napolitaanse-mastiff-hondenras-verzorging-gezin-sociaal-leven-fysieke-kenmerken-dieet-informatie

Napolitaanse Mastiff Hondenras Verzorging, Karakter, Raskenmerken en Dieet informatie

naomi-de-jong
Geschreven door Naomi de Jong | Dierenartsassistent
FACT CHECKED door Lieke Smit
Laatste update: 1 juni 2023

De Napolitaanse Mastiff vindt zijn oorsprong in Italië en wordt vaak aangeduid als Mastino of kortweg Mastini wanneer er meerdere honden zijn. Een andere veelgebruikte bijnaam voor dit imposante ras is Neo. De Napolitaanse Mastiff, ook bekend als de Mastino Napoletano, is een gigantisch hondenras met een opvallend gerimpelde huid en een intimiderend voorkomen. Met de juiste training kan hij echter een uitstekend huisdier zijn.

Dit immense ras heeft al sinds de Romeinse tijd indringers afgeschrikt. Hoewel hij argwanend staat tegenover vreemden, is de Napolitaanse Mastiff in de buurt van zijn geliefden rustig en liefdevol. Hij is een majestueuze en krachtige beschermer van zijn eigenaars en hun eigendommen.

De U.S. Neapolitan Mastiff Club beschrijft het hoofd van de Neo als "verbluffend". Het labyrint van rimpels en plooien, samen met de uitstekende, hangende lippen, doet denken aan een Mastino die in de zon ligt te smelten. Dit ras valt onder de categorie grote honden, met een gemiddeld gewicht van 64 kg en een gemiddelde schofthoogte van ongeveer 28 centimeter.

Vrouwelijke Mastino's werpen eenmaal per jaar 6 tot 12 pups per nest en hun levensverwachting bedraagt 8 tot 10 jaar. Napolitaanse Mastiffs staan ook bekend onder verschillende andere namen, waaronder Can'e Presa, Italiaanse Mastiff, Italiaanse Molosso, Mastino (meervoud Mastinos), Mastino Napoletano en Neo.

Wat zijn de raskenmerken en eigenschappen van de Napolitaanse Mastiff?

De intelligente en nieuwsgierige persoonlijkheid van de Napolitaanse Mastiff is de reden waarom hij zo populair is. De Napolitaanse Mastiff is een kalme waakhond die indringers intimideert, maar een grote knuffelbeer is voor de gezinnen die hij beschermt. Hun enorme omvang maakt hen imposant en bekwaam. Neo's hebben een aanhankelijk temperament en hun liefdevolle gedrag naar hun familie maakt hen tot plezierige metgezellen. Ze behoren tot de weinige zwaargebouwde, grote honden die zowel knuffelbaar als imponerend zijn. Ondanks hun grootte hebben ze een innerlijke adel en waardigheid, evenals een speelsheid die meestal mensen verrast. Hoewel ze graag met hun eigenaars spelen, zijn ze jaloers en wanneer ze hun aandacht moeten delen met andere honden en mensen, kan dit jaloezie opwekken. Neo's zijn dol op hun speelgoed en kunnen bezitterig worden, dus een vroege training is van belang om dit te voorkomen.

Hoe gaat de Neapolitan Mastiff om met het gezin?

Napolitaanse Mastiffs zijn uiterst aanhankelijk en beschermend jegens hun gezin. Zodra je deze hond in je huis verwelkomt, zal hij trouw en liefdevol zijn. Ze gaan meestal goed om met kinderen, op voorwaarde dat ze als deel van het gezin worden beschouwd.

Bij het zien van het imposante hoofd, de hangende uitstraling, de overdreven huidplooien en de massieve bouw van de Neo, zou je misschien denken dat de Napolitaanse Mastiff niet geschikt is als huisdier en familievriend. Maar dat is absoluut onjuist! Al vele jaren bewijzen Mastino's dat ze waardevolle en fantastische gezinshonden zijn.

De zelfverzekerde Neo is niet alleen een zachtaardige reus; hij is beschermend naar zijn familie en behoorlijk wantrouwend tegenover vreemden. Een ervaren en vastberaden eigenaar is essentieel, iemand die respect kan afdwingen zonder fysiek of verbaal geweld te gebruiken.

Napolitaanse Mastiffs zijn zo aanhankelijk dat sommige neigen naar overmatige aanhankelijkheid. Ze genieten van aandacht van hun favoriete mensen en wanneer ze die niet krijgen, kunnen ze proberen de aandacht te trekken door rond te springen of iets ongewoons te doen.

Mastino's vormen uitzonderlijke banden met hun menselijke families en tonen genegenheid. Dit kan opmerkelijk zijn wanneer deze enorme, knuffelbare hond op de schoot van de eigenaar wil zitten.

Echter, voordat je een Neo als hondenmaatje kiest, moet je bedenken dat het ras gevoelig is voor overmatig kwijlen en dat de eigenaar altijd een handdoek bij de hand moet hebben om het kwijl weg te vegen.

Hoe gaat de Neapolitan Mastiff om met andere honden?

Napolitaanse Mastiffs kunnen meestal goed overweg met andere honden en katten, maar er is geen absolute garantie. Net zoals mensen niet met iedereen kunnen opschieten, kunnen Mastiffs andere honden tegenkomen die agressieve reacties oproepen. Eigenaren van een Mastiff kunnen veiliger spelen door te kiezen voor een tweede hond van het andere geslacht, aangezien agressieve reacties waarschijnlijker zijn tussen twee honden van hetzelfde geslacht.

Vroege socialisatie kan confrontaties verminderen en Mastiffs leren vreedzaam samen te leven met katten en andere kleine huisdieren. Hoewel ze vaak goed met andere huisdieren kunnen omgaan, kan hun grootte een risico vormen tijdens het spelen met kleinere dieren. Hun trouw en territoriaal gedrag kunnen leiden tot jaloezie wanneer Mastiffs de aandacht van hun menselijke familie moeten delen met andere honden.

Voedselbewaking, soms ook resourcebewaking of bezitterige agressie genoemd, is een redelijk normaal gedrag bij Napolitaanse Mastiffs. Dit gedrag is ontwikkeld vanuit hun overlevingsinstinct, omdat ze in het wild waarschijnlijk niet zouden overleven als ze niet de drang hadden om hun voedsel te beschermen.

Hoe zijn Napolitaanse Mastiffs met oudere mensen?

Napolitaanse Mastiffs schieten goed op met oudere mensen; hun grootte kan echter een risico vormen voor ouderen. Mastino's blijven pups tot ze volgroeid zijn, en dat is pas als ze drie tot vier jaar oud zijn. Terwijl ze nog pups zijn, gaan neo's door met hun jeugdig springen, spelen en ander onhandelbaar gedrag. Hoe sterk de band tussen een oudere persoon en de mastino ook is, er bestaat een risico op letsel, aangezien het onstuimige spel van de massieve hond oudere, kwetsbare mensen omver kan werpen.

Hoe gaan Napolitaanse Mastiffs om met kinderen?

Napolitaanse Mastiffs kunnen zeer aanhankelijk zijn met kinderen en baby's. Hun enorme omvang kan Mastiffs echter gevaarlijk maken in de buurt van baby's en jonge kinderen, en ze kunnen gemakkelijk ongelukken veroorzaken, zelfs als die onbedoeld zijn.

Daarom moet je altijd toezicht houden op je hond in de buurt van kleine kinderen. Zo kan de hond je kinderen leren kennen en leren dat ze oké zijn. Het is ook nuttig als je kinderen heeft wanneer je een jonge Napolitaanse Mastiff krijgt, zodat de hond kan opgroeien met kinderen.

Hoe vroeger je je Napolitaanse Mastiff socialiseert met kinderen, hoe beter hij later met kinderen zal omgaan. Je kunt een Napolitaanse Mastiff nemen als je nog geen kinderen hebt, maar zorg ervoor dat je hem leert zich te gedragen tegenover kleinere kinderen en baby's.

