Puppy Feeding

Alles wat je moet weten over puppyvoeding

sanne-dekker
Geschreven door Sanne Dekker | Hondentrainer
FACT CHECKED door Naomi de Jong
Laatste update: 17 april 2024

Korte samenvatting

  • Denk na over de goede en slechte kanten van het geven van droogvoer of rauw voer aan je huisdier.
  • Kijk uit voor bloat.
  • Geef je huisdier geen melk of chocolade en ook geen andere lekkernijen zoals snoep, cake of gebak.
  • Als je puppy minder dan drie maanden oud is, verdeel zijn dagelijkse maaltijden dan in minstens vier kleinere porties.

Het juiste voer voor je puppy kiezen

Voor onze gezondheid zorgen betekent de juiste voeding eten, en dat geldt ook voor onze harige vrienden! We verkennen verschillende opties voor het voeren van je puppy en bespreken de voor- en nadelen van elke keuze.

De evolutie van hondenvoer

Honden maken al heel lang deel uit van menselijke gezinnen en in het verleden genoten ze waarschijnlijk van onze restjes. Maar toen onze liefde voor honden groeide, groeide ook de dierenvoedingsindustrie. Nu hebben we verschillende opties en een populaire keuze is "brokken", het gedroogde hondenvoer dat je in de winkel vindt.

Puppy Feeding

Voordelen van brokken

Brokken werden populair omdat het handig is - geen gedoe meer met rommelige blikjes of het ontdooien van stinkend voer. Veel honden vinden brokken nu lekker, maar onlangs is er een discussie ontstaan over de vraag of het wel de gezondste optie is.

Rauw voeren

Sommige hondeneigenaren geven de voorkeur aan een natuurlijker dieet op basis van rauw vlees en botten, bekend als het BARF- of RMB-dieet. Deze aanpak claimt voordelen zoals een beter gebit. Niet alle dierenartsen zijn echter voorstander van deze methode vanwege de mogelijke risico's.

Zorgen over rauw voeren

Critici maken zich zorgen over problemen zoals botten die verstoppingen veroorzaken, het risico op parasieten door rauw vlees en de moeilijkheid om een uitgebalanceerd dieet te bieden. Helaas is er nog steeds een gebrek aan solide gegevens om deze zorgen te ondersteunen of weg te nemen.

Het spijsverteringsstelsel van uw hond begrijpen

Tegenstanders van rauwe voeding beweren dat moderne honden geen wolven zijn en geëvolueerd zijn om met andere diëten om te gaan. Het spijsverteringskanaal van honden en wolven lijkt echter veel op elkaar, beide zijn ontworpen voor het verscheuren van vlees en het vermalen van botten.

Voordelen en risico's van brokken

Brokken zijn handig en evenwichtig, maar kunnen leiden tot zachtere en stinkende ontlasting. Bovendien zijn bepaalde soorten brokken in verband gebracht met aandoeningen zoals een opgeblazen gevoel, een ernstig maagprobleem. Zonder uitgebreide studies is het echter een uitdaging om te bepalen wat op de lange termijn veiliger is.

Redenen om voor brokken te kiezen

Het voeren van brokken is gemakkelijk en het zorgt voor een evenwichtige voeding. Overweeg om voor brokken te kiezen als je specifieke omstandigheden of zorgen hebt, zoals een nieuwe puppy-eigenaar, jonge kinderen of te weinig ruimte om rauw voedsel te bereiden.

Buikproblemen

Puppy's kunnen last krijgen van maagklachten, waardoor brokken een stabielere keuze zijn in hun beginstadium.

Eerdere ervaring en jonge kinderen

Als het houden van een puppy nieuw voor je is of als je jonge kinderen hebt, zijn brokjes misschien een praktischer keuze.

Hulpmiddelen en reizen

Rauw voeren vereist ruimte en voorbereiding, waardoor brokken een geschikte optie zijn voor mensen met beperkte middelen of voor mensen die vaak reizen.

Redenen om voor rauw te kiezen

Rauw voeren kost misschien meer moeite, maar het geeft honden plezier, verbetert het gebit en kan andere gezondheidsvoordelen bieden. Overweeg rauwe voeding als je puppy met rauwe voeding is opgevoed, als je andere rauw gevoede honden hebt of als je toegang hebt tot voldoende vlezige botten.

Andere voedingsopties

Brokken en rauwe voeding zijn niet de enige keuzes. Traditioneel natvoer voor honden en zelfgemaakte maaltijden zijn ook geldige opties. Het is echter cruciaal om te zorgen voor een evenwichtige voeding en giftige humane voeding te vermijden.

