american-pit-bull-terrier-hondenras-verzorging-gezin-sociaal-leven-fysieke-kenmerken-dieet-informatie

Amerikaanse Pitbull Terriër Hondenras Verzorging, Karakter, Raskenmerken en Dieet informatie

naomi-de-jong
Geschreven door Naomi de Jong | Dierenartsassistent
FACT CHECKED door Lieke Smit
Laatste update: 1 juni 2023

Pit Bulls hebben vaak een slechte reputatie als gevaarlijke en agressieve honden, maar dat is niet terecht. De meeste Pit Bulls zijn lief en geweldig en maken fantastische huisdieren. Net als elke andere hond hebben ze training nodig om te leren hoe ze zich moeten gedragen, maar ze zijn absoluut geen angstaanjagende monsters.

De Amerikaanse Pit Bull Terriër komt oorspronkelijk uit Engeland en is ontstaan in de 19e eeuw door het kruisen van Old English Terriërs en Old English Bulldogs. Dit resulteerde in een hond met de beste eigenschappen van beide rassen. Deze honden kwamen in de 19e eeuw naar de VS en werden Bull-and-Terriërs genoemd. De American Pit Bull Terriërs stammen af van hun Britse voorouders.

De American Pit Bull Terriër wordt ook aangeduid als APBT, Pit Bull, Pitty, Pit en Pitbull. Dit ras van rasechte jachthonden werd vaak gebruikt voor algemeen werk op de boerderij, de jacht en als gezelschapshond. De American Pit Bull Terriër is een zachtaardige, liefhebbende hond die het gelukkigst is bij zijn menselijke familie. In tegenstelling tot het geloof dat hij een "moordenaar" is, is deze hond eigenlijk een liefhebbende familiehond. De Amerikaanse Pit Bull Terriër teef wordt eenmaal per jaar loops, en ze krijgen meestal vijf tot acht pups per nest.

Wat zijn de raskenmerken en eigenschappen van American Pit Bull Terriërs?

De American Pit Bull Terriër is een trouwe, plichtsgetrouwe en moedige hond. Ze houden van aandacht en kunnen soms koppig zijn, maar zijn gemakkelijk te trainen. De belangrijkste kenmerken van deze hond zijn: loyaliteit, plichtsbesef, moed en behoefte aan aandacht. De kenmerken van de American Pit Bull Terriër zijn hieronder opgesomd:

 • Ze zijn oplettend, intelligent en volhardend.
 • American Pit Bull Terriërs zijn vrij goede waakhonden.
 • Zowel familieleden als kinderen die bij hen wonen vinden hen zeer trouw en liefdevol.
 • Ze zijn beschermend, sterk en agressief wanneer zij of hun familie bedreigd worden.
 • Wanneer ze goed getraind zijn, zijn ze aangenaam om in bezit te hebben.
 • Pitbulls gaan niet graag om met andere honden.
 • Pitties hebben niet veel verzorging nodig.
 • De American Pit Bull Terriër is niet hypoallergeen.
 • Voor American Pit Bull Terriërs moet een omheinde tuin beschikbaar zijn.

Hoe gedraagt een American Pit Bull Terriër zich tegenover het gezin?

American Pit Bull Terriërs zijn gek op interactie met hun mensen. Ze zijn heel liefdevol en maken vaak een hechte band met hun familie en andere mensen die ze kennen. Pitties zijn heel vriendelijk tegen mensen die ze vaak zien. Deze honden zijn perfect voor actieve gezinnen die veel tijd met hen willen doorbrengen. Ze reageren sterk op de emoties van hun familie omdat ze zo'n hechte band met hen hebben.

Hoe gaat de American Pit Bull Terriër om met andere honden?

American Pit Bull Terriërs zijn niet vriendelijk tegen andere honden, omdat ze gefokt zijn om met andere honden te vechten. Gezinnen die meerdere honden hebben of veel tijd doorbrengen met andere honden kunnen beter geen Pit Bull houden. Dergelijke problemen kunnen echter worden voorkomen als pitspuppy's worden gesocialiseerd vanaf het moment dat ze in het gezin komen.

Hoe gedraagt de American Pit Bull Terriër zich bij oudere mensen?

American Pit Bull Terriërs worden vaak aanbevolen voor oudere mensen. Maar hun onstuimigheid kan oudere en kwetsbare mensen van streek maken wanneer zij zich opgewonden voelen en hun liefde willen tonen. American Pit Bull Terriërs hebben niets anders in gedachten dan de veiligheid van hun baasjes. Ze zijn zeer gehoorzaam en zullen hun baasjes beschermen als hun veiligheid wordt bedreigd.

Hoe gedraagt de American Pit Bull Terriër zich rond kinderen?

De American Pit Bull Terriër is een goede keuze voor gezinnen met kinderen. Ze zijn kindvriendelijk en hebben een uitzonderlijk geduld met luidruchtige kinderen. Honden van het APBT-ras schieten het best op met gezinsleden van alle leeftijden wanneer ze als kleine puppy's in een huishouden komen. Het is erg belangrijk dat je socialiseert en traint wanneer de hond nog jong is. Als je wacht tot de hond volwassen is, zal hij denken dat hij de leider van de roedel is.

Hoe behandelt de American Pit Bull Terriër buren of gasten?

American Pit Bull Terriërs zijn vreemden-vriendelijke honden. Als ze vaak omgaan met vriendelijke buren, kan de American Pit Bull Terriër hen als familieleden beschouwen.

Waarom zijn pitbulls op sommige plaatsen verboden?

Pitbulls doodden 232 Amerikanen tussen 2005 en 2015, of ongeveer één per 17 dagen. Verschillende landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, hebben pitbulls verboden. Rasbenamingen zijn vaak onnauwkeurig als het gaat om pitbull-doden. De laatste jaren is de term "pit bull" zo geëvolueerd dat de meeste mensen nu alle honden met een grote kop en een korte vacht als pit bull ras aanduiden, in plaats van een onderscheid te maken tussen de verschillende rassen.

