47 Verrassende Weetjes over de Engelse Springer Spaniel Hond

sanne-dekker
Geschreven door Sanne Dekker
Laatste update: 1 juni 2023

De Engelse Springer Spaniel is een oud ras dat al eeuwenlang een van de populairste en veelzijdigste honden ter wereld is. Hij voelt zich thuis bij het gezin en in het veld op jacht naar wild. Daarom zien we op veel oude schilderijen Springers die samen met een jonge prinses poseren of wild vinden voor de jager.

De Engelse Springer is een vriendelijke, levendige en uitgaande hond van gemiddelde grootte die regelmatige beweging en dagelijkse verzorging nodig heeft. Hij kan goed samenleven met zowel kinderen als volwassenen, maar alleen als hij goed is opgeleid en gesocialiseerd.

De Engelse Springer Spaniel is gewoonlijk zeer aanhankelijk, leert snel en gehoorzaamt gewillig. De intelligentie en behendigheid van de Springer, gekoppeld aan zijn schoonheid, trouw en betrouwbaarheid, maken dit ras tot een van de meest gewilde rassen.

Volwassen Springer Spaniels zijn 18 tot 21 centimeter groot en wegen tussen de 18 en 25 kg. De verwachte levensverwachting van Springer Spaniels is 12 tot 14 jaar, en teefjes krijgen zes tot acht pups per worp. Springer Spaniels zijn bekend onder verschillende namen, waaronder Springer en ESS.

Wat zijn de raskenmerken en eigenschappen van Springer Spaniels?

Springers staan bekend om hun liefdevolle gedrag. De Springer Spaniel heeft kenmerken die alle Spaniels gemeen hebben. Ze zijn aanhankelijk, blij en toegewijd aan hun mensen, maar ook grappig en nieuwsgierig. Hij maakt je aan het lachen en kan een goede keuze zijn voor gezinnen met kinderen. Andere kenmerken en eigenschappen van het ras Springer Spaniel staan in onderstaande tabel.

Hoe gaat de Springer Spaniel om met het gezin?

Engelse Springer Spaniels zijn slim en willen graag hun baasjes plezieren, en ze zijn ook nog eens enthousiast. Het zijn vrolijke honden met een goed gevoel voor humor. Ze schieten meestal goed op met kinderen als ze van pup af aan met hen zijn opgegroeid en zijn liefdevol naar hun gezin. Ze gaan meestal goed om met andere huisdieren in het huis, zelfs met kleintjes, maar kunnen vogels als prooi zien omdat ze zijn gefokt om te jagen.

Zijn Springer Spaniels gebonden aan één persoon?

Nee, Springer Spaniels verkiezen meestal niet slechts één persoon. Hoewel ze een sterke band hebben met al hun menselijke familieleden, kunnen sommigen een sterkere band ontwikkelen met één familielid. Als dit het geval is, is het meestal de persoon die de meeste tijd met hen doorbrengt, zoals hun jachtmeester of de persoon die hen gewoonlijk te eten geeft.

Hoe gaat de Springer Spaniel om met andere honden?

Springer Spaniels staan open voor vriendschappen met andere honden. Ze zijn echter wat verlegen als het gaat om de eigenaren van andere honden. Socialisatie en regelmatige uitstapjes naar een hondenpark, waar je ESS veel honden en hun baasjes ontmoet, kunnen deze schuwheid helpen verminderen. Wandelingen in het park, bezoeken aan andere mensen thuis en interacties met andere honden kunnen de natuurlijke verlegenheid rond vreemden helpen verminderen. Socialisatie van jongs af aan kan Springer Spaniels helpen zich meer op hun gemak te voelen bij vreemde honden.

Hoe zijn Springer Spaniels met oudere mensen?

Ja, de meeste senioren zullen vinden dat een Springer Spaniel perfect past in de levensstijl van hun gouden jaren, hoewel zich een paar potentiële problemen kunnen voordoen. Senioren kunnen een beroep doen op een hondenuitlater of zelfs een jogger, want Springer heeft minstens een uur beweging per dag nodig. Het zou verstandig zijn de hondenuitlater te adviseren om wandelpaden in de buurt van watermassa's te vermijden. Springers vinden water onweerstaanbaar en kunnen er zonder waarschuwing meteen in springen. Als de persoon die de hond aan de lijn houdt niet snel genoeg is om de lijn te laten vallen, zal hij zonder alternatief zwemmen.

Hoe zijn Springer Spaniels met kinderen?

Hoewel Springer Spaniels bekend staan om hun aanhankelijke aard, voelen ze zich niet helemaal op hun gemak in het gezelschap van jonge kinderen. Hun gevoeligheid en neiging tot verlegenheid maken hen nerveus wanneer zij worden blootgesteld aan kinderen die te jong zijn om te weten hoe zij met honden moeten omgaan en hen moeten respecteren. Als kinderen ze aan hun staart of oren trekken of ze ongevraagd knuffelen, kunnen ze hun gevoelens alleen maar tonen door te grommen of te snauwen.

Een vroege socialisatie van de ESS en het kind kan echter onaangename incidenten voorkomen waarbij de Springer Spaniel de behoefte voelt om zichzelf te beschermen. Daarom mogen zeer jonge kinderen niet zonder toezicht van een volwassene in het gezelschap van een hond worden gelaten.

Hoe gedragen Springer Spaniels zich met buren of gasten?

Springer Spaniels zijn vriendelijke honden die van zowat iedereen houden. Ze kunnen een beetje terughoudend zijn als ze vreemden ontmoeten. Als de buren of andere gasten echter frequente bezoekers zijn, zal de Springer hen waarschijnlijk accepteren als leden van hun roedel.

Wat zijn de fysieke kenmerken van de Springer Spaniel?

De Engelse Springer Spaniel heeft het klassieke "spaniel"-uiterlijk met grote en expressieve ogen en lange hangende oren die aan de randen bevederd zijn. De vlooien kunnen lang zijn en bij sommige honden kwijlen veroorzaken. De ESS is de grootste van de spaniëlrassen, met langere poten die hem in staat stellen snel over oneffen terrein te rennen.

De Engelse Springer Spaniel heeft een middellange vacht die plat of golvend kan zijn. Het extra haar is te vinden op de oorranden, op de bevedering van de rug van alle vier de poten en op de borst. De meest voorkomende kleuren zijn lever en wit of zwart en wit, maar driekleur en ticked zijn ook varianten.

Andere fysieke kenmerken van de Springer Spaniel zijn samengevat in de volgende tabel.

** Staart couperen is illegaal in de meeste Europese landen.

Hoe voer je een Springer Spaniel?

De grootte van je volwassen hond bepaalt zijn voedingsbehoeften in alle levensfasen. Laat je daarom bij de voeding van je Springer Spaniel leiden door de specifieke voedings- en spijsverteringsbehoeften van een middelgroot ras in verschillende levensfasen. Springer Spaniels vallen in de klasse van de middelgrote rassen, en de meeste fabrikanten van hondenvoer hebben rasspecifieke formules voor kleine, middelgrote, grote, reuzen- en zelfs speelgoedrassen.

