ariegeois-hondenras-verzorging-gezin-sociaal-leven-fysieke-kenmerken-dieet-informatie

De Ariégeois Hondenras Verzorging, Karakter, Raskenmerken en Dieet informatie

naomi-de-jong
Geschreven door Naomi de Jong | Dierenartsassistent
FACT CHECKED door Lieke Smit
Laatste update: 1 juni 2023

De Ariégeois is ontwikkeld rond 1912 in de Franse regio Ariège. Ze hebben een korte, overwegend witte vacht, en sommige Ariégeois hebben bruine vlekken op het gezicht en zwarte vlekken op het lichaam. Gezonde Ariégois-honden zijn slank, met dunne, lange oren.

Het Ariégois-hondenras werd traditioneel gebruikt voor de jacht op hazen en everzwijnen in groepen. Maar steeds meer van deze harige jachthonden zijn nu metgezellen en huisdieren van gezinnen. Deze overgang van werkdier naar gezelschapsdier is waarschijnlijk te danken aan de aanhankelijke karaktertrekken van de Ariégois. Baasjes van deze honden moeten er rekening mee houden dat ze veel beweging nodig hebben en dat ze getraind moeten worden door iemand met ervaring en geduld.

De Ariégois is ontwikkeld uit de Gascon Saintongeois, de Grand Bleu de Gascogne en verschillende andere middelgrote Franse jachthonden. Het ras werpt jaarlijks 3 tot 6 pups per nest en heeft een levensverwachting van 12 tot 13 jaar.

De Ariégois is een hond die tussen de 20 en 33 centimeter groot is en tussen de 23 en 30 kg weegt. Ze hebben een dichte, dikke, korte en ruwe vacht. Omdat het een werkhondenras is, zijn Ariégois-honden zeer actief en hebben ze veel beweging nodig. Ze zijn goede jagers omdat ze goed kunnen apporteren en jagen.

Wat is de geschiedenis van de Ariégois hond?

De Ariégois is een hondenras dat in 1912 in Frankrijk is ontstaan. Het is een mengeling van drie Franse snuffelhonden, de Grand bleu de Gascon, de Grand Gascon-Saintongeois en de Briquet, die verkeerd werd uitgesproken en later bekend werd als de Beagle.

Als bewijs van de oude oorsprong van de Ariégois-fokkers werd de Grand bleu naar Frankrijk gebracht door een oude beschaving, de Feniciërs, die handelden in goederen en honden. De Briquet is van oorsprong afkomstig uit het zuiden van Frankrijk en werd gebruikt door zijn meesters tijdens de jacht in de pre-Romeinse periode.

Toen de rassen zich vermengden, kreeg je de Ariégois. Men maakte een gewilde herdershond met een goed reukvermogen, waardoor de hond beter kon jagen. De Ariégois hond, die nog steeds vrij zeldzaam is buiten de Franse grenzen, wordt tegenwoordig zeer gerespecteerd om zijn uitzonderlijke jachtcapaciteiten en zijn loyale en aanhankelijke aard ten opzichte van zijn menselijke metgezellen.

Wat is het uiterlijk en de karaktertrekken van Ariégois honden?

De Ariégois-hond wordt vaak omschreven als vasthoudend en intelligent. Er is nog veel meer te ontdekken over dit ras. De Ariégois-jachthond is een relatief nieuwe toevoeging aan de Franse jacht-, speur- en schiethonden. Beschouwd als nationaal erfgoed van Frankrijk, is de Ariégois-jachthond een energieke hond die bedreven is in het apporteren. Ze worden meestal gehouden als jachthonden en niet als huisdieren of showhonden.

De Ariégois heeft middellange oren en een licht gebogen staart. Hun vacht is kort, wit en glanzend, met duidelijke zwarte aftekeningen en soms bruine vlekken op het gezicht. De kop van de Ariégois is langwerpig, zonder rimpels en ongeveer even lang als hun snuit. De neus is zwart en de ogen zijn donker, meestal bruin. Ze lijken altijd alert en vrolijk. Ze wegen ongeveer 23 tot 30 kg en zijn ongeveer 20 tot 33 centimeter groot.

