berner-sennenhond-hondenras-verzorging-gezin-sociaal-leven-fysieke-kenmerken-dieet-informatie

Berner Sennenhond Hondenras Verzorging, Karakter, Raskenmerken en Dieet informatie

sanne-dekker
Geschreven door Sanne Dekker | Hondentrainer
FACT CHECKED door Lieke Smit
Laatste update: 1 juni 2023

De Berner Sennenhond heeft een opvallend wit "Zwitsers kruis" op de borst, wat duidelijk aangeeft waar hij vandaan komt. Deze prachtige, zachtaardige honden worden traditioneel in Zwitserland gebruikt als herders- en trekhonden. De Berner Sennenhond ziet er niet alleen indrukwekkend uit, maar heeft ook een aantrekkelijk temperament. Hij staat bekend om zijn intelligentie, liefde voor mensen, verlangen om te behagen en loyaliteit. In hun geboorteland Zwitserland worden deze vriendelijke reuzen "Berner Sennenhonden" genoemd, en met de juiste socialisatie zijn het uitstekende familiehonden. Ze zijn geweldige metgezellen en houden van alle gezinsleden. Ze zijn dol op kinderen en begroeten zelfs nieuwkomers in huis met open armen. Ze zijn gemakkelijk te trainen en hebben een vrolijke, zorgeloze houding.

De Berner Sennenhond is een groot hondenras, een van de vier berghondenrassen uit de Zwitserse Alpen. Berners hebben een schofthoogte tussen de 58 en 70 cm en wegen gemiddeld 40-44 kg. Vrouwelijke Berner Sennenhonden krijgen gemiddeld zes pups per nest per jaar, en hun levensverwachting ligt meestal tussen 7 en 10 jaar.

Berner Sennenhonden zijn voorbeelden van een veelzijdig ras dat verschillende taken kan uitvoeren. Ze zijn de hardwerkende boerenhonden van de hondenwereld en hun fysieke kracht getuigt hiervan. Ze zijn ook niet verlegen om hun vaardigheden te tonen - wanneer je ze aan een karretje vastmaakt, zullen ze enthousiast de kinderen door de tuin trekken.

Wat zijn de raskenmerken en eigenschappen van de Berner Sennenhond?

Raskenmerken en eigenschappen van de Berner Sennenhond:

Raskenmerken:

  1. Grootte: De Berner Sennenhond is een groot hondenras met een schofthoogte van 58-70 cm voor reuen en 53-66 cm voor teven.
  2. Bouw: Ze hebben een krachtige, gespierde en goed geproportioneerde lichaamsbouw, passend bij hun werk als herders- en trekhonden.
  3. Vacht: De vacht van een Berner Sennenhond is lang, golvend en glanzend, met een dichte ondervacht. De kenmerkende kleur is driekleurig: zwart met symmetrische bruine en witte aftekeningen.
  4. Hoofd: Het hoofd is krachtig en rechthoekig, met een duidelijke stop en een brede schedel.
  5. Ogen: Donkere, ovale ogen met een vriendelijke en intelligente uitdrukking.
  6. Oren: Middelgrote, driehoekige oren die hoog op het hoofd zijn aangezet en licht afgerond zijn aan de uiteinden.

Eigenschappen:

  1. Karakter: Berner Sennenhonden hebben een aanhankelijk en vriendelijk karakter. Ze zijn toegewijd aan hun gezin en staan bekend om hun zachtaardige aard.
  2. Intelligentie: Dit ras is intelligent en leert snel. Ze reageren goed op positieve trainingsmethoden.
  3. Gezelschap: Berners zijn uitstekende familiehonden en hechten zich sterk aan hun mensen. Ze gedijen goed in menselijk gezelschap.
  4. Sociaal: Over het algemeen zijn Berner Sennenhonden sociaal en kunnen ze goed opschieten met kinderen, andere honden en huisdieren, vooral als ze goed gesocialiseerd zijn.
  5. Beschermend: Ze hebben een waakzaam karakter en kunnen terughoudend zijn tegenover vreemden. Ze kunnen hun gezin beschermen als ze een bedreiging waarnemen.
  6. Energie: Berners hebben een gematigd energieniveau. Ze genieten van fysieke activiteiten maar kunnen ook relaxen in huis.
  7. Gezondheid: Dit ras heeft helaas enkele gezondheidsproblemen, zoals gewrichts- en heupproblemen. Regelmatige dierenartscontroles en gezonde voeding zijn belangrijk.
  8. Levensduur: De levensverwachting van Berner Sennenhonden ligt meestal tussen 7 en 10 jaar.

Deze specifieke raskenmerken en eigenschappen definiëren de Berner Sennenhond als een veelzijdige en liefdevolle metgezel met een sterke band met zijn gezin.

Hoe gaat de Berner Sennenhond om met het gezin?

Berner Sennenhonden hebben een liefdevol karakter en zijn daardoor perfect als gezelschap- en familiehonden. Geef je Berner veel aandacht, want hij is geen hond die alleen buiten in de tuin wil zijn. Hij kan zich vervelen en naar de vogels blaffen om zichzelf te vermaken. Berners houden ook van verkennen, dus neem ze mee op avontuur. En aan het einde van de dag is er niks beter dan knuffelen met jou en zowel genieten van rustige momenten als van speeltijd.

Berners zijn zachtaardige reuzen die zich niet altijd bewust zijn van hun grootte. Met de juiste training en socialisatie leren ze zelfbeheersing en manieren in de omgang met kleinere of zwakkere familieleden. Ze kunnen zelfs goed opschieten met de gezinskatten als ze goed worden geïntroduceerd. Berners hebben een indrukwekkend kudde- en roofinstinct, maar je kunt voorkomen dat je kinderen en huisdieren worden opgejaagd of gehoed. Zorg ervoor dat je Berner Sennenhond en je kinderen de juiste training krijgen om elkaar te respecteren.

Berner Sennenhonden kunnen enigszins koppig zijn, wat betekent dat hun eigenaars geduld en kalmte nodig hebben om hen in evenwicht te brengen. Bij het gebruik van positieve trainingstechnieken moet je vertrouwen hebben in je vermogen om de pup zodanig te begeleiden dat de sterke speelsheid van de hond in de juiste richting wordt gestuurd. Beloon goed gedrag met lof, speelgoed en natuurlijk lekkers.

Hoe gaat de Berner Sennenhond om met andere honden?

De persoonlijkheid van elke individuele hond kan verschillen. Over het algemeen zijn Berner Sennenhonden echter zeer vriendelijk en uiten zij deze vriendelijkheid zowel naar mensen als naar andere dieren. Ze zijn zeer uitgaand naar hun soortgenoten en schieten goed op met andere honden en huisdieren in het huishouden en met degenen die ze in het park of elders ontmoeten.

Maar om ervoor te zorgen dat je Berner vriendelijk en vreedzaam is tegenover andere honden, moeten ze van jongs af aan een goede socialisatie ondergaan. Het is nooit te vroeg en je moet ze kennis laten maken met andere honden als ze nog puppies zijn.

Hoe zijn Berner Sennenhonden met oudere mensen?

Berner Sennenhonden doen het goed met oudere mensen; hun energieniveau kan echter overweldigend zijn. Berners hebben dagelijks 60 tot 90 minuten stevige lichaamsbeweging nodig. Oudere Berner Sennenhonden kunnen echter, ondanks hun grootte, goed leven in flats, zolang de hond dagelijks wordt uitgelaten. Terwijl jonge en puberende Berners graag veel tijd buiten doorbrengen, liggen oudere honden graag het grootste deel van de dag aan je voeten of knuffelen ze op de bank.

Het is belangrijk op te merken dat Berner Sennenhonden er langer over doen om op te groeien dan de meeste andere honden. Het kan tot vier jaar duren voordat Berners tot rust komen en niet meer opspringen om hun menselijke familieleden te omhelzen. Daarom zijn ze geen veilige metgezellen voor oudere mensen, vooral voor kwetsbare mensen, totdat ze volwassen zijn.

Hoe gaan Berner Sennenhonden om met kinderen?

Berner Sennenhonden staan bekend om hun goede omgang met kinderen. Ze zijn aanhankelijk en meestal erg speels in gezelschap van kinderen. Als er echter een klein kind in huis is, is extra voorzichtigheid geboden, want Berner Sennenhonden zijn enorm groot en kunnen een kind onbedoeld omstoten. In de regel hechten Berner Sennenhonden zich aan een bepaald gezinslid, meestal de kinderen.

