griffon-korthals-hondenras-verzorging-gezin-sociaal-leven-fysieke-kenmerken-dieet-informatie

Griffon Korthals Hondenras Verzorging, Karakter, Raskenmerken en Dieet informatie

naomi-de-jong
Geschreven door Naomi de Jong | Dierenartsassistent
FACT CHECKED door Lieke Smit
Laatste update: 1 juni 2023

De Griffon Korthals is een ras dat genegenheid voor mensen koestert en goed is in samenwerken. Ze gedijen zowel op het veld als in het water, presteren goed in gehoorzaamheid en shows, en hebben een scherp reukvermogen waardoor ze uitblinken in speuren. Naast Griffon Korthals worden ze ook wel aangeduid als WHPG, WPG, Korthals Griffon, Griffon en Griff. De term "griffon" wordt vaak gebruikt om een leeuwachtig uiterlijk te beschrijven, wat ook van toepassing is op andere rassen zoals de Brusselse Griffon en de Petit Basset Griffon Vendéen. Deze rassen hebben gemeenschappelijke kenmerken zoals snorren, wenkbrauwen en baarden, waardoor ze op leeuwen lijken. De Griffon is een veelzijdige jachthond die geschikt is voor het jagen op fazanten, patrijzen, korhoenders en eenden, waarbij hij uitblinkt in sluipen en besluipen.

Dit ras heeft ook een speelse kant en geniet van behendigheidstraining. De uitgaande persoonlijkheid van de Griffon maakt hem tot een geweldig gezinshuisdier dat goed overweg kan met kinderen. Ze dienen ook als betrouwbare jachtpartners.

De Griffon Korthals bereikt een schofthoogte van 51 tot 61 cm, en zowel reuen als teven wegen tussen de 23 en 30 kg. Een vrouwelijke Griffon Korthals kunnen jaarlijks 6 tot 9 pups per nest krijgen, en hun levensverwachting varieert meestal tussen 10 en 12 jaar.

Wat zijn de raskenmerken en eigenschappen van de Griffon Korthals?

De Griffon Korthals, ook wel bekend als de Griffon, is een hondenras dat graag in de nabijheid van mensen vertoeft en een uitstekende keuze is voor mensen die een actief buitenleven leiden. Ze zijn energiek en hebben voldoende lichamelijke activiteit en mentale stimulatie nodig om hun geest bezig te houden. Ze worden gewaardeerd om hun trouw en toegewijde aard, en zijn vaak goede metgezellen en familiehonden. Ze hebben doorgaans een vriendelijke en zachte houding tegenover kinderen. De term "pointer" in hun naam verwijst naar hun natuurlijke instinct om hun prooi aan te wijzen door te stoppen en hun snuit naar het doelwit te richten. Dit wijst de jager in de juiste richting van het wild en helpt hen dichterbij te komen voor een schot. De Griffon is door selectieve fok ontwikkeld om dit sterk ontwikkelde wijzende en achterwaartse instinct te behouden.

Het is belangrijk dat eigenaren vanaf de puppytijd duidelijke gedragsgrenzen stellen. Gehoorzaamheid en socialisatie zijn essentieel, en de training moet consequent en gedisciplineerd zijn. Zonder begeleiding kunnen ze snel ongewenst gedrag ontwikkelen. Als ze zich vervelen, kunnen ze alternatieve manieren vinden om hun tijd door te brengen, wat niet altijd in lijn hoeft te zijn met de voorkeuren van de eigenaar. Vanwege hun hoge intelligentie is het van belang om hun geest net zo actief te houden als hun lichaam.

Hoe gaat de Griffon Korthals om met het gezin?

De Griffon Korthals is een hond die graag bij mensen is en is daarom een goede keuze voor mensen die graag buiten zijn. Ze hebben veel energie en hebben veel beweging en mentale stimulatie nodig om hun geest actief te houden. Ze staan bekend als trouwe, aanhankelijke metgezellen en familiehonden die meestal tolerant en zacht zijn tegenover kinderen.

Deze vriendelijke pups schieten over het algemeen goed op met andere honden en katten als ze daarmee opgroeien. Andere kleine dieren kunnen beter uit de buurt blijven van Korthals Griffons, want Pointers herkennen ze onmiddellijk. Griffons doen wat ze doen: rechtstreeks naar dieren wijzen en elke eekhoorn, konijn, eend of ander dier in het wild of in je tuin apporteren.

Grifon Korthals honden zijn fenomenale huisdieren voor natuurliefhebbende gezinnen die graag veel tijd buiten doorbrengen. Zolang je het leuk vindt om met je wijzende hond rond te rennen en te spelen, zal hij graag met je spelen, knuffelen en daarna slapen.

Hoe gaat de Griffon Korthals om met andere honden?

Griffon Korthals honden gaan goed om met andere honden en zelfs katten als ze goed zijn gesocialiseerd of ermee zijn opgegroeid. Maar ze zullen waarschijnlijk elke andere kat achtervolgen. Elk ander dier is prima, maar zoals bij elke introductie van huisdieren, ga langzaam en in een gecontroleerde omgeving te werk om ervoor te zorgen dat ze elkaar leuk vinden. Zonder socialisatie zou je WPG agressief kunnen reageren als hij vreemde honden ontmoet.

Als je een huishouden hebt met meerdere huisdieren, moet je ervoor zorgen dat alle dieren goed met elkaar kunnen opschieten voordat je de Korthals kiest. Zolang de WPG als pup is gesocialiseerd, kan hij met de meeste andere huisdieren overweg. We zeggen de meeste, omdat het favoriete tijdverdrijf van de Griff de jacht op eenden, fazanten en andere wilde vogels is. Als je vogels in huis of op het erf hebt, of het nu eenden, kippen, papegaaien, enz. zijn, zullen je gevleugelde huisdieren het moeilijk hebben om zich te ontspannen met een ruwharige spitshond in de buurt.

Hoe gedraagt de Griffon Korthals zich met oudere mensen?

De Griffon KorthalsGriffon Korthals doen het goed met oudere mensen; hun energieniveau kan echter overweldigend zijn. Korthals Griffons hebben minstens 60 tot 90 minuten stevige lichaamsbeweging per dag nodig. Griffons brengen ook het grootste deel van hun dag buiten door, en opgesloten zijn in een flat kan leiden tot destructief gedrag omdat ze zich vervelen. Senioren die een grote tuin hebben, kunnen een ruwharige Griffon aanschaffen en een hondenuitlaatservice inhuren voor de lange dagelijkse wandelingen.

Hoe gedraagt de Griffon Korthals zich met kinderen?

De Griffon Korthals is een geweldige metgezel voor oudere kinderen die zijn grootte en energie aankunnen. Hij kan echter overweldigend zijn voor jongere kinderen die tijdens het spelen gemakkelijk omgestoten kunnen worden.

Ouders moeten altijd toezicht houden op honden in de buurt van kleine kinderen. Zo kan de hond je kinderen leren kennen en leren dat ze oké zijn. Het is ook nuttig als je kinderen heeft wanneer je een jonge Korthals Griffon krijgt, zodat de hond kan opgroeien met kinderen.

