schotse-terrier-hondenras-verzorging-gezin-sociaal-leven-fysieke-kenmerken-dieet-informatie

Schotse Terriër Hondenras Verzorging, Karakter, Raskenmerken en Dieet informatie

sanne-dekker
Geschreven door Sanne Dekker | Hondentrainer
FACT CHECKED door Lieke Smit
Laatste update: 1 juni 2023

De Schotse Terriër is een klein hondenras afkomstig uit Schotland, met een halflange, stevige vacht. Deze vacht is meestal zwart, maar kan ook gestroomd of gevlekt zijn. Scotties hebben een robuuste bouw en korte poten, en ze staan bekend als effectieve ongedierteverdelgers.

Als puppy's zijn Schotse Terriërs over het algemeen vriendelijk, leuk en speels. Hoewel hun vriendelijke aard behouden blijft, worden ze naarmate ze ouder worden onverschrokken en onafhankelijk. Ze staan erom bekend bijzonder loyaal aan hun baasjes te zijn.

Het gemiddelde gewicht van Scotties is ongeveer 9,5 kg, en hun gemiddelde hoogte is ongeveer 10 centimeter. Schotse Terriërs krijgen jaarlijks doorgaans 2 tot 5 pups per nest, en hun levensverwachting varieert van 11 tot 15 jaar. De Schotse Terriër staat ook bekend onder andere namen, zoals Scottie, Aberdeen Terriër en Schot. De vierde graaf van Dumbarton noemde de Schotse Terriër "kleine diehard" vanwege de vastberadenheid en koppige aard van het ras.

Wat zijn de raskenmerken en eigenschappen van Schotse Terriërs?

De Schotse Terriër is een zelfverzekerde en temperamentvolle hond met een levendige persoonlijkheid. Ze zijn kortbenig en sterk, en hebben opvallend haar op hun baard, benen en onderlichaam. Hun vacht kan zwart, wheaten of gestroomd zijn en is pezig bovenop en zacht en dicht onderop. Hun ogen, oren en staart laten zien dat ze altijd alert zijn, zoals bij veel Britse Terriër rassen. Ze hebben bijna een menselijk karakter en zijn onafhankelijke metgezellen.

De werkstijl van de Scottie wordt beschreven als efficiënt en zakelijk, en zijn afstandelijkheid tegenover vreemden maakt hem tot een uitstekende waakhond. Hun jachtinstinct blijft sterk, wat de kat van de buren het leven zuur kan maken, en Scotties staan erom bekend dat ze chagrijnig zijn tegenover andere honden. Deze dappere en slimme Scottie houdt van stevige wandelingen en onstuimig spel.

Hoe gaat de Schotse Terriër om met het gezin?

Scotties houden van kinderen en spelen graag met ze, maar ze hebben weinig geduld met jonge kinderen. Dus laat nooit jonge kinderen en Schotse Terriërs zonder toezicht. Deze honden zijn nauw verbonden met alle gezinsleden, maar hebben vaak een favoriete persoon of zelfs twee favoriete gezinsleden. Ze zijn gelukkig zowel binnen als buiten, maar ze zijn het gelukkigst als ze bij jou zijn. Zorg dus voor een veilige plek voor ze in huis en laat ze nooit alleen. Zo help je ze om gelukkig te zijn.

Scotties moeten worden gehouden in omheinde tuinen - ze hebben een sterk jachtinstinct en zullen alles achtervolgen wat ze als prooi beschouwen, zelfs een hond die veel groter is dan zijzelf. Hamsters of andere kleine huisdieren zijn niet veilig in huis.

Als je Aberdeenie klaar is met zijn activiteit voor de dag, is hij een rustige huishond. Hoewel ze zeer trouw zijn aan hun favoriete mensen, zijn het meestal temperamentvolle, zelfverzekerde en enigszins onafhankelijke honden. Ze zijn een uitstekende keuze als gezinshond en gaan goed om met andere huisdieren als ze vroeg worden gesocialiseerd.

Hoe gaat de Schotse Terriër om met andere honden?

