beste-hondenrassen-voor-senioren

De 10 Beste Hondenrassen voor Senioren

sanne-dekker
Geschreven door Sanne Dekker | Hondentrainer
FACT CHECKED door Lieke Smit
Laatste update: 2 juni 2023

Er zijn talloze manieren waarop ouderen profijt kunnen hebben van een hond als maatje. Dit wordt ondersteund door diverse onderzoeken en studies die aantonen hoe honden ons leven kunnen verrijken, zowel op jonge leeftijd als op latere leeftijd. Honden zijn uitstekende metgezellen voor ouderen, en bepaalde hondenrassen zijn zelfs specifiek geschikt voor deze leeftijdsgroep. Ze bieden onvoorwaardelijke vriendschap en kunnen bijdragen aan zowel de fysieke als mentale gezondheid van hun eigenaren. Bijvoorbeeld, het spenderen van tijd met een puppy kan de afgifte van serotonine, een 'feel-good' hormoon, in de hersenen verhogen. Ook wordt aangegeven dat dit kan helpen om de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verlagen volgens Harvard Health Publishing.

beste-hondenrassen-senioren

Hoe kunnen honden het leven van senioren verrijken?

Dit zijn slechts enkele van de wetenschappelijk onderbouwde voordelen van het hebben van honden als metgezellen tijdens de gouden jaren:

  1. Honden verminderen eenzaamheid: Uit een onderzoek van het Human Animal Bond Research Institute is gebleken dat 85% van de respondenten gelooft dat interactie met huisdieren eenzaamheid vermindert.
  2. Hondenbezit bevordert de cardiovasculaire gezondheid: Onderzoek heeft aangetoond dat de relatie tussen mensen en honden stress vermindert, een belangrijke factor in hart- en vaatziekten en hartaanvallen.
  3. Honden helpen ons omgaan met een crisis: Een studie van het College of Veterinary Medicine van de Purdue University heeft aangetoond dat honden ons psychologisch helpen herstellen van een crisis en tragedie, zoals het verlies van een dierbare.
  4. Honden bevorderen lichaamsbeweging: Een Britse studie toonde aan dat hondenbezitters vier keer meer kans hebben om aan de richtlijnen voor lichaamsbeweging te voldoen, ongeacht hun leeftijd.
  5. Honden helpen je om andere mensen te ontmoeten en met hen te praten: Een studie van de Tufts Universiteit in Massachusetts ontdekte dat mensen die een sterke band met een huisdier hebben, zich meer verbonden voelen met hun gemeenschap en menselijke relaties.
  6. Honden verhogen onze stemming: Een Japanse studie uit 2009 toonde aan dat kijken in de ogen van een hond het niveau van het "liefdeshormoon" oxytocine verhoogt, wat onmiddellijk de stemming verbetert. Het stimuleert ook de afgifte van serotonine, een belangrijke chemische stof die de stemming verbetert en angst vermindert.
  7. Honden vertragen cognitieve achteruitgang: Studies die de effecten van honden op senioren onderzochten, vonden verschillende positieve resultaten, waaronder het behoud van cognitieve gezondheid.

Welk hondenras is het beste voor senioren en past bij jou?

Met al deze informatie in gedachten, ben je nu wellicht klaar om de perfecte hond te vinden voor jezelf of een geliefde die kan profiteren van de onvoorwaardelijke liefde van een harige metgezel. Het hebben van een hond brengt echter verantwoordelijkheden en overwegingen met zich mee. Veel senioren hebben vaak meer tijd beschikbaar en een flexibeler schema, wat hen in staat stelt om meer tijd door te brengen met hun trouwe vriend. Bij het kiezen van een ras is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften en levensstijl van de oudere eigenaar.

De beste hondenrassen voor senioren zijn diegene die goed passen bij de individuele levensstijl van de eigenaar. Er zijn geschikte harige vrienden voor elk ras, elke leeftijd en elk formaat. Het adopteren van een rustige en al getrainde oudere hond, of zelfs een senior hond, is een veel voorkomende optie onder oudere eigenaren. Veel senioren voelen zich op hun gemak met kleinere hondenrassen die gemakkelijk te hanteren zijn, of met evenwichtige, makkelijk te verzorgen grotere rassen.