Hoe vroeger je je Griffon socialiseert met kinderen, hoe beter hij later met kinderen zal omgaan. Je kunt een ruwharige Griffon nemen als je nog geen kinderen hebt, maar zorg ervoor dat je hem leert hoe hij zich moet gedragen rond kleinere kinderen en baby's. Evenzo moeten ouders hun kinderen van jongs af aan leren hoe zij respectvol met honden moeten omgaan.

Hoe gedragen Griffon Korthals honden zich bij buren of gasten?

Hoewel ze erg knuffelig en aanhankelijk zijn, tonen Griffon Korthalss dit niet bij vreemden. Ze zijn wantrouwig tegenover mensen die ze niet kennen en het kan even duren voor ze vrienden worden met onbekende mensen. Je WPG zal echter snel buren en frequente gasten accepteren als deel van de familie, ook al is hij in het begin terughoudend. Als de buren en gasten bekende gezichten worden, kan je Draadharige Pointer bevriend raken met hen en hen zelfs verwelkomen als ze aankomen.

Wat zijn de fysieke kenmerken van de Griffon Korthals?

De Griffon Korthals is een middelgroot hondenras met een gespierde en stevige lichaamsbouw. Ze hebben een ruwharige vacht die bestaat uit stug haar met een dichte ondervacht. De schofthoogte varieert doorgaans tussen de 51 en 61 cm en het gewicht ligt tussen de 23 en 30 kg. Hun hoofd heeft een vierkante vorm met een brede schedel en een duidelijke stop. De ogen zijn groot en expressief, vaak in amberkleur of donkerbruin. De neus is meestal donker van kleur.

De oren van de Griffon Korthals zijn hoog aangezet en hangen dicht tegen de wangen aan. Ze hebben een robuuste en sterke nek die uitmondt in een goed ontwikkelde schouderpartij. Hun lichaam is compact en gespierd, met een diepe borst en een rechte rug. De staart is meestal hoog aangezet en wordt in een opgewekte boog gedragen, en kan vaak "geknipt" zijn voor functionele doeleinden.

De voor- en achterpoten zijn goed gespierd en staan recht onder het lichaam, wat bijdraagt aan hun atletische en behendige bewegingen. De voeten van de Griffon zijn compact en rond met stevige voetzolen. Over het algemeen vertoont de Griffon Korthals een evenwichtige en harmonieuze lichaamsbouw die geschikt is voor hun rol als veelzijdige jachthonden.

Hoe voer je een Griffon Korthals?

De volwassen grootte van je Griffon Korthals bepaalt zijn voedingsbehoeften in alle levensfasen. Laat je daarom bij de voeding van je Griffon Korthals leiden door de specifieke voedings- en spijsverteringsbehoeften van een middelgroot ras in zijn verschillende levensfasen. De meeste fabrikanten van hondenvoer hebben rasspecifieke formules voor kleine, middelgrote, grote, reuzen- en zelfs speelgoedrassen.

Het is altijd goed om de voedingsbehoeften van je hond te bespreken met je dierenarts, zodat je voorbereid bent op ouderdomsproblemen als je hond groeit. Een dierenarts kan je adviseren over diëten, portiegroottes, maaltijdfrequentie en eventuele voedingsproblemen om je hond te helpen een lang leven in optimale gezondheid te leiden. Schoon, vers water dient altijd beschikbaar te zijn en enkele van de belangrijkste voedingsstoffen staan hieronder vermeld:

 • Eiwit
 • Vetzuren
 • Koolhydraten
 • Mineralen
 • Vitaminen

Vermijd het voeren van je Korthals vanaf de tafel; dit maakt ze alleen maar zwaarder. Volg in plaats daarvan het onderstaande advies om de optimale gezondheid van je hond te waarborgen.

Hoewel de Korthals Griffon middelgroot is, is het een beweeglijk, atletisch ras dat voeding nodig heeft met dierlijke eiwitten en koolhydraten voor energie, vitaminen en mineralen voor de spijsvertering en het immuunsysteem, en omega-vetzuren voor een goede vacht en huid. Een hond van dit formaat, activiteitsniveau en gedrag gedijt het best op hoogwaardig droogvoer, omdat dit soort voer evenwichtige verhoudingen van de bovengenoemde ingrediënten bevat.

De dagelijkse hoeveelheid voer voor je Griffon Korthals hangt echter af van zijn leeftijd, gezondheid, stofwisseling, activiteitsniveau en het merk en de samenstelling van het voer dat hij eet. Geef je Griffon Korthals voer voor een middelgroot ras met recepten voor pups, volwassenen en senioren, of zoek een merk dat voor alle levensfasen is ontworpen.

De dagelijkse voeding van de Griffon Korthals moet worden verdeeld over 2 tot 3 maaltijden per dag. Het voeren van Korthals Griffons met meerdere maaltijden in plaats van één maaltijd per dag kan levensbedreigende winderigheid voorkomen. Er moet echter altijd vers drinkwater beschikbaar zijn voor je hond. Raadpleeg bij twijfel je dierenarts.

Hoeveel moet een Griffon Korthals puppy eten?

De Griffon Korthals is een middelgroot ras waarvan de pups hoogwaardig puppyvoer nodig hebben dat ontwikkeld is voor een middelgrote hond als de Griffon Korthals. Het is belangrijk de pups niet al het voedsel in één keer te geven, maar het over de dag te spreiden. Wanneer Korthals-pups drie maanden oud zijn, kunnen eigenaren ze drie maaltijden per dag geven totdat ze zes maanden oud zijn en de voedselinname verminderen tot twee maaltijden per dag. Er mag alleen hoogwaardig puppyvoer van merkfabrikanten worden gebruikt. Hieronder volgt een gids voor het voeden van puppies.

 • Griffon Korthals-pups hebben een langzame, aanhoudende groei nodig om orthopedische problemen zoals heupdysplasie te voorkomen. Voed ze op met een dieet dat geschikt is voor middelgrote pups. Het dieet dat je kiest mag niet te veel eiwitten, vet en calorieën bevatten.
 • Draadharige pointing honden moeten volgens een schema worden gevoerd, met maaltijden verspreid over twee of drie keer per dag. Het is beter de pup te laten wennen aan eten op bepaalde tijdstippen dan het eten de hele dag te laten staan.
 • Draadharige pointinghonden met aandoeningen als hypoglykemie of hypoglykemie vormen een uitzondering, omdat zij de hele dag door stukjes voedsel moeten knabbelen.
 • Geef je puppy nooit eten van tafel. Dit moedigt het bedelen alleen maar aan. Iedereen in het gezin moet zich aan deze regel houden.

Welke gezondheidstests moet een Griffon Korthals ondergaan?

De Griffon Korthals kan getroffen worden door verschillende genetische gezondheidsproblemen. Niet al deze ziekten zijn aantoonbaar bij een opgroeiende pup. Het kan moeilijk te voorspellen zijn of een dier vrij van deze ziekten zal zijn. Daarom moet je een gerenommeerde fokker vinden die zich toelegt op het fokken van zo gezond mogelijke dieren.

De Griffon Korthals Society of America, de moederorganisatie van de American Kennel Club voor het ras in de Verenigde Staten, neemt deel aan het programma van het Canine Health Information Center (CHIC). Fokkers moeten ermee instemmen dat alle testresultaten, positief of negatief, in de CHIC-databank worden gepubliceerd. Je kunt op de CHIC-website nagaan of de honden van een fokker deze certificaten hebben.

