Nova Scotia Duck Tolling Retriever-hondenras-verzorging-gezin-sociaal-leven-fysieke-kenmerken-dieet-informatie

Nova Scotia Duck Tolling Retriever Hondenras Verzorging en Gezin, Sociaal Leven, Fysieke Kenmerken, Dieet Informatie

sanne-dekker
Geschreven door Sanne Dekker | Hondentrainer
FACT CHECKED door Lieke Smit
Laatste update: 26 september 2023

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever, ook wel bekend als de Toller, is een middelgroot hondenras afkomstig uit Canada. Mannelijke Tollers hebben een gemiddelde schofthoogte van 48-51 cm, terwijl vrouwelijke Tollers meestal 45-48 cm meten. Ze wegen respectievelijk rond de 20-23 kg voor mannetjes en 17-20 kg voor vrouwtjes. Dit ras staat bekend om hun rode of oranje vacht en witte aftekeningen, en ze hebben een levensverwachting van ongeveer 10 tot 14 jaar. Tollers zijn slimme, energieke en vriendelijke honden die oorspronkelijk werden gefokt voor eendenjacht. Ze vereisen regelmatige lichaamsbeweging, mentale stimulatie en zorgvuldige training om gezonde en gelukkige metgezellen te zijn.

Wat zijn de raskenmerken en eigenschappen van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever?

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever, ook wel bekend als de "Toller," is een middelgroot ras met een atletische bouw. Hier zijn enkele kenmerken en eigenschappen:

Grootte:

 • Mannelijke Tollers hebben een hoogte van ongeveer 48-51 cm aan de schoft.
 • Vrouwelijke Tollers zijn iets kleiner, met een hoogte van ongeveer 45-48 cm aan de schoft.

Gewicht:

 • Het gewicht varieert meestal tussen 17-23 kg voor mannetjes.
 • Vrouwelijke Tollers wegen meestal tussen de 16-20 kg.

Vacht:

 • De vacht van de Toller is waterafstotend en heeft een dichte ondervacht.
 • De bovenvacht is middellang, glad en golvend.
 • Meestal komt de vacht voor in verschillende tinten rood, variërend van licht tot donker.

Kleur:

 • Het meest opvallende kenmerk is de witte bles, voeten, staartpunt, en eventueel een deel van de borst.
 • De rest van de vacht kan verschillende tinten rood hebben, zoals oranje of kastanje.

Ogen:

 • Ze hebben amandelvormige ogen die variëren van donkerbruin tot amberkleurig.

Oren:

 • De oren zijn driehoekig van vorm, hoog aangezet en hangen dicht bij het hoofd.

Staart:

 • De staart is middellang en wordt omhoog gedragen in een boog wanneer de hond opgewonden is.

Persoonlijkheid:

 • Tollers zijn intelligent, actief en enthousiast.
 • Ze zijn uitstekende jachthonden en apporteurs.
 • Ze zijn vaak alert en waakzaam, wat hen geschikte waakhonden maakt.
 • Sociale interactie en lichaamsbeweging zijn essentieel om verveling te voorkomen.

Levensduur:

 • De gemiddelde levensduur van een Toller ligt tussen 10 en 14 jaar.

Gezondheid:

 • Ze kunnen gevoelig zijn voor heupdysplasie en oogproblemen, dus regelmatige gezondheidscontroles zijn belangrijk.

Trainbaarheid:

 • Tollers zijn zeer trainbaar en gedijen goed bij positieve, beloningsgerichte training.
 • Ze hebben een sterke werkethiek en genieten van uitdagingen.

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever is een veelzijdige en energieke hond die goed past bij actieve eigenaren en gezinnen die bereid zijn om tijd te besteden aan training en lichaamsbeweging. Ze zijn vooral bekend om hun vaardigheden als jachthond en het "tollen" of lokken van eenden, waarbij ze spelen aan de oever van het water om de aandacht van de eenden te trekken voordat ze worden opgehaald door de jager.

Hoe gaat de Nova Scotia Duck Tolling Retriever om met het gezin?

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever, of Toller, is over het algemeen een geweldige aanvulling op een gezin. Deze honden zijn levendig, intelligent en zeer toegewijd aan hun menselijke metgezellen. Ze gedijen goed in gezinnen waar voldoende tijd en aandacht wordt besteed aan hun behoeften.

Tollers zijn speels en energiek, waardoor ze uitstekende speelkameraden zijn voor kinderen. Ze houden van actieve spelletjes en zijn vaak bereid om uren te spelen. Hun vriendelijke en zachte aard maakt ze doorgaans ook geschikt voor gezinnen met kinderen.

Hoewel ze meestal vriendelijk zijn tegenover vreemden, hebben ze een waakzaam karakter en kunnen ze fungeren als een vorm van beveiliging voor het gezin. Ze zullen doorgaans aanslaan als er vreemde geluiden of ongebruikelijke activiteiten zijn, wat een gevoel van veiligheid kan bieden.

Hoe gaat de Nova Scotia Duck Tolling Retriever om met andere honden?

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever, of Toller, staat doorgaans bekend om zijn sociale aard ten opzichte van andere honden. Ze zijn vaak vriendelijk en verdraagzaam, vooral als ze goed gesocialiseerd zijn vanaf jonge leeftijd. Tollers hebben meestal geen neiging tot agressie tegenover andere honden en kunnen goed overweg met hun soortgenoten.

Hoe gedraagt de Nova Scotia Duck Tolling Retriever zich tegenover oudere mensen?

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever (Toller) kan over het algemeen goed omgaan met oudere mensen, maar er zijn enkele belangrijke overwegingen. Tollers zijn over het algemeen levendig, actief en energiek, wat betekent dat ze mogelijk meer beweging en activiteit nodig hebben dan sommige oudere mensen kunnen bieden. Daarom is het essentieel om te overwegen of de levensstijl en het activiteitsniveau van de oudere persoon overeenkomen met de behoeften van de hond.

Tollers kunnen echter ook liefdevol, aanhankelijk en sociaal zijn, wat een positieve invloed kan hebben op het welzijn van oudere eigenaren. Ze kunnen gezelschap bieden en een gevoel van doel geven, vooral voor mensen die graag buiten zijn en actief willen blijven. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de hond goed is getraind en gehoorzaam is, vooral als de eigenaar fysiek beperkt is, om ongewenst gedrag te voorkomen.