Hoe gedragen Napolitaanse Mastiffs zich met buren of gasten?

Neapolitan Mastiff pups moeten van jongs af aan leren onderscheid te maken tussen buren en vreemden die een bedreiging kunnen vormen. Het is belangrijk dat je je Neo socialiseert met zoveel mogelijk mensen, zodat hij opgroeit tot een zelfverzekerde, vriendelijke hond. Neem indien mogelijk deel aan een puppycursus.

Wanneer je in de buurt bent, zal je Neapolitan Mastiff natuurlijk iedereen accepteren die je aan hem voorstelt. Maar hij zal niet onmiddellijk vriendelijk zijn, maar gereserveerd blijven tegenover vreemden en bekenden totdat hij ze niet langer als een bedreiging ervaart.

Wat zijn de fysieke kenmerken van de Napolitaanse Mastiff?

Napolitaanse Mastiffs hebben een groot, benig frame bedekt met losse huid die indrukwekkende plooien en rimpels vormt rond hun krachtige hoofd. Hun diepliggende ogen staren doordringend in deze zware gezichtsplooien. De middelgrote, driehoekige oren van de Napolitaanse Mastiffs zijn soms gecoupeerd; als ze niet gecoupeerd zijn, hangen ze dicht bij elkaar. Ze hebben een brede neus en een dikke nek met grote keelhuid. Hun dikke staarten hangen meestal laag of zijn licht gekruld aan het einde. Over het geheel genomen hebben Napolitaanse Mastiffs een imposante en koninklijke uitstraling.

Vanwege hun grootte hebben Napolitaanse Mastiffs veel leefruimte nodig. Het is een rommelig ras dat kwijlt, water morst na het drinken en voedsel morst bij het eten. Ze hebben een groot bed nodig om op te slapen, anders nestelen ze zich op de bank en claimen die als hun eigen bed. Ze zijn zich niet volledig bewust van hun eigen grootte en kunnen soms onhandig zijn. Ze snurken ook veel in hun slaap.

Door hun losse huid zijn ze vatbaar voor huidinfecties, dus je moet van tijd tot tijd alle hoeken en randen schoonmaken. Hun vacht moet een paar keer per week geborsteld worden om dode haren te verwijderen.

Hoe voer je een Napolitaanse Mastiff?

De grootte van je volwassen Napolitaanse Mastiff bepaalt zijn voedingsbehoeften gedurende zijn hele levensfases. Daarom is het belangrijk om de specifieke voedings- en spijsverteringsbehoeften van dit reuzenras te volgen tijdens de verschillende levensfasen. Veel hondenvoerfabrikanten bieden formules aan die specifiek zijn afgestemd op kleine, middelgrote, grote, reuzen- en zelfs speelgoedrassen.

Raadpleeg altijd je dierenarts over de voedingsbehoeften van je hond, vooral naarmate je Neo ouder wordt. De dierenarts kan je adviseren over diëten, portiegroottes, maaltijdfrequentie en mogelijke voedingskwesties om ervoor te zorgen dat je harige vriend een lang en gezond leven leidt. Het is belangrijk om altijd schoon, vers water beschikbaar te hebben. Enkele essentiële voedingsstoffen zijn:

 • Eiwitten
 • Vetzuren
 • Koolhydraten
 • Mineralen
 • Vitaminen

Vermijd het voeren van je Neo vanaf de tafel, omdat dit overgewicht kan bevorderen. Volg in plaats daarvan het onderstaande advies om de optimale gezondheid van je hond te waarborgen.

Ondanks hun grote omvang hebben Neapolitaanse Mastiffs een actieve en atletische aard en hebben ze voeding nodig met dierlijke eiwitten en koolhydraten voor energie, evenals vitaminen en mineralen voor een gezonde spijsvertering en een sterk immuunsysteem. Omega-vetzuren zijn belangrijk voor een gezonde vacht en huid. Gezien hun grootte, activiteitenniveau en gedrag, gedijen ze het best op hoogwaardig droogvoer, omdat dit evenwichtige verhoudingen van de genoemde voedingsstoffen biedt.

De portiegrootte van je Napolitaanse Mastiff hangt af van zijn leeftijd, gezondheid, stofwisseling, activiteitsniveau en het merk en recept van het voer. Geef je Mastiff voeding ontworpen voor grote rassen, inclusief puppy's, volwassenen en senioren, of kies voor een merk dat geschikt is voor alle levensfasen.

De dagelijkse voeding van je Neapolitaanse Mastiff moet verdeeld worden over 2 tot 3 maaltijden per dag. Meerdere maaltijden per dag in plaats van één grote maaltijd kunnen helpen om levensbedreigende winderigheid te voorkomen. Zorg er altijd voor dat er vers drinkwater beschikbaar is. Bij twijfel, raadpleeg je dierenarts.

Hoeveel moet een Napolitaanse Mastiff pup eten?

De Napolitaanse Mastiff is een groot ras waarvan de pups hoogwaardig puppyvoer nodig hebben dat speciaal is ontwikkeld voor grote hondenrassen zoals de Napolitaanse Mastiff. Het is essentieel om de pups niet allemaal tegelijk te voeden, maar de voeding over de dag te verdelen. Zodra Neo-puppy's drie maanden oud zijn, kunnen eigenaren hen drie maaltijden per dag geven tot ze zes maanden oud zijn. Daarna kan de voedingsinname worden teruggebracht tot twee maaltijden per dag. Gebruik alleen hoogwaardig puppyvoer van gerenommeerde merkfabrikanten. Hieronder volgt een richtlijn voor het voeden van puppy's.

Neapolitaanse Mastiff-pups vereisen een langzame en gestage groei om orthopedische problemen zoals heupdysplasie te voorkomen. Voed ze met een dieet dat specifiek geschikt is voor grote ras-puppy's. Het gekozen dieet mag niet te veel eiwitten, vet en calorieën bevatten.

Het voeren van Napolitaanse Mastiffs moet volgens een vast schema gebeuren, met twee of drie gespreide maaltijden per dag. Het is beter om de pup te wennen aan vaste maaltijden op specifieke tijdstippen dan voedsel de hele dag beschikbaar te stellen.

Er kunnen uitzonderingen zijn voor Napolitaanse Mastiffs met specifieke aandoeningen zoals hypoglykemie, waarbij ze gedurende de dag kleine hoeveelheden voedsel moeten krijgen.

Het is belangrijk om je puppy nooit voedsel van de tafel te geven, omdat dit bedelgedrag kan aanmoedigen. Het is cruciaal dat alle gezinsleden zich aan deze regel houden.

Welke gezondheidstests moet een Napolitaanse Mastiff ondergaan?

Fokkers van een Napolitaanse Mastiff moeten de volgende gezondheidstests laten uitvoeren:

DNA-tests voor 7 hoofdcategorieën

 • Musculoskeletale en tandheelkundige aandoeningen
 • Hemolymfe
 • Huid en immuunsysteem
 • Urogenitaal
 • Metabolisch en endocrien
 • Oogheelkunde
 • Neurologisch

Andere onderzoeken en röntgenfoto's: Heup en elleboog onderzoek, patella check, algemene gezondheidscontrole inclusief hart, vaccinaties, vlooien en wormen.

Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen van de Napolitaanse Mastiff?

Alle honden kunnen genetische gezondheidsproblemen ontwikkelen, net zoals alle mensen een bepaalde ziekte kunnen erven. De Neapolitan Mastiff heeft enkele gezondheidsproblemen die een probleem kunnen zijn. Maar zelfs een gezonde Neo moet regelmatig door een dierenarts worden onderzocht. Eigenaren moeten ervoor zorgen dat de volgende lijst van gezondheidstoestanden gedurende het hele leven van de hond wordt gecontroleerd.

