cane-corso-hondenras-verzorging-gezin-sociaal-leven-fysieke-kenmerken-dieet-informatie

Cane Corso Hondenras Verzorging, Karakter, Raskenmerken en Dieet informatie

sanne-dekker
Geschreven door Sanne Dekker | Hondentrainer
Laatste update: 1 juni 2023

De Cane Corso (KAH-neh KOR-soh) komt oorspronkelijk uit Italië, de meervoudsvorm is Cani Corsi, dit wordt vaak verkeerd genoemd als Cane Corsi. De Cane Corso is een Italiaans ras met een uitgebreid verleden. Cani Corsi zijn afkomstig van historisch oude Romeinse honden en ze zijn hun beschermende instincten niet verleerd. Het zijn grote, zware, energievolle honden, die het goed doen met veel socialisatie en training.

De Cane Corso is een trouwe, handelbare hondenras die altijd bezig is met zijn belangrijkste taak: het beschermen van zijn huis en zijn baas. Zelfs als hij aan het dutten is op de bank, is hij nog steeds alert. De Cane Corso wordt ook wel eens de Italiaanse Molosser, Italiaanse Corso, Corso, Cane Corso Italiano, Cane Di Macellaio of Cane Corz genoemd.

Misschien heb je wel eens gehoord over hoe fantastisch een Cane Corso-hond als kameraad kan zijn. Dat ze extreem loyaal en majestueus zijn, met een krachtige uitstraling, maar wees alstublieft bewust op het feit dat ze niet geschikt zijn voor bangige mensen. De schattige, kleine, puppy Corso zal een grote 50+kilo hond worden, die van nature van alle mensen en huisdieren zal houden. Ze hebben een hoop socialisatie en gehoorzaamheidstraining van een ferme baas nodig.

De Cane Corso valt onder de grotere rassen groep, met een gemiddeld gewicht van 50 kilo en een gemiddelde schofthoogte van 60 centimeter. Vrouwelijke Italiaanse Molossers krijgen eens per jaar één nest met 4 tot 6 puppy’s, en hun levensduur is 9 tot 12 jaar.

Welke kenmerken en eigenschappen zijn kenmerkend voor de Cane Corso?

De Cane Corso is een grote, maar niet een rumoerige hond. Het is relatief rustig en ontspannen. Echter kan de Corz verassen als waakhond en redelijk actief worden, doordat ze verrassend behendig tonen voor zo’n reus. De Corso kan zich goed aanpassen aan het leven in stedelijke of landelijke gebieden, ondanks dat hij lui oogt, heeft de Cane Corso nog steeds dagelijks beweging nodig.

Hij houdt van zijn familie en wil altijd met hen doorbrengen. De Cane Corso is koppig, maar hij zal het goed doen met voldoende training en socialisatie. Rustig en makkelijk in de omgang, met zijn makkelijk te onderhouden korte, zachte vacht, houd rekening met wat gekwijl en gesnurk van je liefdevolle, toegewijde, grote huisdier.

Hoe Gaat de Cane Corso om met Familie?

Een Cane Corso in huis maakt je veiliger. Dit enorme hondenras is bijzonder loyaal en beschermend voor de mensen waar ze van houden. Ze kunnen met één blik vreemden intimideren. Toch kunnen deze grote honden, ondanks hun imposante uitstraling, heel erg liefhebbend met hun familie zijn. Voldoende socialisatie en training is heel belangrijk voor dit slim, maar koppig en sterk gedreven ras, dit maakt de Cane Corso een goede match voor een ervaren, assertieve hondenbaas.

Training en socialisatie vroeg in het leven zijn cruciaal voor de Cane Corso, als deze in een huishouden met meerdere generaties of andere huisdieren woont. De hond zijn goede eigenschappen voor het familieleven zijn volgzaamheid en zijn liefdevolle aard. Hoe dan ook, deze grote, actieve honden hebben nog steeds een hoop ruimte nodig om te bewegen. Appartementen zijn niet aangeraden, aangezien deze honden het beter doen in huizen met grote tuinen die bij voorkeur omheind zijn. Echter nemen honden, net zoals kinderen, vaak een mate van rommel met zich mee, en als dat onaanvaardbaar is, is een goudvis misschien een geschikter huisdier voor jou.

Een Cane Corso zal zwaar gehecht en toegewijd aan zijn familie worden, maar hij zal niet “zijn hart op de tong dragen.” Sommigen zijn duidelijk achterhoudend, anderen zijn meer uitgaand, maar weinig volwassen Corsi zullen uitbundig blijk geven van hun affectie. Ze zullen merkwaardig veel oogcontact maken met hun favoriete mensen. Ze houden ervan om dichtbij jou te zijn, meestal in dezelfde kamer, het liefst op een comfortabel matje of kussen in een hoek van de kamer of onder een tafel, gewoon hun baas gezelschap houden. Ze genieten van gesprekken, aaien en knuffelen als je het aanbiedt, maar ze zullen niet snel naar je toekomen om aandacht te vragen.

Hoe Gaat de Cane Corso om met Andere Honden?

Het vinden van een goede fokker is een van de belangrijkste zaken die een toekomstige baas moet doen. Een Cane Corso zijn temperament wordt bijna helemaal gevormd gedurende de 3e tot de 12e week voordat de puppy’s naar hun nieuwe bazen gaan. De vaardigheden die wel of niet ontwikkeld worden gedurende die tijd kan bepalen hoe je hond voortaan om zal gaan met mensen van alle leeftijden, zijn leefomgeving en vooral met andere honden.

Er zijn gevallen waarin de Cane Corso goed om kan gaan met andere honden, maar gewoonlijk zijn ze redelijk agressief tegen honden van hetzelfde geslacht. Dit komt waarschijnlijk door hun behoefte om hun baas voor hunzelf op te eisen. Als jij van plan bent om jouw Cane Corso te mengen met een ander huisdier van dezelfde grootte en hetzelfde geslacht, is het noodzakelijk om vroeg te beginnen met het socialiseren van de Corso met andere honden. Dit hoofdnoodzakelijk voor veiligheid en gezondheid op lange termijn. Dit zal ervoor zorgen dat de Cane Corso gewend raakt om rondom andere honden te zijn in het openbaar.

Het bewaken van voedsel, oftewel bezitsagressie, is normaal gedrag voor een Cane Corso. Dieren hebben dit gedrag ontwikkeld in de natuur, omdat wilde dieren de drijf moeten hebben om hun voedsel te beschermen, om te kunnen overleven.

Hoe Gaan Cani Corsi om met Ouderen?

De naam “Cane Corso” is Latijns voor ‘huisbeschermingshond’ en er is een goede rede voor deze naam. Cani Corsi zijn beschermingshonden. Dit ras is een uitstekende hondenvriend voor ouderen, zeker als ze alleen wonen.

De Corso is geen hond die vrienden wordt met iedereen die ze ontmoeten. Ze zijn in feite onverschillig tegenover andere honden en mensen die niet tot hun familie behoren, Corsi zijn extreem loyaal en beschermend voor hun families. Een Cane Corso zal afgestemd zijn met jouw eigen stemming en gevoelens en zal misschien zelfs denken dat deze gevoelens zoals, blijheid, rouw, woede of trots, door hen komen. Cane Corso bazen beschrijven hun relatie met hun honden als tegelijk subtiel en diepzinnig.

Gefokt om samen met hun mensen te werken, een familie hond die als taak heeft om een grootouder te beschermen en ondersteunen, zal al hun tijd met hen willen doorbrengen. Ze zullen het zeer goed doen als ze genoeg gezelschap hebben en ze zullen altijd bij hun mensen willen zijn, zo dichtbij mogelijk. Met deze beschermer in zicht zal iedere potentiële indringer wel overtuigen om ergens anders te gaan proberen in te breken.

Hoe Gaan de Cani Corsi om met Kinderen?

