patterdale-terriër-hondenras-verzorging-gezin-sociaal-leven-fysieke-kenmerken-dieet-informatie

Patterdale Terriër Hondenras Verzorging en Gezin, Sociaal Leven, Fysieke Kenmerken, Dieet Informatie

naomi-de-jong
Geschreven door Naomi de Jong | Dierenartsassistent
FACT CHECKED door Lieke Smit
Laatste update: 17 september 2023

De Patterdale Terriër, ook wel bekend als de "Black Fell Terriër" of "Fell Terriër", is een klein tot middelgroot hondenras afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. Deze terriër staat bekend om zijn vastberadenheid, levendigheid en actieve karakter. Ze hebben een gemiddelde hoogte van 25 tot 30 centimeter en wegen meestal tussen de 5 en 7 kilogram. Met een levensverwachting van ongeveer 11 tot 13 jaar, vereisen Patterdale Terriërs matige fysieke activiteit en mentale stimulatie om verveling te voorkomen. Ze hebben een kortharige of ruwharige vacht en kunnen verschillende kleuren hebben, waaronder zwart, leverkleurig, bruin en rood. Oorspronkelijk gefokt voor jacht- en werkdoeleinden, kunnen ze een sterke prooidrift hebben. Het is belangrijk om rekening te houden met hun vastberadenheid en energieke karakter bij het overwegen van dit ras als huisdier.

Wat zijn de raskenmerken en eigenschappen van de Patterdale Terriër?

De Patterdale Terriër is een kleine, robuuste hond met een levendig en vastberaden karakter. Qua uiterlijk vertoont hij variatie, maar over het algemeen hebben ze een compacte en gespierde lichaamsbouw. Ze hebben een gladde vacht die kort kan zijn en in verschillende kleuren voorkomt, zoals zwart, bruin, leverkleurig of rood.

De kenmerkende eigenschappen van de Patterdale Terriër omvatten een sterke prooidrift en een hoog energieniveau. Ze zijn van nature nieuwsgierig en moedig, en staan bekend om hun vasthoudendheid bij het najagen van prooi, zoals knaagdieren. Dit maakt ze uitstekende ongediertebestrijders.

De Patterdale Terriër staat erom bekend intelligent te zijn, maar ook eigenzinnig. Ze kunnen soms wat koppig zijn en hebben een consistente en geduldige training nodig. Vanwege hun achtergrond als werkhonden in de jacht en grondwerk, gedijen ze goed bij activiteiten die hun mentale en fysieke behoeften bevredigen, zoals gehoorzaamheidstraining, behendigheid en zoekspelletjes.

Vanwege hun sterke territoriale aard kunnen Patterdale Terriërs waakzaam en alert zijn. Ze kunnen soms terughoudend zijn ten opzichte van vreemden, maar zijn over het algemeen loyale en toegewijde metgezellen voor hun gezin. Vanwege hun energieniveau hebben ze dagelijkse lichaamsbeweging nodig om verveling en destructief gedrag te voorkomen.

Samenvattend zijn de raskenmerken en eigenschappen van de Patterdale Terriër gerelateerd aan hun compacte lichaamsbouw, vastberadenheid, prooidrift, intelligentie, energieniveau en waakzaamheid. Ze zijn geschikt voor actieve eigenaren die in staat zijn om hen voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie te bieden.

Hoe gaat de Patterdale Terriër om met het gezin?

De Patterdale Terriër staat bekend om zijn loyale en toegewijde houding ten opzichte van het gezin. Deze honden kunnen sterke banden vormen met hun eigenaren en hechten zich vaak sterk aan één persoon in het bijzonder. Ze hebben echter de neiging om wat terughoudend te zijn tegenover vreemden, waardoor ze goede waakhonden kunnen zijn. Ze hebben een natuurlijke alertheid en zullen snel aanslaan als er iets ongebruikelijks gebeurt in hun omgeving.

Hoe gaat de Patterdale Terriër om met andere honden?

De omgang van een Patterdale Terriër met andere honden kan variëren op basis van zijn individuele temperament, socialisatie en training. Over het algemeen hebben Patterdale Terriërs een sterk territoriaal instinct en kunnen ze enigszins assertief zijn tegenover andere honden, vooral van hetzelfde geslacht. Dit betekent dat ze soms geneigd zijn om dominante of confronterende gedragingen te vertonen tijdens ontmoetingen met andere honden.

Hoe gedragen Patterdale Terriërs zich tegenover oudere mensen?

Het gedrag van Patterdale Terriërs tegenover oudere mensen kan variëren op basis van hun individuele persoonlijkheid, socialisatie en ervaringen. Over het algemeen staan Patterdale Terriërs bekend om hun sterke binding met hun eigenaren en hun waakzaamheid. Dit kan zich vertalen in een beschermend gedrag ten opzichte van de ouderen in hun directe omgeving. Ze kunnen terughoudend of waakzaam zijn tegenover nieuwe mensen, inclusief ouderen die ze niet goed kennen.

Hoe gaan Patterdale Terriërs om met kinderen?