 • Heupdysplasie is een misvorming die ontstaat als Napolitaanse Mastiff-puppy's opgroeien. Het wordt veroorzaakt door losse gewrichten die verhinderen dat het kogelgedeelte van een bot soepel in de kom van het andere gewrichtsbeen glijdt. In plaats daarvan maalt en schuurt het in het gewricht, wat leidt tot pijnlijke slijtage naarmate de Neo ouder wordt.
 • Elleboogdysplasie is wanneer de groei van de elleboog verstoord is. Dit kan leiden tot een aandoening die elleboogdysplasie heet. Deze aandoening is meestal erfelijk, maar ook andere factoren zoals voeding en lichaamsbeweging spelen een rol bij het ontstaan ervan. Bij de meeste honden verschijnen de symptomen vóór het eerste levensjaar, maar bij sommige pas na enkele jaren.
 • Cherry eye kan erfelijk zijn. Het is een felrood, gezwollen, pijnlijk uitziend oog, veroorzaakt door een verzakte klier in het neusvlies. Het ontstaat wanneer een traanklier in het derde ooglid van de hond ontstoken raakt.
 • Entropion is een aandoening waarbij het ooglid naar binnen rolt en de wimpers tegen het hoornvlies (oppervlak van de oogbol) schuren. Entropion kan bij elk hondenras voorkomen; je Mastiff loopt echter een bijzonder risico op deze erfelijke aandoening.
 • Progressieve retinale atrofie (PRA) is een progressieve degeneratieve ziekte van het netvlies die leidt tot blindheid.
 • Autoimmune thyroiditis treedt op wanneer het immuunsysteem de schildklier aanvalt.
 • Gastric Dilatation Volvulus (GDV) of Gastric Torsion - vaak "bloat" genoemd - is een levensbedreigende aandoening die optreedt wanneer de maag van een hond zich vult met gas en verdraait. Om je puppy te beschermen tegen GDV, moet je hem de hele dag door kleinere maaltijden geven en een uur voor en na de maaltijd wachten voordat je gaat bewegen.
 • Gedilateerde cardiomyopathie (DCM) is een ziekte van het hart. Gerenommeerde fokkers screenen hun honden op deze ziekte en fokken geen honden die deze ziekte hebben.
 • Een gespleten gehemelte is een aangeboren handicap waarbij een opening tussen de mond en de neus ontstaat. Veel pups met deze aandoening sterven, anderen ontwikkelen vaak complicaties zoals een trage groei, ademhalingsmoeilijkheden of infecties.
 • Demodictische schurft (ook wel rode schurft, folliculaire schurft of puppyschurft genoemd) is een huidziekte die meestal voorkomt bij jonge honden en wordt veroorzaakt door de mijt Demodex canis.
 • Rimpeldermatitis De losse huid van de Napolitaanse Mastiff kan schadelijk blijken als je hond in deze plooien rimpeldermatitis ontwikkelt. Dit is in wezen een infectie die optreedt in de zakken tussen de huidplooien, de perfecte plaats voor bacteriën om te groeien. Zorg ervoor dat je je Mastiff regelmatig grondig reinigt en afdroogt om rimpeldermatitis te voorkomen.

Je kunt het risico op ernstige gezondheidsproblemen met een Napolitaanse Mastiff minimaliseren door een Neo te kopen bij een gerenommeerde fokker die verantwoord fokt en screent op veel voorkomende ziekten en aandoeningen.

Zijn Napolitaanse Mastiffs hypoallergeen?

Napolitaanse Mastiffs worden niet beschouwd als hypoallergene honden, en Mastino's zijn betere hondenrassen voor mensen die last hebben van allergieën. Dit komt omdat ze heel weinig verharen en hun vacht geen huidschilfers produceert, die bij sommige mensen een allergische reactie kunnen veroorzaken.

Wat is de bewegingsbehoefte van een Napolitaanse Mastiff?

Net als andere grote rassen zijn Napolitaanse Mastiffs gevoelig voor botschade als ze als pup te veel rondspringen, omdat dit kan leiden tot vervorming van de botten tijdens de groei. Neo's hebben een dagelijkse wandeling nodig, maar zijn niet overdreven energiek en hebben geen grote hoeveelheid beweging nodig. Ze reageren niet goed op warm weer, dus kun je ze in de warmere maanden het beste 's morgens of 's avonds uitlaten.

Hoewel ze groot en krachtig zijn, hebben Napolitaanse Mastiffs relatief zwakke ledematen die niet belast mogen worden om te voorkomen dat ze gewrichts- en heupcomplicaties ontwikkelen. Jouw Mastino is een reus die zachtjes moet spelen. Dit betekent dat hij niet agressief mag rennen of zijn pup overbelasten in naam van de training. Je moet de Neapolitan Mastiff vermijden als je een joggingmaatje zoekt.

Neem je Mastino mee voor een dagelijkse wandeling in plaats van joggen en sprinten, als je hem gezond, gelukkig en fit wilt houden. Aangezien Napolitaanse Mastiffs de neiging hebben om oververhit te raken in de hitte en de zon, moet je proberen hen te trainen wanneer het weer vriendelijk genoeg is.

Wat zijn de voedingsbehoeften van Napolitaanse Mastiffs?

De voedingsbehoeften van een Napolitaanse Mastiff omvatten een hoog aandeel aan specifieke voedingsstoffen. De essentiële voedingsstoffen voor de Neo zijn hieronder opgesomd.

 • Eiwit: Napolitaanse Duitse Doggen hebben natuurlijke dierlijke eiwitten nodig, die waardevolle aminozuren bevatten die belangrijk zijn voor de gezondheid van Neo. Even belangrijk is het feit dat eiwit magere spieren opbouwt en energie levert.
 • Vet: Dierlijke eiwitten leveren voldoende vet, een extra energiebron die het metabolisme van de Napolitaanse Mastiff stimuleert. Er is echter een dunne lijn tussen genoeg en te veel. Te veel vet in de dagelijkse voeding van de hond kan leiden tot gewichtstoename en uiteindelijk tot zwaarlijvigheid. Het is belangrijk op te merken dat volwassen en oudere Napolitaanse Mastiffs een lager vetgehalte nodig hebben dan puppy's.
 • Koolhydraten: Hoewel koolhydraten geen essentiële voedingsstoffen zijn, zijn het belangrijke energiebronnen. Wanneer de Neapolitan Mastiff voldoende koolhydraten binnenkrijgt, levert dat energie en bevordert het de eiwitopname door het lichaam om magere spieren op te bouwen. Merk echter op dat te veel koolhydraten kunnen leiden tot overgewicht.
 • DHA: DHA is een van de bestanddelen van omega-3 vetzuren. Het bevordert een goede oog- en hersenontwikkeling bij pups van de Napolitaanse Mastiff, en DHA bevordert de cognitieve ontwikkeling bij pups en vertraagt de cognitieve achteruitgang bij oudere honden. Bovendien zijn omega-vetzuren gunstig voor verouderende mastino's door de behandeling van chronische nierziekte en artritis bij honden. Omega-3 oliën verbeteren de vachtgezondheid van de Napolitaanse Mastiff.
 • Micronutriënten: Taurine is een micronutriënt dat de gezondheid van het hart ondersteunt, en andere waardevolle micronutriënten ter bevordering van sterke gewrichten bij Napolitaanse Mastiffs zijn chondroïtine en glucosamine.
 • Mineralen: Mineralen die nuttig zijn voor de groei van een Napolitaanse Mastiff zijn onder andere een gezonde balans van fosfor en calcium. Pre- en probiotica en gechelateerde mineralen voegen gezondheid toe aan een Mastino's dieet.

Hoeveel verharen Napolitaanse Mastiffs?

