Coton De Tuléar-hondenras-verzorging-gezin-sociaal-leven-fysieke-kenmerken-dieet-informatie

Coton De Tuléar Hondenras Verzorging en Gezin, Sociaal Leven, Fysieke Kenmerken, Dieet Informatie

sanne-dekker
Geschreven door Sanne Dekker | Hondentrainer
FACT CHECKED door Lieke Smit
Laatste update: 13 oktober 2023

De Coton De Tuléar, ook bekend als de "Coton," is een charmant hondenras met Franse oorsprong. Deze kleine honden zijn gemiddeld 25-32 centimeter hoog voor mannetjes en 23-30 centimeter voor vrouwtjes, met een gewicht van ongeveer 4,5-6,8 kilogram voor mannetjes en 3,6-5,4 kilogram voor vrouwtjes. Ze staan ​​bekend om hun lange, zijdezachte witte vacht en worden soms liefkozend "Cotons" genoemd vanwege hun katoenachtige uitstraling. Cotons hebben een levensverwachting van ongeveer 14-16 jaar.

Deze honden hebben een aanhankelijk en sociaal karakter, waardoor ze uitstekende metgezellen zijn. Ze zijn alert maar niet agressief en hebben een geschiedenis als gezelschapshonden voor de aristocratie op Madagaskar, waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Met hun charmante uiterlijk en vriendelijke aard hebben Cotons De Tuléar wereldwijd populariteit verworven als geliefde huisdieren.

Wat zijn de raskenmerken en eigenschappen van de Coton De Tuléar?

De Coton de Tuléar is een kleine hondenras met een schattige uitstraling. Hier zijn enkele specifieke raskenmerken en eigenschappen:

Uiterlijke kenmerken:

 • Gewicht: Mannelijke Cotons wegen meestal tussen 4-6 kg, terwijl vrouwelijke Cotons tussen 3,5-5 kg wegen.
 • Hoogte: De schofthoogte varieert meestal van 23-30 cm.
 • Vacht: Ze hebben een lange, zachte vacht die wit van kleur is. De vacht is katoenachtig van textuur en klit niet.
 • Ogen: Grote ronde ogen met donkere, expressieve uitdrukkingen.
 • Oren: Hangende, driehoekige oren bedekt met zijdeachtige haren.
 • Staart: De staart wordt vaak hoog gedragen en heeft een pluizige uitstraling.

Karaktereigenschappen:

 • Liefdevol: Cotons zijn zeer aanhankelijk en genieten van nabijheid tot hun menselijke gezin.
 • Sociaal: Ze zijn vriendelijk en sociaal, wat hen tot uitstekende metgezellen maakt.
 • Intelligentie: Dit ras staat bekend om hun slimheid en snelle leerproces.
 • Speelsheid: Cotons zijn speels en houden van interactie en spelletjes.
 • Waakzaamheid: Hoewel ze meestal vriendelijk zijn, hebben ze een waakzaam instinct om hun familie te beschermen.

Verzorging:

 • Vachtverzorging: De lange vacht van de Coton de Tuléar vereist regelmatig borstelen om klitten te voorkomen.
 • Beweging: Ze hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig, zoals korte wandelingen en speeltijd.
 • Gezondheid: Over het algemeen een gezond ras, maar vatbaar voor oogproblemen en heupdysplasie. Regelmatige dierenartscontroles zijn essentieel.

Dit zijn enkele van de belangrijkste kenmerken en eigenschappen van de Coton de Tuléar.

Hoe gaat de Coton De Tuléar om met het gezin?

De Coton de Tuléar is over het algemeen een uitstekende metgezel voor het gezin. Ze staan bekend om hun liefdevolle en aanhankelijke karakter, wat hen tot geweldige huisdieren maakt. Deze honden hechten sterk aan hun gezin en gedijen goed in nauwe interactie met hun eigenaren. Ze zijn vriendelijk en sociaal, waardoor ze over het algemeen goed overweg kunnen met kinderen en andere huisdieren, mits ze van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn.

Cotons hebben de neiging om speels te zijn en genieten van interactieve spelletjes met hun gezinsleden. Ze zijn ook intelligent en snel van begrip, wat hen een plezier maakt om mee te trainen en trucjes aan te leren. Hoewel ze meestal zachtaardig en vriendelijk zijn, kunnen ze ook waakzaam zijn en hun gezin beschermen als dat nodig is.

Hoe gaat de Coton De Tuléar om met andere honden?

De Coton de Tuléar staat doorgaans bekend om zijn vriendelijke en sociaal ingestelde karakter, wat meestal leidt tot goede interacties met andere honden. Ze zijn vaak speels en nieuwsgierig van aard, en ze hebben zelden neiging tot agressie jegens andere honden. Dit ras heeft meestal geen problemen met het omgaan met andere honden, of het nu gaat om ontmoetingen tijdens wandelingen of tijdens speelsessies in een hondenpark.

Hoe gedraagt de Coton De Tuléar zich tegenover oudere mensen?

De Coton de Tuléar kan een uitstekende metgezel zijn voor oudere mensen. Dit ras staat bekend om zijn zachtaardige en aanhankelijke karakter, wat goed past bij de behoeften van oudere individuen. Ze zijn vaak liefdevol en genegen, en ze gedijen goed in een rustige en liefdevolle omgeving.

Cotons hebben meestal geen hoge energiebehoeften, wat betekent dat ze comfortabel kunnen passen in een minder actieve levensstijl. Korte wandelingen en speelsessies zijn vaak voldoende om aan hun bewegingsbehoeften te voldoen. Ze zijn ook gemakkelijk te trainen vanwege hun intelligentie en leren snel, wat handig kan zijn voor oudere eigenaren.

