Hokkaido-hondenras-verzorging-gezin-sociaal-leven-fysieke-kenmerken-dieet-informatie

Hokkaido Hondenras Verzorging en Gezin, Sociaal Leven, Fysieke Kenmerken, Dieet Informatie

naomi-de-jong
Geschreven door Naomi de Jong | Dierenartsassistent
FACT CHECKED door Lieke Smit
Laatste update: 22 oktober 2023

De Hokkaido, ook bekend als de Hokkaido Ken of Hokkaido Inu, is een Japanse hondenras dat zijn naam ontleent aan het eiland Hokkaido in Japan, waar het oorspronkelijk vandaan komt. Dit ras staat ook bekend onder andere namen zoals "Ainu-ken." Mannetjes hebben een hoogte van 48,5 cm tot 51,5 cm bij de schoft, terwijl vrouwtjes doorgaans 45,5 cm tot 48,5 cm meten. Qua gewicht wegen mannetjes ongeveer 20 kg, terwijl vrouwtjes gemiddeld 17 kg wegen. De Hokkaido heeft een dichte dubbele vacht en komt meestal voor in kleuren zoals rood, zwart, sesam en brindle.

Wat zijn de raskenmerken en eigenschappen van de Hokkaido?

De Hokkaido, een Japanse hondenras, heeft verschillende kenmerken en eigenschappen:

 • Grootte: Mannetjes hebben meestal een hoogte van 48,5 cm tot 51,5 cm bij de schoft, terwijl vrouwtjes gemiddeld 45,5 cm tot 48,5 cm meten.
 • Gewicht: Mannetjes wegen doorgaans ongeveer 20 kg, terwijl vrouwtjes meestal ongeveer 17 kg wegen.
 • Vacht: De Hokkaido heeft een dichte dubbele vacht met een harde, rechte buitenlaag en een zachte, dichte ondervacht.
 • Kleur: De meest voorkomende kleuren zijn rood, zwart, sesam (rood met zwarte puntjes) en brindle. Witte aftekeningen op de borst, poten en snuit zijn toegestaan.
 • Levensduur: De gemiddelde levensduur van een Hokkaido ligt tussen de 12 en 15 jaar.
 • Karakter: Hokkaido's staan ​​bekend om hun loyaliteit, waakzaamheid en moed. Ze kunnen terughoudend zijn tegenover vreemden, maar zijn over het algemeen toegewijd aan hun gezin.
 • Activiteitenniveau: Dit ras heeft een redelijk hoog activiteitenniveau en heeft dagelijkse lichaamsbeweging nodig om fysiek en mentaal gezond te blijven.
 • Geschiktheid als gezelschapshond: De Hokkaido kan een geweldige gezelschapshond zijn voor actieve eigenaren met ervaring in hondenbezit. Ze gedijen goed in gezinnen, maar socialisatie en training zijn essentieel.
 • Verzorging: De vacht van de Hokkaido vereist regelmatig borstelen, vooral tijdens seizoensgebonden verharing. Hun oren moeten ook regelmatig worden gecontroleerd.

Dit zijn enkele belangrijke raskenmerken en eigenschappen van de Hokkaido. Het is een uniek en loyaal hondenras dat oorspronkelijk werd gefokt voor de jacht en dat goed gedijt in gezinnen met toegewijde eigenaren.

Hoe gaat de Hokkaido om met het gezin?

De Hokkaido, ook wel bekend als de Ainu-ken, is een ras dat over het algemeen loyaal en toegewijd is aan zijn gezin. Deze honden hebben een sterke band met hun eigenaren en gedragen zich vaak als beschermers van hun familie. Ze staan bekend om hun moed en vastberadenheid, wat hen tot uitstekende waakhonden maakt.

Hoe gaat de Hokkaido om met andere honden?

De Hokkaido is over het algemeen gereserveerd en terughoudend ten opzichte van andere honden. Ze hebben van nature een dominante en onafhankelijke aard, wat betekent dat ze niet snel geneigd zijn tot vriendschappelijk gedrag met vreemde honden. In sociale situaties kunnen Hokkaido's zich eerder afstandelijk of zelfs enigszins agressief gedragen ten opzichte van andere honden, vooral van hetzelfde geslacht. Dit gedrag wordt vaak versterkt als ze niet goed gesocialiseerd zijn van jongs af aan.

Hoe gedragen Hokkaido's zich tegenover oudere mensen?

Hokkaido's kunnen over het algemeen goed overweg met oudere mensen, maar hun gedrag kan variëren afhankelijk van de specifieke hond en de interacties die ze hebben gehad. Over het algemeen zijn Hokkaido's loyaal en toegewijd aan hun eigenaren, ongeacht hun leeftijd. Ze kunnen geduldig en zorgzaam zijn tegenover oudere mensen in het gezin.

Hokkaido's hebben echter een dominante en onafhankelijke aard, wat betekent dat ze goed leiderschap en consistentie nodig hebben in hun opvoeding en omgang met mensen, inclusief oudere mensen. Het is belangrijk dat oudere eigenaren in staat zijn om zichzelf als de "roedelleider" te vestigen en de hond goed te trainen en te socialiseren, bij voorkeur vanaf een jonge leeftijd.

Hoe gaan Hokkaido's om met kinderen?

Hokkaido's kunnen over het algemeen goed overweg met kinderen, maar er zijn enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden. Deze honden hebben van nature een loyaliteit en toewijding aan hun gezin, wat vaak inclusief kinderen is. Ze kunnen geduldig en beschermend zijn ten opzichte van kinderen in het huishouden.

Hoe gedragen Hokkaido's zich tegenover buren of gasten?

Hokkaido's hebben over het algemeen een wat terughoudende en gereserveerde houding ten opzichte van vreemden, waaronder buren of gasten die het huis binnenkomen. Ze hebben van nature een sterk waakzaam instinct en kunnen geneigd zijn om alert te zijn op onbekende mensen. Dit kan resulteren in enige afstandelijkheid of zelfs een beetje achterdochtig gedrag bij de eerste ontmoeting.

Wat zijn de fysieke kenmerken van de Hokkaido?

