Greyhound-hondenras-verzorging-gezin-sociaal-leven-fysieke-kenmerken-dieet-informatie

Greyhound Hondenras Verzorging en Gezin, Sociaal Leven, Fysieke Kenmerken, Dieet Informatie

naomi-de-jong
Geschreven door Naomi de Jong | Dierenartsassistent
FACT CHECKED door Lieke Smit
Laatste update: 26 oktober 2023

De Greyhound, ook bekend als de Engelse Greyhound, is een sierlijk en snel hondenras van honden dat oorspronkelijk werd gefokt voor de jacht. Mannelijke Greyhounds hebben meestal een schofthoogte van 71 tot 76 centimeter, terwijl vrouwtjes een schofthoogte van 68 tot 71 centimeter hebben. Mannelijke Greyhounds wegen typisch tussen 32 en 40 kilogram, terwijl vrouwtjes tussen 27 en 32 kilogram wegen.

Deze honden staan bekend om hun slanke en atletische lichaamsbouw, met lange poten en een diepe borstkas. Ze hebben een lang en smal hoofd met rechte snuit en kleine, donkere ogen. De vacht van een Greyhound is kort en dicht, en ze komen voor in verschillende kleuren.

Greyhounds hebben een zachtaardig en vriendelijk karakter en kunnen goed overweg met gezinnen, kinderen en andere huisdieren. Ze hebben echter specifieke bewegingsbehoeften vanwege hun snelheid en energie.

Over het algemeen zijn Greyhounds prachtige metgezellen en kunnen ze zowel renhonden als liefdevolle huisdieren zijn. Hun rijke geschiedenis en unieke eigenschappen maken hen tot een opvallend ras.

Wat zijn de raskenmerken en eigenschappen van de Greyhound?

De Greyhound is een elegante hondenras dat bekend staat om zijn slanke bouw en indrukwekkende snelheid. Hier zijn enkele raskenmerken en eigenschappen:

 1. Grootte: Mannelijke Greyhounds wegen doorgaans tussen de 68 en 76 centimeter en hebben een gewicht van 27 tot 40 kilogram. Vrouwelijke Greyhounds zijn meestal iets kleiner, met een hoogte van 66 tot 71 centimeter en een gewicht van 25 tot 34 kilogram.
 2. Lichaamsbouw: Ze hebben een slanke, atletische lichaamsbouw met een diepe borstkas, lange nek en lange benen. Hun spieren zijn goed ontwikkeld voor snelheid.
 3. Vacht: De vacht van een Greyhound is kort, fijn en dicht bij de huid. Ze komen voor in verschillende kleuren, waaronder zwart, wit, blauw, fawn en gestroomd.
 4. Hoofd: Hun hoofd is lang en smal, met een platte schedel. De oren zijn klein en staan rechtop.
 5. Ogen: De ogen van een Greyhound zijn groot en expressief, meestal donker van kleur.
 6. Staart: Ze hebben een lange, slanke staart die laag wordt gedragen en lichtjes gebogen is.
 7. Karakter: Greyhounds staan bekend om hun zachtaardige en vriendelijke karakter. Ze zijn over het algemeen rustig en gereserveerd, maar kunnen ook speels zijn.
 8. Snelheid: Greyhounds zijn een van de snelste hondenrassen ter wereld. Ze kunnen snelheden bereiken tot 70 kilometer per uur in korte sprints.
 9. Beweging: Ze hebben veel lichaamsbeweging nodig en genieten van rennen en spelen in een omheinde ruimte. Ondanks hun snelheid zijn ze vaak luie huisdieren en houden ze van dutjes.
 10. Gezondheid: Greyhounds zijn over het algemeen gezonde honden met een lange levensverwachting van ongeveer 10 tot 14 jaar. Ze kunnen echter gevoelig zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, zoals heupdysplasie en bloat.

Kortom, de Greyhound is een gracieuze en snelle hond met een vriendelijke persoonlijkheid en een specifieke lichaamsbouw die hen ideaal maakt voor racen en als huisdier. Het is belangrijk om hun behoefte aan beweging en aandacht voor gezondheidsproblemen in gedachten te houden bij het overwegen van dit ras als huisdier.

Hoe gaat de Greyhound om met het gezin?

De Greyhound staat bekend om zijn zachtaardige en vriendelijke karakter, wat hen over het algemeen tot uitstekende gezinsgenoten maakt. Ze hebben een natuurlijke neiging om aanhankelijk te zijn en houden ervan om bij hun gezin te zijn. Hier zijn enkele specifieke manieren waarop Greyhounds omgaan met het gezin:

 1. Aanhankelijkheid: Greyhounds zijn vaak aanhankelijke honden die genieten van menselijk gezelschap. Ze kunnen sterke banden met hun gezinsleden vormen en gedijen goed in een omgeving waar ze deel uitmaken van het gezin.
 2. Rustig en Kalm: Over het algemeen staan Greyhounds bekend om hun rustige en kalme aard. Ze hebben de neiging om geduldig en ontspannen te zijn, wat gunstig kan zijn in een gezinsomgeving.
 3. Kindvriendelijk: Greyhounds hebben meestal een goed temperament met kinderen. Ze zijn doorgaans tolerant en voorzichtig, wat hen tot goede metgezellen maakt voor gezinnen met kinderen.
 4. Omgaan met Andere Huisdieren: Vanwege hun oorspronkelijke jachtachtergrond kunnen Greyhounds de neiging hebben om achter kleine prooien aan te gaan. Het is echter mogelijk om hen te socialiseren en te leren omgaan met andere huisdieren, maar toezicht is soms nodig.
 5. Geduldig en Begripvol: Greyhounds hebben vaak een natuurlijk begrip van de emoties van hun eigenaren. Ze kunnen een bron van troost en steun zijn, vooral voor gezinsleden die behoefte hebben aan rust en kalmte.Hoe gaat de Greyhound om met andere honden?

Greyhounds staan over het algemeen bekend om hun vreedzame en sociale karakter ten opzichte van andere honden. Ze zijn meestal vriendelijk en non-confrontationeel, wat hen goede metgezellen maakt in hondenvriendelijke omgevingen. Door hun kalme aard zijn ze vaak niet geneigd tot agressief gedrag jegens andere honden, maar natuurlijk zijn er individuele variaties afhankelijk van de socialisatie en persoonlijkheid van de hond zelf.