Deze honden hebben de mogelijkheid om hele goede familie honden te worden. Ze kunnen heel erg hartelijk en liefhebbend met kinderen zijn. Ze weten ook hoe ze liefelijk en zacht met kleine kinderen om moeten gaan. Deze kenmerken vertonen zich echter alleen als de hond is opgegroeid in een huishouden met een sterke leider, die duidelijke grenzen stelt. Denk er ook aan dat deze hond erg groot is, ook zonder intentie kan deze hond een klein kind verwonden. Om deze reden is het altijd van belang om op te letten als kinderen rondom een Cane Corso zijn.

Hoe Gaan Cani Corsi om met Buren of Huisgasten?

Cano Corso puppy’s moeten zo vroeg mogelijk het verschil leren tussen een uitgenodigde huisgast of buurman en een potentiële indringer. Het is noodzakelijk om je Cane Corz te laten socialiseren met zo veel mogelijk mensen. Het zal hen helpen om zelfverzekerd op te groeien tot vriendelijke volwassen honden. Er zijn ook puppy socialisatie klassen die hiermee kunnen helpen.

Als jijzelf aanwezig bent, zal je Cane Corso iedereen accepteren die je binnenlaat of voorstelt, maar ze zullen deze niet meteen vertrouwen, ze zullen op afstand blijven totdat ze er zeker van zijn dat de gast geen gevaar voor hun baas brengt.

Wat zijn de Fysieke Eigenschappen van de Cane Corso?

De Cane Corso is een hond die gefokt is om een beschermer te zijn, ze zijn forse, gespierde reuzen die er serieus uitzien. Deze grote honden groeien van kleine schattige puppy’s met hangoren, tot strenge vechthonden met majestueuze uiterlijks, die echte blikvangers zijn. Neem alleen nooit een Cane Corso alleen voor hun uiterlijk!

Bebouwde oren en een gecoupeerde staart zijn de standaard en benadrukken hun strenge houding. Cane Corso kleuren bevatten: zwart, lichtbruin, grijs, bruin en gestreept. Honden die lichter can kleur zijn hebben vaak een grijs masker over hun ogen en mond. In het kort, ze zien er serieus uit omdat ze serieus zijn.

Hoe ziet de Voeding van een Cane Corso eruit?

Het formaat van je volwassen Cane Corso bepaalt zijn voedingsbehoeften. Baseer het dieet van je Corz op de unieke voedings- en spijsverteringsbehoeften van een groot ras in alle verschillende levensfasen. De meeste hondenvoerbedrijven maken specifieke formules voor kleine, middelgrote en grote rassen en deze formules worden zelfs gemaakt voor dwergrassen.

Het is altijd gepast om het met je dierenarts over de voedingsbenodigdheden van je hond te hebben, om ervoor te zorgen dat je altijd voorbereid bent op het omgaan met leeftijd gerelateerde problemen van je Corso tijdens de groei. Een dierenarts kan adviseren over het dieet, de portiegrote, de maaltijdfrequentie en alle andere voedingszaken om er zeker van te zijn dat jouw harige vriend lang kan leven met een optimale gezondheid. Schoon, vers water moet altijd beschikbaar zijn. Een paar essentiële voedingstoffen voor Corsi zijn:

 • Eiwitten
 • Vetzuren
 • Koolhydraten
 • Mineralen
 • Vitaminen

Vermijd het voeden vanaf de tafel voor je Cane Corso, dit zorgt er alleen voor dat hij aankomt. In plaats daarvan, volg de richtlijnen hieronder, om ervoor te zorgen dat je harige vriend zo gezond mogelijk blijft.

Ondanks het formaat van de Cane Corso, is het een behendig en atletisch ras, die eten nodig heeft met dierlijke eiwitten en koolhydraten voor energie, vitaminen en mineralen voor spijsvertering- en immuun gezondheid, en omega vetzuren voor vacht en huid welzijn. Een hond van dit formaat, levendigheid en houding, zal verbeteren door droogvoer van hoge kwaliteit, omdat dit voer de juiste gebalanceerde porties van de eerdergenoemde ingrediënten bevat.

De portie grootte voor je Cane Corso hangt echter af van de levensfase, gezondheid, metabolisme, activiteitenniveau en natuurlijk, het merk en recept van het voer dat hij eet. Voer je Cane Corso voer dat is samengesteld voor een groter ras met verschillende recepten voor puppy’s, volwassenen en senioren, of ga op zoek naar een merk dat is ontwikkeld voor alle levensfasen.

De dagelijkse voeding dient verspreid te worden over 2 of 3 verschillende maaltijden per dag. Het voeren van Italiaanse Molossers op meerdere momenten kan een levensbedreigende opzwelling voorkomen. Maar wees er altijd zeker van dat je harige vriend toegang heeft tot vers drinkwater. Benader altijd je dierenarts bij enige onzekerheid over de voeding van je hond.

Hoeveel Zou een Cane Corso Puppy Moeten Eten?

De Cane Corso is een groot ras waarvan de puppy’s puppyvoeding van hoge kwaliteit nodig hebben, deze voeding moet samen zijn gesteld voor een hond van een groot ras zoals de Cane Corso. Het is belangrijk dat de puppy’s niet al hun eten in één keer gevoed krijgen, het moet over een hele dag verdeeld worden. Tussen drie en zes maanden oud, kunnen de Cane Corz puppy’s drie keer per dag gevoerd worden, daarna wordt de voedselinname teruggebracht naar twee maaltijden per dag. Alleen hoge kwaliteit merkvoeding is goed genoeg voor de puppy’s.

Hieronder vind je een aantal richtlijnen voor het voeren van puppy’s:

 • Cane Corso Puppy’s baten van een langzame, contante voeding en groei. Dit helpt orthopedische problemen, zoals heupdysplasie, te voorkomen. Het is het beste als de puppy’s opgroeien met een dieet dat is ontworpen voor puppy’s van grote rassen. Probeer de puppy niet te veel eiwitten, vetten en calorieën te voeden, de voeding moet goed gebalanceerd blijven.
 • Corz puppy’s kunnen het beste volgens een schema gevoerd worden, verspreid de voeding tussen twee of drie maaltijden per dag. Het is gunstiger om de puppy te laten wennen aan maaltijden op bepaalde tijden, dan om voedsel te laten staan om de hele dag door te kunnen eten.
 • Er zijn wat uitzonderingen, zoals Cani Corsi met medische aandoeningen zoals hypoglykemie of een lage bloedsuikerspiegel, hierdoor moeten ze de hele dag door kleine beetjes gevoerd worden.
 • Het is niet geadviseerd om je puppy vanaf de tafel te laten eten. Dit zal alleen maar bedel gedrag aanmoedigen. Iedereen in het gezin zal zich hieraan moeten houden.

Wat zijn de Gezondheidstests die een Cane Corso Moet Doen?

Verschillende genetische gezondheidsproblemen kunnen Cani Corsi beinvloeden. Het kan bij een puppy moeilijk zijn om deze aandoeningen waar te nemen, daarom is het moeilijk te voorspellen of een dier een van deze ziektes zal hebben. Daarom is het belangrijk dat je een fokker vindt met een goede reputatie voor zijn inzet voor het fokken van de gezonds mogelijke dieren.

De Cane Corso Association of America, de ouderorganisatie van de American Kennel Club voor het ras in de Verenigde Staten, neemt deel aan het Canine Health Information Center (CHIC) programma. Dit geeft aan dat alle Fokkers alle testresultaten, positief of negatief, moet publiceren in de CHIC-databank. Je kunt hierdoor op de CHIC website kijken of de honden van een fokker de juiste certificaten hebben.

Koop nooit een puppy van een fokker die jou geen certificaat kan geven die aantoont dat de ouders (en eerdere generaties) gezond worden geacht om mee te fokken, nadat ze gescreend zijn op genetische afwijkingen. Genetische gezondheidstesten zijn van extreem belang en een controle van de dierenarts is geen alternatief hierop.

