Border Collie-hondenras-verzorging-gezin-sociaal-leven-fysieke-kenmerken-dieet-informatie

Border Collie Hondenras Verzorging en Gezin, Sociaal Leven, Fysieke Kenmerken, Dieet Informatie

naomi-de-jong
Geschreven door Naomi de Jong | Dierenartsassistent
FACT CHECKED door Lieke Smit
Laatste update: 20 oktober 2023

De Border Collie, ook bekend als Schotse Collie, is een intelligent en actief hondenras dat zijn oorsprong vindt in de grensgebieden van Engeland en Schotland. Met een gemiddelde schouderhoogte van 48-56 cm en een gewicht van 14-20 kg, zijn Border Collies atletisch en evenredig gebouwd. Ze hebben een middellange tot lange vacht die in verschillende kleuren voorkomt, zoals zwart-wit, rood-wit en driekleurig. Deze honden zijn gewaardeerd om hun werkethiek en vaardigheden als herdershonden, waarbij ze vee nauwkeurig kunnen drijven en hoeden. Border Collies hebben een sterke intelligentie en behoefte aan mentale stimulatie. Ze kunnen ook gevonden worden onder namen zoals "Australische Collie" of "Welsh Sheepdog." Met een geschatte jaarlijkse onderhoudskost tussen €1.050 en €2.160, vereisen Border Collies toewijding en training om aan hun hoge energieniveau en behoeften te voldoen.

Wat zijn de raskenmerken en eigenschappen van de Border Collie?

De Border Collie is een herdershondras dat bekend staat om zijn uitzonderlijke intelligentie, behendigheid en werkvermogen. Raskenmerken en eigenschappen zijn onder andere:

 • Fysieke Kenmerken:
  • Grootte: Middelgroot, met een schofthoogte van 46-56 cm en een gewicht van 14-20 kg.
  • Vacht: Dubbele vacht bestaande uit een dichte, middellange buitenlaag en een zachte ondervacht. Verscheidenheid aan kleuren, maar zwart-wit is het meest voorkomend.
  • Staart: Laag aangezet, reikt minimaal tot de hakken.
  • Oren: Alert, rechtopstaand of halfstaand, driehoekig van vorm.
 • Intelligentie en Werkvermogen:
  • Hoogst intelligent: De Border Collie staat bekend als een van de slimste hondenrassen.
  • Scherp leervermogen: Ze begrijpen snel commando's en leren complexe taken snel aan.
  • Uitstekende werkhond: Oorspronkelijk gefokt voor het hoeden van vee, hebben ze een sterke werkethiek en zijn ze bedreven in verschillende hondensporten.
 • Energie en Behendigheid:
  • Hoge energieniveaus: Border Collies hebben veel lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig om te gedijen.
  • Behendigheid: Ze zijn wendbaar en snel, waardoor ze uitblinken in behendigheids- en frisbeewedstrijden.
 • Drijfinstinct:
  • Sterk drijfinstinct: Vanwege hun oorsprong als herdershonden hebben ze een aangeboren neiging om te drijven en te begeleiden.
 • Werkbereidheid:
  • Sterke arbeidsethos: Ze gedijen goed wanneer ze een taak hebben om aan te werken en voelen zich ongemakkelijk zonder een bezigheid.
 • Sociale Interactie:
  • Hechte banden: Border Collies hechten zich sterk aan hun eigenaar en gezin.
  • Terughoudendheid tegenover vreemden: Ze kunnen aanvankelijk gereserveerd zijn tegenover onbekenden.
 • Trainbaarheid:
  • Hoog trainingspotentieel: Door hun intelligentie en bereidheid om te werken, zijn ze vatbaar voor geavanceerde training en gehoorzaamheidsoefeningen.
 • Gezondheidsaandachtspunten:
  • Mogelijke gezondheidsproblemen zijn heupdysplasie, oogaandoeningen en epilepsie.

Hoe gaat de Border Collie om met het gezin?

De Border Collie staat bekend om zijn hechte band met het gezin waarin hij leeft. Deze honden vormen vaak sterke en diepgaande banden met hun eigenaar en gezinsleden. Ze tonen loyaliteit en genegenheid aan de mensen om hen heen. Van nature zijn Border Collies toegewijd en zullen ze vaak een sterke behoefte hebben om in de buurt te zijn van hun gezin. Ze kunnen aanhankelijk zijn en genieten van fysiek contact zoals knuffelen en aaien.

Hoewel Border Collies over het algemeen zeer aanhankelijk zijn, kunnen ze ook gereserveerd zijn tegenover vreemden. Dit natuurlijke instinct maakt ze goede waakhonden, maar het betekent ook dat ze tijd nodig kunnen hebben om nieuwe mensen te leren kennen en te vertrouwen. Het socialisatieproces als puppy is essentieel om ervoor te zorgen dat ze zich comfortabel voelen in verschillende sociale situaties.

Het is belangrijk op te merken dat de sterke behoefte van de Border Collie aan mentale en fysieke stimulatie ook invloed heeft op hun interactie met het gezin. Ze gedijen het beste in actieve gezinnen die bereid zijn om tijd te investeren in spel, training en andere vormen van bezigheid. Als deze behoeften niet worden vervuld, kunnen ze zich vervelen en ongewenst gedrag gaan vertonen, zoals overmatig blaffen of destructief gedrag.