Vanwege hun verleden als windhonden kunnen Greyhounds soms een sterke prooidrift hebben, vooral ten opzichte van kleinere dieren zoals katten of kleine honden. Het is essentieel om Greyhounds goed te socialiseren met andere honden en dieren om eventuele problemen te voorkomen. Ze kunnen uitstekende speelkameraadjes zijn voor honden van vergelijkbare grootte en energieniveau.

Hoe gedragen Greyhounds zich tegenover oudere mensen?

Greyhounds staan bekend om hun zachtaardige en kalme karakter, wat ze over het algemeen tot goede metgezellen maakt voor oudere mensen. Ze zijn vaak vriendelijk en liefdevol tegenover hun eigenaren, ongeacht leeftijd. Hun rustige aard kan een positieve eigenschap zijn in huishoudens met oudere mensen, omdat ze doorgaans geen overmatige energie hebben die jongere rassen soms wel hebben.

De meeste Greyhounds zijn aanhankelijke honden en genieten van de nabijheid van hun eigenaren, wat oudere mensen kan helpen bij een gevoel van gezelschap en comfort. Bovendien hebben Greyhounds doorgaans geen sterke neiging tot agressie of onvoorspelbaar gedrag, wat belangrijk is voor oudere mensen die misschien minder mobiel zijn en behoefte hebben aan een hond die betrouwbaar en voorspelbaar is.

Hoe gaan Greyhounds om met kinderen?

Greyhounds zijn over het algemeen vriendelijke en zachtaardige honden die goed kunnen opschieten met kinderen. Ze hebben meestal een kalm en geduldig karakter, wat hen tot geschikte metgezellen maakt in gezinnen met kinderen. Veel Greyhounds hebben een natuurlijke affiniteit voor kinderen en kunnen erg tolerant zijn ten opzichte van hun speelse gedrag.

De rustige aard van Greyhounds is vaak een pluspunt als het gaat om de veiligheid van kinderen. Ze vertonen meestal geen agressie zonder reden en hebben een lage neiging tot bijten. Ze kunnen echter nog steeds een prooidrift hebben, dus het is belangrijk om toezicht te houden wanneer ze in de buurt zijn van kleinere huisdieren, zoals katten of konijnen.

Hoe gedragen Greyhounds zich tegenover buren of gasten?

Greyhounds hebben over het algemeen een vriendelijk en sociaal karakter tegenover buren en gasten. Ze zijn vaak niet geneigd tot agressie of territoriaal gedrag. In feite staan ze bekend om hun zachtaardige aard en kunnen ze vriendelijk en gastvrij zijn tegenover nieuwe mensen, inclusief buren en gasten.

Dit ras heeft doorgaans geen sterke waakhondinstincten, wat betekent dat ze niet de neiging hebben om onbekende mensen te wantrouwen of te laten merken dat ze indringers zijn. In plaats daarvan zijn ze vaak terughoudend en kunnen ze een afwachtende houding aannemen in nieuwe situaties. Dit maakt hen meestal tot geen agressieve honden jegens vreemden.

Wat zijn de fysieke kenmerken van de Greyhound?

De Greyhound is een hondenras met enkele opvallende fysieke kenmerken:

 1. Grootte: Mannelijke Greyhounds hebben een gemiddelde schouderhoogte van 71 tot 76 centimeter en wegen meestal tussen de 27 en 40 kilogram. Vrouwelijke Greyhounds zijn iets kleiner, met een hoogte van 68 tot 71 centimeter en een gewicht van 25 tot 34 kilogram.
 2. Lichaamsbouw: Ze hebben een slanke en atletische lichaamsbouw met een diepe borstkas en lange, slanke ledematen. Hun lichaam is ontworpen voor snelheid en wendbaarheid.
 3. Vacht: De vacht van een Greyhound is kort, fijn en dicht bij de huid. Ze kunnen voorkomen in verschillende kleuren, waaronder zwart, wit, blauw, fawn en gestroomd.
 4. Hoofd: Het hoofd van een Greyhound is lang en smal, met een platte schedel. Ze hebben meestal kleine oren die rechtop staan.
 5. Ogen: De ogen van een Greyhound zijn groot en expressief, vaak donker van kleur.
 6. Staart: Ze hebben een lange, slanke staart die laag wordt gedragen en licht gebogen is.
 7. Spieren: Greyhounds hebben goed ontwikkelde spieren, met name in de achterpoten, wat hen helpt bij hun ongelooflijke snelheid.
 8. Snuit: Hun snuit is lang en taps toelopend, en ze hebben meestal een zwarte neus.
 9. Voeten: Ze hebben compacte en goed gebogen voeten met stevige nagels.
 10. Algehele elegantie: Greyhounds staan bekend om hun elegantie en sierlijke verschijning, met een lang, slank lichaam dat zeer gestroomlijnd is.

Deze fysieke kenmerken maken de Greyhound tot een uniek en prachtig hondenras, dat perfect is aangepast aan zijn rol als snelheidskampioen. Hun slanke en gracieuze uiterlijk is een opvallend aspect van hun persoonlijkheid en aantrekkingskracht.

Hoe voer je een Greyhound?

Het voeren van een Greyhound vereist aandacht voor hun specifieke behoeften. Hier zijn enkele belangrijke punten:

 1. Portiegrootte: De dagelijkse voedingsbehoeften van een Greyhound variëren afhankelijk van leeftijd, activiteitsniveau en metabolisme. Over het algemeen hebben mannelijke Greyhounds ongeveer 200 tot 300 gram voer per dag nodig, terwijl vrouwtjes ongeveer 150 tot 250 gram nodig hebben.
 2. Eiwitten: Zorg voor een eiwitrijk dieet. Kies voer met hoogwaardige dierlijke eiwitten, zoals kip, rundvlees of vis. Ongeveer 18-25% eiwit in het totale voer is ideaal.
 3. Vet: Een gematigd vetgehalte is belangrijk. Rond de 8-15% vet in het voer is geschikt voor Greyhounds.
 4. Koolhydraten: Beperk koolhydraten tot ongeveer 40-50% van hun dagelijkse voeding. Kies voor complexe koolhydraten zoals volkoren granen.
 5. Voedingsstoffen: Zorg voor een uitgebalanceerde voeding met essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en vezels. Commercieel hondenvoer van goede kwaliteit voldoet aan deze eisen.
 6. Maaltijdschema: Verdeel de dagelijkse voeding over twee maaltijden om maagkanteling (bloat) te voorkomen. Dit is belangrijk vanwege de diepe borstkas van Greyhounds.
 7. Water: Zorg altijd voor vers, schoon drinkwater. Greyhounds zijn gevoelig voor uitdroging, dus controleer regelmatig of ze voldoende drinken.

