beagle-hondenras-verzorging-gezin-sociaal-leven-fysieke-kenmerken-dieet-informatie

Beagle Hondenras Verzorging en Gezin, Sociaal Leven, Fysieke Kenmerken, Dieet Informatie

naomi-de-jong
Geschreven door Naomi de Jong | Dierenartsassistent
FACT CHECKED door Lieke Smit
Laatste update: 21 augustus 2023

De Beagle is een geliefd en herkenbaar hondenras met unieke kenmerken en eigenschappen. Met een geschiedenis die teruggaat tot de oudheid, heeft de Beagle zich ontwikkeld tot een veelzijdige en vriendelijke metgezel. Met een ideale hoogte van 33-38 cm en een gewicht tussen 9-11 kg, is de Beagle een kleine hond met een opvallend uiterlijk. Hun korte, dichte vacht kan voorkomen in verschillende kleuren, waaronder driekleur, rood-wit en citroenkleurig.

De Beagle staat bekend om zijn uitstekende reukvermogen en nieuwsgierige aard. Ze hebben een sociaal karakter en gaan goed om met gezinnen, kinderen en andere huisdieren. Als het gaat om beweging, hebben Beagles matige bewegingsbehoeften en genieten ze van dagelijkse wandelingen en speeltijd. Hun voedingsbehoeften variëren van 120-160 gram voer per dag, afhankelijk van leeftijd, gewicht en activiteitenniveau.

Met hun karakteristieke uiterlijk, levendige persoonlijkheid en onderscheidende vocale neigingen, kunnen Beagles goed leven in stedelijke of landelijke omgevingen. Ze hebben een aanpassingsvermogen dat hen geschikt maakt voor verschillende levensstijlen. Beagle-liefhebbers zullen zich aangetrokken voelen tot de charmante eigenschappen van dit ras, dat zowel een toegewijde metgezel als een trouwe vriend kan zijn.

Wat zijn de raskenmerken en eigenschappen van de Beagle?

De Beagle is een charmant en vriendelijk hondenras dat opvalt door zijn compacte formaat, kenmerkende uiterlijk en levendige persoonlijkheid. Ze staan bekend om hun uitstekende reukvermogen en werden oorspronkelijk gefokt als speurhonden voor de jacht op klein wild.

Raskenmerken:

 • Hoogte: Gemiddeld 33-41 cm bij de schoft.
 • Gewicht: Gewoonlijk tussen 8-14 kg.
 • Lichaamsbouw: Compact en gespierd met een goed geproportioneerd lichaam.
 • Hoofd: Breed met een rechte snuit en een vriendelijke uitdrukking.
 • Oren: Lang, laag aangezet en hangend tegen de wangen.
 • Vacht: Kort, dicht en weerbestendig, komt voor in verschillende kleuren en patronen, zoals driekleurig en tweekleurig.

Eigenschappen:

 • Persoonlijkheid: Vriendelijk, nieuwsgierig, levendig en sociaal.
 • Intelligentie: Beagles hebben een goede intelligentie en zijn leergierig, maar kunnen ook koppig zijn.
 • Energie: Ze hebben matige tot hoge energieniveaus en genieten van dagelijkse lichaamsbeweging.
 • Reukvermogen: Uitstekend reukvermogen, wat hen geschikt maakt voor speur- en geurwerk.
 • Sociaal: Beagles zijn over het algemeen vriendelijk en gaan goed om met kinderen en andere huisdieren.
 • Stemgeluid: Ze hebben een kenmerkend en luid geblaf, wat ze goede waakhonden maakt, maar aandacht vereist in woongemeenschappen.

Beagles kunnen zowel in stedelijke als landelijke omgevingen goed gedijen, maar hun hoge reukvermogen en nieuwsgierigheid vereisen een veilige omheinde ruimte. Ze hebben interactie en mentale stimulatie nodig om te voorkomen dat ze zich vervelen.

Hoe gaat de Beagle om met het gezin?

De Beagle is een vriendelijke en sociale hond die goed met gezinnen omgaat. Ze zijn aanhankelijk en speels, vaak geschikt voor gezinnen met kinderen en andere huisdieren.

Hoe gaat de Beagle om met andere honden?

Beagles staan over het algemeen bekend als sociale en vriendelijke honden naar andere honden toe. Ze hebben vaak een speelse en nieuwsgierige houding en kunnen goed overweg met andere honden in verschillende situaties.

Hoe gedragen Beagle zich tegenover oudere mensen?

Beagles kunnen over het algemeen goed overweg met oudere mensen. Ze zijn vriendelijke en sociale honden die vaak genieten van menselijk gezelschap, inclusief ouderen. Beagles hebben meestal een aanhankelijke en speelse aard, wat hen tot prettige metgezellen kan maken voor mensen van alle leeftijden.

Hoe gaan Beagle om met kinderen?

Beagles staan over het algemeen bekend als vriendelijke en speelse honden die goed kunnen opschieten met kinderen. Ze hebben meestal een zachtaardige en tolerante aard, waardoor ze goed kunnen omgaan met de energie en onvoorspelbaarheid van kinderen. Beagles kunnen actief en levendig zijn, wat hen tot leuke speelkameraden maakt voor kinderen.

Hoe gedragen Beagle zich tegenover buren of gasten?

Beagles staan erom bekend vriendelijke en sociale honden te zijn, en ze gaan meestal goed om met buren en gasten. Ze zijn nieuwsgierig van aard en kunnen vaak enthousiast reageren op nieuwe mensen die ze ontmoeten. Beagles hebben over het algemeen geen agressieve neigingen tegenover vreemden, maar eerder een speelse en benaderbare houding. Ze kunnen nieuwsgierig zijn naar bezoekers en willen vaak hun aandacht trekken door te snuffelen en te verkennen.

