Old English Sheepdog-hondenras-verzorging-gezin-sociaal-leven-fysieke-kenmerken-dieet-informatie

Old English Sheepdog Hondenras Verzorging en Gezin, Sociaal Leven, Fysieke Kenmerken, Dieet Informatie

naomi-de-jong
Geschreven door Naomi de Jong | Dierenartsassistent
FACT CHECKED door Lieke Smit
Laatste update: 14 oktober 2023

De Old English Sheepdog, ook bekend als de Bobtail, is een herdershond met een opvallend uiterlijk en een rijke geschiedenis. Mannelijke Old English Sheepdogs hebben meestal een schouderhoogte van ongeveer 61-66 centimeter, terwijl vrouwtjes gemiddeld 56-61 centimeter meten. In termen van gewicht variëren mannetjes doorgaans tussen 36-45 kilogram, terwijl vrouwtjes ongeveer 27-36 kilogram wegen.

Dit hondenras staat bekend om zijn dikke, ruwe vacht en wordt vaak gekenmerkt door zijn "schapenvacht" -look. Ze zijn intelligent, vriendelijk en toegewijd aan hun gezin. De Old English Sheepdog is historisch gefokt voor het hoeden en beschermen van vee, met name schapen, en heeft een sterke werkethiek.

Deze honden vereisen regelmatige verzorging vanwege hun vacht en hebben matige tot hoge bewegingsbehoeften. Ze zijn populair in zowel Groot-Brittannië als de Verenigde Staten en hebben hun weg gevonden naar de harten van velen als geliefde metgezellen.

Wat zijn de raskenmerken en eigenschappen van de Old English Sheepdog?

De Old English Sheepdog, ook wel bekend als de Bobtail, is een opvallend ras met de volgende kenmerken en eigenschappen:

Uiterlijke Kenmerken:

 • Hoogte: Mannelijke Old English Sheepdogs meten typisch 61-66 cm aan de schoft, terwijl vrouwtjes ongeveer 51-56 cm meten.
 • Gewicht: Mannelijke honden wegen doorgaans tussen 32-45 kg, terwijl vrouwtjes 27-36 kg wegen.
 • Vacht: Ze hebben een dikke dubbele vacht met een ruige textuur. De vacht is meestal grijs, blauwachtig grijs of blauwzwart van kleur.
 • Staart: De staart is vaak gecoupeerd, maar natuurlijke staarten zijn ook gebruikelijk en worden gedragen met een opwaartse kromming.
 • Hoofd: Ze hebben een groot hoofd met een platte schedel en een stop (voorhoofd) die niet erg uitgesproken is.
 • Ogen: De ogen zijn donkerbruin en expressief, met een alerte uitdrukking.
 • Oren: De oren zijn klein tot middelgroot, hoog aangezet en hangen naar beneden.

Karaktereigenschappen:

 • Intelligentie: Old English Sheepdogs zijn zeer intelligente honden en staan bekend om hun snelle begrip en leervermogen.
 • Gehoorzaamheid: Ze kunnen eigenzinnig zijn, dus consistente en positieve training is essentieel om gehoorzaamheid te bereiken.
 • Beschermend: Dit ras heeft een natuurlijke neiging tot bescherming van hun gezin en territorium.
 • Sociaal: Ze zijn over het algemeen vriendelijk en sociaal, maar socialisatie vanaf jonge leeftijd is belangrijk om verlegenheid te voorkomen.
 • Energie: Old English Sheepdogs hebben matige tot hoge energieniveaus en hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig.

Onderhoud:

 • Verzorging: De vacht van dit ras vereist regelmatig borstelen om klitten en klitten te voorkomen. Baden en trimmen zijn ook nodig om de vacht gezond te houden.
 • Gezondheid: Ze zijn over het algemeen gezonde honden, maar kunnen vatbaar zijn voor heup- en elleboogdysplasie en oogproblemen.
 • Levensverwachting: De levensverwachting van Old English Sheepdogs ligt meestal tussen 10 en 12 jaar.

Hoe gaat de Old English Sheepdog om met het gezin?

De Old English Sheepdog staat erom bekend een toegewijd en aanhankelijk gezinslid te zijn. Over het algemeen vormen ze sterke banden met hun gezin en kunnen ze zeer beschermend zijn. Ze gedragen zich meestal vriendelijk en speels met kinderen, wat hen tot uitstekende gezinshonden maakt.

Deze honden hebben echter ook een sterke herdersachtergrond, wat betekent dat ze soms proberen om kinderen (of zelfs volwassenen) te hoeden door hen te duwen of te drijven. Dit gedrag is meestal onschadelijk, maar het is belangrijk om hierop te letten en het te corrigeren als dat nodig is.

Hoe gaat de Old English Sheepdog om met andere honden?

De omgang van een Old English Sheepdog met andere honden kan variëren, afhankelijk van de individuele hond en hun socialisatie-ervaringen. Over het algemeen staan ze bekend om hun vriendelijke karakter en kunnen ze goed overweg met andere honden als ze op jonge leeftijd goed gesocialiseerd zijn. Ze hebben meestal geen agressieve neigingen ten opzichte van andere honden.

Vanwege hun herdersachtergrond kunnen ze echter de neiging hebben om te proberen andere honden te hoeden of te drijven tijdens het spelen. Dit gedrag is meestal speels en onschadelijk, maar sommige honden kunnen dit als irritant ervaren. Het is belangrijk om hun gedrag nauwlettend in de gaten te houden en in te grijpen als het nodig is om eventuele conflicten te voorkomen.

Hoe gedragen Old English Sheepdogs zich tegenover oudere mensen?

Old English Sheepdogs kunnen over het algemeen goed overweg met oudere mensen, maar het hangt af van de individuele hond en zijn temperament. Ze staan bekend om hun vriendelijke en aanhankelijke karakter, dus vaak zullen ze graag tijd doorbrengen met ouderen als gezelschapsdieren. Ze kunnen geduldig en zachtaardig zijn, wat een positieve eigenschap is in de omgang met oudere mensen.

Hoe gaan Old English Sheepdogs om met kinderen?

Old English Sheepdogs staan over het algemeen bekend om hun uitstekende omgang met kinderen. Ze hebben een vriendelijk en speels karakter dat goed past bij de energie en levendigheid van kinderen. Deze honden zijn vaak geduldig en tolerant, waardoor ze geweldige metgezellen zijn voor kinderen van alle leeftijden.