Napolitaanse Mastiffs hebben een korte, borstelige vacht die eenmaal per jaar uitvalt, meestal in het late voorjaar of de zomer. Het mooie van Mastino's is dat je zich nooit zorgen hoeft te maken over het trimmen of stylen van hun haar.

Hoe vaak moet de vacht van de Napolitaanse Mastiff verzorgd worden?

De verzorging van een Napolitaanse Mastiff vereist dagelijks borstelen, of tenminste een paar keer per week om alle dode haren te verwijderen, zodat je niet overal in huis een korte, borstelige vacht heeft. Het kan een nachtmerrie zijn om het haar van een Mastino te verwijderen als het vast komt te zitten in de huidplooien. Het verzorgen van een hond zo groot als de Mastino kan erg vervelend zijn. Er zijn veel gebieden om aan te pakken.

Wees gewaarschuwd dat de Neapolitan Mastiff veel aandacht vraagt voor hygiëne. Dus als je voor deze vriendelijke reus kiest, wees dan bereid het "vuile werk" te doen om hem schoon te houden. Wees vooral voorzichtig bij het schoonmaken van de plooien om ervoor te zorgen dat je vuil en bacteriën verwijdert die infecties kunnen veroorzaken.

Je moet ook regelmatig de mond van een Mastino Napoletano poetsen als je niet wilt dat zijn kwijl en adem gaan stinken.

Vachtverzorging is belangrijk om verschillende redenen, die hieronder worden opgesomd.

 • Borstelen geeft je hond een gezond uiterlijk en bevordert de hygiëne.
 • Een goede verzorging vermindert het risico op huidinfecties.
 • Je Napolitaanse Mastiff ruikt lekker door de verzorging, wat de hygiëne ten goede komt.
 • Vachtverzorging bevordert de groei en de ontwikkeling van een glanzende en glanzende vacht.
 • Bij de verzorging kun je op vlooien letten en in een vroeg stadium preventieve en behandelingsmaatregelen nemen.
 • Een goede verzorging vermindert de kans op oorontstekingen, omdat je de oren na de verzorging regelmatig kunt controleren en droogvegen.
 • Tijdens de verzorging kun je de huidplooien controleren op huidproblemen en de dierenarts waarschuwen voordat ze erger worden.
 • Verzorging versterkt de band tussen je en je Napolitaanse Mastiff.

Je hond moet rustig zijn tijdens de vachtverzorging. Korte wandelingen voor het borstelen zullen je Neo kalmeren en hem rustig houden tijdens het borstelen. Je kun je Neo ook zijn favoriete traktatie geven om op te knabbelen terwijl je hem verzorgt. De verzorging moet plezierig en stressvrij zijn voor je Napolitaanse Mastiff.

Hoeveel kwijlt de Napolitaanse Mastiff?

Als Mastino-eigenaar kun je verwachten dat je Mastiff overal kwijlsporen achterlaat. Het is het meest uitgesproken wanneer ze eten, drinken, zich opwarmen, opgewonden zijn of zowat alles doen. Ze kwijlen de hele tijd.

Kwijlen is echter een natuurlijk proces, en hoewel Neos de hele tijd kwijlen, zijn de belangrijkste triggers voor kwijlen die het kwijlen bij Mastino's doen toenemen hieronder opgesomd.

 • De gedachte aan heerlijke maaltijden zoals een lievelingsgerecht of vlees
 • Mond- en keelproblemen zoals breuken in de mond, keel of slokdarm.
 • De opbouw van tandplak kan ook de mond irriteren en overmatig speekselen veroorzaken.
 • Een vreemd lichaam in de keel verhindert het slikken en veroorzaakt dus kwijlen.
 • De groei in de mond stimuleert ook het kwijlen.
 • Maagproblemen.
 • Overmatige hitte, vooral in de zomer
 • Het belangrijkste symptoom van ziekten zoals nierziekten, leverproblemen, toevallen, botulisme en hondsdolheid is kwijlen.
 • Bewegingsziekte en angst. Honden die niet graag reizen worden angstig als ze in een auto stappen. Door stress gaan honden hijgen en met open mond ademen, waardoor ze gaan kwijlen.
 • Opwinding en opwinding doen honden kwijlen.
 • Seksuele opwinding, bv. wanneer een reu Neo een loops teefje ziet, veroorzaakt kwijlen. Evenzo kan een loops vrouwtje kwijlen als ze de geur van een mannetje ruikt.

Wat is het vachttype van de Napolitaanse Mastiff?

Napolitaanse Mastiffs hebben een karakteristieke vacht. De vacht is dicht, kort en los liggend, vooral op het hoofd en het gezicht.

Hoe lang is de vacht van de Napolitaanse Mastiff?

De Napolitaanse Mastiff heeft een korte vacht, niet langer dan een centimeter. De kleuren zijn effen grijs, zwart, mahonie en tawny of gestroomd, waarbij de hond er donker uitziet met bruine strepen. Een Neo met een witte vlek op het hoofd wordt gediskwalificeerd uit de showring, maar dit heeft geen invloed op zijn geschiktheid als begeleider of beschermer.

Wat zijn de sociale kenmerken van het ras Neapolitan Mastiff?

De sociale kenmerken van de Napolitaanse Mastiff zijn genegenheid, speelsheid, vriendelijkheid en een bezitterige aard. Napolitaanse Mastiffs zijn intelligent en leren snel, maar ze kunnen zich vervelen tijdens lange trainingssessies. Mastino's houden van plezier en hebben de charme om je op te vrolijken als je niet in de beste stemming bent. Je harige reus zal je volgen, op je leunen en je laten lachen en genieten met zijn zielvolle ogen.

Andere sociale kenmerken van de Napolitaanse Mastiff zijn de volgende:

 • Seniorvriendelijk: Napolitaanse Mastiffs spelen graag met hun familie, van kinderen tot grootouders. Ze zijn echter zeer energiek en kunnen senioren uitputten als er lang wordt gespeeld. Mastino's spelen ook graag ruw en kunnen ouderen gemakkelijk verwonden, dus voortdurend toezicht is essentieel.
 • Kindvriendelijk: Napolitaanse Mastiffs rennen graag rond of achtervolgen kinderen. Kleine kinderen zijn echter te kwetsbaar om deel te nemen aan onstuimig spel als er Mastino's bij betrokken zijn. Neos kan kleine kinderen onbedoeld verwonden. Oudere kinderen zouden veiligere speelkameraden zijn voor deze enorme honden. Ongeacht of er kleine kinderen in het gezin zijn, moeten Napolitaanse Mastiffs goed worden gesocialiseerd.
 • Gezinsvriendelijk: De aanwezigheid van dit prachtige ras helpt de algehele gezondheid van je gezin te verbeteren. Zijn constante genegenheid zorgt ervoor dat je lichaam het hormoon "oxytocine" vrijmaakt, ook bekend als het "goed humeur hormoon". Het warme en knuffelige gevoel dat je ervaart als je Neo om je heen hebt, helpt stress en angst te verminderen.
 • Huisdiervriendelijk: Napolitaanse Mastiffs kunnen goed opschieten met katten en andere dieren, vooral als ze daarmee zijn opgegroeid. Hun enorme omvang vormt echter een gevaar voor kleinere huisdieren, omdat de Mastino hen ook onbedoeld zou kunnen verwonden tijdens het spelen.
 • Voorzichtig met vreemden: Napolitaanse Mastiffs hebben de neiging wantrouwig te zijn tegenover vreemden. Ze tonen hun wantrouwen door te blaffen zodra ze een onbekend persoon zien. Door hun sterke gehechtheid aan de familie zijn ze erg terughoudend tegenover vreemden, maar dit kan worden verminderd met een goede socialisatietraining. Je Neo meenemen wanneer je vreemde huizen bezoekt zal ook helpen zijn agressie tegen vreemden te verminderen. Je Neo leert omgaan met nieuwe mensen en is minder wantrouwig tegenover vreemden.
 • Voorzichtig tegenover nieuwe honden: Napolitaanse Mastiffs vertonen vaak agressief gedrag tegenover andere dieren, vooral tegenover dieren van hetzelfde geslacht. Hun agressie is echter zelden een reactie op een gevoel van bedreiging, maar op jaloezie.