Wat zijn de fysieke kenmerken van de Beagle?

De Beagle is een compacte en robuuste hond met specifieke fysieke kenmerken:

 1. Hoogte: Gemiddeld tussen de 33 en 41 centimeter aan de schouder.
 2. Gewicht: Meestal tussen de 9 en 16 kilogram.
 3. Lichaamsbouw: Gespierd en stevig, met een evenredig lichaam.
 4. Hoofd: Het hoofd is relatief groot in vergelijking met de rest van het lichaam.
 5. Schedel: Matig breed en enigszins gewelfd.
 6. Snuit: Gemiddelde lengte, vaak enigszins vierkant van vorm.
 7. Neus: Goed ontwikkeld, meestal zwart of leverkleurig, afhankelijk van de vachtkleur.
 8. Ogen: Groot en expressief, vaak donker van kleur.
 9. Oren: Lange, afhangende oren die zich dicht bij de wangen bevinden.
 10. Staart: Middellang, hoog aangezet en vaak vrolijk gedragen.

De Beagle heeft een kenmerkende uitstraling met zijn vriendelijke ogen, lange oren en gespierde lichaamsbouw. Het is een middelgroot ras dat zowel in de stad als op het platteland goed kan gedijen.

Hoe voer je een Beagle?

Het voeren van een Beagle vereist specifieke aandacht voor hun voedingsbehoeften:

 1. Portiegrootte: Een volwassen Beagle heeft doorgaans dagelijks ongeveer 150-350 gram hoogwaardig droog hondenvoer nodig, verdeeld over twee maaltijden.
 2. Voedingskwaliteit: Kies voer dat voldoet aan de voedingsbehoeften van het ras en dat een goed uitgebalanceerde voedingswaarde heeft.
 3. Gewichtsbeheersing: Beagles hebben de neiging om aan te komen, dus weeg het voer zorgvuldig af en houd hun gewicht regelmatig in de gaten.
 4. Leeftijd: Puppies hebben speciale voedingsbehoeften en moeten gevoed worden volgens de richtlijnen van een dierenarts.
 5. Activiteitenniveau: Pas de voerhoeveelheid aan op basis van hun activiteitenniveau om overgewicht te voorkomen.
 6. Gezondheid: Als je Beagle speciale dieetvereisten heeft vanwege gezondheidsproblemen, overleg dan met een dierenarts over het juiste voedingsplan.

Hoeveel moet een Beagle puppy eten?

De voedingsbehoeften van een Beagle-puppy kunnen variëren op basis van leeftijd, gewicht en groeifase. Over het algemeen wordt het aanbevolen om Beagle-puppy's te voeden volgens de volgende richtlijnen:

 1. Leeftijd 2-3 maanden: Ongeveer 80-120 gram hoogwaardig puppyvoer per maaltijd, verdeeld over 3-4 maaltijden per dag.
 2. Leeftijd 4-6 maanden: Ongeveer 120-150 gram hoogwaardig puppyvoer per maaltijd, verdeeld over 3 maaltijden per dag.
 3. Leeftijd 6-12 maanden: Ongeveer 150-180 gram hoogwaardig puppyvoer per maaltijd, verdeeld over 2-3 maaltijden per dag.

Het is belangrijk om de voedingsbehoeften van je Beagle-puppy in de gaten te houden en eventuele veranderingen in groeisnelheid en gewicht te observeren. Overleg met je dierenarts voor specifieke voedingsadviezen op basis van de individuele behoeften van je puppy.

Welke gezondheidstests moet de Beagle ondergaan?

Voor Beagles worden verschillende gezondheidstests aanbevolen om potentiële erfelijke gezondheidsproblemen te identificeren. Enkele belangrijke gezondheidstests voor Beagles zijn:

 1. Oogonderzoek (ECVO): Een oogonderzoek door een dierenarts met ervaring in oogheelkunde om oogafwijkingen zoals progressieve retina atrofie (PRA) en cataract te detecteren.
 2. Heupdysplasie-onderzoek (HD): Een röntgenonderzoek om te controleren op heupdysplasie, een aandoening waarbij de heupgewrichten niet goed passen en tot pijn en artritis kunnen leiden.
 3. Patella Luxatie-onderzoek (PL): Een test om te controleren op patella luxatie, waarbij de knieschijf uit zijn normale positie kan glijden, wat pijn en kreupelheid kan veroorzaken.
 4. DNA-testen: Voor erfelijke aandoeningen zoals hypothyreoïdie, bepaalde vormen van epilepsie en factor VII-deficiëntie, die bij Beagles kunnen voorkomen.
 5. Cardiologisch onderzoek: Een evaluatie van het hart om problemen zoals aangeboren hartafwijkingen te detecteren.

Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen van de Beagle?