Bovendien bieden Cotons gezelschap en vriendschap, wat belangrijk kan zijn voor oudere mensen die alleen wonen of behoefte hebben aan emotionele steun. Ze zijn over het algemeen vriendelijk tegenover vreemden, wat betekent dat ze snel een band kunnen opbouwen met nieuwe mensen, waaronder familieleden en verzorgers.

Hoe gaat de Coton De Tuléar om met kinderen?

De Coton de Tuléar staat over het algemeen bekend als een vriendelijk en kindvriendelijk ras. Ze hebben doorgaans een liefdevolle en zachte aard, wat hen tot goede metgezellen maakt voor kinderen. Deze honden kunnen geduldig zijn met kinderen en hebben vaak de neiging om met hen te spelen en genegenheid te tonen.

Hoe gedraagt de Coton De Tuléar zich tegenover buren of gasten?

De Coton de Tuléar staat doorgaans bekend om zijn vriendelijke en sociale aard tegenover buren en gasten. Deze honden zijn vaak gastvrij en vinden het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten. Ze hebben meestal geen agressieve neigingen tegenover vreemden en zijn eerder nieuwsgierig en speels.

Wanneer er bezoekers of gasten arriveren, zullen Cotons vaak enthousiast begroeten en proberen te socialiseren. Dit kan gepaard gaan met kwispelende staarten en vrolijke houdingen. Ze zijn meestal geen waakhonden in de traditionele zin, dus verwacht niet dat ze agressief gedrag vertonen tegenover vreemden. In plaats daarvan zijn ze eerder geneigd om nieuwe mensen als potentiële vrienden te beschouwen.

Wat zijn de fysieke kenmerken van de Coton De Tuléar?

De Coton de Tuléar heeft kenmerkende fysieke eigenschappen:

 • Gewicht: Mannelijke Cotons hebben meestal een gewicht tussen 4-6 kilogram, terwijl vrouwelijke Cotons gewoonlijk tussen 3,5-5 kilogram wegen.
 • Schofthoogte: Hun schofthoogte varieert meestal van 23-30 centimeter.
 • Vacht: Ze hebben een lange, zijdezachte vacht die meestal wit van kleur is. Deze vacht heeft een katoenachtige textuur en klit niet.
 • Ogen: De Cotons hebben grote, ronde ogen met een donkere, expressieve uitdrukking.
 • Oren: De oren van de Coton zijn hangend en hebben vaak een driehoekige vorm. Ze zijn bedekt met zijdeachtige haren.
 • Staart: De staart wordt meestal hoog gedragen en heeft een pluizige uitstraling.

Dit zijn enkele van de belangrijkste fysieke kenmerken van de Coton de Tuléar, waardoor ze een schattige en aantrekkelijke uitstraling hebben.

Hoe voer je een Coton De Tuléar?

Het voeren van een Coton de Tuléar vereist aandacht voor hun voedingsbehoeften. Hier zijn enkele specifieke richtlijnen:

 1. Dagelijkse hoeveelheid: Een volwassen Coton de Tuléar heeft over het algemeen ongeveer 30-50 gram voer per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig. Dit betekent dat een hond van bijvoorbeeld 5 kilogram ongeveer 150-250 gram voer per dag zou moeten krijgen.
 2. Kwaliteit van het voer: Kies hoogwaardig hondenvoer met ingrediënten van goede kwaliteit. Kijk naar de etiketten en vermijd voedingsmiddelen die veel vulstoffen of kunstmatige toevoegingen bevatten. Het is vaak beter om voer te selecteren dat specifiek is afgestemd op de leeftijd, grootte en activiteitsniveau van je Coton.
 3. Maaltijdschema: Verdeel de dagelijkse voeding over twee of drie maaltijden om overeten te voorkomen. Het is belangrijk om een consistent voedingsschema aan te houden, zodat je hond weet wanneer hij kan eten.
 4. Vers water: Zorg altijd voor vers, schoon water dat beschikbaar is voor je Coton. Hydratatie is essentieel voor hun gezondheid.
 5. Traktaties: Wees matig met traktaties. Overmatige traktaties kunnen leiden tot overgewicht. Als je traktaties geeft, kies dan gezonde opties en houd rekening met de extra calorieën die ze toevoegen aan het dagelijkse dieet van je hond.

Hoeveel moet een Coton De Tuléar puppy eten?

De voedingsbehoeften van een Coton de Tuléar-puppy variëren afhankelijk van hun leeftijd, grootte en activiteitsniveau. Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor het voeren van een Coton-puppy:

 1. Leeftijd en maaltijden: Jonge puppy's moeten vaker eten dan oudere pups. Vanaf de leeftijd van 2 tot 3 maanden kun je overwegen om 4 maaltijden per dag te geven. Op de leeftijd van 6 maanden kun je meestal overstappen naar 2 maaltijden per dag.
 2. Portiegrootte: Het is belangrijk om de portiegrootte aan te passen aan het gewicht en de leeftijd van de puppy. Over het algemeen heeft een Coton-puppy ongeveer 50-60 gram hoogwaardig puppyvoer per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig. Dus als je puppy bijvoorbeeld 2 kilogram weegt, zou hij ongeveer 100-120 gram voer per dag moeten krijgen.
 3. Kwaliteit van het voer: Investeer in kwalitatief hoogwaardig puppyvoer dat speciaal is samengesteld voor kleine rassen. Kijk naar de voedingsinformatie op de verpakking om ervoor te zorgen dat het voer voldoet aan de voedingsbehoeften van je puppy.
 4. Gewichtscontrole: Houd het gewicht van je Coton-puppy in de gaten en pas de portiegrootte aan als dat nodig is. Het is belangrijk om te voorkomen dat de puppy te snel aankomt, omdat dit problemen met de gezondheid en de groei kan veroorzaken.
 5. Water: Zorg ervoor dat je puppy altijd toegang heeft tot vers, schoon water.