Ze kunnen betrokken zijn bij spelletjes en activiteiten met kinderen en genieten van interactie met hen. Vanwege hun herdersachtergrond kunnen ze soms proberen kinderen te hoeden of te drijven tijdens het spelen, maar dit gedrag is meestal speels en onschadelijk. Toch is het belangrijk om ervoor te zorgen dat kinderen begrijpen hoe ze met de hond moeten omgaan en altijd toezicht te houden om ervoor te zorgen dat zowel de hond als de kinderen veilig blijven.

Hoe gedragen Old English Sheepdogs zich tegenover buren of gasten?

Old English Sheepdogs kunnen zich tegenover buren en gasten op verschillende manieren gedragen, afhankelijk van hun individuele persoonlijkheden en socialisatie. Over het algemeen zijn ze vriendelijke honden die goed met mensen kunnen omgaan, maar er zijn enkele dingen om in gedachten te houden.

 1. Vriendelijkheid: Ze zijn vaak vriendelijk tegenover buren en gasten, en ze kunnen snelle vrienden worden als ze goed gesocialiseerd zijn en zich veilig voelen in hun eigen huis.
 2. Beschermend gedrag: Vanwege hun beschermende aard kunnen ze soms waakzaam zijn tegenover vreemden. Dit betekent dat ze kunnen blaffen of zich terughoudend kunnen gedragen wanneer er onbekende mensen binnenkomen. Dit is meestal geen agressie, maar eerder een uiting van waakzaamheid.
 3. Socialisatie: Het is belangrijk om uw Old English Sheepdog goed te socialiseren, zodat hij leert om rustig en ontspannen te reageren op nieuwe mensen. Dit kan helpen om eventuele verlegenheid of overdreven beschermend gedrag te verminderen.
 4. Training en toezicht: Een goede training en toezicht zijn essentieel om ervoor te zorgen dat uw Old English Sheepdog zich respectvol gedraagt tegenover gasten en buren. Met de juiste begeleiding kunnen ze beleefd en gastvrij zijn.

Wat zijn de fysieke kenmerken van de Old English Sheepdog?

De Old English Sheepdog is een herkenbaar ras met enkele specifieke fysieke kenmerken:

 1. Grootte: Mannetjes hebben een hoogte van ongeveer 61-66 cm aan de schoft, terwijl vrouwtjes meestal een hoogte van 51-56 cm hebben.
 2. Gewicht: Het gewicht van mannetjes varieert meestal tussen 32-45 kg, terwijl vrouwtjes doorgaans wegen tussen 27-36 kg.
 3. Vacht: Ze hebben een dikke, dubbele vacht met een ruwe textuur. De kleur van de vacht is meestal grijs, blauwachtig grijs of blauwzwart. De vacht bedekt de ogen en kan de indruk wekken dat de hond geen ogen heeft.
 4. Hoofd: Hun hoofd is groot en heeft een platte schedel. De stop (voorhoofd) is niet erg uitgesproken.
 5. Ogen: De ogen zijn donkerbruin en hebben een alerte en vriendelijke uitdrukking.
 6. Oren: De oren zijn middelgroot, hoog aangezet en hangen naar beneden.
 7. Staart: De staart kan gecoupeerd zijn, maar natuurlijke staarten worden vaak gedragen met een opwaartse kromming.
 8. Algemene bouw: Old English Sheepdogs hebben een stevige en gespierde lichaamsbouw. Ze hebben een rechte rug, een diepe borst en een vrij lange, rechte nek.

Hoe voer je een Old English Sheepdog?

Het voeren van een Old English Sheepdog moet zorgvuldig worden afgestemd op zijn leeftijd, gewicht en activiteitsniveau. Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor het voeren van dit ras in Nederland:

 1. Kwaliteitsvoeding: Kies voor hoogwaardig commercieel hondenvoer dat is samengesteld om te voldoen aan de voedingsbehoeften van grote hondenrassen. Controleer of het voer voldoet aan de Europese standaarden voor diervoeding.
 2. Leeftijd en gewicht: De hoeveelheid voer die je geeft, hangt af van de leeftijd en het gewicht van je hond. Voor een volwassen Old English Sheepdog van gemiddelde grootte kun je denken aan ongeveer 350-400 gram droogvoer per dag, verdeeld over twee maaltijden.
 3. Activiteit: Pas de voeding aan het activiteitsniveau van je hond aan. Een actieve hond heeft mogelijk meer calorieën nodig dan een minder actieve hond. Houd ook rekening met eventuele specifieke voedingsbehoeften, zoals bij oudere honden of honden met gezondheidsproblemen.
 4. Voedingsinformatie op de verpakking: Lees de aanbevolen voedingsrichtlijnen op de verpakking van het hondenvoer en gebruik deze als basis, maar pas deze aan de individuele behoeften van je hond aan.

Hoeveel moet een Old English Sheepdog puppy eten?

Een Old English Sheepdog-puppy heeft specifieke voedingsbehoeften die veranderen naarmate ze groeien en zich ontwikkelen. Hier zijn algemene richtlijnen voor de voeding van een Old English Sheepdog-puppy in Nederland:

 1. Leeftijd: Tijdens de eerste 8 weken van het leven van een puppy krijgt hij meestal moedermelk. Na 8 weken kun je beginnen met de overgang naar vast voedsel.
 2. Portiegrootte: Voor een puppy van 8-12 weken oud, kun je beginnen met 3-4 maaltijden per dag, waarbij je ongeveer 75-100 gram puppyvoer per maaltijd geeft. Dit kan variëren afhankelijk van het specifieke voer en de aanbevelingen van de fabrikant.
 3. Leeftijd 3-6 maanden: Naarmate je puppy groeit, verhoog je geleidelijk de portiegrootte. Tijdens deze fase kun je overstappen naar 3 maaltijden per dag en ongeveer 200-300 gram voer per maaltijd aanbieden, opnieuw afhankelijk van het voer en de individuele behoeften van je puppy.
 4. Leeftijd 6-12 maanden: Rond de leeftijd van 6 maanden kun je overwegen om over te schakelen naar 2 maaltijden per dag. De totale dagelijkse hoeveelheid voer kan variëren van 300-400 gram, maar dit kan afhangen van de groeisnelheid van je puppy.
 5. Gewicht en activiteit: Houd rekening met het gewicht en de activiteit van je puppy bij het bepalen van de portiegroottes. Sommige puppy's hebben meer voedsel nodig dan andere vanwege hun snellere groei of actievere levensstijl.

Welke gezondheidstests moet de Old English Sheepdog ondergaan?

