akita-hondenras-verzorging-gezin-sociaal-leven-fysieke-kenmerken-dieet-informatie

Akita Hondenras Verzorging, Karakter, Raskenmerken en Dieet informatie

naomi-de-jong
Geschreven door Naomi de Jong | Dierenartsassistent
FACT CHECKED door Lieke Smit
Laatste update: 1 juni 2023

De Akita is een groot hondenras met een gemiddelde schofthoogte van 61-71 cm voor reuen en 56-66 cm voor teven. Hun gewicht varieert meestal tussen de 34-54 kg voor reuen en 27-50 kg voor teven. Oorspronkelijk afkomstig uit Japan, werden Akita's historisch ingezet om adel en koninklijke personen te beschermen. Deze honden zijn moedig en hebben de capaciteit om dieren zoals herten, zwarte beren en wilde zwijnen achterna te gaan en te vangen. Bovendien tonen ze onvermoeibare vastberadenheid bij het beschermen van hun gezin.

Met de juiste socialisatie en training kunnen Akita's respectvol, aanhankelijk en trouw aan hun menselijke families zijn. Ze hebben zelfs een amusante kant. In 1930 erkende de Japanse regering de waarde van de Akita door het ras tot "natuurmonument" te benoemen. Tegenwoordig worden Akita's vaak ingezet als politie- en waakhonden vanwege hun beschermende aard, maar ze passen ook goed in gezinnen als gezelschapshonden.

Wat zijn de raskenmerken en eigenschappen van Akita's?

Sommige Spitz-honden, zoals de Akita, zijn wolfachtig en hebben een dikke vacht, puntige oren en een snuit. Ook hebben ze andere vosachtige kenmerken, zoals een harig gezicht en een harige staart die over hun rug slingert. De harige Akita's hebben speciaal ontwikkelde tenen om beter in de sneeuw te kunnen lopen.

In het midden van de jaren 1930 kwam de eerste Akita naar Amerika toen Helen Keller er een pup cadeau kreeg tijdens haar reis door Japan. In de jaren 1940 brachten Amerikaanse militairen Akita-Inu honden mee naar huis na hun terugkeer uit Japan. Deze Japanse Akita's waren de eerste exemplaren van dit Spitz-ras die in Amerika aankwamen. Door kruisingen ontstond vervolgens de American Akita, die meer kleurvariëteiten heeft dan de Akita Inu.

Wat zijn de fysieke kenmerken van de Akita?

De Akita is een imposante hond met fysieke kenmerken die bijdragen aan zijn krachtige uitstraling. Deze hond heeft een middelgroot tot groot lichaam, met een robuuste bouw en stevige botten. De schofthoogte varieert doorgaans tussen de 61 en 71 cm voor reuen, en tussen de 56 en 66 cm voor teven. Het gewicht ligt meestal tussen de 34 en 54 kg voor reuen, en tussen de 27 en 50 kg voor teven, afhankelijk van individuele variatie en genetica.

Het hoofd van de Akita is breed en krachtig, met een vlakke schedel en duidelijke stop. De snuit is matig lang en sterk, en de lippen zijn strak en gepigmenteerd. De ogen zijn klein, diep ingebed en enigszins schuin geplaatst, en ze hebben een expressie van waakzaamheid en intelligentie. De oren zijn driehoekig van vorm, iets afgerond aan de punten en staan rechtop.

De vacht van de Akita is dubbel, met een zachte ondervacht en een harde, rechte bovenvacht die bestand is tegen weersinvloeden. Ze komen voor in verschillende kleuren, zoals rood, sesam, gestroomd, wit en bont. Een opvallend kenmerk van de Akita is de dikke, krullende staart die over de rug wordt gedragen.

De lichaamsbouw van de Akita is evenwichtig en symmetrisch. Ze hebben een rechte rug, sterke lendenen en een diepe borstkas. De benen zijn recht en gespierd, met ovale voeten en sterke nagels. De beweging van de Akita is krachtig en veerkrachtig, en ze hebben een trotse houding die hun waardigheid en zelfverzekerdheid benadrukt.

Wat zijn de sociale kenmerken van Akita's?