De Hokkaido, ook wel bekend als de Ainu-ken, is een ras met specifieke fysieke kenmerken:

 1. Grootte: Mannelijke Hokkaido's hebben doorgaans een schofthoogte van ongeveer 48-52 cm, terwijl vrouwtjes iets kleiner zijn met een hoogte van ongeveer 45-49 cm.
 2. Gewicht: Mannelijke Hokkaido's wegen meestal tussen de 20-30 kg, terwijl vrouwtjes lichter zijn en variëren tussen de 15-25 kg.
 3. Lichaamsbouw: Ze hebben een compacte, gespierde lichaamsbouw met een rechte rug en een krachtige nek.
 4. Hoofd: Het hoofd van een Hokkaido is driehoekig van vorm met een brede schedel en een duidelijke stop. De snuit is recht en matig lang.
 5. Oren: Hun oren zijn klein, driehoekig van vorm en staan rechtop. Ze zijn bedekt met dikke vacht.
 6. Ogen: De ogen zijn middelgroot en enigszins schuin geplaatst. De kleur varieert van donkerbruin tot amandelvormig.
 7. Staart: De staart van een Hokkaido is dik bij de basis en wordt over de rug gedragen of in een krul.
 8. Vacht: Ze hebben een dubbele vacht met een dichte ondervacht en een ruwe, rechte bovenvacht. De vacht kan verschillende kleuren hebben, waaronder rood, zwart, sesam (rood met zwarte haarpunten), en wit.

Over het algemeen hebben Hokkaido's een robuuste en evenwichtige fysieke bouw, waardoor ze geschikt zijn voor hun oorspronkelijke rol als jachthonden in de koude en ruige Hokkaido-regio van Japan. Hun vacht biedt bescherming tegen extreme weersomstandigheden en temperaturen.

Hoe voer je een Hokkaido?

Het voeren van een Hokkaido vereist aandacht voor hun specifieke behoeften en een goed uitgebalanceerd dieet. Hier zijn enkele belangrijke richtlijnen voor het voeren van een Hokkaido in Nederland:

 1. Hoeveelheid voer: De dagelijkse hoeveelheid voer hangt af van factoren zoals leeftijd, activiteitsniveau en metabolisme van de hond. Over het algemeen wordt aanbevolen om een volwassen Hokkaido ongeveer 1,5% tot 2,5% van zijn lichaamsgewicht aan voer per dag te geven. Bijvoorbeeld, als een volwassen Hokkaido 20 kg weegt, zou hij tussen de 300 en 500 gram voer per dag moeten krijgen.
 2. Kwaliteit van het voer: Kies hoogwaardig hondenvoer dat voldoet aan de voedingsbehoeften van jouw Hokkaido. Je kunt kiezen voor commercieel droogvoer of rauw voer (BARF of KVV), maar zorg ervoor dat het voer een hoog eiwitgehalte bevat om te voldoen aan hun actieve levensstijl.
 3. Voedingsschema: Verdeel de dagelijkse hoeveelheid voer over twee maaltijden, één 's ochtends en één 's avonds. Dit helpt om maagproblemen te voorkomen en houdt hun energieniveau stabiel.
 4. Gezonde snacks: Als je snacks geeft, zorg er dan voor dat ze gezond zijn en niet meer dan 10% van de dagelijkse calorieën uitmaken. Geschikte snacks voor Hokkaido's zijn bijvoorbeeld wortels, stukjes appel of komkommer.

Hoeveel moet een Hokkaido puppy eten?

Een Hokkaido puppy heeft specifieke voedingsbehoeften die variëren naargelang de leeftijd, grootte en activiteitsniveau. Hier zijn algemene richtlijnen voor het voeden van een Hokkaido puppy in Nederland:

 1. Leeftijd en frequentie: Tot ongeveer 8 weken oud wordt een Hokkaido puppy meestal gevoed met moedermelk of een puppymelkvervanger. Daarna kun je beginnen met de overgang naar vast voedsel. Van 8 tot 12 weken oud worden puppy's meestal 3 tot 4 keer per dag gevoerd. Na 12 weken kun je overstappen naar 2 maaltijden per dag.
 2. Hoeveelheid: De dagelijkse hoeveelheid voer hangt af van de leeftijd, grootte en gewicht van de puppy. Een algemene richtlijn is om ongeveer 7% tot 9% van het lichaamsgewicht van de puppy te geven. Bijvoorbeeld, als je Hokkaido puppy 2 kg weegt, zou je ongeveer 140 tot 180 gram voer per dag moeten geven.
 3. Kwaliteit van het voer: Kies een hoogwaardig puppyvoer dat specifiek is ontworpen voor grote rassen. Het moet een goede balans bieden tussen eiwitten, vetten en koolhydraten om de groei en ontwikkeling van je puppy te ondersteunen.
 4. Geleidelijke overgang: Als je overschakelt naar ander voer, doe dit dan geleidelijk om maagproblemen te voorkomen. Meng langzaam het nieuwe voer met het oude voer en verhoog geleidelijk de verhouding van het nieuwe voer.

Welke gezondheidstests moet de Hokkaido ondergaan?

Om ervoor te zorgen dat Hokkaido-honden gezond blijven en genetische aandoeningen worden opgespoord, zijn er verschillende gezondheidstests die kunnen worden uitgevoerd. In Nederland moeten fokkers en eigenaren overwegen om de volgende tests uit te voeren:

 1. Heupdysplasie (HD): Een röntgenfoto van de heupgewrichten om te controleren op misvormingen of artritis. Een score van A (vrij) tot E (ernstige dysplasie) wordt toegekend.
 2. Elleboogdysplasie (ED): Een röntgenfoto van de ellebooggewrichten om te controleren op afwijkingen zoals OCD (Osteochondritis Dissecans) of LPC (Los Processus Coronoideus). Ook hier wordt een score gegeven.
 3. Oogonderzoek: Een jaarlijkse oogonderzoek door een dierenarts-oftalmoloog om oogproblemen zoals cataract, progressieve retina atrofie (PRA) en andere erfelijke oogaandoeningen uit te sluiten.
 4. Patella Luxatie: Een fysiek onderzoek om te controleren op problemen met de knieschijf.
 5. Aangeboren Sensorische Neuropathie (ASN): Een genetische test om te controleren op het ASN-gen, dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van deze zeldzame zenuwaandoening bij Hokkaido's.
 6. Auto-immuunziekten: Hoewel er geen specifieke test is voor auto-immuunziekten, moeten eigenaren en fokkers alert zijn op symptomen zoals lupus, immuun-gemedieerde polyartritis, enz., en een dierenarts raadplegen voor verdere evaluatie indien nodig.
 7. Hartonderzoek: Een jaarlijkse hartcheck door een specialist om hartaandoeningen zoals aortastenose te detecteren.

Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen van de Hokkaido?

De Hokkaido is over het algemeen een robuust ras, maar zoals alle rassen kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Hokkaido's zijn:

 1. Heupdysplasie (HD): Dit is een erfelijke aandoening waarbij het heupgewricht niet goed in elkaar past, wat leidt tot pijn en artritis. Het komt vaak voor bij middelgrote en grote rassen, waaronder Hokkaido's.
 2. Elleboogdysplasie (ED): Een andere gewrichtsaandoening waarbij misvormingen of afwijkingen in de ellebooggewrichten optreden. Het kan kreupelheid en pijn veroorzaken.
 3. Oogaandoeningen: Hokkaido's kunnen gevoelig zijn voor erfelijke oogaandoeningen zoals progressieve retina atrofie (PRA) en cataract. Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk om deze problemen op te sporen.
 4. Patella Luxatie: Dit is een aandoening waarbij de knieschijf uit zijn normale positie glijdt, wat pijn en kreupelheid kan veroorzaken.
 5. Aangeboren Sensorische Neuropathie (ASN): Dit is een zeldzame genetische aandoening bij Hokkaido's die de zenuwfunctie aantast en coördinatiestoornissen kan veroorzaken.
 6. Auto-immuunziekten: Deze kunnen variëren van lupus tot immuun-gemedieerde aandoeningen zoals polyartritis. Ze kunnen het immuunsysteem van de hond aantasten.
 7. Hartproblemen: Aortastenose, een aandoening waarbij het hart niet efficiënt bloed pompt, komt af en toe voor bij Hokkaido's.

Wat zijn de bewegingsbehoeften van een Hokkaido?

Hokkaido's hebben matige tot hoge bewegingsbehoeften vanwege hun oorspronkelijke rol als jachthonden in Japan. Hier zijn enkele specifieke overwegingen met betrekking tot hun bewegingsbehoeften:

 1. Dagelijkse lichaamsbeweging: Een volwassen Hokkaido heeft dagelijkse lichaamsbeweging nodig. Minstens 30 tot 60 minuten matige tot intensieve lichaamsbeweging, zoals wandelingen, spelen in een omheinde tuin, of actieve speelsessies, kan hun energiekanalen afvoeren.
 2. Mentale stimulatie: Naast lichamelijke activiteit hebben Hokkaido's ook mentale stimulatie nodig. Denkspellen, puzzelspeelgoed en trainingssessies kunnen helpen om hun intelligente geest bezig te houden.
 3. Ruimte om te rennen: Hokkaido's waarderen ruimte om te rennen en te verkennen. Als je in een stedelijke omgeving woont, zorg dan voor regelmatige uitstapjes naar een omheinde hondenpark of andere open gebieden waar ze kunnen rennen.
 4. Behoefte aan socialisatie: Naast fysieke beweging hebben Hokkaido's ook sociale interactie nodig. Laat ze kennismaken met andere honden en mensen om hun sociale vaardigheden te ontwikkelen.
 5. Aanpassing aan het weer: Hokkaido's hebben een dikke vacht die hen goed beschermt tegen koude temperaturen, dus ze kunnen het goed doen in de winter. In de zomer is het echter belangrijk om oververhitting te voorkomen, vooral tijdens intensieve activiteiten. Zorg voor voldoende schaduw en drinkwater.
 6. Jachtinstinct: Houd er rekening mee dat Hokkaido's een sterk jachtinstinct hebben. Ze kunnen de neiging hebben om wild te achtervolgen als ze de kans krijgen. Houd ze daarom aangelijnd tijdens wandelingen in onbekend terrein.

Wat zijn de voedingsbehoeften van de Hokkaido?

De voedingsbehoeften van een Hokkaido zijn vergelijkbaar met die van andere middelgrote tot grote hondenrassen. Hier zijn enkele specifieke overwegingen voor hun voeding:

 1. Eiwit: Hokkaido's hebben behoefte aan een dieet met een hoog eiwitgehalte, bij voorkeur afkomstig uit hoogwaardige bronnen zoals kip, rundvlees, vis of lam. Eiwit helpt bij spieropbouw en algehele gezondheid.
 2. Vet: Ze hebben ook matige hoeveelheden vet nodig voor energie. Gezonde vetten zoals visolie kunnen bijdragen aan een gezonde huid en vacht.
 3. Koolhydraten: Koolhydraten moeten in balans zijn en afkomstig zijn uit hoogwaardige bronnen zoals volle granen en groenten. Vermijd overmatige koolhydraten en vulstoffen in voer.
 4. Portiegrootte: De dagelijkse hoeveelheid voer hangt af van de leeftijd, grootte en activiteitsniveau van de hond. Overvoeding kan leiden tot overgewicht, terwijl ondervoeding de groei en gezondheid kan beïnvloeden.
 5. Leeftijdsgebonden voeding: Puppy's, volwassenen en oudere Hokkaido's hebben verschillende voedingsbehoeften. Kies voer dat is afgestemd op hun levensfase.
 6. Voerkeuze: Kies hoogwaardig commercieel hondenvoer of overweeg rauwe voeding (BARF of KVV) met de juiste balans van voedingsstoffen. Het is belangrijk om voer te kiezen dat specifiek is ontworpen voor middelgrote tot grote rassen.
 7. Voedingsschema: Verdeel de dagelijkse portie voer over twee maaltijden om overmatig strekken van de maag en mogelijke maagproblemen te voorkomen.

Hoeveel verhaart de Hokkaido?

De Hokkaido staat bekend om zijn dubbele vacht en kan behoorlijk veel verharen, vooral tijdens seizoenswisselingen. Tijdens de ruiperiodes, die meestal twee keer per jaar plaatsvinden, kan het haarverlies behoorlijk intens zijn. Tijdens de rest van het jaar is er sprake van matige tot minimale verharing.

Hoe vaak moet de vacht van de Hokkaido verzorgd worden?