Voor Old English Sheepdogs zijn verschillende gezondheidstests aan te raden om erfelijke aandoeningen te detecteren en hun algemene welzijn te waarborgen. Hier zijn enkele belangrijke gezondheidstests voor dit ras:

 1. Heup- en elleboogdysplasiebeoordeling: Dit zijn röntgenonderzoeken die controleren op heup- en elleboogdysplasie, veelvoorkomende orthopedische aandoeningen bij grotere hondenrassen.
 2. Oogonderzoek: Een jaarlijks oftalmologisch onderzoek kan oogproblemen zoals cataracten, progressieve retina atrofie (PRA) en andere erfelijke oogziekten detecteren.
 3. Erfelijke aandoeningen screening: Dit kan genetische tests omvatten om te controleren op erfelijke aandoeningen die specifiek zijn voor het ras, zoals degeneratieve myelopathie (DM) en cystinurie.
 4. Thyroid-functietests: Om schildklierproblemen, zoals hypothyreoïdie, op te sporen.
 5. Cardiale evaluatie: Een cardiale beoordeling kan hartritmestoornissen en andere hartaandoeningen identificeren.
 6. DNA-tests: Afhankelijk van de genetische geschiedenis van de individuele hond, kunnen aanvullende DNA-tests worden aanbevolen om mogelijke risico's op genetische aandoeningen beter te begrijpen.

Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen van de Old English Sheepdog?

De Old English Sheepdog heeft enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen waarmee eigenaren rekening moeten houden. Enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij dit ras zijn:

 1. Heup- en elleboogdysplasie: Dit zijn orthopedische aandoeningen waarbij de gewrichten zich abnormaal ontwikkelen, wat kan leiden tot pijn en mobiliteitsproblemen.
 2. Oogproblemen: Old English Sheepdogs kunnen vatbaar zijn voor erfelijke oogziekten zoals cataracten en progressieve retina atrofie (PRA).
 3. Erfelijke aandoeningen: Dit ras heeft een genetische aanleg voor bepaalde aandoeningen zoals degeneratieve myelopathie (DM) en cystinurie, een nierprobleem.
 4. Schildklierproblemen: Hypothyreoïdie, een aandoening waarbij de schildklier onvoldoende hormonen produceert, komt soms voor.
 5. Huidproblemen: Allergieën en huidinfecties kunnen voorkomen, vaak als gevolg van hun dikke vacht.
 6. Gewichtsproblemen: Overgewicht kan voorkomen als gevolg van een onjuiste voeding of gebrek aan lichaamsbeweging, wat kan leiden tot extra gezondheidsproblemen.
 7. Kanker: Zoals veel hondenrassen zijn Old English Sheepdogs vatbaar voor kanker op latere leeftijd.

Wat zijn de bewegingsbehoeften van een Old English Sheepdog?

Old English Sheepdogs hebben matige tot hoge bewegingsbehoeften vanwege hun actieve en energieke aard. Hier zijn enkele specifieke aandachtspunten met betrekking tot hun bewegingsbehoeften:

 1. Dagelijkse beweging: Ze hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig, idealiter ongeveer 60-90 minuten per dag. Dit kan bestaan uit wandelingen, spelen in de tuin, en geestelijke stimulatie zoals puzzelspelletjes.
 2. Spel en stimulatie: Old English Sheepdogs houden van spelen en hebben mentale uitdagingen nodig. Denk aan activiteiten zoals apporteren, behendigheidstraining en hondensporten om hun geest actief te houden.
 3. Socialisatie en interactie: Ze gedijen goed met menselijke interactie en gezelschap. Regelmatig samenzijn met hun eigenaren is belangrijk om verveling te voorkomen.
 4. Herdersinstinct: Vanwege hun herdersachtergrond kunnen ze soms proberen te hoeden of te drijven. Het kan leuk zijn om spellen te spelen die dit instinct benutten, maar dit gedrag moet ook worden beheerst om onnodige stress te voorkomen.
 5. Gewichtsbeheer: Houd hun gewicht in de gaten en voorkom overgewicht, omdat dit hun bewegingsvermogen kan beïnvloeden en druk kan uitoefenen op gewrichten.
 6. Leeftijd en gezondheid: Pas de beweging aan op basis van de leeftijd en gezondheid van je Old English Sheepdog. Puppy's hebben kortere, frequente activiteitssessies nodig, terwijl oudere honden misschien wat rustiger zijn.

Wat zijn de voedingsbehoeften van de Old English Sheepdog?

De voedingsbehoeften van een Old English Sheepdog variëren afhankelijk van factoren zoals leeftijd, gewicht, activiteitsniveau en gezondheid. Hier zijn enkele specifieke aandachtspunten met betrekking tot hun voeding:

 1. Hoogwaardig hondenvoer: Kies voor kwalitatief hoogwaardig commercieel hondenvoer dat specifiek is ontwikkeld voor grote rassen. Controleer of het voer voldoet aan de Europese standaarden voor diervoeding.
 2. Eiwitgehalte: Old English Sheepdogs hebben matige eiwitbehoeften. Kies voer dat ongeveer 18-22% eiwit bevat voor volwassen honden. Voor puppy's is een iets hoger eiwitgehalte nodig, meestal rond 22-24%.
 3. Vetgehalte: Het vetgehalte moet matig zijn, meestal tussen 8-12% voor volwassen honden. Dit kan variëren afhankelijk van het activiteitsniveau en de stofwisseling van je hond.
 4. Koolhydraten: Koolhydraten moeten een gezond deel van het dieet uitmaken, maar vermijd voeders met te veel vulstoffen zoals maïs of tarwe.

Hoeveel verhaart de Old English Sheepdog?

De Old English Sheepdog staat bekend om zijn dikke vacht en verhaart matig gedurende het hele jaar. Ze hebben een dubbele vacht met een zachte ondervacht en een ruwe bovenvacht. Hoewel ze niet het hele jaar door zo veel verharen als sommige andere rassen, verliezen ze toch regelmatig wat haar. Tijdens het ruiperiode, meestal in de lente en herfst, kunnen ze meer haar verliezen en is dagelijks borstelen nodig om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen.

Hoe vaak moet de vacht van de Old English Sheepdog verzorgd worden?

De vacht van een Old English Sheepdog moet regelmatig worden verzorgd, bij voorkeur meerdere keren per week. Omdat ze een dikke dubbele vacht hebben, kan deze snel klitten en vuil verzamelen. Hier zijn wat specifieke verzorgingstips:

 1. Borstelen: Borstel de vacht minstens drie keer per week om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen.
 2. Baden: Geef ze een bad als dat nodig is, meestal om de paar maanden. Te vaak wassen kan de natuurlijke oliën van hun huid verwijderen.
 3. Oren en ogen: Controleer regelmatig hun oren en ogen op vuil of irritaties en maak ze schoon indien nodig.
 4. Nagels knippen: Knip hun nagels als ze te lang worden, meestal om de paar weken tot maandelijks.
 5. Gebit: Poets hun tanden regelmatig en geef kauwspeeltjes om tandsteen te voorkomen.
 6. Professionele trimbeurten: Overweeg om je Old English Sheepdog naar een professionele trimmer te brengen voor een volledige vachtverzorging, vooral als je niet vertrouwd bent met het knippen van hun vacht.