Hoe gaat de Nova Scotia Duck Tolling Retriever om met kinderen?

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever (Toller) staat bekend om zijn goede omgang met kinderen. Over het algemeen zijn Tollers vriendelijk, speels en geduldig, wat hen tot uitstekende metgezellen voor kinderen maakt. Ze hebben meestal een actieve en levendige persoonlijkheid die goed past bij de energie van kinderen.

Tollers houden vaak van actieve spelletjes en buitenspelen, wat geweldig is voor kinderen die van avontuur houden. Ze kunnen urenlang met kinderen rennen, apporteren en spelen zonder moe te worden.

Ondanks hun actieve aard, hebben Tollers meestal een zacht karakter en tonen ze geduld met kinderen. Ze begrijpen vaak dat kinderen soms onhandig of luidruchtig kunnen zijn en zijn doorgaans vergevingsgezind.

Hoe gedraagt de Nova Scotia Duck Tolling Retriever zich tegenover buren of gasten?

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever, of Toller, staat doorgaans bekend om zijn vriendelijke en sociale karakter tegenover buren en gasten. Ze zijn meestal gastvrij en nieuwsgierig, waardoor ze goed kunnen opschieten met mensen buiten hun eigenaar en gezin. Tollers hebben vaak geen neiging tot agressie tegenover vreemden.

Wanneer er bezoekers of gasten komen, zullen veel Tollers hen begroeten met opwinding en enthousiasme. Ze kunnen kwispelen, blaffen of zelfs proberen om de aandacht van de gasten te trekken. Dit maakt ze doorgaans geen goede waakhonden, omdat ze eerder vriendelijk zijn tegenover bezoekers dan wantrouwend.

Wat zijn de fysieke kenmerken van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever?

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever, of Toller, heeft specifieke fysieke kenmerken die het ras definiëren:

 • Grootte: Mannetjes hebben meestal een hoogte van ongeveer 48-51 cm aan de schoft, terwijl vrouwtjes iets kleiner zijn, met een hoogte van ongeveer 45-48 cm aan de schoft.
 • Gewicht: Het gewicht varieert meestal tussen 17-23 kg voor mannetjes en 16-20 kg voor vrouwtjes.
 • Vacht: Tollers hebben een dichte, waterafstotende vacht met een middellange, gladde, en golvende bovenvacht. De vacht is vaak in verschillende tinten rood, variërend van licht tot donker.
 • Kleur: Een opvallend kenmerk is de witte bles op het gezicht, witte voeten, witte staartpunt, en soms witte vlekken op de borst. De rest van de vacht is meestal rood, variërend van oranje tot kastanje.
 • Ogen: Tollers hebben amandelvormige ogen die variëren van donkerbruin tot amberkleurig.
 • Oren: De oren zijn driehoekig van vorm, hoog aangezet, en hangen dicht bij het hoofd.
 • Staart: De staart is middellang en wordt omhoog gedragen in een boog, vooral wanneer de hond opgewonden is.

Hoe voer je een Nova Scotia Duck Tolling Retriever?

Het voeren van een Nova Scotia Duck Tolling Retriever (Toller) vereist aandacht voor hun voedingsbehoeften en het handhaven van een gezond gewicht. Hier zijn enkele belangrijke richtlijnen voor het voeren van een Toller in Nederland:

 1. Kwaliteitsvoer: Kies voor hoogwaardig hondenvoer dat voldoet aan de voedingsbehoeften van je Toller. Kijk naar voer met een hoog percentage dierlijke eiwitten, bijvoorbeeld rundvlees, kip of vis.
 2. Hoeveelheid: De dagelijkse voedingsbehoefte van een Toller varieert afhankelijk van leeftijd, activiteitenniveau en metabolisme. Over het algemeen heeft een volwassen Toller ongeveer 1,5% tot 2,5% van zijn lichaamsgewicht aan voedsel per dag nodig. Bijvoorbeeld, als je Toller 20 kg weegt, zou hij ongeveer 300-500 gram voedsel per dag moeten krijgen.
 3. Frequentie: Verdeel de dagelijkse voeding van je Toller over twee maaltijden om de spijsvertering te helpen en overeten te voorkomen.
 4. Gewichtscontrole: Houd het gewicht van je Toller nauwlettend in de gaten. Overgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen. Raadpleeg de dierenarts als je twijfelt over het ideale gewicht.
 5. Vers water: Zorg altijd voor vers drinkwater beschikbaar voor je hond.
 6. Snacks: Wees matig met tussendoortjes en beloningen, omdat overmatige snacks kunnen leiden tot gewichtstoename. Gebruik gezonde snacks en houd rekening met de dagelijkse calorie-inname.

Hoeveel moet een Nova Scotia Duck Tolling Retriever puppy eten?

De voedingseisen van een Nova Scotia Duck Tolling Retriever-puppy variëren afhankelijk van factoren zoals leeftijd, gewicht, activiteitenniveau en het specifieke hondenvoer dat je gebruikt. Over het algemeen kan je de volgende richtlijnen volgen:

 1. Leeftijd: Voor pasgeboren puppy's wordt de moedermelk of flesvoeding aanbevolen tot ze ongeveer 4-6 weken oud zijn. Vanaf 4-6 weken kan je beginnen met het introduceren van vast voedsel.
 2. Hoeveelheid: Tijdens de overgang naar vast voedsel kan je beginnen met kleine porties, bijvoorbeeld 3-4 keer per dag, en geleidelijk de hoeveelheid verhogen naarmate de puppy ouder wordt. Het is belangrijk om de aanbevolen hoeveelheid voer te volgen die op de verpakking van het puppyvoer staat, aangepast aan het gewicht van de puppy.
 3. Gewicht: Het gewicht van de puppy is een belangrijke factor bij het bepalen van de voedingsbehoeften. Over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer 2-3% van het verwachte volwassen gewicht van de puppy per dag te voeren. Bijvoorbeeld, als je verwacht dat je Toller als volwassene ongeveer 20 kg zal wegen, zou de dagelijkse voeding voor de puppy ongeveer 400-600 gram per dag moeten zijn.
 4. Soort voer: Kies voor hoogwaardig puppyvoer dat specifiek is geformuleerd voor de groeifase van honden. Het voer moet voldoende eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen bevatten om aan de groeiende behoeften van de puppy te voldoen.
 5. Frequentie: Verdeel de dagelijkse hoeveelheid voer over meerdere maaltijden, meestal 3-4 keer per dag voor jonge puppy's. Naarmate de puppy ouder wordt, kan je geleidelijk overschakelen naar 2-3 maaltijden per dag.

