dwergkeeshond-hondenras-verzorging-gezin-sociaal-leven-fysieke-kenmerken-dieet-informatie

Dwergkeeshond Hondenras Verzorging, Karakter, Raskenmerken en Dieet informatie

sanne-dekker
Geschreven door Sanne Dekker | Hondentrainer
FACT CHECKED door Lieke Smit
Laatste update: 1 juni 2023

Dwergkeeshonden komen oorspronkelijk uit Noorwegen, Polen en Duitsland en worden vaak kortweg Poms genoemd. Ze staan bekend om hun nieuwsgierigheid en intelligentie. Hoewel ze graag met hun baasjes spelen, zijn ze wel jaloers en kunnen moeite hebben om aandacht te delen met andere honden en mensen. Ze hebben een territoriaal karakter en kunnen agressief worden bij het eten. Dit gedrag kan versterkt worden bij de zogeheten Teacup of Micro Poms, omdat ze hun grote persoonlijkheid willen laten zien.

Oorspronkelijk beroemd geworden door koningin Victoria, is de Pomeriaan een zelfverzekerd, energiek hondenras dat zijn koninklijke wortels niet vergeten is. Hoewel de Pomeriaan oorspronkelijk afstamt van de grotere Spitz, doet zijn kleinere formaat niets af aan zijn grote persoonlijkheid. Dwergkeeshonden zijn zelfverzekerd en speels, en ze ontbreekt het niet aan pit. De Pomeriaan heeft een stevige eigenaar nodig die bereid is de regels te handhaven.

De Pomeriaan behoort tot de groep van dwerghondenrassen, weegt gemiddeld slechts 2,3 kg en is meestal niet groter dan 12 centimeter. Na een draagtijd van ongeveer 60 dagen krijgen ze meestal twee tot vijf pups per nest, en hun levensverwachting is 12 tot 16 jaar. Ze zijn bekend onder vele namen, waaronder Dwergkeeshond, Pom, Dwergspitz, Duitse Spitz, Spitz Nain, Spitz Enano, Zwers en Pom Pom.

Wat zijn de raskenmerken en eigenschappen van Dwergkeeshonden?

De Dwergkeeshond, ook wel bekend als "de kleine hond die denkt dat hij het kan", is een schattige, actieve en intelligente hond. Ze zijn geschikt voor behendigheid- en gehoorzaamheidswedstrijden, maar ook gewoon als gezinshond. Ze zijn toegewijd aan hun gezin, maar laat je niet misleiden door hun schattige uiterlijk: ze zijn onafhankelijk en dapper en hebben een eigen mening. Ze zijn alert en nieuwsgierig naar de wereld om hen heen, en soms denken ze dat ze veel groter zijn dan ze zijn, wat kan leiden tot problemen met grotere honden.

Dwergkeeshondjes staan bekend om hun liefdevolle gedrag. Als het echter om kinderen gaat, voelen ze zich niet op hun gemak bij jonge kinderen die nog niet geleerd hebben hoe ze met een hond moeten omgaan en hem moeten respecteren. Ze ontvangen niet graag ongevraagde knuffels en blijven niet graag bij iemand op schoot zitten, tenzij deze daarvoor kiest. Bovenal houden ze er niet van geslagen, achtervolgd of in het nauw gedreven te worden, wat resulteert in grommen of snauwen.

Hoewel ze goede huisdieren zijn, kunnen ze ook veel blaffen, waar je buren misschien niet zo blij mee zijn. Maar zolang je je hond voldoende beweging en speeltijd geeft, hem beschermt tegen warm weer en hem veel liefde en aandacht geeft, zult je een liefhebbende, schattige, harige familievriend hebben.

Andere kenmerken en eigenschappen van het Pom-ras staan in de onderstaande tabel.

Hoe gaat de Pomeriaan om met het gezin?

De Pomeriaan is een sociaal beestje. Wat hen zo populair maakt, is dat ze erg lief en trouw zijn. Ze willen altijd bij hun menselijke familie zijn, wat zowel goed als slecht kan zijn. Hoewel ze niet veel nodig hebben qua eten en beweging, zijn ze het liefst het middelpunt van hun wereld.

Hun temperament is een mix van onafhankelijkheid en trouw, maar ze doen niets liever dan op schoot zitten en knuffelen. Het goede nieuws is dat ze die liefde meteen teruggeven. Niets kan je dag beter maken dan die schattige oogjes vol bewondering op jou gericht te zien.

Dwergkeeshonden zijn zeer aanhankelijk en hechten zich het meest aan één persoon in het gezin. Ze knuffelen vooral graag met hun favoriete mens. Dwergkeeshonden zijn intelligent en testen de grenzen van hun gezin met hun bazigheid. Als ze niet streng behandeld worden, zullen ze het huishouden runnen wanneer dat mogelijk is.

Dit is echter een aangeboren neiging van de roedel om te streven naar de alfa-status, maar diep van binnen zijn ze zo zacht als marshmallows en verlangen ze naar de aandacht en liefde van hun menselijke families. Ze wandelen graag van schoot naar schoot en het is aan hun baasjes om te leren hoe ze naar buiten kunnen komen om te spelen.

Hoe gaat de Pomeriaan om met andere honden?

Dwergkeeshonden kunnen meestal goed opschieten met andere honden als ze goed gesocialiseerd en geïntroduceerd worden. Bij Dwergkeeshonden bestaat altijd de mogelijkheid dat zij middelen bewaken, d.w.z. dat zij bezitterig kunnen zijn als het gaat om voedsel of speelgoed. Daarom kan het voor gezinnen met meer dan één hond nodig zijn om ze afzonderlijk te begeleiden en te voeren.

Hondenbezitters moeten er rekening mee houden dat deze bezitterige eigenschap bij Dwergkeeshonden de veiligheid van kleine kinderen in gevaar brengt die in hun buurt komen als ze eten geven. Spelen met honden van grotere rassen moet onder toezicht gebeuren om ervoor te zorgen dat het niet te ruw is, want Dwergkeeshonden kunnen zich verwonden als er te wild wordt gespeeld.

Hoe zijn Dwergkeeshonden met oudere mensen?

Dwergkeeshonden zijn uitstekende huisdieren voor oudere en drukke mensen, omdat ze geen al te afhankelijk ras zijn. Ze zijn ook geschikt voor flats of huizen die geen tuin hebben. Vanwege hun kleine formaat zijn ze niet geschikt voor gezinnen met kleine kinderen die ze per ongeluk zouden kunnen verwonden.

Hoe zijn Dwergkeeshonden met kinderen?

Dwergkeeshonden zijn meestal zeer actieve en vrolijke hondjes die graag spelen en knuffelen. De enige uitzondering zijn kleine kinderen. Dwergkeeshonden zijn klein en hun botten breken gemakkelijk omdat ze teer en breekbaar zijn. Ze zijn niet de juiste keuze voor een gezin met kleine kinderen die de kleine Pomerans ruw zouden kunnen behandelen.

Dwergkeeshonden kunnen defensief zijn als ze zich bedreigd voelen en ze grommen en bijten als ze bang zijn. Voor de veiligheid van de hond en de kinderen moet je een ander ras kiezen als je kleine kinderen hebt.

Hoe gedragen Dwergkeeshonden zich met buren of gasten?

Pomeriaanpups moeten van jongs af aan leren onderscheid te maken tussen buren en vreemden die een bedreiging kunnen vormen. Het is belangrijk dat je je Pomeriaan socialiseert met zoveel mogelijk mensen, zodat hij kan uitgroeien tot een zelfverzekerde, vriendelijke volwassen hond. Neem indien mogelijk deel aan een puppycursus.