Voordat je voor een Akita kiest, moet je meer weten over de sociale eigenschappen van het ras. In tegenstelling tot de meeste andere rassen, verschillen Akita mannetjes en vrouwtjes duidelijk van elkaar. Vrouwtjes zijn kleiner dan mannetjes en wegen veel minder dan hun mannelijke tegenhangers. Bovendien hebben mannelijke Akita's de neiging zich snel te hechten aan alle menselijke familieleden, terwijl vrouwelijke Akita's een voorkeur hebben voor één bepaalde persoon.

Qua uiterlijk zijn Akita teven slanker en minder gespierd dan de jongens. Het trainen van jonge Akita-teefjes is gemakkelijker, maar ze zijn veeleisender omdat ze behoeftig zijn en voortdurend naar genegenheid hunkeren. Hoewel mannetjes agressiever zijn en eerder hun tanden laten zien, zijn ze ook speelser.

Nu de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke Akita's duidelijk zijn, volgt hier een lijst met andere sociale eigenschappen van de harige Akita-puppy's om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen over het adopteren van een Akita-hond. Te veel van deze fantastische honden worden afgestaan aan reddingscentra omdat de eigenaren niet voorbereid waren op wat ze kregen toen ze een Akita adopteerden. Meer sociale kenmerken van het ras Akita staan hieronder vermeld.

Wanneer ze goed getraind en gesocialiseerd zijn, zijn Akita honden kalme en liefdevolle metgezellen die hun gezin goed beschermen.

Wat zijn de karaktereigenschappen van Akita honden?

De Akita is zeer trouw, waardig en moedig. De Akita is gewoonlijk niet vriendelijk tegen andere honden, vreemden en kleine kinderen. Deze problemen kunnen worden verholpen door een vroege socialisatie van de honden met kinderen, mensen en andere honden. Wanneer honden kleine kinderen aanvallen, is dat vaak te wijten aan ouders die verzuimd hebben kinderen respect voor honden bij te brengen. Het is echter niet allemaal slecht; Akita's kunnen ook onnozel, plezierig en zeer aanhankelijk zijn met hun menselijke families.

Ze verlangen naar menselijke aandacht en aaien. Akita honden zijn onafhankelijk in hun denken en niets zal hen ervan weerhouden hun mensen te beschermen. Deze hond is blij om de enige hond in het gezin te zijn. Hij kan agressief zijn tegen andere honden, vooral honden van hetzelfde geslacht.

De Akita is vaak gereserveerd tegenover vreemden, maar zeer territoriaal in huis, waardoor dit ras een uitstekende waakhond is. Deze hond is intelligent en kan gemakkelijk verveeld raken door herhaalde training. Het ras houdt van uitdagingen en vindt het heerlijk om een taak te krijgen.

Wat is de algemene informatie over Akita's?

De Akita is een spits ras dat oorspronkelijk uit Japan komt. Zijn eigendom was voorbehouden aan de keizerlijke familie en de heersende aristocratie; de verzorging en voeding van de Akita werd geregeld in uitgebreide ceremonies, en elke hond had zijn eigen riem die de rang van de Akita en de status van zijn eigenaar markeerde. Persoonlijke bedienden verzorgden de Akita Inu de klok rond. Een enkele Inu, een Japans woord voor hond, werd naar Amerika gebracht in de jaren 1930, en verschillende andere kwamen thuis met miltairen die terugkeerden van hun dienst in Japan in de jaren 1940.

Akita Inus werden oorspronkelijk gefokt om in groepen te jagen op groot wild en om hun eigenaars en hun eigendommen te beschermen. De Amerikaanse Akita heeft deze roedelmentaliteit niet behouden, daarom verdraagt hij geen andere honden. Maar de beschermings- en bewakingsvaardigheden zijn even sterk als altijd.

Wat is de gemiddelde levensverwachting van de Akita?

