Pembroke Welsh Corgi-hondenras-verzorging-gezin-sociaal-leven-fysieke-kenmerken-dieet-informatie

Pembroke Welsh Corgi Hondenras Verzorging en Gezin, Sociaal Leven, Fysieke Kenmerken, Dieet Informatie

sanne-dekker
Geschreven door Sanne Dekker | Hondentrainer
FACT CHECKED door Lieke Smit
Laatste update: 24 september 2023

De Pembroke Welsh Corgi, ook bekend als de Corgi, is een kleine tot middelgrote hondenras met een kenmerkende verschijning en een rijke geschiedenis. Ze zijn afkomstig uit Wales en behoren tot de Welsh Corgi-familie, waarvan de Cardigan Welsh Corgi het nauwst verwant is. Met een gemiddelde hoogte van 25-30 cm en een gewicht van ongeveer 11-13 kg, zijn ze compact en stevig gebouwd. Deze honden hebben een levensverwachting van gemiddeld 12-15 jaar. Ze staan bekend om hun intelligentie en loyaliteit, waardoor ze uitstekende metgezellen zijn. In Nederland zijn ze geliefd vanwege hun herkenbare verschijning en charmante persoonlijkheid.

Wat zijn de raskenmerken en eigenschappen van de Pembroke Welsh Corgi?

De Pembroke Welsh Corgi is een kleine, alerte en actieve hondenras dat bekend staat om zijn unieke raskenmerken en eigenschappen. Hier zijn enkele specifieke details:

Raskenmerken:

 1. Grootte: Mannetjes hebben een gemiddelde schouderhoogte van ongeveer 27-30 centimeter, terwijl vrouwtjes iets kleiner zijn met een hoogte van 25-28 centimeter.
 2. Gewicht: Het gemiddelde gewicht voor mannetjes varieert tussen 10-13 kilogram, terwijl vrouwtjes meestal tussen 9-12 kilogram wegen.
 3. Lichaamsbouw: Ze hebben een compacte en langwerpige lichaamsbouw met korte poten.
 4. Vacht: De Corgi heeft een dubbele vacht met een dichte, waterbestendige bovenvacht en een zachte ondervacht. Ze kunnen de kleuren rood, sable, black & tan of driekleurig (zwart met wit en tan) hebben.
 5. Staart: Hun staart is kort en kan natuurlijk of aangeboren kort zijn, wat bekend staat als een "naturally bobbed" staart.
 6. Oren: De oren zijn rechtopstaand en puntig met een lichte kanteling naar voren.

Eigenschappen:

 1. Intelligentie: De Pembroke Welsh Corgi staat bekend om zijn hoge intelligentie en leergierigheid. Ze zijn gemakkelijk te trainen en blinken uit in gehoorzaamheidstraining.
 2. Energiek: Corgi's zijn energieke honden die dagelijkse lichaamsbeweging nodig hebben om te voorkomen dat ze verveling ontwikkelen.
 3. Waakzaamheid: Ze zijn waakzaam en dienen goed als waakhonden, omdat ze snel aanslaan als ze iets ongewoons opmerken.
 4. Sociaal: Deze honden zijn over het algemeen sociaal en genieten van de nabijheid van hun gezin. Ze kunnen echter een beetje voorbehouden zijn tegenover vreemden.
 5. Loyaal: Corgi's hebben een sterke band met hun eigenaar en zijn zeer loyaal aan hun gezin.
 6. Gezondheid: Gemiddeld hebben Pembroke Welsh Corgi's een levensverwachting van 12-15 jaar. Ze kunnen vatbaar zijn voor gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie en oogproblemen, dus regelmatige veterinaire controles zijn essentieel.
 7. Beweging: Deze honden houden van spelen en moeten dagelijks worden uitgelaten en mentaal worden gestimuleerd.

Hoe gaat de Pembroke Welsh Corgi om met het gezin?

De Pembroke Welsh Corgi staat bekend om zijn sterke band met het gezin en vertoont over het algemeen enkele specifieke gedragingen en eigenschappen in huiselijke omgevingen. Deze hond past zich goed aan aan het gezinsleven en heeft een aantal kenmerkende manieren van omgaan met het gezin.

De Corgi buitengewoon loyaal aan zijn gezin. Hij vormt een sterke hechting met de leden van het gezin en wil graag in hun buurt zijn. Dit maakt hem een aanhankelijke metgezel die graag tijd doorbrengt met zijn eigenaren.

Daarnaast staat de Corgi bekend om zijn speelse aard. Hij houdt van interactie en geniet van spelen met zowel volwassenen als kinderen. Ze kunnen zelfs een beetje clownesk gedrag vertonen, wat vaak tot vrolijke momenten leidt.

Hoe gaat de Pembroke Welsh Corgi om met andere honden?

De omgang van de Pembroke Welsh Corgi met andere honden kan variëren, afhankelijk van factoren zoals socialisatie, individuele persoonlijkheid en training. Over het algemeen staan Corgi's bekend om hun zelfverzekerdheid en sociale aard, wat hen tot redelijk goede metgezellen voor andere honden maakt.

Goed gesocialiseerde Corgi's kunnen meestal goed overweg met andere honden. Ze hebben vaak geen problemen met het spelen en interactie hebben met honden van verschillende rassen en groottes. Door vroeg in hun leven blootgesteld te worden aan andere honden, leren ze sociale vaardigheden en passen ze zich aan verschillende speelstijlen aan.

Het is echter belangrijk op te merken dat Corgi's soms neigen naar dominant gedrag, vooral als ze niet goed gesocialiseerd zijn of onvoldoende leiding krijgen van hun eigenaar. Ze kunnen proberen de leiding te nemen in interacties met andere honden, wat tot conflicten kan leiden. Het is dus cruciaal om hun gedrag te monitoren en indien nodig in te grijpen om agressie te voorkomen.

Hoe gedragen Pembroke Welsh Corgis zich tegenover oudere mensen?

Pembroke Welsh Corgi's kunnen over het algemeen goed gedijen bij oudere mensen en kunnen uitstekende metgezellen zijn voor senioren. Hun gedrag tegenover oudere mensen kan worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder socialisatie, temperament en individuele persoonlijkheid.

Corgi's zijn doorgaans aanhankelijke en vriendelijke honden. Ze hebben de neiging om een sterke band met hun eigenaren te vormen, ongeacht leeftijd, en ze kunnen zich snel aanpassen aan de behoeften en routines van oudere mensen. Ze kunnen rustig en geduldig zijn, wat gunstig kan zijn voor senioren die wat meer tijd nodig hebben voor dagelijkse activiteiten.

Daarnaast kunnen Corgi's, vanwege hun kleinere formaat, geschikte metgezellen zijn voor ouderen die in een kleiner huis of appartement wonen, omdat ze minder ruimte nodig hebben dan grotere rassen. Echter, senioren moeten zich bewust zijn van de behoefte aan dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie van Corgi's, wat hen gezond en gelukkig houdt.

Hoe gaan Pembroke Welsh Corgis om met kinderen?

Pembroke Welsh Corgi's hebben vaak een goede omgang met kinderen, maar dit hangt grotendeels af van de socialisatie, training en individuele persoonlijkheid van de hond. Over het algemeen staan Corgi's bekend om hun vriendelijke en aanhankelijke karakter, wat hen tot potentiële geschikte metgezellen maakt voor kinderen.

Vanwege hun relatief kleinere formaat zijn Corgi's minder intimiderend voor kinderen en kunnen ze beter worden beheerd in vergelijking met grotere rassen. Ze hebben vaak een speelse aard en genieten van interactie met kinderen, zoals rennen, spelen en apporteren.