Het belang van het verdelen van maaltijden

Ongeacht het gekozen dieet hebben puppy's meerdere kleine maaltijden per dag nodig. Een goede verdeling zorgt ervoor dat ze de voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben zonder spijsverteringsproblemen te veroorzaken.

Uw keuze maken

De keuze tussen brokken en rauwe voeding hangt af van je gezinssituatie, levensstijl en persoonlijke voorkeuren. Er is geen pasklaar antwoord, dus kies op basis van wat goed voelt voor jou en je puppy.

De wereld van rauw voeren verkennen

Het rauwe voerproces

Rauw voeren houdt in dat je je puppy een dieet geeft dat voornamelijk bestaat uit rauw vlees en botten. Sommige liefhebbers nemen ook groenten op in hun aanpak. Een goed begrip van de basisprincipes van dit proces is cruciaal om ervoor te zorgen dat je puppy een evenwichtige en voedzame voeding krijgt.

Voordelen van rauw voeren

Hoewel er claims bestaan over glanzende vachten en een betere gezondheid van het gebit, ontbreekt het nog steeds aan concreet bewijs voor sommige voordelen. Veel rauwe voerders melden echter positieve veranderingen in het algehele welzijn van hun honden.

Tandheelkundige gezondheid

Een veelgehoord voordeel van rauw voeren is een betere gezondheid van het gebit. Dit is vooral belangrijk omdat volgens het Royal Veterinary College een groot percentage van de honden lijdt aan tandvleesaandoeningen.

Anale klierproblemen

Rauwgevoede honden die voldoende bot in hun voeding krijgen, hebben vaak geen anaalklierproblemen. Dit in tegenstelling tot honden die brokken krijgen, waarbij het nodig kan zijn om de anaalklier te legen.

Zorgen aanpakken

Ondanks de potentiële voordelen heeft rauw voeren ook zijn bedenkingen, en het is essentieel om deze op een verantwoorde manier aan te pakken. Veelvoorkomende zorgen zijn het risico dat botten maagdarmverstopping veroorzaken, mogelijke overdracht van parasieten door rauw vlees en de uitdaging om een uitgebalanceerd dieet te bieden.

Botgerelateerde zorgen

Critici beweren dat botten kunnen versplinteren, wat problemen met het spijsverteringskanaal of verstikkingsgevaar kan veroorzaken. Het nemen van voorzorgsmaatregelen zoals het voeren van grotere, gewichtdragende botten kan deze risico's echter minimaliseren.

Risico op parasieten en infecties

De angst voor parasieten en infecties door rauw vlees is een andere zorg. Hoewel deze zorgen gegrond zijn, is er een gebrek aan uitgebreide gegevens die de incidentie van dergelijke problemen tussen rauw- en brokkengevoede honden vergelijken.

Overgang naar rauw voeren

Als je besluit om je puppy over te schakelen op een rauwe voeding, is een geleidelijke overgang essentieel om spijsverteringsproblemen te voorkomen.

Tips voor een soepele overgang

Om de overstap te maken, moet je de behoeften van je puppy begrijpen, rauwe ingrediënten van hoge kwaliteit vinden en geleidelijk rauwe maaltijden introduceren in hun dieet. Geduld en consistentie zijn de sleutel tijdens dit proces.

Extra voedingsopties en verzorging van puppy's

Traditioneel natvoer voor honden

Terwijl brokken en rauwe voeding populaire keuzes zijn, blijft traditioneel nat hondenvoer in blik of bak verkrijgbaar. Deze opties bieden gemak en kunnen geschikt zijn voor degenen die de voorkeur geven aan kant-en-klare maaltijden voor hun puppy's.

Zelfgemaakte maaltijden

Sommige hondeneigenaren kiezen ervoor om het voer van hun hond thuis te bereiden, door rauw vlees te mengen met zelfgekookt voer of zelfs brokjes toe te voegen. Hoewel deze aanpak maatwerk mogelijk maakt, is het essentieel om te zorgen voor een uitgebalanceerd dieet en je bewust te zijn van mogelijk giftig voedsel voor honden.

Voorzichtig met voedingsmiddelen voor mensen

Bepaalde menselijke voedingsmiddelen, zoals druiven, rozijnen, uien en chocolade, kunnen giftig zijn voor honden. Het is cruciaal voor de gezondheid van je puppy om goed op te letten wat je in zelfgemaakte maaltijden stopt.

