Bearded Collie-hondenras-verzorging-gezin-sociaal-leven-fysieke-kenmerken-dieet-informatie

Bearded Collie Hondenras Verzorging en Gezin, Sociaal Leven, Fysieke Kenmerken, Dieet Informatie

naomi-de-jong
Geschreven door Naomi de Jong | Dierenartsassistent
FACT CHECKED door Lieke Smit
Laatste update: 28 oktober 2023

De Bearded Collie, ook wel bekend als de "Beardie," is een middelgroot hondenras dat oorspronkelijk uit Schotland komt. Mannetjes hebben doorgaans een schouderhoogte van 53-56 centimeter, terwijl vrouwtjes ongeveer 51-53 centimeter meten. Het ras staat bekend om zijn unieke uiterlijk met een ruige, dubbele vacht en witte markeringen op het gezicht en de ledematen.

Bearded Collies zijn intelligente en vriendelijke honden met een gemiddelde levensverwachting van 12-14 jaar. Ze vereisen regelmatige verzorging en lichaamsbeweging. Het zijn actieve herdershonden met een levendige persoonlijkheid, en ze gedijen goed in gezinnen die bereid zijn om aan hun behoeften te voldoen. Deze honden zijn ook bekend onder de naam "Beardie" en zijn populair vanwege hun charmante karakter en toewijding aan hun eigenaren.

Wat zijn de raskenmerken en eigenschappen van de Bearded Collie?

De Bearded Collie is een middelgroot ras met enkele specifieke kenmerken en eigenschappen:

Raskenmerken:

 1. Grootte: Mannelijke Bearded Collies hebben een schofthoogte van ongeveer 53-56 cm, terwijl vrouwelijke Bearded Collies ongeveer 51-53 cm meten.
 2. Gewicht: Mannelijke Bearded Collies wegen meestal tussen de 20-27 kg, terwijl vrouwelijke Bearded Collies ongeveer 18-25 kg wegen.
 3. Vacht: Ze hebben een dichte, dubbele vacht met een lange, zachte bovenvacht en een dichte ondervacht.
 4. Kleur: De vacht kan verschillende kleuren hebben, waaronder zwart, blauw, bruin of fawn, vaak met witte aftekeningen.
 5. Baard: Zoals de naam al aangeeft, hebben ze een kenmerkende baard en snor.
 6. Staart: De staart is laag aangezet en wordt meestal opgetrokken wanneer de hond opgewonden is.

Eigenschappen:

 1. Karakter: Bearded Collies staan bekend om hun vriendelijke, levendige en speelse karakter.
 2. Intelligentie: Ze behoren tot de intelligentste hondenrassen en zijn gemakkelijk te trainen.
 3. Energiek: Deze honden hebben veel energie en hebben dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig.
 4. Sociaal: Bearded Collies zijn sociaal ingesteld en gedijen goed in gezelschap van mensen en andere huisdieren.
 5. Beschermend: Ze kunnen een beschermend instinct hebben ten opzichte van hun gezin.
 6. Verzorging: De dichte vacht vereist regelmatige verzorging, zoals borstelen en klittencontrole om klitten te voorkomen.
 7. Werkhonden: Historisch gezien werden Bearded Collies gefokt als herdershonden en hebben ze een sterke werkethiek.

Hoe gaat de Bearded Collie om met het gezin?

De Bearded Collie staat erom bekend een uitstekende metgezel te zijn voor gezinnen. Ze zijn over het algemeen vriendelijk, speels en zeer toegewijd aan hun eigenaren. Hier zijn enkele specifieke manieren waarop de Bearded Collie met het gezin omgaat:

 1. Liefdevol en aanhankelijk: Bearded Collies hechten zich sterk aan hun gezin en genieten van fysieke genegenheid. Ze houden ervan om knuffels te geven en te ontvangen.
 2. Speelsheid: Deze honden zijn speels van aard en kunnen urenlang actief bezig zijn met kinderen. Ze zijn dol op spelletjes, apporteren en rennen, wat hen tot geweldige speelkameraden maakt.
 3. Intelligentie: Bearded Collies zijn uiterst intelligent en genieten van mentale uitdagingen. Ze zijn vatbaar voor training en kunnen gemakkelijk nieuwe commando's leren.
 4. Waakzaamheid: Hoewel ze over het algemeen vriendelijk zijn, hebben Bearded Collies een waakzaam instinct en zullen ze hun gezin waarschuwen voor mogelijke indringers.
 5. Geduldig met kinderen: Bearded Collies hebben vaak een hoog geduldgehalte en kunnen goed omgaan met kinderen. Ze begrijpen vaak dat kinderen speels en enthousiast kunnen zijn.
 6. Actieve levensstijl: Deze honden gedijen goed in actieve gezinnen die graag tijd buiten doorbrengen. Ze zijn geschikt voor gezinnen met kinderen die van buitenspelen houden.
 7. Sociale interactie: Bearded Collies hebben de neiging om goed met andere huisdieren om te gaan, vooral als ze van jongs af aan worden gesocialiseerd.

Hoe gaat de Bearded Collie om met andere honden?

De Bearded Collie staat bekend om zijn sociale aard en komt doorgaans goed overeen met andere honden. Ze zijn over het algemeen vriendelijk en speels, wat hen tot goede speelkameraadjes maakt voor andere honden, zowel binnen als buiten het gezin. Het ras heeft historisch gezien samengewerkt met andere honden bij het hoeden van vee, dus ze hebben vaak een natuurlijke neiging tot samenwerken en harmonie met hun soortgenoten.

Hoe gedragen Bearded Collies zich tegenover oudere mensen?

Bearded Collies kunnen zich over het algemeen goed gedragen tegenover oudere mensen. Ze hebben vaak een vriendelijke en aanhankelijke aard, wat hen tot geschikte metgezellen maakt voor senioren. Deze honden zijn meestal sociaal ingesteld en kunnen genieten van de rustige gezelschapssfeer die oudere mensen vaak bieden. Ze kunnen ook aandacht en genegenheid geven, wat emotionele steun kan bieden aan oudere eigenaren.

Hoe gaan Bearded Collies om met kinderen?