Verwen je Pom niet en scherm hem niet af van de wereld door hem in je handtas te dragen. Dit maakt hem angstig voor nieuwe situaties. Gebruik in plaats daarvan traktaties om hem te leren dat nieuwe mensen en plaatsen leuk en veilig zijn. Dit zal hem helpen het extraverte Pomeranian temperament te ontwikkelen dat we kennen en waar we van houden.

Wat zijn de fysieke kenmerken van de Pomeriaan?

De Pomeriaan, ook wel bekend als Dwergkeeshond, heeft diverse fysieke kenmerken. Mannetjes hebben doorgaans een gewicht dat varieert tussen 1,8 en 2,7 kg, terwijl vrouwtjes meestal wegen tussen 1,4 en 2,5 kg. Ze hebben een compact lichaam met een gemiddelde hoogte van ongeveer 12 centimeter. Hun vacht is dik en pluizig, en kan verschillende kleuren hebben, zoals oranje, zwart, wit, bruin en meer. De oren zijn klein en rechtopstaand, en ze hebben een dichte, kraagachtige kraag van vacht rond hun nek. De staart is hoog aangezet en krult over de rug. Over het algemeen zijn Pomerianen bekend om hun kleine gestalte, dikke vacht en trotse houding.

Hoe voer je een Pomeriaan?

De grootte van de volwassen hond bepaalt zijn voedingsbehoeften in alle levensfasen. Laat je daarom bij de voeding van je Pomeriaan leiden door de specifieke voedings- en spijsverteringsbehoeften van een dwergrassen in de verschillende levensfasen. Dwergkeeshonden vallen in de klasse van de dwerghonden, en de meeste fabrikanten van hondenvoer hebben rasspecifieke formules voor kleine, middelgrote, grote, reuzen- en zelfs dwerghonden.

Het is altijd een goed idee om de voedingsbehoeften van je hond te bespreken met je dierenarts, zodat je voorbereid bent op ouderdomsproblemen als je Dwergkees groeit. Een dierenarts kan je adviseren over diëten, portiegroottes, maaltijdfrequentie en eventuele voedingsproblemen om je harige vriend te helpen een lang leven in optimale gezondheid te leiden. Schoon, vers water dient altijd beschikbaar te zijn en enkele van de belangrijkste voedingsstoffen zijn hieronder opgesomd:

 • Eiwit
 • Vetzuren
 • Koolhydraten
 • Mineralen
 • Vitaminen

Vermijd het voeden van je Pom vanaf de tafel, want dat leidt alleen maar tot gewichtstoename. Volg in plaats daarvan het onderstaande advies om de optimale gezondheid van je harige vriend te waarborgen.

Ondanks zijn kleine formaat is de Dwergkees een actief, atletisch ras dat een voeding nodig heeft met dierlijke eiwitten en koolhydraten voor energie, vitaminen en mineralen voor de spijsvertering en het immuunsysteem, en omega-vetzuren voor een goede vacht en huid. Een hond van dit formaat, activiteitsniveau en gedrag gedijt het best op hoogwaardig droogvoer, omdat dit soort voer evenwichtige verhoudingen van de bovengenoemde ingrediënten bevat.

De portie voor je Pomeriaan is echter afhankelijk van de levensfase, de gezondheid, het metabolisme, het activiteitsniveau en natuurlijk het merk en de samenstelling van het voedsel dat hij eet. Geef je Pomeriaan een voeding die ontworpen is voor een dwergras met recepten voor puppy's, volwassenen en senioren, of zoek een merk dat voor alle levensfasen ontworpen is.

De Pomeriaan heeft tussen de 40 en 60 gram voer per dag nodig, met voedingen verspreid over 2 tot 3 keer per dag. Omdat deze honden zo klein zijn, is overvoeding een veelvoorkomend probleem dat leidt tot overgewicht en vele andere gezondheidsproblemen die met overgewicht gepaard gaan.

Dwergkeeshonden meerdere maaltijden geven in plaats van één maaltijd per dag kan levensgevaarlijke winderigheid voorkomen. Er moet echter altijd vers drinkwater beschikbaar zijn voor je kleine harige vriend. Raadpleeg bij twijfel je dierenarts.

Hoeveel moet een Pomeriaan pup eten?

De Pomeriaan is een dwergras waarvan de pups tot 2,7 kg 15 tot 25 gram voer per dag moeten krijgen. Het is belangrijk om de pup niet in één keer te voeren, maar het over de dag te spreiden. Wanneer dwergkeespuppy's drie maanden oud zijn, kunnen eigenaren hen drie maaltijden per dag geven tot ze zes maanden oud zijn en de voedselinname verminderen tot twee maaltijden per dag. Er mag alleen hoogwaardig puppyvoer van merkfabrikanten worden gebruikt. Hieronder volgt een gids voor het voeden van puppy's.

 • Pomeransen hebben een langzame, aanhoudende groei nodig om orthopedische problemen zoals heupdysplasie te voorkomen. Voed ze op met een dieet dat geschikt is voor puppy's van dwergrassen. Het dieet dat je kiest mag niet te veel eiwitten, vet en calorieën bevatten.
 • Dwergkeeshonden moeten volgens een vast schema worden gevoerd, met twee of drie keer per dag gespreide maaltijden. Het is beter de pup te laten wennen aan maaltijden op bepaalde tijdstippen dan de hele dag voedsel voor hem klaar te zetten.
 • Uitzonderingen zijn Dwergkeeshonden met aandoeningen zoals hypoglykemie of hypoglykemie, omdat zij de hele dag door stukjes voedsel moeten knabbelen.
 • Geef je puppy nooit eten van tafel. Dit moedigt het bedelen alleen maar aan. Iedereen in het gezin moet zich aan deze regel houden.

Welke gezondheidstests moeten op een Pomeriaan worden uitgevoerd?

Fokkers van pomeransen moeten de volgende gezondheidstests laten uitvoeren:

DNA-tests voor 7 hoofdcategorieën

Andere onderzoeken en röntgenfoto's: Heup en elleboog onderzoek, patella check, algemene gezondheidscontrole inclusief hart, vaccinaties, vlooien en wormen.

Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Dwergkeeshonden?

Dwergkeeshonden staan algemeen bekend als een gezond, robuust ras. Maar ook gezonde Dwergkeeshonden moeten regelmatig door een dierenarts worden onderzocht. Eigenaren moeten ervoor zorgen dat de volgende lijst van gezondheidstoestanden gedurende het hele leven van de hond wordt gecontroleerd.

 • Tracheale collaps is een progressieve ademhalingsziekte die optreedt wanneer deze tracheale kraakbeenringen instorten. Dit kan ademhalingsproblemen bij je hond veroorzaken omdat de luchtpijp inklapt.
 • Parodontale aandoeningen bij honden worden veroorzaakt door de opbouw van plak en tandsteen op de tanden, wat leidt tot gingivitis, botverlies, tandverlies en andere ernstige gezondheidsproblemen.
 • Patella luxatie treedt op wanneer de knieschijf (patella) van de hond, die normaal gesproken op de groef van het dijbeen (femur) zit, verplaatst wordt. Bij een patella luxatie kan je hond tijdelijk "stuiteren" met de achterpoten, kreupel lopen of de ledematen in een vreemde hoek vastzetten.
 • Doofheid bij honden kan ofwel een tijdelijk, gedeeltelijk of volledig gehoorverlies zijn als gevolg van oorsmeer in de gehoorgangen, ofwel een permanent gehoorverlies als gevolg van verschillende oorzaken, zoals ernstige, onbehandelde oorontstekingen, aangeboren afwijkingen, ouderdom en verwondingen.
 • Cryptorchisme is een medische term die verwijst naar één of beide testikels (teelballen) die niet in het scrotum indalen. De testikels ontwikkelen zich nabij de nieren in de buik en gaan meestal op twee maanden leeftijd naar het scrotum. Bij sommige honden kan het later optreden, maar zelden na de leeftijd van zes maanden.
 • Hypothyreoïdie: Onvoldoende productie van schildklierhormonen veroorzaakt haaruitval, een droge huid en vacht en vatbaarheid voor andere huidziekten bij Dwergkeeshonden.
 • Diverse andere oogziekten, waaronder
  • Lensluxatie (dislocatie) Bij patiënten met een lensluxatie (dislocatie) verschuift de lens uit positie en beweegt naar het voorste of achterste deel van het oog. Deze aandoening kan leiden tot glaucoom en blindheid.
  • Hoornvlieszweren - Zweren veroorzaakt door een oogscheur kunnen worden veroorzaakt door een stomp trauma, zoals een hond die met zijn oog over een tapijt wrijft.
  • Distichiasis, of de aanwezigheid van extra wimpers bij honden, is een aandoening waarbij haar op een ongebruikelijke plaats op het ooglid groeit. De haartjes groeien meestal uit de meibomianeklieren op het ooglid.
  • Progressieve retinale atrofie (PRA) is een progressieve degeneratieve ziekte van het netvlies die leidt tot blindheid.
  • Cataract zorgt ervoor dat het oog of de ogen van de hond er troebel uitzien. Cataract ontstaat meestal bij het ouder worden en kan worden behandeld door de cataract operatief te verwijderen.