Welke gezondheidstests moet de Coton De Tuléar ondergaan?

Coton de Tuléar-fokkers en eigenaren moeten overwegen om de volgende gezondheidstests uit te voeren om de algemene gezondheid van het ras te waarborgen:

 1. Oogonderzoek: Een jaarlijkse oftalmologische evaluatie door een erkende dierenarts-oftalmoloog om oogziekten, zoals progressieve retina-atrofie (PRA) en cataracten, uit te sluiten.
 2. Heupdysplasie: Een röntgenonderzoek om heupdysplasie te screenen, een genetische aandoening waarbij het heupgewricht niet goed in de kom past, wat pijn en mobiliteitsproblemen kan veroorzaken.
 3. Patella Luxatie: Een onderzoek om te controleren op patella luxatie, waarbij de knieschijf uit zijn normale positie kan schieten, wat kreupelheid kan veroorzaken.
 4. Cardiologisch onderzoek: Een hartonderzoek om hartaandoeningen zoals mitralisklepziekte te detecteren.
 5. Genetische tests: Overweeg genetische tests om dragers van genetische aandoeningen, zoals von Willebrand-ziekte (bloedstollingsstoornis), te identificeren en zorgvuldig te fokken om deze aandoeningen te verminderen.

Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen van de Coton De Tuléar?

De Coton de Tuléar is over het algemeen een gezond ras, maar zoals bij elk ras kunnen bepaalde gezondheidsproblemen voorkomen. De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Cotons de Tuléar zijn onder andere:

 1. Patella Luxatie: Dit is een aandoening waarbij de knieschijf soms uit zijn normale positie schiet, wat kreupelheid kan veroorzaken.
 2. Heupdysplasie: Een genetische aandoening waarbij het heupgewricht niet goed in de kom past, wat pijn en mobiliteitsproblemen kan veroorzaken.
 3. Oogproblemen: Cotons kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen zoals progressieve retina-atrofie (PRA) en cataracten, wat kan leiden tot verlies van het gezichtsvermogen.
 4. Tandheelkundige problemen: Kleine rassen zoals de Coton hebben vaak tandheelkundige problemen zoals tandplak en tandsteen, wat kan leiden tot tandverlies en tandvleesaandoeningen.
 5. Allergieën: Sommige Cotons kunnen last hebben van voedselallergieën of huidallergieën, wat jeuk en huidirritatie kan veroorzaken.
 6. Von Willebrand-ziekte: Een bloedstollingsstoornis die soms bij dit ras wordt aangetroffen.

Wat zijn de bewegingsbehoeften van een Coton De Tuléar?

De bewegingsbehoeften van een Coton de Tuléar zijn over het algemeen matig, maar ze hebben nog steeds dagelijkse lichaamsbeweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Hier zijn de details:

 1. Dagelijkse wandelingen: Een dagelijkse wandeling van ongeveer 20-30 minuten is vaak voldoende om aan hun bewegingsbehoeften te voldoen. Dit geeft hen de kans om hun energie kwijt te raken en de wereld te verkennen.
 2. Speelsessies: Ze houden van spelen, zowel binnen als buiten. Korte speelsessies, zoals fetch of verstoppertje, zijn geweldig om ze actief te houden.
 3. Mentaal stimulerende activiteiten: Cotons zijn slimme honden, dus zorg voor mentale stimulatie door puzzelspeelgoed, gehoorzaamheidstraining of speurspelletjes.
 4. Sociale interactie: Ze genieten van menselijk gezelschap, dus tijd doorbrengen met hun familie is belangrijk voor hun welzijn.

Wat zijn de voedingsbehoeften van de Coton De Tuléar?

De voedingsbehoeften van een Coton de Tuléar kunnen variëren afhankelijk van hun leeftijd, grootte, activiteitsniveau en gezondheidstoestand. Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor hun voeding:

 1. Hoogwaardig hondenvoer: Kies een hoogwaardig commercieel hondenvoer dat is afgestemd op de leeftijd, grootte en activiteit van je Coton. Lees de ingrediëntenlijst om ervoor te zorgen dat het voer gezonde eiwit- en vetbronnen bevat zonder overtollige vulstoffen of kunstmatige toevoegingen.
 2. Portiegrootte: De dagelijkse portiegrootte varieert afhankelijk van het gewicht van je Coton en de specificaties van het gekozen voer. Over het algemeen heeft een volwassen Coton de Tuléar ongeveer 30 tot 50 gram voer per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig.
 3. Maaltijdregime: Verdeel de dagelijkse hoeveelheid voer over twee of drie maaltijden om overeten te voorkomen en de spijsvertering te bevorderen.
 4. Vers water: Zorg ervoor dat je Coton altijd toegang heeft tot vers, schoon water.
 5. Gezonde snacks: Wees matig met traktaties en snacks. Overmatige traktaties kunnen leiden tot overgewicht. Als je beloningen geeft, kies dan voor gezonde opties en houd rekening met de extra calorieën.
 6. Dieet en specifieke behoeften: Als je Coton specifieke gezondheidsproblemen heeft, zoals allergieën of voedselintoleranties, overleg dan met een dierenarts om het juiste dieet aan te passen aan hun behoeften.

Hoeveel verhaart de Coton De Tuléar?

De Coton de Tuléar staat bekend als een ras met weinig tot geen verharing. Ze hebben een katoenachtige vacht die niet uitvalt zoals bij sommige andere rassen. Dit betekent echter niet dat ze volledig hypoallergeen zijn, maar ze produceren over het algemeen minder allergie-veroorzakend huidschilfers en haar dan veel andere hondenrassen.