Het is altijd een goed idee om de voedingsbehoeften van je hond te bespreken met je dierenarts, zodat je voorbereid bent op ouderdomsproblemen als je ESS groeit. Een dierenarts kan je adviseren over diëten, portiegroottes, maaltijdfrequentie en eventuele voedingsproblemen om je harige vriend te helpen een lang leven in optimale gezondheid te leiden. Schoon, vers water dient altijd beschikbaar te zijn en enkele van de belangrijkste voedingsstoffen staan hieronder vermeld:

 • Eiwit
 • Vetzuren
 • Koolhydraten
 • Mineralen
 • Vitaminen

Vermijd het voeren van je Springer Spaniel vanaf de tafel, want dat leidt alleen maar tot gewichtstoename. Volg in plaats daarvan het onderstaande advies voor een optimale gezondheid van je harige vriend.

De Engelse Springer Spaniel is een actief, atletisch rastype dat een dieet nodig heeft met dierlijke eiwitten en koolhydraten voor energie, vitaminen en mineralen voor een gezonde spijsvertering en immuunsysteem, en omega-vetzuren voor een gezonde vacht en huid. Een hond van dit formaat, activiteitsniveau en gedrag gedijt het best op hoogwaardig droogvoer, omdat dit soort voer evenwichtige verhoudingen van de bovengenoemde ingrediënten bevat.

De portie van je Springer Spaniel hangt af van zijn levensfase, gezondheid, stofwisseling, activiteitsniveau en natuurlijk het merk en de samenstelling van het voedsel dat hij eet. Als je bijvoorbeeld met je Springer Spaniel, die ongeveer 25 kgweegt, jaagt en matig aan veldwerk doet, moet je je ESS ongeveer 2000 calorieën per dag voeren. Een goede vuistregel is om 60 tot 80 calorieën per kg lichaamsgewicht van je hond te gebruiken om de dagelijkse caloriebehoefte van je hond te bepalen.

Geef je Springer Spaniel een voeding die ontworpen is voor actieve en middelgrote tot grote werkhondenrassen, met recepten voor puppy's, volwassenen en senioren, of zoek een merk dat ontworpen is voor alle levensfasen. Springer Spaniels meerdere maaltijden geven in plaats van één maaltijd per dag kan levensbedreigende opgeblazenheid helpen voorkomen. Er moet echter altijd vers drinkwater beschikbaar zijn voor je harige vriend. Raadpleeg bij twijfel je dierenarts.

Hoeveel moet een Springer Spaniel puppy eten?

Opgroeiende pups verbruiken meer calorieën dan volwassen honden, en dit geldt ook voor jonge volwassen honden. Je moet de voedselinname van je hond altijd aanpassen aan zijn activiteitsniveau en andere factoren.

Het is belangrijk de pup niet alles tegelijk te geven, maar het over de dag te spreiden. Wanneer Springer-pups drie maanden oud zijn, kunnen eigenaren hen drie maaltijden per dag geven totdat ze zes maanden oud zijn en de voedselinname verminderen tot twee maaltijden per dag. Er mag alleen hoogwaardig puppyvoer van merkfabrikanten worden gebruikt. Hieronder volgt een gids voor het voeden van puppies.

 • Springer Spaniel pups hebben een langzame, aanhoudende groei nodig om orthopedische problemen zoals heupdysplasie te voorkomen. Voed ze op met een dieet dat geschikt is voor puppy's van middelgrote rassen. Het dieet dat je kiest mag niet te veel eiwitten, vet en calorieën bevatten.
 • Springer Spaniels moeten volgens een schema worden gevoerd, met twee of drie keer per dag gespreide maaltijden. Het is beter de pup te laten wennen aan eten op bepaalde tijdstippen dan het eten de hele dag buiten te laten staan.
 • Springer Spaniels met aandoeningen zoals hypoglykemie of hypoglykemie vormen een uitzondering, omdat zij de hele dag door stukjes voedsel moeten knabbelen.
 • Geef je puppy nooit eten van tafel. Dit moedigt het bedelen alleen maar aan. Iedereen in het gezin moet zich aan deze regel houden.

Welke gezondheidstests moet een Springer Spaniel ondergaan?

Fokkers van Springer Spaniels moeten de volgende gezondheidstests laten uitvoeren:

DNA-tests voor de 7 hoofdcategorieën

Andere onderzoeken en röntgenfoto's: Heup en elleboog onderzoek, patella check, algemene gezondheidscontrole inclusief hart, vaccinaties, vlooien en wormen.

Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Springer Spaniels?

Een van de gezondheidsproblemen is het English Springer Spaniel Rage Syndrome of Sudden Onset Aggression - Deze zeer zeldzame aandoening kan bij elk hondenras voorkomen, maar is het meest gedocumenteerd bij Engelse Springer Spaniels en Cocker Spaniels. Het wordt gedefinieerd als een plotselinge daad van extreme agressie tegen een persoon in de buurt. Een paar minuten na het incident doet de hond alsof er niets is gebeurd en lijkt hij het zich niet te herinneren. Er is niet veel onderzoek gedaan naar deze aandoening. Men denkt echter dat het een epilepsie-achtige stoornis is of een genetische aandoening die wordt veroorzaakt door een laag serotoninegehalte in de hersenen.

 • Immuungemedieerde hemolytische anemie (IMHA) is een ernstige en levensbedreigende aandoening bij honden. In wezen betekent dit dat het immuunsysteem van je huisdier, dat normaal gesproken indringers en infecties bestrijdt, nu de eigen rode bloedcellen van je huisdier bestrijdt.
 • Heupdysplasie is een misvorming die ontstaat als Engelse Springer Spaniel pups opgroeien. Het wordt veroorzaakt door losse gewrichten die verhinderen dat het kogelgedeelte van een bot soepel in de kom van het andere gewrichtsbeen glijdt. In plaats daarvan knarst en schuurt het in het gewricht, wat pijnlijke slijtage veroorzaakt naarmate de hond ouder wordt.
 • Elleboogdysplasie: Als de groei van de elleboog verstoord is, kan een aandoening ontstaan die elleboogdysplasie wordt genoemd. Deze aandoening is meestal erfelijk, maar ook andere factoren zoals voeding en lichaamsbeweging spelen een rol bij het ontstaan ervan. Bij de meeste honden verschijnen de symptomen voor het eerste levensjaar, maar bij sommige pas als ze enkele jaren oud zijn.
 • Hypothyreoïdie is de onvoldoende productie van schildklierhormonen die bij sommige rassen haaruitval, een droge huid en vacht en vatbaarheid voor andere huidaandoeningen veroorzaakt.
 • Netvliesatrofie, ook wel PRA genoemd, is een erfelijke progressieve ziekte van het netvlies die leidt tot blindheid bij aangetaste honden.
 • Entropion: Bij entropion rolt het ooglid naar binnen, waardoor de wimpers tegen het hoornvlies (oppervlak van de oogbol) schuren. ... Het kan bij elk hondenras voorkomen, maar je Bulldog loopt een bijzonder risico op deze erfelijke aandoening.
 • Fosfofructokinase (PFK) deficiëntie: PFK is een enzym dat het lichaam nodig heeft om suiker te gebruiken voor energie. Sommige springers hebben een erfelijk tekort aan dit enzym.
 • Oorontstekingen komen vaak voor bij honden, vooral bij flaporen. De oren houden vocht vast en moeten regelmatig worden gecontroleerd.

