australian-cattle-dog-hondenras-verzorging-gezin-sociaal-leven-fysieke-kenmerken-dieet-informatie

Australian Cattle Dog Hondenras Verzorging, Karakter, Raskenmerken en Dieet informatie

sanne-dekker
Geschreven door Sanne Dekker | Hondentrainer
FACT CHECKED door Lieke Smit
Laatste update: 1 juni 2023

Australian Cattle Dogs zijn buitengewoon intelligent, actief en krachtig. Europese kolonisten hebben dit ras gefokt voor gebruik op boerderijen, waar ze nog steeds dienen als herdershonden. Veehonden zijn enthousiaste werkers en maken integraal deel uit van het gezin. Ze zijn in staat om zelfstandig beslissingen te nemen, blinken uit in probleemoplossing en genieten ervan om de leiding te nemen. Verwacht dus dergelijke karaktereigenschappen te zien tijdens het spelen met ze. Het is van belang om de Australian Cattle Dog zorgvuldig te trainen om zich precies te gedragen zoals verwacht wordt, vooral wanneer ze met kinderen bezig zijn.

Je kent deze honden misschien onder een van hun andere namen: ACD, Cattle Dog, Cow Dog, Australian Heeler, Blue Heeler, Red Heeler, Queensland Heeler en Halls Heeler, die genoemd zijn naar veehondenfokkers uit de koloniale tijd. Officieel staan ze bekend als de Australian Cattle Dog; de term "Heeler" komt voort uit hun vaardigheid om vee te hoeden door aan hun hielen te bijten. De levensverwachting van dit ras ligt tussen 12 en 16 jaar. Zowel mannelijke als vrouwelijke Australian Cattle Dogs wegen tussen de 15 en 22 kg en hebben een schofthoogte van 43 tot 51 centimeter.

Wat zijn de raskenmerken en eigenschappen van de Australische Veedrijvershond?

De Australische Veedrijvershond, ook wel bekend als de Australian Cattle Dog of Blue Heeler, is een middelgroot ras dat oorspronkelijk is gefokt voor het hoeden van vee in Australië. Het ras heeft een aantal kenmerkende eigenschappen:

 1. Uiterlijk: De Australische Veedrijvershond is een compacte en gespierde hond. Ze hebben een middelgroot lichaam met een rechthoekige bouw. De vacht is dik en weerbestendig, meestal in de kleuren blauw of rood, soms met gevlekte of gestroomde patronen. Ze hebben een kenmerkende "masker" -tekening op het gezicht.
 2. Intelligentie: Deze honden worden beschouwd als zeer intelligent. Ze zijn alert, attent en hebben een scherpe geest. Dit maakt ze uitstekende werkhonden en ze leren snel nieuwe commando's en taken.
 3. Energiek en actief: De Australische Veedrijvershond is een zeer energiek ras dat veel beweging en mentale stimulatie nodig heeft. Ze hebben een hoge uithoudingsvermogen en zijn dol op activiteiten zoals rennen, wandelen, spelen en werken. Ze gedijen goed in een omgeving waar ze voldoende ruimte hebben om te bewegen.
 4. Werkethiek: Vanwege hun oorspronkelijke doel als veehoeders zijn Australische Veedrijvershonden zeer toegewijd en hardwerkend. Ze hebben een sterke werkethiek en zijn vastberaden in het voltooien van taken. Ze gedijen goed wanneer ze een taak hebben om aan te werken en hebben een natuurlijk instinct om vee te hoeden.
 5. Beschermend en loyaal: Deze honden hebben een sterke beschermende instincten en zijn vaak loyaal aan hun gezin. Ze kunnen gereserveerd zijn tegenover vreemden en hebben de neiging om een sterke band te vormen met hun eigenaar. Ze staan bekend om hun waakzaamheid en zullen hun gezin beschermen als ze denken dat er gevaar dreigt.
 6. Sociale interactie: Australische Veedrijvershonden hebben behoefte aan voldoende socialisatie en training vanaf jonge leeftijd. Ze kunnen gereserveerd zijn tegenover vreemden en andere dieren als ze niet goed gesocialiseerd zijn. Met de juiste training en blootstelling kunnen ze echter goed omgaan met andere huisdieren en kinderen.

Het is belangrijk op te merken dat individuele honden binnen het ras variaties kunnen vertonen in temperament en gedrag. Een goede socialisatie, training en regelmatige lichaamsbeweging zijn essentieel voor het houden van een evenwichtige en gelukkige Australische Veedrijvershond.

Hoe intelligent zijn Australische Veehonden?

Australische Veehonden, ook bekend als Australian Cattle Dogs, staan bekend om hun hoge intelligentie. Ze behoren tot de meest intelligente hondenrassen. In feite worden ze vaak vermeld in de top 10 van intelligentste hondenrassen.

De intelligentie van Australische Veehonden maakt ze zeer geschikt voor werkgerelateerde taken en uitdagende taken. Ze hebben een scherpe geest en zijn zeer alert. Deze honden hebben het vermogen om snel nieuwe commando's te leren en complexe taken uit te voeren. Ze zijn ook in staat om problemen op te lossen en zich aan te passen aan verschillende situaties.

Vanwege hun hoge intelligentie hebben Australische Veehonden ook mentale stimulatie nodig. Ze hebben behoefte aan uitdagende activiteiten en taken om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen. Als ze niet voldoende mentale stimulatie krijgen, kunnen ze destructief gedrag vertonen of ongewenste gewoonten ontwikkelen.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel Australische Veehonden zeer intelligent zijn, dit ook betekent dat ze een sterke eigen wil hebben. Ze hebben een duidelijke leiderschapsstructuur en hebben behoefte aan consistente, positieve training en een ervaren eigenaar die in staat is om met hun intelligentie en energie om te gaan.

Al met al kunnen we zeggen dat Australische Veehonden zeer intelligent zijn en de potentie hebben om uit te blinken in verschillende taken en uitdagingen.

Wat is de gemiddelde levensverwachting van een Australische Veedrijvershond?

De gemiddelde levensverwachting van een Australische Veedrijvershond ligt over het algemeen tussen de 12 en 15 jaar. Dit is echter een geschatte levensduur en kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder genetica, gezondheid, levensstijl en verzorging.

Met goede zorg en gezonde levensstijl keuzes kunnen sommige Australische Veedrijvershonden zelfs nog langer leven. Het is belangrijk om een goede voeding te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven, regelmatige veterinaire controles uit te voeren en eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig te behandelen. Door een gezonde levensstijl te bevorderen en preventieve zorg toe te passen, kunnen eigenaren de levensduur van hun Australische Veedrijvershond positief beïnvloeden.

Het is echter belangrijk op te merken dat sommige Australische Veedrijvershonden vatbaar kunnen zijn voor bepaalde erfelijke gezondheidsproblemen, zoals heupdysplasie, doofheid en oogproblemen. Door zorgvuldig te fokken en de juiste gezondheidstests uit te voeren voordat men besluit om te fokken, kunnen fokkers helpen bij het verminderen van deze gezondheidsproblemen en het verbeteren van de algehele gezondheid van het ras.

Als eigenaar is het belangrijk om bewust te zijn van de gezondheidsbehoeften van het ras en om een goede relatie met een dierenarts op te bouwen om de gezondheid van je Australische Veedrijvershond te ondersteunen en eventuele problemen tijdig aan te pakken.

Wat kun je verwachten bij de verzorging van een Australische Veedrijvershond?

Het verzorgen van een Australische Veedrijvershond vereist enige toewijding en aandacht. Hier zijn enkele aspecten waar je rekening mee moet houden bij de verzorging van dit ras:

 1. Vachtverzorging: De vacht van een Australische Veedrijvershond is dik en weerbestendig. Ze werpen het hele jaar door matig af. Het is aan te raden om hun vacht regelmatig te borstelen, minstens eenmaal per week, om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen. Tijdens het verharen, wat meestal twee keer per jaar gebeurt, kan dagelijks borstelen nodig zijn. Let ook op de hygiëne van de oren en nagels van je hond.
 2. Lichaamsbeweging: Australische Veedrijvershonden zijn zeer actieve en energieke honden die veel beweging nodig hebben. Ze gedijen goed met dagelijkse lichaamsbeweging, zoals lange wandelingen, rennen, spelen en uitdagingen zoals behendigheidstraining. Ze hebben een sterke behoefte aan fysieke en mentale stimulatie om verveling en destructief gedrag te voorkomen.
 3. Training en socialisatie: Deze honden zijn intelligent en hebben mentale stimulatie nodig. Ze reageren goed op positieve trainingsmethoden die consistentie en duidelijkheid bieden. Ze zijn vaak gevoelig voor de stemming van hun eigenaar, dus positieve bekrachtiging en beloningen werken meestal het beste. Socialisatie is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat ze goed omgaan met andere honden, mensen en situaties.
 4. Gezondheid en dierenartsbezoeken: Reguliere veterinaire controles zijn essentieel om de gezondheid van je Australische Veedrijvershond te waarborgen. Zorg ervoor dat ze up-to-date zijn met vaccinaties, vlooien- en tekenpreventie en ontwormingsbehandelingen. Het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan hun dieet en gewicht om overgewicht te voorkomen.
 5. Mentale stimulatie: Naast lichaamsbeweging hebben Australische Veedrijvershonden ook mentale stimulatie nodig. Dit kan worden bereikt door middel van puzzelspeelgoed, hersenwerk, gehoorzaamheidstraining, trucjes aanleren en andere activiteiten die hun geest bezighouden. Dit helpt verveling te voorkomen en helpt bij het behouden van een evenwichtige en gelukkige hond.

Hoe groot is een Australische Veedrijvershond?

Een Australische Veedrijvershond, ook bekend als Australian Cattle Dog of Blue Heeler, is een middelgroot ras. Hier zijn de correcte richtlijnen voor de grootte van dit ras:

Hoogte: De gemiddelde schofthoogte van een volwassen Australische Veedrijvershond varieert tussen de 43 en 51 centimeter voor reuen, en tussen de 43 en 48 centimeter voor teven.

Gewicht: Het gewicht van een volwassen Australische Veedrijvershond varieert meestal tussen de 15 en 22 kilogram. Reuen hebben over het algemeen een iets groter gewicht dan teven.

