Home > Rassen > Atlas Terrier

47 Verrassende Weetjes over de Atlas Terriër De Complete Gids

Inhoudsopgave

De Atlas Terriër is een afstammeling van de Jack Russell Terriër, die is ontstaan door het kruisen van verschillende terriërrassen. De Jack Russel  Terriër is gefokt voor zijn werkkwaliteiten, niet voor zijn uiterlijk. Tegenwoordig fokken mensen honden voor hun uiterlijk in plaats van om ze te laten werken.

De Jack Russell Terriër is een goed voorbeeld. Hedendaagse fokkers hebben geprobeerd de Jack Russell Terriër te fokken tot een overwegend witte hond en ze beschouwden de veelkleurige exemplaren als onfokbaar. Het gen dat de Jack Russell Terriers hun witte kleur geeft, maakt helaas ook dat sommige van hen doof worden. De kleur van de Atlas Terriër maakt doofheid een stuk minder waarschijnlijk.

Er zijn drie verschillende groottes van Atlas Terriers: Klein, Miniatuur en Standaard. Atlas Terriërs zijn kleine tot middelgrote honden met een sterke persoonlijkheid. Er zijn twee types Atlas Terriers, namelijk de gladharige en de ruwharige. Deze honden zijn fijn voor mensen die een leuk, makkelijk te verzorgen ras willen dat bij hen past als ze gaan wandelen of hardlopen. Atlas Terriërs zijn loyaal en goed als waakhond en huisdier. Het ras is officieel erkend en valt onder de Terriër soort.

Waar komt de Atlas Terriër vandaan?

De Atlas Terriër is een zeldzaam ras dat in de VS is ontwikkeld als een mix van de Jack Russell Terriër, de Border Terriër, de Rat Terriër en de Patterdale Terriër. Lauren Wolfe kruiste in 1990 in Amerika de Atlas Terriër. Wolfe startte haar onderzoek naar verbetering van de gezondheid van het Jack Russell  Terriërras door Jack Russell Terriers, Border Terriërs, Rat Terriërs en Patterdale Terriërs te kruisen.

 Toen ze het resultaat bekeek, besefte ze dat ze een nieuwe terriër had gekweekt die anders was dan alle andere rassen. De pups zijn klein, ongeveer 11 centimeter en wegen tussen de 2,3 en 4 kg. Deze ondeugende pups zijn geweldige jagers, atletische prestaties, lieve knuffelaars en, ondanks hun kleine formaat, schattige schoothondjes.

Wolfe heeft een naam gekozen die perfect past bij dit nieuwe ras van terriërs. Atlas is een weerspiegeling van de wereld en ze richtte de Atlas Terriër Associatie in 2001 op.

Wat zijn de raskenmerken en eigenschappen van de Atlas Terriër?

 Als je een Atlas Terriër hebt, hoef je niet veel ruimte te hebben, maar hij moet wel genoeg kunnen bewegen. Binnen houden ze zich graag bezig en het liefst hebben ze een middelgrote tuin. De Atlas Terriër vereist voortdurend toezicht en gezelschap wanneer hij binnenhuis is. Atlas Terriërs zijn erg energiek en houden ervan om in beweging te zijn. Dagelijks moeten ze veel in de buitenlucht bewegen en iets doen waar ze hun hoofd bij moeten gebruiken.

Atlas Terriërs zijn lief en speels, en meestal makkelijk te trainen omdat ze zo slim zijn. Dankzij hun aangeboren beschermende aard zijn ze fantastische metgezellen en waakhonden voor het gezin. Het Atlas ras heeft nog meer kenmerken en eigenschappen, die je hieronder kan vinden.