Je kunt ernstige gezondheidsproblemen met een Pomeriaan minimaliseren door een Pom te kopen bij een gerenommeerde fokker die verantwoorde fokmethoden gebruikt en screent op veel voorkomende ziekten en aandoeningen.

Zijn Dwergkeeshonden hypoallergeen?

Helaas hebben deze speelse pups niet de eigenschappen die hen hypoallergeen of geschikt maken voor mensen met een hondenallergie.

Dwergkeeshonden worden niet beschouwd als hypoallergene honden, en Poms zijn een van de betere hondenrassen voor mensen die aan allergieën lijden. Dat komt omdat ze heel weinig verharen en hun vacht geen huidschilfers produceert, die bij sommige mensen een allergische reactie kunnen veroorzaken.

Wat is de bewegingsbehoefte van een Pomeriaan?

Kleine Dwergkeeshonden hebben binnenshuis ruimte nodig om te bewegen, en aan hun dagelijkse bewegingsbehoefte kan worden voldaan door binnenshuis te spelen en een korte wandeling buiten te maken. Zelfs met regelmatige lichaamsbeweging voelen deze honden zich niet op hun gemak om lange tijd buiten te zijn bij hoge temperaturen.

Als de tong van de hond knalrood wordt of hij zwaar begint te hijgen, is dat een goed teken dat hij een hitteberoerte dreigt te krijgen. Ze zijn ook gevoelig voor kouder weer, dus hebben ze voldoende ruimte nodig om zich binnenshuis te kunnen bewegen. Een harnas wordt aanbevolen voor aangelijnde wandelingen buitenshuis om te voorkomen dat de luchtpijp inzakt door het trekken aan de halsband.

Wat zijn de voedingsbehoeften van Dwergkeeshonden?

De voedingsbehoeften van een Pomeriaan omvatten een hoog niveau van specifieke voedingsstoffen. De essentiële voedingsstoffen voor de Pomeriaan zijn hieronder opgesomd.

 • Eiwit: Dwergkeeshonden hebben natuurlijke dierlijke eiwitten nodig, die waardevolle aminozuren bevatten die belangrijk zijn voor de gezondheid van Pom. Even belangrijk is het feit dat eiwit magere spieren opbouwt en energie levert.
 • Vet: Dierlijke eiwitten leveren voldoende vet, een extra bron van energie die het metabolisme van de Pomeriaan stimuleert. Er is echter een dunne lijn tussen genoeg en te veel. Een teveel aan vet in de dagelijkse voeding van de hond kan leiden tot gewichtstoename en uiteindelijk tot zwaarlijvigheid. Het belangrijkste is dat volwassen en oudere Dwergkeeshonden minder vet nodig hebben dan puppy's.
 • Koolhydraten: Hoewel koolhydraten geen essentiële voedingsstoffen zijn, zijn het belangrijke energiebronnen. Wanneer de Pomeriaan voldoende koolhydraten binnenkrijgt, levert dat energie en bevordert het de eiwitopname van het lichaam om magere spieren op te bouwen. Maar wees voorzichtig: te veel koolhydraten kunnen leiden tot overgewicht.
 • DHA: DHA is een van de bestanddelen van omega-3 vetzuren. Het bevordert een goede ontwikkeling van de ogen en hersenen bij Pomeranian-pups, en DHA bevordert de cognitieve ontwikkeling bij pups en vertraagt de cognitieve achteruitgang bij oudere honden. Bovendien komen omega-vetzuren ten goede aan ouder wordende Dwergkeeshonden door de behandeling van chronische nieraandoeningen en artritis bij honden. Omega-3 oliën verbeteren de vachtgezondheid van de Pomeriaan.
 • Micronutriënten: Taurine is een micronutriënt dat de gezondheid van het hart ondersteunt, en andere waardevolle micronutriënten ter bevordering van sterke gewrichten bij Dwergkeeshonden zijn chondroïtine en glucosamine.
 • Mineralen: Nuttige mineralen voor de groei van een Pomeriaan zijn onder andere een gezonde balans van fosfor en calcium. Pre- en probiotica en gechelateerde mineralen zorgen voor extra gezondheid in de voeding van een dwerg.

Wat is de mate van verharen bij Dwergkeeshonden?

Hoewel ze relatief weinig verharen in vergelijking met andere honden, blazen ze meestal hun vacht uit tijdens de seizoenswisseling van winter- naar zomermaanden, waardoor ze minder geschikt zijn voor mensen met een hondenallergie.

Ergens tussen vier en zes maanden oud gaan Pomeranian-puppy's door een fase die Pom-eigenaren liefkozend "puppy-lelijkheid" noemen. Hun pluizige puppyvacht valt drastisch af om plaats te maken voor hun volwassen dubbele vacht. Als dit gebeurt, hebben Dwergkeeshonden vaak een ruige, vlekkerige vacht. Geen enkele Pomeranian is hier immuun voor, hoewel sommigen het makkelijker hebben dan anderen.

Extra borstelen en regelmatig baden gedurende deze tijd zal het proces helpen. Poms kunnen gevoeliger zijn voor koude temperaturen en een jas of trui kan nodig zijn om afkoeling te voorkomen.

De vachtkleur of aftekeningen kunnen donkerder, lichter of volledig veranderen tijdens de verharing. De kleurverandering kan nauwelijks merkbaar zijn, maar meer uitgesproken veranderingen zijn ook mogelijk, bijvoorbeeld een bruine vacht die crème of partikleurig wordt. De "lelijke" fase duurt meestal tot de leeftijd van één jaar, wanneer de volwassen vacht volledig is teruggegroeid.

Na het eerste levensjaar kan abnormaal haarverlies worden toegeschreven aan "Alopecia x", een ziekte die haaruitval veroorzaakt bij Dwergkeeshonden en andere rassen. Deze symmetrische kaalheid wordt ook wel "zwarte huidziekte" genoemd omdat de huid kan verkleuren. Haarverlies als gevolg van deze ziekte kan niet altijd worden teruggedraaid door behandeling, maar het is niet schadelijk en niet besmettelijk.

Hoe vaak moet de vacht van de Dwergkeeshonden worden verzorgd?

De ruwharige Pomeriaan verhaart niet veel, maar heeft een wat hogere verzorgingsbehoefte. Zijn ruige haar moet vaker worden geschoren en geborsteld door de eigenaar of een professionele trimsalon. Hun vacht is dicht en strak gevormd. Twee keer per week grondig kammen is belangrijk om ingesloten allergenen te voorkomen die schimmel- of andere infecties op de huid kunnen veroorzaken.