Hier zijn enkele typerende kenmerken en eigenschappen van het Ariégeois-hondenras:

 1. Karakter en Persoonlijkheid: Ariégois-honden staan bekend om hun vasthoudendheid en intelligentie. Ze zijn energiek en volhardend, vooral tijdens jachtactiviteiten. Ze hebben een scherp reukvermogen en zijn vaak gefocust op het volgen van geuren.
 2. Jachtcapaciteiten: Van oorsprong zijn Ariégois-honden gefokt als jachthonden voor het volgen van hazen en everzwijnen. Ze hebben een uitstekende neus en zijn bedreven in het opsporen van geuren. Hun vasthoudendheid en uithoudingsvermogen maken hen geschikt voor lange jachtsessies.
 3. Uiterlijk: Ariégois-honden hebben een herkenbaar uiterlijk. Ze hebben middellange oren die dicht bij het hoofd liggen, een langwerpige kop en donkere, expressieve ogen. Hun korte, witte vacht heeft duidelijke zwarte aftekeningen en soms bruine vlekken op het gezicht.
 4. Grootte en Gewicht: Het ras heeft een gemiddelde grootte, met een hoogte van ongeveer 20 tot 33 centimeter en een gewicht van ongeveer 23 tot 30 kg. Dit maakt hen geschikt voor het werken in verschillende terreinen, inclusief ruige gebieden.
 5. Energie en Beweging: Ariégois-honden hebben veel beweging nodig vanwege hun energieke karakter. Ze gedijen goed bij actieve buitenactiviteiten en hebben ruimte nodig om te rennen en te spelen. Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel om verveling en destructief gedrag te voorkomen.
 6. Verzorging: De korte vacht van de Ariégois vereist niet veel verzorging. Regelmatig borstelen helpt om dode haren te verwijderen en de vacht glanzend te houden. Ook aandacht voor oorhygiëne en tandverzorging is belangrijk.
 7. Sociaal Gedrag: Hoewel ze van oorsprong jachthonden zijn, kunnen Ariégois-honden goed overweg met gezinnen. Ze zijn loyaal en aanhankelijk naar hun baasjes toe. Goede socialisatie op jonge leeftijd helpt om een evenwichtig en vriendelijk gedrag te bevorderen.
 8. Training: Dankzij hun intelligentie zijn Ariégois-honden vatbaar voor training. Ze leren snel nieuwe commando's en taken. Positieve bekrachtiging en consistente trainingstechnieken werken goed met dit ras.
 9. Natuurlijke Jachtinstincten: Vanwege hun oorspronkelijke doel als jachthonden hebben Ariégois-honden sterke jachtinstincten. Dit moet worden erkend en beheerd, vooral als ze worden gehouden als huisdieren.

Hoe oud worden Ariégois honden gemiddeld?

De Ariégois is een jachthond die zich aanpast aan alle soorten jacht en wordt beschouwd als een van de beste jachthonden.De Ariégois is een goede jager, dankzij zijn goede reuk, uithoudingsvermogen en vastberadenheid.

De gedomesticeerde Ariégois hond heeft een levensverwachting van 10 tot 13 jaar. De verwachte levensverwachting van andere geurhonden, inclusief rassen die gekruist zijn om de Ariégois te produceren, staat hieronder vermeld.

 • Poitevin 10 tot 12 jaar
 • Anglo-Françaises de Petite Venerie 10 tot 13 jaar oud
 • Griffon Nivernais 10 tot 14 jaar oud
 • Petit Gascon-Saintongeois 10 tot 14 jaar
 • Amerikaanse Foxhound 10 tot 14 jaar
 • Oostenrijkse zwartbruine jachthond 12 tot 14 jaar
 • Beagle kiekendief 12 tot 15 jaar
 • Petit Bleu de Gascogne. 12 tot 15 jaar

Wat zijn de gemiddelde onderhoudskosten voor Ariégois honden?

