dogo-argentino-hondenras-verzorging-gezin-sociaal-leven-fysieke-kenmerken-dieet-informatie

Dogo Argentino Hondenras Verzorging en Gezin, Sociaal Leven, Fysieke Kenmerken, Dieet Informatie

sanne-dekker
Geschreven door Sanne Dekker | Hondentrainer
FACT CHECKED door Lieke Smit
Laatste update: 21 augustus 2023

De Dogo Argentino, ook bekend als de Argentijnse Dog, is een krachtig hondenras afkomstig uit Argentinië in het begin van de 20e eeuw. Ontwikkeld door Dr. Antonio Nores Martinez, was het bedoeld als een veelzijdige jacht- en waakhond. Mannetjes van dit ras staan typisch 60-68 cm hoog en wegen ongeveer 40-45 kg, terwijl vrouwtjes 60-65 cm meten en ongeveer 35-40 kg wegen. Bekend om hun loyaliteit, genegenheid en waakzaamheid, vereisen ze ervaren omgang vanwege hun dominante karakter. Regelmatige lichaamsbeweging, mentale stimulatie en verzorging zijn essentieel voor hun welzijn. Hoewel ze aanpasbaar zijn, is het belangrijk om goede socialisatie en training te bieden. De geschiedenis van de Argentijnse Dogo ligt in het zorgvuldig kruisen van verschillende rassen om een krachtige, veelzijdige hondenkameraad te creëren, goed geschikt voor jagen en beschermen.

Wat zijn de raskenmerken en eigenschappen van de Dogo argentino?

De Dogo Argentino, ook wel bekend als de Argentijnse Dog, is een krachtig ras dat oorspronkelijk is gefokt voor de jacht op groot wild, zoals wilde zwijnen en poema's. Hier zijn enkele specifieke raskenmerken en eigenschappen van de Dogo Argentino:

Raskenmerken:

 1. Grootte: Dogo Argentino's zijn grote honden, met een gemiddelde schofthoogte van 60-68 cm en een gewicht van 36-45 kg.
 2. Uiterlijk: Ze hebben een atletisch en gespierd lichaam met een witte vacht die kort en dicht is. Het hoofd is groot en breed, met krachtige kaken.
 3. Kleur: De vacht is volledig wit, hoewel sommige exemplaren mogelijk kleine donkere vlekken op het hoofd kunnen hebben, wat echter als ongewenst wordt beschouwd in overeenstemming met de rasstandaard.
 4. Oren: De oren zijn meestal bijgesneden, alhoewel dit in sommige landen illegaal is. Ongecoupeerde oren zijn groot, driehoekig en hangen naar beneden.
 5. Staart: De staart is lang en sterk, hangt laag en wordt meestal naar beneden gedragen.

Eigenschappen:

 1. Moedig: Dogo Argentino's staan bekend om hun moed en vastberadenheid, vooral tijdens de jacht op groot wild. Dit maakt hen tot uitstekende jachthonden en beschermers.
 2. Loyaliteit: Ze zijn buitengewoon loyaal aan hun gezin en vormen sterke banden met hun eigenaren. Ze zijn over het algemeen beschermend en zullen hun familie verdedigen als dat nodig is.
 3. Sociaal: Goed gesocialiseerde Dogo Argentino's kunnen vriendelijk zijn naar bekenden en gastvrij voor bezoekers. Vroege socialisatie is echter cruciaal om overmatige terughoudendheid of agressie naar vreemden te voorkomen.
 4. Energiek: Deze honden hebben een aanzienlijke hoeveelheid lichaamsbeweging nodig om tevreden en gezond te blijven. Dagelijkse wandelingen, speeltijd en mentale stimulatie zijn essentieel.
 5. Trainbaar: Dogo Argentino's zijn intelligent en kunnen goed reageren op consistente en positieve trainingstechnieken. Vroege training en socialisatie zijn van groot belang om ongewenst gedrag te minimaliseren.
 6. Jachtinstinct: Vanwege hun oorspronkelijke doel als jachthonden, hebben Dogo Argentino's een sterk jachtinstinct. Het is belangrijk om dit in gedachten te houden bij interacties met kleine huisdieren en andere dieren.
 7. Kindvriendelijkheid: Met de juiste socialisatie kunnen ze goed overweg met kinderen en kunnen ze goede gezinshonden zijn. Toezicht is echter altijd aanbevolen bij interacties tussen honden en kinderen.

Hoe gaat de Dogo argentino om met het gezin?

De Dogo Argentino is loyaal, beschermend en aanpasbaar met zijn gezin. Ze vormen sterke banden, zijn beschermend naar familieleden en kunnen goed overweg met kinderen als ze goed gesocialiseerd zijn. Ze tonen geduld, passen zich aan verschillende leefsituaties aan en genieten van gezelschap. Hun waakzaamheid maakt ze goede waakhonden.

Hoe gaat de Dogo argentino om met andere honden?

Dogo Argentino honden hebben een dominant karakter en territoriale instincten, wat soms kan leiden tot conflicten, vooral met hetzelfde geslacht. Positieve socialisatie, leiderschapstraining en vroege blootstelling aan verschillende honden kunnen helpen. Natuurlijke jachtinstincten kunnen ook invloed hebben op hun interacties.

