akita-inu-hondenras-verzorging-gezin-sociaal-leven-fysieke-kenmerken-dieet-informatie

Akita Inu Hondenras Verzorging, Karakter, Raskenmerken en Dieet informatie

sanne-dekker
Geschreven door Sanne Dekker | Hondentrainer
FACT CHECKED door Lieke Smit
Laatste update: 1 juni 2023

De Akita Inu is een grote en krachtige hond die wordt gekenmerkt door zijn nobele karakter. In het oude Japan werden deze honden gebruikt om de adel en het koningshuis te beschermen. Ze waren niet bang voor uitdagingen en jaagden niet alleen op wilde zwijnen en zwarte beren, maar ook op herten. Akita Inu's zijn trouw en moedig en hebben een gemiddelde levensverwachting van 10 tot 14 jaar. Ze kunnen ook liefdevol en aanhankelijk zijn als ze goed gesocialiseerd en getraind zijn. De Akita Inu, ook wel bekend als de Grote Japanse Hond en Japanse Akita, heeft een schofthoogte van ongeveer 58 centimeter en kan tot 54 kg wegen. Japanse Akita's kunnen 3 tot 12 pups per jaar krijgen.

Hoe komt het dat de Japanse Akita zo heet?

De Akita Inu komt oorspronkelijk uit de prefectuur Akita in Japan. De naam is dus gebaseerd op de plek waar het ras vandaan komt. In het Japans betekent Inu gewoon hond. Sommige mensen gebruiken in plaats daarvan het woord Ken, wat hetzelfde betekent als Inu.

Zijn de Amerikaanse Akita en de Japanse Akita hetzelfde?

De Amerikaanse Akita is anders dan de Japanse Akita. De twee rassen hebben duidelijke verschillen. Zo hebben de meeste Amerikaanse Akita's een zwart masker op hun gezicht, ook wel bies genoemd. De Japanse Akita's hebben deze bies niet. Bovendien zijn Japanse Akita's kleiner dan hun Amerikaanse neven en komen ze alleen in een beperkt aantal kleuren voor, terwijl Amerikaanse Akita's in allerlei kleuren voorkomen.

Wat is de geschiedenis van de Japanse Akita?

Bekend als een symbool van bescherming, ontvangen Japanse ouders vaak een klein Akita beeldje bij de geboorte van hun kind. De Akita is niet alleen een symbool van bescherming, maar ook van gezondheid, geluk en een lang leven. In 1931 verklaarde de Japanse regering het Akita-ras tot nationaal monument en een van de nationale schatten van Japan.

Van de jaren 1700 tot midden 1800 werd de Akita Inu de hond van Japanse edelen en samoerai, en sommigen hadden zelfs bedienden. Maar aan de gouden jaren van de Akita Inu moest ooit een einde komen. De periode 1868-1912 bracht de Meiji periode en de modernisering van Japan. De veroudering van de samoerai leidde tot een aanzienlijke toename van hondengevechten om de vechtlust van de samoerai te bevredigen. Als gevolg daarvan werden verschillende hondenrassen, waaronder de Akita Inu, gekruist om hun kansen op de overwinning te vergroten. De zuiverheid die de Akita Inu genoot tijdens de Tsunayoshi periode ging dus verloren. Akita's werden gefokt om gespierder, groter en moediger te zijn.

Toen in 1910 in Japan de hondenbelasting werd ingevoerd, zijn vele Akita Inu doodgegaan en zijn er nog meer aan de hondsdolheid bezweken. In de jaren dertig begon de situatie echter te verbeteren. AKIHO, opgericht in 1927, bevorderde en beschermde actief het Akita Inu ras en verbood verdere fok. In juli 1931 kreeg de Akita Inu van de Japanse regering de titel Tennen Kinenbutsu (Natuurmonument), als eerste hondenras ooit. Een periode van selectief fokken en de aankoop van honden uit afgelegen Matagi-dorpen volgde, wat leidde tot een langzame, maar gestage terugkeer van het oorspronkelijke rastype.

Wat zijn de raskenmerken en eigenschappen van de Akita Inu?

Grote Akita Inu's kunnen net zo charmant zijn als kleine schoothondjes. Deze honden zijn trouw en maken gemakkelijk vriendschap met anderen. Een Akita Inu is geschikt om vreedzaam samen te leven met mensen van alle leeftijden, inclusief jonge kinderen en ouderen. Omdat ze een lage prooidrift hebben, zullen ze niet achter katten of andere kleine huisdieren aanzitten na enige socialisatietraining. Hoewel de Akita Inu erg gehecht is aan hun mensen, zijn ze kalm genoeg om een paar uur alleen thuis te blijven. Akita's zijn uitstekende waakhonden, ze blaffen zelden. In plaats daarvan intimideren ze indringers met hun massieve, krachtige gestalte.

Akita's hebben een eigenaardige gewoonte om te miauwen. Een groot deel van het gedrag van de Inu's is het ronddragen van dingen in hun bek, inclusief je pols. Akita's doen dit om te communiceren met de mensen van wie ze houden, en het is geen agressieve daad. Misschien willen ze gaan wandelen, dus grijpen ze je pols en leiden ze je naar hun riem, of hebben ze een aantal andere ideeën door hun hoofd spoken.

Hoe gaat de Akita Inu om met de familie?

Akita Inu's houden van interactie met hun menselijke families. Deze Japanse Akita Inu's zijn zeer gehecht aan mensen, en hechten zich sterk aan bekenden en familie. Akita Inu's zijn beschermend voor de mensen die ze als leden van hun roedel beschouwen, en ze hebben aangeboren instincten die hen ertoe brengen hun meesters als roedelleiders te aanvaarden. Akita's hebben een hoger energieniveau dan de meeste andere honden, en dit ras is niet de perfecte keuze voor wie een hond zoekt om mee op de bank te knuffelen. Akita Inu's zijn vriendelijk voor mensen en verlangen naar contact met hun menselijke familie, waardoor ze uitstekende gezelschapshonden zijn.