Hoeveel moet een Greyhound puppy eten?

Een Greyhound-puppy heeft verschillende voedingsbehoeften in vergelijking met een volwassen Greyhound. Hier is een ruwe richtlijn voor de voeding van een Greyhound-puppy:

 1. Leeftijd: Tijdens de eerste paar maanden van het leven groeit een Greyhound-puppy snel. Ze hebben meer voeding nodig dan volwassen honden.
 2. Portiegrootte: Begin met het voeren van je puppy volgens de aanbevelingen op de verpakking van het puppyvoer dat je gebruikt. Meestal wordt dit berekend op basis van het gewicht en de leeftijd van je puppy.
 3. Frequentie: Geef je puppy meerdere kleine maaltijden per dag in plaats van één grote maaltijd. Dit helpt om een gelijkmatige groei en stabiele energieniveaus te bevorderen. Bijvoorbeeld, voer een puppy van 8 weken oud 4 keer per dag.
 4. Eiwitten: Zorg voor een voer met een hoger eiwitgehalte (ongeveer 25-30%) om de groei en ontwikkeling van spieren te ondersteunen.
 5. Vet: Een puppy heeft meer energie nodig, dus een voer met een iets hoger vetgehalte (ongeveer 10-15%) kan geschikt zijn.
 6. Koolhydraten: Zorg voor koolhydraten uit hoogwaardige bronnen zoals volkoren granen. Koolhydraten moeten ongeveer 30-40% van het dieet uitmaken.

Welke gezondheidstests moet de Greyhound ondergaan?

Greyhounds zijn over het algemeen een gezond ras, maar ze kunnen gevoelig zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele belangrijke gezondheidstests en screenings die worden aanbevolen voor Greyhounds:

 1. Cardiale screening: Greyhounds kunnen vatbaar zijn voor hartproblemen zoals dilated cardiomyopathy (DCM). Regelmatige hartonderzoeken, inclusief echocardiografie en elektrocardiogrammen, kunnen problemen vroegtijdig opsporen.
 2. Oogonderzoek: Een jaarlijks oogonderzoek door een dierenarts of een door de Raad van Beheer erkende oogspecialist kan oogproblemen, zoals staar (cataract) of progressieve retinale atrofie (PRA), identificeren.
 3. Heup- en elleboogdysplasie: Hoewel dit minder vaak voorkomt bij Greyhounds dan bij sommige andere rassen, is het nog steeds verstandig om screening te overwegen. Röntgenfoto's van heupen en ellebogen kunnen afwijkingen detecteren.
 4. Schildkliertests: Hypothyreoïdie kan voorkomen bij Greyhounds. Bloedonderzoek om de schildklierfunctie te controleren, kan nuttig zijn als er symptomen zijn zoals gewichtstoename, lethargie of huidproblemen.
 5. Bloedonderzoek: Periodiek bloedonderzoek kan helpen bij het opsporen van afwijkingen in de bloedwaarden, waaronder bloedarmoede, nier- en leveraandoeningen.
 6. Vaccinaties en parasietenbestrijding: Houd de vaccinaties van je Greyhound up-to-date en bescherm ze tegen parasieten zoals teken, vlooien en wormen.
 7. Tandheelkundige zorg: Regelmatige tandheelkundige controles en reinigingen zijn belangrijk om tandvleesproblemen en tandsteen te voorkomen.
 8. Gezondheid van het bewegingsapparaat: Omdat Greyhounds gevoelig kunnen zijn voor blessures, is het belangrijk om aandacht te besteden aan hun beweging en eventuele tekenen van pijn of kreupelheid te melden aan de dierenarts.
 9. Gewichtsbeheer: Houd het gewicht van je Greyhound in de gaten om obesitas te voorkomen, wat hun gezondheid kan schaden.

Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen van de Greyhound?

De Greyhound is over het algemeen een gezond ras, maar er zijn enkele gezondheidsproblemen die vaker voorkomen bij deze honden:

 1. Maagtorsie (bloat): Greyhounds hebben een diepe borstkas, waardoor ze vatbaar zijn voor maagtorsie. Dit is een levensbedreigende aandoening waarbij de maag zich ophoopt met gas en draait. Het kan snel fataal zijn als het niet onmiddellijk wordt behandeld.
 2. Hartproblemen: Dilated cardiomyopathy (DCM) is een aandoening waarbij het hart vergroot raakt en de pompfunctie vermindert. Dit komt vaker voor bij Greyhounds dan bij sommige andere rassen.
 3. Huidproblemen: Greyhounds hebben een dunne huid en weinig onderhuids vet, wat hen gevoeliger maakt voor huidproblemen zoals schaafwonden, huidinfecties en kneuzingen.
 4. Schildklierproblemen: Hypothyreoïdie, een aandoening waarbij de schildklier onvoldoende hormonen produceert, kan voorkomen en symptomen veroorzaken zoals gewichtstoename, lethargie en huidproblemen.
 5. Oogproblemen: Greyhounds kunnen oogaandoeningen ontwikkelen, waaronder progressieve retinale atrofie (PRA), staar (cataract) en ooginfecties.
 6. Heup- en elleboogdysplasie: Hoewel minder vaak voorkomend dan bij sommige andere rassen, kunnen Greyhounds ook last hebben van heup- en elleboogdysplasie, wat pijn en kreupelheid kan veroorzaken.
 7. Gebitsproblemen: Greyhounds hebben vaak gevoelige tanden en tandvlees, wat kan leiden tot tandsteenopbouw en andere gebitsproblemen.
 8. Gewrichtsblessures: Vanwege hun atletische bouw en snelheid kunnen Greyhounds gevoelig zijn voor gewrichtsblessures, zoals gescheurde ligamenten.

Wat zijn de bewegingsbehoeften van een Greyhound?