Scotties vertrouwen vreemden van nature niet, dus een vroege socialisatie is belangrijk om hen te laten wennen aan bezoekers en andere honden. Hondenparken zijn niet de beste plaats voor een Schotse Terriër, omdat ze altijd op zoek zijn naar slechte jongens en geen probleem hebben met vechten met andere honden.

Door zijn sterke prooidrift vormen katten en andere kleine huisdieren echter meestal een probleem. Als je Schotse Terriër echter op jonge leeftijd goed wordt geïntroduceerd, kan hij goed samenleven met katten en andere harige vrienden.

Hoe gedragen Schotse Terriërs zich bij oudere mensen?

De meeste oudere mensen hebben geen voorkeur voor honden die veel beweging nodig hebben. Sommigen hebben een beperkte mobiliteit, anderen willen gewoon meer tijd om te ontspannen. Schotse Terriërs zijn goed voor beide. Vanwege hun korte poten zijn ze niet geschikt voor joggen, wandelen of lange wandelingen. Ze zijn blij met gematigde wandelingen en spelen in huis.

Hoe zijn Schotse Terriërs met kinderen?

Hoewel Schotse Terriërs goed zijn met kinderen, hebben sommige kenmerken van dit ras te maken met de interactie met kinderen. Scotties hebben een resource bewakende eigenschap. Deze eigenschap wordt soms aangeduid als "voedselbewaking" of "bezitsagressie" en is een relatief normaal gedrag bij Schotse Terriërs. Het betekent dat de honden bijzonder beschermend zijn over hun voedsel en zelfs hun speelgoed. Ze haten delen en kinderen moeten leren zich er niet mee te bemoeien terwijl hun Scottie eet en nooit naar het speeltje van de hond te grijpen.

Zoals bij elk ras moeten kinderen altijd leren hoe en wanneer ze honden moeten benaderen en aanraken. En houd altijd toezicht op alle interacties tussen honden en jonge kinderen om te voorkomen dat een van beide partijen bijt of aan oren of staarten trekt. Leer je kind nooit een hond te benaderen terwijl hij eet of slaapt, of te proberen zijn eten af te pakken. Geen enkele hond, hoe vriendelijk ook, mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten.

Hoe eerder je je Schotse Terriër socialiseert met kinderen, hoe beter hij later met kinderen zal omgaan. U kunt een Schotse Terriër nemen als je nog geen kinderen hebt, maar zorg ervoor dat je hem leert hoe hij zich moet gedragen rond kleinere kinderen en baby's om je pup voor te bereiden op nieuwkomers later.

Hoe gedragen Schotse Terriërs zich tegenover buren of gasten?

Schotse Terriërs staan niet erg open voor vreemden, en de relatie van hun familie met buren en gasten is cruciaal voor hun vriendelijkheid of het gebrek daaraan. Als buren en gasten echter vaak op bezoek komen, kan je Scottie leren hen als leden van het gezin te aanvaarden.

Wat zijn de fysieke kenmerken van de Schotse Terriër?

De Schotse Terriër is een kleine, compacte, kortbenige, sterk gebouwde hond met goede botten en substantie. Zijn hoofd is lang in verhouding tot zijn grootte. Hij heeft een harde, pezige, weerbestendige vacht en een dik, gedrongen lichaam dat tussen korte, zware benen hangt. Deze kenmerken, samen met zijn zeer speciale, scherpe, doordringende, "varminty" uitdrukking en rechtopstaande oren en staart, zijn prominente kenmerken van het ras. Het gedurfde, zelfverzekerde en waardige uiterlijk van de Schotse Terriër belichaamt kracht in een kleine verpakking.

Hoe voer je een Schotse Terriër?

De grootte van je Schotse Terriër als volwassene bepaalt zijn voedingsbehoeften in alle levensfasen. Daarom moet je de voeding van je Schotse Terriër afstemmen op de specifieke voedings- en spijsverteringsbehoeften van een klein ras in verschillende levensfasen. De meeste fabrikanten van hondenvoer bieden rasspecifieke formules voor kleine, middelgrote, grote, reuzen- en zelfs speelgoedrassen.

