alaska-malamute-hondenras-verzorging-gezin-sociaal-leven-fysieke-kenmerken-dieet-informatie

Alaska Malamute Hondenras Verzorging, Karakter, Raskenmerken en Dieet informatie

sanne-dekker
Geschreven door Sanne Dekker | Hondentrainer
Laatste update: 1 juni 2023

De Alaska Malamute is een raszuivere gezelschapshond en wordt beschouwd als een van de oudste rassen waarvan het uiterlijk niet is veranderd. Ze stammen uit een tijd waarin er behoefte was aan sterke en snelle sledehonden met uithoudingsvermogen. De Malamute heeft een stevig en krachtig lichaam en werd oorspronkelijk gefokt als werkhond voor de jacht op beren en zeehonden, evenals voor het vervoeren van voorraden op sleden.

Malamutes, vaak aangeduid als "Mal" en "Mally," zijn grote honden met een gewicht tussen 32 en 43 kg en een levensverwachting van 12 tot 15 jaar. De Alaska Malamute heeft een kalm en vriendelijk karakter. Ze genieten van tijd doorbrengen met hun gezin en gedragen zich ontspannen in de nabijheid van kinderen. Alaska Malamutes hebben een speelse en avontuurlijke aard. Ze zijn ideale metgezellen voor liefhebbers van het buitenleven en gezinnen met een actieve levensstijl.

Wat zijn de raskenmerken en eigenschappen van de Alaska Malamute?

Het is moeilijk om een Alaska Malamute niet te associëren met een wolf, maar met hun liefdevolle en trotse uitdrukking zijn Malamutes speels en genieten ze ervan om tijd buiten door te brengen, te rennen en te spelen met hun familie. Malamutes zijn echter geen goede waakhonden, omdat ze iedereen die hun huis binnenkomt liefdevol begroeten en verwelkomen. Mallies kunnen tot 43 kg wegen en een maximale schofthoogte van 27 centimeter bereiken. Met goede socialisatie vormen deze grote, aanhankelijke honden geen probleem voor zowel oudere als jonge gezinsleden. Alaska Malamutes zijn intelligent en gehoorzaam, wat hen gemakkelijk te trainen maakt.

Zijn Alaska Malamutes moeilijke huisdieren?

De Malamute is gefokt als een roedelhond. Maar ook als ze bij een menselijke familie wonen, zijn ze net zo blij. Hun aangeboren roedelinstinct betekent dat ze hun menselijke familie als hun roedel zien. Daarom is het belangrijk dat er iemand in het huishouden is die de rol van roedelleider op zich neemt terwijl de Malamute pup nog jong is. Anders zal de Malamute zichzelf als roedelleider zien.

Wat zijn de ideale leefomstandigheden voor Alaska Malamutes?

De ideale leefomstandigheden voor Alaska Malamutes zijn afhankelijk van locatie en klimaat. Malamutes zijn zeer actief en voelen zich misschien meer op hun gemak in een grote, omheinde tuin. Overdag kunnen ze hun opgekropte energie buiten kwijt en binnen slapen. Sommige malamutes zijn ongelukkig als ze niet bij hun familie slapen.

Malamutes hebben een dikke, dubbele vacht die hen beschermt bij vriestemperaturen; als ze echter bij gezinnen in warmere klimaten wonen, kunnen ze oververhit raken. Hun eigenaren moeten dus buiten voor schaduw zorgen en binnen airconditioning aanzetten op warme dagen. Het is even belangrijk om te zorgen voor voldoende drinkwater dat in de schaduw ligt om het koel te houden. Je kunt zelfs een kinderbadje met water vullen om de Malamute te helpen afkoelen.

Wat is het type Alaska Malamute?

De Alaska Malamute is een specifiek hondenras dat met opzet is gefokt om specifieke taken uit te voeren, zoals bewaken, hoeden en jagen. Bij het onderscheid tussen type en ras geldt als algemene regel dat een ras altijd "rasecht" is. De Malamute is geïdentificeerd als een fundamenteel ras dat dateert van vóór de moderne rassen van de 19e eeuw. De Alaska Malamute is goed te vergelijken met andere Arctische, Spitz en Husky rassen zoals de Samojeed, Groenlandhond, Siberische Husky en Canadese Eskimo Hond.

Wat is de gemiddelde nestgrootte van de Alaska Malamute?

De gemiddelde grootte van een kleine Alaska Malamute is vier tot tien pups. De draagtijd bedraagt 60 tot 64 dagen. Het fokken wordt beperkt tot één keer per jaar om schade aan de gezondheid van vrouwelijke Alaska Malamutes te voorkomen. Maar broodfokkers negeren de schade en de wreedheid van het massale fokken omdat elke puppy die geboren wordt de winstsituatie verbetert.

Graven Alaska Malamutes graag?

Alaska Malamutes graven graag. Dit is typisch voor puntige honden met een zware huid, zoals Chow Chows en Huskies. Mallies graven kuilen om hen te helpen koel te blijven bij warm weer. Maar verveling is vaak de reden. Wanneer een mally zich verveelt, kan graven in de tuin helpen de tijd te doden tot de rest van de roedel thuiskomt van werk, school, enz. Mally's van alle leeftijden vervelen zich snel, maar tieners komen het meest voor.

Hoe gaan Alaska Malamutes om met gezinnen?

Alaska Malamutes houden van interactie met hun menselijke families. Malamutes zijn zeer aanhankelijk en zijn typisch hecht met familie en andere mensen die ze kennen. Malamutes zijn beschermend voor mensen, die zij als leden van hun roedel beschouwen. Alaska Malamutes hebben een aangeboren roedelinstinct, en hun werkhondenmentaliteit leidt ertoe dat zij hun meesters als roedelleiders accepteren.

Alaska Malamutes houden van iedereen, zelfs van vreemden die voor het eerst in hun huis komen. Daarom zijn Malamutes niet geschikt als waakhond. Alaska Malamutes zijn het meest geschikt als huisdier voor actieve gezinnen. Hoewel Malamutes zachtaardig zijn, kunnen jongere dieren opdringerig en opvliegend zijn als ze opgewonden zijn. Ze kunnen onbedoeld kleine kinderen omstoten met hun krachtige lichamen. De meeste gedragsproblemen kunnen worden geëlimineerd of voorkomen door vroegtijdige training.

Hoe gaat de Alaska Malamute om met andere honden?

Alaska Malamutes schieten goed op met andere honden, op enkele uitzonderingen na. Hun aangeboren roedelinstinct is sterk, omdat ze werden gefokt om nauw samen te werken met andere honden en mensen. Ze zijn vriendelijk voor mensen en verlangen naar contact met hun menselijke familie, waardoor ze uitstekende gezelschapshonden zijn. Malamutes zijn sociaal met andere honden, vooral als ze samen zijn opgevoed. Het aangeboren roedelinstinct van Malamutes kan leiden tot jaloezie als een andere hond hun leiderschap uitdaagt.

Hoe gedragen Alaska Malamutes zich met oudere mensen?

Alaska Malamutes kunnen meestal goed opschieten met oudere mensen, maar zijn niet het aanbevolen ras voor senioren. De grootte en hyperactiviteit van de Malamutes kan oudere mensen overweldigen. Ze hebben veel speeltijd en beweging nodig. Onvoldoende beweging leidt meestal tot verveling bij Malamutes, en verveling leidt tot vernietiging.

Hoe zijn Alaska Malamutes met kinderen?

Alaska Malamutes houden van interactie met kinderen, en als dat extra speeltijd en aandacht betekent, zoveel te beter. Een Mally is echter een grote hond en niet de optimale keuze voor een huishouden waar jonge kinderen vaak zonder toezicht zijn. Malamutes zijn vriendelijk en hebben een goedaardig karakter waardoor ze met iedereen overweg kunnen, ook met kinderen van alle leeftijden.

Hoe gedragen Alaska Malamutes zich tegenover buren of gasten?