Waar staan Australische Veehonden om bekend?

Deze uniek ogende veehonden staan niet alleen bekend om hun prachtige vachtkleuren, maar ook om hun intelligentie en energieke aard, waardoor ze ontegenzeggelijk een van de beste boerderijhonden ter wereld zijn. De Australische Veedrijvershond werd gefokt door zorgvuldig verschillende Collie rassen, Dalmatiërs en Dingo's te kruisen. Een van de redenen waarom de ACD nog steeds een van de beste veedrijvershond ter wereld is, is zijn combinatie van solide kudde-instinct, moed en ruwe kracht. De onderhoudsarme vacht van de Heeler is perfect voor het leven op de boerderij, terwijl zijn sterke, atletische bouw de Cattle Dog helpt de ontberingen van het hoeden van vee aan te kunnen. Heelers werden gefokt om vee over lange afstanden te drijven, een instinct dat nog steeds diepgeworteld zit in Cattle Dogs, die sinds hun geboorte gezelschapshonden zijn in gezinnen.

Is de Australische Veedrijvershond goed voor de jacht?

De Australische Veedrijvershond is van oorsprong gefokt voor het hoeden en drijven van vee, in plaats van voor jachtdoeleinden. Hoewel ze van nature zeer energiek, intelligent en vastberaden zijn, zijn ze niet specifiek gefokt voor de jacht.

Dat gezegd hebbende, kunnen individuele Australische Veedrijvershonden wel enige vaardigheden en eigenschappen hebben die nuttig kunnen zijn bij bepaalde vormen van jacht. Hun hoge intelligentie en trainbaarheid kunnen hen helpen om nieuwe commando's en taken snel te leren, wat van pas kan komen bij jachtoefeningen.

Sommige eigenaren van Australische Veedrijvershonden gebruiken ze mogelijk voor activiteiten zoals speurwerk, gehoorzaamheidswedstrijden en zelfs enkele vormen van jachttraining. Ze kunnen worden getraind om samen te werken met een jager en bepaalde taken uit te voeren, zoals het ophalen van wild of het volgen van geursporen.

Het is echter belangrijk op te merken dat, omdat de Australische Veedrijvershond geen traditioneel jachtras is, ze misschien niet de specifieke jachteigenschappen hebben die worden gevonden bij rassen die speciaal voor de jacht zijn gefokt. Als je specifiek op zoek bent naar een hond voor de jacht, zijn er andere rassen die beter geschikt kunnen zijn voor dat doel.

Houdt de Australische Veedrijvershond van water?

Zeker, Australian Cattle Dogs zijn dol op water en zijn uitstekende zwemmers. Ze genieten van het buitenleven en zijn perfect voor activiteiten op het water. Als je op zoek bent naar een metgezel voor je buitenavonturen, dan is dit het ideale hondenras voor jou. Ze zullen enthousiast met je gaan wandelen, varen, kamperen en zwemmen.

Zijn Australische Veehonden goed in koud weer?

Ja, Australische veehonden kunnen goed tegen de kou. De Australische Veedrijvershond is uitzonderlijk winterhard en past zich goed aan koude omstandigheden aan, en kan temperaturen onder het vriespunt aan. De hakhonden zijn door hun dubbele vacht bijzonder goed beschermd tegen kou, wind, regen en sneeuw. Hun dichte ondervacht isoleert en tilt de bovenvacht slechts lichtjes op van de huid. De ondervacht zorgt ervoor dat de bovenvacht water afstoot en de wind buiten houdt, zodat deze niet in contact komt met de warme, droge huid. Niettemin zijn Australische Veedrijvershonden de perfecte keuze voor een metgezel in de buitenlucht bij koud weer. Hij zal graag met je wandelen, rennen, jagen en spelen tot je klaar bent om weer naar binnen te komen om op te warmen. Gezien zijn grote loyaliteit en verlangen om aan je zijde te staan, is hij misschien zelfs bereid om langer in de kou te staan dan nodig is. Als de temperatuur daalt en de tijd verstrijkt, eist de kou zijn tol van het lichaam, zowel van de hond als van de mens. Het is belangrijk om te weten wanneer het te koud is en wanneer je lang genoeg buiten bent geweest. Let op een paar waarschuwingssignalen om te weten wanneer het tijd is om op te warmen.

Welke rassen zijn gebruikt bij het kruisen van de Australische Veehonden?

Australian Cattle Dogs zijn het resultaat van de kruising van Blue Merle en Australian Dingo door Britse kolonisten in Australië aan het eind van de 19e eeuw. Deze werkhonden zijn zeer energiek en houden van rennen. Engelse herdershondenrassen hadden niet het uithoudingsvermogen om lange dagen onder de hete Australische zon te werken en honderden kilometers vee te dragen, dus werden ze gekruist met inheemse dingo's. Volgens sommige studies gaan de voorouders van de Australische dingo terug tot 1500 voor Christus. De dingo werd gedomesticeerd en uiteindelijk gebruikt om vee onder controle te houden. Later werden Heelers gekruist met Dalmatiërs, Collies en Kelpies om de gewenste eigenschappen te verkrijgen.

Hoe ziet een Australische Veedrijvershond eruit?

De Australische Veedrijvershond is compact, robuust en staat stevig op zijn poten. De dingo-afkomst wordt gekenmerkt door een brede en gebogen schedel en een krachtige kop. De wangen zijn gespierd en de snuit en kaken zijn krachtig. Ze hebben middelgrote oren, puntige tanden en een waakzame, op hun hoede zijnde uitdrukking die hen een intimiderende uitstraling geeft. In tegenstelling tot andere honden heeft de Cattle Dog een gespierde nek met een aanzienlijke massa. De borst is diep en de schouders zijn breed. De staart hangt ter hoogte van de sprongen en is laag aangezet. Mannetjes zijn iets groter dan vrouwtjes en bereiken een schofthoogte van 43 tot 51 centimeter. De twee verschillende kleurschema's van de Cattle Dogs zijn rood gespikkeld en blauw.

Worden Australische Veehonden zwart geboren?

Nee, Australische Veedrijverspuppy's worden niet zwart geboren. Interessant is dat Cattle Dog pups bij de geboorte een volledig witte vacht hebben, en hun Dalmatische erfenis kan verantwoordelijk zijn voor dit kenmerk. Na zes weken is een sterk patroon te zien in de vacht van de pup en begint de kleur snel te veranderen.

Wat is het verschil tussen een Ierse Water Spaniel en een Australische Veedrijvershond?

De Irish Water Spaniel komt oorspronkelijk uit Ierland, maar de Australian Cattle Dog is een ras uit Australië. Over het geheel genomen is de Ierse Water Spaniel groter dan de ACD. De Spaniel kan 4 centimeter groter zijn dan de Australian Cattle Dog, en hij kan ook tot 14 kg meer wegen dan de Australian Heeler. De levensverwachting van de Irish Water Spaniel is drie jaar korter dan die van de Australian Cattle Dog. Beide rassen hebben tot zeven pups per nest, hoewel er meestal vijf worden gemeld. De Australian Cattle Dog is minder onderhoudsgevoelig dan de Irish Water Spaniel.

Wat is het verschil tussen een Australian Cattle Dog en een Boykin Spaniel?

De Boykin Spaniel is een Amerikaans ras, maar Australian Cattle Dogs worden gefokt in Australië. Boykin Spaniels en Australian Cattle Dogs hebben een schofthoogte van 15 tot 20 centimeter en een vergelijkbaar gewicht van 36 tot 46 kilogram, hoewel Australian Cattle Dogs soms een halve of een kilo minder wegen dan Boykin Spaniels. De levensduur van de Amerikaanse Boykin Spaniel ligt tussen 14 en 16 jaar, die van de Cattle Dog tussen 13 en 15 jaar. De nestgrootte van de Spaniel ligt tussen 5 en 7, terwijl de Veedrijvershond tussen 1 en 7 pups per nest heeft. De verzorging van de ACD vergt minder inspanning dan die van de Boykin Spaniel.

Hoe gaan Australian Cattle Dogs om met het gezin?

De Australische Veedrijvershond staat bekend om zijn trouwe aard, intelligentie en eindeloze energie. Deze honden zijn altijd op hun hoede en beschermen hun eigenaars en hun bezittingen. Ondanks hun onafhankelijkheid passen ze zich goed aan gestructureerde training aan, vooral als de trainer het spannend en uitdagend maakt. Ze voelen zich op hun gemak als ze een taak te doen hebben. Aangezien ze oorspronkelijk werden gefokt voor het hoeden van vee, waarbij ze zich vastmaakten aan de hielen van het vee, is bekend dat ze zich vastmaken aan de hielen van rennende kinderen.

Net als de meeste andere herdershonden kunnen Australian Cattle Dogs de enige hond zijn in de familie. Ze zijn ook erg onafhankelijk en hebben niet veel aai of genegenheid nodig. Ze kunnen echter zeer vasthoudend en volhardend zijn, dus een positieve behandeling en feedback zullen ongetwijfeld een verschil maken. Soms kan hun kudde-instinct plotseling toeslaan. Ze kunnen familieleden "drijven" of hen licht op de hielen zitten als ze iets willen.

Hoe gaan Australian Cattle Dogs om met andere honden?

Aangezien Australische Veehonden, zoals hun naam al aangeeft, oorspronkelijk werden gefokt om vee te hoeden, nemen ze vaak graag een dominante rol in sociale situaties. De Veedrijvershond is waakzaam en vaak wantrouwend naar vreemden toe, dus het is belangrijk om ze van jongs af aan te socialiseren zodat ze niet te agressief worden. Buiten hun roedel kan het kuddegedrag van een Veedrijvershond tegenover andere honden agressief en fel zijn, vooral tegenover hetzelfde geslacht. In gezelschap van andere honden kunnen ze vastbesloten zijn om "de baas" te zijn en zijn ze over het algemeen eenzijdig gericht op hun behoefte om andere honden te domineren.