De Berner Sennenhond is een geweldige metgezel voor oudere kinderen die zijn grootte en energieniveau aankunnen. Ze brengen vooral graag tijd door met kinderen, hoewel ouders waakzaam moeten zijn, want Berners kunnen erg enthousiast zijn en hun grootte vergeten tijdens het spelen, waardoor ze jongere kinderen omver lopen. Door een goede training en socialisatie leren ze zelfbeheersing en manieren om met kleinere of zwakkere gezinsleden om te gaan.

Hoewel Berner Sennenhonden een uitstekende keuze zijn voor huishoudens met kinderen, is het toch belangrijk dat je nieuwe hond en je kinderen weten hoe ze met elkaar moeten omgaan. Zorg ervoor dat je kinderen weten hoe ze met een hond moeten omgaan en zich correct gedragen in de buurt van een dier. Het is ook belangrijk dat je eventuele speciale regels voor je nieuwe hond kent.

Zodra je je nieuwe Berner thuisbrengt, is het van essentieel belang dat je hem begint te trainen en duidelijke ideeën ontwikkelt over welk gedrag aanvaardbaar is en welk niet. Hoe vroeger je je Berner Sennenhond socialiseert met kinderen, hoe beter hij later met kinderen zal omgaan. Als je geen kinderen heeft wanneer je een Berner Sennenhond krijgt, moet je hem socialiseren voor de tijd dat er kinderen in de buurt zijn en hem leren hoe hij zich moet gedragen tegenover kleinere kinderen en baby's. Evenzo moeten ouders hun kinderen van jongs af aan leren honden met respect te behandelen, ook als zij zelf geen hond hebben.

Hoe gedragen Berner Sennenhonden zich met buren of gasten?

Hoewel ze erg knuffelig en aanhankelijk zijn, tonen niet alle Berner Sennenhonden dit tegenover vreemden. Maar buren en gasten die vaak je huis bezoeken, zullen als familieleden voor je Berner Sennenhond zijn. Als je aanwezig bent, zal je Berner Sennenhond natuurlijk iedereen accepteren die je aan hem voorstelt, en als de buren en gasten bekende gezichten worden, kan je Berner Vriendschap met hen sluiten en hen zelfs begroeten als ze aankomen.

Wat zijn de fysieke kenmerken van de Berner Sennenhond?

Berner Sennenhonden zijn groot en krachtig, maar hun speelse bruine ogen verraden hun aanhankelijke, beminnelijke trekken. Ze hebben een gespierde, trotse tred die hen een bijna edele uitstraling geeft. Hun dichte, duidelijk gemarkeerde driekleurige vacht is overwegend zwart, met witte aftekeningen en roestkleurige accenten. Als ze je zien, kwispelen ze gretig met hun borstelige staarten, waarmee ze laten zien dat ze altijd klaar zijn om te behagen.

De fysieke kenmerken van de Berner Sennenhond zijn samengevat in de volgende tabel.

Hoe voer je een Berner Sennenhond?

De verwachte grootte van je Berner Sennenhond bepaalt zijn voedingsbehoeften in alle levensfasen. Laat je daarom bij de voeding van je Berner Sennenhond leiden door de specifieke voedings- en spijsverteringsbehoeften van een groot ras in zijn verschillende levensfasen. De meeste fabrikanten van hondenvoer bieden rasspecifieke recepten voor kleine, middelgrote, grote, reuzen- en zelfs speelgoedrassen.

Het is altijd een goed idee om de voedingsbehoeften van je hond te bespreken met je dierenarts, zodat je voorbereid bent op ouderdomsproblemen als je Berner Sennenhond groeit. Een dierenarts kan je adviseren over diëten, portiegroottes, maaltijdfrequentie en eventuele voedingsproblemen om je harige vriend te helpen een lang leven in optimale gezondheid te leiden. Schoon, vers water dient altijd beschikbaar te zijn en enkele belangrijke voedingsstoffen staan hieronder vermeld:

  • Eiwit
  • Vetzuren
  • Koolhydraten
  • Mineralen
  • Vitaminen

Vermijd om je hond van tafel te voeren, want dat leidt alleen maar tot gewichtstoename. Volg in plaats daarvan het onderstaande advies om de optimale gezondheid van je harige vriend te waarborgen.

Ondanks zijn grootte is de Berner Sennenhond een beweeglijk, atletisch ras dat voeding nodig heeft met dierlijke eiwitten en koolhydraten voor energie, vitaminen en mineralen voor een gezonde spijsvertering en immuunsysteem, en omega-vetzuren voor een gezonde vacht en huid. Een hond van dit formaat, activiteitsniveau en gedrag gedijt het best op hoogwaardig droogvoer, omdat dit soort voer evenwichtige verhoudingen van de bovengenoemde ingrediënten bevat.

De dagelijkse portie voor je hond hangt echter af van zijn leeftijd, gezondheid, stofwisseling, activiteitsniveau en het merk en de samenstelling van het voedsel dat hij eet.

De dagelijkse voeding van de Berner Sennenhond moet worden verdeeld over 2 tot 3 maaltijden per dag. Het voeren van Berner Sennenhonden met meerdere maaltijden in plaats van één maaltijd per dag kan levensbedreigende winderigheid voorkomen. Er moet echter altijd vers drinkwater beschikbaar zijn voor je harige vriend. Raadpleeg bij twijfel je dierenarts.

Hoeveel moet een Berner Sennenhond pup eten?

De Berner Sennenhond is een groot ras waarvan de pups hoogwaardig puppyvoer nodig hebben dat ontwikkeld is voor een groot hondenras als de Berner Sennenhond. Het is belangrijk de pup niet alles tegelijk te geven, maar het over de dag te spreiden. Wanneer Berner Sennenhondenpups drie maanden oud zijn, kunnen baasjes hen drie maaltijden per dag geven totdat ze zes maanden oud zijn en de voedselinname verminderen tot twee maaltijden per dag. Er mag alleen hoogwaardig puppyvoer van merkfabrikanten worden gebruikt. Hieronder volgt een gids voor het voeden van puppies.

  • Berner Sennenhondenpups hebben een langzame, aanhoudende groei nodig om orthopedische problemen zoals heupdysplasie te voorkomen. Voed ze op met een dieet dat geschikt is voor puppy's van grote rassen. Het dieet dat je kiest mag niet te veel eiwitten, vet en calorieën bevatten.
  • Berner Sennenhonden moeten volgens een vast schema gevoerd worden, met maaltijden verspreid over twee of drie keer per dag. Het is beter de pup te laten wennen aan maaltijden op bepaalde tijdstippen dan het voedsel de hele dag voor hem buiten te laten staan.
  • Berner Sennenhonden met aandoeningen zoals hypoglykemie of hypoglykemie vormen een uitzondering, omdat zij de hele dag door stukjes voedsel moeten knabbelen.
  • Geef je puppy nooit eten van tafel. Dit moedigt het bedelen alleen maar aan. Iedereen in het gezin moet zich aan deze regel houden.

Welke gezondheidstests moeten worden uitgevoerd op een Berner Sennenhond?

De Berner Sennenhond kan te maken krijgen met verschillende erfelijke gezondheidsproblemen. Niet al deze aandoeningen manifesteren zich bij een jonge pup en het kan lastig zijn om te voorspellen of een individu vrij zal zijn van deze ziekten. Daarom is het van essentieel belang om een gerenommeerde fokker te vinden die zich inzet voor het fokken van zo gezond mogelijke honden.

De Bernese Mountain Dog Society of America, de moederorganisatie van de American Kennel Club voor dit ras in de Verenigde Staten, neemt deel aan het Canine Health Information Center (CHIC) programma. Fokkers zijn verplicht om alle testresultaten, zowel positief als negatief, in de CHIC-database te registreren. Je kunt op de CHIC-website controleren of de honden van een fokker deze certificaten hebben behaald.

Koop geen puppy van een fokker die je geen onafhankelijk certificaat kan geven dat de ouders (en grootouders, enz.) van de hond zijn onderzocht op genetische afwijkingen en gezond zijn bevonden voor de fok. Het onderzoek van de hond door de dierenarts is geen vervanging voor een genetische gezondheidstest.