Hoe gedragen Dogo argentino's zich tegenover oudere mensen?

Goed gesocialiseerde en getrainde Dogo Argentino's kunnen zich doorgaans vriendelijk en geduldig gedragen tegenover oudere mensen. Positieve interacties vereisen vroege blootstelling, gehoorzaamheidstraining en toezicht.

Hoe gaan Dogo argentino's om met kinderen?

Dogo Argentino's kunnen zich tegenover buren of gasten terughoudend of beschermend gedragen. Goede socialisatie en training zijn cruciaal om positieve reacties te bevorderen.

Hoe gedragen Dogo argentino's zich tegenover buren of gasten?

Dogo Argentinos kunnen zich tegenover buren of gasten terughoudend of beschermend gedragen. Goede socialisatie en training zijn cruciaal om positieve reacties te bevorderen.

Wat zijn de fysieke kenmerken van de Dogo argentino?

De Dogo Argentino is een fors hondenras met een gemiddelde schofthoogte van 60-68 cm en een gewicht dat varieert tussen 36-45 kg. Ze hebben een gespierde en krachtige lichaamsbouw met een breed hoofd en sterke kaken. De korte, dichte vacht is volledig wit van kleur, hoewel kleine donkere vlekken op het hoofd volgens de rasstandaard ongewenst zijn. De oren zijn meestal bijgesneden en driehoekig van vorm, en de lange staart hangt laag.

Hoe voer je een Dogo argentino?

Voeding voor een Dogo Argentino moet evenwichtig en voedzaam zijn, afgestemd op hun leeftijd, gewicht, activiteitenniveau en gezondheidstoestand. In Nederland wordt vaak de volgende benadering gevolgd:

 1. Eiwitgehalte: Kies een hondenvoer met een eiwitgehalte van ongeveer 20-25%. Dit helpt bij het ondersteunen van de spiermassa en de algehele gezondheid.
 2. Vetgehalte: Het vetgehalte moet ongeveer 10-15% zijn. Dit biedt energie en ondersteunt de huid- en vachtgezondheid.
 3. Koolhydraten: Koolhydraten moeten in balans zijn, rond de 30-50%. Kies voor complexe koolhydraten zoals volkoren granen voor duurzame energie.
 4. Portiegrootte: Een typische dagelijkse portie voor een volwassen Dogo Argentino varieert tussen 2% en 3% van hun lichaamsgewicht. Dit komt neer op ongeveer 720-1080 gram voedsel voor een hond van 36 kg.
 5. Maaltijdfrequentie: Over het algemeen worden Dogo Argentino's twee maaltijden per dag gegeven. Dit helpt bij de spijsvertering en voorkomt overeten.
 6. Voedingstoevoegingen: Zorg ervoor dat het voer essentiële voedingsstoffen bevat, zoals vitamines (A, D, E), mineralen (calcium, fosfor) en omega-3 vetzuren.
 7. Dieet overgang: Als je van voer wisselt, doe dit dan geleidelijk over een periode van ongeveer 7-10 dagen om spijsverteringsproblemen te voorkomen.
 8. Hydratatie: Zorg altijd voor voldoende vers en schoon drinkwater, vooral na de maaltijden en tijdens lichamelijke activiteiten.

Hoeveel moet een Dogo argentino puppy eten?

Een Dogo Argentino-puppy moet over het algemeen worden gevoed volgens de 3-4% regel van hun verwachte volwassen gewicht. Hier is een ruwe schatting van de dagelijkse hoeveelheid voeding voor een Dogo Argentino-puppy:

 • Leeftijd 2-3 maanden: Ongeveer 6-8% van hun verwachte volwassen gewicht. Bijvoorbeeld, als het verwachte volwassen gewicht 45 kg is, zou de puppy ongeveer 270-360 gram voer per dag moeten krijgen.
 • Leeftijd 4-6 maanden: Ongeveer 4-6% van hun verwachte volwassen gewicht. Voor hetzelfde voorbeeldgewicht zou dit ongeveer 180-270 gram voer per dag zijn.
 • Leeftijd 7-12 maanden: Ongeveer 3-4% van hun verwachte volwassen gewicht. Dit komt neer op ongeveer 135-180 gram voer per dag.

Welke gezondheidstests moet de Dogo argentino ondergaan?