Waarom haten mensen de Amerikaanse Pit Bull Terriër?

Immigranten van de Britse eilanden kwamen rond de Burgeroorlog naar de VS en brachten hun Pit Bulls mee. In die tijd werden Pit Bull Terriërs "Amerikaanse" Pit Bull Terriërs genoemd. Gefokt voor gevechten, werden de honden al snel gezien als een onmisbare aanwinst voor een ontwikkelingsland, ondanks hun oorsprong als vechthonden. Vroege Amerikaanse honden werden gebruikt voor verschillende taken. Schapen, runderen en vee werden onder de hoede van Pitties beschermd tegen dieven en wilde dieren, en ook jagen en varkens vangen behoorden tot hun taken. Het APBT-ras heeft een prominente plaats verworven onder de honden vanwege zijn loyale en liefdevolle aard, zowel als werkhond als als gezelschap voor kinderen. Helaas ligt het in de aard van de mens om zich te herinneren dat pitbulls gefokt werden om te vechten, waarbij de capaciteiten en veelzijdigheid van het APBT-ras en hun waardevolle rol als werk- en gezelschapshond over het hoofd worden gezien.

Wat zijn de fysieke kenmerken van de American Pit Bull Terriër?

De American Pit Bull Terriër is een gespierde en compacte middelgrote hond met een gespierde bouw. Ze hebben een brede kop met krachtige kaken en ronde, donkere ogen. Hun oren kunnen variëren, maar vaak worden ze aangezet en kunnen rechtop staan of iets hangen. De staart is dik aan de basis en wordt geleidelijk dunner naar het einde toe. Hun vacht is kort en kan verschillende kleuren hebben, zoals bijvoorbeeld gestroomd, zwart, blauw, rood, bruin of elke combinatie hiervan.

Hoe voer je een American Pit Bull Terriër?

Om een American Pit Bull Terriër adequaat te voeren, volg deze specifieke aanwijzingen:

 1. Voedingskeuze: Selecteer een hoogwaardig hondenvoer met een eiwitgehalte van ongeveer 20-30%. Kies een voer dat geschikt is voor middelgrote honden met een matig tot hoog activiteitsniveau.
 2. Portiegrootte: Baseer de dagelijkse voerhoeveelheid op het gewicht van je hond. Voor een Pit Bull van ongeveer 20-25 kg, is 250-350 gram voer per dag geschikt.
 3. Maaltijden: Verdeel de dagelijkse hoeveelheid in twee gelijke porties. Geef bijvoorbeeld 125-175 gram voer in de ochtend en hetzelfde bedrag in de avond.
 4. Hydratatie: Zorg voor voldoende vers water. Een Pit Bull drinkt doorgaans 500-1000 ml water per dag. Plaats altijd een bak met vers water binnen hun bereik.
 5. Geen tafelrestjes: Vermijd het voeren van menselijk voedsel. Geef geen enkele vorm van tafelrestjes, snacks of voedsel dat niet speciaal voor honden is gemaakt.
 6. Gewichtsbeheer: Monitor het gewicht van je hond. Een gezonde Pit Bull zou een BMI van ongeveer 18-25 hebben. Overleg met de dierenarts als er gewichtsveranderingen zijn.
 7. Dierenartsadvies: Raadpleeg een dierenarts voor specifieke aanbevelingen. Afhankelijk van de gezondheidstoestand, kan je Pit Bull speciale behoeften hebben.

Hoeveel moet een Amerikaanse Pit Bull Terriër pup eten?

De voedingsbehoeften van een American Pit Bull Terriër pup staan hieronder vermeld:

 • De eiwitbehoefte van Amerikaanse Pit Bull Terriër pups is ongeveer 21% tot 23% hoger dan die van volwassen honden, zodat ze kunnen groeien en sterke botten kunnen vormen. Overmatig eiwit voeren kan er echter toe leiden dat gewrichten en botten zich te snel ontwikkelen en het skelet verzwakt.
 • Let op het calciumgehalte in het voer van de APBT pup. Het moet worden beperkt tot 3 gram per 1000 calorieën.
 • American Pit Bull Terriër puppy's hebben vitamine A en D, en mineralen zoals zink, mangaan en koper nodig.

Welke gezondheidstests moet een American Pit Bull Terriër ondergaan?

Hoewel American Pit Bull Terriërs relatief gezond zijn, zouden testen de hond veel leed kunnen besparen. Zoals bij veel andere hondenrassen, kunnen zich bepaalde ziekten ontwikkelen naarmate de hond opgroeit. Tijdige gezondheidstests op mogelijke ziekten kunnen de gevolgen voorkomen of een vroegtijdige behandeling mogelijk maken. Sommige ziekten zijn genetisch, andere niet. Onderstaande lijst bevat ziekten die kunnen voorkomen bij Pit Bull Terriërs.

Erfelijke ziekten

 • Heupdysplasie: APBT-honden hebben vaak afwijkingen aan de dijbeenderen die kreupelheid en pijn veroorzaken omdat de botten niet in de heupkom passen.
 • Patella luxatie of dislocatie: Deze aandoening zorgt ervoor dat de patella van Pits verschuift en uit de kom gaat, waardoor hij verkrampt.

Huidziekten

 • Atopie: American Pit Bull Terriërs lijden aan deze aandoening als gevolg van een allergische reactie op allergenen zoals stof, veren, pollen, menselijke huidschilfers, enz.
 • Demodicosis: Ook wel schurft genoemd, Pitties lijden aan deze pijnlijke huidaandoening veroorzaakt door de mijt Demodex Canis.

Degeneratieve ziekten

 • Hypothyreoïdie. Deze ziekte is een gevolg van storingen in de schildklier.
 • Ichthyosis. Een ernstige degeneratieve ziekte waarbij de huid van de voetzolen verdikt, wat pijn veroorzaakt en ze er vettig en schilferig doet uitzien.

Wat zijn de bewegingsbehoeften van een American Pit Bull Terriër?