Het dominante gedrag van de Heeler is het duidelijkst bij kleinere of jongere honden. In deze gevallen kunnen Heelers proberen de andere hond onder controle te krijgen door kudde- en contactgedrag, bijvoorbeeld door zich vast te klampen aan de hielen van de andere hond. Deze kuddeactiviteit kan zich ook uitstrekken tot andere kleine dieren zoals katten, kippen en zelfs menselijke kinderen. Als heelers echter als pup worden opgevoed met andere huisdieren zoals katten, hamsters, konijnen, enz. kunnen ze daar harmonieus mee samenleven.

Kunnen Australian Cattle Dogs met katten overweg?

Veehonden hebben een instinctieve prooidrift en eekhoorns, katten en andere kleine dieren fascineren hen. Als je de Heeler van pup af aan opvoedt met andere huisdieren, waaronder katten, kunnen ze allemaal vreedzaam samenleven. ACD's beschouwen echter waarschijnlijk alle dieren buiten hun huishouden als eerlijk spel. Australian Cattle Dogs kunnen dominant en opdringerig zijn tegenover andere honden. Vanwege hun sterke jachtinstincten en de neiging om hun achtervolgers op de hielen te zitten, is het niet aan te raden om Australian Cattle Dogs in de buurt van katten te houden, tenzij ze met katten zijn opgevoed.

Hoe gaan Australian Cattle Dogs om met oudere mensen?

De enige reden waarom Australian Cattle Dogs niet geschikt zijn voor oudere mensen is hun buitensporige energie en behoefte aan ruimte om die energie kwijt te kunnen. Om in een stevige spierconditie en een tevreden karakter te blijven, hebben Heelers veel beweging nodig. Schapendrijven, behendigheid, joggen, fietsen, ballen jagen en frisbee spelen zijn productieve manieren om de hoge energie van dit ras te gebruiken. Als ze opgesloten zitten en niets te doen hebben, leidt dit tot destructief gedrag en obsessief geblaf.

Hoe gaan Australian Cattle Dogs om met kinderen?

Australian Cattle Dogs, ook wel Blue Heelers genoemd, zijn uiterst pientere, vriendelijke pups met een hoge intelligentie en een sterk gevoel van loyaliteit. Deze trouwe vrienden worden niet als agressief beschouwd en zijn geweldig voor gezinnen met kinderen. Als je echter zeer jonge kinderen hebt, kun je het beste een jonge pup zoeken die samen met je kinderen kan opgroeien en die je goed kunt trainen en socialiseren met jouw kinderen. Anders is dit ras misschien beter geschikt voor oudere kinderen, rond de leeftijd van 9 of 10 jaar. ACD's kunnen een beetje onstuimig zijn, wat eng kan zijn voor jongere kinderen; nog een reden waarom vroege training zo belangrijk is.

 • Laat kleine kinderen in geen geval alleen met een hond.
 • Laat kleine kinderen niet op honden kruipen.
 • Laat kleine kinderen niet aan de honden trekken of ze knijpen.
 • Laat ook geen kleine kinderen in de buurt terwijl ze eten.

Hoe gaan Australian Cattle Dogs om met buren of gasten?

Australian Cattle Dogs zijn wantrouwig tegenover mensen die geen deel uitmaken van hun roedel. In de meeste gevallen beschouwen zij buren en gasten met wie zij regelmatig contact hebben echter als roedelleden. Niettemin kan een vroege socialisatie van Veedrijverspups onaangename incidenten voorkomen waarbij de honden gasten opjagen door hen op de hielen te zitten.

Wat zijn de fysieke kenmerken van Australische Veehonden?

Australian Cattle Dogs zijn middelgrote honden met een natuurlijke, sterke bouw. Ze gedijen bij inspannende sportactiviteiten en krachtige oefeningen.

Het zijn alerte waakhonden en hebben een natuurlijke drang om roedelleider te zijn. Ze hebben een onderhoudsarme vacht in opvallende kleuren.

Welke kleur vacht hebben Australische Veedrijvershonden?

Veehonden komen voor in twee verschillende kleurencombinaties, die hebben geleid tot hun volksnamen Red Heelers en Blue Heelers. Blue Heelers zijn blauw of blauw gespikkeld, met zwarte, blauwe of tan aftekeningen op het hoofd, terwijl de ondervacht vaak tan is. De rode variëteit heeft een uniforme rode vlek, met of zonder donkerder rode markeringen op de kop.

Snurken Australische Veehonden?

Australian Cattle Dogs hebben een lichte neiging tot snurken. Verstopping van de neusholte of neusgaten kan de luchtweg blokkeren, wat vaak de oorzaak is van snurken. Een andere reden kunnen gewichtsproblemen zijn, vooral als de honden overgewicht of obesitas hebben.

Kunnen Australische Veehonden blauwe ogen hebben?

Ja, Australische veehonden kunnen blauwe ogen hebben. Volgens de normen van de Australian National Kennel Council voor Australische Veehonden moeten de ogen ovaal en donkerbruin van kleur zijn. Blauwogige heelers zijn echter toegestaan, maar voldoen niet aan de shownormen.

Hebben Australische veehonden zwemvliezen?

Nee, Australische Veehonden hebben geen zwemvliezen. Zwemvliezen zijn een fysieke eigenschap die sommige hondenrassen hebben, waarbij de tenen met elkaar zijn verbonden door een membraan, waardoor ze beter kunnen zwemmen.

Australische Veehonden hebben normale tenen zonder membraan of extra verbindingen tussen de tenen. Ze hebben echter wel andere fysieke kenmerken die hen kunnen helpen bij activiteiten in het water. Ze hebben bijvoorbeeld een stevige lichaamsbouw en sterke poten, wat hen in staat stelt om met enige behendigheid te zwemmen als dat nodig is.

Hoewel Australische Veehonden in het algemeen geen natuurlijke zwemmers zijn zoals sommige andere rassen, kunnen ze met de juiste training en blootstelling aan water leren zwemmen en genieten van zwemactiviteiten. Zoals altijd is het belangrijk om de veiligheid van je hond in het water in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat ze comfortabel en zelfverzekerd zijn tijdens het zwemmen.

Hoe snel zijn Australische veehonden?

Australian Cattle Dogs hebben een gemiddelde loopsnelheid van 40 km/uur. Er is gemeten dat sommige veehonden een topsnelheid hebben van 50 km/uur in een volle sprint. Hoewel ACD's snel zijn en graag rennen, staan ze niet bovenaan de lijst van snelste honden. De toppositie voor snelste hond behoort toe aan de Greyhound met een topsnelheid van 72 km/uur. Als je weet dat de meeste landdieren maar 30 à 40 km per uur kunnen, is 50 km per uur echt heel snel.

Hebben Australische Veedrijvers veel beweging nodig?

Australian Cattle Dogs werden gefokt om te werken en te hoeden, en inspannende activiteit zit van jongs af aan in hun bloed. Bij pups moet echter voorzichtig te werk worden gegaan en de lichaamsbeweging moet worden beperkt tot ze volledig ontwikkeld zijn om schade aan het skelet te voorkomen. Volwassen veehonden hebben twee tot drie uur beweging per dag nodig, wat gemakkelijk te doen is als ze kuddewerk moeten doen op een boerderij. Een rustige wandeling om het blok is niet genoeg. Als ze inactief zijn, kunnen hakkers geneigd zijn tot destructief gedrag, zoals bijten, bijten en het vernielen van dingen in huis. Dus ze hebben altijd iets te doen. Vergeet niet dat het werkhonden zijn en dat ze het gelukkigst zijn als ze werk te doen hebben.

Een stevige wandeling naast je hond is één manier om een Veedrijvershond bezig te houden. Als je graag buiten beweegt, is een Australian Cattle Dog een geweldige metgezel voor joggen, skeeleren of fietsen.

Is de Australische Veedrijvershond hypoallergeen?

Nee, Australian Cattle Dogs zijn niet hypoallergeen. De veronderstelling dat hondenhaar of -vacht allergieën veroorzaakt is niet waar. De eigenlijke oorzaak van de reacties zijn kleine huidschilfers, hondenschilfers genoemd, en het speekselproteïne van de honden. Mensen met een verhoogd risico op allergieën moeten voorzichtig zijn, want hoewel veedrijvershonden minder kwijlen dan andere hondenrassen, doen ze dat nog steeds, en dit kan gevolgen hebben voor hun eigenaars die gevoelig zijn voor allergieën.

Worden de staarten van Australische veehonden gecoupeerd?

In sommige landen, zoals de Verenigde Staten, worden de staarten van Australische Veehonden nog steeds gecoupeerd. Bij het couperen van de staart wordt een deel van de staart operatief verwijderd, meestal wanneer de puppy enkele dagen oud is.

Het couperen van staarten wordt traditioneel gedaan om redenen zoals werkveiligheid, voorkoming van letsel of voor esthetische doeleinden. Bij Australische Veehonden werd het couperen van de staart vroeger vaak gedaan omdat ze als veehonden werkten en een gecoupeerde staart minder vatbaar was voor verwondingen tijdens het hoeden van vee.

Het couperen van staarten is echter een onderwerp van discussie en er zijn verschillende landen en instanties die zich inzetten voor het verbieden van deze praktijk. Het wordt beschouwd als een pijnlijke procedure die het welzijn van de hond kan beïnvloeden, en het is verboden in veel landen vanwege dierenwelzijnsredenen.

Het is belangrijk op te merken dat de praktijk van het couperen van staarten varieert afhankelijk van de locatie en de wettelijke voorschriften. In sommige landen is het couperen van staarten bij hondenrassen, inclusief Australische Veehonden, verboden en wordt het niet meer gedaan. Het is altijd raadzaam om de specifieke wetten en voorschriften in jouw regio te raadplegen met betrekking tot het couperen van staarten bij honden.

Hebben Australische veehonden krulstaarten?

Nee, Australische veehonden hebben geen krulstaarten. De normen van de Australian National Kennel Council geven aan dat gekrulde staarten een ernstige fout zijn. In rust moet het ACD in een zeer lichte curve hangen. Bij beweging of opwinding mag de hond de staart optillen, maar in geen geval mag een deel van de staart verder worden gedragen dan een verticale lijn door de wortel. De staart moet goed behaard zijn.

Hoe voer je een Australische Veedrijvershond?