Bearded Collies staan bekend om hun vriendelijke en speelse aard, wat hen over het algemeen tot goede metgezellen maakt voor kinderen. Ze hebben vaak een natuurlijke neiging om zich te hechten aan het gezin, inclusief kinderen, en kunnen geduldig en tolerant zijn ten opzichte van de speelse aard en onvoorspelbaarheid van kinderen. Dit ras kan vaak goed overweg met kinderen van alle leeftijden, mits ze goed gesocialiseerd zijn en de juiste training hebben gehad.

Hoe gedragen Bearded Collies zich tegenover buren of gasten?

Bearded Collies hebben over het algemeen een vriendelijke en sociale aard, maar hun gedrag tegenover buren en gasten kan variëren op basis van socialisatie en training. Ze kunnen vaak enthousiast begroeten en interactie zoeken met bezoekers en buren, waardoor ze geen goede waakhonden zijn. Dit ras heeft meestal geen neiging tot agressie of waakzaam gedrag tegenover vreemden.

Wat zijn de fysieke kenmerken van de Bearded Collie?

De Bearded Collie is een middelgroot ras met kenmerkende fysieke eigenschappen:

 1. Grootte: Mannelijke Bearded Collies hebben doorgaans een schofthoogte van ongeveer 53-56 centimeter, terwijl vrouwelijke Bearded Collies meestal 51-53 centimeter meten.
 2. Gewicht: Het gewicht van mannelijke Bearded Collies varieert meestal tussen de 20-27 kilogram, terwijl vrouwelijke Bearded Collies gewoonlijk een gewicht hebben van ongeveer 18-25 kilogram.
 3. Lichaamsbouw: Ze hebben een atletische en evenredige lichaamsbouw met een rechte rug en een diepe borstkas.
 4. Vacht: Het meest opvallende kenmerk is hun dikke, dubbele vacht. Ze hebben een lange, zachte bovenvacht en een dichte, wollige ondervacht die hen beschermt tegen weersinvloeden.
 5. Vachtkleur: Bearded Collies kunnen verschillende vachtkleuren hebben, waaronder zwart, blauw, bruin of fawn. Witte aftekeningen zijn vaak aanwezig op de poten, borst, gezicht en staartpunt.
 6. Staart: Ze dragen hun staart laag en deze wordt meestal opgetrokken als ze opgewonden zijn.
 7. Hoofd: Ze hebben een breed hoofd met een rechte neus en donkere, expressieve ogen die vaak bedekt zijn door hun karakteristieke baard.

De Bearded Collie heeft een onderscheidend uiterlijk met zijn dichte vacht, baard en vriendelijke uitdrukking. Deze fysieke kenmerken maken ze herkenbaar en geliefd bij hondenliefhebbers over de hele wereld.

Hoe voer je een Bearded Collie?

Het voeren van een Bearded Collie is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze alle voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben voor een gezond leven. Hier zijn enkele specifieke richtlijnen:

 1. Voeding: Kies voor een hoogwaardig commercieel hondenvoer dat is afgestemd op de leeftijd, grootte en activiteitenniveau van je Bearded Collie. Gemiddeld hebben ze ongeveer 250-400 gram droogvoer per dag nodig, verdeeld over twee maaltijden. Dit kan variëren afhankelijk van individuele behoeften, dus raadpleeg de aanbevelingen op de voerverpakking of overleg met je dierenarts.
 2. Eiwitten: Zorg ervoor dat het voer minstens 18-22% eiwit bevat, omdat eiwitten essentieel zijn voor de spieropbouw en algehele gezondheid van je Bearded Collie.
 3. Vet: Het vetgehalte moet ongeveer 8-12% zijn. Dit levert energie en ondersteunt de glans van hun vacht.
 4. Koolhydraten: Koolhydraten moeten ongeveer 40-50% van het dieet uitmaken. Ze leveren energie en vezels.
 5. Portiegrootte: De dagelijkse portie moet worden verdeeld in twee maaltijden om spijsverteringsproblemen te voorkomen. Houd rekening met de grootte en activiteit van je Bearded Collie bij het bepalen van de portiegroottes.
 6. Water: Zorg altijd voor vers, schoon water dat beschikbaar is, vooral omdat Bearded Collies actieve honden zijn en water nodig hebben om gehydrateerd te blijven.
 7. Traktaties: Geef traktaties met mate en kies gezonde opties. Overmatige traktaties kunnen leiden tot gewichtsproblemen.
 8. Gewichtsbeheer: Houd het gewicht van je Bearded Collie in de gaten. Overgewicht kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Als je twijfelt over het ideale gewicht, raadpleeg dan je dierenarts.

Hoeveel moet een Bearded Collie puppy eten?

Het voeden van een Bearded Collie-puppy is cruciaal voor hun gezonde groei en ontwikkeling. Hier zijn richtlijnen voor de hoeveelheid voedsel die je een Bearded Collie-puppy zou moeten geven:

 1. Leeftijd: Pasgeboren Bearded Collie-puppy's zouden in het begin moedermelk van hun moeder moeten krijgen. Als ze ouder worden en het spenen begint, kun je overstappen op speciaal samengesteld puppyvoer.
 2. Puppyvoer: Kies een commercieel puppyvoer van hoge kwaliteit dat voldoet aan de voedingsbehoeften van opgroeiende Bearded Collies. Het voer moet vermelden dat het geschikt is voor puppy's.
 3. Portiegrootte: De juiste hoeveelheid voedsel hangt af van de leeftijd, het gewicht en de activiteit van je puppy. Over het algemeen worden Bearded Collie-puppy's op jonge leeftijd (8-12 weken) ongeveer 4 keer per dag gevoerd. Start met ongeveer 50-100 gram voer per maaltijd, verdeeld over de dag.
 4. Gewichtstoename: Houd het gewicht van je puppy in de gaten en pas de portiegroottes aan als dat nodig is. Een gezonde gewichtstoename voor een Bearded Collie-puppy is ongeveer 1-2% van hun lichaamsgewicht per dag.
 5. Raadpleeg je dierenarts: Het is altijd raadzaam om de voedingsbehoeften van je Bearded Collie-puppy te bespreken met je dierenarts. Ze kunnen specifieke aanbevelingen doen op basis van de groeicurve en de individuele behoeften van je pup.
 6. Water: Zorg ervoor dat je puppy altijd toegang heeft tot vers, schoon water.