Dogo Argentino's moeten worden onderworpen aan verschillende gezondheidstests om potentiële genetische en erfelijke gezondheidsproblemen vroegtijdig te detecteren. Enkele specifieke tests zijn:

 1. Heup- en elleboogdysplasiebeoordeling: Röntgenfoto's worden gebruikt om te beoordelen op heup- en elleboogdysplasie, veelvoorkomende gewrichtsafwijkingen die kreupelheid en pijn kunnen veroorzaken.
 2. Oogonderzoek: Een jaarlijks oogonderzoek door een dierenarts-oftalmoloog kan erfelijke oogaandoeningen zoals cataract, progressieve retina-atrofie en andere problemen identificeren.
 3. BAER-test (Brainstem Auditory Evoked Response): Deze test beoordeelt het gehoor van de hond om doofheid of gehoorproblemen op te sporen.
 4. Hartonderzoek: Een cardiologisch onderzoek kan hartafwijkingen zoals aangeboren hartziekten of klepafwijkingen identificeren.
 5. DNA-tests: Voor erfelijke aandoeningen zoals degeneratieve myelopathie (DM), hyperuricosurie (HUU) en andere genetische gezondheidsproblemen.
 6. Schildkliertesten: Bloedonderzoek om de schildklierfunctie te controleren, omdat schildklierproblemen bij honden relatief vaak voorkomen.
 7. Algemeen gezondheidsonderzoek: Reguliere veterinaire controles zijn essentieel om de algehele gezondheid van de Dogo Argentino te bewaken en eventuele problemen vroegtijdig te identificeren.

Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen van de Dogo argentino?

De Dogo Argentino kan vatbaar zijn voor verschillende gezondheidsproblemen, waaronder:

 1. Heup- en elleboogdysplasie: Gewrichtsafwijkingen waarbij de heup- en ellebooggewrichten niet goed passen, wat leidt tot kreupelheid en pijn.
 2. Doofheid: Doofheid komt relatief vaak voor bij Dogo Argentino's, vooral aan één oor of beide oren.
 3. Oogaandoeningen: Erfelijke oogaandoeningen zoals cataract, progressieve retina-atrofie en entropion kunnen voorkomen.
 4. Huidproblemen: Allergieën, huidinfecties en demodectische schurft kunnen zich bij dit ras voordoen.
 5. Hartafwijkingen: Aangeboren hartafwijkingen of klepafwijkingen kunnen bij sommige Dogo Argentino's voorkomen.
 6. Schildklierproblemen: Hypothyreoïdie komt soms voor en kan invloed hebben op de stofwisseling en algehele gezondheid.
 7. Degeneratieve myelopathie: Een erfelijke neurologische aandoening die het ruggenmerg aantast en leidt tot verlies van beweging en coördinatie.
 8. Hyperuricosurie (HUU): Een genetische aandoening waarbij urinezuurkristallen zich in de urine kunnen vormen, wat tot blaasstenen kan leiden.

Wat zijn de bewegingsbehoeften van een Dogo argentino?

Dogo Argentino's hebben aanzienlijke bewegingsbehoeften vanwege hun atletische aard. Dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie zijn essentieel om verveling en gedragsproblemen te voorkomen. Hier zijn specifieke richtlijnen:

 1. Lichaamsbeweging: Ze hebben minstens 60-90 minuten matig tot intensieve lichaamsbeweging nodig per dag.
 2. Wandelingen: Regelmatige wandelingen moeten deel uitmaken van hun routine, bij voorkeur verdeeld over meerdere keren per dag.
 3. Spel en activiteiten: Hondensporten zoals behendigheid, flyball of gehoorzaamheidstraining kunnen hun fysieke en mentale behoeften vervullen.
 4. Speeltijd: Bied interactieve speeltijd aan met speelgoed dat hen stimuleert, zoals trekspelletjes en zoekspelletjes.
 5. Socialisatie: Naast lichaamsbeweging is blootstelling aan verschillende omgevingen, mensen en andere honden belangrijk.
 6. Mentale stimulatie: Hersenwerk, puzzels en gehoorzaamheidsoefeningen houden hun geest actief en helpen verveling te voorkomen.
 7. Aanpassingsvermogen: Hoewel ze actief zijn, kunnen Dogo Argentino's zich aanpassen aan verschillende leefomgevingen, maar dit vereist nog steeds dagelijkse beweging.

Wat zijn de voedingsbehoeften van de Dogo argentino?

De voedingsbehoeften van de Dogo Argentino variëren op basis van leeftijd, gewicht, activiteitsniveau en gezondheid. Over het algemeen moeten hun voedingsopties het volgende omvatten:

 1. Eiwitten: Hoogwaardige eiwitten zijn essentieel voor spieropbouw en algemene gezondheid. Het eiwitgehalte moet ongeveer 20-25% van het dieet uitmaken.
 2. Vetten: Gezonde vetten leveren energie en bevorderen een gezonde huid en vacht. Het vetgehalte moet ongeveer 10-15% van het dieet zijn.
 3. Koolhydraten: Kies voor complexe koolhydraten zoals volkoren granen, die een constante energiebron bieden. Koolhydraten kunnen ongeveer 30-50% van het dieet uitmaken.
 4. Portiegrootte: De dagelijkse portie hangt af van factoren zoals leeftijd, gewicht en activiteitenniveau, meestal variërend van 2% tot 3% van het lichaamsgewicht.
 5. Maaltijdfrequentie: Twee maaltijden per dag zijn gebruikelijk voor volwassen honden, maar puppies kunnen vaker moeten eten.
 6. Voedingssupplementen: Indien nodig kunnen voedingssupplementen worden toegevoegd, zoals multivitaminen of omega-3 vetzuren.
 7. Hydratatie: Zorg voor voldoende schoon en vers drinkwater, vooral na de maaltijden en tijdens lichamelijke activiteit.