Hoeveel kwijlt de Old English Sheepdog?

Over het algemeen staan Old English Sheepdogs niet bekend om overmatig kwijlen. Ze hebben meestal geen neiging tot overmatig speekselen, zoals sommige andere rassen dat wel doen.

Wat is de vachtsoort van de Old English Sheepdog?

De Old English Sheepdog heeft een dubbele vacht. Ze hebben een zachte, dichte ondervacht en een ruwe bovenvacht. Deze dubbele vacht biedt bescherming tegen verschillende weersomstandigheden en helpt hen warm te blijven in koude omgevingen. De vacht is dik en kan behoorlijk lang worden, vooral rond de nek en het hoofd, wat hun kenmerkende uitstraling geeft.

Wat is de vachtlengte van de Old English Sheepdog?

De vachtlengte van de Old English Sheepdog is lang tot gemiddeld. Ze hebben een dikke dubbele vacht met een ruwe bovenvacht en een zachte ondervacht. De vacht kan behoorlijk lang worden, vooral rond de nek en het hoofd, waardoor ze een kenmerkend uiterlijk hebben.

Wat zijn de sociale eigenschappen van de Old English Sheepdog?

Old English Sheepdogs staan bekend om hun vriendelijke en aanhankelijke sociale eigenschappen. Hier zijn enkele specifieke kenmerken van hun sociaal gedrag:

 1. Vriendelijkheid: Ze zijn over het algemeen vriendelijk en sociaal van aard, zowel naar hun eigenaren als naar vreemden.
 2. Aanhankelijkheid: Old English Sheepdogs hebben vaak een sterke band met hun gezin en kunnen erg aanhankelijk zijn. Ze houden van menselijk gezelschap en willen graag deel uitmaken van het gezinsleven.
 3. Speelsheid: Ze hebben een speelse en levendige aard, vooral als ze jong zijn. Ze genieten van interactie en spelen met hun eigenaren.
 4. Beschermend gedrag: Hoewel ze meestal vriendelijk zijn tegenover vreemden, kunnen ze soms beschermend gedrag vertonen ten opzichte van hun gezin en eigendommen.
 5. Sociale acceptatie van andere huisdieren: Old English Sheepdogs kunnen over het algemeen goed overweg met andere huisdieren, zoals honden en katten, vooral als ze van jongs af aan zijn gesocialiseerd.
 6. Gehoorzaamheid en trainbaarheid: Ze hebben vaak een goede trainbaarheid en kunnen gehoorzaam zijn, wat bijdraagt aan hun positieve sociale interacties.
 7. Waakzaamheid: Ze hebben een waakzaam karakter en kunnen aanslaan of alert reageren op ongewone geluiden of gebeurtenissen in hun omgeving.

Hoe gaan Old English Sheepdogs om met vreemden?

Old English Sheepdogs staan meestal vriendelijk tegenover vreemden, maar hun reactie kan variëren van individu tot individu. Over het algemeen zijn ze niet agressief of angstig ten opzichte van onbekende mensen.

Is de Old English Sheepdog speels?

Ja, de Old English Sheepdog staat bekend om zijn speelse aard. Ze zijn vaak levendig en houden van spelen. Dit geldt vooral als ze jong zijn, maar zelfs op volwassen leeftijd behouden ze vaak hun speelsheid. Ze genieten van interactie met hun eigenaren en kunnen enthousiast deelnemen aan allerlei soorten spelletjes, zoals apporteren, trekken aan touwtjes en verstoppertje spelen. Spelen is een geweldige manier om hun energie kwijt te raken en de band tussen de hond en zijn eigenaren te versterken.

Zijn Old English Sheepdog honden beschermend?

Ja, Old English Sheepdogs hebben vaak beschermende eigenschappen. Ze hebben een natuurlijke neiging om hun gezin en eigendommen te beschermen. Hoewel ze over het algemeen vriendelijk en sociaal zijn, kunnen ze waakzaam zijn en reageren op ongewone geluiden of gebeurtenissen in hun omgeving. Ze zullen vaak blaffen of alerteren als ze iets ongewoons opmerken.

Wat is het aanpassingsvermogen van de Old English Sheepdog?

De Old English Sheepdog staat bekend om zijn aanpassingsvermogen, maar het kan variëren van individu tot individu. Over het algemeen kunnen ze zich goed aanpassen aan verschillende leefomstandigheden en levensstijlen, maar er zijn enkele belangrijke overwegingen:

 1. Gezinsomgeving: Ze gedijen goed in een gezinsomgeving en hechten zich vaak sterk aan hun eigenaren. Ze zijn meestal sociaal en vriendelijk tegenover gezinsleden.
 2. Woonomstandigheden: Ze kunnen zowel in een huis met een grote tuin als in een appartement leven, maar ze hebben dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig.
 3. Klimaat: Vanwege hun dikke vacht zijn ze beter geschikt voor kouder weer, maar kunnen zich ook aanpassen aan warmere klimaten mits ze voldoende schaduw en hydratatie krijgen.
 4. Socialisatie: Vroege socialisatie is essentieel om hen te helpen wennen aan verschillende mensen, dieren en omgevingen. Dit bevordert hun aanpassingsvermogen.
 5. Trainbaarheid: Ze zijn over het algemeen goed trainbaar en passen zich aan aan gehoorzaamheidstraining en huisregels.
 6. Activiteitsniveau: Ze hebben matige tot hoge bewegingsbehoeften, dus eigenaren moeten ervoor zorgen dat ze voldoende lichaamsbeweging krijgen om zich aan te passen aan hun energieniveau.

Wat zijn de karaktertrekken van de Old English Sheepdog?