Welke gezondheidstests moet de Nova Scotia Duck Tolling Retriever ondergaan?

Nova Scotia Duck Tolling Retrievers (Tollers) kunnen vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke gezondheidsproblemen. Als je overweegt om een Toller aan te schaffen, is het belangrijk om te zoeken naar fokkers die de volgende gezondheidstests hebben uitgevoerd op hun ouderdieren:

 1. Heup Dysplasie (HD): HD is een erfelijke aandoening waarbij het heupgewricht niet goed ontwikkelt, wat kan leiden tot pijn en artritis. Heupfoto's moeten worden beoordeeld door de raad van beheer van de rasvereniging en worden beoordeeld op heupdysplasie.
 2. Elleboog Dysplasie (ED): Dit is een andere aandoening die de gewrichtsgezondheid beïnvloedt, vooral in de ellebogen. Een röntgenonderzoek van de ellebogen kan helpen bij het identificeren van ED.
 3. Oogonderzoek: Tollers moeten regelmatig worden getest op oogproblemen, zoals progressieve retina-atrofie (PRA) en cataracten. Deze tests worden meestal uitgevoerd door een erkende oogspecialist voor dieren.
 4. Auto-immuunziekten: Hoewel er geen specifieke test is voor auto-immuunziekten, is het belangrijk om de gezondheidsgeschiedenis van de ouderdieren te onderzoeken, omdat sommige auto-immuunziekten erfelijk kunnen zijn.
 5. Doofheid: Doofheid kan voorkomen bij witte Tollers vanwege genetische factoren. BAER (Brainstem Auditory Evoked Response) -testen kunnen helpen bij het identificeren van doofheid.

Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever?

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever (Toller) is over het algemeen een gezond ras, maar net als andere rassen kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Tollers zijn:

 1. Heup Dysplasie (HD): HD is een erfelijke aandoening waarbij het heupgewricht niet goed ontwikkelt, wat pijn en artritis kan veroorzaken.
 2. Elleboog Dysplasie (ED): Dit is een andere gewrichtsaandoening die invloed kan hebben op de ellebogen van Tollers en tot kreupelheid kan leiden.
 3. Progressieve Retina Atrofie (PRA): PRA is een erfelijke oogziekte die uiteindelijk tot blindheid kan leiden.
 4. Auto-immuunziekten: Sommige Tollers kunnen vatbaar zijn voor auto-immuunziekten, waarbij het immuunsysteem gezonde cellen en weefsels aanvalt.
 5. Oogproblemen: Naast PRA kunnen Tollers andere oogproblemen ontwikkelen, zoals cataracten, die de gezichtsscherpte kunnen beïnvloeden.
 6. Doofheid: Witte Tollers kunnen doofheid ervaren als gevolg van genetische factoren.
 7. Schildklierproblemen: Hypothyreoïdie, een trage schildklier, kan voorkomen bij Tollers en leiden tot symptomen zoals gewichtstoename en lusteloosheid.

Wat zijn de bewegingsbehoeften van een Nova Scotia Duck Tolling Retriever?

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever (Toller) is een ras met aanzienlijke bewegingsbehoeften vanwege hun energieke en actieve aard. Hier zijn enkele specifieke punten met betrekking tot hun bewegingsbehoeften:

 1. Dagelijkse lichaamsbeweging: Tollers hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven. Dit omvat wandelingen, spelen, en rennen.
 2. Actieve spelletjes: Tollers houden van actieve spelletjes zoals apporteren, frisbee, en behendigheid. Dit helpt hen om hun energie te kanaliseren en versterkt de band tussen jou en je hond.
 3. Zwemmen: Tollers zijn uitstekende zwemmers en houden van water. Zwemmen is een geweldige oefening voor hen, vooral tijdens warm weer.
 4. Mentale stimulatie: Naast lichaamsbeweging hebben Tollers ook mentale stimulatie nodig. Geef ze puzzelspeelgoed, doe gehoorzaamheidstraining of overweeg hondensporten zoals speuren of detectie.
 5. Spelen met andere honden: Als je Toller goed gesocialiseerd is en een goede hondenvriend heeft, kunnen speelafspraakjes met andere honden een uitstekende manier zijn om hun energie te ontladen.
 6. Regelmaat: Het is belangrijk om een consistent bewegingsschema te handhaven. Tollers gedijen goed bij routine en verwachten vaak hun dagelijkse dosis activiteit.

Wat zijn de voedingsbehoeften van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever?

De voedingsbehoeften van een Nova Scotia Duck Tolling Retriever (Toller) zijn afhankelijk van factoren zoals leeftijd, gewicht, activiteitenniveau en individuele gezondheid. Hier zijn enkele specifieke punten met betrekking tot hun voedingsbehoeften:

 1. Eiwitten: Tollers hebben een dieet nodig dat rijk is aan eiwitten, omdat ze een actief ras zijn. Kies hondenvoer dat hoogwaardige eiwitten bevat, meestal afkomstig van vleesbronnen zoals kip, rundvlees of vis.
 2. Vet: Vet is een belangrijke energiebron voor actieve honden zoals Tollers. Zorg ervoor dat het voer voldoende gezonde vetten bevat voor hun energiebehoeften.
 3. Koolhydraten: Hoewel koolhydraten minder belangrijk zijn dan eiwitten en vetten, kunnen ze nog steeds een deel van het dieet uitmaken. Kies voor koolhydraten met een lage glycemische index, zoals volkoren granen en groenten.
 4. Portiecontrole: De dagelijkse voedingshoeveelheid hangt af van het gewicht en de activiteit van je Toller. Overvoeding kan leiden tot overgewicht, dus volg de aanbevelingen op de verpakking van het hondenvoer en pas de hoeveelheid aan op basis van de individuele behoeften van je hond.
 5. Maaltijdfrequentie: De meeste volwassen Tollers doen het goed met twee maaltijden per dag. Dit helpt om de spijsvertering te reguleren en helpt overeten te voorkomen.

Hoeveel verhaart de Nova Scotia Duck Tolling Retriever?

