amerikaanse-witte-herder-hondenras-verzorging-gezin-sociaal-leven-fysieke-kenmerken-dieet-informatie

Amerikaanse Witte Herder Hondenras Verzorging, Karakter, Raskenmerken en Dieet informatie

sanne-dekker
Geschreven door Sanne Dekker | Hondentrainer
FACT CHECKED door Lieke Smit
Laatste update: 1 juni 2023

De Amerikaanse Witte Herdershond is een rasechte grote hond die ongeveer 12 tot 14 jaar oud kan worden. Ze lijken sterk op hun neven, de Duitse Herders, en kunnen tot 40 kg wegen met een schofthoogte van ongeveer 60 centimeter. Witte Herders zijn intelligent, gehoorzaam, onbevreesd en moedig. Ze zijn uitstekende gezinsvrienden en genieten van tijd doorbrengen met hun familie.

De Witte Amerikaanse Herdershond heeft een aangeboren instinct om te beschermen, wat hen geschikt maakt als waakhond. Hoewel ze wantrouwig kunnen zijn tegenover vreemden, blaffen ze zelden en als ze dat wel doen, is het meestal om te waarschuwen. Hun leergierigheid maakt training gemakkelijk en ze kunnen goed getraind worden. Het welzijn van de Witte Herder hangt af van de interactie met hun menselijke familie. Hoewel ze enkele uren alleen kunnen zijn, kan frequent of langdurig alleen zijn leiden tot depressie en destructief gedrag.

Wat zijn de raskenmerken en eigenschappen van de Witte Amerikaanse Herdershond?

Amerikaanse Witte Herders zijn grote, sterke en snelle honden. Als ze niet aan het hoeden zijn, zijn ze lief en trouw als gezelschapshonden. Ze zijn heel slim en kunnen goed voor zichzelf denken en beslissingen nemen. Ze zijn gewend om samen met mensen te werken en niet als ondergeschikten. Nu er steeds minder werkzaamheden voor herders zijn in de VS, zijn is dit hondenras populair als huis- en eigendomsbewakers, gezelschapshonden en huisdieren geworden. Hieronder staan hun kenmerken en eigenschappen opgesomd.

Hoewel Amerikaanse Witte Herdershonden lief, aanhankelijk en speels zijn, moet de socialisatie op jonge leeftijd beginnen.

Wat zijn de fysieke kenmerken van de Amerikaanse Witte Herdershond?

De Amerikaanse Witte Herder is een grote, sterke hond met een dichte witte vacht en een zwarte neus op een groot hoofd. De vacht voelt ruw aan. Deze honden zijn al eeuwen gefokt voor hun herderscapaciteiten. Vrouwtjes zijn goed te onderscheiden van reutjes. De vrouwtjes zijn meestal kleiner en groeien sneller op dan reutjes.

Wat is het karakter van de Amerikaanse Witte Herdershond?

De Amerikaanse Witte Herdershond is een rustige, zelfverzekerde en slimme hond. Ze zijn goed gevoed als ze genoeg bewegen om hun energie kwijt te raken. Deze honden zijn onafhankelijk en kunnen goed omgaan met veranderende omstandigheden zonder menselijke hulp. Ze zijn geweldige metgezellen en landgoedbeheerders. De Herdershond is loyaal, lief en gehecht aan zijn eigen familie, inclusief kinderen en huisdieren, als hij genoeg gewend is aan ze. Hij kan een beetje wantrouwig zijn tegenover vreemden en op zijn hoede voor andere honden.

Wat is de algemene informatie over Amerikaanse Witte Herders?

De Witte Amerikaanse Herder komt oorspronkelijk uit Duitsland, net als veel andere herdershondenrassen. Zijn grootvader van moederskant was een witte pup die in de jaren 1870 geboren werd. Lange tijd werd gedacht dat ze albinos waren, maar dat is niet zo. Hun witte vacht komt door een specifiek genenpatroon. Albinisme is een aandoening waarbij er geen pigment in huid, haar en ogen zit. Deze honden zijn gefokt als herdershonden, dus om vee te bewaken en te verzamelen. Maar voor de meeste Witte Herders geldt dat ze nu vooral hun menselijke familie beschermen, omdat ze nog steeds dat oerinstinct hebben.

Hoe voer je een Amerikaanse Witte Herdershond?

