47 Verrassende Weetjes over de Shih Tzu - De Complete Gids

naomi-de-jong
Geschreven door Naomi de Jong
Laatste update: 1 juni 2023

Shih Tzu's komen oorspronkelijk uit China en Tibet. Als een van de eerste schoothonden is het niet verwonderlijk dat ze zo populair zijn gebleven. Ze zijn speels en vertrouwend en aanhankelijk. Ze hebben heldere, zwarte ogen die stralen van ondeugendheid en plezier. In de westerse wereld noemen we ze "Sheed-Zoo", in China heten ze "Sher-Zer". Alle andere namen, zoals Chinese Leeuwenhond, Chrysantenhond, Leeuwenhond en Kleine Leeuw, zijn eigenlijk dezelfde hond.

Mannetjes en vrouwtjes verschillen niet veel in grootte en gestalte. Beide zijn 18 tot 30 cm groot, en de mannetjes wegen 3,5 tot 7,3 kg, terwijl de vrouwtjes 2,7 tot 6,4 kg wegen. Hun levensverwachting is 10 tot 18 jaar, en de teefjes werpen één tot acht pups per jaar.

Wat zijn de raskenmerken en eigenschappen van de Shih Tzu?

Shih Tzus zijn aanhankelijke en energieke honden die graag met je meedoen. Ze zijn slim en leren snel, dus als je ze de gehoorzaamheidsschool en socialisatie laat doen, doe je jezelf en je hond een plezier. Ze kunnen heel opvliegend zijn als ze verwend en ongetraind zijn, dus let daar op. Shih Tzus zijn geweldige metgezellen en vanwege hun intelligentie en enthousiasme zijn ze perfect voor levenslang leren. Ze zullen met trots hun nieuwe vaardigheden laten zien, van rennen op een behendigheidsparcours tot het leren van trucjes in de huiskamer.

Hoe gaat de Shih Tzu om met het gezin?

De kleine, temperamentvolle Shih Tzu staat erom bekend dat hij zijn hele leven zijn puppy-gedrag behoudt. De Shih Tzu is een van een handvol soortgelijke rassen waarvan de taak altijd "metgezel" is geweest. Ze zijn speciaal gemaakt om lief te hebben en bemind te worden.

Regelmatige verzorging is essentieel om het luxueuze lange haar van je Shih Tzu hond te laten zien en het uit zijn ogen te houden. En je hebt misschien een extra dosis liefde en zorg nodig tijdens de training. Maar het goede nieuws is dat het allemaal goed komt, want deze laagharige pups hebben minder dagelijkse beweging nodig dan andere honden en spelen net zo makkelijk verstoppertje in de woonkamer als achter een bal aan in het park.

Shih Tzus zijn in hun element zolang ze bij jou kunnen zijn. Of ze nu deel uitmaken van een groot gezin met veel kinderen en viervoeters of alleen met je zijn, deze gezelschapshonden zijn graag aan je zijde. Maar let op: Shih Tzu pups moeten onder toezicht staan als ze met kleine kinderen en baby's spelen, want door hun kleine gestalte zijn ze vatbaar voor verwondingen.

Ze zijn geschikt voor nieuwe huisdiereigenaren die hun chrysantenhondje consequent trainen en vaak thuis zijn. Een Shih Tzu heeft last van verlatingsangst als hij voor langere tijd alleen wordt gelaten. Als je een tijdje weg bent, neem je puppy dan mee naar de hondenopvang of regel een speelafspraakje met een buurman of vriend.

Als je een intelligent hondje wilt om je en je huis te begeleiden, dan is dit je ras. Shih Tzus stoppen veel liefde in hun kleine lichamen en zijn nooit gelukkiger dan wanneer ze knuffelen op de schoot van hun baasjes. Maar dat betekent niet dat deze honden geen oefening en training nodig hebben. Weersta de drang om ze overal mee naar toe te nemen en ze uit de problemen te halen, en wees niet overbezorgd. Laat je hond een hond zijn. De Shih Tzu in het bijzonder is uitstekend in het leren van kunstjes en houdt ervan te pronken.

De vrolijke, moedige aard van de Shih Tzu maakt het een prachtig huisdier voor velen. Shih Tzus zijn echter klein en kunnen zich gemakkelijk verwonden als ze te ruw spelen, of ze kunnen uit zelfverdediging naar een kind snauwen als het bang of gewond is. Daarom is een vroege socialisatie essentieel, zowel voor de Shih Tzu als voor jonge kinderen.

Hoe gaat de Shih Tzu om met andere honden?

De Shih Tzu kan agressie vertonen naar andere honden van hetzelfde geslacht. Afgezien daarvan denken ze vaak "hoe meer hoe beter". Shih Tzus overschatten echter vaak hun grootte en kracht. Ze lijden aan het typische kleine honden syndroom of Napoleon syndroom. Ze zullen niet aarzelen om honden die veel groter zijn dan zijzelf te laten weten dat ze hun grenzen overschrijden als ze te dichtbij komen.

Shih Tzus zijn meestal goed met andere huisdieren en spelen graag met katten als ze goed gesocialiseerd of samen opgevoed zijn. Deze kleine leeuwenhondjes vinden het echter heerlijk om achter katten en andere kleine harige dingen zoals hamsters, gerbils, ratten of cavia's aan te gaan om zich tegoed te doen.

Zoals bij elke introductie, doe het langzaam en in een gecontroleerde omgeving om er zeker van te zijn dat ze elkaar mogen. Als je een huishouden hebt met meerdere huisdieren, moet je ervoor zorgen dat alle dieren goed met elkaar kunnen opschieten voordat je de Shih Tzu kiest. Zolang de Shih Tzu als pup is gesocialiseerd, kan hij met de meeste andere huisdieren overweg.

Hoe gedragen Shih Tzu zich met oudere mensen?

Shih Tzus zijn kleine honden die uitstekend geschikt zijn voor oudere mensen. Mannetjes en vrouwtjes wegen slechts 3,6tot 7,3 kg, wat voor de meeste senioren niet te groot of te zwaar is. Hoewel ze koppig kunnen zijn en veel geduld vereisen bij de training, zijn ze de moeite waard. Hun loyaliteit en kalme houding in alle situaties maken hen tot een ideale emotionele metgezel wanneer hun kleine formaat geen probleem vormt.

Ze moeten wekelijks worden verzorgd omdat hun haar snel groeit. Een Shih Tzu is zeer energiek en verdrijft verveling of rusteloosheid door door het huis te rennen en met speelgoed te spelen. Hun favoriete bezigheid is echter al eeuwenlang om zich op te krullen op de schoot van hun baasje en daar, indien toegestaan, de hele dag door te brengen.

Oudere volwassenen die de verzorging en dagelijkse wandelingen aankunnen, kunnen geen betere keuze maken voor een hond als metgezel. Ondanks hun kleine formaat zijn Shih Tzu in staat om hun familie en eigendommen te beschermen vanwege hun liefde en loyaliteit. Ondanks hun kleine formaat blaffen ze naar iedereen die in hun buurt durft te komen voordat ze goed zijn geïntroduceerd.

Door hun aangeboren liefde en loyaliteit zijn deze gevoelige honden ideale therapiehonden om ouderen te troosten, zolang hun mensen hen genegenheid tonen. Ouderen die hun Shih Tzu niet meer kunnen uitlaten, kunnen contact opnemen met een hondenuitlaatservice om ervoor te zorgen dat hun viervoeters voldoende beweging krijgen.

Hoe gaan Shih Tzu om met kinderen?

Shih Tzus zijn een leuk ras dat graag speelt met oudere kinderen die weten hoe ze voorzichtig met een kleine hond moeten spelen, en ook met andere viervoeters, mits ze goed aan elkaar gewend zijn - ze stammen tenslotte af van het koningshuis. Ze staan niet bekend om bijten, maar ze kunnen bijten als ze tijdens het spel te ver worden gedreven.

Zorg ervoor dat je toezicht houdt op je Shih Tzu puppy in de buurt van kleine kinderen die deze schattige puppy voor hun favoriete huisdier kunnen aanzien. Shih Tzu ouders met jonge kinderen moeten ervoor zorgen dat hun kinderen op de grond zitten wanneer zij de kleine Chrysant Dog pup vasthouden. Als de pup er genoeg van heeft en zich uit de armen van de peuter wringt, kan hij niet ver vallen.

Hoewel Shih Tzus zelden agressief zijn tegen kinderen, kunnen ze ruw spel niet verdragen. Kinderen die te jong zijn om met honden te leren spelen, mogen niet met de Shih Tzu spelen zonder toezicht van een volwassene, hoe goed je je hond ook kent. De enige manier waarop je puppy zich kan verdedigen tegen kleine handjes die in zijn haar grijpen, is door het kind te slaan en misschien te bijten.

Hoe gedragen Shih Tzu zich tegenover buren of gasten?

Shih Tzus zijn uitstekende waakhonden en niemand zal onaangekondigd aan je deur verschijnen. Je alerte Chrysant Fluffball waarschuwt je voordat hij je voordeur bereikt. Shih Tzus houden echter van mensen en zullen samen met je gasten verwelkomen die geen gevaar vormen. Het zal niet lang duren voordat je Shih Tzu buren en frequente gasten als familieleden ziet.

Wat zijn de fysieke kenmerken van de Shih Tzu?