Alaska Malamutes zijn vriendelijk voor buren en gasten. Ze houden van zowat iedereen, of ze hen nu kennen of niet. Malamutes genieten van aandacht en spelen zelfs met gasten die thuis geen hond hebben. Alaska Malamutes worden beschouwd als ideale familiehonden omdat ze zo aanhankelijk zijn.

Wat zijn de verschillen tussen de geslachten van de Alaska Malamute?

Mannetjes en vrouwtjes van het Alaska Malamute ras vertonen aanzienlijke verschillen, voornamelijk op fysiek gebied. Mannelijke Malamutes wegen tussen de 36 en 43 kg, terwijl vrouwelijke Malamutes tussen de 32 en 38 kg wegen. Malamute mannetjes meten 61 tot 66 cm op de schoft, terwijl vrouwtjes 56 tot 61 cm meten.

Zowel mannelijke als vrouwelijke Malamutes zijn goede huisdieren en het zindelijk maken is geen probleem. De keuze van het geslacht hangt af van de voorkeur van de potentiële eigenaar. Mannetjes markeren gewoonlijk hun territorium en vrouwtjes doorlopen twee loopsheidscycli per jaar, wat een probleem kan zijn als ze niet gecastreerd zijn.

Wat zijn de fysieke kenmerken van de Alaska Malamute?

De Alaska Malamute heeft de volgende fysieke kenmerken:

 1. Grootte: Mannelijke Malamutes hebben een schofthoogte van 61 tot 66 cm, terwijl vrouwelijke Malamutes een schofthoogte hebben van 56 tot 61 cm.
 2. Gewicht: Mannelijke Malamutes wegen tussen de 36 en 43 kg, terwijl vrouwelijke Malamutes tussen de 32 en 38 kg wegen.
 3. Lichaamsbouw: Ze hebben een krachtige, stevige en compacte lichaamsbouw, geschikt voor zware arbeid en uithoudingsvermogen.
 4. Vacht: De vacht is dik, dubbel en isolerend, aangepast aan koude klimaten. Het kan variëren in kleur en patroon, inclusief verschillende tinten van grijs, zwart, rood of sable.
 5. Hoofd: Het hoofd is breed en krachtig, met een goed gedefinieerde stop tussen de schedel en de snuit.
 6. Ogen: De ogen zijn amandelvormig en donker van kleur, met een vriendelijke en intelligente uitdrukking.
 7. Oren: De oren zijn klein in verhouding tot het hoofd, driehoekig van vorm en rechtopstaand.
 8. Staart: De staart is dik en pluizig, hoog aangezet en krult over de rug.
 9. Poten: Ze hebben sterke poten met grote voeten die fungeren als 'sneeuwschoenen' om hen te helpen bij het lopen op sneeuw.
 10. Beweging: Malamutes hebben een krachtige en veerkrachtige gang, geschikt voor werken in ruig terrein en trekken van sleden.

Wat is de grootte van een Alaska Malamute?

Alaska Malamutes behoren tot de categorie van grote hondenrassen. Hoewel het gewicht en de grootte van Malamutes kunnen variëren, ligt hun gemiddelde gewicht tussen 32 en 40 kg. De gemiddelde hoogte van Malamutes, gemeten aan de schoft, varieert tussen 56 en 66 cm.

Hoe voer je een Alaska Malamute?

Bij het voeren van Alaska Malamutes is het belangrijk de behoeften van de hond te kennen. Houd rekening met zijn hoge energie en beweeglijkheid, metabolisme, grootte, leeftijd en voedselkwaliteit. Malamutes hebben calorierijk voedsel van hoge kwaliteit nodig om hun uitzonderlijke energieniveau te handhaven. 300 tot 500 gram droogvoer per dag is ideaal voor het behoud van energie en vitaliteit. Je kunt deze hoeveelheid het beste over twee afzonderlijke maaltijden verdelen.

Alaska Malamute pups zijn actiever en hebben meer voedsel nodig dan volwassenen, dat verdeeld moet worden over drie maaltijden per dag. Om te voorkomen dat de honden winderigheid of andere gezondheidscomplicaties krijgen, moeten ze niet alles tegelijk krijgen, maar met tussenpozen gedurende de dag.

Hun voedingsbehoeften staan hieronder vermeld.

 • Volwassen Alaska Malamutes hebben dagelijks tussen 2100 en 3600 calorieën nodig. Oudere, minder actieve malamutes hebben minder calorieën nodig.
 • Eigenaars van Alaska Malamutes moeten ervoor zorgen dat de voeding van hun hond 22% eiwit bevat om de gewrichten en spieren gezond te houden, en niet meer dan 8% vet om het energieniveau te optimaliseren.
 • Voor de algemene gezondheid moet het dieet van Alaska Malamutes bestaan uit groenten, fruit, vlees en vis. Alaska Malamutes eten graag vis, vooral zalm, dat een belangrijk onderdeel is van het dieet van sledehonden in Alaska. Het is echter niet aan te raden om hen rauwe zalm te geven, aangezien deze besmet kan zijn met parasieten of kleine graten.
 • 600 tot 800 gram droogvoer van hoge kwaliteit, verdeeld over twee maaltijden, zijn meestal voldoende voor een malamute per dag. Malamutes moeten altijd toegang hebben tot vers drinkwater.
 • Commerciële brokken van hoge kwaliteit bevatten gewoonlijk nuttige plantaardige eiwitten zoals erwten en linzen.
 • Alaska Malamutes eten over het algemeen minder dan je zou verwachten van zo'n groot hondenras. Maar ze hebben de neiging om te snel voedsel op te slokken. Dit kan leiden tot winderigheid. Mallies hebben de neiging tot overgewicht als hun eigenaars hen te veel eten geven.

Hoeveel gram voer moet een Alaska Malamute dagelijks eten?

Alaska Malamutes moeten 600 tot 800 gram droogvoer van hoge kwaliteit per dag eten, verdeeld over twee voerbeurten. Naarmate ze ouder en minder actief worden, moet de hoeveelheid voedsel worden aangepast om gewichtstoename te voorkomen.

Het gemiddelde aantal calorieën per 100 gram droogvoer is 350. Bij de berekening van de benodigde hoeveelheid voer moet echter rekening worden gehouden met alle traktaties die aan een mally worden aangeboden. Traktaties mogen nooit meer bedragen dan 10% van de dagelijkse calorie-inname.

De volgende tabel laat zien hoe je op basis van gemiddelden kunt berekenen hoeveel kopjes voer een malamute nodig heeft. De meeste malamutes eten echter minder dan toegestaan, en baasjes kunnen de hoeveelheid die in de bak van de hond achterblijft als leidraad gebruiken om de porties te beperken.

Hoeveel kost het om een Alaska Malamute per dag te voeden?

Verschillende factoren zoals grootte, leeftijd, gezondheid en energiebehoefte van de hond spelen een rol bij het bepalen van de dagelijkse voerkosten voor Alaska Malamutes. Evenzo hebben diverse merken en soorten voedsel invloed op de gemiddelde dagelijkse voedingskosten.

Overweeg het volgende om de voedingsbehoeften van Alaska Malamutes te bepalen: Een Alaska Malamute weegt gemiddeld 36 kg, meestal tussen 32 en 40 kg, en heeft ongeveer een zak droog hondenvoer van 23 kg per maand nodig. Dit komt neer op ongeveer 270 kg droog hondenvoer per jaar. Met verschillende kwaliteitsniveaus en verpakkingsgroottes in gedachten, is de gemiddelde prijs voor 100 gram hondenvoer ongeveer 2,20 euro. Daarom bedragen de gemiddelde kosten voor hondenvoer voor een Alaska Malamute ongeveer 1300 euro per jaar, of 3,50 euro per dag.

Hoeveel moet een Alaska Malamute pup eten?

Snelgroeiende pups eten meer dan volwassen honden. Alaska Malamute pups moeten het eerste jaar drie tot vijf keer per dag eten. Daarna kunnen ze twee keer per dag gevoerd worden zoals volwassen honden.