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever staat bekend om matige tot hoge verharing. Ze werpen meestal het hele jaar door lichte hoeveelheden haar af, maar hebben seizoensgebonden verharing tijdens de lente en herfst, waarin ze meer haar verliezen. Regelmatig borstelen kan helpen om losse haren te verwijderen en de verharing onder controle te houden. Tijdens de verharingsseizoenen kan het nodig zijn om vaker te borstelen om te voorkomen dat het haar zich ophoopt in de vacht en zich door je huis verspreidt.

Hoe vaak moet de vacht van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever verzorgd worden?

De vacht van een Nova Scotia Duck Tolling Retriever moet regelmatig worden verzorgd. Meestal wordt aanbevolen om je Toller minstens één tot twee keer per week te borstelen om losse haren te verwijderen, klitten te voorkomen en de vacht in goede conditie te houden. Tijdens de seizoensgebonden verharing in de lente en herfst, kan het nodig zijn om vaker te borstelen om de toegenomen haaruitval onder controle te houden. Dit helpt ook om te voorkomen dat er te veel haar in je huis terechtkomt. Naast het borstelen is het belangrijk om de vacht af en toe te controleren op tekenen van vuil of klitten en deze indien nodig te behandelen. Over het algemeen is consistente verzorging essentieel om de vacht van je Toller gezond en klitvrij te houden.

Hoeveel kwijlt de Nova Scotia Duck Tolling Retriever?

Nova Scotia Duck Tolling Retrievers staan ​​niet bekend als een ras dat veel kwijlt. Over het algemeen zijn ze geen zware kwijlers, in tegenstelling tot sommige andere rassen.

Wat is de vachtsoort van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever?

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever heeft een dichte, middellange vacht met een gladde en waterafstotende bovenvacht. De vacht van een Toller is meestal golvend en kan variëren in lengte, afhankelijk van het individu.

Wat is de vachtlengte van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever?

De vachtlengte van een Nova Scotia Duck Tolling Retriever (Toller) varieert, maar over het algemeen hebben ze een middellange vacht. Dit betekent dat de vacht niet te kort is, zoals bij kortharige rassen, maar ook niet extreem lang zoals bij sommige langharige rassen. De vacht van een Toller heeft meestal een gladde bovenvacht en kan golvend zijn.

Wat zijn de sociale eigenschappen van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever?

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever (Toller) staat bekend om zijn sociale eigenschappen. Over het algemeen zijn Tollers vriendelijke, aanhankelijke en sociale honden. Hier zijn enkele specifieke sociale eigenschappen van het ras:

 1. Aanhankelijkheid: Tollers hebben vaak een sterke band met hun eigenaar en gezin. Ze houden van aandacht en genieten van quality time doorbrengen met hun menselijke metgezellen.
 2. Sociaal met mensen: Tollers zijn meestal vriendelijk tegenover vreemden en kunnen goed opschieten met mensen buiten hun eigenaar en gezin. Ze begroeten gasten vaak met enthousiasme.
 3. Goed met kinderen: Tollers zijn over het algemeen geduldig en vriendelijk tegenover kinderen. Ze kunnen speelse metgezellen zijn en zijn vaak tolerant ten opzichte van kinderlijke onhandigheid.
 4. Sociaal met andere honden: Met de juiste socialisatie kunnen Tollers goed opschieten met andere honden. Ze kunnen genieten van speeltijd en interactie met hondenvrienden.
 5. Liefde voor gezelschap: Tollers kunnen zich eenzaam voelen als ze te veel alleen gelaten worden. Ze gedijen vaak goed in gezelschap van hun eigenaar en andere huisdieren.

Hoe gaat de Nova Scotia Duck Tolling Retriever om met vreemden?

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever (Toller) staat doorgaans bekend als een vriendelijk en sociaal ras tegenover vreemden. Tollers hebben vaak een positieve en nieuwsgierige benadering van mensen die ze nog niet kennen. Ze kunnen gasten en vreemden begroeten met enthousiasme en interesse tonen in nieuwe ontmoetingen.

Over het algemeen hebben Tollers geen sterke neiging tot agressie tegenover vreemden, waardoor ze over het algemeen vriendelijke en toegankelijke honden zijn. Dit maakt hen vaak minder geschikt als waakhonden, omdat ze eerder geneigd zijn om bezoekers te verwelkomen dan om te waarschuwen voor indringers.

Is de Nova Scotia Duck Tolling Retriever speels?

Ja, de Nova Scotia Duck Tolling Retriever (Toller) staat bekend om zijn speelse aard. Tollers zijn over het algemeen actieve en energieke honden die van spelen houden. Ze zijn vaak enthousiast en kunnen speelse interacties met hun eigenaar en andere honden waarderen. Dit speelse karakter maakt hen uitstekende metgezellen voor activiteiten zoals apporteren, frisbee of behendigheid, waarbij ze hun energie kunnen uiten en tegelijkertijd plezier beleven.

Zijn Nova Scotia Duck Tolling Retriever honden beschermend?

Over het algemeen staan Nova Scotia Duck Tolling Retrievers (Tollers) niet bekend als bijzonder beschermende honden. Ze zijn over het algemeen vriendelijk, sociaal en begroeten meestal vreemden met enthousiasme in plaats van waakzaamheid. Tollers zijn vaak meer gericht op spelen en interactie dan op bescherming.

Wat is het aanpassingsvermogen van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever?

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever (Toller) staat bekend om zijn aanpassingsvermogen, maar het kan variëren van individu tot individu. Over het algemeen zijn Tollers behoorlijk flexibele en aanpasbare honden, mits ze de nodige lichaamsbeweging en mentale stimulatie krijgen.

Ze kunnen goed aarden in verschillende leefomgevingen, waaronder stedelijke en landelijke gebieden, zolang ze voldoende gelegenheid krijgen om te bewegen en te spelen. Tollers kunnen zich ook goed aanpassen aan verschillende klimatologische omstandigheden, maar houd er rekening mee dat ze een vacht hebben die is ontworpen om hen te beschermen tegen koud water, dus in extreme hitte moeten ze mogelijk worden beschermd.

Wat betreft gezinsomstandigheden, zijn Tollers over het algemeen geschikt voor gezinnen, singles en koppels. Ze kunnen goed opschieten met kinderen en andere huisdieren, mits ze op de juiste manier worden gesocialiseerd en getraind.

Wat zijn de karaktertrekken van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever?