Hoe gedragen Pembroke Welsh Corgis zich tegenover buren of gasten?

Pembroke Welsh Corgi's kunnen verschillend reageren op buren en gasten, afhankelijk van hun socialisatie, training en individuele persoonlijkheid. Over het algemeen staan ze bekend als alerte en waakzame honden, wat betekent dat ze vaak reageren op mensen die hun territorium betreden.

Tegenover buren kunnen Corgi's de neiging hebben om te blaffen of te waarschuwen wanneer ze vreemde geluiden horen of mensen zien in de buurt van hun huis. Dit waakzame gedrag kan nuttig zijn als een soort beveiligingsfunctie, maar het kan soms resulteren in overmatig blaffen, vooral als de hond niet goed getraind is. Het is belangrijk om te werken aan gehoorzaamheid en bevelen zoals "genoeg" om overmatig blaffen te beheersen.

Tegenover gasten kunnen Corgi's variëren in hun reactie. Goed gesocialiseerde en goed opgevoede Corgi's zijn meestal vriendelijk en begroeten gasten met enthousiasme. Ze kunnen aanvankelijk waakzaam zijn, maar raken meestal snel gewend aan nieuwe mensen en kunnen zich aanpassen aan hun aanwezigheid.

Sommige Corgi's kunnen echter wat terughoudend of voorbehouden zijn tegenover vreemden, vooral als ze niet vaak worden blootgesteld aan nieuwe mensen. Dit gedrag kan worden verminderd door positieve socialisatie-ervaringen met verschillende mensen.

Wat zijn de fysieke kenmerken van de Pembroke Welsh Corgi?

De Pembroke Welsh Corgi is een compacte en goed geproportioneerde hond met specifieke fysieke kenmerken. Hier zijn enkele details met betrekking tot hun fysieke eigenschappen:

 1. Grootte: Mannelijke Pembroke Welsh Corgi's hebben doorgaans een schouderhoogte van ongeveer 27-30 centimeter, terwijl vrouwelijke Corgi's meestal een hoogte van 25-28 centimeter hebben.
 2. Gewicht: Het gemiddelde gewicht voor mannelijke Corgi's ligt tussen 10-13 kilogram, terwijl vrouwelijke Corgi's gewoonlijk tussen 9-12 kilogram wegen.
 3. Lichaamsbouw: Corgi's hebben een compacte en langwerpige lichaamsbouw. Ze hebben een rechte rug, korte benen en een stevige borstkas. Hun lichaamsverhoudingen zijn evenwichtig en efficiënt voor het uitvoeren van taken zoals veehoeden.
 4. Vacht: De Corgi heeft een dubbele vacht. De bovenvacht is dicht en weerbestendig, terwijl de ondervacht zacht is. Ze kunnen verschillende vachtkleuren hebben, waaronder rood, sable, black & tan, of driekleurig (zwart met wit en tan).
 5. Staart: De staart van de Pembroke Welsh Corgi is kort, en sommige individuen worden geboren met een "natuurlijk bobbed" staart, wat betekent dat ze van nature een korte staart hebben.
 6. Hoofd: Ze hebben een markant hoofd met rechte oren die puntig zijn en licht naar voren leunen. Hun expressieve ogen zijn doorgaans donker van kleur.
 7. Ogen: De ogen van de Corgi zijn meestal donkerbruin van kleur en hebben een intelligente en vriendelijke uitdrukking.
 8. Benen: De poten van de Pembroke Welsh Corgi zijn kort, recht en stevig. Ze hebben goed gespierde dijen en sterke botten.
 9. Hals: Hun nek is middellang en sterk, wat bijdraagt aan hun stevige verschijning.

Hoe voer je een Pembroke Welsh Corgi?

Het voeren van een Pembroke Welsh Corgi is essentieel voor zijn gezondheid en welzijn. Hier zijn specifieke richtlijnen voor het voeren van een Corgi in Nederland:

 1. Dagelijkse voeding: Een volwassen Pembroke Welsh Corgi heeft doorgaans tussen 1,5% en 2,5% van zijn lichaamsgewicht aan voedsel nodig per dag. Dit betekent dat een Corgi van 10 kilogram ongeveer 150-250 gram voedsel per dag zou moeten krijgen. Raadpleeg de verpakking van het hondenvoer voor aanbevelingen van de fabrikant en pas de porties aan op basis van de activiteitsniveaus, metabolisme en individuele behoeften van uw hond.
 2. Hondenvoer: Kies voor kwalitatief hoogwaardig hondenvoer dat is afgestemd op de leeftijd, grootte en activiteit van uw Corgi. Zorg ervoor dat het voer voldoet aan de voedingsbehoeften van uw hond en kies bij voorkeur voer met hoogwaardige ingrediënten en eiwitbronnen.
 3. Maaltijdfrequentie: Het is gebruikelijk om een volwassen Corgi twee maaltijden per dag te geven. Verdeel de dagelijkse portie in gelijke delen en geef de helft 's ochtends en de helft 's avonds. Dit helpt om een gezonde spijsvertering te bevorderen en voorkomt dat de hond te snel eet.
 4. Water: Zorg altijd voor voldoende vers drinkwater, vooral als u droogvoer geeft. Corgi's kunnen gevoelig zijn voor obesitas, dus houd het water altijd beschikbaar om te voorkomen dat ze uitdrogen.
 5. Gewichtsbeheersing: Monitor het gewicht van uw Corgi regelmatig en pas de voeding aan om een gezond gewicht te behouden. Overgewicht kan gezondheidsproblemen veroorzaken, dus wees voorzichtig met extra snacks en traktaties.
 6. Traktaties: Geef traktaties met mate en kies gezonde opties die passen binnen het dagelijkse caloriebudget van uw Corgi. Te veel traktaties kunnen leiden tot gewichtstoename.
 7. Speciale dieetoverwegingen: Als uw Corgi specifieke gezondheidsproblemen heeft, zoals allergieën of spijsverteringsproblemen, raadpleeg dan uw dierenarts voor aanbevelingen over geschikt dieetvoer.

Hoeveel moet een Pembroke Welsh Corgi puppy eten?

De voedingsbehoeften van een Pembroke Welsh Corgi-puppy variëren afhankelijk van hun leeftijd, gewicht en activiteitsniveau. Hier is een algemene richtlijn voor het voeden van een Corgi-puppy:

 1. Leeftijd: In de eerste acht weken van het leven van een Corgi-puppy krijgen ze doorgaans moedermelk of een geschikte vervangende melkvervanger als ze niet bij hun moeder zijn. Vanaf ongeveer 8 weken oud kunnen ze beginnen met de overgang naar vast voedsel.
 2. Portiegrootte: Een Corgi-puppy heeft meerdere kleine maaltijden per dag nodig. Begin met 3-4 maaltijden per dag en schakel geleidelijk over naar 2 maaltijden per dag tegen de tijd dat ze ongeveer 6 maanden oud zijn.
 3. Hoeveelheid: De exacte hoeveelheid voedsel die een Corgi-puppy nodig heeft, hangt af van verschillende factoren, waaronder hun leeftijd, gewicht en het type voer dat u geeft. Over het algemeen moet u zich houden aan de aanbevolen dagelijkse voedingshoeveelheid die wordt vermeld op de verpakking van het puppyvoer dat u gebruikt.
 4. Gewichtscontrole: Controleer regelmatig het gewicht van uw puppy en pas de portiegrootte aan om ervoor te zorgen dat ze een gezond groeipatroon volgen. Overvoeding kan leiden tot gewichtstoename en gezondheidsproblemen.
 5. Kwaliteit van het voer: Kies voor hoogwaardig puppyvoer dat is afgestemd op hun leeftijd en grootte. Zorg ervoor dat het voer voldoet aan de voedingsbehoeften van groeiende pups en rijk is aan eiwitten, vitaminen en mineralen.
 6. Water: Zorg altijd voor vers drinkwater voor uw puppy.