Amerikaanse Witte Herders doen het het best met hoogwaardig hondenvoer, of het nu zelfgemaakt is of gekocht in de winkel. Het voer moet aangepast zijn aan de leeftijd van de hond, zoals pups, volwassen honden of senioren. Pups van dit ras moeten voer krijgen dat speciaal ontwikkeld is voor grote rassen, om hun groei en ontwikkeling te bevorderen en om groeipijn te voorkomen. Als volwassen honden kunnen Amerikaanse Witte Herders de meeste merken commercieel hondenvoer van hoge kwaliteit goed verdragen. Omdat ze weinig energie nodig hebben, hebben ze minder voer per dag nodig dan je misschien zou denken. Hondeneigenaren moeten er rekening mee houden dat Witte Herders graag eten en als hun voeding niet goed in de gaten wordt gehouden, kan obesitas een probleem worden. Amerikaanse Witte Herders hebben de neiging om op jonge leeftijd zwaar te worden en snel te groeien, wat later kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie. Het wordt aanbevolen om volwassen Amerikaanse Witte Herders 1500 tot 2000 calorieën of 800 tot 1000 gram van goede kwaliteit voer per dag te geven in twee aparte maaltijden. Pups hebben tussen de 2000 en 2500 calorieën nodig en hun dagelijkse voeding in twee of drie afgemeten porties in plaats van één maaltijd per dag, en ze moeten voorkomen dat ze de hele dag vrij eten. Hoewel traktaties een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen van je hond, kan overvoeding ook leiden tot gewichtsproblemen en obesitas.

Welke voedingsbehoeften heeft de Amerikaanse Witte Herdershond?

De Amerikaanse Witte Herder heeft specifieke voedingsbehoeften, zoals dierlijk eiwit dat belangrijk is voor de gezondheid vanwege de aminozuren. Vet is ook nodig als extra energiebron en om te voorkomen dat de hond te dik wordt. Koolhydraten zijn belangrijk voor energie en het opbouwen van magere spieren, maar let op dat er niet te veel wordt gegeven. DHA en micronutriënten zoals taurine en chondroïtine zijn goed voor de gezondheid van het hart en de gewrichten. Mineralen zoals fosfor en calcium zijn ook nodig voor de groei van de hond. Pre- en probiotica en gechelateerde mineralen kunnen ook bijdragen aan de gezondheid van de Witte Herder.

Hoeveel moet een Amerikaanse Witte Herder pup eten?

De Amerikaanse Witte Herder is een groot ras. Hieronder vind je een gids voor het voeren van pups.

 • Amerikaanse Witte Herder-pups hebben een langzame, aanhoudende groei nodig om orthopedische problemen, zoals heupdysplasie, te voorkomen. Voed ze op met een dieet dat geschikt is voor pups van grote rassen. Zorg ervoor dat het dieet niet te veel eiwitten, vet en calorieën bevat.
 • Voer de pups volgens een schema, met maaltijden verdeeld over drie of vier keer per dag. Het is beter om ze eraan te laten wennen om op bepaalde tijdstippen te eten dan om de hele dag eten te laten staan.
 • Er zijn uitzonderingen, zoals Amerikaanse Witte Herders met aandoeningen zoals hypoglykemie of hypoglykemie. Die hebben de hele dag door kleine stukjes voer nodig.
 • Geef de pups nooit eten van tafel. Dit zorgt er alleen maar voor dat ze blijven bedelen. Iedereen in het gezin moet zich aan deze regel houden.

Amerikaanse Witte Herder pups moeten een gezonde en evenwichtige voeding krijgen, omdat ze elke dag veel moeten bewegen. Omdat ze de neiging hebben om overgewicht te krijgen naarmate ze ouder worden, is het belangrijk om te letten op hoeveel voedsel ze eten als ze nog pups zijn. Ze lopen ook risico op heupdysplasie en gewrichtssupplementen kunnen helpen om ze gezond te houden.

Wat zijn de gezondheidsproblemen bij Amerikaanse Witte Herders die het vaakst voor komen?

De Amerikaanse Witte Herder is gezond, maar het is belangrijk om ze elke twee jaar te laten onderzoeken door de dierenarts. Ze zijn gevoelig voor gezondheidsproblemen omdat ze wit zijn, witte honden zijn bekend om hun veel ziektes en medische problemen. Er is een lange lijst van andere ziektes die alle hondenrassen bedreigen, en het is belangrijk om je hond te laten testen om deze te voorkomen of een vroegtijdige behandeling te krijgen. Sommige ziektes zijn erfelijk, andere komen met het ouder worden. De volgende lijst bevat ziektes waar je hond misschien wel of niet aan kan lijden.