De Shih Tzu is een ras van levendige, sterke en alerte kleine honden met een mooie, lange en vloeiende dubbele vacht. In zijn volle glorie raakt de vacht van de Shih Tzu de grond rond de hond. De houding van de hond is even vorstelijk als zijn geschiedenis: hij draagt zijn kop arrogant hoog en zijn staart zwaait over zijn rug.

De Shih Tzu is een stevig, compact ras met gewicht en substantie. Het zijn misschien kleine honden, maar ze zijn sterk. Ze hebben grote, donkere ogen, een korte snuit en met bont bedekte hangende oren. Ze zijn iets langer dan hoog en hebben een uitgesproken onderbeet.

Hoe voer je een Shih Tzu?

De levensfase van je Shih Tzu bepaalt zijn voedingsbehoeften. Speelgoedhonden hebben in elke levensfase andere voedingsbehoeften. Laat je daarom bij de voeding van je Shih Tzu leiden door de specifieke voedings- en spijsverteringsbehoeften van een speelgoedras in verschillende levensfasen. Verscheidene fabrikanten van hondenvoer hebben rasspecifieke of ten minste maatspecifieke formules in hun assortiment droogvoer opgenomen.

Het is altijd goed om de voedingsbehoeften van je hond met je dierenarts te bespreken, zodat je voorbereid bent op ouderdomsproblemen als je Shih Tzu groeit. Een dierenarts kan je adviseren over diëten, portiegroottes, frequentie van de maaltijden en eventuele voedingskwesties om je harige vriend te helpen een lang leven in optimale gezondheid te leiden. Schoon, vers water dient altijd beschikbaar te zijn en enkele van de belangrijkste voedingsstoffen staan hieronder vermeld:

 • Eiwit
 • Vetzuren
 • Koolhydraten
 • Mineralen
 • Vitaminen

Vermijd het voeren van je Shih Tzu vanaf de tafel; dit leidt alleen maar tot gewichtstoename. Volg in plaats daarvan het onderstaande advies om de optimale gezondheid van je harige vriend te waarborgen.

Ondanks zijn kleine formaat is de Shih Tzu een beweeglijk, atletisch ras dat voeding nodig heeft met dierlijke eiwitten en koolhydraten voor energie, vitaminen en mineralen voor een gezonde spijsvertering en immuunsysteem, en omega-vetzuren voor een gezonde vacht en huid. Je harige vriend gedijt het best met hoogwaardig droogvoer, omdat dit soort voer evenwichtige verhoudingen van de bovengenoemde ingrediënten bevat.

Droogvoer voor kleine hondenrassen is kleiner en kan gemakkelijk worden gegeten door hun kleine speelgoedbekjes. Omdat Shih Tzus gevoelig zijn voor gebitsproblemen, helpt droogvoer in plaats van natvoer het gebit schoon te houden. De dagelijkse portie voor je Shih Tzu hangt af van zijn levensfase, gezondheid, stofwisseling, activiteitsniveau en het merk en de samenstelling van het voer dat hij eet. Geef je Shih Tzu een voeding die is samengesteld voor een klein ras en geschikt is voor zijn levensfase.

Volwassen leeuwinnen moeten over het algemeen tussen ¼ en ¾ kopje voer per dag eten, en dit voer moet worden verdeeld over twee of drie maaltijden. Je Shih Tzu meerdere maaltijden per dag geven in plaats van één kan levensbedreigende winderigheid voorkomen. Er moet echter altijd vers drinkwater beschikbaar zijn voor je harige vriend.

Aangezien de Shih Tzu gevoelig kan zijn voor overgewicht, is het van essentieel belang dat je je harige chrysantenhond de juiste hoeveelheid voedsel geeft. Voor oudere, volwassen honden en puppy's moet je kiezen voor hoogwaardige voeding van een vertrouwde fabrikant. Welke optie je ook kiest, je moet met je dierenarts overleggen om er zeker van te zijn dat het voer dat je je hond geeft aan zijn voedingsbehoeften voldoet.

Hoeveel moet een Shih Tzu puppy eten?

Shih Tzu-puppy's hebben hoogwaardig puppyvoer nodig, ontworpen voor kleine hondenrassen. Het is belangrijk om de pups niet allemaal tegelijk te voeren, maar ze over de dag te verspreiden. Wanneer Shih Tzu-pups drie maanden oud zijn, kunnen eigenaren hen drie maaltijden per dag geven totdat ze zes maanden oud zijn en de voedselinname verminderen tot twee maaltijden per dag. Er mag alleen hoogwaardig puppyvoer van merkfabrikanten worden gebruikt.

Hieronder vind je tips over de voeding van puppy's.

 • Shih Tzu pups hebben een langzame, aanhoudende groei nodig om orthopedische problemen zoals heupdysplasie in hun gouden jaren te voorkomen. Voed ze op met een dieet dat geschikt is voor middelgrote pups. Het dieet dat je kiest mag niet te veel eiwitten, vet en calorieën bevatten.
 • De Shih Tzu moet volgens een vast schema worden gevoerd, waarbij de maaltijden twee of drie keer per dag worden gespreid. Het is beter de pup te laten wennen aan maaltijden op bepaalde tijdstippen dan hem de hele dag voedsel ter beschikking te stellen.
 • Uitzonderingen zijn Shih Tzu met aandoeningen zoals hypoglykemie of hypoglykemie, omdat zij de hele dag door stukjes voer moeten knabbelen.
 • Geef je puppy nooit eten van tafel. Dit moedigt het bedelen alleen maar aan. Iedereen in het gezin moet zich aan deze regel houden, want Shih Tzus hebben de neiging om zwaarlijvig te worden.

Welke gezondheidstests moet de Shih Tzu ondergaan?

De Shih Tzu is een gezonde, sterke en goed gespierde hond die met de juiste verzorging en voeding een lang en gezond leven zal leiden. De gemiddelde levensverwachting van de Shih Tzu is 10 tot 18 jaar, sommigen leven zelfs tot 20 jaar. Het is echter belangrijk te weten dat alle hondenrassen vatbaar zijn voor bepaalde ziekten, en de Shih Tzu vormt daarop geen uitzondering. Hoewel Shih Tzus aanleg hebben voor sommige erfelijke ziekten, betekent dit niet dat ze die ook krijgen.

De Amerikaanse Shih Tzu Club legt geen verplichte gezondheidstests op, maar beveelt het volgende aan:

Fokkers moeten zorgvuldig de genetische problemen onderzoeken die op de achtergrond van de bloedlijnen van de hond kunnen sluimeren. De fokker dient zich bewust te zijn van de hieronder genoemde aandoeningen, met inbegrip van die welke specifiek zijn voor het ras, en ernaar te streven deze te beheersen en/of uit te roeien.

 • Nierdysplasie
 • Portosystemische shunt
 • Problemen met de heup
 • Oogproblemen
 • Allergieën
 • Von Willebrands ziekte
 • Schildklierziekten
 • liesbreuk.

Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen van de Shih Tzu?

Alle honden kunnen genetische gezondheidsproblemen ontwikkelen, net zoals alle mensen een bepaalde ziekte kunnen erven. Bij de Shih Tzu zijn er enkele gezondheidsproblemen die een probleem kunnen zijn. Hoewel de lijst van ziekten lang is, betekent dit niet dat je Shih Tzu er een zal ontwikkelen. Maar zelfs een gezonde Shih Tzu moet regelmatig door een dierenarts worden gecontroleerd. Eigenaren moeten ervoor zorgen dat de volgende gezondheidstoestanden gedurende het hele leven van de hond worden gecontroleerd.