Greyhounds hebben matige bewegingsbehoeften, ondanks hun reputatie als snelle renhonden. Hier zijn de specifieke bewegingsbehoeften van een Greyhound:

 1. Dagelijkse wandelingen: Een dagelijkse wandeling van ongeveer 30 tot 45 minuten is vaak voldoende om aan hun bewegingsbehoeften te voldoen. Greyhounds houden van rustige, ontspannen wandelingen.
 2. Rennen en spelen: Hoewel ze bekend staan om hun snelheid, hebben Greyhounds eigenlijk korte uitbarstingen van energie gevolgd door langere perioden van rust nodig. Ze genieten van de mogelijkheid om af en toe in een omheinde ruimte vrij te rennen, maar dit hoeft niet dagelijks te gebeuren.
 3. Mental Stimulation: Greyhounds zijn slimme honden en hebben ook mentale stimulatie nodig. Denkspellen, puzzelspeelgoed en gehoorzaamheidstraining kunnen helpen om hun geest actief te houden.
 4. Interactie met andere honden: Greyhounds zijn meestal sociaal met andere honden en kunnen genieten van speelafspraakjes of bezoeken aan hondenspeelplaatsen, mits ze goed gesocialiseerd zijn.
 5. Rust en slaap: Greyhounds zijn kampioenen in dutjes doen. Ze hebben veel rust nodig, meestal meer dan andere rassen. Zorg voor een comfortabele rustplaats waar ze kunnen ontspannen.

Wat zijn de voedingsbehoeften van de Greyhound?

De voedingsbehoeften van een Greyhound zijn afhankelijk van factoren zoals leeftijd, gewicht, activiteitsniveau en individuele gezondheid. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van de voedingsbehoeften van een Greyhound:

 1. Eiwitten: Greyhounds hebben matig tot hoogwaardige eiwitten nodig om hun spieren te ondersteunen. Kies voor hondenvoer met ongeveer 18-25% eiwit.
 2. Vetten: Het vetgehalte moet gematigd zijn, meestal rond de 8-15%. Dit voorziet hen van de nodige energie.
 3. Koolhydraten: Greyhounds hebben koolhydraten nodig voor energie, maar het koolhydraatgehalte moet niet te hoog zijn. Ongeveer 30-50% van hun dieet kan bestaan uit koolhydraten.
 4. Voedingsstoffen: Zorg ervoor dat het voer alle essentiële voedingsstoffen bevat, waaronder vitaminen, mineralen en vezels.
 5. Portiegrootte: De dagelijkse portiegrootte varieert afhankelijk van de leeftijd en het activiteitsniveau van de Greyhound. Een typische richtlijn voor een volwassen Greyhound is ongeveer 200-300 gram voer per dag, verdeeld over twee maaltijden.
 6. Water: Zorg altijd voor voldoende vers, schoon drinkwater. Greyhounds zijn gevoelig voor uitdroging, dus houd hun waterbak in de gaten.

Hoeveel verhaart de Greyhound?

De Greyhound staat bekend om zijn minimale verharing. Ze hebben een korte vacht die niet veel haren verliest in vergelijking met langharige rassen. Hoewel ze niet volledig hypoallergeen zijn, veroorzaken ze meestal minder allergische reacties bij mensen met hondenallergieën vanwege hun beperkte verharing. Regelmatig borstelen kan helpen om losse haren te verwijderen en hun vacht gezond te houden. Over het algemeen is de verharing van een Greyhound dus vrij beperkt.

Hoe vaak moet de vacht van de Greyhound verzorgd worden?

De vacht van een Greyhound vereist over het algemeen niet veel verzorging. Een wekelijkse borstelbeurt met een zachte borstel of een rubberen borstel is meestal voldoende om losse haren te verwijderen en hun vacht in goede conditie te houden. Omdat Greyhounds een korte vacht hebben en niet veel verharen, is intensieve verzorging zoals bij langharige rassen meestal niet nodig.

Hoeveel kwijlt de Greyhound?

Greyhounds staan doorgaans bekend als een ras met weinig tot geen kwijlen. In vergelijking met sommige andere hondenrassen hebben Greyhounds meestal geen overmatige speekselproductie en kwijlen ze niet veel. Dit maakt ze vaak geschikt voor mensen die niet van kwijlende honden houden of die allergisch zijn voor hondenspeeksel.

Wat is de vachtsoort van de Greyhound?

De Greyhound heeft een korte, dichte vacht.

Wat is de vachtlengte van de Greyhound?

De vachtlengte van een Greyhound is kort.

Wat zijn de sociale eigenschappen van de Greyhound?

Greyhounds staan bekend om hun vriendelijke en sociale karakter. Over het algemeen zijn ze zachtaardige en sociale honden die goed kunnen opschieten met mensen en andere honden. Ze zijn vaak rustig en geduldig in hun omgang, wat hen tot geweldige metgezellen maakt, zelfs in drukke huishoudens. Daarnaast hebben Greyhounds meestal een lage neiging tot agressie, wat betekent dat ze doorgaans vriendelijk en gastvrij zijn tegenover vreemden.

Hoe gaan Greyhounds om met vreemden?

Greyhounds gaan doorgaans vriendelijk en gastvrij om met vreemden. Ze hebben over het algemeen geen sterke waakhondinstincten en vertonen meestal geen agressie zonder reden. In plaats daarvan zijn ze vaak terughoudend en kunnen ze een afwachtende houding aannemen in nieuwe situaties. Dit betekent dat ze meestal niet de neiging hebben om onbekende mensen te wantrouwen of als indringers te beschouwen.

Is de Greyhound speels?

Greyhounds staan niet bekend om hun uitbundige speelsheid. Over het algemeen hebben ze de neiging om een kalmer en gereserveerder karakter te hebben in vergelijking met sommige andere hondenrassen. Hoewel ze zeker in staat zijn tot spelen, hebben ze meestal kortere uitbarstingen van energie gevolgd door langere periodes van rust en ontspanning. Ze genieten van korte speelsessies, maar houden ook van dutjes en relaxen. Dit maakt Greyhounds vaak geschikte metgezellen voor mensen die op zoek zijn naar een rustigere hond.

Zijn Greyhound honden beschermend?