Beagles kunnen vatbaar zijn voor verschillende gezondheidsproblemen, waaronder:

 1. Obesitas: Beagles hebben de neiging om gulzig te zijn en kunnen snel overgewicht ontwikkelen, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals diabetes, gewrichtsproblemen en kortere levensduur.
 2. Oorinfecties: Vanwege hun hangende oren zijn Beagles vatbaar voor oorinfecties. Regelmatige reiniging en controle kunnen helpen om dit probleem te voorkomen.
 3. Epilepsie: Sommige Beagles kunnen erfelijke epilepsie ontwikkelen, wat zich uit in aanvallen. Een dierenarts kan helpen bij diagnose en behandeling.
 4. Hartproblemen: Hartaandoeningen, zoals mitralisklepziekte, kunnen voorkomen bij Beagles en kunnen leiden tot hartfalen.
 5. Oogproblemen: Beagles kunnen oogproblemen hebben zoals cataract, progressieve retina atrofie (PRA) en glaucoom.
 6. Heupdysplasie: Dit is een aandoening waarbij de heupgewrichten niet goed passen en kan leiden tot pijn en verminderde mobiliteit.
 7. Hernia's: Beagles hebben een aanleg voor hernia's, vooral bij de tussenwervelschijven in de rug.
 8. Allergieën: Beagles kunnen allergisch zijn voor voedsel, pollen, vlooien en andere stoffen, wat kan leiden tot huidproblemen en jeuk.

Wat zijn de bewegingsbehoeften van een Beagle?

Beagles hebben matige tot hoge bewegingsbehoeften. Ze zijn van oorsprong gefokt als speurhonden en hebben een natuurlijke drang om te bewegen en te verkennen. Dagelijkse lichaamsbeweging is essentieel om hun energie kwijt te kunnen en verveling te voorkomen. Hier zijn enkele specifieke richtlijnen voor de bewegingsbehoeften van een Beagle:

 1. Wandelingen: Beagles hebben minstens één stevige wandeling per dag nodig, bij voorkeur 30-60 minuten. Deze wandelingen kunnen worden verdeeld over meerdere sessies.
 2. Spelen en speuren: Beagles houden van interactieve spelletjes en speuractiviteiten. Verstop voedsel of speelgoed in de tuin of in huis en laat ze hun speurinstinct gebruiken om ze te vinden.
 3. Snuffelwerk: Beagles hebben een uitstekend reukvermogen, dus snuffelactiviteiten zoals neuswerk of speuren naar geuren kunnen mentale stimulatie bieden.
 4. Hondenparken: Beagles kunnen goed met andere honden overweg, dus spelen in een hondenpark kan een leuke manier zijn om ze sociaal en actief te houden.

Het is belangrijk om hun beweging geleidelijk op te bouwen, rekening te houden met hun individuele behoeften en fysieke conditie, en ervoor te zorgen dat ze voldoende mentale stimulatie krijgen om verveling te voorkomen. Omdat Beagles de neiging hebben om te volgen geuren, is het aan te raden om ze aangelijnd te houden tijdens het wandelen, vooral op drukke plaatsen.

Wat zijn de voedingsbehoeften van de Beagle?

De voedingsbehoeften van een Beagle variëren afhankelijk van factoren zoals leeftijd, grootte, activiteitenniveau en individuele metabolisme. Hier zijn enkele specifieke richtlijnen voor de voeding van een Beagle:

 1. Portiegrootte: Een volwassen Beagle weegt meestal tussen de 9 en 11 kg. Een typische dagelijkse portie varieert van 1 tot 1,5 kopjes hoogwaardig hondenvoer, verdeeld over twee maaltijden.
 2. Eiwitten: Eiwitten zijn belangrijk voor de spierontwikkeling en algehele gezondheid. Kies voer dat ten minste 20-25% eiwit bevat.
 3. Vetten: Beperk vetten tot ongeveer 10-15% van het totale voedselvolume om overgewicht te voorkomen.
 4. Koolhydraten: Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron. Kies voor complexe koolhydraten zoals volkoren granen en groenten.
 5. Vitaminen en mineralen: Zorg ervoor dat het voer voldoende essentiële voedingsstoffen bevat, waaronder vitamines en mineralen. Raadpleeg de voedingsetiketten voor informatie.
 6. Voedseltype: Kies voor hoogwaardig droog hondenvoer dat is afgestemd op de leeftijd en het activiteitenniveau van je Beagle. Overleg met een dierenarts voor specifieke aanbevelingen.
 7. Portiecontrole: Beagles hebben de neiging om gulzige eters te zijn en kunnen vatbaar zijn voor overgewicht. Meet hun porties zorgvuldig af en vermijd overvoeren.
 8. Hydratatie: Zorg ervoor dat er altijd vers water beschikbaar is.

Het is belangrijk om de voedingsbehoeften van je Beagle aan te passen naarmate ze ouder worden, meer of minder bewegen, of gezondheidsproblemen hebben.

Hoeveel verhaart de Beagle?

De Beagle staat bekend om hun korte, dichte vacht die matige tot zware verharing kan veroorzaken. Over het algemeen verharen Beagles het hele jaar door met twee seizoensgebonden piekmomenten van verharing, meestal in het voorjaar en het najaar. Tijdens deze periodes kan de hoeveelheid losse haren aanzienlijk toenemen.

Hoe vaak moet de vacht van de Beagle verzorgd worden?

De vacht van een Beagle heeft over het algemeen niet veel verzorging nodig, maar regelmatig borstelen kan helpen om losse haren te verwijderen en de vacht gezond te houden. Het wordt aanbevolen om je Beagle minstens eenmaal per week te borstelen, vooral tijdens seizoenen van verharing zoals het voorjaar en het najaar. Tijdens deze periodes kan het nuttig zijn om vaker te borstelen om overtollige haren te verwijderen.

Hoeveel kwijlt de Beagle?

Beagles hebben over het algemeen geen neiging tot overmatig kwijlen. Ze behoren niet tot de rassen die bekend staan om overmatig kwijlen zoals sommige andere rassen dat wel doen. Beagles hebben een gemiddelde speekselproductie en kwijlen meestal niet meer dan andere hondenrassen.

Wat is de vachtsoort van de Beagle?