Koop geen puppy van een fokker die je geen onafhankelijk certificaat kan geven dat de ouders (en grootouders, enz.) van de hond zijn onderzocht op genetische afwijkingen en gezond zijn bevonden voor de fok. Het onderzoek van de hond door de dierenarts is geen vervanging voor een genetische gezondheidstest.

Voor potentiële kopers van Griffon Korthals puppy's is de CHIC-certificering een goede indicator dat de fokker verantwoordelijk is in zijn selectiecriteria om een goede gezondheid te garanderen. De onderstaande rasspecifieke lijst bevat de basisaanbevelingen voor gezondheidsonderzoeken. Het is niet allesomvattend. Er kunnen andere gezondheidstests zijn die geschikt zijn voor dit ras. Bovendien kunnen er andere gezondheidsproblemen zijn waarvoor geen universeel aanvaard onderzoeksprotocol bestaat.

De Griffon Korthals Society of America beveelt onderstaande gezondheidsonderzoeken aan.

 • Oogonderzoek door een erkend ACVO oogarts - na de leeftijd van 12 maanden
  Resultaten geregistreerd bij OFA.
 • Dysplasie van de elleboog (een van de volgende)
  OFA beoordeling
  OVC beoordeling
 • Heupdysplasie (een van de volgende)
  OFA beoordeling
  OVC beoordeling
  PennHIP beoordeling
 • Autoimmune thyroiditis
  OFA beoordeling door een erkend laboratorium

Aanvullende algemene gezondheidscontrole, inclusief hart, vaccinaties, bewegingsapparaat, gebit, vlooien en wormen.

Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Griffon Korthals?

Alle honden kunnen genetische gezondheidsproblemen ontwikkelen, net zoals alle mensen een bepaalde ziekte kunnen erven. Bij de draadhals Griffon zijn er enkele gezondheidsproblemen die een probleem kunnen vormen. Zelfs gezonde korthals Griffons moeten echter regelmatig door de dierenarts worden gecontroleerd. Eigenaren moeten ervoor zorgen dat de volgende lijst van gezondheidstoestanden gedurende het hele leven van de hond wordt gecontroleerd.

 • Heupdysplasie is een misvorming die ontstaat wanneer ruwharige Griffon-pups opgroeien. Het wordt veroorzaakt door losse gewrichten die verhinderen dat het kogelgedeelte van een bot soepel in de kom van het andere gewrichtsbeen glijdt. In plaats daarvan knarst en schuurt het in het gewricht, wat pijnlijke slijtage veroorzaakt naarmate de hals veroudert.
 • Elleboogdysplasie is wanneer de groei van de elleboog verstoord is. Dit kan leiden tot een aandoening die elleboogdysplasie heet. Deze aandoening is meestal erfelijk, maar ook andere factoren zoals voeding en lichaamsbeweging spelen een rol bij het ontstaan ervan. Bij de meeste honden verschijnen de symptomen vóór het eerste levensjaar, maar bij sommige pas na enkele jaren.
 • Staar: Deze aandoening tast de lens van het oog aan en maakt deze troebel. Chirurgie is de beste optie voor de behandeling van ernstige staar.
 • Gastric Dilatation Volvulus (GDV) of Gastric Torsion - vaak "bloat" genoemd - is een levensbedreigende aandoening die optreedt wanneer de maag van een hond zich vult met gas en verdraait. Om je puppy te beschermen tegen GDV, moet je hem de hele dag door kleinere maaltijden geven en een uur voor en na de maaltijd wachten voordat je gaat bewegen.
 • Hypothyreoïdie: Dit is een tekort aan schildklierhormonen. Tekenen van deze aandoening zijn onder meer een droge huid en vacht, haaruitval, vatbaarheid voor andere huidaandoeningen, gewichtstoename, angst, agressiviteit of andere gedragsveranderingen. Je dierenarts kan jaarlijks een bloedonderzoek doen om dit vast te stellen. De behandeling bestaat uit het geven van vervangende hormonen in de vorm van een pil.
 • Ectropion: Een onderooglid dat zo ver van het oog afhangt dat het weefsel van het binnenste ooglid blootligt, waardoor het kwetsbaar is voor letsel en irritatie.
 • Entropion: Bij entropion rolt het ooglid naar binnen, waardoor de wimpers tegen het hoornvlies (oppervlak van de oogbol) schuren.
 • Otitis externa: Een infectie van de externe gehoorgang (uitwendige oorontsteking) wordt otitis externa genoemd en is een van de meest voorkomende soorten infectie bij honden.
 • Progressieve retinale atrofie: ook wel PRA genoemd, is een erfelijke progressieve ziekte van het netvlies die leidt tot blindheid bij aangetaste honden.

Je kunt het risico op ernstige gezondheidsproblemen met een Draadharige Griffon minimaliseren door een Korthals te kopen bij een gerenommeerde fokker die verantwoord fokt en screent op veel voorkomende ziekten en aandoeningen.

Wat zijn de bewegingsbehoeften van een Griffon Korthals?

Draadharige pointing honden hebben aanzienlijke bewegingsvereisten. Zelfs een gewone wandeling om het blok voor een uur of twee is niet voldoende. In plaats daarvan heeft de Korthals Griffon dagelijks minstens 60 tot 90 minuten intensieve lichaamsbeweging nodig. Vanwege hun intelligentie is het ook belangrijk om hun activiteiten gevarieerd te houden om hun interesse te behouden.

Ze gedijen goed in gezinnen die van buitenactiviteiten houden. Dit ras houdt van spelen en brengt veel tijd buiten door om hun energie kwijt te kunnen, of het nu gaat om het achter ballen aan jagen in de tuin of het maken van wandelingen met hun baasjes. Toch moet je voorzichtig zijn met jonge Korthals Griffons.

Tijdens de belangrijkste groeifase moet er niet te veel lichamelijke inspanning worden verwacht, om te voorkomen dat ze op latere leeftijd gewrichts- en heupproblemen ontwikkelen. Het spelen met hen moet zacht zijn, wat betekent dat je puppy niet te veel moet laten rennen of overbelasten in naam van training. Maar naarmate je hond volwassen wordt, kun je er zeker van zijn dat je een geschikte joggingpartner hebt.

Wat zijn de voedingsbehoeften van Griffon Korthals?

De voedingsbehoeften van een Griffon Korthals omvatten een hoog aandeel aan specifieke voedingsstoffen. De essentiële voedingsstoffen voor de corticale hals zijn hieronder opgesomd.