Atlas TerriërKenmerken
AardDe kenmerken van de Atlas Terriër zijn vergelijkbaar met die van de Jack Russell. Atlas Terriërs zijn net als JRT’s aardig, ondeugend en ze houden van mensen. Het is niet vreemd dat eigenaren van Atlas Terriers en Jack Russell Terriers vinden dat hun pups lijken op normale, ondeugende kinderen. Atlas Terriërs en Jack Russell Terriers zijn energieke honden die veel plezier en spel in huis brengen.  De Atlas Terriër is een gezelschapsdier dat niet graag alleen is.Net als een mensenkind moet hij niet te veel verveling hebben, anders wordt hij vernielzuchtig.
AanpassingsvermogenDe Atlas Terriër is erg gehecht aan zijn baasjes en ziet hen als zijn eigen familie. Ze zijn in staat zich aan te passen aan elke situatie en te verhuizen waarheen de omstandigheden hen ook voeren, als die veranderingen hen niet scheiden van hun geliefde menselijke familieleden.
Sensitiviteit Atlas Terriër honden zijn onverschillig voor onregelmatige dagelijkse routines, lawaaierige huishoudens en frequente bezoekers. Ze zijn er bekend om dat ze goed aanvoelen hoe hun baasjes zich voelen, zelfs als ze ziek zijn. Als een familielid het emotioneel of fysiek niet goed heeft, blijven ze dichtbij om te voorkomen dat het nog erger wordt. Atlas Terriërs lijden emotioneel als ze hard gestraft worden en zich dan terugtrekken. Wanneer dergelijke straffen regelmatig voorkomen, kunnen depressie en angst het gevolg zijn.
GenegenheidDit ras is aanhankelijk en trouw, maar je moet ze wel trainen.
Algemene vriendelijkheidDe Atlas Terriër is een vriendelijke hond die van gezelschap houdt. Meestal zijn ze aardig tegen kinderen, andere honden en huisdieren en beschouwen ze hun mensen als familie. Totdat ze zien dat hun geliefde eigenaar niet in gevaar is, zijn ze terughoudend met vreemden.
Kindvriendelijk Atlas Terriërs zijn geduldig en speels met kinderen en kunnen algemeen beschouwd worden als zachtaardig, maar toch moeten ouders toezicht houden op alle interacties tussen honden en kinderen.
Vriendelijkheid tegenover vreemden  en hondenZe zijn niet agressief, maar ze willen niet bedreigd worden. Als een Atlas Terriër zich bedreigd voelt, zal hij zich verdedigen. Atlas  Terriërs die goed gesocialiseerd zijn, voelen zich bij vreemden en andere huisdieren meer op hun gemak.
Behoefte aan bewegingAtlas Terriër honden zijn heel energiek en hebben dagelijks uitlaatklep in de vorm van beweging nodig. Ze zijn gek op wandelen, maar doen ook graag een rondje hardlopen, fietsen of zelfs skateboarden met hun baasjes. Maar als ze niet voldoende bewegen, kunnen ze snel aankomen en op die manier gezondheidsproblemen krijgen. Daarom is het belangrijk dat hun mensen ervoor zorgen dat ze dagelijks beweging krijgen.
SpeelsheidDe Atlas Terriër is een intelligent ras dat nieuwsgierig is en graag speelt. Ze zijn voortdurend bezig om hun baasje te slim af te zijn en grenzen te testen.
EnergieniveausAtlas Terriërs zijn erg actief. Ze zijn gelukkig met een leven vol activiteiten.
TrainingsniveauAtlas Terriërs zijn heel slim en al leren ze snel wat je wilt, ze zijn nogal eigenwijs en zullen altijd testen of je wel echt in controle bent. Atlas Terriërs zijn uitstekende huisdieren, maar ze vereisen een sterke en rechtvaardige eigenaar nodig.
IntelligentieniveauAtlas Terriërs zijn intelligent en leren gemakkelijk commando’s op te volgen, maar zijn ondeugend en zullen altijd iemands geduld op de proef stellen en grenzen stellen. Als je een Atlas Terriër wilt, moet je wel een baas zijn die sterk in zijn schoenen staat.
De neiging tot blaffenDeze honden zijn gravers en verkenners en ze blaffen graag. Atlas Terriërs zijn goede huisdieren, maar ze hebben een baas die sterk en toegewijd is.
De vachtDe Atlas Terriër heeft een gemiddelde haargroei. Borstelen volstaat, zelfs dagelijks tijdens de haargroeiperiode. Borstelen is een goede manier om een band met je Atlas Terriër op te bouwen.
Voortplanting en levensverwachtingAtlas Terriër teven kunnen eenmaal per jaar 4 tot 8 pups per nest verwachten en het ras heeft een levensverwachting van 11 tot 17 jaar.