De omgang van Patterdale Terriërs met kinderen hangt af van verschillende factoren, waaronder socialisatie, temperament en opvoeding van zowel de hond als de kinderen. Over het algemeen kunnen Patterdale Terriërs goed overweg met kinderen als ze van jongs af aan aan hen worden voorgesteld en positieve ervaringen hebben gehad. Het is van cruciaal belang om kinderen te leren hoe ze respectvol met de hond moeten omgaan en hen te leren de signalen van de hond te begrijpen.

Patterdale Terriërs hebben de neiging om een levendig en speels karakter te hebben, wat hen aantrekkelijk kan maken voor kinderen. Ze kunnen genieten van actieve spelletjes en beweging, wat kan leiden tot positieve interacties met kinderen die bereid zijn om met de hond te spelen. Echter, gezien het jachtinstinct van dit ras, is nauw toezicht en training noodzakelijk om te voorkomen dat de hond per ongeluk te ruw wordt tijdens het spelen.

Hoe gedragen Patterdale Terriërs zich tegenover buren of gasten?

Patterdale Terriërs kunnen zich verschillend gedragen tegenover buren of gasten, afhankelijk van hun individuele persoonlijkheid, socialisatie en opvoeding. Over het algemeen hebben ze een waakzaam en territoriaal karakter, wat kan resulteren in enige terughoudendheid of zelfs alertheid wanneer er vreemde mensen in hun omgeving zijn.

Tegenover buren kunnen Patterdale Terriërs zich variabel gedragen. Ze kunnen alert zijn op naderende beweging of geluiden van buiten en kunnen blaffen of aanslaan om veranderingen in hun omgeving aan te geven. Dit instinctieve gedrag komt voort uit hun historische rol als waakhonden en jagers van ongedierte.

Tegenover gasten kunnen Patterdale Terriërs verschillend reageren. Sommige honden van dit ras kunnen terughoudend zijn en een afwachtende houding aannemen ten opzichte van vreemden, terwijl anderen nieuwsgierig en actiever kunnen zijn. Het is belangrijk om hun natuurlijke terughoudendheid te respecteren en gasten aan te moedigen om de hond op een kalme en rustige manier te benaderen.

Wat zijn de fysieke kenmerken van de Patterdale Terriër?

De Patterdale Terriër is een kleine tot middelgrote hond met een compacte en gespierde lichaamsbouw. Ze wegen meestal tussen de 5 en 7 kilogram en hebben een schofthoogte van ongeveer 25 tot 40 centimeter. Hun hoofd is breed en krachtig in verhouding tot hun lichaam, met een rechte schedel en een duidelijke stop. De neus is meestal zwart.

De ogen van de Patterdale Terriër zijn rond en donker van kleur, met een schrandere uitdrukking. Hun oren zijn middelgroot en hangen dicht bij het hoofd, wat bijdraagt ​​aan hun alerte uitstraling. De nek is kort en gespierd, overgaand in een rechte rug en een goed opgetrokken buiklijn. Hun staart is van gemiddelde lengte, vaak hoog aangezet en kan soms als een vrolijke staart worden gedragen.

Wat betreft de vacht, hebben Patterdale Terriërs een korte, dichte en gladde vacht die hen beschermt tegen weersinvloeden. De vachtkleuren variëren en kunnen zwart, bruin, leverkleurig, rood of een combinatie van deze kleuren zijn. Soms hebben ze ook witte aftekeningen op de borst en voeten.

Over het algemeen vertoont de Patterdale Terriër een robuuste en krachtige uitstraling, met een gespierde bouw die hen geschikt maakt voor hun oorspronkelijke rol als werkhonden voor het graven en jagen. Hun fysieke kenmerken zijn aangepast aan hun actieve levensstijl en maken hen tot competente jagers en metgezellen voor mensen die bereid zijn om aan hun behoeften te voldoen.

Hoe voer je een Patterdale Terriër?

Het voeren van een Patterdale Terriër vereist aandacht voor hun grootte, leeftijd, activiteitenniveau en individuele behoeften. Over het algemeen wordt aanbevolen om een gebalanceerd dieet te bieden dat voldoet aan de voedingsvereisten van het ras. Hier zijn enkele specifieke richtlijnen:

 1. Portiegrootte: Voor een volwassen Patterdale Terriër wordt doorgaans aanbevolen om ongeveer 2-3% van hun lichaamsgewicht per dag te voeren. Dit betekent dat een Patterdale Terriër van 6 kilogram ongeveer 120 tot 180 gram voedsel per dag zou kunnen eten.
 2. Eiwitinname: De eiwitinname moet van hoogwaardige bronnen komen om de spierontwikkeling en algemene gezondheid te ondersteunen. Het eiwitgehalte in het voer moet idealiter tussen de 20% en 30% liggen.
 3. Vetgehalte: Het vetgehalte in het voer moet matig zijn, meestal tussen 10% en 20%. Dit levert energie en ondersteunt de huid- en vachtgezondheid.
 4. Koolhydraten: Koolhydraten moeten in balans zijn en afkomstig zijn van gezonde bronnen zoals volle granen, groenten en fruit. Ongeveer 30% tot 50% van het voer kan afkomstig zijn van koolhydraten.
 5. Voedingsschema: Verdeel de dagelijkse voerhoeveelheid in meerdere kleine maaltijden om de spijsvertering en energieniveaus stabiel te houden. Twee tot vier maaltijden per dag zijn gangbaar.
 6. Gewichtsbeheersing: Houd het gewicht van je Patterdale Terriër nauwlettend in de gaten en pas de voerhoeveelheid aan op basis van hun activiteitenniveau en conditie. Overgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen.
 7. Vers water: Zorg altijd voor vers en schoon drinkwater dat beschikbaar is voor je hond.
 8. Kwaliteitsvoer: Kies voor hoogwaardig commercieel hondenvoer dat aansluit bij de voedingsbehoeften van de Patterdale Terriër. Je kunt ook kiezen voor een voeding die is afgestemd op hun leeftijd (puppy, volwassen, senior) en activiteitenniveau.