Voor potentiële Cane Corso puppy kopers is de CHIC certificatie een goede indicatie dat de fokker een goede gezondheid vooropstelt in zijn selectiecriteria voor het fokken. De onderstaande gezondheidstesten zijn de basis aanbevelingen voor Cani Corsi. Het is niet allesomvattend, andere gezondheidstests kunnen geschikt zijn voor dit ras. Er kunnen ook andere gezondheidsproblemen zijn die niet getest worden binnen dit algemene aanvaarde screeningsprotocol.

De AKC adviseert de volgende gezondheidstests te doen:

 • Ellebogen en schouders OFA-röntgenfoto’s
 • Heupen OFA-röntgenfoto’s
 • Echo-Cardiogramonderzoek door een gecertificeerde cardioloog

Optionele tests:

 • OFA Patella Luxatie
 • Jaarlijkse OFA-Evaluatie door een erkend laboratorium voor auto immuunthyroïditis
 • Regelmatige oogonderzoeken door een ACVO-gecertificeerde oogarts

Aanvullende algemene gezondheidscontroles, inclusief hart, vaccins, musculoskeletaal, tandheelkundig, vlooien en wormen.

Wat zijn de Veelvoorkomende Gezondheidsproblemen van de Cane Corso?

Alle honden kunnen een genetisch gezondheidsprobleem ontwikkelen, net zoals mensen een bepaalde ziekte kunnen erven. De Cane Corso heeft een aantal potentiële gezondheidsproblemen. Maar ook een volledig gezonde Cane Corso moet regelmatig naar de dierarts gebracht worden voor een controle. Eigenaren moeten de onderstaande lijst met gezondheidsproblemen laten controleren gedurende hun hele leven.

 • Opzwellen: Ook wel bekend als een maagdilatatie of een volvulus (GDV), dit is een opgeblazen gevoel, dit is een belangrijk probleem bij grotere rassen met diepe borsten. Dit komt voor wanneer de maag van een hond gevuld wordt met gas, voedsel of vloeistof. De opgezwollen maag oefent druk uit op de andere organen en verminderd de bloedstroom. De maag draait en belemmerd de bloedtoevoer naar belangrijke organen. Dit kan levensbedreigend zijn en is vaak heel snel gebeurd.
 • Orthopedische problemen: de botten, gewrichten en ligamenten kunnen belast worden vanwege de grootte van de Cane Corso, met dysplasie in de heupen, ellebogen en schouders als gevolg. Dysplasie treedt op wanneer het gewricht niet goed is gevormd, dit kan erg pijnlijk zijn. Dit kan worden voorkomen door stappen, springen en inspannende oefeningen te beperken totdat de puppy 18 maanden oud is. Medicijnen en soms een operatie, kunnen gewricht dysplasie behandelen.
 • Oogproblemen: Cani Corsi zijn vatbaar voor een aantal oogproblemen, de meeste daarvan zijn aan het ooglid, als het ooglid naar binnen vouwt, entropion, en het tegenovergestelde, wanneer het onderste ooglid naar buiten vouwt, ectropion, zijn allebei voorkomend bij Cani Corsi. Een ander ooglid probleem dat veel voorkomt is een kersenoog, dit is wanneer het roze, vlezige deel van de ooghoek opgezwollen raakt en naar buiten begint uit te puilen. Cani Corsi worden ook vaak getroffen door ooginfecties zoals conjunctivitis, hierdoor ontstaan rode ogen en irritaties.
 • Idiopathische epilepsie: Deze epileptische aandoening begint meestal rond het derde jaar. Deze aandoening kan met medicijnen worden behandeld, echter is hier helaas geen remedie tegen. Het is nog steeds mogelijk voor honden om lang en gelukkig te leven met deze aandoening. Idiopathisch is een medische term voor ‘geen bekende oorzaak’, echter is deze aandoening meestal erfelijk. Het is de bedoeling dat, een professionele fokker van de hond, deze aandoening screent en daarna uit de kweeklijn haalt.
 • Demodectische schurft: Deze huidaandoening wordt veroorzaakt door mijten die de moeder meestal meegeeft aan haar puppy’s. Het veroorzaakt haaruitval en een rode of schilferige huid. Puppy’s hebben meestal een genetische aanleg hiervoor als ze dit type schurft ontwikkelen.
 • Obesitas: Het is belangrijk voor iedere hond dat ze een gezond gewicht behouden, maar voor een Cane Corsi kan obesitas nog ernstiger zijn door het grote formaat van de hond, hierdoor zal het dragen van extra gewicht de gewrichten nog meer belasten, wat kan leiden tot gewrichtspijn en mobiliteitsproblemen naarmate de Corso ouder wordt. Dagelijkse lichaamsbeweging en een goed dieet met gewrichtssupplementen en een gelimiteerd aantal calorieën zijn extreem belangrijk.

De kans op ernstige gezondheidsproblemen bij een Cane Corso kan geminimaliseerd worden door je hond te kopen bij een fokker, die goed controleert op veelvoorkomende ziektes en aandoeningen binnen hun fokpraktijken.

Wat zijn de Bewegingsbehoeftes van een Cane Corso?

Om hun hart en longen gezond te houden en hun spierspanning te behouden, hebben Cani Corsi beweging nodig. Een volwassen Cane Corso zou s ’ochtend en s ‘avonds goed uitgelaten moeten worden, met een wandeling van tenminste anderhalve kilometer met een stevig tempo terwijl je naast hem hardloopt, rent of fietst. Voor puppy’s zijn meerdere, kortere en langzamere wandelingen een beter optie voor lichaamsbeweging en zindelijkheid. Maar meer dan alleen wandelen is belangrijk, je moet je Cane Corso “uitwerken”. Mensen die de bewegingsbehoeftes van een Cane Corso te veeleisend vinden, kunnen altijd een minder actief en ontspannener ras kiezen, of zelfs een kamerplant overwegen – die hebben helemaal geen beweging nodig!

Een Corso is origineel gefokt om hard te werken en ook de hedendaagse honden bloeien helemaal op wanneer ze werken. Iedereen die een Cane heeft, zal minstens 20 minuten per dag moeten besteden aan werken, trainen, apporteren of spelen met hun hond. Cani Corsi die fysiek en mentaal niet worden uitgewerkt, zijn worden gevoelig voor ondeugendheid en zullen niet actief “nadenken”. Deze actieve, intelligente honden hebben taken en verantwoordelijkheden nodig – het is het beste om aan te leren wat zijn taken zijn - Als je jouw Cane Corso zelf laat kiezen zou je kunnen afkeuren wat je hond als essentieel beschouwt.

Hoeveel Verhaart de Cane Corso?

Met de korte, stijve vacht van de Cane Corso is verharen niet vaak een probleem. Seizoensgebonden verharen is echter wel iets waar je rekening mee moet houden, hou hierom twee keer per jaar een borstel en stofzuiger bij de hand. De Corso draagt tijdens de zomer een enkele vacht, deze verliezen ze tijdens de herfst, zodat ze een onder- en een buitenvacht kunnen groeien, in de lente verliest de Cane Corso deze vacht om wederom weer plaats te maken voor de enkele vacht in de warmere zomermaanden.

Hoe Ziet de Vachtverzorging van de Cane Corso Eruit?

Cani Corsi hebben bij voorkeur dagelijkse poetsbeurten nodig, of op zijn minst een paar keer per week. Dit is om ze te ontdoen van dode haren, zodat er geen losse vacht overal door het huis blijft hangen. Het kan een probleem worden om de losse vacht te verwijderen wanneer het haar vast komt te zitten in de huidplooien. Het verzorgen van een grote hand zoals de Cane Corso kan erg vermoeiend zijn.

Wees bewust op het feit dat de Cane Corso veel aandacht vraagt op het gebied van hygiëne. Dus je moet bereid zijn om een hoop vuil werk te doen om deze vriendelijke reus schoon te houden, als je ervoor kiest om hem op te nemen in jouw familie. Wees extra voorzichtig bij het schoonmaken van de huidplooien van de Corso om er zeker van te zijn dat je alle vuilophoping en bacteriën verwijdert, dit kan infecties bij jouw hond voorkomen. Vergeet ook niet dat een goede gebitsverzorging latere tandproblemen en ziektes kan voorkomen.