Baasjes van de Australian Cattle Dogs moeten hun dieren een evenwichtige voeding geven die speciaal is ontwikkeld voor middelgrote rassen. Bovendien zijn deze honden uitzonderlijk actief, zodat ze baat hebben bij een hoogwaardige voeding voor actieve honden. Ze moeten ook droogvoer krijgen dat bij hun leeftijd past. De voedingsbehoeften van volwassen honden, puppy's en senioren verschillen enigszins.

Zorg ervoor dat je jouw Australian Cattle Dog de juiste hoeveelheid voer geeft zodra je het juiste ras hebt gekozen. Honden van deze grootte hebben gewoonlijk 150 tot 250 gram droogvoer per dag nodig; raadpleeg de aanbevelingen van de fabrikant voor de exacte hoeveelheden. Om een opgeblazen gevoel te voorkomen, moet je de dagelijkse hoeveelheid voedsel over twee of meer maaltijden verdelen.

Hoeveel moet een Australische Veedrijverspup eten?

De voedingsbehoeften van een Australische Veedrijvershond pup zijn hieronder opgesomd.

 • De eiwitbehoefte van Australian Cattle Dog pups is ongeveer 21% tot 23% hoger dan die van volwassen honden, zodat ze kunnen groeien en sterke botten kunnen vormen. Overmatige eiwitvoeding kan er echter toe leiden dat gewrichten en botten zich te snel ontwikkelen en het skelet verzwakt.
 • Let op het calciumgehalte in het voer van de Australian Cattle Dog pup. Het moet worden beperkt tot 3 gram per 1000 calorieën.
 • Het lichaam van je Australian Cattle Dog pup heeft ook vitamine A en D nodig, evenals mineralen zoals zink, mangaan en koper.

Welke gezondheidstests moet een Australische Veedrijvershond ondergaan?

Omdat Australian Cattle Dogs gekruist zijn, hebben ze een hele reeks mogelijke gezondheidsproblemen geërfd, vooral doofheid. Volgens de American Kennel Club moeten fokkers oppassen voor progressieve retinale atrofie (PRA), die leidt tot blindheid, en heupdysplasie. Zorg ervoor dat er zich geen oorsmeer ophoopt en laat het gebit regelmatig reinigen. Nieuwe eigenaren van Australian Cattle Dogs wordt aangeraden de volgende gezondheidstests te laten doen:

 • Heup beoordeling
 • Evaluatie van de elleboog
 • Oogonderzoeken
 • BAER-test - De BAER-test (Brainstem Auditory Evoked Response) is een elektrodiagnostische test voor het beoordelen van het gehoor bij honden.
 • PRA Optigen DNA Screening - Test is een screeningstest voor jouw hond om vast te stellen of hij drager is van de genen die geassocieerd worden met progressieve retinale atrofie.
 • PLL DNA-test - PLL is een erkende, pijnlijke en blindmakende erfelijke oogziekte die veel hondenrassen treft.

Zelfs als alle bovenstaande tests zijn uitgevoerd, kunnen zich tijdens de groei van de Australische Veedrijvershond bepaalde ziekten ontwikkelen. De gezondheid van de Heeler-pup moet voortdurend in de gaten worden gehouden.

Zoek onmiddellijk medische hulp als je een van deze tekenen opmerkt:

 • Krabben of schudden van het hoofd, gevoelige oren of oorafscheiding.
 • Onvermogen of moeite om te plassen; verkleurde urine
 • Troebelingen, roodheid, jeuk of andere afwijkingen aan de ogen
 • Lethargie, kwijlen of abnormaal gedrag na toediening van het geneesmiddel.
 • doffe vacht, haaruitval, traagheid, gewichtstoename
 • Trage of achterblijvende groei; soms aanvallen na het eten
 • Gemakkelijk opgeschrikt, geen reactie op onzichtbare geluiden

Wat zijn de voedingsbehoeften van een Australische Veedrijvershond?

De voedingsbehoeften van een Australische Veedrijvershond omvatten een hoog aandeel aan specifieke voedingsstoffen. De essentiële voedingsstoffen voor runderhonden zijn hieronder opgesomd.

 • Eiwit: Australian Cattle Dogs hebben natuurlijk dierlijk eiwit nodig, dat belangrijk is voor hun gezondheid vanwege de aminozuren die het bevat. Even belangrijk is het feit dat eiwit magere spieren opbouwt en energie levert.
 • Vet: Dierlijke eiwitten leveren ook voldoende vet, een extra energiebron die het metabolisme van de Australische Veedrijvershond stimuleert. Er is echter een dunne lijn tussen genoeg en te veel. Te veel vet in de dagelijkse voeding van de hond kan leiden tot gewichtstoename en uiteindelijk tot zwaarlijvigheid. Het belangrijkste is dat volwassen honden en oudere honden minder vet nodig hebben dan puppy's.
 • Koolhydraten: Hoewel koolhydraten geen essentiële voedingsstoffen zijn, zijn het belangrijke energiebronnen. Een adequate inname van koolhydraten voorziet de veedrijver van energie en bevordert de opname door het lichaam van eiwitten voor de opbouw van magere spieren. Maar wees voorzichtig: te veel koolhydraten kunnen leiden tot overgewicht.
 • DHA: DHA is een van de bestanddelen van omega-3 vetzuren. Het bevordert een goede oog- en hersenontwikkeling bij pups van Australian Cattle Dogs, de cognitieve ontwikkeling bij pups en vertraagt de cognitieve achteruitgang bij oudere honden. Bovendien zijn omega-vetzuren gunstig voor ouder wordende honden door de behandeling van chronische nierziekten en artritis bij honden. Omega-3 oliën verbeteren de vachtgezondheid van runderhonden.
 • Micronutriënt: Taurine is een micronutriënt dat de gezondheid van het hart ondersteunt, en andere waardevolle micronutriënten ter bevordering van gezonde gewrichten bij Australian Cattle Dogs zijn chondroïtine en glucosamine.
 • Mineralen: Nuttige mineralen voor de groei van Cattle Dog omvatten een gezonde balans van fosfor en calcium. Pre- en probiotica en gechelateerde mineralen zorgen voor extra gezondheid in de voeding van Australian Cattle Dogs.

Hoeveel verhaart een Australische Veedrijvershond?

De Australian Cattle Dog, ondanks zijn korte vacht, verhaart meer dan je zou verwachten, en zijn korte, ruwe haar kleeft hardnekkig aan kleding en meubilair. De korte, dubbele vacht is onderhoudsarm, en een wekelijkse borstelbeurt is alles wat de Australische Veedrijvershond het grootste deel van het jaar nodig heeft. Hij is echter een verhaarder met twee scheerperioden waarin hij om de dag geborsteld moet worden om de losgekomen ondervacht te verwijderen.

Hoe vaak wordt de vacht van de Australische Veedrijvershond verzorgd?

Australian Cattle Dogs hebben een dubbele vachtstructuur, en slechts enkele rassen delen dit type vacht. Daarom is het belangrijk om te begrijpen hoe deze vacht werkt en hoe vaak je je hond moet borstelen. De vacht van je heeler bestaat uit twee lagen:

 • De buitenste laag: Deze bovenste vachtlaag is zijdezacht en dient twee doelen. Enerzijds beschermt het de huid van je ACD tegen schaafwonden en zonnebrand, anderzijds zorgt het voor luchtcirculatie nabij de huid van je hond om afkoeling te bevorderen. Wekelijks of zelfs dagelijks borstelen is essentieel om losse en dode haren onder controle te houden.
 • De ondervacht: Deze vachtlaag isoleert het lichaam van je Australian Cattle Dog bij koud weer en houdt de warmte dichtbij het lichaam van je hond. Hoewel regelmatig borstelen vereist is, mag de ondervacht nooit worden geknipt.

De Australian Cattle Dog heeft beide lagen van zijn vacht nodig om koel te blijven in de zomer en warm in de winter. Een gezonde dubbele vacht is waterdicht en voorkomt zonnebrand.

Hoeveel kwijlen Australische Veedrijvershonden?

De Australische Veedrijvershond kwijlt aanzienlijk minder dan sommige andere hondenrassen. Als je een verandering in het kwijlgedrag van je hond opmerkt, moet je zo spoedig mogelijk een dierenarts raadplegen. Kwijlen is echter normaal en noodzakelijk, en hieronder worden enkele typische oorzaken van kwijlen opgesomd.

 • Door voeding veroorzaakt kwijlen: Wanneer een Veedrijvershond weet dat het tijd is om te eten, veroorzaakt de geur van het voedsel of de aanblik van de eigenaar die de zak of voorraadbak met voedsel aanraakt, meestal kwijlen. Dit wordt de "Pavloviaanse reflex" genoemd.
 • Opwinding: Australian Cattle Dogs zijn slim en weten wanneer een wandeling, een jog of een spelletje eraan komt.
 • Stress en angst: Ongebruikelijke situaties zoals onbekende donderende geluiden of de verwachting van dreigend gevaar kunnen een Australische Veedrijvershond aanzetten tot kwijlen.

Seksueel: De opwinding van een mannelijke Veedrijvershond bij het zien van een vrouwtje kan ook kwijlen veroorzaken. Ook kan een teef die voor het eerst loops wordt, kwijlen als zij de geur van een reu ruikt.

Wat is het vachttype van de Australische Veedrijvershond?

De Australian Cattle Dog heeft een dubbele vacht die bestaat uit een buitenste beschermende laag van matig kort, recht, middellang haar en een korte, dichte laag daaronder. De unieke vacht van de Australische Veedrijvershond is waterafstotend en houdt hen zelfs in de regen droog. Ze hebben een ondervacht en een bovenvacht, waarbij de bovenste laag als een lont werkt. De ondervacht verhaart één of twee keer per jaar, dus behalve regelmatig borstelen om losse haren te verwijderen en af en toe een bad, hebben ze niet veel verzorging nodig, tenzij ze in de modder rollen.

Hoe lang is de vacht van Australische Veehonden?

De bovenvacht van de Australische Veedrijvershond is dicht, elk haar recht, hard en plat liggend om regenbestendig te zijn. Onder het lichaam van de Heeler, tot achter de benen, is de vacht langer en vormt een milde vorm van borsthaar bij de dij. Het haar is kort op het hoofd, inclusief de binnenkant van de oren, tot aan de voorkant van de poten en voeten. Langs de hals is hij langer en dichter. Gemiddeld moet het haar op het lichaam tussen 1 en 1,5 centimeter lang zijn.