Welke gezondheidstests moet de Pembroke Welsh Corgi ondergaan?

De Pembroke Welsh Corgi is vatbaar voor bepaalde erfelijke gezondheidsproblemen, en het is belangrijk om deze problemen proactief aan te pakken door middel van gezondheidstests. Hier zijn enkele van de belangrijkste gezondheidstests die moeten worden uitgevoerd bij Pembroke Welsh Corgi's:

 1. Heupdysplasie (HD): Een röntgenonderzoek van de heupen is nodig om te controleren op heupdysplasie, een erfelijke aandoening waarbij de heupgewrichten zich abnormaal ontwikkelen, wat kan leiden tot pijn en artritis. Een score wordt toegekend op basis van de heupgewrichten en wordt aangeduid als OFA (Orthopedic Foundation for Animals) of PennHIP (University of Pennsylvania Hip Improvement Program).
 2. Oogonderzoek: Jaarlijkse oogonderzoeken, uitgevoerd door een erkende dierenarts-oogspecialist, zijn cruciaal om oogproblemen zoals progressieve retina-atrofie (PRA), cataracten en andere erfelijke oogaandoeningen op te sporen.
 3. Degeneratieve Myelopathie (DM): DM is een neurologische aandoening die de achterpoten van de hond aantast. Er is een genetische test beschikbaar om te controleren op de aanwezigheid van de mutatie die verantwoordelijk is voor DM.
 4. Von Willebrandziekte (vWD): Dit is een bloedstollingsstoornis die bij Corgi's kan voorkomen. Er is een genetische test beschikbaar om te bepalen of een Corgi drager is van het vWD-gen.
 5. Erfelijke oogaandoeningen: Naast de jaarlijkse oogonderzoeken is het belangrijk om op erfelijke oogaandoeningen te testen, zoals PRA en Cataracten, omdat deze aandoeningen progressief kunnen zijn.
 6. Cardiale evaluatie: Hoewel hartproblemen niet zo vaak voorkomen bij Corgi's, kan het nuttig zijn om periodieke hartevaluaties te laten uitvoeren, vooral bij oudere honden.

Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen van de Pembroke Welsh Corgi?

De Pembroke Welsh Corgi is over het algemeen een robuust ras, maar zoals veel rassen zijn er enkele gezondheidsproblemen die vaker voorkomen bij Corgi's. De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Pembroke Welsh Corgi's zijn onder andere:

 1. Heupdysplasie (HD): Dit is een aandoening waarbij de heupgewrichten zich abnormaal ontwikkelen, wat kan leiden tot pijn, kreupelheid en artritis.
 2. Progressieve Retina Atrofie (PRA): PRA is een erfelijke oogziekte die geleidelijk leidt tot verlies van het gezichtsvermogen en uiteindelijk tot blindheid.
 3. Cataracten: Cataracten zijn troebele vlekken op de ooglens die het zicht kunnen vertroebelen en leiden tot verminderd gezichtsvermogen.
 4. Degeneratieve Myelopathie (DM): Dit is een neurologische aandoening die de achterpoten aantast en uiteindelijk leidt tot verlamming.
 5. Von Willebrandziekte (vWD): Een erfelijke bloedstollingsstoornis die kan leiden tot overmatig bloeden na verwondingen of chirurgische ingrepen.
 6. Obesitas: Corgi's hebben de neiging om aan te komen als ze niet goed worden beheerd, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals gewrichtsproblemen, diabetes en hartproblemen.
 7. Huidproblemen: Corgi's hebben soms last van huidallergieën en dermatitis, die huidirritatie, jeuk en haaruitval kunnen veroorzaken.
 8. Rugproblemen: Vanwege hun lange rug zijn Corgi's vatbaar voor tussenwervelschijfproblemen, zoals hernia's, die rugpijn en neurologische symptomen kunnen veroorzaken.

Wat zijn de bewegingsbehoeften van een Pembroke Welsh Corgi?

De bewegingsbehoeften van een Pembroke Welsh Corgi zijn matig tot hoog, en het is belangrijk om dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie te bieden om hun gezondheid en welzijn te behouden. Hier zijn specifieke richtlijnen voor de bewegingsbehoeften van een Corgi:

 1. Dagelijkse wandelingen: Een Pembroke Welsh Corgi heeft minstens één tot twee wandelingen per dag nodig. Elke wandeling moet minstens 30 minuten tot 1 uur duren om aan hun basisbewegingsbehoeften te voldoen.
 2. Spelen: Naast wandelingen hebben Corgi's actieve speeltijd nodig. Ze houden van spelletjes zoals apporteren, touwtrekken en interactieve speelgoedpuzzels. Deze activiteiten helpen om zowel fysieke als mentale stimulatie te bieden.
 3. Hondensporten: Corgi's hebben een natuurlijke aanleg voor activiteiten zoals behendigheid, gehoorzaamheidstraining en hoeden, en ze gedijen vaak goed in hondensporten. Deze activiteiten bieden een uitstekende manier om hun energie te kanaliseren en hun intelligentie te benutten.
 4. Socialisatie: Regelmatige interactie met andere honden is belangrijk om sociale vaardigheden te ontwikkelen en overtollige energie te ontladen. Corgi's kunnen vaak goed opschieten met andere honden, maar socialisatie is essentieel.
 5. Mentale uitdagingen: Corgi's zijn intelligent en genieten van mentale uitdagingen. Trainingsactiviteiten, zoals gehoorzaamheidstraining en het aanleren van nieuwe trucs, kunnen hun geest stimuleren.
 6. Toezicht en gewichtsbeheersing: Omdat Corgi's de neiging hebben om gewicht aan te komen, is het belangrijk om hun bewegingsniveaus in de gaten te houden en hun voeding te beheren om obesitas te voorkomen.

Wat zijn de voedingsbehoeften van de Pembroke Welsh Corgi?

De voedingsbehoeften van een Pembroke Welsh Corgi variëren afhankelijk van leeftijd, activiteitenniveau en individuele gezondheid. Hier zijn specifieke richtlijnen voor de voedingsbehoeften van een volwassen Pembroke Welsh Corgi:

 1. Eiwitten: Corgi's hebben een gematigde hoeveelheid eiwitten nodig in hun dieet. Kwalitatief hoogwaardig hondenvoer met ongeveer 18-22% eiwit is geschikt voor de meeste volwassen Corgi's.
 2. Vetten: Een gezond dieet voor een Corgi moet matig in vetten zijn, meestal tussen 8-12% vetgehalte in hun voer. Dit helpt om een gezond gewicht te behouden en overgewicht te voorkomen.
 3. Koolhydraten: Koolhydraten, zoals granen en groenten, moeten een deel van het dieet uitmaken. Ze bieden energie en voedingsvezels. Een geschikt koolhydraatgehalte voor Corgi's is ongeveer 40-50% van hun dagelijkse calorie-inname.
 4. Vezels: Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering. Voer met ongeveer 2-4% vezels is doorgaans geschikt voor Corgi's.
 5. Calorieën: De dagelijkse caloriebehoefte van een volwassen Corgi varieert, maar ligt meestal tussen 800 en 1.200 calorieën per dag, afhankelijk van activiteitenniveau en metabolisme. Zorg ervoor dat u de voeding aanpast aan het gewicht en de activiteit van uw Corgi om overgewicht te voorkomen.
 6. Portiecontrole: Verdeel de dagelijkse voeding in twee maaltijden om een gezonde spijsvertering te bevorderen en voorkom overeten. De aanbevolen portiegrootte staat meestal vermeld op de verpakking van het hondenvoer en kan variëren afhankelijk van het merk en het type voer.
 7. Vers water: Zorg altijd voor vers en schoon drinkwater voor uw Corgi. Hydratatie is essentieel voor hun gezondheid.
 8. Speciale dieetbehoeften: Als uw Corgi specifieke gezondheidsproblemen heeft, zoals allergieën of spijsverteringsproblemen, raadpleeg dan uw dierenarts voor aanbevelingen over geschikt dieetvoer.