Voordat je een Ariégois hond aanschaft of gaat redden, dienen hondeneigenaren alle kosten op lange termijn te overwegen. Het is verstandig om je te realiseren hoeveel geld een puppy kost voordat je er een aanschaft. Ariégois honden zijn nog steeds zeldzaam buiten Frankrijk, waardoor ze aanzienlijk duurder zijn dan andere gemakkelijk verkrijgbare honden. De volgende schatting van de onderhoudskosten is gebaseerd op typische middelgrote rassen die weinig gezondheidsproblemen hebben.

De typische jaarlijkse kosten voor het houden van een middelgrote hond zoals een Ariégois is gemiddeld 1200 euro in Nederland.

De meest voorkomende jaarlijkse kosten voor honden vergelijkbaar met de Ariégois hond bestaan uit:

 • Voedsel
 • Dierenarts
 • Vaccinaties
 • Preventieve geneeskunde
 • Speelgoed
 • Hondenverzekering
 • Hondenaccessoires

De kosten voor het verzorgen van je hond zijn niet erg hoog. Ariégois honden hebben niet meer nodig dan een regelmatige wekelijkse borstelbeurt om de vacht gezond te houden en de Pointer er goed uit te laten zien. Deze honden moeten niet vaak in bad, alleen als ze vies worden. Ariégois-honden zijn oranjeachtig van vachtkleur, gevlekt bruin en getint wit.

De Ariégois-hond is een doorsnee kwijler. Kwijlen is het onvrijwillig lozen van speeksel uit de mond. De Ariégois jachthond heeft een matig risico op overgewicht, vooral wanneer deze jachthonden onvoldoende bewegen. Dagelijkse wandelingen moeten worden gepland. Als je je hond gelukkig en fit wilt houden, moet je hem goed voeden en een actief leven met hem leiden.

Welke voeding is het beste voor Ariégois honden?

Voor Ariégois-honden wordt aanbevolen om hoogwaardig commercieel hondenvoer te geven met vlees of vis als hoofdingrediënt. Kies een formule die past bij het levensstadium van je hond (puppy, volwassen, senior) en activiteitsniveau. Kies voor een gematigd tot hoog eiwitgehalte om hun actieve levensstijl en spieronderhoud te ondersteunen. Portiecontrole is belangrijk om overvoeding of ondervoeding te voorkomen.

Hoeveel eten Ariégois pups?

Pups van de Ariégois-hond moeten vier keer per dag eten totdat ze twaalf weken oud zijn.Wanneer Ariégois honden drie maanden oud zijn, is het aanbevolen dat eigenaren ze drie keer per dag voeden, totdat ze zes maanden oud zijn, wanneer het aantal maaltijden per dag kan worden verminderd tot twee. Er mag alleen hoogwaardig puppyvoer van merkfabrikanten worden gebruikt. In de volgende gids leer je hoe je puppy's moet voeden.

 • Ariégois-pups hebben een langzame, aanhoudende groei nodig om orthopedische problemen zoals heupdysplasie te voorkomen. Zorg ervoor dat ze een dieet krijgen dat geschikt is voor puppy's van grote rassen. Het dieet dat je kiest, mag niet te veel eiwitten, vet en calorieën bevatten.
 • Ariégoishonden moeten volgens een schema gevoerd worden, met maaltijden verspreid over twee of drie keer per dag.Het is beter de pup te laten wennen aan een regelmatige maaltijd dan het eten de hele dag door te laten staan.
 • Ariégois-honden die aandoeningen hebben als hypoglykemie of hypoglykemie zijn een uitzondering, omdat zij de hele dag door kleine hapjes moeten eten.
 • Geef je puppy nooit eten van tafel. Dit moedigt het bedelen alleen maar aan. Iedereen in het gezin moet zich aan deze regel houden.

Als je een puppy hebt die je wilt laten uitgroeien tot een vastberaden, gretige jager, moet je hem een voeding geven die zijn lichaam versterkt en hem uitrust voor de zware fysieke tijden die hem te wachten staan.