Het is altijd een goed idee om de voedingsbehoeften van je hond met je dierenarts te bespreken, zodat je voorbereid bent op ouderdomsproblemen als je Schotse Terriër groeit. Een dierenarts kan je adviseren over diëten, portiegroottes, frequentie van de maaltijden en eventuele voedingskwesties om je harige vriend te helpen een lang leven in optimale gezondheid te leiden. Schoon, vers water dient altijd beschikbaar te zijn en enkele van de belangrijkste voedingsstoffen staan hieronder vermeld:

 • Eiwit
 • Vetzuren
 • Koolhydraten
 • Mineralen
 • Vitaminen

Vermijd het voeren van je Schotse Terriër vanaf de tafel, want dat leidt alleen maar tot gewichtstoename. Volg in plaats daarvan het onderstaande advies om de optimale gezondheid van je harige vriend te waarborgen.

Ondanks zijn kleine formaat is de Scottie een beweeglijk ras dat voedsel nodig heeft met dierlijke eiwitten en koolhydraten voor energie, vitaminen en mineralen voor een gezonde spijsvertering en immuunsysteem, en omega-vetzuren voor een gezonde vacht en huid. Een hond van dit formaat, activiteitsniveau en gedrag gedijt het best op hoogwaardig droogvoer, omdat dit soort voer evenwichtige verhoudingen van de bovengenoemde ingrediënten bevat.

De dagelijkse portie voor je Schotse Terriër is echter afhankelijk van zijn leeftijd, gezondheid, stofwisseling, activiteitsniveau en natuurlijk het merk en het recept van het voer dat hij eet. Geef je Scottie voer dat ontworpen is voor een klein ras, met recepten voor puppy's, volwassenen en senioren, of zoek een merk dat voor alle levensfasen ontworpen is.

De dagelijkse voeding van de Schotse Terriër moet worden verdeeld over 2 tot 3 maaltijden per dag. Scotties meerdere maaltijden voeren in plaats van één maaltijd per dag kan levensbedreigende winderigheid voorkomen. Er moet echter altijd vers drinkwater beschikbaar zijn voor je harige vriend. Raadpleeg bij twijfel je dierenarts.

Hoeveel moet een Schotse Terriër pup eten?

De Schotse Terriër is een klein ras waarvan de pups een hoogwaardig puppyvoer nodig hebben dat ontwikkeld is voor een klein hondenras als de Schotse Terriër. Het is belangrijk om de pup niet in één keer te voeren, maar het over de dag te spreiden. Als Schotse Terriër-pups drie maanden oud zijn, kunnen eigenaren ze drie maaltijden per dag geven totdat ze zes maanden oud zijn en de voedselinname verminderen tot twee maaltijden per dag. Er mag alleen hoogwaardig puppyvoer van merkfabrikanten worden gebruikt. Hieronder volgt een gids voor het voeden van puppy's.Scottish Terriër pups hebben een langzame, aanhoudende groei nodig om orthopedische problemen zoals heupdysplasie te voorkomen. Voed ze op met een dieet dat geschikt is voor puppy's van kleine rassen. Het dieet dat je kiest mag niet te veel eiwitten, vet en calorieën bevatten.

 • Scotties moeten volgens een vast schema worden gevoerd, met maaltijden verspreid over twee of drie keer per dag. Het is beter de pup te laten wennen aan maaltijden op bepaalde tijdstippen dan de hele dag voedsel voor hem klaar te zetten.
 • Uitzonderingen zijn Scotties met aandoeningen zoals hypoglykemie of hypoglykemie, omdat zij de hele dag door stukjes voedsel moeten knabbelen.
 • Geef je puppy nooit eten van tafel. Dit moedigt het bedelen alleen maar aan. Iedereen in het gezin moet zich aan deze regel houden.

Welke gezondheidstests moeten worden uitgevoerd op Schotse Terriërs?

Elke raszuivere of gemengde hond kan van één of beide ouders gemuteerde genen erven die hem tot een bepaalde ziekte kunnen aanzetten. Scotties hebben gelukkig relatief weinig ernstige genetische problemen, en verantwoordelijke fokkers werken hard om deze problemen bij hun fokdieren tot een minimum te beperken. De volgende genetische afwijkingen zijn bekend bij Scotties.

