Home > Rassen > De Ariegeois

47 Verrassende Weetjes over de De Ariégeois De Complete Gids

Inhoudsopgave

De Ariégeois is rond 1912 ontwikkeld in de Franse regio Ariège. Ze hebben een korte, overwegend witte vacht en sommige Ariègeois hebben bruine vlekken op het gezicht en zwarte vlekken op het lichaam. Gezonde Ariégois honden zijn slank, met dunne, lange oren.

Het Ariégois hondenras werd traditioneel gebruikt voor de jacht op hazen en everzwijnen in groepen. Maar steeds meer van deze harige jachthonden zijn nu metgezellen en huisdieren van gezinnen. Deze overgang van werkdier tot gezelschapsdier is waarschijnlijk te danken aan de aanhankelijke karaktertrekken van de Ariégois. Baasjes van deze honden moeten er rekening mee houden dat ze veel beweging nodig hebben en dat ze getraind moeten worden door iemand met ervaring en geduld.

De Ariégois is ontwikkeld uit de Gascon Saintongeois, de Grand Bleu de Gascogne en verschillende andere middelgrote Franse jachthonden. De Ariégois werpt jaarlijks 3 tot 6 pups per nest en heeft een levensverwachting van 12 tot 13 jaar.

De Ariégois is een hond die tussen de 20 en 33 centimeter groot is en 23 en 30 kg weegt. Ze hebben een dichte, dikke, korte en ruwe vacht. Omdat het een werkhondenras is, zijn Ariégois honden zeer actieve honden die veel beweging nodig hebben. Deze honden zijn goede jagers omdat ze goed kunnen apporteren en jagen.

Wat is de geschiedenis van de Ariégois hond?

De Ariégois is een hondenras dat in 1912 in Frankrijk is ontstaan. Het is een mengeling van drie Franse snuffelhonden, de Grand bleu de Gascon, de Grand Gascon-Saintongeois en de Briquet, die verkeerd werd uitgesproken en later bekend werd als de Beagle. 

Als bewijs van de oude oorsprong van de Ariégois-fokkers werd de Grand bleu naar Frankrijk gebracht door een oude beschaving, de Feniciërs, die handelden in goederen en honden. De Briquet is van oorsprong afkomstig uit het zuiden van Frankrijk en werd gebruikt door zijn meesters tijdens de jacht in de pre-Romeinse periode.

Toen de rassen zich vermengden, kreeg je de Ariégois. Men maakte een gewilde herdershond met een goed reukvermogen, waardoor de hond beter kon jagen. De Ariégois hond, die nog steeds vrij zeldzaam is buiten de Franse grenzen, wordt tegenwoordig zeer gerespecteerd om zijn uitzonderlijke jachtcapaciteiten en zijn loyale en aanhankelijke aard ten opzichte van zijn menselijke metgezellen.

Wat is het uiterlijk en de karaktertrekken van Ariégois honden?   

 De Ariégois hond wordt vaak omschreven als vasthoudend en intelligent.Er is nog veel meer te ontdekken over deze soort. De Ariégois jachthond is een relatief nieuwe toevoeging aan de Franse jacht-, speur- en schiethonden. Beschouwd als het nationale erfgoed van Frankrijk, is de Ariégois jachthond een energieke hond die bedreven is in het apporteren. Ze worden meestal gehouden als jachthonden en niet als huisdieren of showhonden. 

De Ariégois is een ras met middellange oren en een licht gebogen staart. Zijn vacht is kort, wit en glanzend, met duidelijke zwarte aftekeningen en soms bruine vlekken op het gezicht. De kop van de Ariégois is langwerpig, zonder rimpels en ongeveer even lang als zijn snuit. De neus is zwart en de ogen zijn donker, meestal bruin. Ze lijken altijd alert en vrolijk. Ze wegen ongeveer 23 tot 30 kg en zijn ongeveer 20 tot 33 centimeter groot.

De volgende kenmerken en eigenschappen zijn typerend voor de Ariégeois hondenras.