Ondanks hun vermogen om niet overdreven te blaffen, communiceren Akita Inu's met amusante kreunen, knorren en mompelen. Akita's lijken soms tegen zichzelf te praten alsof ze tegen zichzelf mompelen. De Akita lijkt veel te zeggen te hebben, van het kiezen van het juiste wasmiddel tot wanneer de kinderen naar bed moeten.

Hoe gaat de Akita Inu om met andere honden?

Mannelijke Akita's kunnen niet goed opschieten met andere honden. Ze zijn graag de dominante kracht wanneer ze andere honden tegenkomen, in huis, tijdens wandelingen, in de bosjes, enz. Zelfs aan de lijn zijn ze sterk genoeg om andere honden aan te vallen die een potentiële bedreiging vormen. Ze kunnen ook problemen veroorzaken als ze in een gezin leven dat andere honden bezit. Het is heel belangrijk dat Akita Inu's leren hoe ze zich moeten gedragen.

Kunnen Akita's samenleven met katten?

Sommige Akita Inu's kunnen een huis delen met katten, andere niet. In de regel zijn katten veilig als ze samen met de Inu's zijn opgegroeid. Akita Inu's zijn prooidrijvend en zelfs als ze aan katten in huis gewend zijn, kunnen ze op sommige dagen toegeven aan hun aangeboren instinct om een kat te achtervolgen en te vangen.

Een manier om de vrede te bewaren is een voortdurende socialisatietraining om de Akita Inu eraan te herinneren dat de kat deel uitmaakt van de familie en geen indringer is.

Mag je 2 Akita's hebben?

Nee, meer dan één Japanse Akita in een huishouden is niet mogelijk. Vanwege hun agressieve aard zijn ze niet geschikt om dezelfde ruimte te delen met andere Akita Inu's. Reuen van dit ras doen het het beste wanneer er geen concurrentie is voor de alfahond in het huishouden. Hoewel het voor een Akita niet onmogelijk is om met andere honden overweg te kunnen, kan de situatie onvoorspelbaar worden als de andere hond ook een Akita is. Hoewel vrouwelijke Akita's zich staande kunnen houden, kunnen ze een bedreiging vormen voor de mannetjes.

De gevaarlijkste situatie is echter die waarin meer dan één mannelijke Akita Inu vecht om de rol van alfa-reu. Het is veiliger voor huishoudens met meerdere honden om één Akita-reu en één Akita-teef op te voeden en socialisatietraining te geven. Hetzelfde geldt voor twee mannelijke Akita's, maar er is altijd het risico van een onvoorziene aanval door een van de twee reuen.

Hoe gedragen Akita Inu's zich met oudere mensen?

Akita Inu's schieten meestal goed op met oudere mensen, ondanks hun grootte. Echter, wanneer ze liefde tonen aan hun menselijke familieleden, hebben Akita's de neiging om op hen te leunen. Het zijn zeer grote honden en zwakke senioren kunnen uit balans raken wanneer hun Akita-maatje voorover leunt om affectie te tonen.

Hoe zijn Akita Inu's met kinderen?

Een trouw en liefdevol ras, Japanse Akita's hebben de neiging om heel goed in gezinnen te passen. Akita Inu's zijn graag in de buurt van kinderen, en als dat extra speeltijd en aandacht betekent, zoveel te beter. Een Akita is echter een grote hond, en een overijverige Akita kan een kind of bejaarde omverwerpen, zij het onbedoeld. Toezicht en socialisatietraining kunnen de hond leren voorzichtig te zijn in de buurt van kleine kinderen en oudere mensen. Akita Inu's zijn vriendelijk en hebben een goedmoedig karakter, zodat ze goed opschieten met alle mensen, inclusief kinderen van alle leeftijden. Kleine kinderen mogen echter nooit zonder toezicht van een volwassene in het gezelschap van een Akita Inu worden gelaten.

Hoe gedragen Akita Inu's zich tegenover buren of gasten?

Akita's besluiten of ze iemand mogen aan de hand van de signalen die ze van de eigenaar krijgen. Akita Inu's zijn uitzonderlijk trouw en letten op de signalen van hun mensen als ze gasten of buren hebben. Japanse Akita's hebben dat charmante gemompel en die "sprekende trekken", en de kans is groot dat de honden en hun baasjes het uitstekend met elkaar kunnen vinden. Akita Inu's zijn meestal op hun hoede en gereserveerd als er bezoekers komen. Ze houden een oogje in het zeil en "vragen" hun baasjes of alles in orde is. Zodra de Akita ervan overtuigd is dat de bezoekers geen bedreiging vormen, zal hij hen vriendelijk ontvangen.

Hoewel het belangrijk is om Akita's van jongs af aan te socialiseren met andere honden, is het raadzaam voor hun eigenaren om veel mensen bij het socialisatieproces te betrekken.

Wat zijn de fysieke kenmerken van de Akita Inu?

De Akita Inu heeft een krachtige en robuuste lichaamsbouw met een rechthoekige vorm. Ze hebben een brede en diepe borstkas met goed ontwikkelde spieren. De kop is groot en krachtig, met een brede schedel en een duidelijke stop. Hun ogen zijn klein, donker en enigszins schuin geplaatst. De oren van de Akita Inu zijn klein, driehoekig van vorm en licht afgerond aan de punten.

De nek van de Akita Inu is sterk en gespierd, wat bijdraagt aan hun trotse houding. Hun rug is recht en evenwijdig, en de lendenen zijn kort en krachtig. De staart van de Akita Inu is dik en krullend, die over de rug wordt gedragen. De vacht is dubbel en bestaat uit een dikke, rechte bovenvacht en een zachte, dichte ondervacht.

De Akita Inu heeft een trotse en zelfverzekerde uitstraling, met een krachtige gang en een vloeiende beweging. Hun schofthoogte varieert tussen 58 en 71 cm en hun gewicht ligt tussen 34 en 54 kg. De typische kleuren van de Akita Inu zijn rood, sesam, brindle en wit, soms met maskers of witte markeringen op het gezicht.

Hoe voer je een Akita Inu?

