atlas-terrier-hondenras-verzorging-gezin-sociaal-leven-fysieke-kenmerken-dieet-informatie

Atlas Terriër Hondenras Verzorging, Karakter, Raskenmerken en Dieet informatie

naomi-de-jong
Geschreven door Naomi de Jong | Dierenartsassistent
FACT CHECKED door Lieke Smit
Laatste update: 1 juni 2023

De Atlas Terriër is een afstammeling van de Jack Russell Terriër, die is ontstaan door het kruisen van verschillende terriërrassen. De Jack Russel Terriër is gefokt voor zijn werkkwaliteiten, niet voor zijn uiterlijk. Tegenwoordig fokken mensen honden voor hun uiterlijk in plaats van om ze te laten werken.

De Jack Russell Terriër is een goed voorbeeld. Hedendaagse fokkers hebben geprobeerd de Jack Russell Terriër te fokken tot een overwegend witte hond en ze beschouwden de veelkleurige exemplaren als onfokbaar. Het gen dat de Jack Russell Terriers hun witte kleur geeft, maakt helaas ook dat sommige van hen doof worden. De kleur van de Atlas Terriër maakt doofheid een stuk minder waarschijnlijk.

Er zijn drie verschillende groottes van Atlas Terriers: Klein, Miniatuur en Standaard. Atlas Terriërs zijn kleine tot middelgrote honden met een sterke persoonlijkheid. Er zijn twee types Atlas Terriers, namelijk de gladharige en de ruwharige. Deze honden zijn fijn voor mensen die een leuk, makkelijk te verzorgen ras willen dat bij hen past als ze gaan wandelen of hardlopen. Atlas Terriërs zijn loyaal en goed als waakhond en huisdier. Het ras is officieel erkend en valt onder de Terriër soort.

Waar komt de Atlas Terriër vandaan?

De Atlas Terriër is een zeldzaam ras dat in de Verenigde Staten is ontwikkeld als een combinatie van de Jack Russell Terriër, Border Terriër, Rat Terriër en Patterdale Terriër. Lauren Wolfe begon in 1990 met het kruisen van deze rassen om de gezondheid van het Jack Russell Terriërras te verbeteren. Ze gebruikte Jack Russell Terriërs, Border Terriërs, Rat Terriërs en Patterdale Terriërs voor haar fokprogramma.

Na het observeren van de resultaten van haar fokinspanningen, realiseerde ze zich dat ze een nieuw type terriër had gecreëerd dat uniek was ten opzichte van andere rassen. De pups van de Atlas Terriër zijn klein, gemiddeld ongeveer 11 centimeter hoog en wegen tussen de 2,3 en 4 kg. Deze speelse pups blinken uit als jagers, zijn atletisch, aanhankelijke knuffelaars en, ondanks hun geringe formaat, geschikt als schattige schoothondjes.

Lauren Wolfe koos de naam "Atlas" die de wereld symboliseert, en in 2001 richtte ze de Atlas Terriër Associatie op.

Wat zijn de raskenmerken en eigenschappen van de Atlas Terriër?

De Atlas Terriër is een zeldzaam ras dat is ontwikkeld door het kruisen van de Jack Russell Terriër, Border Terriër, Rat Terriër en Patterdale Terriër. Deze honden zijn klein, met een gemiddelde hoogte van ongeveer 11 centimeter en een gewicht tussen 2,3 en 4 kg. Ze staan bekend om hun jachtvaardigheden, atletische vermogen en knuffelbaar karakter. De Atlas Terriër heeft een uniek uiterlijk en karakter, dankzij de mix van rassen in zijn afstamming. Het ras is opmerkelijk vanwege zijn zeldzaamheid en is ontwikkeld om gezondheid en eigenschappen te verbeteren. De Atlas Terriër Associatie is in 2001 opgericht door Lauren Wolfe, de fokker die dit ras heeft gecreëerd.

Wat zijn de fysieke kenmerken van de Atlas Terriërhond?