Vachtverzorging is belangrijk om verschillende redenen, die hieronder worden opgesomd.

 • Borstelen geeft je hond een gezond uiterlijk en bevordert de hygiëne.
 • De juiste verzorging vermindert het risico op matten.
 • Je Pomeriaan ruikt lekker door de verzorging, wat de hygiëne ten goede komt.
 • Borstelen bevordert de groei en de ontwikkeling van een glanzende vacht die je hond aantrekkelijk maakt.
 • Bij de verzorging kun je op vlooien letten en in een vroeg stadium preventieve en behandelingsmaatregelen nemen.
 • Een goede verzorging vermindert de kans op oorontstekingen, omdat je de oren na de verzorging regelmatig kunt controleren en droogvegen.
 • Bij het verzorgen kun je letten op huidproblemen en de dierenarts waarschuwen voordat ze erger worden.
 • Verzorging versterkt de band tussen je en je Pomeriaan.

Houd de omgeving van je hond schoon en de vacht kort om de frequentie van de verzorging te verminderen. Je hond moet rustig zijn tijdens de vachtverzorging. Korte wandelingen voor het borstelen zullen je Pom kalmeren en hem rustig houden tijdens het borstelen.

Je kun je Pomeriaan ook zijn favoriete traktatie geven om op te knabbelen terwijl je hem verzorgt. De verzorging moet aangenaam en stressvrij zijn voor je Pomeriaan.

Hoeveel kwijlen Dwergkeeshonden?

Dwergkeeshonden kwijlen heel weinig en zijn helemaal geen kwijlende honden; gewoon een snelle waarschuwing. Dwergkeeshonden hebben de neiging hun liefde te tonen door te likken, voornamelijk gericht op hun primaire verzorger. Een vroege training kan hen er echter van weerhouden je te overladen met kussen als dit een probleem is.

Kwijlen is echter een natuurlijk proces en als je hond meer kwijlt dan normaal, kan dit een indicatie zijn van een gezondheidsprobleem dat je aan je dierenarts moet melden. De belangrijkste oorzaken van kwijlen worden hieronder opgesomd:

 • De gedachte aan heerlijke maaltijden zoals een lievelingsgerecht of vlees
 • Mond- en keelproblemen zoals breuken in de mond, keel of slokdarm.
 • De opbouw van tandplak kan ook de mond irriteren en overmatig speekselen veroorzaken.
 • Een vreemd lichaam in de keel verhindert het slikken en veroorzaakt dus kwijlen.
 • De groei in de mond stimuleert ook het kwijlen.
 • Maagproblemen.
 • Overmatige hitte, vooral in de zomer
 • Het belangrijkste symptoom van ziekten zoals nierziekten, leverproblemen, toevallen, botulisme en hondsdolheid is kwijlen.
 • Bewegingsziekte en angst. Honden die niet graag reizen worden angstig als ze in een auto stappen. Door stress gaan honden hijgen en met open mond ademen, waardoor ze gaan kwijlen.
 • Opwinding en opwinding doen honden kwijlen.
 • Seksuele opwinding, bv. wanneer een Pom mannetje een krols vrouwtje ziet, veroorzaakt kwijlen. Evenzo kan een loopse teef kwijlen wanneer zij de geur van een reu waarneemt.

Wat is het vachttype van de Pomeriaan?

Dwergkeeshonden hebben een kenmerkende vacht. De weelderige dubbele vacht van de Pomeriaan steekt af tegen hun lichaam en ze hebben een luxueuze kraag op hun hals en borst. Hun lichaam heeft een dichte dubbele vacht die bestaat uit een zachte ondervacht die hen behaaglijk en warm houdt in de wintermaanden en een lange bovenvacht, het deel van hun vacht dat kan worden aangeraakt, verzorgd en gewassen.

Hoe lang is de vacht van de Pomeriaan?

De glorie van de Pomeriaan is zijn dichte, opvallende dubbele vacht met een ondervacht van zacht, dik, pluizig haar en een bovenvacht van lang, glad, glanzend haar dat ruw aanvoelt. Het langere haar op de nek en borst vormt een kraag, waardoor de Pom er trotser uitziet.

Wat zijn de sociale eigenschappen van de Pomeriaan?

De sociale kenmerken van de Pomeriaan zijn genegenheid, speelsheid, vriendelijkheid en bezitterigheid. Dwergkeeshonden zijn intelligent en leren snel, maar ze kunnen zich vervelen tijdens lange trainingssessies. Pommerse honden zijn vrolijk en hebben de charme om je op te vrolijken als je niet in de beste stemming bent.

De speelsheid en het verlangen om te behagen maken van de Poms een leuke metgezel. Je kunt overal genieten van hun capriolen, want ze zijn klein en gemakkelijk mee te nemen. Clowns gebruikten Dwergkeeshonden om mensen te vermaken, en ze hebben nog steeds het vermogen om mensen aan het lachen te maken. Andere sociale eigenschappen van Dwergkeeshonden zijn de volgende:

 • Oudere mensen zijn vriendelijk: Dwergkeeshonden spelen graag met oudere mensen. Ze zijn echter zeer energiek en kunnen ouderen uitputten als er lang wordt gespeeld. Ook spelen Pomeransen graag ruw en kunnen ze oudere mensen gemakkelijk pijn doen, dus voortdurend toezicht is essentieel.
 • Kindvriendelijk: Dwergkeeshonden rennen graag rond of achtervolgen kinderen. Poms zien er echter uit als speelgoed en omdat ze breekbaar zijn, kunnen jongere kinderen ze gemakkelijk verwonden, omdat kinderen niet weten hoe ze voorzichtig met de Poms moeten omgaan en je Dwergpomerans zou kunnen bijten om zichzelf te beschermen.
 • Gezinsvriendelijk: Dwergkeeshonden zijn intelligente, nieuwsgierige en energieke bolletjes vacht. Ze kunnen de perfecte keuze zijn voor een gezinshuisdier dat minder intimiderend is dan een grote hond. Deze verwende Pom houdt ervan om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Daarom past hij goed bij gezinnen die hetzelfde kunnen.
 • Huisdiervriendelijk: Dwergkeeshonden kunnen goed opschieten met katten en andere dieren, vooral als ze ermee zijn opgegroeid. Bescherm ze tegen grotere honden. Dwergkeeshonden weten niet hoe klein ze zijn en ze zijn niet bang om grotere honden uit te dagen.
 • Behoedzaam voor vreemden: Dwergkeeshonden hebben de neiging wantrouwig te zijn tegenover vreemden. Ze tonen hun wantrouwen door te blaffen als ze een onbekende zien. Door hun sterke gehechtheid aan familie zijn ze op hun hoede voor vreemden, maar dit kan worden verminderd door ze te trainen in goed socialisatiegedrag. Je dwergpomerans meenemen als je onbekende huizen bezoekt, helpt ook om hun agressie tegen vreemden te verminderen. Je Pom leert omgaan met nieuwe mensen en is minder wantrouwig tegenover vreemden.
 • Voorzichtig tegenover nieuwe honden: Dwergkeeshonden vertonen vaak agressief gedrag tegenover andere dieren. Hun agressie is echter zelden een reactie op een gevoel van bedreiging, maar op jaloezie.

Hoe gaan Dwergkeeshonden om met vreemden?

Dwergkeeshonden zijn op hun hoede en gereserveerd als ze vreemden ontmoeten. Dwergkeeshonden blaffen gewoonlijk overmatig als ze vreemden opmerken, maar als hun eigenaars deze vreemden uitnodigen in hun huis, zullen de Dwergkeeshonden zich waarschijnlijk terugtrekken tot ze zich op hun gemak voelen in de aanwezigheid van de vreemden. Dan benaderen ze de vreemdeling en ruiken aan alles wat ze kunnen bereiken om er zeker van te zijn dat alles in orde is. Poms bijten niet, tenzij ze zich bedreigd voelen.