Hoeveel verhaart de Dogo argentino?

De Dogo Argentino heeft een kort, dicht en enkelvoudig vachttype. Ze zijn geen overmatige verharingrassen. Over het algemeen zullen ze gedurende het hele jaar in beperkte mate verharen.

Hoe vaak moet de vacht van de Dogo argentino verzorgd worden?

De vacht van een Dogo Argentino heeft weinig onderhoud nodig vanwege het korte en dichte karakter. Over het algemeen is een wekelijkse borstelbeurt voldoende om losse haren te verwijderen en de vacht in goede conditie te houden. Dit helpt ook om dode huidcellen te verwijderen en de glans van de vacht te behouden.

Hoeveel kwijlt de Dogo argentino?

De mate van kwijlen bij een Dogo Argentino kan variëren, maar over het algemeen zijn ze geen extreem kwijlend ras. Ze hebben een matige tot lage neiging tot kwijlen in vergelijking met sommige andere rassen.

Wat is de vachtsoort van de Dogo argentino?

De Dogo Argentino heeft een korte, dichte en enkelvoudige vacht. Dit betekent dat ze een kortere vacht hebben zonder ondervacht. De vacht voelt glad aan en ligt dicht tegen de huid aan. Deze vachtsoort vereist over het algemeen weinig onderhoud en verhaart in beperkte mate gedurende het hele jaar.

Wat is de vachtlengte van de Dogo argentino?

De vachtlengte van de Dogo Argentino is kort. De vacht ligt dicht tegen de huid aan en heeft geen lange dekharen of ondervacht. Hierdoor heeft de vacht een glad en nauwsluitend uiterlijk.

Wat zijn de sociale eigenschappen van de Dogo argentino?

De sociale eigenschappen van de Dogo Argentino kunnen variëren op basis van individuele ervaringen, socialisatie en training. Over het algemeen hebben ze enkele specifieke sociale kenmerken:

 1. Loyaliteit: Dogo Argentino's hebben vaak sterke loyaliteit en toewijding aan hun gezin en eigenaar.
 2. Beschermend: Ze kunnen beschermend zijn tegenover hun gezin en territorium, waardoor ze goede waakhonden kunnen zijn.
 3. Kinderen: Met de juiste socialisatie kunnen ze goed overweg met kinderen en geduldig zijn in hun interacties.
 4. Andere honden: Socialisatie is belangrijk om hun interacties met andere honden positief te beïnvloeden. Ze kunnen dominante neigingen hebben en selectief zijn in hun omgang met soortgenoten.
 5. Gastvrijheid: Hun reactie op vreemden en gasten kan variëren van terughoudendheid tot waakzaamheid. Positieve socialisatie is belangrijk om eventuele ongewenste reacties te minimaliseren.
 6. Mensen: Met de juiste opvoeding en socialisatie kunnen ze zich vriendelijk en aanhankelijk gedragen tegenover mensen, maar kunnen voorzichtig zijn met onbekenden.
 7. Gedrag en training: Vanwege hun dominante neigingen is consistente training en duidelijk leiderschap essentieel om ongewenst gedrag te voorkomen.
 8. Aanpassingsvermogen: Ze kunnen zich aanpassen aan verschillende leefsituaties, maar hebben regelmatige lichaamsbeweging, mentale stimulatie en sociale interacties nodig.

Hoe gaan Dogo argentino's om met vreemden?

Dogo Argentino's kunnen terughoudend of waakzaam zijn tegenover vreemden, afhankelijk van socialisatie en temperament. Ze kunnen beschermend gedrag vertonen en reageren op basis van training en eigenaarssignalen.

Is de Dogo argentino speels?

Ja, de Dogo Argentino kan speels zijn, vooral als ze goed gesocialiseerd zijn en voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie krijgen. Ze hebben een energieke aard en kunnen genieten van interactieve spellen, ophaalspelletjes en andere activiteiten die hun fysieke en mentale behoeften vervullen.

Zijn Dogo argentino honden beschermend?

Ja, Dogo Argentino honden staan bekend om hun beschermende karakter. Ze hebben de neiging om beschermend te zijn ten opzichte van hun gezin, eigendommen en territorium. Dit beschermende instinct maakt hen vaak uitstekende waakhonden. Ze kunnen alert reageren op potentiële bedreigingen en zijn bereid om hun eigenaren en eigendommen te verdedigen als ze zich bedreigd voelen.

Wat is het aanpassingsvermogen van de Dogo argentino?

Het aanpassingsvermogen van de Dogo Argentino varieert, maar over het algemeen hebben ze een redelijk aanpassingsvermogen aan verschillende leefomstandigheden. Ze kunnen zich aanpassen aan zowel landelijke als stedelijke omgevingen, maar hebben nog steeds regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig om hun welzijn te behouden.

Wat zijn de karaktertrekken van de Dogo argentino?

