rat-terrier-hondenras-verzorging-gezin-sociaal-leven-fysieke-kenmerken-dieet-informatie

Rat Terriër Hondenras Verzorging en Gezin, Sociaal Leven, Fysieke Kenmerken, Dieet Informatie

naomi-de-jong
Geschreven door Naomi de Jong | Dierenartsassistent
FACT CHECKED door Lieke Smit
Laatste update: 17 september 2023

De Rat Terriër, ook bekend als Amerikaanse Rat Terriër, is een middelgroot hondenras dat oorspronkelijk is ontstaan in de Verenigde Staten. Ze staan bekend om hun energieke en levendige karakter, en zijn ook herkenbaar onder namen zoals "Ratting Terrier" en "Rat Terrier". Met een gemiddeld gewicht tussen 5,4 kg en 11,3 kg en een schofthoogte van ongeveer 25 cm tot 40 cm, hebben ze een compacte en atletische bouw. Deze honden hebben een korte, gladde vacht die meestal tricolor of bicolour is, wat resulteert in een levendige uitstraling. Oorspronkelijk gefokt voor het jagen op ongedierte, blijven Rat Terriërs actieve en nieuwsgierige metgezellen die mentale stimulatie en dagelijkse beweging nodig hebben. Hun geschiedenis gaat terug tot de vroege 20e eeuw en ze worden gewaardeerd om hun veelzijdige aard en alertheid.

Wat zijn de raskenmerken en eigenschappen van de Rat Terriër?

De Rat Terriër is een kleine tot middelgrote hondenras, oorspronkelijk gefokt voor het jagen op ongedierte en knaagdieren op boerderijen. Deze honden vertonen verschillende kenmerken en eigenschappen:

Raskenmerken:

 1. Grootte: Rat Terriërs zijn over het algemeen klein tot middelgroot, met een gewicht variërend van ongeveer 5 tot 10 kilogram en een hoogte van ongeveer 20 tot 36 centimeter aan de schouder.
 2. Bouw: Ze hebben een compacte, gespierde en atletische bouw met rechte benen en een goed ontwikkelde borstkas.
 3. Vacht: De vacht van een Rat Terriër kan kort of glad zijn, en komt voor in verschillende kleuren, waaronder zwart, wit, chocolade, blue fawn, en tri-color.
 4. Staart: De staart is vaak van gemiddelde lengte, recht en wordt meestal omhoog gedragen.

Eigenschappen:

 1. Intelligentie: Rat Terriërs staan bekend om hun hoge intelligentie en scherpe geest. Ze zijn snel te trainen en kunnen complexe taken begrijpen.
 2. Energiek: Dit ras is zeer energiek en heeft dagelijkse lichaamsbeweging en geestelijke stimulatie nodig om te gedijen.
 3. Jachtinstinct: Als jachthonden hebben ze een sterk jachtinstinct en een natuurlijke neiging om te graven en te achtervolgen.
 4. Waakzaamheid: Rat Terriërs zijn alert en hebben de neiging om goede waakhonden te zijn, aangezien ze snel veranderingen in hun omgeving opmerken.
 5. Sociaal: Ze kunnen goed opschieten met mensen en andere huisdieren als ze op jonge leeftijd gesocialiseerd worden. Sommige kunnen echter dominant zijn tegenover andere honden.
 6. Moedig: Deze honden hebben een moedige aard en zullen niet aarzelen om zichzelf te verdedigen tegen bedreigingen, wat ze tot effectieve ongediertebestrijders maakt.
 7. Loyaal: Rat Terriërs hebben vaak sterke banden met hun gezin en zijn loyaal aan hun eigenaar.

Kort samengevat, is de Rat Terriër een energiek, intelligent, en moedig ras met een sterke jachtdrift en waakzaamheid. Ze gedijen goed in actieve huishoudens waar ze voldoende beweging en mentale stimulatie krijgen.

Hoe gaat de Rat Terriër om met het gezin?

De Rat Terriër staat over het algemeen bekend als een loyale en aanhankelijke metgezel binnen het gezin. Deze honden hebben de neiging om sterke banden te vormen met hun eigenaren en kunnen zeer toegewijd zijn aan het welzijn van het gezin. Ze passen zich goed aan aan het leven in huis en kunnen uitstekende metgezellen zijn voor zowel individuen als gezinnen.

Hoe gaat de Rat Terriër om met andere honden?

De omgang van een Rat Terriër met andere honden kan variëren op basis van verschillende factoren, waaronder socialisatie, temperament en individuele ervaringen. Over het algemeen hebben Rat Terriërs een zelfverzekerde en soms dominante aard, wat invloed kan hebben op hun interacties met andere honden.

Hoe gedragen Rat Terriërs zich tegenover oudere mensen?

De manier waarop Rat Terriërs zich gedragen tegenover oudere mensen kan variëren afhankelijk van hun socialisatie, temperament en individuele ervaringen. Over het algemeen kunnen Rat Terriërs zich goed aanpassen aan het gezelschap van oudere mensen, maar er zijn enkele belangrijke overwegingen.