Al met al heeft de Border Collie de potentie om een liefdevol en toegewijd lid van het gezin te zijn, op voorwaarde dat ze de nodige stimulatie en aandacht krijgen om hun mentale en fysieke energie te kanaliseren.

Hoe gaat de Border Collie om met andere honden?

De sociale interactie van een Border Collie met andere honden kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder socialisatie, persoonlijkheid en eerdere ervaringen. Over het algemeen kunnen Border Collies goed overweg met andere honden als ze van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn. Ze kunnen speels en vriendelijk zijn tijdens hondenuitjes en spelsessies.

Vanwege hun natuurlijke herdersinstinct kunnen sommige Border Collies de neiging hebben om andere honden te 'drijven' tijdens het spelen, wat kan resulteren in het achtervolgen of cirkelen van andere honden. Dit gedrag kan variëren van speelsheid tot overmatig enthousiasme, afhankelijk van het individuele temperament.

Er zijn echter enkele Border Collies die, vanwege hun intense werkethiek en focus op taken, minder interesse tonen in sociaal spelen met andere honden. Ze kunnen zich meer richten op activiteiten die hun mentale en fysieke behoeften vervullen, zoals behendigheidsoefeningen of gehoorzaamheidstraining.

Hoe gedragen Border Collies zich tegenover oudere mensen?

De interactie van Border Collies met oudere mensen kan variëren op basis van de individuele hond en de ervaringen die ze hebben gehad. Over het algemeen kunnen Border Collies goed overweg met oudere mensen als ze van jongs af aan zijn blootgesteld aan verschillende mensen en situaties. Ze kunnen vriendelijk, aanhankelijk en respectvol zijn tegenover ouderen, vooral als ze positieve ervaringen hebben gehad met hen.

Border Collies hebben echter een hoog energieniveau en een sterke behoefte aan fysieke activiteit en mentale stimulatie. Dit betekent dat oudere mensen die minder actief zijn mogelijk moeite hebben om te voldoen aan de bewegings- en trainingsbehoeften van een Border Collie. Het is belangrijk om te overwegen of de levensstijl van de oudere persoon in staat is om tegemoet te komen aan de energiebehoefte van de hond.

Daarnaast kunnen sommige Border Collies, vanwege hun drijfinstinct, de neiging hebben om te proberen ouderen te "hoeden" door bijvoorbeeld rond hen te cirkelen. Hoewel dit gedrag niet agressief bedoeld is, kan het voor sommige ouderen ongemakkelijk of verwarrend zijn.

Hoe gaan Border Collies om met kinderen?

De interactie van Border Collies met kinderen hangt af van verschillende factoren, waaronder socialisatie, opvoeding en de aard van het individuele kind en de hond. Over het algemeen kunnen Border Collies goed omgaan met kinderen als ze van jongs af aan positieve ervaringen hebben gehad en goed gesocialiseerd zijn met kinderen van verschillende leeftijden. Ze kunnen speels, geduldig en beschermend zijn tegenover kinderen, vooral als ze gewend zijn aan hun aanwezigheid.

Echter, vanwege het hoge energieniveau en het drijfinstinct van Border Collies, moeten voorzorgsmaatregelen worden genomen bij interacties tussen Border Collies en kinderen. Sommige Border Collies kunnen de neiging hebben om kinderen te "hoeden" door achter hen aan te rennen of rond hen te cirkelen. Hoewel dit gedrag niet per se agressief is, kan het voor kinderen intimiderend of verwarrend zijn.

Hoe gedragen Border Collies zich tegenover buren of gasten?

Het gedrag van een Border Collie tegenover buren of gasten kan variëren op basis van zijn persoonlijkheid, socialisatie en eerdere ervaringen. Over het algemeen kunnen Border Collies zich vriendelijk en beleefd gedragen tegenover buren en gasten als ze goed gesocialiseerd zijn en positieve interacties hebben gehad met verschillende mensen.

Border Collies hebben de neiging om loyaal en beschermend te zijn ten opzichte van hun territorium en hun gezin. Dit kan resulteren in waakzaam gedrag wanneer buren of gasten arriveren. Ze kunnen blaffen om hun aanwezigheid aan te kondigen, maar het blaffen kan ook overmatig worden als het niet wordt beheerd of getraind.

Bij goed opgevoede Border Collies wordt adequaat gedrag vaak aangemoedigd door positieve bekrachtiging en training. Ze kunnen leren om gasten rustig te begroeten, zonder overmatig blaffen of opdringerig gedrag. Ze kunnen ook wennen aan de aanwezigheid van buren en gasten door middel van vroege socialisatie, zodat ze minder geneigd zijn tot wantrouwen of agressie.

Wat zijn de fysieke kenmerken van de Border Collie?