Hoe vaak moet de vacht van de Coton De Tuléar verzorgd worden?

De vacht van een Coton de Tuléar moet idealiter dagelijks worden verzorgd. Dagelijkse verzorging helpt klitten en matten te voorkomen en houdt de vacht in goede conditie. Dit ras heeft een lange, zijdezachte vacht die snel kan klitten, vooral als hij niet regelmatig wordt geborsteld.

Hoeveel kwijlt de Coton De Tuléar?

De Coton de Tuléar is over het algemeen geen ras dat bekendstaat om overmatig kwijlen. Ze hebben meestal een droge mond en produceren niet veel speeksel in vergelijking met sommige andere rassen die vatbaarder zijn voor kwijlen.

Wat is de vachtsoort van de Coton De Tuléar?

De Coton de Tuléar heeft een lange, zijdezachte vacht met een katoenachtige textuur. Deze vacht is kenmerkend voor het ras en is meestal wit van kleur. Het is een niet-verharende vacht die klitvrij is als deze regelmatig wordt verzorgd en geborsteld.

Wat is de vachtlengte van de Coton De Tuléar?

De vachtlengte van de Coton de Tuléar is lang.

Wat zijn de sociale eigenschappen van de Coton De Tuléar?

De Coton de Tuléar staat bekend om zijn uitgesproken sociale eigenschappen. Dit ras is over het algemeen vriendelijk, aanhankelijk en sociaal van aard. Ze hechten zich sterk aan hun gezin en genieten van menselijk gezelschap. Enkele specifieke sociale eigenschappen van de Coton de Tuléar zijn onder andere:

 1. Aanhankelijkheid: Ze zijn vaak zeer aanhankelijk en genieten van nabijheid tot hun menselijke familieleden.
 2. Vriendelijkheid: Cotons zijn meestal vriendelijk tegenover vreemden en andere huisdieren, wat hen tot goede metgezellen maakt.
 3. Speelsheid: Dit ras houdt van spelen en interactie met hun gezin. Ze zijn vaak speels en enthousiast.
 4. Knuffelig: Ze zijn vaak dol op knuffelen en genegenheid en willen graag bij hun eigenaren zijn.
 5. Sociaal gedrag: Cotons hebben de neiging om goed overweg te kunnen met andere honden en kunnen goed gedijen in een huishouden met meerdere huisdieren.
 6. Waakzaamheid: Hoewel ze meestal vriendelijk zijn, kunnen ze ook waakzaam zijn en hun familie beschermen als dat nodig is.

Hoe gaat de Coton De Tuléar om met vreemden?

De Coton De Tuléar staat doorgaans bekend om zijn vriendelijke en sociale aard tegenover vreemden. Ze hebben meestal geen neiging tot agressie of vijandig gedrag tegenover onbekende mensen. In plaats daarvan zijn ze vaak nieuwsgierig en benaderen ze vreemden meestal met vriendelijkheid en nieuwsgierigheid. Ze kunnen graag nieuwe mensen ontmoeten en verwelkomen bezoekers vaak met enthousiasme.

Is de Coton De Tuléar speels?

Ja, de Coton De Tuléar staat bekend om zijn speelse karakter. Over het algemeen zijn Cotons vrolijke en speelse honden. Ze houden van interactie en speelsheid met hun gezin en genieten van spelletjes en activiteiten. Hun speelse aard maakt ze vaak tot geweldige metgezellen voor gezinnen en ze kunnen plezier hebben in allerlei speelsessies, zoals apporteren, verstoppertje spelen, en met speelgoed.

Zijn Coton De Tuléar honden beschermend?

Coton De Tuléar-honden hebben over het algemeen geen uitgesproken beschermend of waakzaam gedrag zoals sommige andere rassen, zoals herdershonden. Ze zijn meestal vriendelijk en sociaal, zowel tegenover bekende als onbekende mensen. Hoewel ze vaak alert zijn en kunnen reageren op ongebruikelijke geluiden, zijn ze meestal niet agressief of overdreven beschermend. Ze kunnen echter wel een zekere mate van waakzaamheid tonen en hun gezin verwittigen als er iets ongewoons gebeurt, maar dit gedrag wordt meestal niet als agressief beschouwd. Over het algemeen staan Cotons bekend om hun zachtaardige en vriendelijke karakter.

Wat is het aanpassingsvermogen van de Coton De Tuléar?

De Coton De Tuléar staat over het algemeen bekend om zijn goede aanpassingsvermogen. Ze zijn vaak flexibel en kunnen zich goed aanpassen aan verschillende levensstijlen en woonomstandigheden. Of je nu in een appartement in de stad woont of op het platteland, zolang ze voldoende aandacht en liefde krijgen, zullen ze meestal tevreden zijn. Bovendien kunnen ze goed overweg met verschillende gezinssamenstellingen, waaronder gezinnen met kinderen en ouderen.

Wat zijn de karaktertrekken van de Coton De Tuléar?

De Coton De Tuléar heeft enkele opvallende karaktertrekken:

 1. Vriendelijkheid: Ze zijn vaak vriendelijk en liefdevol van aard. Ze tonen genegenheid en genieten van interactie met hun gezin.
 2. Speelsheid: Cotons zijn over het algemeen speels en vinden het leuk om spelletjes te spelen en te ravotten.
 3. Intelligentie: Ze zijn slimme honden en kunnen snel leren. Dit maakt ze geschikt voor training en mentale stimulatie.
 4. Sociaal gedrag: Ze zijn sociaal en genieten van gezelschap, zowel van mensen als van andere huisdieren.
 5. Waakzaamheid: Hoewel ze geen agressieve waakhonden zijn, kunnen ze alert zijn en hun gezin waarschuwen voor ongebruikelijke geluiden of gebeurtenissen.
 6. Aanhankelijkheid: Ze hechten zich sterk aan hun eigenaren en vinden het prettig om in de buurt te zijn.
 7. Zachtaardigheid: Over het algemeen hebben Cotons een zachte en geduldige aard, wat hen tot goede metgezellen maakt voor gezinnen.