Voor potentiële kopers van Berner Sennenhondenpups is de CHIC-certificering een goede indicator dat de fokker bij de selectie van het ras rekening houdt met een goede gezondheid. De onderstaande rasspecifieke lijst bevat de basisaanbevelingen voor gezondheidsonderzoeken. Het is niet allesomvattend. Er kunnen andere gezondheidstests zijn die geschikt zijn voor dit ras. Bovendien kunnen er andere gezondheidsproblemen zijn waarvoor geen algemeen aanvaard onderzoeksprotocol bestaat.

De Bernese Mountain Dog Society of America beveelt de onderstaande gezondheidsonderzoeken aan.

  • OFA beoordeling OF
  • OVC beoordeling OF
  • PennHip beoordeling
  • OFA beoordeling OF
  • OVC beoordeling
  • Von Willebrand ziekte
  • OFA beoordeling van VetGen
  • Oogonderzoek door een erkend oogarts
  • Resultaten geregistreerd bij OFA OF
  • Bij CERF geregistreerde resultaten
  • Database voor aangeboren hartafwijkingen
  • FA beoordelingen met een onderzoek door een cardioloog

Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Berner Sennenhonden?

Alle honden kunnen genetische gezondheidsproblemen ontwikkelen, net zoals alle mensen een bepaalde ziekte kunnen erven. Bij de Berner Sennenhond zijn er enkele gezondheidsproblemen die een probleem kunnen vormen. Maar ook een gezonde Berner Sennenhond moet regelmatig door de dierenarts worden gecontroleerd. Eigenaren moeten ervoor zorgen dat de volgende lijst van gezondheidsaandoeningen gedurende het hele leven van de hond wordt gecontroleerd.

  • Heupdysplasie: Dit is een erfelijke aandoening waarbij het dijbeen niet goed in het heupgewricht past. Sommige honden vertonen pijn en kreupelheid in één of beide achterpoten, terwijl andere geen uiterlijke tekenen van ongemak vertonen. (Een röntgenfoto is de zekerste manier om het probleem vast te stellen). In beide gevallen kan artritis ontstaan naarmate de hond ouder wordt. Met honden met heupdysplasie mag niet worden gefokt.
  • Elleboogdysplasie: Net als heupdysplasie is dit een degeneratieve ziekte die veel voorkomt bij grote hondenrassen. Het wordt vermoedelijk veroorzaakt door een abnormale groei en ontwikkeling, met als gevolg een misvormd en verzwakt gewricht. De ernst van de ziekte varieert: de hond kan gewoon artritis ontwikkelen of kreupel worden. De behandeling omvat chirurgie, gewichtscontrole, medische zorg en ontstekingsremmende medicatie.
  • Progressieve retinale atrofie (PRA): Dit is een familie van oogziekten waarbij sprake is van een geleidelijke achteruitgang van het netvlies. In het beginstadium van de ziekte worden de zieke honden nachtblind; naarmate de ziekte voortschrijdt, verliezen ze hun gezichtsvermogen overdag. Veel getroffen honden passen zich goed aan hun verminderde of verloren gezichtsvermogen aan, zolang hun omgeving hetzelfde blijft.
  • Panosteitis: Deze ziekte, ook wel pano genoemd, veroorzaakt zelflimiterende kreupelheid. Op de leeftijd van ongeveer vijf tot 12 maanden begint de hond eerst aan één poot mank te lopen, daarna aan de andere - waarna het mank lopen stopt. In de regel zijn er geen langetermijngevolgen.
  • De ziekte van Von Willebrand is een bloedingsstoornis die wordt veroorzaakt door een tekort aan een eiwit (von Willebrand-factor) dat bloedplaatjes helpt aan elkaar te kleven en stolsels te vormen. Hoewel de meeste honden met deze ziekte nooit symptomen vertonen, kunnen sommige honden spontane neusbloedingen krijgen of langdurig bloeden na een verwonding of operatie. In bepaalde gevallen is behandeling met medicijnen mogelijk.
  • Gastric Dilatation Volvulus (GDV) of Gastric Torsion - vaak "bloat" genoemd - is een levensbedreigende aandoening die optreedt wanneer de maag van een hond zich vult met gas en verdraait. Om je puppy te beschermen tegen GDV, moet je hem de hele dag door kleinere maaltijden geven en een uur voor en na de maaltijd wachten voordat je gaat bewegen.
  • Kanker: Veel Berner Sennenhonden worden getroffen door verschillende soorten kanker die kunnen leiden tot een vroege dood. Symptomen zijn abnormale zwelling van een wond of bult, wonden die niet genezen, bloeden uit alle lichaamsopeningen en moeite met ademen of uitscheiden. De behandeling van kanker omvat chemotherapie, chirurgie en medicijnen.
  • Portosystemische shunt (PSS): Dit is een aangeboren afwijking waarbij de bloedvaten het bloed de lever laten omzeilen. Daardoor wordt het bloed niet door de lever gereinigd zoals het hoort. De symptomen, die meestal vóór de leeftijd van twee jaar optreden, omvatten neurobehaviorale problemen, verlies van eetlust, hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel), intermitterende maag-darmproblemen, urinaire problemen, intolerantie voor geneesmiddelen en groeiproblemen. Chirurgie is meestal de beste optie.

Je kunt het risico op ernstige gezondheidsproblemen bij een Berner Sennenhond minimaliseren door een pup te kopen bij een gerenommeerde fokker die verantwoorde fokmethoden gebruikt en die screent op veel voorkomende ziekten en aandoeningen.

Wat is de bewegingsbehoefte van een Berner Sennenhond?

De Berner Sennenhond verlangt naar activiteiten die hem zowel mentaal als fysiek strekken. Maak daarom elke dag minstens één wandeling van 30 tot 60 minuten met je puppy, zodat hij de kans krijgt om te snuffelen en de omgeving te verkennen. Zelfs met acht weken oud is hij in staat alles op te nemen wat je hem kunt leren. Wacht niet tot hij 6 maanden oud is om hem te gaan trainen, anders krijg je te maken met een koppige, enorme hond.

Ze hebben een matig energieniveau, dus je kunt ze niet de hele dag opsluiten en verwachten dat ze aan hun bewegingsbehoefte voldoen. Ze doen hun "training" liever met jou, hun trainingsmaatje, als ze buiten zijn. Zorg er dus voor dat je trainingsprogramma tijd inruimt voor oefeningen met je harige trainingspartner. Berners zijn gevoelig voor warmte en vochtigheid. Als ze buiten zijn, hebben ze veel schaduw en vers water nodig.

Berners houden van hondensporten, gestructureerde spelletjes en andere uitdagende activiteiten. Neem je Berner mee naar gehoorzaamheidsproeven, speuren of behendigheid. Aangezien ze vroeger karren trokken voor de boeren, zullen ze ook genieten van koets- of trekoefeningen. Bespreek met je dierenarts of je Berner gezond is en klaar om deel te nemen aan de nieuwe activiteiten die je overweegt, want grote honden zijn meestal gevoelig voor gewrichtsproblemen.

Wat zijn de voedingsbehoeften van Berner Sennenhonden?

De voedingsbehoeften van een Berner Sennenhond omvatten een hoog aandeel aan specifieke voedingsstoffen. De belangrijkste voedingsstoffen voor de Zwitserse Sennenhond staan hieronder vermeld.

  • Eiwit: Berner Sennenhonden hebben natuurlijk dierlijk eiwit nodig, dat de aminozuren bevat die belangrijk zijn voor de gezondheid van de Berner Sennenhond. Even belangrijk is het feit dat eiwit magere spieren opbouwt en energie levert.
  • Vet: Dierlijke eiwitten leveren voldoende vet, een extra energiebron die het metabolisme van de Berner Sennenhond stimuleert. Er is echter een dunne lijn tussen genoeg en te veel. Te veel vet in de dagelijkse voeding van de hond kan leiden tot gewichtstoename en zwaarlijvigheid. Het is belangrijk op te merken dat volwassen en oudere Berner Sennenhonden minder vet nodig hebben dan puppy's.
  • Koolhydraten: Hoewel koolhydraten geen essentiële voedingsstoffen zijn, zijn het belangrijke energiebronnen. Als de Berner Sennenhond voldoende koolhydraten binnenkrijgt, levert dat energie en bevordert het de eiwitopname door het lichaam om magere spieren op te bouwen. Merk echter op dat te veel koolhydraten kunnen leiden tot overgewicht.
  • DHA: DHA is een van de bestanddelen van omega-3 vetzuren. Het bevordert een goede oog- en hersenontwikkeling bij Berner Sennenhondenpups, en DHA bevordert de cognitieve ontwikkeling bij pups en vertraagt de cognitieve achteruitgang bij oudere honden. Bovendien komen omega-vetzuren ten goede aan ouder wordende berghonden door de behandeling van chronische nierziekten en artritis bij honden. Omega-3 oliën verbeteren de vachtgezondheid van de Berner Sennenhond.
  • Micronutriënten: Taurine is een micronutriënt dat de gezondheid van het hart ondersteunt, en andere waardevolle micronutriënten ter bevordering van sterke gewrichten bij Berner Sennenhonden zijn chondroïtine en glucosamine.
  • Mineralen: Mineralen die nuttig zijn voor de groei van een Berner Sennenhond zijn onder andere een gezonde balans van fosfor en calcium. Pre- en probiotica en gechelateerde mineralen voegen gezondheid toe aan de voeding van een Berner.

