Grand Bleu de Gascogne-hondenras-verzorging-gezin-sociaal-leven-fysieke-kenmerken-dieet-informatie

Grand Bleu de Gascogne Hondenras Verzorging en Gezin, Sociaal Leven, Fysieke Kenmerken, Dieet Informatie

sanne-dekker
Geschreven door Sanne Dekker | Hondentrainer
FACT CHECKED door Lieke Smit
Laatste update: 16 oktober 2023

De Grand Bleu de Gascogne, ook bekend als de Grote Gasconne Brak, is een Frans hondenras dat bekendstaat om zijn indrukwekkende grootte en blauwe vacht met zwarte vlekken. Reuen van dit ras hebben een schofthoogte van ongeveer 65 tot 72 centimeter, terwijl teven ongeveer 62 tot 68 centimeter hoog zijn. Het gewicht van mannelijke Grand Bleu de Gascognes varieert meestal tussen de 32 en 38 kilogram, terwijl vrouwtjes doorgaans tussen de 28 en 34 kilogram wegen.

Dit ras heeft een rijke geschiedenis als jachthond en staat bekend om zijn vriendelijke en sociale temperament. De Grand Bleu de Gascogne heeft een kort, dicht en glad vachttype en wordt vaak gebruikt voor de jacht op groot wild, zoals herten en wilde zwijnen.

Wat zijn de raskenmerken en eigenschappen van de Grand Bleu de Gascogne?

De Grand Bleu de Gascogne is een Franse hondenras bekend om zijn indrukwekkende eigenschappen:

Raskenmerken:

 • Hoogte: Mannelijk: 65-72 cm, Vrouwelijk: 62-68 cm
 • Gewicht: Mannelijk: 36-41 kg, Vrouwelijk: 32-37 kg
 • Uiterlijk: Grote, slanke hond met een aristocratische uitstraling.
 • Vacht: Dichte, korte vacht met een blauwe speckled patroon.
 • Kleur: Driekleurig met zwarte vlekken op witte achtergrond.
 • Hoofd: Lang en smal, met een lichte welving en diepe snuit.
 • Oren: Lang, smal, en laag aangezet, bijna tot aan de neuspunt reikend.
 • Ogen: Donker, expressief, en enigszins ovaal van vorm.
 • Staart: Lang, taps toelopend, en gedragen in een sabelachtige boog.

Eigenschappen:

 • Karakter: Intelligent, kalm, en toegewijd. Ze hebben een vriendelijke aard.
 • Energie niveau: Hoog energiepeil, vereist regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie.
 • Jachtinstinct: Uitstekende jachthond, vooral voor grofwild zoals wilde zwijnen en herten.
 • Sociaal gedrag: Over het algemeen goed met kinderen en andere huisdieren als ze goed gesocialiseerd zijn.
 • Trainbaarheid: Slim en leergierig, maar kan koppig zijn. Geduldige, consistente training is nodig.
 • Gezondheid: Over het algemeen gezond ras met een levensverwachting van 10-12 jaar.
 • Verzorging: Minimale verzorging van de korte vacht is voldoende, maar regelmatig borstelen helpt de vacht glanzend te houden.

De Grand Bleu de Gascogne is een indrukwekkende hond met uitstekende jachtkwaliteiten en een vriendelijke aard, maar ze vereisen toewijding en zorgvuldige training vanwege hun sterke persoonlijkheid.

Hoe gaat de Grand Bleu de Gascogne om met het gezin?

De Grand Bleu de Gascogne is over het algemeen een geweldige toevoeging aan een gezin, maar er zijn enkele belangrijke overwegingen. Ze hebben een vriendelijke en toegewijde aard, wat betekent dat ze over het algemeen goed kunnen omgaan met gezinsleden, inclusief kinderen. Ze gedragen zich vaak zacht en geduldig in de buurt van kinderen, maar toezicht is altijd belangrijk, vooral bij jongere kinderen, vanwege hun omvang en energieniveau. Deze honden hebben doorgaans een goede verstandhouding met andere huisdieren als ze goed gesocialiseerd worden vanaf een jonge leeftijd.

Hoe gaat de Grand Bleu de Gascogne om met andere honden?

De Grand Bleu de Gascogne kan over het algemeen goed omgaan met andere honden, vooral als ze goed gesocialiseerd zijn vanaf een jonge leeftijd. Ze hebben een vriendelijke aard en zijn niet van nature agressief. In feite gedragen ze zich vaak sociaal en speels in hondenparken of tijdens ontmoetingen met andere honden.

Hoe gedraagt de Grand Bleu de Gascogne zich tegenover oudere mensen?

De Grand Bleu de Gascogne staat erom bekend vriendelijk en toegewijd te zijn, en dit geldt ook voor oudere mensen. Over het algemeen kunnen ze zich goed aanpassen aan het gezelschap van oudere eigenaren. Ze hebben een kalme aard en zijn vaak geduldig en zachtaardig in hun gedrag, wat gunstig kan zijn voor oudere mensen.

Hoe gaat de Grand Bleu de Gascogne om met kinderen?

De Grand Bleu de Gascogne staat erom bekend over het algemeen goed om te kunnen gaan met kinderen. Ze hebben meestal een vriendelijke en zachtaardige aard, wat hen tot geschikte metgezellen maakt voor gezinnen met kinderen. Deze honden hebben vaak veel geduld en kunnen speels zijn, wat een pluspunt is voor kinderen die met hen willen spelen.

Hoe gedraagt de Grand Bleu de Gascogne zich tegenover buren of gasten?

De Grand Bleu de Gascogne heeft meestal een vriendelijke en sociale aard tegenover buren en gasten, maar er zijn enkele dingen om in gedachten te houden. Over het algemeen zijn ze niet van nature agressief naar mensen en kunnen ze nieuwsgierig en enthousiast zijn om nieuwe mensen te ontmoeten.

Wat zijn de fysieke kenmerken van de Grand Bleu de Gascogne?