Hoeveel verhaart de Pembroke Welsh Corgi?

De Pembroke Welsh Corgi staat bekend om zijn ruiende vacht en kan het hele jaar door matige tot aanzienlijke hoeveelheden haar verliezen. De Corgi werpt echter over het algemeen meer haar af tijdens de seizoensgebonden rui, die meestal twee keer per jaar optreedt in de lente en de herfst. Tijdens deze periodes kan het haarverlies aanzienlijk zijn en is regelmatig borstelen en verzorgen belangrijk om losse haren te verwijderen en de vacht gezond te houden.

Hoe vaak moet de vacht van de Pembroke Welsh Corgi verzorgd worden?

De vacht van een Pembroke Welsh Corgi moet regelmatig worden verzorgd om klitten te voorkomen en losse haren te verwijderen. Hier zijn specifieke richtlijnen voor de vachtverzorging van een Corgi:

Het wordt aanbevolen om de vacht van een Corgi minstens twee tot drie keer per week te borstelen, zelfs vaker tijdens de seizoensgebonden rui. Gebruik een borstel met stevige borstelharen om de dode haren te verwijderen en de vacht in goede conditie te houden.

Corgi's hebben doorgaans geen frequente baden nodig, tenzij ze erg vuil zijn. Te vaak wassen kan de natuurlijke oliën in de huid en vacht van de hond verwijderen. Gebruik een milde hondenshampoo en was de Corgi alleen wanneer dat nodig is.

Hoeveel kwijlt de Pembroke Welsh Corgi?

Over het algemeen staat de Pembroke Welsh Corgi niet bekend als een ras dat veel kwijlt. Corgi's hebben meestal een droge mond en vertonen doorgaans geen overmatig kwijlen, zoals sommige andere rassen dat kunnen doen. Het niveau van kwijlen kan echter variëren tussen individuele Corgi's, en sommige honden kunnen af en toe wat kwijlen, bijvoorbeeld wanneer ze erg opgewonden zijn of in afwachting van voedsel. Over het algemeen is kwijlen echter geen veelvoorkomend kenmerk van het ras.

Wat is de vachtsoort van de Pembroke Welsh Corgi?

De Pembroke Welsh Corgi heeft een dubbele vacht. De bovenvacht is dicht, recht en weerbestendig, terwijl de ondervacht zacht en dicht is. Deze dubbele vacht helpt hen warm te houden in koude weersomstandigheden en beschermt hen tegen regen en wind. De vacht komt voor in verschillende kleuren, waaronder rood, sable, black & tan, en driekleurig (zwart met wit en tan). De vacht van de Corgi vereist regelmatig onderhoud, inclusief borstelen om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen.

Wat is de vachtlengte van de Pembroke Welsh Corgi?

De vachtlengte van de Pembroke Welsh Corgi is kort tot middellang. De vacht is niet lang en heeft geen overmatige bevedering, maar het is ook niet extreem kort. Het haar is dicht en recht, met een dubbele vacht die bestaat uit een bovenvacht en een ondervacht. Deze vachtstructuur helpt hen warm te houden en beschermt hen tegen verschillende weersomstandigheden.

Wat zijn de sociale eigenschappen van de Pembroke Welsh Corgi?

De Pembroke Welsh Corgi staat bekend om zijn sociale en vriendelijke aard. Hier zijn enkele specifieke sociale eigenschappen van dit ras:

 1. Vriendelijkheid: Corgi's zijn doorgaans vriendelijke en toegankelijke honden. Ze hebben vaak een vrolijke en positieve houding naar mensen toe.
 2. Sociaal: Corgi's gedijen goed in gezelschap en hebben vaak sterke sociale banden met hun eigenaren en gezinsleden. Ze kunnen aanhankelijk en aanhankelijk zijn.
 3. Waakzaamheid: Hoewel ze vriendelijk zijn, hebben Corgi's ook een waakzame aard. Ze kunnen alert zijn op veranderingen in hun omgeving en zullen hun familie waarschuwen voor mogelijke indringers.
 4. Intelligentie: Corgi's staan bekend om hun intelligentie en leergierigheid. Ze kunnen snel nieuwe commando's oppikken en genieten van mentale uitdagingen zoals gehoorzaamheidstraining.
 5. Sociale interactie: Corgi's houden meestal van interactie met andere honden en kunnen goed opschieten met andere huisdieren als ze op jonge leeftijd aan hen worden blootgesteld.
 6. Kinderen: Over het algemeen zijn Corgi's geduldig en speels met kinderen. Ze kunnen een sterke band vormen met de kinderen in het gezin.

Hoe gaan Pembroke Welsh Corgis om met vreemden?

Pembroke Welsh Corgi's staan over het algemeen bekend als sociale honden en gaan vaak vriendelijk en nieuwsgierig om met vreemden. Ze hebben vaak een positieve houding tegenover mensen die ze nog niet kennen. Dit betekent echter niet dat elke Corgi automatisch elke vreemdeling begroet zonder voorbehoud.

Is de Pembroke Welsh Corgi speels?

Ja, de Pembroke Welsh Corgi staat bekend om zijn speelse aard. Over het algemeen zijn Corgi's speelse honden die genieten van activiteiten zoals spelen, rennen en het nastreven van speelgoed. Ze hebben vaak een levendige en nieuwsgierige persoonlijkheid en vinden het leuk om betrokken te zijn bij interactieve spelletjes met hun eigenaren.

De speelsheid van een Corgi kan variëren afhankelijk van de individuele hond en leeftijd. Puppies zijn meestal bijzonder speels en bruisend van energie, terwijl volwassen Corgi's hun speelse aard behouden, maar vaak wat kalmer zijn dan jongere honden.

Zijn Pembroke Welsh Corgi honden beschermend?

Pembroke Welsh Corgi-honden hebben over het algemeen een natuurlijke waakzaamheid en kunnen beschermend zijn ten opzichte van hun gezin en eigendommen. Ze hebben vaak een goede alertheid en kunnen aanslaan of waarschuwen als ze iets ongewoons opmerken in hun omgeving.

Hoewel Corgi's meestal geen agressieve waakhonden zijn, kunnen ze hun familie beschermen door te blaffen of hun aanwezigheid kenbaar te maken wanneer ze vreemden of potentieel gevaarlijke situaties detecteren. Ze hebben een waakzame aard en kunnen fungeren als een vroeg waarschuwingssysteem.

Wat is het aanpassingsvermogen van de Pembroke Welsh Corgi?