Over het algemeen staan Greyhounds niet bekend om hun sterke beschermende instincten. Ze hebben meestal een zachtaardig en vriendelijk karakter en vertonen meestal geen agressie jegens anderen zonder reden. Ze hebben vaak geen sterke waakhondinstincten en kunnen terughoudend zijn in het tonen van beschermend gedrag.

Wat is het aanpassingsvermogen van de Greyhound?

Greyhounds hebben over het algemeen een goed aanpassingsvermogen, maar het kan variëren afhankelijk van hun achtergrond en eerdere ervaringen. Hier zijn enkele aspecten van hun aanpassingsvermogen:

 1. Woonomgeving: Greyhounds passen zich doorgaans goed aan verschillende woonomgevingen aan, of het nu een appartement of een huis met een tuin is. Ze hebben geen overdreven ruimte nodig, maar toegang tot een veilige buitenruimte is nuttig voor wat beweging.
 2. Sociale interactie: Ze zijn meestal vriendelijk en sociaal met mensen en andere honden, maar socialisatie op jonge leeftijd is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze comfortabel zijn in verschillende sociale situaties.
 3. Routines: Greyhounds gedijen goed bij consistente routines, vooral als het gaat om maaltijden en slaapschema's. Ze passen zich snel aan aan de routine van hun eigenaren.
 4. Klimaat: Hoewel Greyhounds gevoelig zijn voor kou vanwege hun dunne vacht, kunnen ze zich aanpassen aan verschillende klimaten. In koude gebieden hebben ze vaak behoefte aan extra bescherming zoals jassen in de winter.
 5. Levensstijl: Ze zijn flexibel als het gaat om activiteitsniveau. Ze kunnen zowel actief zijn tijdens korte speelsessies als ontspannen tijdens lange dutjes.
 6. Gewenning aan het pensioen: Voor ex-racehonden kan de overgang naar een huiselijke omgeving en het pensioen een aanpassingsperiode vereisen, maar met geduld en zorg passen ze zich vaak goed aan.

Wat zijn de karaktertrekken van de Greyhound?

Greyhounds hebben specifieke karaktertrekken die vaak worden geassocieerd met het ras. Hier zijn enkele van de kenmerkende karaktertrekken van de Greyhound:

 1. Zachtaardigheid: Greyhounds staan bekend om hun zachtaardige aard. Ze zijn meestal vriendelijk, kalm en geduldig in hun omgang met mensen en andere dieren.
 2. Sociaal: Dit ras is over het algemeen sociaal en geniet van gezelschap. Ze gedijen goed in een gezinssfeer en kunnen goed overweg met andere honden.
 3. Loyaal: Greyhounds kunnen een sterke band vormen met hun eigenaren en tonen vaak loyaliteit en genegenheid jegens hen.
 4. Onafhankelijkheid: Hoewel ze aanhankelijk zijn, hebben Greyhounds ook een zekere mate van onafhankelijkheid. Ze zijn niet overdreven veeleisend en kunnen zichzelf vermaken.
 5. Rustig karakter: Over het algemeen hebben Greyhounds een rustig en bedaard karakter. Ze staan niet bekend om overmatige blafferigheid of druk gedrag.
 6. Snelheid en behendigheid: Hoewel ze over het algemeen rustig zijn, kunnen Greyhounds in een oogwenk razendsnel en behendig zijn. Ze hebben een natuurlijke aanleg voor rennen.
 7. Aanpassingsvermogen: Greyhounds hebben meestal een goed aanpassingsvermogen en kunnen zich aanpassen aan verschillende leefomstandigheden.

Kan een Greyhound gevaarlijk zijn?

Over het algemeen worden Greyhounds niet beschouwd als een gevaarlijk ras. Ze hebben meestal een zachtaardig en vriendelijk karakter en vertonen niet snel agressief gedrag zonder reden. Dit betekent echter niet dat individuele Greyhounds nooit problematisch gedrag kunnen vertonen. Zoals bij alle hondenrassen kan het gedrag van een Greyhound worden beïnvloed door factoren zoals socialisatie, training, opvoeding en genetica.

Vallen Greyhounds ooit aan?

Over het algemeen vallen Greyhounds niet snel aan zonder provocatie. Ze hebben meestal een vriendelijk en zachtaardig karakter en vertonen niet snel agressief gedrag zonder reden. Net als bij elk ander hondenras zijn er echter uitzonderingen en individuele variaties. In zeldzame gevallen kunnen Greyhounds, zoals andere honden, agressief gedrag vertonen als ze zich bedreigd of angstig voelen, slecht gesocialiseerd zijn of een geschiedenis van mishandeling hebben.

Kan een Greyhound mensen doden?

In het algemeen zijn Greyhounds, net als de meeste hondenrassen, niet bekend om dodelijk gewelddadig gedrag jegens mensen. Ze hebben meestal een vriendelijk en zachtaardig karakter en vormen zelden een ernstige bedreiging voor mensen.

Kunnen Greyhounds er goed tegen om alleen gelaten te worden?

Greyhounds kunnen over het algemeen goed alleen gelaten worden, maar er zijn individuele variaties afhankelijk van de specifieke hond. Ze staan erom bekend dat ze vrij onafhankelijk zijn en kunnen zich vaak prima vermaken als ze alleen zijn.

Kan ik mijn Greyhound thuis laten?

Ja, je kunt je Greyhound thuis laten als dat nodig is. Greyhounds zijn over het algemeen zelfstandige honden die goed alleen kunnen zijn gedurende redelijke periodes, zoals tijdens werkuren.

Kan de Greyhound 8 uur alleen gelaten worden?

Ja, veel Greyhounds kunnen 8 uur alleen gelaten worden, zoals tijdens een typische werkdag. Ze zijn over het algemeen zelfstandige honden en kunnen zichzelf vermaken, vooral als ze goed zijn getraind en gewend zijn om alleen te zijn. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond goed voorbereid is op deze periode van afzondering.

Hoe train je een Greyhound?