Rat Terriërs die van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn en positieve ervaringen hebben gehad met mensen van alle leeftijden, inclusief ouderen, hebben vaak de neiging om vriendelijk en respectvol te zijn tegenover oudere mensen. Ze kunnen zich bewust zijn van de rustigere energie en kunnen zich aanpassen aan het tempo en de behoeften van oudere individuen.

Vanwege hun energieke en soms speelse aard is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de Rat Terriër niet te opgewonden of druk wordt in de buurt van oudere mensen, omdat dit potentieel kan leiden tot onbedoelde incidenten, zoals ongelukken of vallen. Training om basiscommando's te gehoorzamen en kalmer gedrag te tonen kan nuttig zijn om een harmonieuze interactie tussen de hond en de oudere persoon te bevorderen.

Hoe gaan Rat Terriërs om met kinderen?

De omgang van Rat Terriërs met kinderen hangt af van verschillende factoren, waaronder socialisatie, temperament van de hond en het gedrag van de kinderen. Over het algemeen kunnen Rat Terriërs goed overweg met kinderen als ze van jongs af aan goed gesocialiseerd en getraind zijn.

Rat Terriërs hebben vaak een speelse en energieke aard, wat hen tot geschikte speelkameraden kan maken voor kinderen. Ze kunnen zich aanpassen aan het niveau van activiteit van de kinderen en genieten vaak van interactieve spelletjes. Echter, hun energieke karakter kan soms overweldigend zijn voor jonge kinderen, dus toezicht tijdens interacties is essentieel om ervoor te zorgen dat zowel de hond als de kinderen veilig blijven.

Hoe gedragen Rat Terriërs zich tegenover buren of gasten?

De omgang van Rat Terriërs met buren en gasten kan variëren op basis van hun persoonlijkheid, socialisatie en ervaringen. Over het algemeen kunnen Rat Terriërs een waakzaam en alert gedrag vertonen tegenover nieuwe mensen, inclusief buren en gasten. Hun reactie kan variëren van terughoudendheid tot nieuwsgierigheid, afhankelijk van hun temperament.

Sommige Rat Terriërs hebben van nature een dominante aard en kunnen territoriaal gedrag vertonen, wat kan leiden tot een meer gereserveerde houding tegenover vreemden. Ze kunnen zich beschouwen als 'waakhonden' en kunnen blaffen of alert zijn wanneer nieuwe mensen hun territorium betreden.

Wat zijn de fysieke kenmerken van de Rat Terriër?

De Rat Terriër is een kleine tot middelgrote hondenras met specifieke fysieke kenmerken:

 1. Grootte: Rat Terriërs hebben een hoogte variërend van ongeveer 20 tot 36 centimeter aan de schouder.
 2. Gewicht: Ze wegen doorgaans tussen de 5 tot 10 kilogram.
 3. Bouw: Deze honden hebben een compacte en gespierde bouw. Hun lichaam is goed geproportioneerd met een goed ontwikkelde borstkas en rechte benen.
 4. Vacht: De vacht van een Rat Terriër kan kort of glad zijn. Ze komen voor in verschillende kleuren, waaronder zwart, wit, chocolade, blue fawn en tri-color.
 5. Kop: De kop is middelgroot en heeft vaak een enigszins vlakke schedel. De oren zijn hoog aangezet en kunnen rechtop staan of hangen, afhankelijk van de oorvorm.
 6. Ogen: De ogen zijn donker van kleur en hebben een heldere en intelligente uitdrukking.
 7. Staart: De staart van een Rat Terriër is meestal van gemiddelde lengte, recht en wordt vaak omhoog gedragen.
 8. Voorpoten: De voorpoten zijn recht en evenwijdig aan elkaar, met goed ontwikkelde schouders en ellebogen.
 9. Achterpoten: De achterpoten zijn gespierd en krachtig, wat bijdraagt aan hun behendigheid en bewegingsvermogen.

Hoe voer je een Rat Terriër?

Het voeren van een Rat Terriër vereist aandacht voor hun voedingsbehoeften op basis van hun grootte, leeftijd, activiteitsniveau en gezondheid. Hier zijn specifieke richtlijnen voor het voeren van een Rat Terriër in Nederland:

 1. Leeftijd en Fase: Puppies hebben meer voedingsstoffen nodig voor groei en ontwikkeling dan volwassen honden. Overgangen tussen voedingsfases moeten geleidelijk plaatsvinden. Een Rat Terriër puppy tot 3 maanden oud heeft ongeveer 4 maaltijden per dag nodig, terwijl een puppy van 3-6 maanden kan worden overgezet naar 3 maaltijden per dag.
 2. Portiegrootte: De portiegrootte hangt af van factoren zoals gewicht, leeftijd en activiteitsniveau. Gemiddeld kan een volwassen Rat Terriër met een gewicht van 5-10 kg ongeveer 70-150 gram hoogwaardig hondenvoer per dag nodig hebben, verdeeld over 2 maaltijden.
 3. Eiwitten: Eiwitten zijn essentieel voor de spierontwikkeling. Kies voer dat minimaal 18-22% eiwitten bevat voor volwassen honden en 22-28% voor puppy's.
 4. Vetten: Gezonde vetten leveren energie en dragen bij aan een glanzende vacht. Kies voer met ongeveer 8-12% vet voor volwassen honden en 12-18% voor puppy's.
 5. Koolhydraten: Koolhydraten moeten afkomstig zijn van volle granen en vezelrijke bronnen. Beperk granen zoals tarwe, en zoek naar voer met complexe koolhydraten.
 6. Voeding voor speciale behoeften: Als je Rat Terriër speciale behoeften heeft, zoals allergieën, gevoelige maag of gewrichtsproblemen, overleg dan met een dierenarts voor aanbevelingen.
 7. Hydratatie: Zorg altijd voor vers, schoon drinkwater. Een algemene richtlijn is 50 ml water per kilogram lichaamsgewicht per dag.
 8. Gewichtsbeheersing: Hou het gewicht van je Rat Terriër in de gaten. Overgewicht kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Voer de aanbevolen hoeveelheid en pas het aan op basis van de conditie van je hond.
 9. Dierenartsadvies: Raadpleeg regelmatig een dierenarts om het voedingsplan en de voedingsbehoeften van je Rat Terriër te bespreken en eventuele aanpassingen te maken.
 10. Voedselkwaliteit: Kies voor kwalitatief hoogwaardig hondenvoer met natuurlijke ingrediënten en vermijd voer met onnodige toevoegingen zoals kunstmatige kleurstoffen en conserveringsmiddelen.

Hoeveel moet een Rat Terriër puppy eten?

De voedingsbehoeften van een Rat Terriër puppy variëren afhankelijk van zijn leeftijd, gewicht en activiteitsniveau. Hier zijn algemene richtlijnen voor de hoeveelheid voeding voor een Rat Terriër puppy:

 1. Leeftijd en Maaltijdfrequentie: Tot 3 maanden oud hebben Rat Terriër puppies doorgaans 3-4 maaltijden per dag nodig. Vanaf 3 tot 6 maanden kan dit worden teruggebracht tot 3 maaltijden per dag.
 2. Portiegrootte: De aanbevolen dagelijkse portiegrootte varieert, maar over het algemeen kan een Rat Terriër puppy van 2 tot 4 maanden oud ongeveer 50 tot 100 gram hoogwaardig hondenvoer per maaltijd nodig hebben, verdeeld over 3-4 maaltijden.
 3. Eiwitten: Eiwitten zijn essentieel voor de groei en ontwikkeling van spieren. Kies voer met ongeveer 22-28% eiwitten voor puppy's.
 4. Vetten: Vetten leveren energie en ondersteunen de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Kies voer met ongeveer 12-18% vetten voor puppy's.
 5. Koolhydraten: Koolhydraten moeten afkomstig zijn van hoogwaardige bronnen zoals volle granen en groenten.
 6. Gewichtscontrole: Houd het gewicht van de puppy in de gaten en pas de porties aan op basis van de groeisnelheid en conditie.
 7. Voeding voor speciale behoeften: Sommige puppies hebben mogelijk speciale behoeften, zoals grotere rassen met een andere groeisnelheid. Raadpleeg een dierenarts voor advies.
 8. Hydratatie: Zorg altijd voor vers, schoon drinkwater.

Welke gezondheidstests moet de Rat Terriër ondergaan?

De Rat Terriër heeft geen specifieke gezondheidstests die verplicht zijn, maar er zijn enkele aanbevolen tests om mogelijke gezondheidsproblemen te identificeren en te voorkomen. Deze kunnen variëren afhankelijk van individuele omstandigheden en fokdoelen, maar over het algemeen kunnen de volgende tests nuttig zijn:

 1. Patella Luxatie Evaluatie: Deze test beoordeelt of de knieschijf op zijn plaats blijft. Patella luxatie kan voorkomen bij kleinere rassen zoals de Rat Terriër en kan pijn en bewegingsproblemen veroorzaken.
 2. Oogonderzoek: Oogonderzoeken zoals een jaarlijkse oogtest kunnen oogziekten detecteren die kunnen leiden tot verlies van gezichtsvermogen bij de Rat Terriër.
 3. Heup- en Elleboogbeoordeling: Röntgenfoto's van de heupen en ellebogen kunnen afwijkingen zoals heupdysplasie en elleboogdysplasie identificeren, die pijn en bewegingsproblemen kunnen veroorzaken.
 4. Cardiale Evaluatie: Het beoordelen van het hart door een dierenarts kan aangeboren of verworven hartaandoeningen opsporen.
 5. Thyroid Testen: Schildklieraandoeningen komen voor bij honden en kunnen invloed hebben op metabolisme en algemene gezondheid.
 6. DNA Tests: Afhankelijk van het fokdoel kunnen genetische tests nuttig zijn om erfelijke aandoeningen zoals progressieve retina-atrofie (PRA) en primaire lensluxatie (PLL) te identificeren.
 7. Vaccinaties en Ontworming: Reguliere vaccinaties en ontwormingsbehandelingen zijn essentieel om de Rat Terriër te beschermen tegen besmettelijke ziekten en parasieten.

Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen van de Rat Terriër?

De Rat Terriër is over het algemeen een gezond ras, maar zoals bij alle hondenrassen kunnen er bepaalde gezondheidsproblemen voorkomen. Enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Rat Terriërs zijn:

 1. Patella Luxatie: Deze aandoening, waarbij de knieschijf uit zijn normale positie glijdt, komt vaker voor bij kleinere hondenrassen zoals de Rat Terriër.
 2. Oogproblemen: Rat Terriërs kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen, waaronder staar, progressieve retina-atrofie (PRA) en andere erfelijke oogaandoeningen.
 3. Heupdysplasie: Dit is een afwijking van de heupgewrichten die pijn en verminderde mobiliteit kan veroorzaken.
 4. Elleboogdysplasie: Dit zijn abnormale ontwikkelingen van de ellebooggewrichten die ook pijn en bewegingsproblemen kunnen veroorzaken.
 5. Allergieën: Rat Terriërs kunnen vatbaar zijn voor huidallergieën, voedselallergieën en omgevingsallergieën.
 6. Hartproblemen: Net als veel andere hondenrassen kunnen Rat Terriërs vatbaar zijn voor hartgerelateerde aandoeningen, zoals klepziekten.
 7. Primair Lens Luxatie (PLL): Dit is een erfelijke aandoening waarbij de lens van het oog onverwachts kan losraken, wat ernstige pijn en blindheid kan veroorzaken.
 8. Huidproblemen: Rat Terriërs kunnen gevoelig zijn voor huidinfecties, hotspots en andere huidaandoeningen.

Wat zijn de bewegingsbehoeften van een Rat Terriër?

Rat Terriërs hebben aanzienlijke bewegingsbehoeften vanwege hun energieke en actieve karakter. Ze zijn van nature atletisch en hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig om fysiek en mentaal gezond te blijven. Concreet hebben Rat Terriërs minimaal 30 tot 60 minuten intensieve lichaamsbeweging nodig per dag. Dit moet worden aangevuld met interactieve speeltijd en mentale stimulatie om verveling te voorkomen. Door regelmatig te wandelen, rennen, spelen en trainen, kunnen eigenaren helpen om aan de bewegingsbehoefte van de Rat Terriër te voldoen en ongewenst gedrag als gevolg van overtollige energie te minimaliseren.

Wat zijn de voedingsbehoeften van de Rat Terriër?

De voedingsbehoeften van een Rat Terriër variëren op basis van factoren zoals leeftijd, gewicht, activiteitsniveau en gezondheidstoestand. Over het algemeen hebben Rat Terriërs hoogwaardig hondenvoer nodig dat voldoet aan de volgende specificaties:

 1. Eiwitten: Eiwitten zijn essentieel voor spieropbouw en algehele gezondheid. Kies voer dat minimaal 18-22% eiwitten bevat voor volwassen honden en 22-28% voor puppy's.
 2. Vetten: Vetten leveren energie en ondersteunen een gezonde huid en vacht. Zoek naar voer met ongeveer 8-12% vet voor volwassen honden en 12-18% voor puppy's.
 3. Koolhydraten: Koolhydraten moeten afkomstig zijn van hoogwaardige bronnen zoals volle granen en groenten. Vermijd voer met veel vulstoffen zoals maïs.
 4. Vitaminen en Mineralen: Zorg voor voldoende inname van essentiële vitaminen en mineralen voor een optimale gezondheid.
 5. Portiegrootte: De aanbevolen portiegrootte varieert, maar over het algemeen kan een volwassen Rat Terriër met een gewicht van 5-10 kg ongeveer 70-150 gram voer per dag nodig hebben, verdeeld over twee maaltijden.
 6. Gewichtsbeheer: Houd het gewicht van de Rat Terriër in de gaten om overgewicht te voorkomen, wat gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Pas de portiegrootte aan op basis van de lichaamsconditie.
 7. Hydratatie: Zorg altijd voor vers, schoon drinkwater.
 8. Voedselkwaliteit: Kies voor voedingsmiddelen met hoogwaardige ingrediënten en vermijd voer met onnodige toevoegingen zoals kunstmatige kleurstoffen en conserveringsmiddelen.

Hoeveel verhaart de Rat Terriër?

De Rat Terriër staat bekend als een hond met een gemiddelde tot minimale verharing.

Hoe vaak moet de vacht van de Rat Terriër verzorgd worden?

De vacht van de Rat Terriër vereist doorgaans minimale verzorging en kan worden geborsteld en verzorgd naar behoefte, meestal ongeveer eenmaal per week.