De Grand Bleu de Gascogne is een opvallend ras met enkele kenmerkende fysieke eigenschappen:

 • Hoogte: Mannetjes hebben doorgaans een schofthoogte van ongeveer 65-72 cm, terwijl vrouwtjes gewoonlijk een hoogte van ongeveer 62-68 cm hebben.
 • Gewicht: Mannelijke Grand Bleu de Gascognes wegen meestal tussen de 36-41 kg, terwijl de vrouwtjes gewoonlijk ongeveer 32-37 kg wegen.
 • Lichaamsbouw: Ze hebben een slanke en gespierde lichaamsbouw, met een rechte rug, brede borstkas en sterke poten.
 • Vacht: De vacht is kort, dicht, en heeft een blauwe speckled (gespikkelde) patroon met zwarte vlekken op een witte achtergrond.
 • Hoofd: Het hoofd is lang en smal, met een lichte welving, een diepe snuit, en goed ontwikkelde lippen.
 • Oren: De oren zijn lang, smal, en laag aangezet, bijna tot aan de neuspunt reikend.
 • Ogen: Hun ogen zijn donker van kleur, expressief en enigszins ovaal van vorm.
 • Staart: De staart is lang, taps toelopend, en wordt gedragen in een sabelachtige boog.

De Grand Bleu de Gascogne heeft een aristocratische uitstraling en is een indrukwekkende verschijning met zijn slanke lichaamsbouw en kenmerkende blauwe gespikkelde vacht. Deze fysieke kenmerken weerspiegelen hun oorspronkelijke rol als jachthonden en maken ze een onderscheidend en aantrekkelijk ras voor hondenliefhebbers.

Hoe voer je een Grand Bleu de Gascogne?

Het voeren van een Grand Bleu de Gascogne vereist aandacht voor hun voedingsbehoeften om ervoor te zorgen dat ze gezond en in goede conditie blijven. Hier zijn enkele specifieke richtlijnen:

 1. Dagelijkse hoeveelheid voeding: De dagelijkse hoeveelheid voer hangt af van de leeftijd, grootte, activiteitsniveau en metabolisme van je hond. Over het algemeen heeft een volwassen Grand Bleu de Gascogne ongeveer 2,5% tot 3% van zijn lichaamsgewicht per dag nodig. Dit kan variëren van ongeveer 900 tot 1300 gram voer per dag voor een volwassen hond van 36-41 kg (voor mannen) en 32-37 kg (voor vrouwen).
 2. Kwaliteit van het voer: Kies hoogwaardig hondenvoer dat is afgestemd op de leeftijd en activiteit van je Grand Bleu de Gascogne. Droogvoer of natvoer van bekende merken met hoogwaardige ingrediënten wordt aanbevolen.
 3. Maaltijdschema: Verdeel de dagelijkse hoeveelheid voer over meerdere maaltijden om de spijsvertering te bevorderen. Voor volwassen honden zijn twee maaltijden per dag meestal voldoende.
 4. Gewichtsbeheer: Houd het gewicht van je hond in de gaten en pas de voeding aan indien nodig. Overgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen, dus wees bewust van de lichaamsconditie van je hond.
 5. Vers water: Zorg altijd voor vers en schoon drinkwater dat de hond de hele dag kan drinken.

Hoeveel moet een Grand Bleu de Gascogne puppy eten?

Een Grand Bleu de Gascogne puppy heeft specifieke voedingsbehoeften die variëren naargelang de leeftijd, grootte, en activiteitenniveau. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

 1. Leeftijd en frequentie van voeding: Voor pasgeboren puppy's is moedermelk of puppyvoeding van cruciaal belang. Vanaf ongeveer 4 weken oud kun je beginnen met het introduceren van vast voedsel. Voer jonge puppy's meestal 3 tot 4 keer per dag. Naarmate ze ouder worden, kun je de frequentie verminderen tot 2 tot 3 maaltijden per dag rond 6 maanden leeftijd.
 2. Portiegrootte: De exacte hoeveelheid voer varieert afhankelijk van het merk en type puppyvoer dat je gebruikt. Over het algemeen wordt aanbevolen om de portiegrootte te volgen die wordt vermeld op de verpakking van het puppyvoer. Dit is meestal gebaseerd op het gewicht van de puppy. Als vuistregel kun je uitgaan van ongeveer 50 tot 60 gram puppyvoer per kilogram lichaamsgewicht per dag voor een jonge Grand Bleu de Gascogne.
 3. Groei en gewichtscontrole: Houd de groei en het gewicht van je puppy goed in de gaten. Ze moeten gestaag aankomen, maar vermijd overvoeding, omdat dit kan leiden tot overgewicht en gezondheidsproblemen.
 4. Kwaliteit van voeding: Kies een puppyvoer van hoge kwaliteit dat voldoet aan de voedingsbehoeften van groeiende honden. Het voer moet specifiek zijn ontworpen voor puppy's, omdat ze verschillende voedingsstoffen nodig hebben dan volwassen honden.
 5. Water: Zorg altijd voor voldoende vers water beschikbaar voor je puppy, vooral tijdens maaltijden.

Welke gezondheidstests moet de Grand Bleu de Gascogne ondergaan?