 • Eiwit: Draadharige pointing honden hebben natuurlijke dierlijke eiwitten nodig, die waardevolle aminozuren bevatten die essentieel zijn voor de gezondheid van de Korthals Griffon. Even belangrijk is het feit dat eiwit magere spieren opbouwt en energie levert.
 • Vet: Dierlijke eiwitten leveren voldoende vet, een extra bron van energie die de stofwisseling van de Griffon Korthals stimuleert. Er is echter een dunne lijn tussen genoeg en te veel. Te veel vet in de dagelijkse voeding van de hond kan leiden tot gewichtstoename en uiteindelijk tot zwaarlijvigheid. Het belangrijkste is dat volwassen en oudere WPG's minder vet nodig hebben dan puppy's.
 • Koolhydraten: Hoewel koolhydraten geen essentiële voedingsstoffen zijn, zijn het belangrijke energiebronnen. Wanneer de Griffon Korthals voldoende koolhydraten binnenkrijgt, levert dit energie en bevordert het de eiwitopname door het lichaam om magere spieren op te bouwen. Merk echter op dat te veel koolhydraten kunnen leiden tot overgewicht.
 • DHA: DHA is een van de bestanddelen van omega-3 vetzuren. Het bevordert een goede oog- en hersenontwikkeling bij Griffon Korthals-pups, en DHA bevordert de cognitieve ontwikkeling bij pups en vertraagt de cognitieve achteruitgang bij oudere honden. Bovendien komen omega-vetzuren ten goede aan ouder wordende Korthals Griffons door de behandeling van chronische nieraandoeningen en artritis bij honden. Omega-3 oliën verbeteren de gezondheid van de vacht van de Griffon.
 • Micronutriënten: Taurine is een micronutriënt dat de gezondheid van het hart ondersteunt, en andere waardevolle micronutriënten ter bevordering van sterke gewrichten bij Griffon Korthals honden zijn chondroïtine en glucosamine.
 • Mineralen: Nuttige mineralen voor de groei van een Draadharige Griffon zijn onder andere een gezonde balans van fosfor en calcium. Pre- en probiotica en gechelateerde mineralen zorgen voor extra gezondheid in de voeding van Korthals Griffon.

Hoeveel verhaart een Griffon Korthals?

De weinig verharende, hypoallergene vacht van de Griffon Korthals maakt dit ras tot een ideale keuze voor eigenaars met allergieën. Ondanks hun mooie dubbele vacht is de verzorging niet al te veeleisend. Griffons verharen het hele jaar door een kleine hoeveelheid haar, waarbij ze in de lente en de herfst hun ondervacht licht uitblazen.

Hoe vaak moet de vacht van een Griffon Korthals verzorgt worden?

De vacht van de Griffon Korthals vereist regelmatige verzorging om klitten te voorkomen en een gezonde vachtconditie te behouden. Over het algemeen wordt aanbevolen om de vacht van de Griffon ongeveer twee tot drie keer per week te borstelen. Dit helpt om losse haren te verwijderen, de vacht te ontklitten en eventuele vuilophopingen te verminderen.

Daarnaast is het belangrijk om de vacht van de Griffon te trimmen om de ruwharige textuur te behouden en overmatige lengte te voorkomen. De vacht moet regelmatig worden geplukt om dode haren te verwijderen en plaats te maken voor nieuw haar om te groeien. Dit helpt ook om de vacht gezond en in goede conditie te houden.

Hoeveel kwijlt een Griffon Korthals?

Griffon Korthals staan over het algemeen bekend als honden die weinig kwijlen. Ze behoren niet tot de rassen die bekend staan om overmatig kwijlen. Over het algemeen hebben Griffon Korthals geen ernstige speekselproductie en zullen ze dus geen overmatige kwijlproblemen veroorzaken.

Wat is het vachttype van de Griffon Korthals?

De Griffon Korthals is een ruwharige, sterke en sierlijke, middelgrote jachthond met een dichte, dubbele vacht. De ondervacht is een dikke, weerbestendige donsvacht. De bovenvacht is grof met glad, halflang, pezig haar.

De vachtkleur is meestal staalgrijs of zilver met kastanje of roan aftekeningen, maar ze kunnen ook effen kastanje of roan zijn. Interessant is dat de ondervacht van de Griffon Korthals de bron is van de dikke wenkbrauwen en snor.

Hoe lang is de vacht van de Griffon Korthals?

De vacht is een karakteristiek kenmerk van het Griffon Korthals ras. Hij is pezig en zeer hard, tot twee centimeter lang en dik, met een dichte korte ondervacht.

Wat zijn de sociale kenmerken van het ras Griffon Korthals?

De sociale kenmerken van de Draadhals Griffon zijn genegenheid, speelsheid, vriendelijkheid en bezitterigheid. De Korthals Griffon is een veelzijdig dier dat zowel geschikt is als huisdier als jachthond. Hij is ongelooflijk loyaal, vriendelijk, aardig, grappig en altijd klaar om te behagen als familiehond. Hij gedraagt zich ook goed met andere huisdieren, honden en zelfs vreemden.

Andere sociale kenmerken van ruwharige staande honden zijn hieronder opgesomd.

 • Seniorvriendelijk: Draadharige pointing honden houden van interactie met hun familie, van kinderen tot grootouders. Ze zijn echter zeer energiek en hebben dagelijks 60 tot 90 minuten intensieve lichaamsbeweging nodig. In een huishouden met meerdere generaties kunnen de oudere leden van het gezin rustige momenten delen met de Korthals Griffons, terwijl de jongere generatie zorgt voor speeltijd en wandelingen, joggen en andere lichaamsbeweging.
 • Kindvriendelijk: Draadharige pointing honden rennen graag rond of achter kinderen aan, en catch spelen is een van hun favoriete spelletjes. Griffins zijn verstandig genoeg om voorzichtig te zijn met kleine kinderen. Toezicht is in dergelijke omstandigheden echter essentieel. Socialisatie is essentieel voor kinderen en honden.
 • Gezinsvriendelijk: Draadharige pointing honden zijn de ideale hondenmaatjes voor actieve gezinnen. Het zijn geen bankzitters en brengen de meeste tijd het liefst buiten door. Korthals Griffons staan altijd klaar om een gezinslid te vergezellen bij het joggen, skateboarden, fietsen of wandelen.
 • Huisdiervriendelijk: Draadharige Pointers kunnen goed opschieten met katten en andere dieren, vooral als ze daarmee zijn opgegroeid. De aangeboren prooidrift van de WPG betekent echter dat kleine huisdieren zoals konijnen, hamsters en andere honden niet veilig zijn. Ook voor Griffs die met een watervrezende jager werken, lopen alle gevederde huisdieren gevaar.

Hoe gaan Griffon Korthalss om met vreemden?

Draadharige pointing honden zijn niet overdreven vriendelijk tegen vreemden. Ze zijn afstandelijk tegenover vreemden en wachten op het signaal van hun eigenaar voordat ze vreemden in vertrouwen nemen. Terwijl veel Korthals Griffons terughoudend of zelfs agressief zijn tegenover vreemden, tonen ze een zeer aanhankelijke en liefdevolle persoonlijkheid tegenover hun gezinsleden. Ze vertonen ook vaak beschermende trekken, wat betekent dat een ruwharige Griffon kan worden opgeleid tot een goede waakhond.

Is de Griffon Korthals speels?

Draadharige pointing honden zijn erg speels met oudere kinderen, volwassenen en zelfs senioren en zijn uitstekende familiehonden. Zoals de meeste middelgrote honden, schieten Griffs niet op met kleine kinderen, tenzij ze samen zijn opgegroeid, en peuters zijn meestal te jong om te leren hoe ze honden moeten respecteren. Het is zeer belangrijk toezicht te houden op de interacties tussen jonge kinderen en Griffs, zelfs als zij samen zijn opgegroeid en goed met elkaar kunnen opschieten. Als je je hond en je kinderen samen brengt, kun je gerust zijn.