Erfelijke ziekten

 • Heupdysplasie: Bij grote honden is dit vaak een afwijking van de dijbeenderen die pijn en kreupelheid veroorzaakt omdat de botten niet goed in de heupkom passen.
 • Elleboogdysplasie: Dit is de meest voorkomende oorzaak van kreupelheid van de voorpoten bij grote honden zoals de Amerikaanse Witte Herder.
 • Patellaire luxatie of ontwrichting: Bij deze ziekte is de knieschijf van de herder verplaatst en ontwricht, wat kreupelheid veroorzaakt.
 • Progressieve Retinale Atrofie: Dit is een erfelijke ziekte waarbij de ogen genetisch geprogrammeerd zijn om blind te worden. Huidziekten
 • Atopie: Amerikaanse Witte Herders krijgen deze aandoening door allergische reacties op allergenen zoals stof, veren, pollen, menselijke huidschilfers, etc.
 • Demodicosis: Ook wel schurft genoemd, dit is een pijnlijke huidziekte veroorzaakt door de mijt Demodex Canis.
 • Schimmelinfecties: Honden met een dubbele vacht hebben twee verharingscycli per jaar, waarbij de hoeveelheid hondenvacht aanzienlijk toeneemt. Als je niet goed borstelt en de vacht verwijdert, kan dit leiden tot ernstige schimmelinfecties op de huid van de Amerikaanse Witte Herder.
 • Degeneratieve ziekten
 • Hypothyreoïdie: Dit is een ziekte die veroorzaakt wordt door een inactieve schildklier.
 • Ichthyosis: Dit is een ernstige degeneratieve ziekte waarbij de huid van de voetzolen van de Duitse Herder dik wordt, wat pijn veroorzaakt en ervoor zorgt dat de huid er vettig en schilferig uitziet.
 • Artrose: Degeneratieve gewrichtsaandoeningen (DJD) zijn erg veel voorkomend bij honden, vooral bij oudere honden en grote rassen.
 • Staar: Dit is de meest voorkomende oorzaak van blindheid bij oudere Amerikaanse Witte Herders.
 • Glaucoom: Dit is een oogaandoening die snel tot blindheid kan leiden als hij niet behandeld wordt.
 • Malabsorptiesyndroom: Het spijsverteringskanaal van je hond kan slecht functioneren en niet in staat zijn bepaalde voedingsmiddelen op te nemen en te verteren, wat leidt tot symptomen zoals haaruitval, een opgeblazen gevoel en diarree. Er is ook gloat, een aandoening die vaak veroorzaakt wordt door maagdilatatie volvulus (GDV) of maagtorsie. Dit is beter bekend als "bloat". Het belangrijkste is dat hondeneigenaren het kunnen voorkomen door de hond goed te voeren en de maaltijden te spreiden over twee of drie keer per dag. Dit levensbedreigende probleem ontstaat wanneer de maag van een Amerikaanse Witte Herder zich vult met gas en verdraait. Dit is een noodgeval en vereist dringende veterinair opererende aandacht.

Amerikaanse Witte Herdereigenaren wordt aangeraden om de volgende drie gezondheidstests voor hond te laten uitvoeren:

 • Heupbeoordeling
 • PRA Optigen DNA-test
 • Oogartsbeoordeling
 • Schildkliertest

Welke reddingsclubs zijn er voor Amerikaanse Witte Herders?

Als je overweegt om een Amerikaanse Witte Herder mee naar huis te nemen, doe dat dan niet via een broodfokker of dierenwinkel. Zoek in plaats daarvan een gerenommeerd opvangcentrum om de juiste pup te vinden. Deze opvangcentra voeren alle nodige gezondheidschecks uit en zorgen misschien ook voor extra's zoals een microchip. Vraag naar geregistreerde opvangcentra of verenigingen om het beste reddingscentrum te vinden. Hieronder staan enkele voorbeelden:

 • Federation Berger Blanc Suisse Internationale (Zwitserland)
 • Witte Duitse Herder Club Internationaal, Inc (WGSDCII)
 • Witte Zwitserse Herdershonden Club Oostenrijk (Oostenrijk)
 • Federale Vereniging voor Witte Herdershonden in Oostenrijk (Oostenrijk)
 • Hvid Hyrdehund Danmark (Denemarken)
 • Fokkersvereniging voor Witte Zwitserse Herders (RWS) (Duitsland)
 • De GWS Zwitserland (Zwitserland)
 • Witte Herdershonden Club Zwitserland

Wat is de bewegingsbehoefte van een Witte Herdershond?