De Old English Sheepdog staat bekend om zijn aanpassingsvermogen aan verschillende levensomstandigheden en omgevingen. Ze kunnen zich goed aanpassen aan diverse leefomstandigheden, maar er zijn enkele belangrijke overwegingen:

 1. Gezinsvriendelijkheid: Old English Sheepdogs gedijen vaak goed in gezinnen en hechten zich sterk aan hun eigenaren. Ze zijn doorgaans vriendelijk en sociaal naar gezinsleden.
 2. Woonomstandigheden: Ze kunnen zowel in een huis met een tuin als in een appartement leven, zolang ze voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie krijgen.
 3. Klimaat: Vanwege hun dikke vacht zijn ze beter geschikt voor koudere klimaten, maar ze kunnen zich aanpassen aan warmere omgevingen zolang ze beschikken over schaduw en hydratatie.
 4. Socialisatie: Vroege socialisatie is cruciaal om hen te helpen wennen aan diverse mensen, dieren en omgevingen. Dit bevordert hun aanpassingsvermogen en gedragsflexibiliteit.
 5. Trainbaarheid: Over het algemeen zijn ze goed trainbaar en kunnen ze zich aanpassen aan gehoorzaamheidstraining en huisregels.
 6. Bewegingsbehoeften: Ze hebben matige tot hoge bewegingsbehoeften, dus eigenaren moeten ervoor zorgen dat ze voldoende lichaamsbeweging krijgen om zich aan te passen aan hun energieniveau.

Kan een Old English Sheepdog gevaarlijk zijn?

De Old English Sheepdog heeft enkele kenmerkende karaktertrekken, waaronder:

 1. Vriendelijkheid: Ze zijn over het algemeen vriendelijk en sociaal, zowel naar hun eigenaren als naar vreemden.
 2. Aanhankelijkheid: Old English Sheepdogs hebben vaak een sterke band met hun gezin en kunnen erg aanhankelijk zijn. Ze houden van menselijk gezelschap en willen graag deel uitmaken van het gezinsleven.
 3. Speelsheid: Ze hebben een speelse en levendige aard, vooral als ze jong zijn. Ze genieten van interactie en spelen met hun eigenaren.
 4. Beschermend gedrag: Hoewel ze meestal vriendelijk zijn tegenover vreemden, kunnen ze soms beschermend gedrag vertonen ten opzichte van hun gezin of eigendommen.
 5. Sociale acceptatie van andere huisdieren: Old English Sheepdogs kunnen over het algemeen goed overweg met andere huisdieren, zoals honden en katten, vooral als ze van jongs af aan zijn gesocialiseerd.
 6. Gehoorzaamheid en trainbaarheid: Ze hebben vaak een goede trainbaarheid en kunnen gehoorzaam zijn, wat bijdraagt aan hun positieve sociale interacties.
 7. Waakzaamheid: Ze hebben een waakzaam karakter en kunnen aanslaan of alert reageren op ongewone geluiden of gebeurtenissen in hun omgeving.
 8. Energiek: Old English Sheepdogs hebben meestal matige tot hoge bewegingsbehoeften en hebben de neiging energiek en levendig te zijn.

Vallen Old English Sheepdogs ooit aan?

De Old English Sheepdog staat bekend om zijn specifieke karaktertrekken:

 1. Vriendelijk en sociaal: Over het algemeen zijn Old English Sheepdogs vriendelijk en sociaal van aard. Ze hebben vaak een aanhankelijke en vriendelijke houding tegenover zowel hun eigenaren als vreemden.
 2. Speelsheid: Ze hebben een levendige en speelse persoonlijkheid, vooral als ze jong zijn. Ze houden van spelen en genieten van interactie met hun gezin.
 3. Aanhankelijkheid: Deze honden kunnen sterk gehecht raken aan hun gezin en willen graag deel uitmaken van het dagelijkse gezinsleven. Ze hebben menselijk gezelschap nodig.
 4. Beschermend gedrag: Hoewel ze meestal vriendelijk zijn tegenover vreemden, kunnen ze een beschermende houding aannemen ten opzichte van hun gezin of eigendommen, wat hen geschikt maakt als waakhonden.
 5. Trainbaarheid: Over het algemeen zijn ze intelligent en goed trainbaar. Ze hebben de neiging om snel te leren en reageren positief op gehoorzaamheidstraining.
 6. Energiek en actief: Old English Sheepdogs hebben matige tot hoge bewegingsbehoeften. Ze zijn vaak energiek en genieten van activiteiten buitenshuis.
 7. Waakzaamheid: Ze hebben een waakzaam karakter en kunnen aanslaan of alert reageren op ongewone geluiden of situaties.

Kan een Old English Sheepdog mensen doden?

Nee, Old English Sheepdogs worden over het algemeen niet beschouwd als gevaarlijke hondenrassen. Ze staan bekend om hun vriendelijke en sociale karaktereigenschappen.

Kunnen Old English Sheepdogs er goed tegen om alleen gelaten te worden?

Old English Sheepdogs kunnen over het algemeen goed tegen alleen gelaten te worden, maar er zijn enkele belangrijke overwegingen:

 1. Socialisatie: Het is belangrijk om ze van jongs af aan te socialiseren met alleen zijn. Begin met korte periodes van afwezigheid en verleng deze geleidelijk om hen te helpen zich aan te passen.
 2. Beweging en stimulatie: Ze hebben matige tot hoge bewegingsbehoeften, dus zorg ervoor dat ze voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie krijgen voordat je ze alleen laat. Een vermoeide hond is vaak rustiger als hij alleen is.
 3. Trainbaarheid: Met de juiste training kunnen ze leren om alleen te blijven zonder angst of destructief gedrag te vertonen.
 4. Speelgoed en afleiding: Zorg voor voldoende speelgoed en afleiding om hen bezig te houden terwijl je weg bent.
 5. Gewenning aan de omgeving: Maak hun omgeving comfortabel en veilig wanneer je afwezig bent. Dit kan helpen bij het verminderen van angst.
 6. Niet te lang alleen laten: Hoewel ze over het algemeen alleen kunnen zijn, is het belangrijk om de tijd die ze alleen doorbrengen te beperken. Te lang alleen gelaten worden kan leiden tot stress en eenzaamheid.

Kan ik mijn Old English Sheepdog thuis laten?

Ja, je kunt je Old English Sheepdog thuis laten, maar er zijn enkele belangrijke overwegingen:

 1. Socialisatie: Zorg ervoor dat je Old English Sheepdog goed gesocialiseerd is met alleen zijn. Begin met korte periodes van afwezigheid en verleng deze geleidelijk om hem te helpen wennen aan het alleen zijn.
 2. Beweging en stimulatie: Old English Sheepdogs hebben matige tot hoge bewegingsbehoeften. Zorg ervoor dat hij voldoende lichaamsbeweging heeft gekregen voordat je hem alleen laat. Een vermoeide hond is vaak rustiger als hij alleen is.
 3. Training: Met de juiste training kan hij leren om alleen te blijven zonder angst of destructief gedrag te vertonen. Het is belangrijk om geduldig en consistent te zijn tijdens de trainingsperiode.
 4. Afleiding: Zorg voor voldoende speelgoed en afleiding om hem bezig te houden terwijl je weg bent. Dit kan verveling verminderen.
 5. Comfortabele omgeving: Maak zijn omgeving comfortabel en veilig wanneer je afwezig bent. Dit kan helpen bij het verminderen van angst.
 6. Niet te lang alleen laten: Hoewel hij over het algemeen alleen kan zijn, is het belangrijk om de tijd die hij alleen doorbrengt te beperken. Te lang alleen gelaten worden kan leiden tot stress en eenzaamheid.