Bij het voeren van Akita Inu's is het belangrijk de behoeften van de hond te kennen. Houd rekening met zijn hoge energie en beweeglijkheid, metabolisme, grootte, leeftijd en voedselkwaliteit. Akita Inu's hebben calorierijke voeding van hoge kwaliteit nodig om hun energieniveau op peil te houden. 350 tot 600 gram droogvoer per dag is ideaal voor het behoud van energie en vitaliteit. U kunt deze hoeveelheid het beste over twee afzonderlijke maaltijden verdelen.

Akita-Inu pups zijn actiever en hebben meer voedsel nodig dan volwassenen, dat verdeeld moet worden over drie of vier maaltijden per dag. Om te voorkomen dat de honden winderigheid of andere gezondheidscomplicaties krijgen, moeten ze niet alles tegelijk krijgen, maar met tussenpozen gedurende de dag.

Hun voedingsbehoeften staan hieronder vermeld.

 • Volwassen Akita Inu's hebben dagelijks tussen 1200 en 1600 calorieën nodig. Oudere, minder actieve Akita Inu's hebben minder calorieën nodig.
 • Akita Inu's baasjes moeten ervoor zorgen dat de voeding van hun hond 22% eiwit bevat om de gewrichten en spieren gezond te houden, en niet meer dan 8% vet om het energieniveau te optimaliseren.
 • Voor de algemene gezondheid moet het dieet van Akita Inu's bestaan uit groenten, fruit, vlees en vis. Akita Inu's eten graag vis, vooral zalm. Het is echter niet aan te raden om hen rauwe zalm te geven, aangezien dit parasieten en kleine graten kan bevatten.
 • Vier tot zeven kopjes droogvoer van hoge kwaliteit, verdeeld over twee maaltijden, zijn meestal voldoende voor een Akita per dag. Akita Inu's moeten altijd toegang hebben tot vers drinkwater.
 • Commerciële brokken van hoge kwaliteit bevatten gewoonlijk nuttige plantaardige eiwitten zoals erwten en linzen.
 • Akita Inu's eten meestal minder dan je zou verwachten van zo'n groot hondenras. Maar ze hebben de neiging om te snel voedsel op te slokken. Dit kan leiden tot winderigheid. Akita Inu's hebben de neiging tot overgewicht als hun eigenaren hen te veel eten geven.

Hoeveel moet een Akita Inu pup eten?

Snelgroeiende pups eten meer dan volwassen honden. Akita-Inu pups moeten het eerste jaar drie tot vijf keer per dag eten. Daarna kunnen ze twee keer per dag gevoerd worden zoals volwassen honden.

De voedingsbehoeften van een Akita Inu pup zijn hieronder opgesomd:

 • De eiwitbehoefte van Akita-Inu pups is ongeveer 21% tot 23% hoger dan die van volwassen honden, zodat ze kunnen groeien en sterke botten kunnen vormen. Overmatige eiwitvoeding kan er echter toe leiden dat de gewrichten en botten zich te snel ontwikkelen en het skelet verzwakt.
 • Let op het calciumgehalte in het voer van de Akita Inu pup. Het moet worden beperkt tot 3 gram per 1000 calorieën.
 • Een Akita Inu heeft vitamine A en D en mineralen als zink, mangaan en koper nodig.

Welke gezondheidstests moet een Akita Inu ondergaan?

Gezondheidstesten van raszuivere Akita Inu pups zijn essentieel. Eigenaren of potentiële eigenaren van Akita Inu pups wordt meestal aangeraden de pup door een dierenarts te laten onderzoeken op bestaande en potentiële gezondheidsproblemen. De Akita Inu is vatbaar voor verschillende ziekten en tests kunnen vele daarvan opsporen. Sommige ontwikkelen zich pas als de pups volwassen zijn, dus jaarlijkse controles zijn essentieel. De ziekten waarvoor Akita Inu's gevoelig zijn, staan hieronder vermeld.

 • Maagtorsie of maagdilatatie volvulus (GDV): Vaak bekend als "winderigheid", de maag van een hond vult zich met gas en draait. Dit is een noodsituatie en er moet onmiddellijk dierenartsen hulp ingeschakeld worden.
 • Heupdysplasie: Een misvorming van het heupgewricht waarbij het heupgewricht niet goed is gevormd, wat leidt tot pijnlijke artrose als de Akita Inu ouder wordt. Dit is de meest voorkomende skeletziekte bij honden van grote rassen.
 • Schimmelinfecties van de huid: Akita Inu's hebben een dichte vacht, en verwaarlozing van het borstelen en verwijderen van de vacht kan leiden tot ernstige schimmelinfecties tussen de binnenvacht en de huid van de Inu.
 • Talgklier adenitis: Een auto-immuunziekte waarbij de eigen huidklieren van de Akita Inu ontstoken en pijnlijk worden.
 • Hypothyreoïdie: Hypothyreoïdie kan energie-, huid- en gewichtsproblemen veroorzaken bij de Akita.
 • Cataract en multifocale netvliesdysplasie zijn oogproblemen die Akita Inu's kunnen erven.
 • Progressieve netvliesatrofie: Het geleidelijke verlies van het gezichtsvermogen over meerdere maanden of jaren.
 • Glaucoom: Een degeneratieve ziekte die de zenuw van het Akita oog beschadigt.
 • Entropion: Rollen van de oogleden naar binnen, waardoor voortdurend irritatie en pijn in het oog ontstaat.
 • Ectropion: Rollen van de oogleden naar buiten, waardoor het ooglid er hangend uitziet en het oog droog is.
 • VKH-syndroom (Vogt-Koyanagi-Harada): Als een Akita Inu zijn neus- en oogkleur verliest, kan het dit syndroom zijn.

Iedereen die overweegt een Akita Inu pup te kopen, doet er goed aan naar een gerenommeerde fokker te gaan die verantwoord fokt en de pups test op veel voorkomende ziekten om er zeker van te zijn dat ze een gezonde Akita mee naar huis nemen.

Wat zijn de bewegingsbehoeften van een Akita Inu?