Niettemin hangt de keuze van de juiste hond nog steeds af van het activiteitsniveau, de verzorgingsbehoeften en andere belangrijke kenmerken. Ontdek onze topselectie van de 10 beste hondenrassen voor senioren.

1. Shih tzu

De Shih Tzu een geweldige hond voor mensen die in een kleine flat of een huis zonder tuin wonen. Wat hen tot een van de beste hondenrassen voor senioren maakt, is hun liefde voor kinderen. Hoewel ze de perfecte gezelschapshonden zijn voor senioren, zouden ze ook graag kleinkinderen hebben.

Shih Tzus verharen niet veel, maar dagelijks borstelen en af en toe professioneel trimmen helpen hen om er schattig en stoer uit te zien. Baasjes die het haar van de Shih Tzu lang willen houden, moeten bereid zijn om uren per dag te spenderen aan verzorging of een professionele trimsalon inhuren.

De Shih Tzu is klaar voor een dagelijkse wandeling als zijn ouders dat zijn. Daarna, knuffelen op de bank en alles is goed.

Lees hier meer over het Shih Tzu ras.

2. Cavalier king charles spaniel

De Cavalier King Charles Spaniels wordt beschreven als "aanhankelijk, zachtaardig en sierlijk". Ze zijn ook intelligent, rustig en vriendelijk tegenover andere huisdieren en gasten, inclusief kinderen.

Ze hebben een zijdeachtige vacht die alleen regelmatig geborsteld en gebaad hoeft te worden. De ontspannen houding van deze harige pups bewijst dat hun doel in het leven is om de beste schoothondjes te zijn die ze kunnen zijn.

Cavaliers zijn meesterlijke knuffelvriendjes, maar ze lijken op hun baasjes - ze brengen graag tijd door op schoot, maar zijn net zo enthousiast als avontuurlijke wandelaars.

3. Franse bulldog

"Frenchies" zijn vrolijke honden met een schattig klein, gedrongen lichaam. De Franse Bulldog is gemakkelijk te houden en te verzorgen. Hun korte, glanzende vacht verhaart niet veel, waardoor ze een geweldige bontvriend zijn voor oudere mensen. Franse Bulldogs zijn gemakkelijk te borstelen, maar de rimpels op het gezicht van dit ras vereisen regelmatige reiniging.

Het is moeilijk om dit lieve, unieke en humoristische hondenras te weerstaan. Franse Buldoggen zijn nieuwsgierig, speels en slim, en ze verlangen naar menselijke interactie. In ruil daarvoor bieden ze onvoorwaardelijke liefde en loyaliteit. Hoewel ze vatbaar zijn voor een zekere mate van snurken en snuiven, mogen ze niet ontbreken op de lijst van beste hondenrassen voor senioren.

Fransoosjes zijn vrij actief, maar ze hebben niet veel uithoudingsvermogen, dus korte sessies van spel of beweging zijn genoeg om ze tevreden te houden.

4. Maltezers

Geboren en gefokt als schoothondjes, verlangen Maltezers naar de schijnwerpers en genieten ze van de aandacht die senioren hen kunnen bieden. Een van de unieke kenmerken van de Maltezers is hun gevoeligheid voor de stemmingen en gevoelens van hun volk. Ze overladen hun baasje met knuffels en natte kussen als ze verdriet, depressie of andere emotionele problemen voelen.

De Maltezer is een van de minst behaarde rassen, maar alleen als de vacht kort wordt gehouden. Hoewel deze haarbal nauwelijks verhaart, moet zijn zijdeachtige witte vacht dagelijks worden verzorgd en af en toe professioneel worden getrimd om hem er op zijn best te laten uitzien. Speciale aandacht moet worden besteed aan de ogen, die gevoelig zijn voor traanvocht.

De levendige maar zachtaardige Maltezer geniet ervan in het middelpunt van de belangstelling te staan en zijn coole hondenkunstjes uit te voeren. Het vermogen van de Maltezer om met iedereen overweg te kunnen maakt het ras tot een populaire therapiehond.

Ondanks hun zachte uiterlijk zijn Maltezers onverschrokken en alerte huisdieren die niet veel beweging nodig hebben. Korte wandelingen en speeltijd binnen of buiten zijn voldoende om hen een plaats te bezorgen op de lijst van beste hondenrassen voor senioren met mobiliteitsproblemen.

