engelse-springer-spaniel-hondenras-verzorging-gezin-sociaal-leven-fysieke-kenmerken-dieet-informatie

Engelse Springer Spaniel Hondenras Verzorging, Karakter, Raskenmerken en Dieet informatie

sanne-dekker
Geschreven door Sanne Dekker | Hondentrainer
FACT CHECKED door Lieke Smit
Laatste update: 11 juni 2023

De Engelse Springer Spaniël is een oud hondenras dat al eeuwenlang een van de meest populaire en veelzijdigste honden ter wereld is. Ze voelen zich zowel thuis als gezelschapshond als in het veld, waar ze uitblinken in de jacht op wild. Daarom zijn op veel oude schilderijen Springers te zien die samen met een jonge prinses poseren of wild vinden voor de jager.

De Engelse Springer is een vriendelijke, levendige en uitgaande hond van gemiddelde grootte die regelmatige beweging en dagelijkse verzorging nodig heeft. Hij kan goed samenleven met zowel kinderen als volwassenen, maar alleen als hij goed is opgevoed en gesocialiseerd.

Engelse Springer Spaniëls zijn gewoonlijk zeer aanhankelijk, leren snel en gehoorzamen gewillig. De intelligentie en behendigheid van de Springer, gecombineerd met zijn schoonheid, trouw en betrouwbaarheid, maken dit ras tot een van de meest gewilde rassen.

Volwassen Springer Spaniëls zijn 46 tot 56 centimeter groot en wegen tussen de 18 en 25 kg. De verwachte levensverwachting van Springer Spaniëls is 10 tot 15 jaar, en teefjes krijgen gemiddeld vier tot negen pups per worp. Springer Spaniëls zijn bekend onder verschillende namen, waaronder Springer en ESS.

Springer Spaniëls zijn middelgrote honden met een gemiddelde hoogte van 46 tot 56 centimeter en een gewicht tussen 18 en 25 kg. Ze hebben een dubbele vacht, bestaande uit een waterbestendige buitenste laag en een dichte ondervacht. Hun vacht kan variëren in kleuren zoals lever en wit, zwart en wit, of driekleurig.

Qua persoonlijkheid zijn ze vriendelijk, intelligent en energiek. Ze hebben dagelijkse beweging nodig en gedijen goed met actieve eigenaren. Springer Spaniëls hebben een natuurlijke aanleg voor jagen en apporteren. Ze staan bekend om hun trainbaarheid en zijn vaak geschikt voor gehoorzaamheids- en agiliteitstraining.

Vanwege hun energieniveau en intelligentie vereisen ze mentale en fysieke stimulatie om verveling te voorkomen. Sociale socialisatie is cruciaal om ongewenst gedrag te minimaliseren. Over het algemeen zijn ze liefdevol naar gezinsleden en kunnen ze goed overweg met kinderen en andere huisdieren als ze goed zijn gesocialiseerd.

Springer Spaniëls hebben regelmatige verzorging nodig, zoals borstelen om klitten te voorkomen, en hun oren moeten schoon worden gehouden om infecties te voorkomen. Gezondheidsproblemen kunnen zijn heupdysplasie, oogproblemen en oorinfecties.

Hoe gaat de Springer Spaniël om met het gezin?

Engelse Springer Spaniëls zijn slim en willen graag hun baasjes plezieren, en ze zijn ook nog eens enthousiast. Het zijn vrolijke honden met een goed gevoel voor humor. Ze schieten meestal goed op met kinderen als ze van pup af aan met hen zijn opgegroeid en zijn liefdevol naar hun gezin. Ze gaan meestal goed om met andere huisdieren in het huis, zelfs met kleintjes, maar kunnen vogels als prooi zien omdat ze zijn gefokt om te jagen.

Zijn Springer Spaniëls gebonden aan één persoon?

Nee, Springer Spaniëls verkiezen meestal niet slechts één persoon. Hoewel ze een sterke band hebben met al hun menselijke familieleden, kunnen sommigen een sterkere band ontwikkelen met één familielid. Als dit het geval is, is het meestal de persoon die de meeste tijd met hen doorbrengt, zoals hun jachtmeester of de persoon die hen gewoonlijk te eten geeft.

Hoe gaat de Springer Spaniël om met andere honden?

Springer Spaniëls staan open voor vriendschappen met andere honden. Ze zijn echter wat verlegen als het gaat om de eigenaren van andere honden. Socialisatie en regelmatige uitstapjes naar een hondenpark, waar je ESS veel honden en hun baasjes ontmoet, kunnen deze schuwheid helpen verminderen. Wandelingen in het park, bezoeken aan andere mensen thuis en interacties met andere honden kunnen de natuurlijke verlegenheid rond vreemden helpen verminderen. Socialisatie van jongs af aan kan Springer Spaniëls helpen zich meer op hun gemak te voelen bij vreemde honden.

Hoe zijn Springer Spaniëls met oudere mensen?

Ja, de meeste senioren zullen vinden dat een Springer Spaniël perfect past in de levensstijl van hun gouden jaren, hoewel zich een paar potentiële problemen kunnen voordoen. Senioren kunnen een beroep doen op een hondenuitlater of zelfs een jogger, want Springer heeft minstens een uur beweging per dag nodig. Het zou verstandig zijn de hondenuitlater te adviseren om wandelpaden in de buurt van watermassa's te vermijden. Springers vinden water onweerstaanbaar en kunnen er zonder waarschuwing meteen in springen. Als de persoon die de hond aan de lijn houdt niet snel genoeg is om de lijn te laten vallen, zal hij zonder alternatief zwemmen.

Hoe zijn Springer Spaniëls met kinderen?

Hoewel Springer Spaniëls bekend staan om hun aanhankelijke aard, voelen ze zich niet helemaal op hun gemak in het gezelschap van jonge kinderen. Hun gevoeligheid en neiging tot verlegenheid maken hen nerveus wanneer zij worden blootgesteld aan kinderen die te jong zijn om te weten hoe zij met honden moeten omgaan en hen moeten respecteren. Als kinderen ze aan hun staart of oren trekken of ze ongevraagd knuffelen, kunnen ze hun gevoelens alleen maar tonen door te grommen of te snauwen.

Een vroege socialisatie van de ESS en het kind kan echter onaangename incidenten voorkomen waarbij de Springer Spaniël de behoefte voelt om zichzelf te beschermen. Daarom mogen zeer jonge kinderen niet zonder toezicht van een volwassene in het gezelschap van een hond worden gelaten.

Hoe gedragen Springer Spaniëls zich met buren of gasten?

Springer Spaniëls zijn vriendelijke honden die van zowat iedereen houden. Ze kunnen een beetje terughoudend zijn als ze vreemden ontmoeten. Als de buren of andere gasten echter frequente bezoekers zijn, zal de Springer hen waarschijnlijk accepteren als leden van hun roedel.

Wat zijn de fysieke kenmerken van de Springer Spaniël?