Wat is de bewegingsbehoefte van een Springer Spaniel?

Je moet ervoor zorgen dat je Springer Spaniel elke dag voldoende beweging krijgt. Dit ras houdt van spelen, wandelen of hiken met zijn gezinsleden. Omdat deze honden werden gefokt om jachthonden te zijn, hebben ze meer beweging nodig dan andere rassen. Hun Springer heeft minstens een uur beweging per dag nodig. Aangezien dit ras ook gevoelig is voor zwaarlijvigheid, kan het actief houden van je hond dit probleem voorkomen.

Wat zijn de voedingsbehoeften van Springer Spaniels?

De voedingsbehoeften van een Springer Spaniel omvatten een hoog aandeel aan specifieke voedingsstoffen. De essentiële voedingsstoffen voor Springer worden hieronder opgesomd.

 • Eiwit: Springer Spaniels hebben natuurlijke dierlijke eiwitten nodig, die waardevolle aminozuren bevatten die belangrijk zijn voor de gezondheid van Springer Spaniels. Even belangrijk is het feit dat eiwit magere spieren opbouwt en energie levert.
 • Vet: Dierlijke eiwitten leveren voldoende vet, een extra energiebron die de stofwisseling van de Springer Spaniel stimuleert. Er is echter een dunne lijn tussen genoeg en te veel. Een teveel aan vet in de dagelijkse voeding van de hond kan leiden tot gewichtstoename en uiteindelijk tot zwaarlijvigheid. Het belangrijkste is dat volwassen en oudere Springer Spaniels minder vet nodig hebben dan puppy's.
 • Koolhydraten: Hoewel koolhydraten geen essentiële voedingsstoffen zijn, zijn het belangrijke energiebronnen. Wanneer de Springer Spaniel voldoende koolhydraten binnenkrijgt, levert dat energie en bevordert het de eiwitopname van het lichaam om magere spieren op te bouwen. Merk echter op dat te veel koolhydraten kunnen leiden tot overgewicht.
 • DHA: DHA is een van de bestanddelen van omega-3 vetzuren. Het bevordert een goede oog- en hersenontwikkeling bij Springer Spaniel-pups, en DHA bevordert de cognitieve ontwikkeling bij pups en vertraagt de cognitieve achteruitgang bij oudere honden. Bovendien zijn omega-vetzuren gunstig voor ouder wordende Springer Spaniels door de behandeling van chronische nierziekte en artritis bij honden. Omega-3 oliën verbeteren de vachtgezondheid van de Springer Spaniel.
 • Micronutriënten: Taurine is een micronutriënt dat de gezondheid van het hart ondersteunt, en andere waardevolle micronutriënten ter bevordering van sterke gewrichten bij Springer Spaniels zijn chondroïtine en glucosamine.
 • Mineralen: Mineralen die nuttig zijn voor de groei van een Springer Spaniel zijn onder andere een gezonde balans van fosfor en calcium. Pre- en probiotica en gechelateerde mineralen voegen gezondheid toe aan de voeding van een Springer.

Wat is de mate van verharing bij Springer Spaniels?

Springer Spaniels hebben een gemiddelde tot hoge haargroei, waarbij de zwaardere haargroei optreedt tijdens de wisseling van de seizoenen. Ze hebben een dubbele vacht met een dichte, zachte binnenlaag en een grovere buitenlaag. Hun vacht is gevoelig voor klitten en knopen en vereist een grote mate van verzorging omdat ze vaak zwaar verharen.

Hoe vaak wordt de vacht van Springer Spaniels verzorgd?

De vacht van de Engelse Springer Spaniel moet twee tot drie keer per week worden geborsteld. Knippen is de keuze van de eigenaar. Sommigen laten de vacht liever groeien voor wedstrijden, terwijl anderen hem scheren om klonteren en huidschimmel te voorkomen als het te lang duurt voordat de vacht droog is na de jacht.

Hoeveel kwijlen Springer Spaniels?

De mate van kwijlen bij Springer Spaniels hangt af van de vorm van hun lippen. Sommigen hebben langere lippen, waardoor ze meer kwijlen. De meeste Spaniels kwijlen echter heel weinig en zijn helemaal geen kwijlende honden. Kwijlen is echter een natuurlijk proces, en als je hond meer kwijlt dan normaal, kan dit wijzen op een gezondheidsprobleem dat je aan je dierenarts moet melden. De belangrijkste triggers voor kwijlen worden hieronder opgesomd:

Springer Spaniels zijn relatief onderhoudsarm en hun rijke bruine vacht moet twee tot drie keer per week geborsteld worden. Een maandelijks bad is prima als de Springer Spaniel erg vuil is, maar te vaak baden kan de vacht van de Springer Spaniel ontdoen van de nodige olie. Als je Springer Spaniel in zout water of vijvers met zeewier heeft gespetterd, moet je hem na de jacht zo snel mogelijk met vers water afspuiten om de vacht van je Springer schoon te houden. Honden met lange oren moeten wekelijks worden geïnspecteerd om infectieveroorzakend vuil te verwijderen.

De Springer Spaniel met dubbele vacht verhaart veel, en nog meer als de vacht wordt uitgeblazen ter voorbereiding op de winter en de zomer. Zijn ruige haar moet door de eigenaar of een professionele trimmer worden geschoren en vaker worden geborsteld. Zijn vacht is dicht en strak gevormd, en twee keer per week grondig kammen is essentieel om te voorkomen dat er allergenen in de vacht terechtkomen die schimmel- of andere infecties op de huid kunnen veroorzaken.

Vachtverzorging is belangrijk om verschillende redenen, die hieronder worden opgesomd.

 • Borstelen geeft je hond een gezond uiterlijk en bevordert de hygiëne.
 • De juiste verzorging vermindert het risico op matten.
 • Uw Springer Spaniel ruikt lekker door de verzorging, wat de hygiëne ten goede komt.
 • Borstelen bevordert de groei en de ontwikkeling van een glanzende vacht die je hond aantrekkelijk maakt.
 • Bij de verzorging kun je op vlooien letten en in een vroeg stadium preventieve en behandelingsmaatregelen nemen.
 • Een goede verzorging vermindert de kans op oorontstekingen, omdat je de oren na de verzorging regelmatig kunt controleren en droogvegen.
 • Bij het verzorgen kun je letten op huidproblemen en de dierenarts waarschuwen voordat ze erger worden.
 • Verzorging versterkt de band tussen je en je Springer Spaniel.

