puppy-versus-adult-dog

Voor- en nadelen van de adoptie van puppy's en volwassen honden

sanne-dekker
Geschreven door Sanne Dekker | Hondentrainer
FACT CHECKED door Naomi de Jong
Laatste update: 17 april 2024

Denk je erover om een hond aan je gezin toe te voegen, maar weet je niet zeker of je voor een speelse puppy of een volwassen hond moet gaan?

Dan ben je niet de enige. Het is een grote beslissing en er zijn voor beide opties zeker voor- en nadelen te overwegen. Laten we het even bespreken.

Adoptie van een puppy

white-puppy

De voordelen

 • Controle over socialisatie en training: Een van de grootste voordelen van het adopteren van een puppy is de mogelijkheid om hun gedrag vanaf het begin vorm te geven. Je kunt ervoor zorgen dat ze positieve sociale ervaringen opdoen en al vroeg goede manieren leren.
 • Gelegenheid tot hechting: Als je een puppy adopteert, kun je vanaf de eerste dag een sterke band met hem opbouwen. Het heeft iets speciaals om al hun eerste dingen samen mee te maken.
three-puppys

 • Leuk en speels gezelschap: Wie kan die leuke en schattige capriolen van een puppy weerstaan? Puppy's brengen vreugde en levendigheid in elk huis.
 • Magneet voor aandacht: Laten we eerlijk zijn, puppy's zijn aandachttrekkers. Je zult waarschijnlijk nieuwe vrienden maken omdat mensen je schattige puppy willen aaien.
chihuahuapuppy

 • Energiek maar kortstondige hoge energie: Ja, puppy's hebben een eindeloze energie, maar die wordt meestal minder als ze de eerste paar jaar volwassen worden.
 • Langere tijd samen: Als je een puppy adopteert, kun je langer van je gezelschap genieten dan wanneer je een oudere hond adopteert.

De nadelen

 • Risico op ongewenst gedrag: Zonder de juiste socialisatie en training kunnen puppy's ongewenst gedrag ontwikkelen zoals kauwen, overmatig blaffen en springen.
 • Huishoudelijk gedoe: Wees voorbereid op een aantal ongelukjes en de constante waakzaamheid die nodig is voor het zindelijk maken.
 • Op alles kauwen: Je schoenen, het meubilair, zelfs die gloednieuwe koptelefoon - niets is veilig voor de kaken van een doorkomende puppy.
 • Behoefte aan beweging en stimulatie: Puppy's hebben veel energie en hebben veel beweging en mentale stimulatie nodig om gelukkig en gezond te blijven.
 • Gebrek aan manieren: Van knabbelen in vingers tot trekken aan de riem, puppy's hebben een waslijst aan gedragingen die moeten worden aangeleerd en gecorrigeerd.
 • Onzekerheid over volwassen uiterlijk: Vooral puppy's van gemengde rassen kunnen een beetje een mysterie zijn als het gaat om het voorspellen van hun volwassen grootte en uiterlijk.

Adoptie van volwassen honden

adult-dog

De voordelen

 • Al zindelijk: Een van de belangrijkste voordelen van het adopteren van een volwassen hond is het omzeilen van de uitdagingen van het zindelijk maken. Veel volwassen honden zijn al zindelijk, wat je tijd en moeite bespaart om ze te leren waar ze hun behoefte moeten doen.
 • Klaar met tandjes krijgen: zeg maar dag tegen opgekauwde meubels - volwassen honden hebben meestal niet dezelfde gewoontes als puppy's.
 • Basiskennis van training: De meeste volwassen honden kennen al de basistechnieken zoals zit, blijf en manieren om aan de leiband te lopen, waardoor ze gemakkelijker te integreren zijn in uw huishouden.