Kan een Coton De Tuléar gevaarlijk zijn?

Over het algemeen staat de Coton De Tuléar niet bekend als een gevaarlijk ras. Ze hebben meestal een vriendelijke en zachtaardige aard. Echter, het gedrag van een hond kan worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder socialisatie, opvoeding en de individuele persoonlijkheid van de hond. Elke hond, ongeacht het ras, kan potentiële gedragsproblemen vertonen als ze niet goed worden gesocialiseerd, getraind of als ze angstig of onzeker zijn.

Valt de Coton De Tuléar ooit aan?

Over het algemeen staat de Coton De Tuléar niet bekend om agressief gedrag. Ze hebben meestal een vriendelijke en zachtaardige aard.

Kan een Coton De Tuléar mensen doden?

In het algemeen staat de Coton De Tuléar niet bekend om gevaarlijk of agressief gedrag dat kan leiden tot dodelijke aanvallen op mensen. Ze hebben meestal een vriendelijke en zachtaardige aard. Het is echter belangrijk op te merken dat elke hond, ongeacht het ras, potentieel gevaarlijk kan zijn als ze niet goed gesocialiseerd, getraind of behandeld worden. Dodelijke aanvallen door honden zijn zeer zeldzaam en komen meestal voort uit ernstige gedragsproblemen en verwaarlozing.

Kan de Coton De Tuléar er goed tegen om alleen gelaten te worden?

Cotons de Tuléar staan erom bekend dat ze sterke banden met hun gezin vormen en genieten van menselijk gezelschap. Over het algemeen kunnen ze goed overweg met alleen gelaten worden, maar dit hangt af van de individuele hond en hoe goed ze zijn gesocialiseerd en getraind. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

 1. Socialisatie: Als een Coton van jongs af aan goed is gesocialiseerd met periodes van alleen zijn, kunnen ze meer tolerantie ontwikkelen voor alleen gelaten worden.
 2. Training: Goede training, inclusief het aanleren van positieve associaties met alleen zijn, kan helpen bij het verminderen van verlatingsangst en gedragsproblemen.
 3. Routine: Het is nuttig om een regelmatige routine te hebben voor de hond als je verwacht dat ze vaak alleen moeten blijven. Dit kan hen helpen te begrijpen wanneer ze alleen zullen zijn en wat ze kunnen verwachten.
 4. Speelgoed en verrijking: Het aanbieden van geschikt speelgoed en mentale stimulatie kan een hond helpen zichzelf te vermaken als ze alleen zijn.

Kan ik mijn Coton De Tuléar thuis laten?

Ja, je kunt je Coton De Tuléar thuis alleen laten als dat nodig is. Ze kunnen doorgaans goed omgaan met alleen zijn, maar er zijn enkele belangrijke overwegingen:

 1. Training: Zorg ervoor dat je Coton goed is getraind om alleen te zijn. Begin met korte periodes van afwezigheid en bouw deze geleidelijk op om hen te helpen zich comfortabel te voelen als ze alleen zijn.
 2. Verlatingsangst: Let op tekenen van verlatingsangst, zoals blaffen, janken, vernielzucht of onzindelijkheid. Als je hond tekenen van verlatingsangst vertoont, overweeg dan professionele hulp en training om dit gedrag te beheersen.
 3. Voorbereiding: Zorg ervoor dat je hond toegang heeft tot vers water en geschikt speelgoed om zichzelf te vermaken terwijl je weg bent.
 4. Routine: Probeer een regelmatige routine te behouden voor je hond, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten.
 5. Socialisatie: Goede socialisatie kan helpen bij het verminderen van angst als ze alleen zijn.

Kan de Coton De Tuléar 8 uur alleen gelaten worden?

In sommige gevallen kan een Coton De Tuléar gedurende 8 uur alleen worden gelaten, maar er zijn enkele belangrijke overwegingen:

 1. Training en socialisatie: Het is essentieel dat je Coton goed is getraind en gesocialiseerd om alleen te zijn gedurende langere periodes. Begin met kortere periodes van alleen zijn en bouw dit geleidelijk op om hen aan te passen aan langere afwezigheid.
 2. Leeftijd: De leeftijd van de hond is een factor. Puppies kunnen meestal niet zo lang alleen gelaten worden als volwassen honden vanwege hun behoeften aan voeding, zindelijkheidstraining en sociale interactie.
 3. Behoeften van de hond: Zorg ervoor dat je hond toegang heeft tot vers water en geschikt speelgoed om zichzelf te vermaken terwijl je weg bent.
 4. Uitlaatmogelijkheden: Als je 8 uur van huis bent, moet je overwegen om iemand in te schakelen om je hond uit te laten voor een toilet- en bewegingspauze halverwege de dag.
 5. Routine en aandacht: Probeer een regelmatige routine te behouden voor je hond, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten. Geef je hond voldoende aandacht en liefde als je thuis bent.

Hoe train je een Coton De Tuléar?