De Border Collie is een middelgroot hondenras met specifieke fysieke kenmerken:

 • Schofthoogte: Gemiddeld tussen 46 en 56 centimeter.
 • Gewicht: Gewoonlijk varieert het gewicht van een Border Collie tussen 14 en 20 kilogram.
 • Lichaamsbouw: De Border Collie heeft een atletische en slanke lichaamsbouw met goed ontwikkelde spieren.
 • Hoofd: Het hoofd is van gemiddelde grootte, wigvormig en heeft een duidelijke stop tussen het voorhoofd en de neus.
 • Oren: De oren zijn rechtopstaand of halfstaand, in de vorm van een driehoek en alert gedragen.
 • Ogen: De ogen zijn wijd uit elkaar geplaatst, meestal bruin van kleur en hebben een levendige en intelligente uitdrukking.
 • Vacht: De vacht bestaat uit een dubbele laag - een dichte, middellange buitenlaag en een zachte ondervacht. De vachtkleur kan variëren, maar de meest voorkomende kleuren zijn zwart-wit.
 • Staart: De staart is laag aangezet en reikt minimaal tot de hakken. In rust hangt de staart naar beneden, maar als de hond actief is, kan deze omhoog krullen.

Deze fysieke kenmerken dragen bij aan de kenmerkende uitstraling van de Border Collie en ondersteunen zijn behendigheid en uithoudingsvermogen, eigenschappen die van vitaal belang zijn voor hun historische rol als herdershonden.

Hoe voer je een Border Collie?

Het voeren van een Border Collie vereist aandacht voor hun voedingsbehoeften, grootte en activiteitsniveau. Over het algemeen wordt aanbevolen om de volgende richtlijnen te volgen bij het voeren van een Border Collie in Nederland:

 1. Portiegrootte: Bepaal de dagelijkse portiegrootte op basis van het gewicht, de leeftijd, het geslacht en de activiteit van de Border Collie. Een typische richtlijn is 1,5% tot 2,5% van het lichaamsgewicht per dag voor onderhoud. Bij een Border Collie van 20 kg zou dit neerkomen op 300-500 gram voer per dag.
 2. Voedingsstoffen: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met essentiële voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen. Kwalitatief hoogwaardig hondenvoer dat geschikt is voor het levensstadium van de hond (puppy, volwassen, senior) is aan te raden.
 3. Eiwitten: Border Collies hebben eiwitten nodig voor spieropbouw en herstel. Kies voer met een eiwitgehalte van ongeveer 20-30%.
 4. Vetten: Vetten leveren energie en ondersteunen de gezondheid van huid en vacht. Het vetgehalte moet tussen 10-20% liggen.
 5. Koolhydraten: Koolhydraten leveren energie en vezels voor een gezonde spijsvertering. Kies voor koolhydratenbronnen zoals volle granen en groenten.
 6. Voedingsfrequentie: Verdeel de dagelijkse portie in twee maaltijden voor volwassen honden en mogelijk vaker voor puppy's.
 7. Gewichtsbeheersing: Houd het gewicht van de Border Collie in de gaten. Voer aanpassingen aan op basis van gewichtsverlies of -toename.
 8. Hydratatie: Zorg altijd voor vers en schoon drinkwater.
 9. Snacks en traktaties: Geef snacks en traktaties met mate om overgewicht te voorkomen en te zorgen voor een uitgebalanceerd dieet.

Hoeveel moet een Border Collie puppy eten?

De voedingsbehoeften van een Border Collie-puppy variëren afhankelijk van factoren zoals leeftijd, gewicht, ras en activiteitsniveau. Over het algemeen kan het volgende dienen als een richtlijn voor de dagelijkse voeding van een Border Collie-puppy:

 • Leeftijd 6-12 weken:
  • Een Border Collie-puppy van 6-12 weken oud heeft ongeveer 3-4 maaltijden per dag nodig.
  • Elke maaltijd moet ongeveer 40-50 gram voer per kilogram lichaamsgewicht zijn.
  • Bijvoorbeeld, een puppy van 3 kg zou per maaltijd ongeveer 120-150 gram voer nodig hebben.
 • Leeftijd 3-6 maanden:
  • Verminder de frequentie van de maaltijden tot 3 keer per dag.
  • De dagelijkse voerhoeveelheid kan worden verhoogd tot ongeveer 30-40 gram voer per kilogram lichaamsgewicht.
 • Leeftijd 6-12 maanden:
  • Rond de leeftijd van 6 maanden kun je geleidelijk overgaan naar 2 maaltijden per dag.
  • Blijf voeden met ongeveer 30-40 gram voer per kilogram lichaamsgewicht.

Het is belangrijk om te onthouden dat dit algemene richtlijnen zijn en dat individuele puppy's mogelijk iets meer of minder nodig hebben op basis van hun groei en activiteitenniveau. Het is raadzaam om het gewicht en de algehele conditie van de puppy in de gaten te houden en indien nodig aanpassingen te doen aan de voerhoeveelheid.

Kies altijd voor een hoogwaardig puppyvoer dat speciaal is geformuleerd om aan de voedingsbehoeften van opgroeiende honden te voldoen. Overleg met een dierenarts om een specifiek voedingsplan op te stellen dat past bij de individuele behoeften van de Border Collie-puppy.

Welke gezondheidstests moet de Border Collie ondergaan?