 • Portosystemische shunt: Een shunt ontstaat wanneer bloedvaten de lever omzeilen. Het wordt vaak veroorzaakt door een geboorteafwijking. Symptomen zijn een slechte spierontwikkeling, abnormaal gedrag en groeiachterstand. De behandeling omvat dieetveranderingen en medicatie.
  • Zwaarlijvigheid: Shih Tzus hebben de neiging zwaarlijvig te zijn. Let daarom op hun calorie-inname (vergeet niet de traktaties te tellen!) en zorg ervoor dat ze voldoende binnen- en buitenspeeltijd hebben. Een gezond gewicht helpt hartziekten, gewrichts- en rugpijn en stofwisselings- en spijsverteringsproblemen voorkomen.
  • Oogproblemen zoals glaucoom, entropion, progressieve retinale atrofie (PRA), enz.
  • Parodontale aandoeningen bij honden worden veroorzaakt door de opbouw van plak en tandsteen op de tanden, wat leidt tot gingivitis, botverlies, tandverlies en andere ernstige gezondheidsproblemen.
  • Nierdysplasie (RD) is een medische term die verwijst naar een gebrekkige ontwikkeling van de nieren. Deze aandoening kan erfelijk (genetisch) of verworven zijn.
 • Heupdysplasie: Dit is een erfelijke aandoening waarbij het dijbeen niet goed in het heupgewricht past. Sommige honden vertonen pijn en kreupelheid in één of beide achterpoten, terwijl andere geen uiterlijke tekenen van ongemak vertonen. (Een röntgenfoto is de zekerste manier om het probleem vast te stellen). In beide gevallen kan artritis ontstaan naarmate de hond ouder wordt. Met honden met heupdysplasie mag niet worden gefokt.
 • Omgekeerd niezen of paroxysmale ademhaling: Omgekeerd niezen treedt op wanneer de hond snel lucht inademt in plaats van snel lucht uit te ademen zoals bij een normale nies. Het treedt meestal op als reactie op een irritatie in de neus of keel die een kramp veroorzaakt.
 • Hypothyreoïdie is een tekort aan schildklierhormonen. Tekenen van deze aandoening zijn onder meer een droge huid en vacht, haaruitval, vatbaarheid voor andere huidaandoeningen, gewichtstoename, angst, agressiviteit of andere gedragsveranderingen.
 • Distichiasis: De aanwezigheid van extra wimpers bij honden is een aandoening waarbij haar op een ongebruikelijke plaats op het ooglid groeit. De haartjes groeien meestal uit de meibomianeklieren op het ooglid.
 • De ziekte van Von Willebrand is een bloedingsstoornis die wordt veroorzaakt door een tekort aan een eiwit (von Willebrand-factor) dat bloedplaatjes helpt aan elkaar te kleven en stolsels te vormen. Hoewel de meeste honden met deze ziekte nooit symptomen vertonen, kunnen sommige honden spontane neusbloedingen of aanhoudende bloedingen na een verwonding of operatie krijgen.
 • liesbreuk: deze ontstaat in de buurt van de lies, waar de achterpoot van je hond aan zijn lichaam vastzit. Als de hernia groot is, kan de blaas of baarmoeder bekneld raken, wat een levensbedreigende situatie kan zijn.
 • Problemen met brachycephalie (plat gezicht) - Shih Tzus kunnen zonder de juiste zorg ademhalingsproblemen ontwikkelen. Zoals bij alle honden met brachycephalie kunnen vochtige, warme en koude dagen gevaarlijk of zelfs fataal zijn. Het is belangrijk dat ze in koele temperaturen verblijven en niet te veel worden getraind. Sommige honden met een verlengd zacht gehemelte ervaren ademhalingsmoeilijkheden, snurken, stridor, hijgen, kokhalzen, enz. Afhankelijk van de ernst kan de hond aarzelen om te bewegen en kan er zelfs sprake zijn van een volledige ademstilstand.

Je kunt het risico op ernstige gezondheidsproblemen bij de Shih Tzu minimaliseren door een puppy te kopen bij een gerenommeerde fokker die verantwoord fokt en die screent op veel voorkomende ziekten en aandoeningen.

Wat is de bewegingsbehoefte van een Shih Tzu?

Gefokt als schoothondje van keizers, is de Shih Tzu meer geschikt voor de huiskamer met airconditioning dan voor de ruige paden van het buitenleven. Ze hebben dagelijks wat beweging nodig om hun matige energieniveau onder controle te houden en gezond te blijven, hoewel niet zoveel als grotere rassen.

Twee tot drie wandelingen van 20 minuten per dag houden het lichaam fit en de geest bezig. Langer kan moeilijk zijn voor dit kortbenige ras. Let op tekenen van uitputting zoals zwaar hijgen of als hij op de grond gaat liggen en zich niet verroert.

Omdat ze matig gevoelig zijn voor warmte, moet je de heetste momenten van de dag vermijden voor je wandelingen en wat water en een bakje meenemen waaruit je chrysantenhond kan drinken. Omgekeerd moet je hem in de winter een fleece of jas aantrekken en hem niet langer dan 15 minuten aan de kou blootstellen.

Verander de dagelijkse routes zodat je Shih Tzu verschillende omgevingen leert kennen, bv. een open veld of een zandstrand, en neem zijn favoriete rubberen bal mee zodat hij die kan achtervolgen. Door je Shih Tzu veel gelegenheid te geven om binnen en buiten te spelen, stimuleert je zijn lichaam en geest. Je wilt niet dat deze nieuwsgierige pup zich gaat vervelen, want dat kan leiden tot gedragsproblemen, zoals het kauwen op voorwerpen in huis of zelfs overmatig blaffen.

Wat zijn de voedingsbehoeften van de Shih Tzu?

De voedingsbehoeften van een Shih Tzu omvatten een hoog aandeel aan specifieke voedingsstoffen, zoals hieronder opgesomd.

 • Eiwit: Shih Tzus hebben natuurlijke dierlijke eiwitten nodig, die aminozuren bevatten die belangrijk zijn voor hun gezondheid. Even belangrijk is het feit dat eiwit magere spieren opbouwt en energie levert.
 • Vet: Dierlijke eiwitten leveren voldoende vet, een extra energiebron die de stofwisseling van de Shih Tzu stimuleert. Er is echter een dunne lijn tussen genoeg en te veel. Te veel vet in de dagelijkse voeding van een hond kan leiden tot gewichtstoename en uiteindelijk tot zwaarlijvigheid. Het belangrijkste is dat volwassen en oudere Shih Tzu minder vet nodig hebben dan puppy's.
 • Koolhydraten: Hoewel koolhydraten geen essentiële voedingsstoffen zijn, zijn het belangrijke energiebronnen. Door je Shih Tzu voldoende koolhydraten te geven, krijgt hij energie en wordt de eiwitopname van het lichaam gestimuleerd om magere spieren op te bouwen. Wees er echter van bewust dat te veel koolhydraten kunnen leiden tot overgewicht.
 • DHA: Het is een van de bestanddelen van omega-3 vetzuren. Het bevordert een goede oog- en hersenontwikkeling bij Shih Tzu pups, en DHA bevordert de cognitieve ontwikkeling bij pups en vertraagt de cognitieve achteruitgang bij oudere honden. Bovendien zijn omega-vetzuren gunstig voor ouder wordende Shih Tzu door de behandeling van chronische nierziekte en artritis bij honden. Omega-3 oliën verbeteren de vachtgezondheid van de Shih Tzu.
 • Micronutriënten: Taurine is een micronutriënt dat de gezondheid van het hart ondersteunt, en andere waardevolle micronutriënten ter bevordering van sterke gewrichten bij de Shih Tzu zijn chondroïtine en glucosamine.
 • Mineralen: Nuttige mineralen voor de groei van de Shih Tzu zijn onder andere een gezonde balans van fosfor en calcium. Pre- en probiotica en gechelateerde mineralen voegen gezondheid toe aan de voeding van de Shih Tzu.

Hoeveel verhaart de Shih Tzu?

De Shih Tzu verhaart niet veel, zodat hij kan worden gehouden door mensen die allergisch zijn voor andere hondenrassen. In ruil daarvoor is het je verantwoordelijkheid om ze regelmatig te verzorgen zodat ze er mooi blijven uitzien.

Hoe vaak moet de vacht van de Shih Tzu worden verzorgd?

Het lijdt geen twijfel dat deze honden zeer onderhoudsgevoelig zijn. Regelmatig baden en dagelijks borstelen zijn nodig om de weelderige vacht van de Shih Tzu vrij van klitten en korstjes te houden. Hoewel ze een dubbele vacht hebben, verharen ze niet vaak en worden ze daarom als hypoallergeen beschouwd. Dit komt omdat Shih Tzus haar hebben en geen vacht. De vacht valt af en groeit weer aan, terwijl het haar blijft groeien totdat het wordt geknipt of getrimd.

Shih Tzus pups worden geboren met slechts één bovenvacht. Als je kleine leeuwenhond zeven maanden oud is, krijgt hij een dichte, katoenachtige ondervacht, waardoor er meer verzorging nodig is. Onvoldoende borstelen van de ondervacht verhoogt het risico van huidinfecties.

Hoeveel verzorging je Shih Tzu nodig heeft, hangt af van het kapsel dat je kiest. Als je zijn glans echt tot zijn recht wilt laten komen, kiest je waarschijnlijk voor de vloeiende, watervalvacht die dagelijks geborsteld moet worden. Zelfs als je de vacht van je puppy trimt tot een lengte van ongeveer één tot twee centimeter, moet hij om de dag of zo worden geborsteld. Ongeacht de lengte van de vacht, moet je bij het borstelen door alle lagen haar tot op de huid komen om de vacht vrij van klitten en klitten te houden.

Vergeet de snor en het topknotje van je harige chrysant niet, die je in een mooi strikje kunt knopen of door een trimsalon kunt laten trimmen tot een hanteerbare lengte. En omdat ze nauwelijks verharen, kun je de meeste losse haren opvangen bij het borstelen. Om je Shih Tzu lekker te laten ruiken door al het aaien, baadt je hem elke drie tot vier weken om zijn haar en huid gezond te houden zonder zijn vacht te ontdoen van zijn natuurlijke oliën.

Als dit alles te veel werk voor je is, moet je je Shih Tzu naar een professionele trimsalon brengen die de vacht op de juiste manier kan trimmen, of de vacht trimmen tot een onderhoudsarme puppycoupe die je zelf thuis kunt doen.

Andere belangrijke zorg die je Shih Tzu nodig heeft zijn:

 • Knip de nagels om de één tot twee weken.
 • Ze moeten zo kort zijn dat ze de grond niet raken.
 • Regelmatig poetsen met een door de dierenarts goedgekeurde tandpasta voor huisdieren zorgt voor een goed gebit en een frisse adem.

Hoeveel kwijlt de Shih Tzu?