Hoeveel kwijlt de Rat Terriër?

De Rat Terriër is over het algemeen geen hond die veel kwijlt.

Wat is de vachtsoort van de Rat Terriër?

De Rat Terriër heeft een korte en gladde vacht.

Wat is de vachtlengte van de Rat Terriër?

De vachtlengte van de Rat Terriër is kort.

Wat zijn de sociale eigenschappen van de Rat Terriër?

Rat Terriërs staan bekend om hun sociale en aanhankelijke aard. Ze kunnen hechte banden vormen met hun gezin en kunnen vaak goed overweg met kinderen en andere huisdieren, vooral als ze van jongs af aan gesocialiseerd worden. Deze honden kunnen alert en waakzaam zijn, wat hen tot goede waakhonden maakt.

Hoe gaan Rat Terriërs om met vreemden?

Rat Terriërs kunnen terughoudend zijn tegenover vreemden en kunnen een waakzaam gedrag vertonen. Hun reactie op vreemden kan variëren van nieuwsgierigheid tot enige afstandelijkheid.

Is de Rat Terriër speels?

Ja, de Rat Terriër staat bekend om zijn speelse aard.

Zijn Rat Terriër honden beschermend?

Ja, Rat Terriërs kunnen beschermend gedrag vertonen ten opzichte van hun gezin en territorium.

Wat is het aanpassingsvermogen van de Rat Terriër?

De Rat Terriër staat bekend om zijn goede aanpassingsvermogen. Ze kunnen zich over het algemeen goed aanpassen aan verschillende leefomstandigheden en levensstijlen, mits ze voldoende lichamelijke en mentale stimulatie krijgen. Hun leergierigheid en snelle reactievermogen dragen bij aan hun vermogen om zich aan nieuwe situaties en omgevingen aan te passen.

Wat zijn de karaktertrekken van de Rat Terriër?

Rat Terriërs worden gekenmerkt door hun energieke, nieuwsgierige en intelligente karakter. Ze zijn vaak speels en aanhankelijk jegens hun gezin, terwijl ze ook alert en waakzaam kunnen zijn. Deze honden hebben meestal een sterke wil en kunnen soms eigenwijs zijn, maar ze reageren goed op consistente training met positieve versterking. Rat Terriërs hebben de neiging om sterke banden met hun eigenaar te vormen en zijn vaak bereid om deel te nemen aan activiteiten en avonturen, zowel binnen als buiten.

Kan een Rat Terriër gevaarlijk zijn?

Elke hond, inclusief de Rat Terriër, kan potentieel gevaarlijk gedrag vertonen als ze niet goed gesocialiseerd, getraind of behandeld worden. Het is belangrijk om te begrijpen dat het gedrag van een hond sterk afhangt van factoren zoals socialisatie, training, genetica en omgeving. Met goede socialisatie, training en verantwoordelijk eigendom kunnen de meeste Rat Terriërs vriendelijke en goed aangepaste huisdieren zijn.

Vallen Rat Terriërs ooit aan?

Elke hond, inclusief de Rat Terriër, kan agressie vertonen als gevolg van verschillende factoren zoals slechte socialisatie, angst, pijn of bedreiging. Het is mogelijk dat een Rat Terriër agressief gedrag kan vertonen als het niet goed wordt behandeld, getraind of gesocialiseerd. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat agressie geen inherent kenmerk is van het ras en dat de meeste Rat Terriërs vriendelijke en goed aangepaste huisdieren zijn wanneer ze op de juiste manier worden opgevoed en verzorgd.

Kan een Rat Terriër mensen doden?

Elke hond, inclusief de Rat Terriër, heeft het potentieel om ernstig letsel toe te brengen aan mensen als ze agressief gedrag vertonen. Echter, fatale aanvallen door Rat Terriërs zijn zeer zeldzaam en komen over het algemeen veel minder vaak voor dan bij grote hondenrassen.

Kunnen Rat Terriërs er goed tegen om alleen gelaten te worden?

Rat Terriërs hebben de neiging om zich goed aan te passen aan alleen gelaten worden, maar zoals bij alle hondenrassen kan dit variëren afhankelijk van individuele verschillen en opvoeding.

Kan ik mijn Rat Terriër thuis laten?

Ja, je kunt je Rat Terriër thuis laten, maar het is belangrijk om geleidelijk aan alleen zijn te wennen en ervoor te zorgen dat ze voldoende mentale en fysieke stimulatie krijgen. Zorg voor een veilige en comfortabele omgeving met voldoende speelgoed en activiteiten om verveling te voorkomen.

Kan de Rat Terriër 8 uur alleen gelaten worden?