De Akita Inu is een bundel energie die minstens een uur stevig wandelen of joggen per dag nodig heeft. Dit ras staat niet bekend als hyperactief, maar heeft wel beweging nodig. Akita Inu's zijn gevoelig voor gewichtsproblemen, en lichaamsbeweging kan deze risico's beperken. Er is niets dat Akita's leuker vinden dan interactie met hun menselijke familie, en uitbundig spelen met kinderen in de tuin kan de Inu helpen meer calorieën te verbranden.

Wat zijn de voedingsbehoeften van een Akita Inu?

Aan de voedingsbehoeften van Akita Inu's moet worden voldaan om een goede algemene gezondheid te garanderen. Volwassen Akita Inu's hebben tussen 1200 en 1600 calorieën per dag nodig. Oudere, minder actieve Akita Inu's hebben minder calorieën per dag nodig, en zeer actieve Akita Inu's meer.

De essentiële voedingsstoffen voor Akita Inu zijn hieronder opgesomd:

 • Eiwit: Akita-Inu honden hebben natuurlijk dierlijk eiwit nodig, dat belangrijk is voor hun gezondheid vanwege de aminozuren die het bevat. Even belangrijk is het feit dat eiwit magere spieren opbouwt en energie levert.
 • Vet: Dierlijk Akita eiwit levert ook vet, een extra energiebron die het metabolisme van de Akita Inu stimuleert. Er is echter een dunne lijn tussen genoeg en te veel. Te veel vet in de dagelijkse voeding van de hond kan leiden tot gewichtstoename en uiteindelijk tot zwaarlijvigheid. Het belangrijkste is dat volwassen honden en oudere honden minder vet nodig hebben dan puppy's.
 • Koolhydraten: Hoewel koolhydraten geen essentiële voedingsstoffen zijn, zijn het belangrijke energiebronnen. Wanneer de Akita Inu voldoende koolhydraten binnenkrijgt, levert dat energie en bevordert het de eiwitopname van het lichaam om magere spieren op te bouwen. Maar wees voorzichtig: te veel koolhydraten kunnen leiden tot overgewicht.
 • DHA: DHA is een van de bestanddelen van omega-3 vetzuren. Het bevordert een goede oog- en hersenontwikkeling bij Akita-Inu pups, ontwikkelt de cognitieve ontwikkeling bij pups en vertraagt de cognitieve achteruitgang bij oudere honden. Bovendien zijn omega-vetzuren gunstig voor ouder wordende honden door de behandeling van chronische nierziekten en artritis bij honden. Omega-3 oliën verbeteren de gezondheid van de vacht bij Akita Inu honden.
 • Micronutriënten: Taurine is een micronutriënt dat de gezondheid van het hart ondersteunt, en andere waardevolle micronutriënten voor het bevorderen van sterke gewrichten bij de Akita Inu zijn chondroïtine en glucosamine.
 • Mineralen: Nuttige mineralen voor de groei van Akita Inu honden zijn onder andere een gezonde balans van fosfor en calcium. Pre- en probiotica en gechelateerde mineralen zorgen voor extra gezondheid in de voeding van Akita Inu's.

Hoeveel verhaart een Akita Inu?

De rui is een natuurlijk proces in de haargroeicyclus van alle honden. Akita Inu's hebben een dubbele vacht en zijn ongetwijfeld zwaar verharende honden die veel verzorging nodig hebben om hun vacht gezond te houden. Twee tot drie keer per week of zelfs dagelijks borstelen verwijdert losse en dode haren om te voorkomen dat de Akita zijn meubels met haren vervuilt.

Als ze zich voorbereiden op de wisselende weersomstandigheden van zomer en winter, verharen ze overvloedig, waarbij de zachte ondervacht in plukjes tevoorschijn komt. Tijdens de twee tot drie keer per jaar durende verharing kan een dagelijkse borstelbeurt het losse haar onder controle houden. Regelmatig borstelen helpt ook om de vacht glanzend te houden, en Akita Inu's houden van de extra aandacht die ze krijgen als hun baasjes hen borstelen.

Hoe vaak wordt de vacht van een Akita Inu verzorgd?

De verzorging van een Akita Inu is minder veeleisend dan je denkt. Hoewel ze een dikke, dubbele vacht hebben en veel verharen, reinigen ze zichzelf grotendeels, net als katten. Maar je moet het niet allemaal aan de Inu overlaten. Ze hebben veel haar en moeten regelmatig geborsteld worden, minstens 2 tot 3 keer per week. Ze verharen twee tot drie keer per jaar zeer sterk, en dagelijkse verzorging met een metalen kam en een borstel is zeer belangrijk tijdens de verharingsperiode. Als deze taak wordt verwaarloosd, zal de ondervacht klitten en schimmels bevatten die kunnen worden geïnfecteerd.

Hoeveel kwijlt de Akita Inu?

Akita Inu's kwijlen veel. Maar kwijlen is heel natuurlijk bij honden. Het is een volkomen normaal en noodzakelijk proces voor de gezondheid van de hond. Het speeksel van honden is een orale slijmafscheiding die nauw verbonden is met hun spijsverteringsstelsel en maag. Het vergemakkelijkt het slikken en bereidt de spijsvertering voor, waarbij verschillende omstandigheden de afscheiding van slijm uitlokken.

Veel voorkomende gevallen van natuurlijk kwijlen bij Akita Inu's zijn hieronder opgesomd.

 • Door voeding veroorzaakte kwijlen: Wanneer een Akita weet dat het tijd is om te eten, veroorzaakt de geur van het voedsel of de aanblik van de eigenaar die de zak of voorraadbak met voedsel aanraakt, meestal kwijlen. Dit wordt de "Pavloviaanse reflex" genoemd.
 • Opwinding: Akita Inu's zijn slim en weten wanneer het tijd is voor een wandeling of een speelsessie.
 • Stress en angst: ongewone situaties zoals onbekende, donderende geluiden of de nadering van een grote, agressief uitziende hond kunnen leiden tot overmatig kwijlen.
 • Seksueel: De opwinding van een Akita reu bij het zien van een teefje kan ook kwijlen veroorzaken. Evenzo kan een teef die voor het eerst loops wordt, kwijlen als ze de geur van reuen ruikt.