Hoeveel verharen Berner Sennenhonden?

Berner Sennenhonden hebben een dubbele vacht die gemiddeld het hele jaar door verhaart, met uitzondering van de twee verharingsperioden. Berners blazen hun ondervacht in de lente en de herfst als voorbereiding op het warmere weer in de zomer en de kou in de winter. In deze periode moet de Berner vaker geborsteld worden om de klonten ondervacht te verwijderen en klitten en huidinfecties te voorkomen.

Hoe vaak wordt de vacht van Berner Sennenhonden verzorgd?

Aangezien de Berner Sennenhond een dikke, dubbele vacht heeft, zult je veel tijd kwijt zijn aan de verzorging van je hond. Het is belangrijk om je puppy drie tot vier keer per week te borstelen om matten en haargroei onder controle te houden.

Berners ondergaan een "vachtwisseling" wanneer de seizoenen veranderen (lente en herfst). Ze verharen hun ondervacht in dikke plukken wanneer het warmer wordt, en verharen dan hun lichtere vacht om plaats te maken voor een dikke wintervacht wanneer de temperaturen afkoelen. Tijdens deze seizoenen moet je je Berner meerdere keren per dag borstelen.

Berners zijn echt goed in schoon blijven. Ze hoeven slechts om de paar maanden gebaad te worden, afhankelijk van hun activiteiten. Hun nagels moeten regelmatig worden geknipt, net als bij elke andere hond. Je weet dat het tijd is als je het getik van hun nagels op harde oppervlakken hoort.

Poets de tanden van je hond ten minste een paar keer per week, maar sommige dierenartsen bevelen dagelijks poetsen aan. Jouw dierenarts kan je helpen de beste tandenpoetstechnieken voor je hond te leren. Vergeet ook niet om het gebit van je Berner eens per jaar professioneel te laten reinigen door je dierenarts.

Opmerking: Overmatig baden ontdoet de dieren van hun beschermende oliën en vernietigt de waterbestendigheid van hun vacht. Dus beperk het baden tot een minimum; het beste is om het vuil af te spoelen met helder water zonder shampoo of andere chemicaliën als de aard van het vuil het toelaat.

Vachtverzorging is belangrijk om verschillende redenen, die hieronder worden opgesomd.

  • Borstelen geeft je hond een gezond uiterlijk en bevordert de hygiëne.
  • Een goede verzorging vermindert het risico op huidinfecties.
  • Vachtverzorging bevordert de groei en de ontwikkeling van een glanzende en glanzende vacht.
  • Bij de verzorging kun je op vlooien letten en in een vroeg stadium preventieve en behandelingsmaatregelen nemen.
  • Een goede verzorging vermindert de kans op oorontstekingen, omdat je de oren na de verzorging regelmatig kunt controleren en droogvegen.
  • Tijdens de verzorging kun je de huidplooien controleren op huidproblemen en de dierenarts waarschuwen voordat ze erger worden.
  • Verzorging versterkt de band tussen je en je Berner Sennenhond.

Jij en je Berner moeten rustig blijven tijdens de verzorging. Korte wandelingen vóór de verzorging kunnen je Berner genoeg kalmeren om van de verzorging het ideale moment te maken om een band met je harige vriend op te bouwen. Je kun je Berner Sennenhond ook zijn favoriete traktatie geven om op te knabbelen terwijl je hem verzorgt. Borstelen moet een plezierig en stressvrij proces zijn voor je Berner Sennenhond.

Hoeveel kwijlen Berner Sennenhonden?

Berner Sennenhonden kwijlen normaal niet veel. Heeft een individuele Berner echter lossere wangen of hangen de lippen meer naar beneden, dan kan hij vaker kwijlen. Helaas kun je je hond niet trainen om niet te kwijlen.

Kwijlen is echter een natuurlijk proces en alle honden kwijlen, maar sommige meer dan andere. De belangrijkste triggers voor kwijlen worden hieronder opgesomd. Sommige zijn natuurlijk, maar soms kan kwijlen wijzen op een gezondheidsprobleem. Bij ongewoon veel kwijlen is een bezoek aan de dierenarts aan te bevelen.

  • De gedachte aan heerlijke maaltijden zoals een lievelingsgerecht of vlees
  • Seksuele opwinding, bijvoorbeeld wanneer een Berner Sennenhond een loopse teef ziet, leidt tot kwijlen. Evenzo kan een loopse teef kwijlen als zij de geur van een reu oppikt.
  • Overmatige hitte, vooral in de zomer
  • Opwinding en opwinding doen honden kwijlen.
  • Mond- en keelproblemen zoals breuken in de mond, keel of slokdarm.
  • De opbouw van tandplak kan ook de mond irriteren en overmatig speekselen veroorzaken.
  • Een vreemd lichaam in de keel verhindert het slikken en veroorzaakt dus kwijlen.
  • De groei in de mond stimuleert ook het kwijlen.
  • Maagproblemen
  • Het belangrijkste symptoom van ziekten zoals nierziekten, leverproblemen, toevallen, botulisme en hondsdolheid is kwijlen.
  • Bewegingsziekte en angst. Honden die niet graag reizen worden angstig als ze in een auto stappen. Door stress gaat een hond hijgen en ademen met zijn bek open, waardoor hij gaat kwijlen.

Wat is het vachttype van de Berner Sennenhond?

De Berner Sennenhond heeft een functionele dubbele vacht die hem beschermt tegen natheid en kou, maar ook tegen ruwe of zware borstel.

Hoe lang is de vacht van de Berner Sennenhond?

Berners zijn een ras met een dubbele vacht. De dichte bovenvacht is ongeveer vijf centimeter lang. De ondervacht is zacht en dicht.

Wat zijn de sociale kenmerken van het Berner Sennenhondenras?

Berner Sennenhonden zijn het meest geschikt voor koude klimaten en spelen graag in de sneeuw. Ze kunnen zich echter aanpassen aan warmere omgevingen, zolang ze toegang hebben tot goede airconditioning. Dus plan in de warmere maanden tijd buiten voor de vroege ochtend of de avond, wanneer het koeler is.

Berners doen het goed in huishoudens met huisdieren of kinderen, hoewel Berner puppy's en honden jonger dan 4 jaar onder toezicht moeten staan rond kinderen of katten; ze hebben enige tijd nodig om hun eigen kracht te beseffen. Maar over het algemeen is een goed gesocialiseerde Berner liefdevol voor zijn gezin en gedijt hij goed in een actief huis waar hij veel uitlaatkleppen kan vinden voor zijn energie en nieuwsgierige geest.

Ze spelen graag met je in een grote tuin, maar ze hebben geen grote ruimte nodig om gelukkig te zijn. Als je in een kleine flat woont, neem je Berner elke dag mee voor een lange wandeling en avonturen. Berners verlangen naar liefde, aandacht en speeltijd met hun familie. Geef hem elke dag beweging en veel liefde en hij zal gelukkig zijn.

Andere sociale kenmerken van de Berner Sennenhond zijn hieronder opgesomd.