Hieronder vind je een lijst van tests die fokkers van Schotse Terriërs kunnen uitvoeren om ervoor te zorgen dat hun pups perfecte exemplaren van het ras zijn.

DNA-tests omvatten 7 hoofdcategorieën

 • Musculoskeletale en tandheelkundige aandoeningen
 • Hemolymfe
 • Huid en immuunsysteem
 • Urogenitaal
 • Metabolisch en endocrien
 • Oogheelkunde
 • Neurologisch

Andere onderzoeken en röntgenfoto's: Heup en elleboog onderzoek, patella check, algemene gezondheidscontrole inclusief hart, vaccinaties, vlooien en wormen.

Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Schotse Terriërs?

Alle honden kunnen genetische gezondheidsproblemen ontwikkelen, net zoals alle mensen een bepaalde ziekte kunnen erven. Het Schotse Terriërras is vatbaar voor verschillende gezondheidsaandoeningen, waarvan sommige kunnen worden geïdentificeerd door middel van een DNA-test. Zelfs gezonde Scotties moeten echter regelmatig door een dierenarts worden onderzocht. Eigenaren moeten ervoor zorgen dat de volgende gezondheidstoestanden gedurende het hele leven van de hond worden gecontroleerd.

 • Scottie spasme. Honden die aan deze aandoening lijden, reageren op stress - zelfs op gewone stress zoals lichaamsbeweging - met veranderingen in hun bewegings- en loopgedrag. Hun poten vliegen opzij, hun rug buigt soms, er kunnen gezichts- en nekspierspasmen optreden, en de zwaarst getroffen honden kunnen vallen. Scottie spasme wordt beschouwd als een neurologische aandoening. Het is niet pijnlijk, noch heeft de hond last van spasmen. Sommige honden raken gewend aan de aandoening en beginnen de stress te vermijden, en hun leven gaat bijna normaal door. Ernstig aangetaste honden kunnen medicatie nodig hebben, maar dit is zeldzaam.
  • Cataract zorgt ervoor dat het oog of de ogen van de hond er troebel uitzien. Cataract ontstaat meestal bij het ouder worden en kan worden behandeld door de cataract operatief te verwijderen.
 • Patella luxatie treedt op wanneer de knieschijf (patella) van de hond, die normaal gesproken in de groef van het dijbeen (femur) zit, uit het lood raakt. Bij een patella luxatie kan je hond tijdelijk "stuiteren" met de achterpoten, kreupel worden of de ledematen in een vreemde hoek vastzetten.
 • De ziekte van Von Willebrand is een ernstige ziekte van de bloedplaatjes die de bloedstolling bij Scotties en andere rassen aantast.
 • Progressieve retinale atrofie (PRA) is een progressieve degeneratieve ziekte van het netvlies die leidt tot blindheid.
 • Gastric Dilatation Volvulus (GDV) of Gastric Torsion - vaak "bloat" genoemd - is een levensbedreigende aandoening die optreedt wanneer de maag van een hond zich vult met gas en verdraait. Om je puppy te beschermen tegen GDV, moet je hem de hele dag door kleinere maaltijden geven en een uur voor en na de maaltijd wachten voordat je gaat bewegen.
 • Craniomandibulaire osteopathie beïnvloedt verschillende botten van de schedel. Tijdens de groei van een pup worden de botten van de schedel onregelmatig vergroot. De symptomen verschijnen meestal tussen de vierde en achtste levensmaand.
 • Hypothyreoïdie is onvoldoende productie van schildklierhormonen, wat bij Schotten haaruitval, een droge huid en vacht en vatbaarheid voor andere huidaandoeningen veroorzaakt.

Zijn Schotse Terriërs hypoallergeen?

Ja, Schotse Terriërs zijn hypoallergeen. Scotties zijn hypoallergeen omdat ze nauwelijks verharen en niet veel kwijlen. Hun baarden kunnen wel vies worden. Meestal zijn hondenallergiepatiënten allergisch voor uitwerpselen of huidschilfers, niet voor het haar, zodat Schotse Terriërs minder snel uitbreken.