Wat is het vachttype van de Akita Inu?

De Akita Inu heeft een dubbele vacht die hem helpt zijn lichaamstemperatuur in alle seizoenen te regelen. De Akita Inu heeft twee soorten vacht. De vacht verandert met de seizoenen mee om de hond het hele jaar door comfortabel te houden. In het koude seizoen hebben Akita Inu's een dikke, ruwe vacht die hen warm houdt. In de hitte van de zomer is hun vacht echter veel dunner.

Wat is de vachtlengte van de Akita Inu?

De ondervacht van de Akita Inu bestaat uit een korte, donzige ondervacht bedekt met een dichte laag halflange haren die de bovenvacht vormen.

Welke sociale karakteristieken heeft het Akita Inu ras?

De sociale eigenschappen van honden van het Akita Inu ras zijn aanhankelijk, vriendelijk, zachtaardig, vrolijk en beminnelijk. Ze hunkeren naar constante aandacht en het is niet ongewoon dat ze hun grootte vergeten en op de schoot van hun baasje klimmen. Ze zijn zeer intelligent, nieuwsgierig, levendig en onafhankelijk. Andere sociale kenmerken worden hieronder opgesomd:

 • Kindvriendelijk: Akita Inu's zijn geduldig met kinderen, maar ze kunnen wel eens bijten als ze met kinderen spelen.
 • Gezinsvriendelijk: Akita Inu's zijn aanhankelijk met hun menselijke gezinnen en onderdanig aan hun meester, die ze beschouwen als roedelleider.
 • Vriendelijk tegenover vreemden: Akita Inu's zijn afstandelijk en kijken naar hun baasjes voor signalen. Als ze geen bedreiging voelen, zijn ze vriendelijk tegen vreemden.
 • Hondvriendelijk: De Akita Inu heeft een aangeboren instinct om met andere honden te vechten en uitgebreide socialisatie is vereist voordat een tweede hond aan het huishouden wordt toegevoegd.
 • Seniorvriendelijk: Akita Inu's zijn vriendelijk voor senioren. Akita Inu's zijn een van de weinige grote rassen die veilig zijn rond oudere mensen.

Hoe gaan Akita Inu's om met vreemden?

Akita Inu's zijn vriendelijk tegen vreemden, hoewel ze in het begin wat afstandelijk en verlegen kunnen zijn. Als ze merken dat hun menselijke families niet bedreigd worden door vreemden, worden ze rustig en zelfs vriendelijk. Ze zijn echter uiterst beschermend voor hun mensen en aarzelen niet om vreemden aan te vallen die hun eigenaars bedreigen.

Zijn Akita Inu's speels?

Ja, Akita Inu's zijn speelse honden. Ze hebben een aangeboren roedelkarakter, en uitbundig buitenspelen met oudere kinderen maakt hen gelukkig. Akita Inu's hebben echter een snel temperament en kinderen moeten altijd onder toezicht spelen met Akita's. Het is belangrijk dat kinderen leren dat ze hun honden niet mogen pesten. Vooral niet een Akita Inu.

Zijn Akita Inu's beschermend?

De Akita Inu is een van de meest beschermende rassen. Hun trouw kan echter een risico worden als de eigenaars geen ervaring hebben. Akita Inu's zijn overdreven territoriaal en hun aangeboren vijandigheid tegenover andere honden of indringers kan leiden tot agressie die voor een onervaren hondeneigenaar moeilijk te beheersen is.

Wat is het aanpassingsvermogen van Akita Inu's?

Akita Inu's kunnen zich aanpassen aan elke verandering in omstandigheden, zolang de veranderingen gepaard gaan met de liefde en genegenheid van hun familie. Verhuizingen, zoals van de ene plaats naar de andere, veroorzaken kleine problemen en ze herstellen snel.

Welke karaktertrekken zijn kenmerkend voor de Akita Inu?

Akita Inu honden zijn onafhankelijk, dominant en sterk. Hoewel ze gewoonlijk aanhankelijk en liefdevol zijn voor hun familie, zijn ze afstandelijk tegenover vreemden. Akita Inu's hebben complexe persoonlijkheden en hebben baasjes nodig die ervaring hebben in de omgang met honden met een moeilijk karakter. De Akita Inu is het meest agressief wanneer hij andere honden tegenkomt. Ze zijn echter meelevend, zachtaardig en vertrouwenwekkend in de omgang met hun menselijke familieleden.

 • Akita Inu's hebben ongeveer 60 minuten beweging per dag nodig.
 • Akita Inu's zijn niet geschikt voor onervaren eigenaren.
 • Akita Inu's accepteren hun eigenaar gemakkelijk als roedelleider wanneer de eigenaar de leiderschapskwaliteiten heeft getoond die nodig zijn om de rol van leider te verdienen.
 • Akita Inu's hebben een sterke prooidrift. Daarom mogen katten en andere kleine huisdieren niet in hetzelfde huishouden leven als Akita's.
 • Akita Inu's moeten bij warm weer toegang hebben tot een koele plaats, want door hun dubbele vacht raken ze oververhit.
 • Akita Inu's verharen veel, vooral als de seizoenen veranderen.
 • Akita Inu's zijn erg schoon en doen aan zelfreiniging zoals katten.
 • Als communicatiemethode staan honden van het Akita-ras bekend om mompelen, mopperen, kreunen en knorren.

Zijn Akita's dominant?

Akita Inu's zijn ongelooflijk dominant, maar ook zeer wilskrachtig. Eigenaars moeten zich opstellen als alfa-leider. Dit kan een uitdaging zijn, want het betekent het overwinnen van de dominantie van de Inu's. Echter, zodra Akita Inu's hun eigenaren als leiders accepteren, is hun loyaliteit aan de familie ongeëvenaard.

Kunnen Akita Inu's agressief zijn?