De Amerikaanse Witte Herder heeft behoefte aan interactie met zijn baasje. Er is niets leuker dan samen gaan joggen of andere activiteiten doen. Ook zijn deze honden geweldige metgezellen voor skateboarders en fietsers. Ze hebben minimaal 30 minuten krachtige beweging per dag nodig. Als het weer slecht is, kan het een goed idee zijn om je Witte Herder te leren rennen op een loopband. Eigenaren van een Witte Herder moeten er rekening mee houden dat ze hun hond niet direct voeren voor of na de training om het risico op een opgeblazen gevoel te vermijden.

Spelen met de kinderen en andere huisdieren in de tuin heeft niet alleen fysieke voordelen, maar ook emotionele voordelen. Dit versterkt de band tussen de Witte Herder en de gezinsleden. De Witte Herder is ook geschikt voor hondensporten zoals gehoorzaamheid, behendigheid, flyball of zelfs beschermingstraining. Aangezien hij een sociale hond is, geniet hij van hondenspeelsessies of bezoekjes aan het hondenpark. Maak de training leuk en spannend voor jullie beiden; dit is een kans om elkaar beter te leren kennen en te genieten van elkaars gezelschap.

Hoe train je een Amerikaanse Witte Herdershond?

Begin met het trainen van je Amerikaanse Witte Herder zodra je hem mee naar huis neemt. Zelfs op acht weken oud kan hij alles opnemen wat je hem kunt leren. Wacht niet tot hij zes maanden oud is om te beginnen met trainen, anders wordt het moeilijk. Stuur hem indien mogelijk naar de puppy trainingsschool tussen de 10 en 12 weken oud, en vergeet niet om regelmatig met je pup bezig te zijn. Hou er rekening mee dat Amerikaanse Witte Herders van nature zijn ontworpen om vee te hoeden, inclusief hun eigen familie. Gelukkig zijn deze honden niet geneigd om teveel te blaffen, dus je hoeft je geen zorgen te maken om dit gedrag af te leren. Amerikaanse Witte Herders zijn uitstekende waakhonden en als ze blaffen, is dat waarschijnlijk om je te waarschuwen voor gevaar of indringers. Voor zeer intelligente honden zoals de Amerikaanse Witte Herder is alleen fysieke beweging niet genoeg, ze hebben ook mentale stimulatie nodig. Deze honden kunnen hun hoge intelligentie echter alleen behouden door regelmatige mentale stimulatie om hun hersenen te trainen. Net zoals lichaamsbeweging nodig is om het lichaam in goede conditie te houden, is mentale stimulatie nodig om een goede geestelijke gezondheid te behouden. Als Amerikaanse Witte Herders niet de mentale stimulatie krijgen die ze nodig hebben, zullen ze hun eigen vermaak zoeken, meestal in projecten die je niet leuk vindt, zoals graven en kauwen.

Wat is de geschiedenis van de Witte Amerikaanse Herdershond?

De Duitse Herder is de voorouder van de Witte Herder. Alle Duitse herders hebben een gen dat verantwoordelijk is voor hun witte kleur. Witte herders zijn nooit gekruist met een ander ras. Jarenlang werden witte herders echter uitgesloten van fokprogramma's en moesten ze gesteriliseerd worden vanwege hun witte vacht. Pas fokkers in de VS en Canada ontdekten dat de witte kleur aantrekkelijk was. De kleur werd een belangrijke factor en tegen de jaren 1930 werd elke witte kleur als onaanvaardbaar beschouwd. Een zuivere witte hond kon niet worden geregistreerd als Duitse Herder. In de jaren 1980 begonnen fokkers vervolgens specifiek te fokken op zuiver witte Duitse herders. De American White Shepherd Association werd opgericht nadat de German Shepherd Club of America weigerde het ras te erkennen. De Amerikaanse Kennel Club erkent de Witte Herder niet, hoewel hij een stevige aanhang heeft en alle taken uitvoert die de Duitse Herder kan doen. In 1999 erkende de United Kennel Club de Witte Herder als een volwaardig ras en mocht hij deelnemen aan alle door de UKC goedgekeurde evenementen.

Wat zijn de gemiddelde onderhoudskosten voor Amerikaanse Witte Herders?