Maar ieder mens is uniek, dus je moet de Scottie persoonlijk leren kennen. Zelfs dan kunnen individuele honden verschillen. Ten slotte moet je ervoor zorgen dat een Schotse Terriër regelmatig wordt geborsteld, anders kan hij je allergieën opwekken. Als je allergisch bent voor Schotse Terriërs, kun je beter kiezen voor Schnauzers.

Wat is de bewegingsbehoefte van een Schotse Terriër?

In overeenstemming met hun terriër afstamming zijn Scotties natuurlijke jagers die een behoorlijke hoeveelheid beweging nodig hebben om fit en gezond te blijven. Een voordeel dat ze echter hebben ten opzichte van andere honden in hun groep is dat ze niet noodzakelijk afhankelijk zijn van rennen en buitenactiviteiten om hun energie te verbranden. Als je een touw hebt, zal een Scottie graag touwtrekken met je spelen, zolang je het uithoudt.

De Schotse Terriër heeft dagelijks een matige hoeveelheid lichaamsbeweging nodig, ongeveer 30 minuten. Gelukkig heeft deze hond niet veel ruimte nodig. Een tuin of park is altijd welkom om de benen te strekken, maar ook binnenshuis speelt de Schotse Terriër graag met ballen en speelgoed. Hij moet ook worden meegenomen voor korte wandelingen of joggen aan de lijn, ten minste een korte afstand per dag.

Wat zijn de voedingsbehoeften van Schotse Terriërs?

De voedingsbehoeften van een Schotse Terriër omvatten een hoog aandeel aan specifieke voedingsstoffen. De essentiële voedingsstoffen voor de Scottie zijn hieronder opgesomd.

 • Eiwit: Scotties hebben natuurlijke dierlijke eiwitten nodig, die waardevolle aminozuren bevatten die belangrijk zijn voor de gezondheid van Scotties. Even belangrijk is het feit dat eiwit magere spieren opbouwt en energie levert.
 • Vet: Dierlijke eiwitten leveren voldoende vet, een extra energiebron die het metabolisme van de Schotse Terriër stimuleert. Er is echter een dunne lijn tussen genoeg en te veel. Te veel vet in de dagelijkse voeding van de hond kan leiden tot gewichtstoename en uiteindelijk tot zwaarlijvigheid. Het belangrijkste is dat volwassen en oudere Scotties minder vet nodig hebben dan puppy's.
 • Koolhydraten: Hoewel koolhydraten geen essentiële voedingsstoffen zijn, zijn het belangrijke energiebronnen. Wanneer de Schot voldoende koolhydraten eet, levert dat energie en bevordert het de opname van eiwitten door het lichaam om magere spieren op te bouwen. Merk echter op dat te veel koolhydraten kunnen leiden tot overgewicht.
 • DHA: DHA is een van de bestanddelen van omega-3 vetzuren. Het bevordert een goede ontwikkeling van de ogen en hersenen bij Schotse Terriërpups, en DHA bevordert de cognitieve ontwikkeling bij pups en vertraagt de cognitieve achteruitgang bij oudere honden. Omega vetzuren zijn ook goed voor ouder wordende Scotties door de behandeling van chronische nierziekten en artritis bij honden. Omega-3 oliën verbeteren de gezondheid van de vacht van een Aberdeenie.
 • Micronutriënten: Taurine is een micronutriënt dat de gezondheid van het hart ondersteunt, en andere waardevolle micronutriënten ter bevordering van sterke gewrichten bij Scotties zijn chondroïtine en glucosamine.
 • Mineralen: Mineralen die nuttig zijn voor de groei van een Schotse Terriër omvatten een gezonde balans van fosfor en calcium. Pre- en probiotica en gechelateerde mineralen voegen gezondheid toe aan de voeding van een Scottie.

Hoe snel verharen Schotse Terriërs?

Schotse Terriërs verharen minimaal, wat het advies aan mensen met allergieproblemen ondersteunt om een Scottie te kiezen als metgezel.