De vacht van Atlas Terriers kan van verschillende kleuren of kleurmengsels zijn, gestroomd of gevlekt. Ze kunnen ook witte aftekeningen hebben op het gezicht, de kraag, de borst of de tenen. De Atlas Terriër heeft twee vachtsoorten: draadhaar en gladhaar. De Atlas Terriër is sterk, snel en wendbaar. Deze honden hebben een brede, soepele borstkas en sterke, goed gehoekte ledematen.

De nek van deze dieren is sterk en lang in verhouding tot het lichaam dat smaller toeloopt naar de staart. De schedel van een Atlas Terriër is plat en ligt tussen de oren, met een goed gedefinieerde stop die geleidelijk afloopt. Hun ogen zijn van de amandelvorm en komen in verschillende kleuren voor: amber, bruin, hazelnoot of geel tot blauw, groen of lichtgrijs. De oren van deze dieren zijn voorovergebogen en vormen een V. Sommige hebben een staart, andere niet.

De vacht van de Atlas Terriër is dicht, los en weerbestendig, want zonder een goede vacht is een terriër erg kwetsbaar voor de elementen, zowel boven als onder de grond. De Atlas Terriër is een hond ontworpen voor atletiek, snelheid en behendigheid. Een flexibele borstkas is belangrijk, zonder zou het lastig zijn om te graven. Ze zijn heel gemotiveerd, heel bereidwillig en heel intelligent.

Er zijn drie maten van de Atlas Terriër.

Hoeveel kost het gemiddeld om een Atlas Terriërhond te onderhouden?

Deze schattingen van de onderhoudskosten zijn gebaseerd op de kosten van andere middelgrote rassen.

Als je nog nooit een Atlas Terriër hebt gehad, moet je alle kosten overwegen die komen kijken bij het kopen van een Atlas Terriër voordat je er een aanschaft. Het is verstandig om je te realiseren welke kosten er komen kijken bij het aanschaffen van een puppy.

De gemiddelde jaarlijkse kosten voor het houden van een Atlas Terriër liggen gemiddeld op 650 euro.

De jaarlijkse uitgaven voor honden van het ras Atlas Terriërzijn onder andere:

 • Voedsel
 • Dierenarts
 • Vaccinaties
 • Preventieve geneeskunde
 • Speelgoed
 • Hondenverzekering
 • Dierenbenodigdheden

Andere kosten die je kunt verwachten zijn: cursussen, uitlaten, oppas, enz.

De Atlas Terriër is een hond die niet veel verzorging nodig heeft, alleen regelmatig borstelen. Dit heeft geen invloed op de kosten van het onderhoud van een gezonde hond. Atlas Terriërs hoeven niet bijgehouden te worden door een hondentrimmer.

Welke gezondheidsproblemen hebben Atlas Terriër honden het meest?

Hoewel Atlas Terriër honden over het algemeen gezond zijn, zijn regelmatige controles bij de dierenarts wel nodig. Het fokprogramma waarmee dit ras is ontstaan, is uniek. Alle honden die in het begin gebruikt werden, zijn zo goed mogelijk getest op hun gezondheid en regelmatig gecontroleerd tot ze oud waren, omdat een lang leven een belangrijk punt van zorg was. Er zijn tot nu toe geen ernstige gezondheidsproblemen vastgesteld.

Hoe moet ik een Atlas Terriër voeden?

Een Atlas Terriër hond heeft voeding nodig die rijk is aan bepaalde voedingsstoffen. Atlas Terriërs hebben de volgende voedingsstoffen nodig:

 • Eiwit: Atlas Terriers hebben dierlijk eiwit nodig dat belangrijk is vanwege de aminozuren die het bevat. Eiwit is belangrijk omdat het spieren opbouwt en energie levert.
 • Vet: Dierlijke eiwitten leveren vet, een extra energiebron die het metabolisme van de Atlas Terriër hond stimuleert. Maar teveel is ook niet goed. Wanneer honden dagelijks teveel vet in hun voeding krijgen, kan dit ertoe leiden dat ze aankomen in gewicht en uiteindelijk zwaarlijvig worden. Volwassen Atlas Terriers hebben minder vet nodig dan puppy's.
 • Koolhydraten: Ze zijn niet echt nodig, maar wel een goede bron van energie. Als een Atlas Terriër hond genoeg koolhydraten eet, krijgt hij meer energie en kan hij beter spieren opbouwen. Wees echter wel voorzichtig: een overmatige inname van koolhydraten kan leiden tot overgewicht.
 • DHA: DHA is een soort vetzuur dat in omega-3 voorkomt. DHA draagt bij aan de gezondheid van de ogen en het brein bij jonge Atlas Terriër pups en helpt bij de cognitieve ontwikkeling van pups en vermindert de achteruitgang van de geestelijke vermogens bij oudere honden. Omega-vetzuren helpen oudere honden bij het voorkomen van nierziekten en artritis. Omega-3 oliën maken de vacht van de Atlas Terriër gezonder.
 • Micronutriënten: Taurine is een micronutriënt dat de gezondheid van het hart ondersteunt en andere waardevolle micronutriënten die de gewrichten van Atlas Terriër honden sterk maken, zijn chondroïtine en glucosamine.
 • Mineralen: Een evenwichtige hoeveelheid fosfor en calcium in de voeding van Atlas Terriërs is van groot belang voor de groei en gezondheid van de honden. Daarnaast dragen probiotica en gechelateerde mineralen in de voeding van Atlas Terriërs bij aan de gezondheid van de honden.

Het uitzoeken van het beste hondenvoer voor je Atlas Terriër is niet eenvoudig. Factoren waarmee rekening moet worden gehouden zijn de levensfase van de Atlas Terriër, zijn algemene gezondheid, zijn metabolisme, zijn activiteitsniveau en eventuele allergieën.

Waar kun je een Atlas Terriër kopen of adopteren?

Atlas Terriër honden zijn zeldzaam en dus moeilijk te vinden. Als je een dealer vindt, wees dan voorzichtig. Wees niet te snel geneigd tot een aankoop en zorg ervoor dat je kiest voor een erkende fokker. Je kunt niet meteen een pup kopen, maar je kunt je wel inschrijven op een wachtlijst. Pups worden door fokkers verkocht voordat ze geboren zijn.

Kies een fokker die je welkom heet en laat je de ouders van de pup zien die je wilt, zodat je een idee krijgt van zijn of haar karakter. Atlas Terriër pups zijn meestal energiek en spelen graag – ze moeten allemaal een gelukkige uitdrukking en vriendelijke ogen hebben.

Voorkom broodfokker door niet naar verkoopsites en advertentiesites te gaan. Zorg ervoor dat de fokker die je kiest, kan aantonen dat hij succesvolle, gezonde nesten heeft met alle documentatie.

Zorg ervoor dat je de Facebookpagina's van Atlas Terriërfokkers, rasverenigingen, verenigingen en reddingsorganisaties niet mist. Atlas Terriër fokkers, adopties en reddingen kunnen worden besproken in bekende Facebook groepen.

Voor mensen die een Atlas Terriër uit het buitenland willen kopen of te adopteren, kan het moeilijk zijn om alles te regelen. Deze werkwijze eist een dierenartsverklaring dat de Atlas Terriër volledig is gevaccineerd, met inbegrip van alle andere vereiste veterinaire documenten voor de reis.

Voordat je je dier naar een ander land kunt laten vervoeren, moet je land de dierenarts goedkeuren. Het is ook je verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat je gebruikmaakt van de diensten van een gecertificeerde dierenarts. Deze bepalingen zijn ook van toepassing op de invoer van geredde terriërs uit het buitenland.

Hoe kom je aan een mooie naam voor je Atlas Terriër?

Atlas Terriër namen kunnen anders zijn dan sommige nieuwe Atlas Terriër ouders verwachten. De pup reageert niet op de eigenlijke naam, maar op de klank ervan en hoe die wordt uitgesproken. Je kunt je laten inspireren door de geschiedenis, films, de natuur of de sterrenhemel.