De Beagle heeft een kortharige vacht van middelmatige textuur. De vacht ligt dicht tegen het lichaam aan en voelt glad aan wanneer je er met je hand overheen strijkt. Deze kortharige vacht is vrij dicht en biedt enige bescherming tegen weersinvloeden.

Wat is de vachtlengte van de Beagle?

De Beagle heeft een kortharige vacht met een lengte van ongeveer 1 tot 2,5 centimeter. De vacht ligt dicht tegen het lichaam aan en voelt glad aan.

Wat zijn de sociale eigenschappen van de Beagle?

De Beagle staat bekend om zijn vriendelijke en sociale karakter. Ze zijn over het algemeen vriendelijk en liefdevol jegens mensen, inclusief kinderen. Beagles zijn sociale honden die graag deel uitmaken van het gezin en genieten van interactie met hun eigenaren. Ze hebben een zachtaardige aard en kunnen goed overweg met andere honden en huisdieren, vooral als ze op jonge leeftijd worden gesocialiseerd.

De Beagle kan een aanhankelijke en speelse metgezel zijn, maar ze hebben ook een onafhankelijke kant. Ze hebben een sterk jachtinstinct, wat kan leiden tot het volgen van geuren en nieuwsgierigheid naar hun omgeving. Deze eigenschap kan ervoor zorgen dat ze soms wat eigenwijs zijn en afgeleid kunnen raken tijdens training of activiteiten.

Hoe gaan Beagles om met vreemden?

Beagles staan bekend om hun vriendelijke en sociale aard, en dit geldt meestal ook voor hun gedrag ten opzichte van vreemden. Over het algemeen zijn Beagles nieuwsgierig en benaderbaar wanneer ze nieuwe mensen ontmoeten. Ze hebben meestal geen neiging tot agressie of terughoudendheid bij het benaderen van vreemden.

Is de Beagle speels?

Ja, de Beagle staat bekend om zijn speelse en levendige karakter. Beagles zijn over het algemeen actieve honden die graag bezig zijn en genieten van speeltijd. Ze hebben een jeugdige energie en zijn vaak enthousiast om deel te nemen aan verschillende speelactiviteiten, zowel binnen als buiten. Hun nieuwsgierige aard en liefde voor geuren maken ze ook geïnteresseerd in snuffelspelletjes en zoekspelletjes. Het stimuleren van hun mentale en fysieke behoeften door middel van interactieve spellen en uitdagingen kan helpen om hun speelse energie in evenwicht te houden en hun welzijn te bevorderen.

Zijn Beagle honden beschermend?

Over het algemeen staan Beagles niet bekend om hun beschermende karakter. Ze zijn van nature vriendelijk en sociaal, zowel naar bekende mensen als naar vreemden. Beagles zijn vaak vriendelijke en aanhankelijke honden die goed kunnen opschieten met verschillende mensen en dieren. Hun vriendelijke aard maakt hen meestal niet tot uitgesproken waakhonden. Terwijl sommige individuele Beagles waakzaam kunnen zijn en kunnen blaffen om ongewone geluiden aan te geven, zijn ze over het algemeen meer gericht op het maken van vrienden dan op het beschermen van hun territorium.

Wat is het aanpassingsvermogen van de Beagle?

Het aanpassingsvermogen van de Beagle kan als redelijk worden beschouwd. Over het algemeen passen Beagles zich goed aan verschillende levensstijlen en omgevingen aan. Ze kunnen zowel in stedelijke als landelijke gebieden leven, maar ze hebben dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig om te gedijen. Beagles zijn ook aanpasbaar aan het leven in huizen en appartementen, maar ze hebben voldoende beweging nodig om verveling en destructief gedrag te voorkomen. Het is belangrijk om hun behoefte aan geurige verkenningen te erkennen en hen voldoende kansen te bieden om hun neus te gebruiken.

Wat zijn de karaktertrekken van de Beagle?

Beagles vertonen specifieke karaktertrekken die hun ras kenmerken:

 1. Neusgericht: Beagles staan bekend om hun uitstekende reukvermogen. Ze hebben een sterke neus en een diep verlangen om geuren te volgen, wat ze tot goede speur- en jachthonden maakt.
 2. Vriendelijk en Sociaal: Beagles hebben over het algemeen een vriendelijke en sociale aard. Ze komen vaak goed overeen met mensen, kinderen en andere huisdieren, vooral als ze van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn.
 3. Energiek: Beagles zijn actieve honden die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben om hun energie kwijt te kunnen. Lange wandelingen, spelen en mentale uitdagingen zijn belangrijk om verveling te voorkomen.
 4. Eigenwijs: Beagles kunnen eigenwijs en onafhankelijk zijn. Ze hebben soms een sterke wil en kunnen koppig zijn bij training, dus consequente en positieve trainingsmethoden zijn essentieel.
 5. Jachtdrift: Vanwege hun jachthondenachtergrond hebben Beagles een natuurlijke drang om geuren te volgen en te jagen. Dit kan soms leiden tot het negeren van commando's als ze een interessante geur oppikken.
 6. Aanhankelijk: Beagles kunnen aanhankelijke metgezellen zijn en houden van menselijk gezelschap. Ze kunnen hechte banden vormen met hun eigenaren en genieten van quality time.
 7. Luidruchtig: Beagles hebben een sterke vocale uitdrukking en staan bekend om hun geblaf en gejank. Dit maakte ze nuttig als jachthonden om jagers te waarschuwen, maar eigenaren moeten dit gedrag beheren en trainen.
 8. Nieuwsgierig: Beagles zijn van nature nieuwsgierig en willen de wereld om hen heen verkennen. Ze kunnen gemakkelijk afgeleid raken door interessante geuren en omgevingen.
 9. Vrolijk: Over het algemeen hebben Beagles een vrolijke en levendige persoonlijkheid. Ze kunnen enthousiast reageren op nieuwe ervaringen en genieten van interactie met hun gezin.
 10. Humeurig: Hoewel Beagles meestal vriendelijk zijn, kunnen ze humeurig worden als ze zich verveeld of gefrustreerd voelen. Het is belangrijk om hun behoefte aan stimulatie en activiteit te erkennen om ongewenst gedrag te voorkomen.