Hoe vaak moet de vacht van de Schotse Terriërs worden verzorgd?

De Schotse Terriër heeft twee vachten. De bovenvacht moet hard en pezig zijn; de ondervacht moet zacht en dicht zijn. Omdat zijn haar voortdurend teruggroeit, verhaart hij minder dan kortharige rassen. De huid van de Scotty droogt snel uit, dus hij mag alleen in bad als dat nodig is. Overmatig baden ontdoet de Scotties van hun beschermende oliën en vernietigt de waterbestendigheid van hun vacht.

Je Schotse Terriër moet om de twee maanden worden geschoren als je zijn haar kort wilt houden; je kunt dit zelf doen of naar een trimsalon gaan. Als je het haar lang houdt, moet je het een paar keer per jaar trimmen.

Vachtverzorging is belangrijk om verschillende redenen, die hieronder worden opgesomd.

 • Borstelen geeft je hond een gezond uiterlijk en bevordert de hygiëne.
 • Een goede verzorging vermindert het risico op huidinfecties.
 • Vachtverzorging bevordert de groei en de ontwikkeling van een glanzende en glanzende vacht.
 • Bij de verzorging kun je op vlooien letten en in een vroeg stadium preventieve en behandelingsmaatregelen nemen.
 • Een goede verzorging vermindert de kans op oorontstekingen, omdat je de oren na de verzorging regelmatig kunt controleren en droogvegen.
 • Tijdens de verzorging kun je de huidplooien controleren op huidproblemen en de dierenarts waarschuwen voordat ze erger worden.
 • Grooming versterkt de band tussen je en je Schotse Terriër hond.

Je hond moet rustig zijn tijdens de vachtverzorging. Korte wandelingen vóór de verzorging kunnen je Schotse Terriër voldoende kalmeren om van de verzorging het ideale moment te maken om een band op te bouwen met je harige vriend. U kun je Aberdeenie ook zijn favoriete traktatie geven om op te knabbelen tijdens de verzorging. De verzorging moet plezierig en stressvrij zijn voor je Scottie.

Hoeveel kwijlen Schotse Terriërs?

Als eigenaar van een Scottiegan mag je aannemen dat je een minder dan gemiddelde neiging tot kwijlen hebt. Kwijlen is echter een natuurlijk proces en de belangrijkste triggers voor kwijlen die de hoeveelheid kwijlen bij Schotten doen toenemen worden hieronder opgesomd. Een bezoek aan de dierenarts is aan te bevelen bij ongewoon, overmatig kwijlen.

 • De gedachte aan heerlijke maaltijden zoals een lievelingsgerecht of vlees
 • Mond- en keelproblemen zoals breuken in de mond, keel of slokdarm.
 • De opbouw van tandplak kan ook de mond irriteren en overmatig speekselen veroorzaken.
 • Een vreemd lichaam in de keel verhindert het slikken en veroorzaakt dus kwijlen.
 • De groei in de mond stimuleert ook het kwijlen.
 • Maagproblemen.
 • Overmatige hitte, vooral in de zomer
 • Het belangrijkste symptoom van ziekten zoals nierziekten, leverproblemen, toevallen, botulisme en hondsdolheid is kwijlen.
 • Bewegingsziekte en angst. Honden die niet graag reizen worden angstig als ze in een auto stappen. Door stress gaan honden hijgen en met open mond ademen, wat leidt tot kwijlen.
 • Opwinding en opwinding doen honden kwijlen.
 • Seksuele opwinding, bijvoorbeeld wanneer een Schotse Terriër een loopse teef ziet, veroorzaakt kwijlen. Evenzo kan een loopse teef kwijlen als zij de geur van een reu oppikt.

Wat is het vachttype van de Schotse Terriër?

De vacht van de Schotse Terriër bestaat uit twee verschillende lagen: een grove, pezige buitenlaag en een dichte, zachte onderlaag.

Hoe lang is de vacht van de Schotse Terriër?