Kan de Old English Sheepdog 8 uur alleen gelaten worden?

Ja, een Old English Sheepdog kan doorgaans 8 uur alleen gelaten worden, maar er zijn enkele belangrijke voorwaarden:

 1. Training en socialisatie: Het is essentieel om je hond goed te trainen en te socialiseren, zodat hij zich comfortabel voelt wanneer hij alleen is. Begin met korte periodes van afwezigheid en verleng deze geleidelijk.
 2. Beweging en stimulatie: Zorg ervoor dat je hond voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie krijgt voordat je hem alleen laat. Een vermoeide hond is vaak rustiger en minder angstig als hij alleen is.
 3. Afleiding: Voorzie je hond van voldoende speelgoed en afleiding om hem bezig te houden terwijl je weg bent. Dit kan verveling verminderen.
 4. Comfortabele omgeving: Zorg ervoor dat de omgeving waarin je hond zich bevindt comfortabel en veilig is wanneer je afwezig bent.
 5. Niet te lang alleen laten: Hoewel 8 uur over het algemeen acceptabel is, is het belangrijk om de tijd die je hond alleen doorbrengt te beperken. Lange periodes van eenzaamheid kunnen stress veroorzaken.

Hoe train je een Old English Sheepdog?

Het trainen van een Old English Sheepdog vereist geduld, consistentie en positieve versterking. Hier zijn enkele specifieke stappen en tips:

 1. Basiscommando's: Begin met basiscommando's zoals "zit", "lig", "blijf" en "kom hier". Beloon je hond met traktaties en lof wanneer hij de gewenste acties uitvoert.
 2. Socialisatie: Socialiseer je hond op jonge leeftijd door hem kennis te laten maken met verschillende mensen, dieren en omgevingen. Dit helpt bij het ontwikkelen van vertrouwen en voorkomt angstig gedrag.
 3. Gehoorzaamheidstraining: Gebruik positieve versterking, zoals beloningen en lof, om gewenst gedrag te versterken. Herhaal de trainingssessies regelmatig en houd ze kort en leuk.
 4. Leibandtraining: Leer je hond aan de riem te lopen zonder te trekken. Beloon hem als hij naast je blijft lopen. Gebruik een goed passend harnas of een comfortabele halsband.
 5. Zindelijkheidstraining: Leer je hond waar hij moet plassen en poepen door hem op vaste tijden naar buiten te brengen. Beloon hem als hij zijn behoeften buiten doet.
 6. Socialisatie met andere honden: Laat je hond spelen met andere honden om sociale vaardigheden te ontwikkelen en overmatige agressie te voorkomen.
 7. Stimulatie en beweging: Old English Sheepdogs zijn energieke honden. Zorg voor dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie, zoals puzzelspeelgoed en interactieve spellen.
 8. Herhaling en consistentie: Blijf consequent in je training en herhaal oefeningen regelmatig om de vaardigheden van je hond te versterken.
 9. Geduld: Wees geduldig en begrijp dat elke hond in zijn eigen tempo leert. Vermijd straf en gebruik in plaats daarvan positieve versterking om gewenst gedrag aan te moedigen.
 10. Professionele hulp: Als je moeilijkheden ondervindt bij het trainen van je Old English Sheepdog, overweeg dan de hulp van een professionele hondentrainer. Ze kunnen specifieke adviezen en begeleiding bieden.

Hoe vaak blaft een Old English Sheepdog?

De frequentie waarmee een Old English Sheepdog blaft, kan variëren tussen individuele honden. Over het algemeen staan ze bekend als honden die graag blaffen, vooral als ze opgewonden zijn, aandacht willen trekken of hun territorium willen beschermen. Sommige Old English Sheepdogs kunnen dus vaker blaffen dan andere rassen.

Wat is de behoefte aan mentale stimulatie van een Old English Sheepdog?

De behoefte aan mentale stimulatie van een Old English Sheepdog is vrij hoog. Deze honden staan ​​bekend om hun intelligentie en werkethiek, omdat ze historisch werden gefokt om vee te hoeden. Om aan hun mentale behoeften te voldoen, zijn er enkele specifieke activiteiten die je kunt overwegen:

 1. Puzzelspeelgoed: Geef je Old English Sheepdog interactief speelgoed of puzzelspeelgoed waarin traktaties verborgen kunnen worden. Hiermee moeten ze nadenken en fysieke inspanning leveren om beloningen te krijgen.
 2. Gehoorzaamheidstraining: Gehoorzaamheidstraining biedt mentale stimulatie terwijl je hond nieuwe commando's leert en bestaande vaardigheden oefent.
 3. Agility: Agilitytraining, waarbij je hond door een parcours van hindernissen navigeert, is een geweldige manier om zowel fysieke als mentale stimulatie te bieden.
 4. Nieuwe omgevingen: Neem je hond mee naar nieuwe plaatsen, zoals parken, wandelroutes of andere omgevingen waar hij nieuwe geuren en ervaringen kan ontdekken.
 5. Hersenspelletjes: Speel spelletjes zoals verstoppertje of zoek de traktatie, waarbij je hond zijn neus en hersenen moet gebruiken om iets te vinden.
 6. Geurwerk: Old English Sheepdogs hebben een uitstekend reukvermogen. Overweeg activiteiten zoals speurwerk, waarbij ze geuren volgen om beloningen te vinden.
 7. Rustige denkspellen: Geef je hond af en toe rustige denkspellen zoals "zit" en "blijf" om zijn aandacht te testen en zijn concentratie te verbeteren.
 8. Routinewijzigingen: Verander je dagelijkse routine af en toe om je hond mentaal uit te dagen en te voorkomen dat hij zich gaat vervelen.

Wat zijn de rasstandaarden van de Old English Sheepdog?

Hier zijn de rasstandaarden voor de Old English Sheepdog:

Grootte:

 • Mannelijke Old English Sheepdogs hebben meestal een schouderhoogte van ongeveer 61 tot 66 centimeter.
 • Vrouwelijke Old English Sheepdogs hebben meestal een schouderhoogte van ongeveer 56 tot 61 centimeter.