De Springer Spaniël is een middelgrote hond met een hoogte tussen 46 en 56 centimeter en een gewicht variërend van 18 tot 25 kilogram. Ze hebben een stevig lichaam met een dubbele vacht die kan voorkomen in kleuren zoals lever en wit, zwart en wit, of driekleurig. Hun vacht is waterbestendig en bestaat uit een dichte ondervacht en een gladde, gladde buitenste laag. Ze hebben hangende oren, een sterke staart die vaak kwispelt en expressieve ogen die attent en vriendelijk kijken.

Hoe voer je een Springer Spaniël?

De grootte van je volwassen hond bepaalt zijn voedingsbehoeften in alle levensfasen. Laat je daarom bij de voeding van je Springer Spaniël leiden door de specifieke voedings- en spijsverteringsbehoeften van een middelgroot ras in verschillende levensfasen. Springer Spaniëls vallen in de klasse van de middelgrote rassen, en de meeste fabrikanten van hondenvoer hebben rasspecifieke formules voor kleine, middelgrote, grote, reuzen- en zelfs speelgoedrassen.

Het is altijd een goed idee om de voedingsbehoeften van je hond te bespreken met je dierenarts, zodat je voorbereid bent op ouderdomsproblemen als je ESS groeit. Een dierenarts kan je adviseren over diëten, portiegroottes, maaltijdfrequentie en eventuele voedingsproblemen om je harige vriend te helpen een lang leven in optimale gezondheid te leiden. Schoon, vers water dient altijd beschikbaar te zijn en enkele van de belangrijkste voedingsstoffen staan hieronder vermeld:

  • Eiwit
  • Vetzuren
  • Koolhydraten
  • Mineralen
  • Vitaminen

Vermijd het voeren van je Springer Spaniël vanaf de tafel, want dat leidt alleen maar tot gewichtstoename. Volg in plaats daarvan het onderstaande advies voor een optimale gezondheid van je harige vriend.

De Engelse Springer Spaniël is een actief, atletisch rastype dat een dieet nodig heeft met dierlijke eiwitten en koolhydraten voor energie, vitaminen en mineralen voor een gezonde spijsvertering en immuunsysteem, en omega-vetzuren voor een gezonde vacht en huid. Een hond van dit formaat, activiteitsniveau en gedrag gedijt het best op hoogwaardig droogvoer, omdat dit soort voer evenwichtige verhoudingen van de bovengenoemde ingrediënten bevat.

De portie van je Springer Spaniël hangt af van zijn levensfase, gezondheid, stofwisseling, activiteitsniveau en natuurlijk het merk en de samenstelling van het voedsel dat hij eet. Als je bijvoorbeeld met je Springer Spaniël, die ongeveer 25 kgweegt, jaagt en matig aan veldwerk doet, moet je je ESS ongeveer 2000 calorieën per dag voeren. Een goede vuistregel is om 60 tot 80 calorieën per kg lichaamsgewicht van je hond te gebruiken om de dagelijkse caloriebehoefte van je hond te bepalen.

Geef je Springer Spaniël een voeding die ontworpen is voor actieve en middelgrote tot grote werkhondenrassen, met recepten voor puppy's, volwassenen en senioren, of zoek een merk dat ontworpen is voor alle levensfasen. Springer Spaniëls meerdere maaltijden geven in plaats van één maaltijd per dag kan levensbedreigende opgeblazenheid helpen voorkomen. Er moet echter altijd vers drinkwater beschikbaar zijn voor je harige vriend. Raadpleeg bij twijfel je dierenarts.

Hoeveel moet een Springer Spaniël puppy eten?

Opgroeiende pups verbruiken meer calorieën dan volwassen honden, en dit geldt ook voor jonge volwassen honden. Je moet de voedselinname van je hond altijd aanpassen aan zijn activiteitsniveau en andere factoren.

Het is belangrijk de pup niet alles tegelijk te geven, maar het over de dag te spreiden. Wanneer Springer-pups drie maanden oud zijn, kunnen eigenaren hen drie maaltijden per dag geven totdat ze zes maanden oud zijn en de voedselinname verminderen tot twee maaltijden per dag. Er mag alleen hoogwaardig puppyvoer van merkfabrikanten worden gebruikt. Hieronder volgt een gids voor het voeden van puppy's.

  • Springer Spaniël pups hebben een langzame, aanhoudende groei nodig om orthopedische problemen zoals heupdysplasie te voorkomen. Voed ze op met een dieet dat geschikt is voor puppy's van middelgrote rassen. Het dieet dat je kiest mag niet te veel eiwitten, vet en calorieën bevatten.
  • Springer Spaniëls moeten volgens een schema worden gevoerd, met twee of drie keer per dag gespreide maaltijden. Het is beter de pup te laten wennen aan eten op bepaalde tijdstippen dan het eten de hele dag buiten te laten staan.
  • Springer Spaniëls met aandoeningen zoals hypoglykemie of hypoglykemie vormen een uitzondering, omdat zij de hele dag door stukjes voedsel moeten knabbelen.
  • Geef je puppy nooit eten van tafel. Dit moedigt het bedelen alleen maar aan. Iedereen in het gezin moet zich aan deze regel houden.

Welke gezondheidstests moet een Springer Spaniël ondergaan?

Een Springer Spaniël moet regelmatig worden getest op gezondheidsaandoeningen zoals heupdysplasie en oogproblemen, waaronder progressieve retina atrofie (PRA) en cataract. Deze tests kunnen röntgenfoto's van de heupen en ogen omvatten, uitgevoerd door erkende dierenartsen en oogspecialisten. Ook is het belangrijk om de oren regelmatig te controleren om mogelijke oorinfecties te detecteren.

Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Springer Spaniëls?

Een van de gezondheidsproblemen is het English Springer Spaniël Rage Syndrome of Sudden Onset Aggression - Deze zeer zeldzame aandoening kan bij elk hondenras voorkomen, maar is het meest gedocumenteerd bij Engelse Springer Spaniëls en Cocker Spaniëls. Het wordt gedefinieerd als een plotselinge daad van extreme agressie tegen een persoon in de buurt. Een paar minuten na het incident doet de hond alsof er niets is gebeurd en lijkt hij het zich niet te herinneren. Er is niet veel onderzoek gedaan naar deze aandoening. Men denkt echter dat het een epilepsie-achtige stoornis is of een genetische aandoening die wordt veroorzaakt door een laag serotoninegehalte in de hersenen.