Het verzorgen van de vacht van een Hokkaido moet minstens één keer per week worden gedaan. Tijdens seizoenswisselingen, wanneer ze meer verharen, kan het nodig zijn om vaker te borstelen, zoals om de paar dagen, om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen.

Hoeveel kwijlt de Hokkaido?

De Hokkaido staat niet bekend om overmatig kwijlen. Over het algemeen is dit ras niet bijzonder kwijlend, en de meeste individuen zullen slechts af en toe wat speeksel produceren, meestal in reactie op voedsel of opwinding.

Wat is de vachtsoort van de Hokkaido?

De vacht van de Hokkaido is van het dubbele type. Ze hebben een dichte, zachte ondervacht die hen beschermt tegen koude temperaturen, en een ruwe, rechte bovenvacht. Deze dubbele vacht draagt bij aan hun isolatie en beschermt hen tegen de elementen, wat essentieel was voor hun oorspronkelijke rol als jachthonden in de koude regio van Hokkaido, Japan.

Wat is de vachtlengte van de Hokkaido?

De vachtlengte van de Hokkaido varieert van matig tot kort. Over het algemeen hebben ze geen extreem lange vacht. Hun vacht is korter op de snuit en de voorkant van de poten, en iets langer op de rug en de staart. Deze vachtlengte draagt bij aan hun natuurlijke bescherming tegen koude temperaturen en ruwe weersomstandigheden in hun oorspronkelijke leefomgeving in Japan.

Wat zijn de sociale eigenschappen van de Hokkaido?

De Hokkaido staat bekend om zijn trouw en toewijding aan zijn gezin. Hier zijn enkele specifieke sociale eigenschappen van dit ras:

 1. Loyaliteit: Hokkaido's hebben een sterke band met hun eigenaren en gezin. Ze zijn vaak loyaal en zullen hun dierbaren beschermen.
 2. Terughoudendheid: Hoewel ze loyaal zijn aan hun gezin, kunnen Hokkaido's terughoudend zijn tegenover vreemden. Ze hebben van nature een waakzaam instinct en kunnen gereserveerd zijn bij de eerste ontmoeting met nieuwe mensen.
 3. Onafhankelijkheid: Hokkaido's hebben een zekere mate van onafhankelijkheid. Ze kunnen zelfstandig denken en handelen, wat soms kan leiden tot een eigenzinnige houding.
 4. Sociale interactie met andere honden: Hokkaido's kunnen goed overweg met andere honden als ze op jonge leeftijd goed gesocialiseerd zijn. Ze hebben een dominante aard, dus ze hebben misschien de neiging om de leiding te nemen in sociale situaties.
 5. Gezinsvriendelijkheid: Over het algemeen kunnen Hokkaido's goede metgezellen zijn voor gezinnen, inclusief kinderen, als ze goed gesocialiseerd zijn. Ze hebben vaak geduld en toewijding aan kinderen in het huishouden.
 6. Training en gehoorzaamheid: Hokkaido's hebben een sterke wil en kunnen soms koppig zijn. Het is belangrijk om consistente en positieve trainingstechnieken te gebruiken om gehoorzaamheid te bereiken.

Hoe gaan Hokkaido's om met vreemden?

Hokkaido's hebben van nature een terughoudende houding ten opzichte van vreemden. Ze kunnen gereserveerd zijn en waakzaam wanneer ze nieuwe mensen ontmoeten. Dit betekent dat ze niet snel vriendelijk en knuffelig zijn met onbekenden. In plaats daarvan observeren ze meestal eerst en kunnen ze afstandelijk of zelfs achterdochtig lijken bij de eerste ontmoeting.

Is de Hokkaido speels?

De Hokkaido heeft over het algemeen een gematigd speelse aard. Ze kunnen speels zijn, vooral als ze jong zijn, maar hun speelsheid is meestal niet zo uitbundig als bij sommige andere hondenrassen. Hokkaido's hebben de neiging om hun speelsheid meer te uiten in interactie met hun gezin en vertrouwde mensen dan met vreemden. Ze genieten vaak van gestructureerde speelsessies, zoals apporteren, trekspelletjes en denkspellen.

Zijn Hokkaido honden beschermend?

Ja, Hokkaido-honden kunnen beschermend zijn. Ze hebben van nature een waakzaam karakter en een sterke loyaliteit aan hun gezin. Dit betekent dat ze de neiging hebben om hun gezin en eigendommen te beschermen tegen mogelijke bedreigingen. Ze kunnen waarschuwingssignalen uitzenden, zoals blaffen of een alerte houding aannemen, wanneer ze iets ongewoons of potentiëel gevaarlijks waarnemen.

Wat is het aanpassingsvermogen van de Hokkaido?

Het aanpassingsvermogen van de Hokkaido kan variëren afhankelijk van individuele factoren en de omgeving waarin ze worden grootgebracht. Over het algemeen staat de Hokkaido niet bekend om een hoge mate van aanpassingsvermogen aan verschillende omgevingen en levensstijlen. Ze gedijen het beste in een gestructureerde en consistente omgeving.

Hokkaido's zijn van nature waakzaam en kunnen terughoudend zijn tegenover nieuwe situaties en mensen. Ze hebben tijd nodig om zich aan te passen aan veranderingen en nieuwe prikkels. Dit betekent dat ze mogelijk wat meer tijd en geduld vereisen bij het introduceren van nieuwe ervaringen, mensen of omgevingen.

Wat zijn de karaktertrekken van de Hokkaido?

De Hokkaido staat bekend om zijn karakteristieke eigenschappen, waaronder:

 1. Loyaliteit: Hokkaido's zijn buitengewoon loyaal aan hun gezin en eigenaren. Ze hebben de neiging om sterke emotionele banden te vormen en zullen hun dierbaren beschermen.
 2. Onafhankelijkheid: Dit ras heeft een zekere mate van onafhankelijkheid en kan eigenzinnig zijn. Ze hebben vaak een eigen wil en kunnen soms zelfstandig denken.
 3. Waakzaamheid: Hokkaido's hebben van nature een waakzame aard. Ze zijn alert en zullen hun omgeving nauwlettend in de gaten houden. Dit maakt hen goede waakhonden.
 4. Terughoudendheid tegenover vreemden: Ze zijn meestal terughoudend en gereserveerd tegenover vreemden. Ze hebben een natuurlijke achterdocht en zullen niet snel vriendelijk zijn tegenover nieuwe mensen.
 5. Moed: Hokkaido's staan bekend om hun moed en vastberadenheid. Ze werden oorspronkelijk gefokt voor de jacht op groot wild in ruige omstandigheden.
 6. Intelligentie: Dit ras is intelligent en leert snel, maar ze kunnen ook eigenzinnig zijn, wat consequente en positieve training vereist.
 7. Sociale interactie met andere honden: Met goede socialisatie kunnen Hokkaido's goed overweg met andere honden, maar ze hebben vaak een dominante aard en zullen de leiding willen nemen in sociale situaties.