Houd de omgeving van je hond schoon en zijn vacht kort om de frequentie van de verzorging te verminderen. Als je Springer Spaniel angstig is, kun je hem kalmeren door vóór de trimbeurt korte wandelingen te maken en ervoor te zorgen dat hij tijdens de trimbeurt rustig blijft. Je kun je Springer Spaniel ook zijn favoriete traktatie geven om op te knabbelen terwijl je hem verzorgt. De verzorging moet voor je Springer Spaniel een plezierig en stressvrij proces zijn.

 • De gedachte aan heerlijke maaltijden zoals een lievelingsgerecht of vlees
 • Mond- en keelproblemen zoals breuken in de mond, keel of slokdarm.
 • De opbouw van tandplak kan ook de mond irriteren en overmatig speekselen veroorzaken.
 • Een vreemd lichaam in de keel verhindert het slikken en veroorzaakt dus kwijlen. Groei in de mond stimuleert ook het kwijlen.
 • Maagproblemen.
 • Overmatige hitte, vooral in de zomer.
 • Het belangrijkste symptoom van ziekten zoals nierziekten, leverproblemen, toevallen, botulisme en hondsdolheid is kwijlen.
 • Bewegingsziekte en angst. Honden die niet graag reizen worden angstig als ze in een auto stappen. Door stress gaan honden hijgen en met open mond ademen, waardoor ze gaan kwijlen.
 • Opwinding en opwinding doen honden kwijlen.
 • Seksuele opwinding, bijvoorbeeld wanneer een Springer reu een loopse teef ziet, veroorzaakt kwijlen. Evenzo kan een loopse teef kwijlen als zij de geur van een reu oppikt.

Wat is het vachttype van de Springer Spaniel?

De Springer Spaniel heeft een dubbele vacht. De buitenste vacht is een platte of golvende, glanzende laag. De ondervacht is een weelderige en zachte laag, en de oren, poten en borst hebben vaak een langere bevedering.

Hoe lang is de vacht van de Springer Spaniel?

De bovenvacht van de Springer Spaniel kan recht of golvend zijn, met franjes of veren op de oren, borst, benen en buik. De vacht is kort en fijn op het hoofd, op de voorpoten en onder het spronggewricht aan de voorkant van de achterpoten. De ondervacht is kort, zacht en dicht. De hoeveelheid haar op de ondervacht wordt beïnvloed door het klimaat en de seizoenen, maar er moet wat haar zichtbaar zijn.

Wat zijn de kleuren van de Springer Spaniel?

De vachtkleur van de Springer Spaniel kan alle onderstaande zijn.

 • Lever en wit
 • Zwart en wit
 • Voornamelijk wit met zwarte of leverkleurige aftekeningen.
 • Blauwe of leverschimmel
 • Of elk van de bovenstaande kleuren met extra tan aftekeningen meestal boven de ogen, op de wangen, aan de binnenkant van de oren en onder de staart.

Elk deel van de witte vacht kan gevlekt zijn.

Wat zijn de sociale eigenschappen van het ras Springer Spaniel?

Of het nu gaat om intense speeltijd, aandachtige interacties met je kinderen of avondwandelingen bij zonsondergang, je trouwe ESS zal er altijd zijn. Bij elke bocht. Springer Spaniels zijn dan wel jachthonden, maar ze zijn beminnelijk, wat waarschijnlijk een effect heeft gehad op hun populariteit.

Springer Spaniels zijn vriendelijk, sociaal en intelligent en zijn goede familiehonden. Ze schieten goed op met kinderen en andere honden, en hun temperament wordt als zeer stabiel beschouwd. Zoals de meeste Spaniels zijn Springer Spaniels zeer aanhankelijk. Ze houden van aandacht. Je zult het moeilijk vinden om een Springer Spaniel van streek te maken of te ergeren. Andere sociale eigenschappen van Springer Spaniels staan hieronder vermeld.

 • Seniorvriendelijk: Springer Spaniels gaan graag om met oudere mensen. Ze hebben echter veel beweging nodig en zijn zeer energiek, wat ouderen kan uitputten. Spelen kan voor wat beweging zorgen, maar niet genoeg. Springer Spaniels verharen ook veel en moeten regelmatig geborsteld worden om hun constante verharing onder controle te houden en hun vacht gezond te houden.
 • Kindvriendelijk: Deze honden zijn vaak een geweldige familiehond. Ze hebben een zeer vriendelijk en zachtaardig karakter, waardoor ze ideaal zijn voor het gezelschap van kinderen. Stel dat je jongere kinderen hebt die nogal onvoorspelbaar zijn. In dit geval kan het beter zijn te wachten tot ze oud genoeg zijn om te begrijpen hoe ze op de juiste manier met een hond moeten omgaan. Zoals bij alle hondenrassen is het raadzaam in dezelfde kamer te zijn en toezicht te houden op je kinderen wanneer zij met de hond zijn. Zo kun je voorkomen dat je kind of de hond zich per ongeluk bezeert.
 • Gezinsvriendelijk: De Springer Spaniel is een vriendelijke, gezellige hond die het het beste doet in een actieve gezinsomgeving met veel beweging buiten. Hij heeft veel energie, dus zorg ervoor dat deze hond voldoende beweging krijgt. Springer Spaniels kunnen zich uitstekend aanpassen aan verschillende omgevingen, zolang je je hond voldoende sociale interactie biedt en hem voldoende gelegenheid geeft om overtollige energie te verbranden. Springer Spaniels houden ook van aandacht, dus zorg ervoor dat je je hond overlaadt met veel liefde.
 • Katvriendelijk: Springer Spaniels schieten goed op met andere dieren, waaronder katten. Natuurlijk heeft elke hond en kat zijn eigen voorkeuren en temperament. Toch kun je ervan uitgaan dat je ESS en andere huisdieren goed met elkaar kunnen opschieten, vooral als ze samen zijn opgegroeid of op jonge leeftijd zijn gesocialiseerd. Een waarschuwing voor degenen die gevleugelde en gevederde dieren in hun familie hebben. Het jachtinstinct van springers kan worden geactiveerd en papegaaien of andere gezelschapsvogels zijn mogelijk niet veilig.
 • Hondvriendelijk: Indien van jongs af aan gesocialiseerd met andere honden en katten, zijn Springer Spaniels heel compatibel met andere harige familieleden. Hetzelfde geldt voor vreemde honden; Springer Spaniels zijn goed opgevoed zolang ze veel ervaring hebben met honden die ze niet kennen.

Hoe gaan Springer Spaniels om met vreemden?

Ze zijn alert en vriendelijk genoeg om elke keer te blaffen als er een vreemdeling aan de deur komt. Maar als er eenmaal een nieuwkomer in huis is, zijn Springer Spaniels veel te vriendelijk om sterke territoriale trekken te vertonen.