American Pit Bull Terriërs hebben dagelijks ongeveer een uur intensieve lichaamsbeweging nodig. Een dagelijkse wandeling samen met een fysieke speelsessie in een omheinde tuin helpt de Pit zijn opgekropte energie kwijt te raken. Buitenspelletjes zoals jagen, frisbeeën, apporteren of tikkertje zijn geweldig, en Pitties aarzelen niet om aan de pret mee te doen.

Echter, omdat de Pit Bull Terriër oorspronkelijk werd gefokt als vechthond, moeten hondenbezitters hun kinderen leren geen spelletjes te spelen zoals touwtrekken of andere uitdagende spelletjes die het aangeboren vechtinstinct van de APBT weer kunnen opwekken.

Wat zijn de voedingsbehoeften van een American Pit Bull Terriër?

De voedingsbehoeften van een American Pit Bull Terriër omvatten een hoog gehalte aan specifieke voedingsstoffen. De essentiële voedingsstoffen voor Pitties zijn hieronder opgesomd:

 • Eiwit: American Pit Bull Terriërs hebben natuurlijk dierlijk eiwit nodig, dat belangrijk is voor hun gezondheid vanwege de aminozuren die het bevat. Even belangrijk is het feit dat eiwit magere spieren opbouwt en energie levert.
 • Vet: Dierlijke eiwitten leveren ook voldoende vet, een extra energiebron die het metabolisme van de American Pit Bull Terriër stimuleert. Er is echter een dunne lijn tussen genoeg en te veel. Te veel vet in de dagelijkse voeding van de hond kan leiden tot gewichtstoename en uiteindelijk tot zwaarlijvigheid. Het belangrijkste is dat volwassen honden en oudere honden minder vet nodig hebben dan puppy's.
 • Koolhydraten: Hoewel koolhydraten geen essentiële voedingsstoffen zijn, zijn ze een belangrijke bron van energie. Wanneer de American Pit Bull Terriër voldoende koolhydraten binnenkrijgt, levert dat energie en bevordert het de opname van eiwitten door het lichaam om magere spieren op te bouwen. Maar wees voorzichtig: te veel koolhydraten kunnen leiden tot overgewicht.
 • DHA: DHA is een van de bestanddelen van omega-3 vetzuren. Het bevordert een goede oog- en hersenontwikkeling bij Amerikaanse Pit Bull Terriër pups, cognitieve ontwikkeling bij pups en vertraagt cognitieve achteruitgang bij oudere honden. Bovendien zijn omega-vetzuren gunstig voor ouder wordende honden door de behandeling van chronische nierziekten en artritis bij honden. Omega-3 oliën verbeteren de vachtgezondheid van pitties.
 • Micronutriënten: Taurine is een micronutriënt dat de gezondheid van het hart ondersteunt, en andere waardevolle micronutriënten ter bevordering van sterke gewrichten bij American Pit Bull Terriërs zijn chondroïtine en glucosamine.
 • Mineralen: Nuttige mineralen voor de groei van een Pit Bull zijn onder andere een gezonde balans van fosfor en calcium. Pre- en probiotica en gechelateerde mineralen zorgen voor extra gezondheid in de voeding van American Pit Bull Terriërs.

Hoeveel verhaart de American Pit Bull Terriër?

Verharen is een natuurlijk proces in de haargroeicyclus van alle honden. American Pit Bull Terriërs verharen echter maar matig. Ze hebben een korte, gladde vacht, maar als Pitties regelmatig geborsteld worden, laten ze geen haren achter op het meubilair.

Hoe vaak moet de vacht van een American Pit Bull Terriër worden verzorgd?

Een American Pit Bull Terriër is eenvoudig te verzorgen. Hun glanzende, korte, stijve vacht vereist zeer weinig verzorging. Wekelijks borstelen is voldoende om losse haren te verwijderen. Ze hoeven niet meer dan twee of drie keer per jaar gebaad te worden, omdat anders het risico bestaat dat de natuurlijke olietoevoer naar de huid en het haar in het gedrang komt. Seizoensgebonden teken- en vlooienbehandeling is ook vereist. Dagelijks borstelen is goed voor zowel de eigenaar als de Pit Bull en versterkt de band tussen hem en de American Pit Bull Terriër op een ideale manier.

Hoeveel kwijlt een American Pit Bull Terriër?

De American Pit Bull Terriër kwijlt verrassend weinig. Kwijlen is echter natuurlijk bij de American Pit Bull Terriër, net als bij alle andere honden. Het is een volkomen normaal en noodzakelijk proces voor de gezondheid van de hond. Het speeksel van honden is een orale slijmafscheiding die nauw verbonden is met hun spijsverteringsstelsel en maag. Het vergemakkelijkt het slikken en bereidt de spijsvertering voor, waarbij verschillende omstandigheden de afscheiding van slijm uitlokken.

Hieronder staan veel voorkomende gevallen van natuurlijk kwijlen bij American Pit Bull Terriërs:

 • Voedingsgerelateerd kwijlen: Wanneer een American Pit Bull Terriër weet dat het tijd is om te eten, veroorzaakt de geur van het voedsel of de aanblik van de eigenaar die de zak of voorraadbak met voedsel aanraakt, meestal kwijlen. Dit wordt de "Pavlov reflex" genoemd.
 • Opwinding: American Pit Bull Terriërs zijn slim en weten wanneer een wandeling of speelsessie eraan komt.
 • Stress en angst: ongewone situaties zoals onbekende, donderende geluiden of de nadering van een grote, agressief uitziende hond kunnen bij elke hond leiden tot overmatig kwijlen.
 • Seksueel: De opwinding van een mannelijke Pitty bij het zien van een vrouwtje kan ook kwijlen veroorzaken. Evenzo kan een teef die voor het eerst loops wordt, kwijlen als zij de geur van een Amerikaanse pit-boy ruikt.

Wat is het vachttype van een American Pit Bull Terriër?

De vacht van de American Pit Bull Terriër is glanzend, nauwsluitend, kort en stijf aanvoelend.