De voedingsbehoeften van een Alaska Malamute pup zijn hieronder opgesomd:

 • Alaska Malamute pups hebben ongeveer 21% tot 23% meer eiwitten nodig dan volwassen honden om te groeien en sterke botten te vormen. Overmatige eiwitvoeding kan er echter toe leiden dat de gewrichten en botten zich te snel ontwikkelen en het skelet verzwakt.
 • Let op het calciumgehalte in het voer van de Alaska Malamute pup. Het moet worden beperkt tot 3 gram per 1000 calorieën.
 • Alaskan Malamute pups hebben vitamine A en D, en mineralen zoals zink, mangaan en koper nodig.

Wat zijn de rasgebonden gezondheidsproblemen van Alaska Malamutes?

Alaska Malamutes kunnen aanleg hebben voor bepaalde gezondheidsproblemen die vaak optreden bij grote hondenrassen, en sommige van deze aandoeningen zijn erfelijk. Alaska Malamutes zijn gewoonlijk gezond en zeer resistent tegen ziekten. De lange lijst van ziekten hieronder kan Malamutes treffen, maar de meeste komen zelden voor.

 • Chondrodysplasie: een kortbenig fenotype dat dwerggroei veroorzaakt bij Malamutes en andere Spitsmuizenrassen.
 • Trombopathie: Een erfelijke bloedingsstoornis die de bloedstolling en andere bloedgerelateerde problemen bij Alaskan Malamutes beïnvloedt.
 • Ziekte van Von Willebrand: Een ziekte van de bloedplaatjes die de bloedstolling bij malamutes aantast.
 • Hypothyreoïdie: onvoldoende productie van schildklierhormonen veroorzaakt haaruitval, een droge huid en vacht en vatbaarheid voor andere huidziekten bij Alaska Malamutes.
 • Maagtorsie: Ook bekend als winderigheid. Een levensbedreigende aandoening die ontstaat als de maag van een malamute zich vult met gas en verdraait.
 • Erfelijke polyneuropathie: Veroorzaakt coördinatieproblemen, vallen of een onstabiele gang, afhankelijk van de ernst van de ziekte van de malamute.
 • Heupdysplasie: Een misvorming van het heupgewricht. De meest voorkomende skeletziekte bij malamutes en andere grote hondenrassen.
 • Elleboogdysplasie: de meest voorkomende oorzaak van kreupelheid aan de voorpoten bij grote en reusachtige hondenrassen zoals Malamutes.
 • Epileptische aanvallen: Dit is een erfelijke aandoening die het meest voorkomt bij Alaska Malamutes.
 • Hemeralopie of kegeldegeneratie: Dagblindheid bij malamutes veroorzaakt door degeneratie van de kegelvormige cellen in het netvlies die verantwoordelijk zijn voor het zien bij helder daglicht.
 • Hoornvliesdystrofie: Een ziekte waarbij het hoornvlies van malamutes ondoorzichtig of troebel wordt.
 • Staar: Cataract is een veel voorkomende oorzaak van blindheid bij oudere Malamutes.

Deze uitgebreide lijst van gezondheidsaandoeningen is rasgebonden, maar komen niet vaak voor. Verantwoordelijke fokkers kunnen mogelijke gezondheidsproblemen uitsluiten.

Welke gezondheidstests moet een Alaska Malamute ondergaan?

Eigenaren of potentiële eigenaren van Alaska Malamute pups wordt meestal aangeraden een dierenarts te laten testen op schildklier- en gezichtsstoornissen en heupdysplasie. Hoewel heup- en elleboogdysplasie bij de Alaskan Malamute niet genetisch bepaald zijn, hebben veel grote hondenrassen aanleg voor dysplasie.

De belangrijkste gezondheidstests staan hieronder:

 • Heup beoordeling
 • Evaluatie van de ogen
 • Polyneuropathie DNA-test

Als je een Alaska Malamute pup koopt van een gerenommeerde fokker die verantwoord fokt en de pups test op veel voorkomende ziekten, kun je er zeker van zijn dat je een gezonde Mally mee naar huis neemt.

Heupdysplasie, de meest voorkomende aandoening bij grote honden zoals Alaska Malamutes, tast het heupgewricht aan met afwijkingen van de kogelvorming, waardoor pijnlijke artritis ontstaat naarmate de Malamute ouder wordt. De misvorming ontstaat en ontwikkelt zich naarmate de pups groeien. Heupdysplasie veroorzaakt losse gewrichten waardoor het balgedeelte van een bot niet soepel in de kom van het andere gewrichtsbeen kan glijden. In plaats daarvan maalt en schuurt het in het gewricht, wat pijnlijke slijtage veroorzaakt naarmate de mally groeit en zwaarder wordt.

De symptomen van dysplasie worden hieronder opgesomd:

 • Een Alaska Malamute kan tekenen vertonen van pijnlijke en stijve poten.
 • Mal kan aarzelen om deel te nemen aan spel- of bewegingsactiviteiten.
 • Mallies kunnen moeite hebben om op hun achterpoten te staan en trappen te beklimmen.
 • Als beide achterpoten samen bewegen, zoals bij een konijnensprong, en als Malamutes mank lopen of zich op wiebelige poten voortbewegen, hebben ze waarschijnlijk heupdysplasie.
 • De malamute wil misschien niet opstaan als hij ligt of zit.

Zijn Alaska Malamutes hypoallergeen?

Nee, Alaska Malamutes zijn niet hypoallergeen. Voor mensen die gevoelig zijn voor allergieën zijn Alaska Malamutes misschien niet de juiste keuze. Van dit ras is bekend dat het bij veel mensen allergische reacties veroorzaakt. De veronderstelling van de meeste mensen dat hondenhaar of -vacht allergieën veroorzaakt, is niet juist. De echte oorzaak van allergische reacties zijn kleine huidschilfers, roos genaamd, en het eiwit in het speeksel van de hond. Gelukkig kwijlen Alaska Malamutes niet veel.

Wat zijn de bewegingsbehoeften van een Alaska Malamute?

Alaska Malamutes zijn zeer energieke honden die veel beweging nodig hebben. Dagelijks een wandeling van meer dan een uur is belangrijk en als de eigenaar een jogger is, is het nog beter om de aangelijnde Malamute mee te nemen. Twee wandelingen van 45 minuten gevolgd met speeltijd in een omheinde tuin kunnen zorgen voor extra beweging op dagen dat lange wandelingen niet mogelijk zijn.

Eigenaars van Alaska Malamutes moeten het gevaar van oververhitting niet uit het oog verliezen wanneer zij de Malamute bij warm weer trainen. Malamutes zijn beter geschikt voor koudere klimaten. Vermijd buiten sporten als de zon fel schijnt. De dieren kunnen oververhit raken en aan hittestress of een hitteberoerte lijden. Beweging is echter belangrijk, zelfs bij warm weer. Stel het uit tot koelere tijden van de dag.

Wat is het activiteitsniveau van de Alaska Malamute?

Alaska Malamutes hebben een hoog activiteitsniveau. Gezinnen moeten ervoor zorgen dat Malamutes bezig blijven door ze iets te doen te geven. Malamutes zijn beter geschikt voor familieleden die bergbeklimmers, wandelaars of hardlopers zijn dan voor degenen wier idee van lichaamsbeweging bestaat uit lange, rustige wandelingen. Als Mallies een lui leven leiden, gaan ze graven en janken uit verveling.

Gestructureerd spelen kan nog andere voordelen opleveren. Er zijn veel leuke manieren om met een Alaska Malamute te spelen. Voorbeelden van spelletjes zijn touwtrekken, voorwerpen achtervolgen, verstoppertje spelen, apporteren en zelfs ontdekkingsspelletjes. Als hij alleen thuis is, kunnen verschillende leuke speeltjes hem helpen zijn opgekropte energie kwijt te raken in plaats van destructief te worden, zoals huilen of graven.

Wat zijn de voedingsbehoeften van een Alaska Malamute?