Lees hier meer over het Maltezer ras.

5. Poedel

Senioren die een gemakkelijk te trainen hond willen, zouden de poedel op hun lijst van beste hondenrassen voor senioren moeten zetten. Dit ras heeft echter veel beweging nodig en daarom heeft het actieve eigenaren nodig. Of het nu gaat om zwemmen of lange wandelingen, de energieke en gespierde poedel gedijt goed bij veel beweging. Bovendien hechten poedels zich aan meer dan één persoon, waardoor ze ideale hondenvrienden zijn voor oudere echtparen.

In tegenstelling tot wat hun mooie kapsel doet vermoeden, zijn poedels eigenlijk heel onderhoudsarm en daarom uitstekende seniorenhonden. Ze verharen nauwelijks, zijn hypoallergeen en moeten regelmatig verzorgd worden, maar ze hoeven niet gek geknipt te worden.

Ze zijn er in drie maten - standaard-, speelgoed- en dwergpoedels - en ze hebben allemaal een hoog energieniveau. Poedelmixen zoals de Cockapoo en Labradoodle zijn ook geweldige harige vrienden. Ze hebben een leuk gevoel voor humor en worden graag verwend.

6. Pekinees

De Pekinees is niet alleen een vorstelijke en echte charmeur, het is ook de ultieme schoothond. Dit ras is kwetsbaar en houdt niet van ruw spel. Daarom is de Pekinees de beste hond voor oudere mensen die liever in een rustige sfeer leven dan in een huis vol energieke kinderen.

De Pekinees is uitzonderlijk aanhankelijk en trouw en vormt meestal een buitengewone band met een mens. Daarom is het belangrijk om dit kleine bolletje vacht vanaf het begin te laten wennen aan andere mensen. Pekingeesjes hebben een extraverte, brutale persoonlijkheid en een algehele waardige manier van doen in hun dagelijks leven. Ze kunnen soms koppig zijn als het op hondentraining aankomt.

De Pekinees heeft een zachte, dubbele vacht, die per seizoen verhaart. Dagelijks borstelen is echter de enige manier om hun zijdezachte vacht vrij van klitten te houden en vervilting te voorkomen.

Met een verkorte snuit mag de Pekinees niet intensief sporten. Ze hoeven maar een paar uur te spelen en korte wandelingen te maken. Hun plaats op de lijst van beste hondenrassen voor senioren is voor senioren die weinig of geen kleinkinderen hebben.

7. Pembroke welsh corgi

Pembroke Welsh Corgis zijn ideaal voor levendige en avontuurlijke senioren die graag het buitenleven verkennen, zoals wandelpaden, omdat ze zeer actief zijn. Corgi's zijn sociaal en willen bij alle gelegenheden betrokken worden. Ze hebben een leuke en levendige persoonlijkheid waardoor ze schitteren in de ogen van volwassenen en kinderen.

Corgi's zijn niet gemaakt om te springen en het is misschien een goed idee om een hondentrap of helling aan te schaffen. Veelvuldig springen van de bank of het bed op hun kleine pootjes en lange lijf kan rugproblemen veroorzaken, zodat hondenouders hen op de meubels moeten tillen en weer neerzetten. Senioren moeten er rekening mee houden dat corgi's, ondanks hun heldere ogen en schattige pootjes, tot14 kg kunnen wegen, wat te zwaar is voor sommige oudere hondenbezitters.

Corgi's zijn beschermend en aanhankelijk ten opzichte van hun gezin en zijn uitstekende waakhonden. Dit energieke ras heeft de neiging om te blaffen als het te lang alleen gelaten wordt of als het niet genoeg dagelijkse beweging krijgt. De dubbele vacht van de Corgi is gemakkelijk te borstelen of te kammen, maar verhaart sterk. Regelmatige verzorging voorkomt dat de vacht het meubilair bedekt.

Lees hier meer over de Pembroke Welsh Corgi.

8. Pomeriaan

Pomeriaan honden zijn kleine honden, die slechts drie tot zeven pond wegen. Daarom zijn ze een van de beste hondenrassen voor senioren die graag wandelen, lange wandelingen maken of aan andere activiteiten deelnemen. Als de Pomeriaan het niet kan bijhouden, is het gemakkelijk om hem op te pakken en de rest van de weg te dragen in plaats van hem thuis te laten.