Als je een nieuwe Shih Tzu eigenaar bent, zult je blij zijn te weten dat je harige pup minimaal kwijlt. Kwijlen is echter een natuurlijk proces, en net zoals je mond watertandt bij de gedachte aan je lievelingseten of de geur ervan, reageert de ingebouwde kwijlproducent van je Little Lion Dog op bepaalde triggers. Zelfs honden die niet veel kwijlen zullen onder bepaalde omstandigheden kwijlen. De belangrijkste triggers voor kwijlen worden hieronder opgesomd. Sommige zijn natuurlijk, andere wijzen op mogelijke gezondheidsproblemen; in die gevallen moet je je dierenarts raadplegen.

 • De gedachte aan lekkere maaltijden zoals een favoriete traktatie of vlees - zelfs de aanblik van het etensblik kan het kwijlen opwekken.
 • Opwinding - sommige honden kwijlen meer als ze opgewonden zijn. Daarom zitten gasten vaak onder het kwijl als ze je hond begroeten.
 • Seksuele opwinding: Als een mannelijke Shih Tzu een loopse teef ziet, zal hij kwijlen. Evenzo kan een loopse teef kwijlen als ze de geur van een reu oppikt.
 • Tandproblemen - een abces of een opeenhoping van tandplak en tandsteen.
 • Inname van gif - extreme hoeveelheden schuimend kwijl zijn vaak het eerste teken dat een hond een giftige stof heeft ingeslikt. Zoek onmiddellijk hulp.
 • Een vreemd voorwerp - kleine stukjes bot, splinters van hout, splinters van vernield plastic speelgoed, enz. - kan tussen de tanden of in de keel van een hond vast komen te zitten.
 • Angst - elke situatie, bv. op weg naar de dierenarts voor vaccinaties, die een hond nerveus maakt.
 • Oververhitting en zwaar hijgen zijn de natuurlijke manier van de hond om af te koelen, maar als dit gepaard gaat met meer kwijlen, kan er reden tot bezorgdheid zijn.
 • Zwellingen - Zowel onschuldige knobbels als ernstigere, kankerachtige gezwellen in de mondholte van de hond.
 • Inwendige ziekten of infecties - nier- of leverproblemen, besmettelijke ziekten zoals hondsdolheid, infecties van de bovenste luchtwegen, toevallen, beroertes en andere inwendige ziekten kunnen leiden tot overmatig kwijlen.
 • Misselijkheid - veranderingen in het dieet, reisziekte, te veel eten, enz.

Je kent je Shih Tzu beter dan wie dan ook. Elke drastische of plotselinge verandering in de kwijlgewoonten van je hond kan een bezoek aan de dierenarts rechtvaardigen, omdat een afwijking van de norm kan wijzen op een onderliggend probleem.

Wat is het vachttype van de Shih Tzu?

Het Shih Tzu ras is enkel gekruld gedurende de eerste zeven maanden na de geboorte. Gedurende deze tijd groeien ze een dichte ondervacht. Ze blazen hun ondervacht echter niet uit en moeten grondig geborsteld worden om beide haren vrij van klitten te houden en vervilting te voorkomen.

Hoe lang is de vacht van de Shih Tzu?

De zijdeachtige, rechte, vlakke vacht hangt lang over de zijkanten van het lichaam vanaf een middenrif bijna, zo niet helemaal, tot aan de grond, en mag de beweging niet belemmeren. Het lange haar op het hoofd kan in een enkele of dubbele topknot worden gebonden of blijven hangen. Als je Shih Tzu alleen een gezelschapshond is en geen showhond, kun je zijn haar beter getrimd laten.

Wat zijn de sociale eigenschappen van het Shih Tzu ras?

De sociale kenmerken van het Shih Tzu ras zijn genegenheid, speelsheid en een vriendelijk karakter. Hij schiet goed op met kinderen, andere honden en vreemden. Je kleine leeuw zal waarschijnlijk zelfs een inbreker een rondleiding geven. Shih Tzus zijn intelligent en leren snel, maar ze kunnen zich vervelen met lange trainingssessies. Ze zijn vrolijk en hebben de charme om je op te vrolijken als je je down voelt. Andere sociale eigenschappen van de Shih Tzu zijn hieronder opgesomd.

 • Seniorvriendelijk: Shih Tzus spelen graag met hun familie, van kinderen tot grootouders. Ze zijn het perfecte voorbeeld van honden die nooit volwassen worden. Ze blijven het grootste deel van hun leven ondeugend en speels. Ze zijn de ideale metgezellen om senioren scherp te houden met spelletjes als verstoppertje spelen in de woonkamer. Maar alles wat ze willen is eten en liefde. Een schoot beschikbaar het grootste deel van de dag is genoeg om je Shih Tzu de engelen te laten horen zingen. Knuffels en kusjes zijn voedsel voor hun ziel. Verzorging kan een beetje vermoeiend zijn, maar daar zijn hondensalons en wandelaars voor, om ervoor te zorgen dat je pup genoeg beweging krijgt.
 • Kindvriendelijk: Shih Tzus rennen graag rond of achtervolgen kinderen, en tikkertje spelen is een van hun favoriete spelletjes. Shih Tzus zijn verstandig genoeg om voorzichtig te zijn als er kleine kinderen in de buurt zijn. Toezicht is echter essentieel in dergelijke situaties, aangezien deze honden klein zijn en zich gemakkelijk kunnen verwonden. Socialisatie is cruciaal voor kinderen en honden.
 • Gezinsvriendelijk: Shih Tzu puppies zijn enkele van de vriendelijkste puppies die er zijn. Ze schieten meestal goed op met vrienden van hun mensen, kinderen, andere honden en katten. Als je al een groter dier in huis heeft of onstuimige kinderen, moet je hen in de gaten houden terwijl ze met je Shih Tzu puppy spelen. Shih Tzu puppies kunnen op de leeftijd van acht weken slechts 1 kg wegen, dus ze zijn erg gevoelig. Gelukkig groeien Shih Tzu pups snel en bereiken hun volwassen grootte van 4,5 tot 7,3 kg op de leeftijd van zeven maanden.
 • Huisdiervriendelijk: De Shih Tzu is een speelse hond, waardoor hij een ideale metgezel is voor kinderen en andere huisdieren. De Shih Tzu is als een magneet in het hondenpark, en niet alleen willen mensen van alle maten het kleine leeuwenhondje aaien, maar ook andere honden kunnen niet van hem afblijven. Het vorstelijke gespring van de kleine Chinese schoonheid trekt gewoonlijk alle andere soorten honden aan. Elke hond zal willen besnuffelen hoe speciaal jouw schoothondje is. In huis zal je Shih Tzu er veel plezier aan beleven om andere harige huisdieren zoals katten en andere dieren zoals hamsters en gerbils te achtervolgen voor geen andere reden dan plezier.

Hoe gaan Shih Tzus om met vreemden?

Shih Tzu honden houden van mensen, zowel vrienden als vreemden, waardoor ze ideale therapiehonden zijn. Ondanks hun kleine formaat dienen veel van deze miniatuurchrysantenhonden als therapiehond om volslagen vreemden te troosten. Shih Tzus vervullen hun eeuwenoude rol als troostdieren op manieren die hun keizerlijke fokkers zich nooit hadden kunnen voorstellen.

Onder begeleiding van professionals uit de geestelijke gezondheidszorg zijn Shih Tzus gecertificeerd voor dierondersteunde crisisrespons door organisaties als HOPE Animal-Assisted Crisis Response in Eugene, Oregon. De strenge eisen omvatten certificering door een dierentherapieprogramma, een screening, deelname aan een driedaagse workshop en een geavanceerde opleiding bij FEMA [Federal Emergency Management Agency].

Het helpen van mensen in crisis die te maken hebben met overweldigend verdriet, angst en verwarring gaat verder dan wat therapiehonden doen wanneer zij ziekenhuispatiënten bezoeken die voor hen vreemden zijn. Hieronder staan enkele voorbeelden van rampen waarbij twee Shih Tzus, Emma, een zilver-witte teef, en Bear, een gouden hond met een zwart masker, troost boden aan getraumatiseerde mensen.

 • Ze hebben de pijn van schietpartijen op scholen verzacht.
 • Zij hielpen de harten te verzachten tijdens de overstromingen in West Virginia, Ellicott City, Maryland, en Toms River, New Jersey.
 • Met brandende vuurpijlen op de achtergrond hebben ze de hulpdiensten gekalmeerd op de eerste verjaardag van de "Unite the Right" blanke supremacistische rally in Charlottesville, Virginia.
 • Na een reeks orkanen aan de kust van Texas gaven ze huiseigenaren hoop.

Je Shih Tzu kan zelfs vreemde kinderen met leerproblemen leren helpen door de kinderen hun leesvaardigheid te laten oefenen met de Little Lion honden als publiek. De kinderen verbeteren niet alleen hun leesvaardigheid, maar krijgen ook meer zelfvertrouwen.

Is de Shih Tzu speels?

Het temperament van de Shih Tzu maakt hem tot een trouwe, speelse hond die een vriend is voor iedereen, ook voor kinderen. Ze worden nooit volwassen. Net als een puppy betekent het speelse Shih Tzu temperament dat je Shih Tzu de hele dag met je wil kussen, knuffelen en spelen. Je Little Lion Dog zal nooit een kans afslaan om te spelen of kunstjes te leren met kinderen die oud genoeg zijn om de pup met respect te behandelen.

Zijn Shih Tzu honden beschermend?