Voor de Grand Bleu de Gascogne zijn enkele belangrijke gezondheidstests en screenings aanbevolen om potentiële genetische aandoeningen en gezondheidsproblemen te identificeren. Hier zijn enkele van de belangrijkste tests:

 1. Heupdysplasie (HD): Heupdysplasie is een veelvoorkomend probleem bij grote hondenrassen zoals de Grand Bleu de Gascogne. Een röntgenfoto van de heupen kan worden gemaakt om de gezondheid van de heupgewrichten te beoordelen.
 2. Elleboogdysplasie (ED): Dit is een aandoening waarbij de ellebooggewrichten van de hond niet goed ontwikkelen. Een elleboogdysplasie-screening wordt uitgevoerd met behulp van röntgenfoto's van de ellebogen.
 3. Oogonderzoek: Een jaarlijks oogonderzoek door een dierenarts die gespecialiseerd is in oogheelkunde kan eventuele oogproblemen, zoals erfelijke oogziekten, detecteren.
 4. Ooronderzoek: Grand Bleu de Gascognes hebben vaak lange oren, wat kan leiden tot oorproblemen. Regelmatige controle en reiniging van de oren zijn belangrijk om oorinfecties te voorkomen.
 5. Bloedonderzoek: Periodiek bloedonderzoek kan worden uitgevoerd om algemene gezondheidsindicatoren te controleren, zoals bloedcellen, lever- en nierfunctie, en hormoonniveaus.
 6. Genetische tests: In sommige gevallen kunnen genetische tests worden uitgevoerd om specifieke erfelijke aandoeningen te detecteren, zoals bloedstollingsstoornissen.

Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen van de Grand Bleu de Gascogne?

De Grand Bleu de Gascogne is over het algemeen een gezond ras, maar zoals veel grote hondenrassen, kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij dit ras zijn:

 1. Heupdysplasie (HD): Dit is een erfelijke aandoening waarbij het heupgewricht niet goed ontwikkelt, wat kan leiden tot pijn en mobiliteitsproblemen.
 2. Elleboogdysplasie (ED): Elleboogdysplasie omvat verschillende aandoeningen die de ellebooggewrichten van de hond beïnvloeden en kreupelheid kunnen veroorzaken.
 3. Oorproblemen: Vanwege hun lange oren kunnen Grand Bleu de Gascognes gevoelig zijn voor oorinfecties en andere oorgerelateerde problemen.
 4. Gastrische dilatatie-torsie (maagtorsie): Dit is een ernstige aandoening waarbij de maag van de hond zich ophoopt met gas en draait. Het kan levensbedreigend zijn en vereist onmiddellijke medische aandacht.
 5. Hartproblemen: Sommige individuen van dit ras kunnen gevoelig zijn voor hartaandoeningen, zoals dilaterende cardiomyopathie.
 6. Huidproblemen: Huidallergieën en huidinfecties kunnen voorkomen bij de Grand Bleu de Gascogne, vaak als gevolg van voedselallergieën of omgevingsfactoren.
 7. Bloat (maagtorsie): Net als veel grote rassen lopen Grand Bleu de Gascognes een verhoogd risico op maagtorsie, wat een plotselinge en ernstige medische noodsituatie is.

Wat zijn de bewegingsbehoeften van een Grand Bleu de Gascogne?

De Grand Bleu de Gascogne is een hondenras met hoge bewegingsbehoeften. Ze zijn van oudsher gefokt als jachthonden en hebben veel energie en uithoudingsvermogen. Hier zijn enkele specifieke richtlijnen voor hun bewegingsbehoeften:

 1. Dagelijkse lichaamsbeweging: Deze honden hebben minimaal 60 tot 90 minuten lichaamsbeweging per dag nodig. Dit omvat stevige wandelingen, actief spelen en rennen.
 2. Los laten lopen: Omdat Grand Bleu de Gascognes een sterk jachtinstinct hebben, is het belangrijk om ze in een veilige omgeving los te laten lopen, zoals een omheinde tuin of een hondenpark.
 3. Mentale stimulatie: Naast lichamelijke activiteit hebben ze ook mentale stimulatie nodig. Speurspellen, gehoorzaamheidstraining en interactieve speelgoed kunnen helpen om hun geest scherp te houden.
 4. Variatie in activiteiten: Varieer de activiteiten om verveling te voorkomen. Grand Bleu de Gascognes genieten van gevarieerde ervaringen, zoals wandelen in de natuur, het ontdekken van nieuwe geuren en zelfs zwemmen.
 5. Voorzichtigheid bij warm weer: Let op de temperatuur, vooral tijdens warme dagen, omdat ze gevoelig kunnen zijn voor oververhitting. Zorg voor voldoende water en schaduw tijdens het spelen.
 6. Leeftijd en conditie: Pas de beweging aan op basis van de leeftijd en de fysieke conditie van je hond. Puppy's hebben misschien kortere maar frequente speelsessies nodig, terwijl oudere honden rustigere activiteiten kunnen waarderen.

Wat zijn de voedingsbehoeften van de Grand Bleu de Gascogne?

De voedingsbehoeften van de Grand Bleu de Gascogne zijn gebaseerd op hun grootte, leeftijd, activiteitsniveau en individuele gezondheid. Hier zijn enkele specifieke richtlijnen:

 1. Eiwitten: Ze hebben een gematigde hoeveelheid hoogwaardige eiwitten nodig om hun spieren en energieniveau te ondersteunen. Een goed hondenvoer voor volwassen Grand Bleu de Gascognes moet ongeveer 18-24% eiwitten bevatten.
 2. Vet: Vet levert energie en helpt bij de opname van vetoplosbare vitaminen. Een gezond dieet voor volwassenen moet ongeveer 8-15% vet bevatten.
 3. Koolhydraten: Koolhydraten zorgen voor energie. Ze kunnen worden verkregen uit granen, groenten en fruit in het voer. Koolhydraten moeten ongeveer 30-70% van het totale voer uitmaken.
 4. Vezels: Vezels helpen bij de spijsvertering en kunnen gewichtsbeheer ondersteunen. Ongeveer 2-5% vezels in het voer zijn geschikt.
 5. Vitaminen en mineralen: Zorg ervoor dat het voer alle essentiële vitaminen en mineralen bevat die nodig zijn voor een evenwichtige voeding. Als je vers voedsel aanbiedt, zorg er dan voor dat het een breed scala aan voedingsstoffen bevat.

Hoeveel verhaart de Grand Bleu de Gascogne?

De Grand Bleu de Gascogne is een hondenras dat matig tot veel verhaart. Ze hebben een korte, dichte vacht met een blauwe speckled patroon. Tijdens seizoenswisselingen kan de verharing intenser zijn.