Het trainen van een Greyhound vereist geduld, positieve versterking en consistentie. Hier zijn enkele stappen om een Greyhound effectief te trainen:

 1. Basiscommando's: Begin met het aanleren van basiscommando's zoals "zit," "lig," "blijf," "kom hier," en "laat het." Gebruik positieve versterking, zoals beloningen met traktaties of lof, wanneer je hond de commando's correct uitvoert.
 2. Socialisatie: Vroegtijdige socialisatie is cruciaal. Laat je Greyhound wennen aan verschillende mensen, dieren, geluiden en situaties om angst en agressie te voorkomen.
 3. Zindelijkheidstraining: Leer je Greyhound waar en wanneer ze moeten plassen en poepen. Neem ze regelmatig naar buiten, vooral na maaltijden en dutjes. Beloon en prijs ze wanneer ze buiten hun behoeften doen.
 4. Aandachtsoefeningen: Leer je hond om aandacht aan jou te schenken. Begin met korte trainingssessies en verleng de duur geleidelijk. Beloon en prijs goed gedrag.
 5. Gehoorzaamheidstraining: Schrijf je in voor een gehoorzaamheidscursus of werk samen met een professionele trainer om je Greyhound gehoorzaamheid te leren en te verbeteren.
 6. Lijntraining: Greyhounds hebben de neiging om te trekken aan de riem vanwege hun jachtinstinct. Leer ze netjes aan de lijn te lopen met behulp van positieve versterking en beloningen.
 7. Behandel consistentie: Wees consistent in je commando's en beloningen. Gebruik dezelfde woorden en gebaren voor commando's zodat je hond begrijpt wat er van hen wordt verwacht.
 8. Geduld: Wees geduldig tijdens de training. Greyhounds kunnen wat eigenzinnig zijn en hebben soms wat meer tijd nodig om te begrijpen wat je van hen verlangt.
 9. Positieve versterking: Beloon goed gedrag met traktaties, lof en knuffels. Vermijd straffen, want Greyhounds zijn gevoelige honden en reageren beter op positieve bekrachtiging.
 10. Blijf consistent: Houd de trainingssessies kort en herhaal regelmatig om de geleerde commando's te versterken.

Hoe vaak blaft een Greyhound?

Greyhounds staan over het algemeen bekend om hun rustige aard en hebben de neiging om minder te blaffen in vergelijking met sommige andere hondenrassen. Ze worden vaak beschouwd als stille honden en hebben geen neiging tot overmatig blaffen.

Wat is de behoefte aan mentale stimulatie van een Greyhound?

Greyhounds hebben, naast fysieke beweging, ook behoefte aan mentale stimulatie om zich tevreden te voelen. Hier zijn enkele manieren om mentale stimulatie te bieden aan je Greyhound:

 1. Puzzelspeelgoed: Geef je Greyhound interactief speelgoed of puzzels die ze moeten oplossen om traktaties te krijgen. Dit houdt hun geest actief bezig.
 2. Snuffelmatten: Snuffelmatten zijn geweldige hulpmiddelen om de reukzin van je hond te gebruiken. Verstop traktaties in de mat en laat je hond ze opsporen.
 3. Nieuwe omgevingen: Neem je Greyhound mee naar nieuwe plaatsen om nieuwe geuren en ervaringen op te doen. Dit prikkelt hun nieuwsgierigheid en mentale activiteit.
 4. Trainingssessies: Blijf je hond nieuwe commando's aanleren en herhaal bekende commando's om hun geheugen te stimuleren.
 5. Verrijkende voeding: Gebruik voerpuzzels of snuffelspeelgoed om maaltijden interessanter te maken. Dit moedigt je hond aan om te werken voor hun voedsel.
 6. Speel met andere honden: Laat je Greyhound interactie hebben met andere honden om sociale en mentale stimulatie te bieden.
 7. Gehoorzaamheidstraining: Voeg variatie toe aan gehoorzaamheidstrainingssessies om je hond uit te dagen.
 8. Spelletjes en trucjes: Leer je Greyhound nieuwe spelletjes en trucjes, zoals apporteren, om hun geest te activeren.

Wat zijn de rasstandaarden van de Greyhound?

Hier zijn enkele belangrijke rasstandaarden voor Greyhounds:

Grootte:

 • Mannelijke Greyhounds hebben meestal een schofthoogte van 71 tot 76 centimeter.
 • Vrouwelijke Greyhounds hebben meestal een schofthoogte van 68 tot 71 centimeter.

Gewicht:

 • Mannelijke Greyhounds wegen meestal tussen 32 en 40 kilogram.
 • Vrouwelijke Greyhounds wegen meestal tussen 27 en 32 kilogram.

Lichaamsbouw:

 • Greyhounds hebben een slank, atletisch lichaam met lange poten en een diepe borstkas.
 • Hun hoofd is lang en smal, met een rechte snuit en kleine, donkere ogen.
 • De oren zijn dun, klein en aangebracht op hoofdhoogte.

Vacht:

 • Greyhounds hebben een korte, dichte vacht die zeer fijn aanvoelt.
 • Alle vachtkleuren zijn acceptabel volgens de rasstandaard.

Karakter:

 • Greyhounds staan bekend om hun zachtaardige en vriendelijke karakter.
 • Ze zijn over het algemeen rustig en geduldig van aard.

Loop:

 • Greyhounds hebben een kenmerkende en elegante gang, waarbij alle vier de poten de grond in een rechte lijn raken tijdens het rennen.

Wat is de algemene informatie over de Greyhound?

De Greyhound is een ras van honden dat bekendstaat om zijn sierlijke verschijning en snelheid. Hier is algemene informatie over de Greyhound:

Grootte:

 • Mannelijke Greyhounds hebben meestal een schofthoogte van 71 tot 76 centimeter.
 • Vrouwelijke Greyhounds hebben meestal een schofthoogte van 68 tot 71 centimeter.

Gewicht:

 • Mannelijke Greyhounds wegen meestal tussen 32 en 40 kilogram.
 • Vrouwelijke Greyhounds wegen meestal tussen 27 en 32 kilogram.

Uiterlijk:

 • Greyhounds hebben een slank en atletisch lichaam met lange poten en een diepe borstkas.
 • Hun kop is lang en smal, met een rechte snuit en donkere ogen.
 • Ze hebben dunne, kleine oren die rechtop staan.

Vacht:

 • Greyhounds hebben een korte, fijne vacht die zeer glad aanvoelt.
 • Alle vachtkleuren zijn acceptabel volgens de rasstandaard.

Karakter:

 • Ze staan bekend om hun zachtaardige en vriendelijke karakter.
 • Greyhounds zijn meestal rustig en geduldig van aard.

Levensverwachting:

 • De levensverwachting van een Greyhound varieert, maar ligt meestal tussen 10 en 14 jaar.