Gewicht:

 • Het gemiddelde gewicht voor mannelijke Old English Sheepdogs varieert meestal tussen 36 en 45 kilogram.
 • Het gemiddelde gewicht voor vrouwelijke Old English Sheepdogs varieert meestal tussen 27 en 36 kilogram.

Uiterlijk:

 • De vacht van de Old English Sheepdog is lang, dik en ruw met een zachte ondervacht.
 • Ze hebben een kenmerkende 'schapenvacht' met veelvuldig wit en meestal blauwachtig grijze of blauwzwarte vlekken.
 • Hun ogen zijn meestal donkerbruin en kunnen bedekt zijn door de vacht.
 • De oren zijn klein en hangend, meestal bedekt met vacht.
 • De staart is hoog aangezet en hangt naar beneden, vaak bedekt met vacht.

Dit zijn algemene richtlijnen voor de fysieke kenmerken van de Old English Sheepdog volgens de rasstandaarden.

Wat is de algemene informatie over de Old English Sheepdog?

De Old English Sheepdog, ook bekend als de Bobtail, is een ras met de volgende algemene kenmerken:

Grootte:

 • Mannelijke Old English Sheepdogs hebben meestal een schouderhoogte van ongeveer 61 tot 66 centimeter.
 • Vrouwelijke Old English Sheepdogs hebben meestal een schouderhoogte van ongeveer 56 tot 61 centimeter.

Gewicht:

 • Het gemiddelde gewicht voor mannelijke Old English Sheepdogs varieert meestal tussen 36 en 45 kilogram.
 • Het gemiddelde gewicht voor vrouwelijke Old English Sheepdogs varieert meestal tussen 27 en 36 kilogram.

Uiterlijk:

 • De vacht van de Old English Sheepdog is lang, dik en ruw met een zachte ondervacht.
 • Ze hebben een kenmerkende 'schapenvacht' met veelvuldig wit en meestal blauwachtig grijze of blauwzwarte vlekken.
 • Hun ogen zijn meestal donkerbruin en kunnen bedekt zijn door de vacht.
 • De oren zijn klein en hangend, meestal bedekt met vacht.
 • De staart is hoog aangezet en hangt naar beneden, vaak bedekt met vacht.

Persoonlijkheid:

 • Old English Sheepdogs staan ​​bekend om hun intelligentie, vriendelijkheid en toewijding aan hun gezin.
 • Ze zijn vaak sociaal en gedijen goed in een gezinsomgeving.
 • Deze honden hebben een sterke werkethiek en zijn historisch gefokt om vee te hoeden, wat hun actieve karakter weerspiegelt.

Verzorging:

 • De vacht van de Old English Sheepdog heeft regelmatige verzorging nodig. Dagelijkse borstelsessies om klitten te voorkomen zijn belangrijk.
 • Ze hebben matige tot hoge bewegingsbehoeften en hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig.
 • Vanwege hun intelligentie hebben ze ook mentale stimulatie nodig om verveling te voorkomen.

Waar kun je een Old English Sheepdog kopen of adopteren?

Je kunt een Old English Sheepdog kopen of adopteren bij verschillende bronnen. Hier zijn enkele opties:

Fokkers:

 • Zoek naar erkende fokkers van Old English Sheepdogs in Nederland. Zorg ervoor dat de fokker betrouwbaar is, goede zorg voor hun honden biedt en bereid is om je vragen te beantwoorden.
 • Controleer de gezondheids- en stamboomgegevens van de pup om ervoor te zorgen dat je een gezonde hond krijgt.

Dierenasiels en reddingsorganisaties:

 • Overweeg adoptie via dierenasiels of speciale Old English Sheepdog-rescueorganisaties. Dit is een geweldige manier om een hond in nood een thuis te bieden.
 • Houd er rekening mee dat beschikbaarheid in asiels kan variëren.

Online advertenties:

 • Wees voorzichtig bij het zoeken naar Old English Sheepdogs via online advertenties, omdat niet alle aanbiedingen betrouwbaar zijn.
 • Als je online zoekt, doe dan grondig onderzoek naar de verkoper en stel veel vragen voordat je een beslissing neemt.

Welke reddingsclubs zijn er voor Old English Sheepdogs?

Er zijn verschillende reddingsclubs en organisaties die zich inzetten voor het redden en herplaatsen van Old English Sheepdogs in Nederland. Hier zijn enkele van hen:

 • Old English Sheepdog Rescue Nederland:
  • De OESCN staat voor Old English Sheepdog Club Nederland. Dit is de rasvereniging voor de Old English Sheepdog. Op de website vind je meer informatie over herplaatsingen.
 • Dierenasiels en algemene reddingsorganisaties:
  • Sommige algemene dierenreddingsorganisaties kunnen ook Old English Sheepdogs hebben die op zoek zijn naar een nieuw thuis.

Wat is de geschiedenis van de Old English Sheepdog?

De geschiedenis van de Old English Sheepdog, ook wel bekend als de Bobtail, gaat terug tot het Verenigd Koninkrijk, waar het ras werd gefokt voor het hoeden en beschermen van vee, vooral schapen. Hier zijn enkele specifieke punten over de geschiedenis van dit ras:

 • Oorsprong:
  • De Old English Sheepdog vindt zijn oorsprong in de landelijke gebieden van Engeland, Schotland en Wales, waar herdershonden nodig waren om vee te hoeden en te beschermen.
 • Hoeders en Beschermers:
  • Dit ras werd voornamelijk gefokt voor het hoeden van schapen, runderen en ander vee. Ze stonden erom bekend dat ze koppige schapen op hun plaats konden houden.
 • Uiterlijk:
  • De kenmerkende "schapenvacht" van de Old English Sheepdog diende als camouflage tijdens het hoeden. Het maakte het moeilijk voor vee om te zien welke hond het leidde.
 • Eerste Erkenning:
  • Het ras werd voor het eerst tentoongesteld op hondenshows in het Verenigd Koninkrijk in de late 19e eeuw.
 • Populariteit:
  • Tijdens de 19e en vroege 20e eeuw werden Old English Sheepdogs populair als huishonden in zowel Groot-Brittannië als de Verenigde Staten.
 • Beroemdheid:
  • Het ras kreeg ook bekendheid dankzij bekende honden zoals de mascotte van het Amerikaanse biermerk St. Pauli Girl en de fictieve hond "Nana" uit het toneelstuk en boek "Peter Pan" van J.M. Barrie.

De Old English Sheepdog heeft een rijke geschiedenis als herdershond en als gewaardeerde metgezel in veel gezinnen. Het is een ras dat zowel geliefd is om zijn werkethiek als om zijn vriendelijke persoonlijkheid.