Kunnen Australische veehonden gaan stinken?

De vacht van de Australische Veedrijvershond is niet vet en heeft niet de neiging om te stinken. Gefokt om buiten te werken, heeft de Cattle Dog een gladde, dubbel gelaagde vacht die hem beschermt tegen de elementen. Deze vacht is geurloos en vetvrij, zodat de Australische Veedrijvershond over het algemeen slechts één keer per week een korte borstelbeurt nodig heeft en af en toe een bad.

Wat zijn de sociale eigenschappen van het Australische Veedrijvershond ras?

De sociale eigenschappen van het ras Australische Veedrijvershond zijn aanhankelijk en beminnelijk. Ze hunkeren naar constante aandacht en het is niet ongewoon dat ze hun grootte vergeten en op de schoot van hun baasje klimmen. De sociale kenmerken van Australische Veehonden zijn hieronder opgesomd.

 • Kindvriendelijk: gesocialiseerde Australische Veedrijvers zijn kindvriendelijk, maar hun natuurlijke instinct is om te hoeden, dus kunnen ze kinderen op de hielen bijten.
 • Gezinsvriendelijk: Veehonden zijn aanhankelijk met hun menselijke gezinnen en onderdanig aan stevige, sterke meesters die overtuigend de rol van roedelleider kunnen spelen.
 • Achterdochtig tegenover vreemden, maar vriendelijk: Australian Cattle Dogs kijken naar hun baasjes om hen te leren hoe ze vreemden moeten behandelen. Elk teken van een bedreiging voor hun familie maakt hen bereid zich te verdedigen.
 • Hondendominantie: Australische Veehonden hebben de neiging andere honden te domineren, maar alleen als ze niet goed gesocialiseerd zijn.
 • Seniorvriendelijk: Australian Cattle Dogs kunnen te veel zijn voor oudere mensen. Ze hebben twee tot drie uur beweging per dag nodig en een grote speelruimte.

Hoe gaat een Australische Veedrijvershond om met vreemden?

Australian Cattle Dogs zijn over het algemeen terughoudend ten opzichte van vreemden, maar als ze niet goed gesocialiseerd zijn, kan hun terughoudendheid omslaan in wantrouwen. Veedrijverspups moeten kennismaken met vriendelijke mensen, zodat ze leren wat normaal gedrag is. Dan kunnen ze het verschil zien wanneer iemand zich echt abnormaal gedraagt. Zonder zorgvuldige socialisatie kunnen ze iedereen wantrouwen, wat het leven met de Heeler moeilijk maakt.

Zijn Australische Veehonden speels?

De Australian Cattle Dog is een goede familiehond, maar hij schiet het best op met kinderen als hij met hen is opgegroeid en hen vanaf het begin als leden van zijn huishouden accepteert. Dan is hij erg speels en beschermend. De neiging van het ras om te bijten kan echter een probleem zijn met kinderen. Hij kan ze willen drijven met scherpe tanden of bijten als de kleintjes te ruw spelen.

Een volwassen Australian Cattle Dog die weinig interactie met kinderen heeft gehad, weet niet hoe hij met hen moet omgaan en kan te ruw zijn. Sommige honden zijn wantrouwend tegenover kinderen; omdat zij zich niet gedragen als volwassenen, worden zij door hen soms als bedreigend ervaren. De meeste problemen kunnen worden opgelost door de Australian Cattle Dog pup zorgvuldig te socialiseren met kinderen en hem bijtremming aan te leren. Bijtremming, ook wel "zachte bek" genoemd, is een gedrag bij honden waarbij het dier leert de kracht van zijn beet te matigen. Het is een belangrijke factor in de socialisatie van honden.

Zijn Australische Veehonden beschermend?

Australian Cattle Dogs hebben alle vaardigheden om hun menselijke familieleden te beschermen. De eerste stap om jezelf of iemand anders tegen gevaar te beschermen is het herkennen van het potentiële risico. Dus voorzichtigheid is de basis van bescherming. Ze zijn altijd voorzichtig en bewust van hun omgeving, en ze waarschuwen hun familie onmiddellijk voordat er iets gebeurt, omdat ze de neiging hebben achterdochtig te zijn. Ze laten zich niet verrassen door een gevaar.

Wat is het aanpassingsvermogen van de Australische Veedrijvershond?

Australian Cattle Dogs passen zich goed aan een verandering van levensstijl en leefomgeving aan. Zij kunnen zich aan elke verandering in omstandigheden aanpassen, zolang de veranderingen gepaard gaan met de liefde en genegenheid van hun familie. Net als bij een verandering van locatie doen zich bij een verhuizing kleine problemen voor, en de Rundershonden herstellen zich snel als ze voldoende beweging hebben om overtollige energie kwijt te raken. Cattle Dogs werden gefokt om het harde Australische weer te kunnen weerstaan, en ze hebben een groot aanpassingsvermogen en kunnen warme en koude weersomstandigheden verdragen. Hun dubbele vacht is waterdicht en helpt hen hun lichaamstemperatuur te regelen, maar ze zijn niet geschikt voor langdurig verblijf in extreem weer.

Welke karaktertrekken zijn kenmerkend voor een Australische Veedrijvershond?

Australian Cattle Dogs staan erom bekend dat ze uren kunnen rennen zonder moe te worden. Het zijn uiterst energieke honden die het gelukkigst zijn als ze het meest actief zijn. Een Australische Veedrijvershond zal rennen en de frisbee of bal vangen totdat je er genoeg van krijgt om hem te gooien. Soms kan de persoonlijkheid van Runderhonden je overweldigen en het kan zeer stressvol zijn, vooral voor beginnende eigenaars, om te gaan met de eisen die aan hun tijd worden gesteld. Aangezien Australian Cattle Dogs zeer actief zijn, hebben ze meestal lichamelijke oefening en vooral geestelijke stimulatie nodig.

Wees bereid veel tijd te besteden aan training, spelen, wandelen en interactie met jouw Australische Veedrijvershond. Als je niet steeds toezicht houdt, zal je Australische Veedrijvershond manieren vinden om zichzelf te vermaken en zul je misschien niet alles leuk vinden wat hij doet. Beweging kan veel van zijn ongewenste gedragingen helpen voorkomen.

Hoewel Australian Cattle Dogs aanhankelijk zijn voor het hele gezin, staat het bekend dat ze slechts één persoon kiezen om zich voor altijd aan te binden. Veehonden zijn obsessief voor die ene persoon die ze hebben uitgekozen om bijzonder trouw aan te zijn. Die ene persoon mag nooit meer alleen zijn. Omdat ze brutaal zijn en op hun hoede voor vreemden, kunnen Heelers erg beschermend zijn. Australian Cattle Dogs zijn niet bang om alarm te blaffen als een onbekende hun territorium betreedt.

Zijn Australische veehonden koppig?

De beste Australian Cattle Dogs zijn veelzijdige werkhonden die veel kunnen leren. Maar Heelers hebben een sterk temperament en een eigen wil en zijn niet gemakkelijk te trainen en op te voeden. Ze kunnen manipulatief zijn en veel van hen zijn koppig en dominant omdat ze de baas willen zijn, en je Veedrijvershond zal je laten bewijzen dat je de status van roedelleider verdient en hem dingen kan laten doen.

Op welke leeftijd worden Australische Veehonden rustiger?

Jonge Australian Cattle Dogs zijn erg energiek, en hun baasjes kunnen hen overweldigen. Blue Heeler pups zijn onstuimig en destructief als ze niets anders te doen hebben, en dat is niet hun schuld. Het zit in hun genen, en hun baasjes moeten manieren vinden om ze te kalmeren, want het zal een paar jaar duren voordat ze uit zichzelf kalmeren. Veedrijvershonden worden rustig als ze volgroeid zijn op de leeftijd van drie of vier jaar.

Hoe veehonden worden getraind kan een belangrijke rol spelen bij het beheersen van de overmatige energie van de heeler. Een combinatie van fysieke en mentale beweging kan het energieniveau van veehonden aanzienlijk verlagen en hen zelfs helpen beter te slapen. Adviseurs adviseren om ruwheid en opwinding buiten en rustig binnen te houden. Als dit deel uitmaakt van de puppytraining, zal de omgang met de kleine vuurbal gemakkelijker zijn.

Zijn Australische Veehonden knuffelbaar?

Australische veehonden zijn geen knuffeldieren. Ze hoeven of willen niet zoveel expressie of demonstratie van genegenheid als veel andere hondenrassen. Dit betekent echter niet dat Heelers niet van hun menselijke familie houden; ze tonen het alleen op een minder praktische manier. Veehonden tonen hun genegenheid bij voorkeur met een aanraking of twee met hun voorpoten. Veehonden zijn ook graag dicht bij hun mensen, zelfs als ze een beetje ruimte nodig hebben. Ze gaan vaak van de zijde van hun eigenaar naar een uitgang waar ze beschermend de wacht kunnen houden.

Kunnen Australische Veehonden agressief zijn?

Deze honden zijn niet agressief, maar wel dapper en ze laten zich niet kisten. Maar er zijn uitzonderingen. Elk ras bestaat uit individuen met een verschillend temperament, maar Australische Veedrijvers hebben als geheel niet de neiging om agressief te zijn.

Er zijn omstandigheden die verschillende reacties veroorzaken bij verschillende honden. Honden die zich bedreigd voelen of die vermoeden dat hun eigenaar bescherming nodig heeft, kunnen agressie veroorzaken door te blaffen, op hun hoede te zijn, te jagen op dingen die bewegen, enzovoort. Wanneer een Australian Cattle Dog agressief reageert, is dat een natuurlijke reactie van de hond en geen eigenschap van het Australian Cattle Dog ras.

Kunnen Australische Veehonden gevaarlijk zijn?