  • Immuungemedieerde hemolytische anemie (IMHA) is een ernstige en levensbedreigende aandoening bij honden. In wezen betekent dit dat het immuunsysteem van je huisdier, dat normaal gesproken indringers en infecties bestrijdt, nu de eigen rode bloedcellen van je huisdier bestrijdt.
  • Heupdysplasie is een misvorming die ontstaat als Engelse Springer Spaniël pups opgroeien. Het wordt veroorzaakt door losse gewrichten die verhinderen dat het kogelgedeelte van een bot soepel in de kom van het andere gewrichtsbeen glijdt. In plaats daarvan knarst en schuurt het in het gewricht, wat pijnlijke slijtage veroorzaakt naarmate de hond ouder wordt.
  • Elleboogdysplasie: Als de groei van de elleboog verstoord is, kan een aandoening ontstaan die elleboogdysplasie wordt genoemd. Deze aandoening is meestal erfelijk, maar ook andere factoren zoals voeding en lichaamsbeweging spelen een rol bij het ontstaan ervan. Bij de meeste honden verschijnen de symptomen voor het eerste levensjaar, maar bij sommige pas als ze enkele jaren oud zijn.
  • Hypothyreoïdie is de onvoldoende productie van schildklierhormonen die bij sommige rassen haaruitval, een droge huid en vacht en vatbaarheid voor andere huidaandoeningen veroorzaakt.
  • Netvliesatrofie, ook wel PRA genoemd, is een erfelijke progressieve ziekte van het netvlies die leidt tot blindheid bij aangetaste honden.
  • Entropion: Bij entropion rolt het ooglid naar binnen, waardoor de wimpers tegen het hoornvlies (oppervlak van de oogbol) schuren. ... Het kan bij elk hondenras voorkomen, maar je Bulldog loopt een bijzonder risico op deze erfelijke aandoening.
  • Fosfofructokinase (PFK) deficiëntie: PFK is een enzym dat het lichaam nodig heeft om suiker te gebruiken voor energie. Sommige springers hebben een erfelijk tekort aan dit enzym.
  • Oorontstekingen komen vaak voor bij honden, vooral bij flaporen. De oren houden vocht vast en moeten regelmatig worden gecontroleerd.

Wat is de bewegingsbehoefte van een Springer Spaniël?

Je moet ervoor zorgen dat je Springer Spaniël elke dag voldoende beweging krijgt. Dit ras houdt van spelen, wandelen of hiken met zijn gezinsleden. Omdat deze honden werden gefokt om jachthonden te zijn, hebben ze meer beweging nodig dan andere rassen. Hun Springer heeft minstens een uur beweging per dag nodig. Aangezien dit ras ook gevoelig is voor zwaarlijvigheid, kan het actief houden van je hond dit probleem voorkomen.

Wat zijn de voedingsbehoeften van Springer Spaniëls?

De voedingsbehoeften van een Springer Spaniël omvatten een hoog aandeel aan specifieke voedingsstoffen. De essentiële voedingsstoffen voor Springer worden hieronder opgesomd.

  • Eiwit: Springer Spaniëls hebben natuurlijke dierlijke eiwitten nodig, die waardevolle aminozuren bevatten die belangrijk zijn voor de gezondheid van Springer Spaniëls. Even belangrijk is het feit dat eiwit magere spieren opbouwt en energie levert.
  • Vet: Dierlijke eiwitten leveren voldoende vet, een extra energiebron die de stofwisseling van de Springer Spaniël stimuleert. Er is echter een dunne lijn tussen genoeg en te veel. Een teveel aan vet in de dagelijkse voeding van de hond kan leiden tot gewichtstoename en uiteindelijk tot zwaarlijvigheid. Het belangrijkste is dat volwassen en oudere Springer Spaniëls minder vet nodig hebben dan puppy's.
  • Koolhydraten: Hoewel koolhydraten geen essentiële voedingsstoffen zijn, zijn het belangrijke energiebronnen. Wanneer de Springer Spaniël voldoende koolhydraten binnenkrijgt, levert dat energie en bevordert het de eiwitopname van het lichaam om magere spieren op te bouwen. Merk echter op dat te veel koolhydraten kunnen leiden tot overgewicht.
  • DHA: DHA is een van de bestanddelen van omega-3 vetzuren. Het bevordert een goede oog- en hersenontwikkeling bij Springer Spaniël-pups, en DHA bevordert de cognitieve ontwikkeling bij pups en vertraagt de cognitieve achteruitgang bij oudere honden. Bovendien zijn omega-vetzuren gunstig voor ouder wordende Springer Spaniëls door de behandeling van chronische nierziekte en artritis bij honden. Omega-3 oliën verbeteren de vachtgezondheid van de Springer Spaniël.
  • Micronutriënten: Taurine is een micronutriënt dat de gezondheid van het hart ondersteunt, en andere waardevolle micronutriënten ter bevordering van sterke gewrichten bij Springer Spaniëls zijn chondroïtine en glucosamine.
  • Mineralen: Mineralen die nuttig zijn voor de groei van een Springer Spaniël zijn onder andere een gezonde balans van fosfor en calcium. Pre- en probiotica en gechelateerde mineralen voegen gezondheid toe aan de voeding van een Springer.

Wat is de mate van verharing bij Springer Spaniëls?

Springer Spaniëls hebben een gemiddelde tot hoge haargroei, waarbij de zwaardere haargroei optreedt tijdens de wisseling van de seizoenen. Ze hebben een dubbele vacht met een dichte, zachte binnenlaag en een grovere buitenlaag. Hun vacht is gevoelig voor klitten en knopen en vereist een grote mate van verzorging omdat ze vaak zwaar verharen.

Hoe vaak wordt de vacht van Springer Spaniëls verzorgd?

De vacht van de Engelse Springer Spaniël moet twee tot drie keer per week worden geborsteld. Knippen is de keuze van de eigenaar. Sommigen laten de vacht liever groeien voor wedstrijden, terwijl anderen hem scheren om klonteren en huidschimmel te voorkomen als het te lang duurt voordat de vacht droog is na de jacht.

Hoeveel kwijlen Springer Spaniëls?

De mate van kwijlen bij Springer Spaniëls hangt af van de vorm van hun lippen. Sommigen hebben langere lippen, waardoor ze meer kwijlen. De meeste Spaniëls kwijlen echter heel weinig en zijn helemaal geen kwijlende honden. Kwijlen is echter een natuurlijk proces, en als je hond meer kwijlt dan normaal, kan dit wijzen op een gezondheidsprobleem dat je aan je dierenarts moet melden. De belangrijkste triggers voor kwijlen worden hieronder opgesomd:

Springer Spaniëls zijn relatief onderhoudsarm en hun rijke bruine vacht moet twee tot drie keer per week geborsteld worden. Een maandelijks bad is prima als de Springer Spaniël erg vuil is, maar te vaak baden kan de vacht van de Springer Spaniël ontdoen van de nodige olie. Als je Springer Spaniël in zout water of vijvers met zeewier heeft gespetterd, moet je hem na de jacht zo snel mogelijk met vers water afspuiten om de vacht van je Springer schoon te houden. Honden met lange oren moeten wekelijks worden geïnspecteerd om infectieveroorzakend vuil te verwijderen.

De Springer Spaniël met dubbele vacht verhaart veel, en nog meer als de vacht wordt uitgeblazen ter voorbereiding op de winter en de zomer. Zijn ruige haar moet door de eigenaar of een professionele trimmer worden geschoren en vaker worden geborsteld. Zijn vacht is dicht en strak gevormd, en twee keer per week grondig kammen is essentieel om te voorkomen dat er allergenen in de vacht terechtkomen die schimmel- of andere infecties op de huid kunnen veroorzaken.