Hoewel sommige volwassen Rat Terriërs acht uur alleen kunnen blijven, is het belangrijk op te merken dat langdurige perioden van alleen zijn niet ideaal zijn voor de meeste honden, inclusief de Rat Terriër. Als je van plan bent om je hond acht uur alleen te laten, zorg er dan voor dat je vooraf voldoende beweging, mentale stimulatie en comfortabele omgevingsomstandigheden biedt. Het is aan te raden om een plan te maken om iemand in te schakelen voor een uitlaat- en speelpauze of om gebruik te maken van hondenopvangdiensten als je regelmatig lange uren van huis bent.

Hoe train je een Rat Terriër?

Bij het trainen van een Rat Terriër is het belangrijk om positieve en consistente methoden te gebruiken. Hier zijn specifieke stappen om effectief een Rat Terriër te trainen:

 1. Positieve Versterking: Beloon gewenst gedrag met traktaties, lof en affectie. Vermijd straf en negatieve reacties.
 2. Vroege Socialisatie: Introduceer je Rat Terriër op jonge leeftijd aan verschillende mensen, dieren en omgevingen om vertrouwen en aanpassingsvermogen op te bouwen.
 3. Gehoorzaamheidstraining: Leer basiscommando's zoals zitten, liggen en komen. Bouw langzaam op naar meer geavanceerde opdrachten.
 4. Consistentie: Wees consistent in je commando's en verwachtingen om duidelijkheid te bieden aan je hond.
 5. Korte Sessies: Houd trainingsessies kort en stimulerend om verveling te voorkomen.
 6. Spel-gebaseerde Training: Integreer training in spelactiviteiten om het leuk en boeiend te houden.
 7. Impulscontrole: Leer je Rat Terriër om te wachten op commando's voordat hij iets doet, zoals eten of deuren binnengaan.
 8. Leibandtraining: Leer je hond netjes aan de lijn te lopen en te reageren op commando's tijdens het wandelen.
 9. Sociale Gehoorzaamheid: Train je Rat Terriër om zich goed te gedragen in sociale situaties, zoals tijdens ontmoetingen met andere honden en mensen.
 10. Geduld: Wees geduldig en begrijp dat consistentie en herhaling nodig zijn om gedrag te verankeren.
 11. Mentale Stimulatie: Bied puzzelspeelgoed en denkspelletjes om de mentale uitdaging van je Rat Terriër te bevredigen.
 12. Pauzes en Beloningen: Geef je hond voldoende tijd om te rusten en te ontspannen tussen trainingssessies. Beloon goed gedrag altijd op tijd.

Hoe vaak blaft een Rat Terriër?

Rat Terriërs staan bekend om hun neiging tot blaffen en kunnen variabel zijn in hun blafgedrag. Ze zijn vaak alert en reageren op geluiden, indringers of veranderende situaties. De frequentie van het blaffen van een Rat Terriër kan afhangen van factoren zoals hun opvoeding, training, omgeving en individuele persoonlijkheid. Sommige Rat Terriërs kunnen dus vrij frequent blaffen, terwijl anderen minder geneigd kunnen zijn om te blaffen.

Wat is de behoefte aan mentale stimulatie van een Rat Terriër?

Rat Terriërs hebben een hoge behoefte aan mentale stimulatie vanwege hun intelligente en nieuwsgierige aard. Ze zijn vaak op zoek naar uitdagingen en kunnen zich snel vervelen zonder voldoende mentale activiteit. Interactieve puzzelspeelgoed, denkspelletjes, gehoorzaamheidstraining en nieuwe ervaringen kunnen helpen om hun geest actief en betrokken te houden. Het bieden van dagelijkse mentale stimulatie is essentieel om te voorkomen dat ze ongewenst gedrag vertonen als gevolg van verveling.

Wat zijn de rasstandaarden van de Rat Terriër?

De rasstandaarden van de Rat Terriër kunnen variëren tussen verschillende erkende kennelclubs. Hier zijn enkele specifieke details die vaak in de rasstandaarden voorkomen:

 1. Grootte: Rat Terriërs hebben meestal een schofthoogte van ongeveer 25 cm tot 40 cm en een gewicht van 5,4 kg tot 11,3 kg.
 2. Hoofd: Het hoofd is goed geproportioneerd, met een vlakke schedel en een lichte stop. De oren kunnen staand of hangend zijn, en de ogen zijn alert en expressief.
 3. Lichaamsbouw: Het lichaam van een Rat Terriër is compact en atletisch, met een rechte en sterke rug. De staart kan natuurlijk zijn, kort of lang, afhankelijk van de variëteit.
 4. Vacht: Rat Terriërs hebben een korte, gladde vacht die er verzorgd uitziet. De vachtkleuren variëren en kunnen tricolor of bicolour zijn.
 5. Karakter: Het ras wordt gekenmerkt door een alerte, energieke en vriendelijke aard. Ze zijn vaak loyaal aan hun gezin en hebben een sterke jachtinstinct.
 6. Beweging: Rat Terriërs hebben een vlotte en moeiteloze gang, met een krachtige achterhand en goed gedragen staart.
 7. Temperament: Ze staan bekend om hun slimme en nieuwsgierige karakter, wat hen geschikt maakt voor verschillende activiteiten, zoals gehoorzaamheid en jacht.