Is de Pomeriaan speels?

Dwergkeeshonden zijn erg speels met oudere kinderen, volwassenen en zelfs senioren en zijn uitstekende familiehonden. Door hun grootte kunnen kleinere kinderen ze echter eerder als speelgoed zien dan als een levend, ademend familielid. Mensen met jonge kinderen moeten ofwel hun interacties met hen nauwlettend in de gaten houden, ofwel een ander ras kiezen.

Zijn Dwergkeeshonden beschermend?

Ja, de Pomeriaan is een trouwe metgezel die altijd alert is. Dwergkeeshonden blaffen vaak als iemand het huis nadert of als er andere dieren door de tuin lopen. Ze zijn niet geschikt als waakhond vanwege hun kleine formaat, maar het zijn uitstekende waakhonden.

Het lijkt misschien gek om een pluizig bundeltje van 2,3 kg te zien als waakhond, maar het is waar. Het vertrouwensvolle temperament en de territoriale neigingen van Dwergkeeshonden betekenen dat ze je altijd laten weten wanneer een vreemde iets van plan is.

Deze stoere jongens moeten op jonge leeftijd gesocialiseerd worden. Dwergkeeshonden moeten worden blootgesteld aan veel mensen, onbekende bezienswaardigheden en harde geluiden, zodat hun van nature voorzichtige aard niet omslaat in wantrouwen. Een wantrouwige hond kan een defensieve hond worden als hij niet goed gesocialiseerd wordt.

Wat is het aanpassingsvermogen van Dwergkeeshonden?

Dwergkeeshonden hebben een groot aanpassingsvermogen. Zelfs als zij van een boerderij of ranch naar een flat in de stad worden verhuisd, passen zij zich snel aan als de verhuizing hen niet van hun menselijke familie scheidt.

Flats zijn geschikte huisvesting voor Poms omdat ze binnenshuis hun eigen speeltuin kunnen creëren. Een paar wandelingen van 30 minuten per dag met je dwergpomerans volstaan om je harige vriend gestimuleerd, in vorm en gelukkig te houden. Een deel van de oefentijd kan binnen of in een nabijgelegen park worden doorgebracht.

Welke karaktertrekken zijn kenmerkend voor de Dwergkeeshonden?

Hoewel hij slechts 7 tot 12 centimeter groot is, is de Pomeriaan een zeer dapper en moedig hondje. Dit maakt ze tot een groot plezier in de omgang, maar kan ook leiden tot het "kleine-honden-syndroom". Bij kleine honden hebben we de neiging veel ondeugend gedrag toe te staan dat we bij grotere honden nooit zouden toestaan.

Hierdoor denken kleine honden zoals Dwergkeeshonden dat ze de baas zijn en weg kunnen komen met alles wat ze willen.

Als verantwoordelijke Pom-eigenaar moet je regels en grenzen stellen om het Kleine Honden Syndroom te voorkomen. Gebruik traktaties om goed gedrag dat je wilt aanmoedigen te belonen. Gebruik "time-outs" om slecht gedrag dat je wilt stoppen te corrigeren.

De extraverte Pomeriaan is intelligent en energiek. Hij ontmoet graag nieuwe mensen en schiet goed op met andere dieren, hoewel hij soms denkt dat hij veel groter is dan hij is. Laat hem geen grotere honden uitdagen omdat hij ten onrechte denkt dat hij even groot of groter is als zij.

Ze zijn iets gevoeliger dan andere hondenrassen en zachte straffen beïnvloeden hen emotioneel. Dwergkeeshonden verdragen geen onregelmatige dagelijkse routines, lawaaierige huishoudens en veelvuldig bezoek van gasten. Ze zijn gevoelig voor de gevoelens van hun eigenaar en zijn uitstekende familiegenoten.

Zijn Dwergkeeshonden boze honden?

Zonder goede training kunnen Dwergkeeshonden, vooral de mini-versies van het ras, agressief worden. Ze wantrouwen nieuwe mensen en voelen zich snel geïntimideerd door dieren en mensen die groter zijn dan zij. Ook al zien ze er schattig uit, deze agressie kan leiden tot bijten.

Kunnen Dwergkeeshonden gevaarlijk zijn?

Nee, Dwergkeeshonden zijn niet gevaarlijk, behalve misschien als kleine kinderen zonder toezicht bij de Pom worden achtergelaten. Zelfs het grijpen van een kleine handvol Pom haar kan leiden tot een agressieve reactie en zelfs bijten.

Vallen Dwergkeeshonden wel eens aan?

Brusselse dwergkeesjes vertonen vaak het kleine-honden-syndroom. Ze zijn niet bang om agressie te tonen tegenover andere honden, zelfs als die vele malen groter zijn dan zij. Ze laten echter meestal hun tanden zien en blaffen veel, maar vallen niet aan.

Kunnen Dwergkeeshonden mensen doden?

Nee, Dwergkeeshonden zijn niet in staat om mensen te doden; maar dat betekent niet dat ze het niet zullen proberen. Een van hun eigenschappen is dat ze hun dwerggrootte negeren en grote honden uitdagen - dus waarom geen mensen?

Kunnen Dwergkeeshonden omgaan met alleen gelaten worden?

Nee, Dwergkeeshonden kunnen er niet tegen om alleen gelaten te worden. Veel Poms hebben last van verlatingsangst als ze hun rol in het gezin niet begrijpen. De beste manier om angstgerelateerde gedragsproblemen te voorkomen is te zorgen voor voldoende lichaamsbeweging en zich op te werpen als een duidelijke roedelleider.

Kan ik mijn Pomeriaan thuis laten?

Je kunt verlatingsangst voorkomen door je Pom van jongs af aan te leren je afwezigheid te accepteren. Begin bijvoorbeeld met zeer korte trainingen. Geef je Pomeriaan een verrijking zoals een gevulde Kong of een voedselpuzzel. Verlaat de kamer voor een paar seconden. Als je terugkomt, haal je de begeerde traktatie eruit en berg je hem op. Je Pomeriaan mag zijn speciale traktatie alleen krijgen als je de kamer verlaat. Binnenkort zal je Pom bij andere familieleden blijven als zijn favoriete mens een boodschap moet doen.

Kun je Pomerans 8 uur alleen laten?

Dwergkeeshonden die op jonge leeftijd hebben leren accepteren dat ze alleen zijn, zullen minder last hebben van verlatingsangst als ze ouder worden. Pomeransen kunnen leren om zes tot acht uur alleen te zijn, terwijl ze genieten van hun onafhankelijkheid.

Honden die zo klein zijn als Poms hebben echter een kleine blaas en moeten soms op het potje voordat hun baasje terugkomt. De diensten van een hondenuitlater kunnen nodig zijn als een hondenluik geen optie is.

Hoe train je een Pomeriaan?

De Pom is intelligent, maar ook koppig en manipulatief. Hij heeft een eigen mening en is niet bang die te gebruiken. Positieve bekrachtigingsmethoden zijn ideaal voor dit gevoelige ras. Ze leren snel hoe ze moeten trainen en zijn vaak niet bereid iets voor je te doen tenzij het hun idee is. Ze kunnen dramatisch zijn bij het aanlijnen, dus begin er vroeg mee. Miniatuur Spitz honden, zoals de meeste kleine rassen, zijn traag om zindelijk te worden, omdat ze het niet zo lang kunnen volhouden als grotere rassen. Krattraining kan helpen bij het zindelijk maken.

Hoe vaak blaft een Pomeriaan?