De Dogo Argentino vertoont enkele specifieke karaktertrekken:

 1. Moedig: Ze zijn over het algemeen dapper en moedig, waardoor ze geschikt kunnen zijn voor taken zoals jagen en bescherming.
 2. Loyaal: Dogo Argentino's hebben vaak een sterke loyaliteit en toewijding aan hun gezin en eigenaar.
 3. Beschermend: Ze kunnen beschermend zijn ten opzichte van hun gezin en territorium, wat hen tot effectieve waakhonden maakt.
 4. Energiek: Vanwege hun actieve aard hebben ze een aanzienlijke hoeveelheid energie en hebben ze voldoende lichaamsbeweging nodig.
 5. Dominant: Ze kunnen dominante neigingen hebben en hebben leiderschap en consistente training nodig om ongewenst gedrag te voorkomen.
 6. Sociaal: Met de juiste socialisatie kunnen ze goed overweg met gezinsleden, inclusief kinderen, maar ook met andere huisdieren.
 7. Waakzaam: Ze hebben een natuurlijke waakzaamheid en kunnen alert reageren op potentiële gevaren.
 8. Aanhankelijk: Ze kunnen aanhankelijk zijn jegens hun gezin en genieten van positieve interactie en genegenheid.
 9. Zelfverzekerd: Over het algemeen hebben ze een zelfverzekerde houding en kunnen ze goed omgaan met verschillende situaties.
 10. Intelligent: Ze hebben een redelijk niveau van intelligentie en kunnen goed reageren op training en mentale stimulatie.

Kan een Dogo argentino gevaarlijk zijn?

Ja, een Dogo Argentino kan potentieel gevaarlijk gedrag vertonen als gevolg van onvoldoende socialisatie, training, of verkeerd management.

Vallen Dogo argentino's ooit aan?

Ja, net als bij alle hondenrassen kunnen Dogo Argentino's in bepaalde omstandigheden agressief gedrag vertonen. Dit kan gebeuren als gevolg van onvoldoende socialisatie, slechte training, stress, angst, territoriale verdediging, beschermend gedrag, genetische factoren of andere omgevingsinvloeden.

Kan een Dogo argentino mensen doden?

Ja, net als bij elk groot en krachtig hondenras kan een Dogo Argentino in extreme omstandigheden, wanneer niet goed gesocialiseerd, getraind of beheerd, potentieel fataal agressief gedrag vertonen tegenover mensen.

Kunnen Dogo argentino's er goed tegen om alleen gelaten te worden?

Dogo Argentino's kunnen moeite hebben met alleen gelaten te worden, vooral voor langere periodes. Ze zijn van nature aanhankelijke honden die vaak sterke banden met hun gezin vormen. Langdurige eenzaamheid kan leiden tot verveling, angst en destructief gedrag. Het is raadzaam om geleidelijk aan het alleen zijn te wennen, beginnend met korte periodes en geleidelijk opbouwend.

Kan ik mijn Dogo argentino thuis laten?

Ja, je kunt je Dogo Argentino thuis laten, maar begin met korte perioden en bouw geleidelijk op. Zorg voor mentale stimulatie, fysieke activiteit en een comfortabele omgeving. Monitoring en aanpassingen zijn belangrijk om stress te minimaliseren.

Kan de Dogo argentino 8 uur alleen gelaten worden?

Hoewel het mogelijk is om een Dogo Argentino 8 uur alleen te laten, is het niet ideaal. Dit ras kan moeite hebben met langdurige eenzaamheid vanwege hun aanhankelijke aard. Als je toch genoodzaakt bent om je hond gedurende langere tijd alleen te laten, zorg er dan voor dat je voorafgaand aan het vertrek voldoende mentale en fysieke stimulatie biedt, een veilige omgeving creëert en geschikte afleiding geeft, zoals kauwspeelgoed. Probeer indien mogelijk ook een tussentijdse pauze te regelen of hulp van een oppas of familielid. Langdurig alleen zijn kan stress, verveling en gedragsproblemen veroorzaken, dus het is belangrijk om dit zorgvuldig te plannen en te beheren.

Hoe train je een Dogo argentino?

Training van een Dogo Argentino vereist consistente, positieve en geduldige methoden. Hier zijn specifieke stappen:

 1. Vroege socialisatie: Begin vroeg met socialisatie om je hond te laten wennen aan mensen, andere dieren en omgevingen.
 2. Gehoorzaamheidstraining: Leer basiscommando's zoals zit, lig, blijf en kom aan. Gebruik beloningen zoals traktaties en lof.
 3. Leiderschap: Wees een duidelijke leider en toon consistentie in regels en verwachtingen.
 4. Positieve versterking: Beloon gewenst gedrag met traktaties, lof of speelgoed. Vermijd straf en negatieve benaderingen.
 5. Lichaamsbeweging: Geef voldoende fysieke activiteit om overtollige energie te verbranden en gedragsproblemen te voorkomen.
 6. Mentale stimulatie: Gebruik puzzels, hersenwerk en uitdagende activiteiten om de geest van je hond actief te houden.
 7. Socialisatie met andere honden: Begeleid positieve interacties met andere honden om goed sociaal gedrag te bevorderen.
 8. Alleen zijn: Leer je hond geleidelijk aan om alleen te zijn om verlatingsangst te voorkomen.
 9. Vermijd agressie: Vermijd agressieve trainingstechnieken, omdat deze een negatieve invloed kunnen hebben op het gedrag van je hond.
 10. Professional hulp: Overweeg professionele training of gedragsdeskundige hulp als je specifieke uitdagingen tegenkomt.