Hoeveel moet een Patterdale Terriër puppy eten?

De voedingsbehoeften van een Patterdale Terriër puppy variëren afhankelijk van factoren zoals leeftijd, grootte, gewicht en activiteitenniveau. Over het algemeen wordt aanbevolen om de dagelijkse voerhoeveelheid voor een puppy te verdelen over meerdere maaltijden om de spijsvertering te ondersteunen. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

 1. Leeftijd: Tijdens de eerste paar weken van het leven zouden Patterdale Terriër pups moedermelk krijgen. Zodra ze overgaan naar vast voedsel, meestal rond de leeftijd van 3-4 weken, kun je beginnen met het introduceren van puppyvoer.
 2. Portiegrootte: In de leeftijd van 8 weken tot 6 maanden wordt doorgaans aanbevolen om ongeveer 4-6% van het lichaamsgewicht van de pup per dag te voeren. Bijvoorbeeld, als een Patterdale Terriër puppy 2 kilogram weegt, zou de dagelijkse voerhoeveelheid ergens tussen de 80 en 120 gram liggen.
 3. Eiwitinname: Puppyvoeding moet een hoger eiwitgehalte hebben dan voeding voor volwassen honden, meestal tussen de 25% en 30%. Dit ondersteunt de groei en ontwikkeling van spieren en weefsels.
 4. Vetgehalte: Het vetgehalte in puppyvoer moet ook iets hoger liggen, meestal tussen de 12% en 18%. Dit levert energie en ondersteunt de ontwikkeling van het zenuwstelsel.
 5. Voedingsschema: Verdeel de dagelijkse voerhoeveelheid over drie tot vier maaltijden per dag. Dit helpt de puppy's energie te behouden en voorkomt dat hun maag overbelast raakt.
 6. Gewichtsbeheersing: Houd het gewicht van de puppy in de gaten en pas de voerhoeveelheid aan op basis van hun groeicurve en conditie. Te snel groeien kan problemen veroorzaken, dus matiging is belangrijk.
 7. Kwaliteitsvoer: Kies voor speciaal samengesteld puppyvoer van hoge kwaliteit dat voldoet aan de voedingsbehoeften van groeiende Patterdale Terriër pups.

Welke gezondheidstests moet de Patterdale Terriër ondergaan?

Patterdale Terriërs kunnen vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke gezondheidsproblemen, hoewel ze over het algemeen als een gezond ras worden beschouwd. Als je een Patterdale Terriër bezit of overweegt er een aan te schaffen, zijn er enkele belangrijke gezondheidstests waaraan je zou moeten denken:

 1. Patella Luxatie Test: Dit is een test om te controleren op knieschijfontwrichting, een veelvoorkomend probleem bij kleine rassen, inclusief Patterdale Terriërs.
 2. Oogonderzoek: Een periodiek oogonderzoek door een dierenarts of een oogspecialist kan eventuele oogproblemen identificeren die van invloed kunnen zijn op de gezondheid van je hond.
 3. DNA-tests: Sommige specifieke genetische tests kunnen nuttig zijn om te screenen op erfelijke aandoeningen die voorkomen bij Patterdale Terriërs, zoals progressieve retina atrofie (PRA).
 4. Heup- en elleboogdysplasie: Hoewel dit minder vaak voorkomt bij Patterdale Terriërs dan bij grotere rassen, kunnen heup- en elleboogproblemen nog steeds voorkomen. Röntgenfoto's kunnen worden genomen om deze aandoeningen te beoordelen.
 5. Hartonderzoek: Aangezien hartaandoeningen bij honden kunnen voorkomen, kan een periodiek hartonderzoek helpen bij het vroegtijdig opsporen van eventuele problemen.
 6. Baarmoederontsteking (Pyometra) bij teven: Vrouwelijke Patterdale Terriërs kunnen risico lopen op baarmoederontsteking. Het steriliseren van teven kan dit risico verminderen.
 7. Parasieten en vaccinaties: Regelmatige ontworming en vaccinaties zijn essentieel om je Patterdale Terriër te beschermen tegen parasitaire infecties en besmettelijke ziekten.

Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen van de Patterdale Terriër?