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever (Toller) heeft verschillende karaktertrekken die kenmerkend zijn voor het ras:

 1. Energiek: Tollers zijn zeer energieke honden. Ze hebben veel beweging en activiteit nodig om gezond en gelukkig te blijven.
 2. Intelligent: Dit ras staat bekend om zijn intelligentie en leergierigheid. Ze zijn vaak gemakkelijk te trainen en genieten van mentale uitdagingen.
 3. Sociaal: Tollers zijn over het algemeen vriendelijk en sociaal tegenover mensen en andere honden. Ze kunnen goed opschieten met gezinsleden, vrienden en vreemden.
 4. Speels: Tollers zijn speelse honden die vaak hun jeugdige enthousiasme behouden, zelfs als ze ouder worden. Ze genieten van interactie en spelletjes.
 5. Alert: Tollers hebben vaak een scherpe waarneming en zijn alert op hun omgeving. Ze kunnen goed geschikt zijn voor activiteiten zoals behendigheid of hondensporten.
 6. Aanhankelijk: Ze hebben meestal een sterke band met hun eigenaar en houden van menselijke aandacht en genegenheid.
 7. Jachtpassie: Oorspronkelijk gefokt als jachthonden, behouden Tollers vaak een sterke passie voor het halen van objecten, inclusief ballen en speelgoed.
 8. Zelfstandigheid: Hoewel ze aanhankelijk zijn, hebben Tollers ook een zekere mate van zelfstandigheid en onafhankelijkheid.

Kan een Nova Scotia Duck Tolling Retriever gevaarlijk zijn?

Over het algemeen staat de Nova Scotia Duck Tolling Retriever (Toller) niet bekend als een gevaarlijk ras. Ze zijn doorgaans vriendelijke en sociale honden. Het temperament van een Toller hangt echter af van verschillende factoren, waaronder genetica, socialisatie en training.

Valt de Nova Scotia Duck Tolling Retriever ooit aan?

Over het algemeen staat de Nova Scotia Duck Tolling Retriever (Toller) niet bekend als een ras dat zonder aanleiding aanvalt. Tollers zijn meestal vriendelijke en sociale honden.

Kan een Nova Scotia Duck Tolling Retriever mensen doden?

Het is zeer zeldzaam dat een Nova Scotia Duck Tolling Retriever of elk ander hondenras mensen doodt. De meeste honden, inclusief Tollers, zijn van nature geen agressieve dieren jegens mensen.

Kan de Nova Scotia Duck Tolling Retriever er goed tegen om alleen gelaten te worden?

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever (Toller) kan goed alleen gelaten worden, maar er zijn enkele belangrijke overwegingen:

 1. Training en socialisatie: Tollers hebben behoefte aan training en socialisatie om comfortabel alleen te kunnen zijn. Het is essentieel om ze geleidelijk aan alleen te laten en positieve associaties te creëren met alleen zijn. Begin met korte periodes en bouw deze geleidelijk op.
 2. Bewegingsbehoefte: Tollers zijn actieve honden en hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig. Zorg ervoor dat je vóór het alleen laten voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie biedt, zodat ze vermoeid en rustiger zijn als je weggaat.
 3. Gezelschap: Tollers gedijen goed in gezelschap en kunnen zich eenzaam voelen als ze te lang alleen gelaten worden. Overweeg een tweede hond als gezelschap als je veel weg bent.
 4. Hulpmiddelen: Gebruik hulpmiddelen zoals speelgoed, kauwsnacks en puzzelspeelgoed om je Toller bezig te houden als je weg bent.
 5. Geleidelijke opbouw: Bouw de tijd dat je Toller alleen is langzaam op. Begin met korte periodes en verleng deze geleidelijk om hen te helpen wennen aan alleen zijn.

Kan ik mijn Nova Scotia Duck Tolling Retriever thuis laten?

Ja, je kunt je Nova Scotia Duck Tolling Retriever (Toller) thuis laten, maar er zijn enkele belangrijke overwegingen die je in gedachten moet houden:

 1. Training en socialisatie: Zorg ervoor dat je Toller is getraind om comfortabel alleen te zijn. Begin met korte periodes en bouw deze geleidelijk op. Positieve associaties creëren met alleen zijn kan helpen.
 2. Bewegingsbehoefte: Tollers zijn actieve honden en hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig. Zorg ervoor dat je hen vóór het alleen laten voldoende beweging en mentale stimulatie geeft, zodat ze rustiger zijn als je weggaat.
 3. Gezelschap: Tollers zijn sociaal en houden van gezelschap. Als je Toller lange tijd alleen moet laten, overweeg dan een tweede hond als gezelschap.
 4. Hulpmiddelen: Gebruik hulpmiddelen zoals speelgoed, kauwsnacks en puzzelspeelgoed om je Toller bezig te houden en te vermaken terwijl je weg bent.
 5. Geleidelijke opbouw: Bouw de tijd dat je Toller alleen is langzaam op. Begin met korte periodes en verleng deze geleidelijk om hen te laten wennen aan alleen zijn.

Kan de Nova Scotia Duck Tolling Retriever 8 uur alleen gelaten worden?

Een Nova Scotia Duck Tolling Retriever kan 8 uur alleen worden gelaten, maar er zijn enkele belangrijke overwegingen:

 1. Training en voorbereiding: Zorg ervoor dat je Toller goed is getraind om alleen te zijn en geleidelijk aan langere periodes van alleen zijn kan wennen.
 2. Bewegingsbehoefte: Tollers zijn actieve honden en hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig. Zorg ervoor dat je hen vóór je vertrek voldoende beweging en mentale stimulatie geeft om hen te vermoeien.
 3. Voorzieningen: Zorg voor voldoende vers drinkwater en voorzie je Toller van voer indien nodig, vooral als ze gewend zijn aan een specifiek voedingsschema.
 4. Bezighouding: Geef je Toller toegang tot geschikt speelgoed, kauwsnacks en puzzelspeelgoed om hen bezig te houden terwijl je weg bent.
 5. Gezelschap: Als je Toller veel alleen moet laten, overweeg dan om een tweede hond of professionele oppas in te schakelen om gezelschap te bieden.

Hoe train je een Nova Scotia Duck Tolling Retriever?