Vachtverzorging is belangrijk om verschillende redenen, die hieronder worden opgesomd.

  • Borstelen geeft je hond een gezond uiterlijk en bevordert de hygiëne.
  • De juiste verzorging vermindert het risico op matten.
  • Jouw Springer Spaniël ruikt lekker door de verzorging, wat de hygiëne ten goede komt.
  • Borstelen bevordert de groei en de ontwikkeling van een glanzende vacht die je hond aantrekkelijk maakt.
  • Bij de verzorging kun je op vlooien letten en in een vroeg stadium preventieve en behandelingsmaatregelen nemen.
  • Een goede verzorging vermindert de kans op oorontstekingen, omdat je de oren na de verzorging regelmatig kunt controleren en droogvegen.
  • Bij het verzorgen kun je letten op huidproblemen en de dierenarts waarschuwen voordat ze erger worden.
  • Verzorging versterkt de band tussen je en je Springer Spaniël.

Houd de omgeving van je hond schoon en zijn vacht kort om de frequentie van de verzorging te verminderen. Als je Springer Spaniël angstig is, kun je hem kalmeren door vóór de trimbeurt korte wandelingen te maken en ervoor te zorgen dat hij tijdens de trimbeurt rustig blijft. Je kun je Springer Spaniël ook zijn favoriete traktatie geven om op te knabbelen terwijl je hem verzorgt. De verzorging moet voor je Springer Spaniël een plezierig en stressvrij proces zijn.

  • De gedachte aan heerlijke maaltijden zoals een lievelingsgerecht of vlees
  • Mond- en keelproblemen zoals breuken in de mond, keel of slokdarm.
  • De opbouw van tandplak kan ook de mond irriteren en overmatig speekselen veroorzaken.
  • Een vreemd lichaam in de keel verhindert het slikken en veroorzaakt dus kwijlen. Groei in de mond stimuleert ook het kwijlen.
  • Maagproblemen.
  • Overmatige hitte, vooral in de zomer.
  • Het belangrijkste symptoom van ziekten zoals nierziekten, leverproblemen, toevallen, botulisme en hondsdolheid is kwijlen.
  • Bewegingsziekte en angst. Honden die niet graag reizen worden angstig als ze in een auto stappen. Door stress gaan honden hijgen en met open mond ademen, waardoor ze gaan kwijlen.
  • Opwinding en opwinding doen honden kwijlen.
  • Seksuele opwinding, bijvoorbeeld wanneer een Springer reu een loopse teef ziet, veroorzaakt kwijlen. Evenzo kan een loopse teef kwijlen als zij de geur van een reu oppikt.

Wat is het vachttype van de Springer Spaniël?

De Springer Spaniël heeft een dubbele vacht. De buitenste vacht is een platte of golvende, glanzende laag. De ondervacht is een weelderige en zachte laag, en de oren, poten en borst hebben vaak een langere bevedering.

Hoe lang is de vacht van de Springer Spaniël?

De bovenvacht van de Springer Spaniël kan recht of golvend zijn, met franjes of veren op de oren, borst, benen en buik. De vacht is kort en fijn op het hoofd, op de voorpoten en onder het spronggewricht aan de voorkant van de achterpoten. De ondervacht is kort, zacht en dicht. De hoeveelheid haar op de ondervacht wordt beïnvloed door het klimaat en de seizoenen, maar er moet wat haar zichtbaar zijn.

De Springer Spaniël kan voorkomen in kleuren zoals lever en wit, zwart en wit, of driekleurig.

De Springer Spaniël kan voorkomen in kleuren zoals lever en wit, zwart en wit, of driekleurig.

Wat zijn de sociale eigenschappen van het ras Springer Spaniël?

Of het nu gaat om intense speeltijd, aandachtige interacties met je kinderen of avondwandelingen bij zonsondergang, je trouwe ESS zal er altijd zijn. Bij elke bocht. Springer Spaniëls zijn dan wel jachthonden, maar ze zijn beminnelijk, wat waarschijnlijk een effect heeft gehad op hun populariteit.

Springer Spaniëls zijn vriendelijk, sociaal en intelligent en zijn goede familiehonden. Ze schieten goed op met kinderen en andere honden, en hun temperament wordt als zeer stabiel beschouwd. Zoals de meeste Spaniëls zijn Springer Spaniëls zeer aanhankelijk. Ze houden van aandacht. Je zult het moeilijk vinden om een Springer Spaniël van streek te maken of te ergeren. Andere sociale eigenschappen van Springer Spaniëls staan hieronder vermeld.

  • Seniorvriendelijk: Springer Spaniëls gaan graag om met oudere mensen. Ze hebben echter veel beweging nodig en zijn zeer energiek, wat ouderen kan uitputten. Spelen kan voor wat beweging zorgen, maar niet genoeg. Springer Spaniëls verharen ook veel en moeten regelmatig geborsteld worden om hun constante verharing onder controle te houden en hun vacht gezond te houden.
  • Kindvriendelijk: Deze honden zijn vaak een geweldige familiehond. Ze hebben een zeer vriendelijk en zachtaardig karakter, waardoor ze ideaal zijn voor het gezelschap van kinderen. Stel dat je jongere kinderen hebt die nogal onvoorspelbaar zijn. In dit geval kan het beter zijn te wachten tot ze oud genoeg zijn om te begrijpen hoe ze op de juiste manier met een hond moeten omgaan. Zoals bij alle hondenrassen is het raadzaam in dezelfde kamer te zijn en toezicht te houden op je kinderen wanneer zij met de hond zijn. Zo kun je voorkomen dat je kind of de hond zich per ongeluk bezeert.
  • Gezinsvriendelijk: De Springer Spaniël is een vriendelijke, gezellige hond die het het beste doet in een actieve gezinsomgeving met veel beweging buiten. Hij heeft veel energie, dus zorg ervoor dat deze hond voldoende beweging krijgt. Springer Spaniëls kunnen zich uitstekend aanpassen aan verschillende omgevingen, zolang je je hond voldoende sociale interactie biedt en hem voldoende gelegenheid geeft om overtollige energie te verbranden. Springer Spaniëls houden ook van aandacht, dus zorg ervoor dat je je hond overlaadt met veel liefde.
  • Katvriendelijk: Springer Spaniëls schieten goed op met andere dieren, waaronder katten. Natuurlijk heeft elke hond en kat zijn eigen voorkeuren en temperament. Toch kun je ervan uitgaan dat je ESS en andere huisdieren goed met elkaar kunnen opschieten, vooral als ze samen zijn opgegroeid of op jonge leeftijd zijn gesocialiseerd. Een waarschuwing voor degenen die gevleugelde en gevederde dieren in hun familie hebben. Het jachtinstinct van springers kan worden geactiveerd en papegaaien of andere gezelschapsvogels zijn mogelijk niet veilig.
  • Hondvriendelijk: Indien van jongs af aan gesocialiseerd met andere honden en katten, zijn Springer Spaniëls heel compatibel met andere harige familieleden. Hetzelfde geldt voor vreemde honden; Springer Spaniëls zijn goed opgevoed zolang ze veel ervaring hebben met honden die ze niet kennen.