Kan een Beagle gevaarlijk zijn?

Beagles staan niet bekend om hun agressieve aard. Over het algemeen zijn ze vriendelijk en sociaal, zowel met mensen als met andere huisdieren. Ze zijn geen typische waakhonden en hebben de neiging om vreemden eerder te begroeten dan te wantrouwen. Echter, net als bij elk hondenras, kan het gedrag van een individuele Beagle variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder socialisatie, training, genetica en omgevingsomstandigheden.

Als een Beagle onvoldoende gesocialiseerd, getraind of gestimuleerd wordt, kan het gedrag afwijken van de norm en kunnen problemen zoals verlatingsangst, overmatig blaffen of destructief gedrag ontstaan. In zeldzame gevallen kan een Beagle agressie vertonen, maar dit is meestal het gevolg van onjuiste opvoeding, gebrek aan socialisatie of traumatische ervaringen.

Vallen Beagles ooit aan?

Beagles staan over het algemeen niet bekend om agressief gedrag of neiging tot aanvallen. Ze zijn meestal vriendelijke en sociale honden, zowel tegenover mensen als andere dieren.

Kan een Beagle mensen doden?

Over het algemeen staan Beagles niet bekend om agressie tegen mensen en zijn ze geen honden die mensen doelbewust aanvallen met de bedoeling om ernstige schade toe te brengen. Beagles zijn doorgaans vriendelijke, sociale en zachtaardige honden.

Kunnen Beagles er goed tegen om alleen gelaten te worden?

Beagles kunnen over het algemeen goed omgaan met korte periodes van alleen zijn, maar ze zijn sociale honden en hebben menselijk gezelschap nodig. Langdurige eenzaamheid kan leiden tot verveling en mogelijk destructief gedrag. Het is belangrijk om Beagles geleidelijk aan alleen zijn te laten wennen door korte periodes te oefenen en geleidelijk de tijd te verlengen. Een goed ingerichte omgeving met speelgoed en activiteiten kan helpen om hun geest bezig te houden tijdens afwezigheid. Echter, Beagles zijn niet geschikt om lange uren alleen te blijven, en eigenaren moeten ervoor zorgen dat ze voldoende aandacht, beweging en mentale stimulatie krijgen, vooral als ze voor langere tijd weg zijn.

Kan ik mijn Beagle thuis laten?

Ja, je kunt je Beagle thuis laten, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond goed is voorbereid op het alleen zijn. Beagles zijn sociale honden en hebben menselijk gezelschap nodig, maar ze kunnen over het algemeen enkele uren alleen thuis blijven als ze hieraan gewend zijn.

Kan de Beagle 8 uur alleen gelaten worden?

Hoewel sommige Beagles mogelijk 8 uur alleen kunnen blijven, is het over het algemeen niet ideaal om een Beagle gedurende zo'n lange periode alleen te laten. Beagles zijn sociale honden die gezelschap en interactie met mensen nodig hebben. Ze kunnen zich vervelen en angstig worden als ze te lang alleen worden gelaten, wat kan leiden tot gedragsproblemen.

Hoe train je een Beagle?

Het trainen van een Beagle vereist geduld, consistentie en positieve versterking. Hier zijn enkele stappen en specifieke tips voor het trainen van een Beagle:

 1. Begrijp hun motivatie: Beagles staan ​​bekend om hun sterke neus en interesse in geuren. Gebruik voedselbeloningen en interessante geuren om hun aandacht te trekken tijdens trainingssessies.
 2. Socialisatie: Begin vroeg met socialisatie om ervoor te zorgen dat je Beagle comfortabel is in verschillende situaties en met andere honden en mensen.
 3. Gehoorzaamheidstraining: Leer basiscommando's zoals zit, liggen, blijf en kom. Gebruik beloningen zoals kleine traktaties of positieve versterking met stem en aaien.
 4. Zindelijkheidstraining: Houd een consistent schema voor uitlaten en beloon je Beagle elke keer dat hij buiten plast of poept. Wees geduldig en voorkom ongelukjes binnenshuis.
 5. Lijntraining: Beagles hebben een sterke neus en kunnen snel afgeleid raken door geuren. Leer ze netjes aan de lijn te lopen en beloon goed gedrag.
 6. Probleemoplossing: Beagles kunnen koppig zijn, dus wees geduldig en vermijd harde correcties. Gebruik positieve versterking om gewenst gedrag aan te moedigen en ongewenst gedrag te ontmoedigen.
 7. Speurwerk en hersenwerk: Gebruik de natuurlijke nieuwsgierigheid en het reukvermogen van Beagles door speurwerk- en hersenwerkspelletjes te spelen. Verstop traktaties en laat je Beagle ze vinden.
 8. Vroegtijdige socialisatie: Introduceer je Beagle aan verschillende mensen, dieren en omgevingen wanneer ze jong zijn om angst en agressie te voorkomen.
 9. Geduld en consistentie: Wees geduldig en consistent in je training. Herhaal oefeningen regelmatig en beloon positief gedrag consequent.
 10. Trainingssessies kort houden: Beagles kunnen snel afgeleid raken, dus houd trainingssessies kort en leuk om hun aandacht vast te houden.