Shih Tzus houden zoveel van hun baasjes dat ze hen beschermen tegen alles wat hen overkomt. Ondanks hun kleine formaat zien ze zichzelf als grote beschermers van hun menselijke families en eigendommen. Met hun vermogen om situaties veel sneller te beoordelen dan andere kleine rassen, is de Shih Tzu zoveel meer dan alleen een mooi gezicht. Het zijn uitstekende waakhonden, altijd op hun hoede voor iedereen die je huis nadert en het je laten weten. Hoewel het grommen en blaffen van je Shih Tzu een indringer niet zal doen vluchten van angst, zal je kleine waakhond ervoor zorgen dat je op de hoogte bent van het gevaar.

Wat is het aanpassingsvermogen van de Shih Tzu?

Je Shih Tzu voelt zich overal op zijn gemak zolang hij niet van je gescheiden is. Shih Tzu pups zijn zeer aanpasbaar als het gaat om leefruimte. Of je nu in een microstudio, flat of op het platteland woont, deze pup zal graag in je huis wonen. Ze passen zich gemakkelijk aan elke verandering in omstandigheden of klimaat aan.

Ze zijn niet goed in jagen of hoeden, maar ze zijn geweldig in het houden van hun mensen. Zorg ervoor dat je je Shih Tzu puppy veel aandacht geeft om een sterke, mooie relatie op te bouwen. Ze moeten leven als deel van hun familie, gaan waar ze gaan en doen wat ze doen. Hun grootste vreugde is slapen in je bed of in zijn eigen bed en dicht bij hun mensen zijn.

Welke karaktertrekken zijn kenmerkend voor de de Shih Tzu?

De Shih Tzu is vrolijk, gelijkmoedig en staat te popelen om te behagen, met een vleugje arrogantie die past bij zijn vroegere rol als metgezel aan het Chinese koninklijke hof. In feite is de Shih Tzu door de geschiedenis heen uitsluitend gebruikt als liefhebbende en geliefde metgezel.

Met zijn luxueuze, lange, zijdeachtige haar is dit ras voorbestemd voor de covers van tijdschriften. Dat lijkt tenminste hun houding te zijn. De Shih Tzu is wereldwijd een populair hondenras, en met reden. Ze zijn intelligent, speels en lief. Bovendien is de Shih Tzu een van de trouwste hondenrassen, toegewijd aan hun baasje op de bank en op straat. Omdat ze van veel genegenheid houden, hebben Shih Tzus vaak last van verlatingsangst.

De Shih Tzu is niet angstig en benadert nieuwe honden en mensen zonder problemen. Een Shih Tzu is een uitstekende keuze voor eigenaren van huisdieren die op zoek zijn naar een sociale pup. Net als elk ander ras heeft de Shih Tzu baat bij een vroege en uitgebreide socialisatie. Stel hem bloot aan nieuwe mensen, huisdieren, geuren en bezienswaardigheden zodra je zich op je gemak voelt. Wat je ook doet, een Shih Tzu staat klaar om met je mee te gaan. Hij is tot alles in staat en is niet veeleisend. Hij is ook niet overprikkeld en kan een geweldige metgezel zijn voor oudere mensen.

Als je iets alledaags doet, zoals de koelkast schoonmaken, gaat hij er naast zitten en kijkt solidair toe. Als jij TV kijkt, kijkt hij ook. Als jij zin hebt om te spelen, heeft de Shih Tzu dat ook. Als je moe bent, doet hij een dutje met je. Je Chrysantenhond kan het niet schelen wat je doet, zolang hij het maar met je doet. Als je hem speelgoed geeft, kan hij zichzelf vermaken en vindt hij het niet erg als je de hele dag werkt, zolang je maar thuiskomt en van hem houdt.

Shih Tzus houden van honden en kinderen. Ze gaan graag met ze spelen en zijn uitstekende therapiehonden. Sommigen houden van katten, anderen niet; dit lijkt eerder een individuele voorkeur te zijn dan een raskenmerk. Hij is speels en af en toe ondeugend. Hij zal je schoenen stelen en wil misschien dat je hem achtervolgt nadat hij ze gestolen heeft. Aan de andere kant kan hij ze begraven als hij ze echt leuk vindt, en de Shih Tzu is er niet vies van om speelgoed van andere honden af te pakken.

Kan een Shih Tzu gevaarlijk zijn?

Shih Tzus worden niet beschouwd als gevaarlijke honden, maar het belang van training kan niet worden overschat. Zoals elk ander dier kan de Shih Tzu gevaarlijk worden wanneer hij bang is of zichzelf moet verdedigen. Hun kleine formaat verandert niets aan de scherpte van hun tanden.

Angst is meestal de reden waarom de meeste honden agressief reageren op andere honden en soms op mensen, vooral als ze in het verleden door een vorige eigenaar zijn mishandeld. Angstig gedrag is het gevolg van een gebrek aan goede socialisatie en een onbekende situatie, omgeving of ervaring met veel honden.

Vallen Shih Tzus ooit aan?

De Shih Tzu is normaal gesproken geen agressief hondenras, maar sommige van deze schattige "leeuwenhondjes" kunnen een agressieve inslag vertonen. De ernst van de agressie van een Shih Tzu varieert van hond tot hond, maar hoe mild of extreem het agressieve gedrag van een puppy ook is, het moet zo snel mogelijk worden gecorrigeerd.

Kan een Shih Tzu mensen doden?

Shih Tzu honden hebben nog nooit een mens gedood en zullen dat waarschijnlijk ook nooit doen. Er zijn daarentegen verschillende meldingen van gevallen waarin grote honden Shih Tzus hebben doodgebeten. Dit kan gebeuren omdat veel Shih Tzus vriendelijk zijn voor alle honden en gewoon op een bijzonder agressieve hond springen die geen kleine harige honden tolereert.

Kunnen Shih Tzus omgaan met alleen gelaten worden?

In het algemeen kun je je Shih Tzu voor relatief korte perioden alleen laten als hij zich goed gedraagt. Afhankelijk van het temperament van je Shih Tzu kan hij kattenkwaad uithalen als hij te lang alleen wordt gelaten. Vergeet niet dat Shih Tzus zeer extraverte dieren zijn die zich prettig voelen in gezelschap, dus alleen zijn druist in tegen hun voorkeuren. Ze zijn gevoelig voor verlatingsangst.

Pottyproblemen en eventuele destructieve neigingen moeten ook een rol spelen bij je beslissing. Begin met kleine stapjes en voer ze na verloop van tijd op om te zien hoe je Shih Tzu omgaat met alleen zijn. Als je meer dan een uur of twee per dag weg moet, moet je overwegen of een hond wel geschikt voor je is. Shih Tzu's zijn echter niet schuw, en een hondendagverblijf waar hij speelkameraadjes kan vinden kan de ideale oplossing zijn om verlatingsangst te voorkomen.

Kan ik mijn Shih Tzu thuis laten?

Shih Tzus hebben de neiging angstig en teruggetrokken te worden als ze alleen gelaten worden. Als ze geïsoleerd zijn, vertonen ze tekenen van verlatingsangst. Shih Tzus vormen echter sterke banden met alle gezinsleden. Dus als sommigen van hen ergens heen moeten, is het voor de Shih Tzu prima als de rest van het gezin of zelfs maar één gezinslid thuis blijft.

Kan de Shih Tzu 8 uur alleen gelaten worden?

De Shih Tzu heeft behoefte aan gezelschap en is niet graag urenlang alleen omdat hij gevoelig is voor angst. Isolatie gedurende meer dan een paar uur kan leiden tot verlatingsangst. Neem geen Shih Tzu als je hem uren alleen moet laten. Maar je kunt hem wel voor korte periodes alleen laten.

Het wordt afgeraden om je Shih Tzu langer dan vier uur achter elkaar alleen te laten. Hun stem horen kan je kleine pluizige hond kalmeren. Sommige eigenaren van deze kostbare leeuwtjes nemen de gesprekken van het gezin op en spelen de opnames af terwijl ze weg zijn.

Hondeneigenaren melden dat hun stemmen hun harige pups zodanig kalmeren dat ze zelfs rustig blijven als hun menselijke mama thuiskomt, zonder de typische, bijna hysterische opwinding die ze hebben als ze angstig wachten tot hun baasje terugkomt.

Als er geen andere optie is, kan een hondenuitlaatservice of oppas een deel van de dag verlatingsangst voorkomen. Als ze angstig worden, kauwen Shih Tzu op alles wat ze kunnen vinden en graven ze gaten waar ze maar kunnen.

Hoe train je een Shih Tzu?

Het schattige Shih Tzu hondenras heeft notoir aandacht nodig. De sleutel om ze te laten doen wat je wilt is ze te overladen met lof en beloningen. Met de juiste mix van consequentheid, zachtheid en vastberadenheid kun je de koppigheid van je hond overwinnen. Het is belangrijk om commando's (zoals "zit", "blijf" en "kom") en gehoorzaamheid gedurende het hele leven van je Shih Tzu te oefenen. Maar vergeet niet alleen beloningen en positieve bekrachtigingsmethoden te gebruiken. Aangezien dit ras gevoelig is voor angst, kan een luide toon je huisdier in de verleiding brengen zich te misdragen.

Omdat ze een kleine blaas hebben, kan het zindelijk maken een bijzondere uitdaging zijn. Als je je Shih Tzu om de paar uur of onmiddellijk na een ongelukje mee naar buiten neemt, leert hij dat naar buiten gaan betekent dat hij op het potje moet. Puppytraining en socialisatiecursussen worden ten zeerste aanbevolen; hoe vroeger je begint, hoe beter.