Voor Border Collies worden de volgende gezondheidstests aanbevolen om mogelijke erfelijke gezondheidsproblemen te identificeren en te voorkomen:

 1. Heupdysplasie (HD): Een röntgenfoto van de heupgewrichten wordt genomen om te beoordelen of er sprake is van abnormale heupontwikkeling die kan leiden tot pijn en gewrichtsproblemen.
 2. Elleboogdysplasie (ED): Een röntgenfoto van de ellebooggewrichten kan afwijkingen zoals losse fragmenten of groeistoornissen detecteren die tot kreupelheid kunnen leiden.
 3. Oogonderzoek: Een officiële oogonderzoek door een dierenarts of een dierenoogspecialist kan erfelijke oogaandoeningen opsporen, zoals cataract, progressieve retina-atrofie (PRA) en collie oogafwijkingen.
 4. MDR1-Genmutatie: Deze genetische test detecteert of de hond drager is van de MDR1-mutatie, die gevoeligheid voor bepaalde medicijnen kan veroorzaken.
 5. Tandheelkundige Evaluatie: Een periodieke tandheelkundige controle om te zorgen voor een goede mondgezondheid en tandheelkundige problemen te voorkomen.
 6. DNA-gezondheidstests: Afhankelijk van de bloedlijn van de Border Collie kunnen er genetische tests worden uitgevoerd om mogelijke risico's op genetische aandoeningen te identificeren.
 7. Hartonderzoek: Een cardiologisch onderzoek kan hartafwijkingen detecteren die van invloed kunnen zijn op de gezondheid en levenskwaliteit van de Border Collie.

Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen van de Border Collie?

De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Border Collies zijn:

 1. Heupdysplasie (HD): Een abnormale ontwikkeling van de heupgewrichten kan leiden tot pijn en gewrichtsproblemen.
 2. Elleboogdysplasie (ED): Afwijkingen in de ellebooggewrichten kunnen kreupelheid en pijn veroorzaken.
 3. Oogaandoeningen: Border Collies kunnen vatbaar zijn voor erfelijke oogaandoeningen, zoals cataract en progressieve retina-atrofie (PRA).
 4. MDR1-Genmutatie: Deze genetische mutatie kan gevoeligheid voor bepaalde medicijnen veroorzaken.
 5. Collie Eye Anomaly (CEA): Een genetische aandoening die de ogen kan aantasten en tot visuele beperking kan leiden.
 6. Epilepsie: Border Collies kunnen vatbaar zijn voor epileptische aanvallen.
 7. Allergieën: Ze kunnen gevoelig zijn voor huidaandoeningen en voedselallergieën.
 8. Auto-immuunziekten: Sommige Border Collies kunnen vatbaar zijn voor auto-immuunziekten zoals auto-immuun hemolytische anemie.
 9. Kanker: Zoals bij veel hondenrassen, kunnen Border Collies ook vatbaar zijn voor verschillende vormen van kanker.
 10. Bloat (maagtorsie): Een plotselinge en ernstige maaguitzetting kan bij sommige Border Collies voorkomen.

Wat zijn de bewegingsbehoeften van een Border Collie?

De Border Collie heeft aanzienlijke bewegingsbehoeften vanwege zijn hoge energieniveau en actieve aard. Dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie zijn cruciaal om te voorkomen dat de hond zich verveelt en ongewenst gedrag vertoont. Gemiddeld heeft een Border Collie minstens 1,5 tot 2 uur intensieve lichaamsbeweging per dag nodig. Dit moet bestaan uit krachtige wandelingen, joggen, rennen, behendigheidsspelletjes en interactieve activiteiten om hun scherpe geest bezig te houden. Bovendien kan het spelen van apporteer- of zoekspelletjes, zoals frisbee of verstoppen, de mentale en fysieke behoeften van de Border Collie bevredigen. Het is belangrijk om te onthouden dat het ontbreken van voldoende beweging kan leiden tot frustratie en destructief gedrag.

Wat zijn de voedingsbehoeften van de Border Collie?

De voedingsbehoeften van een Border Collie variëren afhankelijk van factoren zoals leeftijd, grootte, gewicht, activiteitenniveau en gezondheidstoestand. Over het algemeen moeten de volgende richtlijnen worden gevolgd:

 1. Eiwitten: Border Collies hebben een eiwitrijk dieet nodig om spieropbouw en herstel te ondersteunen. Het eiwitgehalte moet rond de 20-30% van het totale voer zijn.
 2. Vetten: Vetten leveren energie en ondersteunen een gezonde huid en vacht. Het vetgehalte moet tussen 10-20% liggen.
 3. Koolhydraten: Koolhydraten bieden energie en vezels voor een gezonde spijsvertering. Kies voor volle granen en groenten als koolhydratenbron.
 4. Vitaminen en mineralen: Een uitgebalanceerd dieet moet voldoende essentiële vitaminen en mineralen bevatten om de algehele gezondheid te ondersteunen.
 5. Calorieën: De dagelijkse calorie-inname moet worden afgestemd op het activiteitenniveau van de Border Collie. Voor een typische Border Collie van 20 kg kan dit variëren van 1000 tot 1500 calorieën per dag.
 6. Maaltijdfrequentie: Volwassen Border Collies worden meestal twee keer per dag gevoerd. Puppies en actievere honden kunnen vaker kleinere maaltijden nodig hebben.
 7. Gewichtsbeheersing: Zorg ervoor dat het gewicht van de Border Collie binnen een gezond bereik blijft om overgewicht of obesitas te voorkomen.
 8. Dieet voor speciale behoeften: Indien nodig kunnen speciale diëten worden overwogen voor Border Collies met allergieën, gevoeligheden of gezondheidsproblemen. Raadpleeg een dierenarts voor aanbevelingen.