dog-giving-paw

 • Goed gesocialiseerd: Volwassen honden voelen zich meestal op hun gemak bij verschillende mensen en situaties, dankzij hun eerdere levenservaringen. Of je nu een barbecue in de achtertuin organiseert of een wandeling door de buurt maakt, je kunt erop rekenen dat je volwassen hond sociale interacties met gemak aankan.
 • Meer ontspannen: In tegenstelling tot hun puppy-tegenhangers zijn volwassen honden meer ontspannen en minder vatbaar voor vlagen van hyperactiviteit. Ze genieten evenveel van luieren in huis als van wandelen of apporteren in de tuin.
 • Het einde van de adolescentie nadert: Hoewel ze misschien nog wat energie over hebben om te verbranden, zijn volwassen honden meestal de tumultueuze puberfase voorbij. Met de juiste uitlaatkleppen voor hun energie zijn ze tevreden met een rustigere, meer voorspelbare routine.
 • Dankbaarheid en hechting: Veel volwassen honden die gered zijn uit asielen lijken te begrijpen dat ze een tweede kans hebben gekregen en vormen een diepe band met hun nieuwe baasjes.

De nadelen

 • Potentiële gedragsproblemen: Volwassen honden kunnen wat bagage hebben meegekregen uit hun vroegere ervaringen. Ze kunnen gedragsproblemen vertonen zoals het bewaken van bronnen, verlatingsangst of reactiviteit aan de lijn die geduld en begrip vereisen om aan te pakken.
 • Slechte gewoonten: Sommige volwassen honden kunnen slechte gewoonten hebben opgepikt in hun vorige huis, wat geduld en consistentie vereist om te overwinnen.
 • Lange aanpassingsperiode: Het kan even duren voor volwassen honden zich thuis voelen in hun nieuwe omgeving en zich kunnen binden aan hun nieuwe familie. Sommige honden kunnen angst of stress ervaren tijdens deze overgangsperiode en hebben geduld en geruststelling nodig van hun adoptanten.
 • Moeilijke band: Honden die in het verleden een trauma of verwaarlozing hebben meegemaakt, kunnen moeite hebben om mensen weer te vertrouwen. Het opbouwen van een sterke band met deze honden kan extra tijd, geduld en empathie vergen om ze te helpen zich veilig en vertrouwd te voelen.
 • Beperkte levensduur: Vooral grotere rassen kunnen een kortere levensduur hebben dan kleinere honden. Als je een volwassen hond adopteert, heb je misschien minder jaren samen dan wanneer je voor een jongere puppy had gekozen. Het is essentieel om de tijd die je hebt te koesteren en het beste te maken van elk moment samen.

Tot slot

Zo, dat zijn de voor- en nadelen van adoptie van een puppy of een volwassen hond. Uiteindelijk hangt de juiste keuze af van je levensstijl, voorkeuren en bereidheid om tijd en moeite te steken in het trainen en verzorgen van je nieuwe vriend. Of je nu kiest voor een kleine pup of een wijze oude hond, één ding is zeker - je krijgt er een trouwe metgezel en een heleboel liefde bij.

Over de Auteur

sanne-dekker
Sanne Dekker
Hondentrainer

Sanne is geboren en getogen in Breda, en heeft altijd al een grote liefde gehad voor honden. Haar ouders, die inmiddels met pensioen zijn, hebben beiden als dierenarts gewerkt toen ze opgroeide, wat haar interesse in dierverzorging al vroeg heeft aangewakkerd.

Ook Interessant

behavioral-problems-adopted-dogs
Door Sanne Dekker 2 maanden geleden
Omgaan met gedragsproblemen bij geadopteerde honden
socialize-dog
Door Sanne Dekker 2 maanden geleden
Je nieuwe hond socialiseren
dogproof
Door Sanne Dekker 2 maanden geleden
Een gids om je woning hondveilig te maken
signs-healthy-dog
Door Sanne Dekker 2 maanden geleden
Kenmerken van een gezonde hond
where-to-find-a-dog
Door Sanne Dekker 2 maanden geleden
De ideale hond vinden: Waar moet je beginnen?