Aan de voedingsbehoeften van Alaska Malamutes moet worden voldaan om een goede algemene gezondheid te waarborgen. Volwassen Alaska Malamutes hebben tussen 2100 en 3600 calorieën per dag nodig. Oudere, minder actieve malamutes hebben minder calorieën per dag nodig, en actieve malamutes die deelnemen aan sledewedstrijden of vrachtsleeën trekken hebben meer nodig.

De essentiële voedingsstoffen voor Alaska Malamute staan hieronder vermeld:

 • Eiwit: Alaska Malamute honden hebben natuurlijk dierlijk eiwit nodig, dat waardevol is vanwege de aminozuren die het bevat, die belangrijk zijn voor hun gezondheid. Even belangrijk is het feit dat eiwit magere spieren opbouwt en energie levert.
 • Vet: Dierlijke eiwitten leveren ook voldoende vet, een extra energiebron die het metabolisme van de Alaska Malamute stimuleert. Er is echter een dunne lijn tussen genoeg en te veel. Te veel vet in de dagelijkse voeding van de hond kan leiden tot gewichtstoename en uiteindelijk tot zwaarlijvigheid. Het belangrijkste is dat volwassen honden en oudere honden minder vet nodig hebben dan puppy's.
 • Koolhydraten: Hoewel koolhydraten geen essentiële voedingsstoffen zijn, zijn ze een belangrijke bron van energie. Wanneer de Alaska Malamute voldoende koolhydraten binnenkrijgt, levert dat energie en bevordert het de eiwitopname van het lichaam om magere spieren op te bouwen. Maar wees voorzichtig: te veel koolhydraten kunnen leiden tot overgewicht.
 • DHA: DHA is een van de bestanddelen van omega-3 vetzuren. Het bevordert een goede oog- en hersenontwikkeling bij Alaska Malamute pups, de cognitieve ontwikkeling bij pups en vertraagt de cognitieve achteruitgang bij oudere honden. Bovendien zijn omega-vetzuren gunstig voor ouder wordende honden door de behandeling van chronische nierziekten en artritis bij honden. Omega-3 oliën verbeteren de gezondheid van de vacht van Alaska Malamute honden.
 • Micronutriënten: Taurine is een micronutriënt dat de gezondheid van het hart ondersteunt, en andere waardevolle micronutriënten voor het bevorderen van sterke gewrichten bij Alaska Malamutes zijn chondroïtine en glucosamine.
 • Mineralen: Nuttige mineralen voor de groei van Alaska Malamute honden zijn onder andere een gezonde balans van fosfor en calcium. Pre- en probiotica en gechelateerde mineralen zorgen voor extra gezondheid in de voeding van Alaska Malamutes.

Hoeveel verhaart de Alaska Malamute?

De rui is een natuurlijk proces in de haargroeicyclus van alle honden. Alaska Malamutes hebben een dubbele vacht en zijn ongetwijfeld zwaar verharende honden die veel verzorging nodig hebben om hun vacht gezond te houden. Twee tot drie keer per week borstelen verwijdert losse en dode haren om te voorkomen dat de Malamute zijn meubels vervuilt met haar.

Als ze zich voorbereiden op de wisselende weersomstandigheden van zomer en winter, verharen ze overvloedig, waarbij de zachte ondervacht in plukjes tevoorschijn komt. Tijdens de halfjaarlijkse verharing kan dagelijks borstelen het losse haar onder controle houden. Regelmatig borstelen helpt ook om de vacht glanzend te houden, en Malamutes houden van de extra aandacht die ze krijgen als hun baasjes hen borstelen.

Hoe vaak wordt de vacht van een Alaska Malamute verzorgd?

Een Alaska Malamute verzorgen is een uitdaging. Mallies zijn zeer onderhoudsgevoelig. Ze hebben veel haar en moeten regelmatig geborsteld worden, minstens 2 tot 3 keer per week. Twee keer per jaar verharen ze veel en dagelijkse verzorging met een metalen kam en een borstel is zeer belangrijk. Als je deze taak negeert, zal de ondervacht dof worden en er kunnen schimmels en infecties ontstaan.

Malamutes moeten om de zes tot acht weken worden gebaad. Baasjes van Alaska Malamutes mogen de vacht van hun hond nooit scheren. Hoewel het nuttig lijkt om de Malamute af te koelen bij warm weer, doet het meer kwaad dan goed. De vacht van de Alaska Malamute stelt de hond in staat zijn lichaamstemperatuur te regelen. Het vacht scheren zou dit vermogen wegnemen. Bovendien riskeert de Malamute zonder zijn normale vacht ernstige zonnebrand. Seizoensgebonden teken- en vlooienbehandelingen zijn ook nodig.

Hoeveel kwijlt de Alaska Malamute?

Alaska Malamutes kwijlen niet overmatig. Maar kwijlen is heel natuurlijk bij honden. Het is een volkomen normaal en noodzakelijk proces voor de gezondheid van de hond. Het speeksel van honden is een orale slijmafscheiding die nauw verbonden is met hun spijsverteringsstelsel en maag. Het vergemakkelijkt het slikken en bereidt de spijsvertering voor, waarbij verschillende omstandigheden de afscheiding van slijm uitlokken.

Veel voorkomende gevallen van natuurlijk kwijlen bij de Alaska Malamutes zijn staan hieronder.

 • Voedingsgerelateerd kwijlen: Wanneer een malamute weet dat het tijd is om te eten, veroorzaakt de geur van het voedsel of de aanblik van de eigenaar die de zak of voorraadbak met voedsel aanraakt, meestal kwijlen. Dit wordt de "Pavloviaanse reflex" genoemd.
 • Opwinding: Mallies zijn slim en weten wanneer er een wandeling of speelsessie aankomt. Stress en angst: ongewone situaties zoals onbekende, donderende geluiden of de nadering van een grote, agressief uitziende hond kunnen leiden tot overmatig kwijlen.
 • Seksueel: De opwinding van een Mally reu bij het zien van een teef kan ook kwijlen veroorzaken. Ook een teef die voor het eerst loops wordt, kan kwijlen als ze de geur van reuen ruikt.

Wat is het vachttype van de Alaska Malamute?

De dichte, waterdichte dubbele vacht van de Alaska Malamute is ideaal voor werkhonden die vele uren doorbrengen in barre weersomstandigheden. De Alaska Malamute is een werkhond die gefokt is voor de Arctische kou. Hij heeft een vacht die perfect is aangepast aan de koude weersomstandigheden. Malamutes hebben een bovenlaag van haar die tussen één en drie centimeter lang is en een onderlaag van zachte vacht. Elke laag vervult een belangrijke taak bij het regelen van de lichaamstemperatuur en het beschermen van de huid.

Hoe lang is de vacht van de Alaska Malamute?

De vachtlengte van het Alaska Malamute ras is één tot drie centimeter.

Wat is de vachtdichtheid van de Alaska Malamute?

De buitenste en binnenste vacht van de Alaska Malamute is zeer dicht.

Wat is de vachtstructuur van de Alaska Malamute?

De bovenvacht van de Alaska Malamute is ruw, terwijl de ondervacht zacht is.

Wat zijn de mogelijke vachtkleuren van de Alaska Malamute?

De vacht van het ras Alaska Malamute kan verschillende kleuren hebben, die hieronder worden opgenoemd:

Grijs, wit, zwart en bij sommige vachten variëren de kleuren van lichtgrijs tot tussentinten van zwart, grijs, sabel en schakeringen van sabel tot rood.

Hoe vaak wordt de Alaska Malamute geborsteld?

Omdat Alaska Malamutes vaak geborsteld moeten worden, is dit ras zeer onderhoudsgevoelig. De dieren verharen veel en moeten twee tot drie keer per week grondig worden geborsteld om de losse haren onder controle te houden. Het gereedschap dat hiervoor nodig is, is een pinnenborstel en een metalen kam.