Ja, Australische Veehonden zijn gevaarlijk als ze geprovoceerd worden en zijn niet getraind in het omgaan met agressie. De Australische Veedrijvershond is van nature wantrouwend tegenover vreemden en ongelooflijk beschermend tegenover zijn familie. De aanwezigheid van mensen of zelfs dieren die hij niet kent of waarmee hij niet vertrouwd is, kan hem onrustig maken. Heeler honden zijn ook zeer territoriaal en bewaken en beschermen hun eigendom, menselijke familie en huis. Ze zullen niet toestaan dat iemand hun grenzen overschrijdt zonder goede reden. Als een hond of persoon hun territorium binnendringt, zullen ze waarschijnlijk agressief gedrag of frustratie vertonen als waarschuwing. De Veedrijvershond zal waarschijnlijk blaffen om een dreigende aanval aan te kondigen als de indringer zich niet terugtrekt. Dit gedrag geldt voor de meeste honden en provocatie, plagen, misbruik en meer kunnen leiden tot een aanval.

Vallen Australische veehonden wel eens aan?

Ja, zoals vele andere honden, zullen Australische Veedrijvers aanvallen als zij of hun familie bedreigd worden. Geen enkele hoeveelheid training kan garanderen dat een hond niet zal aanvallen, en zelfs als een hond wordt geprovoceerd of mishandeld, zal hij tekenen van opgebouwde agressie vertonen die een aanval kunnen uitlokken.

Deze waarschuwing vooraf kan het gedrag van de hond onderbreken of mensen in gevaar in veiligheid brengen. De volgende kenmerken kunnen wijzen op een aanval van een Australische Veedrijvershond.

 • De houding van de hond wordt rustig en onbeweeglijk.
 • Een intense blik, die mogelijk het wit van de ogen laat zien.
 • Het hoofd en de nek laten zakken in een "beschermende" houding.
 • Grommen, diep, keelgeblaf.
 • De lippen krullen, de tanden laten zien, een klassieke grom.
 • Een verandering in de normale gelukkige positie van de staart.
 • Het haar op de rug staat overeind.
 • Ga moedig vooruit.
 • Snappen zonder echt contact te maken.
 • Knijpen en bijten - tot een directe aanval.

Kunnen Australische veehonden mensen doden?

Amerikaanse Cattle Dogs werden gefokt om vee te hoeden, en de meest succesvolle hoedmethode is dat de Cattle Dog op de hielen van het vee bijt, maar niet bijt. Dit is geen agressief gedrag. Ondanks zijn slechte reputatie en felle uiterlijk is de Australische Veedrijvershond van nature niet agressief en valt hij alleen aan als hij zich bedreigd voelt.

Uit onderzoek blijkt een incident uit 2015 in het Verenigd Koninkrijk toen een Australische Veedrijvershond een joggende man in Hyde Park in Londen aanviel en ernstig verwondde.

Volgens een rapport uit 2017 getiteld The World's Most Dangerous Dogs, gepubliceerd in The Daily Beast, stond de Australische Veedrijvershond op de 10e plaats van de lijst. Op dat moment waren er 1499 geregistreerde Australian Cattle Dogs, waaronder Blue en Red Heelers en Queensland Heelers.

Uit de lijst bleek dat drie kinderen en vier volwassenen het slachtoffer waren geworden van aanvallen door Australische Veedrijvershonden. Hoewel er onder de gemelde aanvallen van Australische veehonden vijf verwondingen waren, werden er geen dodelijke slachtoffers gemeld.

Zijn Australische veedrijvers in staat om alleen te zijn?

Australian Cattle Dogs staan erom bekend dat ze heel dicht bij hun baasjes staan, maar ze zijn gevoelig voor verlatingsangst. Veehonden mogen niet langer dan 1 1/2 tot 2 uur achtereen alleen of opgesloten worden gelaten. Het duurt ongeveer zo lang voordat de Veedrijvershonden onrustig worden als ze alleen thuis zijn, en ze nemen hun toevlucht tot destructief gedrag om de tijd te doden. Dit kan storend geblaf en destructief gekauw omvatten. Australian Cattle Dogs zijn gevoelig voor verlatingsangst. Als je dit ras in huis wilt, moet je vriendelijk en liefdevol zijn, en tijd maken voor je hond.

Kan ik mijn Australische Veedrijvershond thuis laten?

De Australische Veedrijvershond heeft gezelschap nodig. Jouw hond zal niet gelukkig zijn, als jij er niet bent, hoe hondvriendelijk de omgeving ook is. Australian Cattle Dogs staan erom bekend een speciale band te vormen met een familielid, zodat verlatingsangst kan optreden als die persoon een paar uur weg moet. Van hun puppytijd tot hun volwassenheid raken Runderhonden gestrest of verveeld als ze te lang alleen gelaten worden. Dit kan leiden tot overmatig blaffen of ander ongewenst gedrag. Dit kan ook gebeuren wanneer andere gezinsleden thuis worden gelaten of wanneer een andere hond hen bezig houdt. Maar zelfs dit is lange tijd niet mogelijk. Wanneer je een eenpersoonshuishouden hebt, is het verstandig na te denken over manieren om de tijd te verkorten waarin de hond alleen is.

Kunnen Australische Veehonden 8 uur alleen gelaten worden?

Australian Cattle Dogs kunnen afstandelijk en teruggetrokken lijken in de buurt van mensen. De waarheid is dat ze erg gehecht zijn aan hun baasjes. Potentiële hondeneigenaren zouden niet voor een Heeler moeten kiezen als zij niet bereid zijn de nodige tijd te besteden aan het trainen en voorbereiden van de hond op het alleen zijn. Hoewel er een vuistregel is dat een pup één uur per maand alleen gelaten kan worden, zodat de Heeler acht uur alleen gelaten kan worden als hij acht maanden oud is, geldt deze regel gewoonlijk niet voor Australische Veedrijvers. Ze zijn gevoelig voor verlatingsangst en als daar tijdens de puppytijd niet adequaat mee wordt omgegaan, kan de schade blijvend zijn. Als er momenten zijn waarop de Veedrijvershond alleen is, overweeg dan een hondenuitlaatservice in te huren of een hondendagverblijf te zoeken.

Hoe train je een Australische Veedrijvershond?

Bij het trainen van je Australische Veedrijvershond is het essentieel om positieve versterking en waardering te gebruiken voor de pup. Houd er rekening mee dat de herderseigenschappen al in de genen van de hond aanwezig zijn, wat het een uitdaging kan maken om hem gewoonten aan te leren die afwijken van zijn natuurlijke instincten. Bovendien kan de koppigheid en de drang om de roedel te leiden, typisch voor Cattle Dogs, ook een rol spelen. Hieronder volgen de stappen om je Heeler op te voeden tot een gezelschapshond en een gezinslid.

 • Australian Cattle Dogs worden het best getraind door ze te belonen als ze goed doen, in plaats van ze te straffen als ze iets verkeerds doen.
 • Het is aanhankelijker om de Australian Cattle Dog onder de kin of op de borst te aaien dan hem op het hoofd of de rug te kloppen.
 • Beloon je puppy met een hondensnoepje als hij doet wat je vraagt.
 • Veel eigenaren van Australian Cattle Dogs maken de grootste fout: ze laten hun pups op jonge leeftijd dingen doen die ze in de toekomst niet meer willen doen, zoals op meubels liggen en kauwen op alles wat hun interesse wekt. Het zal bijna onmogelijk zijn het gedrag van jouw hond later te veranderen als je hem deze gewoonten toestaat.
 • Je kunt jouw Veedrijverspup effectief trainen door de juiste intonatie te gebruiken - gebruik een vrolijke toon als je hem prijst en een stevige toon als je "nee" zegt (maar schreeuw niet).

Puppytraining voor een Australische Veedrijvershond duurt gewoonlijk tussen 8 en 12 weken voor jouw puppy zijn leervermogen heeft bereikt.

Zijn Australische Veehonden gemakkelijk te trainen?

Australian Cattle Dogs zijn zeer intelligente honden die slim genoeg zijn om veel commando's te leren. Vanwege hun zorgzame aard zijn ze relatief gemakkelijk te trainen, maar alleen als de training begint als ze puppy zijn.

Zijn Australische Veehonden moeilijk te trainen?

Heeler honden zijn een veeleisende combinatie van slimheid en koppigheid. Australian Cattle Dogs testen familieleden tijdens de adolescentie en moeten worden geleid met stevig, consequent leiderschap. Deze veelzijdige honden kunnen veel leren en bereiken in vaste handen, maar ze lopen ook ongelukkige baasjes omver.

Hoe train je een Australische Veedrijvershond?

Zindelijkheidstraining voor de eerste keer kan overweldigend zijn. Hieronder vindt je enkele tips om de zindelijkheidstraining van een Australian Cattle Dog pup te vergemakkelijken.

 • Een van de belangrijkste aspecten van de zindelijkheidstraining voor je Australian Cattle Dog pup is het gebruik van een zin die hij altijd associeert met op het potje gaan.
 • Dit kan zijn "op het potje gaan", "plasje doen" of een ander kort woord dat telkens wordt herhaald als de hond naar buiten of naar zijn bench wordt gebracht. Na een paar keer herhalen zal je kleine hond onmiddellijk de magische woorden associëren met op het potje gaan.
 • De volgende stap is het ontwikkelen van een potjesroutine. Je zult snel leren dat de darmen en blaas van je puppy vrij voorspelbaar zijn, en de eet- en slaaptijden van de puppy zullen de basis vormen van de routine. Neem je Veedrijverspup 's ochtends bij het ontwaken en na zijn dutje als eerste mee naar buiten om te plassen, en 's avonds voor het slapen gaan.
 • Laat de pup ook om de 30 minuten of een uur uit als hij overdag niet veel dutjes doet.
 • Wanneer je Australian Cattle Dog pup zijn behoefte op de juiste plaats heeft gedaan, geef hem dan een beloning of compliment. Door goed gedrag te belonen ontstaat een patroon van succes dat zal leiden tot een veel snellere zindelijkheids- en zindelijkheidstraining.

Is een Australische Veedrijvershond een goede waakhond?

Hoewel ze niet al te veel blaffen, zijn Australian Cattle Dogs uitstekende waak- en beschermhonden. Ze zijn nog steeds zeer beschermend over hun kudde en roedel, vaak ook over hun menselijke roedel. Heelers kunnen voorzichtig en alert zijn, waardoor ze uitstekende waakhonden zijn.