Zoals bij een hoop andere grotere honden, kan kwijlen een probleem zijn, dus houdt een handdoek bij de hand om de kwijl mee op te ruimen. Als je de nagels van je hond kan horen wanneer hij loopt, is het tijd om de nagels te knippen. Over het algemeen is een nagel trimbeurt één keer per maand nodig. De oren van de Cane Corso moeten ook regelmatig worden controleert op roodheid, geur en andere tekens van infecties. Als je onregelmatigheden ontdekt tijdens de verzorgingsroutine is het aangeraden om contact op te nemen met je dierenarts.

Het is ook nodig om regelmatig de mond van jouw Cane Corso te poetsen als je het stinken van hun kwijl en adem wilt voorkomen.

De verzorging is essentieel om verschillende redenen, zoals hieronder aangegeven:

 • Verzorging geeft je hond een gezonde uitstraling en bevordert de hygiëne.
 • Een goede verzorging verlaagt het risico van huidinfecties.
 • Regelmatige verzorging van je Cane Corso kan vieze geuren voorkomen.
 • De verzorging bevordert de groei en ontwikkeling van een schitterende en glanzende vacht.
 • Tijdens de verzorging kan je op vlooien controleren en preventieve- en behandelingsmaatregelen te nemen.
 • Een goede verzorging verlaagt het risico van oorontstekingen, aangezien je de oren regelmatig kan controleren en droog kan vegen na het verzorgen.
 • Tijdens het verzorgen kun je de huidplooien controleren op huidproblemen en hierdoor kun je de dierenarts vroegtijdig waarschuwen voordat ze erger worden.
 • Verzorging versterkt de band tussen jou en jouw Cane Corso.

Het is aangeraden om een Cane Corso puppy al vroeg te laten kennismaken met een verzorgingsroutine van baden, poetsen, tandenpoetsen en nagels trimmen. De strijd met een onwillige hond van 50 kilo kan voorkomen worden door vroegtijdig de Cane Corso puppy aan deze routine te laten wennen.

Wat is het Kwijl Niveau van de Cani Corsi?

Je zult bijna overal kwijlsporen vinden als je een Cane Corso hebt. Alle honden kwijlen tot op zekere hoogte, sommige rassen meer dan andere, dit komt deels door de kaak- en lipstructuur en door externe factoren die de speekselproductie kunnen beïnvloeden. Cani Corsi hebben samengedrukte kaken en grote en losse lippen en zijn gevoelig voor verhitting, hierdoor hebben ze de neiging meer te kwijlen dan een hoop andere rassen.

Kwijlen is een natuurlijk proces, maar als je hond meer dan normaal kwijlt, kan dit signaleren dat hij een gezondheidsprobleem heeft, meld dit daarom aan je dierenarts. Hieronder staan de belangrijkste oorzaken van kwijlen:

 • Gedachtes over heerlijke maaltijden zoals hun favoriete snoepje of vlees – zelfs als de hond jou met de brokjescontainer ziet, kan dit kwijlen veroorzaken.
 • Enthousiasme – sommige honden gaan meer kwijlen als ze enthousiast en opgewonden worden. Gasten worden hierdoor vaan besmeerd met kwijl als ze door een hond enthousiast begroet worden bij de deur.
 • Seksuele Opwinding – Een mannelijke Corso kan gaan kwijlen als hij een loopse vrouwelijke Cane Corso ziet. Ook kan een loopse vrouwelijke Corso gaan kwijlen als ze een mannetje ruiken.
 • Gebitsproblemen – een tandabces of opeenhoping van tandplak en tandsteen
 • Gif Inname – Grote hoeveelheden schuimend, luchtig kwijl zijn vaak een indicatie van een hond die een giftige stof heeft ingenomen. Zoek onmiddellijk noodhulp voor jouw hond.
 • Een Vreemd Voorwerp – kleine stukjes bot, houtsplinters, scherven van kapot plastic speelgoed, enz. kunnen vast zitten tussen de tanden of in de keel van een hond.
 • Angst – een situatie waardoor de hond nerveus kan worden, zoals naar de dierenarts gaan voor een injectie.
 • Verhitting - Een hond begint zwaar te hijgen om af te koelen, maar dit gaat meestal samen met een hoop gekwijl.
 • Gezwellen – zowel onschuldige knobbeltjes als meer ernstige, kwaadaardige gezwellen in de mondholte van een hond.
 • Interne aandoeningen of infecties – nier- en leverproblemen, overdraagbare ziektes zoals hondsdolheid, bovenste luchtweginfecties, epileptische aanvallen, beroertes en andere interne aandoeningen.
 • Misselijkheid – Een verandering van het eetpatroon, bewegingsziektes, te veel eten, enz.

Niemand kent jouw hond beter dan jijzelf. Elke drastische of plotselinge verandering of iedere afwijking van de norm in de kwijlgewoontes vanje hond kan een onderliggend probleem aangeven, dus als dit gebeurt doet een bezoek aan de dierenarts nooit kwaad.

Wat voor Soort Vacht heeft de Cane Corso?

De Corz heeft een korte, stijve vacht. Hij heeft een dichte vacht met een lichte ondervacht die in de winter dikker wordt.

Wat is de Lengte van de Vacht van de Cane Corso?

De Cane Corso heeft een korte vacht, die niet langer is dan 2,5 cm.

Welke Vachtkleuren kan een Cane Corso hebben?

De vacht van het Cani Corsi ras kan verschillende kleuren en combinaties van kleuren hebben. De mogelijke kleuren zijn, alle grijs- en bruintinten, gestroomd en reerood. Grijze en bruine Cani Corsi, kunnen een grijs of zwart masker over de snuit hebben, die niet verder dan de ooglijn hoort te komen. Sommige Cani Corsi hebben een kleine witte vlek op hun borst, tussen de snuit en tenen is acceptable.

Wat zijn de Sociale Kenmerken van het Cane Corso Ras?

Cani Corsi zijn emotioneel gevoelig tegenover hun favoriete mensen, en wanneer jij blij, trots, boos of verdrietig bent, zal je Corz het meteen doorhebben en denken dat hijzelf de oorzaak hiervan is. De relatie kan heel mild, diep en subtiel zijn. Echter is de relatie niet op speelsheid gericht, het is een relatie op volwassen-tot-volwassenniveau.

De Cane Corso staat als een hele vocale hond tegenover hun mensen, met een hoop geblaf, gehuil en geknor. Als puppy zullen ze natuurlijk wat afhankelijker, speelser en demonstratiever zijn. Cani Corsi zijn eerder nuchtere en bedachtzame honden dan vrolijke en drukke clowns.

Andere sociale kenmerken van de Cane Corso zijn:

 • Ouderenvriendelijk: Cani Corsi houden van hun families, van kinderen tot opa en oma. Ze zijn echter erg energiek en kunnen ouderen uitputten als ze lang door willen blijven spelen. Italiaanse Molossers zijn bovendien enorm en kunnen per ongeluk de kwetsbare oudere familieleden omverstoten. Echter zijn de Cani Corsi extreem beschermend en ze zouden nooit toestaan dat iemand hun bejaarde familieleden kwaad doet.
 • Kindvriendelijk: Cani Corsi kunnen uitstekende gezinshonden zijn. Ze kunnen heel erg hartelijk en liefdevol met kinderen zijn, en ze weten hoe ze zich liefelijk en zacht moeten gedragen in de buurt van kleine kinderen. Houd er nog steeds altijd rekening mee dat dit een enorm groot ras is, en zelfs onbedoeld kan een grote hond een klein kind verwonden. Om deze reden is het van belang altijd op te letten als kinderen in de buurt van een Cane Corso zijn.
 • Gezinsvriendelijk: Dit geweldige ras zal helpen de algehele gezondheid van jouw hele gezin te verbeteren. Zijn constante liefhebbende gedrag zorgt ervoor dat je lichaam het “oxytocine” hormoon afgeeft, dit is ook wel bekend als het “goed humeur hormoon”. Als je jouw Cane Corso in de buurt hebt, zullen jouw stress- en angstniveaus afnemen, door de warme en prettige gevoelens die je zult krijgen van je hond.
 • Huisdiervriendelijk: Cani Corsi zijn geen katliefhebbers en kunnen ook niet overweg met andere kleine pluizige dieren, zoals hamsters of gerbils. Kleinere hondenrassen lopen ook risico in de buurt van een grote Corso. Echter, als de Corso opgroeit met de kleinere huisdieren is dit een ander verhaal. Voldoende socialisatie kan huisdieren van verschillende groottes en soorten helpen om in harmonie samen te leven.