Hoe vaak moet de vacht van de Grand Bleu de Gascogne verzorgd worden?

De vacht van een Grand Bleu de Gascogne vereist niet veel verzorging. Een wekelijkse borstelbeurt met een borstel of kam met fijne tanden is meestal voldoende om losse haren te verwijderen en de vacht in goede conditie te houden. Tijdens seizoenswisselingen, zoals de lente en de herfst, kan vaker borstelen nodig zijn om de verharing te beheersen. Over het algemeen is de vacht van dit ras vrij onderhoudsarm.

Hoeveel kwijlt de Grand Bleu de Gascogne?

De mate van kwijlen bij een Grand Bleu de Gascogne kan van hond tot hond variëren. Over het algemeen staan ze niet bekend als zware kwijlers, maar sommige individuele honden kunnen tijdens het eten of als ze opgewonden zijn een beetje kwijlen. Het niveau van kwijlen is dus meestal laag tot matig bij dit ras.

Wat is de vachtsoort van de Grand Bleu de Gascogne?

De vacht van de Grand Bleu de Gascogne is kort, dicht en heeft een blauwe speckled (gespikkelde) patroon met zwarte vlekken op een witte achtergrond. Het is een kortharige vacht die gemakkelijk te onderhouden is.

Wat is de vachtlengte van de Grand Bleu de Gascogne?

De vachtlengte van de Grand Bleu de Gascogne is kort. Ze hebben een korte vacht die dicht en glad is, wat bijdraagt aan hun kenmerkende uiterlijk.

Wat zijn de sociale eigenschappen van de Grand Bleu de Gascogne?

De Grand Bleu de Gascogne staat bekend om zijn sociale en vriendelijke eigenschappen. Ze zijn over het algemeen vriendelijk en aanhankelijk jegens hun gezin en hebben vaak een zachtaardige aard. Ze kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren, vooral als ze goed gesocialiseerd zijn vanaf een jonge leeftijd.

Vanwege hun oorsprong als jachthonden zijn ze vaak sociaal en speels bij ontmoetingen met andere honden. Ze hebben doorgaans geen agressieve neigingen naar vreemden, maar ze kunnen waakzaam zijn en blaffen als ze onbekende geluiden of personen opmerken.

Hoe gaat de Grand Bleu de Gascogne om met vreemden?

De Grand Bleu de Gascogne staat over het algemeen vriendelijk tegenover vreemden. Ze hebben doorgaans geen agressieve neigingen en kunnen nieuwsgierig en benaderbaar zijn als ze vreemde mensen ontmoeten. Deze honden hebben vaak een sociale aard en kunnen goed omgaan met verschillende mensen, vooral als ze goed gesocialiseerd zijn vanaf jonge leeftijd.

Hoewel ze over het algemeen vriendelijk zijn, kunnen ze soms waakzaam zijn en blaffen als ze onbekende geluiden of personen opmerken. Dit is meer een teken van alertheid dan agressie.

Is de Grand Bleu de Gascogne speels?

Ja, de Grand Bleu de Gascogne kan over het algemeen speels zijn. Ze hebben vaak een actieve en levendige aard, vooral als ze jong zijn. Deze honden houden van interactie en spelen graag met hun gezin en andere honden. Spelletjes zoals apporteren, verstoppertje spelen en trekken kunnen favoriete bezigheden zijn. Het is belangrijk om hun behoefte aan lichaamsbeweging en mentale stimulatie te vervullen om hun speelse gedrag te ondersteunen en verveling te voorkomen.

Zijn Grand Bleu de Gascogne honden beschermend?

Over het algemeen staat de Grand Bleu de Gascogne niet bekend om een sterke beschermende of waakse aard. Ze hebben meestal een vriendelijke en sociale instelling ten opzichte van mensen, inclusief vreemden. Hoewel ze vaak alert kunnen zijn op nieuwe geluiden of situaties, zijn ze doorgaans niet agressief of beschermend van nature.

Wat is het aanpassingsvermogen van de Grand Bleu de Gascogne?

Het aanpassingsvermogen van de Grand Bleu de Gascogne kan variëren van hond tot hond, maar over het algemeen staan ze bekend als redelijk aanpasbaar aan verschillende leefomstandigheden. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van hun aanpassingsvermogen:

 1. Woonomgeving: Ze kunnen zowel in stedelijke als landelijke gebieden gedijen, maar ze hebben over het algemeen wat ruimte nodig om te bewegen. Een omheinde tuin is vaak gunstig voor hen.
 2. Klimaat: Vanwege hun korte vacht kunnen ze gevoelig zijn voor extreme weersomstandigheden. Tijdens koud weer hebben ze mogelijk extra bescherming nodig in de vorm van een jas, terwijl ze tijdens warm weer voldoende schaduw en water moeten hebben om oververhitting te voorkomen.
 3. Socialisatie: Goede socialisatie vanaf jonge leeftijd kan helpen bij hun aanpassingsvermogen aan verschillende mensen, dieren en situaties. Dit draagt bij aan een goed aangepaste hond.
 4. Activiteitsniveau: Ze hebben een matig tot hoog activiteitsniveau, dus ze moeten voldoende beweging krijgen om zich aan te passen aan hun energiebehoeften.

Wat zijn de karaktertrekken van de Grand Bleu de Gascogne?