Veehonden zijn beschermend over hun kudde en roedel. Ze houden hun agressie echter onder controle totdat een bedreiging dreigend wordt geacht. Heelers patrouilleren van nature op hun terrein, waarschuwen hun roedel wanneer er gevaar dreigt en worden agressief wanneer ze een bedreiging waarnemen. Vanwege de sterke behoefte van het ras aan bescherming is socialisatie van cruciaal belang, zodat ze begrijpen wanneer vreemden een bedreiging vormen en wanneer niet.

Hoe vaak blaft een Australische Veedrijvershond?

Australian Cattle Dogs slaan vaak te snel alarm bij elke nieuwe aanblik en geluid. Dit ras mag niet zonder toezicht in je tuin worden achtergelaten. Sommige veehonden blaffen heel hard. Andere Heelers blaffen niet veel en laten zich niet makkelijk afschrikken; ze gaan gewoon rustig door met hun dag.

Anderen veedrijvershonden merken alles om zich heen op, van de kat in de kamer hiernaast tot de eekhoorn in de tuin van de buren! Ze horen en zien alles, en ze staren naar alles. Het is niet ongewoon dat baasjes van Australische Veedrijvers zeggen dat hun Heelers zeer oplettend zijn. Maar niet alle veehonden blaffen zo veel.

Blaffen Australische Veedrijvershonden veel door uitwendige prikkels?

Reacties op externe prikkels zijn uniek en praktisch ingeplant in het DNA van de Australische Veedrijvershond. Het intelligentieniveau van runderhonden maakt het waarschijnlijk dat zij reacties ontwikkelen op externe prikkels. Als er bijvoorbeeld iemand op de deur klopt of de oprit oprijdt, zal de Veedrijvershond een extreem hoge waarschuwingsblaf geven. Australische Veedrijvershonden kunnen op heel veel verschillende geluiden reageren als ze nog jong zijn, soms zelfs op geluiden die mensen niet eens kunnen horen.

Dit gaat terug op een van de kenmerken waarvoor ze in de beginjaren van de ontwikkeling van het Rundveehondenras werden geselecteerd en gefokt. Een belangrijke taak was het beschermen van hun eigenaars. De luide, oorverdovende blaf geeft aan dat hij naderend gevaar voelt. De meeste Australian Cattle Dogs stoppen dit gedrag na verloop van tijd, naarmate ze beter gesocialiseerd raken en hun training vordert.

Wat zijn de behoeften aan mentale stimulatie van een Australische Veedrijvershond?

Australian Cattle Dogs zijn zeer intelligente honden die mentale en neurologische stimulatie nodig hebben. Mentale stimulatie is essentieel voor een Veedrijvershond om optimaal te functioneren, en het kan ook angst en destructief gedrag voorkomen. Mentaal verrijken van een Australische Veedrijvershond is vrij eenvoudig, maar de voordelen zijn aanzienlijk. Alles wat de geest van de Australian Cattle Dog activeert, verrijkt en stimuleert, zorgt voor mentale stimulatie, hetzij door interne gedachten, hetzij door de omgeving. Stimulatie kan komen van speelgoed, puzzels en ander interactief speelgoed, maar ook van activiteiten als behendigheid, flyball, schapendrijven, gehoorzaamheid, rally en speuren - allemaal perfecte manieren om Australische Veehonden te stimuleren.

De voordelen van mentale verrijking voor de Veedrijvershond worden hieronder opgesomd.

 • Ondersteunt en stimuleert de hersengroei van de heeler
 • Verbetert het probleemoplossend vermogen van een ACD
 • Bevordert de sociale vaardigheden en het zelfvertrouwen van een Australische Veedrijvershond
 • Stelt de heeler in staat zich natuurlijk en spontaan te gedragen
 • Mentale stimulatie maakt Australian Cattle Dogs gelukkiger en evenwichtiger en vermindert het risico op depressie.

Naast het verlichten van overtollige energie biedt lichaamsbeweging ook mogelijkheden voor interactie en socialisatie. Je Australian Cattle Dog kan zich beter concentreren met de juiste lichamelijke en geestelijke beweging, wat probleemgedrag voorkomt.

Wat zijn de rasstandaarden voor de Australische Veedrijvershond?

De ANKC, de Australian National Kennel Council, geeft de richtlijnen die de ideale eigenschappen, het temperament en het uiterlijk van een ras beschrijven en ervoor zorgen dat het ras geschikt is voor gebruik. Enkele van de rasstandaarden voor het ras Australische Veedrijvershond staan hieronder vermeld.

 • Vacht: De vacht is glad, een dubbele vacht met een korte, dichte ondervacht. De bovenvacht is dicht, elke haar recht, hard en plat liggend, zodat hij regenafstotend is.
 • Blauwe vachtkleur: De kleur moet blauw, blauw gespikkeld of blauw gevlekt zijn, met of zonder andere aftekeningen. Aanvaardbare aftekeningen zijn zwarte, blauwe of taankleurige aftekeningen op de kop, bij voorkeur gelijkmatig verdeeld. Zwarte aftekeningen op het lichaam zijn niet wenselijk.
 • Gespikkelde rode vacht: De kleur moet goed uniform rood gespikkeld zijn, inclusief ondervacht, met of zonder donkerder rode aftekeningen op het hoofd. Uniforme hoofdtekens zijn wenselijk. Rode markeringen op het lichaam zijn toegestaan, maar niet wenselijk.
 • Grootte: de Australische Veedrijvershond valt in de categorie middelgroot. Het zijn sterke, compacte, symmetrisch gebouwde werkhonden. Substantie, kracht, evenwicht en harde spieren geven de indruk van grote beweeglijkheid.
 • Snuit: De voorsnuit is breed en goed gevuld onder de ogen; hij loopt geleidelijk af naar een middellange, diepe en sterke snuit, waarbij de schedel en de snuit op parallelle vlakken liggen.
 • Gewicht: zowel mannelijke als vrouwelijke reuen wegen tussen 16 en 21 kg.
 • Schouderhoogte: Australische reuen zijn tussen 18 en 20 cm hoog, teven tussen 17 en 19 cm.
 • Oren: De oren moeten middelgroot zijn, liever klein dan groot, breed en gespierd aan de basis.
 • Ogen: De ogen moeten middelgroot en ovaal zijn en alertheid en intelligentie uitstralen. De oogkleur is donkerbruin.

Hoewel de rasstandaard in Australië in 1903 werd vastgesteld en het ras sinds 1893 "zuiver" is, werd het pas vrij recent, in 1983, toegelaten tot de Amerikaanse Kennel Club. (De United Kennel Club erkende het zelfs pas in 1985). Het ras verhuisde van de werkgroep naar de herdersgroep.

Wat is de algemene informatie over de Australische Veedrijvershond?

De Australische Veedrijvershond ontstond in de jaren 1800 in het ruige binnenland van Australië. Vee is veel groter dan schapen en de boeren hadden een speciale hond nodig om de dieren in bedwang te houden. Ze creëerden de Australische Veedrijvershond door zorgvuldig te fokken met dingo's en verschillende andere rassen. Elke werk- of prestatiehond kan een uitdaging vormen voor een normale eigenaar, en veehonden zijn waarschijnlijk het meest extreme en intense uiteinde van het werkhondenspectrum.

Heelers werden gefokt om vee over lange afstanden te hoeden - een instinct dat nog steeds diep in het ras geworteld is. De Veedrijvershond doet niets liever dan op volle snelheid rennen na een opdracht. Dat betekent dat je maar beter iets kunt verzinnen om hem te vermoeien, anders krijgt hij een kick ten koste van je huis. Een vermoeide Veedrijvershond is een gelukkige en gezonde Veedrijvershond. Uiteindelijk is de Australische Veedrijvershond geen goed ras voor mensen die voor het eerst eigenaar worden of voor mensen die op zoek zijn naar een hond met weinig onderhoud of een schoothondje. Zijn behoeften gaan verder dan die van het gemiddelde ras, zowel fysiek als mentaal. Daarom is de ACD een uitstekende metgezel voor avonturiers die klaar zijn om de volgende trail aan te pakken of boeren die een onvermoeibare werker zoeken. Dankzij zijn intelligentie en atletisch vermogen is de Australian Cattle Dog ook een droomhond voor hondensportliefhebbers.

Wat zijn andere namen voor Australische Veehonden?

De Australian Cattle Dog is een kleurrijke hond die bekend staat onder vele namen, waaronder:

 • Veedrijver
 • Queensland Heeler
 • Australische hieler
 • Hallesche Heeler
 • Heeler
 • Blauheeler
 • Rode Heeler
 • ACD
 • Koeienhonden

Zijn Red en Blue Heelers hetzelfde?

Ja, Rode en Blauwe Helen zijn hetzelfde. De verschillende vachtkleuren hebben niets te maken met hun ras. De geregistreerde naam voor dit ras is Australian Cattle Dog. Veedrijverspups worden wit geboren, en naarmate ze groeien, krijgen ze bruine of zwarte haren die zich vermengen met de witte haren. Ze werden gefokt om vee te hoeden, en hun voornaamste tactiek is het vastgrijpen aan de hielen van vee, daarom worden ze ook wel Blue Heelers en Red Heelers genoemd. Ze worden ook wel Queensland Heelers genoemd, naast andere namen.

Waar kun je een Australische Veedrijvershond kopen of adopteren?

Als je geïnteresseerd bent in het kopen of adopteren van een Australische Veedrijvershond, zijn er verschillende opties die je kunt overwegen:

 1. Fokkers: Je kunt contact opnemen met erkende fokkers van Australische Veedrijvershonden. Zorg ervoor dat je op zoek gaat naar gerenommeerde fokkers die zich inzetten voor de gezondheid en het welzijn van de honden. Ze kunnen je informatie verstrekken over beschikbare puppy's, stambomen en ouders van de puppy's. Het is belangrijk om te vragen naar gezondheidscontroles en ervoor te zorgen dat de fokker zich houdt aan de normen en ethische praktijken.
 2. Reddingsorganisaties: Er zijn reddingsorganisaties en herplaatsingsprogramma's die zich richten op het vinden van nieuwe huizen voor Australische Veedrijvershonden die hulp of herplaatsing nodig hebben. Deze organisaties kunnen volwassen honden beschikbaar hebben voor adoptie. Door een herplaatshond te adopteren, geef je een hond een tweede kans en help je een hond in nood.
 3. Dierenasiels en dierenopvangcentra: Bezoek lokale dierenasiels en dierenopvangcentra. Hoewel het mogelijk minder gebruikelijk is om specifiek een Australische Veedrijvershond in een asiel te vinden, is het altijd de moeite waard om te controleren of er een beschikbaar is. Houd er rekening mee dat de beschikbaarheid van rassen in asielen kan variëren, dus wees geduldig en neem contact op met verschillende locaties.