Het aanpassingsvermogen van de Pembroke Welsh Corgi kan als gemiddeld worden beschouwd. Deze honden zijn over het algemeen vrij flexibel en kunnen zich aanpassen aan verschillende levensstijlen en leefomstandigheden, maar er zijn enkele belangrijke overwegingen:

 1. Woonomgeving: Corgi's kunnen zowel in een stedelijke als landelijke omgeving gedijen. Ze kunnen zich aanpassen aan het leven in een appartement of een huis met een kleine tuin, op voorwaarde dat ze voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie krijgen.
 2. Gezinsleven: Corgi's zijn over het algemeen geschikt voor gezinnen. Ze kunnen goed omgaan met kinderen en vormen vaak sterke banden met hun gezinsleden.
 3. Andere huisdieren: Met de juiste socialisatie kunnen Corgi's goed overweg met andere huisdieren in huis, zoals katten of andere honden.
 4. Klimaat: Corgi's hebben een dichte vacht en zijn over het algemeen goed bestand tegen koude weersomstandigheden. Ze kunnen echter gevoelig zijn voor oververhitting, dus moeten ze in warme klimaten voldoende koelte en hydratatie krijgen.
 5. Training en opvoeding: Corgi's zijn slimme honden en reageren goed op training, maar ze hebben consistente en positieve begeleiding nodig om ongewenst gedrag te voorkomen. Ze kunnen soms koppig zijn, dus geduldige en positieve trainingsmethoden werken het beste.

Wat zijn de karaktertrekken van de Pembroke Welsh Corgi?

De Pembroke Welsh Corgi staat bekend om zijn karakteristieke eigenschappen en temperament. Enkele specifieke karaktertrekken van dit ras zijn:

 1. Intelligentie: Corgi's behoren tot de slimste hondenrassen ter wereld. Ze zijn snel van begrip en leren snel nieuwe commando's en trucs.
 2. Alert: Corgi's zijn van nature alert en hebben een goede waakzaamheid. Ze kunnen aanslaan om hun familie te waarschuwen voor ongewone geluiden of situaties.
 3. Vrolijkheid: Deze honden hebben vaak een vrolijke en speelse persoonlijkheid. Ze zijn vaak enthousiast en positief van aard.
 4. Aanpasbaar: Corgi's kunnen zich aanpassen aan verschillende levensstijlen en omgevingen, van stedelijke appartementen tot landelijke boerderijen.
 5. Loyaliteit: Ze hebben vaak sterke loyaliteit aan hun eigenaren en gezinsleden. Ze vormen sterke emotionele banden.
 6. Energiek: Ondanks hun kleine gestalte hebben Corgi's meestal veel energie. Ze genieten van lichaamsbeweging en spelen.
 7. Waakzaamheid: Ze kunnen waakzaam zijn en hun territorium beschermen door te blaffen of te alarmeren wanneer ze iets ongewoons opmerken.
 8. Aanhankelijkheid: Corgi's zijn vaak aanhankelijke honden die graag tijd doorbrengen met hun gezin. Ze houden van menselijke aandacht en genegenheid.
 9. Zorgzaamheid: Sommige Corgi's hebben een natuurlijke neiging tot hoeden, wat kan resulteren in het proberen te hoeden van kinderen, andere huisdieren, of zelfs voorwerpen.

Kan een Pembroke Welsh Corgi gevaarlijk zijn?

Over het algemeen staan Pembroke Welsh Corgi's niet bekend als gevaarlijke honden. Ze hebben over het algemeen een vriendelijke en aanhankelijke aard. Hun kleine gestalte en speelse persoonlijkheid maken ze vaak populair als gezelschapshonden en familiehuisdieren. Agressie bij een Corgi is zeldzaam en wordt meestal veroorzaakt door onjuiste opvoeding, angst, gebrek aan socialisatie, of andere problemen.

Vallen Pembroke Welsh Corgis ooit aan?

Pembroke Welsh Corgi's staan over het algemeen niet bekend om aanvallend gedrag. Ze hebben meestal een vriendelijke en aanhankelijke aard en vallen zelden mensen of andere dieren aan.

Kan een Pembroke Welsh Corgi mensen doden?

De Pembroke Welsh Corgi, staan niet bekend staat om ernstige agressie tegen mensen.

Kunnen Pembroke Welsh Corgis er goed tegen om alleen gelaten te worden?

Pembroke Welsh Corgi's staan erom bekend hechte banden te vormen met hun eigenaren en kunnen enigszins gevoelig zijn voor scheiding. Of een Corgi goed alleen kan worden gelaten, hangt af van verschillende factoren, waaronder de individuele hond, socialisatie, training en routine.

Over het algemeen kunnen Corgi's enigszins zelfstandig zijn en kunnen ze zich aanpassen aan periodes van alleen zijn, zolang ze voldoende mentale en fysieke stimulatie krijgen. Hier zijn enkele tips om Corgi's beter te helpen omgaan met alleen zijn:

 1. Socialisatie: Zorg voor een goede socialisatie op jonge leeftijd om vertrouwen en comfort te bevorderen wanneer de hond alleen wordt gelaten.
 2. Training: Leer uw Corgi om alleen te zijn door geleidelijk de tijd weg te verlengen terwijl u weg bent. Beloon goed gedrag en vermijd straf.
 3. Mentale stimulatie: Bied speelgoed en puzzels aan om de geest van uw Corgi actief te houden tijdens uw afwezigheid.
 4. Fysieke activiteit: Zorg voor voldoende lichaamsbeweging voordat u vertrekt om de energie van uw Corgi te verminderen.
 5. Routine: Probeer een consistente routine te handhaven bij het weggaan en thuiskomen om voorspelbaarheid te bieden.
 6. Gezelschap: Overweeg een tweede huisdier als gezelschap als uw Corgi problemen heeft met alleen zijn.

Kan ik mijn Pembroke Welsh Corgi thuis laten?

Ja, u kunt uw Pembroke Welsh Corgi thuis alleen laten, maar er zijn enkele belangrijke overwegingen om ervoor te zorgen dat uw hond zich comfortabel en veilig voelt:

 1. Training en socialisatie: Het is essentieel om uw Corgi van jongs af aan te trainen en te socialiseren, zodat hij zich op zijn gemak voelt wanneer hij alleen wordt gelaten. Leer hem geleidelijk dat u zult vertrekken en terugkomen en beloon rustig gedrag.
 2. Korte periodes: Begin met korte periodes van alleen zijn en verleng deze geleidelijk. Dit helpt uw Corgi te wennen aan het idee van alleen zijn zonder stress.
 3. Mentale stimulatie: Bied speelgoed en puzzels aan om de geest van uw Corgi actief te houden terwijl u weg bent. Dit voorkomt verveling en kan helpen bij het verminderen van eventuele angst.
 4. Fysieke activiteit: Zorg ervoor dat uw Corgi voldoende lichaamsbeweging heeft gehad voordat u vertrekt, zodat hij wat energie heeft verbruikt en mogelijk rustiger is tijdens uw afwezigheid.
 5. Veilige ruimte: Zorg voor een veilige en comfortabele omgeving voor uw Corgi terwijl u weg bent. Vermijd het achterlaten van gevaarlijke voorwerpen of stoffen binnen bereik.
 6. Routine: Probeer een consistente routine te handhaven bij het weggaan en thuiskomen, zodat uw Corgi weet wat hij kan verwachten.
 7. Monitoring: In het begin kunt u overwegen om uw Corgi te monitoren met behulp van een camera of babyfoon om zijn gedrag te observeren en eventuele problemen op te sporen.
 8. Gezelschap: Als uw Corgi moeite heeft met alleen zijn, kan het overwegen van een tweede huisdier als gezelschap een optie zijn.