Alaska Malamutes hebben twee verharingsseizoenen per jaar, waarin de hoeveelheid hondenvacht aanzienlijk groter is. In deze periode moet de hond worden geharkt om vervilting te voorkomen en moet hij dagelijks worden geborsteld. Malamuteigenaren moeten zich ervan bewust zijn dat verwaarlozing van het borstelen en verwijderen van de gematteerde vacht kan leiden tot ernstige schimmelinfecties op de huid van de malamute.

Wat zijn de sociale eigenschappen van het Alaska Malamute ras?

De sociale eigenschappen van honden van het Alaska Malamute ras zijn aanhankelijk, vriendelijk, zachtaardig, vrolijk en beminnelijk. Ze hunkeren naar constante aandacht en het is niet ongewoon dat ze hun grootte vergeten en op de schoot van hun baasje klimmen. Ze zijn zeer intelligent, nieuwsgierig, levendig en onafhankelijk. Andere sociale kenmerken worden hieronder opgesomd:

 • Kindvriendelijk: Alaska Malamutes zijn kindvriendelijk, maar kunnen een beetje nerveus zijn rond kleine kinderen.
 • Gezinsvriendelijk: Mallies zijn aanhankelijk voor hun menselijke families en onderdanig aan hun meester, die ze beschouwen als roedelleider.
 • Vriendelijk tegenover vreemden: Malamutes houden van iedereen, ook van vreemden, wat hen ongeschikt maakt als waakhond.
 • Hondvriendelijk: Alaska Malamutes hebben een aangeboren behoefte om deel uit te maken van een roedel, en ze zijn het gelukkigst in hondvriendelijke gezinnen.
 • Seniorvriendelijk: Mals zijn vriendelijk voor senioren, maar ze kunnen te actief en uitbundig zijn om met oudere mensen samen te leven.

Hoe gaan Alaska Malamutes om met vreemden?

Alaska Malamutes zijn vriendelijk tegen vreemden. Ze begroeten zelfs volslagen vreemden die voor het eerst hun huis binnenkomen. Malamutes hebben bepaalde geluiden en lichaamsgebaren om met hun familie en vreemden te communiceren en hun genegenheid te tonen. Een malamute begroet vreemden door te kwispelen. Ze kunnen zelfs iemands hand in de mond nemen zonder erin te bijten om acceptatie en liefde te tonen. Soms kan een mally ook een beetje huilen om de begroeting over te brengen. Hoewel vreemden de taal van de Malamute waarschijnlijk niet zullen begrijpen, zal zijn familie die zonder al te veel moeite leren en begrijpen.

Zijn Alaska Malamutes speels?

Ja, Alaska Malamutes zijn speelse honden. Ze hebben een aangeboren roedelkarakter, en uitbundig buitenspelen met oudere kinderen en andere honden maakt hen gelukkig. Speeltijd met hun volwassen familieleden omvat jachttochten of wandelingen in de bergen. Het is heel bijzonder als een Mally de kinderen mag vergezellen op uitstapjes naar het strand. Alaska Malamutes zijn enthousiaste atleten die een marathon van apporteerspelletjes en andere leuke oefeningen nodig hebben.

Zijn Alaska Malamutes beschermend?

Alaska Malamutes werden gefokt om hun mensenroedels in Alaska te beschermen tegen wilde dieren. De Malamutes hebben deze aangeboren kwaliteiten niet verloren, en zij zullen hun mensen nog steeds beschermen tegen andere dieren. Maar hun overweldigende vriendelijkheid tegenover iedereen die ze tegenkomen laat zien dat ze het niet nodig vinden hun familie te beschermen tegen andere mensen.

Wat is het aanpassingsvermogen van Alaska Malamutes?

De Alaska Malamute toont een hoge mate van aanpassingsvermogen. Ze houden van iedereen en kunnen zich aan elke verandering in omstandigheden aanpassen, zolang de veranderingen gepaard gaan met de liefde en genegenheid van hun familie. Verhuizingen, zoals van de ene plaats naar de andere, veroorzaken kleine problemen en ze herstellen snel. Ze zijn echter niet geschikt om in een flat te wonen.

Alaska Malamutes komen oorspronkelijk uit Alaska, waar de temperatuur ver onder het vriespunt kan dalen. Hun dubbele vacht dient als bescherming bij extreme kou en regelt de lichaamstemperatuur van de hond als het niet zo koud is. Husky-rassen kunnen ook in iets warmere en nattere streken leven. Alaska Malamutes hebben het echter moeilijk in regio's met een warm klimaat.

Wat zijn de persoonlijkheidskenmerken van de Alaska Malamute?

Een van de persoonlijkheidskenmerken van Alaska Malamutes is dat zij graag deel uitmaken van een familie die zij als hun roedel beschouwen. Mallies hebben geen probleem om een mens als roedelleider te accepteren. Alaska Malamutes zijn gewoonlijk zeer aanhankelijke honden die trouw zijn aan hun eigenaars. Vanwege hun oorsprong in een koude omgeving zijn Malamutes thuis vaak ongewoon "knuffelig".

Ze hunkeren naar het gezelschap van hun menselijke en hondse roedel en kunnen deze behoefte uiten door op mensen te springen uit genegenheid in plaats van uit dominantie. Ze zijn geëvolueerd als roedelhonden en verdragen daarom geen isolement.

 • Malamutes hebben veel beweging nodig.
 • Mallies ontwikkelen destructief gedrag als ze niet genoeg beweging en activiteit krijgen om overtollige energie te verbranden en verveling tegen te gaan.
 • Mals zijn niet ideaal voor beginnende hondenbezitters vanwege hun grootte en dominante aard.
 • Alaska Malamutes strijden om de positie van roedelleider in huis, dus ze moeten consequent worden getraind om ervoor te zorgen dat hun eigenaar deze positie handhaaft.
 • Mallies hebben de neiging om te graven.
 • Hun sterke prooidrift maakt Malamutes gevaarlijk voor kleine dieren.
 • Mals hebben de neiging om oververhit te raken in de hitte.
 • Alaska malamutes vervellen sterk.

Kunnen Alaska Malamutes agressief zijn?

Alaska Malamutes zijn niet agressief. Malamutes zijn intelligent, aanhankelijk en uiterst trouw. Ze zijn zachtaardig en vriendelijk zonder bezitterige neigingen te vertonen die gebruikelijk zijn bij waakhonden. Alaska Malamutes zijn nooit overdreven wantrouwig tegenover andere honden of vreemden. Bepaalde omstandigheden kunnen er echter toe leiden dat de Alaska Malamute agressief wordt.

Kunnen Alaska Malamutes gevaarlijk zijn?

Nee, Alaska, Malamutes zijn niet van nature gevaarlijk, maar ze kunnen gevaarlijk worden in bepaalde situaties. In de late jaren negentig werden Malamutes beschouwd als een van de vijf gevaarlijkste hondenrassen ter wereld, maar tegenwoordig zijn er ook andere rassen op die lijst. Eigenaren moeten er rekening mee houden dat de hoge energie en het levendige temperament van Malamutes hen niet de veiligste honden maken om in de buurt van kleine kinderen te hebben. Malamutes hebben veel aandacht nodig en moeten goed getraind worden. Anders kunnen zij slecht gedrag ontwikkelen dat gevaarlijk kan zijn.

Vallen Alaska Malamutes wel eens aan?

Nee, Alaska Malamutes vallen aan, maar incidenten zijn zeldzaam. Ze staan bekend om hun vriendelijke en aanhankelijke houding tegenover mensen. Er zijn echter uitzonderingen en elke hond die wordt geprovoceerd kan aanvallen. Mishandeling of fysieke straf kan er ook toe leiden dat Alaska Malamutes agressie opbouwen en aanvallen wanneer ze het kookpunt bereiken.

Kunnen Alaska Malamutes mensen doden?

Ja, Alaska Malamutes kunnen mensen doden in situaties waarin zij zich bedreigd, mishandeld of geprovoceerd voelen. Maar uit statistieken blijkt dat malamutes in het verleden mensen hebben gedood. In 1979 meldden de Centers for Disease Control and Prevention 12 sterfgevallen door Alaska Malamutes in de voorgaande jaren. Hoewel de Alaska Malamute bekend staat om zijn liefde en genegenheid voor alle mensen, is het raadzaam een klein kind nooit alleen te laten met een malamute.

