havanezer-hondenras-verzorging-gezin-sociaal-leven-fysieke-kenmerken-dieet-informatie

Havanezer Hondenras Verzorging en Gezin, Sociaal Leven, Fysieke Kenmerken, Dieet Informatie

naomi-de-jong
Geschreven door Naomi de Jong | Dierenartsassistent
FACT CHECKED door Lieke Smit
Laatste update: 2 oktober 2023

De Havanezer, ook bekend als de Havana Silk Dog, is een klein hondenras met charmante kenmerken en een rijke geschiedenis. Mannelijke Havanezers hebben een hoogte van ongeveer 21 tot 29 cm bij de schoft, terwijl vrouwelijke Havanezers meestal iets kleiner zijn met een hoogte van 20 tot 27 cm. Het ras heeft een gemiddeld gewicht van 3 tot 6 kg voor mannetjes en 3 tot 5,5 kg voor vrouwtjes. Met een levensverwachting van 13 tot 15 jaar staan Havanezers bekend om hun zijdezachte, langharige vacht in verschillende kleuren, waaronder wit, crème, bruin, zwart, zilver en goud.

Havanezers zijn geliefd vanwege hun aanhankelijke en vriendelijke karakter. Ze zijn intelligent, speels en behouden hun jeugdige aard zelfs als ze volwassen zijn. Dit ras vereist regelmatige verzorging vanwege hun lange vacht, en ze hebben over het algemeen een goede gezondheid, hoewel ze vatbaar kunnen zijn voor erfelijke aandoeningen zoals heupdyplasie en oogproblemen. Havanezers gedijen goed in gezinnen, zijn vriendelijk tegenover kinderen en kunnen waakzaam zijn tegenover vreemden. Hun aanpassingsvermogen en sociale eigenschappen maken hen tot geweldige gezelschapshonden voor liefhebbers van kleine rassen.

Wat zijn de raskenmerken en eigenschappen van de Havanezer?

De Havanezer is een hondenras met unieke raskenmerken en eigenschappen:

Grootte:

 • Mannelijke Havanezers hebben doorgaans een hoogte van ongeveer 21 tot 29 cm bij de schoft.
 • Vrouwelijke Havanezers zijn meestal iets kleiner en meten ongeveer 20 tot 27 cm bij de schoft.

Gewicht:

 • Het gewicht van mannelijke Havanezers varieert meestal tussen 3 tot 6 kg.
 • Vrouwelijke Havanezers hebben meestal een gewicht van 3 tot 5,5 kg.

Levensverwachting:

 • De levensverwachting van de Havanezer ligt meestal tussen 13 en 15 jaar, maar sommigen kunnen nog langer leven bij goede zorg.

Vacht:

 • De vacht van de Havanezer is lang, zijdeachtig en golvend, zonder krullen.
 • Kleuren kunnen variëren en omvatten wit, crème, bruin, zwart, zilver of een combinatie van deze kleuren.

Karakter en eigenschappen:

 • Havanezers staan ​​bekend om hun aanhankelijke en vriendelijke karakter.
 • Ze zijn intelligent en kunnen snel leren, wat hen geschikt maakt voor gehoorzaamheidstraining.
 • Havanezers hebben vaak een speelse aard en behouden hun jeugdige houding, zelfs als ze volwassen zijn.
 • Ze hebben meestal een waakzame aard en kunnen blaffen om hun familie te waarschuwen voor naderend gevaar.

Hoe gaat de Havanezer om met het gezin?

De Havanezer staat bekend om zijn uitstekende aanpassingsvermogen aan het gezinsleven en kan een liefdevolle metgezel zijn. Over het algemeen vormt hij een sterke band met alle leden van het gezin. Deze honden gedijen goed in een huiselijke omgeving en passen zich snel aan aan het ritme van het gezin.

Hoe gaat de Havanezer om met andere honden?

De Havanezer staat over het algemeen bekend als een sociaal en vriendelijk ras dat goed kan omgaan met andere honden. Ze hebben meestal geen neiging tot agressie jegens andere honden en kunnen vaak genieten van speelse interacties met honden van verschillende groottes en rassen. Hun sociale aard maakt hen vaak tot populaire speelkameraadjes in hondenspeelgroepen of op hondenparken.

Hoe gedragen Havanezers zich tegenover oudere mensen?

Havanezers staan erom bekend dat ze zich goed kunnen aanpassen aan verschillende leeftijdsgroepen, inclusief oudere mensen. Over het algemeen kunnen Havanezers uitstekende metgezellen zijn voor oudere individuen vanwege hun vriendelijke en aanhankelijke aard. Hier zijn enkele specifieke gedragskenmerken die Havanezers vertonen tegenover oudere mensen:

 1. Aanhangendheid: Havanezers hebben vaak een sterke band met hun eigenaren en kunnen zeer aanhankelijk zijn. Ze genieten van nabijheid en knuffeltijd, wat oudere mensen kan troosten en gezelschap kan bieden.
 2. Kalme aard: Havanezers hebben meestal geen hoog energieniveau en staan ​​bekend om hun kalmte. Dit kan gunstig zijn voor oudere mensen die misschien niet in staat zijn om een actievere hond uit te laten of te verzorgen.
 3. Grootte: Havanezers zijn kleine honden, wat betekent dat ze gemakkelijk te hanteren zijn voor oudere mensen. Ze wegen meestal tussen de 3 en 6 kilogram en zijn niet te groot of te zwaar om mee om te gaan.
 4. Gevoelig voor emotionele behoeften: Havanezers kunnen gevoelig zijn voor de stemming en behoeften van hun eigenaar. Ze kunnen troost bieden en een gevoel van gezelschap creëren, wat vooral waardevol is voor oudere mensen die zich wellicht eenzaam voelen.
 5. Onderhoud: Terwijl de vacht van de Havanezer regelmatige verzorging vereist, is hun grootte en onderhoudsbehoefte meestal beheersbaar voor oudere individuen. Dit kan echter afhangen van de individuele gezondheid en fysieke mogelijkheden van de oudere eigenaar.

Hoe gaan Havanezers om met kinderen?

Havanezers kunnen over het algemeen goed overweg met kinderen, maar hun gedrag kan variëren op basis van de specifieke hond, de socialisatie die ze hebben gehad en de manier waarop kinderen met hen omgaan. Hier zijn specifieke aspecten van hun omgang met kinderen:

 1. Geduld en tolerantie: Havanezers staan bekend om hun geduld en tolerantie, wat hen tot goede metgezellen voor kinderen maakt. Ze kunnen vaak rustig blijven bij het spelen met kinderen en zijn over het algemeen niet agressief.
 2. Speelsheid: Havanezers zijn speelse honden en kunnen genieten van interactieve spelletjes met kinderen. Ze houden ervan om te ravotten en kunnen de energie van kinderen bijhouden.
 3. Grootte: Als kleine honden zijn Havanezers vaak niet intimiderend voor kinderen en zijn ze gemakkelijk te hanteren. Dit kan het vertrouwen van kinderen vergroten bij het omgaan met honden.
 4. Toezicht: Hoewel Havanezers doorgaans goed met kinderen overweg kunnen, is toezicht essentieel, vooral bij jonge kinderen. Zowel kinderen als honden moeten leren hoe ze respectvol met elkaar omgaan om incidenten te voorkomen.
 5. Socialisatie: Het is belangrijk om de Havanezer op jonge leeftijd aan verschillende kinderen en situaties te laten wennen, zodat ze leren om comfortabel te zijn met kinderen van alle leeftijden.
 6. Oudere kinderen: Havanezers kunnen bijzonder goed omgaan met oudere kinderen die al begrip hebben van hondengedrag en de verantwoordelijkheid voor de zorg van een huisdier kunnen dragen.