De gemiddelde levensverwachting van de Akita hond is 11 tot 14 jaar. Op basis van een studie uitgevoerd door de afdeling Ethologie van de Eötvös Loránd Universiteit in Boedapest, Hongarije, werd een online vragenlijst gebruikt om de relatie te onderzoeken tussen de leeftijd en de gezondheid van de hond en de demografische kenmerken van de eigenaar en de hond in een Hongaarse cross-sectionele steekproef. Uit de analyse van de antwoorden bleek het volgende:

 • Raszuivere honden zoals Akita's krijgen op jongere leeftijd gezondheidsproblemen en kunnen eerder sterven dan gemengde rassen.
 • De oudste hondengroep (>12 jaar) bestond uit minder raszuivere dan gemengde honden.
 • De gemengde rassen waren gemiddeld ouder dan de zuivere rassen.
 • Oude honden van zuivere rassen werden vaker als ongezond geclassificeerd.
 • Oude rashonden hadden minder kans op een "normale" lichaamsconditie.
 • Raszuivere oude honden krijgen vaker medicijnen en voedingssupplementen.
 • Oude raszuivere honden waren vaker mannelijk, gecastreerd en hadden vaker gezondheidsproblemen (bv. gevoeligheid, gewrichts- of gebitsproblemen).
 • Oude rashonden kregen minder activiteit/interactie/training met de eigenaar en hadden vaker een of meer traumatische gebeurtenissen meegemaakt.

Hieronder volgt een lijst met de gemiddelde levensverwachting van 10 Spitz hondenrassen volgens de World Life Expectancy website.

Hoe voer je een Akita?

Akita's zijn vrij actief en hebben een dieet nodig met hoogwaardige eiwitten. Wanneer je beslist hoeveel bakjes voer je jouw Akita moet geven, moet je verschillende aspecten zorgvuldig overwegen.

De grootte van jouw hond, zijn levensfase, algemene gezondheid, stofwisseling, activiteitsniveau, eventuele allergieën of voedselintoleranties spelen allemaal een rol bij de uiteindelijke keuze van het voer en de dagelijkse calorie-inname voor jouw Akita. Jonge Akita's en opgroeiende pups hebben andere voedingsstoffen nodig dan volwassen honden, en oudere, minder actieve honden hebben een andere combinatie van voedingsstoffen en minder calorieën nodig. Hetzelfde geldt voor gecastreerde en gesteriliseerde honden.

Omdat Akita's niet zo dol zijn op rennen en de neiging hebben om te blijven liggen, moeten baasjes het dieet van hun honden in de gaten houden om gewichtstoename te voorkomen. Afhankelijk van de samenstelling van het voer hebben Akita's 350 tot 600 gram voer per dag nodig, die in twee maaltijden worden verstrekt om een opgeblazen gevoel of maagdilatatie te voorkomen.

Voorkom deze aandoening door je hond niet te veel te laten eten en zware oefeningen of veel water te laten drinken binnen een uur na een maaltijd. Vraag je dierenarts wat je Akita het beste kan eten en hoeveel. Hier zijn wat voedingssuggesties voor Akita-puppy's, volwassenen en senioren.

Wat zijn de voedingsbehoeften van de Akita?

De voedingsbehoeften van een Akita omvatten een hoog aandeel aan specifieke voedingsstoffen. De essentiële voedingsstoffen voor Akita's staan hieronder vermeld:

 • Eiwit: Akita's hebben natuurlijk dierlijk eiwit nodig, dat zeer belangrijk is voor de gezondheid van de Akita's vanwege de aminozuren die het bevat. Even belangrijk is het feit dat eiwit magere spieren opbouwt en energie levert.
 • Vet: Eiwitten uit dierlijke producten leveren ook vet, wat de Akita extra energie geeft en zijn metabolisme stimuleert. Te veel vet is echter niet goed. Te veel vet in de dagelijkse voeding van de hond kan leiden tot gewichtstoename en uiteindelijk tot zwaarlijvigheid. Het belangrijkste is dat volwassen en oudere Akita's minder vet nodig hebben dan puppy's.
 • Koolhydraten: Hoewel koolhydraten geen essentiële voedingsstoffen zijn, zijn het belangrijke energiebronnen. Een adequate inname van koolhydraten voorziet de Akita van energie en bevordert de eiwitopname van het lichaam om magere spieren op te bouwen. Maar wees voorzichtig: te veel koolhydraten kunnen leiden tot overgewicht.
 • DHA: DHA is een van de bestanddelen van omega-3 vetzuren die een goede ontwikkeling van de ogen en hersenen bij Akita-puppy's bevordert. DHA bevordert de cognitieve ontwikkeling bij pups en vertraagt de cognitieve achteruitgang bij oudere honden. Bovendien zijn omega-vetzuren gunstig voor ouder wordende honden door de behandeling van chronische nierziekten en artritis bij honden. Omega-3 oliën verbeteren de vachtgezondheid van Akita's.
 • Micronutriënten: Taurine, een micronutriënt dat de gezondheid van het hart ondersteunt, en andere waardevolle micronutriënten ter bevordering van sterke gewrichten bij Akita-honden zijn chondroïtine en glucosamine.
 • Mineralen: Mineralen die goed zijn voor de groei van een Akitas zijn onder andere een gezonde balans van fosfor en calcium. Pre- en probiotica en gechelateerde mineralen voegen gezondheid toe aan het dieet van een Akitas.