De Patterdale Terriër is over het algemeen een gezond ras, maar zoals bij alle rassen kunnen bepaalde gezondheidsproblemen voorkomen. Enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen die bij Patterdale Terriërs kunnen voorkomen, zijn:

 1. Patella Luxatie: Dit verwijst naar de ontwrichting van de knieschijf, wat kan leiden tot kreupelheid en ongemak.
 2. Oogproblemen: Patterdale Terriërs kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen zoals cataract (troebelheid van de ooglens) en progressieve retina atrofie (PRA), een erfelijke aandoening die tot blindheid kan leiden.
 3. Heup- en Elleboogdysplasie: Hoewel minder vaak dan bij grotere rassen, kunnen heup- en elleboogdysplasie voorkomen bij Patterdale Terriërs. Dit zijn aandoeningen waarbij de gewrichten niet goed ontwikkeld zijn, wat kan leiden tot pijn en bewegingsproblemen.
 4. Huidproblemen: Sommige Patterdale Terriërs kunnen gevoelig zijn voor huidproblemen zoals allergieën en huidaandoeningen.
 5. Baarmoederontsteking (Pyometra): Bij vrouwelijke honden kan baarmoederontsteking optreden, wat een ernstige aandoening is die onmiddellijke medische aandacht vereist.

Wat zijn de bewegingsbehoeften van een Patterdale Terriër?

Patterdale Terriërs hebben aanzienlijke bewegingsbehoeften vanwege hun energieke en actieve aard. Dagelijkse lichaamsbeweging is essentieel om hun fysieke en mentale welzijn te behouden. Hier zijn specifieke richtlijnen voor hun bewegingsbehoeften:

 1. Lichaamsbewegingstijd: Patterdale Terriërs hebben minimaal 45 tot 60 minuten matige tot intense lichaamsbeweging per dag nodig. Dit kan bestaan uit wandelingen, spelen in een omheinde tuin en actieve spelletjes.
 2. Fysieke stimulatie: Naast wandelen is het aanbieden van stimulerende activiteiten zoals behendigheid, fetch (apporteren) en hondensporten ideaal om aan hun fysieke behoeften te voldoen.
 3. Mentale stimulatie: Patterdale Terriërs hebben ook mentale uitdagingen nodig om verveling te voorkomen. Denkspelletjes, puzzels en gehoorzaamheidstraining zijn effectieve manieren om hun geest actief te houden.
 4. Socialisatie: Regelmatige interactie met andere honden, mensen en nieuwe omgevingen is belangrijk om hun sociale vaardigheden te ontwikkelen en hun zelfvertrouwen op te bouwen.
 5. Aandacht voor jachtinstinct: Vanwege hun jachtachtergrond kunnen Patterdale Terriërs geïnteresseerd zijn in het achtervolgen van geuren en bewegende objecten. Toezicht is nodig om ervoor te zorgen dat dit gedrag veilig en gecontroleerd is.
 6. Leibandwandelingen: Leibandwandelingen zijn belangrijk om de Patterdale Terriër onder controle te houden, aangezien hun jachtinstinct hen kan aanzetten tot plotselinge acties.

Het niet voldoen aan de bewegingsbehoeften van een Patterdale Terriër kan leiden tot verveling, overmatige energie en destructief gedrag. Eigenaren moeten zich bewust zijn van de behoeften van het ras en zich inzetten voor dagelijkse beweging en mentale stimulatie om een evenwichtige en gezonde levensstijl voor hun Patterdale Terriër te waarborgen.

Wat zijn de voedingsbehoeften van de Patterdale Terriër?

De voedingsbehoeften van een Patterdale Terriër variëren afhankelijk van factoren zoals leeftijd, gewicht, activiteitenniveau en gezondheidstoestand. Hier zijn specifieke richtlijnen voor hun voedingsbehoeften:

 1. Eiwitten: Eiwitten zijn essentieel voor de spierontwikkeling en algehele gezondheid van de Patterdale Terriër. Hun voeding moet ongeveer 20% tot 30% eiwitten bevatten, afkomstig van hoogwaardige dierlijke bronnen zoals gevogelte, rundvlees of vis.
 2. Vetten: Vetten leveren energie en ondersteunen de gezondheid van de huid en vacht. Het vetgehalte in de voeding moet ongeveer 10% tot 20% zijn, met nadruk op gezonde vetzuren zoals omega-3 en omega-6.
 3. Koolhydraten: Koolhydraten zijn een bron van energie. Ze moeten gematigd aanwezig zijn in de voeding, meestal tussen 30% en 50%, afkomstig van volle granen, groenten en fruit.
 4. Vitaminen en mineralen: Patterdale Terriërs hebben een uitgebalanceerde inname van vitaminen en mineralen nodig voor een optimale gezondheid. Kwalitatief hoogwaardige hondenvoeding bevat de nodige micronutriënten.
 5. Portiegrootte: De dagelijkse voerhoeveelheid hangt af van het gewicht, de leeftijd en het activiteitenniveau van de Patterdale Terriër. Gemiddeld wordt aanbevolen om ongeveer 2% tot 3% van hun lichaamsgewicht per dag te voeren.
 6. Leeftijdsgerichte voeding: Puppies hebben specifieke voedingsbehoeften voor groei en ontwikkeling, terwijl oudere honden wellicht minder calorieën nodig hebben. Overweeg voeding die is afgestemd op hun levensfase.
 7. Water: Zorg altijd voor vers, schoon drinkwater dat beschikbaar is voor je Patterdale Terriër.
 8. Voedingsschema: Verdeel de dagelijkse voerhoeveelheid over meerdere maaltijden om de spijsvertering te ondersteunen.