Geschiedenis:

 • Greyhounds worden al eeuwenlang gefokt voor hun snelheid en jachtvaardigheden.
 • Oorspronkelijk werden ze gebruikt voor de jacht op wild, zoals herten en hazen.

Gebruik:

 • Hoewel ze oorspronkelijk jachthonden waren, worden Greyhounds nu vaak gehouden als gezelschapsdieren en kunnen ze succesvol zijn in hondensporten zoals coursing en agility.

Verzorging:

 • Greyhounds hebben over het algemeen een korte vacht en vereisen niet veel vachtverzorging.
 • Regelmatige lichaamsbeweging is belangrijk om hun gezondheid en welzijn te behouden.

Temperament:

 • Ze staan bekend om hun kalme en zachtaardige temperament en zijn over het algemeen vriendelijk jegens mensen en andere dieren.

De Greyhound is een prachtig ras met unieke eigenschappen, waaronder hun snelheid en gracieuze uitstraling. Het zijn doorgaans uitstekende huisdieren voor mensen die op zoek zijn naar een rustige en aanhankelijke metgezel.

Waar kun je een Greyhound kopen of adopteren?

Je kunt een Greyhound kopen of adopteren bij verschillende bronnen. Hier zijn enkele specifieke opties:

Fokkers:

 • Je kunt overwegen om een Greyhound-puppy te kopen bij een erkende fokker. Zoek naar fokkers die lid zijn van erkende kennelclubs en die voldoen aan ethische fokpraktijken.

Greyhound Reddingsorganisaties:

 • Adoptie via een Greyhound reddingsorganisatie is een geweldige manier om een Greyhound een nieuw thuis te bieden. Er zijn verschillende Greyhoundreddingsgroepen in Nederland die honden beschikbaar hebben voor adoptie.

Dierenasielen en -opvangcentra:

 • Je kunt ook overwegen om een Greyhound te adopteren bij een plaatselijk dierenasiel of opvangcentrum. Hoewel Greyhounds minder vaak in asielen voorkomen dan sommige andere rassen, kunnen ze toch beschikbaar zijn voor adoptie.

Online bronnen:

 • Er zijn online platforms en websites waar mensen honden te koop aanbieden, inclusief Greyhounds. Wees voorzichtig bij het kopen van een hond online en zorg ervoor dat je te maken hebt met een betrouwbare verkoper.

Welke reddingsclubs zijn er voor Greyhounds?

In Nederland zijn er verschillende reddingsorganisaties die zich richten op de adoptie en herplaatsing van Greyhounds. Enkele bekende Greyhound reddingsclubs in Nederland zijn:

 • Greyhounds in Nood Nederland (GINN): GINN is een bekende organisatie die zich toelegt op de opvang en herplaatsing van Greyhounds. Ze hebben een website waar je informatie kunt vinden over beschikbare honden en het adoptieproces.

Website: Greyhounds in Nood Nederland

Website: Stichting Greyhounds Rescue Holland

Wat is de geschiedenis van de Greyhound?

De geschiedenis van de Greyhound gaat terug tot ver voor de moderne tijd en is rijk aan traditie. Hier zijn enkele belangrijke punten over de geschiedenis van de Greyhound:

 1. Oude Oorsprong: Greyhounds behoren tot een van de oudste hondenrassen ter wereld, met een geschiedenis die teruggaat tot duizenden jaren voor Christus. Ze worden vaak afgebeeld op oude Egyptische, Griekse en Romeinse kunstwerken.
 2. Jachthonden: Greyhounds werden oorspronkelijk gefokt als jachthonden, voornamelijk voor de jacht op wild zoals herten, gazellen en hazen. Hun slanke en gespierde lichaamsbouw, gecombineerd met hun snelheid, maakte hen uitermate geschikt voor deze taak.
 3. Koninklijke Gunst: Door de geschiedenis heen waren Greyhounds vaak populair bij royalty en adel. Ze werden beschouwd als statussymbolen en waren alleen toegankelijk voor de rijken.
 4. Renwedstrijden: In de 20e eeuw werden Greyhounds steeds meer betrokken bij georganiseerde renwedstrijden op renbanen. Deze races werden populair in verschillende delen van de wereld, en Greyhounds kregen de reputatie van 'racehonden'.
 5. Transformatie tot Gezelschapsdieren: Naarmate de populariteit van renraces afnam, begonnen Greyhounds hun weg te vinden naar gezinnen als geliefde gezelschapshonden. Ze staan bekend om hun zachtaardige karakter en zijn uitstekende huisdieren voor mensen die op zoek zijn naar rustige metgezellen.

Tegenwoordig worden Greyhounds gewaardeerd om hun vriendelijke aard en worden ze vaak betrokken bij hondensporten zoals coursing en agility. De geschiedenis van de Greyhound getuigt van hun veelzijdigheid en aanpassingsvermogen, van oorspronkelijke jachthonden tot geliefde huisdieren.

Wat zijn de gemiddelde onderhoudskosten voor een Greyhound?

De gemiddelde onderhoudskosten voor een Greyhound kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals locatie, gezondheid van de hond en levensstijl van de eigenaar. Hier is een geschatte uitsplitsing van de kosten en het totaal per jaar:

 • Voeding:
  • Hoogwaardig hondenvoer van goede kwaliteit: €50 - €70 per maand
  • Jaarlijkse dierenartscontrole en vaccinaties: €100 - €200 per jaar
 • Medische kosten:
  • Preventieve zorg (ontworming, vlooien- en tekenbestrijding): €10 - €20 per maand
  • Onverwachte medische kosten (bijv. ziekte of letsel): Variabel (het is verstandig om een bedrag opzij te zetten voor noodgevallen)
 • Vachtverzorging:
  • Minimale vachtverzorging nodig, dus geen hoge kosten
 • Training en sociale activiteiten:
  • Training en gehoorzaamheidscursussen (optioneel): €50 - €200 per cursus
  • Sociale activiteiten en speelgoed: €10 - €20 per maand
 • Verzekering (optioneel maar aanbevolen):
  • Huisdierenverzekering: €20 - €40 per maand
 • Overige kosten (bijv. halsband, riem, voerbakken, bed, kussens):
  • Eenmalige kosten bij aanschaf: €50 - €100
  • Jaarlijkse vervangings- en onderhoudskosten: €20 - €50 per jaar

Het totaalbedrag kan variëren, maar over het algemeen kun je verwachten dat de jaarlijkse kosten voor het onderhouden van een Greyhound tussen de €800 en €1.500 of meer liggen.