Hoe vaak blaft een Beagle?

Beagles staan ​​bekend als vocale honden en hebben de neiging om veel te blaffen. Ze kunnen blaffen om verschillende redenen, zoals het volgen van geuren, het uiten van opwinding, het waarschuwen voor mogelijke gevaren of gewoon om aandacht te trekken. Gemiddeld kunnen Beagles meerdere keren per dag blaffen, afhankelijk van hun omgeving, activiteiten en interacties.

Wat is de behoefte aan mentale stimulatie van een Beagle?

Beagles hebben een behoorlijke behoefte aan mentale stimulatie vanwege hun slimme en nieuwsgierige aard. Ze zijn van nature jachthonden en hebben een sterk reukvermogen, wat betekent dat ze graag hun zintuigen gebruiken om de wereld om hen heen te verkennen. Dagelijkse mentale stimulatie is essentieel om verveling en destructief gedrag te voorkomen.

Dit kan worden bereikt door activiteiten zoals puzzelspelletjes, snuffelspellen, gehoorzaamheidstraining, speurwerk en interactieve speeltjes. Wandelingen en verkennende uitstapjes helpen ook om hun nieuwsgierigheid te bevredigen. Het bieden van verschillende en uitdagende ervaringen zal helpen om de mentale energie van een Beagle te kanaliseren en hun welzijn te bevorderen.

Wat zijn de rasstandaarden van de Beagle?

De Beagle is een ras dat erkend wordt door verschillende hondenverenigingen, en elke vereniging hanteert specifieke rasstandaarden die de ideale kenmerken en het uiterlijk van het ras beschrijven. Hier zijn enkele algemene rasstandaarden voor de Beagle:

Rasstandaard van de American Kennel Club (AKC):

 • Grootte: Beagles zijn een klein ras, met een ideale hoogte van 33 cm voor zowel reuen als teven. Ze mogen niet meer dan 38 cm hoog zijn.
 • Gewicht: Beagles moeten idealiter tussen 9 en 13,5 kg wegen.
 • Vacht: Beagles hebben een korte, dichte vacht die in verschillende kleuren kan voorkomen, waaronder driekleur (zwart, wit en bruin), rood en wit, en citroenkleurig.
 • Hoofd: Het hoofd is proportioneel groot en goed in verhouding tot het lichaam. De schedel is licht gewelfd met een matig uitgesproken stop.
 • Ogen: De ogen zijn groot, rond en goed uit elkaar geplaatst. Ze hebben een zachte en hondachtige uitdrukking.
 • Oren: Beagles hebben lange, laag aangezette oren die aan de uiteinden afgerond zijn.
 • Lichaam: Beagles hebben een stevig en goed gespierd lichaam met een rechte ruglijn en een matig diepe borst.
 • Staart: De staart is matig hoog aangezet en wordt vrolijk gedragen, maar niet over de rug gekruld.
 • Beweging: Beagles hebben een kenmerkende rollende gang wanneer ze bewegen, waarbij de achterhand efficiënt aandrijft.

Rasstandaard van de Fédération Cynologique Internationale (FCI):

 • De FCI-standaard voor Beagles is vergelijkbaar met de AKC-standaard, met vergelijkbare richtlijnen voor grootte, vacht en uiterlijk.

Wat is de algemene informatie over de Beagle?

De Beagle is een middelgroot hondenras dat oorspronkelijk afkomstig is uit Engeland. Het ras staat bekend om zijn vriendelijke en nieuwsgierige karakter, evenals zijn uitstekende reukvermogen. Hier zijn enkele specifieke kenmerken van de Beagle:

 • Grootte: Beagles zijn middelgrote honden, met een ideale schofthoogte van ongeveer 33 cm en een gewicht tussen 9 en 13,5 kg.
 • Vacht: Ze hebben een korte, dichte vacht die in verschillende kleuren voorkomt, waaronder driekleur (zwart, wit en bruin), rood en wit, en citroenkleurig.
 • Karakter: Beagles staan bekend om hun vriendelijke en sociale karakter. Ze zijn vaak speels, energiek en nieuwsgierig. Beagles kunnen ook eigenwijs zijn en vereisen consistente training en stimulatie.
 • Intelligentie: Beagles zijn intelligent en hebben een sterk reukvermogen, waardoor ze vaak worden ingezet als speur- en jachthonden.
 • Geluid: Beagles hebben de neiging om vocaal te zijn en kunnen blaffen en huilen. Dit is een natuurlijk gedrag dat kan worden beheerst met training.
 • Bewegingsbehoeften: Beagles hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig om te voorkomen dat ze zich vervelen of overgewicht krijgen. Ze genieten van wandelingen, spelen en actieve bezigheden.
 • Gezondheid: Beagles kunnen vatbaar zijn voor enkele erfelijke aandoeningen, zoals heupdysplasie en oogproblemen. Reguliere dierenartscontroles en gezonde voeding zijn belangrijk voor hun welzijn.
 • Gezinshond: Beagles kunnen goed overweg met gezinnen en kinderen. Ze kunnen ook goed overweg met andere honden, maar vroege socialisatie is belangrijk.

Waar kun je een Beagle kopen of adopteren?