Wat zijn de gemiddelde onderhoudskosten voor een Old English Sheepdog?

De gemiddelde onderhoudskosten voor een Old English Sheepdog kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder locatie, gezondheid van de hond en persoonlijke voorkeuren. Hier is een geschatte opsplitsing van de kosten per jaar:

 • Voeding:
  • Hoogwaardig hondenvoer: Ongeveer €50 tot €80 per maand, wat neerkomt op €600 tot €960 per jaar.
 • Veterinaire Zorg:
  • Jaarlijkse controle en vaccinaties: Ongeveer €100 tot €200 per jaar.
  • Preventieve medicijnen voor vlooien, teken en wormen: Ongeveer €100 tot €200 per jaar.
  • Onverwachte medische kosten (bijv. noodgevallen of ziekte): Variabel en kan aanzienlijk zijn. Het is verstandig om een financiële buffer te hebben voor onvoorziene medische kosten.
 • Verzorging:
  • Grooming en verzorgingsspullen: Ongeveer €100 tot €300 per jaar, afhankelijk van of je zelf je hond verzorgt of professionele hulp inschakelt.
 • Training en Socialisatie:
  • Trainingssessies of cursussen: Dit kan variëren, maar reken op ongeveer €100 tot €300 per jaar.
 • Uitrusting en Accessoires:
  • Bed, leiband, halsband, speelgoed en andere benodigdheden: Ongeveer €100 tot €200 per jaar, afhankelijk van je behoeften.
 • Hondenverzekering (optioneel):
  • Een hondenverzekering kan kosten dekken voor medische noodgevallen en andere gezondheidsgerelateerde zaken. De prijs varieert, maar reken op ongeveer €250 tot €600 per jaar, afhankelijk van het plan.
 • Registratie en Lidmaatschappen (optioneel):
  • Hondenregistratie en lidmaatschap van een hondenvereniging kunnen extra kosten met zich meebrengen.

Al met al kun je verwachten dat de totale jaarlijkse onderhoudskosten voor een Old English Sheepdog tussen de €1.250 en €2.460 liggen, afhankelijk van verschillende factoren.

Hoe kies je een goede naam voor je Old English Sheepdog?

Het kiezen van een goede naam voor je Old English Sheepdog kan een leuke en persoonlijke beslissing zijn. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het kiezen van de perfecte naam:

 1. Karaktertrekken: Overweeg de persoonlijkheid en eigenschappen van je hond. Heeft hij bepaalde kenmerken die eruit springen, zoals speelsheid, vriendelijkheid of moed? Je kunt een naam kiezen die deze eigenschappen weerspiegelt.
 2. Uiterlijk: Kijk naar het uiterlijk van je Old English Sheepdog. Misschien heeft hij unieke kleurpatronen, markeringen of kenmerken die je kunt gebruiken als inspiratie voor zijn naam.
 3. Historische of Traditionele Namen: Sommige eigenaren kiezen voor traditionele namen die passen bij het erfgoed van het ras. Bijvoorbeeld, aangezien het een herdershond is, zou je kunnen denken aan namen die verband houden met herderswerk.
 4. Geluid en Uitspraak: Zorg ervoor dat de naam gemakkelijk uit te spreken is en niet te veel op andere commando's of veelgebruikte woorden lijkt. Korte, duidelijke namen zijn meestal het beste.
 5. Betekenis: Overweeg namen met een speciale betekenis voor jou of je hond. Dit kan iets persoonlijks zijn, zoals de naam van een geliefde plaats of een betekenisvolle term.
 6. Rasgerelateerde Namen: Je kunt ook overwegen om een naam te kiezen die specifiek verwijst naar het ras zelf of naar schapenhoeden, gezien de historische functie van de Old English Sheepdog.
 7. Probeer het Uit: Voordat je een definitieve beslissing neemt, probeer de naam een paar keer uit om te zien of het goed bij je hond past en gemakkelijk uit te spreken is.
 8. Uniekheid: Overweeg of je een unieke naam wilt voor je hond, zodat hij niet vaak wordt verward met andere honden in de buurt.

Wat zijn de verschillende soorten Old English Sheepdogs?

Er is eigenlijk maar één erkende variëteit van de Old English Sheepdog, die over het algemeen bekendstaat als de "Bobtail". Deze naam verwijst naar het feit dat de staart van dit ras vaak wordt gecoupeerd, hoewel het couperen van staarten bij honden in veel landen nu verboden is of ontmoedigd wordt vanuit welzijnsoverwegingen.

Wat betreft kleur en vachtpatronen, zijn er verschillende variaties binnen het ras, maar ze worden allemaal als Old English Sheepdogs beschouwd. De meest voorkomende vachtkleuren zijn blauwachtig grijs of blauwzwart met veel wit. Sommige individuen hebben mogelijk andere kleurmarkeringen, maar deze variaties zijn niet typisch voor het ras.

Welke hondenrassen lijken op de Old English Sheepdog?

Enkele hondenrassen die qua uiterlijk en persoonlijkheid op de Old English Sheepdog kunnen lijken, zijn onder andere:

 • Bearded Collie:
  • Bearded Collies hebben ook een dikke vacht en kunnen een vergelijkbare "schapenvacht" -look hebben.
  • Ze zijn energiek, intelligent en vriendelijk, vergelijkbaar met de Old English Sheepdog.
 • Briard:
  • De Briard staat bekend om zijn lange, ruwe vacht en heeft soms een vergelijkbare uitstraling als de Old English Sheepdog.
  • Ze zijn eveneens herdershonden en hebben een beschermend en loyaal karakter.
 • Puli:
  • Pulik hebben een unieke vacht die doet denken aan dreadlocks.
  • Ze zijn intelligent en toegewijd aan hun gezin, vergelijkbaar met de Old English Sheepdog.
 • Schotse Herdershond (Schotse Collie):
  • Schotse Herdershonden hebben langharige vachten en zijn ook herdershonden.
  • Ze zijn bekend om hun intelligentie en kunnen vriendelijk en sociaal zijn.
 • Border Collie:
  • Border Collies zijn energieke herdershonden met een gladde vacht, maar ze delen de intelligentie en werkethiek van de Old English Sheepdog.
  • Ze zijn vaak zeer toegewijd aan hun baasjes.

Over de Auteur

naomi-de-jong
Naomi de Jong
Dierenartsassistent
[email protected]

Naomi werkt als dierenartsassistent en is een expert op het gebied van hondenverzorging. Ze is voortdurend op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en inzichten in de wereld van hondenverzorging, en ze deelt haar expertise graag met andere hondenliefhebbers.

Ook Interessant