Kan de Pembroke Welsh Corgi 8 uur alleen gelaten worden?

Ja, een volwassen Pembroke Welsh Corgi kan doorgaans 8 uur alleen gelaten worden, maar dit moet met zorg worden gedaan. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de hond voldoende lichaamsbeweging, mentale stimulatie en voedsel heeft voordat je vertrekt. Zorg ook voor toegang tot water en een comfortabele rustplek. Puppies en oudere honden kunnen echter minder tijd alleen doorbrengen en hebben mogelijk vaker pauzes en aandacht nodig. Het is altijd aan te raden om een hondensitter, familielid of buur in te schakelen als je langer dan 8 uur van huis bent om ervoor te zorgen dat je Corgi goed wordt verzorgd.

Hoe train je een Pembroke Welsh Corgi?

Het trainen van een Pembroke Welsh Corgi vereist geduld, consistentie en positieve trainingsmethoden. Hier zijn de stappen om een Corgi effectief te trainen:

 1. Begin vroeg: Begin met de training zodra u uw Corgi in huis haalt, zelfs als het een puppy is. Vroege socialisatie en training zijn cruciaal voor een goed opgevoede hond.
 2. Basiscommando's: Leer eerst basiscommando's zoals zitten, liggen, komen, blijf en laten vallen. Dit legt een sterke basis voor verdere training.
 3. Beloningssysteem: Gebruik positieve versterking door uw Corgi te belonen met traktaties, lof en aandacht wanneer hij gewenst gedrag vertoont. Vermijd straf, want dit kan angst of verwarring veroorzaken.
 4. Korte sessies: Houd trainingssessies kort en boeiend om de aandacht van uw Corgi vast te houden. Frequentere, korte sessies zijn vaak effectiever dan lange, vermoeiende sessies.
 5. Herhaling: Oefen regelmatig en herhaal commando's zodat uw Corgi ze begrijpt en onthoudt.
 6. Socialisatie: Introduceer uw Corgi aan verschillende mensen, dieren en situaties om socialisatie te bevorderen en angst voor het onbekende te voorkomen.
 7. Leibandtraining: Leer uw Corgi om netjes aan de lijn te lopen en te gehoorzamen tijdens wandelingen. Dit is belangrijk voor zowel veiligheid als comfort tijdens uitstapjes.
 8. Zindelijkheidstraining: Leer uw Corgi zindelijkheid door regelmatige plaspauzes, beloningen voor buiten plassen, en het begrijpen van zijn signalen wanneer hij moet.
 9. Geduld: Wees geduldig en begripvol. Elke hond leert in zijn eigen tempo, en soms kan het langer duren voordat een commando goed wordt begrepen.
 10. Consistentie: Wees consistent in uw commando's, beloningen en regels. Dit helpt uw Corgi om te begrijpen wat er van hem wordt verwacht.
 11. Professionele hulp: Als u problemen ondervindt of als uw Corgi gedragsproblemen vertoont, overweeg dan om een professionele hondentrainer te raadplegen voor begeleiding.

Hoe vaak blaft een Pembroke Welsh Corgi?

De frequentie waarmee een Pembroke Welsh Corgi blaft, kan variëren van hond tot hond en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder opvoeding, socialisatie, temperament en omgeving. Over het algemeen staan Corgi's bekend om hun waakzaamheid en neiging om te blaffen om verschillende redenen, zoals:

 1. Waakzaamheid: Corgi's hebben van nature een goede waakzaamheid en kunnen aanslaan als ze iets ongewoons opmerken in hun omgeving, zoals een vreemd geluid of een bezoeker.
 2. Spel en opwinding: Tijdens het spelen of als ze opgewonden zijn, kunnen Corgi's blaffen uit enthousiasme.
 3. Verveling: Als ze zich vervelen of niet voldoende mentale stimulatie krijgen, kunnen Corgi's gaan blaffen om aandacht te trekken.
 4. Alleen zijn: Sommige Corgi's kunnen blaffen wanneer ze alleen worden gelaten als teken van angst of ongemak.
 5. Communicatie: Honden gebruiken blaffen om te communiceren. Een Corgi kan bijvoorbeeld blaffen om aan te geven dat hij honger heeft, naar buiten moet of gewoon aandacht wil.

Wat is de behoefte aan mentale stimulatie van een Pembroke Welsh Corgi?

De behoefte aan mentale stimulatie van een Pembroke Welsh Corgi is vrij hoog. Deze honden staan bekend om hun intelligentie en actieve geest, en ze gedijen goed wanneer ze worden uitgedaagd en bezig worden gehouden. Hier zijn enkele manieren om de mentale stimulatiebehoefte van een Corgi te vervullen:

 1. Puzzels en speelgoed: Bied interactieve puzzels en speelgoed aan die uw Corgi moet oplossen om beloningen te krijgen. Dit stimuleert hun denkvermogen.
 2. Trainingssessies: Houd regelmatig korte trainingssessies om nieuwe commando's en trucs te leren. Corgi's genieten van het gebruik van hun hersenen en leren graag nieuwe dingen.
 3. Geurwerk: Introduceer geurwerkactiviteiten waarbij uw Corgi naar verborgen traktaties of speelgoed moet zoeken. Dit benut hun sterke reukvermogen en mentale capaciteit.
 4. Agility: Overweeg om uw Corgi deel te laten nemen aan agilitytraining of -wedstrijden, waarbij ze fysieke en mentale uitdagingen moeten aangaan.
 5. Routinewijzigingen: Varieer uw dagelijkse wandelroutes en activiteiten om uw Corgi nieuwe prikkels te bieden en verveling te voorkomen.
 6. Sociale interactie: Laat uw Corgi regelmatig tijd doorbrengen met andere honden of mensen om hun sociale en mentale vaardigheden te verbeteren.

Wat zijn de rasstandaarden van de Pembroke Welsh Corgi?

De rasstandaarden voor de Pembroke Welsh Corgi worden vaak vastgesteld door officiële instanties zoals rasverenigingen en kennelclubs. Hier zijn de belangrijkste rasstandaarden voor de Pembroke Welsh Corgi, waarbij zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken worden vermeld:

Algemeen Uiterlijk:

 • Gewicht (Mannelijk): Ongeveer 12-13 kg.
 • Gewicht (Vrouwelijk): Ongeveer 11-12 kg.
 • Hoogte (Mannelijk): Ongeveer 25-30 cm aan de schouder.
 • Hoogte (Vrouwelijk): Ongeveer 25-30 cm aan de schouder.

Hoofd:

 • Het hoofd moet in verhouding staan tot de grootte van de hond, met een scherp maar vriendelijk uiterlijk.
 • De schedel is vlak en breed tussen de oren, met een duidelijke stop.
 • De snuit is recht en puntig, met goed ontwikkelde kaken.

Oren:

 • De oren zijn klein, rechtopstaand en puntig van vorm.
 • Ze worden naar voren gedragen en geven de hond een alerte uitdrukking.

Ogen:

 • De ogen zijn middelgroot, ovaal van vorm en donkerbruin van kleur.
 • Ze moeten een levendige en intelligente uitdrukking hebben.

Lichaam:

 • Het lichaam is compact, met een rechte rug en een goed opgetrokken buik.
 • De borst is diep en breed, met goed gewelfde ribben.

Poten:

 • De voorpoten zijn recht en stevig, met compacte voeten.
 • De achterpoten zijn krachtig en goed gespierd.

Staart:

 • De staart is kort, recht en wordt normaal gesproken aangeboren (stomp).
 • In sommige gevallen kan de staart lang zijn, maar deze moet nooit over de rug worden gedragen.