Hoe gaan Napolitaanse Duitse Doggen om met vreemden?

Napolitaanse Mastiffs zijn niet vriendelijk tegen vreemden. De Napolitaanse hond is slim genoeg om te herkennen wie een bedreiging is en wie niet. Als je kinderen eerder thuiskomen dan u, hoeft je zich geen zorgen te maken over hun veiligheid, zeker niet als de hond intensief is getraind als bewaker.

Is de Neapolitan Mastiff speels?

Napolitaanse Mastiffs zijn erg speels met oudere kinderen, volwassenen en zelfs senioren en zijn uitstekende familiehonden. Voor de reusachtige Mastino kan het formaat van kleine kinderen echter als speelgoed lijken in plaats van een klein mensje, en Napolitaanse Mastiffs spelen graag met speelgoed. Daarom moeten huishoudens met jonge kinderen en Mastino's aparte ruimtes hebben waar zij worden gehouden totdat de kinderen ouder zijn.

Zijn Napolitaanse Mastiffs beschermend?

Geen enkel ander ras is zo trouw als de Neopolitan Mastiff. Het is een liefdevol en beschermend ras dat volledig toegewijd is aan zijn gezin en een sterk beschermingsinstinct heeft. Dit betekent dat ze altijd achterdochtig zullen zijn tegenover vreemden en misschien niet blij zullen zijn als ze andere honden ontmoeten.

De Napolitaanse Mastiff staat bekend om zijn lange geschiedenis als beschermer. In het verleden werd hij vaak gebruikt als waakhond, constant patrouillerend op eigendommen en landgoederen. Zijn intimiderende charisma kan gemakkelijk iedereen afschrikken die zijn territorium wil binnendringen.

Wat is het aanpassingsvermogen van de Neapolitan Mastiff?

Napolitaanse Mastiffs hebben een groot aanpassingsvermogen. Zelfs als ze van een boerderij of ranch naar een flat in de stad verhuizen, zullen ze zich snel aanpassen als ze niet van hun menselijke familie worden gescheiden. Ze kunnen zelfs in een flat wonen, maar die moet ruim genoeg zijn voor zo'n grote hond. Neo's hebben niet veel beweging nodig, en zolang ze dagelijks buiten kunnen wandelen, is leven in een flat geen probleem.

Wat zijn de persoonlijkheidskenmerken van de Napolitaanse Mastiff?

Napolitaanse Mastiffs zijn enorme honden die koppig kunnen zijn als ze daar zin in hebben. En dat doen ze heel vaak. Een Neo opvoeden is even frustrerend als lonend. Meestal leidt hun koppigheid tot vertederende capriolen die je doen lachen en huilen.

Ze zijn iets gevoeliger dan andere hondenrassen en zachte straffen beïnvloeden hen emotioneel. Napolitaanse Mastiffs verdragen geen onregelmatige dagelijkse routines, lawaaierige huishoudens en veelvuldig bezoek van gasten. Ze zijn gevoelig voor de gevoelens van hun eigenaar en zijn uitstekende familiegenoten.

Door hun enorme omvang kun je ze niet brengen waar je wilt als ze niet naar je luisteren. En Neo's zijn vaak lui, wat betekent dat je meer tijd kwijt bent met ze te bevelen op te staan en te bewegen dan met ze te wandelen. Het is niet ongewoon dat een Neapolitan Mastiff weigert te zitten of te lopen op commando, maar liever gaat liggen.

Neo's zijn ook een gevoelig ras. Hun gevoelens kunnen gekwetst worden en ze reageren vaak hetzelfde als kleuters. Je kunt verwachten dat ze ongehoorzaam worden en weigeren te luisteren als ze van streek zijn. Erger nog, je Neo kan zelfs destructief worden.

Kunnen Napolitaanse Mastiffs agressief zijn?

Neo's lijken misschien een rustig en lui ras, maar ze zijn zich altijd bewust van wat er om hen heen gebeurt, ook al lijkt dat niet zo. Ze staan klaar als ze voelen dat je bedreigd wordt. Normaal zijn ze niet agressief, want hun grootte en diepe geblaf is meestal genoeg om elke redelijke crimineel af te schrikken, maar ze zullen agressie tonen als de dreiging aanhoudt.

Kunnen Napolitaanse Mastiffs gevaarlijk zijn?

De liefde voor de Napolitaanse Mastiff kan zich op verschillende manieren uiten. Een daarvan is zijn onvermoeibare loyaliteit om iedereen veilig te houden. Je Mastino zal niet aarzelen om je te beschermen tegen indringers. Zelfs als een Neo niet de snelste is, blijft hij gegarandeerd onbeweeglijk, vooral als het erom gaat je te verdedigen, en dat kan gevaarlijk zijn.

Vallen Napolitaanse Mastiffs wel eens aan?

Napolitaanse Mastiffs zijn eerder gereserveerd dan agressief tegenover mensen die ze niet kennen. Als ze als pup niet goed gesocialiseerd zijn, kunnen ze agressief zijn tegen andere honden. In de meeste gevallen blijven Neos echter standvastig en gaan ze niet in het offensief, tenzij ze duidelijk worden geprovoceerd of zichzelf of hun familie in onmiddellijk gevaar zien.

Kunnen Napolitaanse Mastiffs mensen doden?

Ja, Napolitaanse Mastiffs kunnen mensen doden, hoewel dit onwaarschijnlijk is. Neo's zijn uitzonderlijk beschermend voor hun menselijke gezinnen, maar bepaalde omstandigheden kunnen elke hond aanzetten tot een gewelddadige aanval.

In een tragisch geval uit 2020 werd een 11-jarig meisje in Georgia doodgeslagen terwijl ze alleen was met twee Napolitaanse Duitse Doggen in de kelder van haar huis waar de twee enorme honden werden gehouden. Niemand was getuige van de aanval, en een oudere zus ontdekte haar overleden zus pas later.

Kunnen Napolitaanse Duitse Doggen het aan om alleen gelaten te worden?

De Mastino voelt zich niet erg op zijn gemak als hij alleen gelaten wordt. De Neapolitan Mastiff voelt zich op zijn gemak bij zijn familie en zou erg verdrietig zijn als hij alleen gelaten werd en niets te doen had. Ga regelmatig met hem om. In het algemeen mag je Neo niet langer dan 4 uur alleen gelaten worden. De duur hangt af van zijn leeftijd, gezondheid en andere factoren.

Kan ik mijn Mastino Napoletano thuis laten?

Napolitaanse Mastiffs zijn meestal grote baby's die er niet goed tegen kunnen om alleen gelaten te worden. Ze zijn het liefst thuis wanneer een van hun menselijke metgezellen aanwezig is. Veel Neo's hebben een voorkeur voor een familielid, en als die persoon een boodschap moet doen, is het prima voor de Mastino om de rest van de familie in de buurt te hebben, maar dat betekent niet dat het gezicht van je Neo niet somberder zal zijn dan normaal.

Kunnen Napolitaanse Mastiffs 8 uur alleen gelaten worden?

Neo's hebben behoefte aan gezelschap en zijn niet graag urenlang alleen en kunnen verlatingsangst ontwikkelen. Neem geen Neapolitan Mastiff als je hem uren alleen moet laten. Je kunt hem echter voor korte periodes alleen laten, bij voorkeur in een bench met een favoriet speeltje of puzzel om hem bezig te houden. Het wordt afgeraden om je Neo langer dan vier uur achter elkaar alleen te laten. Als er geen andere optie is, kun je een hondenuitlaatservice of oppas inschakelen voor een deel van de dag om verlatingsangst te voorkomen.