Welke gezondheidsproblemen komen het meest voor bij de Ariégois hond?

Hoewel de Ariégois een gezond ras is, zijn regelmatige dierenartsbezoeken van vitaal belang. Aangezien er geen gezondheidsstudies zijn verricht naar de populatie van Ariégois-honden buiten Frankrijk, is het moeilijk te voorspellen aan welke gezondheidsaandoeningen zij kunnen lijden. Deze dieren werden gekweekt voor hun doel, niet voor hun uiterlijk, en omdat ze niet voor winst werden gefokt, zijn ze over het algemeen gezond en sterk. Deze gezondheidsproblemen moeten worden nagekeken:

 • Heupdysplasie is een probleem dat Ariégois-pups kunnen krijgen als ze groeien.Het is het gevolg van wrijving tussen de kogelgewrichten en de kommen van de botjes. In plaats daarvan knarst en schuurt het in het gewricht, wat pijnlijke slijtage veroorzaakt naarmate de Ariégois-hond groeit en zwaarder wordt. Puppy's kunnen de aandoening al krijgen, maar meestal zie je het pas bij volwassen honden. Daarom is het heel belangrijk dat ze jaarlijks naar de dierenarts gaan.
  • Elleboogdysplasie is de meest voorkomende oorzaak van kreupelheid van de voorpoten bij actieve rassen zoals de Ariégois.
  • Maagverdraaiing is levensbedreigende aandoening die optreedt wanneer de maag van een hond zich vult met gas en verdraait.Dit is een noodsituatie en er moet onmiddellijk dierenartsen hulp ingeschakeld worden.
 • Patella luxatie is wanneer de knieschijf van de hond niet meer in de groef van het dijbeen zit. Bij een patella luxatie kan je hond tijdelijk "stuiteren" met de achterpoten, kreupel lopen of de ledematen in een vreemde hoek vastzetten.
 • Cataract is een veel voorkomende oorzaak van blindheid. Cataract is een vertroebeling van de ooglens die problemen met het gezichtsvermogen veroorzaakt. Het oog van de hond ziet er troebel uit. Cataract ontstaat meestal op oudere leeftijd en kan worden behandeld door chirurgische verwijdering van de cataract.
 • Oorinfecties kunnen vrijwel alle hondenrassen treffen, waarbij "flaporen", typisch voor jachthonden, gevoelig zijn voor oorinfecties. Geïnfecteerde oren ruiken onaangenaam, zijn oncomfortabel voor de hond en kunnen rood zijn en gevuld met dikke afscheiding. Bij de eerste tekenen van infectie moet de hond naar de dierenarts worden gebracht, zodat deze het type infectie kan vaststellen en een passende behandeling kan geven.
 • Spierverrekkingen en blessures komen voor bij werkhonden. De Ariégois hond heeft meer kans om tijdens zijn leven verwondingen op te lopen dan gezelschapshonden of showhonden.Dierenartsen behandelen hen meestal voor snijwonden, klauwverwondingen, verwondingen aan weke delen en breuken.

Wat zijn de voedingsbehoeften van Ariégois honden?

Een Ariégois hond heeft een dieet nodig dat rijk is aan bepaalde voedingsstoffen.De essentiële voedingsstoffen voor de Ariégois hond zijn hieronder opgesomd.