Wat is de algemene informatie over de Rat Terriër?

De Rat Terriër is een ras dat oorspronkelijk is ontstaan in de Verenigde Staten voor boerderij- en jachtdoeleinden. Ze zijn middelgroot en hebben een compact, atletisch lichaam. Het ras staat bekend om zijn energieke en levendige karakter, met een scherp intellect en alertheid. Ze zijn vaak loyaal aan hun gezin en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren als ze goed gesocialiseerd zijn. Rat Terriërs hebben een korte, gladde vacht en zijn meestal tricolor (wit met zwart en bruin) of bicolour (wit met zwart). Ze hebben een variabele staartlengte, inclusief natuurlijke staarten, korte staarten en lange staarten. De Rat Terriër heeft aanzienlijke bewegingsbehoeften en vraagt om dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie. Hun hoogwaardige energie en speelse aard maken ze geschikt voor actieve gezinnen die bereid zijn om tijd te investeren in training en interactie.

Waar kun je een Rat Terriër kopen of adopteren?

Je kunt een Rat Terriër kopen bij erkende fokkers die zich houden aan de normen van de rasverenigingen en aandacht besteden aan de gezondheid en het welzijn van de honden. Het is belangrijk om grondig onderzoek te doen naar de reputatie van de fokker, de gezondheidsgeschiedenis van de ouderhonden en de omstandigheden waarin de puppy's worden grootgebracht. Het is aanbevolen om de fokker persoonlijk te ontmoeten voordat je een beslissing neemt.

Daarnaast kun je overwegen om een Rat Terriër te adopteren via reddingsorganisaties of asielen. Veel honden in asielen en reddingsgroepen wachten op een liefdevol thuis. Het adopteren van een hond kan een geweldige manier zijn om een huisdier in nood te helpen en tegelijkertijd een geweldig gezelschap te vinden. Bij adoptie krijg je vaak de kans om een hond te leren kennen voordat je besluit of het een goede match is voor jouw gezin en levensstijl.

Welke reddingsclubs zijn er voor Rat Terriërs?

Enkele van de reddingsclubs en organisaties die zich inzetten voor het herplaatsen van Rat Terriërs zijn:

 1. Rat Terrier ResQ: Een Amerikaanse organisatie die zich toelegt op het redden en herplaatsen van Rat Terriërs in de Verenigde Staten.
 2. National Rat Terrier Rescue Club: Een nationale organisatie in de Verenigde Staten die zich inzet voor het herplaatsen van Rat Terriërs in nood.
 3. Ratbone Rescues: Een Amerikaanse organisatie die zich inzet voor het redden en herplaatsen van Rat Terriërs in verschillende delen van de Verenigde Staten.
 4. Rat Terrier Club of America (RTCA) Rescue: Deze organisatie werkt samen met de Rat Terrier Club of America om te helpen bij het redden en herplaatsen van Rat Terriërs.

Wat is de geschiedenis van de Rat Terriër?

De Rat Terriër heeft zijn oorsprong in de Verenigde Staten en heeft een geschiedenis die teruggaat tot de vroege 20e eeuw. Het ras werd ontwikkeld om boerderijen te helpen bij het bestrijden van ongedierte, zoals ratten en muizen. De Rat Terriër werd gefokt door verschillende hondenrassen te kruisen, waaronder Fox Terriërs, Whippets, Beagles en enkele andere rassen. Dit fokken resulteerde in een veelzijdige en compacte terriër die bekend stond om zijn uitstekende jachtvaardigheden en vermogen om op boerderijen te werken.

De Rat Terriër werd oorspronkelijk erkend door de United Kennel Club (UKC) in 1936 als de "Rat Terrier". Het ras kreeg later erkenning van de American Kennel Club (AKC) in 2013. Gedurende zijn geschiedenis heeft de Rat Terriër bewezen een effectieve werkhond te zijn, in staat om ongedierte te bestrijden en te jagen, evenals om te functioneren als een gezelschapshond voor gezinnen. Het ras heeft zijn veelzijdigheid en levendige karakter behouden en wordt gewaardeerd om zijn toewijding aan zijn gezin en zijn alertheid.

Wat zijn de gemiddelde onderhoudskosten voor een Rat Terriër?