Hoe lang is de vacht van een American Pit Bull Terriër?

De vachtlengte van de American Pit Bull Terriër is kort.

Stinken Amerikaanse Pit Bull Terriër honden?

De gemiddelde Amerikaanse Pit Bull Terriër stinkt. De meest voorkomende redenen voor stankoverlast bij Pitties zijn winderigheid en oorontsteking. Dit ras heeft een gemiddelde kans om een slechte geur af te geven.

Wat zijn de sociale kenmerken van het ras American Pit Bull Terriër?

De sociale eigenschappen van honden van het ras American Pit Bull Terriër zijn aanhankelijk en beminnelijk. Ze hunkeren naar constante aandacht en het is niet ongewoon dat ze hun grootte vergeten en op de schoot van hun baasje klimmen. Hun sociale kenmerken worden hieronder opgesomd:

 • Kindvriendelijk: Pitties zijn kindvriendelijk en geduldig, waardoor ze ideaal zijn voor gezinnen met kinderen.
 • Gezinsvriendelijk: American Pit Bull Terriërs zijn aanhankelijk tegenover hun menselijke gezinnen en onderdanig tegenover hun meesters.
 • Vriendelijk tegenover vreemden: Pitties zijn vriendelijk tegenover vreemden en hun gespierde lichaam en reputatie kunnen indringers op hun hoede maken.
 • Wantrouwig tegenover andere honden: American Pit Bull Terriërs zijn niet vriendelijk tegen andere honden vanwege hun aangeboren instinct om agressief te zijn tegen andere honden. Hondenliefhebbende gezinnen kunnen daarom beter voor een ander ras kiezen. Als Pitties echter van jongs af aan met andere honden worden gesocialiseerd, kunnen ze minder defensief worden tegenover andere honden.
 • Seniorvriendelijk: American Pit Bull Terriërs worden vaak aanbevolen voor oudere mensen. Pitties zijn echter erg prikkelbaar en kunnen in hun pogingen om liefde te tonen kwetsbare senioren van streek maken.

Hoe gaat een American Pit Bull Terriër om met vreemden?

American Pit Bull Terriërs zijn vriendelijk tegen vreemden. Vanwege hun aangeboren vechtinstinct is het echter essentieel om Pitties van pup af aan te socialiseren. Tegenover vreemden zijn typische Pitties echter minder agressief dan tegenover vreemde honden. Als zij van vreemden geen bedreiging voelen, zullen zij zich in hun aanwezigheid rustig gedragen. Pitties volgen meestal hun aanwijzingen van hun baasjes als ze tegenover vreemden staan. Elk teken dat hun eigenaars zich ongemakkelijk voelen, kan agressie opwekken bij een Amerikaanse Pit Bull Terriër.

Zijn American Pit Bull Terriërs speels?

Ja, American Pit Bull Terriërs zijn speelse honden. Ondanks hun grootte zijn ze aanhankelijk en speels met kinderen van alle leeftijden. Ze zijn graag buiten en het maakt hen gelukkig als ze met oudere kinderen buiten kunnen spelen. Samen met hun baasjes gaan ze jagen, wandelen in de bergen en spelen ze met hun kinderen op het strand of in de tuin. American Pit Bull Terriërs zijn enthousiaste atleten die een marathon van apporteerspelletjes en andere leuke oefeningen nodig hebben.

Pitties hebben echter een aangeboren agressie die is overwonnen met liefde, trouw en genegenheid voor hun menselijke families. Daarom kun je uitdagende spelletjes zoals touwtrekken beter vermijden om de vechter in je Pit niet wakker te maken.

Zijn American Pit Bull Terriërs beschermend?

American Pit Bull Terriërs verdedigen hun territorium en familie, vooral omdat ze zo trouw zijn. Ze zijn sterk, maar niet agressief, tenzij ze vreemden tegenkomen die een bedreiging lijken te vormen voor hun menselijke families. Zelfs dan zouden ze niet zomaar aanvallen. Ze vertrouwen meestal op hun gespierde lichaam en reputatie om bedreigende individuen af te schrikken.

Wat is het aanpassingsvermogen van American Pit Bull Terriërs?

American Pit Bull Terriërs hebben een groot aanpassingsvermogen. Ze houden van iedereen en kunnen zich aan elke verandering in omstandigheden aanpassen, zolang de veranderingen gepaard gaan met de liefde en genegenheid van hun familie. Verhuizen, bijvoorbeeld van de ene plaats naar de andere, levert hen weinig problemen op en ze herstellen snel, zelfs als ze zich moeten aanpassen aan een flat nadat ze in een groot huis hebben gewoond.

Hoe zit het met de karaktereigenschappen van de American Pit Bull Terriër?

American Pit Bull Terriërs zijn mensgerichte honden die graag in een gezin leven. Ze zijn pittig, intelligent, moedig, trouw en zeer sterk. De Pitty is een uiterst actief hondenras dat graag buiten speelt. Ze zijn altijd in voor plezier. Dit ras heeft regelmatig beweging nodig, want ze hebben een hoog energieniveau. Pitties houden van speurwerk, hondensport, gehoorzaamheidstraining en natuurlijk van veel interessante lange wandelingen. De eigenaar van een Pit Bull Terriër moet tijd met hem doorbrengen, met hem omgaan en een leiderschapsrol op zich nemen door positieve versterking.

Zijn pitbulls moeilijk te trainen?

Het zindelijk maken van een pitbull vergt tijd en geduld, afhankelijk van hoe de procedure wordt uitgevoerd. Pitbulls zijn intelligente, aanhankelijke honden die het hun baasjes erg naar de zin willen maken. Als groep zijn ze zeer gemakkelijk te trainen omdat ze willen behagen. Lof is een essentieel onderdeel van alle fasen van pitbulltraining. Positieve methoden zijn het meest effectief bij de zindelijkheidstraining van American Pit Bull Terriërs.

Op welke leeftijd worden Amerikaanse Pit Bull Terriër puppies rustiger?