Welke gezondheidstests moet de Bearded Collie ondergaan?

Bearded Collies zijn over het algemeen gezonde honden, maar er zijn enkele gezondheidstests die fokkers en eigenaren kunnen overwegen om ervoor te zorgen dat hun honden gezond zijn en om genetische aandoeningen te identificeren. Enkele van de belangrijkste gezondheidstests voor Bearded Collies zijn:

 1. Heupdysplasie (HD): Heupdysplasie is een erfelijke aandoening waarbij het heupgewricht niet goed past. Het kan pijn en artritis veroorzaken. De PennHIP-test of OFA-röntgenfoto's kunnen worden uitgevoerd om de heupgezondheid te beoordelen.
 2. Oogonderzoek: Bearded Collies kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen, zoals cataracten en progressieve retinale atrofie (PRA). Jaarlijkse oogonderzoeken door een erkende dierenarts-oogspecialist (ECVO) zijn belangrijk om deze aandoeningen vroegtijdig te detecteren.
 3. Erfelijke ziekten: DNA-tests kunnen worden uitgevoerd om genetische aandoeningen op te sporen, zoals de Collie Eye Anomaly (CEA) en de Multidrug Sensitivity (MDR1) genmutaties. Dit helpt fokkers om te voorkomen dat ze honden met deze aandoeningen paren.
 4. Thyreoïde-functietests: Problemen met de schildklier kunnen voorkomen bij Bearded Collies. Bloedonderzoeken, zoals de thyreoïdepanelen, kunnen helpen om schildklierproblemen te identificeren.
 5. Hartonderzoek: Hoewel niet zo vaak voorkomend als bij sommige andere rassen, kunnen Bearded Collies hartproblemen ontwikkelen. Een hartonderzoek door een cardioloog kan aandoeningen zoals klepziekten detecteren.

Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen van de Bearded Collie?

De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Bearded Collies zijn onder andere:

 1. Heupdysplasie (HD): Een erfelijke aandoening waarbij het heupgewricht niet goed past, wat kan leiden tot pijn en artritis.
 2. Oogproblemen: Bearded Collies kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen zoals cataracten en progressieve retinale atrofie (PRA).
 3. Erfelijke ziekten: Sommige genetische aandoeningen, zoals de Collie Eye Anomaly (CEA) en de Multidrug Sensitivity (MDR1) genmutaties, komen voor bij Bearded Collies.
 4. Schildklierproblemen: Problemen met de schildklier, zoals hypothyreoïdie, kunnen voorkomen en leiden tot gewichtstoename, lethargie en huidproblemen.
 5. Hartproblemen: Hoewel niet zo vaak als bij sommige andere rassen, kunnen Bearded Collies hartproblemen ontwikkelen, zoals klepziekten.
 6. Maagdilatatie-torsie (Maagtorsie): Dit is een potentieel levensbedreigende aandoening waarbij de maag zich ophoopt met gas en draait, wat de bloedtoevoer naar de maag afsnijdt.
 7. Huidaandoeningen: Bearded Collies kunnen gevoelig zijn voor huidaandoeningen zoals atopie en allergieën, wat leidt tot jeuk en huidproblemen.

Wat zijn de bewegingsbehoeften van een Bearded Collie?

Bearded Collies hebben aanzienlijke bewegingsbehoeften vanwege hun oorsprong als herdershonden. Hier zijn enkele belangrijke punten met betrekking tot hun bewegingsbehoeften:

 1. Dagelijkse lichaamsbeweging: Bearded Collies hebben minimaal 1 tot 2 uur dagelijkse lichaamsbeweging nodig. Dit omvat wandelingen, spelen, en vrije tijd in een omheinde tuin.
 2. Mentale stimulatie: Naast fysieke beweging hebben ze ook mentale uitdagingen nodig. Denkspelletjes, gehoorzaamheidstraining, en behendigheid zijn geweldige manieren om hun geest te stimuleren.
 3. Speeltijd met andere honden: Bearded Collies zijn meestal sociaal met andere honden. Speeltijd met andere honden kan een leuke en stimulerende manier zijn om aan hun sociale behoeften te voldoen.
 4. Actieve spellen: Ze houden van actieve spellen zoals frisbee, balgooien en apporteren. Dit zijn uitstekende manieren om hun energie te kanaliseren.
 5. Herdersinstinct: Vanwege hun herdersachtergrond kunnen Bearded Collies genieten van activiteiten zoals schapendrijven of hondensporten zoals gehoorzaamheid of behendigheid.
 6. Variatie in beweging: Het is goed om variatie te bieden in hun bewegingsroutine om verveling te voorkomen. Veranderingen in wandelroutes en activiteiten kunnen hen geïnteresseerd houden.

Wat zijn de voedingsbehoeften van de Bearded Collie?

De voedingsbehoeften van een Bearded Collie variëren op basis van factoren zoals leeftijd, grootte, activiteitenniveau en individuele metabolisme. Hier zijn enkele belangrijke punten betreffende hun voedingsbehoeften:

 1. Hoogwaardig hondenvoer: Geef je Bearded Collie een hoogwaardig commercieel hondenvoer dat geschikt is voor hun leeftijd en grootte. Zoek naar voer met hoogwaardige eiwitten, vetten en koolhydraten.
 2. Portiegrootte: De juiste portiegrootte hangt af van de leeftijd en het gewicht van je Bearded Collie. Volg de aanbevelingen op de verpakking van het voer als richtlijn, maar pas de porties aan op basis van de behoeften van je hond.
 3. Eiwitten: Eiwitten zijn essentieel voor spieropbouw en algehele gezondheid. Een voer met minimaal 18-22% eiwit is geschikt voor volwassen Bearded Collies.
 4. Vet: Vetten leveren energie en zijn belangrijk voor de gezondheid van de vacht. Zoek naar een voer met 8-12% vetgehalte.
 5. Koolhydraten: Koolhydraten moeten ongeveer 40-50% van het dieet uitmaken. Ze leveren energie en vezels.

Hoeveel verhaart de Bearded Collie?