 • Eiwit: De Ariégois hond heeft dierlijk eiwit nodig, dat zeer belangrijk is voor de gezondheid van de Ariégois hond vanwege de aminozuren die het bevat. Even belangrijk is het feit dat eiwit magere spieren opbouwt en energie levert.
 • Vet: Dierlijke eiwitten leveren voldoende vet, wat de stofwisseling van de Ariégois-hond stimuleert. Maar je kunt ook te veel geven. Wanneer honden teveel vet in hun dagelijkse voeding krijgen, kan dit leiden tot gewichtstoename en uiteindelijk tot zwaarlijvigheid. Het belangrijkste is dat volwassen en oudere Ariégois honden minder vet nodig hebben dan puppy's.
 • Koolhydraten: Ze zijn niet echt nodig, maar wel een goede bron van energie. Een juiste inname van koolhydraten voorziet de Ariégois hond van energie en bevordert de opname van eiwitten door het lichaam voor de opbouw van magere spieren. Maar wees voorzichtig: te veel koolhydraten kunnen leiden tot overgewicht.
 • DHA: DHA is een van de bestanddelen van omega-3 vetzuren. Ariégois-pups die DHA krijgen, ontwikkelen zich beter op het gebied van ogen en hersenen, en DHA bevordert de cognitieve ontwikkeling bij pups en vertraagt de achteruitgang van de geestelijke vermogens bij oudere honden. Bovendien zijn omega-vetzuren goed voor ouder wordende honden die aan chronische nierziekten en artritis lijden. Omega-3 oliën verbeteren de vachtgezondheid van de Ariégois Dog.
 • Micronutriënten: Taurine is een micronutriënt dat de gezondheid van het hart ondersteunt, en andere waardevolle micronutriënten ter bevordering van sterke gewrichten bij Ariégois Dogs zijn chondroïtine en glucosamine.
 • Mineralen: Mineralen die gunstig zijn voor de groei van een Ariégois hond zijn onder andere een gezonde balans van fosfor en calcium. Pre- en probiotica en gechelateerde mineralen zorgen voor extra gezondheid in de voeding van Ariégois honden.

Waar vind ik een Ariégois hond om te kopen of te adopteren?

Ariégoishonden zijn zeldzaam, vooral buiten Frankrijk. Als je een puppy bij een gerenommeerde fokker koopt, kun je verwachten tot 1.100 euro te betalen.

Wanneer je een Ariégois-fokker vindt, zorg er dan voor dat u de faciliteit bezoekt en sta erop beide ouders van de puppy's te ontmoeten. Ariégois pups zijn vaak opgewekt en speels - ze moeten allemaal vrolijke uitdrukkingen en vriendelijke ogen hebben.

De beste manier om er zeker van te zijn dat je een gezonde Ariégois pup krijgt, is om contact op te nemen met geregistreerde rasverenigingen zoals de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Een andere mogelijkheid is om contact op te nemen met de internationale organisatie LES HAUTS DE ROUILLAC in het thuisland van de Ariégois-hond, Frankrijk. De meest complete directory van Braque de l'Ariège hondenfokkers ter wereld. Zoek naar officiële en geregistreerde Braque de l'Ariège fokkers. Selecteer het gebied waar je fokkers van Braque de l'Ariège wilt zoeken.

Het kan enige tijd duren om een gerenommeerde fokker te vinden en je zult misschien moeten reizen. Vermijd broodfokkers door verkoopsites en advertentiesites te vermijden. Wanneer je een fokker kiest, zorg er dan voor dat hij een staat van dienst heeft op het gebied van succesvolle, gezonde nesten en dat hij alle nodige documentatie verschaft.

Bovenstaande rasverenigingen behandelen vragen over fokkers, adopties en reddingen van honden van het ras Ariégois.

Voor degenen die een Ariégois hond willen laten invoeren, kan de logistiek een uitdaging zijn. De procedures omvatten een verklaring van een dierenarts dat de Ariégois-hond volledig gevaccineerd is en indiening van alle andere vereiste veterinaire documenten vóór de reis.

Honden ter adoptie

Hoewel het ras zeldzaam, kun je misschien een Ariégois hond of een Ariégois hondenmix vinden in een plaatselijk asiel. Deze honden zijn naar behoren gescreend, gesteriliseerd of gecastreerd en hebben geen gezondheidsproblemen. Je vindt misschien niet zo snel Ariégois hondenpups, maar wel een volwassen hond die dringend behoefte heeft aan liefde.

Als je een geredde hond adopteert, verwacht dan tussen de 150 en 300 euro te betalen voor vaccinaties, castratie en andere basiszorg. De Fédération Cynologique Internationale (FCI) is de beste plaats voor informatie over gerenommeerde reddingsfaciliteiten. Als je een Ariégois hond hebt gevonden die een liefdevol thuis zoekt in een ander land, zorg er dan voor dat je op de hoogte bent van de invoerwetten.