Hoe gedragen Havanezers zich tegenover buren of gasten?

Havanezers staan over het algemeen bekend om hun vriendelijke en sociale aard, wat hen doorgaans tot gastvrije honden maakt in de aanwezigheid van buren en gasten. Hier zijn enkele specifieke aspecten van hun gedrag tegenover deze mensen:

 1. Vriendelijkheid: Havanezers hebben vaak een vriendelijk karakter en zijn meestal bereid om buren en gasten te begroeten met een positieve houding. Ze hebben doorgaans geen neiging tot agressie jegens vreemden.
 2. Sociaal: Deze honden kunnen nieuwsgierig en sociaal zijn, wat betekent dat ze vaak geïnteresseerd zijn in nieuwe mensen in hun omgeving. Ze kunnen geneigd zijn om toenadering te zoeken en aandacht te vragen.
 3. Blaffen: Havanezers kunnen waaks zijn en zullen soms blaffen om hun eigenaren te waarschuwen voor de aanwezigheid van vreemden. Dit kan een nuttige eigenschap zijn om de eigenaar bewust te maken van bezoekers.
 4. Kennismaking: Havanezers hebben de neiging om snel vertrouwen te winnen en vriendelijk te reageren op mensen als ze rustig benaderd worden. Het is belangrijk voor gasten om rustig en respectvol met de hond om te gaan om positieve interacties te bevorderen.
 5. Socialisatie: Net als bij andere situaties is vroege socialisatie belangrijk om ervoor te zorgen dat de Havanezer zich op zijn gemak voelt bij verschillende mensen en situaties. Goede socialisatie kan helpen om angst of verlegenheid in de aanwezigheid van buren en gasten te verminderen.

Wat zijn de fysieke kenmerken van de Havanezer?

De Havanezer heeft specifieke fysieke kenmerken en afmetingen volgens de rasstandaard:

 • Grootte:
  • Mannelijke Havanezers hebben een hoogte tussen 21 tot 29 centimeter aan de schouder.
  • Vrouwelijke Havanezers hebben een hoogte tussen 20 tot 27 centimeter aan de schouder.
 • Gewicht:
  • Mannelijke Havanezers wegen meestal tussen 3 tot 6 kilogram.
  • Vrouwelijke Havanezers wegen meestal tussen 3 tot 6 kilogram.
 • Lichaamsbouw: De Havanezer heeft een compacte en licht gespierde lichaamsbouw met een rechte rug en een korte, brede nek. De borst is diep en breed, en de ribben zijn goed gewelfd.
 • Hoofd: Het hoofd is goed geproportioneerd met een korte snuit. De schedel is licht gewelfd, en de stop is matig gedefinieerd.
 • Ogen: De ogen zijn groot, rond, donkerbruin van kleur en expressief. Donkere oogranden zijn wenselijk volgens de rasstandaard.
 • Oren: De oren zijn hoog aangezet, middelmatig groot, en hangen af langs de wangen. Ze zijn bedekt met lang, zijdeachtig haar.
 • Staart: De staart van de Havanezer is goed bevederd en wordt over de rug gedragen in een lichte boog. De staartpunt mag de rug of de zijkant van de dij niet raken.
 • Vacht: De vacht van de Havanezer is lang, zijdeachtig en golvend tot licht gekruld. De vacht komt in verschillende kleuren, waaronder wit, crème, beige en diverse tinten bruin.
 • Poten: De benen zijn recht en evenwijdig, met kleine, ronde voeten. De poten zijn goed bedekt met haar.

Hoe voer je een Havanezer?

Het voeren van een Havanezer is een belangrijk aspect van de zorg voor dit ras. Hier zijn specifieke richtlijnen voor het voeren van een Havanezer in Nederland:

 1. Dagelijkse caloriebehoefte: De dagelijkse caloriebehoefte van een Havanezer hangt af van factoren zoals leeftijd, gewicht, activiteitsniveau en metabolisme. Over het algemeen hebben Havanezers een matige caloriebehoefte van ongeveer 40 tot 60 kilocalorieën per kilogram lichaamsgewicht per dag.
 2. Hoeveelheid voeding: Havanezers zijn kleine honden, dus hun portiegrootte moet dienovereenkomstig worden aangepast. Een volwassen Havanezer weegt meestal tussen de 3 en 6 kilogram. Als algemene richtlijn wordt aanbevolen om ongeveer 20 tot 30 gram hoogwaardige droge hondenvoeding per kilogram lichaamsgewicht per dag te geven. Dit betekent dat een Havanezer van 4 kilogram ongeveer 80 tot 120 gram voer per dag zou moeten krijgen, verdeeld over twee maaltijden.
 3. Kwaliteit van het voer: Kies voor hoogwaardige commerciële hondenvoeding die voldoet aan de voedingsbehoeften van kleine rassen. Het is belangrijk om voeding te selecteren die specifiek is ontworpen voor de levensfase van uw Havanezer (bijvoorbeeld puppy, volwassen of senior) en rekening houdt met eventuele specifieke gezondheidsbehoeften, zoals gewichtsbeheersing of voedselallergieën.
 4. Maaltijdschema: Verdeel de dagelijkse voeding in twee gelijke maaltijden om te voorkomen dat de maag van de Havanezer overbelast raakt. Een typisch schema is om 's ochtends en' s avonds te voeren.
 5. Water: Zorg ervoor dat uw Havanezer altijd toegang heeft tot vers, schoon drinkwater. Houd de waterbak regelmatig bij en zorg ervoor dat deze niet leeg raakt.
 6. Gewichtsbeheersing: Omdat Havanezers gevoelig kunnen zijn voor gewichtstoename, is het essentieel om de voeding en calorie-inname te controleren om overgewicht te voorkomen. Als uw Havanezer gewichtsproblemen heeft, overleg dan met uw dierenarts over een geschikt dieetplan.
 7. Tussendoortjes: Wees matig met tussendoortjes en beloningen om te voorkomen dat uw Havanezer te veel calorieën binnenkrijgt. Kies gezonde snacks zoals kleine stukjes groenten of speciale hondenkoekjes.

Hoeveel moet een Havanezer puppy eten?

De hoeveelheid voeding die een Havanezer puppy moet eten, varieert afhankelijk van zijn leeftijd, gewicht en de specifieke voeding die u gebruikt. Hier zijn algemene richtlijnen voor de voeding van een Havanezer puppy:

 1. Leeftijd: Havanezer puppies hebben verschillende voedingsbehoeften naarmate ze ouder worden. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:
  • 8 weken oud: Een Havanezer puppy van 8 weken oud moet ongeveer 55 tot 65 gram voeding per kilogram lichaamsgewicht per dag krijgen. Dit betekent dat een puppy van 2 kilogram ongeveer 110 tot 130 gram voer per dag zou moeten krijgen, verdeeld over meerdere maaltijden.
  • 3 tot 6 maanden oud: Naarmate de puppy groeit, zal zijn voedingsbehoefte toenemen. Tijdens deze periode moet u de dagelijkse voeding geleidelijk verhogen naar ongeveer 70 tot 80 gram voeding per kilogram lichaamsgewicht per dag.
  • 6 tot 12 maanden oud: Havanezer puppies worden langzaam volwassen, en hun voedingsbehoeften blijven veranderen. U kunt overwegen om de dagelijkse voeding te verlagen naar ongeveer 50 tot 60 gram voeding per kilogram lichaamsgewicht per dag tegen de tijd dat ze 12 maanden oud zijn.
 1. Gewicht: Het gewicht van de Havanezer puppy is een belangrijke factor bij het bepalen van de juiste voeding. Weeg uw puppy regelmatig en pas de hoeveelheid voeding aan om ervoor te zorgen dat hij een gezond groeipatroon behoudt.
 2. Voedingstype: Kies voor een hoogwaardige commerciële puppyvoeding die specifiek is ontworpen voor kleine rassen. Zorg ervoor dat de voeding voldoet aan de voedingsbehoeften van uw puppy op basis van zijn leeftijd.
 3. Maaltijdfrequentie: Havanezer puppies moeten in het begin meerdere kleine maaltijden per dag krijgen, bijvoorbeeld 3 tot 4 maaltijden. Naarmate ze ouder worden, kunt u geleidelijk overgaan naar 2 maaltijden per dag.