Hoe train je een Napolitaanse Mastiff?

Napolitaanse Mastiffs zijn niet de snelste leerlingen, maar ze kunnen na enige tijd worden afgericht. Mastino's hebben een stevige maar rechtvaardige leider nodig voor de training. Ze kunnen erg koppig zijn om de baas te zijn, wat het moeilijk kan maken om een Napolitaanse Mastiff te trainen en het kan meer tijd kosten voor hen om van je te leren en te doen wat je wilt.

Hoe eerder je begint met de training van de Mastino Napoletano, hoe beter. Als je vroeg begint, heeft hij niet zoveel tijd om koppig te worden, zodat je hem kunt trainen zoals elke andere pup. Misschien moet je nog steeds streng voor hem zijn, maar je moet niet gemeen zijn.

Bied tijdens de training lof en lekkers aan wanneer de hond iets goed doet. En als anderen in je gezin trainen, moet je allemaal consequent zijn in hoe en wanneer je de hond traint. Zo leert je Neapolitan Mastiff wat oké is.

Socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn twee gebieden waarop je met Mastino's geen compromissen kunt sluiten. Wees daarom voorbereid om ze aan zoveel mogelijk mensen en huisdieren voor te stellen zodra ze aankomen. Hoewel het belangrijk is je hond te laten wennen aan andere mensen en huisdieren, probeer dit geleidelijk te doen, want als je het overdrijft, kan je kleine pup overweldigd en opstandig worden en niet meer reageren.

Hoe vaak blaft een Mastino Napoletano?

Napolitaanse Mastiffs zijn kalme, van nature beschermende, intelligente en liefhebbende honden. En hoewel een Mastino niet bekend staat om zijn onophoudelijke geblaf, kan hij behoorlijk luid en agressief worden als hij dreigend gevaar bespeurt.

De frequentie van het geblaf van je mastino zal echter niet genoeg zijn om je buren te storen. De meeste honden hebben verschillende klinkende blaffen voor verschillende doeleinden, en dit is tenslotte de enige manier voor honden om zich uit te drukken.

Hieronder staat een lijst van schorssoorten die eigenaren kunnen herkennen.

 • Napolitaanse Mastiffs haten het om alleen gelaten te worden, en één manier om met eenzaamheid om te gaan is te blaffen.
 • Gebrek aan beweging en angst kunnen ook leiden tot blaffen.
 • Alarmgeblaf is wanneer je Neo blaft om je te waarschuwen voor naderend gevaar. Alarmgeblaf kan je waarschuwen voor gevaar; mastino's kunnen echter blaffen voordat ze beseffen dat er echt gevaar dreigt.
 • Een andere vorm van blaffen is eisend blaffen, waarbij de Neo denkt dat hij recht heeft op iets of je aandacht en blaft om zijn recht op te eisen. Dit soort blaffen kan worden verminderd door een goede training en het negeren van het geblaf.
 • De Neapolitan Mastiff gebruikt opgewonden geblaf om zijn frustratie te tonen.
 • Vervelend blaffen geeft aan dat je Mastino Napoletano moe is of zich verveelt omdat hij alleen wordt gelaten of zelden beweegt.
 • Veelvuldig blaffen kan hinderlijk zijn voor zowel de eigenaar als de buren. Sommige soorten geblaf zijn monotoon en continu.

Hoewel Napolitaanse Mastiffs gewoonlijk niet blaffen, kan kennis van hun taal nuttig zijn. Als je Neo echter de uitzondering op de regel is, volgen hieronder enkele positieve en negatieve motivatoren die kunnen helpen de blafgewoonten van je hond te veranderen.

 • Als je Mastino begint te blaffen, beveel hem dan stil te zijn. Als je Neo gehoorzaamt, beloont je hem met zijn favoriete traktatie of speeltje. Als hij niet aan je bevel gehoorzaamt, neem dan enkele van zijn extraatjes weg, geef hem bijvoorbeeld niet zijn favoriete speeltje.
 • Houd Neo bezig met haar favoriete activiteit of oefening. Vermoeide mastinos kunnen slapen terwijl je weg bent.
 • Zoek aantrekkelijk speelgoed om je Napolitaanse Mastiff bezig te houden terwijl je weg bent.
 • Constant blaffen kan een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk maken.

Wat zijn de behoeften aan mentale stimulatie van een Mastino Napoletano?

Mentale stimulatie van een Napolitaanse Mastiff is belangrijk omdat dit het risico op destructief gedrag door verveling vermindert. Mastino's zijn intelligent en leren snel, en ze hebben regelmatig mentale stimulatie nodig. De speelse en intelligente aard van Mastinos vereist ook veelvuldige mentale activiteit. Er zijn verschillende manieren om je Neo mentaal te stimuleren en enkele daarvan worden hieronder opgesomd.

 • Speel met interactieve spelletjes of speelgoed, waaronder hondenpuzzels en bordspellen voor honden.
 • Stimuleer snuffelen tijdens regelmatige avondwandelingen.
 • Bied gezonde kluiven aan, zoals gedroogde zoete aardappelreepjes. Langdurig kauwen kalmeert de hersenen en verlaagt zo het stressniveau.
 • Verstoppertje.
 • Drop and Fetch spelen
 • Regelmatige wandelingen

Met deze mentale stimuleringstechnieken moet vroeg worden begonnen. Napolitaanse Mastiffs van zes jaar en ouder hebben vaak problemen met hun denkvermogen. De belangrijkste tekenen van geestelijke verwarring worden hieronder opgesomd.

 • Overmatige angst.
 • Frequente ongelukken.
 • Onvermogen om eerder geleerde commando's op te roepen.
 • Veranderingen in slaap- en waakgedrag.
 • Weinig interesse in lichamelijke activiteiten.
 • Gebrek aan sociale vaardigheid.

Wat zijn de rasstandaarden van de Napolitaanse Mastiff?

Een oud ras herontdekt in Italië in de jaren 1940. De Napolitaanse Mastiff is een zware, massieve en indrukwekkende hond die werd gefokt om eigendommen en bezittingen te bewaken en te beschermen. Kenmerkend voor hem zijn de losse huid over het hele lichaam, de vele hangende plooien op het hoofd en de volumineuze keelhuid. De essentie van de Napolitaan is zijn beestachtige verschijning, zijn geweldige kop en zijn imposante omvang en houding. Door zijn massieve structuur is zijn karakteristieke beweging rollend en zwaar, niet elegant of flitsend.

Enkele van de rasstandaarden van de Neapolitan Mastiff staan in onderstaande tabel.

Wat is de algemene informatie over de Napolitaanse Mastiff?

Veel van de unieke kenmerken van de Neo, de rimpels, de losse huid, de massieve botten en de lompe tred, zijn het resultaat van generaties selectief fokken in de Napolitaanse met weinig tot geen invloed van andere rassen. Het resultaat is een mix van recessieve genen, waardoor het succesvol fokken van deze hond een uitdaging wordt.

Het is logisch dat zo'n grote hond een beetje onhandig is. Wanneer een Napolitaanse Mastiff van maximaal 90 kgonhandig is, kan dat leiden tot ernstige ongelukken. Ze stoten per ongeluk ornamenten, planten, stoelen en meer om. Erger nog, ze kunnen per ongeluk kleine kinderen of kwetsbare ouderen omstoten zonder dat dit de bedoeling is.

Er zijn verschillende subtiele en andere duidelijke verschillen tussen de twee geslachten van de Napolitaanse Mastiff. Mannelijke Mastino's zijn over het algemeen de grotere honden, die een hoogte van 78 cm bereiken, vergeleken met de 74 cm die vrouwelijke honden bereiken. Mannen zitten ook aan de bovenkant van de schaal als het gaat om gewicht.