De Bearded Collie staat bekend om zijn dikke vacht en verhaart matig tot hevig. Ze hebben een dubbele vacht met een dichte ondervacht en een lange, zachte bovenvacht. Het verharen gebeurt meestal seizoensgebonden, waarbij ze in het voorjaar en de herfst meer haar verliezen. Tijdens deze periodes kan het nodig zijn om regelmatig te borstelen om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen. Over het algemeen vereist de vacht van een Bearded Collie regelmatige verzorging om het haar gezond en klitvrij te houden.

Hoe vaak moet de vacht van de Bearded Collie verzorgd worden?

De vacht van een Bearded Collie moet minstens twee tot drie keer per week worden verzorgd. Dit omvat het grondig borstelen om klitten en losse haren te verwijderen. Tijdens de verharingsseizoenen, in het voorjaar en de herfst, kan dagelijks borstelen nodig zijn om overmatige haaruitval te beheersen.

Hoeveel kwijlt de Bearded Collie?

Bearded Collies staan over het algemeen niet bekend om overmatig kwijlen. Ze behoren tot de hondenrassen met weinig tot geen neiging tot kwijlen. Dus in de meeste gevallen hoef je je geen zorgen te maken over overmatig kwijlen bij een Bearded Collie.

Wat is de vachtsoort van de Bearded Collie?

De vacht van een Bearded Collie is lang en dicht, met een dubbele vachtstructuur. Ze hebben een zachte, wollige ondervacht die wordt beschermd door een lange, zachte bovenvacht. Deze vachtstructuur helpt hen om zich aan te passen aan verschillende weersomstandigheden en biedt bescherming tegen kou en vocht. De vacht van een Bearded Collie is typisch dicht en weelderig, en vereist regelmatige verzorging om klitten en vervilting te voorkomen.

Wat is de vachtlengte van de Bearded Collie?

De vachtlengte van een Bearded Collie is lang. Ze hebben een lange, dichte vacht die bestaat uit een zachte ondervacht en een lange, zachte bovenvacht.

Wat zijn de sociale eigenschappen van de Bearded Collie?

Bearded Collies staan bekend om hun sociale en vriendelijke eigenschappen. Ze zijn over het algemeen aanhankelijk en genieten van interactie met mensen en andere honden. Hier zijn enkele belangrijke sociale eigenschappen van de Bearded Collie:

 1. Vriendelijkheid: Bearded Collies zijn vaak vriendelijk en benaderbaar, zowel naar hun eigenaren als naar vreemden.
 2. Aanhankelijkheid: Ze hebben de neiging om sterk gehecht te zijn aan hun gezin en kunnen graag in de buurt zijn van hun eigenaren.
 3. Speelsheid: Bearded Collies zijn over het algemeen speels en kunnen enthousiast deelnemen aan spelletjes en activiteiten.
 4. Sociaal met andere honden: Ze komen doorgaans goed overeen met andere honden en genieten van speeltijd en sociale interactie met hun soortgenoten.
 5. Tolerantie: Bearded Collies hebben vaak een hoge tolerantie voor kinderen en kunnen geduldig zijn in hun omgang met hen.
 6. Sociale behoeften: Vanwege hun sociale aard hebben Bearded Collies behoefte aan voldoende menselijke interactie en aandacht. Ze kunnen zich eenzaam voelen als ze te veel alleen worden gelaten.

Hoe gaan Bearded Collies om met vreemden?

Bearded Collies staan doorgaans vriendelijk en nieuwsgierig tegenover vreemden. Ze hebben over het algemeen geen neiging tot agressie tegenover onbekende mensen. Deze honden zijn meestal sociaal ingesteld en benaderen vreemden vaak met enthousiasme en vriendelijkheid.

Is de Bearded Collie speels?

Ja, de Bearded Collie staat bekend om zijn speelse aard. Over het algemeen zijn Bearded Collies speelse honden die graag deelnemen aan activiteiten en spelletjes. Ze kunnen enthousiast reageren op spel en interactie met hun eigenaren, vooral als het gaat om activiteiten zoals apporteren, rennen en ravotten. Deze speelsheid maakt hen tot geweldige metgezellen voor actieve families die graag buiten spelen en tijd doorbrengen met hun hond.

Zijn Bearded Collie honden beschermend?

Over het algemeen staan Bearded Collies niet bekend om hun beschermende of waakzame aard. Ze zijn meestal vriendelijk en sociaal ingesteld, en hebben vaak geen sterke waakhondinstincten zoals sommige andere rassen. Bearded Collies hebben meestal een vriendelijke houding tegenover mensen, inclusief vreemden, en hebben de neiging om enthousiast te begroeten in plaats van argwanend te zijn.

Wat is het aanpassingsvermogen van de Bearded Collie?

Het aanpassingsvermogen van een Bearded Collie kan variëren afhankelijk van de individuele hond en zijn opvoeding en socialisatie. Over het algemeen hebben Bearded Collies een redelijk goed aanpassingsvermogen, maar er zijn enkele overwegingen:

 1. Omgeving: Bearded Collies kunnen zich aanpassen aan verschillende woonomstandigheden, of het nu in een stedelijke omgeving, voorstedelijk gebied, of op het platteland is. Ze hebben echter behoefte aan voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie.
 2. Weersomstandigheden: Vanwege hun dikke vacht kunnen Bearded Collies goed omgaan met koud weer, maar kunnen ze gevoelig zijn voor warmte. Zorg ervoor dat ze in de zomer voldoende schaduw en water hebben.
 3. Sociale aanpassing: Bearded Collies zijn over het algemeen sociaal ingesteld en kunnen zich aanpassen aan het gezinsleven. Ze kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren als ze goed gesocialiseerd zijn.
 4. Training: Goede training en socialisatie vanaf jonge leeftijd zijn essentieel voor een positieve aanpassing aan verschillende situaties en mensen.
 5. Routines: Bearded Collies gedijen vaak goed in een consistente routine. Het handhaven van regelmatige voedingstijden, lichaamsbeweging en slaap kan bijdragen aan hun welzijn.
 6. Reizen: Ze kunnen zich goed aanpassen aan reizen en kunnen genieten van avonturen en uitstapjes met hun eigenaren.

Wat zijn de karaktertrekken van de Bearded Collie?