Hoe gaat de Cani Corsi om met vreemden?

De Cane Corso heeft een natuurlijk wantrouwen tegen vreemden. Wanneer ze een onbekend persoon zien zullen ze hun wantrouwen tonen door te blaffen. Ze zijn in het algemeen erg verstandelijk met vreemden, wegens hu sterke band met hun familie, echter kan dit beperkt worden door te trainen op juist socialisatiegedrag. Als je, wanneer je vrienden bezoekt, jouw Cane Corz puppy meeneemt, helpt dit bij het verminderen van hun agressie tegenover vreemden. Hij zal leren omgaan met nieuwe mensen en minder wantrouwend worden tegenover vreemden, terwijl hij zijn beschermende natuurlijkheid behoud.

Hoe speels is de Cane Corso?

Een Cane Corso houdt van zijn familie, en kan een hele liefdevolle en speelse hond zijn met de zijn favoriete mensen. Cani Corsi hebben, ondanks hun rustige uitstraling, veel beweging nodig en kunnen heel speels zijn.

Cani Corsi zijn erg speels met oudere kinderen, volwassenen en zelfs senioren en zijn daarom uitstekende gezinshonden. Echter lijken kleine kinderen, vanwege het enorme formaat van de Italiaanse Molosser, vaak op speelgoed voor hen, en Cani Corsi spelen heel graag met speeltjes. Daarom is het geadviseerd, voor huishoudens met kleine kinderen, om de kinderen en de Corso bij elkaar uit de buurt te houden, totdat de kinderen oud en groot genoeg zijn.

Hoe beschermend zijn Cani Corsi?

Het Cane Corso ras is het trouwste ras dat er is. Het zijn liefhebbende en beschermende honden, die volledig toegewijd zijn aan hun familie, met hun sterke beschermende natuur. Dit betekent dat ze altijd on hun hoede zullen zijn rond vreemden en niet altijd even gelukkig zullen zijn als ze andere honden tegenkomen.

De Cane Corso staat bekend om zijn geschiedenis als een beschermer. Hij werd vroeger veel gebruikt als waakhond, die patrouilleerde om gebouwen en landgoederen te beschermen. Een Corse kan iedereen, die erover denkt om het grondgebied te betreden, gemakkelijk afschrikken, dankzij zijn intimiderende imago.

Hoe is het aanpassingsvermogen van de Cane Corso?

Cani Corsi zijn redelijk flexibel. Ze zullen geen probleem hebben met verhuizen, zelfs bij een verplaatsing van een boerderij naar een appartement in de stad. Het zal niet lang duren voordat ze zich hebben aangepast, maar alleen als ze bij hun menselijke families kunnen blijven. Ze kunnen zelfs gelukkig in een appartement wonen, het zo natuurlijk wel groot genoeg moeten zijn voor een hond van zo’n formaat. Bovendien heeft je Corso veel beweging nodig, zolang hij genoeg uitgelaten wordt, zal een appartement geen probleem voor hem zijn.

Hoe is het karakter van de Cane Corso?

De Cane Corso werd gefokt om op wilde zwijnen te jagen en word ook vaak gebruikt als waakhond. Hij is enorm toegewijd aan zijn gezin en hij geeft niks om vreemden of kleine dieren. Hij is atletischer en behendiger dan de andere Molossers, en zijn indrukwekkende gewicht zal rustig naast jou liggen.

Cani Corsi zijn loyale en beschermende verzorgers die lieve en hartelijke huisdieren kunnen zijn. Om hun kalme en hartelijke kant naar voren te brengen, hebben ze, hun hele leven door, socialisatie en training nodig. Maar dit is het zeker waard, dankzij de extra veiligheid die je krijgt dankzij het hebben van een Cane Corso. Dit is een serieuze hond die het best geschikt is voor echte hondenliefhebbers, die een hoop ervaring hebben met honden, die bereid zijn veel tijd en energie te steken in hun training, mentale stimulaties en lichaamsbeweging voor hun gigantische hondenkind.

Cani Corsi zijn gevoeliger dan de meeste andere hondenrassen, en zelfs lichte straffen zullen hen emotioneel hard raken. Ze staan altijd open voor de gevoelens van hun bazen en zijn uitstekende gezinsgenoten. Ze kunnen makkelijk gekwetst raken en reageren vaak net als peuters. Ze zullen ongehoorzaam worden en weigeren te luisteren als ze van streek zijn. In het ergste geval kan je Cane Corz zelfs destructief worden.

Kan een Cane Corso gevaarlijk zijn?

De meeste Cani Corso hebben een assertieve en zelfverzekerde persoonlijkheid. Wanneer hij bedreigt wordt, zal een echte Cane Corso eerder geneigd zijn om te vechten dan te vluchten. Hierdoor kan hij agressief reageren in wanneer andere hondenrassen zich eerder zouden terugtrekken. Cani Corsi hebben de neiging agressief te handelen, tegenover indringers op hun territorium (jouw huis), en tegenover bedreigingen tegen hun roedelgenoten (jij en jouw gezin).

Valt een Cane Corso ooit aan?

Zonder jouw training en leiderschap om hem te begeleiden, zal de corso niet meteen weten wij hij moet afweren en wie hij moet tolereren. Zonder training en leiderschap kan hij een onschuldige persoon aanvallen en verwonden, die jou dan succesvol kan aanklagen voor een hele hoge schadevergoeding. Met een goede training en leiderschap, kan je hondenvriend zeer waardevol zijn, als verdediger en vriend van jouw huishouden en gezin.

Kan een Cane Corso een mens doden?

De Cane Corso is vrij zeldzaam, hierdoor zijn er weinig onderzoeken naar aanvallen door dit ras. Het is echter betrokken geweest bij een aantal bekende aanslagen – sommige hebben geleid tot de dood van het slachtoffer, door het formaat en de enorme kracht van het ras. De frequentie van Cane Corso beten, lijkt toe te nemen.

De kans op het hebben van een vriendelijke Cane Corso, kunnen vergroot worden door hem vanaf jonge leeftijd te laten wennen aan bezoekers. Help hem vreemden als vrienden te zien, door veel plaatsen met hem te bezoeken. Goede socialisatie en training zijn essentieel.

Kan een Cane Corso alleen gelaten worden?

De Italiaanse Molosser is niet heel goed zonder gezelschap. Een Cane Corso voelt zich het gelukkigst als hij bij zijn familie is, en zou erg verdrietig zijn als hij alleen gelaten wordt zonder iets om te doen. Communiceer regelmatig met jouw Cane Corz, wat vaak gebeurt tijdens oefeningen, training en vrije tijd. Over het algemeen mag een Cors niet langer dan 4 uur alleen gelaten worden. De precieze tijdsduur hangt af van de leeftijd, gezondheid en meer.

Kan ik mijn Cane Corso thuislaten?

Cane Corz zijn over het algemeen grote baby’s die niet goed alleen gelaten kunnen worden. Ze zijn het liefst thuis samen met hun mensenvrienden. Veel Corsi hebben een voorkeur voor een van hun familieleden, wanneer dit familielid een boodschap moet doen, zal de Italiaanse Molosser het accepteren als een ander familielid met hem achterblijft. Jouw Cane Corz zal jou echter laten merken dat hij het niet leuk vond dat jij wegging, en hij zal waarschijnlijk erg somber naar jou kijken, wanneer je terugkomt.