Het trainen van een Coton De Tuléar vereist geduld, consistentie en positieve versterking. Hier zijn enkele stappen en tips om een Coton te trainen:

 1. Basiscommando's: Begin met het aanleren van basiscommando's zoals "zit," "lig," "blijf," en "kom hier." Gebruik positieve versterking, zoals beloningen in de vorm van traktaties of lof, wanneer je hond correct reageert op een commando.
 2. Socialisatie: Socialiseer je Coton vanaf jonge leeftijd door hem bloot te stellen aan verschillende mensen, dieren en omgevingen. Dit helpt bij het ontwikkelen van een goed aangepast en zelfverzekerd gedrag.
 3. Zindelijkheidstraining: Leer je hond waar en wanneer hij zijn behoefte moet doen. Neem hem regelmatig mee naar buiten, vooral na het eten, drinken en spelen. Beloon hem elke keer dat hij buiten plast of poept.
 4. Gehoorzaamheidstraining: Blijf consequent en geduldig bij het trainen van gehoorzaamheid. Oefen regelmatig en beloon gewenst gedrag.
 5. Socialisatie met andere honden: Laat je hond kennismaken met andere honden om positieve sociale interacties te bevorderen. Dit kan helpen om ongewenst gedrag te voorkomen.
 6. Leibandtraining: Leer je Coton om netjes aan de lijn te lopen. Gebruik positieve versterking om hem aan te moedigen naast je te lopen zonder te trekken.
 7. Puppycursus: Overweeg om je Coton in te schrijven voor een puppycursus bij een professionele trainer. Dit kan helpen bij de socialisatie en gehoorzaamheidstraining.
 8. Geduld en consistentie: Wees geduldig en consequent in je training. Vermijd straf en negatieve bestraffing, omdat dit angst of agressie kan veroorzaken.
 9. Blijf actief: Cotons houden van beweging en mentale stimulatie. Zorg ervoor dat je voldoende speeltijd en oefening in de dagelijkse routine van je hond opneemt.
 10. Aandacht en liefde: Bied je Coton liefde en positieve aandacht. Een sterke band tussen jou en je hond zal de trainingsresultaten verbeteren.

Hoe vaak blaft een Coton De Tuléar?

De neiging van een Coton De Tuléar om te blaffen kan variëren van hond tot hond. Over het algemeen staan ze niet bekend als overdreven blaffende honden, maar er zijn enkele situaties waarin ze kunnen blaffen:

 1. Waarschuwen: Cotons kunnen blaffen om je te waarschuwen voor ongebruikelijke geluiden of gebeurtenissen, zoals de deurbel of vreemde geluiden buiten.
 2. Spelen: Tijdens speelsessies kunnen ze blaffen van opwinding.
 3. Aandacht vragen: Soms blaffen ze om aandacht te vragen als ze zich eenzaam of verveeld voelen.
 4. Angst of stress: Als ze zich ongemakkelijk of angstig voelen, kunnen ze blaffen als een manier om hun zorgen te uiten.
 5. Communicatie met andere honden: Ze kunnen blaffen om te communiceren met andere honden.
 6. Training en gehoorzaamheid: Als onderdeel van training kunnen ze worden aangemoedigd om op commando te blaffen of te stoppen met blaffen.

Wat is de behoefte aan mentale stimulatie van een Coton De Tuléar?

Cotons De Tuléar hebben over het algemeen een matige behoefte aan mentale stimulatie. Ze zijn slimme honden en genieten van uitdagingen, maar ze vereisen niet zo'n intense mentale stimulatie als sommige andere rassen. Hier zijn enkele manieren om aan de mentale behoeften van een Coton De Tuléar te voldoen:

 1. Puzzelspeelgoed: Geef ze interactief speelgoed of puzzelspeelgoed waarin traktaties verborgen kunnen worden. Dit stimuleert hun denkvermogen terwijl ze beloningen proberen te vinden.
 2. Gehoorzaamheidstraining: Blijf hun gehoorzaamheid trainen en leer nieuwe commando's aan. Ze vinden het vaak leuk om te leren en worden graag mentaal uitgedaagd.
 3. Verstop traktaties: Verstop traktaties of brokjes door het huis en moedig je Coton aan om ze te zoeken. Dit is een leuke mentale oefening.
 4. Nieuwe ervaringen: Neem ze mee op korte uitstapjes of wandelingen naar nieuwe plaatsen om hun nieuwsgierigheid te prikkelen.
 5. Socialisatie: Laat ze kennismaken met verschillende mensen, dieren en omgevingen om hun sociale vaardigheden te ontwikkelen en hun geest actief te houden.
 6. Routinewijzigingen: Variatie in hun dagelijkse routine kan hen helpen mentaal gestimuleerd te blijven. Probeer af en toe nieuwe activiteiten toe te voegen.

Wat zijn de rasstandaarden van de Coton De Tuléar?

De rasstandaarden voor de Coton De Tuléar zijn als volgt:

Hoogte:

 • Mannelijk: 25-32 centimeter aan de schoft (schouder).
 • Vrouwelijk: 23-30 centimeter aan de schoft (schouder).

Gewicht:

 • Mannelijk: Ongeveer 4,5 tot 6,8 kilogram.
 • Vrouwelijk: Ongeveer 3,6 tot 5,4 kilogram.

Vacht:

 • Lang, zijdezacht en dicht. De vacht is meestal wit, hoewel enkele lichte tinten van champagne of grijs toegestaan zijn op de oren.

Hoofd:

 • Het hoofd is enigszins rond met een duidelijke stop.
 • De ogen zijn groot, rond en donker.
 • De oren zijn driehoekig en hangend.

Lichaam:

 • Compact en licht gespierd met een rechte rug.
 • De staart wordt over de rug gedragen en gekruld, met de punt naar de heup.

Poten:

 • Rechte voorpoten met goed bot.
 • Achterpoten zijn parallel en gespierd.

Temperament:

 • Vriendelijk, aanhankelijk, en sociaal van aard.
 • Alert en waakzaam, maar niet agressief.