Hoe vaak blaft een Dogo argentino?

Dogo Argentino's blaffen gematigd en de frequentie varieert afhankelijk van factoren zoals omgeving, training en individuele eigenschappen. Ze kunnen blaffen als reactie op waarschuwingen, eenzaamheid, waakzaamheid, opwinding of communicatie met andere honden.

Wat is de behoefte aan mentale stimulatie van een Dogo argentino?

De Dogo Argentino heeft een redelijke behoefte aan mentale stimulatie. Vanwege hun intelligentie en actieve aard hebben ze uitdagende activiteiten nodig om verveling te voorkomen. Dit kan bestaan uit interactief speelgoed, puzzels, gehoorzaamheidstraining, gehoorzaamheidsspellen, geurwerk en andere mentaal stimulerende taken. Onvoldoende mentale stimulatie kan leiden tot destructief gedrag en gedragsproblemen.

Wat zijn de rasstandaarden van de Dogo argentino?

De Dogo Argentino heeft specifieke rasstandaarden die de gewenste kenmerken van het ras beschrijven. Enkele van deze kenmerken zijn:

 1. Algemeen uiterlijk: Sterk en krachtig gebouwd, met een evenwichtige en harmonieuze lichaamsbouw.
 2. Grootte: Mannelijke Dogo Argentino's hebben een schouderhoogte van ongeveer 60-68 cm en vrouwelijke Dogo Argentino's hebben een schouderhoogte van ongeveer 60-65 cm.
 3. Gewicht: Mannelijke Dogo Argentino's wegen meestal rond de 40-45 kg en vrouwelijke Dogo Argentino's wegen ongeveer 35-40 kg.
 4. Hoofd: Krachtig, met een brede schedel en goed gedefinieerde stop. Sterke kaken met strakke lippen.
 5. Ogen: Donker van kleur, amandelvormig en alert.
 6. Oren: Hoog aangezet, afgekapt of niet, met een rechtopstaande en alerte positie.
 7. Vacht: Kort, dicht en enkelvoudig, meestal wit van kleur.
 8. Staart: Dik aan de basis, taps toelopend naar het uiteinde. Gewoonlijk afgekapt, maar kan ongekapt zijn in landen waar dit is toegestaan.
 9. Gangwerk: Krachtige en soepele beweging, met goede beencoördinatie.
 10. Temperament: Loyaal, aanhankelijk en waakzaam. Kan dominant zijn en heeft een sterke behoefte aan leiderschap en training.

Wat is de algemene informatie over de Dogo argentino?

De Dogo Argentino is een middelgroot tot groot hondenras met sterke fysieke en karakteristieke eigenschappen. Hier is gedetailleerde algemene informatie:

 1. Herkomst: De Dogo Argentino is ontstaan in Argentinië in de vroege 20e eeuw. Fokker Antonio Nores Martinez begon met het fokken van dit ras met als doel een veelzijdige jachthond en waakhond te creëren.
 2. Fysieke kenmerken: Ze hebben een krachtige en gespierde bouw met een brede schedel, sterke kaken en donkere ogen. De vacht is kort, dicht en meestal wit van kleur. De staart kan al dan niet worden afgekapt, afhankelijk van de wetgeving in verschillende landen.
 3. Grootte en gewicht: Mannelijke Dogo Argentino's hebben een schouderhoogte van ongeveer 60-68 cm en wegen meestal 40-45 kg. Vrouwtjes hebben een schouderhoogte van ongeveer 60-65 cm en wegen 35-40 kg.
 4. Karakter en temperament: Ze staan bekend om hun loyaliteit, aanhankelijkheid en waakzaamheid. Dogo Argentino's hebben een sterke behoefte aan leiderschap en training vanwege hun dominante neigingen. Ze kunnen goed omgaan met gezinsleden en kinderen als ze goed gesocialiseerd zijn.
 5. Activiteitsniveau: Ze hebben een matig hoog energieniveau en hebben dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig om verveling te voorkomen. Regelmatige wandelingen, spelen en training zijn belangrijk.
 6. Gezondheid: Net als veel grote rassen kunnen Dogo Argentino's gevoelig zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, zoals heupdysplasie en huidallergieën. Regelmatige gezondheidscontroles en een gezonde levensstijl zijn belangrijk.
 7. Verzorging: De korte vacht vereist niet veel verzorging. Regelmatig borstelen om losse haren te verwijderen en basisverzorging zoals nagelknippen en tandenpoetsen zijn essentieel.
 8. Training: Ze reageren goed op positieve versterking en hebben een consistente, geduldige en ervaren trainer nodig. Sociale gehoorzaamheidstraining en vroege socialisatie zijn cruciaal.
 9. Toepassingen: Historisch gezien werden ze gebruikt als jachthonden, maar tegenwoordig worden ze vaak gezien als gezins- en waakhonden. Ze zijn geschikt voor actieve eigenaren met ervaring in het omgaan met krachtige rassen.
 10. Legale beperkingen: In sommige landen en regio's kunnen er wetten zijn die de eigendom van Dogo Argentino's reguleren vanwege hun potentieel krachtige karakter. Het is belangrijk om de lokale wetten en vereisten te begrijpen voordat je een Dogo Argentino aanschaft.