Hoe verdragen Alaska Malamutes het om alleen te zijn?

Alaska Malamutes kunnen een paar uur per dag alleen worden gelaten, zolang ze voldoende ruimte hebben om te spelen en geschikt speelgoed om ze bezig te houden. Alaska Malamutes verlangen echter naar sociale interactie met hun menselijke familie en kunnen zich gedragen als ze te vaak alleen gelaten worden. Malamutes die genoeg beweging krijgen, kunnen het best tegen afzondering. Het is belangrijk dat de hond wordt gehuisvest in een veilig omheind gebied waaruit hij niet kan ontsnappen als hij alleen wordt gelaten, aangezien hij in staat is een ontsnappingsplan te bedenken, zelfs als hij een tunnel onder de omheining moet graven.

Kan ik mijn Alaska Malamute thuis laten?

Een malamute kan alleen thuisgelaten worden, maar hij voelt zich dan niet prettig. Malamutes worden destructief als ze een halve of een hele dag alleen gelaten worden. Malamutes kunnen een paar uur alleen worden gelaten als ze van tevoren goed getraind zijn. Laat je hond nooit zonder toezicht achter in de tuin. Als ze zich in de steek gelaten voelen, zullen ze een manier vinden om te ontsnappen, zoals het graven onder het hek of erover springen.

Kun je Alaska Malamutes 8 uur alleen laten?

Nee, Alaska Malamutes moeten niet acht uur alleen gelaten worden. De malamute alleen laten terwijl zijn baasjes aan het werk zijn, kan leiden tot angst en destructief gedrag. Om dergelijk gedrag te voorkomen, kan het een goed idee zijn een dierenoppas of hondenuitlaatservice in te huren. Sommige Malamutes lijken beter met isolatie om te gaan als hun gezin een andere hond heeft, omdat Alaska Malamutes de neiging hebben het gezelschap van mensen of honden op te zoeken.

Hoe train je een Alaska Malamute?

Alaska Malamutes zijn moeilijk te trainen vanwege hun hoge intelligentie. Eigenaren moeten beginnen met het trainen van jonge Malamute pups vanaf de eerste dag dat ze hen thuisbrengen. De Alaska Malamute is een koppig ras dat niet sterk aanbevolen wordt voor nieuwe eigenaars. De beste manier om een Mally pup te trainen is consistentie, geduld en positieve beloningen.

Alaska Malamute eigenaren moeten hun honden commando's leren om duidelijk te maken dat hun meester de roedelleider is. Socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn noodzakelijk om te voorkomen dat Malamutes agressief worden tegen kinderen of andere dieren, of zich laten gelden tegenover volwassenen en de status van roedelleider aannemen.

Hoe vaak blaft een Alaska Malamute?

Alaska Malamutes blaffen niet veel, maar ze gebruiken andere geluiden om te communiceren met andere honden en mensen. Wanneer Malamutes blaffen, kunnen ze territoriale boodschappen overbrengen, iemand welkom thuis heten of genegenheid tonen. Alaska Malamutes daarentegen communiceren met hun eigenaren door te janken en te huilen.

Huilt de Alaska Malamute?

Alaska Malamutes "praten" vaak tegen hun gezinsleden door een duidelijk "woef"-geluid of een onophoudelijk gehuil te maken. Malamutes voelen zich prettig als spel en werk hen actief houden. Onvoldoende beweging gedurende de dag kan ertoe leiden dat malamutes overmatig gaan janken en destructief worden.

Welke mentale stimulatie heeft een Alaska Malamute nodig?

Mentale stimulatie is essentieel voor een Alaska Malamute om optimaal te functioneren. Alaska Malamutes zijn intelligente honden die mentale en neurologische stimulatie nodig hebben. Mentaal verrijken van een Alaska Malamute is vrij eenvoudig, maar de voordelen zijn aanzienlijk. Het gaat om alles wat de geest van de Malamute activeert, verrijkt en stimuleert. Mentale stimulatie kan bestaan uit externe, omgevings- of interne gedachten. Dit omvat speelgoed, puzzels en ander interactief speelgoed, alsook spelletjes zoals speuren, waarbij traktaties worden verstopt om op te snuiven. Verstoppertje is een andere perfecte manier om Alaska Malamutes te stimuleren.

De voordelen van mentale verrijking voor de Alaska Malamute worden hieronder opgesomd:

 • Ondersteunt en stimuleert de hersengroei van de malamute
 • Verbetert Mally's probleemoplossende vaardigheden.
 • Bevordert de sociale vaardigheden en het zelfvertrouwen van de malamute
 • Laat het mannetje natuurlijk en instinctief gedrag vertonen.
 • Mentale stimulatie zorgt voor gelukkiger en evenwichtiger malamutes en vermindert het risico op depressie.

In het algemeen voorkomt mentale stimulatie verveling en daaruit voortvloeiend destructief gedrag, overmatig blaffen en ontsnappingspogingen van Mallies.

Wat zijn de rasstandaarden voor de Alaska Malamute?

De Alaska Malamute wordt als zuiver ras erkend door de Amerikaanse Kennel Club en verschillende andere organisaties.

Enkele van de rasstandaarden staan hieronder vermeld:

Wat is de algemene informatie over de Alaska Malamute?

De Alaska Malamute, een Spitz type, is een uitzonderlijk sterke, hard werkende hond. Malamutes zijn aanhankelijk en worden graag geaaid. Ze zijn trouw en speels, maar ook waardig en herkenbaar aan hun harige staart die over hun rug wordt gedragen. Alles aan de Mals verraadt hun oorsprong als Arctische sledehonden. Hun zware botten, sterke schouders en diepe borst tonen hun Arctische afkomst.

Waar kun je een Alaska Malamute kopen of adopteren?

Het kiezen van een gerenommeerde Alaska Malamute fokker is heel belangrijk. Potentiële eigenaren van Alaska Malamutes moeten er zeker van zijn dat zij een gezonde hond krijgen die jaren later geen problemen zal ontwikkelen.

Enkele van de door de Alaskan Malamute Club of America, Inc. aanbevolen fokkers staan hieronder vermeld:

Het is raadzaam om bij het kiezen van een Alaska Malamute advies in te winnen bij gerenommeerde fokkers.

Wat zijn de gemiddelde puppyprijzen voor Alaska Malamutes?

De gemiddelde prijs voor een Alaska Malamute pup van een gerenommeerde fokker ligt tussen 1200 en 2000 euro, terwijl een Alaska Malamute pup van topklasse tot 3000 euro kan kosten. De prijs hangt af van de leeftijd van de pup, het geslacht, de kwaliteit, de stamboom en de locatie van de fokker.

De gemiddelde prijs voor Alaska Malamute pups wordt bepaald door verschillende aspecten.

Factoren die een rol spelen bij de Alaska Malamute puppy prijzen zijn onder andere:

 • De locatie van de fokker.
 • Het geslacht van de pup
 • de stamboom en de kenmerken van de ouders van de pup
 • De leeftijd van de pup
 • De kwaliteit van de pup

De prijzen die door gerenommeerde fokkers voor Alaska Malamute-puppy's in rekening worden gebracht variëren van 1200 tot 2000 euro.

Malamute pups van hoge kwaliteit kunnen echter tot 3000 euro of meer kosten.

Welke reddingsclubs zijn er voor Alaska Malamutes?

Alaska Malamute reddingsclubs zijn organisaties die malamutes helpen die een nieuw thuis nodig hebben. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

 • Saints Sled Dog Rescue Pension & Rescue Centre Engeland en Schotland
 • Polaris Alaska Malamute Rescue Colorado
 • Alaska Malamute Rescue Hawaï
 • Illinois Alaska Malamute Rescue
 • Chesapeake Area Alaskan Malamute Protection (CHAAMP) New Jersey
 • Alaska Malamute HELP League Brits Columbia Canada

Welke rasorganisaties erkennen de Alaska Malamute?