Het trainen van een Nova Scotia Duck Tolling Retriever (Toller) vereist geduld, consistentie en positieve versterking. Hier zijn enkele specifieke stappen om een Toller effectief te trainen:

 1. Begin met basiscommando's: Start met eenvoudige commando's zoals zit, lig, blijf, en kom. Beloon je Toller met lof en traktaties wanneer ze correct reageren op deze commando's.
 2. Gebruik positieve versterking: Positieve versterking, zoals lof en beloningen, werkt het beste bij het trainen van Tollers. Beloon gewenst gedrag onmiddellijk, en vermijd straf of harde correcties.
 3. Korte trainingssessies: Houd trainingsessies kort en boeiend. Tollers hebben de neiging om snel afgeleid te raken, dus train gedurende 10-15 minuten per sessie en herhaal regelmatig.
 4. Socialisatie: Socialiseer je Toller op jonge leeftijd door ze bloot te stellen aan verschillende mensen, dieren en situaties. Dit helpt om angst en agressie te voorkomen.
 5. Geduld: Wees geduldig en begripvol. Tollers kunnen eigenwijs zijn, dus het kan wat tijd kosten voordat ze nieuwe commando's volledig begrijpen en gehoorzamen.
 6. Leer basisgehoorzaamheid: Naast basiscommando's is het belangrijk om je Toller te leren hoe ze zich in huis moeten gedragen, zoals zindelijkheidstraining en het niet bijten aan meubels.
 7. Leibandtraining: Leer je Toller om aan de lijn te lopen zonder te trekken. Beloon goed gedrag met traktaties en lof.
 8. Behendigheid en activiteiten: Tollers houden van uitdagingen, dus overweeg om ze deel te laten nemen aan activiteiten zoals behendigheid of hondensporten om hun geest en lichaam bezig te houden.
 9. Blijf consistent: Zorg voor consistente regels en beloningen in je training. Dit helpt je Toller te begrijpen wat van hen wordt verwacht.
 10. Professional inschakelen: Als je moeite hebt met het trainen van je Toller, overweeg dan om hulp te zoeken bij een professionele hondentrainer.

Hoe vaak blaft een Nova Scotia Duck Tolling Retriever?

De frequentie waarmee een Nova Scotia Duck Tolling Retriever (Toller) blaft, kan variëren van hond tot hond. Over het algemeen staat het ras niet bekend als overdreven blafferig, maar ze kunnen wel blaffen om verschillende redenen, zoals:

 1. Waarschuwing: Tollers kunnen blaffen om hun eigenaar te waarschuwen voor naderende vreemden of ongewone geluiden.
 2. Spel: Tollers zijn speelse honden en kunnen blaffen wanneer ze opgewonden zijn tijdens het spelen.
 3. Verveling: Net als veel andere honden kunnen Tollers gaan blaffen als ze zich vervelen of onvoldoende mentale en fysieke stimulatie krijgen.
 4. Angst of stress: Sommige Tollers kunnen blaffen als reactie op angstige of stressvolle situaties.
 5. Communicatie: Ze kunnen blaffen om te communiceren met andere honden of om aandacht te vragen.

Wat is de behoefte aan mentale stimulatie van een Nova Scotia Duck Tolling Retriever?

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever (Toller) heeft een aanzienlijke behoefte aan mentale stimulatie. Dit ras staat bekend om zijn intelligentie en leergierigheid, en het is belangrijk om hun geest bezig te houden om verveling en ongewenst gedrag te voorkomen. Hier zijn enkele manieren om mentale stimulatie voor een Toller te bieden:

 1. Puzzelspeelgoed: Geef je Toller interactief speelgoed en puzzels die ze moeten oplossen om traktaties te verdienen. Dit houdt hun geest bezig en stimuleert hun denkvermogen.
 2. Gehoorzaamheidstraining: Regelmatige trainingssessies met nieuwe commando's en trucjes zorgen voor mentale uitdaging.
 3. Denkspelletjes: Speel denkspelletjes zoals "verstop het speeltje" waarbij je je Toller leert zoeken naar verborgen objecten.
 4. Hondensport: Overweeg deelname aan hondensporten zoals behendigheid of gehoorzaamheidswedstrijden. Dit biedt zowel fysieke als mentale stimulatie.
 5. Speurwerk: Laat je Toller speuren naar geurige traktaties of verstop speeltjes in de tuin voor hen om te vinden.
 6. Nieuwe omgevingen: Neem je Toller mee op verkenningstochten naar nieuwe plaatsen om nieuwe geuren en ervaringen op te doen.
 7. Routinewijzigingen: Variatie in dagelijkse routines kan helpen om de geest van je Toller bezig te houden. Probeer bijvoorbeeld verschillende wandelroutes.
 8. Sociale interactie: Laat je Toller spelen met andere honden om hun sociale vaardigheden te verbeteren en hun geest bezig te houden.

Wat zijn de rasstandaarden van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever?

Hier zijn enkele belangrijke rasstandaarden voor de Nova Scotia Duck Tolling Retriever (Toller) volgens de FCI (Fédération Cynologique Internationale), die internationaal erkende standaarden voor hondenrassen opstelt:

Grootte:

 • Mannelijke Tollers hebben een ideale schofthoogte van ongeveer 48-51 cm.
 • Vrouwelijke Tollers hebben een ideale schofthoogte van ongeveer 45-48 cm.

Gewicht:

 • Mannelijke Tollers wegen meestal tussen 20-23 kg.
 • Vrouwelijke Tollers wegen meestal tussen 17-20 kg.

Algemene verschijning:

 • Tollers zijn goed geproportioneerd, middelgrote, krachtige honden met een compact lichaam.

Hoofd:

 • De schedel is enigszins afgerond met een duidelijke stop.
 • De snuit is recht en matig breed.
 • De neus is zwart.
 • De ogen zijn amandelvormig en middelgroot, met een expressie van intelligentie.
 • De oren zijn driehoekig en hoog aangezet, licht afhangend.

Lichaam:

 • De nek is gespierd en matig lang.
 • De rug is recht en sterk.
 • De borst is diep en breed.
 • De staart is hoog aangezet en wordt vaak opgewekt gedragen. Het mag niet gecoupeerd worden.

Vacht:

 • Tollers hebben een waterafstotende, dichte dubbele vacht.
 • De vacht is meestal rood of oranje met witte aftekeningen.

Gangwerk:

 • Tollers hebben een veerkrachtige, vlotte gang. Ze moeten in staat zijn om snelheid en wendbaarheid te tonen.

Karakter:

 • Tollers staan bekend om hun enthousiasme, intelligentie en werkethiek. Ze zijn vriendelijk en sociaal, maar ook alert en toegewijd.

Wat is de algemene informatie over de Nova Scotia Duck Tolling Retriever?