 AriégoishondenKenmerken
TemperamentHet lieve en aanhankelijke karakter van de  Ariégois heeft ertoe geleid dat ze tegenwoordig steeds meer als gezelschapsdier worden gebruikt.De Ariégois heeft een uitstekende relatie met zijn mensen en luistert naar hun advies, probeert hun verwachtingen waar te maken en respect te verdienen. Ze accepteren vreemden en vertonen zelden tekenen van wantrouwen of verlegenheid.
AanpassingsvermogenDe Ariégois is een slimme, aanpasbare hond die een goede jachthond is met een  groot uithoudingsvermogen. De hond is gelukkig met andere honden en leeft graag met een familie. Hij kan overal leven, maar hij vindt het fijner op het platteland omdat hij daar kan rennen en spelen.
GevoeligheidsniveauAriégoishonden hebben een gemiddelde gevoeligheid die kan toenemen wanneer ze veel tijd doorbrengen met het gezin en minder met jagen. Ze kunnen zelfs de gevoelens van een geliefde menselijke familielid voelen.
GenegenheidsniveauAriégoishonden zijn levendig, vriendelijk en gezellig en kunnen zeer aanhankelijk zijn tegenover hun baasjes.
Algemene vriendelijkheidHun roedelgedrag heeft de Ariégois Dog niet verlaten, zelfs als hij als enige hond is opgevoed. Ze zijn heel gezellig, vriendelijk en niet-agressief naar mensen toe, zelfs vreemden. Ook is er gezegd dat ze aardig zijn voor kinderen.Ze zijn gezellig en trouw en hebben een hechte band met hun gezin, vooral met de eigenaar die hen traint en socialiseert.
Kindvriendelijk Ariégois honden zijn geweldig voor gezinnen met kinderen en zullen hen beschouwen als een deel van hun roedel. Hoe goed getraind je hond ook is, je moet hem nooit alleen laten met kinderen, om ongewenste incidenten te voorkomen.
HuisdiervriendelijkDe Ariégois hond blaft niet te veel en blaffen is de meest voorkomende manier van communiceren bij alle honden. Ariégoishonden zijn vriendelijk tegen vreemden, waardoor dit ras een slechte waakhond is. Hun diepe geblaf en alerte aard maken hen echter goede waakhonden.
Behoefte aan bewegingAriégoishonden moeten vaak hard rennen omdat ze heel energiek zijn. Elke twee dagen minimaal een uur te wandelen en soms een lange duurloop te maken is nodig om de overmatige energie kwijt te raken. Als je ze niet voldoende uitlaat, worden ze hyperactief en vernielzuchtig.
SpeelsheidsniveauAriégoishonden zijn erg dol op kinderen. Dit ras wordt graag omringd door kinderen die hen als roedelleden beschouwen.
EnergieniveausAriégoishonden zijn heel energiek. Een actieve levensstijl maakt hen gelukkig.
TrainingsniveauHet aangeboren jachtinstinct van de Ariégois honden en hun uitzonderlijke jachtcapaciteiten vereisen gewoonlijk zeer weinig training voor de taak. Het kan een uitdaging zijn de regels van het samenleven met hun menselijke families te leren. Hun geërfde roedelmentaliteit zal hun eigenaars waarschijnlijk uitdagen voor de alfa-status. Er is een strenge trainer nodig om een Ariégois-hond in bedwang te houden, want het is onwaarschijnlijk dat ze de bevelen van een besluiteloze trainer opvolgen, en ze kunnen soms koppig zijn.
Intelligentieniveau  Ariégoishonden zijn zeer intelligent en nieuwe commando’s worden begrepen en onthouden na 15-25 herhalingen. De training van dit ras moet echter continu zijn en met korte tussenpozen worden herhaald, want  Ariégois hebben een korte geheugenspanne.
De neiging tot gapenDe Ariégois hond blaft niet te veel en blaffen is de meest voorkomende manier van communiceren bij alle honden. Ariégoishonden zijn vriendelijk tegen vreemden, waardoor dit ras een slechte waakhond is. Hun diepe geblaf en alerte aard maken hen echter geschikte waakhonden.
VerharingHet Ariégois hondenras verhaart niet veel, dus regelmatig borstelen is voldoende, misschien zelfs dagelijks in de verharingsperiode.

Hoe oud worden Ariégois honden gemiddeld?  

De Ariégois is een jachthond die zich aanpast aan alle soorten jacht en wordt beschouwd als een van de beste jachthonden.De Ariégois is een goede jager, dankzij zijn goede reuk, uithoudingsvermogen en vastberadenheid.

De gedomesticeerde Ariégois hond heeft een levensverwachting van 10 tot 13 jaar. De verwachte levensverwachting van andere geurhonden, inclusief rassen die gekruist zijn om de Ariégois te produceren, staat hieronder vermeld.