Hoeveel verhaart de Patterdale Terriër?

De Patterdale Terriër staat erom bekend weinig tot geen verharing te hebben.

Hoe vaak moet de vacht van de Patterdale Terriër verzorgd worden?

De vacht van de Patterdale Terriër heeft doorgaans weinig verzorging nodig en hoeft niet vaak te worden verzorgd.

Hoeveel kwijlt de Patterdale Terriër?

De Patterdale Terriër staat erom bekend dat hij over het algemeen weinig tot geen neiging heeft tot overmatig kwijlen. Dit ras wordt niet beschouwd als een zware kwijlaar, en in de meeste gevallen zul je weinig tot geen last hebben van overmatig kwijlen bij een Patterdale Terriër.

Wat is de vachtsoort van de Patterdale Terriër?

De vachtsoort van de Patterdale Terriër is glad en kort. Dit type vacht ligt dicht tegen het lichaam aan en is niet lang of pluizig. Het gladde en korte vachtpatroon van de Patterdale Terriër draagt bij aan hun praktische en functionele eigenschappen, omdat het hen helpt bij het navigeren in ruige omgevingen en minimale verzorging vereist.

Wat is de vachtlengte van de Patterdale Terriër?

De Patterdale Terriër heeft een korte, gladde vacht. De vachtlengte van dit ras is kort en dicht tegen het lichaam aanliggend. Dit korte vachtype helpt hen bij het werken in ruige omgevingen en zorgt voor minimale klitten en onderhoud.

Wat zijn de sociale eigenschappen van de Patterdale Terriër?

Patterdale Terriërs hebben over het algemeen een loyale en aanhankelijke relatie met hun eigenaar. Ze kunnen terughoudend zijn tegenover vreemden en vertonen vaak waakzaam en beschermend gedrag. Hun sociale interactie hangt af van hun socialisatie en training, maar ze kunnen soms dominant gedrag vertonen ten opzichte van andere honden, vooral van hetzelfde geslacht.

Hoe gaan Patterdale Terriërs om met vreemden?

Patterdale Terriërs kunnen terughoudend of alert zijn tegenover vreemden en vertonen vaak waakzaam en beschermend gedrag. De reactie op vreemden kan variëren afhankelijk van hun socialisatie, temperament en ervaringen.

Is de Patterdale Terriër speels?

Ja, de Patterdale Terriër staat erom bekend speels te zijn.

Zijn Patterdale Terriër honden beschermend?

Ja, Patterdale Terriërs kunnen beschermend gedrag vertonen tegenover hun eigenaar en territorium.

Wat is het aanpassingsvermogen van de Patterdale Terriër?

Het aanpassingsvermogen van de Patterdale Terriër is redelijk goed. Ze kunnen zich aanpassen aan verschillende leefomgevingen, zowel in stedelijke als landelijke omgevingen, zolang ze voldoende fysieke en mentale stimulatie krijgen. Het vermogen om zich aan te passen hangt ook af van hun socialisatie en training.

Wat zijn de karaktertrekken van de Patterdale Terriër?

De Patterdale Terriër staat bekend om zijn vastberadenheid, energie en levendige karakter. Ze zijn intelligent, nieuwsgierig en hebben een sterke wil. Patterdale Terriërs kunnen ook eigenwijs zijn en neigen ernaar om waakzaam en alert te zijn tegenover hun omgeving. Ze hebben een sterke prooidrift vanwege hun jachtachtergrond en kunnen een sterke band vormen met hun eigenaar. Deze honden hebben vaak een levendige persoonlijkheid en hebben behoefte aan mentale en fysieke stimulatie om verveling te voorkomen.

Kan een Patterdale Terriër gevaarlijk zijn?

Elke hond, inclusief een Patterdale Terriër, heeft het potentieel om gevaarlijk gedrag te vertonen als ze niet goed worden gesocialiseerd, getraind of als ze verkeerd worden behandeld. Het gedrag van een hond hangt af van verschillende factoren, waaronder genetica, socialisatie, training, omgeving en behandeling. Het is belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor de opvoeding en training van een hond om hun gedrag positief te beïnvloeden en risico's te minimaliseren.

Vallen Patterdale Terriërs ooit aan?

Ja, net als bij alle hondenrassen, is het theoretisch mogelijk dat een Patterdale Terriër agressief gedrag vertoont en aanvalt als gevolg van factoren zoals genetica, opvoeding, socialisatie, training, omgeving en behandeling. Het is echter belangrijk om op te merken dat agressief gedrag niet inherent is aan een specifiek ras en dat de meeste honden, inclusief Patterdale Terriërs, een positieve opvoeding en training kunnen krijgen om risico's te minimaliseren.