Het is aan te raden om hoogwaardig commercieel hondenvoer te kiezen dat voldoet aan de voedingsbehoeften van de Border Collie. De voeding moet worden afgestemd op het levensstadium (puppy, volwassen, senior), de grootte en het activiteitenniveau van de hond.

Hoeveel verhaart de Border Collie?

De Border Collie staat bekend als een matige tot zware verharing.

Hoe vaak moet de vacht van de Border Collie verzorgd worden?

De vacht van een Border Collie moet minstens één keer per week grondig worden verzorgd.

Hoeveel kwijlt de Border Collie?

Border Collies staan bekend als een ras met weinig tot geen neiging tot kwijlen.

Wat is de vachtsoort van de Border Collie?

De Border Collie heeft een dubbele vacht met een middellange tot lange buitenlaag en een zachte ondervacht.

Wat is de vachtlengte van de Border Collie?

De vachtlengte van een Border Collie varieert van middellang tot lang.

Wat zijn de sociale eigenschappen van de Border Collie?

De Border Collie staat bekend om zijn hoge intelligentie, actieve aard en sterke werkethiek. Ze zijn vaak alert, attent en gevoelig voor hun omgeving. Deze honden hebben een sterke behoefte aan mentale en fysieke stimulatie en zijn meestal zeer leergierig. Van nature zijn Border Collies gefocust en kunnen ze goed presteren in gehoorzaamheid, behendigheid en andere taken. Hun sociale eigenschappen omvatten vaak een sterke band met hun eigenaar en gezin, hoewel sommigen gereserveerd kunnen zijn tegenover vreemden. Goede socialisatie tijdens de puppytijd is essentieel om evenwichtige sociale interacties te bevorderen.

Hoe gaan Border Collies om met vreemden?

Border Collies kunnen gereserveerd of terughoudend zijn tegenover vreemden als gevolg van hun natuurlijke waakzaamheid en focus op hun werk. De reactie kan variëren afhankelijk van het individuele temperament en de socialisatie van de hond.

Is de Border Collie speels?

Ja, de Border Collie staat bekend om zijn speelse karakter.

Zijn Border Collie honden beschermend?

Border Collies kunnen een beschermende aard vertonen ten opzichte van hun gezin en territorium, maar dit kan variëren afhankelijk van hun socialisatie, persoonlijkheid en ervaringen.

Wat is het aanpassingsvermogen van de Border Collie?

De Border Collie staat bekend om zijn goede aanpassingsvermogen, vooral als hij voldoende mentale en fysieke stimulatie krijgt. Ze kunnen zich goed aanpassen aan verschillende leefomgevingen en situaties, maar hun aanpassingsvermogen wordt positief beïnvloed door consistente training, socialisatie en dagelijkse beweging.

Wat zijn de karaktertrekken van de Border Collie?

De karaktertrekken van de Border Collie omvatten hoge intelligentie, actieve aard, sterke werkethiek, alertheid, gevoeligheid voor de omgeving, focus, leergierigheid, behendigheid, en de neiging tot het vormen van sterke banden met eigenaars en gezinnen. Ze kunnen echter gereserveerd zijn tegenover vreemden en vereisen een goede socialisatie om evenwichtige interacties te bevorderen.

Kan een Border Collie gevaarlijk zijn?

Een Border Collie is over het algemeen niet bekend als een gevaarlijk ras. Echter, zoals bij alle hondenrassen, kan het gedrag van een individuele Border Collie worden beïnvloed door factoren zoals socialisatie, training, omgeving en genetica. Een goed opgevoede en goed gesocialiseerde Border Collie heeft meestal geen neiging tot gevaarlijk gedrag.

Vallen Border Collies ooit aan?

Elke hond, inclusief een Border Collie, heeft in bepaalde omstandigheden de potentie om agressief gedrag te vertonen, maar over het algemeen staan Border Collies niet bekend als een agressief ras. Het agressieve gedrag van een individuele Border Collie kan worden beïnvloed door factoren zoals training, socialisatie, genetica en omgeving. Een goed opgevoede en goed gesocialiseerde Border Collie vertoont meestal geen agressief gedrag.

Kan een Border Collie mensen doden?

Elke hond, inclusief een Border Collie, heeft in zeer zeldzame en uitzonderlijke omstandigheden de potentie om ernstig letsel toe te brengen, maar het is extreem ongewoon en niet representatief voor het ras als geheel. Border Collies staan niet bekend als een agressief ras en gevallen van fatale aanvallen door Border Collies zijn zeer zeldzaam.

Kunnen Border Collies er goed tegen om alleen gelaten te worden?

Border Collies kunnen het moeilijk vinden om lange periodes alleen te zijn vanwege hun hoge energieniveau en behoefte aan mentale stimulatie. Alleen gelaten worden kan leiden tot verveling en ongewenst gedrag.

Kan ik mijn Border Collie thuis laten?

Ja, je kunt je Border Collie thuis laten, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de hond voldoende mentale en fysieke stimulatie krijgt voordat je vertrekt. Border Collies hebben veel beweging en mentale uitdaging nodig, anders kunnen ze zich vervelen en destructief gedrag vertonen als ze langdurig alleen worden gelaten. Zorg voor voldoende speelgoed, puzzels en activiteiten om de hond bezig te houden tijdens jouw afwezigheid. Het is ook raadzaam om de tijd dat je de hond alleen laat geleidelijk op te bouwen, zodat hij zich comfortabeler voelt met deze situatie.