 • Poitevin 10 tot 12
 • Anglo-Françaises de Petite Venerie 10 tot 13 jaar oud
 • Griffon Nivernais 10 tot 14 jaar oud
 • Petit Gascon-Saintongeois 10 tot 14
 • Amerikaanse Foxhound 10 tot 14 jaar
 • Oostenrijkse zwartbruine jachthond 12 tot 14
 • Beagle kiekendief 12 tot 15 jaar
 • Petit Bleu de Gascogne. 12 tot 15

Wat zijn de gemiddelde onderhoudskosten voor Ariégois honden?

Voordat je een Ariégois hond aanschaft of gaat redden, dienen hondeneigenaren alle kosten op lange termijn te overwegen. Het is verstandig om je te realiseren hoeveel geld een puppy kost voordat je er een aanschaft. Ariégois honden zijn nog steeds zeldzaam buiten Frankrijk, waardoor ze aanzienlijk duurder zijn dan andere gemakkelijk verkrijgbare honden. De volgende schatting van de onderhoudskosten is gebaseerd op typische middelgrote rassen die weinig gezondheidsproblemen hebben.

De typische jaarlijkse kosten voor het houden van een middelgrote hond zoals een Ariégois is gemiddeld 1200 euro in Nederland.

De meest voorkomende jaarlijkse kosten voor honden vergelijkbaar met de Ariégois hond bestaan uit:

 • Voedsel
 • Dierenarts
 • Vaccinaties
 • Preventieve geneeskunde
 • Speelgoed
 • Hondenverzekering
 • Hondenaccessoires

De kosten voor het verzorgen van je hond zijn niet erg hoog. Ariégois honden hebben niet meer nodig dan een regelmatige wekelijkse borstelbeurt om de vacht gezond te houden en de Pointer er goed uit te laten zien. Deze honden moeten niet vaak in bad, alleen als ze vies worden. Ariégois-honden zijn oranjeachtig van vachtkleur, gevlekt bruin en getint wit.

De Ariégois-hond is een doorsnee kwijler. Kwijlen is het onvrijwillig lozen van speeksel uit de mond. De Ariégois jachthond heeft een matig risico op overgewicht, vooral wanneer deze jachthonden onvoldoende bewegen. Dagelijkse wandelingen moeten worden gepland. Als je je hond gelukkig en fit wilt houden, moet je hem goed voeden en een actief leven met hem leiden.

Welke voeding is het beste voor Ariégois honden?    

Ariégoishonden die als jachthond werken hebben  een dieet dat rijk is aan eiwitten en gezonde vetten nodig. Kies een recept voor actieve rassen. Ariégois honden hebben een dieet nodig dat rijk is aan bepaalde voedingsstoffen. Sommige voedingsstoffen worden hieronder genoemd.

 • Eiwit
 • Vetzuren
 • Koolhydraten
 • Mineralen
 • Vitaminen

Geef ze geen voedsel voor mensen, dan kunnen ze aankomen.

De Ariégois is een actief, atletisch rastype. Dit dier heeft een dieet nodig dat dierlijke eiwitten en koolhydraten bevat voor energie, vitaminen en mineralen voor de spijsvertering en het immuunsysteem, en omega-vetzuren voor de vacht- en huidverzorging. Een hond van dit formaat, activiteitsniveau en gedrag gedijt het best op hoogwaardig droogvoer, omdat dit soort voer evenwichtige verhoudingen van deze ingrediënten bevat.

De portie voor Ariégois-pups hangt af van hun leeftijd, maar 3 tot 4 kopjes is geschikt. Een actieve, gezonde volwassen Ariégois hond daarentegen moet 4 tot 5 kopjes krijgen, afhankelijk van het merk en de receptuur van het voer. Als je Ariégois honden meerdere kleine maaltijden per dag geeft in plaats van één grote, voorkom je dan gevaarlijke winderigheid. Raadpleeg bij twijfel je dierenarts. 

Hoeveel eten Ariégois pups?

Pups van de Ariégois-hond moeten vier keer per dag eten totdat ze twaalf weken oud zijn.Wanneer Ariégois honden drie maanden oud zijn, is het aanbevolen dat eigenaren ze drie keer per dag voeden, totdat ze zes maanden oud zijn, wanneer het aantal maaltijden per dag kan worden verminderd tot twee. Er mag alleen hoogwaardig puppyvoer van merkfabrikanten worden gebruikt. In de volgende gids leer je hoe je puppy’s moet voeden.