Kan een Hokkaido gevaarlijk zijn?

Een Hokkaido-hond is over het algemeen niet gevaarlijk van nature. Ze zijn echter wel krachtige en moedige honden met een dominante aard. Hun reacties op verschillende situaties zijn sterk afhankelijk van socialisatie, training en eigenaarschap.

Om een goed aangepaste Hokkaido te hebben, is het essentieel om:

 1. Socialisatie: Vanaf een jonge leeftijd moeten Hokkaido-puppy's worden blootgesteld aan verschillende mensen, dieren, omgevingen en situaties om angst en agressie te voorkomen.
 2. Training: Ze hebben consistente, positieve training nodig om gehoorzaamheid te bereiken en om ongewenst gedrag te voorkomen. Hun intelligentie en eigenzinnigheid kunnen worden beheerd door middel van training.
 3. Eigenaarschap: Een verantwoordelijke en ervaren eigenaar die begrijpt hoe ze met dit ras moeten omgaan, is essentieel. Hokkaido's hebben een eigenzinnige aard en vereisen een vastberaden, maar liefdevolle aanpak.
 4. Toezicht: Toezicht houden op interacties met andere honden en vreemden is belangrijk, vooral als de Hokkaido een dominante neiging heeft.

Vallen Hokkaido's ooit aan?

Hokkaido-honden vallen over het algemeen niet zonder reden aan. Ze hebben echter een sterk beschermend instinct en kunnen reageren op bedreigingen of situaties waarin ze zich bedreigd voelen. Het is belangrijk om te begrijpen dat hun reacties afhankelijk zijn van factoren zoals socialisatie, training, genetica en de specifieke situatie.

Kan een Hokkaido mensen doden?

Elke hond, inclusief een Hokkaido, heeft het fysieke potentieel om ernstige schade te veroorzaken als ze agressief worden of aanvallen. Echter, het is uiterst zeldzaam voor honden, inclusief Hokkaido's, om dodelijke aanvallen op mensen uit te voeren.

Kunnen Hokkaido's er goed tegen om alleen gelaten te worden?

Hokkaido's hebben de neiging om gehecht te raken aan hun gezin en kunnen enige vorm van verlatingsangst ervaren als ze langdurig alleen worden gelaten. Of een Hokkaido goed alleen kan zijn, hangt af van verschillende factoren, waaronder de specifieke hond, socialisatie en training.

Kan ik mijn Hokkaido thuis laten?

Ja, je kunt je Hokkaido thuis laten, maar het is belangrijk om dit op een verantwoorde en goed doordachte manier te doen. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

 1. Training en socialisatie: Zorg ervoor dat je Hokkaido goed is getraind en gesocialiseerd voordat je hem alleen thuis laat. Dit helpt bij het voorkomen van destructief gedrag en angst.
 2. Langzaam wennen: Begin met korte periodes van alleen zijn en bouw geleidelijk aan de tijd op. Dit helpt je hond te wennen aan alleen zijn en minimaliseert verlatingsangst.
 3. Veilige ruimte: Creëer een veilige en comfortabele ruimte voor je Hokkaido als je weg bent. Zorg ervoor dat er geen gevaarlijke voorwerpen of giftige stoffen binnen bereik zijn.
 4. Beweging en stimulatie: Zorg ervoor dat je hond voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie heeft voordat je hem alleen laat. Een vermoeide hond is vaak minder angstig en destructief.
 5. Voeding en water: Zorg ervoor dat je Hokkaido toegang heeft tot vers water en dat hij zijn maaltijden heeft gehad voordat je vertrekt.
 6. Speelgoed en bezigheden: Laat speelgoed en bezigheden achter om je hond bezig te houden tijdens je afwezigheid. Kauwspeelgoed en puzzelspeelgoed kunnen nuttig zijn.
 7. Camera's en monitoring: Overweeg het gebruik van bewakingscamera's of huisdiermonitors om je hond in de gaten te houden terwijl je weg bent, zodat je eventuele problemen kunt opmerken.
 8. Deskundig advies: Als je merkt dat je Hokkaido ernstige verlatingsangst vertoont of moeite heeft met alleen zijn, overleg dan met een dierenarts of een hondengedragsdeskundige voor begeleiding.

Kan de Hokkaido 8 uur alleen gelaten worden?

Het is over het algemeen niet ideaal om een Hokkaido of een andere hond gedurende acht uur of langer alleen thuis te laten op een regelmatige basis. Honden zijn sociale dieren en hebben interactie en aandacht nodig. Als je Hokkaido echter goed is getraind, gesocialiseerd en gewend is aan alleen zijn, kan hij mogelijk gedurende een langere periode alleen thuis blijven.

Het is belangrijk om enkele belangrijke stappen te volgen als je overweegt om je Hokkaido voor een langere tijd alleen te laten:

 1. Training en socialisatie: Zorg ervoor dat je hond goed is getraind en gewend is aan alleen zijn. Begin met korte periodes van alleen zijn en bouw geleidelijk de tijd op.
 2. Beweging en stimulatie: Geef je hond voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie voordat je vertrekt. Een uitgeputte hond zal waarschijnlijk rustiger zijn tijdens je afwezigheid.
 3. Veilige ruimte: Zorg voor een veilige en comfortabele ruimte voor je hond met toegang tot water, speelgoed en een comfortabele rustplaats.
 4. Buitenpauzes: Als je lange uren werkt, overweeg dan om iemand te vragen om tussendoor je hond uit te laten voor een toiletbezoek en wat beweging.
 5. Monitoring: Gebruik bewakingscamera's of huisdiermonitors om je hond in de gaten te houden en eventuele problemen op te merken.

Hoe train je een Hokkaido?