Ook al willen ze je natuurlijk behagen, ze hebben een eigen wil en kunnen wild over straat rennen als ze een andere hond zien. Daarom is het belangrijk dat je je puppy buiten aan de lijn houdt.

Begin met het socialiseren van je puppy als hij nog klein is, zodat hij kan wennen aan andere honden en mensen buiten zijn gezin. Ga met ze wandelen zodat ze buren en andere honden kunnen ontmoeten (en besnuffelen!), en schrijf ze in voor de puppyschool. Puppyschool leert ze spelen met andere puppies en ze maken kennis met andere volwassen honden - allemaal onder één dak. Hieronder vind je een lijst met ideeën om je te helpen bij de opvoeding van je Shih Tzu.

 • Beloon goed gedrag door ophef te maken. Je Shih Tzu weet wanneer je doet alsof.
 • Gebruik commando's verstandig qua timing, want opeenvolgende correcties zullen je Shih Tzu in de war brengen.
 • Wees consequent en volhardend. Laat het nooit schieten, want je Shih Tzu zal alleen soms leren gehoorzamen.
 • Wees de roedelleider en toon vreugde in het trainen van je Shih Tzu.
 • Je Shih Tzu laten zitten en wachten op je commando voordat hij begint te eten, bevestigt je status als roedelleider.
 • Als je je Shih Tzu traint met liefde in je hart, voorkomt je dat je Shih Tzu de training als straf ervaart.

Vergeet niet dat je je Shih Tzu een eerlijke en consequente training moet geven, anders zult je waarschijnlijk eindigen met een slecht opgevoede hond wiens favoriete bezigheid is om uit de tuin te rennen en op iedereen te springen die het huis binnenkomt.

Als je je Shih Tzu niet vroeg traint, kan het volgende gebeuren.

Honden van het ras Shih Tzu kunnen gemakkelijk kieskeurige eters worden, maar dit probleem wordt vaak onbedoeld door de mens veroorzaakt. Laat je Shih Tzu er niet mee wegkomen. Geef hem de tijd om te wennen aan wat hij moet eten en stort je niet op je kaastaart.

Een Shih Tzu kan koppig zijn, maar dit is nauwelijks het kenmerk van het ras. Hij geeft misschien niet dezelfde prioriteit aan training als u, en het kan wat geduld en extra tijd van je kant vergen om hem volledig zindelijk te maken. Hij is een uitstekende behendigheidshond en kan zeker leren om commando's op te volgen. Deze pittige kleine clown is zelfverzekerd en misschien een beetje overmoedig, maar dat is alleen maar te verwachten gezien zijn keizerlijke erfenis.

Sommige Shih Tzus kunnen te veel kauwen, te vaak bijten, naar mensen springen en zo veel likken dat ze hun vacht verliezen. De Shih Tzu voelt zich groot en de baas, en kan grommen om zijn eten en speelgoed te beschermen als hem niet wordt geleerd op een vriendelijke manier te spelen en te delen.

Hoe schattig of klein ook, elke hond kan ondraaglijke niveaus van blaffen, kauwen en ander ongewenst gedrag ontwikkelen wanneer hij zich verveelt, ongetraind is of niet onder toezicht staat. Begin met de training van je puppy op de dag dat je hem thuisbrengt. Hij is in staat om alles te absorberen wat je hem kunt leren.

Hoe vaak blaft een Shih Tzu?

Ja, Shih Tzus zijn beruchte yappers die veel lawaai maken als ze hongerig, bang, verveeld of depressief zijn, of als ze hun dominantie willen laten gelden. Sommige Shih Tzu zijn stiller dan andere, maar je kunt altijd verwachten dat ze luider zijn dan gemiddeld.

Je gezinshond blaft meestal om territoriale redenen en om aandacht te trekken. Shih Tzu kunnen zich vastklampen aan familieleden in huis en blaffen of huilen als hun favoriete persoon hen negeert. Shih Tzu blaffen niet zonder reden, maar de reden kan zo onbeduidend zijn als een onbekend geluid. Training en socialisatie kunnen overmatig blaffen beteugelen, maar de Shih Tzu zal altijd blaffen wanneer dat nodig is.

Hieronder staat een lijst van schorssoorten die eigenaren kunnen herkennen.

 • Shih Tzu haten het om alleen gelaten te worden en één manier om eenzaamheid te overwinnen is te blaffen.
 • Gebrek aan beweging en angst kunnen ook leiden tot blaffen.
 • Alarmgeblaf is wanneer je Shih Tzu blaft om je te waarschuwen voor naderend gevaar. Alarmgeblaf kan je waarschuwen voor gevaar; de Shih Tzu kan echter blaffen voordat hij beseft dat er echt gevaar dreigt.
 • Een andere vorm van blaffen is eisend blaffen, waarbij de Shih Tzu denkt dat hij recht heeft op iets of je aandacht en blaft om zijn recht op te eisen. Dit soort blaffen kan worden verminderd door een goede training en het negeren van het geblaf.
 • De Shih Tzu gebruikt opgewonden geblaf om zijn frustratie te tonen.
 • Vervelend blaffen geeft aan dat je Shih Tzu moe is of zich verveelt omdat hij alleen wordt gelaten of zelden beweegt.
 • Veelvuldig blaffen kan hinderlijk zijn voor zowel de eigenaar als de buren. Sommige soorten geblaf zijn monotoon en continu.

Wat zijn de mentale stimuleringsbehoeften van een Shih Tzu?

Om je Shih Tzu gelukkig te houden is een constante stimulatie gedurende de dag nodig. Hersenspelletjes zijn een geweldige en gemakkelijke manier om zijn geest te stimuleren. Zorg er dus voor dat je enkele van deze spelletjes de hele week afwisselt om je Shih Tzu bezig te houden.

Shih Tzu zijn intelligent en leren snel, en ze hebben regelmatig mentale stimulatie nodig. De speelse en intelligente aard van de Shih Tzu vereist ook veelvuldige mentale activiteit. Er zijn verschillende manieren om je Shih Tzu mentaal te stimuleren, en enkele daarvan worden hieronder opgesomd.

 • Speel met interactieve spelletjes of speelgoed, waaronder hondenpuzzels en bordspellen voor honden.
 • Stimuleer snuffelen tijdens regelmatige avondwandelingen.
 • Bied gezonde kauwproducten aan, zoals gedroogde zoete aardappelreepjes. Langdurig kauwen kalmeert de hersenen en verlaagt zo het stressniveau.
 • Verstoppertje.
 • Drop and Fetch spelen
 • Regelmatige wandelingen

Met deze mentale stimuleringstechnieken moet vroeg worden begonnen. Shih Tzu van zes tot 10 jaar en ouder hebben vaak problemen met hun denkvermogen. De belangrijkste tekenen van geestelijke verwarring worden hieronder opgesomd.

 • Overmatige angst
 • Frequente ongevallen
 • Onvermogen om eerder geleerde commando's op te roepen
 • Veranderingen in slaap- en waakgedrag
 • Weinig interesse in fysieke activiteiten
 • Gebrek aan sociale vaardigheid

Wat zijn de rasstandaarden van de Shih Tzu?

De Shih Tzu is een schattig hondenras met een ronde schedel, een pikzwarte neus, bruine ogen en halflange flaporen. De staart is gevederd en gekruld. Hij heeft een lange, zijdeachtige vacht zonder ondervacht. De kleur van zijn vacht is zuiver wit, en omdat hij niet verhaart, wordt hij als hypoallergeen beschouwd. De meeste mensen die een Shih Tzu bezitten geven de voorkeur aan een korte tot effen gekleurde vacht.

Enkele van de rasstandaarden van de Shih Tzu staan in onderstaande tabel.

Wat is de algemene informatie over de Shih Tzu?

De Chinezen hadden grote bewondering voor de kwaliteiten van de leeuw en kenden deze ook toe aan hun kleine "leeuwenhondjes". De Chinezen bewonderden de Shih Tzu zozeer dat als men met de Shih Tzu van de keizer knoeide, men hem liet doden door langzame marteling. Net als bij de zijderups (Bombyx Mori) dreigde de keizer de Chinezen met een zekere dood voor iedereen die Shih Tzus verkocht of weggaf aan iemand buiten de grenzen van China.

Handelaren verdienden geld met de verkoop van eieren van zijderupsen die uit China werden gesmokkeld in hun uitgeholde wandelstokken. Omdat Shih Tzu puppies alleen in de schoot van de elite in de koninklijke paleizen zaten, werden er geen uit China gesmokkeld. De rest van de wereld hoorde pas na 1930 van het bestaan van deze miniatuur leeuwhondjes, Shih Tzu genaamd.

Gezien het bevoorrechte leven dat hun voorouders leidden, is het niet meer dan normaal dat deze waardige, zelfverzekerde kleine leeuwhondjes zich in hun arrogante, verheven houding voortbewegen. Terwijl ze hun gevederde staart majestueus over hun rug draperen, is het moeilijk voor te stellen wat voor kattenkwaad de Shih Tzu kan uithalen.

Waar kun je een Shih Tzu kopen of adopteren?

De prijs van een raszuivere Shih Tzu kan variëren van €750 tot €3.000. Lagere prijzen zijn meestal te vinden in asielen en opvangcentra, maar pups van bekende fokkers kunnen tot 4.000 euro of meer kosten bij topfokkers.