 • Ariégois-pups hebben een langzame, aanhoudende groei nodig om orthopedische problemen zoals heupdysplasie te voorkomen.  Zorg ervoor dat ze een dieet krijgen dat geschikt is voor puppy’s van grote rassen. Het dieet dat je kiest, mag niet te veel eiwitten, vet en calorieën bevatten.
 • Ariégoishonden moeten volgens een schema gevoerd worden, met maaltijden verspreid over twee of drie keer per dag.Het is beter de pup te laten wennen aan een regelmatige maaltijd dan het eten de hele dag door te laten staan.
 • Ariégois-honden die aandoeningen hebben als hypoglykemie of hypoglykemie zijn een uitzondering, omdat zij de hele dag door kleine hapjes moeten eten.
 • Geef je puppy nooit eten van tafel. Dit moedigt het bedelen alleen maar aan. Iedereen in het gezin moet zich aan deze regel houden.

Als je een puppy hebt die je wilt laten uitgroeien tot een vastberaden, gretige jager, moet je hem een voeding geven die zijn lichaam versterkt en hem uitrust voor de zware fysieke tijden die hem te wachten staan.

Welke gezondheidsproblemen komen het meest voor bij de Ariégois hond?   

Hoewel de Ariégois een gezond ras is, zijn regelmatige dierenartsbezoeken van vitaal belang. Aangezien er geen gezondheidsstudies zijn verricht naar de populatie van Ariégois-honden buiten Frankrijk, is het moeilijk te voorspellen aan welke gezondheidsaandoeningen zij kunnen lijden. Deze dieren werden gekweekt voor hun doel, niet voor hun uiterlijk, en omdat ze niet voor winst werden gefokt, zijn ze over het algemeen gezond en sterk. Deze gezondheidsproblemen moeten worden nagekeken:

 • Heupdysplasie is een probleem dat Ariégois-pups kunnen krijgen als ze groeien.Het is het gevolg van wrijving tussen de kogelgewrichten en de kommen van de botjes. In plaats daarvan knarst en schuurt het in het gewricht, wat pijnlijke slijtage veroorzaakt naarmate de Ariégois-hond groeit en zwaarder wordt. Puppy’s kunnen de aandoening al krijgen, maar meestal zie je het pas bij volwassen honden. Daarom is het heel belangrijk dat ze jaarlijks naar de dierenarts gaan.
  • Elleboogdysplasie is de meest voorkomende oorzaak van kreupelheid van de voorpoten bij actieve rassen zoals de Ariégois.
  • Maagverdraaiing is levensbedreigende aandoening die optreedt wanneer de maag van een hond zich vult met gas en verdraait.Dit is een noodsituatie en er moet onmiddellijk dierenartsen hulp ingeschakeld worden.
 • Patella luxatie is wanneer de knieschijf van de hond niet meer in de groef van het dijbeen zit. Bij een patella luxatie kan je hond tijdelijk “stuiteren” met de achterpoten, kreupel lopen of de ledematen in een vreemde hoek vastzetten.
 • Cataract is een veel voorkomende oorzaak van blindheid.  Cataract is een vertroebeling van de ooglens die problemen met het gezichtsvermogen veroorzaakt. Het oog van de hond ziet er troebel uit. Cataract ontstaat meestal op oudere leeftijd en kan worden behandeld door chirurgische verwijdering van de cataract.
 • Oorinfecties kunnen vrijwel alle hondenrassen treffen, waarbij “flaporen”, typisch voor jachthonden, gevoelig zijn voor oorinfecties. Geïnfecteerde oren ruiken onaangenaam, zijn oncomfortabel voor de hond en kunnen rood zijn en gevuld met dikke afscheiding. Bij de eerste tekenen van infectie moet de hond naar de dierenarts worden gebracht, zodat deze het type infectie kan vaststellen en een passende behandeling kan geven.
 • Spierverrekkingen en blessures komen voor bij werkhonden. De Ariégois hond heeft meer kans om tijdens zijn leven verwondingen op te lopen dan gezelschapshonden of showhonden.Dierenartsen behandelen hen meestal voor snijwonden, klauwverwondingen, verwondingen aan weke delen en breuken.

Wat zijn de voedingsbehoeften van Ariégois honden?

Een Ariégois hond heeft een dieet nodig dat rijk is aan bepaalde voedingsstoffen.De essentiële voedingsstoffen voor de Ariégois hond zijn hieronder opgesomd.