Het trainen van een Hokkaido vereist een consistente en positieve benadering. Hier zijn enkele specifieke stappen en tips voor het trainen van een Hokkaido:

 1. Begin vroeg: Begin met de training zodra je de Hokkaido-puppy in huis hebt. Vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn cruciaal.
 2. Beloningsgerichte training: Gebruik beloningen, zoals traktaties, lof en speeltijd, om gewenst gedrag te belonen. Positieve versterking is effectiever dan straf.
 3. Korte sessies: Hou trainingsessies kort en leuk. Hokkaido's hebben de neiging om snel verveeld te raken, dus houd de trainingssessies interessant en energiek.
 4. Basiscommando's: Leer basiscommando's zoals zit, lig, kom hier en blijf. Herhaal de oefeningen regelmatig om consistentie te bevorderen.
 5. Socialisatie: Zorg voor vroege en voortdurende socialisatie met verschillende mensen, dieren en situaties. Dit helpt om angst en agressie te voorkomen.
 6. Geduld en consistentie: Wees geduldig en consistent in je training. Hokkaido's kunnen eigenzinnig zijn, maar consistente regels en verwachtingen helpen hen te begrijpen wat er van hen wordt verwacht.
 7. Leer de lichaamstaal: Leer de lichaamstaal van je Hokkaido te begrijpen om te weten wanneer hij zich comfortabel voelt en wanneer hij gestrest is.
 8. Gebruik geschikt trainingsmateriaal: Gebruik harnassen, lijnen en beloningen die geschikt zijn voor de grootte en kracht van de Hokkaido.
 9. Gedragsdeskundige: Als je problemen tegenkomt bij de training, overweeg dan om een professionele hondengedragsdeskundige te raadplegen.
 10. Blijf consequent: Blijf consistent in je training en handhaaf de regels. Dit zal bijdragen aan het ontwikkelen van gehoorzaamheid bij je Hokkaido.

Hoe vaak blaft een Hokkaido?

Hokkaido's kunnen variëren in de frequentie van blaffen, net als andere hondenrassen. Over het algemeen staat dit ras bekend om niet overdreven veel te blaffen in vergelijking met sommige andere rassen zoals bijvoorbeeld de Blaffende Tervurense Herder. Ze zijn echter waakzaam en kunnen blaffen als ze iets ongewoons of potentiëel bedreigends waarnemen.

Wat is de behoefte aan mentale stimulatie van een Hokkaido?

Hokkaido's hebben een redelijke behoefte aan mentale stimulatie. Dit ras staat bekend om zijn intelligentie en vastberadenheid, en ze gedijen goed wanneer ze mentaal worden uitgedaagd. Hier zijn enkele manieren om de mentale stimulatie van een Hokkaido te bevredigen:

 1. Puzzelspeelgoed: Geef ze interactief speelgoed of puzzels die ze moeten oplossen om traktaties te krijgen. Dit houdt hun geest bezig en stimuleert hun probleemoplossend vermogen.
 2. Gehoorzaamheidstraining: Blijf hun gehoorzaamheidstraining voortzetten en leer ze nieuwe commando's en trucs. Hokkaido's leren graag en vinden het leuk om uitgedaagd te worden.
 3. Nieuwe omgevingen: Neem ze mee naar nieuwe omgevingen en situaties om hun nieuwsgierigheid te prikkelen en hen nieuwe ervaringen op te laten doen.
 4. Speurwerk: Laat ze speuractiviteiten doen, zoals het zoeken naar verstopte voorwerpen of het volgen van een geurspoor. Dit is een uitstekende manier om hun natuurlijke instincten te benutten.
 5. Hersenwerkspellen: Overweeg om hersenwerkspellen voor honden aan te schaffen, waarbij ze puzzels moeten oplossen om bij traktaties te komen.
 6. Interactie met andere honden: Laat je Hokkaido spelen en interactie hebben met andere honden om sociale en mentale stimulatie te bevorderen.

Wat zijn de rasstandaarden van de Hokkaido?

De rasstandaarden voor de Hokkaido, ook bekend als de Hokkaido Ken of Hokkaido Inu, zijn vastgesteld door verschillende hondenverenigingen, waaronder de Japanse hondenvereniging JKC (Japan Kennel Club) en de FCI (Fédération Cynologique Internationale). Hier zijn enkele belangrijke kenmerken van de rasstandaarden voor de Hokkaido:

Algemeen

 • Hoogte: Mannetjes: 48,5 cm - 51,5 cm bij de schoft (met een tolerantie van +/- 1,5 cm) Vrouwtjes: 45,5 cm - 48,5 cm bij de schoft (met een tolerantie van +/- 1,5 cm)
 • Gewicht: Mannetjes: Ongeveer 20 kg Vrouwtjes: Ongeveer 17 kg
 • Lichaamsverhouding: De lengte van het lichaam moet iets langer zijn dan de hoogte bij de schoft.

Hoofd

 • Schedel: Brede schedel met een lichte stop.
 • Snuit: Matig lang en recht.
 • Neus: Zwart.
 • Ogen: Klein tot middelgroot, driehoekig van vorm, donkerbruin van kleur.
 • Oren: Driehoekig, rechtopstaand, enigszins naar voren gebogen, met dikke vacht.

Lichaam

 • Rug: Recht en sterk.
 • Borst: Diep en breed.
 • Staart: Dik, naar boven gekruld of in een dubbele krul over de rug gedragen.

Vacht en Kleur

 • Vacht: Dichte dubbele vacht met een harde, rechte buitenste vacht en een zachte, dichte ondervacht.
 • Kleur: Meestal rood, zwart, sesam (rood met zwarte puntjes), of brindle. Witte aftekeningen op de borst, poten en snuit zijn acceptabel.

Benen en Voeten

 • Benen: Recht en sterk.
 • Voeten: Compact en rond, met goed gebogen tenen en sterke kussentjes.

Gangwerk

 • Soepel en efficiënt gangwerk met goed bereik en drive.

Wat is de algemene informatie over de Hokkaido?