Wat temperament betreft, lijkt de vrouwelijke Neapolitan Mastiff eerder zachtaardig te zijn, terwijl de reuen de neiging hebben agressiever gedrag te vertonen. Dit geldt vooral voor het gedrag ten opzichte van andere honden. Reuen hebben de neiging agressief te zijn tegen andere honden, vooral tegen andere reuen.

Napolitaanse Mastiffs zijn eerder gereserveerd dan agressief tegenover mensen die ze niet kennen. Als ze als pup niet goed gesocialiseerd zijn, kunnen ze agressief zijn tegen andere honden. In de meeste gevallen blijven Neo's echter standvastig en gaan ze niet in de aanval, tenzij ze duidelijk worden geprovoceerd of ze een onmiddellijk gevaar voor zichzelf of hun familie voelen.

Waar kun je een Napolitaanse Mastiff kopen of adopteren?

De prijs voor een raszuivere Napolitaanse Mastiff kan variëren van €5.600 tot €8.500. Lagere prijzen zijn meestal beschikbaar bij asielen en opvangcentra, maar bij topfokkers kunnen pups tot 10.000 euro kosten. Zwarte Napolitaanse Mastiffs worden speciaal gefokt en zijn de duurste soort.

Als je een Napolitaanse Mastiff mee naar huis wilt nemen, doe dat dan niet overhaast. De enige "volbloeden" die op aanvraag beschikbaar zijn, zijn niet de echte en zijn waarschijnlijk gefokt op puppyboerderijen. Realistischer is het om op een wachtlijst te komen en tijdens het wachten zoveel mogelijk te leren over deze enorme hond met het schattige lijfje.

Het vinden van een gerenommeerde fokker of reddingscentrum is cruciaal. Een goede fokker zal de juiste pup voor je vinden en zal ongetwijfeld alle nodige gezondheidscontroles hebben uitgevoerd om eventuele gezondheidsproblemen zoveel mogelijk uit te sluiten. Ze zijn meer geïnteresseerd in het plaatsen van puppies in geschikte huizen dan in het verdienen van veel geld.

Wees wantrouwig tegenover fokkers die je alleen maar goede dingen over het ras vertellen of irrationele beloftes doen om de honden te promoten. Wees vooral achterdochtig als je een twee-voor-een deal wordt aangeboden.

Napolitaanse Mastiff pups zijn schattig, en dat is een van de redenen waarom ze zo populair zijn. Schattige pups verkopen goed, waardoor de Neo een favoriet is van puppyfabrieken en inhalige, onverantwoordelijke fokkers. Doe je huiswerk voordat je een van deze hondjes koopt en je zult beloond worden met een prachtige gezelschapshond.

De beste manier om ervoor te zorgen dat je een gezonde Napolitaanse Mastiff pup krijgt van een fokker of reddingsorganisatie is contact op te nemen met de geregistreerde organisaties voor dat ras, als die er zijn. De Neapolitan Mastiff is erkend door de AKC, UKC en FIC, hieronder vermeld, evenals door andere geregistreerde rasverenigingen die potentiële Neo-eigenaars in contact kunnen brengen met gerenommeerde fokkers.

 • Fédération Cynologique Internationale (Internationale Kynologische Federatie)
 • Verenigde Kennel Club (Internationaal)
 • De Kennel Club (Verenigd Koninkrijk)
 • Amerikaanse Kennel Club Marktplaats
 • Neapolitaanse Duitse Doggen Club van de Verenigde Staten (USNMC)
 • Knuckleheads Neapolitan Mastiffs in Clarence, Mo.
 • Europetnet
 • Canadese Hondenfokkers Club
 • Continentale Kennel Club
 • Verenigd Register voor alle rassen
 • Internationale Kynologische Federatie

Wanneer je een Mastino Napoletano fokker vindt, zorg er dan voor dat je het bedrijf bezoekt en sta erop beide ouders van de pups te ontmoeten, zodat je een indruk krijgt van hun temperament. Napolitaanse Mastiff-puppy's zijn vaak levendig en speels - ze moeten allemaal een gelukkige uitdrukking en vriendelijke ogen hebben.

Het kan enige tijd duren om een gerenommeerde fokker te vinden en je zult misschien moeten reizen. Vermijd achtertuinfokkers door verkoopsites en advertentiesites te vermijden. Wanneer je een fokker kiest, zorg er dan voor dat hij een staat van dienst heeft op het gebied van succesvolle, gezonde nesten en dat hij alle nodige documentatie verschaft.

Je kunt een Neapolitan Mastiff puppy of geredde volwassen hond vinden om te adopteren of te kopen uit het buitenland, maar niet alle landen staan de invoer van geadopteerde honden toe. Voor degenen wier land de invoer van Napolitaanse Mastiffs toestaat, kan de logistiek een uitdaging zijn.

De procedures omvatten een verklaring van een dierenarts dat de Neapolitan Mastiff volledig gevaccineerd is en indiening van alle andere vereiste veterinaire documenten vóór de reis. Bovendien moet je land de dierenarts goedkeuren voor invoer en is het je verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat je gebruik maakt van de diensten van een gecertificeerde dierenarts.

Welke reddingsclubs zijn er voor Napolitaanse Mastiffs?

Er zijn wereldwijd miljoenen dakloze honden; vele zijn raszuivere honden die een thuis nodig hebben. Een Napolitaanse Mastiff adopteren kan levensveranderend zijn, niet alleen voor de hond maar ook voor de adoptant. Als je adoptie verkiest boven het kopen van een puppy van een fokker, kijk dan eerst op de National Neapolitan Mastiff Rescue website. Een Neapolitan Mastiff rescue groep is een uitstekend idee als je een oudere hond of zelfs een Neapolitan Mastiff mix wilt adopteren.

Napolitaanse Mastiff mixen zijn beschikbaar voor adoptie bij asielen en reddingsorganisaties. Als je een AKC-geregistreerde Neapolitan Mastiff of een gemengd ras wilt adopteren, is de beste eerste stap contact op te nemen met dierenasielen en rasspecifieke reddingsorganisaties om je belangstelling kenbaar te maken.

Hieronder vind je een lijst van verschillende Neapolitan Mastiff mixen.

Napolitaanse Mastiff mixen die uit een asiel zijn geadopteerd kunnen dezelfde fysieke kenmerken hebben als het ras, maar hun temperament kan niet voldoen aan de rasstandaard. Asielen en reddingsorganisaties proberen de persoonlijkheid van elke hond te bepalen door middel van een reeks beoordelingen. Zelfs als het temperament van de hond niet voldoet aan de rasstandaard, kun je de hond krijgen die bij je huis past.

De adoptiekosten voor een Neo uit een reddingsgroep of asiel liggen waarschijnlijk tussen €150 en €200. De meeste honden van reddingsgroepen en asielen zijn ingeënt, gechipt, gecastreerd en doorgelicht voordat ze worden geadopteerd.

Je kunt ook contact opnemen met je plaatselijke reddingsorganisatie of asiel en vragen of zij een Napolitaanse Mastiff of verwante bastaard beschikbaar hebben voor adoptie. Zo niet, dan kun je zich op een lijst laten zetten zodat je als eerste wordt gebeld als zo'n hond wordt opgevangen.

Hieronder vind je een lijst van geregistreerde reddingscentra en rasverenigingen waarmee je contact kunt opnemen.

 • Canada Gids voor Honden (National Neapolitan Mastiff Rescue, Inc.)
 • Canada Neapolitan Mastiff Dog Rescue Group
 • Het US Neapolitan Mastiff Club Rescue Net
 • Neo-Rescue
 • EuroBreeder.com
 • Alliance to Save the American Neapolitan Mastiff

Facebook is een andere bron voor adoptie van huisdieren. Daar kun je zoeken naar Great Dane reddingsgroepen in je omgeving.