Hoe kom je aan een mooie naam voor je Ariégois hond?

De beslissing over welke naam te geven aan een Ariégois hond kan gebaseerd zijn op andere criteria dan nieuwe Ariégois hondeneigenaren wellicht verwachten. Het is niet de naam die de pup herkent, maar de klank ervan en de toon waarop die wordt uitgesproken. Er kan een inspiratie opgedaan worden uit de geschiedenis, een film, de natuur of de nachtelijke hemel en in het geval van de Ariégois hond, waarom niet zijn Franse roots als inspiratie gebruiken.

Een van de bouwstenen van de naamgeving van een Ariégois hond is het belang van geluid. De naam van de Ariégois hond zal betekenis hebben voor de mensen in het leven van de hond, maar voor jouw trouwe viervoeter is alleen de klank belangrijk. Ariégoishonden reageren het best op tweeletterige namen die niet zo kort zijn dat ze verward kunnen worden met eenlettergrepige commando's als "zit", "blijf", "kom" en "af". De namen mogen ook niet zo lang zijn dat ze verwarrend zijn.

Kies een naam die in normale interactie met je Ariégois Dog anders kan klinken dan wanneer je hem roept. Het zou verstandig zijn om een naam te roepen die je bevalt en de reactie van je Ariégois Dog pup te controleren. Gebruik je creativiteit en bedenk unieke klanken voor elke lettergreep. Probeer verschillende namen. Als je favoriete naam te lang of te kort is, voeg dan delen toe of verwijder delen totdat je de perfecte, unieke naam hebt die je hond van ver herkennen zal.

Hieronder staan enkele namen die geïnspireerd zijn op de capaciteiten van de Ariégois hond als jachthond.

Welke hondenrassen lijken op het Ariégois ras?

Veel Franse werkhondenrassen hebben vergelijkbare kwaliteiten en kenmerken die hen verbinden met hun oude oorsprong. De Ariégois is ontstaan door selectief fokken om de verschillende kwaliteiten en kenmerken die nodig zijn voor goede jachthonden te verbeteren. Sommige van deze rassen lijken sterk op de Ariégois. In sommige gevallen bestaan er soortgelijke rassen in andere landen dan Frankrijk. Hieronder staan enkele overeenkomsten tussen de Ariégoisen en twee rassen die hebben bijgedragen aan de genenpool voor het fokken van de Ariégois.

Grand Bleu de Gascogne: De rassen Ariégois en Grand Bleu de Gascogne hebben hun oorsprong in Frankrijk. Hoewel de Grand Bleu groter en zwaarder is dan de Ariégois, zijn beide rassen werkhonden die een aantal andere kenmerken en eigenschappen delen. Hun gladde en korte vacht maakt de verzorging voor beiden gemakkelijk. Gemeenschappelijke kenmerken zijn genegenheid, trouw en beschermingsdrang. Beide rassen schieten goed op met andere honden en kinderen; beide rassen vereisen echter een goede socialisatie.

Grand Gascon-Saintongeois: De rassen Ariégois en Grand Gascon Saintongeois zijn beide afkomstig uit Frankrijk. Hoewel de Grand Gascon groter en zwaarder is dan de Ariégois, zijn beide rassen geurhonden en delen ze enkele andere kenmerken. Hun gladde en korte vacht maakt de verzorging voor beide rassen gemakkelijk. Gemeenschappelijke kenmerken zijn onafhankelijkheid en intelligentie. Beide rassen zijn ook alert, moedig, aanhankelijk, vrolijk en speels.

Over de Auteur

naomi-de-jong
Naomi de Jong
Dierenartsassistent

Naomi werkt als dierenartsassistent en is een expert op het gebied van hondenverzorging. Ze is voortdurend op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en inzichten in de wereld van hondenverzorging, en ze deelt haar expertise graag met andere hondenliefhebbers.

Ook Interessant