Bearded Collies hebben enkele specifieke karaktertrekken die hen typeren:

 1. Intelligentie: Bearded Collies staan bekend om hun intelligentie en zijn vaak snel te leren. Ze genieten van mentale uitdagingen en kunnen complexe opdrachten begrijpen.
 2. Vriendelijkheid: Ze zijn over het algemeen vriendelijk en sociaal ingesteld. Ze hebben de neiging om goed overweg te kunnen met mensen, kinderen en andere honden.
 3. Energiek: Bearded Collies zijn actieve honden die graag bewegen en spelen. Ze hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig om hun energie kwijt te kunnen.
 4. Aanhankelijkheid: Ze hebben vaak een sterke band met hun gezin en kunnen aanhankelijk zijn. Ze willen vaak deel uitmaken van gezinsactiviteiten.
 5. Waakzaamheid: Hoewel ze meestal niet erg waakzaam zijn, hebben sommige Bearded Collies wel enig waakhondinstinct en kunnen ze aanslaan als er iets ongewoons gebeurt.
 6. Speelsheid: Bearded Collies blijven vaak speels, zelfs als ze volwassen zijn. Ze genieten van spelletjes en activiteiten met hun eigenaren.
 7. Zelfstandigheid: Ze hebben een zekere mate van zelfstandigheid en kunnen soms eigenwijs zijn. Een consistente training is belangrijk.
 8. Herdersinstinct: Vanwege hun herdersachtergrond kunnen sommige Bearded Collies nog steeds het instinct hebben om te drijven en te hoeden.

Kan een Bearded Collie gevaarlijk zijn?

Over het algemeen worden Bearded Collies niet beschouwd als gevaarlijke honden. Ze staan bekend om hun vriendelijke en sociale karakter. Een goed opgevoede en goed gesocialiseerde Bearded Collie is meestal niet gevaarlijk voor mensen.

Vallen Bearded Collies ooit aan?

Over het algemeen staan Bearded Collies niet bekend om agressief gedrag of aanvallen. Ze hebben meestal een vriendelijk en sociaal karakter.

Kan een Bearded Collie mensen doden?

In het algemeen is het zeer onwaarschijnlijk dat een Bearded Collie een mens dodelijk zal aanvallen. Bearded Collies staan bekend om hun vriendelijke en sociale karakter.

Kunnen Bearded Collies er goed tegen om alleen gelaten te worden?

Bearded Collies staan erom bekend dat ze sociaal en aanhankelijk zijn naar hun gezin toe, en ze gedijen meestal niet goed als ze langdurig alleen worden gelaten. Ze hebben de neiging om sterke banden met hun eigenaren te vormen en willen vaak deel uitmaken van gezinsactiviteiten.

Kan ik mijn Bearded Collie thuis laten?

Ja, je kunt je Bearded Collie thuis alleen laten, maar het is belangrijk om enkele richtlijnen te volgen om ervoor te zorgen dat ze comfortabel en veilig zijn:

 1. Langzaam opbouwen: Begin met korte periodes van alleen zijn en verleng deze geleidelijk naarmate je Bearded Collie eraan gewend raakt.
 2. Voldoende beweging: Zorg ervoor dat je Bearded Collie voldoende lichaamsbeweging heeft voordat je hem alleen laat. Dit kan helpen om overtollige energie kwijt te raken en rustiger te zijn als je weg bent.
 3. Mentale stimulatie: Bied mentale uitdagingen, zoals puzzelspeelgoed of voedselverrijking, om verveling te voorkomen.
 4. Veilige omgeving: Zorg ervoor dat je huis veilig is voor je hond. Verwijder potentiële gevaren en voorzie voldoende drinkwater.
 5. Comfortabele rustplek: Creëer een comfortabele rustplek voor je Bearded Collie met een zachte plek om te liggen.
 6. Korte afwezigheid: Begin met korte afwezigheidsperiodes en breid deze geleidelijk uit om te zien hoe je Bearded Collie reageert.
 7. Monitoring: Overweeg om een camera te gebruiken om je Bearded Collie te kunnen observeren terwijl je weg bent, zodat je zijn gedrag kunt volgen.

Kan de Bearded Collie 8 uur alleen gelaten worden?

Hoewel Bearded Collies redelijk zelfstandige honden zijn, is het over het algemeen niet ideaal om ze 8 uur lang alleen te laten op een regelmatige basis. Ze zijn sociale en aanhankelijke dieren die gezelschap en interactie op prijs stellen. Langdurig alleen zijn kan leiden tot verveling en stress, wat ongewenst gedrag kan veroorzaken.

Hoe train je een Bearded Collie?

Het trainen van een Bearded Collie vereist geduld, consistentie en positieve versterking. Hier zijn enkele stappen om een Bearded Collie effectief te trainen:

 1. Begin vroeg: Begin met de training zodra je Bearded Collie puppy in huis komt. Vroege socialisatie en basisgehoorzaamheid zijn essentieel.
 2. Positieve versterking: Gebruik positieve versterkingstechnieken, zoals beloningen met voedsel, lof en speelgoed, om gewenst gedrag te belonen. Vermijd straf of fysieke correcties, omdat deze het vertrouwen van je hond kunnen schaden.
 3. Basiscommando's: Leer basiscommando's zoals zit, lig, kom, blijf en hier. Oefen deze commando's regelmatig in korte sessies om consistentie te bevorderen.
 4. Socialisatie: Zorg voor voldoende socialisatie met andere honden, mensen en verschillende situaties om angst en agressief gedrag te voorkomen.
 5. Puppycursus: Overweeg om deel te nemen aan een puppycursus of gehoorzaamheidstraining om professionele begeleiding te krijgen en om je Bearded Collie te laten wennen aan training in een groepsomgeving.
 6. Geduld en consistentie: Wees geduldig en consistent in je training. Herhaal oefeningen en commando's regelmatig totdat je hond ze begrijpt.
 7. Leer handig gedrag: Leer je Bearded Collie om zich te gedragen in huis, zoals zindelijkheidstraining en het vermijden van kauwen op ongewenste voorwerpen.
 8. Lichaamsbeweging en stimulatie: Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie om verveling te voorkomen. Een actieve geest is net zo belangrijk als een actief lichaam.
 9. Versterk goed gedrag: Beloon en prijs je Bearded Collie wanneer hij goed gedrag vertoont, zelfs als het kleine successen zijn.
 10. Blijf trainen: Training is een doorlopend proces. Blijf je Bearded Collie uitdagen met nieuwe oefeningen en blijf werken aan gehoorzaamheid gedurende hun hele leven.