Als je een Shih Tzu mee naar huis wilt nemen, overhaast dan niets. Als je reageert op een advertentie waarin staat dat "raszuivere honden" onmiddellijk beschikbaar zijn op aanvraag, moet je verwachten te worden opgelicht. Gerenommeerde fokkers houden gewoonlijk wachtlijsten bij voor elk nest dat onder hun toezicht wordt geboren. Op een wachtlijst komen geeft je de kans om alles te weten te komen over de kleine pup die je binnenkort mee naar huis neemt.

Het vinden van een gerenommeerde fokker of reddingscentrum is cruciaal. Een goede fokker vindt voor je de juiste pup en zal ongetwijfeld alle nodige gezondheidscontroles hebben uitgevoerd om gezondheidsproblemen zoveel mogelijk uit te sluiten. Ze zijn meer geïnteresseerd in het plaatsen van puppies in geschikte huizen dan in het verdienen van veel geld.

Wees wantrouwig tegenover fokkers die je alleen maar goede dingen over het ras vertellen of irrationele beloftes doen om hun pups te promoten. Wees vooral achterdochtig als je een twee-voor-een deal wordt aangeboden.

Van een verantwoordelijke fokker mag je verwachten dat hij je adviseert de pup binnen 2 dagen (48 uur) na de verkoop door een dierenarts te laten onderzoeken, met extra tijd als de pup op een zaterdag of zondag wordt verkocht, en dat hij er schriftelijk mee instemt de aankoopprijs terug te betalen of de pup terug te nemen en te vervangen als hij door een dierenarts ongeschikt wordt bevonden.

Shih Tzu puppies zijn schattig, en dat is een van de redenen waarom ze zo populair zijn. Schattige puppies verkopen goed, waardoor de Shih Tzu een populair huisdier is voor puppyfabrieken en inhalige, onverantwoordelijke fokkers. Doe je huiswerk voordat je een van deze hondjes koopt en je zult beloond worden met een mooie, gezonde gezelschapshond.

De beste manier om er zeker van te zijn dat je een gezonde Shih Tzu pup krijgt van een fokker of reddingsorganisatie is contact op te nemen met de organisaties die voor dat ras zijn geregistreerd. De Shih Tzu wordt erkend door de AKC, UKC en FIC, die hieronder staan vermeld, evenals andere geregistreerde rasverenigingen die potentiële Shih Tzu eigenaren in contact kunnen brengen met gerenommeerde fokkers. Merk op dat de AKC Marktplaats een lijst bevat van Shih fokkers die de Ethische Code hebben aanvaard en ondertekend. Deze lijst mag alleen als referentie worden gebruikt, en het is je eigen verantwoordelijkheid om zorgvuldig te werk te gaan.

 • Amerikaanse Shih Tzu Club, Inc.
 • Amerikaanse Kennel Club Marktplaats
 • Canadese Hondenfokkers Club
 • De Canadese Shih Tzu Club
 • Internationale Federatie van Kynologen
 • Kennel Club van Groot-Brittannië
 • De Shih Tzu Club UK
 • De Shih Tzu Club van Schotland
 • American Canine Association, Inc.
 • Australische Nationale Kennel Raad
 • Shih Tzu Club by Victoria Inc (AU)
 • Continentale Kennel Club
 • Nationale Kennel Club
 • Nieuw-Zeelandse Kennel Club
 • Verenigde Kennel Club
 • Europetnet
 • Denimay Shih Tzu Miami, Florida
 • Glory Ridge Shih-Tzu Warsaw, Missouri
 • Shihtzu Treasures Lima, Ohio
 • Shihtzu Tuin Morgan Hill, Californië
 • High Point Shih Tzu Montague, New Jersey
 • Puppies on the Prairie Hayti, South Dakota
 • Serendipity Shihtzu Olympia, Washington

Als je eenmaal een Shih Tzu fokker hebt gevonden, zorg dan dat je het bedrijf bezoekt en sta erop beide ouders te ontmoeten, zodat je een gevoel krijgt voor het temperament van de pups. Shih Tzu pups zijn vaak pittig en speels, ze moeten allemaal een vrolijke uitdrukking en vriendelijke ogen hebben.

Het kan enige tijd duren om een gerenommeerde fokker te vinden en je zult misschien moeten reizen. Vermijd achtertuinfokkers door verkoopsites en advertentiesites te vermijden. Wanneer je een fokker kiest, zorg er dan voor dat hij een staat van dienst heeft op het gebied van succesvolle, gezonde nesten en dat hij alle nodige documentatie verschaft.

Misschien vind je een Shih Tzu puppy of geredde volwassen hond die je kunt adopteren of kopen uit het buitenland, maar niet alle landen staan de invoer van geadopteerde honden toe. Voor degenen wier land de invoer van Shih Tzu's toestaat, kan de logistiek een uitdaging zijn.

De procedures omvatten een verklaring van een dierenarts dat de Shih Tzu volledig gevaccineerd is en de indiening van alle andere vereiste veterinaire documenten vóór de reis. Bovendien moet je land de dierenarts goedkeuren voor invoer en is het je verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat je gebruik maakt van de diensten van een gecertificeerde dierenarts.

Welke reddingsclubs zijn er voor Shih Tzus?

Er zijn wereldwijd miljoenen dakloze honden; vele zijn raszuivere honden die een thuis nodig hebben. Het adopteren van een Shih Tzu kan levensveranderend zijn, niet alleen voor de hond, maar ook voor de adoptant. Als je adoptie verkiest boven het kopen van een pup bij een fokker in de VS, moet je eerst de website van de American Shih Tzu Club raadplegen. Daar vind je een link naar een lijst van aanbevolen voorzieningen waar je misschien het perfecte chrysantenhondje vindt om te redden. Een Shih Tzu reddingsgroep is een uitstekend idee als je een oudere hond of zelfs een Shih Tzu mix wilt adopteren. Soortgelijke bronnen worden hieronder vermeld voor Canada, het Verenigd Koninkrijk en Europa.

Shih Tzu mixen uit een asiel kunnen dezelfde fysieke kenmerken hebben als het ras, maar hun temperament voldoet mogelijk niet aan de rasstandaard. Asielen en reddingsorganisaties proberen de persoonlijkheid van elke hond te bepalen door middel van een reeks beoordelingen. Zelfs als het temperament van de hond niet voldoet aan de rasstandaard, kun je de hond krijgen die bij je huis past.

Het adoptiebedrag voor een Shih Tzu uit een reddingsgroep of asiel ligt waarschijnlijk tussen de €300 en €400. De meeste honden van reddingsgroepen en asielen worden ingeënt, gechipt, gecastreerd en op hun gezondheid gecontroleerd voordat ze worden geadopteerd.

Je kunt ook contact opnemen met je plaatselijke reddingsorganisatie of asiel en vragen of zij een Shih Tzu of een verwant gemengd ras beschikbaar hebben voor adoptie. Zo niet, dan kun je zich op een lijst laten zetten zodat je als eerste wordt gebeld als er een Shih Tzu wordt opgenomen.

Hieronder vind je een lijst van geregistreerde reddingscentra en rasverenigingen waarmee je contact kunt opnemen.

 • American Shih Tzu Association Rescue
 • Verenigd Koninkrijk Shih Tzu Rescue - ADOPTIONS
 • Shih Tzu Club van Groot-Brittannië
 • Canada Shih Tzu Reddingsgroepen
 • Canada's Gids voor Honden
 • Amerikaanse Shih Tzu Club (USA)
 • US Shih Tzu Rescue
 • Shih Tzu Rescue, Inc, Florida
 • Furever Shih Tzu & Companion Dog Rescue - Missouri, Kansas, Ohio
 • BlueGrass Shih Tzu Rescue - Kentucky & Tennessee
 • Lone Star Shih Tzu en Lhasa Apso Rescue - Texas
 • FurBaby Rescue - Washington State Shih Tzu/Lhasa Rescue
 • Shih Tzu Rescue in Zuid-Florida
 • New Beginnings Shih Tzu Rescue - Wisconsin
 • Shih Tzu Action Rescue - Noord-Engeland UK
 • Southern Shih Tzu Rescue - Door heel Engeland en Wales
 • Shih Tzu Club - Wirral, Liverpool & District, en Kent Engeland
 • Rescue Me - Canada Shih Tzu Rescue
 • Tzu Zoo Rescue Dallas-Fort Worth Gebied in Texas

Facebook is een andere bron voor adoptie van huisdieren. Je kunt zoeken naar Shih Tzu reddingsgroepen in je omgeving.

Je kunt ook online zoeken naar adoptie Shih Tzu op betrouwbare websites zoals

 • Animalfinder.com
 • Adoptapet.com
 • Getyourpet.com
 • Dierenasiel

Waar je je Shih Tzu ook aanschaft, zorg ervoor dat je een degelijk contract hebt met de verkoper, het asiel of de reddingsorganisatie waarin de verantwoordelijkheden van beide partijen zijn vastgelegd. Petfinder biedt een "Adopters Bill of Rights" om je te helpen begrijpen wat je als normaal en gepast kunt beschouwen wanneer je een hond uit een asiel haalt. In staten waar er "puppy citroen wetten" zijn, zorg ervoor dat zowel je als de persoon van wie je de hond krijgt je rechten en rechtsmiddelen kent.