Kan de Border Collie 8 uur alleen gelaten worden?

Hoewel Border Collies individueel kunnen variëren in hun vermogen om 8 uur alleen te zijn, kan het voor de meeste Border Collies problematisch zijn om zo'n lange periode zonder toezicht en interactie door te brengen. Vanwege hun hoge energieniveau en behoefte aan mentale stimulatie, kan langdurig alleen zijn leiden tot verveling, angst en ongewenst gedrag. Het wordt sterk aanbevolen om regelingen te treffen voor toezicht, wandelingen, en mentale uitdagingen als je van plan bent om je Border Collie voor langere tijd alleen te laten.

Hoe train je een Border Collie?

Het trainen van een Border Collie vereist consistentie, positieve versterking en geduld. Hier zijn enkele stappen:

 1. Begrijp hun behoeften: Ken de behoeften van je Border Collie, inclusief fysieke activiteit en mentale stimulatie.
 2. Positieve versterking: Gebruik beloningen zoals traktaties, lof en speeltijd om gewenst gedrag aan te moedigen.
 3. Korte sessies: Houd trainingsessies kort en gericht om verveling te voorkomen.
 4. Gehoorzaamheid: Leer basiscommando's zoals "zit," "lig," "blijf" en "kom hier."
 5. Behendigheid en activiteit: Geef ze de kans om hun natuurlijke vaardigheden te benutten met behendigheidsoefeningen en interactieve spellen.
 6. Sociale interacties: Socialiseer je Border Collie op jonge leeftijd met verschillende mensen, dieren en omgevingen.
 7. Puzzels en spelletjes: Gebruik denkspellen en interactieve speelgoed om hun mentale capaciteit te stimuleren.
 8. Consistentie: Wees consequent in je commando's, regels en beloningen.
 9. Geduld: Begrijp dat het tijd kost om nieuwe vaardigheden te leren.
 10. Professionele hulp: Overweeg professionele training als je specifieke gedragsuitdagingen hebt.

Hoe vaak blaft een Border Collie?

De frequentie van blaffen bij een Border Collie kan variëren afhankelijk van het individuele temperament, de opvoeding, het milieu en de situatie. Over het algemeen kunnen Border Collies de neiging hebben om redelijk veel te blaffen, vooral als ze zich vervelen, onvoldoende gestimuleerd zijn of als reactie op prikkels in hun omgeving.

Wat is de behoefte aan mentale stimulatie van een Border Collie?

De Border Collie heeft een aanzienlijke behoefte aan mentale stimulatie vanwege zijn hoge intelligentie en actieve geest. Dagelijkse mentale uitdagingen zijn essentieel om verveling te voorkomen en gedragsproblemen te minimaliseren. Puzzels, denkspellen, behendigheidstraining, nieuwe commando's en interactieve activiteiten kunnen helpen om de Border Collie geestelijk bezig te houden en tevreden te houden.

Wat zijn de rasstandaarden van de Border Collie?

De rasstandaard van de Border Collie omvat de volgende kenmerken:

 1. Grootte: Mannetjes hebben een schouderhoogte van ongeveer 48 tot 56 cm, en vrouwtjes zijn iets kleiner met een hoogte van ongeveer 46 tot 53 cm.
 2. Gewicht: Het gewicht varieert tussen 14 en 20 kg, afhankelijk van geslacht, grootte en bouw.
 3. Lichaamsbouw: De Border Collie heeft een atletische en evenredige bouw. Het lichaam is langer dan hoog, met een diepe borstkas en rechte rug.
 4. Vacht: De vacht is middellang tot lang, met een dichte buitenlaag en zachte ondervacht.
 5. Kleur: De rasstandaard erkent verschillende vachtkleuren en -patronen, waaronder zwart-wit, rood-wit, driekleurig en merle, met diverse aftekeningen.
 6. Hoofd: Het hoofd is van gemiddelde grootte met een scherpe, goed gedefinieerde stop. De ogen zijn meestal bruin en tonen alertheid en intelligentie.
 7. Oren: De oren zijn middelgroot en rechtopstaand of half rechtopstaand, gericht op de attentie van de hond.
 8. Staart: De staart is laag aangezet en reikt minimaal tot het spronggewricht. Deze wordt gedragen met een lichte opwaartse curve tijdens beweging.
 9. Gangwerk: De Border Collie heeft een soepel en efficiënt gangwerk, wat essentieel is voor zijn werkcapaciteiten.
 10. Karakter: Actief, intelligent, behendig en werkgericht. Ze moeten een balans hebben tussen energie en gehoorzaamheid.

Wat is de algemene informatie over de Border Collie?

De Border Collie is een middelgroot tot groot hondenras dat oorspronkelijk afkomstig is uit de grensgebieden tussen Engeland en Schotland. Het ras staat bekend om zijn buitengewone intelligentie, uitstekende werkethiek en behendigheid. Border Collies werden oorspronkelijk gefokt voor het hoeden van schapen en worden vaak beschouwd als een van de meest veelzijdige en vaardige herdershonden.

Ze hebben een atletische en evenredige bouw, met een middellange tot lange vacht die in verschillende kleuren en patronen kan voorkomen. Hun intelligentie en leervermogen maken ze geschikt voor diverse taken, waaronder behendigheid, flyball, gehoorzaamheid en schapendrijven.