Kan een Patterdale Terriër mensen doden?

Ja, in zeer zeldzame en extreme omstandigheden kan een Patterdale Terriër, net als andere hondenrassen, betrokken zijn bij ernstige incidenten met fatale afloop. Deze situaties zijn echter buitengewoon zeldzaam en worden meestal veroorzaakt door een combinatie van ongunstige factoren, waaronder gebrek aan socialisatie, inadequate training, mishandeling of verwaarlozing.

Kunnen Patterdale Terriërs er goed tegen om alleen gelaten te worden?

Patterdale Terriërs kunnen variëren in hun vermogen om alleen te zijn. Sommige individuen kunnen goed omgaan met alleen gelaten worden, terwijl anderen verlatingsangst kunnen ontwikkelen en ongemak kunnen ervaren wanneer ze langdurig alleen zijn.

Kan ik mijn Patterdale Terriër thuis laten?

Ja, het is mogelijk om een Patterdale Terriër thuis alleen te laten, maar het vermogen van de hond om alleen te zijn, varieert afhankelijk van individuele factoren zoals temperament, socialisatie, training en gewenning aan alleen zijn.

Kan de Patterdale Terriër 8 uur alleen gelaten worden?

Hoewel sommige volwassen Patterdale Terriërs mogelijk gedurende ongeveer 8 uur alleen kunnen blijven, is het over het algemeen geen ideale situatie voor dit ras. Patterdale Terriërs zijn actieve en sociale honden die zich mogelijk vervelen, gestrest of angstig kunnen voelen als ze gedurende lange tijd alleen worden gelaten. Als je van plan bent om een Patterdale Terriër voor langere tijd alleen te laten, is het belangrijk om geleidelijk te wennen aan alleen zijn, voldoende stimulatie en afleiding te bieden, en te overwegen om hulp in te schakelen, zoals een hondenoppas, om de behoeften van de hond te vervullen.

Hoe train je een Patterdale Terriër?

Bij het trainen van een Patterdale Terriër is consistentie, positieve versterking en geduld essentieel. Hier zijn specifieke stappen om een Patterdale Terriër effectief te trainen:

 1. Vroege socialisatie: Begin op jonge leeftijd met socialisatie om je Patterdale Terriër aan verschillende mensen, dieren en omgevingen te laten wennen.
 2. Gehoorzaamheidstraining: Leer basiscommando's zoals "zit", "lig", "blijf" en "kom hier". Gebruik positieve versterking zoals beloningen en lof.
 3. Consistente regels: Stel duidelijke regels in en handhaaf deze consistent. Patterdale Terriërs kunnen eigenwijs zijn, dus duidelijke grenzen zijn belangrijk.
 4. Behendigheid en mentale stimulatie: Bied mentale uitdagingen en behendigheidsoefeningen om hun intelligentie en energieke aard te benutten.
 5. Sociale gehoorzaamheid: Leer je Patterdale Terriër om goed te reageren op andere honden en mensen, vooral als ze geneigd zijn tot waakzaamheid.
 6. Zindelijkheidstraining: Begin op jonge leeftijd met zindelijkheidstraining en beloon gewenst gedrag.
 7. Beheersing van prooidrift: Vanwege hun jachtaard kan het nodig zijn om hen te leren omgaan met hun prooidrift en gehoorzaamheidscommando's te volgen, vooral buiten.
 8. Leibandtraining: Leer hen netjes aan de leiband te lopen en te reageren op commando's, vooral tijdens wandelingen.
 9. Positieve versterking: Beloon goed gedrag met lof, knuffels en traktaties. Vermijd straffen, omdat dit negatieve gevolgen kan hebben.
 10. Geduld: Wees geduldig en begrijp dat training een doorlopend proces is. Herhaal oefeningen en blijf positief.

Hoe vaak blaft een Patterdale Terriër?

De frequentie van het blaffen van een Patterdale Terriër kan variëren afhankelijk van individuele factoren zoals temperament, omgeving, prikkels en socialisatie. Over het algemeen hebben Patterdale Terriërs de neiging om alert en waakzaam te zijn, wat kan leiden tot meer blaffen dan bij sommige andere rassen. Ze kunnen vocaal reageren op geluiden, bezoekers of andere prikkels in hun omgeving.

Wat is de behoefte aan mentale stimulatie van een Patterdale Terriër?

Patterdale Terriërs hebben een aanzienlijke behoefte aan mentale stimulatie vanwege hun intelligentie en actieve aard. Ze hebben dagelijkse uitdagingen nodig, zoals denkspelletjes, puzzels, gehoorzaamheidstraining en behendigheidsoefeningen, om verveling te voorkomen en hun geestelijke welzijn te bevorderen.

Wat zijn de rasstandaarden van de Patterdale Terriër?