Wat zijn de fysieke kenmerken van de Atlas Terriërhond?

De vacht van Atlas Terriers kan van verschillende kleuren of kleurmengsels zijn, gestroomd of gevlekt. Ze kunnen ook witte aftekeningen hebben op het gezicht, de kraag, de borst of de tenen. De Atlas Terriër heeft twee vachtsoorten: draadhaar en gladhaar. De Atlas Terriër is sterk, snel en wendbaar. Deze honden hebben een brede, soepele borstkas en sterke, goed gehoekte ledematen.

De nek van deze dieren is sterk en lang in verhouding tot het lichaam dat smaller toeloopt naar de staart. De schedel van een Atlas Terriër is plat en ligt tussen de oren, met een goed gedefinieerde stop die geleidelijk afloopt. Hun ogen zijn van de amandelvorm en komen in verschillende kleuren voor: amber, bruin, hazelnoot of geel tot blauw, groen of lichtgrijs. De oren van deze dieren zijn voorovergebogen en vormen een V. Sommige hebben een staart, andere niet.

De vacht van de Atlas Terriër is dicht, los en weerbestendig, want zonder een goede vacht is een terriër erg kwetsbaar voor de elementen, zowel boven als onder de grond. De Atlas Terriër is een hond ontworpen voor atletiek, snelheid en behendigheid. Een flexibele borstkas is belangrijk, zonder zou het lastig zijn om te graven. Ze zijn heel gemotiveerd, heel bereidwillig en heel intelligent.

Er zijn drie maten van de Atlas Terriër.

Grootte Atlas TerriërHoogteGewicht
Klein23 tot 28 cm2,7 tot 5,4 kg
Miniatuurformaat28 tot 33 cm4,5 tot 6,8 kg
Standaard maat33 tot 38 cm6 tot 8 kg

Hoeveel kost het gemiddeld om een Atlas  Terriërhond te onderhouden?

Deze schattingen van de onderhoudskosten zijn gebaseerd op de kosten van andere middelgrote rassen.

Als je nog nooit een Atlas Terriër hebt gehad, moet je alle kosten overwegen die komen kijken bij het kopen van een Atlas Terriër voordat je er een aanschaft. Het is verstandig om je te realiseren welke kosten er komen kijken bij het aanschaffen van een puppy.

De gemiddelde jaarlijkse kosten voor het houden van een Atlas Terriër liggen gemiddeld op 650 euro.

De jaarlijkse uitgaven voor honden van het ras Atlas  Terriërzijn onder andere:

 • Voedsel
 • Dierenarts
 • Vaccinaties
 • Preventieve geneeskunde
 • Speelgoed
 • Hondenverzekering
 • Dierenbenodigdheden

Andere kosten die je kunt verwachten zijn: cursussen, uitlaten, oppas, enz.

De Atlas Terriër is een hond die niet veel verzorging nodig heeft, alleen regelmatig borstelen. Dit heeft geen invloed op de kosten van het onderhoud van een gezonde hond. Atlas Terriërs hoeven niet bijgehouden te worden door een hondentrimmer.

Welke gezondheidsproblemen hebben Atlas  Terriër honden het meest?

Hoewel Atlas Terriër honden over het algemeen gezond zijn, zijn regelmatige controles bij de dierenarts wel nodig. Het fokprogramma waarmee dit ras is ontstaan, is uniek. Alle honden die in het begin gebruikt werden, zijn zo goed mogelijk getest op hun gezondheid en regelmatig gecontroleerd tot ze oud waren, omdat een lang leven een belangrijk punt van zorg was. Er zijn tot nu toe geen ernstige gezondheidsproblemen vastgesteld.

Hoe moet ik een Atlas Terriër voeden?