Is de Griffon Korthals beschermend?

Ja, de Griffon Korthals is een waakhond die altijd alert is en alles opmerkt wat er gaande is. De Griffon Korthals zal het gezin laten weten als er iemand buiten het gezin op het terrein is, wat hen tot een uitstekende waakhond maakt. Ze gebruiken hun waarschuwingsblaf om hun familie te waarschuwen voor mogelijk gevaar en hen op alle mogelijke manieren te beschermen.

De griffioen beschermt zijn mensen tegen alles wat hij als gevaarlijk beschouwt. Maar hij is nooit agressief tegen mensen. Toch kan hij agressief worden als hij vindt dat andere honden zijn territorium binnendringen.

Zijn beschermende aard komt voort uit zijn jachtachtergrond, waardoor hij ook een natuurlijke vijand kan zijn van kleine dieren, vooral katten. Dus als je thuis katten hebt, past de Griffon misschien niet in je gezin.

Wat is het aanpassingsvermogen van de Griffon Korthals?

Draadharige pointing honden zijn zeer flexibel. Zelfs als ze van een boerderij of ranch naar een flat in de stad verhuizen, zullen ze zich snel aanpassen als ze niet van hun menselijke familie worden gescheiden en als ze genoeg ruimte hebben om buiten te spelen. Ze zouden niet gelukkig zijn in een flat met weinig buitenruimte. Verveling kan snel leiden tot destructief gedrag.

Wat zijn de karaktereigenschappen van de Griffon Korthals?

De Griffon Korthals is aanhankelijk en trouw aan zijn gezin. Hij is vriendelijk tegen mensen die hij kent, maar afstandelijk tegen vreemden. Als hij in een gezin is opgevoed, is hij toegewijd aan allen, maar hij kan één persoon in het bijzonder hebben die hij leuk vindt. Hij is meer dan alleen een jachthond, hij houdt van menselijk gezelschap en is een uitstekende huishond en gezinslid, zolang hij voldoende lichamelijke en geestelijke beweging krijgt.

De Korthals Griffon is een goede waakhond die blaft als vreemden zijn terrein naderen. Hij is bezitterig en kan agressief zijn tegen vreemde honden. Hij zal zijn huis en familie verdedigen als ze in gevaar zijn. Zoals bij elk ras is een vroege socialisatie een must. Trainers vinden een duidelijk "nee" effectiever dan een harde of ruwe behandeling. Respecteer zijn intelligentie en je zult merken dat hij graag wil behagen.

Wat is het temperament van de Griffon Korthals?

Liefhebbers van het ras prijzen de Griffon Korthals om hun humoristische persoonlijkheden en hun opzettelijk onverzorgde, beminnelijke uiterlijk. Korthals Griffons hebben een minzaam en aanhankelijk temperament. Het zijn atletische honden die graag met je mee rennen in de vrije natuur. Vanwege hun aanhankelijke aard worden ze niet graag alleen gelaten en kunnen ze verlatingsangst ontwikkelen als ze te veel alleen gelaten worden. Ze zijn niet veroordelend tegenover vreemden en hetzelfde geldt voor nieuwe honden. Ze kunnen luidruchtig zijn en zijn moeilijk te trainen, maar ze zijn altijd bereid om te behagen.

Kan de Griffon Korthals agressief zijn?

Griffon Korthals honden kunnen wantrouwig zijn tegenover vreemden, vooral als je WPG een vrouwtje is. Ze zijn echter niet uiterlijk agressief, tenzij ze getraind zijn om agressief en ongelooflijk asociaal te zijn. Griffons vertonen eerder agressie tegenover vreemde honden dan tegenover mensen.

Kunnen Griffon Korthals gevaarlijk zijn?

Bij confrontatie met een bedreiging zal een ruwharige Griffon eerder vechten dan vluchten. Korthals Griffons zijn echter meer een gevaar voor andere honden dan voor mensen. Ze zijn dominant en zullen niet aarzelen om andere honden hun status binnen hun familie te tonen. Ze bedreigen ook vaker honden van hetzelfde geslacht.

Vallen Griffon Korthals wel eens aan?

Griffon Korthals honden zijn eerder gereserveerd dan agressief tegenover mensen die ze niet kennen. Als ze als pup niet goed gesocialiseerd zijn, kunnen ze agressief zijn tegen andere honden. In de meeste gevallen blijven Korthals Griffons echter standvastig en gaan ze niet in de aanval tenzij ze duidelijk worden geprovoceerd of ze een onmiddellijk gevaar voor zichzelf of hun familie voelen.

Kunnen ruwharige punthonden mensen doden?

Ja, Griffon Korthals kunnen mensen doden, hoewel dit onwaarschijnlijk is. Deze honden kunnen voor sommigen gevaarlijk lijken, maar ze reageren alleen agressief als ze mishandeld en geprovoceerd worden. Als een WPG een mens doodt, is het waarschijnlijk iemand die hem heeft misbruikt. Voor de zekerheid moet je de honden echter altijd vroegtijdig trainen om ze te laten wennen aan de omgang met mensen.

Kunnen Griffon Korthals alleen gelaten worden?

Een korthals is graag bij mensen en kan last hebben van verlatingsangst als hij lange tijd alleen wordt gelaten. Een waarschuwing voor de onwetende: Tuinen en omheiningen moeten worden omheind met Houdini in gedachten. Op zijn minst zijn zeer veilige en hoge hekken nodig.

Kan ik mijn Griffon Korthals thuis laten?

Draadharige pointing honden hebben de neiging angstig en teruggetrokken te worden als ze voor langere tijd alleen gelaten worden, en ze zijn het liefst thuis met een van hun menselijke metgezellen. Veel Korthals Griffons hebben de neiging een hechte band te vormen met een familielid. Als die persoon weg moet, is het prima voor de Griffon om enkele familieleden achter te laten om de Korthals Pointer te laten zien dat hij niet in de steek gelaten wordt.

Kan de Griffon Korthals 8 uur alleen gelaten worden?

Korthals Griffons hebben behoefte aan gezelschap en zijn niet graag urenlang alleen en kunnen verlatingsangst ontwikkelen. Neem geen Draadharige Griffon als je hem uren alleen moet laten. Maar je kunt hem wel voor korte periodes alleen laten. Het wordt afgeraden de Griffon langer dan vier uur achter elkaar alleen te laten. Als je geen andere optie hebt, kun je een hondenuitlater of oppas inhuren voor een deel van de dag om verlatingsangst en depressie te voorkomen.

Hoe train je een Griffon Korthals?

Een van de meest opvallende kenmerken van de Griffon Korthals is zijn intelligentie, waardoor hij met plezier getraind wordt. Begin vroeg met de training om ervoor te zorgen dat ze goed gesocialiseerd zijn en zich goed kunnen gedragen met zowel mensen als andere honden. Training vergt tijd en geduld, maar dit intelligente ras leert snel en zal je belonen voor een stevige maar zachte behandeling.

De training moet vroeg beginnen, in een rustige en stabiele omgeving, en consistent zijn gedurende het hele leven van de pup. Om het beste uit je Griffon Korthals puppy te halen, moet je veel positieve versterking gebruiken tijdens de training. Speelgoed, traktaties en lof zijn geweldige manieren om je puppy te belonen, en deze honden vinden het heerlijk om door hun ouders te worden uitgedaagd en beloond.