  • Seniorvriendelijk: Berner Sennenhonden zijn graag bij hun familie, van kinderen tot grootouders. Ze staan bekend om hun kalme aard en onvermoeibare toewijding aan hun favoriete persoon; deze enorme ballen van vacht zijn liefdevolle metgezellen voor senioren. Berners houden van dagelijkse wandelingen; ze zijn in voor korte wandelingen maar houden ook van gezellige avonden binnenshuis.
  • Kindvriendelijk: De zachtaardige, liefdevolle Berner Sennenhond is een goede keuze voor huishoudens met kinderen. Hij houdt van kinderen en past vaak op hen. Hij zal gewoonlijk opstaan en weglopen als het spel te wild wordt, zoals hij zou doen als hij een pauze nodig had van ondeugende pups. De grootte van de Berner en zijn jeugdige onhandigheid moeten in aanmerking worden genomen, want hij kan een klein kind tijdens het spelen omstoten. Hoewel het ras groot en robuust is, mogen kinderen nooit op een Berner Sennenhond of enig ander ras klimmen of rijden, omdat dit de hond kan verwonden of kan doen bijten.
  • Gezinsvriendelijk: Berner Sennenhonden zijn een aanhankelijk ras, verlangend naar de liefde en genegenheid van hun gezin. Ze tonen hun liefde door fysiek contact. Ze zitten graag aan je voeten, leggen hun pootjes op je borst, knuffelen je, proberen je stiekem een natte kus te geven en leggen hun hoofd op je wanneer de gelegenheid zich voordoet. Lichaamscontact is een belangrijk onderdeel van de binding voor Berners.
  • Huisdiervriendelijk: Berner Sennenhonden gaan goed om met katten en andere dieren, vooral als ze daarmee zijn opgegroeid. Berner Sennenhonden zijn aanhankelijk en gemoedelijk, waardoor ze een goede aanvulling vormen op huishoudens met huisdieren, waaronder katten. Jongere honden lopen echter het risico per ongeluk katten te verwonden omdat ze zo groot zijn en een puppy-achtige energie hebben. In de meer speelse jaren, tot ongeveer 4 jaar, moet je letten op Berners met katten.

Hoe gaan Berner Sennenhonden om met vreemden?

Berner Sennenhonden zijn vriendelijk tegen vreemden, hoewel ze in het begin op hun hoede en achterdochtig kunnen zijn. Terwijl de meeste honden hun wantrouwen overwinnen als ze zien dat hun baasje niet bedreigd wordt door de vreemden, blijven Berners die niet gesocialiseerd zijn vaak wantrouwig. Alleen al de grootte van de hond maakt dit een potentieel gevaarlijke situatie als je hond agressief reageert wanneer hij de acties van de vreemdeling verkeerd begrijpt als een bedreiging voor je veiligheid.

Gesocialiseerde Berner Sennenhonden zijn slim genoeg om te herkennen wie een bedreiging vormt en wie niet. Ze letten op de signalen van hun baasje en tonen al snel een vriendelijk en aanhankelijk karakter tegenover "toegestane" vreemden. Ze vertonen ook vaak beschermende trekken, wat betekent dat een Berner Sennenhond kan worden opgeleid tot een goede waakhond.

Is de Berner Sennenhond speels?

Berner Sennenhonden zijn zeer speels met kinderen, volwassenen en zelfs oudere mensen en zijn uitstekende familiehonden. In tegenstelling tot de meeste grote honden, weet de Berghond instinctief dat hij voorzichtig moet zijn wanneer er kleine kinderen in de buurt zijn. Door hun grootte zijn ze echter gevaarlijk voor kleine kinderen, want een van deze vriendelijke reuzen kan een peuter onbedoeld omstoten.

Hoewel dit deel uitmaakt van de karaktereigenschappen van de Berner Sennenhond, is er geen garantie dat je jonge kind veilig zonder toezicht kan spelen met de harige familiehond. Toezicht en een goede socialisatie kunnen je gemoedsrust geven.

Zijn Berner Sennenhonden beschermend?

De Berner Sennenhond is een bewonderenswaardige waakhond, gefokt om boerderijen en weilanden te beschermen. Hij heeft de neiging zijn familie en territorium te beschermen en blaft om indringers te waarschuwen, maar is niet agressief. Hij kan gereserveerd zijn tegenover vreemden, maar accepteert ze zodra zijn baasje hem heeft gekalmeerd.

Wat is het aanpassingsvermogen van Berner Sennenhonden?

Berner Sennenhonden hebben een groot aanpassingsvermogen. Zelfs als ze van een boerderij of ranch naar een flat in de stad verhuizen, zullen ze zich snel aanpassen als ze niet van hun menselijke familie worden gescheiden en als ze genoeg ruimte hebben om buiten te spelen. Oudere Berners kunnen zich echter gemakkelijker aanpassen aan flats, omdat ze niet veel meer nodig hebben dan een dagelijkse wandeling, voedzaam voedsel en veel liefde.

Welke karaktertrekken zijn kenmerkend voor Berner Sennenhonden?

Het is moeilijk om niet verliefd te worden op het lieve karakter van een Berner. Het zijn aanhankelijke, zeer intelligente en zachtaardige honden. Hun hoge tolerantie maakt ze uitstekende huisdieren voor een huis met kinderen, en hun speelse geest zal ervoor zorgen dat niemand zich in hun buurt verveelt. Deze honden zijn speels maar niet onstuimig, waardoor training en dagelijkse omgang gemakkelijk en plezierig zijn. De Berner Sennenhond is beschermend voor zijn gezin, maar staat niet bekend als agressief.

Wees niet verbaasd als je Berner een beetje terughoudend is bij het ontmoeten van nieuwe mensen. Zorg er dus voor dat je hem aan allerlei mensen en situaties laat kennismaken nu hij nog jong is. Zo heb je een geduldige en veelzijdige hond als hij opgroeit. Vroege training is essentieel voor een Berner Sennenhond, want als hij volgroeid is en zijn gemiddelde gewicht heeft bereikt, kan hij moeilijk onder controle te houden zijn. Aan de lijn lopen en zelfbeheersing zijn een voordeel als je een Berner Sennenhond bezit.

Kunnen Berner Sennenhonden gevaarlijk zijn?

Berner Sennenhonden zijn niet agressief en gevaarlijk, ook al zijn het grote honden. Ze zijn aanhankelijk, liefdevol en zelfs geduldig met kinderen. Ze zijn een beetje op hun hoede voor vreemden, maar ze kunnen goed met elkaar opschieten zolang ze als pup gesocialiseerd zijn. Ze kennen misschien hun eigen kracht niet, maar ze zijn niet agressief of gemeen.

Vallen Berner Sennenhonden wel eens aan?

Berner Sennenhonden zijn eerder gereserveerd dan agressief tegenover mensen die ze niet kennen. Als ze als pup niet goed gesocialiseerd zijn, kunnen ze agressief zijn tegen andere honden van hetzelfde geslacht. In de meeste gevallen blijven Berners echter standvastig en gaan ze alleen in de aanval als ze duidelijk worden geprovoceerd of als ze een onmiddellijk gevaar zien voor zichzelf of hun gezin.

Kunnen Berner Sennenhonden mensen doden?

Ja, het is onwaarschijnlijk, maar Berner Sennenhonden kunnen mensen doden. Berner Sennenhonden zijn ongetwijfeld groot en sterk genoeg, maar ze zijn niet agressief genoeg om dodelijke aanvallen uit te voeren, tenzij ze worden geprovoceerd of mishandeld.

Deze honden kunnen voor sommigen gevaarlijk lijken, maar ze vallen eerder andere honden aan die hun status in het gezin bedreigen dan dat ze mensen doden. Ouders mogen echter niet voorbijgaan aan het gevaar om jonge kinderen zonder toezicht in het gezelschap van honden achter te laten. Om het zekere voor het onzekere te nemen, traint je de honden al vroeg om ze te laten wennen aan de omgang met mensen.

Kunnen Berner Sennenhonden alleen gelaten worden?

Berners zijn trouwe honden die een band hebben met hun gezin. Ze brengen het liefst tijd door met hun mensen, maar kunnen met voldoende beweging en mentale stimulatie enkele uren alleen thuis blijven. Ze kunnen destructief gedrag ontwikkelen wanneer ze eenzaam zijn, dus kan krattraining noodzakelijk zijn.

Kan ik mijn Berner Sennenhond thuis laten?

Berner Sennenhonden hebben de neiging angstig en teruggetrokken te worden als ze voor langere tijd alleen gelaten worden en geven er de voorkeur aan thuis te zijn in de aanwezigheid van een van hun menselijke metgezellen. Berners zijn zeer sociale honden en willen veel menselijk contact. Deze zachtaardige reuzen hebben de neiging een sterke band te ontwikkelen met hun baasjes en hun menselijke familie en hebben er daarom moeite mee als ze urenlang alleen gelaten worden.