Welke gezondheidstests moet de Havanezer ondergaan?

Havanezers, net als andere hondenrassen, kunnen gevoelig zijn voor bepaalde erfelijke gezondheidsproblemen. Bij het fokken van Havanezers is het belangrijk om de ouderdieren te testen op verschillende genetische aandoeningen om de gezondheid van de nakomelingen te waarborgen. De belangrijkste gezondheidstests voor Havanezers zijn onder meer:

 1. Patella Luxatie (PL) Evaluatie: Dit is een test om te controleren op patella luxatie, een aandoening waarbij de knieschijf van zijn normale positie glijdt. Havanezers kunnen vatbaar zijn voor deze aandoening.
 2. Hartonderzoek: Een grondig hartonderzoek, zoals echocardiografie of auscultatie, kan worden uitgevoerd om aangeboren hartaandoeningen of andere hartproblemen op te sporen.
 3. Oogonderzoek: Havanezers kunnen oogproblemen ontwikkelen, zoals cataracten en progressieve retinale atrofie (PRA). Oogonderzoeken, zoals jaarlijkse oogexamens door een dierenarts-oogspecialist, kunnen helpen bij het identificeren van deze problemen.
 4. BAER-test (Brainstem Auditory Evoked Response): Deze test evalueert het gehoor van de Havanezer om doofheid of gehoorproblemen op te sporen.
 5. Genetische testen: Sommige genetische tests kunnen worden uitgevoerd om specifieke genetische aandoeningen op te sporen, zoals de test voor hyperuricosurie (HUU) om uraatstenen te voorkomen.
 6. Heupdysplasie Evaluatie: Heupdysplasie is een aandoening waarbij de heupgewrichten niet goed gevormd zijn, wat kan leiden tot artritis en pijn. Heupdysplasie evaluatie kan röntgenfoto's omvatten.
 7. Bloed- en urineonderzoek: Deze tests kunnen worden uitgevoerd om de algemene gezondheid van de Havanezer te beoordelen en eventuele afwijkingen of ziekten op te sporen.

Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen van de Havanezer?

De Havanezer is over het algemeen een gezond ras, maar zoals bij elk ras kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Havanezers zijn onder andere:

 1. Patella Luxatie (PL): Patella luxatie is een aandoening waarbij de knieschijf uit zijn normale positie kan glijden. Het kan leiden tot kreupelheid en pijn.
 2. Oogproblemen: Havanezers kunnen gevoelig zijn voor verschillende oogaandoeningen, zoals cataracten, progressieve retinale atrofie (PRA), en keratoconjunctivitis sicca (droge ogen).
 3. Heupdysplasie: Dit is een aandoening waarbij de heupgewrichten niet goed gevormd zijn, wat kan leiden tot pijn en artritis.
 4. Gehoorproblemen: Sommige Havanezers kunnen doofheid of gehoorproblemen ervaren, wat kan worden geïdentificeerd via een BAER-test (Brainstem Auditory Evoked Response).
 5. Hartproblemen: Havanezers kunnen aangeboren hartafwijkingen of andere hartaandoeningen ontwikkelen.
 6. Allergieën: Havanezers kunnen gevoelig zijn voor huidallergieën en voedselallergieën, wat huidproblemen en jeuk kan veroorzaken.
 7. Uraatstenen: Dit is een probleem met de urinewegen waarbij uraatstenen zich kunnen vormen in de blaas of urinewegen.

Wat zijn de bewegingsbehoeften van een Havanezer?

Havanezers hebben matige bewegingsbehoeften en staan ​​bekend om hun aanpassingsvermogen aan zowel actieve als minder actieve levensstijlen. Hier zijn specifieke richtlijnen voor de bewegingsbehoeften van een Havanezer:

 1. Dagelijkse wandelingen: Een Havanezer heeft dagelijkse wandelingen nodig om aan zijn bewegingsbehoeften te voldoen. Over het algemeen is een wandeling van 30 minuten tot 1 uur per dag geschikt. Dit kan worden verdeeld over meerdere korte wandelingen.
 2. Spelen en mentale stimulatie: Naast wandelingen hebben Havanezers behoefte aan speeltijd en mentale stimulatie. Interactieve speelgoedpuzzels, fetch-spelletjes en korte trainingssessies zijn uitstekende manieren om hun geest actief te houden.
 3. Aanpassing aan leeftijd en gezondheid: De bewegingsbehoeften van een Havanezer kunnen variëren op basis van leeftijd en gezondheid. Jongere Havanezer-puppy's kunnen meer energie hebben en vaker spelen, terwijl oudere Havanezers wellicht minder intensieve activiteit nodig hebben.
 4. Socialisatie: Het is belangrijk om uw Havanezer te socialiseren door hem kennis te laten maken met verschillende mensen, dieren en omgevingen. Dit helpt hen zich zelfverzekerd en evenwichtig te gedragen.
 5. Let op de temperatuur: Havanezers hebben een dikke vacht, dus zorg ervoor dat ze niet oververhit raken tijdens warm weer. Korte wandelingen in de koelere delen van de dag zijn ideaal.
 6. Supervisie bij spelen met andere honden: Als uw Havanezer speelt met andere honden, houd dan toezicht om ervoor te zorgen dat het speelgedrag veilig is. Ze kunnen soms terughoudend zijn tegenover grotere of agressievere honden.
 7. Luister naar uw hond: Elk individu is anders. Luister naar de signalen van uw Havanezer. Als hij moe is of rust nodig heeft, respecteer dan zijn behoeften.

Wat zijn de voedingsbehoeften van de Havanezer?

De voedingsbehoeften van de Havanezer zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat ze een gezond en evenwichtig dieet krijgen. Hier zijn specifieke richtlijnen voor de voedingsbehoeften van de Havanezer:

 1. Hoogwaardige commerciële voeding: Havanezers moeten worden gevoed met hoogwaardige commerciële hondenvoeding die specifiek is ontworpen voor kleine rassen. Kies voeding die voldoet aan de voedingsbehoeften van uw Havanezer op basis van zijn leeftijd (puppy, volwassen, senior) en eventuele specifieke gezondheidsbehoeften.
 2. Eiwitten: Havanezers hebben eiwitten nodig voor spieronderhoud en groei. Kies voeding met hoogwaardige eiwitten, zoals kip, kalkoen, vis of lam. Het eiwitgehalte moet tussen 18% en 22% liggen in het voer.
 3. Vet: Vetten zijn een belangrijke bron van energie voor Havanezers. Zorg ervoor dat de voeding een matig vetgehalte heeft, meestal tussen 8% en 15%. Kwalitatieve vetten, zoals die in visolie, kunnen ook bijdragen aan een gezonde vacht.
 4. Koolhydraten: Koolhydraten moeten in evenwicht zijn en afkomstig zijn uit gezonde bronnen zoals volkoren granen en groenten. Kies voeding met ongeveer 40% tot 50% koolhydraten.
 5. Vezels: Vezels kunnen de spijsvertering van de Havanezer bevorderen. Zoek naar voeding met een vezelgehalte van ongeveer 3% tot 5%.
 6. Vitaminen en mineralen: Zorg ervoor dat de voeding voldoende vitamines en mineralen bevat, waaronder vitamine A, vitamine D, calcium en fosfor. Overleg met uw dierenarts om ervoor te zorgen dat aan alle voedingsbehoeften wordt voldaan.
 7. Portiegrootte: De dagelijkse portiegrootte hangt af van het gewicht, de leeftijd en de activiteit van uw Havanezer. Volg de aanbevelingen op de verpakking van het voer als uitgangspunt en pas de porties aan op basis van het individuele gewicht van uw hond.
 8. Hydratatie: Zorg ervoor dat uw Havanezer altijd toegang heeft tot vers, schoon drinkwater. Het handhaven van hydratatie is essentieel voor hun gezondheid.
 9. Gewichtsbeheersing: Havanezers hebben de neiging om gemakkelijk gewicht te winnen. Meet en weeg uw Havanezer regelmatig om overgewicht te voorkomen. Pas de voeding aan als dat nodig is.

Hoeveel verhaart de Havanezer?

De Havanezer staat bekend als een hondenras met een minimale verharing. Ze hebben een zijdeachtige, langharige vacht die niet veel haren verliest zoals sommige andere rassen. Hoewel geen enkele hond volledig hypoallergeen is, worden Havanezers vaak als geschikt beschouwd voor mensen met allergieën vanwege hun beperkte verharing.

Hoe vaak moet de vacht van de Havanezer verzorgd worden?

De vacht van een Havanezer vereist regelmatige verzorging om klitten en matten te voorkomen en om de vacht gezond te houden. Hier zijn specifieke richtlijnen voor het verzorgen van de vacht van een Havanezer:

 1. Dagelijkse borstelen: Voor een optimale vachtverzorging is dagelijks borstelen ideaal. Dit helpt klitten te voorkomen en verwijdert losse haren. Gebruik een zachte borstel of een pinborstel om de vacht voorzichtig door te kammen.
 2. Baden: Havanezers moeten om de paar maanden of wanneer ze vuil zijn gebaad worden. Gebruik een milde, hypoallergene hondenshampoo om de vacht schoon te houden.
 3. Tussentijdse borstelbeurten: Tussen de dagelijkse borstelbeurten is het raadzaam om de vacht van uw Havanezer minstens twee tot drie keer per week te borstelen om eventuele klitten en matten te verwijderen.
 4. Oorverzorging: Controleer de oren van uw Havanezer regelmatig op vuil, oorsmeer of tekenen van infectie. Reinig de oren indien nodig met een milde oorreiniger die is aanbevolen door uw dierenarts.
 5. Oogverzorging: Havanezers hebben vaak lang haar rond de ogen dat kan irriteren. Veeg voorzichtig vuil of traanstrepen weg met een zachte doek om oogirritatie te voorkomen.
 6. Gebitsverzorging: Poets regelmatig de tanden van uw Havanezer om tandplak en tandsteen te voorkomen. Dit helpt bij het behoud van een gezond gebit.
 7. Professionele trimbeurten: Havanezers kunnen profiteren van professionele trimbeurten om hun vacht in goede conditie te houden. Plan regelmatig een bezoek aan een professionele hondentrimmer om de vacht bij te werken en te knippen.

Hoeveel kwijlt de Havanezer?

Over het algemeen staat de Havanezer niet bekend om overmatig kwijlen. Dit ras wordt als een van de hondenrassen beschouwd die weinig tot geen neiging hebben tot kwijlen. Havanezers hebben doorgaans geen grote hoeveelheden speekselproductie of kwijlen zoals sommige andere hondenrassen dat wel kunnen hebben.

Wat is de vachtsoort van de Havanezer?

De vacht van de Havanezer is lang, zijdeachtig en golvend tot licht gekruld. Deze vacht is enkelvoudig en heeft geen ondervacht. Het is een kenmerkende eigenschap van het ras en vereist regelmatige verzorging om klitten en matten te voorkomen. De vacht van de Havanezer is meestal hypoallergeen, wat betekent dat mensen met allergieën vaak beter kunnen omgaan met dit ras vanwege het beperkte verlies van haren.

Wat is de vachtlengte van de Havanezer?

De vachtlengte van de Havanezer is lang. Hun vacht is zijdeachtig en golvend tot licht gekruld. Dit geeft de Havanezer zijn kenmerkende uiterlijk. Het is belangrijk op te merken dat de vacht van de Havanezer lang kan groeien, en sommige eigenaren kiezen ervoor om de vacht te knippen of te stylen om het gemakkelijker te onderhouden.

Wat zijn de sociale eigenschappen van de Havanezer?

De Havanezer staat bekend om zijn sociale en vriendelijke karakter. Hier zijn enkele specifieke sociale eigenschappen van de Havanezer:

 1. Aanhankelijkheid: Havanezers zijn zeer aanhankelijke honden en vormen sterke emotionele banden met hun eigenaren. Ze gedijen op menselijk gezelschap en houden ervan dicht bij hun familie te zijn.
 2. Vriendelijkheid: Havanezers hebben doorgaans een vriendelijke en gastvrije houding ten opzichte van mensen en andere huisdieren. Ze staan bekend om hun sociale aard en genegenheid.
 3. Sociale interactie: Havanezers zijn sociaal ingesteld en vinden het leuk om te spelen en te communiceren met hun familieleden. Ze genieten van spelletjes en interactie en kunnen levendig en speels zijn.
 4. Goed met kinderen: Over het algemeen zijn Havanezers vriendelijk en geduldig met kinderen. Ze kunnen goede metgezellen zijn voor gezinnen en gedragen zich vaak beschermend en zorgzaam tegenover kinderen.
 5. Goed met andere honden: Havanezers kunnen goed overweg met andere honden als ze op jonge leeftijd gesocialiseerd worden. Ze hebben meestal geen agressieve neigingen naar andere honden.
 6. Waakzaamheid: Terwijl Havanezers over het algemeen vriendelijk zijn, kunnen ze ook een zekere waakzaamheid vertonen. Ze zullen vaak blaffen om hun familie te waarschuwen voor naderend gevaar, maar ze zijn over het algemeen geen agressieve waakhonden.
 7. Sociale aanpassing: Havanezers passen zich goed aan verschillende leefomstandigheden aan, of het nu in een appartement in de stad of een huis op het platteland is. Ze zijn flexibel en kunnen zich goed aanpassen aan hun omgeving.

Hoe gaan Havanezers om met vreemden?

Havanezers staan over het algemeen bekend om hun vriendelijke en sociale aard, en ze gaan doorgaans positief om met vreemden. Ze zijn vaak nieuwsgierig en benaderen onbekende mensen met een open en vriendelijke houding. Havanezers hebben meestal geen neiging tot agressie of angst ten opzichte van vreemden.

Is de Havanezer speels?

Ja, de Havanezer staat bekend om zijn speelse karakter. Ze zijn vaak levendig en houden van speeltijd en interactie met hun eigenaren. Havanezers zijn over het algemeen actieve honden en genieten van spelletjes, het gooien van speelgoed en het verkennen van hun omgeving. Ze behouden vaak hun speelse houding, zelfs als ze volwassen zijn, en kunnen goede metgezellen zijn voor gezinnen en individuen die van speelsheid houden.

Zijn Havanezer honden beschermend?