Overactieve pitties kunnen overweldigend zijn. Gelukkig kalmeren de meeste van hen tegen de tijd dat ze hun tweede verjaardag bereiken. Gemiddeld worden Pitties rustiger rond de leeftijd van 2 jaar. In de vroege puppyjaren en tijdens de puberteit zijn Pit Bull Terriërs uiterst actief. Als ze ongeveer twee jaar oud zijn, zijn Pits volwassen en beginnen ze zich te vestigen. Maar net als bij mensen is elke hond uniek, dus sommige Pit eigenaren moeten misschien wat langer wachten tot hun hond gekalmeerd is.

Zijn pitbulls makkelijk te trainen?

Ja, American Pit Bull Terriërs zijn makkelijk te trainen. Als intelligente honden leren ze snel het verband tussen commando's en acties.

Zijn Amerikaanse Pit Bull Terriër honden knuffelbaar?

Het APBT-ras houdt van menselijke interactie en Pitties zijn meesters in het knuffelen. Pit Bulls zijn extreem aanhankelijk en de sterkte van de emotionele band tussen een eigenaar en hun Pit Bull is ongeëvenaard. Liefhebbers van Pit Bull Terriërs voelen zich aangetrokken tot hun plezierige, temperamentvolle en aanhankelijke aard. Pit Bull Terriërs doen alles voor een knuffel. Pit Bull Terriërs mogen er imposant uitzien, atletisch zijn en vol energie zitten, maar bovenal hunkeren ze naar knuffels met hun menselijke verzorgers.

Kunnen American Pit Bull Terriërs agressief zijn?

Het temperament van Pit Bull Terriërs wordt voornamelijk bepaald door de manier waarop hun eigenaars hen opvoeden. Als gevolg van het vechtverleden dat alle Pit Bull Terriër rassen hebben, hebben sommige APBT honden de neiging agressief te zijn tegen andere honden. Dit zijn echter meestal de Pit Bulls die niet gesocialiseerd zijn door hun eigenaars. Het is bekend dat een vroege socialisatie de agressieve instincten van Pitties met succes kan afwenden en hen kan veranderen in beminnelijke gezinsleden die nog enigszins voorzichtig zijn bij de ontmoeting met vreemde honden, maar niet klaar zijn om aan te vallen.

Kan een American Pit Bull Terriër gevaarlijk zijn?

American Pit Bull Terriërs zijn door de eeuwen heen gefokt voor gevechten. Hoewel ze altijd enige aangeboren agressieve instincten tegenover andere honden zullen behouden, geldt dit niet voor mensen. Er zijn zelfs mensen die beweren dat APBT-honden van nature niet geneigd zijn om mensen te bijten. Als eigenaar van een Pit Bull Terriër is het echter het beste om je Pit Bull puppy van jongs af aan te socialiseren. Deze vorm van training helpt Pit Bull-pups om te wennen aan het leven in een menselijk gezin, waar ze graag sterke banden opbouwen en veel knuffels krijgen.Vallen American Pit Bull Terriërs wel eens aan?

Als de Pitty in kwestie goed is opgevoed, maakt agressie naar mensen toe zelden deel uit van het temperament van het ras. Als je wordt aangevallen door een ander, zal je Pitty jou en je familie beschermen. Hoewel ze vriendelijk lijken, zijn ze op hun hoede voor vreemden. De Pit Bull Terriër mag echter niet onuitgelokt agressief worden. De baasjes zijn er verantwoordelijk voor dat de honden voldoende beweging krijgen, met mensen omgaan en getraind worden. Het is jouw verantwoordelijkheid om elke niet-uitgelokte agressie van je Pit Bull tegen mensen te onderzoeken en ervoor te zorgen dat je hond geen gevaar vormt voor anderen.

Kunnen American Pit Bull Terriërs mensen doden?

Ja, helaas zijn er gevallen waarin American Pit Bull Terriërs mensen hebben aangevallen en gedood. Pit Bull Terriërs staan bekend om hun aangeboren fascinatie voor het vechten met andere honden. Het is evengoed bekend dat Pitties zich hebben ontwikkeld tot prachtige familiehonden. Echter, om te voorkomen dat deze oude instincten worden opgewekt, moeten eigenaren van Pit Bull Terriërs bereid zijn om hun puppy's van pup af aan te socialiseren.

Zijn American Pit Bull Terriërs in staat om alleen te zijn?

Een Pit Bull kan normaal gesproken voor verschillende perioden alleen gelaten worden, afhankelijk van zijn leeftijd. Hoewel Pitties het liefst bij hun mensen zijn, kunnen ze urenlang alleen gelaten worden als ze goed aangepast zijn. Er kunnen zich echter problemen voordoen bij onevenwichtige Pitties.

Kan ik mijn American Pit Bull Terriër thuis laten?

Een Pit puppy thuis laten kan de hond in het begin zorgen baren. Als er echter andere gezinsleden thuis zijn, zal de pup snel accepteren dat zijn favoriete mens een tijdje weg moest. Pitties zijn erg gehecht aan hun favoriete mensen en het kan enige tijd van training vergen. De training kan beginnen met naar buiten gaan, de deur sluiten en na een paar minuten weer binnenkomen. Werk hieraan en verleng de periode om de Pit geleidelijk te leren dat je terugkomt. Zonder deze training kan de pup de hele tijd huilen en jammeren, zelfs als hij niet alleen is. Pit Bull Terriërs ontwikkelen vaak verlatingsangst.

Kun je Amerikaanse Pit Bull Terriërs 8 uur alleen laten?

Pitbullpups mogen niet meer dan 1 uur per levensmaand alleen gelaten worden. Dus pups van twee maanden oud kunnen tot twee uur alleen gelaten worden. Als ze zo jong zijn, is hun blaas nog klein en moeten ze om de 2 uur naar het toilet.

Het wordt aanbevolen deze vuistregel te volgen tot je pup acht maanden oud is, wanneer hij volledig gewend is aan het potje en de dag kan doorkomen. Dit is de algemene limiet voor de regel van 1 uur per leeftijd in maanden. Pitbullpups mogen niet langer dan acht uur alleen gelaten worden.