Is de Springer Spaniel speels?

Ja, Springer Spaniels zijn speels en als er geen menselijke speelkameraadjes zijn, spelen ze graag met andere honden in het gezin. Maar als een Springer Spaniel gelukkig is, houden ze van ravotten en spelen en zullen ze hun gezin vermaken door door het huis te rennen of rondjes te rennen in de tuin, gewoon omdat ze er plezier in hebben. Jumpers schieten meestal goed op met andere huisdieren.

Zijn Springer Spaniels beschermend?

Nee, Springer Spaniels zijn over het algemeen niet erg beschermend. Hun vriendelijke karakter doet het tegenovergestelde, en in plaats van potentiële indringers af te schrikken, zal hun geblaf hen eerder verwelkomen dan waarschuwen.

Wat is het aanpassingsvermogen van Springer Spaniels?

Springer Spaniels hebben een groot aanpassingsvermogen. Zelfs wanneer zij van een boerderij of ranch naar een flat in de stad verhuizen, passen zij zich snel aan als de verhuizing hen niet van hun menselijke familie scheidt. Mensen die voor hun werk vaak moeten verhuizen, kunnen er zeker van zijn dat hun viervoeters geen emotioneel trauma oplopen. Zolang Springer Spaniels hun geliefde menselijke familie bij zich hebben en hun nieuwe onderkomen een goede speelplaats in de achtertuin biedt, zullen ze gelukkig zijn.

Welke karaktertrekken zijn kenmerkend voor de Springer Spaniel?

Of de Engelse Springer nu een jachthond is, een deelnemer aan veldwedstrijden of een showhond, hij is altijd een familiehond. De Engelse Springer is een liefhebbende metgezel die het gelukkigst is als hij bij zijn mensen is. Hij blaft om hen te waarschuwen wanneer iemand het huis nadert, maar meer in afwachting van het maken van een nieuwe vriend dan als waarschuwing.

Zoals het een sporthond betaamt, is de ESS nieuwsgierig, uitgaand en actief, maar "hyper" is geen woord dat hem tekort zou doen. Als hij voldoende dagelijkse beweging en interactie met zijn familie krijgt, past de Engelse Springer zich aan elk type huis aan, van een stadsflat tot een uitgestrekte ranch.

Als jachthond heeft de Engelse Springer een groot uithoudingsvermogen en uitstekende speur- en apporteervaardigheden. Field Trial Engelse Springers zijn atleten ontworpen voor snelheid en stijl. Engelse Springers kunnen jagen vanuit showlijnen, maar ze zijn langzamer en methodischer dan Field Trial.

Zijn Springer Spaniels intelligente honden?

Ja, Springer Spaniels zijn zeer intelligent. De ESS kan veel trucs en commando's leren. De grens is je creativiteit. Ze begrijpen en onthouden nieuwe commando's in 5 tot 15 herhalingen. Dit ras gehoorzaamt 85% van de tijd of beter op het eerste commando.

Kunnen Springer Spaniels agressief zijn?

Springer Spaniels zijn meestal niet agressief, ze zijn onvermoeibaar actief en aanhankelijk. Sommige Springer Spaniels zijn ook gevoelig voor agressie tegenover andere honden, maar alleen als ze niet vroeg gesocialiseerd zijn. Wees consequent en streng met je Springer Spaniel en gebruik positieve versterking.

Kunnen Springer Spaniels gevaarlijk zijn?

De Springer Spaniel is geen gevaarlijke hond en wordt vaak als overvriendelijk beschouwd omdat hij iedereen vertrouwt.

Vallen Springer Spaniels wel eens aan?

Nee, Springer Spaniels zijn niet agressief. Maar het hangt af van hoe de hond is opgevoed. Veel niet-agressieve rassen worden overdreven agressief als ze in een omgeving leven waarin ze zich moeten verdedigen tegen aanvallers of als ze moeten aanvallen om in leven te blijven. Daarom is het nooit raadzaam om vreemde honden te benaderen alvorens met de eigenaar te praten. Beoordeel een gevaarlijke situatie niet verkeerd als je denkt dat het vooral gaat om tanden laten zien en blaffen, want dat is niet noodzakelijkerwijs het geval.

Kunnen Springer Spaniels mensen doden?

Nee, Springer Spaniels zijn niet in staat een mens te doden.

Kunnen Springer Spaniels alleen gelaten worden?

Springer Spaniels zijn vrij zelfstandig, dus ze kunnen zich urenlang bezighouden met speelgoed. Maar twee tot drie uur zou de limiet moeten zijn. Hondenbezitters die vaak urenlang van hun Springer Spaniel gescheiden zijn, kunnen een hondendagverblijf of een hondenoppas overwegen.

Kan ik mijn Springer Spaniel thuis laten?

Springer Spaniels vormen sterke banden met hun menselijke families. Ze zijn afhankelijk van de relaties met hun gezinsleden en als ze alleen gelaten worden, kan dit leiden tot verlatingsangst. Als het echter mogelijk is dat ten minste één persoon thuis is, zal je Springer rustig wachten tot de andere gezinsleden terugkeren.

Kunnen Springer Spaniels 8 uur alleen gelaten worden?

Acht uur is een lange tijd voor een hond om alleen te zijn, en zelfs de meest onafhankelijke hond zou het niet prettig vinden om elke dag zo geïsoleerd te zijn. Hen voor langere tijd alleen laten kan daarom traumatiserend werken. Een Springer Spaniel te lang alleen laten kan leiden tot destructief gedrag zoals blaffen, graven en meer. Je kun je Springer Spaniel van pup af aan leren om alleen gelukkig te zijn, maar zelfs met deze training zal hij het gelukkigst zijn als hij bij je is.

Hoe train je een Springer Spaniel?

Springer Spaniels zijn intelligent en daarom gemakkelijk te trainen. De eigenaar moet echter tijd en moeite besteden aan het vaststellen van de roedelstatus, zodat de Springer Spaniel zijn plaats in het huishouden kent. Elke hondeneigenaar moet vastberaden genoeg zijn om de leiding te nemen en de ESS te leren zich te gedragen. Alleen door goede training en socialisatie kan de Springer Spaniel zijn volledige potentieel bereiken. Om de Springer Spaniel te trainen voor de jacht kan de hulp van een professionele trainer nodig zijn.

Springer Spaniels zijn meestal zeer bereidwillig, wat hun training veel gemakkelijker maakt. Dit ras kan een beetje gevoelig zijn, dus gebruik positieve hondentrainingsmethoden zoals lof en beloningen om de beste resultaten te krijgen. Houd je aan deze methoden en je zult geen problemen hebben met het trainen van je Springer Spaniel.

Kunnen Springer Spaniels worden gebruikt voor de jacht?