De ondervacht van een Schotse Terriër is kort en dicht, en de lengte van de bovenvacht hangt af van of de eigenaar deze trimt of lang laat. Het haar van de Scottie blijft groeien in plaats van te verharen, en Scottie-eigenaars hebben een keuze. De Aberdeenie heeft echter meestal kort haar op de oren, het hoofd en de poten. Het lichaam heeft een gemiddelde beharing en langer, dichter haar op de kraag, rug, dijen en onderkant van de staart.

Wat zijn de vachtkleuren van de Schotse Terriër?

De vacht van Schotse Terriërs kan zwart, wheaten of alle tinten gestroomd zijn. Veel zwarte en gestroomde honden hebben witte of zilveren haren in de vacht, die normaal zijn en niet bestraft worden bij showhonden. Wit is alleen toegestaan op de borst en de kin en slechts in geringe mate.

Wat zijn de sociale eigenschappen van het Schotse Terriër ras?

Hoewel ze uiterst trouw en gehecht zijn aan hun mensen, willen Scotties de dingen op hun eigen voorwaarden doen. Deze eigenschap onderscheidt hen van de meeste honden. Sommige Scotties zitten graag op schoot, maar vaak willen ze gewoon dichtbij zijn, maar niet te dichtbij. De Scottie ligt misschien liever aan je voeten dan op je schoot, zoals een trouwe kroeghond zou doen.

 • Seniorvriendelijk: Schotse Terriërs zijn als pup zeer vriendelijk, plezierig en speels. Terwijl hun vriendelijkheid onveranderd blijft, groeien ze uit tot onverschrokken en onafhankelijke honden die uitzonderlijk trouw zijn aan hun baasjes. Hier zijn enkele redenen waarom Schotse Terriërs goed zouden passen bij senioren en gepensioneerden.
 • Kindvriendelijk: Wanneer hij wordt opgevoed met kinderen die zijn onafhankelijke aard en zijn rechten als levende persoonlijkheid respecteren, past de Scottie zich aan hun activiteiten aan en kan hij zichzelf tot hun voogd benoemen. Maar vanwege zijn elementaire waardigheid heeft hij de neiging ruw spel te vermijden. Scotties houden er niet van om opgeschrikt te worden en tolereren geen ruwe aaien, knuffelen, haren trekken of plagen.
 • Gezinsvriendelijk: De Schotse Terriër is intelligent en zeer gehecht aan één of twee gezinsleden. Maar het hele gezin is belangrijk en ze willen er een belangrijk deel van uitmaken. Volwassen Schotse Terriërs kunnen mensen bijten of afsnauwen, ook hun familie, en ze hebben stevige eigenaren nodig die de alfa-status in het huishouden hebben. Spelen, vooral apporteren, met het gezin is een van de favoriete bezigheden van deze kortbenige harige vrienden.
 • Huisdiervriendelijk: Mits goed geleid, kan een Scottie samenleven met andere dieren. Dit is echter een belangrijke overweging, want een Scottie heeft een natuurlijke prooidrift en zal tot het einde toe vechten om zichzelf te beschermen als hij door een ander dier wordt aangevallen.

Hoe gaan Schotse Terriërs om met vreemden?

Probeer je Scottie van jongs af aan kennis te laten maken met verschillende mensen en andere honden. Dit kan helpen om zijn territoriaal gedrag en zijn angst voor vreemden te verminderen. Maar zelfs een goed gesocialiseerde Scottie kan nooit zijn wantrouwen tegen vreemden overwinnen.

Is de Schotse Terriër speels?

Schotse Terriërs zijn een mysterie voor hun families. Ze kunnen de ene dag koppig, serieus, energiek en introvert zijn en de andere dag lief, speels, rustig en tolerant. Als ze zich speels voelen, spelen ze graag met kinderen, ouders, grootouders en andere huisdieren. Maar soms willen ze niets liever dan een schoot om op te krullen en te slapen.

Zijn Schotse Terriërs beschermend?

De Scottie neemt zijn taak als beschermer van het huis heel serieus en zal je waarschuwen voor nieuwkomers. Hij blaft als een grote hond en kan daarmee potentiële indringers afschrikken.