De hele dag thuis zijn is niet prettig voor Pitties, want ze hebben veel beweging nodig. Voor een oudere pup of zelfs een volwassen Pit is het de moeite waard een hondenuitlaatservice in te huren. Vraag een familielid of vriend om de Pit uit te laten en hem buiten te laten plassen. Het is ten zeerste aan te bevelen voor de geestelijke gezondheid van de hond dat je hem tijdens een eenzame dag thuis een pauze geeft.

Hoe train je een American Pit Bull Terriër?

American Pit Bull Terriërs trainen is een continu proces en niet iets waar je elke dag of één keer per week een uur voor inplant. Met puppytraining kan vroeg worden begonnen om hen voor te bereiden op een goede training wanneer hun aandachtsspanne langer is. Hieronder volgen enkele aspecten van de opleiding die niet mogen worden verwaarloosd.

 • Omgaan met de roedelmentaliteit van de Pit Bull: Het eerste doel is de Pit Bull pup te leren wie de roedelleider is. Net als alle andere rassen worden American Pit Bull Terriërs geboren met een roedelmentaliteit, en als hun baasjes niet kalm en assertief zijn, kunnen Pitties de rol van roedelleider op zich willen nemen.
 • Wees consequent in je aanpak zodat je hond leert dat je niet toestaat dat hij commando's negeert. Gebrek aan doorzettingsvermogen en consistentie zal er snel toe leiden dat Pitties het idee krijgen dat gehoorzaamheid optioneel is.
 • De juiste timing is cruciaal: als de pitties zich misdragen of de gehoorzaamheidscommando's niet opvolgen, moeten ze onmiddellijk worden gecorrigeerd. Pit Bull Terriërs begrijpen niet waarvoor ze gecorrigeerd worden als ze pas later gecorrigeerd worden.
 • Toon liefde en vreugde: Laat je training altijd een uiting van liefde en vreugde zijn. De kans is groot dat je Pit dit zal beantwoorden, waardoor de band tussen jou en je hond wordt versterkt.
 • Prijs met passie: Prijs gretig wanneer je Pit Bull Terriër een commando opvolgt. De Pit Bull Terriër is slim genoeg om halfslachtige lof te herkennen.
 • Denk als een Pit: Verwacht niet dat je Pit denkt als een mens. Je zou kunnen denken als een Pit om duidelijk te maken wat er van je hond wordt verwacht.
 • Uitnodiging of toestemming: We houden er allemaal van om op de bank te knuffelen met onze hondenkinderen, maar misschien moet dit eerder op uitnodiging gebeuren dan met onbeperkte toestemming. Dit is gewoon een andere manier om de Pit te laten zien wie de roedelleider is.
 • Voorkom bedelogen: Geef je Pitty nooit eten van tafel als je niet wilt dat ze gaat bedelen. Wees consequent. Geef niet toe aan smekende ogen.
 • Manieren bij het eten: Leer je Pit te gaan zitten en te wachten op toestemming voordat hij begint te eten. Deze oefening zal het gemakkelijker maken om zijn positie in de familie te consolideren.
 • Conclusie: Om de beste resultaten voor Pitty en de eigenaar te bereiken, moet alle training gebaseerd zijn op vastberadenheid, respect en liefde.

Is een American Pit Bull Terriër een goede waakhond?

Nee, American Pit Bull Terriërs zijn geen goede waakhonden, want ze zijn van nature niet wantrouwend tegenover vreemden. Ze kunnen echter heel effectief zijn als waakhonden. Pitties waarschuwen hun baasjes als ze een bedreiging zien. Maar verwacht niet dat ze er veel aan kunnen doen. Gelukkig zijn hun sterke lichamen en hun reputatie als wrede honden meestal voldoende afschrikwekkend om ze op pad te sturen.

Hoe vaak blaft een American Pit Bull Terriër?

De frequentie van het blaffen bij de American Pit Bull Terriër is gemiddeld. American Pit Bull Terriërs kunnen hun geblaf aanpassen aan hun emotionele toestand. Verschillende blafgeluiden kunnen verschillende betekenissen hebben. Pitties kunnen blaffen om redenen als begroeting, alarm, bescherming, angst, aandacht vragen, verveling, verlatingsangst en, in zeldzame gevallen, dwangmatig blaffen. Meestal blaffen ze alleen als ze daar een goede reden voor hebben.

Wat zijn de behoeften van een American Pit Bull Terriër aan mentale stimulatie?

American Pit Bull Terriërs zijn intelligente honden die mentale en neurologische stimulatie nodig hebben. Dit is alles wat de geest van de Pit Bull activeert, verrijkt en stimuleert. Mentale stimulatie kan van buitenaf komen, via de omgeving, of van binnenuit, via gedachten. Dit kan bestaan uit speelgoed, puzzels en ander interactief speelgoed, maar ook uit spelletjes zoals speuren, waarbij traktaties worden verstopt die moeten worden opgesnoven. Verstoppertje is een andere perfecte manier om American Pit Bull Terriërs te stimuleren.

Beweging en sport zijn belangrijk voor een American Pit Bull Terriër om lenig en flexibel te blijven, een gezond gewicht te behouden en een laag risico te hebben op het ontwikkelen van medische problemen tijdens zijn leven. Maar mentale stimulatie is ook belangrijk voor een American Pit Bull Terriër om optimaal te functioneren.

Wat zijn de rasstandaarden voor American Pit Bull Terriërs?

De American Pit Bull Terriër wordt erkend als een apart ras door de American Kennel Club en de Fédération Cynologique Internationale (FCI). Beide organisaties beschouwen Pit Bulls als terriërachtige honden. American Pit Bull Terriërs worden voornamelijk als gezelschapshonden gehouden. Hieronder volgen enkele van de rasstandaarden:

Kleur: De vacht van de American Pit Bull Terriër kan diverse kleuren of kleurencombinaties hebben, waaronder bruin, rood, grijs, blauw, gestroomd, zwart en wit.