Dit zijn de belangrijkste rasstandaarden voor de Coton De Tuléar, zoals vastgesteld door erkende kennelclubs.

Wat is de algemene informatie over de Coton De Tuléar?

De Coton De Tuléar is een charmant klein hondenras met Franse oorsprong en staat bekend om zijn unieke eigenschappen:

Grootte:

 • Mannetje: 25-32 centimeter aan de schoft.
 • Vrouwtje: 23-30 centimeter aan de schoft.

Gewicht:

 • Mannetje: Ongeveer 4,5 tot 6,8 kilogram.
 • Vrouwtje: Ongeveer 3,6 tot 5,4 kilogram.

Vacht:

 • De Coton De Tuléar heeft een lange, zijdezachte vacht die meestal wit is. Enkele lichte tinten van champagne of grijs op de oren zijn toegestaan volgens de rasstandaard.

Levensverwachting:

 • De levensverwachting van een Coton De Tuléar ligt meestal tussen 14 en 16 jaar.

Temperament:

 • Ze staan ​​bekend om hun vriendelijke, aanhankelijke en sociale karakter.
 • Cotons zijn alert en waakzaam, maar over het algemeen niet agressief.

Geschiedenis:

 • Het ras is oorspronkelijk afkomstig uit Madagaskar en is vernoemd naar de Franse havenstad Tuléar.
 • Ze waren ooit gezelschapshonden voor de aristocratie in Madagaskar.

Kenmerken:

 • De naam "Coton De Tuléar" verwijst naar hun katoenachtige vacht.
 • Ze hebben een schattig, rond hoofd met grote, donkere ogen en hangende driehoekige oren.

Gezondheid:

 • Over het algemeen zijn Cotons over het algemeen gezonde honden, maar ze kunnen gevoelig zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, zoals heupdysplasie en oogproblemen.

Waar kun je een Coton De Tuléar kopen of adopteren?

Je kunt een Coton De Tuléar kopen of adopteren bij verschillende bronnen. Hier zijn enkele opties:

Fokkers:

 • Zoek naar erkende en ethische fokkers van Coton De Tuléars. Controleer of ze voldoen aan de gezondheids- en welzijnsnormen voor de honden.

Dierenasielen en reddingsorganisaties:

 • Overweeg om een Coton De Tuléar te adopteren uit een dierenasiel of bij een reddingsorganisatie. Er zijn speciale rasreddingsgroepen die zich richten op Cotons.

Online advertenties:

 • Wees voorzichtig bij het kopen van een hond via online advertenties. Zorg ervoor dat je de betrouwbaarheid van de verkoper of fokker grondig onderzoekt voordat je een beslissing neemt.

Hondenshows en evenementen:

 • Je kunt ook fokkers ontmoeten en informatie verzamelen over Cotons op hondenshows en evenementen die aan het ras zijn gewijd.

Welke reddingsclubs is er voor de Coton De Tuléar?

Er zijn verschillende reddingsclubs en organisaties die zich richten op het redden en herplaatsen van de Coton De Tuléar. Hier zijn enkele van hen:

 • Coton De Tuléar Club of America Rescue:
  • Deze Amerikaanse organisatie is toegewijd aan het redden en herplaatsen van Cotons in de Verenigde Staten. Ze hebben een adoptieprogramma voor Cotons die behoefte hebben aan nieuwe gezinnen.
 • Coton De Tuléar Rescue and Rehoming UK:
  • Deze facebook-groep richt zich op het redden en herplaatsen van Cotons De Tuléar in het Verenigd Koninkrijk en biedt adoptiemogelijkheden voor dit ras.

Wat is de geschiedenis van de Coton De Tuléar?

De geschiedenis van de Coton De Tuléar gaat terug tot het eiland Madagaskar en heeft een intrigerende achtergrond:

 • Dit ras heeft zijn oorsprong op het eiland Madagaskar, gelegen voor de oostkust van Afrika.
 • Cotons werden oorspronkelijk gefokt als gezelschapshonden voor de Franse kolonisten en aristocratie die zich op Madagaskar vestigden.
 • De naam "Coton De Tuléar" verwijst naar hun katoenachtige vacht en naar de stad Tuléar, een belangrijke havenstad op Madagaskar.
 • De honden waren populair bij de adel en werden beschouwd als kostbare metgezellen vanwege hun charmante uiterlijk en vriendelijke aard.
 • Door hun geschiedenis als gezelschapshonden hebben Cotons De Tuléar een sterke band met mensen ontwikkeld en staan ze bekend om hun aanhankelijke en sociale karakter.
 • In de loop van de tijd zijn ze vanuit Madagaskar naar verschillende delen van de wereld geëxporteerd, wat heeft bijgedragen aan de verspreiding en populariteit van het ras buiten Madagaskar.

De Coton De Tuléar heeft dus een rijke geschiedenis als gezelschapshond en wordt vandaag de dag gewaardeerd om zijn lieve persoonlijkheid en aantrekkelijke uiterlijk.

Wat zijn de gemiddelde onderhoudskosten voor een Coton De Tuléar?

