Bobi, de oudste hond ter wereld op 31-jarige leeftijd overleden

emma-martens
Geschreven door Emma Martens | Redactie
Laatste update: 23 oktober 2023
Bobi, de Oudste hond ter wereld op 31-jarige leeftijd overleden 1

Bobi, de oudste hond ter wereld is op 31-jarige leeftijd overleden.

Volgens Guinness World Records stierf Bobi zaterdag in Conqueiros, Portugal waar hij bij de familie Costa woonde.

Bobi's record

Bobi, een raszuivere Rafeiro do Alentejo, is 31 jaar en 165 dagen oud geworden. Guinness World Records verklaarde hem officieel tot 's werelds oudste hond. Hij overtrof de vorige recordhouder, een Australische veedrijver genaamd Bluey, die 29 jaar en vijf maanden oud werd.

Een rustig thuis in Portugal

Bobi, de Oudste hond ter wereld op 31-jarige leeftijd overleden 2
BBC

Bobi bracht zijn hele leven door in het dorpje Conqueiros, vlakbij de prachtige kust van Portugal. Samen met drie andere broertjes en zusjes geboren in een schuur, nam zijn leven een unieke wending toen hij werd gered door de familie van Leonel Costa. Leonel was toen net acht jaar oud. Ze hielden Bobi's bestaan geheim voor hun ouders en al snel werd hij een geliefd lid van de familie.

Leonel vertelde: "We gaven hem hetzelfde voedsel als wat wij aten en we hielden hem in een rustige, vredige omgeving."

De bekendheid van Bobi

Bobi, de Oudste hond ter wereld op 31-jarige leeftijd overleden 3
BBC

De bekendheid van Bobi verspreidde zich wijd en zijd. Mensen van over de hele wereld hielden van hem. Op zijn 31e verjaardag reisden meer dan 100 mensen naar Portugal om het met hem te vieren. Journalisten en bezoekers kwamen uit Europa, de VS en zelfs Japan om met Bobi op de foto te gaan.

Het geheim van Bobi's lange leven leek zijn vredige omgeving en de liefde van zijn familie te zijn. Hoewel Bobi in 2018 een gezondheidsprobleem had toen hij plotseling instortte vanwege ademhalingsproblemen, herstelde hij sterk. In zijn latere jaren kreeg hij te maken met problemen met lopen en een slechter wordend gezichtsvermogen.

"Is er ooit genoeg tijd? Ik denk van niet, schreef dierenarts Dr. Karen Becker - die Bobi meerdere keren heeft gezien - zondag op Facebook. " Gisteravond heeft deze lieve jongen zijn vleugels verdiend.

"Ondanks dat hij elke hond in de geschiedenis overleefde, zouden zijn 11.478 dagen op aarde nooit genoeg zijn voor degenen die van hem hielden," voegde ze eraan toe.

De familie Costa, die meer dan 30 jaar van liefde en gezelschap met Bobi had genoten, drukte hun dankbaarheid uit voor het feit dat ze hem in hun leven hadden. Ze beschouwden hem als een echte "strijder".

"Bobi is al die jaren een strijder geweest; alleen hij weet hoe hij het heeft volgehouden, het moet niet makkelijk zijn omdat de gemiddelde levensduur van een hond niet zo hoog is, en als hij kon spreken, zou alleen hij dit succes kunnen verklaren," vertelde Costa aan Guinness World Records. "We zijn heel blij en dankbaar dat het leven ons na 30 jaar toestaat Bobi in ons dagelijks leven te hebben."

newsletter-image-2

Houd je van honden?

4.883 hondenliefhebbers ontvangen mijn dagelijkse nieuwsbrief om hun ochtend goed te beginnen. Het is opbeurend, leuk en altijd helemaal gratis. Probeer het hieronder uit!