Grootte: American Pit Bull Terriërs worden ingedeeld als middelgrote honden. Ze hebben een overmatig gespierde lichaamsbouw en krachtige koppen. Mannetjes wegen doorgaans tussen de 16 en 27 kg, terwijl vrouwtjes meestal tussen de 14 en 23 kg wegen.

Kleur van de ogen: De ogen van de American Pit Bull Terriër zijn rond van vorm en kunnen elke kleur hebben, behalve blauw.

Schouderhoogte: Mannelijke American Pit Bull Terriërs hebben een schouderhoogte tussen 46 en 53 cm, terwijl de schouderhoogte van vrouwelijke Pitties meestal tussen 43 en 51 cm ligt.

Wat is de algemene informatie over de American Pit Bull Terriër?

De American Pit Bull Terriër is misschien wel het meest onbegrepen hondenras. Meer dan 20 landen in de wereld, waaronder Canada, Australië, de meeste Europese landen en Nieuw-Zeeland, hebben wetten die variëren van eisen voor eigendom, tot bepaalde beperkingen, tot een volledig verbod. Dit ondanks het feit dat er duizenden APBTs zijn die gezinnen over de hele wereld vergezellen en knuffelen zonder dat hun veiligheid in gevaar komt. Studies hebben een onmisbaar onderdeel van de genetische opmaak van de American Pit Bull Terriër aan het licht gebracht dat ervoor zorgt dat de honden niet bereid zijn mensen te bijten. Het werd eeuwen geleden ontwikkeld, toen pitbulls uitsluitend voor gevechten werden gebruikt, om handlers te beschermen wanneer zij de gevechtsringen moesten betreden of zich erin moesten begeven.

Uit een andere studie, gepubliceerd in het Journal of the American Veterinary Medical Association over dodelijke hondenaanvallen tussen 2000 en 2009, bleek dat bij meer dan 80% van deze sterfgevallen vier of meer factoren in verband met de verzorging en controle van honden een rol speelden. In deze gevallen waren de pitbulls groot en niet gecastreerd, ze hadden geen contact met mensen en waren niet getraind om met mensen om te gaan. Dezelfde factoren die van toepassing kunnen zijn op elk ander hondenras.

Waar kun je een American Pit Bull Terriër kopen of adopteren?

Het kiezen van een gerenommeerde Amerikaanse Pit Bull Terriër fokker is heel belangrijk. Potentiële eigenaren van een American Pit Bull Terriër moeten er zeker van zijn dat ze een gezonde hond krijgen die geen problemen zal ontwikkelen in de toekomst. Hieronder staan enkele fokkers van American Pit Bull Terriërs:

 • ManMade Kennels - Delaware, Californië, Mississippi, Texas en Nederland
 • XXL Designer Pitbulls - Coventry, Rhode Islands
 • Bossy Kennels - Murrieta, Californië
 • Dark Dynasty Kennel - Twin Mountain, New Hampshire
 • Big Gemini Kennel - Hollywood, Californië

Het verdient aanbeveling de richtlijnen van de American Dog Breeders Association te volgen bij het selecteren van een fokker. (ABDA) te volgen bij het selecteren van een fokker. Zo kan de koper er zeker van zijn dat hij een gerenommeerde fokker kiest die zich aan de voorgeschreven ethische code houdt. Wees ervan bewust dat er broodfokkers zijn die het alleen om de winst te doen is.

Welke reddingsclubs zijn er voor American Pit Bull Terriërs?

Reddingsclubs voor American Pit Bull Terriërs zijn organisaties die pitties helpen die een nieuw thuis nodig hebben. Hieronder volgen enkele voorbeelden.

 • Animal Farm Foundation (AFF),
 • Friends of the Abandoned Pit Bull Rescue, Inc. Dallas GA
 • Pit Bull Rescue Central (PBRC) - Missouri.
 • The Love Pit - Reïntegratiehulp - Dallas, Texas

Wat is de geschiedenis van de Amerikaanse Pit Bull Terriër?

Aan het begin van de 20e eeuw, tijdens de massale immigratie van Europeanen naar de Verenigde Staten, brachten immigranten hun stieren- en terriërhonden mee. De geschiedenis van deze rassen is echter omstreden. Er wordt beweerd dat deze honden door hun voorouders werden gebruikt als gezelschapshonden, voor werk op de boerderij, de jacht en andere doeleinden, hoewel ze ook als vechthonden werden gebruikt. Ze werden groter en langer dan hun Engelse tegenhangers. Deze twee rassen zijn vandaag heel verschillend.

Waar komen pitbulls oorspronkelijk vandaan?

De American Pit Bull Terriër is vermoedelijk ontstaan in Engeland in de 19e eeuw. In die tijd werden bulldogs en terriers gekruist om een ras te creëren met de gewenste kenmerken van beide rassen. De terriër was beweeglijk en energiek, met een bulldogachtig uithoudingsvermogen en vertrouwen. De oorspronkelijke namen van het ras waren Bull-and-Terriër Dog, Pit Dog en Half-and-Half. In Engeland stonden de honden bekend als Pit Bull Terriërs. Ondanks het verbod van 1835, dat moeilijk te handhaven was, bleven hondengevechten floreren in het Verenigd Koninkrijk.

Wat zijn de gemiddelde onderhoudskosten voor de American Pit Bull Terriërs?