Hoe kies je een goede naam voor je Greyhound?

Het kiezen van een goede naam voor je Greyhound kan een leuke en persoonlijke beslissing zijn. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het kiezen van de perfecte naam:

 1. Karaktereigenschappen: Overweeg de persoonlijkheid van je Greyhound. Is hij/zij speels, rustig, nieuwsgierig, of juist heel vriendelijk? Een naam die de persoonlijkheid weerspiegelt, kan goed passen.
 2. Uiterlijke Kenmerken: Kijk naar de fysieke kenmerken van je Greyhound. Heeft hij/zij een opvallende vachtkleur, markeringen of unieke eigenschappen? Deze kunnen inspiratie bieden voor een naam.
 3. Stamboom of Oorsprong: Als je Greyhound een stamboom heeft, kun je overwegen om een naam te kiezen die verwijst naar de stamboomlijn of oorsprong van het ras.
 4. Lengte van de Naam: Korte namen zijn vaak gemakkelijker te roepen en te onthouden voor je hond. Overweeg een naam van één of twee lettergrepen.
 5. Unieke Namen: Vermijd namen die verwarrend kunnen zijn, zoals namen die klinken als veelvoorkomende commando's (bijv. "Zit" of "Blijf"). Dit kan verwarring bij de training voorkomen.
 6. Betekenisvolle Namen: Kies een naam die voor jou een speciale betekenis heeft of die een persoonlijke connectie heeft met iets dat je dierbaar is.
 7. Test de Naam: Voordat je definitief beslist, test je de naam en roep je deze enkele keren om te zien hoe het klinkt en hoe je Greyhound erop reageert.
 8. Familieoverwegingen: Als je de hond met je familie hebt, betrek dan iedereen bij het kiezen van de naam en zorg ervoor dat iedereen het erover eens is.
 9. Populaire Namen: Controleer of de naam niet te veel voorkomt in je directe omgeving, vooral als je in een drukke buurt woont waar andere honden dezelfde naam kunnen hebben.
 10. Tijdloze Namen: Overweeg een tijdloze naam die niet snel veroudert en nog steeds goed zal passen als je Greyhound ouder wordt.

Wat zijn de verschillende soorten Greyhounds?

De term "Greyhound" verwijst meestal naar de Engelse Greyhound, het ras dat het meest bekend is om zijn snelheid en sierlijke verschijning. Er zijn echter verschillende andere rassen en variëteiten die als Greyhounds worden beschouwd, enkele hiervan zijn:

 1. Engelse Greyhound: Dit is de meest bekende Greyhound-variant, die vaak wordt geassocieerd met renraces. Ze hebben een slanke en atletische bouw en staan bekend om hun snelheid.
 2. Italiaanse Windhond (Piccolo Levriero Italiano): Deze kleine Greyhound-variant staat bekend om zijn elegantie en sierlijkheid. Ze zijn kleiner dan de Engelse Greyhound en worden vaak beschouwd als gezelschapshonden.
 3. Whippet: Whippets lijken sterk op de Engelse Greyhound, maar zijn kleiner van formaat. Ze worden vaak beschouwd als "miniatuur Greyhounds" en kunnen zowel als renhonden als gezelschapshonden worden gehouden.
 4. Ierse Wolfshond: Hoewel niet strikt een Greyhound, wordt de Ierse Wolfshond soms in dezelfde categorie geplaatst vanwege zijn slanke en lange lichaamsbouw. Het zijn enorme honden met een vriendelijk karakter.
 5. Saluki: De Saluki is een hondenras met een lange geschiedenis en wordt soms aangeduid als de "Perzische Greyhound." Ze staan bekend om hun snelheid en uithoudingsvermogen.
 6. Afghaanse Windhond (Afghan Hound): Hoewel de Afghaanse Windhond een ander uiterlijk heeft dan de typische Greyhound, wordt hij soms ook gerekend tot de familie van de windhonden vanwege zijn snelheid en jachtcapaciteiten.

Welke hondenrassen lijken op de Greyhound?

Er zijn verschillende hondenrassen die op de Greyhound lijken qua uiterlijk en fysieke eigenschappen. Enkele rassen die vergelijkbaar zijn met de Greyhound zijn:

 1. Whippet: De Whippet wordt vaak beschouwd als een "miniatuur Greyhound" vanwege zijn vergelijkbare uiterlijk, slanke bouw en snelheid. Ze zijn kleiner dan Greyhounds maar delen veel van dezelfde kenmerken.
 2. Italiaanse Windhond (Piccolo Levriero Italiano): Deze kleine windhond heeft ook een slanke en elegante uitstraling, vergelijkbaar met de Greyhound. Ze zijn kleiner en worden vaak gehouden als gezelschapshonden.
 3. Saluki: De Saluki, ook bekend als de Perzische Windhond, heeft een vergelijkbaar lichaamstype als de Greyhound. Ze zijn snel en hebben een lange geschiedenis als jachthonden.
 4. Afghaanse Windhond (Afghan Hound): Hoewel de Afghaanse Windhond een langere vacht heeft dan de Greyhound, delen ze een vergelijkbare slanke en gracieuze uitstraling. Beide rassen zijn snel en hebben een aristocratische uitstraling.
 5. Borzoi (Russische Wolfshond): De Borzoi is een groot ras met een slanke bouw en lange poten, vergelijkbaar met de Greyhound. Ze werden oorspronkelijk gefokt voor de jacht op wolven.
 6. Ierse Wolfshond: Hoewel de Ierse Wolfshond groter is dan de Greyhound, delen ze een vergelijkbare lichaamsbouw en elegantie. Ierse Wolfshonden zijn een van de grootste hondenrassen ter wereld.

Over de Auteur

naomi-de-jong
Naomi de Jong
Dierenartsassistent

Naomi werkt als dierenartsassistent en is een expert op het gebied van hondenverzorging. Ze is voortdurend op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en inzichten in de wereld van hondenverzorging, en ze deelt haar expertise graag met andere hondenliefhebbers.

Ook Interessant