Je kunt een Beagle kopen of adopteren bij verschillende bronnen, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je dit verantwoord en ethisch doet. Hier zijn enkele opties om een Beagle te vinden:

 1. Fokkers: Zoek naar erkende Beagle-fokkers die zich houden aan hoge normen voor fokken en welzijn. Controleer of de fokker geregistreerd is bij een erkende kennelclub en vraag om referenties.
 2. Dierenasielen: Overweeg om een Beagle te adopteren bij een dierenasiel of reddingsorganisatie. Er zijn mogelijk Beagles die op zoek zijn naar een liefdevol thuis. Dit is een nobele keuze, omdat je een hond een tweede kans geeft.
 3. Beagle Verenigingen: Neem contact op met Beagle verenigingen in Nederland, zoals de "Beagle Club Nederland" Ze kunnen je doorverwijzen naar gerenommeerde fokkers en adoptiemogelijkheden.
 4. Online Platforms: Pas op bij online advertenties. Als je online zoekt, wees dan kritisch en stel vragen aan de verkoper om ervoor te zorgen dat ze ethisch en verantwoord fokken.
 5. Hondenshows: Bezoek hondenshows of evenementen waar Beagles worden tentoongesteld. Hier kun je fokkers ontmoeten, informatie verzamelen en mogelijk een Beagle-puppy vinden.

Welke reddingsclubs zijn er voor Beagles?

Er zijn verschillende reddingsorganisaties en verenigingen die zich inzetten voor de opvang, verzorging en herplaatsing van Beagles in Nederland. Enkele van deze reddingsclubs zijn:

 1. Stichting Shhh: Deze stichting zet zich in voor de opvang en herplaatsing van honden, waaronder Beagles. Ze werken samen met pleeggezinnen en streven ernaar om elke hond een liefdevol thuis te bieden.
 2. Beagle Club Nederland: Hoewel deze vereniging zich voornamelijk richt op fokkers en eigenaren van Beagles, kunnen ze ook informatie verstrekken over adoptie en herplaatsing van Beagles.

Als je geïnteresseerd bent in het adopteren van een Beagle, neem dan contact op met deze organisaties voor meer informatie over beschikbare honden, adoptieprocedures en eventuele adoptievoorwaarden.

Wat is de geschiedenis van de Beagle?

De geschiedenis van de Beagle gaat terug tot het oude Engeland. Het ras werd oorspronkelijk ontwikkeld als een jachthond, specifiek voor de jacht op klein wild, zoals konijnen en hazen. Beagles staan bekend om hun uitstekende reukzin en uithoudingsvermogen, waardoor ze perfect waren voor het volgen van geursporen en het opsporen van prooi.

De vroege voorouders van de Beagle dateren waarschijnlijk uit de Romeinse tijd, maar het moderne Beagle-ras zoals we dat vandaag kennen, begon zich te ontwikkelen in Engeland in de 18e eeuw. Fokkers werkten eraan om honden te creëren die compact, robuust en wendbaar waren, zodat ze konden worden gebruikt voor de jacht te voet.

Beagles werden populair bij Engelse jagers en fokkers richtten zich op het behoud van de kenmerken die hen geschikt maakten voor de jacht, zoals hun scherpe reukzin en energieke persoonlijkheid. Gedurende de 19e eeuw werden verschillende variëteiten van Beagles ontwikkeld, waaronder de "Pocket Beagle" en de "Harrier Beagle", die variaties waren op basis van grootte en doel.

In de loop der jaren heeft de Beagle zijn reputatie als een uitstekende jachthond behouden, maar het ras heeft ook zijn weg gevonden naar huishoudens over de hele wereld vanwege zijn vriendelijke en speelse karakter. Tegenwoordig wordt de Beagle gewaardeerd als zowel een gezelschapshond als een jachthond, en zijn geschiedenis als een trouwe metgezel en toegewijde jager blijft een integraal onderdeel van zijn identiteit.

Wat zijn de gemiddelde onderhoudskosten voor een Beagle?

De gemiddelde onderhoudskosten voor een Beagle kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals locatie, gezondheid en levensstijl van de hond. Hier zijn enkele geschatte kosten die eigenaren kunnen verwachten:

 1. Voeding: Gemiddeld kunnen de kosten voor voeding voor een Beagle variëren van ongeveer €25 tot €50 per maand, afhankelijk van het merk en het type voer dat wordt gekozen.
 2. Dierenartsbezoeken: Jaarlijkse gezondheidscontroles, vaccinaties en preventieve zorg kunnen variëren van €150 tot €300 per jaar.
 3. Vlooien- en tekenpreventie: De kosten voor vlooien- en tekenpreventieproducten kunnen ongeveer €10 tot €20 per maand bedragen.
 4. Training en socialisatie: Puppytraining, gehoorzaamheidscursussen en eventuele gedragsbegeleiding kunnen variëren van €100 tot €300 per jaar.
 5. Verzorging: Beagles hebben een korte vacht die weinig verzorging nodig heeft. De kosten voor basisverzorging zoals borstelen, nagelknippen en tandheelkundige zorg kunnen ongeveer €50 tot €100 per jaar zijn.
 6. Speelgoed en accessoires: De kosten voor speelgoed, halsbanden, riemen, bedden en andere benodigdheden kunnen variëren, maar gemiddeld kunnen ze €100 tot €200 per jaar bedragen.
 7. Verzekering: Een huisdierenverzekering kan variëren van ongeveer €20 tot €50 per maand, afhankelijk van het type dekking en de leeftijd van de hond.

Al met al kunnen de totale onderhoudskosten voor een Beagle variëren van €700 tot €1500 per jaar, afhankelijk van de specifieke behoeften en omstandigheden van de hond.

Hoe kies je een goede naam voor je Beagle?