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever, vaak afgekort tot Toller, is een aantrekkelijk ras met unieke kenmerken:

Grootte:

 • Mannelijke Tollers hebben meestal een schofthoogte van ongeveer 48-51 cm.
 • Vrouwelijke Tollers hebben meestal een schofthoogte van ongeveer 45-48 cm.

Gewicht:

 • Mannelijke Tollers wegen doorgaans tussen de 20-23 kg.
 • Vrouwelijke Tollers wegen meestal tussen de 17-20 kg.

Vacht:

 • Tollers hebben een dichte, waterafstotende dubbele vacht die meestal rood of oranje is, met witte aftekeningen op de borst, voeten, staartpunt en mogelijk het gezicht.

Levensduur:

 • De gemiddelde levensduur van een Toller ligt tussen de 10 en 14 jaar.

Karakter:

 • Tollers zijn intelligent, enthousiast, en toegewijd aan hun eigenaren. Ze staan bekend om hun werkethiek en zijn vaak actieve metgezellen.

Gebruik:

 • Oorspronkelijk gefokt in Nova Scotia, Canada, voor de jacht op eenden en ganzen. Ze werden ingezet om eenden te lokken door speels langs de waterkant te bewegen, wat 'tollen' wordt genoemd, en vervolgens de geschoten vogels te apporteren.

Activiteitenniveau:

 • Tollers zijn zeer actieve honden die dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig hebben. Ze doen het goed in activiteiten zoals behendigheid en gehoorzaamheidstraining.

Gezondheid:

 • Tollers kunnen vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, waaronder heupdysplasie en oogproblemen. Het is belangrijk om regelmatige gezondheidscontroles en geschikte screenings te laten uitvoeren.

Opvoeding:

 • Ze reageren goed op positieve versterking en hebben consistente training en socialisatie nodig vanaf jonge leeftijd.

Tollers zijn niet alleen uitstekende jachthonden, maar ook geweldige metgezellen voor actieve families. Ze hebben een sterke band met hun eigenaren en staan bekend om hun levendige persoonlijkheid.

Waar kun je een Nova Scotia Duck Tolling Retriever kopen of adopteren?

Je kunt een Nova Scotia Duck Tolling Retriever (Toller) kopen of adopteren via verschillende kanalen:

Kopen:

 1. Fokkers: Zoek naar erkende Toller-fokkers die fokken volgens de rasstandaarden. Controleer of ze gezondheidstests uitvoeren op hun fokhonden en zorgvuldig met de puppy's omgaan. Neem contact op met de Nederlandse Nova Scotia Duck Tolling Retriever Club (NNDTRC) voor aanbevelingen.
 2. Online platforms: Er zijn online platforms en websites waar fokkers puppy's te koop aanbieden. Zorg ervoor dat je de geloofwaardigheid van de fokker controleert voordat je een pup aanschaft.

Adopteren:

 1. Dierenasiels: Neem contact op met lokale dierenasiels en reddingsorganisaties. Hoewel het minder vaak voorkomt om een Toller in een asiel te vinden, kunnen ze soms beschikbaar zijn voor adoptie.
 2. Rasreddingsgroepen: Zoek naar rasreddingsgroepen die Tollers en andere retrievers herplaatsen. Deze organisaties richten zich specifiek op het redden en herplaatsen van honden van een bepaald ras.

Welke reddingsclubs is er voor de Nova Scotia Duck Tolling Retriever?

In Nederland zijn er geen specifieke Nova Scotia Duck Tolling Retriever (Toller) rasreddingsclubs, maar er zijn algemene hondenreddingsorganisaties en dierenasiels die zich bezighouden met het herplaatsen van verschillende hondenrassen, waaronder Tollers. Hier zijn enkele algemene hondenreddingsorganisaties in Nederland waar je kunt informeren naar Toller-herplaatsing:

 1. Stichting Dierenthuis: Deze organisatie is toegewijd aan het redden en herplaatsen van dakloze honden en andere dieren. Ze hebben soms Tollers beschikbaar voor adoptie.
 2. Stichting Hondenopvang Bosnië: Deze stichting redt honden uit Bosnië en Herzegovina en biedt hen een tweede kans op een nieuw thuis in Nederland. Ze hebben af en toe Tollers beschikbaar voor adoptie.
 3. Dierenasiels: Je kunt ook lokale dierenasiels en opvangcentra in jouw regio raadplegen, aangezien ze soms Tollers en andere retrievers hebben die een nieuw thuis nodig hebben.

Wat is de geschiedenis van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever?

De geschiedenis van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever (Toller) is fascinerend en heeft zijn oorsprong in Canada. Hier is een beknopt overzicht:

 • De Toller is een van de weinige hondenrassen die van oorsprong uit Canada komen. Het ras is ontstaan in de provincie Nova Scotia aan de oostkust van Canada.
 • De naam "Toller" komt van het Engelse woord "to toll," wat verwijst naar de manier waarop het ras werd gebruikt bij de jacht op eenden. Tollers worden soms "de kleine rode hond die de eend lokt" genoemd vanwege hun jachttechniek.
 • Tollers werden ontwikkeld in de 19e eeuw, waarschijnlijk door kruisingen van verschillende hondenrassen, waaronder retrievers, collies, setters en mogelijk enkele spaniëls.
 • Het doel van het fokken van Tollers was om een hond te creëren die in staat was om eenden te lokken (tollen) door langs de waterkant te bewegen en zo de aandacht van de eenden te trekken, terwijl de jager zich verborgen hield. Zodra de eenden dichterbij waren gekomen, zou de Toller worden ingezet om de geschoten eenden op te halen uit het water.
 • De Toller werd officieel erkend door de Canadian Kennel Club (CKC) in 1945.
 • In de loop der jaren is de Toller geëvolueerd tot een veelzijdige jachthond en huisdier. Ze staan bekend om hun intelligentie, werkethiek en vriendelijke aard.
 • Hoewel ze oorspronkelijk werden gefokt voor de jacht, worden Tollers tegenwoordig vaak gewaardeerd als gezinshonden en zijn ze actieve deelnemers aan hondensporten en -activiteiten.

De geschiedenis van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever weerspiegelt hun rol als efficiënte jachthond en hun transformatie tot geliefde metgezellen voor gezinnen in Canada en daarbuiten.

Wat zijn de gemiddelde onderhoudskosten voor een Nova Scotia Duck Tolling Retriever?