In de wereld van vandaag is het heel gebruikelijk dat een gemiddeld gezin van 's morgens vroeg tot 's avonds laat buiten de deur is. Of het nu gaat om werk, studie, school of boodschappen, de meeste huishoudens blijven de hele dag leeg. Dit is een groot probleem voor onze honden, die zeer sociale dieren zijn. Hoewel dit voor mensen in de meeste huishoudens "normaal" is, is het schadelijk voor de geestelijke gezondheid en het gedrag van hun honden.

Je Berner Sennenhond zal minder angstig zijn als één of twee gezinsleden thuis blijven terwijl de anderen uitgaan. Zelfs als het niet de beste vriend van de Berner Sennenhond is, zal hij rustig blijven als hij niet alleen is.

Kunnen Berner Sennenhonden 8 uur alleen gelaten worden?

Berners hebben behoefte aan gezelschap en zijn niet graag urenlang alleen en kunnen verlatingsangst ontwikkelen. Neem geen Berner Sennenhond als je hem uren alleen moet laten. Maar je kunt hem wel voor korte periodes alleen laten. Het wordt afgeraden om je Berner Sennenhond langer dan vier uur achter elkaar alleen te laten. Als er geen andere optie is, kun je een hondenuitlater of oppas inhuren voor een deel van de dag om verlatingsangst te voorkomen.

Een manier om verlatingsangst bij je Berner Sennenhond te voorkomen is de ongewassen T-shirt methode. De reukzin van een hond is 10.000 tot 100.000 keer sterker dan die van ons. Jouw geur op een ongewassen T-shirt geeft je hond een rustig en ontspannen gevoel, en het kan hem zelfs wijsmaken dat je nog in huis bent.

Hoe train je een Berner Sennenhond?

Begin met het socialiseren van je Berner Sennenhond als pup, zelfs als je geen kinderen of kleinere huisdieren heeft. Een volwassen Berner Sennenhond kan tot 45 kg of meer wegen, dus socialisatie is van cruciaal belang. Ze hebben niet de neiging om te bijten, maar net als elke andere hond zullen ze zich beter redden in onbekende situaties als ze als jonge Berner pup worden getraind.

Omdat Berners een hoge mate van intelligentie hebben en graag willen behagen, doen ze het goed met positieve versterkingstraining. Omdat ze zo groot kunnen worden, is het een goed idee om ze op jonge leeftijd te leren dat ze een traktatie krijgen als ze doen wat jij wilt. Berners zijn slim genoeg om bijna alles te leren wat je ze wilt leren, en ze zullen zich niet zo snel vervelen met routine. Als je je puppy zelf wilt trainen, zoek dan een gecertificeerde trainer in je omgeving die positieve bekrachtiging gebruikt om je te helpen.

Gehoorzaamheidstraining is belangrijk voor alle Berners, of het nu pups of volwassen honden zijn. Je hond moet basiscommando's leren zoals "zit", "blijf" en "kom". Berner Sennenhonden zijn genetisch voorbestemd om karren te trekken, dus trekken ze je meestal mee op wandelingen. Als je zich concentreert op training aan de lijn, kun je deze neiging beteugelen en wordt het een lonende tijd voor zowel hond als ouder. Gebruik beloningen zoals traktaties, lof en speeltijd om je puppy aan te moedigen wanneer hij goed werk levert.

Hoe vaak blaft een Berner Sennenhond?

Berner Sennenhonden zijn kalm, van nature beschermend, intelligent en liefdevol. En hoewel een Berner Sennenhond niet bekend staat om het onophoudelijk blaffen, kunnen ze behoorlijk luidruchtig en agressief worden als ze dreigend gevaar bespeuren. Ze hebben immers een aangeboren beschermingsinstinct, en een eigenschap van een goede waakhond is zijn vermogen om een aanvaller te intimideren door te blaffen.

Berner Sennenhonden blaffen echter alleen als ze daar reden toe hebben. De meeste honden hebben verschillende klinkende blaffen voor verschillende doeleinden.

Hieronder staat een lijst van schorssoorten die eigenaren kunnen herkennen.

  • Berner Sennenhonden haten het om alleen gelaten te worden en één manier om met eenzaamheid om te gaan is te blaffen.
  • Gebrek aan beweging en angst kunnen ook leiden tot blaffen.
  • Alarmgeblaf betekent dat je Berner Sennenhond blaft om je te waarschuwen voor naderend gevaar. Alarmgeblaf kan je redden van gevaar; Berners kunnen echter blaffen voordat ze beseffen dat er echt gevaar dreigt.
  • Een andere vorm van blaffen is eisenblaffen, waarbij de Berner Sennenhond vindt dat hij recht heeft op iets of je aandacht en blaft om zijn recht op te eisen. Dit soort blaffen kan worden verminderd door een goede training en het negeren van het geblaf.
  • De Berner Sennenhond gebruikt opwindend geblaf om zijn frustratie te tonen.
  • Vervelend blaffen geeft aan dat je Berner Sennenhond moe is of zich verveelt omdat hij alleen wordt gelaten of zelden beweegt.
  • Veelvuldig blaffen kan hinderlijk zijn voor zowel de eigenaar als de buren. Sommige soorten geblaf zijn monotoon en continu.

Wat heeft een Berner Sennenhond nodig aan mentale stimulatie?

Je Berner Sennenhond heeft de hele dag door constante stimulatie nodig om hem gelukkig te houden. Hersenspelletjes zijn een geweldige en gemakkelijke manier om zijn geest te stimuleren. Zorg er dus voor dat je enkele van deze spelletjes de hele week afwisselt om hem bezig te houden.

Berners zijn intelligent en leren snel, en ze hebben regelmatig mentale stimulatie nodig. De speelse en intelligente aard van de Berner vereist ook veelvuldige mentale activiteit. Er zijn verschillende manieren om je berghond mentaal te stimuleren, waarvan er hieronder enkele worden opgesomd.

  • Speel met interactieve spelletjes of speelgoed, waaronder hondenpuzzels en bordspellen voor honden.
  • Stimuleer snuffelen tijdens regelmatige avondwandelingen.
  • Bied gezonde kauwproducten aan, zoals gedroogde zoete aardappelreepjes. Langdurig kauwen kalmeert de hersenen en verlaagt zo het stressniveau.
  • Verstoppertje.
  • Drop and Fetch spelen
  • Regelmatige wandelingen

Met deze mentale stimuleringstechnieken moet in een vroeg stadium worden begonnen. Berner Sennenhonden van zes jaar en ouder hebben vaak problemen met hun denkvermogen en andere cognitieve functies. De belangrijkste tekenen van geestelijke verwarring worden hieronder opgesomd.

  • Overmatige angst
  • Frequente ongevallen
  • Onvermogen om eerder geleerde commando's op te roepen
  • Veranderingen in slaap- en waakgedrag
  • Weinig interesse in fysieke activiteiten
  • Gebrek aan sociale vaardigheid

Wat zijn de rasstandaarden voor Berner Sennenhonden?

De rasstandaarden voor Berner Sennenhonden worden vastgesteld door erkende hondenverenigingen zoals de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en de American Kennel Club (AKC). Hier zijn enkele specifieke rasstandaarden voor Berner Sennenhonden, hoewel details en vereisten kunnen variëren tussen verschillende organisaties:

Algemeen uiterlijk:

  • De Berner Sennenhond is een krachtige en goed gebouwde hond, met een rechthoekige lichaamsverhouding.
  • Het ras straalt kracht en robuustheid uit, geschikt voor het werk als trekhond en herder.

Hoofd:

  • Het hoofd is krachtig en goed geproportioneerd, met een duidelijke stop (overgang tussen voorhoofd en neus).

Oren:

  • Middelgrote, driehoekige oren die hoog op het hoofd zijn aangezet en licht afgerond zijn aan de uiteinden.

Ogen:

  • Donkere, middelgrote ogen met een vriendelijke en intelligente uitdrukking.

Gebit:

  • Sterk gebit met een schaargebit (bovenste snijtanden overlappen de onderste).

Lichaamsbouw:

  • De Berner Sennenhond heeft een krachtige en gespierde bouw, met een rechte ruglijn en goed ontwikkelde spieren.