Kan een Cane Corso 8 uur lang alleen gelaten worden?

Corsi hebben gezelschap nodig en houden niet van langdurig alleen zijn, ze kunnen verlatingsangst ontwikkelen. Neem geen Cane Corso als jij hem dagelijks, urenlang alleen moet laten. Hij kan voor korte periodes alleen gelaten worden, het liefst in een bench met zijn favoriete speeltje of een puzzelspeeltje om hem bezig mee te houden. Het is niet aanbevolen om je Cane Corz langer dan vier uur achter elkaar alleen te laten. Als er geen andere opties zijn, kunt je verlatingsangst voorkomen door een honden uitlaatservice of een oppas te regelen.

Hoe train je een Cane Corso?

Het belangrijkste voor een opgroeiende puppy is zijn training. Het is essentieel om je hond zo vroeg mogelijk te socialiseren en trainen. Breng ze rond verschillende mensen, huisdieren, uitzichten, geluiden en meer, om ervoor te zorgen dat je een goede evenwichtige hond hebt.

Jonge Cane Corso puppy’s zijn relatief eenvoudig te trainen: ze willen jou graag behagen, zijn intelligent, en zijn kalm van aard, terwijl ze een vrij goed concentratievermogen hebben. Wanneer een Cane Corso eenmaal iets geleerd heeft, onthoud hij dit goed. Jouw lieve, schattige Cane Corso puppy zal uitgroeien tot een grote, krachtige hond, met een goede zelfbewuste persoonlijkheid en genoeg vastberadenheid om af te maken waaraan hij begint.

Als een Corz jou en jouw regels respecteert tijdens de opvoeding, zal hij al zijn fysieke en mentale kracht voor jou inzetten. Maar als hij opgroeit zonder regels en begeleiding, zal hij zijn eigen regels maken, en vaak met zijn fysieke en mentale kracht tegen jouw behoeften en verlangens ingaan.

Hij kan jou bijvoorbeeld met relatief gemak over straat slepen, eten van tafel stelen of jouw gasten tegenhouden in de deur van jouw huis. Het is van belang dat deze training persoonlijk door jou gedaan wordt, het is niet geadviseerd om de hond bijvoorbeeld naar een “internaat” te sturen. Het respect en de gehoorzaamheid kunnen alleen persoonlijk, tussen de hond en de persoon waarmee hij traint, gekweekt worden.

Dit geld in het algemeen voor alle honden, maar in hogere mate voor de Cane Corso. Je kunt de hulp van een ervaren trainer inschakelen, om jou te leren hoe jij jouw hond zelf moet trainen, maar dit moet dan nog altijd door jou zelf gedaan worden. Het is gunstig als iedereen binnen het gezin (behalve kleine kinderen) met de hond werken en erop aandringen dat hij ook hen gehoorzaamt.

Hoe vaak blaft een Cane Corso?

Cane Corso honden zijn kalm, beschermend, intelligent en liefdevol. En hoewel een Italiaanse Molosser over het algemeen niet vaak onophoudelijk blaft, kunnen ze behoorlijk luid en agressief worden als ze iets als een bedreiging beschouwen.

De Cani Corsi wachten echter vaak om te zien of hun sterke houding en vertoning van hun tanden, potentiële indringers overtuigd om hen terug te trekken. Wanneer de indringer zich niet terugtrekt, waarschuwt jouw hond jou voor een potentieel gevaar, door te blaffen. Een Cane Corso zal niet blaffen zonder goede reden. Met hun verschillend klinkende blaffen proberen ze met jou te communiceren en al deze blaffen hebben verschillende doeleinden. Dat is tenslotte de enige manier waarmee honden kunnen communiceren.

Hieronder vind je een lijst met verschillende redenen waarom je hond naar jou zou kunnen blaffen.

 • Cani Corsi haten het om alleen gelaten te worden, dus kunnen ze blaffen om met de eenzaamheid om te gaan.
 • Gebrek aan beweging en angst kan ook geblaf veroorzaken.
 • Alarm blaffen, dit is wanneer je Cane Corso jou probeert te waarschuwen voor een potentiële bedreiging, Alarm blaffen kan je behouden voor gevaar
 • Een andere vorm van blaffen is om verzoek blaffen, dit gebeurt wanneer een Cane Corso recht denkt te hebben op iets, of jouw aandacht wilt hebben. Hij blaft om zijn “rechten” te proberen op te eisen. Dit type blaffen kan worden verminderd door goede training en het negeren van dit soort geblaf.
 • De Cane Corso kan opgewonden blaffen om hun frustraties te tonen.
 • Vervelend blaffen geeft aan dat je Cane Corso moe of verveeld is omdat hij alleen gelaten wordt of niet vaak wordt gestimuleerd

Cani Corsi zijn vocaal en zullen waarschijnlijk een specifiek geluid, gehuil of gesnuif hebben voor elk van de bovenstaande redenen.

Wat zijn de mentale stimulatie behoeftes van een Cane Corso?

Mentale Stimulatie is essentieel voor een Cane Corso, het kan namelijk het risico van destructief gedrag, als gevolg van verveling, verlagen. Italiaanse Molossers zijn redelijk intelligent en kunnen snel leren, ze hebben daarom regelmatig mentale stimulatie nodig. Het speelse en intelligente karakter van Italiaanse Molossers vragen verder om frequente mentale activiteit. Er zijn veel verschillende manieren om je Cane Corz mentaal te stimuleren, hieronder staan een aantal voorbeelden vermeld:

 • Spelen met interactieve spelletjes of speelgoed, bijvoorbeeld hondenpuzzels en -bordspellen.
 • Moedig het snuffelen van je hond aan tijdens het uitlaten.
 • Geef hem gezonde kauwsnacks zoals gedehydrateerde zoete aardappelreepjes. Langer kauwen kalmeert de hersenen en verlaagt daardoor het stressniveau.
 • Verstoppertje spelen.
 • Apporteer spelletjes.
 • Regelmatige wandelingen.

Je kunt het beste vroeg beginnen met deze mentale stimulatietechnieken. Cane Corz van zes jaar en ouder hebben vaak problemen met hun denkvermogen. Hieronder worden wat belangrijke tekenen van mentale desoriëntatie vermeld:

 • Overmatig veel angst.
 • Frequente ongelukken.
 • Het vergeten van eerder aangeleerde bevelen.
 • Veranderingen in de slaap- en waakpatronen.
 • Weinig interesse in fysieke activiteiten.
 • Slechte sociale vaardigheden.

Wat zijn de foknormen van de Cane Corso?

De Cane Corso is een grote, krachtige hond die tot wel 50 kilo kan wegen. Hij heeft een enorm groot hoofd en een zwaar rechthoekig lichaam. Met zijn elegante uitstraling, met lange krachtige spieren, heeft hij een echte robuuste bouw. De snuit van de Cane Corso is erg diep en breed, en zijn nek is gespierd en lichtjes gebogen. Het ras heeft meerdere kleurmogelijkheden, de vacht van de Cane Corso is kort in de zomers, maar word dikker in de winter. De oren en staart van de Corso hebben de mogelijkheid om bijgesneden te zijn.

Wat is de algemene informatie over een Cane Corso?

De Cane Corso behoort tot een subcategorie van arbeidsrassen die Molosserhonden worden genoemd. Op het hoogtepunt van het Romeinse Rijk, brachten de bezettende legioenen Molossers terug naar Italië vanaf de Griekse eilanden, daarna fokte ze deze honden met inheemse Italiaanse rassen.