Vanwege hun hoge energieniveau en behoefte aan mentale stimulatie, zijn Border Collies het meest geschikt voor actieve eigenaren die bereid zijn om hen dagelijks intensieve lichaamsbeweging en mentale uitdagingen te bieden. Ze hebben een sterke band met hun eigenaren en kunnen gevoelig zijn voor trainingstechnieken en interacties. Het ras vereist vroege socialisatie, gehoorzaamheidstraining en een gevarieerd activiteitenprogramma om te floreren en ongewenst gedrag te minimaliseren.

Waar kun je een Border Collie kopen of adopteren?

Je kunt een Border Collie kopen bij erkende fokkers die zich inzetten voor de gezondheid en het welzijn van het ras. Zoek naar fokkers die zich houden aan de rasstandaard, gezondheidstests uitvoeren op ouderdieren en goede leefomstandigheden bieden voor de puppy's. Vermijd het kopen van honden bij broodfokkers of onethische bronnen.

Je kunt ook overwegen om een Border Collie te adopteren bij dierenasielen, reddingsorganisaties of opvangcentra. Hierdoor geef je een thuis aan een hond die misschien liefdevolle zorg en een nieuw thuis nodig heeft.

Welke reddingsclubs zijn er voor Border Collies?

Enkele reddingsclubs en bronnen voor Border Collies in Nederland zijn:

 1. Rasvereniging Border Collie Club Nederland (BCCN): De officiële rasvereniging van de Border Collie in Nederland. Ze zijn betrokken bij het welzijn van het ras, inclusief opvang en herplaatsing van Border Collies in nood. Website: https://bccn.nl/
 2. Facebook Groep "BorderLineCollie: Herplaatsing en Opvang BorderCollies": Een Facebook-groep gewijd aan herplaatsing en opvang van Border Collies die een nieuw thuis nodig hebben. De groep faciliteert de adoptie van Border Collies door ze in contact te brengen met potentiële eigenaren. Facebook Groep: BorderLineCollie

Deze bronnen kunnen behulpzaam zijn voor mensen die geïnteresseerd zijn in het adopteren of helpen van Border Collies in nood.

Wat is de geschiedenis van de Border Collie?

De geschiedenis van de Border Collie gaat terug tot de grensgebieden tussen Engeland en Schotland, waar het ras werd ontwikkeld voor het hoeden en drijven van schapen. Het woord "Collie" is afgeleid van het Schotse woord "colley," dat "schapen" betekent. Border Collies werden gefokt op basis van werkkwaliteiten, waarbij hun intelligentie, behendigheid en werkethiek centraal stonden.

Het oorspronkelijke doel van de Border Collie was om schapen te hoeden en te beheren, en ze werden gewaardeerd om hun vermogen om zelfstandige beslissingen te nemen en de kudde nauwkeurig te sturen. Ze werden geselecteerd op hun vermogen om te reageren op commando's, maar ook op hun instinct en natuurlijke aanleg voor het werk.

In de late 19e eeuw werden Border Collies geïntroduceerd in hondenshows, waarbij hun werkvaardigheden werden gecombineerd met hun fysieke verschijning. Dit leidde tot de ontwikkeling van een standaard voor het ras. Hoewel sommige Border Collies nog steeds worden gebruikt voor hoeden, hebben velen hun weg gevonden naar huizen als gewaardeerde gezelschapsdieren, sportpartners en werkhonden in diverse taken, zoals behendigheid en gehoorzaamheid.

Wat zijn de gemiddelde onderhoudskosten voor een Border Collie?

De gemiddelde onderhoudskosten voor een Border Collie kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals gezondheid, leeftijd, locatie en levensstijl. Hier is een geschatte kostenbreuk en totaal per jaar:

 1. Voeding: Hoogwaardig hondenvoer kost gemiddeld €40 tot €60 per maand, wat neerkomt op ongeveer €480 tot €720 per jaar.
 2. Dierenartsbezoeken: Jaarlijkse controles, vaccinaties en preventieve behandelingen kosten gemiddeld €150 tot €300 per jaar.
 3. Medische kosten: Onvoorziene medische kosten kunnen variëren, maar het is verstandig om een budget van ongeveer €200 tot €400 per jaar te reserveren.
 4. Vlooien- en tekenpreventie: Gemiddeld €10 tot €20 per maand, wat neerkomt op ongeveer €120 tot €240 per jaar.
 5. Training en socialisatie: Kosten voor training en socialisatie kunnen variëren, maar reken op €100 tot €200 per jaar voor cursussen en hulpmiddelen.
 6. Verzorging: Kosten voor verzorging, waaronder borstels, shampoos en andere benodigdheden, kunnen ongeveer €50 tot €100 per jaar bedragen.
 7. Speelgoed en benodigdheden: Reken op ongeveer €50 tot €100 per jaar voor speelgoed, leibanden, harnassen en andere benodigdheden.
 8. Totaal per jaar: De geschatte totale onderhoudskosten voor een Border Collie liggen tussen €1.050 en €2.160 per jaar.

Hoe kies je een goede naam voor je Border Collie?