De gemiddelde onderhoudskosten voor Amerikaanse Witte Herders kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie, voeding, medische zorg, grooming en andere benodigdheden. Hier zijn enkele veelvoorkomende kosten waar je rekening mee kunt houden:

 1. Voeding: De kosten voor hondenvoeding kunnen variëren afhankelijk van het merk, de kwaliteit en de voedingsbehoeften van je Amerikaanse Witte Herder. Gemiddeld kun je verwachten dat de kosten voor voeding ongeveer 40-60 euro per maand bedragen.
 2. Medische zorg: Dit omvat reguliere veterinaire controles, vaccinaties, ontworming, vlooien- en tekenpreventie en eventuele andere medische kosten. De kosten variëren afhankelijk van de gezondheidstoestand van je hond en eventuele speciale behoeften. Gemiddeld kun je rekenen op ongeveer 200-500 euro per jaar aan medische kosten.
 3. Grooming: Amerikaanse Witte Herders hebben een dikke vacht die regelmatige verzorging vereist. De kosten voor professionele vachtverzorging, zoals trimmen en borstelen, kunnen variëren, maar je kunt rekenen op ongeveer 50-100 euro per bezoek. Je kunt er ook voor kiezen om zelf de vachtverzorging te doen, wat de kosten kan verlagen.
 4. Training en socialisatie: Het is belangrijk om tijd en middelen te investeren in training en socialisatie van je Amerikaanse Witte Herder. Dit kan variëren van puppycursussen tot gedragsconsulten. De kosten hiervoor kunnen variëren, afhankelijk van de gekozen trainingsmethoden en de duur van de training.

Daarnaast zijn er nog andere kosten zoals speelgoed, hondenbedden, halsbanden en riemen, en eventuele speciale behoeften van je hond. Het is belangrijk om een budget op te stellen en rekening te houden met deze kosten om ervoor te zorgen dat je financieel kunt zorgen voor de behoeften van je Amerikaanse Witte Herder.

Hoe kies je goede naam voor een Amerikaanse Witte Herdershond?

Het kiezen van een naam voor je Amerikaanse Witte Herder kan lastiger zijn dan je denkt. Het is belangrijk om geïnspireerd te zijn en de tijd te nemen om een goede naam te kiezen voor je hond. Let er wel op dat je hond zal reageren op het geluid van je stem, niet op de naam. Kies daarom een naam met twee lettergrepen voor een unieke klank.

Hou ook rekening met gehoorzaamheidstraining. Als je een eenlettergrepige naam kiest, kan dit je hond in verwarring brengen als zijn naam lijkt op een commando.

Hieronder staan enkele voorbeelden van namen voor reutjes en teven, geïnspireerd op de oorsprong van de Amerikaanse Witte Herder:

 • Alaska
 • Angel
 • Arctic
 • Blanco
 • Blizzard
 • Casper
 • Cloud
 • Coral
 • Crystal
 • Frosty

Kies voor korte namen en gebruik ze in je dagelijkse communicatie met je hond. Zoek een manier om iets toe te voegen wanneer je je herder roept, zodat hij op afstand met je associeert. Bijvoorbeeld, verander Rose in Roh-zee wanneer je hem roept. Zo weet je zeker dat je hond op je roepen zal reageren als je ooit de straat op moet om hem te zoeken.

Wat zijn de verschillende soorten Witte Amerikaanse Herdershonden?

Hoewel alle Witte Herdershonden hun roots hebben in Duitsland, zijn er drie erkende rassen die de naam "Witte Herdershond" mogen dragen. Dit zijn:

 • Duitse Herdershonden die toevallig wit zijn volgens de American Kennel Club (AKC)
 • Witte Herdershonden volgens de United Kennel Club (UKC)
 • Witte Zwitserse Herdershonden (ook wel Berger Blanc Suisse genoemd)

Welke hondenrassen lijken op de Witte Amerikaanse Herder?

Naast de drie soorten witte herdershonden, zijn er minstens 16 andere rassen die op de Amerikaanse Witte Herdershond lijken. Sommige hiervan zijn:

 • Duitse Herdershond: deze twee rassen lijken heel erg op elkaar, behalve dat de Amerikaanse Witte Herdershond ongeveer 9 kg zwaarder is dan de Duitse Herdershond.
 • Berger Blanc Suisse: de Amerikaanse Witte Herdershond en de Berger Blanc Suisse (Witte Zwitserse Herdershond) zijn bijna hetzelfde. Het enige verschil lijkt te zijn uit welk land ze komen.
 • Engelse Herdershond: de Amerikaanse Witte Herdershond en de Engelse Herdershond lijken veel op elkaar. Hun vachtkleur en verzorging zijn anders, en de Witte Herdershond is zwaarder dan de Engelse Herdershond.

Over de Auteur

sanne-dekker
Sanne Dekker
Hondentrainer

Sanne is geboren en getogen in Breda, en heeft altijd al een grote liefde gehad voor honden. Haar ouders, die inmiddels met pensioen zijn, hebben beiden als dierenarts gewerkt toen ze opgroeide, wat haar interesse in dierverzorging al vroeg heeft aangewakkerd.

Ook Interessant