Havanezer honden staan niet bekend om hun sterke beschermingsinstinct. Over het algemeen zijn ze vriendelijk, sociaal en hebben ze geen neiging tot agressief gedrag tegenover vreemden. Ze kunnen waakzaam zijn en blaffen om hun familie te waarschuwen voor naderend gevaar, maar ze worden niet beschouwd als agressieve waakhonden. Havanezers hebben vaak een open en gastvrije houding ten opzichte van mensen en zijn doorgaans niet beschermend in de zin van agressie jegens vreemden. Hun vriendelijke aard maakt ze meestal tot gezelschapshonden en geen waakhonden.

Wat is het aanpassingsvermogen van de Havanezer?

De Havanezer staat bekend om zijn aanpassingsvermogen aan verschillende leefomstandigheden. Dit ras is over het algemeen zeer flexibel en past zich goed aan diverse woonomgevingen aan. Hier zijn enkele kenmerken van het aanpassingsvermogen van de Havanezer:

 1. Leefomgeving: Havanezers kunnen goed gedijen in zowel stedelijke als landelijke omgevingen. Ze zijn geschikt voor het leven in appartementen, maar genieten ook van buitentijd en kunnen zich aanpassen aan huizen met een tuin.
 2. Gezinsleven: Havanezers zijn vaak uitstekende gezinshonden en passen zich aan aan het gezinsleven. Ze zijn over het algemeen vriendelijk en geduldig met kinderen.
 3. Sociale interactie: Havanezers zijn sociaal ingesteld en gedijen goed in huishoudens met veel menselijke interactie. Ze houden ervan om deel uit te maken van het gezinsleven en zijn vaak gelukkig in de nabijheid van hun eigenaren.
 4. Reizen: Havanezers zijn doorgaans goede reisgenoten en kunnen zich aanpassen aan reizen en uitstapjes. Ze zijn meestal gemakkelijk te trainen voor het reizen in auto's of zelfs vliegtuigen, mits ze goed gesocialiseerd zijn.
 5. Veranderingen: Havanezers hebben vaak een positieve benadering van veranderingen in hun omgeving, zoals nieuwe mensen of situaties, zolang ze goed gesocialiseerd zijn en positieve ervaringen hebben.

Wat zijn de karaktertrekken van de Havanezer?

De Havanezer heeft verschillende karaktertrekken die kenmerkend zijn voor het ras. Hier zijn specifieke karaktertrekken van de Havanezer:

 1. Aanhankelijkheid: Havanezers zijn buitengewoon aanhankelijke honden en vormen sterke emotionele banden met hun eigenaren. Ze gedijen op menselijk gezelschap en houden ervan dicht bij hun familie te zijn.
 2. Vriendelijkheid: Havanezers staan ​​bekend om hun vriendelijke en gastvrije aard. Ze hebben meestal een positieve benadering van mensen en andere huisdieren.
 3. Intelligentie: Havanezers zijn over het algemeen slimme honden en kunnen snel leren. Ze reageren goed op training en mentale stimulatie.
 4. Speelsheid: Havanezers hebben een speelse aard en genieten van spelletjes en interactie met hun eigenaren. Ze behouden vaak hun speelse houding, zelfs als ze volwassen zijn.
 5. Waakzaamheid: Hoewel ze niet agressief zijn, zijn Havanezers over het algemeen waakzaam en zullen ze vaak blaffen om hun familie te waarschuwen voor naderend gevaar.
 6. Sociale aard: Havanezers zijn sociaal ingesteld en gedijen goed in huishoudens met veel menselijke interactie. Ze houden ervan deel uit te maken van het gezinsleven.
 7. Goed met kinderen: Over het algemeen zijn Havanezers vriendelijk en geduldig met kinderen, wat hen tot goede gezinshonden maakt.
 8. Aanpassingsvermogen: Havanezers passen zich goed aan verschillende leefomstandigheden aan, of het nu in een appartement in de stad of een huis op het platteland is.
 9. Loyaliteit: Havanezers kunnen zeer loyaal zijn aan hun eigenaren en willen vaak dichtbij zijn.
 10. Zorgzaamheid: Ze hebben soms een zorgzame aard en kunnen zich bezorgd gedragen tegenover hun familieleden.

Kan een Havanezer gevaarlijk zijn?

Over het algemeen staan Havanezers niet bekend als gevaarlijke honden. Ze hebben doorgaans een vriendelijke en sociale aard en vertonen meestal geen agressieve neigingen.

Vallen Havanezers ooit aan?

Over het algemeen vallen Havanezers zelden tot nooit aan. Ze staan bekend om hun vriendelijke en sociale aard en hebben meestal geen neiging tot agressief gedrag. Havanezers zijn over het algemeen gezelschapshonden en geen waakhonden.

Kan een Havanezer mensen doden?

In zeldzame gevallen kunnen honden, inclusief Havanezers, betrokken zijn bij incidenten waarbij mensen gewond raken. Echter, Havanezers staan niet bekend als agressieve honden die de neiging hebben om ernstige schade toe te brengen aan mensen.

Kunnen Havanezers er goed tegen om alleen gelaten te worden?

Havanezers staan ​​bekend om hun aanhankelijke aard en gedijen meestal goed in de nabijheid van hun eigenaren. Ze kunnen echter enige tijd alleen doorbrengen, maar ze hebben over het algemeen liever niet te veel alleen te zijn. Het vermogen van een Havanezer om alleen te zijn, kan variëren afhankelijk van de individuele hond en zijn socialisatie. Hier zijn enkele specifieke punten:

 1. Aanhankelijkheid: Havanezers vormen sterke emotionele banden met hun eigenaren en houden van menselijk gezelschap. Ze kunnen zich eenzaam voelen als ze te lang alleen worden gelaten.
 2. Gewenning: Het is belangrijk om uw Havanezer van jongs af aan te laten wennen aan korte periodes van alleen zijn. Dit kan helpen bij het opbouwen van hun vertrouwen en comfort wanneer ze alleen gelaten worden.
 3. Training: Positieve trainingstechnieken kunnen uw Havanezer helpen zich comfortabeler te voelen als hij alleen is. Dit omvat het geleidelijk verlengen van de tijd dat hij alleen wordt gelaten en het belonen van goed gedrag.
 4. Stimulatie: Zorg voor voldoende mentale en fysieke stimulatie voordat u uw Havanezer alleen laat. Dit kan helpen om verveling te voorkomen en zijn welzijn te bevorderen.
 5. Speelgoed en comfort: Het aanbieden van geschikt speelgoed en een comfortabele plek om te rusten terwijl u weg bent, kan uw Havanezer afleiden en geruststellen.

Kan ik mijn Havanezer thuis laten?

Ja, je kunt je Havanezer thuis laten voor korte periodes, maar er zijn enkele belangrijke overwegingen die je in gedachten moet houden:

 1. Gewenning en training: Zorg ervoor dat je Havanezer van jongs af aan gewend raakt aan alleen zijn in huis. Begin met korte periodes en verleng geleidelijk de tijd dat hij alleen is om hem te helpen zich comfortabeler te voelen.
 2. Benodigdheden: Zorg ervoor dat je Havanezer toegang heeft tot vers water en dat zijn behoeften zijn voldaan voordat je hem alleen laat. Bied ook geschikt speelgoed en een comfortabele rustplaats.
 3. Veiligheid: Zorg ervoor dat de omgeving veilig is voor je Havanezer. Verwijder potentiële gevaren en zorg ervoor dat hij niet bij schadelijke stoffen of objecten kan komen.
 4. Tijdslimieten: Beperk de tijd dat je Havanezer alleen is tot een redelijke periode. Havanezers zijn sociaal ingesteld en houden van gezelschap, dus langdurige eenzaamheid kan leiden tot angst of stress.
 5. Monitoring: Installeer indien mogelijk een camera of systeem om je Havanezer op afstand te volgen terwijl je weg bent. Hierdoor kun je zijn gedrag en welzijn in de gaten houden.
 6. Oppas of dagopvang: Als je vaak langere tijd van huis bent, overweeg dan om een oppas of dagopvang voor je Havanezer te regelen om ervoor te zorgen dat hij voldoende gezelschap en zorg krijgt.