Zonder goede training of begeleiding kunnen Akita Inu's agressief zijn. Het Akita Inu hondenras werd gefokt als beschermers van het Japanse koningshuis, niet als gezelschapshonden. Hoewel Akita Inu's zich hebben ontwikkeld tot lieve en aanhankelijke gezelschapshonden, kan hun uitzonderlijke loyaliteit de agressieve trekjes niet onderdrukken wanneer hun gezinsleden worden bedreigd.

Waarom zijn Akita's zo gemeen?

Akita-Inu honden kunnen pure koppigheid uitstralen omdat ze zo'n onafhankelijk karakter hebben. Deze houding wekt de indruk van gemeenheid. Akita Inu's worden niet graag behandeld of gecommandeerd door iemand anders dan hun familieleden. Akita's voelen zich ook niet graag opgesloten, ze willen hun persoonlijke ruimte. Ze leunen echter graag op hun menselijke familieleden om hun genegenheid te tonen en waarschuwen anderen om uit de buurt te blijven. Sommige mensen vergelijken het gedrag van Akita Inu's met onbeschoftheid.

Kunnen Akita Inu's gevaarlijk zijn?

Ja, Akita Inu's kunnen gevaarlijk zijn, maar alleen als hun eigenaren ze niet goed socialiseren en trainen. Het gebruik van de beschikbare hulpmiddelen om Akita Inu's zich van jongs af aan op hun gemak te laten voelen bij andere honden kan gevaarlijke situaties voorkomen. Hondenbezitters moeten zich ervan bewust zijn dat de genen in Akita's die hen tot sterren in hondengevechten hebben gemaakt, er altijd zullen zijn, en dat alleen training en socialisatie deze neigingen weg kunnen leiden van agressie.

Hebben Akita's een kaakklem?

Lockjaw is een term die ten onrechte wordt gebruikt om sommige hondenrassen met uitzonderlijk krachtige beten aan te duiden. De eigenlijke betekenis van "lockjaw" is een medische aandoening die de kaak- en nekspieren aantast en verhindert dat de kaken bewegen. De aandoeningen omvatten tetanus, artritis en andere neurologische aandoeningen bij mensen en honden.

Wanneer de term "lockjaw" echter wordt gebruikt in de context van hondenbeten van rassen zoals de Akita Inu, verwijst hij naar de schaarvormige kaak van de hond en zijn krachtige beet. Het beschrijft een situatie waarin de Inu een andere hond of een mens bijt en die beet vasthoudt totdat de hond besluit om de beet te openen en het slachtoffer los te laten. Er zijn situaties geweest waarin ongesocialiseerde Akita Inu's andere dieren hebben aangevallen.

Vallen Akita Inu's ooit aan?

Nee, Akita Inu's zijn niet agressief. Ze staan bekend om hun vriendelijke en aanhankelijke houding tegenover mensen. Er zijn echter uitzonderingen en elke hond die wordt geprovoceerd kan aanvallen. Mishandeling of fysieke straf kan er ook toe leiden dat Akita Inu's agressie opbouwen en aanvallen als ze het kookpunt bereiken. Een onervaren en mishandelende eigenaar die niet weet hoe hij een Akita Inu moet socialiseren, kan er later toe leiden dat de hond zich agressief gedraagt en aanvalt.

Kan een Akita een beer doden?

In 1957 werden de voorouders van de Akita-hond in Japan nog gebruikt voor de jacht op beren, herten en wilde zwijnen. Vaak werden mannetjes en vrouwtjes tegelijk gebruikt voor de berenjacht. Tijdens de jacht leidden de mannelijke Akitas Inu's de beer af, terwijl de vrouwelijke Akitas rondrenden en in de hakken van de beer bijten totdat de jager arriveerde en het dodelijke schot loste. Akita Inu's zijn geëvolueerd en hoewel ze nog steeds een dreigende aard hebben, zijn de Akita's van vandaag niet meer in staat om een beer te doden.

Kunnen Akita Inu's mensen doden?

Ja, de Akita Inu is een wolfachtig ras dat mensen kan doden, maar alleen als hun eigenaars hen niet socialiseren als ze jong zijn. Statistieken tonen aan dat er tussen 1982 en 2014 70 aanvallen door Akita's waren. Bij deze aanvallen werden 52 mensen verminkt en liepen 8 slachtoffers dodelijke verwondingen op. Volgens het rapport, dat betrekking heeft op de periode tussen 1982 en 2014, waren er 70 aanvallen, acht doden en 52 verminkten.

Hoe gaan Akita Inu's om met alleen gelaten worden?

Akita Inu honden kunnen een paar uur per dag alleen gelaten worden, zolang ze voldoende ruimte hebben om te spelen en geschikt speelgoed om ze bezig te houden. Akita Inu's verlangen echter naar sociale interactie met hun menselijke familie en kunnen van streek raken als ze te vaak alleen gelaten worden. Akita Inu's die genoeg beweging krijgen, kunnen het best tegen afzondering.

Kun je Akita Inu's ook loslaten lopen?

Nee, Akita Inu's mogen niet worden losgelaten, tenzij ze in een omheinde achtertuin zijn. Om Akita's te laten genieten van lange wandelingen en het snuffelen aan elke grasspriet, is het essentieel dat ze aan een stevige leiband zitten. Als de Inu's goed gesocialiseerd zijn, zou een wandeling met hen veilig moeten zijn. Omdat ze echter afstammen van hun strijdlustige voorouders, is het altijd het beste om ze aan de lijn te houden en alert te zijn tijdens de wandeling. Zelfs een onbeduidend signaal van een andere hond kan de aangeboren agressie van een Akita opwekken.

Kan ik mijn Akita Inu thuis laten?

Ja, een Akita Inu kan thuis blijven, maar ze worden niet graag alleen gelaten. Akita Inu's zijn vriendelijk en liefdevol, en ze zijn het gelukkigst als ze omringd zijn door de familie waar ze van houden en voor zorgen. Daarom worden Akita Inu's niet graag alleen gelaten en zijn ze het meest geschikt voor een huis waar altijd minstens één familielid aanwezig is.

Kunnen Akita Inu's 8 uur alleen gelaten worden?