De Grand Bleu de Gascogne staat bekend om een aantal specifieke karaktertrekken, waaronder:

 1. Vriendelijkheid: Ze hebben over het algemeen een vriendelijke en gastvrije aard. Ze kunnen goed overweg met gezinsleden en staan meestal open voor interactie met andere mensen.
 2. Sociaal: Dit ras is vaak sociaal en geniet van gezelschap, zowel van hun gezin als van andere honden. Ze gedijen goed in een omgeving waar ze deel uitmaken van het gezinsleven.
 3. Speelsheid: Grand Bleu de Gascognes kunnen speels zijn, vooral in hun jongere jaren. Ze houden van spelletjes en activiteiten die zowel lichamelijke als mentale uitdagingen bieden.
 4. Aanhankelijkheid: Ze hebben de neiging om gehecht te raken aan hun gezin en kunnen aanhankelijk zijn. Ze kunnen genieten van knuffels en genegenheid van hun eigenaren.
 5. Jachtinstinct: Vanwege hun oorsprong als jachthonden hebben ze vaak een sterk jachtinstinct en kunnen ze geïnteresseerd zijn in geursporen en het volgen van geuren.
 6. Zachtaardigheid: Ze hebben vaak een zachtaardige aard en kunnen geduldig zijn, vooral met kinderen.

Kan een Grand Bleu de Gascogne gevaarlijk zijn?

De Grand Bleu de Gascogne staat bekend om een aantal specifieke karaktertrekken, waaronder:

 1. Vriendelijkheid: Ze hebben over het algemeen een vriendelijke en gastvrije aard. Ze kunnen goed overweg met gezinsleden en staan meestal open voor interactie met andere mensen.
 2. Sociaal: Dit ras is vaak sociaal en geniet van gezelschap, zowel van hun gezin als van andere honden. Ze gedijen goed in een omgeving waar ze deel uitmaken van het gezinsleven.
 3. Speelsheid: Grand Bleu de Gascognes kunnen speels zijn, vooral in hun jongere jaren. Ze houden van spelletjes en activiteiten die zowel lichamelijke als mentale uitdagingen bieden.
 4. Aanhankelijkheid: Ze hebben de neiging om gehecht te raken aan hun gezin en kunnen aanhankelijk zijn. Ze kunnen genieten van knuffels en genegenheid van hun eigenaren.
 5. Jachtinstinct: Vanwege hun oorsprong als jachthonden hebben ze vaak een sterk jachtinstinct en kunnen ze geïnteresseerd zijn in geursporen en het volgen van geuren.
 6. Zachtaardigheid: Ze hebben vaak een zachtaardige aard en kunnen geduldig zijn, vooral met kinderen.

Valt de Grand Bleu de Gascogne ooit aan?

Over het algemeen is de Grand Bleu de Gascogne geen agressief ras en heeft het geen neiging tot ongeprovoceerde aanvallen op mensen of andere dieren. Ze hebben meestal een vriendelijke en sociale aard.

Kan een Grand Bleu de Gascogne mensen doden?

Ernstige aanvallen van de Grand Bleu de Gascogne op mensen zijn relatief zeldzaam en komen meestal voor als gevolg van een combinatie van gedragsproblemen, slechte socialisatie, en/of onverantwoordelijke eigenaarshandelingen.

Kan de Grand Bleu de Gascogne er goed tegen om alleen gelaten te worden?

De Grand Bleu de Gascogne is over het algemeen geen ras dat goed alleen kan worden gelaten voor langere periodes. Ze zijn sociaal en hechten zich vaak sterk aan hun gezin. Als ze te lang alleen worden gelaten, kunnen ze zich eenzaam en gestrest voelen, wat kan leiden tot ongewenst gedrag, zoals blaffen of destructief gedrag.

Kan ik mijn Grand Bleu de Gascogne thuis laten?

Je kunt je Grand Bleu de Gascogne thuis laten, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze zich comfortabel en veilig voelen wanneer ze alleen zijn. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

 1. Training en socialisatie: Zorg voor voldoende training en socialisatie om je hond voor te bereiden op alleen zijn. Leer ze om alleen te blijven in kleine stappen en beloon goed gedrag.
 2. Langzaam opbouwen: Begin met korte periodes van alleen zijn en verleng deze geleidelijk. Dit helpt je hond te wennen aan het idee van alleen thuis zijn.
 3. Stimulatie: Zorg voor voldoende mentale en fysieke stimulatie voordat je vertrekt, zoals een wandeling of speelsessie, om verveling te voorkomen.
 4. Veilige omgeving: Zorg ervoor dat je huis veilig is voor je hond wanneer je weg bent. Verwijder giftige stoffen en houd gevaarlijke voorwerpen buiten bereik.
 5. Comfortabele ruimte: Creëer een comfortabele ruimte waar je hond kan rusten en zich op zijn gemak voelt. Dit kan een speciale plek zijn met een bed of kussen.
 6. Speelgoed en kauwspeeltjes: Bied veilig speelgoed en kauwspeeltjes aan om je hond bezig te houden tijdens je afwezigheid.
 7. Monitoring: Als je langere tijd weg bent, overweeg dan om een camera te gebruiken om je hond in de gaten te houden en te zien hoe ze zich gedragen.
 8. Geleidelijke overgang: Als je hond niet gewend is om alleen te zijn, maak dan de overgang geleidelijk en oefen dit regelmatig.

Kan de Grand Bleu de Gascogne 8 uur alleen gelaten worden?

Het is over het algemeen niet ideaal om een Grand Bleu de Gascogne 8 uur alleen te laten, vooral niet op regelmatige basis. Dit ras is sociaal en heeft de neiging zich sterk te hechten aan hun gezin. Langdurige periodes van alleen zijn kunnen leiden tot eenzaamheid en stress, wat ongewenst gedrag en emotioneel welzijnsproblemen kan veroorzaken.

Als je verwacht dat je hond gedurende langere tijd alleen moet blijven, is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals:

 1. Het inrichten van een comfortabele en veilige ruimte voor je hond.
 2. Zorgen voor voldoende mentale en fysieke stimulatie voordat je vertrekt.
 3. Het aanbieden van speelgoed en kauwspeeltjes om verveling te voorkomen.
 4. Het overwegen van een hondenoppas of een hondenopvangdienst om je hond gezelschap te houden en te verzorgen tijdens je afwezigheid.
 5. Geleidelijk wennen aan alleen zijn door korte periodes van alleen zijn te oefenen en geleidelijk de tijd uit te breiden.