Hoeveel moet een Akita puppy eten?

Akita-pups groeien snel en hebben een hoogwaardige, caloriearme voeding nodig, zodat ze niet te snel groeien. Een jonge Akita moet hoogwaardig puppyvoer krijgen, maar voor hoe lang? Sommige fokkers gebruiken de eerste 18 maanden puppyvoeding en stappen dan over op goed volwassen voer. Anderen raden aan puppyvoer te geven totdat je Akita ongeveer 90 procent van zijn volwassen grootte is.

Het is beter voor de pup als hij niet te dik is, zodat de groeiende gewrichten en botten niet te veel belast worden. De manier waarop een puppy wordt gevoed speelt een cruciale rol in de algehele gezondheid van de Akita gedurende zijn hele leven. Hieronder volgen enkele overwegingen.

 • Een puppy kan tussen de 8 weken en het eerste jaar, 36 tot 45 kg aankomen en moet daarom een bijpassend dieet krijgen.
 • Een jonge pup moet ten minste twee tot drie keer per dag kleine hoeveelheden voedsel krijgen.
 • Akita puppies moeten volgens een vast schema gevoed worden. Het is beter de pup te laten wennen aan eten op bepaalde tijdstippen dan het eten de hele dag te laten staan.
 • Akita's met aandoeningen zoals hypoglykemie of hypoglykemie zijn de uitzondering, omdat ze de hele dag door stukjes voedsel moeten knabbelen.
 • Puppy's mogen geen groeibevorderaars krijgen, omdat dit kan leiden tot onevenwichtigheden in de voeding en problemen met het skelet of de gewrichten.
 • Sommige fokkers vinden dat hondenouders pups van reuzenrassen zo snel mogelijk moeten overschakelen op voeding voor volwassenen. Recente studies tonen aan dat een goede premium puppyvoeding de nodige voedingsstoffen voor een pup bevat.
 • Droogvoer voor volwassenen kan een verstoord evenwicht van vitaminen en mineralen veroorzaken wanneer het aan snelgroeiende pups wordt gevoerd.
 • Akita-pups hebben een langzame, aanhoudende groei nodig om orthopedische problemen zoals heupdysplasie te voorkomen.
 • Welk dieet je ook kiest, je moet niet te veel nadruk leggen op eiwitten, vetten en calorieën.
 • Geef je puppy nooit eten van tafel. Dit moedigt het bedelen alleen maar aan. Iedereen in het gezin moet deze regel volgen

Akita puppies moeten een gezond, evenwichtig dieet eten om de dagelijkse energie te krijgen die ze nodig hebben. Akita's neigen naar overgewicht als ze ouder worden. Daarom is het belangrijk om de hoeveelheid voedsel die ze als pup eten in de gaten te houden.

Wat zijn de gezondheidsproblemen voor Akita honden?

Akita's zijn relatief gezond, maar tweejaarlijkse dierenartscontroles zijn nog steeds essentieel omdat Akita's vatbaar zijn voor verschillende gezondheidsproblemen, waarvan er hieronder enkele worden opgesomd.