Vacht:

 • De vacht is middellang, recht en dicht.
 • Het heeft een waterafstotende ondervacht en kan rood, sable, zwart en tan of driekleurig (zwart, wit en bruin) zijn.

Dit zijn de belangrijkste rasstandaarden voor de Pembroke Welsh Corgi volgens erkende kennelclubs en rasverenigingen.

Wat is de algemene informatie over de Pembroke Welsh Corgi?

De Pembroke Welsh Corgi is een kleine tot middelgrote hond met een herkenbare verschijning en een rijke geschiedenis. Hier is algemene informatie over dit ras:

Grootte:

 • Mannelijk: Ongeveer 25-30 cm aan de schouder.
 • Vrouwelijk: Ongeveer 25-30 cm aan de schouder.

Gewicht:

 • Mannelijk: Ongeveer 12-13 kg.
 • Vrouwelijk: Ongeveer 11-12 kg.

Levensverwachting:

 • Gemiddeld 12-15 jaar.

Uiterlijk:

 • Het ras heeft een compacte en langwerpige lichaamsbouw met een rechte rug.
 • De vacht is middellang, recht en dicht, met kleuren zoals rood, sable, zwart en tan of driekleurig (zwart, wit en bruin).
 • De oren zijn klein, rechtopstaand en puntig.
 • De staart is kort en kan aangeboren (stomp) of lang zijn.

Persoonlijkheid:

 • Intelligent: Pembroke Welsh Corgi's staan bekend om hun slimheid en behoren tot de intelligentste hondenrassen.
 • Loyaal: Ze hebben een sterke loyaliteit jegens hun eigenaren en vormen sterke banden.
 • Waakzaam: Corgi's hebben een goede waakzaamheid en kunnen uitstekende waakhonden zijn.
 • Energiek: Ze hebben een behoorlijke hoeveelheid energie en houden van fysieke activiteiten.

Geschiedenis:

 • De Pembroke Welsh Corgi is afkomstig uit Wales en heeft een lange geschiedenis als veehoederhond.
 • Ze zijn nauw verwant aan de Cardigan Welsh Corgi, maar worden beschouwd als een apart ras.
 • Hun wortels gaan terug tot de 12e eeuw en ze werden traditioneel gebruikt om vee te drijven.

Verzorging:

 • De vacht van een Corgi vereist regelmatig borstelen om klitten en verharing te verminderen.
 • Dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie zijn essentieel om verveling te voorkomen.
 • Vanwege hun lange ruggen moeten ze voorzichtig worden behandeld om rugletsel te voorkomen.

Gezondheid:

 • Pembroke Welsh Corgi's zijn over het algemeen gezonde honden, maar ze kunnen gevoelig zijn voor gewichtstoename, wat rugproblemen kan veroorzaken.
 • Ze kunnen vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie, oogproblemen en degeneratieve myelopathie.

Waar kun je een Pembroke Welsh Corgi kopen of adopteren?

Je kunt een Pembroke Welsh Corgi kopen bij erkende fokkers of overwegen om er een te adopteren via een rescue-organisatie. Het is belangrijk om zorgvuldig onderzoek te doen en met verantwoordelijke fokkers of reddingsgroepen samen te werken om een gezonde en gelukkige Corgi te vinden. Je kunt op de volgende plaatsen zoeken:

 1. Fokkers: Zoek naar erkende Pembroke Welsh Corgi-fokkers bij de Nederlandse rasvereniging voor Corgi's of andere betrouwbare bronnen. Zorg ervoor dat de fokker voldoet aan de gezondheids- en welzijnsnormen voor honden en vraag om referenties.
 2. Dierenasiels en reddingsgroepen: Overweeg om een Pembroke Welsh Corgi te adopteren bij een dierenasiel of een Corgi-rescue-organisatie. Dit kan een geweldige manier zijn om een hond in nood een liefdevol thuis te bieden.
 3. Online platforms: Wees voorzichtig bij het gebruik van online advertenties om een Corgi te kopen, omdat niet alle verkopers betrouwbaar zijn. Als je online zoekt, zorg er dan voor dat je grondig onderzoek doet naar de verkoper en de herkomst van de hond.

Welke reddingsclubs zijn er voor Pembroke Welsh Corgis?

In Nederland zijn er verschillende reddingsclubs en organisaties die zich inzetten voor de opvang en herplaatsing van Pembroke Welsh Corgi's en andere hondenrassen. Enkele bekende Corgi-reddingsclubs en organisaties zijn:

 1. Nederlandse Welsh Corgi Club: Deze Nederlandse rasvereniging voor Pembroke Welsh Corgi's heeft soms informatie over Corgi's die beschikbaar zijn voor adoptie of herplaatsing. Ze kunnen ook verwijzen naar gerenommeerde fokkers en rescue-organisaties.
 2. Hondenopvang Rosa: Deze algemene hondenopvangorganisatie in Nederland herbergt verschillende hondenrassen, waaronder Corgi's, die op zoek zijn naar nieuwe huizen.
 3. Dierenasiels en -opvangcentra: Naast specifieke Corgi-reddingsorganisaties, kun je ook lokale dierenasiels en -opvangcentra raadplegen voor adoptiemogelijkheden. Ze hebben soms Corgi's beschikbaar voor adoptie of herplaatsing.

Wat is de geschiedenis van de Pembroke Welsh Corgi?

De geschiedenis van de Pembroke Welsh Corgi gaat terug tot enkele eeuwen geleden en is nauw verbonden met de geschiedenis van Wales. Hier zijn de belangrijkste punten over de geschiedenis van dit ras:

 1. Oorsprong: De Pembroke Welsh Corgi is een van de twee Corgi-rassen, waarbij de andere de Cardigan Welsh Corgi is. De exacte oorsprong van beide rassen is niet volledig bekend, maar ze worden al eeuwenlang in Wales gefokt.
 2. Veehoederhond: De Pembroke Welsh Corgi werd oorspronkelijk gefokt als een veehoederhond op boerderijen in Wales. Ze waren verantwoordelijk voor het drijven en hoeden van vee, zoals koeien en schapen.
 3. Koningin Elizabeth II: Dit ras kreeg internationale bekendheid door koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk, die verschillende Pembroke Welsh Corgi's heeft gehad sinds haar jeugd. Haar liefde voor de Corgi heeft bijgedragen aan hun populariteit over de hele wereld.
 4. Verschillen met Cardigan Welsh Corgi: Hoewel beide Corgi-rassen vergelijkbare wortels hebben, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen hen. De Pembroke heeft meestal een kortere staart dan de Cardigan, en ze hebben ook andere fysieke en temperamentverschillen.
 5. Rasstandaarden: De Pembroke Welsh Corgi heeft specifieke rasstandaarden die zijn vastgesteld door rasverenigingen en kennelclubs om de kenmerken en kwaliteiten van het ras te definiëren.
 6. Populaire huisdieren: Tegenwoordig zijn Pembroke Welsh Corgi's geliefde huisdieren vanwege hun intelligente en aanhankelijke aard. Ze zijn ook populair in hondenshows en andere evenementen vanwege hun unieke uiterlijk en persoonlijkheid.

Wat zijn de gemiddelde onderhoudskosten voor een Pembroke Welsh Corgi?