Kan de Havanezer 8 uur alleen gelaten worden?

Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om een Havanezer, of een hond van welk ras dan ook, gedurende 8 uur per dag alleen te laten. Havanezers zijn sociale honden die menselijk gezelschap op prijs stellen, en langdurige eenzaamheid kan leiden tot angst, stress en gedragsproblemen.

Als je verwacht dat je Havanezer gedurende langere tijd alleen zal zijn, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om de situatie te verbeteren:

 1. Oppas of dagopvang: Overweeg om een betrouwbare oppas of dagopvang voor je Havanezer te regelen. Dit zorgt ervoor dat hij gedurende de dag gezelschap heeft en de benodigde zorg ontvangt.
 2. Korte onderbrekingen: Als je niet in staat bent om een oppas te regelen, probeer dan gedurende de dag korte onderbrekingen in te plannen om je Havanezer uit te laten en wat tijd met hem door te brengen.
 3. Mentale en fysieke stimulatie: Zorg ervoor dat je Havanezer voldoende mentale en fysieke stimulatie krijgt voordat je vertrekt. Lange wandelingen, speelsessies en puzzelspeelgoed kunnen helpen om verveling te verminderen.
 4. Training voor alleen zijn: Train je Havanezer geleidelijk aan om alleen te zijn door de tijd dat hij alleen wordt gelaten langzaam te verlengen. Beloon goed gedrag en blijf positieve associaties creëren met alleen zijn.
 5. Monitoring: Als dat mogelijk is, installeer een camera of systeem om je Havanezer op afstand in de gaten te houden terwijl je weg bent, zodat je zijn gedrag en welzijn kunt volgen.

Hoe train je een Havanezer?

Het trainen van een Havanezer vereist geduld, consistentie en positieve trainingsmethoden. Hier zijn specifieke stappen en tips om een Havanezer effectief te trainen:

 1. Socialisatie: Begin met socialisatie op jonge leeftijd. Laat je Havanezer wennen aan verschillende mensen, dieren en situaties om vertrouwen en aanpassingsvermogen te ontwikkelen.
 2. Gehoorzaamheidstraining: Leer basiscommando's zoals zit, lig, blijf en kom aan. Gebruik positieve bekrachtiging, zoals beloningen met traktaties en lof, om gewenst gedrag te stimuleren.
 3. Zindelijkheidstraining: Start direct met zindelijkheidstraining wanneer je Havanezer een puppy is. Wees geduldig en beloon hem elke keer dat hij buiten plast of poept.
 4. Leibandtraining: Leer je Havanezer om netjes aan de lijn te lopen. Gebruik een harnas of een zachte halsband om trekken aan de lijn te minimaliseren. Beloon hem wanneer hij naast je loopt zonder te trekken.
 5. Socialisatie met andere honden: Als je wilt dat je Havanezer goed omgaat met andere honden, zorg dan voor gecontroleerde ontmoetingen met vriendelijke honden om positieve sociale vaardigheden te ontwikkelen.
 6. Aandachtstraining: Leer je Havanezer om je aandacht te geven wanneer dat nodig is. Gebruik commando's zoals "kijk naar mij" en beloon hem wanneer hij je aankijkt.
 7. Puppycursus: Overweeg het inschrijven van je Havanezer in een puppycursus of gehoorzaamheidstraining. Dit kan de socialisatie en gehoorzaamheid verbeteren en helpt bij het opbouwen van de band tussen jou en je hond.
 8. Geduld en consistentie: Wees geduldig en consistent in je training. Herhaal oefeningen regelmatig en beloon goed gedrag consequent.
 9. Voorkom negatieve straffen: Vermijd het gebruik van fysieke straffen of harde correcties. Havanezers reageren meestal goed op positieve bekrachtiging en belonen goed gedrag werkt beter dan straffen.
 10. Blijf leren: Hondentraining is een voortdurend proces. Blijf leren over hondengedrag en trainingsmethoden om je vaardigheden te verbeteren en een sterke band met je Havanezer te behouden.

Hoe vaak blaft een Havanezer?

Havanezers staan bekend om hun neiging tot blaffen, en de frequentie van blaffen kan variëren afhankelijk van het individuele dier en de specifieke situatie. Over het algemeen kunnen Havanezers als ras als matig tot redelijk vocaal worden beschouwd. Hier zijn enkele factoren die van invloed kunnen zijn op de frequentie van blaffen bij een Havanezer:

 1. Waakzaamheid: Havanezers hebben vaak een natuurlijke neiging om te blaffen als reactie op ongewone geluiden of om hun eigenaren te waarschuwen voor naderend gevaar.
 2. Alleen zijn: Sommige Havanezers kunnen blaffen wanneer ze zich eenzaam of verlaten voelen, vooral als ze gedurende langere tijd alleen worden gelaten.
 3. Socialisatie: Goed gesocialiseerde Havanezers kunnen doorgaans beter omgaan met nieuwe situaties en geluiden en vertonen mogelijk minder blaffen.
 4. Training: Effectieve training kan helpen bij het verminderen van onnodig blaffen. Door commando's zoals "stil" aan te leren en positieve bekrachtiging te gebruiken om gewenst gedrag te belonen, kun je de neiging tot overmatig blaffen verminderen.
 5. Stress en angst: Havanezers kunnen blaffen als reactie op stress, angst of ongemak. Het is belangrijk om de oorzaak van hun angst te identificeren en passende maatregelen te nemen.

Wat is de behoefte aan mentale stimulatie van een Havanezer?

Havanezers hebben over het algemeen een redelijke behoefte aan mentale stimulatie. Hoewel ze geen hyperactieve honden zijn, zijn ze intelligent en houden ze van uitdagingen. Hier zijn enkele specifieke overwegingen met betrekking tot de mentale stimulatie van een Havanezer:

 1. Puzzelspeelgoed: Het aanbieden van puzzelspeelgoed, zoals voedselverdelers of interactieve speeltjes waaruit ze traktaties moeten halen, kan hun geest actief bezighouden.
 2. Trainingssessies: Havanezers reageren goed op training en leren graag nieuwe trucs en commando's. Het opnemen van dagelijkse korte trainingssessies in hun routine kan hun geest scherp houden.
 3. Gevarieerde omgeving: Veranderingen in de omgeving, zoals nieuwe wandelroutes of speelgebieden, kunnen helpen om hun nieuwsgierigheid te stimuleren.
 4. Sociale interactie: Havanezers houden van menselijk gezelschap en interactie. Spelen, knuffelen en interactie met hun eigenaren voorzien in zowel fysieke als mentale stimulatie.
 5. Hondenspeeltjes: Bied een verscheidenheid aan hondenspeeltjes aan, zoals kauwspeelgoed en trekspelletjes, om ze geïnteresseerd en betrokken te houden.
 6. Verrijkende activiteiten: Denk aan verrijkende activiteiten zoals verstoppertje spelen met traktaties of het verbergen van speelgoed voor hen om te vinden.

Wat zijn de rasstandaarden van de Havanezer?