De nakomelingen die door deze kruisingen werden gemaakt, waren de voorouders van de moderne Corso en zijn grotere familielid, de Napolitaanse Molosser. De originele Corsi werden gebruikt als veroveringshonden die hun brood verdienden als “pireferi”, dappere honden die vijandelijke linies aanvielen met emmers vol met brandende olie op hun rug. De Corsi van toen waren grotere, loggere honden dan de slankere moderne versie, die zich snel en elegant voortbeweegt.

Waar Kun je een Cane Corso Kopen of Adopteren?

Je zal tussen de €1000 en €4000 moeten betalen voor een rasechte Cane Corso puppy van een fokker met een goede reputatie. De belangrijkste factor die de prijs van jouw puppy zal beïnvloeden, is de genetica van de hond, honden uit kampioenschapsbloedlijnen kunnen nog veel meer kosten dan dit. Van Cane Corsi, met prijswinnende genetica is bekend dat ze maar liefst €9000 kunnen opbrengen.

Als je een Cane Corso in huis wilt halen, moet je geduld hebben. De enige “raszuivere dieren” die direct beschikbaar zijn, zijn bijna altijd niet echt en zijn waarschijnlijk gefokt op broodfokkers. De meer realistische manier is om een goede gerenommeerder fokker te vinden en op een lange wachtlijst te gaan staan. Leer, terwijl je wacht, zo veel mogelijk over deze schattige kleine puppy, de uitdagingen die hij met zich mee zal brengen, en de vreugde die jij en jouw gezin zullen krijgen dankzij deze puppy, terwijl hij uitgroeit tot een vriendelijk reus van rond de 50 kilo.

Het vinden van een goede fokker of opvangcentrum is cruciaal. Een goede fokker zal alle juiste gezondheidscertificaten hebben, om zoveel mogelijk gezondheidsproblemen uit te sluiten, en hij zal jou ongetwijfeld aan de juiste puppy kunnen koppelen. Goede fokkers zijn vaak meer bezig met het plaatsen van hun pups in geschikte huizen, dan het verdienen van zo veel mogelijk geld.

Wees alstublieft op je hoede voor fokkers die je alleen maar de positieve kanten van het ras vertellen of onredelijke beloftes maken om de honden beter te verkopen. Wees vooral achterdochtig wanneer je een deal van twee voor de prijs van één aangeboden krijgt. Wees ook gewaarschuwd voor een fokker die gespecialiseerd is in één bepaalde buitengewone vachtkleur voor enorm hoge prijzen. Als geld de prioriteit voor een fokker is, worden dingen zoals, gezondheid, temperament en kwaliteit vaak vergeten.

Cane Corso puppy’s zijn schattig en zijn daarom ook zeer populair. Schattige puppy’s worden verkocht, en zolang er geld te halen valt, zullen broodfokkers en onverantwoordelijke, hebzuchtige fokkers ze fokken om zo veel mogelijk geld te kunnen verdienen. Doe goed onderzoek voordat je een van deze pups koopt, en je zult daarvoor goed beloond worden met een prachtige hondenvriend.

De beste manier om ervoor te zorgen dat je een gezonde Cane Corso puppy krijgt van een fokker of een reddingsorganisatie, is door geregistreerde organisaties voor het specifieke ras te contacten. De Cane Corso wordt erkend door de AKC, UKC en FIC. Daarnaast zijn er geregistreerde kennelclubs die potentiële Cane Corz baasjes in contact kunnen brengen met gerenommeerde fokkers. Als het jou lukt om een geschikte Cane Corso fokker te vinden, zorg er dan voor dat je naar de fokkerij gaat om beide ouders van de puppy te ontmoeten, hierdoor kun je een idee krijgen van hun temperament. Cane Corso puppy’s zijn vaak levendig en speels – ze horen allemaal een blije uitdrukking en vriendelijke ogen te hebben.

Het kan redelijk lang duren voordat je een legitieme fokker heeft gevonden, en het kan zelfs nodig zijn om hiervoor een beetje te moeten reizen. Probeer weg te blijven van “achtertuinfokkers” door niet in te gaan op verkoopacties en advertentiepagina’s. Als je een fokker gevonden hebt, wees er dan zeker van dat deze alle benodigde documentatie heeft om te kunnen bewijzen dat hun nest succesvolle en gezonde puppy’s heeft.

Misschien vind je een Cane Corso puppy of een geredde volwassene om te adopteren of kopen in het buitenland, maar het is niet alle landen toegestaan om geadopteerde honden te importeren. Ook als het toegestaan is om Cani Corsi in te voeren, kan het lastig zijn om dit logistiek te legitimeren.

De eisen om te mogen reizen met een Cane Corso bevatten een certificering van een dierenarts, om te bewijzen dat de hond volledig is gevaccineerd en alle andere aanvullende vereiste veterinaire documenten. Bovendien moet de dierenarts goedgekeurd zijn door jouw overheid, om de invoer goed te keuren, het is ook jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je gebruik maakt van een gecertificeerde dierenarts.

Wat zijn de reddingsclubs voor Cani Corsi?

Er zijn wereldwijd miljoenen zwerfhonden, velen hiervan zijn raszuivere dieren die een nieuw thuis nodig hebben. Het adopteren van een Cane Corso kan levens veranderend zijn, niet alleen voor de hond, maar ook voor de nieuwe eigenaar. Als je een voorkeur hebt voor adoptie over het kopen van een puppy bij een fokker, dan moet je als eerste de website van Cane Corso Rescue, Inc. bezoeken. De “National Cane Corso Rescue” in de Verenigde Staten. Het is een uitstekend idee om contact op te nemen met een Cane Corso reddingsgroep, als je een oudere hond of misschien zelfs een Cane Corso mix wilt adopteren.

De prijs voor het adopteren van een Cane Corz van een reddingsgroep of dierenasiel zal vaak tussen de €150 en €200 liggen. De meeste honden van reddingsgroepen en asielen worden gevaccineerd, gechipt, gesteriliseerd/gecastreerd en gescreend voordat ze geadopteerd worden.

Je kunt ook contact opnemen met jouw plaatselijke reddingsorganisatie of dierenasiel en vragen of ze Cani Corsi of een mix met een ander ras beschikbaar hebben voor adoptie. Zo niet, dan kun je altijd op een wachtlijst gezet worden, zodat als er een binnenkomt die aan jouw eisen voldoet, jij de eerste bent die ze zullen bellen.

Of je nou een puppy of een volwassene adopteert, breng jouw Corso zo snel mogelijk naar je dierenarts. Hier kan hij getest worden en zal je dierenarts potentiële problemen kunnen herkennen en zal met jou samenwerken om een preventief behandeling op te zetten, die jou zal helpen veel gezondheidsproblemen bij je nieuwe hond te voorkomen.

Cane Corso-mixen zijn mogelijk beschikbaar voor adoptie in opvang- en redding centra. Als u, een Cane Corso met een AKC regristratie of een mix met een ander ras, wilt adopteren is de beste eerste stap, contact opnemen met asielen en ras specifieke redding centra om hen te laten weten dat jij geïnteresseerd bent.

Hieronder vind je een lijst met verschillende Cane Corso-mixen:

 • Cane Corso & Boxer mix = Corxer
 • Cane Corso & Rottweiler mix = Rotticorso
 • Cane Corso & Molosser mix = Mastcorso
 • Cane Corso & Pitbull mix = Pitcorso
 • Cane Corso & Deense Dog mix = Deense Corso
 • Cane Corso & Duitse Herder mix = Duitse Corso
 • Cane Corso & Labrador mix = Labracorso
 • Cane Corso & Dobermann mix = Dobercorso

Cane Corso-mixen die uit een asiel zijn geadopteerd, kunnen met hun uiterlijk erg op een Cane Corso lijken, maar hun temperament komt mogelijk niet overeen met die van een standaard Corso. Asielen en redding centra evalueren de persoonlijkheid van elke hond. Zelfs als het karakter van de hond de rasstandaard niet volgt, kunt een hond krijgen die goed bij jou past. Een ander belangrijk punt is dat een gemend ras vatbaar zal zijn voor de typische gezondheidsproblemen van beide rassen.