De Hokkaido, ook bekend als de Hokkaido Ken of Hokkaido Inu, is een Japanse hondenras dat oorspronkelijk werd gefokt op het eiland Hokkaido. Hier zijn enkele specifieke details over de Hokkaido:

 • Grootte: Mannetjes hebben meestal een hoogte van 48,5 cm tot 51,5 cm bij de schoft, terwijl vrouwtjes gemiddeld 45,5 cm tot 48,5 cm meten.
 • Gewicht: Mannetjes wegen doorgaans ongeveer 20 kg, terwijl vrouwtjes meestal ongeveer 17 kg wegen.
 • Vacht: De Hokkaido heeft een dichte dubbele vacht. De buitenste vacht is hard en recht, terwijl er een zachte, dichte ondervacht aanwezig is.
 • Kleur: De meest voorkomende kleuren zijn rood, zwart, sesam (rood met zwarte puntjes) en brindle. Witte aftekeningen op de borst, poten en snuit zijn toegestaan.
 • Levensduur: De gemiddelde levensduur van een Hokkaido ligt tussen de 12 en 15 jaar.
 • Karakter: Hokkaido's staan ​​bekend om hun loyaliteit, waakzaamheid en moed. Ze kunnen terughoudend zijn tegenover vreemden, maar zijn over het algemeen toegewijd aan hun gezin.
 • Activiteitenniveau: Dit ras heeft een redelijk hoog activiteitenniveau en heeft dagelijkse lichaamsbeweging nodig om fysiek en mentaal gezond te blijven.
 • Geschiktheid als gezelschapshond: De Hokkaido kan een geweldige gezelschapshond zijn voor actieve eigenaren met ervaring in hondenbezit. Ze gedijen goed in gezinnen, maar socialisatie en training zijn essentieel.
 • Verzorging: De vacht van de Hokkaido vereist regelmatig borstelen, vooral tijdens seizoensgebonden verharing. Hun oren moeten ook regelmatig worden gecontroleerd.

De Hokkaido is een uniek en interessant hondenras dat oorspronkelijk werd gefokt voor de jacht op groot wild in ruige omstandigheden. Ze zijn toegewijd aan hun gezin en hebben een sterke waakzaamheid. Voor potentiële eigenaren is het belangrijk om te begrijpen dat de Hokkaido's een consistente opvoeding en training nodig hebben om goed aangepaste metgezellen te worden.

Waar kun je een Hokkaido kopen of adopteren?

Je kunt een Hokkaido-kopie kopen bij gerenommeerde fokkers of overwegen er een te adopteren bij een reddingsorganisatie. Hier zijn enkele specifieke manieren om een Hokkaido te vinden:

Bij fokkers:

 1. Zoek naar erkende fokkers: Zoek naar fokkers die gespecialiseerd zijn in Hokkaido-honden en die geregistreerd zijn bij een erkende hondenvereniging, zoals de Nederlandse Raad van Beheer.
 2. Bereid je voor: Voordat je een fokker benadert, bereid je voor door onderzoek te doen naar het ras en zorg ervoor dat een Hokkaido past bij je levensstijl en behoeften.
 3. Neem contact op: Neem contact op met de fokkers die je hebt gevonden en stel vragen over hun fokpraktijken, gezondheidstesten en de beschikbaarheid van puppy's.
 4. Bezoek de fokker: Als je interesse hebt in een puppy, bezoek dan de fokker persoonlijk om de omgeving te beoordelen, de ouderhonden te ontmoeten en het welzijn van de pups te controleren voordat je een beslissing neemt.

Bij reddingsorganisaties:

 1. Zoek naar reddingsorganisaties: Er zijn mogelijk reddingsorganisaties voor Hokkaido-honden of Japanse rassen. Zoek online of neem contact op met lokale dierenopvangcentra.
 2. Adopteer: Overweeg om een Hokkaido te adopteren bij een reddingsorganisatie. Geredde honden hebben vaak liefdevolle huizen nodig en dit kan een geweldige manier zijn om een hond in nood te helpen.

Welke reddingsclubs zijn er voor Hokkaido's?

Het kan variëren afhankelijk van je locatie, maar hier zijn enkele reddingsorganisaties en clubs die zich inzetten voor het redden en herplaatsen van Hokkaido-honden:

 1. Herplaatsing Shiba, Akita, Chowchow, Kai, Kishu, Shikoku, Hokkaido BE en NL: Deze facebook-groep zet zich in voor de redding en herplaatsing van Hokkaido's in Nederland en omringende gebieden. Op de facebook-pagina's kun je meer informatie vinden over herplaatsingen en beschikbare honden.
 2. Hokkaido Association of North America: Dit is de officiële rasclub voor Hokkaido-honden in de Verenigde Staten. Hoewel ze zich voornamelijk richten op rasbehoud en promotie, bieden ze ook informatie over herplaatsing en adoptie van Hokkaido's via hun website en sociale media.

Wat is de geschiedenis van de Hokkaido?

De Hokkaido, ook wel bekend als de Hokkaido Ken of Hokkaido Inu, is een oud Japans hondenras met een rijke geschiedenis. Hier is een beknopte samenvatting van de geschiedenis van de Hokkaido:

 • Oorsprong: De Hokkaido is vernoemd naar het eiland Hokkaido in Japan, waar het ras voor het eerst werd ontwikkeld. Het is een van de inheemse Japanse hondenrassen.
 • Oorspronkelijk gebruik: De Hokkaido werd oorspronkelijk gefokt door de inheemse Ainu-bevolking van Hokkaido voor de jacht op groot wild, zoals beren, herten en zwijnen. Deze honden waren waardevolle jachtpartners vanwege hun moed, uithoudingsvermogen en kracht.
 • Isolatie: Vanwege de geografische isolatie van Hokkaido en het gebrek aan invloed van andere hondenrassen, ontwikkelde de Hokkaido zich tot een uniek en zuiver ras met kenmerken die goed pasten bij de ruige omgeving en de behoeften van de Ainu-bevolking.
 • Erkenning: In 1937 werd de Hokkaido officieel erkend als een Japans natuurlijk monument en nationaal schat. Deze erkenning was een poging om het ras te beschermen en het behoud ervan te waarborgen.
 • Modern gebruik: Tegenwoordig wordt de Hokkaido nog steeds gebruikt voor de jacht in sommige delen van Japan, maar het is ook een gewaardeerde metgezelshond geworden, zowel in Japan als daarbuiten.

De Hokkaido staat bekend om zijn loyaliteit, waakzaamheid en moed, en het ras heeft zijn historische kenmerken behouden. Het is belangrijk op te merken dat de Hokkaido een specifieke en zorgvuldige training en socialisatie nodig heeft om een evenwichtige en gehoorzame metgezel te worden. Hun geschiedenis als jachthond heeft invloed op hun temperament en gedrag.