Hoe gaan Springer Spaniëls om met vreemden?

Ze zijn alert en vriendelijk genoeg om elke keer te blaffen als er een vreemdeling aan de deur komt. Maar als er eenmaal een nieuwkomer in huis is, zijn Springer Spaniëls veel te vriendelijk om sterke territoriale trekken te vertonen.

Is de Springer Spaniël speels?

Ja, Springer Spaniëls zijn speels en als er geen menselijke speelkameraadjes zijn, spelen ze graag met andere honden in het gezin. Maar als een Springer Spaniël gelukkig is, houden ze van ravotten en spelen en zullen ze hun gezin vermaken door door het huis te rennen of rondjes te rennen in de tuin, gewoon omdat ze er plezier in hebben. Jumpers schieten meestal goed op met andere huisdieren.

Zijn Springer Spaniëls beschermend?

Nee, Springer Spaniëls zijn over het algemeen niet erg beschermend. Hun vriendelijke karakter doet het tegenovergestelde, en in plaats van potentiële indringers af te schrikken, zal hun geblaf hen eerder verwelkomen dan waarschuwen.

Wat is het aanpassingsvermogen van Springer Spaniëls?

Springer Spaniëls hebben een groot aanpassingsvermogen. Zelfs wanneer zij van een boerderij of ranch naar een flat in de stad verhuizen, passen zij zich snel aan als de verhuizing hen niet van hun menselijke familie scheidt. Mensen die voor hun werk vaak moeten verhuizen, kunnen er zeker van zijn dat hun viervoeters geen emotioneel trauma oplopen. Zolang Springer Spaniëls hun geliefde menselijke familie bij zich hebben en hun nieuwe onderkomen een goede speelplaats in de achtertuin biedt, zullen ze gelukkig zijn.

Welke karaktertrekken zijn kenmerkend voor de Springer Spaniël?

Of de Engelse Springer nu een jachthond is, deelneemt aan veldwedstrijden of een showhond is, hij is altijd een gezinshond. De Engelse Springer is een liefdevolle metgezel die het gelukkigst is wanneer hij bij zijn mensen is. Hij blaft om hen te waarschuwen wanneer iemand het huis nadert, maar meer in anticipatie op het maken van een nieuwe vriend dan als waarschuwing.

Zoals het een sportieve hond betaamt, is de ESS nieuwsgierig, uitgaand en actief, maar "hyper" is geen woord dat hem nauwkeurig zou beschrijven. Met voldoende dagelijkse beweging en interactie met hun familie kan de Engelse Springer zich aanpassen aan elk type huis, van een stadsappartement tot een uitgestrekte ranch.

Als jachthond heeft de Engelse Springer een groot uithoudingsvermogen en uitstekende speur- en apporteervaardigheden. Engelse Springers van veldlijnen zijn atleten ontworpen voor snelheid en stijl. Engelse Springers kunnen ook jagen vanuit showlijnen, maar ze zijn langzamer en methodischer dan die uit veldlijnen.

Zijn Springer Spaniëls intelligente honden?

Ja, Springer Spaniëls zijn zeer intelligent. De ESS kan veel trucs en commando's leren. De grens is je creativiteit. Ze begrijpen en onthouden nieuwe commando's in 5 tot 15 herhalingen. Dit ras gehoorzaamt 85% van de tijd of beter op het eerste commando.

Kunnen Springer Spaniëls agressief zijn?

Springer Spaniëls zijn meestal niet agressief, ze zijn onvermoeibaar actief en aanhankelijk. Sommige Springer Spaniëls zijn ook gevoelig voor agressie tegenover andere honden, maar alleen als ze niet vroeg gesocialiseerd zijn. Wees consequent en streng met je Springer Spaniël en gebruik positieve versterking.

Kunnen Springer Spaniëls gevaarlijk zijn?

De Springer Spaniël is geen gevaarlijke hond en wordt vaak als overvriendelijk beschouwd omdat hij iedereen vertrouwt.

Vallen Springer Spaniëls wel eens aan?

Nee, Springer Spaniëls zijn niet agressief. Maar het hangt af van hoe de hond is opgevoed. Veel niet-agressieve rassen worden overdreven agressief als ze in een omgeving leven waarin ze zich moeten verdedigen tegen aanvallers of als ze moeten aanvallen om in leven te blijven. Daarom is het nooit raadzaam om vreemde honden te benaderen alvorens met de eigenaar te praten. Beoordeel een gevaarlijke situatie niet verkeerd als je denkt dat het vooral gaat om tanden laten zien en blaffen, want dat is niet noodzakelijkerwijs het geval.

Kunnen Springer Spaniëls mensen doden?

Nee, Springer Spaniëls zijn niet in staat een mens te doden.

Kunnen Springer Spaniëls alleen gelaten worden?

Springer Spaniëls zijn vrij zelfstandig, dus ze kunnen zich urenlang bezighouden met speelgoed. Maar twee tot drie uur zou de limiet moeten zijn. Hondenbezitters die vaak urenlang van hun Springer Spaniël gescheiden zijn, kunnen een hondendagverblijf of een hondenoppas overwegen.

Kan ik mijn Springer Spaniël thuis laten?

Springer Spaniëls vormen sterke banden met hun menselijke families. Ze zijn afhankelijk van de relaties met hun gezinsleden en als ze alleen gelaten worden, kan dit leiden tot verlatingsangst. Als het echter mogelijk is dat ten minste één persoon thuis is, zal je Springer rustig wachten tot de andere gezinsleden terugkeren.

Kunnen Springer Spaniëls 8 uur alleen gelaten worden?

Acht uur is een lange tijd voor een hond om alleen te zijn, en zelfs de meest onafhankelijke hond zou het niet prettig vinden om elke dag zo geïsoleerd te zijn. Hen voor langere tijd alleen laten kan daarom traumatiserend werken. Een Springer Spaniël te lang alleen laten kan leiden tot destructief gedrag zoals blaffen, graven en meer. Je kun je Springer Spaniël van pup af aan leren om alleen gelukkig te zijn, maar zelfs met deze training zal hij het gelukkigst zijn als hij bij je is.

Hoe train je een Springer Spaniël?

Springer Spaniëls zijn intelligent en daarom gemakkelijk te trainen. De eigenaar moet echter tijd en moeite besteden aan het vaststellen van de roedelstatus, zodat de Springer Spaniël zijn plaats in het huishouden kent. Elke hondeneigenaar moet vastberaden genoeg zijn om de leiding te nemen en de ESS te leren zich te gedragen. Alleen door goede training en socialisatie kan de Springer Spaniël zijn volledige potentieel bereiken. Om de Springer Spaniël te trainen voor de jacht kan de hulp van een professionele trainer nodig zijn.