En vergeet de socialisatie niet. Begin vroeg met het socialiseren van je Griffon Korthals, zodat je pup went aan nieuwe mensen en andere honden. Neem je Griffon Korthals puppy mee voor wandelingen aan de lijn en laat hem veilig nieuwe mensen en andere honden ontmoeten. Schrijf hem in bij de puppyschool waar hij leert spelen met andere puppy's en nieuwe mensen leert kennen - allemaal onder één dak.

Korthals Griffons zijn serieuze werkers en staan bekend om hun uitstekende geheugen en goede gezichtsvermogen. Dus als de Griffon Korthals eenmaal iets geleerd heeft, zal hij het onthouden. Respecteer hun leervermogen. Verveel hen niet door te proberen steeds weer hetzelfde commando te oefenen als ze al weten wat ze moeten doen. Een goede activiteit voor Griffon Korthals is de jacht - vooral de eendenjacht. Hen een taak geven helpt bij de training en houdt hun geest scherp.

Is de Griffon Korthals een goede jachthond?

De Griffon Korthals is een langlevend en robuust, middelgroot ras. Door zijn vacht onderscheidt hij zich van veel andere pointinghonden. De pezige textuur van de vacht verhaart weinig en is beter bestand tegen kou dan veel van zijn gladharige verwanten.

De Griffon Korthals is gemakkelijk in de omgang en een echte sympathieke hond. Het nadeel is echter dat hun energie vaak hoog en ongecontroleerd is. Ze kunnen schommelen tussen gevoelig en hard, dus een zachtere trainingsmethode kan helpen om enkele van de eigenaardigheden van de greep te overwinnen.

Maar de instincten zijn ook dubbel uitgesproken bij deze veelzijdige jachthonden. In tegenstelling tot de meeste water retrievers, zijn het nog steeds pointing honden door en door op het droge. Pointers zijn misschien niet zo gebrand op het apporteren van je eenden in koud water als de typische eendenjager, maar je greep zal niet achterblijven. Ze hebben de neiging om iets dichterbij te komen dan de typische pointing hond, maar het kan lonen.

Hoe vaak blaft een Griffon Korthals?

Griffon Korthals-honden zijn van nature kalm, beschermend, intelligent en liefdevol. Hoewel Griffons niet bekend staan om constant blaffen, staat dit ras wel bekend om hun waakzaamheid. Ze kunnen behoorlijk luidruchtig en alert worden als ze potentieel gevaar opmerken.

Het is echter belangrijk op te merken dat de Korthals Griffon niet wordt beschouwd als een agressieve waakhond, omdat ze over het algemeen een vriendelijk karakter hebben. Jouw Griffon Korthals zal waarschijnlijk blaffen om je te waarschuwen als er vreemden buiten zijn of als hij iets ongewoons opmerkt.

De meeste honden hebben verschillende blaffen voor verschillende doeleinden, en dit is tenslotte de enige manier waarop honden zich kunnen laten horen.

Hieronder staat een lijst van schorssoorten die eigenaren kunnen herkennen.

 • Draadharige pointing honden haten het om alleen gelaten te worden en één manier om met eenzaamheid om te gaan is te blaffen.
 • Gebrek aan beweging en angst kunnen ook leiden tot blaffen.
 • Alarmblaffen is wanneer je Korthal blaft om je te waarschuwen voor een naderend gevaar. Alarmgeblaf kan je waarschuwen voor gevaar; Korthals Griffons kunnen echter blaffen voordat ze beseffen dat er echt gevaar dreigt.
 • Een andere vorm van blaffen is eisenblaffen, waarbij de hond denkt recht te hebben op iets of op je aandacht en blaft om zijn recht op te eisen. Dit soort blaffen kan worden verminderd door een goede training en het negeren van het geblaf.
 • De Griffon Korthals gebruikt opgewonden geblaf om zijn frustratie te tonen.
 • Vervelend geblaf geeft aan dat je Griffon Korthals moe is of zich verveelt omdat hij alleen wordt gelaten of zelden beweegt.
 • Veelvuldig blaffen kan hinderlijk zijn voor zowel de eigenaar als de buren. Sommige soorten geblaf zijn monotoon en continu.

Wat is de behoefte aan mentale stimulatie bij een Griffon Korthals?

De Griffon Korthals heeft een aanzienlijke behoefte aan mentale stimulatie. Vanwege hun intelligentie en werkethiek moeten ze regelmatig Griffon Korthalsworden uitgedaagd en beziggehouden om verveling te voorkomen. Dit ras is gefokt voor jacht en speuren, wat betekent dat ze van nature graag hun hersenen gebruiken om taken op te lossen. Om aan hun mentale behoeften te voldoen, is het aan te raden om regelmatig puzzels, denkspellen en trainingsactiviteiten aan te bieden. Dit helpt niet alleen om hun geest actief te houden, maar bevordert ook hun algehele welzijn en tevredenheid.

Wat zijn de rasstandaarden voor de Wirehaired Griffon?

De rasstandaarden voor de Griffon Korthals zijn vastgestelde criteria die beschrijven hoe het ideale uiterlijk, de grootte, de verhoudingen en andere kenmerken van het ras zouden moeten zijn. Deze standaarden worden gebruikt als leidraad voor fokkers en keurmeesters om de kwaliteit van individuele honden te beoordelen tijdens shows en fokactiviteiten. Voor de Griffon Korthals omvatten de rasstandaarden factoren zoals de lichaamsgrootte, verhoudingen, vachttextuur en -kleur, hoofdvorm, ogen, oren, staart en algehele lichaamsbouw. De rasstandaarden verschillen per rasvereniging en worden opgesteld om de kenmerken te behouden die het ras uniek maken en om te zorgen voor genetische diversiteit en gezondheid binnen de populatie.

Wat is de algemene informatie over de Griffon Korthals?

De Wirehaired Pointing Griffon, ook wel bekend als de Griffon Korthals, is een middelgroot tot groot ras dat oorspronkelijk is gefokt voor de jacht. Ze staan bekend om hun veelzijdigheid en worden gewaardeerd om hun uitstekende wijzende vaardigheden en het vermogen om te apporteren uit water. Deze honden hebben een ruwe, draadachtige vacht die bescherming biedt tijdens het werk in ruige omstandigheden. Ze hebben een sterk lichaam, een karakteristieke baard en wenkbrauwen, en staan bekend om hun scherpe neus en uitstekende speurvermogen. De Griffon Korthals heeft een aanhankelijke en vriendelijke persoonlijkheid, is intelligent en heeft een hoge energiebehoefte. Ze gedijen goed in actieve gezinssituaties waar ze voldoende beweging en mentale stimulatie kunnen krijgen. Deze honden zijn goede metgezellen voor gezinnen die graag buiten zijn en actieve bezigheden ondernemen.

Is de Griffon Korthals zeldzaam?

De Griffon Korthals is een zeldzaam ras in de Verenigde Staten. Het is echter nog steeds mogelijk dit type hond te adopteren via gerenommeerde fokkers en rasspecifieke reddingsorganisaties. Potentiële eigenaren kunnen op een wachtlijst voor een pup worden geplaatst, en afhankelijk van de locatie kan enig reizen nodig zijn.