 • Allergieën zijn een veel voorkomende aandoening bij honden, en de Akita is daarop geen uitzondering. Het kan gaan om voedselallergieën, contactallergieën of luchtallergieën.
 • Heupdysplasie is een misvorming die ontstaat als Akita-pups opgroeien. Het wordt veroorzaakt door losse gewrichten die verhinderen dat het kogelgedeelte van een bot soepel in de kom van het andere gewrichtsbeen glijdt. In plaats daarvan knarst en schuurt het in het gewricht, wat pijnlijke slijtage veroorzaakt naarmate de Akita zwaarder wordt. Hoewel de aandoening in de puppytijd kan beginnen, komt ze meestal pas bij volwassen honden voor. Daarom is een halfjaarlijkse medische controle essentieel.
 • Progressieve retinale atrofie, ook bekend als PRA, is een erfelijke progressieve ziekte van het netvlies die leidt tot blindheid bij getroffen Akita's.
 • Sebaceous adenitis (SA) is een ernstig probleem bij Akita's. Deze genetische aandoening is moeilijk te diagnosticeren en wordt vaak verward met hypothyreoïdie, allergieën of andere aandoeningen. Bij SA raken de talgklieren in de huid ontstoken (om onbekende redenen) en worden ze uiteindelijk vernietigd. Deze klieren produceren normaal talg, een vettige afscheiding die de huid beschermt tegen uitdroging.
 • Maagdilatatie volvulus of bloat is een aandoening die optreedt wanneer de maag van de hond zich vult met lucht en de maag om zijn as draait. Dit snijdt de bloedtoevoer naar de maag en andere vitale organen af, en de Akita kan eraan sterven.
 • De ziekte van Von Willebrand is een ziekte van de bloedplaatjes die de bloedstolling bij Akita's beïnvloedt.

Het is sterk aanbevolen om een pup aan te schaffen bij een erkende en betrouwbare fokker. De volgende gezondheidstesten worden aangeraden om de gezondheid van je nieuwe Akita-puppy te bevestigen:

 • Evaluatie van de heup en de elleboog
 • Hypothyreoïdie
 • Von Willebrand ziekte
 • Trombopathie
 • Evaluatie van de ogen
 • PRA Optigen DNA-test

Zijn Akita's hypoallergeen?

Nee, Akita's zijn niet hypoallergeen. Alleen omdat een hond hypoallergeen is, betekent niet dat hij niet verhaart. En hondenhaar is niet de enige oorzaak van allergische reacties bij mensen.

"Hypoallergeen" betekent echter dat honden met een lage uitscheiding minder allergenen verspreiden dan de meeste andere honden. Bij het ras Akita is de uitscheiding matig en kan reacties veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor onderstaande allergenen.

 • Huidschilfers: Akita's scheiden dode huidcellen uit die gevoelige mensen kunnen aantasten.
 • Kwijlen: Akita's houden zichzelf met een zekere trots en zelfverzekerdheid. Hun gezichtsstructuur en strakke lippen voorkomen grotendeels het kwijlen.
 • Haar: Het dikke, grove haar van de Akita's wordt slechts twee keer per jaar overvloedig verhaard, wanneer hun lichaam zich voorbereidt op de kou van de winter en de hitte van de zomer. Het is op deze momenten dat gevoelige mensen het meest waarschijnlijk worden getroffen.

Hoeveel verharen de Akita's?

De Akita verhaart normaal heel weinig. De Akita kan echter in bepaalde periodes van het jaar overmatig verharen. Als het lichaam zich voorbereidt op het nieuwe seizoen, valt oud haar uit en groeit nieuw haar om de vacht dikker te maken voor de winter en dunner voor de zomer. In deze periode valt het haar van je Akita gedurende een week of twee in klontjes uit, en dagelijks borstelen is essentieel. De rest van het jaar zou wekelijks borstelen voldoende moeten zijn.

Hoe train je een Akita?

Veel mensen denken dat Akita's tot de moeilijkere honden behoren om te trainen. Als je echter vroeg begint met gehoorzaamheidstraining en streng en ondersteunend blijft terwijl je de hond geïnteresseerd houdt, kunnen Akita's even goed worden getraind als de meeste andere rassen.

Akita's trainen is een continu proces en niet iets waar je elke dag of één keer per week een uur voor inplant. Met puppytraining kan vroeg worden begonnen om hen voor te bereiden op een goede training wanneer hun aandachtsspanne langer is. Zoals bij alle honden is consistentie belangrijk en hoe vroeger je met de training begint, hoe beter. Een

Een Puppycursus is altijd een goed idee. Omdat Akita's zo intelligent zijn, worden ze beschouwd als relatief gemakkelijk te trainen.