De gemiddelde onderhoudskosten voor een Rat Terriër kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals locatie, gezondheid en levensstijl. Hier is een ruwe schatting van de jaarlijkse kosten:

 1. Voeding: Gemiddeld kost voer voor een Rat Terriër ongeveer €300 tot €600 per jaar, afhankelijk van het voedingsmerk en de voedingsbehoeften van je hond.
 2. Dierenartsbezoeken: Jaarlijkse veterinaire controles en vaccinaties kunnen variëren, maar kunnen ongeveer €100 tot €300 kosten.
 3. Preventieve zorg: Kosten voor preventieve zorg zoals ontwormingsmiddelen, vlooien- en tekenpreventie, en eventueel sterilisatie/castratie kunnen variëren, maar kunnen rond de €100 tot €200 per jaar liggen.
 4. Training en socialisatie: Het kan nuttig zijn om geld opzij te zetten voor hondentraining, socialisatieactiviteiten en misschien zelfs hondensporten. Deze kosten kunnen variëren, maar een schatting van €100 tot €300 per jaar is redelijk.
 5. Verzorging: De kosten voor borstels, shampoos, en andere verzorgingsproducten kunnen variëren, maar een geschatte €50 tot €100 per jaar is redelijk.
 6. Speelgoed en accessoires: Hondenspeelgoed, een hondenbed, een halsband, een riem en andere accessoires kunnen naar schatting €50 tot €100 per jaar kosten.

Al met al kunnen de geschatte jaarlijkse onderhoudskosten voor een Rat Terriër variëren van €600 tot €1500, afhankelijk van verschillende factoren.

Hoe kies je een goede naam voor je Rat Terriër?

Bij het kiezen van een goede naam voor je Rat Terriër is het belangrijk om een naam te selecteren die gemakkelijk te onthouden is en goed bij het karakter en de persoonlijkheid van je hond past. Hier zijn enkele specifieke stappen om een naam te kiezen:

 1. Kort en Duidelijk: Kies een naam die kort is en gemakkelijk te roepen is. Honden reageren beter op namen van één of twee lettergrepen.
 2. Geluidsonderscheid: Kies een naam die duidelijk klinkt en zich onderscheidt van veelvoorkomende commando's zoals "zit" of "kom".
 3. Persoonlijkheid: Overweeg de persoonlijkheid van je Rat Terriër. Is hij speels, rustig, energiek? Kies een naam die zijn aard weerspiegelt.
 4. Uiterlijk: Kijk naar de kenmerken van je hond, zoals kleur, grootte, en vacht. Een naam die bij zijn fysieke kenmerken past, kan goed werken.
 5. Betekenisvol: Kies een naam die voor jou betekenisvol is of die een positieve associatie heeft.
 6. Test de Naam: Roep de naam meerdere keren om te zien hoe het klinkt en hoe je hond erop reageert.
 7. Vermijd Verwarring: Kies een naam die niet lijkt op de namen van andere mensen of huisdieren in je huishouden.
 8. Blijf Consistent: Zodra je een naam hebt gekozen, wees consistent in het gebruik ervan, zodat je hond eraan gewend raakt.

Wat zijn de verschillende soorten Rat Terriërs?

Er zijn verschillende variëteiten en types Rat Terriërs, waarvan sommige zijn ontstaan door verschillende foklijnen en doeleinden. Enkele van de erkende variëteiten zijn:

 1. Standaard Rat Terriër: Dit is de meest voorkomende variëteit, met een gemiddelde grootte en fysieke kenmerken zoals die beschreven in de rasstandaard.
 2. Toy Rat Terriër: Deze variëteit is kleiner dan de standaard, met een gewicht van ongeveer 1,8 tot 3,6 kg. Ze hebben dezelfde eigenschappen als de standaard Rat Terriër, maar dan in een kleiner formaat.
 3. Mini Rat Terriër: Deze variëteit valt tussen de standaard en de toy variëteiten qua grootte, meestal met een gewicht van ongeveer 3,6 tot 4,5 kg. Ze behouden dezelfde kenmerken en eigenschappen als de standaard Rat Terriër.
 4. Decker Rat Terriër: Deze variëteit is genoemd naar Milton Decker, een fokker die heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het ras. De Decker Rat Terriër is over het algemeen groter en heeft een robuuster lichaam dan de standaard variëteit.

Welke hondenrassen lijken op de Rat Terriër?

Enkele hondenrassen die enige gelijkenis kunnen vertonen met de Rat Terriër in termen van grootte, uiterlijk of eigenschappen zijn:

 1. Jack Russell Terriër: Dit ras vertoont gelijkenissen met de Rat Terriër vanwege hun compacte formaat, levendige persoonlijkheid en jachtinstinct.
 2. Fox Terriër: Zowel de gladharige als de draadharige varianten van de Fox Terriër kunnen enkele overeenkomsten vertonen in grootte en temperament met de Rat Terriër.
 3. Miniature Bull Terriër: Dit ras heeft een vergelijkbare grootte en kan een levendig karakter hebben, vergelijkbaar met dat van de Rat Terriër.
 4. Russell Terriër: Dit ras, ook wel bekend als de Parson Russell Terriër, kan qua grootte en energieke aard enkele overeenkomsten vertonen met de Rat Terriër.

Over de Auteur

naomi-de-jong
Naomi de Jong
Dierenartsassistent

Naomi werkt als dierenartsassistent en is een expert op het gebied van hondenverzorging. Ze is voortdurend op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en inzichten in de wereld van hondenverzorging, en ze deelt haar expertise graag met andere hondenliefhebbers.

Ook Interessant