Nee, Akita Inu eigenaren wordt afgeraden om ze meer dan een uur per levensmaand alleen te laten. Dus twee maanden oude Akita puppies kunnen tot twee uur alleen gelaten worden. Als de Inu's zo jong zijn, is hun blaas nog klein en moeten ze om de 2 uur plassen.

Het wordt aanbevolen deze vuistregel te volgen tot je Akita-puppy's acht maanden oud zijn, wanneer ze volledig zindelijk zijn en de dag door kunnen komen. Dit is de algemene limiet voor de regel van 1 uur/leeftijd in maanden. Akita Inu's mogen niet langer dan acht uur alleen gelaten worden, zoals hierboven vermeld.

De hele dag thuis zijn is niet prettig voor Akita Inu's, omdat ze veel beweging nodig hebben. Voor een oudere pup of zelfs een volwassen Akita Inu is het de moeite waard een hondenuitlaatservice in te huren. Vraag een familielid of vriend om de Akita uit te laten en hem buiten te laten plassen. Het is zeer gunstig voor het welzijn van de hond als je hem op een lange dag alleen thuis een pauze geeft.

Hoe train je een Akita Inu?

Akita's Inu's zijn intelligente honden en gehoorzaamheidstraining wordt sterk aanbevolen, maar vereist geen perfecte naleving. Akita Inu's houden ervan om gehoorzaamheidscommando's op hun eigen manier uit te voeren. Gebruik traktaties en positieve versterkingstechnieken om jouw Akita Inu te overtuigen om te willen doen wat je vraagt. En "vragen" is het sleutelwoord. Japanse Akita's zijn onafhankelijk en zullen hun trainers negeren als ze hen proberen te commanderen. Zij leren echter vrij snel het verband tussen commando's en acties en gehoorzamen het eerste commando in 50% van de gevallen of meer.

Hoe vaak blaft een Akita Inu?

De Akita Inu blaft nauwelijks. Als ze blaffen, is dat meestal om een goede reden, bijvoorbeeld om hun eigenaar te waarschuwen voor gevaar, om hem te beschermen, uit angst, verlatingsangst, verveling, om aandacht te trekken, en zelden uit dwangmatig blaffen. Akita Inu's hebben echter een hele taal van verschillende geluiden die ze gebruiken om met hun familie te communiceren. Ze gebruiken grappige kreunen, knorren en mompelen om te communiceren. Akita's lijken soms tegen zichzelf te praten alsof ze tegen zichzelf mompelen.

Wat heeft een Akita Inu nodig voor mentale stimulatie?

Mentale stimulatie is essentieel voor een Akita Inu om optimaal te functioneren. Akita Inu's zijn intelligente honden die mentale en neurologische stimulatie nodig hebben. Het mentaal verrijken van een Akita Inu is vrij eenvoudig, maar de voordelen zijn aanzienlijk. Het gaat om alles wat de geest van de Akita activeert, verrijkt en stimuleert. Mentale stimulatie kan van buiten komen, van de omgeving of van innerlijke gedachten. Dit omvat speelgoed, puzzels en ander interactief speelgoed, alsook spelletjes zoals speuren, waarbij traktaties worden verstopt om op te snuiven. Verstoppen is een andere perfecte manier om Akita Inu's te stimuleren.

De voordelen van mentale verrijking voor de Akita Inu worden hieronder opgesomd:

 • Ondersteunt en stimuleert de hersengroei van de Akita
 • Verbetert het probleemoplossend vermogen van de Akita.
 • Bevordert de sociale vaardigheden en het zelfvertrouwen van de Akita.
 • Stelt de Akita in staat natuurlijk en instinctief gedrag te vertonen.
 • Mentale stimulatie zorgt voor gelukkiger en evenwichtiger Akita Inu's en vermindert het risico op depressie.

In het algemeen voorkomt mentale stimulatie verveling en daaruit voortvloeiend destructief gedrag.

Wat zijn de rasstandaarden voor de Akita Inu?

Akita Inu's zijn een oud hondenras met een rijke, moedige geschiedenis. Ondanks hun controversiële reputatie zijn ze tegenwoordig bij velen geliefd.

De rasstandaarden voor de Akita Inu zijn als volgt:

 1. Algemeen uiterlijk: Krachtige en goed geproportioneerde hond met nobele uitstraling.
 2. Hoofd: Groot en krachtig, brede schedel, duidelijke stop, rechte neusbrug.
 3. Ogen: Klein, donker, enigszins schuin geplaatst.
 4. Oren: Klein, driehoekig, licht afgeronde punten.
 5. Gebit: Sterk schaargebit.
 6. Nek: Sterk en gespierd.
 7. Lichaam: Diepe borstkas, rechte rug, korte en krachtige lendenen.
 8. Staart: Dik, krullend, hoog aangezet over de rug.
 9. Benen: Rechte voorbenen, sterke botten, compacte voeten.
 10. Gangwerk: Krachtige, vloeiende beweging met goede stuwing.
 11. Vacht: Dubbele vacht met dikke bovenvacht en zachte ondervacht.
 12. Kleur: Verschillende kleuren waaronder rood, sesam, brindle en wit.
 13. Schofthoogte: Mannelijke honden: 64-70 cm, vrouwelijke honden: 58-64 cm.
 14. Gewicht: Mannelijke honden: 45-59 kg, vrouwelijke honden: 32-45 kg.

Wat is de algemene informatie over de Akita Inu?

De Akita Inu is een oude Japanse hond die afkomstig is van het eiland Honshu in Japan. De hond werd gefokt voor de jacht op grotere jachtdieren zoals elanden, wilde zwijnen en beren, elanden en wilde zwijnen. Ze zouden aan de zijde van de samoerai hebben gevochten. In 1931 verklaarde de Japanse regering het ras tot nationale schat. Het Japanse Akita-ras kwam naar de Verenigde Staten toen een vrouw genaamd Helen Keller ze tegenkwam in Japan en het niet kon laten een Akita Inu mee te nemen toen ze terugkeerde naar de VS.

Hoe zwaar worden Akita's?