Een Atlas Terriër hond heeft voeding nodig die rijk is aan bepaalde voedingsstoffen. Atlas Terriërs hebben de volgende voedingsstoffen nodig:

 • Eiwit: Atlas Terriers hebben dierlijk eiwit nodig dat belangrijk is vanwege de aminozuren die het bevat. Eiwit is belangrijk omdat het spieren opbouwt en energie levert.
 • Vet: Dierlijke eiwitten leveren  vet, een extra energiebron die het metabolisme van de Atlas  Terriër hond stimuleert. Maar teveel is ook niet goed. Wanneer honden dagelijks teveel vet in hun voeding krijgen, kan dit ertoe leiden dat ze aankomen in gewicht en uiteindelijk zwaarlijvig worden. Volwassen Atlas Terriers hebben minder vet nodig dan puppy’s.
 • Koolhydraten: Ze zijn niet echt nodig, maar wel een goede bron van energie. Als een Atlas Terriër hond genoeg koolhydraten eet, krijgt hij meer energie en kan hij beter spieren opbouwen. Wees echter wel voorzichtig: een overmatige inname van koolhydraten kan leiden tot overgewicht.
 • DHA: DHA is een soort vetzuur dat in omega-3 voorkomt. DHA draagt bij aan de gezondheid van de ogen en het brein bij jonge Atlas Terriër pups en helpt bij de cognitieve ontwikkeling van pups en vermindert de achteruitgang van de geestelijke vermogens bij oudere honden. Omega-vetzuren helpen oudere honden bij het voorkomen van nierziekten en artritis. Omega-3 oliën maken de vacht van de Atlas Terriër gezonder.
 • Micronutriënten: Taurine is een micronutriënt dat de gezondheid van het hart ondersteunt en andere waardevolle micronutriënten die de gewrichten van Atlas Terriër honden sterk maken, zijn chondroïtine en glucosamine.
 • Mineralen: Een evenwichtige hoeveelheid fosfor en calcium in de voeding van Atlas Terriërs is van groot belang voor de groei en gezondheid van de honden. Daarnaast dragen probiotica en gechelateerde mineralen in de voeding van Atlas Terriërs bij aan de gezondheid van de honden.

Het uitzoeken van het beste hondenvoer voor je Atlas Terriër is niet eenvoudig. Factoren waarmee rekening moet worden gehouden zijn de levensfase van de Atlas Terriër, zijn algemene gezondheid, zijn metabolisme, zijn activiteitsniveau en eventuele allergieën.

Waar kun je een Atlas Terriër kopen of adopteren?

Atlas Terriër honden zijn zeldzaam en dus moeilijk te vinden. Als je een dealer vindt, wees dan voorzichtig. Wees niet te snel geneigd tot een aankoop en zorg ervoor dat je kiest voor een erkende fokker. Je kunt niet meteen een pup kopen, maar je kunt je wel inschrijven op een wachtlijst. Pups worden door fokkers verkocht voordat ze geboren zijn.

Kies een fokker die je welkom heet en laat je de ouders van de pup zien die je wilt, zodat je een idee krijgt van zijn of haar karakter. Atlas Terriër pups zijn meestal energiek en spelen graag – ze moeten allemaal een gelukkige uitdrukking en vriendelijke ogen hebben.

Voorkom broodfokker door niet naar verkoopsites en advertentiesites te gaan. Zorg ervoor dat de fokker die je kiest, kan aantonen dat hij succesvolle, gezonde nesten heeft met alle documentatie.

Zorg ervoor dat je de Facebookpagina’s van Atlas  Terriërfokkers, rasverenigingen, verenigingen en reddingsorganisaties niet mist.  Atlas Terriër fokkers, adopties en reddingen kunnen worden besproken in bekende Facebook groepen.

Voor mensen die  een Atlas Terriër uit het buitenland willen kopen of te adopteren, kan het moeilijk zijn om alles te regelen. Deze werkwijze eist een dierenartsverklaring dat de Atlas Terriër volledig is gevaccineerd, met inbegrip van alle andere vereiste veterinaire documenten voor de reis.

Voordat je je dier naar een ander land kunt laten vervoeren, moet je land de dierenarts goedkeuren. Het is ook je verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat je gebruikmaakt van de diensten van een gecertificeerde dierenarts. Deze bepalingen zijn ook van toepassing op de invoer van geredde terriërs uit het buitenland.

Hoe kom je aan een mooie naam voor je Atlas Terriër?

Atlas Terriër namen kunnen anders zijn dan sommige nieuwe Atlas Terriër ouders verwachten. De pup reageert niet op de eigenlijke naam, maar op de klank ervan en hoe die wordt uitgesproken. Je kunt je laten inspireren door de geschiedenis, films, de natuur of de sterrenhemel. 