Een van de bouwstenen voor het benoemen van een Atlas Terriër is het belang van geluid. De naam van de Atlas Terriër is alleen voor de mensen belangrijk; voor je hond is alleen de klank van belang. Het is aan te bevelen voor Atlas Terriër honden om tweelettergrepige namen te gebruiken die niet zo kort zijn dat ze verward kunnen worden met eenlettergrepige commando's zoals "zit", "blijf", "kom" en "af". De namen mogen echter niet zo lang zijn dat ze verwarrend zijn.

Zorg ervoor dat de naam die je je Atlas Terriër geeft, anders klinkt dan wanneer je hem roept in het dagelijks leven. Je kunt een leuke naam roepen en kijken of je Atlas Terriër pup daarop reageert. Gebruik je creativiteit en bedenk unieke klanken voor elke lettergreep. Probeer verschillende namen. Als je favoriete naam te lang of te kort is, voeg dan delen toe of verwijder delen totdat je de perfecte, unieke naam hebt die je hond van ver herkennen zal.

Wanneer je een Atlas Terriër kiest, overweeg dan deze namen voor je Atlas Terriër.

Welke hondenrassen lijken op de Atlas Terriër?

Lauren Wolfe kruiste onbedoeld een Jack Russell Terriër met verschillende andere terriërs toen ze de Atlas Terriër fokte en zo ontstond er een nieuw ras. Ze wilde de Jack Russell Terriër verbeteren door alleen de gezonde honden te fokken. Wolfe besefte echter achteraf dat het fokproces had geleid tot het ontwikkelen van een ras dat anders was dan alle andere Terriërs waarvan de genen waren gebruikt. Sommige kenmerken van de Atlas Terriër komen ook voor bij de Terriërs die gebruikt zijn om deze hond te fokken. De volgende terriërs zijn vergelijkbaar met de Atlas Terriër. De Atlas Terriër is een uitzondering onder de terriërs, omdat deze niet de koppigheid heeft die de meeste andere terriërs wel hebben.

Jack Russel Terriër: De Atlas Terriër is afkomstig uit de Verenigde Staten en de Jack Russell Terriër uit het Verenigd Koninkrijk. De Jack Russell is qua grootte vergelijkbaar met zijn soortgenoten, maar zijn gespierde bouw maakt hem zwaarder. De levensverwachting en nestgrootte zijn vergelijkbaar bij beide rassen. Beide rassen zijn makkelijk te verzorgen door hun korte, gladde en dichte vacht. Ze zijn allebei intelligent en onafhankelijk en makkelijk te trainen. Beide rassen zijn alert, vrolijk, energiek, kindvriendelijk en speels.

Border Terriër: Een ander Brits ras dat gebruikt is bij de ontwikkeling van de Atlas Terriër is de Border Terriër. De Atlas Terriër is kleiner en lichter en heeft een korte, dikke vacht die makkelijker te verzorgen is. Deze honden zijn energiek en aanhankelijk en ze spelen graag met kinderen.

Rat Terriër: Net als de Atlas Terriër, komt ook de Rat Terriër oorspronkelijk uit de VS. De Atlas Terriër is echter groter en zwaarder. Deze honden verharen niet veel en je moet ze maar een beetje borstelen om hun vacht gezond en glanzend te houden. Beide rassen zijn actief, spelen graag, zijn aanhankelijk en nieuwsgierig. Ze zijn waakzaam, trouw en beschermend.

Patterdale Terriër: De Patterdale Terriër is een andere Britse hond waarvan de genen gebruikt zijn in de fok van de Atlas Terriër. Patterdale Terriërs zijn zwaarder en groter dan Atlas Terriers, maar ze zijn net zo nieuwsgierig, energiek, liefdevol en speels. De twee rassen zijn beide intelligent, trouw en beschermend.

Over de Auteur

naomi-de-jong
Naomi de Jong
Dierenartsassistent
[email protected]

Naomi werkt als dierenartsassistent en is een expert op het gebied van hondenverzorging. Ze is voortdurend op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en inzichten in de wereld van hondenverzorging, en ze deelt haar expertise graag met andere hondenliefhebbers.

Ook Interessant