De Alaska Malamute werd als ras erkend door de AKC in 1935. Andere hondenfokorganisaties die de Alaska Malamute als raszuiver erkennen staan hieronder vermeld:

Wat is de geschiedenis van de Alaska Malamute?

De Alaska Malamute is de zwaar beladen hond van het Noorden. Al duizenden jaren trekken Malamutes zware lasten in een langzaam tempo. Mallies zijn geen racehonden. De ruwe omgeving waarin Alaska Malamutes leven en de manier van leven van de Inuit hebben geleid tot de ontwikkeling van de raskenmerken. De Inuit leven aan de Arctische kusten van Noord-Amerika, in het noorden van Canada en in de regio's van Groenland.

De Malamutes speelden een belangrijke rol in het voortbestaan van deze inheemse bevolkingsgroep. De Arctische malamutes deden meer dan sleeën trekken. In de zomer droegen ze ook de rugzakken van de Inuit, en hun andere taken bestonden uit het verkennen van het kustijs om de ademgaten van de zeehonden te vinden, en het helpen van de jagers door de ijsberen af te leiden.

Is de Alaska Malamute het oudste hondenras?

De Alaska Malamute is een van de oudste rassen. Malamutes zijn een "basaal" ras, een oud type hond dat dateert van vóór de moderne rassen. Malamutes zijn nauwe verwanten van wolven. Mallies zijn afstammelingen van honden die leefden en werkten met een oude Inuit stam, de Mahlemuts, in het kustgebied van noordwest Alaska. Malamutes beschermen jagers door ijsberen af te weren. Malamutes hielpen ook bij het opsporen van zeehonden en het dragen van zware lasten op sleden. Als teken van waardering voor de belangrijke rol die malamutes speelden in het voortbestaan van de Mahlemuts, werden zij behandeld als leden van de families die zij dienden.

Tot welk ras behoort de Alaska Malamute?

De voorouders van de Alaska Malamute begonnen 4.000 jaar geleden, waarschijnlijk met gedomesticeerde wolven. Paleolithische jagers migreerden naar Noord-Amerika met hun gedomesticeerde wolfshonden over de landbruggen van de Beringstraat. De oude Inuit vestigden hun cultuur van de Groenlandse kust tot de kusten van Alaska. Door de grote afstand van de ene kant van de Inuit-nederzetting naar de andere, werden de wolfshonden gekruist met verschillende andere soorten honden, wat resulteerde in verschillende Malamute-stammen.

In 1935 erkende de Amerikaanse Kennel Club de Kotzebue stam van de Malamute. Het ras dreigde uit te sterven na de Tweede Wereldoorlog, toen nog maar weinig Malamutes werden geregistreerd. Dit bracht de AKC ertoe om eind jaren 40 en begin jaren 50 nog twee rassen toe te voegen, Hinman en M'Loot. De AKC stelde een stamboek in voor de Alaska Malamute, die nu gefokt werd uit vier rassen in de genenpoel. De ene hond die al deze lijnen verenigt is Ch Toro of Bras Coupe. Hij was jarenlang de vader van het Alaska Malamute ras.

Waar komt de Alaska Malamute vandaan?

De oorsprong van het Alaska Malamute ras is 1935. In dat jaar registreerde de Amerikaanse Kennel Club de Kotzebue stam van de Malamute. De inheemse honden van Alaska werden echter gekruist met verschillende bastaardhonden die in de tweede helft van de 19e eeuw met de goudzoekers werden meegebracht. Er vonden zoveel kruisingen plaats dat de Malamute zo goed als verdwenen is.

Relatief zuivere malamutes werden echter ontdekt in een zeer afgelegen gebied waar andere honden geen rol speelden. Daar, Arthur T. Walden kwam in de jaren 1920 verschillende relatief zuivere Malamutes tegen. Hij bracht een aantal van deze Malamutes naar New Hampshire en zette een fokprogramma op dat sledehonden leverde voor Antarctische expedities. De door Walden gefokte Malamutes waren sterk genoeg om in beide wereldoorlogen te worden gebruikt als vrachtschepen voor voorraden.

Wat is de oorsprong van de Alaska Malamute?

De oorsprong van de Alaska Malamute begon ongeveer 4000 jaar geleden, toen jagers uit het stenen tijdperk gedomesticeerde wolfshonden meenamen naar de kustgebieden van Alaska en Groenland. Toen 2000 tot 3000 jaar geleden Mongoloïde mensen vanuit Siberië naar Alaska migreerden, brachten ze andere rassen mee. Deze Inuit stam, de Mahlemut Eskimo's, vestigden zich daar en fokten en voedden deze geweldige sneeuwhonden. Duizenden jaren lang waren de gedomesticeerde afstammelingen van de wolfshonden het enige vervoermiddel in de Scandinavische gebieden.

Waarvoor wordt de Alaska Malamute gebruikt?

Het doel van het fokken van Alaska Malamutes vanaf het begin was om ze te gebruiken als werkhonden. Hun uithoudingsvermogen, kracht en bereidheid om te dienen maakten hen tot een van de waardevolste bezittingen van Arctische families gedurende duizenden jaren. Malamutes zijn herdershonden die zware lasten dragen over lange afstanden. Hun kracht, niet hun snelheid, is hun belangrijkste attractie.

De Alaska Malamute heeft een uitstekend reuk- en richtingsvermogen en een groot uithoudingsvermogen. Mallies hebben deelgenomen aan verschillende poolexpedities en bleken even waardevol in de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Is de Alaska Malamute een vechthond?

Ja, Alaska Malamutes werden gefokt om als vrachtvervoerder te dienen. Duizenden jaren lang werkten ze als onderdeel van een peloton om vracht en mensen te vervoeren over de bevroren toendra's van Alaska.

Wat zijn de andere namen van de Alaska Malamute?

De andere namen voor de Alaska Malamute zijn Mal en Mally.

Wat zijn de gebruikelijke bijnamen van de Alaska Malamute?

De meest voorkomende bijnaam voor Alaska Malamutes is Mally.

Wat is de wetenschappelijke naam van de Alaska Malamute?

De wetenschappelijke indeling van de Alaska Malamute wordt hieronder gegeven:

Hoeveel onderhoudskosten zijn er voor de Alaska Malamute nodig?

De kosten van het bezit van een Alaska Malamute zijn niet gemakkelijk te berekenen, omdat met een aantal factoren rekening moet worden gehouden. Deze omvatten de kosten van de hond zelf, voeding, dierenartskosten, accessoires, training, vergunningen, verzekering, verzorging en nog veel meer. Er zijn echter gemiddelden om mee te werken.

Een Alaska Malamute pup kost waarschijnlijk tussen de 500-2500 euro met een gemiddelde van 975 euro.

In het eerste jaar bedragen de kosten ongeveer 4275 euro en daarna ongeveer 1850 euro per jaar of 154 euro per maand.

De gemiddelde kosten van een Alaska Malamute gedurende zijn leven bedragen 24625 euro.

Het eerste levensjaar van een Alaska Malamute is duurder door de hogere kosten van diergeneeskundige zorg. De kosten van diergeneeskundige zorg kunnen echter hoger zijn dan alle andere kosten in het leven van een Alaska Malamute.

Hieronder vind je een lijst met de gemiddelde waarden:

 • Typische dierenartskosten voor een Alaska Malamute: 45 - 85 euro per maand, inclusief een eenmalige castratie die varieert van 50 tot 400 euro.
 • De dierenartsrekeningen voor de Alaska Malamute omvatten ook vaccinaties, die tussen de 15 en 30 euro kosten.
 • De voedselbehoefte van een malamute varieert van 53 tot 95 euro per maand.
 • De kosten van de Alaska Malamute training variëren van 240 tot 600 euro voor individuele training of 50 tot 125 euro voor groepstraining; beide zijn voor een cursus van 4 tot 6 weken.