Waar kun je een Griffon Korthals kopen of adopteren?

Griffon Korthals honden van fokkers zoals de American Kennel Club kosten tussen de 600 en 2500 euro. De gemiddelde kosten voor puppies jonger dan zes maanden bedragen ongeveer €1.200. Rashonden met een uitzonderlijke ouderlijke afstamming kunnen aanzienlijk meer kosten.

Als je een Griffon Korthals voor je huis wilt aanschaffen, overhaast je dan niet. De enige "volbloeden" die op aanvraag beschikbaar zijn, zijn niet de echte en zijn waarschijnlijk gefokt op puppyboerderijen. Het is realistischer om op een wachtlijst te komen en terwijl je wacht, leert je zoveel mogelijk over deze veelzijdige hond die uitblinkt in water en op het land en een familiehond is.

Het vinden van een gerenommeerde fokker of reddingscentrum is cruciaal. Een goede fokker vindt voor je de juiste pup en zal ongetwijfeld alle nodige gezondheidscontroles hebben uitgevoerd om gezondheidsproblemen zoveel mogelijk uit te sluiten. Ze zijn meer geïnteresseerd in het plaatsen van puppies in geschikte huizen dan in het verdienen van veel geld.

Wees wantrouwig tegenover fokkers die je alleen maar goede dingen over het ras vertellen of irrationele beloftes doen om de honden te promoten. Wees vooral achterdochtig als je een twee-voor-een deal wordt aangeboden.

Griffon Korthals pups zijn schattig, en dat is een van de redenen waarom ze zo populair zijn. Schattige pups verkopen goed, waardoor de Korthals Griffon een favoriet is van puppyfabrieken en inhalige, onverantwoordelijke fokkers. Doe je huiswerk voordat je een van deze hondjes koopt en je zult beloond worden met een prachtige gezelschapshond.

De beste manier om ervoor te zorgen dat je een gezonde Griffon Korthals pup krijgt van een fokker of reddingsorganisatie is contact op te nemen met de geregistreerde organisaties voor dat ras, als die er zijn. De Griffon Korthals is erkend door de AKC, UKC en FIC, hieronder vermeld, evenals door andere geregistreerde rasverenigingen die potentiële Korthals eigenaren in contact kunnen brengen met gerenommeerde fokkers.

 • Fédération Cynologique Internationale (Internationale Kynologische Federatie)
 • Verenigde Kennel Club (Internationaal)
 • De Kennel Club (Verenigd Koninkrijk)
 • Amerikaanse Kennel Club Marktplaats
 • Canadese Hondenfokkers Club
 • Continentale Kennel Club
 • Verenigd Register voor alle rassen
 • American Griffon Korthals Association
 • Club Français du Griffon d'Arrêt a Poil Dur Korthals
 • Club De Nederlandse Griffon
 • Korthals Griffon Club van Amerika
 • Korthals Griffon Club van Groot-Brittannië

Als je eenmaal een Griffon Korthals fokker hebt gevonden, zorg er dan voor dat je het bedrijf bezoekt en sta erop beide ouders van de puppies te ontmoeten, zodat je een gevoel krijgt voor hun temperament. Korthals pups zijn vaak levendig en speels, en moeten allemaal een vrolijke uitdrukking en vriendelijke ogen hebben.

WPG's zijn zeldzaam en het kan enige tijd duren om een fatsoenlijke fokker te vinden en je zult misschien moeten reizen. Vermijd achtertuinfokkers door verkoopsites en advertentiesites te vermijden. Wanneer je een fokker kiest, zorg er dan voor dat hij een staat van dienst heeft op het gebied van succesvolle, gezonde nesten en dat hij alle nodige documentatie verschaft.

Je kunt een ruwharige Griffon puppy of een geredde volwassen hond vinden om te adopteren of te kopen uit het buitenland, maar niet alle landen staan de invoer van geadopteerde honden toe. Voor degenen wier land de invoer van ruwharige Griffons toestaat, kan de logistiek een uitdaging zijn.

De procedures omvatten een verklaring van een dierenarts dat de Griffon Korthals volledig gevaccineerd is en indiening van alle andere vereiste veterinaire documenten vóór de reis. Bovendien moet je land de dierenarts goedkeuren voor invoer en is het je verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat je gebruik maakt van de diensten van een gecertificeerde dierenarts.

Welke rescue clubs zijn er voor de Griffon Korthals?

Er zijn wereldwijd miljoenen dakloze honden; vele zijn raszuivere honden die een thuis nodig hebben. Het adopteren van een Griffon Korthals kan een levensverandering betekenen, niet alleen voor de hond maar ook voor de adoptant. Als je adoptie verkiest boven het kopen van een pup bij een fokker, kijk dan eerst op de website van de National Griffon Korthals Rescue. Een Griffon Korthals Rescue groep is een uitstekend idee als je een oudere hond of zelfs een Griffon Korthals mix wilt adopteren.

De adoptiekosten voor een Korthals uit een reddingsgroep of asiel liggen waarschijnlijk tussen de €150 en €200. De meeste honden van reddingsgroepen en asielen zijn ingeënt, gechipt, gecastreerd en doorgelicht voordat ze worden geadopteerd.

Je kunt ook contact opnemen met je plaatselijke reddingsorganisatie of asiel en vragen of zij ruwharige pointinghonden of verwante gemengde rassen beschikbaar hebben voor adoptie. Zo niet, dan kun je zich op een lijst laten zetten zodat je als eerste wordt gebeld als zo'n hond wordt opgevangen.

Hieronder vind je een lijst van geregistreerde reddingscentra en rasverenigingen waarmee je contact kunt opnemen.

 • Pointing Dog Rescue Canada
 • UK Griffon Korthals Rescue
 • Griffon Korthals Honden in het Verenigd Koninkrijk
 • Redding van de American Wirehaired Pointing Griffon

Facebook is een andere bron voor adoptie van huisdieren. Je kunt daar zoeken naar ruwharige pointinghondenreddingsgroepen bij je in de buurt.

Je kunt ook online zoeken naar adoptie Wirehaired Pointing Griffons op betrouwbare websites, bijv. op

 • Animalfinder.com
 • Adoptapet.com
 • Getyourpet.com
 • Dierenasiel

Griffon Korthals mixen kunnen beschikbaar zijn voor adoptie bij asielen en reddingscentra. Als je een AKC-geregistreerde of gemengde ruwharige Griffon wilt adopteren, is de beste eerste stap contact op te nemen met asielen en rasspecifieke reddingsorganisaties om hen van je belangstelling op de hoogte te stellen.

Dit zijn twee ruwharige Griffon bastaards.

Griffon Korthals mixen geadopteerd uit een asiel kunnen de fysieke kenmerken van het ras hebben, maar hun temperament kan niet voldoen aan de rasstandaard. Asielen en reddingsorganisaties proberen de persoonlijkheid van elke hond te bepalen door middel van een reeks beoordelingen. Zelfs als het temperament van de hond niet voldoet aan de rasstandaard, kun je de hond krijgen die bij je huis past.

Wat is de geschiedenis van de Griffon Korthals?