De rasstandaarden voor de Havanezer worden beheerd door verschillende nationale en internationale hondenverenigingen, waaronder de American Kennel Club (AKC) en de Fédération Cynologique Internationale (FCI). Hier zijn enkele belangrijke rasstandaarden voor de Havanezer:

Algemene beschrijving:

 • Havanezers zijn kleine, compacte honden met een stevige bouw.
 • Hun vacht is lang, zijdeachtig en golvend, en mag niet krullen.
 • De staart wordt over de rug gedragen in een sierlijke boog.
 • Ze hebben een alerte uitdrukking met donkere, amandelvormige ogen.
 • De oren zijn hoog aangezet en vallen dicht tegen het hoofd aan.
 • De gemiddelde hoogte van een volwassen Havanezer ligt tussen 21 tot 29 cm bij de schoft.

Gewicht:

 • Voor mannelijke Havanezers varieert het gewicht meestal tussen 3 tot 6 kg.
 • Voor vrouwelijke Havanezers varieert het gewicht meestal tussen 3 tot 5,5 kg.

Vacht:

 • De vacht van de Havanezer is lang en zijdeachtig, met een lichte golving. Het mag niet krullen.
 • De kleuren van de vacht variëren en kunnen onder meer wit, crème, bruin, zwart, zilver of een combinatie van deze kleuren zijn.

Hoofd:

 • Het hoofd moet in verhouding staan tot het lichaam en een lichte stop hebben.
 • De snuit is matig kort, met een rechte neus en zwarte neusgaten.

Lichaam:

 • De nek is goed geproportioneerd en gaat over in een rechte rug.
 • De borst is diep en breed, en de ribben zijn goed gebogen.
 • De staart is hoog aangezet, goed bepluimd en wordt in een sierlijke boog over de rug gedragen.

Wat is de algemene informatie over de Havanezer?

De Havanezer is een charmant hondenras met specifieke kenmerken en eigenschappen. Hier is algemene informatie over de Havanezer:

Grootte:

 • Mannelijke Havanezers hebben doorgaans een hoogte van ongeveer 21 tot 29 cm bij de schoft.
 • Vrouwelijke Havanezers zijn meestal iets kleiner en meten ongeveer 20 tot 27 cm bij de schoft.

Gewicht:

 • Het gewicht van mannelijke Havanezers varieert meestal tussen 3 tot 6 kg .
 • Vrouwelijke Havanezers hebben meestal een gewicht van 3 tot 5,5 kg.

Levensverwachting:

 • De levensverwachting van de Havanezer ligt meestal tussen 13 en 15 jaar, maar sommigen kunnen nog langer leven bij goede zorg.

Vacht:

 • De vacht van de Havanezer is lang, zijdeachtig en golvend, zonder krullen.
 • Kleuren kunnen variëren en omvatten wit, crème, bruin, zwart, zilver of een combinatie van deze kleuren.

Karakter en eigenschappen:

 • Havanezers staan ​​bekend om hun aanhankelijke en vriendelijke karakter.
 • Ze zijn intelligent en kunnen snel leren, wat hen geschikt maakt voor gehoorzaamheidstraining.
 • Havanezers hebben vaak een speelse aard en behouden hun jeugdige houding, zelfs als ze volwassen zijn.
 • Ze hebben meestal een waakzame aard en kunnen blaffen om hun familie te waarschuwen voor naderend gevaar.

Gezondheid:

 • Havanezers zijn over het algemeen gezonde honden, maar kunnen vatbaar zijn voor enkele erfelijke aandoeningen, zoals heupdyplasie, patella luxatie en oogproblemen.
 • Het is belangrijk om regelmatige gezondheidscontroles en preventieve zorg te bieden om de gezondheid van je Havanezer te behouden.

Verzorging:

 • Vanwege hun lange vacht heeft de Havanezer regelmatige verzorging nodig, waaronder borstelen om klitten te voorkomen en professionele trimbeurten om de vacht in goede conditie te houden.
 • Regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie zijn belangrijk om verveling te voorkomen.

Waar kun je een Havanezer kopen of adopteren?

Je kunt een Havanezer kopen of adopteren bij verschillende bronnen, maar het is belangrijk om verantwoordelijk te handelen en zorgvuldig te kiezen om de gezondheid en het welzijn van de hond te waarborgen. Hier zijn enkele specifieke opties:

Erkende fokkers:

 • Een verantwoorde eerste stap bij het zoeken naar een Havanezer is contact opnemen met erkende fokkers. Deze fokkers zijn aangesloten bij officiële kennelclubs en volgen strikte foknormen.
 • Controleer of de fokker gezondheidstests heeft uitgevoerd op de ouderdieren en vraag om bewijs van gezondheidscertificaten en stamboomregistratie.
 • Wees bereid om op een wachtlijst te staan, aangezien fokkers vaak zorgvuldig geselecteerde kopers willen voor hun puppy's.

Herplaatsingsorganisaties:

 • Overweeg adoptie via herplaatsingsorganisaties of reddingsgroepen voor Havanezers. Deze organisaties bieden vaak volwassen Havanezers aan die een nieuw thuis nodig hebben.
 • Adoptie kan een geweldige optie zijn om een Havanezer in nood te helpen en kan ook kostenbesparend zijn in vergelijking met de aankoop van een puppy.

Dierenasielen en opvangcentra:

 • Je kunt ook lokale dierenasielen en opvangcentra bezoeken om te zien of er Havanezers beschikbaar zijn voor adoptie. Dit kan een manier zijn om een hond in nood te redden.

Kennelclubs:

 • Neem contact op met officiële kennelclubs zoals de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland voor verwijzingen naar erkende fokkers en informatie over Havanezerfokkers in Nederland.

Welke reddingsclubs zijn er voor Havanezers?

In Nederland is er de Havanezer Club Nederland. Deze organisatie heeft als doel het in stand houden, bewaken en bevorderen van gezondheid, karakter, welzijn en rastypische eigenschappen van het ras Havanezer. Ze kunnen informatie verstrekken over Havanezers die beschikbaar zijn voor adoptie.

Wat is de geschiedenis van de Havanezer?

De geschiedenis van de Havanezer is interessant en heeft wortels die teruggaan tot vele eeuwen geleden. Hier is een beknopte geschiedenis van dit charmante hondenras:

 • De Havanezer is vernoemd naar de hoofdstad van Cuba, Havana, waar het ras in de 18e eeuw is ontstaan. Ze worden soms ook "Havana Silk Dog" genoemd vanwege hun zijdezachte vacht.
 • Havanezers zijn afstammelingen van kleine gezelschapshonden die met ontdekkingsreizigers en handelaren naar Cuba werden gebracht. Ze hebben mogelijke Europese voorouders, waaronder de Bichon-familie.
 • In Cuba werden Havanezers gefokt als gezelschapshonden voor aristocratische families en werden ze vaak gevonden in de hogere sociale kringen van Havana.
 • Gedurende de 19e en 20e eeuw raakte het ras verspreid naar andere delen van de wereld, vooral naar de Verenigde Staten en Europa. Hier werden ze gefokt om hun charmante uiterlijk en aangename persoonlijkheid.
 • In de Verenigde Staten werd de Havanezer in 1979 officieel erkend door de American Kennel Club (AKC) als een apart ras in de Toy-groep.
 • Havanezers zijn door de jaren heen populair gebleven vanwege hun vriendelijke karakter, speelse aard en aanhankelijkheid naar hun eigenaren.

Hoewel de Havanezer oorspronkelijk gefokt werd als gezelschapshond in Cuba, heeft hij zich verspreid over de wereld en is hij geliefd geworden om zijn unieke persoonlijkheid en charmante verschijning. Hij is nog steeds een gewilde metgezel voor vele hondenliefhebbers over de hele wereld.