Vacht:

  • Lang, golvend en glanzend haar met een dichte ondervacht. De kleur is typisch zwart met symmetrische bruine en witte aftekeningen.

Grootte:

  • De schofthoogte varieert voor reuen tussen de 64-70 cm en voor teven tussen 58-66 cm.

Wat is de algemene informatie over Berner Sennenhonden?

De Berner berghond vindt zijn oorsprong in de oorlogshonden van Julius Caesar, die zijn legers aanvoerde De Berner berghond is een van de vier berghondenrassen die al lang thuis zijn in het kanton Bern, een uitgestrekt landbouwgebied dat belangrijk is voor de melkproductie die nodig is voor twee van Zwitserlands meest lucratieve exportproducten: Chocolade en kaas. De website van het kanton Bern zegt: "Meer dan 12000 boerderijen liggen verspreid over de valleien, heuvels en bergen van het kanton."

Berners verdienden hun brood met het drijven van vee, het bewaken van boerderijen tegen roofdieren en als zachte metgezellen na gedane arbeid. Hun meest bijzondere aanspraak op roem als werkhond is misschien wel hun vermogen om als trekhond vele malen hun eigen gewicht te trekken, waarbij hun brede en gespierde achterhand een enorme kracht genereert.

Waar kun je een Berner Sennenhond kopen of adopteren?

Afhankelijk van de fokker en de beschikbaarheid kosten Berner Sennenhondenpups tussen 700 en 2000 euro. Natuurlijk zijn honden van showkwaliteit duurder.

Als je een Berner Sennenhond mee naar huis wilt nemen, doe dat dan niet overhaast. De "volbloeden" die op aanvraag verkrijgbaar zijn, zijn meestal niet de echte en zijn waarschijnlijk gefokt op puppyboerderijen. De meer realistische manier is om op een wachtlijst te komen en terwijl je wacht op je perfecte puppy, kun je alles leren over deze enorme hond met het temperament van de liefste kleine hond.

Het vinden van een gerenommeerde fokker of reddingscentrum is cruciaal. Een goede fokker zal de juiste pup voor je vinden en zal ongetwijfeld alle nodige gezondheidscontroles hebben uitgevoerd om eventuele gezondheidsproblemen zoveel mogelijk uit te sluiten. Ze zijn meer geïnteresseerd in het plaatsen van puppies in geschikte huizen dan in het verdienen van veel geld.

Wees wantrouwig tegenover fokkers die je alleen maar goede dingen over het ras vertellen of irrationele beloftes doen om de honden te promoten. Wees vooral achterdochtig als je een twee-voor-een deal wordt aangeboden.

Berner Sennenhonden puppies zijn schattig, en dat is een van de redenen waarom ze zo populair zijn. Schattige pups verkopen goed, waardoor de Berner een favoriet is van puppyfabrieken en inhalige, onverantwoordelijke fokkers. Doe je huiswerk voordat je een van deze hondjes koopt en je zult beloond worden met een prachtige gezelschapshond.

De beste manier om er zeker van te zijn dat je een gezonde Berner Sennenhond pup krijgt van een fokker of een reddingsorganisatie is om contact op te nemen met de geregistreerde organisaties voor dat ras, als die er zijn. De Berner Sennenhond is erkend door de AKC, UKC en FIC, die hieronder staan vermeld, evenals door andere geregistreerde rasverenigingen, waarvan sommige rasspecifiek zijn en potentiële Berner Sennenhondeneigenaren in contact kunnen brengen met gerenommeerde fokkers.

  • Fédération Cynologique Internationale (Internationale Kynologische Federatie)
  • Verenigde Kennel Club (Internationaal)
  • De Kennel Club van Groot-Brittannië
  • Amerikaanse Kennel Club Marktplaats
  • Europetnet
  • Canadese Hondenfokkers Club
  • Continentale Kennel Club
  • Verenigd Register voor alle rassen
  • Berner Sennenhonden Club van Amerika
  • De Berner Sennenhonden Club (Verenigd Koninkrijk).
  • Swiss Peaks Kennels, Londen, Ontario, Canada
  • Powder Keg Farm Park City
  • Utah Mountain Bliss Candia, New Hampshire Blue Mountain Kennel Boise, Idaho
  • Arundel Berner Sennenhonden Kennel Rochester, New York
  • Majestic Bear Hug Berner Sennenhond Bowling Green, Kentucky
  • Swiss Destiny Berner Sennenhond Otsego, Minnesota

Als je eenmaal een fokker van Berner Sennenhonden hebt gevonden, moet je het bedrijf bezoeken en erop staan dat je de ouders van de pups ontmoet, zodat je een gevoel krijgt voor hun temperament. Berner Sennenhondenpups zijn vaak levendig en speels - ze moeten allemaal een vrolijke uitdrukking en vriendelijke ogen hebben.

Het kan enige tijd duren om een gerenommeerde fokker te vinden en je zult misschien moeten reizen. Vermijd broodfokkers door verkoopsites en advertentiesites te vermijden. Wanneer je een fokker kiest, zorg er dan voor dat hij een staat van dienst heeft op het gebied van succesvolle, gezonde nesten en dat hij alle nodige documentatie verschaft.

Je kunt een Berner Sennenhond puppy of een geredde volwassen hond vinden om te adopteren of te kopen uit het buitenland, maar niet alle landen staan de invoer van geadopteerde honden toe. Voor degenen wier land de invoer van Berner Sennenhonden toestaat, kan de logistiek een uitdaging zijn.

De procedures omvatten een verklaring van een dierenarts dat de Berner Sennenhond volledig gevaccineerd is en indiening van alle andere vereiste veterinaire documenten vóór de reis. Bovendien moet je land de dierenarts goedkeuren voor invoer en is het je verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat je gebruik maakt van de diensten van een gecertificeerde dierenarts.

Welke reddingsclubs zijn er voor Berner Sennenhonden?

Er zijn wereldwijd miljoenen dakloze honden; velen van hen zijn raszuiver en hebben een thuis nodig. Een Berner Sennenhond adopteren kan levensveranderend zijn, niet alleen voor de hond maar ook voor de adoptant. Als je de voorkeur geeft aan adoptie boven het kopen van een pup bij een fokker, kijk dan eerst op de website van National Bernese Mountain Dog Rescue. Een Berner Sennenhond Reddingsgroep is een uitstekend idee als je een oudere hond of zelfs een Berner Sennenhond mix wilt adopteren.

De adoptiekosten voor een Berner Sennenhond uit een reddingsgroep of asiel liggen waarschijnlijk tussen de 150 en 200 euro. De meeste honden van reddingsgroepen en asielen worden ingeënt, gechipt, gecastreerd en op hun gezondheid gecontroleerd voordat ze worden geadopteerd.

Je kunt ook contact opnemen met je plaatselijke reddingsorganisatie of asiel en vragen of zij Berner Sennenhonden of verwante gemengde rassen beschikbaar hebben voor adoptie. Zo niet, dan kun je zich op een lijst laten zetten zodat je als eerste wordt gebeld als er een hond wordt opgevangen.

Hieronder vindt je een lijst van geregistreerde reddingscentra en rasverenigingen waarmee je contact kunt opnemen voor advies.

  • Canada Reddingsgroep voor Berner Sennenhonden
  • US Berner Sennenhonden Club Rescue Net
  • Stichting Berner Sennenhond Rescue
  • BFW Rescue Inc US Coast to Coast
  • WeLoveDoodles.com 14 Best Bernese Mountain Dog Rescue in the USA.

Facebook is een andere bron voor adoptie van huisdieren. Je kunt zoeken naar Berner Sennenhonden reddingsgroepen in je regio.

Je kunt ook online zoeken naar te adopteren Berner Sennenhonden via betrouwbare websites zoals

  • Animalfinder.com
  • Adoptapet.com
  • Getyourpet.com
  • Dierenasiel

Waar je je Siberische Husky ook aanschaft, zorg voor een goed contract met de verkoper, het asiel of de reddingsorganisatie waarin de verantwoordelijkheden van beide partijen zijn vastgelegd. Petfinder biedt een Adopters Bill of Rights om je te helpen begrijpen wat je normaal en gepast vindt als je een hond uit een asiel haalt.

In staten waar er "puppy citroen wetten" zijn, moeten je en de verkoper van de hond zich bewust zijn van je rechten en verhaalmogelijkheden. Of het nu een puppy of een volwassen hond is, neem je Husky snel na de adoptie mee naar je dierenarts. Je dierenarts kan problemen signaleren en samen met je een preventieprogramma opstellen waarmee je veel gezondheidsproblemen kunt voorkomen.