Klein, ruige vacht, dof oog, maar een neus die grote bewondering verdient - beschrijvingen van zo'n jachthond verschenen eeuwen voor onze jaartelling in de literatuur. Millennia voor de uitvinding van de vuursteen hadden Engelse vertellers het over een hond die spaniel heette. Een goed werkende hond die vogels kan opsporen en opjagen in dichte dekking was nog belangrijker. Toen vogeljagers een meestal korte afstand nodig hadden die meer primitieve methoden als valkerij en netten mogelijk maakte.

De Engelse Springer Spaniel wordt vaak beschouwd als een geweldig jachthondenras voor beginnende vogelhondenbezitters. Springers worden ook beschouwd als de eerste keuze voor de fazantenjacht. Ze blijven binnen schietbereik met een ongelooflijke neus en werken onvermoeibaar in het veld zonder te aarzelen om in dichte dekking te duiken.

Hoe vaak blaft een Springer Spaniel?

Springer Spaniels zijn vocale honden en blaffen als ze vreemde mensen of huisdieren zien. Hun geblaf is echter matig en hangt af van de omgeving waarin ze leven. Voor veel honden zijn de triggers voor blaffen eenzaamheid, bedreiging, opwinding, territoriaal gedrag, behoefte aan aandacht en zelfs frustratie. Afhankelijk van de situatie en de emoties van Springer, zijn er verschillende soorten blaffen.

Hieronder staat een lijst van schorssoorten die eigenaren kunnen herkennen.

 • Springer Spaniels haten het om alleen gelaten te worden en één manier om met eenzaamheid om te gaan is te blaffen.
 • Gebrek aan beweging en angst kunnen ook leiden tot blaffen.
 • Alarmblaffen is wanneer je Springer blaft om je te waarschuwen voor naderend gevaar. Alarmgeblaf kan je waarschuwen voor gevaar; Springer Spaniels kunnen echter blaffen voordat ze beseffen dat er echt gevaar dreigt.
 • Een andere vorm van blaffen is eisenblaffen, waarbij de springer denkt dat hij recht heeft op iets of op je aandacht en blaft om zijn recht op te eisen. Dit soort blaffen kan worden verminderd door een goede training en het negeren van het geblaf.
 • Springer Spaniels gebruiken opwindingsgeblaf om hun frustratie te tonen.
 • Vervelend blaffen geeft aan dat je Springer Spaniel moe is of zich verveelt omdat hij alleen wordt gelaten of te weinig beweging krijgt.
 • Veelvuldig blaffen kan hinderlijk zijn voor zowel de eigenaar als de buren. Sommige soorten geblaf zijn monotoon en continu.

Je kunt de blafgewoonte van je Springer doorbreken door positieve en negatieve motivatoren te gebruiken.

 • Als ze beginnen te blaffen, beveel ze dan om stil te zijn en als ze gehoorzamen, beloon ze dan met hun favoriete traktatie of speeltje. Als ze je commando niet gehoorzamen, kun je hun voordelen afpakken, zoals hun beste speeltje.
 • Houd je hond bezig met zijn favoriete activiteit of oefening. Vermoeide Springers mogen slapen terwijl je weg bent.
 • Zoek aantrekkelijk speelgoed om je Springer Spaniel bezig te houden terwijl je weg bent.
 • Constant blaffen kan een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk maken.

Wat zijn de geestelijke stimuleringsbehoeften van een Springer Spaniel?

Mentale stimulatie van een Springer Spaniel is belangrijk omdat dit de kans op destructief gedrag door verveling vermindert. Springer Spaniels zijn intelligent en leren snel, en ze hebben regelmatig mentale stimulatie nodig. De speelse en intelligente aard van Springer Spaniels vereist ook veelvuldige mentale activiteit. Er zijn verschillende manieren om je Springer mentaal te stimuleren en enkele daarvan worden hieronder opgesomd.

 • Speel met interactieve spelletjes of speelgoed, waaronder hondenpuzzels en bordspellen voor honden.
 • Stimuleer snuffelen tijdens regelmatige avondwandelingen.
 • Bied gezonde kauwproducten aan, zoals gedroogde zoete aardappelreepjes. Langdurig kauwen kalmeert de hersenen en verlaagt zo het stressniveau.
 • Verstoppertje.
 • Drop and Fetch spelen
 • Regelmatige wandelingen

Met deze mentale stimuleringstechnieken moet vroeg worden begonnen. Springer Spaniels van acht jaar en ouder hebben vaak problemen met hun denkvermogen. De belangrijkste tekenen van geestelijke verwarring worden hieronder opgesomd.

 • Overmatige angst.
 • Frequente ongelukken.
 • Onvermogen om eerder geleerde commando's op te roepen.
 • Veranderingen in slaap- en waakgedrag.
 • Weinig interesse in lichamelijke activiteiten.
 • Gebrek aan sociale vaardigheid.

Wat zijn de rasstandaarden van de Springer Spaniel?

Onder de Spaniels is de Engelse Springer middelgroot en goed gedrongen. Zowel de werk- als de showhond hebben een matig lange vacht en een vriendelijke staart. Beiden hebben een zachte uitdrukking in hun ogen. Maar daar houden de overeenkomsten op, want het verschil tussen de Engelse Springer Spaniel als werkhond en de showlijn is bij dit ras groter dan bij enig ander ras. De twee genenpools zijn de laatste 70 jaar bijna gescheiden.

De veldlijn heeft een grovere vacht en minder afhangende oren. De staart mag een paar centimeter gecoupeerd zijn en ze zijn veel ruwer dan de showhonden. De showhonden daarentegen hebben keelhuid, hangende oren en bungelende lippen. Ze zijn zwaarder en dikker dan de veldhond. Ze hebben lange snuiten, niet zo uitgesproken ogen en gecoupeerde staarten. De Engelse Springer Spaniel is groot en trots en stamt af van een oude spanielijn.

Enkele van de rasstandaarden voor Springer Spaniels staan in onderstaande tabel.

Wat is de algemene informatie over Springer Spaniels?

De naam beschrijft zowel het land van herkomst als het gebruik waarvoor de spaniel is gefokt. Springer is de naam van de tactiek (vluchten of springen) die hij gebruikt om vogels de lucht in te jagen. De naam Spaniel is waarschijnlijk afgeleid van zijn oorspronkelijke land van herkomst, Spanje. Het werd later ingevoerd in Engeland vanaf de late 12e eeuw.

Over het algemeen zijn er twee types: het bench type en het field type van Springer Spaniels. Het bench type is een showhond met een dichtere vacht en meer bevedering op de benen. Het veldtype is een jachthond met een kortere vacht en minder bevedering. Dit ras heeft de derde meeste Best in Show awards gewonnen op de Westminster Kennel Club Dog Show.