Hoe vaak blaft een Bearded Collie?

Hoe vaak een Bearded Collie blaft, varieert sterk afhankelijk van de individuele hond en de situatie. Over het algemeen staan Bearded Collies niet bekend om overmatig blaffen, maar er zijn enkele factoren die van invloed kunnen zijn op hun blaaggedrag:

 1. Waakzaamheid: Bearded Collies hebben meestal geen sterke waakhondinstincten, maar sommigen kunnen blaffen als ze iets ongewoons of verdachts opmerken.
 2. Verveling: Als ze zich vervelen of niet voldoende mentale en fysieke stimulatie krijgen, kunnen Bearded Collies gaan blaffen uit frustratie.
 3. Angst of stress: Net als andere honden kunnen Bearded Collies blaffen als ze angstig of gestrest zijn.
 4. Communicatie: Ze kunnen blaffen om te communiceren met hun eigenaren, bijvoorbeeld om aan te geven dat ze aandacht willen.
 5. Opwinding: Bearded Collies kunnen blaffen uit opwinding, vooral tijdens het spelen of als ze enthousiast zijn.
 6. Socialisatie: Goede socialisatie kan helpen bij het verminderen van onnodig blaffen, omdat ze zich meer op hun gemak voelen in verschillende situaties.

Wat is de behoefte aan mentale stimulatie van een Bearded Collie?

Bearded Collies hebben een aanzienlijke behoefte aan mentale stimulatie vanwege hun hoge intelligentie en energieniveau. Ze zijn van nature nieuwsgierig en willen graag leren en uitdagingen aangaan. Hier zijn enkele manieren om de mentale stimulatie van een Bearded Collie te bevredigen:

 1. Puzzelspeelgoed: Gebruik interactief speelgoed, zoals voedselpuzzels en denkspellen, om je Bearded Collie te laten werken voor zijn beloningen. Dit stimuleert hun denkvermogen en houdt hen bezig.
 2. Gehoorzaamheidstraining: Bied regelmatige gehoorzaamheidstrainingssessies om nieuwe commando's aan te leren en bestaande te versterken. Gebruik positieve versterking om hun aandacht te houden.
 3. Geurwerk: Bearded Collies hebben een goed reukvermogen. Speel zoekspelletjes waarbij ze een verborgen voorwerp of traktatie moeten vinden op basis van geur.
 4. Agility: Overweeg deelname aan agilitytraining of het opzetten van een eigen parcours in de tuin om hun fysieke en mentale vaardigheden te testen.
 5. Variatie in wandelingen: Verken nieuwe wandelroutes en omgevingen om hen nieuwe geuren en ervaringen te bieden.
 6. Sociale interactie: Laat je Bearded Collie spelen met andere honden en breng tijd door in hondenparken voor sociale interactie.
 7. Oefen commando's in verschillende omgevingen: Leer je hond om gehoorzaam te zijn, zelfs in afleidende situaties, wat hun mentale vaardigheden verbetert.

Wat zijn de rasstandaarden van de Bearded Collie?

De rasstandaarden voor de Bearded Collie kunnen enigszins variëren afhankelijk van de organisatie die ze hanteert, zoals de Fédération Cynologique Internationale (FCI) of de American Kennel Club (AKC). Hier zijn de algemene rasstandaarden voor Bearded Collies volgens de FCI, met vermelding van enkele belangrijke kenmerken:

Algemene verschijning:

 • Grootte: Reuen hebben een schouderhoogte van 53-56 centimeter en teven 51-53 centimeter.
 • Gewicht: Mannelijke Bearded Collies wegen meestal tussen 18-27 kilogram, terwijl vrouwtjes tussen 17-25 kilogram wegen.
 • Lichaamsbouw: Ze hebben een stevige, gespierde en evenredige bouw met een rechte rug, goed gebogen ribben en een matig lange hals.
 • Vacht: De vacht is dubbel, met een zachte, dichte ondervacht en een harde, ruwe bovenvacht. De vacht moet niet krullend zijn en valt overvloedig over het lichaam en het hoofd, waardoor ze hun kenmerkende "baard" hebben.

Hoofd:

 • Het hoofd is matig lang en heeft een vlak voorhoofd.
 • De ogen zijn groot, expressief en ovaal van vorm. Ze hebben een zachte uitdrukking en zijn meestal donker, hoewel lichtere ogen worden getolereerd bij blauw-grijze honden.
 • De oren zijn middelmatig groot, laag aangezet en bedekt met lange haren.

Staart:

 • De staart is hoog aangezet en wordt laag gedragen. Het is bedekt met overvloedige vacht en wordt vaak omlaag gebogen aan het einde.

Kleur:

 • Bearded Collies kunnen verschillende kleuren hebben, waaronder zwart, blauw, bruin of fawn (lichtbruin). Witte markeringen zijn toegestaan op de benen, borst, snuit en kop.

Deze zijn algemene richtlijnen voor de Bearded Collie-rasstandaarden volgens de FCI.

Wat is de algemene informatie over de Bearded Collie?