De gemiddelde onderhoudskosten voor een Pembroke Welsh Corgi kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals de gezondheid van de hond, locatie en persoonlijke keuzes van de eigenaar. Hier is een geschatte breakdown van de jaarlijkse kosten:

 1. Voeding: Gemiddeld kost goede kwaliteit hondenvoeding voor een Corgi ongeveer €40 tot €60 per maand, wat neerkomt op ongeveer €480 tot €720 per jaar.
 2. Dierenartszorg: Jaarlijkse basisgezondheidscontroles, vaccinaties en preventieve medicijnen zoals ontworming en vlooien- en tekenbehandelingen kunnen ongeveer €200 tot €300 per jaar bedragen.
 3. Training en socialisatie: De kosten voor gehoorzaamheidstraining en socialisatielessen kunnen variëren, maar gemiddeld kunt u rekenen op €100 tot €300 per jaar.
 4. Verzorging en benodigdheden: Dit omvat kosten voor borstels, shampoo, nagelknippers, hondenspeelgoed, riemen, enzovoort. Dit kan ongeveer €100 tot €200 per jaar zijn.
 5. Verzekering: Hondenverzekering kan variëren afhankelijk van de dekking en het beleid, maar gemiddeld kunt u rekenen op ongeveer €200 tot €500 per jaar.
 6. Registratie en licenties: Dit omvat kosten voor hondenregistratie en vergunningen, die kunnen variëren afhankelijk van uw locatie, maar meestal ongeveer €30 tot €50 per jaar zijn.
 7. Voedingssupplementen en traktaties: De kosten hiervoor kunnen variëren, maar gemiddeld kunt u rekenen op ongeveer €50 tot €100 per jaar.
 8. Hondenoppas of uitlaatservice: Als u deze diensten gebruikt wanneer u niet thuis bent, kunnen de kosten variëren, maar gemiddeld kunt u rekenen op ongeveer €300 tot €600 per jaar.

Het totale jaarlijkse kostenplaatje voor het onderhoud van een Pembroke Welsh Corgi kan dus variëren, maar ligt meestal tussen €1.200 en €2.200 of meer.

Hoe kies je een goede naam voor je Pembroke Welsh Corgi?

Het kiezen van een goede naam voor je Pembroke Welsh Corgi is belangrijk, aangezien dit de identiteit van je hond zal bepalen. Hier zijn enkele tips om je te helpen een geschikte naam te kiezen:

 1. Korte en duidelijke naam: Kies een naam die kort en gemakkelijk uit te spreken is. Honden reageren vaak beter op namen die uit één of twee lettergrepen bestaan.
 2. Uniekheid: Zorg ervoor dat de naam niet te veel lijkt op andere veelvoorkomende commando's of woorden die je hond zou kunnen horen, om verwarring te voorkomen.
 3. Persoonlijkheid van de hond: Overweeg de persoonlijkheid, het gedrag en de kenmerken van je Corgi. Misschien past een naam die hun karakter weerspiegelt, zoals "Brave" of "Joy," goed bij hen.
 4. Rasoverwegingen: Omdat de Pembroke Welsh Corgi een Welshe oorsprong heeft, kun je overwegen om een naam te kiezen die verwijst naar Wales of de Keltische cultuur.
 5. Betekenisvolle namen: Sommige eigenaren geven de voorkeur aan namen die een speciale betekenis hebben, zoals namen die verwijzen naar geliefde plaatsen, beroemde personen of specifieke gebeurtenissen.
 6. Probeer het uit: Test de naam uit om te zien hoe je hond erop reageert. Sommige namen passen gewoon goed bij een bepaalde hond en voelen natuurlijker aan.
 7. Vermijd negatieve connotaties: Zorg ervoor dat de naam geen negatieve connotaties heeft of ongelukkige associaties oproept.
 8. Tijdloosheid: Overweeg of de naam tijdloos is en goed zal passen bij je Corgi, ongeacht zijn leeftijd.
 9. Leuke namen: Veel eigenaren kiezen leuke namen voor hun Corgi's vanwege hun speelse aard. Namen zoals "Pippin" of "Biscuit" kunnen charmant zijn.
 10. Favoriete namen: Het is tenslotte jouw keuze, dus kies een naam waar je van houdt en die goed bij je hond past.

Wat zijn de verschillende soorten Pembroke Welsh Corgis?

De Pembroke Welsh Corgi is een enkel ras, maar binnen dit ras kunnen er verschillen zijn in kleur en vachtmarkeringen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende kleurvariëteiten en markeringen bij Pembroke Welsh Corgi's:

 1. Rood: Dit is een van de meest voorkomende kleuren bij Pembroke Welsh Corgi's. Ze hebben een diepe rode vacht met witte markeringen op hun poten, borst, nek en snuit.
 2. Sable: Sable Corgi's hebben een basis van donkerdere kleur (zoals zwart of roodachtig bruin) met lichtere strepen en markeringen.
 3. Zwart en Tan: Deze Corgi's hebben een zwarte vacht met tan (bruinachtige) markeringen op hun benen, snuit, wangen en boven de ogen.
 4. Driekleurig: Driekleurige Corgi's hebben een combinatie van zwart, wit en tan markeringen. Ze hebben meestal een zwarte vacht met wit op de borst, nek, poten en snuit, samen met tan markeringen op specifieke gebieden.
 5. Blauw Merle: Hoewel minder vaak voorkomend, zijn er ook blauw merle Pembroke Welsh Corgi's. Ze hebben een marmerachtige blauwgrijze vacht met zwarte markeringen en tan accenten op vergelijkbare gebieden als de zwarte en tan variëteit.
 6. Sable Merle: Sable merle Corgi's hebben een sable basiskleur met merle-patronen, wat resulteert in een unieke en gevlekte uitstraling.

Welke hondenrassen lijken op de Pembroke Welsh Corgi?

Hoewel elke hond uniek is, zijn er enkele hondenrassen die qua uiterlijk, grootte of persoonlijkheid enigszins op de Pembroke Welsh Corgi kunnen lijken. Hier zijn enkele van die rassen:

 1. Cardigan Welsh Corgi: De Cardigan Welsh Corgi is nauw verwant aan de Pembroke en deelt veel fysieke kenmerken, zoals de korte poten en de lange rug. Het belangrijkste verschil is dat de Cardigan meestal een langere staart heeft en soms wat groter is dan de Pembroke.
 2. Shiba Inu: Shiba Inu's zijn vergelijkbaar in grootte en hebben een vergelijkbare zelfverzekerde houding. Ze hebben echter een ander uiterlijk, met een vosachtig gezicht en een rechtopstaande staart.
 3. Australische Herder: De Australische Herder heeft een vergelijkbare grootte en energieniveau. Ze delen de intelligentie en de behoefte aan lichaamsbeweging met de Corgi, maar hebben een andere vacht en oorsprong.
 4. Border Collie: Border Collies zijn intelligent en energiek, net als Corgi's. Ze zijn meestal groter en hebben een ander vachttype, maar delen de liefde voor activiteit en training.
 5. Australian Cattle Dog: Dit ras heeft vergelijkbare werk- en hoede-ervaringen als de Corgi en is meestal vergelijkbaar in grootte. Ze hebben echter een ander uiterlijk en vacht.
 6. Duitse Pinscher: Dit ras heeft een vergelijkbare grootte en energieniveau, maar heeft een gladdere vacht en een ander uiterlijk.

Over de Auteur

sanne-dekker
Sanne Dekker
Hondentrainer

Sanne is geboren en getogen in Breda, en heeft altijd al een grote liefde gehad voor honden. Haar ouders, die inmiddels met pensioen zijn, hebben beiden als dierenarts gewerkt toen ze opgroeide, wat haar interesse in dierverzorging al vroeg heeft aangewakkerd.

Ook Interessant