Berner Sennenhonden mixen zijn beschikbaar voor adoptie bij asielen en reddingscentra. Als je een AKC-geregistreerde Berner Sennenhond of een Berner Sennenhond mix wilt adopteren, kun je het beste eerst contact opnemen met dierenasielen en rasspecifieke reddingsorganisaties om je interesse kenbaar te maken.

Hieronder vind je een lijst van verschillende Berner Sennenhondenmixen.

  • Berners & Poedel Mix = Bernedoodle
  • Berner & Labrador mix = Labernese
  • Berner & Golden Retriever Mix = Golden Mountain Dog
  • Berner & Aussie Mix = Berner Aussie
  • Berner & Husky Mix = Berner Husky
  • Berner & Border Collie Mix = Bordernese

Uit een asiel geadopteerde Berner Sennenhondenmixen kunnen fysieke kenmerken van het ras hebben, maar hun temperament kan afwijken van de rasstandaard. Bovendien kan de geadopteerde hond van een gemengd ras ook vatbaar zijn voor bijkomende gezondheidsproblemen. Asielen en reddingsorganisaties proberen de persoonlijkheid van elke hond te bepalen door middel van een reeks beoordelingen; zelfs als het temperament van de hond niet voldoet aan de rasstandaard, kun je de hond krijgen die bij je huis past.

Wat is de geschiedenis van de Berner Sennenhond?

De Berner Sennenhund, ook wel Berner Sennenhund genoemd in zijn geboorteland Zwitserland, werd gebruikt als allround hond door de melkveehouders in het kanton Bern. De honden dreven het vee naar de wei, trokken melkkarren naar de melkfabriek en fungeerden als waakhonden op de boerderij. In de regel reden Berners de melk in paren, zodat je er vaak twee op één kar zag zitten.

Berners zouden afstammen van Mastiff-honden die ongeveer 2000 jaar geleden met de Romeinse legers in Zwitserland aankwamen. Ze kruisten met inheemse honden en werden ontwikkeld om te helpen bij landbouwwerkzaamheden. Met de industrialisatie verdwenen de honden echter bijna volledig. Aan het begin van de 20e eeuw werd het ras nieuw leven ingeblazen als gezelschapshond. Velen van hen bleven echter hun traditionele taken in de landbouw uitvoeren.

De Amerikaanse Kennel Club erkende de Berner Sennenhond in 1937. Hij staat momenteel 39ste in AKC registraties, tegen 58ste tien jaar geleden.

Wat zijn de gemiddelde onderhoudskosten voor Berner Sennenhonden?

De prijzen van Berner Sennenhonden variëren van 700 tot 2000 euro. De kosten van een pup van een geregistreerde fokker kunnen variëren afhankelijk van de fokker die je kiest, de locatie, het geslacht van de pup en natuurlijk de vraag naar het ras op dat moment. Puppies die als huisdier worden gehouden, zijn gewoonlijk veel goedkoper dan die welke bestemd zijn als showhond.

De bloedlijn van de pup en zijn ouders kunnen ook van invloed zijn op de prijs. Het zal moeilijk zijn om dit ras in een asiel te vinden, maar als dat wel het geval is, kan de prijs variëren van 300 tot 500 euro, gebaseerd op de kosten van verzorging tijdens het houden van de Berner Sennenhond en extra's zoals vaccinaties en sterilisaties.

Het is altijd het beste om de jaarlijkse uitgaven voor het onderhoud van je Berner Sennenhond en zijn welzijn in overweging te nemen alvorens tot aankoop over te gaan. Het eerste jaar is het duurst, omdat puppies extra diergeneeskundige zorg nodig hebben en meer eenmalige aankopen, zoals microchipping, sterilisatie, vergunningen, enz. Je moet rekenen op ongeveer 6900 euro voor het eerste jaar van je hond. Daarna daalt de prijs tot ongeveer 2100 euro per jaar.

Alleen voedsel en medische zorg, exclusief speelgoed, voer- en waterbakken, kooien, hondendekens, bedden, enz. kunnen gemiddeld 850 euro per maand kosten. De meest voorkomende jaarlijkse uitgaven voor honden vergelijkbaar met de Berner Sennenhond staan hieronder vermeld.

  • Voedsel
  • Veterinaire zorg
  • Vaccinaties
  • Preventieve geneeskunde
  • Speelgoed
  • Verzekering voor huisdieren
  • Accessoires voor huisdieren

Andere mogelijke uitgaven zijn opleiding, socialisatie, dagopvang, hondenoppas, hondenuitlaatservice, enz. Verzorging heeft waarschijnlijk geen invloed op de onderhoudskosten van Berner Sennenhonden, omdat ze niet één keer per maand getrimd en gebaad hoeven te worden door een professionele trimsalon.

Hoe geef je een naam voor je Berner Sennenhond?

Het kiezen van een naam voor je Berner Sennenhond omvat essentiële bouwstenen, waaronder het belang van geluid. De naam van de Berner Sennenhond zal betekenis hebben voor de mensen in het leven van de hond, maar voor je hond is alleen de klank belangrijk.

Berner Sennenhonden reageren het best op tweelettergrepige namen die niet zo kort zijn dat ze verward kunnen worden met eenlettergrepige commando's als "Zit", "Blijf", "Kom" en "Af". De namen mogen echter niet zo lang zijn dat ze verwarrend worden.

Het is altijd een goed idee om niet overhaast een naam te kiezen. Breng ongeveer een week door met je nieuwe Berner Sennenhond pup en laat je inspireren door zijn karaktereigenschappen. Roep je naam ideeën met verschillende tonen en geluiden voor de twee lettergrepen en observeer de reactie van je puppy op het geluid. Denk eraan dat je een geluid moet samenstellen dat je Berner Sennenhond op afstand kan herkennen, naast vele andere geluiden.

Kies een naam die anders klinkt dan een roep of een schreeuw in de normale omgang met je Berner Sennenhond. Hieronder vind je een lijst met voorgestelde namen, geïnspireerd door de voorouders en het land van herkomst van je Berner Sennenhond.

Wat zijn de verschillende types Berner Sennenhonden?

De berghond, in het Engels Swiss Mountain Dogs of Swiss Cattle Dogs genoemd, is een type hond afkomstig uit de Zwitserse Alpen. Berghonden zijn boerderijhonden van het algemene Molossische type. Er zijn vier rassen van Berghonden, die allemaal een unieke driekleurige vacht hebben.

Welke hondenrassen lijken op de Berner Sennenhond?

Berner Sennenhonden kunnen moeilijk te vinden zijn, en raszuivere honden zijn duur en hebben lange wachtlijsten. Het vinden van een Berner Sennenhond in een opvangcentrum kan even moeilijk zijn omdat ze zo populair zijn. Hoe geweldig de Berner Sennenhond ook is, hij is niet voor iedereen geschikt. Enkele honden die vergelijkbaar zijn met de Berner Sennenhond staan hieronder vermeld.

Hieronder vind je een lijst van soortgelijke rassen die goed bij je gezin zouden kunnen passen.

  • Grote Zwitserse Sennenhond: Dit hondenras lijkt bijzonder veel op de Berner Sennenhonden, omdat het meestal dezelfde vachtkleur heeft als de Berner. Het is een sterk dier en meestal zachtaardig.
  • Anatolische Herder: Deze honden zijn moedig, sterk en robuust, vergelijkbaar met de Berner Sennenhonden. Ze verschillen echter ook van de Berner in de zin dat ze niet erg sociaal zijn. meer over Anatolische Herdershond Ras Sociaal Leven Verzorging & Voeding Informatie.
  • Bullmastiff: Dit type hond heeft een vergelijkbaar temperament als de Berner Sennenhond in die zin dat hij kalm en trouw is. Hij is ook goed met kinderen en vertoont een zeer aanhankelijk gedrag tegenover het gezin waar hij woont.

Over de Auteur

sanne-dekker
Sanne Dekker
Hondentrainer

Sanne is geboren en getogen in Breda, en heeft altijd al een grote liefde gehad voor honden. Haar ouders, die inmiddels met pensioen zijn, hebben beiden als dierenarts gewerkt toen ze opgroeide, wat haar interesse in dierverzorging al vroeg heeft aangewakkerd.

Ook Interessant