Hoe train je een Grand Bleu de Gascogne?

Het trainen van een Grand Bleu de Gascogne vereist geduld, consistentie en positieve trainingsmethoden. Hier zijn enkele specifieke stappen om te volgen bij het trainen van dit ras:

 1. Begin vroeg: Begin met de training zodra je de puppy thuisbrengt. Vroege socialisatie en basisgehoorzaamheid zijn essentieel voor een goed opgevoede hond.
 2. Positieve versterking: Gebruik positieve versterkingstechnieken zoals beloningen (zoals kleine traktaties of lof) om gewenst gedrag te belonen. Vermijd straf of harde correcties, omdat dit angst of verwarring kan veroorzaken.
 3. Gehoorzaamheidstraining: Leer basiscommando's zoals zit, lig, blijf en kom. Herhaal oefeningen regelmatig om consistentie te behouden.
 4. Socialisatie: Zorg voor voldoende socialisatie met andere honden, mensen en situaties om ervoor te zorgen dat je hond goed gedrag vertoont in verschillende omgevingen.
 5. Zindelijkheidstraining: Leer je puppy waar en wanneer hij moet plassen en poepen door regelmatige uitstapjes naar buiten en beloningen voor succesvolle toiletbezoeken.
 6. Leibandtraining: Leer je hond om netjes aan de lijn te lopen zonder te trekken. Dit is vooral belangrijk, gezien het jachtinstinct van dit ras.
 7. Gedragsproblemen aanpakken: Als zich gedragsproblemen voordoen, zoals blaffen, graven of agressie, zoek dan hulp bij een professionele hondentrainer om de juiste aanpak te bepalen.
 8. Oefening en stimulatie: Bied voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie, omdat dit ras van nature actief en energiek is.
 9. Geduld en consistentie: Wees geduldig en consequent in je training. Herhaal oefeningen en beloon goed gedrag consistent.
 10. Liefde en aandacht: Geef je hond voldoende liefde, aandacht en positieve interactie om een sterke band op te bouwen.

Hoe vaak blaft een Grand Bleu de Gascogne?

Het blafgedrag van een Grand Bleu de Gascogne kan variëren van hond tot hond en hangt af van verschillende factoren, waaronder hun persoonlijkheid, socialisatie en omgeving. Over het algemeen staan Grand Bleu de Gascognes bekend om hun vocale karakter en hun neiging om te blaffen, vooral als ze opgewonden zijn of jachtgerelateerde geuren detecteren. Ze zijn oorspronkelijk gefokt als jachthonden en het blaffen was een manier om de aandacht van de jager te trekken.

Wat is de behoefte aan mentale stimulatie van een Grand Bleu de Gascogne?

De Grand Bleu de Gascogne heeft over het algemeen een behoorlijke behoefte aan mentale stimulatie. Dit ras is van oorsprong een jachthond en heeft een scherp reukvermogen en een natuurlijke nieuwsgierigheid. Hier zijn enkele manieren om mentale stimulatie te bieden aan een Grand Bleu de Gascogne:

 1. Denkspellen en puzzels: Geef je hond interactieve denkspellen en puzzelspeelgoed waarin ze traktaties kunnen vinden. Dit stimuleert hun denkvermogen terwijl ze beloningen verdienen.
 2. Geurwerk: Aangezien dit ras een sterk reukvermogen heeft, kun je geurwerkspelletjes spelen waarbij ze geuren moeten identificeren of volgen. Dit kan zowel binnen als buiten worden gedaan.
 3. Gehoorzaamheidstraining: Regelmatige gehoorzaamheidstraining biedt mentale stimulatie terwijl je hond nieuwe commando's leert en bestaande vaardigheden verbetert.
 4. Veranderende omgeving: Variatie in wandelroutes en nieuwe omgevingen verkennen kan ook de mentale stimulatie vergroten.
 5. Verrijkende speeltjes: Gebruik speeltjes die voedsel of traktaties verbergen, zoals Kong-speelgoed, om je hond bezig te houden terwijl ze proberen het lekkers eruit te krijgen.
 6. Hersenspelletjes: Creëer zelfgemaakte hersenspelletjes waarbij je hond moet nadenken over hoe ze bij een beloning kunnen komen.

Wat zijn de rasstandaarden van de Grand Bleu de Gascogne?

Hier zijn de belangrijkste rasstandaarden voor de Grand Bleu de Gascogne:

Hoogte:

 • Reuen: Ongeveer 65 tot 72 centimeter aan de schoft.
 • Teven: Ongeveer 62 tot 68 centimeter aan de schoft.

Gewicht:

 • Reuen: Meestal tussen 32 tot 38 kilogram.
 • Teven: Meestal tussen 28 tot 34 kilogram.

Algemeen uiterlijk:

 • De Grand Bleu de Gascogne is een grote, elegante hond met een slank en gespierd lichaam.
 • Ze hebben een lange, diepe borstkas, rechte rug en sterke ledematen.
 • De kop is krachtig met een lange snuit en hangende oren die laag zijn aangezet.

Vacht:

 • De vacht van de Grand Bleu de Gascogne is kort, dicht en glad.
 • De vachtkleur is blauw met zwarte vlekken op een witte achtergrond, wat het kenmerkende uiterlijk van het ras is.

Temperament:

 • Ze staan bekend om hun vriendelijke, sociale en zachtaardige temperament.
 • Het zijn jachthonden van nature, dus ze kunnen een sterk jachtinstinct hebben.

Dit zijn de belangrijkste kenmerken van de rasstandaard voor de Grand Bleu de Gascogne.

Wat is de algemene informatie over de Grand Bleu de Gascogne?

De Grand Bleu de Gascogne is een Frans hondenras dat oorspronkelijk werd gefokt voor de jacht op groot wild, zoals herten en wilde zwijnen. Hier is enkele algemene informatie over dit ras:

Grootte:

 • Reuen hebben meestal een schofthoogte van ongeveer 65 tot 72 centimeter.
 • Teven zijn doorgaans iets kleiner, met een schofthoogte van ongeveer 62 tot 68 centimeter.