Poms moeten dagelijks worden geborsteld om losse haren te verwijderen en om de acht tot tien weken professioneel worden verzorgd. Deze heldere bolletjes vacht zijn intelligent, alert, actief, waakzaam en zelfverzekerd! Ze willen het middelpunt zijn van alle activiteiten, maar ze houden er ook van om op schoot te knuffelen. Het is belangrijk hen al vroeg hun status in het gezin te leren, anders zal jouw Pom zichzelf als de roedelleider zien.

9. Yorkshire Terriër

De Yorkshire Terriër staat op de negende plaats in de jaarlijkse ranglijst van de populairste hondenrassen, waardoor het een van de beste hondenrassen voor senioren is. Ze zijn zeer intelligent, relatief actief en altijd in voor een wandeling. Maar ook binnenspelletjes kunnen de bewegingsdrang van de Yorkie bevredigen. Het zijn tenslotte klimhonden die hun baasje door het huis volgen, en aan het eind van de dag kan dat genoeg zijn.

Yorkies zijn ook perfecte kleine schoothondjes, en als je hun vacht kort houdt, verharen ze heel weinig. Regelmatig borstelen en af en toe baden is voldoende, tenzij je het haar laat groeien. De Yorkshire Terriër is een charmante hond die ondanks zijn kleine formaat een groot hart en een grote persoonlijkheid heeft. De Yorkie heeft ook een speelse kant, hij kan ondeugend en lief tegelijk zijn. Toch is hij een echte terriër - onverschrokken, pittig en klaar om de wereld tegemoet te treden.

10. Dwergschnauzer

Hoewel hun baarden hen veeleisend en serieus doen lijken, zijn dwergschnauzers zeer vriendelijk en houden ze van mensen, van kinderen tot bejaarden. De knappe Dwergschnauzer biedt ultiem gezelschap en toewijding aan hun oudere meesters en minnaressen. Dwergschnauzers zijn geduldig met kinderen en houden van spelen, dus ze zijn ook compatibel met kleinkinderen!

Ze spelen vangbal en vergezellen hun hondenvaders en -moeders bij het doen van boodschappen. Ze verharen zeer weinig en moeten wekelijks worden geborsteld en om de zes tot acht weken professioneel worden geborsteld.

Deze harige vrienden zijn gehoorzaam en leren snel als het op training aankomt. Dit ras heeft een sterke, extraverte en vriendelijke persoonlijkheid. Dwergschnauzers zijn familiegericht en beschermen hun geliefden. Het zijn waakzame honden die het huis bewaken.

Nog een paar andere hondenrassen

Als je op zoek bent naar kleine, liefdevolle hondenrassen die geschikt zijn als gezelschap voor senioren, overweeg dan ook de volgende rassen. Let wel, sommige zijn heel energiek:

Senioren die in huizen of ruime flats wonen, kunnen de voorkeur geven aan grotere honden, en er zijn verschillende grote hondenrassen die perfecte hondenvrienden zijn voor ouderen. Er zijn zelfs grote honden die geweldige metgezellen zijn, maar ook luie honden die het grootste deel van de dag tegen hun baas aanliggen.

Conclusie

Rasnamen definiëren honden niet, maar geven slechts de typische kenmerken van een bepaald ras aan. In werkelijkheid is elke hond uniek. Niet alleen de populaire honden zijn uitstekende metgezellen voor oudere mensen. Sommigen geven de voorkeur aan een hondenras met een lange vacht omdat ze hun hond graag verzorgen en regelmatig borstelen, terwijl anderen de voorkeur geven aan honden met een korte vacht. Zolang de gekozen hond aanhankelijk, trouw en beschermend is en niet te veel beweging eist, is hij waarschijnlijk het perfecte hondenmaatje voor elke oudere volwassene.

Over de Auteur

sanne-dekker
Sanne Dekker
Hondentrainer

Sanne is geboren en getogen in Breda, en heeft altijd al een grote liefde gehad voor honden. Haar ouders, die inmiddels met pensioen zijn, hebben beiden als dierenarts gewerkt toen ze opgroeide, wat haar interesse in dierverzorging al vroeg heeft aangewakkerd.

Ook Interessant