Hoe geef je een naam voor de Alaska Malamute?

De naamgeving van een Alaska Malamute kan andere criteria vereisen dan nieuwe baasjes misschien verwachten. Het is nooit de eigenlijke naam waarop Alaska Malamutes reageren, maar de klank en de manier waarop hij wordt uitgesproken.

De noodzakelijke bouwstenen zijn klank en lettergrepen, zoals hieronder opgesomd::

 • Alaska Malamutes reageren het best op namen met twee lettergrepen, omdat die niet zo kort zijn dat ze verward kunnen worden met éénlettergrepige commando's als "zit", "kom" en "af". Maar ze zijn ook niet zo lang dat ze een puzzel vormen. Eenvoudige voorbeelden zijn Sadie, Cupcake en Buster.
 • Baasjes die een bepaalde éénlettergrepige naam hebben gekozen, kunnen die houden, maar een manier vinden om de klanken te rekken zodat ze als twee klinken, bv. "Zack" rekken tot "Zaa-hack" en twee verschillende klanken gebruiken bij het roepen.
 • Malamutes reageren het meest positief op hoge, opgewonden en vrolijke geluiden wanneer ze geroepen worden en op kalmerende, zachte geluiden wanneer ze nerveus of overijverig worden.
 • Sommige Mally-ouders vinden dat hun malamutes beter reageren op hun namen en ze beter herkennen als ze die met gezongen stem zeggen.

Wat zijn de meest voorkomende vrouwelijke Alaska Malamute namen?

De top 10 Alaska Malamute meisjesnamen zijn zo perfect als ze komen, leuk en met het potentieel voor ouders om hun eigen unieke toonhoogte of toon te zetten. De top vrouwelijke Alaska Malamute namen, en hun betekenis, staan hieronder:

 • Nukka - Kleine Zus
 • Miska - Kleine Beer
 • Nini - Porcupine
 • Sakari - Sweet
 • Shila - Vlam
 • Tanana - Heuvels
 • Aga - Moeder
 • Eska - beek
 • Kima - Candy
 • Suka - Snel

Wat zijn de meest voorkomende mannelijke Alaska Malamute namen?

De top 10 van Alaska Malamute jongensnamen zijn ook meestal tweelettergrepige namen. De top mannelijke Alaska Malamute namen, en hun betekenis, staan hieronder:

 • Chinook - Warme Wind
 • Miki - Klein
 • Nanook - Schattig
 • Pakak - Iemand die overal in gaat
 • Atka - King
 • Kaskae - Chief
 • Amak - Speels
 • Pukak - Snow Smart
 • Siku - IJs
 • Yaktag - Cape

Wat zijn de verschillende soorten Alaska Malamutes?

Hoewel er drie soorten Alaska Malamute zijn, gefokt uit verschillende stammen, delen ze allemaal dezelfde naam - Alaska Malamute.

De drie basisrassen van de Alaska Malamute staan hieronder vermeld:

 • De Kotzebue-stam
 • De Hinman Stam
 • De M'Loot stam

In 1935 erkende de Amerikaanse Kennel Club het Kotzebue Malamute ras.

Het ras werd met uitsterven bedreigd na de Tweede Wereldoorlog, toen nog maar weinig Malamutes werden geregistreerd.

Dit was voor de AKC aanleiding om eind jaren veertig en begin jaren vijftig de nummers twee en drie op de lijst aan het stamboek toe te voegen, alle drie bekend als Alaskan Malamutes.

Welke hondenrassen lijken op de Alaska Malamute?

Soortgelijke hondenrassen als de Alaska Malamute zijn hieronder vermeld:

 • Siberische Husky: Alaska Malamutes en Siberische Husky's zijn beide werkhonden, maar de Malamute is een lasthond, die zware lasten draagt, terwijl de Siberische Husky een slede-racer is. Beide zijn geclassificeerd als grote honden. De Malamute kan tot 25 kg meer wegen dan de Siberische Husky en is ongeveer 4 cm hoger aan de schoft. Beide rassen zijn vriendelijk en beschouwen hun menselijke families als hun roedel. De Mally is van Amerikaanse oorsprong, de Siberische Husky komt uit Siberië. Beide hebben dezelfde levensverwachting en een vergelijkbare nestgrootte. Meer informatie over het sociale leven van de Siberische Husky, verzorging en voedingsinformatie.
 • Akita: De Alaska Malamute komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, terwijl de Akita uit Japan komt. De Akita is 2 centimeter groter dan de Malamute en weegt 33 pond meer dan de Mally. Alaska Malamute en Akita hebben dezelfde levensduur en nestgrootte. Alaska Malamute vereist veel onderhoud, maar de Akita vereist weinig onderhoud.
 • Samojeed: De Samojeed is een rashond afkomstig uit Mongolië, terwijl de Alaska Malamute van Noord-Amerikaanse oorsprong is. Beide zijn sledehonden en hebben dezelfde lichaamsgrootte. De Malamute weegt ongeveer 20 pond meer dan de Samojeed. Samojeden en Alaska Malamutes hebben een vergelijkbare levensverwachting, en de gemiddelde nestgrootte van de Samojeed is maximaal 10, terwijl dat van de Malamute slechts 6 is.
 • Sint Bernard: De Sint Bernard komt oorspronkelijk uit Zwitserland, terwijl de Alaska Malamute uit de Verenigde Staten komt. De Sint Bernard kan 3 centimeter groter zijn dan de Mally en tot 113 pond meer wegen dan de Alaska Malamute. De Mally is een grote hond, terwijl de Sint Bernard in de reuzenklasse valt. De gemiddelde levensverwachting van de Malamute is 5 jaar langer dan die van de Siberische Husky. Sint Bernards en Alaska Malamutes hebben een vergelijkbare nestgrootte en zijn beide zeer onderhoudsintensieve honden.
 • Berner Sennenhond: De Alaska Malamute komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, terwijl de Berner Sennenhond oorspronkelijk uit Zwitserland komt. De Berner Sennenhond kan ongeveer 2 centimeter groter zijn en 35 pond meer wegen dan de Malamute. De levensduur van de Malamute kan zeven jaar langer zijn dan die van de Berner Sennenhond, en de Berner heeft meer pups per worp. Beide rassen zijn zeer onderhoudsgevoelige honden.

Welke hondenrassen zijn even gemakkelijk te verzorgen als Alaska Malamutes?

Enkele van de hondenrassen met soortgelijke zorgbehoeften als de Alaska Malamute zijn hieronder opgesomd:

Welke hondenrassen zijn vergelijkbaar in grootte met de Alaska Malamute?

Hondenrassen die qua grootte vergelijkbaar zijn met de Alaska Malamute staan hieronder vermeld:

 • Siberische Husky: De Siberische Husky is een middelgroot hondenras dat qua grootte vergelijkbaar is met de Alaskan Malamute. Beide rassen behoren tot de poolhonden en hebben vergelijkbare fysieke kenmerken, zoals een krachtige bouw, een dikke vacht en rechtopstaande oren.
 • Samojeed: De Samojeed is ook een middelgroot hondenras met een vergelijkbare grootte als de Alaskan Malamute. Ze hebben een dichte, pluizige vacht en hebben over het algemeen een vriendelijk en speels temperament.
 • Groenlandse hond: De Groenlandse hond is een ander ras dat qua grootte vergelijkbaar is met de Alaskan Malamute. Ze zijn stevig gebouwd en hebben een dikke vacht, aangepast aan koude klimaten. Deze honden hebben een sterke werkethiek en werden oorspronkelijk gebruikt voor sledetrekken.

Over de Auteur

sanne-dekker
Sanne Dekker
Hondentrainer

Sanne is geboren en getogen in Breda, en heeft altijd al een grote liefde gehad voor honden. Haar ouders, die inmiddels met pensioen zijn, hebben beiden als dierenarts gewerkt toen ze opgroeide, wat haar interesse in dierverzorging al vroeg heeft aangewakkerd.

Ook Interessant