Wat zijn de gemiddelde onderhoudskosten voor een Hokkaido?

De gemiddelde onderhoudskosten voor een Hokkaido kunnen variëren afhankelijk van de locatie, gezondheid van de hond en levensstijl van de eigenaar. Hier is een geschatte uitsplitsing van de jaarlijkse kosten:

 1. Voeding: De kosten voor hondenvoer variëren, maar voor een hoogwaardig voer van goede kwaliteit kun je rekenen op ongeveer € 40 tot € 60 per maand, wat neerkomt op € 480 tot € 720 per jaar.
 2. Dierenartszorg: Dit omvat jaarlijkse controles, vaccinaties, ontworming, vlooien- en tekenpreventie en eventuele onverwachte medische kosten. De jaarlijkse dierenartsrekening kan variëren, maar reken op ongeveer € 300 tot € 500 per jaar.
 3. Training en socialisatie: Dit omvat kosten voor puppycursussen, gehoorzaamheidstraining en eventueel gedragsadvies. De kosten kunnen variëren, maar gemiddeld kun je rekenen op € 200 tot € 400 per jaar.
 4. Verzorging: De Hokkaido heeft regelmatige verzorging nodig, waaronder borstelen, nagelverzorging en oorreiniging. Reken op ongeveer € 100 tot € 200 per jaar voor verzorgingsbenodigdheden.
 5. Hondenverzekering: Een optionele hondenverzekering kan helpen bij het dekken van onverwachte medische kosten. De kosten variëren afhankelijk van het gekozen plan, maar kunnen ongeveer € 250 tot € 500 per jaar bedragen.
 6. Voedingssupplementen en traktaties: De kosten voor traktaties en voedingssupplementen kunnen variëren, maar gemiddeld kun je rekenen op ongeveer € 100 per jaar.
 7. Speelgoed en benodigdheden: Dit omvat kosten voor hondenspeelgoed, leiband, halsband, en andere benodigdheden. Reken op ongeveer € 100 tot € 200 per jaar.

Totale jaarlijkse kosten: Ongeveer € 1.230 tot € 2.020 per jaar.

Hoe kies je een goede naam voor je Hokkaido?

Het kiezen van een goede naam voor je Hokkaido is belangrijk en leuk! Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het selecteren van een geschikte naam voor je hond:

 1. Korte en duidelijke naam: Kies een naam die kort is en gemakkelijk te roepen. Honden reageren het beste op namen van één of twee lettergrepen, zoals "Kiko" of "Kenzo."
 2. Betekenisvolle naam: Overweeg een naam met een speciale betekenis of een verwijzing naar iets dat voor jou belangrijk is. Dit kan je favoriete film, boek, hobby of zelfs een Japanse term zijn vanwege het ras.
 3. Pas bij het uiterlijk of persoonlijkheid: Kijk naar de kenmerken van je Hokkaido of zijn persoonlijkheid. Een naam die past bij zijn uiterlijk of gedrag kan heel passend zijn. Bijvoorbeeld, "Kumo" (wat "wolk" betekent) voor een lichte, luchtige Hokkaido.
 4. Unieke naam: Kies een naam die niet te vaak voorkomt om verwarring te voorkomen als je andere honden tegenkomt tijdens wandelingen. Controleer online hondenlijsten om te zien hoe populair een naam is.
 5. Oefen met de naam: Voordat je een definitieve beslissing neemt, roep de naam enkele keren om te zien hoe het klinkt en aanvoelt. Het moet gemakkelijk en prettig zijn om te zeggen.
 6. Afstammen van de ouderhond: Als je de Hokkaido bij een fokker hebt gekocht, kun je de naam van de ouderhond als inspiratie gebruiken om de naam van je puppy te kiezen.
 7. Wacht even: Soms is het nuttig om een paar dagen te wachten voordat je een naam kiest, zodat je de persoonlijkheid van je Hokkaido beter kunt leren kennen voordat je een definitieve beslissing neemt.
 8. Positieve associatie: Zorg ervoor dat de naam een positieve associatie heeft voor jou en je hond, zodat het een vreugde is om de naam van je Hokkaido te roepen.

Wat zijn de verschillende soorten Hokkaido's?

Er zijn geen verschillende soorten Hokkaido-honden zoals verschillende rassen. De Hokkaido, ook bekend als de Hokkaido Ken of Hokkaido Inu, is een specifiek ras van Japanse honden met een standaard set kenmerken en eigenschappen zoals beschreven in de rasstandaarden.

Welke hondenrassen lijken op de Hokkaido?

Hoewel de Hokkaido een uniek Japans ras is, zijn er enkele andere hondenrassen die qua uiterlijk of eigenschappen enigszins kunnen lijken op de Hokkaido. Hier zijn enkele rassen die vergelijkbaar kunnen zijn:

 1. Shiba Inu: De Shiba Inu is ook een klein Japans ras en lijkt qua uiterlijk enigszins op de Hokkaido. Beide rassen hebben rechtopstaande oren en een vergelijkbare vachttextuur, hoewel de Shiba Inu meestal kleiner is.
 2. Akita Inu: De Akita Inu is een ander Japans ras, maar het is groter dan de Hokkaido. Beide rassen hebben een stevige bouw en een dikke vacht, maar de Akita Inu heeft een krachtigere uitstraling.
 3. Kishu Ken: Dit is ook een inheems Japans hondenras en heeft enkele overeenkomsten met de Hokkaido, vooral in termen van oorsprong en jachtcapaciteiten. Ze hebben vergelijkbare oren en vachttextuur.
 4. Siberische Husky: Qua vachttextuur en oorstand kunnen Siberische Husky's enigszins op Hokkaido's lijken. Echter, Siberische Husky's zijn groter en hebben vaak blauwe ogen, wat een duidelijk verschil is.

Over de Auteur

naomi-de-jong
Naomi de Jong
Dierenartsassistent

Naomi werkt als dierenartsassistent en is een expert op het gebied van hondenverzorging. Ze is voortdurend op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en inzichten in de wereld van hondenverzorging, en ze deelt haar expertise graag met andere hondenliefhebbers.

Ook Interessant