Gewicht:

 • Reuen wegen meestal tussen de 32 en 38 kilogram.
 • Teven hebben doorgaans een gewicht tussen de 28 en 34 kilogram.

Uiterlijk:

 • De Grand Bleu de Gascogne heeft een slank en gespierd lichaam, met een lange, diepe borstkas en rechte rug.
 • Ze hebben een krachtige kop met een lange snuit en hangende oren die laag zijn aangezet.
 • Hun vacht is kort, dicht en glad, en heeft een karakteristieke blauwe kleur met zwarte vlekken op een witte achtergrond.

Temperament:

 • Dit ras staat bekend om zijn vriendelijke, sociale, en zachtaardige temperament.
 • Ze kunnen goed overweg met gezinsleden en staan meestal open voor interactie met andere mensen.
 • Vanwege hun oorsprong als jachthonden kunnen ze een sterk jachtinstinct hebben.

Geschiedenis:

 • De Grand Bleu de Gascogne komt oorspronkelijk uit de regio Gascogne in Zuid-Frankrijk en werd gefokt voor de jacht op groot wild.
 • Ze worden nog steeds gebruikt als jachthonden, maar zijn ook populaire gezelschapshonden vanwege hun vriendelijke aard.

De Grand Bleu de Gascogne is een aantrekkelijke en imposante hond met een unieke blauwe vacht en een liefdevol karakter. Ze hebben matige tot hoge bewegingsbehoeften en hebben baat bij voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie. Het zijn sociale honden die graag deel uitmaken van het gezinsleven en genieten van de interactie met hun eigenaren.

Waar kun je een Grand Bleu de Gascogne kopen of adopteren?

Je kunt een Grand Bleu de Gascogne kopen of adopteren bij verschillende bronnen. Hier zijn enkele opties:

Fokkers:

 • Zoek naar erkende Grand Bleu de Gascogne-fokkers in Nederland. Zorg ervoor dat ze goede reputaties hebben en de juiste zorg en gezondheidsgaranties bieden voor hun puppy's.

Dierenasiels en reddingsorganisaties:

 • Overweeg om een Grand Bleu de Gascogne te adopteren bij een lokaal dierenasiel of een reddingsorganisatie voor honden. Veel raszuivere honden belanden in asielen en wachten op liefdevolle huizen.

Online bronnen:

 • Je kunt ook online zoeken naar Grand Bleu de Gascogne-puppy's en -adopties, maar wees voorzichtig bij het kiezen van een bron. Zorg ervoor dat je met betrouwbare fokkers of organisaties te maken hebt.

Welke reddingsclubs is er voor de Grand Bleu de Gascogne?

Er zijn mogelijk verschillende reddingsorganisaties en clubs die zich inzetten voor de Grand Bleu de Gascogne in Nederland. Hier zijn enkele bekende reddingsclubs en organisaties die zich inzetten voor het redden en herplaatsen van honden, waaronder specifieke rassen zoals de Grand Bleu de Gascogne:

 1. Nederlandse Vereniging voor Stabij- en Wetterhounen (NVSW): Hoewel de NVSW zich inzet voor de Stabijhoun en de Wetterhoun, kan het de moeite waard zijn om contact op te nemen en te informeren of ze informatie hebben over het adopteren of herplaatsen van Grand Bleu de Gascognes.
 2. Stichting Dierenasiels en Internet (Dierenasiels.com): Deze stichting biedt een online platform waar verschillende dierenasiels en -organisaties in Nederland hun beschikbare honden, waaronder specifieke rassen, kunnen vermelden.
 3. Rasspecifieke reddingsorganisaties: Hoewel er geen specifieke Grand Bleu de Gascogne reddingsorganisatie in Nederland is, kun je overwegen om contact op te nemen met internationale organisaties die zich richten op dit ras en informeren of ze honden ter adoptie hebben in Nederland.

Wat is de geschiedenis van de Grand Bleu de Gascogne?

De Grand Bleu de Gascogne, ook bekend als de Grote Gasconne Brak, is een oud Frans hondenras met een rijke geschiedenis. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van dit ras:

 1. Oorsprong: De oorsprong van de Grand Bleu de Gascogne kan worden herleid tot de regio Gascogne in Zuidwest-Frankrijk. Het ras is ontstaan uit kruisingen tussen oude Franse hondenrassen en verschillende Europese brakken.
 2. Jachthond: Het ras werd oorspronkelijk gefokt als een jachthond, gespecialiseerd in het volgen van groot wild, zoals herten, wilde zwijnen en wolven. Hun uitstekende reukvermogen en uithoudingsvermogen maakten hen tot ideale jachtpartners.
 3. Kenmerkende blauwe vacht: Het meest opvallende kenmerk van de Grand Bleu de Gascogne is hun blauwe vacht met zwarte vlekken op een witte achtergrond. Deze unieke vachtkleur is een van de handelsmerken van het ras.
 4. Populariteit: Gedurende vele eeuwen werd de Grand Bleu de Gascogne zeer gewaardeerd in de Franse adel en was hij geliefd bij jagers vanwege zijn uitstekende jachtvaardigheden.
 5. Moderne tijd: Na verloop van tijd evolueerde de rol van de Grand Bleu de Gascogne van een puur jachthond naar een gezelschapshond. Hoewel ze nog steeds worden gebruikt voor de jacht, zijn ze ook populair als gezinsdieren vanwege hun vriendelijke karakter.

De Grand Bleu de Gascogne heeft een rijke geschiedenis als jachthond en heeft zijn unieke uiterlijk en karakteristieke jachtvaardigheden door de eeuwen heen behouden. Ze blijven een gewaardeerd ras in Frankrijk en daarbuiten.

Wat zijn de gemiddelde onderhoudskosten voor een Grand Bleu de Gascogne?