 • Eiwit: De Ariégois hond heeft dierlijk eiwit nodig, dat zeer belangrijk is voor de gezondheid van de Ariégois hond vanwege de aminozuren die het bevat. Even belangrijk is het feit dat eiwit magere spieren opbouwt en energie levert.
 • Vet: Dierlijke eiwitten leveren voldoende vet, wat de stofwisseling van de Ariégois-hond stimuleert. Maar je kunt ook te veel geven. Wanneer honden teveel vet in hun dagelijkse voeding krijgen, kan dit leiden tot gewichtstoename en uiteindelijk tot zwaarlijvigheid. Het belangrijkste is dat volwassen en oudere Ariégois honden minder vet nodig hebben dan puppy’s.
 • Koolhydraten: Ze zijn niet echt nodig, maar wel een goede bron van energie. Een juiste inname van koolhydraten voorziet de Ariégois hond van energie en bevordert de opname van eiwitten door het lichaam voor de opbouw van magere spieren. Maar wees voorzichtig: te veel koolhydraten kunnen leiden tot overgewicht.
 • DHA: DHA is een van de bestanddelen van omega-3 vetzuren. Ariégois-pups die DHA krijgen, ontwikkelen zich beter op het gebied van ogen en hersenen, en DHA bevordert de cognitieve ontwikkeling bij pups en vertraagt de achteruitgang van de geestelijke vermogens bij oudere honden. Bovendien zijn omega-vetzuren goed voor ouder wordende honden die aan chronische nierziekten en artritis lijden. Omega-3 oliën verbeteren de vachtgezondheid van de Ariégois Dog.
 • Micronutriënten: Taurine is een micronutriënt dat de gezondheid van het hart ondersteunt, en andere waardevolle micronutriënten ter bevordering van sterke gewrichten bij Ariégois Dogs zijn chondroïtine en glucosamine.
 • Mineralen: Mineralen die gunstig zijn voor de groei van een Ariégois hond zijn onder andere een gezonde balans van fosfor en calcium. Pre- en probiotica en gechelateerde mineralen zorgen voor extra gezondheid in de voeding van Ariégois honden.

Waar vind ik een Ariégois hond om te kopen of te adopteren?    

Ariégoishonden zijn zeldzaam, vooral buiten Frankrijk. Als je een puppy bij een gerenommeerde fokker koopt, kun je verwachten tot 1.100 euro te betalen. 

Wanneer je een Ariégois-fokker vindt, zorg er dan voor dat u de faciliteit bezoekt en sta erop beide ouders van de puppy’s te ontmoeten. Ariégois pups zijn vaak opgewekt en speels – ze moeten allemaal vrolijke uitdrukkingen en vriendelijke ogen hebben.

De beste manier om er zeker van te zijn dat je  een gezonde Ariégois pup krijgt, is om contact op te nemen met geregistreerde rasverenigingen zoals de Fédération Cynologique Internationale (FCI). 

Een andere mogelijkheid is om contact op te nemen met de internationale organisatie LES HAUTS DE ROUILLAC in het thuisland van de Ariégois-hond, Frankrijk. De meest complete directory van Braque de l’Ariège hondenfokkers ter wereld. Zoek naar officiële en geregistreerde Braque de l’Ariège fokkers. Selecteer het gebied waar je fokkers van Braque de l’Ariège wilt zoeken.

Het kan enige tijd duren om een gerenommeerde fokker te vinden en je zult misschien moeten reizen. Vermijd broodfokkers door verkoopsites en advertentiesites te vermijden. Wanneer je een fokker kiest, zorg er dan voor dat hij een staat van dienst heeft op het gebied van succesvolle, gezonde nesten en dat hij alle nodige documentatie verschaft.

Bovenstaande rasverenigingen behandelen vragen over fokkers, adopties en reddingen van honden van het ras Ariégois.

Voor degenen die een Ariégois hond willen laten invoeren, kan de logistiek een uitdaging zijn. De procedures omvatten een verklaring van een dierenarts dat de Ariégois-hond volledig gevaccineerd is en indiening van alle andere vereiste veterinaire documenten vóór de reis.

Honden ter adoptie

Hoewel het ras zeldzaam, kun je misschien een Ariégois hond of een Ariégois hondenmix vinden in een plaatselijk asiel. Deze honden zijn naar behoren gescreend, gesteriliseerd of gecastreerd en hebben geen gezondheidsproblemen. Je vindt misschien niet zo snel Ariégois hondenpups, maar wel een volwassen hond die dringend behoefte heeft aan liefde.