Volgens de American Kennel Club is het ook een van de populairste rassen in de Verenigde Staten. Springer Spaniels en Springer Spaniels waren vroeger hetzelfde ras, en een nest pups werd gescheiden naar grootte. De kleinere honden werden Cocker Spaniels genoemd, die een vogel achtervolgden die houtsnip werd genoemd. De grotere honden werden Springer Spaniels genoemd. Pas rond de eeuwwisseling werden Springers en Springers aparte rassen genoemd.

Waar kun je een Springer Spaniel kopen of adopteren?

Als je een Springer Spaniel wilt, wees dan niet gehaast. De enige "volbloeden" die op aanvraag beschikbaar zijn, zijn niet de echte en zijn waarschijnlijk gefokt op puppyboerderijen. De meer realistische weg is om op de wachtlijst van een fokker te komen en terwijl je wacht zoveel mogelijk te weten te komen over deze geweldige jachthond.

Het vinden van een gerenommeerde fokker of reddingscentrum is cruciaal. Een goede fokker vindt voor je de juiste pup en zal ongetwijfeld alle nodige gezondheidscontroles hebben uitgevoerd om gezondheidsproblemen zoveel mogelijk uit te sluiten. Ze zijn meer geïnteresseerd in het plaatsen van puppies in geschikte huizen dan in het verdienen van veel geld.

Wees wantrouwig tegenover fokkers die je alleen goede dingen vertellen over het ras of die adverteren dat de honden "goed zijn met kinderen". Springer Spaniel pups zijn schattig, en dat is een van de redenen waarom ze zo populair zijn. Mooie pups verkopen goed, en dat maakt de Springer een favoriet van puppyfabrieken en inhalige, onverantwoordelijke fokkers. Doe je huiswerk voordat je een Springer Spaniel koopt en je zult beloond worden met een van de beste familiehonden die er zijn.

De beste manier om ervoor te zorgen dat je een gezonde Springer Spaniel pup krijgt van een fokker of reddingsorganisatie is om contact op te nemen met de geregistreerde organisaties voor dat ras, indien beschikbaar. Hoewel het ras relatief zeldzaam is, wordt de Springer Spaniel erkend door de AKC, UKC en FIC, hieronder vermeld, evenals door andere geregistreerde rasverenigingen die potentiële Springer-eigenaren in contact kunnen brengen met gerenommeerde fokkers.

 • Fédération Cynologique Internationale (Internationale Kynologische Federatie)
 • Verenigde Kennel Club (Internationaal)
 • De Kennel Club (Verenigd Koninkrijk)
 • Amerikaanse Kennel Club Markt
 • Oostelijke Engelse Springer Spaniel Club (EESSC)
 • AKC erkende Engelse Springer Spaniel Specialty Clubs (ESSFTA)
 • Engelse Springer Spaniel Club
 • Canadese Hondenfokkers Club
 • Continentale Kennel Club
 • Verenigd Register voor alle rassen
 • Internationale Kynologische Federatie
 • Engelse Springer Spaniel Clubs - Canada's Hondengids

Wanneer je een Springer Spaniel fokker vind, zorg er dan voor dat je het bedrijf bezoekt en sta erop beide ouders van de pups te ontmoeten, zodat je een gevoel krijgt voor hun temperament. Springer Spaniel pups zijn vaak levendig en speels - ze moeten allemaal een vrolijke uitdrukking en vriendelijke ogen hebben.

Het kan enige tijd duren om een gerenommeerde fokker te vinden en je zult misschien moeten reizen. Vermijd achtertuinfokkers door verkoopsites en advertentiesites te vermijden. Wanneer je een fokker kiest, zorg er dan voor dat hij een staat van dienst heeft op het gebied van succesvolle, gezonde nesten en dat hij alle nodige documentatie verschaft.

Zelfs als je een Springer Spaniel puppy of geredde volwassen hond vindt voor adoptie of aankoop in het buitenland, staan niet alle landen de invoer van geadopteerde honden toe. Voor degenen wier land de invoer van Springer Spaniels toestaat, kan de logistiek een uitdaging zijn.

De procedures omvatten een verklaring van een dierenarts dat de Springer Spaniel volledig gevaccineerd is en indiening van alle andere vereiste veterinaire documenten vóór de reis. Bovendien moet je land de dierenarts goedkeuren voor invoer en is het je verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat je gebruik maakt van de diensten van een gecertificeerde dierenarts.

Welke reddingsclubs zijn er voor Springer Spaniels?

Er zijn miljoenen dakloze honden in het hele land, veel daarvan zijn raszuivere honden die een thuis nodig hebben. Het adopteren van een Springer Spaniel kan levensveranderend zijn, niet alleen voor de hond, maar ook voor de ouders die hem adopteren.

Als je adoptie verkiest boven het kopen van een pup bij een fokker, moet je in de eerste plaats naar de Springer Spaniel Rescue Inc. website gaan. Een Springer Spaniel Rescue groep is een uitstekend idee als je een oudere hond of zelfs een Springer Spaniel mix wilt adopteren.

Als je op zoek bent naar een raszuivere (of bijna raszuivere) Springer Spaniel, kun je beter een speciale Springer Spaniel rescue proberen, want daar vind je ongetwijfeld het grootste aanbod.

Je kunt ook contact opnemen met je plaatselijke reddingsorganisatie of asiel en vragen of zij Springer Spaniels of verwante gemengde rassen beschikbaar hebben voor adoptie. Zo niet, dan kun je zich op een lijst laten zetten zodat je als eerste wordt gebeld als er een hond wordt opgevangen.

Hieronder vind je een lijst van geregistreerde reddingscentra en kennelclubs

 • English Springer Spaniel Club Of Canada [Nationaal].
 • Engelse Springer Spaniel | CKC
 • Germany Springer Spaniel Rescue - ADOPTIONS
 • English Springer Rescue America
 • English Springer Spaniel Rescue - Noordwest Engeland
 • Spaniels in pleeggezinnen / Spaniel Assist Rescue & Re-homing
 • Spaniel Aid UK
 • UK Springer Spaniel Rescue - ADOPTIONS
 • Jachtgebruikshond | Belgian English Springer Club
 • Spaniel Club de España: Actualiteit Spaniels

NB: Veel van deze Kennelclubs helpen potentiële Springer Spaniel ouders om gerenommeerde fokkers en reddingscentra te vinden.

Wat is de geschiedenis van de Springer Spaniel?

De Engelse Springer Spaniel is een van de vele jachthondenrassen die geschikt zijn voor foerageren en apporteren. Ze stammen af van de Shropshire Spaniels en Norfolk Spaniels. De Engelse Springer Spaniel lijkt sterk op de Welsh Springer Spaniel. Geloof het of niet, ze zijn ook nauw verwant aan de Engelse Cocker Spaniel.

De cocker en de springer stammen in de vorige eeuw af van dezelfde ouders. De grotere honden joegen het wild op en lieten het uit het struikgewas springen, terwijl de kleinere honden - de "Cockers" - op houtsnip joegen. Uiteindelijk erkende de UKC in Engeland de "Springers" als hun eigen ras door selectief fokken.