Is een Akita een goede waakhond?

Ja, Akita's zijn begaafde waakhonden waarvan de capaciteiten al bekend waren in het feodale Japan toen Akita's werden gefokt om adel en koningen te bewaken. Akita's zijn een van de meest loyale hondenrassen. Akita's behoren tot de dapperste en meest waakzame hondenrassen, en ze zijn van nature wantrouwig tegenover vreemden. Akita's zullen jou en je gezin te allen tijde bewaken en stellen deze taak boven alles, zelfs zonder training. Maar hoewel hun bewakingsvaardigheden erfelijk zijn, moeten gehoorzaamheid en socialisatie worden getraind.

Waar kun je Akita's kopen, adopteren of redden?

Tegenwoordig vind je alles wat je wilt op internet, zelfs puppies. Wees voorzichtig met wie je je nieuwe beste vriend koopt, of het nu een fokker, dierenwinkel of andere bron is. Het is moeilijk om dubieuze fokkers en broodfokker te onderscheiden van betrouwbare.

Veel gerenommeerde fokkers hebben websites, maar de kunst is om de goede van de slechte te onderscheiden. Dus hoe kun je betrouwbare en gerenommeerde fokkers en reddingsorganisaties onderscheiden van onbetrouwbare? Een rode vlag zijn fokkers die meerdere nesten tegelijk aanbieden of nesten van verschillende rassen, zodat de koper de keuze heeft tussen alle rassen. Trap niet in online "fokkers" die kortingsbonnen aanbieden voor kopers die meer dan één pup nemen.

De kosten van een Akita pup zijn relatief hoog, met een gemiddelde prijs van 700 tot 1600 euro. Raszuivere Akita pups van ouders die hondenwedstrijden hebben gewonnen kunnen tot 4000 euro kosten. Akita-puppys dienen steeds te worden aangeschaft bij befaamde fokkers en moeten volledig geïnspecteerd en gechipt zijn. Het is nooit een goed idee om een Akita te kopen zonder eerst de pup en zijn moeder persoonlijk te zien. Zorg ervoor dat de honden goed verzorgd worden en dat de pups sociaal en nieuwsgierig zijn.

Het adopteren van een puppy uit een asiel is misschien minder duur, maar een soortgelijke zorg is vereist. De beste manier om een gezonde Akita hond te vinden in een opvangcentrum is contact opnemen met geregistreerde rasverenigingen en opvangcentra. Zij kunnen potentiële puppyouders in contact brengen met faciliteiten waar ze zeker zijn van gezonde Akita-puppy's of het leven van een oudere Akita kunnen redden. De faciliteiten waarmee je contact kunt opnemen staan hieronder vermeld.

Wat is de geschiedenis van het Akita hondenras?

De Akita is genoemd naar de provincie Akita in het noorden van Japan, waar hij vermoedelijk is ontstaan. Het bestaan van de Akita gaat terug tot de 16e eeuw, toen het ras de Japanse koninklijke familie bewaakte en werd gebruikt voor de jacht op pluimvee en groot wild, waaronder beren.

De Akita kwam voor het eerst naar de VS in 1937 toen Helen Keller na een reis door Japan een getalenteerde puppy genaamd Kami mee naar huis nam. De Akita bleef een zeldzaamheid in de VS tot na de Tweede Wereldoorlog, toen Amerikaanse soldaten die terugkeerden van dienst in Japan ze meenamen. De Amerikaanse Kennel Club erkende het ras officieel in 1972.

Wat zijn de gemiddelde onderhoudskosten voor Akita?

De kosten van de adoptie van een Akita uit een opvangcentrum bedragen ongeveer 200 euro om de kosten van de verzorging van de hond voor de adoptie te dekken. Een Akita kopen bij een fokker kan daarentegen veel duurder zijn.

Een Akita pup kopen bij een geregistreerde fokker kan tussen de 800 en 2000 euro kosten. De prijzen variëren echter afhankelijk van de locatie en de reputatie van de fokker, en ook de stamboom van de ouders beïnvloedt de prijs van de Akita-pup. Andere factoren die de prijs van een Akita pup beïnvloeden zijn bloedlijn, geslacht en showkwaliteit.