De rasstandaarden van de Patterdale Terriër kunnen variëren afhankelijk van de erkenning door verschillende hondenverenigingen en fokkersorganisaties. Over het algemeen omvatten de rasstandaarden aspecten zoals:

 1. Algemeen uiterlijk: Compact, gespierd lichaam met een actieve uitstraling.
 2. Hoofd: Wigvormig, met een duidelijke stop. Oren kunnen rechtopstaand of half opgericht zijn.
 3. Ogen: Donker van kleur, levendige expressie.
 4. Gebit: Schaar- of tanggebit.
 5. Lichaam: Compact, rechte rug, diepe borstkas.
 6. Staart: Hoog aangezet, vrolijk gedragen.
 7. Vacht: Kort of lang, verschillende kleuren en patronen mogelijk.
 8. Grootte: Er kunnen verschillende groottevarianten zijn, afhankelijk van de fokker en hondenvereniging.
 9. Beweging: Soepel en moeiteloos, met goede voor- en achterhandactie.
 10. Karakter en temperament: Intelligent, levendig, vastberaden, en alert. Kan waakzaam en beschermend zijn.

Wat is de algemene informatie over de Patterdale Terriër?

De Patterdale Terriër is een compact hondenras dat oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk komt, met name uit de regio Cumbria. Het ras is ontwikkeld voor jacht- en werkdoeleinden, zoals het bestrijden van ongedierte en vossen. Patterdale Terriërs zijn kleine tot middelgrote honden met een stevige bouw en een levendige uitstraling. Ze kunnen een kortharige of ruwharige vacht hebben in verschillende kleuren en patronen.

Deze honden staan bekend om hun vastberaden en energieke karakter. Ze zijn intelligent, alert en hebben een sterke prooidrift vanwege hun oorspronkelijke taak als jagers. Patterdale Terriërs zijn geschikt voor actieve eigenaren die bereid zijn om hen zowel fysiek als mentaal te stimuleren. Ze kunnen goed opschieten met gezinnen, maar vroege socialisatie en training zijn cruciaal om eventuele ongewenste gedragskenmerken te beheersen.

Vanwege hun levendige aard hebben Patterdale Terriërs voldoende beweging en uitdaging nodig om verveling te voorkomen. Ze kunnen geschikt zijn voor hondensporten zoals behendigheid en gehoorzaamheid. Het is belangrijk om hun prooidrift te beheersen en hen te voorzien van veilige activiteiten om hun natuurlijke neigingen te bevredigen.

Waar kun je een Patterdale Terriër kopen of adopteren?

Je kunt een Patterdale Terriër kopen bij erkende fokkers die gespecialiseerd zijn in dit ras. Het is van belang om fokkers te zoeken die zich inzetten voor de gezondheid en het welzijn van hun honden, en die voldoen aan de standaarden en ethische praktijken van het fokken. Het is raadzaam om te vragen naar de gezondheidsgeschiedenis van de ouders en om de fokker te bezoeken om de leefomstandigheden van de puppy's te beoordelen.

Een andere optie is om te overwegen een Patterdale Terriër te adopteren via dierenasielen, reddingsgroepen of opvangcentra. Er kunnen Patterdale Terriërs beschikbaar zijn voor adoptie die op zoek zijn naar liefdevolle huizen. Adoptie is een geweldige manier om een hond in nood een tweede kans te geven.

Welke reddingsclubs zijn er voor Patterdale Terriërs?

Er zijn verschillende reddingsorganisaties en clubs die zich richten op Patterdale Terriërs. Enkele van deze reddingsclubs zijn:

 1. Patterdale Terrier Club of America Rescue: Deze Amerikaanse reddingsclub is gericht op het helpen van Patterdale Terriërs in nood in de Verenigde Staten.
 2. Patterdale Terrier Rescue UK: Deze organisatie in het Verenigd Koninkrijk zet zich in voor het redden en herplaatsen van Patterdale Terriërs.

Wat is de geschiedenis van de Patterdale Terriër?

De Patterdale Terriër vindt zijn oorsprong in de noordelijke regio van Engeland, met name in het dorpje Patterdale in het graafschap Cumbria. Dit ras is ontstaan uit kruisingen van verschillende terriërrassen en werkende honden, met als doel een compacte en vastberaden hond te creëren die geschikt was voor het jagen op ongedierte en vossen, evenals voor algemene werkdoeleinden op boerderijen.

De Patterdale Terriër werd gefokt om klein genoeg te zijn om in de vossenholen te kunnen kruipen, maar toch sterk en vastberaden genoeg om prooi op te sporen en vast te houden. Het ras is geselecteerd op eigenschappen zoals moed, vasthoudendheid en prooidrift, waardoor ze uitstekende werkende honden waren voor taken zoals jagen, rattenbestrijding en het hoeden van vee.

Hoewel de Patterdale Terriër historisch gezien vooral als werkende hond werd gebruikt, heeft hij tegenwoordig ook een plek als gezelschapshond en in verschillende hondensporten. De rasstandaarden zijn in de loop der jaren enigszins geëvolueerd, maar het ras behoudt nog steeds veel van zijn originele eigenschappen en kenmerken die het tot een unieke en veelzijdige hond maken.

Wat zijn de gemiddelde onderhoudskosten voor een Patterdale Terriër?