De gemiddelde onderhoudskosten voor American Pit Bull Terriërs kunnen variëren, maar hier zijn enkele specifieke kostenposten om rekening mee te houden:

 1. Voeding: Verwacht ongeveer €30 tot €50 per maand aan hoogwaardig hondenvoer voor een Pit Bull, afhankelijk van de grootte en voedingsbehoeften.
 2. Dierenartsbezoeken: Jaarlijkse veterinaire controles en vaccinaties kunnen ongeveer €150 tot €300 per jaar kosten.
 3. Medische zorg: Budgetteer extra voor eventuele onverwachte medische kosten, zoals behandelingen voor aandoeningen of verwondingen. Dit kan variëren, maar een aanvullend bedrag van €200 tot €500 per jaar is verstandig.
 4. Vlooien- en tekenpreventie: Reken op ongeveer €10 tot €20 per maand voor preventieve behandelingen.
 5. Training en socialisatie: Obedientietraining en sociale activiteiten kunnen kosten met zich meebrengen, zoals cursusgeld of lidmaatschap van hondenparken. Dit kan variëren van €100 tot €300 per jaar.
 6. Hondenverzekering: Overweeg een hondenverzekering, die meestal tussen €20 en €50 per maand kost, afhankelijk van de dekking en het plan.
 7. Hondenbenodigdheden: Hieronder vallen items zoals een hondenbed, harnas, riem, voerbakken en speelgoed. Dit kan eenmalige kosten van €50 tot €150 zijn.
 8. Grooming: American Pit Bull Terriërs hebben over het algemeen minimale verzorging nodig. Denk aan kosten voor borstels, shampoo en nagelknippen, wat tot ongeveer €20 tot €50 per jaar kan bedragen.

Gemiddeld genomen kunnen de totale onderhoudskosten voor een American Pit Bull Terriër jaarlijks tussen €600 en €1500 liggen.

Hoe geef je een goede naam voor je American Pit Bull Terriër?

De naamgeving van een American Pit Bull Terriër kan andere criteria vereisen dan nieuwe Pit-ouders misschien verwachten. Het is nooit de eigenlijke naam waarop de Pitty reageert, maar de klank en hoe die wordt uitgesproken.

De noodzakelijke bouwstenen zijn klank en lettergrepen, zoals hieronder opgesomd::

 • American Pit Bull Terriërs reageren het best op tweelettergrepige namen, omdat die niet zo kort zijn dat ze verward kunnen worden met eenlettergrepige commando's als "zit", "kom" en "af". De namen zijn echter niet zo lang dat ze verwarrend zijn. Eenvoudige voorbeelden zijn Sadie, Cupcake en Buster.
 • Boxbezitters die een bepaalde éénlettergrepige naam hebben gekozen, kunnen die houden, maar een manier vinden om de klanken te rekken zodat ze als twee lettergrepen klinken, bv. "Coach" rekken tot "Coh-oach" en twee verschillende klanken gebruiken bij het aanroepen.
 • American Pit Bull Terriërs reageren het meest positief op hoge, opgewonden en vrolijke geluiden wanneer ze geroepen worden, en op kalmerende, zachte geluiden wanneer ze nerveus of overijverig worden.
 • Sommige Pitty-ouders vinden dat hun honden beter reageren op hun namen en die beter herkennen als ze die met gezongen stem zeggen.

Wat zijn de verschillende soorten American Pit Bull Terriërs?

Er is enige verwarring over de term "American Pit Bull Terriër" omdat deze naam soms wordt gebruikt om te verwijzen naar verschillende hondenrassen of -typen. Het is belangrijk op te merken dat de American Pit Bull Terriër zelf een apart ras is met specifieke kenmerken. Echter, enkele rassen die vaak worden geassocieerd met de term "Pit Bull" zijn:

 1. American Pit Bull Terriër: Het originele ras dat als de "Pit Bull" wordt beschouwd, bekend om zijn kracht, atletisch vermogen en loyaal karakter.
 2. American Staffordshire Terriër: Dit ras deelt veel kenmerken met de American Pit Bull Terriër, maar heeft vaak een breder hoofd en een iets groter formaat. Ze staan bekend om hun stabiliteit en vriendelijke aard.
 3. Staffordshire Bull Terriër: Hoewel vooral bekend in het Verenigd Koninkrijk, worden ze soms ook als "Pit Bull" aangeduid. Ze zijn kleiner dan de American Pit Bull Terriër, met een gewicht van ongeveer 11-17 kg.

Welke hondenrassen lijken op de American Pit Bull Terriër?

Soortgelijke hondenrassen als American Pit Bull Terriër staan hieronder vermeld:

 • American Bully: Vergeleken met de American Pit Bull Terriër zijn Bullies compacter maar veel breder, ze hebben een breder hoofd. Bullies van verantwoordelijke fokkers hebben Bullies speciaal ontwikkeld voor hun liefdevolle en zachte temperament.
 • American Staffordshire Terriër: Ondanks zijn erfgoed als hondengevechtsras, staat de American Staffordshire Terriër nu bekend om zijn onwrikbare loyaliteit en genegenheid voor zijn familie. Deze honden houden niet alleen van knuffelen met hun baasjes, maar ze zijn meestal zachtaardig en geduldig met kinderen. Dit ras is zeer vriendelijk met kinderen en is het meest geschikt voor een huis waar ze het grootste deel van de dag in gezelschap zijn, omdat verlatingsangst een probleem kan zijn. Ze zijn ook vaak erg mensgericht en kunnen moeilijk overweg met andere honden.
 • Amerikaanse Bulldog: De Amerikaanse Bulldog stamt af van de Engelse Bulldog en werd in de 17e eeuw ontwikkeld voor stierengevechten, een bloedsport waarbij met honden tegen stieren wordt gevochten. Naast hun gebruik als boerderij honden, werden bulldogs in Noord-Amerika ook vriendelijke metgezellen en veelzijdige werkhonden. Ondanks hun grootte zijn ze uiterst aanhankelijk voor hun gezin en willen ze vaak op schoot zitten. Ze zijn ook erg populair bij kinderen. Het is belangrijk om ze te trainen en te socialiseren zodat ze vriendelijk zijn tegen mensen buiten je huishouden, want ze kunnen zeer beschermend zijn voor hun familie.

Over de Auteur

naomi-de-jong
Naomi de Jong
Dierenartsassistent

Naomi werkt als dierenartsassistent en is een expert op het gebied van hondenverzorging. Ze is voortdurend op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en inzichten in de wereld van hondenverzorging, en ze deelt haar expertise graag met andere hondenliefhebbers.

Ook Interessant