De gemiddelde onderhoudskosten voor een Grand Bleu de Gascogne kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder locatie, gezondheid van de hond en individuele behoeften. Hier is een geschatte breakdown van de kosten en het geschatte totaal per jaar:

 • Voeding:
  • Hoogwaardig hondenvoer: Ongeveer € 40-€ 60 per maand, wat neerkomt op € 480-€ 720 per jaar.
 • Dierenartszorg:
  • Jaarlijkse controle en vaccinaties: Ongeveer € 100-€ 200 per jaar.
  • Preventieve medicijnen (vlooien, teken, ontworming): Ongeveer € 120-€ 240 per jaar.
  • Onverwachte medische kosten: Kan sterk variëren afhankelijk van de gezondheid van de hond. Het is raadzaam om een noodfonds te hebben voor onverwachte kosten.
 • Training en socialisatie:
  • Gehoorzaamheidstraining, speelgoed en beloningen: Ongeveer € 100-€ 300 per jaar.
 • Grooming:
  • Hoewel de Grand Bleu de Gascogne een korte vacht heeft en niet veel verzorging nodig heeft, kunnen groomingproducten en accessoires enkele tientallen euro's per jaar kosten.
 • Hondenverzekering (optioneel):
  • Hondenverzekering kan variëren in prijs afhankelijk van de dekking, maar gemiddeld kost dit ongeveer € 20-€ 50 per maand, wat neerkomt op € 240-€ 600 per jaar.
 • Overige kosten:
  • Halsband, riem, reiskennel, en andere benodigdheden: Eenmalige kosten variërend van € 50-€ 200 of meer.

Het geschatte totaal per jaar voor de onderhoudskosten van een Grand Bleu de Gascogne kan dus variëren van ongeveer € 940 tot € 2060 of meer, afhankelijk van verschillende factoren.

Hoe kies je een goede naam voor je Grand Bleu de Gascogne?

Het kiezen van een goede naam voor je Grand Bleu de Gascogne kan leuk zijn en moet passen bij het karakter en de persoonlijkheid van je hond. Hier zijn enkele tips om je te helpen een geschikte naam te kiezen:

 1. Karaktereigenschappen: Overweeg de persoonlijkheid en eigenschappen van je hond. Is hij speels, rustig, avontuurlijk of vriendelijk? Een naam die bij zijn karakter past, kan een goede keuze zijn.
 2. Uiterlijk: Kijk naar het uiterlijk van je hond. Heeft hij kenmerkende fysieke eigenschappen, zoals een opvallende vachtkleur of markeringen? Dit kan je inspiratie geven voor een naam.
 3. Rasachtergrond: Overweeg de oorsprong van de Grand Bleu de Gascogne. Het kiezen van een Franse naam of een naam die verband houdt met de jachtgeschiedenis van het ras kan passend zijn.
 4. Lengte van de naam: Kies een naam die niet te lang is en gemakkelijk uit te spreken is. Korte namen zijn vaak effectiever voor honden.
 5. Unieke naam: Kies een naam die niet te veel lijkt op veelvoorkomende commando's zoals "zit" of "blijf." Dit kan verwarring voorkomen tijdens de training.
 6. Betekenisvolle naam: Overweeg een naam met een speciale betekenis voor jou of die een mooie boodschap overbrengt.
 7. Probeer het uit: Test de naam en kijk hoe je hond erop reageert. Sommige namen passen gewoon goed bij een bepaalde hond.
 8. Wees creatief: Denk buiten de gebruikelijke hondennamen en overweeg namen uit literatuur, geschiedenis, mythologie of popcultuur.
 9. Favoriete activiteiten: Als je hond bepaalde activiteiten of hobby's heeft waar hij van houdt, zoals zwemmen of wandelen, overweeg dan een naam die daarmee te maken heeft.
 10. Familieoverwegingen: Betrek je familie of huisgenoten bij de beslissing en zorg ervoor dat iedereen tevreden is met de gekozen naam.

Wat zijn de verschillende soorten Grand Bleu de Gascogne?

De Grand Bleu de Gascogne is een specifiek hondenras en er zijn geen verschillende "soorten" binnen dit ras. Alle Grand Bleu de Gascognes behoren tot hetzelfde ras en moeten voldoen aan de rasstandaard met betrekking tot uiterlijk, temperament en eigenschappen.

Welke hondenrassen lijken op de Grand Bleu de Gascogne?

Enkele hondenrassen die op de Grand Bleu de Gascogne kunnen lijken, vooral vanwege hun uiterlijke kenmerken en jachtcapaciteiten, zijn onder andere:

 1. Petit Bleu de Gascogne: Dit is een kleiner ras dat afkomstig is uit dezelfde regio, Gascogne in Frankrijk. Ze hebben vergelijkbare fysieke kenmerken, waaronder een blauwe vacht, maar zijn kleiner dan de Grand Bleu de Gascogne.
 2. Basset Hound: Hoewel de Basset Hound kortere poten heeft dan de Grand Bleu de Gascogne, delen ze een vergelijkbare jachthondachtergrond en hebben ze hangende oren en een zwaar geurvermogen.
 3. Bluetick Coonhound: Dit Amerikaanse ras heeft ook een blauwe vacht met zwarte vlekken, wat lijkt op de kleur van de Grand Bleu de Gascogne. Ze worden vaak gebruikt voor de jacht op wasberen.
 4. American English Coonhound: Dit ras deelt enkele jachtcapaciteiten en een vergelijkbare lichaamsbouw met de Grand Bleu de Gascogne, maar heeft een andere vachtkleur en oorsprong.

Over de Auteur

sanne-dekker
Sanne Dekker
Hondentrainer

Sanne is geboren en getogen in Breda, en heeft altijd al een grote liefde gehad voor honden. Haar ouders, die inmiddels met pensioen zijn, hebben beiden als dierenarts gewerkt toen ze opgroeide, wat haar interesse in dierverzorging al vroeg heeft aangewakkerd.

Ook Interessant