De gemiddelde onderhoudskosten voor een Nova Scotia Duck Tolling Retriever (Toller) kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals locatie, gezondheid van de hond en persoonlijke voorkeuren. Hier is een geschatte jaarlijkse kostenverdeling:

 1. Voeding: De jaarlijkse kosten voor hoogwaardig hondenvoer variëren, maar reken op ongeveer €400 tot €600 per jaar, afhankelijk van het merk en de grootte van je Toller.
 2. Dierenartszorg: Dit omvat jaarlijkse controles, vaccinaties en preventieve behandelingen tegen parasieten. Verwacht ongeveer €200 tot €400 per jaar.
 3. Vaccinaties en preventieve behandelingen: Dit kan variëren, maar reken op ongeveer €50 tot €100 per jaar voor vaccinaties en €100 tot €150 per jaar voor preventieve behandelingen tegen parasieten.
 4. Training en socialisatie: De kosten voor trainingssessies en socialisatieactiviteiten kunnen variëren, maar reken op ongeveer €100 tot €300 per jaar.
 5. Grooming: Tollers hebben regelmatige verzorging nodig, inclusief borstelen en nagelverzorging. Verwacht ongeveer €50 tot €100 per jaar.
 6. Speelgoed en benodigdheden: Dit kan variëren, maar reken op ongeveer €100 tot €200 per jaar voor speelgoed, leibanden, halsbanden en andere benodigdheden.
 7. Hondenverzekering: Optioneel, maar het kan handig zijn om onverwachte medische kosten te dekken. De kosten variëren, maar reken op ongeveer €250 tot €500 per jaar, afhankelijk van het beleid.
 8. Overige kosten: Dit omvat incidentele uitgaven zoals hondenkussens, hondenmanden, en reiskosten voor dierenartsbezoeken. Reken op ongeveer €100 tot €200 per jaar.

Geschatte totale jaarlijkse kosten: Ongeveer €1.200 tot €1.950 per jaar.

Hoe kies je een goede naam voor je Nova Scotia Duck Tolling Retriever?

Het kiezen van een goede naam voor je Nova Scotia Duck Tolling Retriever (Toller) is belangrijk en leuk. Hier zijn enkele tips om je te helpen een geschikte naam te kiezen:

 1. Karaktertrekken: Overweeg de persoonlijkheid en eigenschappen van je Toller. Heeft hij een speelse aard, is hij rustig of juist energiek? Kies een naam die bij zijn karakter past.
 2. Uiterlijk: Kijk naar het uiterlijk van je Toller. Zijn vachtkleur, grootte en kenmerken kunnen inspiratie bieden voor namen. Bijvoorbeeld, een rode Toller zou "Ruby" kunnen heten.
 3. Betekenisvolle namen: Overweeg namen met een speciale betekenis voor jou of je gezin. Dit kunnen namen zijn van geliefde personen, plaatsen of zelfs favoriete boeken- of filmkarakters.
 4. Eenvoudige uitspraak: Kies een naam die gemakkelijk uit te spreken is, zowel voor jou als voor anderen. Vermijd namen die verwarrend klinken.
 5. Uniciteit: Kijk of de naam niet te veel lijkt op veelvoorkomende hondennamen in je omgeving, om verwarring te voorkomen bij bezoeken aan hondenspeeltuinen of trainingssessies.
 6. Korte naam: Korte namen zijn doorgaans gemakkelijker te roepen en worden vaak beter herkend door honden.
 7. Probeer het uit: Roep de gekozen naam en kijk hoe je Toller erop reageert. Als hij positief reageert, is dat meestal een goed teken.
 8. Wacht even: Neem de tijd om de naam te kiezen. Het kan een paar dagen duren voordat je echt de persoonlijkheid van je Toller begrijpt.
 9. Registreer de naam: Als je Toller geregistreerd is bij een hondenvereniging, controleer dan of de naam voldoet aan de registratie-eisen.
 10. Wees creatief: Voel je vrij om creatief te zijn en een unieke naam te kiezen die goed bij je Toller past.

Wat zijn de verschillende soorten Nova Scotia Duck Tolling Retriever?

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever (Toller) is een specifiek ras en er zijn geen verschillende soorten binnen dit ras. Ze worden erkend als een enkel ras met consistente rasstandaarden.

Wel kunnen Tollers enigszins variëren in uiterlijk en temperament, zelfs binnen hetzelfde ras. Dit komt voor in veel hondenrassen, maar deze variaties vallen meestal binnen de algemene rasstandaarden die zijn vastgesteld door rasverenigingen en kennelclubs.

Welke hondenrassen lijken op de Nova Scotia Duck Tolling Retriever?

Hoewel de Nova Scotia Duck Tolling Retriever (Toller) een uniek ras is, zijn er enkele andere retrieverrassen en jachthonden die qua uiterlijk en soms qua temperament enigszins op de Toller kunnen lijken. Hier zijn enkele rassen die vergelijkbaar kunnen zijn:

 1. Golden Retriever: Golden Retrievers zijn middelgrote tot grote honden met een vergelijkbare lichaamsbouw en een vriendelijke persoonlijkheid. Ze hebben vaak een gouden of roomkleurige vacht.
 2. Labrador Retriever: Labrador Retrievers zijn ook middelgrote tot grote retrievers met een vergelijkbare bouw. Ze hebben een korte, dichte vacht en staan bekend om hun vriendelijke aard.
 3. Australische Herder: Hoewel ze anders zijn in termen van hun werkkwaliteiten, hebben sommige Australian Shepherds een enigszins vergelijkbare vachtkleur en levendige persoonlijkheid als Tollers.
 4. Flatcoated Retriever: Flatcoated Retrievers zijn een ander retrieverras met vergelijkbare fysieke kenmerken, waaronder een dichte vacht. Ze hebben een energieke en speelse persoonlijkheid.
 5. Vizsla: De Vizsla is een jachthond met een slank lichaam en een korte, roodachtige vacht. Ze zijn bekend om hun energieke en aanhankelijke karakter.

Over de Auteur

sanne-dekker
Sanne Dekker
Hondentrainer

Sanne is geboren en getogen in Breda, en heeft altijd al een grote liefde gehad voor honden. Haar ouders, die inmiddels met pensioen zijn, hebben beiden als dierenarts gewerkt toen ze opgroeide, wat haar interesse in dierverzorging al vroeg heeft aangewakkerd.

Ook Interessant