Springer Spaniëls zijn meestal zeer bereidwillig, wat hun training veel gemakkelijker maakt. Dit ras kan een beetje gevoelig zijn, dus gebruik positieve hondentrainingsmethoden zoals lof en beloningen om de beste resultaten te krijgen. Houd je aan deze methoden en je zult geen problemen hebben met het trainen van je Springer Spaniël.

Kunnen Springer Spaniëls worden gebruikt voor de jacht?

Klein, ruige vacht, dof oog, maar een neus die grote bewondering verdient - beschrijvingen van zo'n jachthond verschenen eeuwen voor onze jaartelling in de literatuur. Millennia voor de uitvinding van de vuursteen hadden Engelse vertellers het over een hond die Spaniël heette. Een goed werkende hond die vogels kan opsporen en opjagen in dichte dekking was nog belangrijker. Toen vogeljagers een meestal korte afstand nodig hadden die meer primitieve methoden als valkerij en netten mogelijk maakte.

De Engelse Springer Spaniël wordt vaak beschouwd als een geweldig jachthondenras voor beginnende vogelhondenbezitters. Springers worden ook beschouwd als de eerste keuze voor de fazantenjacht. Ze blijven binnen schietbereik met een ongelooflijke neus en werken onvermoeibaar in het veld zonder te aarzelen om in dichte dekking te duiken.

Hoe vaak blaft een Springer Spaniël?

Springer Spaniëls zijn vocale honden en blaffen als ze vreemde mensen of huisdieren zien. Hun geblaf is echter matig en hangt af van de omgeving waarin ze leven. Voor veel honden zijn de triggers voor blaffen eenzaamheid, bedreiging, opwinding, territoriaal gedrag, behoefte aan aandacht en zelfs frustratie. Afhankelijk van de situatie en de emoties van Springer, zijn er verschillende soorten blaffen.

Hieronder staat een lijst van schorssoorten die eigenaren kunnen herkennen.

  • Springer Spaniëls haten het om alleen gelaten te worden en één manier om met eenzaamheid om te gaan is te blaffen.
  • Gebrek aan beweging en angst kunnen ook leiden tot blaffen.
  • Alarmblaffen is wanneer je Springer blaft om je te waarschuwen voor naderend gevaar. Alarmgeblaf kan je waarschuwen voor gevaar; Springer Spaniëls kunnen echter blaffen voordat ze beseffen dat er echt gevaar dreigt.
  • Een andere vorm van blaffen is eisenblaffen, waarbij de springer denkt dat hij recht heeft op iets of op je aandacht en blaft om zijn recht op te eisen. Dit soort blaffen kan worden verminderd door een goede training en het negeren van het geblaf.
  • Springer Spaniëls gebruiken opwindingsgeblaf om hun frustratie te tonen.
  • Vervelend blaffen geeft aan dat je Springer Spaniël moe is of zich verveelt omdat hij alleen wordt gelaten of te weinig beweging krijgt.
  • Veelvuldig blaffen kan hinderlijk zijn voor zowel de eigenaar als de buren. Sommige soorten geblaf zijn monotoon en continu.

Je kunt de blafgewoonte van je Springer doorbreken door positieve en negatieve motivatoren te gebruiken.

  • Als ze beginnen te blaffen, beveel ze dan om stil te zijn en als ze gehoorzamen, beloon ze dan met hun favoriete traktatie of speeltje. Als ze je commando niet gehoorzamen, kun je hun voordelen afpakken, zoals hun beste speeltje.
  • Houd je hond bezig met zijn favoriete activiteit of oefening. Vermoeide Springers mogen slapen terwijl je weg bent.
  • Zoek aantrekkelijk speelgoed om je Springer Spaniël bezig te houden terwijl je weg bent.
  • Constant blaffen kan een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk maken.

Wat zijn de geestelijke stimuleringsbehoeften van een Springer Spaniël?

Mentale stimulatie van een Springer Spaniël is belangrijk omdat dit de kans op destructief gedrag door verveling vermindert. Springer Spaniëls zijn intelligent en leren snel, en ze hebben regelmatig mentale stimulatie nodig. De speelse en intelligente aard van Springer Spaniëls vereist ook veelvuldige mentale activiteit. Er zijn verschillende manieren om je Springer mentaal te stimuleren en enkele daarvan worden hieronder opgesomd.

  • Speel met interactieve spelletjes of speelgoed, waaronder hondenpuzzels en bordspellen voor honden.
  • Stimuleer snuffelen tijdens regelmatige avondwandelingen.
  • Bied gezonde kauwproducten aan, zoals gedroogde zoete aardappelreepjes. Langdurig kauwen kalmeert de hersenen en verlaagt zo het stressniveau.
  • Verstoppertje.
  • Drop and Fetch spelen
  • Regelmatige wandelingen

Met deze mentale stimuleringstechnieken moet vroeg worden begonnen. Springer Spaniëls van acht jaar en ouder hebben vaak problemen met hun denkvermogen. De belangrijkste tekenen van geestelijke verwarring worden hieronder opgesomd.

  • Overmatige angst.
  • Frequente ongelukken.
  • Onvermogen om eerder geleerde commando's op te roepen.
  • Veranderingen in slaap- en waakgedrag.
  • Weinig interesse in lichamelijke activiteiten.
  • Gebrek aan sociale vaardigheid.

Wat zijn de rasstandaarden van de Springer Spaniël?

De rasstandaard voor de Springer Spaniël schrijft voor dat deze hond een middelgroot en stevig lichaam heeft, met een hoogte variërend van 46 tot 56 centimeter en een gewicht tussen 18 en 25 kilogram. De vacht is gemiddeld van lengte, met een waterbestendige buitenlaag en dichte ondervacht. Acceptabele kleuren omvatten lever en wit, zwart en wit, en driekleurig. Ze hebben hangende oren en een beweeglijke staart die niet te hoog wordt gedragen. De Springer Spaniël heeft een vriendelijke, intelligente en actieve uitstraling die past bij hun rol als jachthond en gezinsgezel.

Wat is de algemene informatie over Springer Spaniëls?

De naam beschrijft zowel het land van herkomst als het gebruik waarvoor de Spaniël is gefokt. Springer is de naam van de tactiek (vluchten of springen) die hij gebruikt om vogels de lucht in te jagen. De naam Spaniël is waarschijnlijk afgeleid van zijn oorspronkelijke land van herkomst, Spanje. Het werd later ingevoerd in Engeland vanaf de late 12e eeuw.

Over het algemeen zijn er twee types: het bench type en het field type van Springer Spaniëls. Het bench type is een showhond met een dichtere vacht en meer bevedering op de benen. Het veldtype is een jachthond met een kortere vacht en minder bevedering. Dit ras heeft de derde meeste Best in Show awards gewonnen op de Westminster Kennel Club Dog Show.