De Griffon Korthals werd ontwikkeld in de jaren 1800 door een Nederlandse fokker genaamd Edward K. Korthals. Korthals begon zijn fokprogramma met een vrouwelijke Griffon van Barbet en kruiste haar met verschillende Setters en Spitshonden, de Munsterlander en de Braque Francais om de Draadharige Griffon te ontwikkelen.

Het resultaat was veelzijdige, enthousiaste jachthonden met een fijne neus die goed reageerde op klein wild, vooral hazen en kwartels. Korthals diende als vertegenwoordiger van de hertog van Penthievre in Frankrijk en de belangstelling voor dit nieuwe ras groeide snel. Frankrijk was de belangrijkste bron van kruisingen, dus wordt Frankrijk als land van oorsprong vermeld. In Europa staat dit ras nog steeds bekend als de Korthals Griffon. In 1916 werd de Griffon Club of America opgericht en werden 16 Griffons tentoongesteld op de Westminster Kennel Club Dog Show in New York.

In de jaren tachtig besloten verschillende fokkers de Cesky Fousek te importeren en te kruisen met de Griffon Korthals. Er ontstond onenigheid over deze praktijk, wat leidde tot een splitsing onder de fokkers. De American Griffon Korthals Association werd opgericht om de zuiverheid van het ras te handhaven en is de AKC-oudervereniging voor het ras. Hoewel dit ras zeldzaam is in de Verenigde Staten, wordt het erkend door de American Kennel Club en de United Kennel Club.

Wat zijn de gemiddelde onderhoudskosten van de Griffon Korthals?

Griffon Korthals prijzen variëren van 600 tot 2500 euro. De kosten van een pup van een geregistreerde fokker kunnen variëren, afhankelijk van de fokker die je kiest, de locatie, het geslacht van de pup en natuurlijk de vraag naar het ras op dat moment.

De bloedlijn van de pup en zijn ouders kan ook van invloed zijn op de prijs. Het zal moeilijk zijn om dit ras in een asiel te vinden, maar als je dat doet, kan de prijs €300 tot €500 bedragen, gebaseerd op de kosten van verzorging tijdens het houden van de Griffon Korthals en extra's zoals vaccinaties en sterilisaties.

Het is altijd het beste om de jaarlijkse uitgaven voor het onderhoud en het welzijn van je Griffon Korthals te overwegen voordat je tot aanschaf overgaat. Het eerste jaar is het duurst, omdat puppies extra diergeneeskundige zorg nodig hebben en meer eenmalige aankopen, zoals microchipping, sterilisatie, vergunningen, enz. Je moet rekenen op ongeveer 6.900 euro voor het eerste jaar van je hond. Daarna daalt de prijs tot ongeveer 2100 euro per jaar.

Alleen voedsel en medische zorg, exclusief speelgoed, voer- en waterbakken, kooien, hondendekens, bedden, enz. kunnen gemiddeld 850 euro kosten. De meest voorkomende jaarlijkse uitgaven voor honden vergelijkbaar met de Griffon Korthals staan hieronder vermeld.

 • Voedsel
 • Veterinaire zorg
 • Vaccinaties
 • Preventieve geneeskunde
 • Speelgoed
 • Verzekering voor huisdieren
 • Accessoires voor huisdieren

Andere mogelijke uitgaven zijn opleiding, socialisatie, dagopvang, hondenoppas, hondenuitlaatservice, enz. Verzorging heeft waarschijnlijk geen invloed op de onderhoudskosten van ruwharige pointinghonden, aangezien zij niet eens per maand professioneel hoeven te worden getrimd en gebaad.

Hoe geef je de Griffon Korthals een naam?

Het kiezen van een naam voor je Griffon Korthals omvat essentiële bouwstenen, waaronder het belang van klank. De naam van de Korthals Griffon zal betekenis hebben voor de mensen in het leven van de hond, maar voor je hond is alleen de klank belangrijk.

Griffon Korthals honden reageren het best op tweeletterige namen die niet zo kort zijn dat ze verward kunnen worden met eenlettergrepige commando's als "zit", "blijf", "kom" en "af". De namen mogen echter niet zo lang zijn dat zij verwarrend zijn.

Het is altijd een goed idee om niet overhaast een naam te kiezen. Breng ongeveer een week door met je nieuwe Korthals pup en laat je inspireren door zijn karaktereigenschappen. Roep alle naamideeën met verschillende tonen en klanken voor de twee lettergrepen en observeer de reactie van je puppy op het geluid. Vergeet niet dat je een geluid moet componeren dat je Korthals op afstand zullen herkennen, naast vele andere geluiden.

Kies een naam die misschien anders klinkt in normale interactie met je Griffon Korthals dan wanneer je hem roept of roept. Hieronder staat een lijst met voorgestelde namen voor je Griffon.

Wat zijn de verschillende soorten Griffon Korthals honden?

De term "wijzen" beschrijft een hondenras dat de geur van een prooi volgt en dan instinctief stopt zodra het zijn prooi heeft gevonden. In de typische pointinghouding verstijft het lichaam van de hond, houdt hij één poot in de lucht, wijst de staart omhoog en wijst de neus in de richting van de geur.

Hieronder vind je een lijst van populaire pointing hondenrassen

Spinone Italiano of Italiaanse Griffon

 • Wit-oranje Spinone Italiano
 • Kastanjebruin Spinone Italiano
 • Draadharige Pointing Dog of Korthals Griffon of Franse Griffon Korthals
 • Český Fousek
 • Slowaakse Staande Hond
 • Duitse rashond of Duitse rashond
 • Drótszőrű Magyar Vizsla of Wirehaired Vizsla of Hongaarse Staande Hond (Vizsla)
 • Stekelhaar of Duitse Staande Hond

Welke hondenrassen lijken op de Griffon Korthals?

Draadharige pointing honden zijn misschien niet zo moeilijk te vinden, maar rashonden zijn duur en hebben lange wachtlijsten. Een Korthals vinden in een opvangcentrum kan even moeilijk zijn omdat ze zo populair zijn. Hoe geweldig de Griffon Korthals ook is, hij is niet voor iedereen geschikt. Hieronder staan enkele honden die vergelijkbaar zijn met de Griffon Korthals.

Hieronder vind je een lijst van soortgelijke rassen die goed bij je gezin zouden kunnen passen.

 • De Duitse staande hond (Draadhaar) - Deze jachthond en de Griffon Korthals hebben hetzelfde vriendelijke, ongecompliceerde temperament. De Duitse staande hond heeft echter een kortere, plattere vacht.
 • Chesapeake Bay Retriever - Deze intelligente hond heeft hetzelfde speelse temperament als een Griffon Korthals. Ze worden allebei beschouwd als jachthonden. Een van de weinige verschillen tussen hen is dat de Chesapeake Bay Retriever meer verhaart.
 • Brittany - Beide rassen zijn alert en hebben een aangenaam temperament. Maar qua grootte weegt de Brittany minder en is hij korter.

Over de Auteur

naomi-de-jong
Naomi de Jong
Dierenartsassistent

Naomi werkt als dierenartsassistent en is een expert op het gebied van hondenverzorging. Ze is voortdurend op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en inzichten in de wereld van hondenverzorging, en ze deelt haar expertise graag met andere hondenliefhebbers.

Ook Interessant