Een van de meest voorkomende gedragsproblemen is blaffen bij Dwergkeeshonden. Blaffen is meestal een gedrag dat aandacht vraagt en Dwergkeeshonden blaffen om aandacht, voedsel of lekkers van hun eigenaar te eisen. Geef niet toe, maar negeer het geblaf van je Pomeriaan. Je Pomeriaan zal leren dat blaffen hem geen goed doet en dit gedrag zal na verloop van tijd afnemen.

Het vereist geduld en consistentie. Als één persoon in het gezin toegeeft en aandacht schenkt aan de hond wanneer deze blaft, kan dit weken van training ongedaan maken. Het kost tijd, maar je kunt het blaffen verbeteren.

Dwergkeeshonden zijn echter gewoon vocale honden; laten we eerlijk zijn, blaffen is hun enige communicatiemiddel. De meeste honden hebben verschillende blaffen voor verschillende doeleinden. Dus als je een beetje geblaf niet kunt verdragen, is de Pomeriaan waarschijnlijk niet het ras voor u.

Ook als je in een flat woont en je buren gevoelig zijn voor lawaai, is een Pomeriaan misschien niet de beste keuze voor je levensstijl.

Hieronder staat een lijst van schorssoorten die eigenaren kunnen herkennen.

 • Dwergkeeshonden haten het om alleen gelaten te worden en één manier om met eenzaamheid om te gaan is te blaffen.
 • Gebrek aan beweging en angst kunnen ook leiden tot blaffen.
 • Alarmblaffen is wanneer je Pom blaft om je te waarschuwen voor een naderend gevaar. Alarmgeblaf kan je waarschuwen voor gevaar; je Pom kan echter blaffen voordat hij beseft dat er echt gevaar dreigt.
 • Een andere vorm van blaffen is eisend blaffen, waarbij de Pom recht heeft op iets of je aandacht en blaft om zijn recht op te eisen. Dit soort blaffen kan worden verminderd door een goede training en het negeren van het geblaf.
 • De Pomeriaan gebruikt opgewonden geblaf om zijn frustratie te tonen.
 • Vervelend blaffen geeft aan dat je Pomeriaan moe is of zich verveelt omdat hij alleen wordt gelaten of zelden beweegt.
 • Veelvuldig blaffen kan hinderlijk zijn voor zowel de eigenaar als de buren. Sommige soorten blaffen hebben de neiging monotoon en continu te zijn.

Je kunt de blafgewoonte van je Pom doorbreken door positieve en negatieve motivatoren te gebruiken.

 • Als ze beginnen te blaffen, beveel ze dan om stil te zijn en als ze gehoorzamen, beloon ze dan met hun favoriete traktatie of speeltje. Als ze je commando niet opvolgen, kun je ze een deel van hun voordelen ontnemen, bv. hun beste speeltje niet geven.
 • Houd je hond bezig met zijn favoriete activiteit of oefening. Vermoeide Dwergkeeshondjes kunnen slapen terwijl je weg bent.
 • Zoek aantrekkelijk speelgoed om je Pomeriaan bezig te houden terwijl je weg bent.
 • Constant blaffen kan een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk maken.

Wat zijn de behoeften van een Pomeriaan aan mentale stimulatie?

Mentale stimulatie van een Pomeriaan is belangrijk omdat het de kans op destructief gedrag dat voortkomt uit verveling vermindert. Poms zijn intelligent en leren snel, en ze hebben regelmatig mentale stimulatie nodig. De speelse en intelligente aard van Pomerans vereist ook veelvuldige mentale activiteit. Er zijn verschillende manieren om je Pom mentaal te stimuleren en enkele daarvan worden hieronder opgesomd.

 • Speel met interactieve spelletjes of speelgoed, waaronder hondenpuzzels en bordspellen voor honden.
 • Stimuleer snuffelen tijdens regelmatige avondwandelingen.
 • Bied gezonde kauwproducten aan, zoals gedroogde zoete aardappelreepjes. Langdurig kauwen kalmeert de hersenen en verlaagt zo het stressniveau.
 • Verstoppertje.
 • Drop and Fetch spelen
 • Regelmatige wandelingen

Met deze mentale stimuleringstechnieken moet vroeg worden begonnen. Dwergkeeshonden van acht jaar en ouder hebben vaak problemen met hun denkvermogen. De belangrijkste tekenen van geestelijke verwarring worden hieronder opgesomd.

 • Overmatige angst.
 • Frequente ongelukken.
 • Onvermogen om eerder geleerde commando's op te roepen.
 • Veranderingen in slaap- en waakgedrag.
 • Weinig interesse in lichamelijke activiteiten.
 • Gebrek aan sociale vaardigheid.

Wat zijn de rasstandaarden van de Pomeriaan?

De Pomeriaan is een compacte maar robuuste hond. Zijn lichaam is even lang als hoog en ziet er vierkant uit. De Pomeriaan heeft kleine botten en is goed in balans. De kleine oren zijn hoog aangezet en rechtopstaand, de donkere ogen zijn evenwichtig en tonen een alerte en intelligente uitdrukking. De korte, kastanjebruine snuit moet een schaargebit hebben.

Een dikke, gestructureerde bovenvacht bedekt de zachte, volle ondervacht. Een kraag is zichtbaar op het gezicht. De voorpoten zijn bevederd en op de achterhand is een rok aanwezig. De gevederde staart moet hoog aangezet zijn en over de rug liggen. Alle kleuren zijn toegestaan. De bewegingen moeten vlot en efficiënt zijn met een trots gedragen hoofd.

Enkele van de rasstandaarden voor Dwergkeeshonden staan in onderstaande tabel.

Wat is de algemene informatie over de Pomeriaan?

De Pomeriaan, ook wel Miniatuur Spitz genoemd, is een dwergkeesras dat in zijn zwaarste vorm slechts ongeveer 3,2 kg weegt. Hun stamboom volgt niet die van terriërs of andere kleine rassen, maar stamt af van sledehonden. Dwergkeeshonden zijn nauw verwant aan American Eskimo Dogs en ondanks hun kleine formaat stamt hun genetische afstamming gedeeltelijk af van grote sledehonden zoals de Husky, Alaska Malamute, Siberische Huskies, Norwegian Elkhounds en Samojeden.

De eerste Dwergkeeshonden wogen als volwassene tussen de 9 en 14 kg. Ze werden echter verkleind omdat koningin Victoria van Engeland van deze grote schoonheden schattige schoothondjes wilde maken. Ze wilde ze kleiner maken als schoothondjes. De miniatuurvariant van dit ras werd in het begin van de jaren negentig gecreëerd, hoewel het door de AKC niet als officieel ras wordt erkend.

Dwergkeeshonden kunnen worden blootgesteld aan risico's die weinig andere rassen lopen. Omdat ze zo klein zijn, kunnen ze als prooi worden gezien door uilen, arenden, haviken, coyotes en andere wilde dieren. Laat ze nooit zonder toezicht buiten en wees alert op roofvogels in je omgeving.

Blijf in dit geval dicht bij je pom om vogels af te schrikken die proberen te azen. Het zijn niet alleen vogels en roofdieren waarvoor je moet oppassen, want door hun schattigheid zijn ze een doelwit voor hondendieven die de mooie poms stelen voor de wederverkoop.

Wat je misschien niet verwacht is de mogelijkheid dat de Dwergkees met het ouder worden haar verliest en kaal wordt, en dit haarverlies is permanent. Hun prachtige vacht groeit niet terug.

Waar kun je een Pomeriaan kopen of adopteren?

De prijs van een raszuivere Pomeriaan kan variëren van 500 tot 1500 euro. Lagere prijzen zijn meestal beschikbaar bij asielen en opvangcentra, maar pups kunnen bij topfokkers tot 4.000 euro kosten. Zwarte Dwergkeeshonden worden speciaal gefokt en zijn de duurste soort.