De Bearded Collie, ook wel bekend als de "Beardie," is een middelgroot ras dat oorspronkelijk afkomstig is uit Schotland. Hier is enkele algemene informatie over de Bearded Collie:

 1. Grootte: Mannelijke Bearded Collies hebben een schouderhoogte van ongeveer 53-56 centimeter, terwijl vrouwtjes ongeveer 51-53 centimeter meten.
 2. Gewicht: Het gewicht van mannelijke Bearded Collies varieert meestal tussen 18-27 kilogram, terwijl vrouwtjes doorgaans tussen 17-25 kilogram wegen.
 3. Levensduur: Bearded Collies hebben een gemiddelde levensverwachting van ongeveer 12-14 jaar.
 4. Vacht: Het ras staat bekend om zijn dubbele vacht, bestaande uit een zachte, dichte ondervacht en een harde, ruwe bovenvacht. De vacht kan verschillende kleuren hebben, waaronder zwart, blauw, bruin of fawn, met witte markeringen op de benen, borst, snuit en kop.
 5. Karakter: Bearded Collies zijn intelligent, vriendelijk en sociaal. Ze staan bekend om hun levendige persoonlijkheid en zijn vaak speels en aanhankelijk.
 6. Activiteitenniveau: Het zijn actieve honden die dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig hebben. Ze genieten van lange wandelingen, spelen en actieve bezigheden.
 7. Training: Bearded Collies zijn slim en leren snel. Ze gedijen goed bij positieve versterking en gehoorzaamheidstraining.
 8. Gezondheid: Over het algemeen zijn Bearded Collies over het algemeen gezonde honden, maar ze kunnen vatbaar zijn voor enkele genetische aandoeningen zoals heupdysplasie en oogproblemen.
 9. Verzorging: De dikke vacht van de Bearded Collie vereist regelmatige verzorging, waaronder borstelen om klitten te voorkomen en trimmen om de vacht op de juiste lengte te houden.
 10. Geschiedenis: Bearded Collies werden oorspronkelijk gefokt als herdershonden in Schotland en werden gebruikt om vee te hoeden. Ze hebben een lange geschiedenis en worden nu vaak gewaardeerd als gezinshonden en showhonden.

De Bearded Collie is een charmante en energieke hond die goed gedijt in gezinnen die bereid zijn om voldoende tijd en aandacht aan hun behoeften te besteden. Ze zijn liefdevolle metgezellen en geweldige huisdieren voor actieve eigenaren.

Waar kun je een Bearded Collie kopen of adopteren?

Je kunt een Bearded Collie kopen of adopteren bij verschillende bronnen. Hier zijn enkele opties:

 1. Fokkers: Zoek naar gerenommeerde fokkers van Bearded Collies in Nederland. Zorg ervoor dat de fokker lid is van een erkende rasvereniging en de juiste gezondheidstests uitvoert bij de ouderdieren. Fokkers kunnen puppy's beschikbaar hebben voor aankoop.
 2. Dierenasiels en -opvangcentra: Overweeg om een Bearded Collie te adopteren uit een dierenasiel of opvangcentrum. Er zijn mogelijk Bearded Collies beschikbaar voor adoptie die op zoek zijn naar een liefdevol thuis.
 3. Rasverenigingen: Neem contact op met de rasverenigingen voor Bearded Collies in Nederland. Ze kunnen informatie verstrekken over beschikbare pups bij fokkers die aan hun standaarden voldoen.
 4. Online advertenties: Wees voorzichtig bij het zoeken naar Bearded Collies via online advertenties. Zorg ervoor dat je grondig onderzoek doet naar de verkoper en vraag om gezondheidsinformatie en stamboomgegevens.

Welke reddingsclubs zijn er voor Bearded Collies?

Er zijn verschillende reddingsclubs en organisaties die zich inzetten voor het redden en herplaatsen van Bearded Collies in Nederland. Enkele van de bekende reddingsclubs voor Bearded Collies zijn:

 1. Bearded Collie Club Nederland (BCCN): De Bearded Collie Club Nederland heeft een rescuecommissie die zich bezighoudt met het herplaatsen van Bearded Collies die een nieuw thuis nodig hebben. Ze bieden informatie en ondersteuning voor adoptie en herplaatsing.
 2. Stichting Collie & Co. in Nood: Deze stichting zet zich in voor de redding en herplaatsing van Collies en Collie-achtige rassen, waaronder Bearded Collies. Ze hebben vaak Bearded Collies beschikbaar voor adoptie.
 3. Dierenasiels en -opvangcentra: Lokale dierenasiels en opvangcentra kunnen Bearded Collies en andere honden van dit ras herbergen en beschikbaar stellen voor adoptie. Het is raadzaam om contact op te nemen met nabijgelegen opvangcentra en dierenasiels om te informeren naar beschikbare Bearded Collies.

Wat is de geschiedenis van de Bearded Collie?

De geschiedenis van de Bearded Collie, ook wel bekend als de "Beardie," gaat terug tot in Schotland, waar ze werden gefokt als herdershonden. Hier zijn enkele belangrijke punten uit hun geschiedenis:

 1. Herdershonden in Schotland: Bearded Collies waren oorspronkelijk herdershonden in de Schotse Hooglanden en werden gefokt om vee te hoeden, met name schapen.
 2. Ontstaan van het ras: De exacte oorsprong van de Bearded Collie is niet helemaal duidelijk, maar het ras dateert waarschijnlijk uit de 16e eeuw. Ze zijn waarschijnlijk ontstaan uit kruisingen tussen lokale Schotse herdershonden en honden die werden geïmporteerd door Vikingen.
 3. Kenmerkende vacht: Bearded Collies danken hun naam aan de lange, ruige vacht die hun gezicht bedekt en lijkt op een baard. Deze vacht hielp hen bij het beschermen tegen de ruwe weersomstandigheden in Schotland.
 4. Herders en bewakers: Naast hun rol als herdershonden, werden Bearded Collies soms ook ingezet als waakhonden voor boerderijen in Schotland.
 5. Populariteit als showhond: Bearded Collies werden voor het eerst getoond op hondenshows in Groot-Brittannië aan het begin van de 20e eeuw. Ze trokken de aandacht vanwege hun unieke uiterlijk en werden al snel populair als showhonden.
 6. Internationale verspreiding: Bearded Collies werden in de loop van de tijd naar andere landen geëxporteerd en werden ook buiten Schotland gewaardeerd als gezinshonden en showhonden.

Tegenwoordig worden Bearded Collies gewaardeerd om hun charmante persoonlijkheid, levendige karakter en toewijding aan hun gezin. Ze zijn niet alleen bekend als showhonden, maar ook als geliefde metgezellen voor gezinnen over de hele wereld. Hun geschiedenis als hardwerkende herdershonden heeft bijgedragen aan hun intelligentie en werkethiek.

Wat zijn de gemiddelde onderhoudskosten voor een Bearded Collie?