De gemiddelde onderhoudskosten voor een Patterdale Terriër kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals locatie, gezondheid van de hond en levensstijl van de eigenaar. Hier is een geschatte kostenopsplitsing per jaar:

 1. Voeding: Ongeveer €300 tot €500 per jaar, afhankelijk van het type voeding, grootte van de hond en voedingsbehoeften.
 2. Dierenartsbezoeken: Jaarlijkse controles, vaccinaties en preventieve zorg kunnen ongeveer €150 tot €300 per jaar kosten.
 3. Vlooien- en tekenpreventie: Dit kan ongeveer €100 tot €200 per jaar zijn, afhankelijk van het gekozen preventiemiddel.
 4. Ontworming: Jaarlijkse ontworming en behandeling tegen parasieten kunnen ongeveer €50 tot €100 kosten.
 5. Verzekering: Een huisdierenverzekering kan variëren, maar gemiddeld €200 tot €400 per jaar voor basisdekking.
 6. Training en socialisatie: Kosten voor training en socialisatie kunnen variëren, afhankelijk van de methode en locatie, en kunnen ongeveer €100 tot €300 per jaar bedragen.
 7. Hondenbenodigdheden: Kosten voor halsbanden, riemen, hondenbedden, speelgoed en andere benodigdheden kunnen variëren, maar gemiddeld ongeveer €100 tot €200 per jaar.

De totale geschatte kosten voor het onderhoud van een Patterdale Terriër kunnen variëren van ongeveer €900 tot €1900 per jaar, afhankelijk van verschillende factoren.

Hoe kies je een goede naam voor je Patterdale Terriër?

Bij het kiezen van een naam voor je Patterdale Terriër is het belangrijk om rekening te houden met enkele factoren:

 1. Korte en duidelijke naam: Kies een naam die kort en gemakkelijk te onthouden is. Honden reageren het beste op één- of tweelettergrepige namen.
 2. Geluid en klank: Kies een naam met duidelijke klanken zodat je hond het gemakkelijk kan horen en herkennen, zelfs in rumoerige omgevingen.
 3. Betekenis en persoonlijkheid: Overweeg de persoonlijkheid en eigenschappen van je Patterdale Terriër. Een naam die past bij zijn karakter kan een leuke toevoeging zijn.
 4. Niet verwarrend: Kies een naam die niet te veel lijkt op veelgebruikte commando's zoals "zit" of "kom". Dit voorkomt verwarring tijdens training.
 5. Levenslang relevant: Houd er rekening mee dat de naam geschikt moet zijn voor zowel een puppy als een volwassen hond.
 6. Familievoorkeur: Bespreek de naamkeuze met je gezin of huisgenoten om ervoor te zorgen dat iedereen het eens is met de keuze.
 7. Positieve associatie: Kies een naam waarbij je positieve associaties hebt en die je met enthousiasme kunt uitspreken.

Wat zijn de verschillende soorten Patterdale Terriërs?

De Patterdale Terriër is over het algemeen een ras met weinig variëteit in termen van officiële ondersoorten. Echter, binnen het ras kunnen er enkele verschillen zijn in vachttype en kleuren. Hier zijn enkele variaties die je kunt tegenkomen:

 1. Vachttype: Patterdale Terriërs kunnen kortharig of ruwharig zijn. Kortharige Patterdale Terriërs hebben een gladde, strakke vacht, terwijl ruwharige Patterdale Terriërs een dikkere, ruwere vacht hebben.
 2. Kleuren: De vachtkleuren van Patterdale Terriërs kunnen variëren en omvatten zwart, leverkleurig, bruin, rood en verschillende tinten van deze kleuren. Sommige Patterdale Terriërs hebben ook witte aftekeningen op de borst en poten.

Hoewel er enkele variaties zijn in vachttype en kleuren, blijven de algemene kenmerken en eigenschappen van het ras consistent.

Welke hondenrassen lijken op de Patterdale Terriër?

Enkele hondenrassen die vergelijkbare kenmerken kunnen vertonen met de Patterdale Terriër zijn:

 1. Lakeland Terriër: Dit ras heeft ook zijn oorsprong in het Verenigd Koninkrijk en is vergelijkbaar met de Patterdale Terriër in grootte en jachtinstinct. Ze hebben een vergelijkbaar energieniveau en vastberaden karakter.
 2. Border Terriër: Ook afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, de Border Terriër is een ander ras met een actief en vastberaden karakter. Ze zijn vergelijkbaar in grootte en kunnen ook een dichte vacht hebben.
 3. Jack Russell Terriër: Dit ras staat bekend om zijn energieke en levendige karakter. Ze zijn vergelijkbaar in grootte en hebben ook een prooidrift en vastberadenheid.
 4. Cairn Terriër: De Cairn Terriër heeft eveneens een levendig temperament en een vastberaden aard. Ze zijn vergelijkbaar in grootte en hebben ruwharige vachten.

Over de Auteur

naomi-de-jong
Naomi de Jong
Dierenartsassistent

Naomi werkt als dierenartsassistent en is een expert op het gebied van hondenverzorging. Ze is voortdurend op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en inzichten in de wereld van hondenverzorging, en ze deelt haar expertise graag met andere hondenliefhebbers.

Ook Interessant