Als je een geredde hond adopteert, verwacht dan tussen de 150 en 300 euro te betalen voor vaccinaties, castratie en andere basiszorg. De Fédération Cynologique Internationale (FCI) is de beste plaats voor informatie over gerenommeerde reddingsfaciliteiten. Als je een  Ariégois hond hebt gevonden die een liefdevol thuis zoekt in een ander land, zorg er dan voor dat je op de hoogte bent van de invoerwetten.

Hoe kom je aan een mooie naam voor je Ariégois hond?

 De beslissing over welke naam te geven aan een Ariégois hond kan gebaseerd zijn op andere criteria dan nieuwe Ariégois hondeneigenaren wellicht verwachten. Het is niet de naam die de pup herkent, maar de klank ervan en de toon waarop die wordt uitgesproken. Er kan een  inspiratie opgedaan  worden uit de geschiedenis, een film, de natuur of de nachtelijke hemel en in het geval van de Ariégois hond, waarom niet zijn Franse roots als inspiratie gebruiken. 

Een van de bouwstenen van de naamgeving van een  Ariégois hond is het belang van geluid. De naam van de Ariégois hond zal betekenis hebben voor de mensen in het leven van de hond, maar voor jouw trouwe viervoeter is alleen de klank belangrijk. Ariégoishonden reageren het best op tweeletterige namen die niet zo kort zijn dat ze verward kunnen worden met eenlettergrepige commando’s als “zit”, “blijf”, “kom” en “af”. De namen mogen ook niet zo lang zijn dat ze verwarrend zijn.

Kies een naam die in normale interactie met je Ariégois Dog anders kan klinken dan wanneer je hem roept. Het zou verstandig zijn om een naam te roepen die je bevalt en de reactie van je Ariégois Dog pup te controleren. Gebruik je creativiteit en bedenk unieke klanken voor elke lettergreep. Probeer verschillende namen. Als je favoriete naam te lang of te kort is, voeg dan delen toe of verwijder delen totdat je de perfecte, unieke naam hebt die je hond van ver herkennen zal.

Hieronder staan enkele namen die geïnspireerd zijn op de capaciteiten van de Ariégois hond als jachthond.

 ReuAriégois hondennamenInformatie over de naam
Tigre Tijger” in het Frans – uitgesproken als ti-grah
Renard“Vos” in het Frans
Baldoi“Dappere vriend” in het Frans
Franco “Ik ben een Fransman”
Marvel“Bewonderenswaardig” of “Prachtig” in het Frans
TeefAriégois hondennamenInformatie over de naam
Aimée“Geliefde” in het Frans
BonBon  “Snoep” in het Frans
ChanelFrans topmerk
CoCoHet andere deel van de Chanel merknaam
Cherie“Geliefde” in het Frans

Welke hondenrassen lijken op het Ariégois ras?

Veel Franse werkhondenrassen hebben vergelijkbare kwaliteiten en kenmerken die hen verbinden met hun oude oorsprong. De Ariégois is ontstaan door selectief fokken om de verschillende kwaliteiten en kenmerken die nodig zijn voor goede jachthonden te verbeteren. Sommige van deze rassen lijken sterk op de Ariégois. In sommige gevallen bestaan er soortgelijke rassen in andere landen dan Frankrijk. Hieronder staan enkele overeenkomsten tussen de Ariégoisen en twee rassen die hebben bijgedragen aan de genenpool voor het fokken van de Ariégois. 

Grand Bleu de Gascogne: De rassen Ariégois en Grand Bleu de Gascogne hebben hun oorsprong in Frankrijk. Hoewel de Grand Bleu groter en zwaarder is dan de Ariégois, zijn beide rassen werkhonden die een aantal andere kenmerken en eigenschappen delen. Hun gladde en korte vacht maakt de verzorging voor beiden gemakkelijk. Gemeenschappelijke kenmerken zijn genegenheid, trouw en beschermingsdrang. Beide rassen schieten goed op met andere honden en kinderen; beide rassen vereisen echter een goede socialisatie. 

Grand Gascon-Saintongeois: De rassen Ariégois en Grand Gascon Saintongeois zijn beide afkomstig uit Frankrijk. Hoewel de Grand Gascon groter en zwaarder is dan de Ariégois, zijn beide rassen geurhonden en delen ze enkele andere kenmerken. Hun gladde en korte vacht maakt de verzorging voor beide rassen gemakkelijk. Gemeenschappelijke kenmerken zijn onafhankelijkheid en intelligentie. Beide rassen zijn ook alert, moedig, aanhankelijk, vrolijk en speels.

Over de auteur

Ook interessant

Laat de eerste reactie achter