Je kunt ook online zoeken op betrouwbare websites voor te adopteren Napolitaanse Mastiffs, bijvoorbeeld op

 • Animalfinder.com
 • Adoptapet.com
 • Getyourpet.com
 • AnimalShelter.com

Wat is de geschiedenis van de Napolitaanse Mastiff?

Weinig rassen hebben zo'n rijke en lange geschiedenis als de Napolitaanse Mastiff. Lang geleden nam Alexander de Grote enorme Macedonische oorlogshonden mee toen hij de bekende wereld veroverde. Deze dieren werden gekruist met even grote, kortharige honden uit India, waardoor de Molossian ontstond, die de vader is van vele massieve moderne rassen.

Van daaruit werden de honden gebruikt door de Romeinen in hun heldendaden. Toen de Romeinen in 55 voor Christus Groot-Brittannië binnenvielen, ontdekten ze dat de Britten al enkele wilde hondachtige reuzen hadden. De Molossus en de Britse honden werden met elkaar gekruist, waardoor een indrukwekkende en gigantische hond ontstond die onovertroffen was als oorlogsdier.

Deze nieuwe honden werden Mastini genoemd, en ze werden gebruikt in oorlogs- en gladiatorengevechten. Ze vonden hun weg naar Napels, Italië, waar fokkers het ras door de eeuwen heen langzaam verbeterden terwijl ze de huizen van Italiaanse edelen bewaakten.

Het ras bleef echter zeer geheim tot het midden van de jaren veertig, toen een van de zeldzame honden werd gespot op een hondenshow in Napels. Het ras werd vervolgens gestandaardiseerd en kwam uiteindelijk in de jaren zeventig in Amerika terecht.

Na de Tweede Wereldoorlog was de Napolitaanse Mastiff zo goed als uitgestorven. Na de oorlog redde de Italiaanse schilder Piero Scanziani het ras door een kennel op te richten waar fokkers de Mastiff konden ontwikkelen tot een officieel ras in Italië.

Jagers gebruikten toen de Napolitaanse Mastiff als lokhond. Dieren die de gedrongen Napolitaanse Mastiff met succes kon lokken waren beren, stieren en jaguars.

Wat zijn de gemiddelde onderhoudskosten voor Napolitaanse Mastiffs?

De prijzen voor Napolitaanse Mastiffs variëren van €5600 tot €8500. De kosten van een pup van een geregistreerde fokker kunnen variëren, afhankelijk van de fokker die je kiest, de locatie, het geslacht van de pup en natuurlijk de vraag naar het ras op dat moment.

De bloedlijn van de pup en zijn ouders kunnen ook van invloed zijn op de prijs. Het zal moeilijk zijn om dit ras in een asiel te vinden, maar als je dat doet, kan de prijs €300 tot €500 bedragen, gebaseerd op de kosten van verzorging tijdens het houden van de Napolitaanse Mastiff en extra's zoals vaccinaties en sterilisaties.

Het is altijd het beste om de jaarlijkse uitgaven voor het onderhoud van je Napolitaanse Mastiff en zijn welzijn in overweging te nemen voordat je tot aanschaf overgaat. Het eerste jaar is het duurst, omdat puppies extra diergeneeskundige zorg nodig hebben en andere eenmalige aankopen zoals microchipping, sterilisatie, vergunningen, enz. Je moet rekenen op ongeveer 6900 euro voor het eerste jaar van je hond. Daarna daalt de prijs tot ongeveer 2100 euro per jaar.

Alleen voedsel en medische zorg, exclusief speelgoed, voer- en waterbakken, kooien, hondendekens, bedden, enz. kunnen gemiddeld 850 euro kosten. De meest voorkomende jaarlijkse uitgaven voor honden vergelijkbaar met de Napolitaanse Mastiff staan hieronder vermeld.

 • Voedsel
 • Veterinaire zorg
 • Vaccinaties
 • Preventieve geneeskunde
 • Speelgoed
 • Verzekering voor huisdieren
 • Accessoires voor huisdieren

Andere mogelijke uitgaven zijn opleiding, socialisatie, dagopvang, hondenoppas, hondenuitlaatservice, enz. Verzorging heeft waarschijnlijk geen invloed op de onderhoudskosten voor Napolitaanse Mastiffs, aangezien zij niet eens per maand professioneel hoeven te worden getrimd en gebaad.

Hoe geef je de Napolitaanse Mastiff een naam?

Een goede naam voor je Napolitaanse Mastiff uitkiezen is van cruciaal belang, en het geluid is een van de belangrijkste elementen. De naam Neo zal betekenis hebben voor de mensen in het leven van de hond, maar voor je hond is alleen de klank belangrijk. Napolitaanse Duitse Doggen reageren het best op tweeletterige namen die niet zo kort zijn dat ze verward kunnen worden met eenlettergrepige commando's als "zit", "blijf", "kom" en "af". De namen mogen echter niet zo lang zijn dat zij verwarrend zijn.

Het is altijd een goed idee om niet overhaast een naam te kiezen. Breng een week of zo door met je nieuwe neo-puppy en laat je inspireren door zijn karaktereigenschappen. Roep je naam ideeën met verschillende tonen en klanken voor de twee lettergrepen en observeer de reactie van je puppy op het geluid. Vergeet niet een geluid te componeren dat je Neo op afstand kan herkennen.

Kies een naam die anders klinkt wanneer je op een normale manier met je Napolitaanse Mastiff omgaat dan wanneer je hem roept of roept. Hieronder vind je een lijst met voorgestelde namen, geïnspireerd op de voorouders en beroemde eigenaren van je Neo.

Wat zijn de verschillende soorten Napolitaanse Mastiffs?

Sommige mensen denken aan de Mastiff als een enkel ras, maar in werkelijkheid zijn er meer dan 14 verschillende rassen binnen de Mastiff familie. De meeste mensen denken bij een Mastiff aan een zeer grote, overheersende hond of een waakhond. Hoewel dit meestal waar is, zijn er veel individuele verschillen tussen de rassen.

Hieronder vind je een lijst van enkele Mastiff-rassen:

Welke hondenrassen lijken op de Napolitaanse Mastiff?

Napolitaanse Mastiffs zijn misschien niet zo moeilijk te vinden, maar raszuivere honden zijn duur en hebben lange wachtlijsten. Een Neo vinden in een opvangcentrum kan even moeilijk zijn omdat ze zo populair zijn. Hoe geweldig de Neapolitan Mastiff ook is, hij is niet voor iedereen geschikt. Hieronder staan enkele honden die lijken op de Napolitaanse Mastiff:

Hieronder vind je een lijst van soortgelijke rassen die goed bij je gezin zouden kunnen passen.

 • American Bulldog: Hij behoort tot de Mastiff familie, maar heeft een kortere en grovere vacht. Hij staat ook bekend als veel agressiever dan de Napolitaanse Mastiff, waardoor hij meer geschikt is voor een kindvrij huis.
 • BullMastiff: Een ander lid van de Mastiff familie, de Bullmastiff staat bekend als trouw en aanhankelijk. Net als de Napolitaanse Mastiffs, zijn ze ook zeer beschermend.
 • Mopshond: Net als de Napolitaanse Mastiff hebben deze honden weinig verzorging nodig en zijn ze gevoelig voor verschillende gezondheidsproblemen. Ze zijn veel kleiner dan de Napolitaanse Mastiff, waardoor ze meer geschikt zijn voor flats en kleine huizen.

Over de Auteur

naomi-de-jong
Naomi de Jong
Dierenartsassistent

Naomi werkt als dierenartsassistent en is een expert op het gebied van hondenverzorging. Ze is voortdurend op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en inzichten in de wereld van hondenverzorging, en ze deelt haar expertise graag met andere hondenliefhebbers.

Ook Interessant