Puppy Voeding

Puppy's hebben geen melk nodig na het spenen en vooral koemelk kan spijsverteringsproblemen veroorzaken. Of je nu kiest voor een uitgebalanceerd dieet van rauw vlees en botten of complete commerciële puppybrokken, zorgen voor de juiste voeding is van vitaal belang voor de groei en ontwikkeling van je puppy.

Geïnformeerde keuzes maken

Om de beste voedingsoptie voor uw puppy te kiezen, moet u verschillende factoren in overweging nemen, zoals uw levensstijl, de beschikbare middelen en de specifieke behoeften van uw harige metgezel. Onthoud dat er geen pasklare oplossing bestaat en dat wat werkt voor de ene hond, misschien niet werkt voor de andere.

Regelmatige tandheelkundige zorg

Ongeacht het gekozen dieet is gebitsverzorging cruciaal voor de algehele gezondheid van je puppy. Regelmatig tandenpoetsen, vooral bij puppy's die met brokken gevoerd worden, kan helpen om tandvleesaandoeningen te voorkomen en een goede mondhygiëne te behouden.

Maaltijden spreiden

Puppy's hebben meerdere kleine maaltijden per dag nodig om aan hun voedingsbehoeften te voldoen. Of je nu brokken of rauwe voeding geeft, volg de aanbevolen richtlijnen om spijsverteringsproblemen te voorkomen en ervoor te zorgen dat je puppy goed gedijt.

Holistische Puppyverzorging

Bewegen en spelen

Zorgen dat je puppy genoeg beweging krijgt, is cruciaal voor zijn fysieke en mentale welzijn. Regelmatig spelen en wandelen helpt om een sterke band tussen jou en je puppy op te bouwen. Pas de activiteiten aan het ras en het energieniveau van je puppy aan en houd altijd rekening met hun leeftijd en gezondheid.

Socialisatie

Stel uw puppy bloot aan verschillende omgevingen, mensen en andere dieren om positief sociaal gedrag te bevorderen. Vroege socialisatie legt de basis voor een goed aangepaste en zelfverzekerde volwassen hond.

Verzorging en hygiëne

Regelmatige verzorging is essentieel om je puppy schoon en gezond te houden. Borstel de vacht, knip de nagels, maak de oren schoon en poets de tanden regelmatig. Introduceer de verzorgingsroutines vroeg om er een positieve ervaring voor je puppy van te maken.

Veterinaire zorg

Plan regelmatige controles bij je dierenarts om de gezondheid van je puppy in de gaten te houden. Vaccinaties, parasietencontrole en gebitscontroles zijn vitale aspecten van preventieve zorg. Bespreek eventuele problemen of gedragsveranderingen onmiddellijk met je dierenarts.

Training en mentale stimulatie

Houd de geest van je puppy bezig door middel van trainingssessies en puzzelspeeltjes. Positieve bekrachtigingsmethoden moedigen goed gedrag aan en versterken jullie band. Mentale stimulatie is net zo belangrijk als lichaamsbeweging voor een veelzijdige, gelukkige hond.

De juiste trainingsaanpak kiezen

Verken verschillende trainingsmethoden en ontdek wat het beste werkt voor uw puppy. Of u nu lessen volgt, online bronnen gebruikt of met een professionele trainer werkt, consistentie en geduld zijn de sleutel tot succesvolle training.

Een levenslange band opbouwen

Om een sterke band met je puppy te creëren, heb je liefde, zorg en begrip nodig. Besteed aandacht aan hun individuele behoeften, leer hun signalen en zorg voor een ondersteunende omgeving. Een sterke band verbetert de communicatie en bevordert een vertrouwensrelatie.

Over de Auteur

sanne-dekker
Sanne Dekker
Hondentrainer

Sanne is geboren en getogen in Breda, en heeft altijd al een grote liefde gehad voor honden. Haar ouders, die inmiddels met pensioen zijn, hebben beiden als dierenarts gewerkt toen ze opgroeide, wat haar interesse in dierverzorging al vroeg heeft aangewakkerd.

Ook Interessant

Puppies Learn
Door Sanne Dekker 1 maand geleden
Hoe leren puppy's
Raising a Friendly Dog
Door Sanne Dekker 1 maand geleden
Tips voor het opvoeden van een vriendelijke hond
Puppy Feeding
Door Sanne Dekker 1 maand geleden
Alles wat je moet weten over puppyvoeding
Happy, Healthy Puppy
Door Sanne Dekker 1 maand geleden
Tips voor een gelukkige, gezonde puppy
Exercise Your Puppy
Door Sanne Dekker 1 maand geleden
Hoe je puppy trainen
Limit Biting and Growling
Door Sanne Dekker 1 maand geleden
Tips voor puppy's om bijten en grommen te beperken