Als je een Pomeriaan mee naar huis wilt nemen, doe dat dan niet overhaast. De enige "volbloeden" die op aanvraag beschikbaar zijn, zijn niet de echte en zijn waarschijnlijk gefokt op puppyboerderijen. Realistischer is het om op een wachtlijst te komen en tijdens het wachten zoveel mogelijk te leren over deze enorme hond met het schattige lijfje.

Het vinden van een gerenommeerde fokker of reddingscentrum is cruciaal. Een goede fokker vindt voor je de juiste pup en zal ongetwijfeld alle nodige gezondheidscontroles hebben uitgevoerd om eventuele gezondheidsproblemen zoveel mogelijk uit te sluiten. Ze zijn meer geïnteresseerd in het plaatsen van puppies in geschikte huizen dan in het verdienen van veel geld.

Wees wantrouwig tegenover fokkers die je alleen maar goede dingen over het ras vertellen of irrationele beloftes doen om de honden te promoten. Wees vooral achterdochtig als je een twee-voor-een deal wordt aangeboden.

Pomeransen zijn schattig, en dat is een van de redenen waarom ze zo populair zijn. Leuke pups verkopen goed, en dat maakt de Pomeriaan een favoriet van puppyfabrieken en inhalige, onverantwoordelijke fokkers. Doe je huiswerk voordat je een van deze kleine honden koopt en je zult beloond worden met een prachtige gezelschapshond.

De beste manier om er zeker van te zijn dat je een gezonde Pomeriaan pup krijgt van een fokker of reddingsorganisatie is om contact op te nemen met de geregistreerde organisaties voor het specifieke ras, als die er zijn. Hoewel dit ras relatief zeldzaam is, wordt de Pomeriaan erkend door de AKC, UKC en FIC, hieronder vermeld, evenals door andere geregistreerde rasverenigingen die potentiële Pom-eigenaars in contact kunnen brengen met gerenommeerde fokkers.

 • Fédération Cynologique Internationale (Internationale Kynologische Federatie)
 • Verenigde Kennel Club (Internationaal)
 • De Kennel Club (Verenigd Koninkrijk)
 • Amerikaanse Kennel Club
 • Amerikaanse Pomeriaan Vereniging
 • American Pomeranian Club, Inc.
 • Europetnet
 • Canadese Hondenfokkers Club
 • Continentale Kennel Club
 • Verenigd Register voor alle rassen
 • Internationale Kynologische Federatie

Wanneer je een fokker van pomeransen vindt, zorg er dan voor dat je het bedrijf bezoekt en sta erop beide ouders te ontmoeten, zodat je een gevoel krijgt voor het temperament van de pups. Pomeriaanpups zijn vaak levendig en speels - ze moeten allemaal een vrolijke uitdrukking en vriendelijke ogen hebben.

Het kan enige tijd duren om een gerenommeerde fokker te vinden en je zult misschien moeten reizen. Vermijd achtertuinfokkers door verkoopsites en advertentiesites te vermijden. Wanneer je een fokker kiest, zorg er dan voor dat hij een staat van dienst heeft op het gebied van succesvolle, gezonde nesten en dat hij alle nodige documentatie verschaft.

Misschien vind je een Pomeriaan pup of geredde volwassen hond die je kunt adopteren of kopen uit het buitenland, maar niet alle landen staan de invoer van geadopteerde honden toe. Voor degenen wier land de invoer van Dwergkeeshonden toestaat, kan de logistiek een uitdaging zijn.

De procedures omvatten een verklaring van een dierenarts dat de Pomeranian volledig gevaccineerd is en indiening van alle andere vereiste veterinaire documenten vóór de reis. Bovendien moet je land de dierenarts goedkeuren voor invoer en is het je verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat je gebruik maakt van de diensten van een gecertificeerde dierenarts.

Welke reddingsclubs zijn er voor Dwergkeeshonden?

Er zijn wereldwijd miljoenen dakloze honden; vele zijn raszuiver en hebben een thuis nodig. Het adopteren van een Pomeriaan kan het leven veranderen, niet alleen voor de hond maar ook voor de adoptant. Als je adoptie verkiest boven het kopen van een pup bij een fokker, kijk dan eerst op de website van National Pomeranian Rescue. Een Pomeranian Rescue Group is een uitstekend idee als je een oudere hond of zelfs een Pomeranian mix wilt adopteren.

Pomeriaanmixen kunnen beschikbaar zijn voor adoptie bij asielen en opvangcentra, maar kleine honden zoals Pomeriaanmixen worden vaak snel geadopteerd. Als je een AKC-geregistreerde Pomeriaan of een Pomeranenmix wilt adopteren, kun je het beste eerst contact opnemen met asielen en rasspecifieke reddingsorganisaties om je belangstelling kenbaar te maken.

Pomeranian mixen kunnen Beagle, Boston Terriër, Chihuahua, Terriër en Spaniel types bevatten. Pomeriaanmixen die uit een asiel zijn geadopteerd, kunnen fysieke kenmerken van het ras hebben, maar hun temperament voldoet niet aan de rasstandaard. Asielen en reddingsorganisaties proberen de persoonlijkheid van elke hond te bepalen door middel van een reeks beoordelingen; zelfs als het temperament van de hond niet voldoet aan de rasstandaard, kun je de hond krijgen die bij je huis past.

De adoptiekosten voor een Pom van een reddingsgroep of asiel liggen waarschijnlijk tussen de €75 en €200. De meeste honden van reddingsgroepen en asielen zijn ingeënt, gechipt, gecastreerd en doorgelicht voordat ze worden geadopteerd.

Je kunt ook contact opnemen met je plaatselijke reddingsorganisatie of asiel en vragen of zij Dwergkeeshonden of verwante gemengde rassen beschikbaar hebben voor adoptie. Zo niet, dan kun je zich op een lijst laten zetten zodat je als eerste wordt gebeld wanneer een dier wordt opgevangen.

Hieronder vind je een lijst van geregistreerde reddingscentra en kennelclubs waarmee je contact kunt opnemen voor advies.

 • Canada Gids voor Honden (National Pomeranian Rescue, Inc.)
 • Canada Pomeranian Dog Rescue Group
 • Pomeriaan RescueMe Duitsland
 • EuroBreeder.com
 • American Pomeranian Rescue Alliance
 • Redding voor New England Dwergkeeshonden, CT
 • North Water Pom Haven, NY
 • NW Pomeranian Rescue, Portland OR
 • Northwater Rescue, Norwood, NY
 • Pomerans Redding

Facebook is een andere bron voor adoptie van huisdieren. Je kunt zoeken naar Pomeranian reddingsgroepen in je regio.

Je kunt ook online zoeken naar adoptie Dwergkeeshonden op betrouwbare websites, bijv. op

 • Animalfinder.com
 • Adoptapet.com
 • Getyourpet.com

Wat is de geschiedenis van de Pomeriaan?

De kleine Pomeriaan stamt waarschijnlijk af van de Spitz-familie, die wordt beschouwd als de oudste hondensoort en nauw verwant is aan de wolf. De naam komt van de Baltische regio die vroeger "Pommeren" heette en waar het kleinere formaat zich zou hebben ontwikkeld. In Duitsland werden de honden bekend als de Zwergspitz. Hoewel er niet veel documentatie is, werd het ras waarschijnlijk gebruikt voor het trekken van sleeën en het hoeden van schapen.

Beroemde invloeden en eigenaren van Dwergkeeshonden door de eeuwen heen

Pomerans waren al het gesprek van de dag in de 18e eeuw. James Boswell noemde Dwergkeeshonden in een dagboeknotitie uit 1764. Queen Charlotte, een lid van de Britse koninklijke familie, hield twee Dwergkeeshonden in Engeland in de jaren 1760.