Een van de bouwstenen voor het benoemen van een Atlas Terriër is het belang van geluid. De naam van de Atlas Terriër is alleen voor de mensen belangrijk; voor je hond is alleen de klank van belang. Het is aan te bevelen voor Atlas Terriër honden om tweelettergrepige namen te gebruiken die niet zo kort zijn dat ze verward kunnen worden met eenlettergrepige commando’s zoals “zit”, “blijf”, “kom” en “af”. De namen mogen echter niet zo lang zijn dat ze verwarrend zijn.

Zorg ervoor dat de naam die je je Atlas Terriër geeft, anders klinkt dan wanneer je hem roept in het dagelijks leven. Je kunt een leuke naam roepen en kijken of je Atlas Terriër pup daarop reageert. Gebruik je creativiteit en bedenk unieke klanken voor elke lettergreep. Probeer verschillende namen. Als je favoriete naam te lang of te kort is, voeg dan delen toe of verwijder delen totdat je de perfecte, unieke naam hebt die je hond van ver herkennen zal.

Wanneer je een Atlas Terriër kiest, overweeg dan deze namen voor je Atlas Terriër.

Namen voor Atlas Terriër Puppy’s
JongensMeisjes
CharlieBella
BuddyLuna
MiloCoco
ArchieDaisy
OllieRosie

Welke hondenrassen lijken op de Atlas Terriër?

Lauren Wolfe kruiste onbedoeld een Jack Russell Terriër met verschillende andere terriërs toen ze de Atlas Terriër fokte en zo ontstond er een nieuw ras. Ze wilde de Jack Russell Terriër verbeteren door alleen de gezonde honden te fokken. Wolfe besefte echter achteraf dat het fokproces had geleid tot het ontwikkelen van een ras dat anders was dan alle andere Terriërs waarvan de genen waren gebruikt. Sommige kenmerken van de Atlas Terriër komen ook voor bij de Terriërs die gebruikt zijn om deze hond te fokken. De volgende terriërs zijn vergelijkbaar met de Atlas Terriër. De Atlas Terriër is een uitzondering onder de terriërs, omdat deze niet de koppigheid heeft die de meeste andere terriërs wel hebben.

Jack Russel Terriër: De Atlas Terriër is afkomstig uit de Verenigde Staten en de Jack Russell Terriër uit het Verenigd Koninkrijk. De Jack Russell is qua grootte vergelijkbaar met zijn soortgenoten, maar zijn gespierde bouw maakt hem zwaarder. De levensverwachting en nestgrootte zijn vergelijkbaar bij beide rassen. Beide rassen zijn makkelijk te verzorgen door hun korte, gladde en dichte vacht. Ze zijn allebei intelligent en onafhankelijk en makkelijk te trainen. Beide rassen zijn alert, vrolijk, energiek, kindvriendelijk en speels.

Border Terriër: Een ander Brits ras dat gebruikt is bij de ontwikkeling van de Atlas Terriër is de Border Terriër. De Atlas Terriër is kleiner en lichter en heeft een korte, dikke vacht die makkelijker te verzorgen is. Deze honden zijn energiek en aanhankelijk en ze spelen graag met kinderen.

Rat Terriër: Net als de Atlas Terriër, komt ook de Rat Terriër oorspronkelijk uit de VS. De Atlas Terriër is echter groter en zwaarder. Deze honden verharen niet veel en je moet ze maar een beetje borstelen om hun vacht gezond en glanzend te houden. Beide rassen zijn actief, spelen graag, zijn aanhankelijk en nieuwsgierig. Ze zijn waakzaam, trouw en beschermend.

Patterdale Terriër: De Patterdale Terriër is een andere Britse hond waarvan de genen gebruikt zijn in de fok van de Atlas Terriër. Patterdale Terriërs zijn zwaarder en groter dan Atlas Terriers, maar ze zijn net zo nieuwsgierig, energiek, liefdevol en speels. De twee rassen zijn beide intelligent, trouw en beschermend.

Over de auteur

Ook interessant

Laat de eerste reactie achter