Of het nu een puppy of een volwassen hond is, neem je Shih Tzu snel na de adoptie mee naar je dierenarts. Je dierenarts kan problemen opsporen en samen met je een preventieprogramma opstellen waarmee je veel gezondheidsproblemen kunt voorkomen. Shih Tzu mixen kunnen beschikbaar zijn voor adoptie in asielen en opvangcentra. Als je geïnteresseerd bent in het adopteren van een AKC-geregistreerde Shih Tzu of Shih Tzu-mix, moet je eerst contact opnemen met asielen en rasspecifieke reddingsorganisaties om je belangstelling kenbaar te maken.

Hieronder vind je een lijst van verschillende Shih Tzu mixen.

 • Shih Tzu & Poedel mix = Shih-Poo of Shoodl
 • Shih Tzu & Maltezer mix = Mal-Shi, Malti zu of Malt-Tz
 • Shih Tzu & Yorkie mix = Shorkie
 • Shih Tzu & Chihuahua mix = Shichi
 • Shih Tzu & Pomeranian mix = Shiranian
 • Shih Tzu & Bichon mix = Shichon
 • Shih Tzu & Teckel mix = Schweenie

Wat is de geschiedenis van de Shih Tzu?

Als je een Shih Tzu bezit, bezit je ook een stukje Chinese geschiedenis. Keizerlijke fokkers in het paleis van de Chinese keizer ontwikkelden de Shih Tzu (wat "leeuwenhond" betekent) eeuwen geleden uit Tibetaans fokmateriaal. Het ras is waarschijnlijk het resultaat van een kruising van twee nog oudere Sino-Tibetaanse rassen, de Lhaso Apso en de Pekingees.

Honderden jaren lang leefden Shih Tzus als koninklijke schoothondjes en werden vertroeteld door keizers en hun families. De keizers gaven kostbare giften aan de fokkers van Shih Tzus, die de mooiste en aanhankelijkste honden voortbrachten.

Het ras bleef tot in de jaren 1930 verborgen achter de paleismuren en was praktisch onbekend bij de buitenwereld. In Peking en later in Engeland werden rasverenigingen opgericht, die het ras verder verfijnden, niet zonder verhitte discussies tussen fokkers over het juiste type. De Shih Tzu werd geregistreerd in het AKC stamboek in 1969.

Wat zijn de gemiddelde onderhoudskosten voor een Shih Tzu?

De prijzen voor Shih Tzu variëren van €750 tot €3.000. De kosten van een pup van een geregistreerde fokker kunnen variëren, afhankelijk van de status van de fokker die je kiest, de locatie, het geslacht van de pup en natuurlijk de vraag naar het ras op dat moment.

De bloedlijn van de pup en zijn ouders kan ook van invloed zijn op de prijs. Het zal niet moeilijk zijn om dit ras in een asiel te vinden, en als je dat doet, kan de prijs variëren van €300 tot €400, gebaseerd op de kosten van verzorging tijdens het houden van de Shih Tzu en extra's zoals vaccinaties en sterilisaties.

Het is altijd het beste om de jaarlijkse uitgaven voor het onderhoud van je Shih Tzu en zijn welzijn in overweging te nemen voordat je tot aankoop overgaat. Het eerste jaar is het duurst, omdat puppies extra diergeneeskundige zorg nodig hebben en meer eenmalige aankopen, zoals microchipping, sterilisatie, vergunningen, enz. Je moet rekenen op ongeveer 6.900 euro voor het eerste jaar van je hond. Daarna daalt de prijs aanzienlijk, maar je moet erop voorbereid zijn dat een Shih Tzu een aanzienlijk deel van de maandelijkse uitgaven van een gezin vormt.

Alleen voedsel en medische zorg, exclusief speelgoed, voer- en waterbakken, kooien, hondendekens, bedden, enz. kunnen gemiddeld 850 euro kosten. De meest voorkomende jaarlijkse uitgaven voor honden vergelijkbaar met de Shih Tzu staan hieronder vermeld.

 • Voedsel
 • Veterinaire zorg
 • Vaccinaties
 • Preventieve geneeskunde
 • Speelgoed
 • Verzekering voor huisdieren
 • Accessoires voor huisdieren

Andere mogelijke uitgaven zijn opleiding, socialisatie, dagopvang, hondenoppas, hondenuitlaatservice, enz. De verzorging van de Shih Tzu is waarschijnlijk een belangrijk deel van de onderhoudskosten, want de zijdeachtige vacht van de Shih Tzu vereist regelmatige professionele verzorging en baden.

Hoe noem je een Shih Tzu?

Het kiezen van een naam voor je Shih Tzu omvat essentiële bouwstenen, waaronder het belang van geluid. De naam van de Shih Tzu zal betekenis hebben voor de mensen in het leven van de hond, maar voor je viervoeter is alleen de klank belangrijk.

Shih Tzu reageren het best op tweelettergrepige namen die niet zo kort zijn dat ze verward kunnen worden met eenlettergrepige commando's als "Zit", "Blijf", "Kom" en "Af". De namen mogen echter niet zo lang zijn dat zij verwarrend zijn.

Het is altijd een goed idee om niet overhaast een naam te kiezen. Breng ongeveer een week door met je nieuwe Shih Tzu puppy en laat je inspireren door zijn karaktereigenschappen. Roep je naam ideeën met verschillende tonen en geluiden voor de twee lettergrepen en observeer de reactie van je puppy op het geluid. Vergeet niet dat je een geluid moet samenstellen dat je Shih Tzu van een afstand zal herkennen, naast vele andere geluiden.

Kies een naam die anders kan klinken bij het normaal hanteren, roepen of roepen van je Shih Tzu. Hieronder staat een lijst met voorgestelde namen voor je Shih Tzu.

Shih Tzu Ras Namen

Waardering voor hun glorie en moed

Shih Tzu jongensnamen

Shih Tzu meisjesnamen

Dougie

De Shih Tzu met zijn eigen YouTube-kanaal en meer dan een half miljoen Instagram-volgers

Choo Choo

Een Shih Tzu van koningin Elizabeth

Marnie

Een co-ster in Dougie's video's die werd gered van het leven op straat in Connecticut...

Bing en Bong

Tweeling Shih Tzus eigendom van Mariah Carey

Rascal

Betekent "iemand die ondeugend is".

Honey Child

Een Shih Tzu van Nicole Richie.

Lionel

Een toespeling op het woord leeuw; kan ook verwijzen naar het feit dat Shihs Tzus leeuwenhonden werden genoemd.

Diva

Een Shih Tzu van Fantasia Barrino, voor de winnares van American Idol.

Leon

Een andere verwijzing naar het woord "leeuw

Knuffel

Verwijst naar "iemand die graag dicht bij elkaar zit".

Wat zijn de verschillende soorten Shih Tzu?

Shih Tzus zijn er in verschillende vormen en maten en in unieke variëteiten. Elk van de onderstaande rassen is even knuffelig en aanhankelijk als de volgende.

 • Amerikaanse Shih Tzu
 • Europese Shih Tzu
 • Keizerlijke Shih Tzu
 • Teacup Shih Tzu
 • Blauwogige Shih Tzu
 • Bruine Shih Tzu
 • Zwarte Shih Tzu
 • Gestroomde Shih Tzu

Welke hondenrassen lijken op de Shih Tzu?

Shih Tzu zijn misschien niet zo moeilijk te vinden, maar rashonden zijn duur en hebben lange wachtlijsten. Een Shih Tzu vinden in een opvangcentrum kan even moeilijk zijn omdat ze zo populair zijn. Hoe geweldig de Shih Tzu ook is, hij is niet voor iedereen geschikt. Hier zijn enkele honden die lijken op de Shih Tzu.

Hieronder vind je een lijst van soortgelijke rassen die goed bij je gezin zouden kunnen passen.

 • Maltezer: Lijkt op elkaar, maar is energieker en heeft maar één vacht.
 • Pekingees: Hij is iets kleiner dan de Shih Tzu, zijn vacht is minder dicht, minder glad en korter.
 • Llasa Apso: Een zeer vergelijkbare hond, ook afkomstig uit Tibet. Dit ras heeft een langere snuit en een harde vacht.

Over de Auteur

naomi-de-jong
Naomi de Jong
Bijdrager
[email protected]
Diermanagement

Naomi heeft een opleiding in Diermanagement afgerond in 2014. Haar passie voor honden en opleiding in Diermanagement hebben haar aangezet om zicht te verdiepen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van hondenverzorging.

Ook Interessant

amerikaanse-bulldog
Door Naomi de Jong 7 dagen geleden
47 Verrassende Weetjes over de Amerikaanse Bulldog
populaire-bruine-hondenrassen
Door Naomi de Jong 7 dagen geleden
7 populaire bruine hondenrassen (en hun kenmerken)
honden-die-niet-verharen
Door Sanne Dekker 7 dagen geleden
50 honden die niet verharen (de ultieme lijst)
berner-sennenhond
Door Sanne Dekker 7 dagen geleden
47 Verrassende Weetjes over de Berner Sennenhond
american-alsatian
Door Naomi de Jong 7 dagen geleden
47 Verrassende Weetjes over de American Alsatian
beste-hondenrassen-voor-senioren
Door Sanne Dekker 7 dagen geleden
De 10 Beste Hondenrassen voor Senioren