De onderhoudskosten voor een Bearded Collie kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals waar je woont, de gezondheid van je hond en je persoonlijke keuzes. Hier is een geschatte breakdown van de kosten en het totaal per jaar:

 1. Voeding: Hoogwaardig hondenvoer kost gemiddeld tussen de €50 en €80 per maand, afhankelijk van het merk en de grootte van je hond. Dit komt neer op ongeveer €600-€960 per jaar.
 2. Dierenartszorg: Dit omvat jaarlijkse controle-ups, vaccinaties, preventieve medicijnen tegen vlooien en teken, en incidentele dierenartsbezoeken voor gezondheidsproblemen. Reken op ongeveer €300-€600 per jaar, afhankelijk van de gezondheid van je hond.
 3. Verzorging: Bearded Collies hebben regelmatige verzorging nodig, waaronder borstelen, trimmen en baden. De kosten variëren, maar verwacht minstens €200-€400 per jaar voor verzorgingsspullen en mogelijk extra kosten als je naar een professionele trimmer gaat.
 4. Training en sociale activiteiten: Training, speelgoed en activiteiten voor mentale stimulatie en sociaal contact kunnen ongeveer €200-€400 per jaar kosten.
 5. Verzekering: Een ziektekostenverzekering voor je Bearded Collie kan variëren, maar verwacht gemiddeld ongeveer €300-€600 per jaar voor de premie.
 6. Overige kosten: Dit omvat leiband, halsband, voerbakken, reiskosten en incidentele kosten zoals hondenpension of oppas. Reken op nog eens €100-€300 per jaar.

Als we deze kosten bij elkaar optellen, kunnen de geschatte totale jaarlijkse onderhoudskosten voor een Bearded Collie variëren tussen €1.500 en €2.860.

Hoe kies je een goede naam voor je Bearded Collie?

Het kiezen van een goede naam voor je Bearded Collie kan leuk en persoonlijk zijn. Hier zijn enkele tips om je te helpen de juiste naam te kiezen:

 1. Karaktereigenschappen: Overweeg de persoonlijkheid van je Bearded Collie. Heeft hij bepaalde kenmerken of eigenschappen die opvallen? Een naam die zijn persoonlijkheid weerspiegelt, kan passend zijn.
 2. Uiterlijk: Kijk naar het uiterlijk van je hond. Heeft hij opvallende kenmerken, zoals kleurpatronen, vachttextuur of markeringen? Je kunt een naam kiezen die hiermee in verband staat.
 3. Beroemdheden of fictieve personages: Sommige mensen kiezen namen van beroemdheden, favoriete personages uit boeken, films of tv-series, of zelfs namen van historische figuren die ze bewonderen.
 4. Betekenis: Overweeg de betekenis achter namen. Zoek naar namen met een betekenis die voor jou persoonlijk relevant is.
 5. Geluid en uitspraak: Zorg ervoor dat de naam gemakkelijk uit te spreken is en dat het niet te veel lijkt op andere woorden of commando's die je Bearded Collie tijdens de training zal horen.
 6. Uniekheid: Kies een naam die niet al te veel voorkomt, vooral als je je Bearded Collie wilt onderscheiden van andere honden in de buurt.
 7. Korte en krachtige namen: Korte namen met één of twee lettergrepen zijn vaak gemakkelijker voor honden om te herkennen en te onthouden.
 8. Probeer het uit: Voordat je een definitieve beslissing neemt, probeer de naam een paar keer uit om te zien of het goed klinkt en bij je Bearded Collie past.
 9. Wacht niet te lang: Het is het beste om je Bearded Collie snel een naam te geven, zodat hij kan wennen aan zijn identiteit. Wacht niet te lang na de aankomst van je nieuwe pup.

Wat zijn de verschillende soorten Bearded Collies?

Er is één erkende soort Bearded Collie, die wordt beschouwd als een ras op zichzelf. Er zijn echter variaties in vachtkleur en markeringen binnen dit ras. De meest voorkomende kleuren en patronen bij Bearded Collies zijn:

 1. Zwart: Bearded Collies kunnen volledig zwart zijn, vaak met witte markeringen op de snuit, borst, benen en staartpunt.
 2. Blauw: Blauwe Bearded Collies hebben een grijze tot zilverachtige vacht, ook met witte markeringen.
 3. Bruin: Sommige Bearded Collies hebben een bruine vacht, vaak met witte markeringen.
 4. Fawn: Fawn Bearded Collies hebben een lichtbruine vacht zonder zwarte pigmentatie.

Deze kleuren kunnen variëren in intensiteit en tint, maar het ras behoudt zijn kenmerkende "beardie" uiterlijk met een ruige dubbele vacht en vaak witte markeringen op het gezicht en de ledematen. Het zijn echter allemaal variaties van dezelfde Bearded Collie-rasstandaard.

Welke hondenrassen lijken op de Bearded Collie?

Enkele hondenrassen die qua uiterlijk en persoonlijkheid enigszins lijken op de Bearded Collie zijn onder andere:

 1. Old English Sheepdog (Bobtail): Deze honden hebben een vergelijkbare ruige vacht en kunnen ook witte markeringen hebben. Ze zijn vriendelijk en intelligent, net als Bearded Collies.
 2. Rough Collie (Langharige Collie): Rough Collies hebben ook een dubbele vacht en kunnen qua uiterlijk en grootte enigszins op Bearded Collies lijken. Ze zijn intelligent en loyaal.
 3. Border Collie: Border Collies zijn vergelijkbaar in grootte en hebben een hoge intelligentie en energieniveau, vergelijkbaar met Bearded Collies. Ze hebben echter een kortere vacht.
 4. Australische Herder: Deze herdershonden hebben een vergelijkbaar energieniveau en zijn intelligent, maar hebben meestal een kortere vacht dan Bearded Collies.
 5. Schotse Herdershond (Schotse Collie): Schotse Herdershonden hebben een dubbele vacht en kunnen enige gelijkenis vertonen met Bearded Collies. Ze zijn bekend om hun intelligentie en gehoorzaamheid.

Over de Auteur

naomi-de-jong
Naomi de Jong
Dierenartsassistent

Naomi werkt als dierenartsassistent en is een expert op het gebied van hondenverzorging. Ze is voortdurend op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en inzichten in de wereld van hondenverzorging, en ze deelt haar expertise graag met andere hondenliefhebbers.

Ook Interessant