Volgens de American Kennel Club is het ook een van de populairste rassen in de Verenigde Staten. Springer Spaniëls en Springer Spaniëls waren vroeger hetzelfde ras, en een nest pups werd gescheiden naar grootte. De kleinere honden werden Cocker Spaniëls genoemd, die een vogel achtervolgden die houtsnip werd genoemd. De grotere honden werden Springer Spaniëls genoemd. Pas rond de eeuwwisseling werden Springers en Springers aparte rassen genoemd.

Waar kun je een Springer Spaniël kopen of adopteren?

Als je een Springer Spaniël wilt, wees dan niet gehaast. De enige "volbloeden" die op aanvraag beschikbaar zijn, zijn niet de echte en zijn waarschijnlijk gefokt op puppyboerderijen. De meer realistische weg is om op de wachtlijst van een fokker te komen en terwijl je wacht zoveel mogelijk te weten te komen over deze geweldige jachthond.

Het vinden van een gerenommeerde fokker of reddingscentrum is cruciaal. Een goede fokker vindt voor je de juiste pup en zal ongetwijfeld alle nodige gezondheidscontroles hebben uitgevoerd om gezondheidsproblemen zoveel mogelijk uit te sluiten. Ze zijn meer geïnteresseerd in het plaatsen van puppies in geschikte huizen dan in het verdienen van veel geld.

Wees wantrouwig tegenover fokkers die je alleen goede dingen vertellen over het ras of die adverteren dat de honden "goed zijn met kinderen". Springer Spaniël pups zijn schattig, en dat is een van de redenen waarom ze zo populair zijn. Mooie pups verkopen goed, en dat maakt de Springer een favoriet van puppyfabrieken en inhalige, onverantwoordelijke fokkers. Doe je huiswerk voordat je een Springer Spaniël koopt en je zult beloond worden met een van de beste familiehonden die er zijn.

De beste manier om ervoor te zorgen dat je een gezonde Springer Spaniël pup krijgt van een fokker of reddingsorganisatie is om contact op te nemen met de geregistreerde organisaties voor dat ras, indien beschikbaar. Hoewel het ras relatief zeldzaam is, wordt de Springer Spaniël erkend door de AKC, UKC en FIC, hieronder vermeld, evenals door andere geregistreerde rasverenigingen die potentiële Springer-eigenaren in contact kunnen brengen met gerenommeerde fokkers.

  • Fédération Cynologique Internationale (Internationale Kynologische Federatie)
  • Verenigde Kennel Club (Internationaal)
  • De Kennel Club (Verenigd Koninkrijk)
  • Amerikaanse Kennel Club Markt
  • Oostelijke Engelse Springer Spaniël Club (EESSC)
  • AKC erkende Engelse Springer Spaniël Specialty Clubs (ESSFTA)
  • Engelse Springer Spaniël Club
  • Canadese Hondenfokkers Club
  • Continentale Kennel Club
  • Verenigd Register voor alle rassen
  • Internationale Kynologische Federatie
  • Engelse Springer Spaniël Clubs - Canada's Hondengids

Wanneer je een Springer Spaniël fokker vind, zorg er dan voor dat je het bedrijf bezoekt en sta erop beide ouders van de pups te ontmoeten, zodat je een gevoel krijgt voor hun temperament. Springer Spaniël pups zijn vaak levendig en speels - ze moeten allemaal een vrolijke uitdrukking en vriendelijke ogen hebben.

Het kan enige tijd duren om een gerenommeerde fokker te vinden en je zult misschien moeten reizen. Vermijd achtertuinfokkers door verkoopsites en advertentiesites te vermijden. Wanneer je een fokker kiest, zorg er dan voor dat hij een staat van dienst heeft op het gebied van succesvolle, gezonde nesten en dat hij alle nodige documentatie verschaft.

Zelfs als je een Springer Spaniël puppy of geredde volwassen hond vindt voor adoptie of aankoop in het buitenland, staan niet alle landen de invoer van geadopteerde honden toe. Voor degenen wier land de invoer van Springer Spaniëls toestaat, kan de logistiek een uitdaging zijn.

De procedures omvatten een verklaring van een dierenarts dat de Springer Spaniël volledig gevaccineerd is en indiening van alle andere vereiste veterinaire documenten vóór de reis. Bovendien moet je land de dierenarts goedkeuren voor invoer en is het je verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat je gebruik maakt van de diensten van een gecertificeerde dierenarts.

Welke reddingsclubs zijn er voor Springer Spaniëls?

Er zijn miljoenen dakloze honden in het hele land, veel daarvan zijn raszuivere honden die een thuis nodig hebben. Het adopteren van een Springer Spaniël kan levensveranderend zijn, niet alleen voor de hond, maar ook voor de ouders die hem adopteren.

Als je adoptie verkiest boven het kopen van een pup bij een fokker, moet je in de eerste plaats naar de Springer Spaniël Rescue Inc. website gaan. Een Springer Spaniël Rescue groep is een uitstekend idee als je een oudere hond of zelfs een Springer Spaniël mix wilt adopteren.

Als je op zoek bent naar een raszuivere (of bijna raszuivere) Springer Spaniël, kun je beter een speciale Springer Spaniël rescue proberen, want daar vind je ongetwijfeld het grootste aanbod.

Je kunt ook contact opnemen met je plaatselijke reddingsorganisatie of asiel en vragen of zij Springer Spaniëls of verwante gemengde rassen beschikbaar hebben voor adoptie. Zo niet, dan kun je zich op een lijst laten zetten zodat je als eerste wordt gebeld als er een hond wordt opgevangen.

Hieronder vind je een lijst van geregistreerde reddingscentra en kennelclubs

  • English Springer Spaniël Club Of Canada [Nationaal].
  • Engelse Springer Spaniël | CKC
  • Germany Springer Spaniël Rescue - ADOPTIONS
  • English Springer Rescue America
  • English Springer Spaniël Rescue - Noordwest Engeland
  • Spaniëls in pleeggezinnen / Spaniël Assist Rescue & Re-homing
  • Spaniël Aid UK
  • UK Springer Spaniël Rescue - ADOPTIONS
  • Jachtgebruikshond | Belgian English Springer Club
  • Spaniël Club de España: Actualiteit Spaniëls

NB: Veel van deze Kennelclubs helpen potentiële Springer Spaniël ouders om gerenommeerde fokkers en reddingscentra te vinden.

Wat is de geschiedenis van de Springer Spaniël?

De Engelse Springer Spaniël is een van de vele jachthondenrassen die geschikt zijn voor foerageren en apporteren. Ze stammen af van de Shropshire Spaniëls en Norfolk Spaniëls. De Engelse Springer Spaniël lijkt sterk op de Welsh Springer Spaniël. Geloof het of niet, ze zijn ook nauw verwant aan de Engelse Cocker Spaniël.

De cocker en de springer stammen in de vorige eeuw af van dezelfde ouders. De grotere honden joegen het wild op en lieten het uit het struikgewas springen, terwijl de kleinere honden - de "Cockers" - op houtsnip joegen. Uiteindelijk erkende de UKC in Engeland de "Springers" als hun eigen ras door selectief fokken.