Bij het kiezen van een naam voor je Border Collie, is het belangrijk om een naam te selecteren die gemakkelijk te onthouden is, duidelijk uit te spreken is en past bij de persoonlijkheid en het karakter van je hond. Hier zijn enkele stappen om een goede naam te kiezen:

 1. Kort en duidelijk: Kies een naam die kort is en gemakkelijk te herkennen voor je hond. Namen van één of twee lettergrepen werken vaak het beste.
 2. Persoonlijkheid: Overweeg de persoonlijkheid en kenmerken van je Border Collie. Is hij speels, energiek, rustig of intelligent? Kies een naam die zijn aard weerspiegelt.
 3. Geluid: Let op hoe de naam klinkt wanneer je hem uitspreekt. Vermijd namen die lijken op basiscommando's zoals "zit" of "blijf," om verwarring te voorkomen.
 4. Betekenis: Kies een naam met een speciale betekenis voor jou of je hond. Dit kan gebaseerd zijn op een eigenschap, hobby, plaats of een andere persoonlijke connectie.
 5. Uniciteit: Kies een naam die niet al te vaak voorkomt, om verwarring te voorkomen als er andere honden met dezelfde naam in de buurt zijn.
 6. Herhaalbaarheid: Test de naam door hem meerdere keren hardop te zeggen. Klinkt het natuurlijk en gemakkelijk?
 7. Bekijk je hond: Pas de naam aan bij het uiterlijk en gedrag van je Border Collie. Een naam die past bij zijn uiterlijk kan leuk zijn, maar vergeet niet dat karakter belangrijker is.
 8. Oefen de naam: Zodra je een naam hebt gekozen, oefen dan met het roepen van de naam. Zie hoe je hond reageert.
 9. Wees consistent: Eenmaal gekozen, wees consistent met het gebruik van de naam om je hond te helpen het te herkennen.

Wat zijn de verschillende soorten Border Collies?

Er is één officiële standaard voor de Border Collie-rasstandaard, maar binnen het ras kunnen individuele honden variëren in termen van kleuren, patronen en kenmerken. Enkele van de verschillende kleuren en patronen die bij Border Collies voorkomen, zijn onder andere:

 1. Zwart-wit: Een veelvoorkomende kleurcombinatie waarbij de vacht hoofdzakelijk zwart is met witte aftekeningen.
 2. Rood-wit: Een combinatie van rode en witte vachtkleuren, waarbij de rode kleur varieert van licht tot donker.
 3. Driekleurig: Deze Border Collies hebben een basiskleur van zwart met witte en tan aftekeningen op bepaalde delen van het lichaam, zoals het gezicht en de poten.
 4. Merle: Een patroon waarbij de vacht een gemengde marmerachtige textuur heeft met donkere vlekken op een lichtere achtergrond.
 5. Sable: Een vachtpatroon waarbij de vacht een basis van lichtere kleur heeft (meestal lichtbruin) met donkere haren verspreid over het lichaam.
 6. Blue Merle: Een variant van het merle-patroon waarbij de donkere vlekken blauwachtig van kleur zijn, vaak op een grijze of blauwgrijze achtergrond.
 7. Chocoladekleurig: Een minder gebruikelijke kleur waarbij de vacht een chocoladebruine tint heeft.

Het is belangrijk om te benadrukken dat hoewel er variatie is in kleur en patroon, de kernkenmerken van de Border Collie, zoals intelligentie, werkethiek en karakter, consistent blijven binnen het ras.

Welke hondenrassen lijken op de Border Collie?

Enkele hondenrassen die qua uiterlijk, eigenschappen en werkcapaciteiten vergelijkbaar kunnen zijn met de Border Collie zijn:

 1. Australische Herders: Ook bekend als "Aussies," deze honden delen vergelijkbare werkvaardigheden en intelligentie. Ze hebben een vergelijkbare behoefte aan lichaamsbeweging en mentale stimulatie.
 2. Shetland Sheepdogs: Deze kleine herdershonden hebben vergelijkbare eigenschappen zoals intelligentie, behendigheid en een sterke werkethiek. Ze kunnen echter kleiner zijn dan Border Collies.
 3. Kelpies: Australische Kelpies zijn herdershonden met vergelijkbare werkkwaliteiten en het vermogen om vee te drijven. Ze zijn vaak energiek en intelligent.
 4. Working Kelpies: Deze honden zijn nauw verwant aan de Australische Kelpies en hebben vergelijkbare herderskenmerken en een sterke werkethiek.
 5. McNab: Het McNab-ras is ontstaan in de Verenigde Staten en lijkt qua werkcapaciteiten en uiterlijk op de Border Collie. Ze zijn gefokt voor het drijven van vee.
 6. Shollie: Een kruising tussen de Duitse Herder en de Border Collie, wat resulteert in een hond met herderskenmerken en intelligentie van beide rassen.
 7. Amerikaanse Herders: Hoewel ze vergelijkbare namen hebben, zijn Amerikaanse Herders afzonderlijke rassen van de Australische Herder. Ze kunnen vergelijkbare eigenschappen delen, zoals intelligentie en energie.

Over de Auteur

naomi-de-jong
Naomi de Jong
Dierenartsassistent

Naomi werkt als dierenartsassistent en is een expert op het gebied van hondenverzorging. Ze is voortdurend op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en inzichten in de wereld van hondenverzorging, en ze deelt haar expertise graag met andere hondenliefhebbers.

Ook Interessant