Het ras kreeg bekendheid toen koningin Victoria, koningin van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland (1837-1901), vier Dwergkeeshonden bezat, waarvan de kleinste 5,5 kg woog. Ze richtte haar eigen kennel op en haar dieren namen deel aan shows. Hoewel de meeste Dwergkeeshonden nog steeds rond de 9 kg wogen, bevorderde haar kleine Pom van 5,5 kg de populariteit van kleine Dwergkeeshonden, en fokkers begonnen kleinere Poms te fokken, ook wel Dwerg Dwergkeeshonden genoemd, om aan de vraag te voldoen. De AKC erkende de Pomeriaan in 1888.

Andere bekende Dwergkeeshonden en eigenaren staan hieronder vermeld.

 • Twee van de drie honden die het zinken van de Titanic in 1912 overleefden, waren Dwergkeeshonden.
 • Joséphine de Beauharnais, de vrouw van Napoleon I van Frankrijk, bezat een Pomeriaan.
 • Mozart, die een aria opdroeg aan zijn huisdier Pom Pimperl
 • Sir Isaac Newton's Pomerans Diamant vernietigde enkele van Newton's onderzoeken

Wat zijn de gemiddelde onderhoudskosten voor Dwergkeeshonden?

Prijzen voor Dwergkeeshonden variëren van €800 tot €5.000. De kosten van een pup van een geregistreerde fokker kunnen variëren, afhankelijk van de fokker die je kiest, de locatie, het geslacht van de pup en natuurlijk de vraag naar het ras op dat moment.

De bloedlijn van de pup en zijn ouders kan ook van invloed zijn op de prijs. Het zal moeilijk zijn om dit ras in een asiel te vinden, maar als dat wel het geval is, kan de prijs variëren van 100 tot 400 euro, gebaseerd op de kosten van verzorging tijdens het houden van de Pomeriaan en extra's zoals vaccinaties en sterilisaties.

Het is altijd het beste om de jaarlijkse uitgaven voor de verzorging en het welzijn van je Pomeriaan in overweging te nemen alvorens tot aankoop over te gaan. Het eerste jaar is het duurst, omdat puppies extra diergeneeskundige zorg nodig hebben en meer eenmalige aankopen, zoals microchipping, castratie, enz. Reken op ongeveer €4.500 voor het eerste jaar van je hond. Daarna daalt de prijs tot ongeveer 1300 euro per jaar.

De typische jaarlijkse kosten van een Dwergkeeshond zoals een Pomeriaan zijn niet noodzakelijkerwijs veel lager dan die van een grotere hond. In feite kunnen de medische kosten gedurende het hele leven van de Dwergkees hoger zijn dan gemiddeld, omdat het ras Pomerans vatbaar is voor veel gezondheidsproblemen.

Afgezien van de kleinere hoeveelheden voer zijn de kosten van vaccinaties, microchips en andere zaken hetzelfde, ongeacht de grootte van de hond. Alleen voedsel en medische zorg, exclusief speelgoed, voer- en waterbakken, kooien, hondendekens, bedden, enz. kan gemiddeld 650 euro kosten. De meest voorkomende jaarlijkse uitgaven voor honden vergelijkbaar met de Pomeranian staan hieronder vermeld.

 • Voedsel
 • Veterinaire zorg
 • Vaccinaties
 • Preventieve geneeskunde
 • Speelgoed
 • Verzekering voor huisdieren
 • Accessoires voor huisdieren

Andere mogelijke uitgaven zijn opleiding, socialisatie, dagopvang, hondenoppas, hondenuitlaatservice, enz. De vachtverzorging is waarschijnlijk van invloed op de onderhoudskosten van Dwergkeeshonden, omdat ze ongeveer eenmaal per maand professioneel moeten worden getrimd en gebaad.

Hoe kies je een goede naam voor je Pomeriaan?

Het kiezen van een naam voor je Pomeriaan omvat essentiële bouwstenen, waaronder het belang van geluid. De naam van de Pomeriaan zal iets betekenen voor de mensen in het leven van de hond, maar voor je hond is alleen de klank belangrijk. Dwergkeeshonden reageren het best op tweelettergrepige namen die niet zo kort zijn dat ze verward kunnen worden met eenlettergrepige commando's als "zit", "blijf", "kom" en "af". De namen mogen echter niet zo lang zijn dat zij verwarrend zijn.

Het is altijd een goed idee om niet overhaast een naam te kiezen. Breng ongeveer een week door met je nieuwe Pom pup en laat je inspireren door zijn karaktereigenschappen. Roep alle naamideeën met verschillende tonen en klanken voor de twee lettergrepen en observeer de reactie van je puppy op het geluid. Denk eraan om een geluid samen te stellen dat je Pom-pup van een afstand kan herkennen.

Kies een naam die anders klinkt wanneer je op een normale manier met je Pomeriaan omgaat dan wanneer je hem roept of roept. Hieronder vind je een lijst met voorgestelde namen, geïnspireerd door de voorouders en beroemde eigenaren van je Pomeriaan.

Analyse van 14.000 Pomeranian eigenaren die reageerden op een enquête over de verschillen tussen mannetjes en vrouwtjes van het ras wees uit.

Als je op zoek bent naar een rustig, onafhankelijk en onderhoudsarm huisdier, is een vrouwelijke Pomeriaan waarschijnlijk iets voor je.

Als je daarentegen geïnteresseerd bent in een hond die zich gedraagt als een puppy, die graag de hele dag apporteert, maar ook gemakkelijk met speelgoed kan spelen, dan kun je het beste kiezen voor een Pomeriaan.

Wat zijn de verschillende soorten Dwergkeeshonden?

Volgens de American Kennel Club (AKC) zijn er geen verschillende maten of types Dwergkeeshonden. Alleen de standaard Pomeriaan is erkend als een zuiver ras. Een "Throwback" Pomeriaan is een grotere hond die vaak een gemengd ras is. Verschillende soorten Pomeriaan-mixen worden ook steeds populairder, vooral in het tijdperk van de designer hondenrassen. Hieronder volgt een lijst van speelgoedgrote Pomeriaan rassen:

 • Standaard Pomeriaan
 • Pomerans met vossengezicht
 • Teddy Beer Pomeriaan
 • Baby pop Pomeranian

Pomerans mongolen:

Welke hondenrassen lijken op de Pomeriaan?

Dwergkeeshonden zijn misschien niet zo moeilijk te vinden, maar rashonden zijn duur en hebben lange wachtlijsten. Het vinden van een dwergpomerans in een opvangcentrum kan even moeilijk zijn, omdat ze zo populair zijn. Hieronder vind je echter een lijst van soortgelijke rassen die goed bij je gezin zouden kunnen passen.

 • Siberische Husky: Hoewel de Siberische Husky een veel grotere hond is, komt hij uit dezelfde genetische lijn als de Pomeriaan. Husky's hebben een dikke vacht, maar ze verdragen koud weer veel beter.
 • Amerikaanse Eskimohond: De Amerikaanse Eskimo Hond heeft ook een pluizige vacht, maar is voornamelijk wit. Deze honden verharen veel.
 • Keeshond: Keeshonden zijn, in tegenstelling tot Dwergkeeshonden, ongelooflijk sociaal. Hoewel de Pomeriaan beschermend is, is de Keeshond iets meer ontspannen.

Over de Auteur

sanne-dekker
Sanne Dekker
Hondentrainer

Sanne is geboren en getogen in Breda, en heeft altijd al een grote liefde gehad voor honden. Haar ouders, die inmiddels met pensioen zijn, hebben beiden als dierenarts gewerkt toen ze opgroeide, wat haar interesse in dierverzorging al vroeg heeft aangewakkerd.

Ook Interessant