Wat zijn de gemiddelde onderhoudskosten voor een Havanezer?

De gemiddelde onderhoudskosten voor een Havanezer kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de gezondheid van de hond, de locatie en persoonlijke voorkeuren. Hier is een geschatte opsplitsing van de kosten en een totaal per jaar:

 1. Voeding: De kosten van hondenvoer variëren, afhankelijk van het merk en de kwaliteit. Voor een Havanezer van gemiddelde grootte kun je rekenen op ongeveer €300 tot €600 per jaar, afhankelijk van het type voer.
 2. Dierenartszorg: Dit omvat jaarlijkse controles, vaccinaties, ontworming, vlooien- en tekenpreventie, en eventuele onverwachte medische kosten. Gemiddeld kunnen de dierenartskosten voor een gezonde Havanezer variëren van €300 tot €600 per jaar, maar dit kan hoger zijn als er gezondheidsproblemen optreden.
 3. Grooming: Havanezers hebben een lange, zijdeachtige vacht die regelmatig verzorging vereist. Groomingkosten variëren afhankelijk van de frequentie van de trimsessies en of je dit zelf doet of professionele hulp inroept. Reken op ongeveer €200 tot €500 per jaar.
 4. Training en socialisatie: Training kan variëren van zelfstandige inspanningen tot professionele gehoorzaamheidscursussen. Gemiddeld kun je rekenen op €100 tot €300 per jaar.
 5. Accessoires en benodigdheden: Dit omvat items zoals een hondenbed, leiband, halsband, speelgoed, voer- en waterbakken, en meer. De kosten hiervoor kunnen variëren, maar gemiddeld wordt geschat op €100 tot €300 per jaar.
 6. Hondenverzekering: Optioneel, maar kan handig zijn om onverwachte medische kosten te dekken. De premie varieert sterk, maar verwacht ongeveer €200 tot €500 per jaar.
 7. Overige kosten: Dit omvat zaken als hondenuitlaten, hondensitterdiensten en andere incidentele kosten. Deze kosten kunnen variëren, maar laten we zeggen gemiddeld €100 tot €300 per jaar.

Al met al kun je verwachten dat de totale jaarlijkse kosten voor het onderhoud van een Havanezer ergens tussen de €1.200 en €2.800 liggen, afhankelijk van verschillende factoren.

Hoe kies je een goede naam voor je Havanezer?

Het kiezen van een goede naam voor je Havanezer is een belangrijke beslissing. Hier zijn enkele specifieke tips om je te helpen bij het kiezen van de juiste naam:

 1. Houd rekening met het karakter van je Havanezer: Let op de persoonlijkheid en het gedrag van je hond. Is hij speels, vriendelijk, levendig, of juist wat rustiger? Een naam die past bij zijn karakter kan goed werken.
 2. Kies een korte, duidelijke naam: Korte namen zijn gemakkelijker voor je hond om te herkennen en te onthouden. Vermijd lange en ingewikkelde namen.
 3. Vermijd verwarrende klanken: Kies een naam die niet te veel lijkt op veelvoorkomende commando's zoals "zit," "lig," of "kom." Dit voorkomt verwarring tijdens de training.
 4. Overweeg de betekenis: Sommige mensen kiezen namen op basis van de betekenis of herkomst. Dit kan persoonlijke betekenis toevoegen aan de naam.
 5. Denk aan de klank en melodie: De klank van de naam kan belangrijk zijn. Het kan helpen als de naam een aangename klank heeft wanneer je hem roept.
 6. Test de naam: Roep de naam van je Havanezer en kijk of hij erop reageert. Het is belangrijk dat de naam gemakkelijk te roepen is.
 7. Kies een naam die je leuk vindt: Uiteindelijk moet je de naam ook zelf leuk vinden, omdat je deze vaak zult gebruiken.
 8. Bedenk of je een unieke naam wilt: Als je wilt dat je Havanezer een unieke naam heeft, vermijd dan populaire hondennamen en kies iets minder gangbaars.
 9. Laat familieleden meedenken: Betrek familieleden of huisgenoten bij het kiezen van de naam. Het kan een leuke gezinsactiviteit zijn.
 10. Wees geduldig: Het kan even duren om de perfecte naam te vinden. Neem de tijd om te brainstormen en te experimenteren met verschillende opties.

Wat zijn de verschillende soorten Havanezers?

Er zijn geen verschillende "soorten" Havanezers in de zin van ondersoorten of rassen. De Havanezer is een specifiek hondenras dat wordt gekenmerkt door zijn uiterlijk, persoonlijkheid en rasstandaarden, zoals eerder beschreven. Er zijn echter variaties binnen het ras op basis van kleur en vachtpatronen. Hier zijn enkele veelvoorkomende kleuren en vachtpatronen bij Havanezers:

 1. Effen kleuren: Sommige Havanezers hebben een effen kleur vacht. De meest voorkomende effen kleuren zijn wit, crème, zwart, bruin, zilver en goud. Deze Havanezers hebben geen merkbare vachtpatronen of markeringen.
 2. Parti-kleur: Parti-kleurige Havanezers hebben een vacht die uit twee verschillende kleuren bestaat, meestal wit in combinatie met een andere kleur zoals zwart, bruin of zilver. Ze hebben duidelijke kleurverdelingen en kunnen bijvoorbeeld een witte vacht hebben met zwarte vlekken.
 3. Sable: Sable Havanezers hebben een vacht met verschillende tinten van een enkele kleur, meestal bruin. De vachtkleur varieert van donker tot licht, en ze hebben vaak een tweekleurige uitstraling.
 4. Brindle: Brindle Havanezers hebben een gestreepte vacht met donkere strepen op een lichtere achtergrondkleur, meestal zwart of bruin.

Welke hondenrassen lijken op de Havanezer?

Verschillende hondenrassen kunnen qua uiterlijk en persoonlijkheid enigszins lijken op de Havanezer. Hier zijn enkele hondenrassen die enige gelijkenis kunnen vertonen:

 1. Bichon Frisé: De Bichon Frisé is een ras dat vergelijkbaar is met de Havanezer in termen van grootte en vachttype. Beide rassen hebben een zijdeachtige vacht en vergelijkbare lichaamsbouw. Ze delen ook een vergelijkbare vriendelijke en aanhankelijke persoonlijkheid.
 2. Maltezer: De Maltezer is een klein ras met een lange, zijdeachtige vacht, net als de Havanezer. Ze hebben vergelijkbare kenmerken, waaronder een waakzame uitdrukking en vriendelijke aard.
 3. Coton de Tulear: Dit ras heeft een zachte, pluizige vacht en staat bekend om zijn vrolijke en vriendelijke karakter. Ze hebben een vergelijkbare grootte en persoonlijkheid als de Havanezer.
 4. Lhasa Apso: De Lhasa Apso heeft een lange, dichte vacht en een vergelijkbare lichaamsbouw als de Havanezer. Beide rassen hebben een sterke persoonlijkheid en kunnen waakzaam zijn.
 5. Tibetaanse Spaniël: Dit ras heeft vergelijkbare kenmerken in termen van grootte en bouw. Ze hebben meestal een lange, zijdeachtige vacht en zijn aanhankelijke metgezellen.

Over de Auteur

naomi-de-jong
Naomi de Jong
Dierenartsassistent

Naomi werkt als dierenartsassistent en is een expert op het gebied van hondenverzorging. Ze is voortdurend op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en inzichten in de wereld van hondenverzorging, en ze deelt haar expertise graag met andere hondenliefhebbers.

Ook Interessant