Sydenham Edwards stelde in 1801 voor om de Spaniels te verdelen in Spring of Hawking Spaniels en Cocker Spaniels. Vanaf dit punt onderging de ontwikkeling van de spaniëlrassen in de 19e eeuw veel veranderingen.

Ze werden meestal genoemd naar het graafschap waar ze vandaan kwamen of naar de persoon die ze ontwikkelde. In 1902 werd de Engelse Springer Spaniel officieel erkend als een apart ras door de UKC, en het duurde tot 1910 voordat de AKC ze erkende.

Wat zijn de gemiddelde onderhoudskosten voor Springer Spaniels?

Springer Spaniels zijn vrij zeldzaam, zelfs in hun thuisland. Springer Spaniel prijzen variëren van €1.200 tot €2.000, en de kosten van een pup van een geregistreerde fokker kunnen oplopen tot €3.000, afhankelijk van de fokker die je kiest, de locatie, het geslacht van de pup en, natuurlijk, de vraag naar het ras op dat moment.

De bloedlijn van de pup en zijn ouders kunnen ook van invloed zijn op de prijs. Het zal moeilijk zijn om dit ras in een asiel te vinden, maar als je dat doet, kan de prijs tussen 200 en 350 euro liggen, afhankelijk van de kosten van verzorging terwijl je de Springer Spaniel houdt.

Het is altijd het beste om de jaarlijkse uitgaven voor het onderhoud en het welzijn van je Springer Spaniel te overwegen voordat je tot aanschaf overgaat. Het eerste jaar is het duurst, omdat puppies extra diergeneeskundige zorg nodig hebben en andere eenmalige aankopen zoals microchippen, castratie, enz. Voor het eerste jaar van je hond moet je rekenen op ongeveer €4.500. Daarna daalt de prijs tot ongeveer 1300 euro per jaar.

De typische jaarlijkse kosten voor een middelgrote hond zoals een Springer Spaniel zijn niet noodzakelijkerwijs veel lager dan die van een grotere hond. In feite kunnen de medische kosten gedurende het hele leven van de Springer Spaniel hoger zijn dan gemiddeld, omdat sommige kleinere rassen vatbaarder zijn voor meer gezondheidsproblemen dan sommige grotere honden.

Afgezien van de kleinere hoeveelheden voer, zijn vaccinaties, microchips en andere uitgaven hetzelfde, ongeacht de grootte van de hond. Alleen voedsel en medische zorg, exclusief speelgoed, voer- en waterbakken, kooien, hondendekens, bedden, enz. kan gemiddeld 650 euro kosten. De meest voorkomende jaarlijkse uitgaven voor honden vergelijkbaar met Springer Spaniels staan hieronder vermeld.

 • Voedsel
 • Veterinaire zorg
 • Vaccinaties
 • Preventieve geneeskunde
 • Speelgoed
 • Verzekering voor huisdieren
 • Accessoires voor huisdieren

Andere mogelijke uitgaven zijn opleiding, socialisatie, dagopvang, hondenoppas, hondenuitlaatservice, enz. Professionele vachtverzorging heeft alleen invloed op de onderhoudskosten voor langharige Springer Spaniels, en de wekelijkse vachtverzorging voor beide soorten Springer Spaniels is minimaal.

Hoe geef je een Springer Spaniel een naam?

Er zijn verschillende factoren die meespelen bij het kiezen van een naam voor je Springer Spaniel, waaronder het belang van geluid. De naam van de Springer Spaniel zal iets betekenen voor de mensen in het leven van de hond, maar alleen de klank is belangrijk voor je hondgenoot. Springer Spaniels reageren het best op tweeletterige namen die niet zo kort zijn dat ze verward kunnen worden met eenlettergrepige commando's als "zit", "blijf", "kom" en "af". De namen mogen echter niet zo lang zijn dat zij verwarrend zijn.

Het is altijd een goed idee om niet overhaast een naam te kiezen. Breng ongeveer een week door met je nieuwe ESS-pup en laat je inspireren door zijn karaktereigenschappen. Roep naamideeën met verschillende tonen en klanken voor de twee lettergrepen en observeer de reactie van je puppy op het geluid. Vergeet niet dat je een geluid moet componeren dat je Springer op afstand zal herkennen, naast vele andere geluiden.

Kies een naam die anders klinkt dan roepen of schreeuwen in de normale omgang met je Springer Spaniel. Hieronder staat een lijst met voorgestelde namen voor je Springer Spaniel.

Wat zijn de verschillende soorten Springer Spaniels?

Engelse Springer Spaniels worden verdeeld in twee groepen.

Fieldjumpers zijn jachthonden die kunnen worden getraind om groot wild op te sporen. Het zijn ook prachtige huisdieren en gezelschapshonden. Daarnaast zijn Field Springers ook geschikt voor zoek- en reddingsacties.

De andere hoofdvariëteit van de Springer Spaniel is de Show of "Bench" variëteit. De show Springer heeft over het algemeen een lange vacht, een iets meer ontspannen gedrag en een algemeen iets groter hoofd en lichaam. Benchspringers voor de show moeten voldoen aan een reeks schriftelijke criteria, ook wel de rasstandaard genoemd. In het verleden werden ze onder hetzelfde hondenras gerekend als veldhonden.

Welke hondenrassen lijken op de Springer Spaniel?

Springer Spaniels zijn niet makkelijk te vinden. Rashonden zijn duur en hebben lange wachtlijsten. Een Springer vinden in een reddingscentrum kan net zo uitdagend zijn. Hieronder vind je echter een lijst van soortgelijke rassen die goed bij je gezin zouden kunnen passen.

 • Amerikaanse Cocker Spaniel: De Amerikaanse Cocker Spaniel (en dus ook de nauw verwante Engelse Springer Spaniel) lijkt qua uiterlijk op de Springer en is een atletische hond met een alert en ijverig karakter. De moderne versie van deze spaniel is meer gefokt voor het showen dan voor de jacht en is daarom een goed gezinshuisdier.
 • Field Spaniel: Met zijn grote flaporen en donkere vacht in vergelijking met de typische Spaniel, werd dit ras meer ontworpen als showhond dan als jachthond. Zijn intelligente, trouwe en vriendelijke persoonlijkheid maakt hem tot een goede gezelschapshond voor het hele gezin.
 • Cavalier King Charles Spaniel: Dit ras combineert de zachtheid van een speelgoedhond met de sportiviteit en alertheid van een jachthond. Zijn aanhankelijke aard maakt hem een goede metgezel voor het hele gezin.

Over de Auteur

sanne-dekker
Sanne Dekker
Bijdrager
[email protected]
Hondentrainer

Sanne is geboren en getogen in Breda, en heeft altijd al een grote liefde gehad voor honden. Haar ouders, die inmiddels met pensioen zijn, hebben beiden als dierenarts gewerkt toen ze opgroeide, wat haar interesse in dierverzorging al vroeg heeft aangewakkerd.