Waar kun je een Dogo argentino kopen of adopteren?

Je kunt een Dogo Argentino kopen bij erkende fokkers die zich houden aan de rasstandaarden en verantwoord fokken. Zoek naar fokkers die lid zijn van erkende hondenorganisaties en die zich inzetten voor gezondheid, temperament en welzijn van de honden. Vermijd puppyfabrieken en koop nooit bij onbetrouwbare bronnen.

Je kunt ook overwegen om een Dogo Argentino te adopteren via reddingsorganisaties of dierenasielen. Veel van deze organisaties hebben volwassen honden die een liefdevol thuis zoeken. Dit kan een geweldige manier zijn om een hond in nood te helpen en tegelijkertijd een geschikte metgezel te vinden.

Welke reddingsclubs zijn er voor Dogo argentino's?

In Nederland zijn er geen specifieke reddingsclubs die zich richten op Dogo Argentino's. Echter, internationaal zijn er reddingsorganisaties die zich bezighouden met het redden en herplaatsen van Dogo Argentino's en andere hondenrassen. Enkele van deze organisaties zijn:

 1. Dogo Argentino Rescue: Deze organisatie is gespecialiseerd in het redden en herplaatsen van Dogo Argentino's. Ze hebben vaak honden beschikbaar voor adoptie en bieden ondersteuning aan zowel adoptanten als honden die een nieuw thuis nodig hebben.
 2. Rescue Me! Dogo Argentino Rescue: Rescue Me! is een online platform dat reddingsgroepen en potentiële adoptanten met elkaar verbindt. Ze hebben specifieke secties voor Dogo Argentino redding, waar je kunt kijken naar honden die beschikbaar zijn voor adoptie.
 3. Dogo Argentino Rescue and Adoption Resource: Deze organisatie richt zich op het redden en adopteren van Dogo Argentino's in nood. Ze helpen bij het vinden van geschikte huizen voor honden die een tweede kans nodig hebben.

Wat is de geschiedenis van de Dogo argentino?

De geschiedenis van de Dogo Argentino gaat terug naar de vroege 20e eeuw in Argentinië. Het ras werd ontwikkeld door Dr. Antonio Nores Martinez, samen met zijn broer Agustin, met als doel een veelzijdige jachthond en waakhond te creëren. Hier zijn de belangrijkste punten uit hun geschiedenis:

 1. Begin van de 20e eeuw: In de jaren 1920 begonnen de broers Nores Martinez met het fokken van verschillende hondenrassen, waaronder de Cordoba Fighting Dog, Bulldogs, Boxers en Bull Terriers. Hun doel was om een krachtige, veelzijdige en moedige hond te creëren.
 2. Fokdoel: Het belangrijkste fokdoel was om een hond te ontwikkelen die geschikt was voor verschillende taken, zoals jagen op groot wild, bescherming en gezelschap. De hond moest krachtig, moedig en loyaal zijn.
 3. Bijdrage van rassen: Door zorgvuldige kruisingen en selectieprocessen werden deze verschillende rassen gebruikt om de Dogo Argentino te vormen. Er werd ook gelet op gezondheid, uithoudingsvermogen en temperament.
 4. Wit kleurschema: Een opvallend kenmerk van de Dogo Argentino is het witte kleurschema. Dit werd bewust nagestreefd om de hond beter zichtbaar te maken tijdens de jacht en om te voorkomen dat jagers elkaar per ongeluk zouden raken.
 5. Rasstandaard: In 1947 werd de rasstandaard voor de Dogo Argentino vastgesteld door de Fédération Cynologique Internationale (FCI), de internationale hondenfederatie.
 6. Taken en populariteit: De Dogo Argentino werd populair als veelzijdige werkhond, gebruikt voor de jacht op groot wild, zoals zwijnen en poema's. Ze werden ook erkend om hun beschermende en loyale karakter, waardoor ze geschikt waren als waakhonden en familiehonden.
 7. Internationale erkenning: Na verloop van tijd werd de Dogo Argentino ook internationaal erkend en verspreidde het ras zich over de wereld.

De geschiedenis van de Dogo Argentino benadrukt het streven naar een veelzijdige hond die trouw bleef aan zijn oorspronkelijke doelen. Het ras combineert fysieke kracht met loyaliteit en moed, waardoor het een gewaardeerde metgezel is voor mensen die actieve en krachtige honden zoeken.

Wat zijn de gemiddelde onderhoudskosten voor een Dogo argentino?