Ongeacht waar je je nieuwe metgezel vandaan haalt, is het belangrijk om grondig onderzoek te doen, vragen te stellen, de achtergrond van de hond te begrijpen en ervoor te zorgen dat je in staat bent om de juiste zorg en aandacht te bieden die het ras nodig heeft.

Hoeveel kost een Australische Veedrijvershond?

De prijs van een Australische Veedrijvershond kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals locatie, fokker, bloedlijnen, kwaliteit van de hond en de vraag en het aanbod op dat moment. Over het algemeen kunnen de kosten voor een Australische Veedrijvershond variëren van ongeveer € 800 tot € 1500 of meer.

De kosten kunnen hoger zijn bij gerenommeerde fokkers die investeren in gezondheidsonderzoeken, kwaliteitszorg en het fokken van honden met goede eigenschappen en stambomen. Daarnaast kunnen showkwaliteitshonden of honden met een bijzonder goede afstamming hogere prijzen hebben.

Het is belangrijk op te merken dat naast de aanschafkosten er ook andere kosten zijn verbonden aan het bezitten van een hond, zoals voeding, medische zorg, training, verzorging en accessoires. Het is raadzaam om een goed overzicht te hebben van alle kosten voordat je besluit een hond te kopen, om ervoor te zorgen dat je financieel in staat bent om de hond de juiste zorg en aandacht te geven die hij nodig heeft.

Als je geïnteresseerd bent in het aanschaffen van een Australische Veedrijvershond, is het aan te raden om contact op te nemen met gerenommeerde fokkers en te informeren naar hun prijzen en voorwaarden. Vergeet niet om zorgvuldig onderzoek te doen en vragen te stellen om ervoor te zorgen dat je een gezonde en goed verzorgde hond krijgt.

Wat is de geschiedenis van de Australische Veedrijvershond?

Een veehouder en vroege kolonist genaamd Thomas Simpson Hall kruiste in 1840 honden die eerder waren gefokt met verschillende collie-stammen met een dingo. Het ras dat hij fokte leidde tot het ontstaan van de zogenaamde "Hall's Heelers".

Showsight magazine, dat gespecialiseerd is in artikelen over rashonden, meldt dat George Elliott doorging met het fokken van Heelers in Queensland en dat het ras bekend werd als "Blue Heelers".

Hij verkocht de honden aan Australische boeren en veehouders die blij waren met de resultaten. Jack en Harry Bagust, twee broers uit Canterbury in Sydney, fokten deze honden later met Dalmatiërs om hun liefde voor paarden en toewijding aan hun eigenaren bij te brengen.

Australian Cattle Dogs gekruist met Dalmatiërs hebben soms blauwe of rode vachtkleuren die zeer opvallend kunnen zijn.

Kan een Australische Veedrijvershond zwart zijn?

Nee, Australian Cattle Dogs kunnen niet zwart zijn; niet volgens de fokstandaard van de Cattle Dog Club of Australia. Australian Cattle Dog pups worden wit geboren. Na zes weken is een sterk patroon te zien in de vacht van de pup en begint de kleur snel te veranderen. De kleurverandering ontstaat doordat tussen het wit donkere haren groeien. Deze haren zijn zwart of bruin, en hun vacht is dan blauw of rood, maar nooit zwart. Vandaar de namen Red Heelers en Blue Heelers.

Is een Australische Veedrijvershond hetzelfde als een Kangal?

De Australian Cattle Dog komt oorspronkelijk uit Queensland, Australië, en de Kangal uit Turkije. De Australian Cattle Dog kan tussen de 17 en 20 centimeter groot worden, terwijl de Kangal tussen de 28 en 34 centimeter groot kan worden. De Kangal hond kan tot 29 kg wegen, terwijl het maximale gewicht van de Veedrijvershond 28 kg is. Een Kangal hond kan 12 tot 15 jaar oud worden, terwijl de levensduur van de Australische Veedrijvershond slechts 9 tot 12 jaar is. Beide rassen hebben een vergelijkbare nestgrootte. De Kangal Dog is een werkhond, terwijl de Australian Cattle Dog een herders- en gezelschapshond is.

Is een Australische Veedrijvershond een Mastiff?

Nee, de Australische Veedrijvershond is geen Mastiff. De volgende lijst toont enkele honden die in de categorie Mastiff vallen.

Wat zijn gemiddelde kosten aan verzorging voor een Australische Veedrijvershond?

Afhankelijk van de fokker varieert de prijs van een Australian Cattle Dog puppy van 600 tot 1500 euro, maar kan oplopen tot 3000 euro. Factoren die de prijs van een Australian Cattle Dog pup beïnvloeden zijn bloedlijn, geslacht, showkwaliteit en locatie. Volgens rapporten kunnen de initiële kosten en uitgaven in het eerste jaar na aankoop van een Australische Veedrijvershond pup variëren van 4500 tot 8500 euro. Daarna variëren de gemiddelde jaarlijkse uitgaven van 2200 tot 4500 euro. Potentiële ouders van Australische Veedrijvershonden moeten zich bewust zijn van de kosten die ze zullen maken. In het eerste levensjaar van een veedrijvershonden zijn er aanzienlijk hogere veterinaire kosten, bijvoorbeeld voor inentingen, testen op aangeboren ziekten, microchippen, castratie of sterilisatie.

Enkele van de belangrijkste kosten worden hieronder opgesomd.

Er zijn veel andere dingen die je nodig hebt als hondeneigenaar. Sommige daarvan zijn eenmalige aankopen of worden alleen gekocht als ze nodig zijn, bijvoorbeeld traktaties, tuigjes, voer- en waterbakken enz. Sommige artikelen kunnen tweedehands worden gekocht om geld te besparen, bijvoorbeeld kratten, buitenkennels en nog veel meer.

Hoe geef je een goede naam voor je Australische Veedrijvershond?

De naam van een Australische Veedrijvershond moet aan andere criteria voldoen dan ouders van nieuwe Veedrijvershonden misschien denken. Het is nooit de eigenlijke naam waar de Australische Veedrijvershond op reageert, maar de klank en hoe die wordt uitgesproken.

De noodzakelijke bouwstenen zijn klank en lettergrepen, zoals hieronder opgesomd.

 • Australian Cattle Dogs reageren het best op tweeletterige namen omdat die niet zo kort zijn dat ze éénlettergrepige commando's als zit, kom, af en nee kunnen verwarren, maar ook niet zo lang dat ze verwarrend zijn.
 • Eenvoudige voorbeelden van namen voor Australian Cattle Dogs zijn Kylie en Sheila voor meisjes en Rusty of Striker voor jongens.
 • Eigenaren van runderhonden die een bepaalde eenlettergrepige naam hebben gekozen, kunnen die houden, maar een manier vinden om die naam te rekken zodat hij klinkt als twee lettergrepen, bijvoorbeeld "Blue" rekken tot "Blue-hoo" en twee verschillende klanken gebruiken bij het roepen.
 • Australian Cattle Dogs reageren het meest positief op hoge, opgewonden en vrolijke geluiden wanneer ze geroepen worden, en op kalmerende, zachte geluiden wanneer ze nerveus of overenthousiast worden.
 • Sommige Heeler-ouders vinden dat hun Australian Cattle Dogs beter reageren op hun namen en ze beter herkennen als ze die in sing-song zeggen.

Wat zijn de verschillende typen Australische Veehonden?

Het Australische veehondenras is uniek. De honden binnen het ras hebben echter twee verschillende kleuren, maar slechts één type. Australian Cattle Dog pups worden wit geboren. Na zes weken is een sterk patroon te zien in de vacht van de pup en begint de kleur snel te veranderen. De kleurverandering ontstaat doordat tussen het wit donkere haren groeien. Deze haren zijn zwart of bruin, en hun vacht wordt een mengeling die blauw of rood lijkt. Red en Blue Heelers zijn honden die door Australische veeboeren worden gebruikt om vee over lange afstanden te hoeden. Tegenwoordig is dit hondenras ook een populaire gezelschapshond, gewaardeerd in vele huishoudens.

Welke hondenrassen lijken op de Australische Veedrijvershond?

Rassen die vergelijkbaar zijn met de Australian Cattle Dog zijn hieronder vermeld.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, komen Australische herders niet oorspronkelijk uit Australië. De oorsprong van het ras ligt in de Verenigde Staten van Amerika en gaat terug tot het begin van de jaren 1800.

 • Bearded Collies zijn, net als Australian Cattle Dogs, herdershonden die hun oorsprong vinden in het Verenigd Koninkrijk. Ze zijn even groot als de ACD, maar wegen ongeveer 14 kg meer.
 • Belgische Mechelse honden, ook wel Belgische Herders genoemd, zijn van oorsprong Belgische herdershonden. Ze zijn ongeveer 7 centimeter groter dan Australian Heelers en wegen ongeveer 18 kg meer.
 • Bergamasco Herdershonden zijn Italiaanse herdershonden, iets groter dan Australian Cattle Dogs. De Italiaanse honden zijn aanzienlijk zwaarder, wegen ongeveer 23 kg meer dan ACD's, en zijn ongeveer 5 centimeter langer.
 • Border Collies komen oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk en worden geclassificeerd als werkhonden. Ze zijn iets langer en zijn ongeveer 5 centimeter langer dan Australische Veehonden, maar de gewichten van de twee rassen zijn vergelijkbaar.

Over de Auteur

sanne-dekker
Sanne Dekker
Hondentrainer

Sanne is geboren en getogen in Breda, en heeft altijd al een grote liefde gehad voor honden. Haar ouders, die inmiddels met pensioen zijn, hebben beiden als dierenarts gewerkt toen ze opgroeide, wat haar interesse in dierverzorging al vroeg heeft aangewakkerd.

Ook Interessant