Akitas hebben een gewicht dat varieert afhankelijk van hun geslacht en individuele grootte binnen het ras. Over het algemeen wegen mannelijke Akitas gemiddeld tussen de 45 en 59 kg, terwijl vrouwelijke Akitas gemiddeld tussen de 32 en 45 kg wegen.

Waar kun je een Akita Inu kopen of adopteren?

Ondanks hun slechte reputatie zijn Akita Inu's ongelooflijk trouwe metgezellen die zeer aanhankelijk en liefdevol zijn voor hun gezin. Ze zijn ook heel lief voor kinderen.

Akita Inu pups kosten tussen 800 en 1200 euro. Het kiezen van een gerenommeerde Akita Inu fokker die verantwoord en selectief fokt is cruciaal. Potentiële eigenaren moeten er zeker van zijn dat zij een gezonde hond krijgen die jaren later geen problemen zal ontwikkelen.

Wat is de gemiddelde hoeveelheid benodigde zorg voor de Akita Inu?

De kosten van het bezit van een Akita Inu zijn niet gemakkelijk te berekenen, omdat met een aantal factoren rekening moet worden gehouden. Deze omvatten de kosten van de hond zelf, voeding, dierenartskosten, accessoires, training, vergunningen, verzekering, verzorging en nog veel meer. Er zijn echter gemiddelden om mee te werken.

Een Akita Inu pup kost waarschijnlijk tussen 800 en 1600 euro, met een gemiddelde prijs van 1.200 euro.

In het eerste jaar bedragen de kosten ongeveer 4.275 euro en daarna ongeveer 1.850 euro per jaar of 154 euro per maand.

De gemiddelde aanschafkosten van een Akita Inu bedragen 24.625 euro gedurende het leven van de hond.

Het eerste levensjaar van een Akita Inu is duurder omdat er meer veterinaire kosten zijn. De kosten van diergeneeskundige zorg kunnen echter hoger zijn dan alle andere kosten in het leven van een Akita Inu.

Hieronder vindt u een lijst met de gemiddelde waarden:

 • Typische dierenartskosten voor een Akita Inu: 45 - 85 euro per maand, inclusief een eenmalige castratie die varieert van 50 tot 400 euro.
 • De dierenartsrekeningen voor de Akita Inu omvatten ook vaccins, die tussen de 15 en 30 euro kosten.
 • Kosten voor het voer van een Akita ligt tussen de 53 en 95 euro per maand.
 • Akita-Inu training kost tussen 240 en 600 euro voor individuele training of 50 tot 125 euro voor groepstraining; beide zijn voor een cursus van 4 tot 6 weken.

Hoe geef je een goede naam voor de Akita Inu?

De naamgeving van een Akita Inu kan andere criteria vereisen dan nieuwe Akita eigenaren misschien verwachten. Het is nooit de eigenlijke naam waarop Akita Inu's reageren, maar de klank en de manier waarop die wordt uitgesproken.

De noodzakelijke bouwstenen zijn klank en lettergrepen, zoals hieronder opgesomd::

 • Akita Inu's reageren het best op tweeletterige namen, omdat die niet zo kort zijn dat ze verward kunnen worden met eenlettergrepige commando's als "zit", "kom" en "af". Maar ze zijn ook weer niet zo lang dat ze verwarrend zijn. Eenvoudige voorbeelden zijn Hiro, Michi en Nori.
 • Akita-eigenaars die een bepaalde éénlettergrepige naam hebben gekozen, kunnen die houden, maar een manier vinden om de klanken te rekken zodat ze als twee klinken, zoals "Kin" gerekt tot twee lettergrepen "Kee-Hin", en twee verschillende klanken gebruiken bij het roepen.
 • Akita Inu's reageren het meest positief op hoge, opgewonden en vrolijke geluiden wanneer ze geroepen worden, en op kalmerende, zachte geluiden zoals Yori of Yuki wanneer ze nerveus of overijverig worden.
 • Sommige Akita ouders vinden dat hun Akita Inu's beter reageren en hun namen beter herkennen als ze die uitspreken met een zingende stem zoals Sora of Yoshi.

Wat zijn de verschillende soorten Akita Inu's?

Er zijn twee soorten Akita's, waarvan de fysieke verschillen hieronder worden opgesomd:

Japanse Akita Inu: De vachtkleuren omvatten gestroomd, wit, roodgrijs en roodgrijs met zwarte punten. Het gezicht van de Akita Inu heeft een vosachtige uitdrukking. Ze hebben amandelvormige, donkerbruine ogen die schuin omhoog gericht zijn in de buitenste hoeken. Japanse Akita's hebben een schofthoogte tussen de 23 en 28 centimeter en wegen meestal tussen de 23 en 40 kg.

Amerikaanse Akita: De vacht kan voorkomen in alle kleuren en met verschillende aftekeningen, inclusief een zwart gezichtsmasker bij sommige Akita's. Het hoofd van het Amerikaanse Akita-type is breed en de kleine, diepliggende ogen en het gezicht lijken op dat van een beer. De Amerikaanse Akita is over het algemeen zwaarder, met een gewicht variërend tussen 36 en 65 kg. Hun schofthoogte is vergelijkbaar, variërend tussen 58 en 70 cm, gemeten aan de schoft.

Welke hondenrassen lijken op de Akita Inu's?

Soortgelijke hondenrassen als Akita Inu zijn hieronder vermeld:

 • Engelse Mastiff: Net als de Akita Inu's hebben English Mastiffs lange spieren en zijn ze gespierd en groot.
 • Anatolische Herdershond: Deze honden hebben dezelfde hoge intelligentie als de Akita Inu en zijn goede waakhonden.
 • Ierse Wolfshond: Deze honden zijn net zo gespierd en groot als de Akita Inu.

Over de Auteur

sanne-dekker
Sanne Dekker
Hondentrainer

Sanne is geboren en getogen in Breda, en heeft altijd al een grote liefde gehad voor honden. Haar ouders, die inmiddels met pensioen zijn, hebben beiden als dierenarts gewerkt toen ze opgroeide, wat haar interesse in dierverzorging al vroeg heeft aangewakkerd.

Ook Interessant