Sydenham Edwards stelde in 1801 voor om de Spaniëls te verdelen in Spring of Hawking Spaniëls en Cocker Spaniëls. Vanaf dit punt onderging de ontwikkeling van de spaniëlrassen in de 19e eeuw veel veranderingen.

Ze werden meestal genoemd naar het graafschap waar ze vandaan kwamen of naar de persoon die ze ontwikkelde. In 1902 werd de Engelse Springer Spaniël officieel erkend als een apart ras door de UKC, en het duurde tot 1910 voordat de AKC ze erkende.

Wat zijn de gemiddelde onderhoudskosten voor Springer Spaniëls?

Springer Spaniëls zijn vrij zeldzaam, zelfs in hun thuisland. Springer Spaniël prijzen variëren van €1.200 tot €2.000, en de kosten van een pup van een geregistreerde fokker kunnen oplopen tot €3.000, afhankelijk van de fokker die je kiest, de locatie, het geslacht van de pup en, natuurlijk, de vraag naar het ras op dat moment.

De bloedlijn van de pup en zijn ouders kunnen ook van invloed zijn op de prijs. Het zal moeilijk zijn om dit ras in een asiel te vinden, maar als je dat doet, kan de prijs tussen 200 en 350 euro liggen, afhankelijk van de kosten van verzorging terwijl je de Springer Spaniël houdt.

Het is altijd het beste om de jaarlijkse uitgaven voor het onderhoud en het welzijn van je Springer Spaniël te overwegen voordat je tot aanschaf overgaat. Het eerste jaar is het duurst, omdat puppies extra diergeneeskundige zorg nodig hebben en andere eenmalige aankopen zoals microchippen, castratie, enz. Voor het eerste jaar van je hond moet je rekenen op ongeveer €4.500. Daarna daalt de prijs tot ongeveer 1300 euro per jaar.

De typische jaarlijkse kosten voor een middelgrote hond zoals een Springer Spaniël zijn niet noodzakelijkerwijs veel lager dan die van een grotere hond. In feite kunnen de medische kosten gedurende het hele leven van de Springer Spaniël hoger zijn dan gemiddeld, omdat sommige kleinere rassen vatbaarder zijn voor meer gezondheidsproblemen dan sommige grotere honden.

Afgezien van de kleinere hoeveelheden voer, zijn vaccinaties, microchips en andere uitgaven hetzelfde, ongeacht de grootte van de hond. Alleen voedsel en medische zorg, exclusief speelgoed, voer- en waterbakken, kooien, hondendekens, bedden, enz. kan gemiddeld 650 euro kosten. De meest voorkomende jaarlijkse uitgaven voor honden vergelijkbaar met Springer Spaniëls staan hieronder vermeld.

  • Voedsel
  • Veterinaire zorg
  • Vaccinaties
  • Preventieve geneeskunde
  • Speelgoed
  • Verzekering voor huisdieren
  • Accessoires voor huisdieren

Andere mogelijke uitgaven zijn opleiding, socialisatie, dagopvang, hondenoppas, hondenuitlaatservice, enz. Professionele vachtverzorging heeft alleen invloed op de onderhoudskosten voor langharige Springer Spaniëls, en de wekelijkse vachtverzorging voor beide soorten Springer Spaniëls is minimaal.

Hoe geef je een Springer Spaniël een naam?

Er zijn verschillende factoren die meespelen bij het kiezen van een naam voor je Springer Spaniël, waaronder het belang van geluid. De naam van de Springer Spaniël zal iets betekenen voor de mensen in het leven van de hond, maar alleen de klank is belangrijk voor je hondgenoot. Springer Spaniëls reageren het best op tweeletterige namen die niet zo kort zijn dat ze verward kunnen worden met eenlettergrepige commando's als "zit", "blijf", "kom" en "af". De namen mogen echter niet zo lang zijn dat zij verwarrend zijn.

Het is altijd een goed idee om niet overhaast een naam te kiezen. Breng ongeveer een week door met je nieuwe ESS-pup en laat je inspireren door zijn karaktereigenschappen. Roep naamideeën met verschillende tonen en klanken voor de twee lettergrepen en observeer de reactie van je puppy op het geluid. Vergeet niet dat je een geluid moet componeren dat je Springer op afstand zal herkennen, naast vele andere geluiden.

Kies een naam die anders klinkt dan roepen of schreeuwen in de normale omgang met je Springer Spaniël. Hieronder staat een lijst met voorgestelde namen voor je Springer Spaniël.

Wat zijn de verschillende soorten Springer Spaniëls?

Engelse Springer Spaniëls worden verdeeld in twee groepen.

Fieldjumpers zijn jachthonden die kunnen worden getraind om groot wild op te sporen. Het zijn ook prachtige huisdieren en gezelschapshonden. Daarnaast zijn Field Springers ook geschikt voor zoek- en reddingsacties.

De andere hoofdvariëteit van de Springer Spaniël is de Show of "Bench" variëteit. De show Springer heeft over het algemeen een lange vacht, een iets meer ontspannen gedrag en een algemeen iets groter hoofd en lichaam. Benchspringers voor de show moeten voldoen aan een reeks schriftelijke criteria, ook wel de rasstandaard genoemd. In het verleden werden ze onder hetzelfde hondenras gerekend als veldhonden.

Welke hondenrassen lijken op de Springer Spaniël?

Springer Spaniëls zijn niet makkelijk te vinden. Rashonden zijn duur en hebben lange wachtlijsten. Een Springer vinden in een reddingscentrum kan net zo uitdagend zijn. Hieronder vind je echter een lijst van soortgelijke rassen die goed bij je gezin zouden kunnen passen.

  • Amerikaanse Cocker Spaniël: De Amerikaanse Cocker Spaniël (en dus ook de nauw verwante Engelse Springer Spaniël) lijkt qua uiterlijk op de Springer en is een atletische hond met een alert en ijverig karakter. De moderne versie van deze Spaniël is meer gefokt voor het showen dan voor de jacht en is daarom een goed gezinshuisdier.
  • Field Spaniël: Met zijn grote flaporen en donkere vacht in vergelijking met de typische Spaniël, werd dit ras meer ontworpen als showhond dan als jachthond. Zijn intelligente, trouwe en vriendelijke persoonlijkheid maakt hem tot een goede gezelschapshond voor het hele gezin.
  • Cavalier King Charles Spaniël: Dit ras combineert de zachtheid van een speelgoedhond met de sportiviteit en alertheid van een jachthond. Zijn aanhankelijke aard maakt hem een goede metgezel voor het hele gezin.

Over de Auteur

sanne-dekker
Sanne Dekker
Hondentrainer

Sanne is geboren en getogen in Breda, en heeft altijd al een grote liefde gehad voor honden. Haar ouders, die inmiddels met pensioen zijn, hebben beiden als dierenarts gewerkt toen ze opgroeide, wat haar interesse in dierverzorging al vroeg heeft aangewakkerd.

Ook Interessant