Volgens rapporten kunnen de eerste kosten en uitgaven in het eerste jaar na aankoop van een Akita pup variëren van 4500 tot 8500 euro. Daarna liggen de gemiddelde jaarlijkse uitgaven tussen 2200 en 4500 euro. Tijdens dit eerste levensjaar van een Akita-pup zijn er aanzienlijk hogere veterinaire kosten, bijvoorbeeld voor vaccinaties, testen op aangeboren ziekten, microchippen, castratie.

Enkele van de geschatte essentiële kosten staan hieronder vermeld; voer- en waterbakken, strooisel, speelgoed, enz. zijn hier echter niet bij inbegrepen.

 • Premium voedsel en traktaties 400 - 900 euro
 • Dierenartskosten en preventieve zorg 700 - 1500 euro
 • Training 20 - 300 euro
 • Registratie 10 - 20 euro
 • Verzekering 720 - 1320 euro

Potentiële Akita-ouders moeten zich bewust zijn van hun kosten voordat ze besluiten een puppy mee naar huis te nemen.

Hoe kies je een goede naam voor je Akita?

Je moet goed nadenken over de naam van je Akita. De naam die je kiest is niet belangrijk voor de pup, want die let alleen op de geluiden die je maakt als je tegen hen praat. Het unieke geluid waar je naar moet luisteren als je ze op afstand roept.

Hieronder volgen enkele overwegingen bij het bekijken van naamlijsten voor je Akita.

Je kunt op veel plaatsen inspiratie opdoen. De Akita is bekend, de volgende kan als inspiratie dienen.

 • Hachiko was een Akita Inu die in de jaren 1920 beroemd werd omdat hij negen jaar lang elke dag op een treinstation had gewacht op de terugkeer van zijn overleden baasje. Later werd een standbeeld opgericht ter ere van zijn trouw.
 • Waarom niet de wortels van de Amerikaanse Akita als inspiratie gebruiken en een Japanse naam kiezen? Roep altijd de namen om het geluid te horen en controleer de reactie van jouw puppy.

Hieronder staan enkele Japanse namen voor je Akita.

Wat zijn de verschillende soorten Akita's?

Er zijn slechts twee soorten Akita's, de Amerikaanse Akita en zijn voorouder in Japan, het Akita-Inu ras. Ze zijn echter beide geclassificeerd als Spitz-honden, die typisch Scandinavische voorouders hebben. Hieronder staan enkele van de meer dan 50 honden van het Spits ras.

Welke hondenrassen lijken op het Akita ras?

De volgende vier rassen hebben veel gemeen met de Akita:

 • Siberische Husky: Hoewel niet nauw verwant aan de Akita, heeft de Siberische Husky een vergelijkbare grote bouw, dichte grijze of zwarte vacht, atletisch karakter en koppigheid als andere Spits rassen. De Husky is ook zeer trouw, uitgaand en gehard.
 • Shiba Inu: misschien wel de beroemdste Japanse exporthond, de Shiba Inu is een oud ras dat teruggaat tot ongeveer 300 v. Chr. Hij werd oorspronkelijk gefokt als sterke en vaardige jager in het ruige bergachtige terrein van Japan. Vandaag de dag is de Shiba Inu nog steeds een populaire gezelschapshond vanwege zijn expressieve uiterlijk en persoonlijkheid. Vachtkleuren zijn rood, sesam of zwart en tan.
 • Ainu: Ook bekend als Hokkaido, dit ras is afkomstig van het meest noordelijke eiland van Japan. Hun gespierde bouw, uitzonderlijke moed, weerstand tegen kou en uitzonderlijk reukvermogen maakten hen tot een uitstekende jachtkameraad voor de inheemse Ainu. Vachtkleuren zijn gestroomd, sesam, effen wit, rood, zwart en wolfsgrauw.

Over de Auteur

naomi-de-jong
Naomi de Jong
Dierenartsassistent

Naomi werkt als dierenartsassistent en is een expert op het gebied van hondenverzorging. Ze is voortdurend op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en inzichten in de wereld van hondenverzorging, en ze deelt haar expertise graag met andere hondenliefhebbers.

Ook Interessant