De gemiddelde onderhoudskosten voor een Coton De Tuléar kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals locatie en individuele behoeften van de hond, maar hier is een geschatte breakdown van de jaarlijkse kosten:

 1. Voeding: De jaarlijkse kosten voor hoogwaardig hondenvoer kunnen variëren, maar reken op ongeveer €400 tot €700 per jaar, afhankelijk van het merk en de grootte van je hond.
 2. Dierenartszorg: Dit omvat jaarlijkse controles, vaccinaties en preventieve medicatie voor vlooien, teken en wormen. Verwacht ongeveer €150 tot €300 per jaar.
 3. Grooming: Vanwege hun lange vacht vereist de Coton regelmatige verzorging. De kosten variëren, maar gemiddeld kun je rekenen op ongeveer €300 tot €500 per jaar voor professionele trimbeurten en verzorgingsproducten.
 4. Training en socialisatie: Dit kan variëren afhankelijk van of je ervoor kiest om een hondentrainer in te schakelen of cursussen te volgen. Reken op ongeveer €100 tot €300 per jaar.
 5. Accessoires en speelgoed: Kosten voor hondenspeelgoed, riemen, halsbanden, enzovoort, kunnen variëren, maar gemiddeld kun je rekenen op ongeveer €100 tot €200 per jaar.
 6. Verzekering: Optionele hondenverzekering kan ongeveer €150 tot €400 per jaar kosten, afhankelijk van het dekkingsniveau.
 7. Overige kosten: Onvoorziene medische kosten, reiskosten voor dierenartsbezoeken en andere incidentele uitgaven kunnen ook een rol spelen.

Al met al zou je kunnen verwachten dat de totale jaarlijkse onderhoudskosten voor een Coton De Tuléar ergens tussen de €1.200 en €2.200 liggen.

Hoe kies je een goede naam voor je Coton De Tuléar?

Het kiezen van een goede naam voor je Coton De Tuléar is een leuke en belangrijke beslissing. Hier zijn enkele tips om je te helpen een geschikte naam te kiezen:

 1. Karakter en persoonlijkheid: Kijk naar het karakter en de persoonlijkheid van je hond. Is hij levendig, speels, aanhankelijk of juist wat rustiger? De naam moet passen bij zijn unieke eigenschappen.
 2. Uiterlijk: Overweeg het uiterlijk van je Coton. Zijn vacht, kleur, en grootte kunnen je inspiratie bieden voor een naam. Bijvoorbeeld, als je hond een opvallende witte vacht heeft, kun je denken aan namen zoals "Snowy" of "Bianco."
 3. Betekenis: Kies een naam met een speciale betekenis of een verwijzing naar iets dat voor jou belangrijk is. Het kan een persoonlijke connectie creëren met je hond.
 4. Kort en eenvoudig: Korte namen zijn vaak gemakkelijker voor zowel jou als je hond om te onthouden en te gebruiken in training. Vermijd namen die te complex of verwarrend zijn.
 5. Uniek: Overweeg om een unieke naam te kiezen om verwarring te voorkomen met andere honden in de buurt of op de hondenschool.
 6. Vermijd verwarrende klanken: Kies een naam die niet te veel lijkt op veelvoorkomende commando's zoals "zit," "lig," of "kom." Dit kan de training vergemakkelijken.
 7. Probeer de naam uit: Voordat je definitief beslist, roep de naam een paar keer om te zien hoe het klinkt en voelt als je het uitspreekt.
 8. Categorieën: Je kunt ook overwegen om namen te baseren op categorieën zoals voedsel (bijv. "Cookie"), beroemdheden, literatuur, of favoriete plaatsen.
 9. Familiebeslissing: Betrek je familie of huisgenoten bij het kiezen van een naam. Het kan een leuke manier zijn om iedereen bij de beslissing te betrekken.
 10. Tijd nemen: Neem de tijd om een naam te kiezen. Het kan een paar dagen of zelfs weken duren voordat je de perfecte naam vindt die past bij je nieuwe metgezel.

Wat zijn de verschillende soorten Coton De Tuléar?

Er is eigenlijk maar één erkend type Coton De Tuléar, dat is de standaardversie van het ras. De Coton De Tuléar heeft een specifieke rasstandaard, zoals vastgesteld door erkende kennelclubs zoals de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en de American Kennel Club (AKC). Deze rasstandaard beschrijft het uiterlijk en de kenmerken van het ras, inclusief criteria zoals grootte, gewicht, vachttype en temperament.

Hoewel de Coton De Tuléar als ras over het algemeen een uniform uiterlijk heeft, kunnen individuele honden natuurlijk variaties vertonen in bijvoorbeeld vachtkleur, vachttextuur en persoonlijkheid. Dit is echter niet hetzelfde als het hebben van verschillende "soorten" binnen het ras. Het is belangrijk om te zoeken naar een Coton De Tuléar die voldoet aan de erkende rasstandaard als je van plan bent deel te nemen aan hondenshows of als je de specifieke eigenschappen van het ras waardeert.

Welke hondenrassen lijken op de Coton De Tuléar?

Hondenrassen die qua uiterlijk of eigenschappen op de Coton De Tuléar lijken, kunnen onder andere zijn:

 1. Bichon Frisé: Deze kleine honden hebben vergelijkbare kenmerken, zoals een witte, pluizige vacht en een vriendelijk karakter. Ze zijn ook speels en aanhankelijk.
 2. Maltezer: Maltezers hebben ook een lange, zijdezachte witte vacht en delen een vergelijkbaar formaat met Cotons. Ze zijn eveneens bekend om hun vriendelijke aard.
 3. Havanezer: Havanezers hebben een vergelijkbaar formaat en karakter als de Coton. Ze hebben een zachte vacht en staan bekend om hun aanhankelijkheid.
 4. Bolognezer: Dit ras heeft witte vacht en een vergelijkbare grootte als de Coton De Tuléar. Ze zijn ook vriendelijke metgezellen.

Over de Auteur

sanne-dekker
Sanne Dekker
Hondentrainer

Sanne is geboren en getogen in Breda, en heeft altijd al een grote liefde gehad voor honden. Haar ouders, die inmiddels met pensioen zijn, hebben beiden als dierenarts gewerkt toen ze opgroeide, wat haar interesse in dierverzorging al vroeg heeft aangewakkerd.

Ook Interessant