Het kiezen van een goede naam voor je Beagle is een leuke en belangrijke stap. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het kiezen van een geschikte naam:

 1. Korte en duidelijke naam: Kies een naam die kort en gemakkelijk te roepen is. Beagles reageren goed op beknopte commando's, dus een naam met één of twee lettergrepen is ideaal.
 2. Persoonlijkheid en uiterlijk: Laat je inspireren door de persoonlijkheid, eigenschappen en uiterlijk van je Beagle. Denk na over hun gedrag, speelsheid, kleur van de vacht, grootte en kenmerken.
 3. Niet verwarrend: Kies een naam die niet te veel lijkt op veelvoorkomende commando's zoals "zit" of "kom". Dit kan verwarring voorkomen tijdens trainingssessies.
 4. Betekenisvolle namen: Overweeg een naam met een speciale betekenis voor jou of je hond. Dit kan een persoonlijke connectie creëren en de naam extra speciaal maken.
 5. Probeer de naam uit: Roep de naam een paar keer en kijk hoe goed je Beagle erop reageert. Een naam waar je hond enthousiast op reageert, is vaak een goede keuze.
 6. Populariteit: Controleer of de naam niet te populair is, vooral als je je hond in een park of hondenclub wilt onderscheiden. Aan de andere kant, kies ook geen te unieke naam die moeilijk te herkennen is.
 7. Tijdloosheid: Kies een naam die de tand des tijds kan doorstaan. Wat nu trendy is, kan later wat minder relevant zijn.
 8. Oefen hardop: Zeg de naam hardop alsof je je Beagle roept. Als het natuurlijk aanvoelt en goed klinkt, is het waarschijnlijk een goede keuze.
 9. Gedeelde beslissing: Als je de hond met anderen deelt, betrek dan alle gezinsleden bij het kiezen van de naam. Het kan een leuke manier zijn om iedereen bij de nieuwe toevoeging te betrekken.

Wat zijn de verschillende soorten Beagles?

Er zijn verschillende varianten van Beagles die zijn gefokt voor specifieke doeleinden. Hier zijn enkele van de meest voorkomende types:

 1. Standaard Beagle: Dit is de meest bekende variant van de Beagle, met een gemiddelde hoogte van ongeveer 33-40 cm en een gewicht tussen 9-16 kg. Ze worden vaak gehouden als gezelschapsdieren en hebben een goed ontwikkeld reukvermogen.
 2. Pocket Beagle: Deze variant is kleiner dan de standaard Beagle en wordt soms "pocket" Beagle genoemd vanwege hun compacte formaat. Ze kunnen rond de 25 cm hoog zijn en wegen meestal minder dan 9 kg. Pocket Beagles werden historisch gezien gefokt om in de zak van jagers te passen tijdens de jacht.
 3. Harrier: De Harrier lijkt qua uiterlijk sterk op de Beagle, maar is over het algemeen groter. Ze hebben een hogere schofthoogte en zijn meer gericht op de jacht, vooral op groter wild zoals hazen en vossen.
 4. Show Beagle: Fokkers fokken Show Beagles met de nadruk op het voldoen aan rasstandaarden voor hondenshows en tentoonstellingen. Deze honden hebben vaak een iets andere lichaamsbouw en vachtpatronen dan de Beagles die puur voor jacht of gezelschap worden gehouden.
 5. Field Trial Beagle: Deze Beagles zijn gefokt voor hun uitzonderlijke jachtcapaciteiten. Ze worden vaak gebruikt in veldproeven waarbij de nadruk ligt op het volgen van geursporen en jachtvaardigheden.
 6. Hunting Beagle: Dit type Beagle wordt specifiek gefokt voor de jacht en wordt vaak gebruikt bij het volgen van geursporen van kleine dieren, zoals konijnen. Ze hebben meestal een sterker reukvermogen en een grote passie voor jagen.

Welke hondenrassen lijken op de Beagle?

Er zijn enkele hondenrassen die qua uiterlijk, eigenschappen en karakteristieken enige gelijkenis vertonen met de Beagle. Hier zijn een paar rassen die vergelijkbaar kunnen zijn:

 1. Harrier: De Harrier lijkt sterk op de Beagle en wordt vaak beschouwd als een grotere versie van de Beagle. Ze hebben vergelijkbare fysieke kenmerken en een scherp reukvermogen, maar zijn over het algemeen groter en krachtiger.
 2. Basset Hound: Deze hond heeft ook een goed ontwikkeld reukvermogen en heeft net als de Beagle een relatief korte, gedrongen lichaamsbouw. Basset Hounds hebben echter een meer uitgesproken hangende huid en langere oren.
 3. Dachshund (Teckel): Dit ras heeft een vergelijkbare lichaamsbouw met korte poten en een langwerpig lichaam. Hoewel ze oorspronkelijk zijn gefokt voor het jagen op dassen, delen ze enkele kenmerken met de Beagle, zoals hun nieuwsgierige en vriendelijke aard.
 4. Cocker Spaniel: Qua grootte en lichaamsbouw zijn Cocker Spaniels vergelijkbaar met Beagles. Ze hebben een vergelijkbare energieke aard en kunnen goed overweg met gezinnen.
 5. Foxhound: Dit ras lijkt ook enigszins op de Beagle en deelt een gemeenschappelijke afkomst. Ze zijn echter groter en zijn historisch gefokt voor de jacht op vossen en ander groot wild.

Over de Auteur

naomi-de-jong
Naomi de Jong
Dierenartsassistent

Naomi werkt als dierenartsassistent en is een expert op het gebied van hondenverzorging. Ze is voortdurend op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en inzichten in de wereld van hondenverzorging, en ze deelt haar expertise graag met andere hondenliefhebbers.

Ook Interessant