De gemiddelde onderhoudskosten voor een Dogo Argentino kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals locatie, gezondheid van de hond, voedingskeuzes en veterinaire zorg. Hier zijn enkele geschatte kosten per jaar:

 1. Voeding: Hoogwaardige hondenvoeding kan variëren, maar reken op ongeveer €600 tot €1000 per jaar, afhankelijk van het merk en de voedingsbehoeften van je hond.
 2. Dierenartszorg: Jaarlijkse controle, vaccinaties en preventieve zorg kunnen ongeveer €150 tot €300 kosten. Bovendien moet je rekening houden met onverwachte medische kosten.
 3. Verzorging: Hoewel Dogo Argentino's een korte vacht hebben, hebben ze nog steeds basisverzorging nodig zoals borstelen, nagelknippen en oorreiniging. Dit kan ongeveer €50 tot €100 per jaar kosten.
 4. Training en socialisatie: Kosten voor trainingssessies of gehoorzaamheidstraining kunnen variëren, maar verwacht ongeveer €100 tot €300 per jaar.
 5. Speelgoed en accessoires: Het aanbieden van geschikt speelgoed en accessoires kan ongeveer €50 tot €100 per jaar kosten.
 6. Verzekering: Een hondenverzekering kan variëren afhankelijk van de dekking en het ras. Verwacht ongeveer €200 tot €600 per jaar.

Hoe kies je een goede naam voor je Dogo argentino?

Bij het kiezen van een goede naam voor je Dogo Argentino, zijn er enkele overwegingen om in gedachten te houden:

 1. Kort en duidelijk: Kies een naam die kort en gemakkelijk uit te spreken is. Dit helpt bij de training en communicatie met je hond.
 2. Positieve klank: Kies een naam met een positieve en vrolijke klank. Vermijd namen die te streng of negatief klinken.
 3. Niet verwarrend: Kies een naam die niet te veel lijkt op basiscommando's zoals "zit", "lig" of "kom". Dit voorkomt verwarring tijdens training.
 4. Bijpassend bij persoonlijkheid: Overweeg de persoonlijkheid en eigenschappen van je hond. Kies een naam die bij zijn karakter past, zoals "Bliksem" voor een energieke hond of "Luna" voor een aanhankelijke hond.
 5. Niet te vaak gehoord: Kies een naam die niet te vaak voorkomt in je omgeving. Dit voorkomt verwarring in een drukke hondenomgeving.
 6. Betekenisvol: Kies een naam die betekenisvol is voor jou, je hond of iets dat je leuk vindt. Het kan verwijzen naar kleur, eigenschappen, plaatsen of culturele betekenissen.
 7. Probeer het uit: Probeer de naam uit en let op de reactie van je hond. Als hij positief reageert en aandacht heeft wanneer je zijn naam noemt, is dat een goed teken.
 8. Langdurig: Bedenk dat de naam die je kiest, de komende jaren de identiteit van je hond zal zijn. Kies iets dat je nog steeds leuk vindt als de hond volwassen is.

Wat zijn de verschillende soorten Dogo argentino's?

Er is één erkend type Dogo Argentino, dat wordt beschreven door de officiële rasstandaard van organisaties zoals de Fédération Cynologique Internationale (FCI). Dit type Dogo Argentino heeft specifieke kenmerken met betrekking tot uiterlijk, grootte, kleur en temperament.

Afgezien van de erkende rasstandaard zijn er geen officieel erkende "verschillende soorten" Dogo Argentino's. Er kunnen variaties zijn in individuele honden op basis van fysieke kenmerken, zoals grootte, gewicht en kleur, maar deze variaties vallen over het algemeen binnen de vastgestelde rasstandaard.

Welke hondenrassen lijken op de Dogo argentino?

Enkele hondenrassen die enige gelijkenis kunnen vertonen met de Dogo Argentino, vanwege fysieke kenmerken, grootte of temperament, zijn onder andere:

 1. Boxer: De Boxer heeft vergelijkbare fysieke kenmerken en krachtige bouw, hoewel ze over het algemeen kleiner zijn dan de Dogo Argentino. Beide rassen zijn energiek en vriendelijk.
 2. Amerikaanse Bulldog: Dit ras heeft ook een krachtige bouw en kan enige gelijkenis vertonen met de Dogo Argentino. Ze zijn sterk en hebben een beschermende aard.
 3. Bull Terrier: Hoewel kleiner dan de Dogo Argentino, heeft de Bull Terrier een vergelijkbare gespierde bouw en kan een sterke en aanhankelijke metgezel zijn.
 4. Brazilaanse Mastiff (Fila Brasileiro): Dit ras heeft enige gelijkenis met de Dogo Argentino in termen van grootte en krachtige uitstraling. Ze zijn echter bekend om hun waakzaamheid en onafhankelijke karakter.

Over de Auteur

sanne-dekker
Sanne Dekker
Hondentrainer

Sanne is geboren en getogen in Breda, en heeft altijd al een grote liefde gehad voor honden. Haar ouders, die inmiddels met pensioen zijn, hebben beiden als dierenarts gewerkt toen ze opgroeide, wat haar interesse in dierverzorging al vroeg heeft aangewakkerd.

Ook Interessant