Hoe ziet de Geschiedenis van de Cane Corso eruit?

De Cane Corso is een ras van het Molosser type, die oorspronkelijk uit Italië komt en afstamt van Romeinse oorlogshonden. Na de val van het Romeinse Rijk, werd de Cane Corso gebruikt als; boerenknecht; kudde-, eigendom- en gezinsbewaker; en jachthond van grote, gevaarlijke wilde dieren zoals wilde zwijnen. Het ras had een dip tijdens de industrialisatie, en stierf zelfs bijna helemaal uit na de twee wereldoorlogen. In de jaren zeventig waren er namelijk nog maar een paar honden in een aantal afgelegen gebieden in Zuid-Italië. Het ras werd opgemerkt in 1973 door Dr. Paolo Breber, dankzij Giovanni Breber, hij herkende het ras uit zijn jeugd. Dr. Breber begon het volgende jaar een fokprogramma, nadat hij een paar honden had verkregen. In 1996 werd het ras officieel erkend door de “Federation Cynologique Internationale”.

De eerste Corso import in Amerika kwam aan in 1988. De “International Cane Corso Federation” werd in 1993 in de V.S. opgericht, waarna er meer honden uit Italië geïmporteerd werden. De ICCF koos ervoor om in 2003 erkenning voor het ras aan te vragen bij de “American Kennel Club en veranderde zijn naam in de “Cane Corso Association of America”. In 2010 werd het ras officieel erkend door de “American Kennel Club”.

Wat zijn de gemiddelde onderhoudskosten van een Cane Corso?

De prijzen van Cane Corz variëren tussen €1000 en €4000. De kosten van een puppy bij een geregistreerde fokker kunnen variëren, afhankelijk van de fokker die jij selecteert, je locatie, het geslacht van de pup, en natuurlijk de vraag en aanbod van het ras op dat moment.

De stamboom van de puppy en zijn ouders kunnen ook een grote invloed hebben op de prijs, nakomelingen van prijswinnende honden, gefokt door topfokkers kunnen duizenden euro’s meer kosten. Je zult het moeilijk vinden om dit ras in een asiel te vinden, maar als dit toch lukt, kan de prijs tussen de €300 en €500 zijn, afkomstig van de kosten van de verzorging van de Cane Corso en toevoegingen zoals vaccinaties en sterilisaties.

Het is altijd het beste om na te denken over de jaarlijkse uitgaven voor het onderhouden van je Cane Corso en zijn gezondheid, voordat je er een in jouw huis haalt. Het eerste jaar is het duurst, omdat puppy’s altijd extra dierenartszorg en meer eenmalige aankopen zoals microchips, sterilisatie, licenties, enz. nodig hebben. Het eerste jaar zal hierom ongeveer €6900 kosten. Vanaf het tweede jaar zullen de kosten dalen tot ongeveer €2100 per jaar.

Alleen al het voedsel en medicijnen, zonder bijvoorbeeld enig speelgoed, voer- en waterbakken, kooien, hondendekens, bedden enz. in rekening te brengen, zal gemiddeld €850 per maand kunnen kosten. De vaste jaarlijkse lasten van honden die vergelijkbaar zijn met de Cane Corso, staan hieronder vermeld:

 • Etenswaren
 • Veterinaire zorg
 • Vaccinaties
 • Preventieve geneeskunde
 • Speelgoed
 • Dierenverzekering
 • Dierbenodigdheden

Andere mogelijke uitgaven zonder onder meer, training, socialiseren, hondenopvang, hondenoppassers, hondenuitlaters, enz. Vachtverzorging heeft weinig invloed op de lasten van een Cane Corz, omdat professionele verzorging en baden niet nodig is bij een Cane Corso.

Wat is een goede naam voor je Cane Corso?

Het kiezen van een naam voor je Cane Corso is erg belangrijk, met van extreem belang, de betekenis van het geluid. De naam van de Cane Corz zal veel betekenen voor de mensen van de hond, maar ook voor jouw hondenvriend zelf is het geluid van de naam van belang. Cani Corsi reageren beter op namen met twee lettergrepen, als een naam korter is kan het verward worden met kortere commandowoorden met één lettergreep, zoals ‘zit’, ‘blijf’, ‘kom’ en ‘lig’ of ‘neer’. De namen moeten echter niet te lang en ingewikkeld zijn.

Het is altijd een goed idee om even te wachten met het kiezen van een naam. Breng eerst wat tijd met je nieuwe Cane Corso pup door, het liefst ongeveer een week, vaak kunnen zijn karaktereigenschappen alle inspiratie zijn die je nodig hebt voor een perfect passende naam. Spreek zo veel mogelijk naam ideeën hard op uit, gebruik veel verschillende tonen en geluiden met twee lettergrepen, en kijk hoe je puppy op deze geluiden reageert. Vergeet niet dat je een naam moet verzinnen die je Cane Corz van een afstand moet kunnen herkennen, tussen vele andere geluiden door.

Kies een naam die anders klinkt bij een normale interactie dan bij schreeuwen of het roepen van jouw Cane Corso. Hieronder vind je een lijst met suggesties van namen voor jouw Cane Corso pup.

Tot welk ras behoort de Cane Corso?

Mastiffs maken deel uit van de groep Molosser rassen die bekend staan om hun brede borstkas, grote gestalte en gespierde benen. Cani Corsi zijn slechts één van de 20 Molosser rassen die door de AKC worden erkend.

Hieronder volgt een lijst van enkele van die rassen.

- Dogo Argentino

- Dogue de Bordeaux

- Rottweiler

- Spaanse Mastiff

- Tibetaanse Mastiff

- Duitse Dog

- Boerboel

- Boxer

- Bullmastiff

Welke honden lijken op de Cane Corso?

Cani Corsi zijn misschien niet al te moeilijk te vinden, maar raszuivere honden zijn duur en kennen lange wachtlijsten. Het kan een uitdaging zijn om in een asiel een Cane Corso te vinden. Hoe geweldig de Cane Corso ook is, hij is niet voor iedereen geschikt. Hier zijn enkele honden die vergelijkbaar zijn met de Cane Corz:

Hieronder is een lijst van vergelijkbare rassen die misschien een goede match zijn voor jouw familie.

- Napolitaanse Mastiff: Napolitaanse Mastiffs en Cane Corsos werden beide gefokt in Italië als werkhond. Beide rassen zijn zeer groot, maar de Neapolitan Mastiff is zelfs groter dan de Cane Corso met een gemiddeld gewicht van 63 kg in vergelijking met het gemiddelde van 47 kg van een Cane Corso. Beide rassen zijn een uitstekende waakhond, maar Cane Corso's hebben een veel hogere prooidrift dan een Neapolitan Mastiff.

- Bullmastiff: Bullmastiffs zijn een ander werkhondenras. Ze werden gefokt in Engeland, niet in Italië zoals de Cane Corso. Beide rassen zijn matige verharders die niet al te veel verzorging nodig hebben. Beide rassen zijn zeer territoriaal, maar de Bullmastiff kan beter geschikt zijn voor huizen met kinderen.

- Rottweiler: Rottweilers zijn ook werkhonden. Ze werden oorspronkelijk gefokt in Duitsland. Rottweilers en Cane Corso zijn ongeveer even groot met een gemiddeld reuengewicht van respectievelijk 51 en 47 kg. De reuen van beide rassen zijn ook ongeveer even groot, namelijk 24 tot 27 centimeter. De Rottweiler werd voor het eerst erkend door de Amerikaanse Kennel Club in 1931, maar het was pas in 2010 dat de Cane Corso voor het eerst werd erkend.

Over de Auteur

sanne-dekker
Sanne Dekker
Hondentrainer

Sanne is geboren en getogen in Breda, en heeft altijd al een grote liefde gehad voor honden. Haar ouders, die inmiddels met pensioen zijn, hebben beiden als dierenarts gewerkt toen ze opgroeide, wat haar interesse in dierverzorging al vroeg heeft aangewakkerd.

Ook Interessant