en verborgen kosten.

Van mogelijke gezondheidsproblemen als gevolg van slechte fokpraktijken tot de kosten voor de verzorging van een ziek of slecht gesocialiseerd huisdier, de initiële stickerprijs van die puppy kan uiteindelijk slechts het topje van de ijsberg zijn.

Over de Auteur

sanne-dekker
Sanne Dekker
Hondentrainer

Sanne is geboren en getogen in Breda, en heeft altijd al een grote liefde gehad voor honden. Haar ouders, die inmiddels met pensioen zijn, hebben beiden als dierenarts gewerkt toen ze opgroeide, wat haar interesse in dierverzorging al vroeg heeft aangewakkerd.

Ook Interessant

behavioral-problems-adopted-dogs
Door Sanne Dekker 13 dagen geleden
Omgaan met gedragsproblemen bij geadopteerde honden
socialize-dog
Door Sanne Dekker 13 dagen geleden
Je nieuwe hond socialiseren
dogproof
Door Sanne Dekker 13 dagen geleden
Een gids om je woning hondveilig te maken
signs-healthy-dog
Door Sanne Dekker 13 dagen geleden
Kenmerken van een gezonde hond
where-to-find-a-dog
Door Sanne Dekker 13 dagen geleden
De ideale hond vinden: Waar moet je beginnen?