Wat is het aanpassingsvermogen van Schotse Terriërs?

Een van de voordelen van het feit dat Scotties gefokt zijn om zulke onafhankelijke honden te zijn, is dat ze niet veel eisen stellen aan het leven. Ze passen zich heel goed aan het leven in een flat aan, houden van gezinnen en andere honden (mits goed gesocialiseerd als pup) en zijn meer dan gelukkig om in huis te spelen of je te vergezellen op wandelingen.

Welke karaktertrekken zijn kenmerkend voor de Schotse Terriërs?

De Schotse Terriër heeft een sterke, onafhankelijke en gedenkwaardige persoonlijkheid, door sommigen omschreven als bijna mensachtig. De zelfverzekerde en vasthoudende houding van de Scottie lijkt zijn geringe omvang niet te weerspiegelen. Dit maakt ze verrassend goede waakhonden. Als een vreemdeling het huis nadert, kan de Aberdeenie blaffen en zijn eigenaar waarschuwen. Als hij echter niet van jongs af aan goed wordt opgeleid, kan hij enigszins achterdochtig en agressief zijn tegenover vreemden.

De relatie tussen Schotse Terriërs en andere honden kan ruzieachtig zijn, en soms neemt hun jachtinstinct de overhand en zorgt ervoor dat ze kleinere dieren opjagen. Daarom is socialisatie van pups cruciaal om dit gedrag te voorkomen.

Gelukkig heeft de Schotse Terriër niet al te veel ruimte nodig, zodat hij zonder problemen in flats en huizen kan leven. Scotties zijn anders dan veel andere honden - een van de redenen waarom hun baasjes zo aanhankelijk zijn. Ze zijn onafhankelijk en wilskrachtig, soms afstandelijk en ongetwijfeld intelligent. Tegelijkertijd zijn ze ook erg gevoelig en kunnen ze erg aanhankelijk zijn.

Wat is het temperament van de Schotse Terriër?

De Schotse Terriër is moedig, beminnelijk, alert en vasthoudend, en is een uitstekende waakhond. Ze hebben de neiging koppig te zijn, dus moet zo vroeg mogelijk worden begonnen met een strenge training. De Scottie staat erom bekend dat hij familieleden uitdaagt die geen "pikorde" hebben ingesteld waarbij de hond begrijpt dat het familielid gezag heeft.

De Scottie wordt beschreven als een kleine hond in een groot hondenlichaam die overal heen kan en alles kan doen. Hij is atletisch en houdt van balspelen. Het wordt echter afgeraden om met een Scottie te worstelen of te touwtrekken. Ze kunnen agressief reageren.

De Scottie kan en zal Small Dog Syndrome ontwikkelen - een aandoening waarbij de hond gelooft dat hij de leider is over zijn mensen. Dit is een door de mens veroorzaakt gedrag dat meestal het gevolg is van het feit dat de Scottie toegeeft en gedragingen toestaat waar grotere honden nooit mee weg zouden komen.

Scotties zijn over het algemeen goed met kinderen; kinderen moeten echter ook met de Schotse Terriër streng zijn. Met kinderen ontwikkelt de Scottie vaak het kleine hond syndroom. Alle gezinsleden moeten streng zijn voor de Scottie. Zolang hij de regels van het huis kent, is de Schotse Terriër een geweldig gezinshuisdier.

Kunnen Schotse Terriërs agressief zijn?

Schotse Terriërs zijn normaal gesproken niet agressief, mits goed opgeleid en gesocialiseerd. Maar ze kunnen territoriaal worden, vooral tegenover andere honden. En ze zijn onbevreesd genoeg om zich naar eigen inzicht te verdedigen.

Kunnen Schotse Terriërs gevaarlijk zijn?

Zoals elk ander dier zal een Schotse Terriër agressief worden wanneer hij bang is of wanneer hij zichzelf of zijn familie verdedigt. Niet gesocialiseerde Scotties die zonder toezicht in dezelfde kamer of omgeving worden gehouden als jonge kinderen kunnen echter tot gevaarlijke situaties leiden.

Vallen Schotse Terriërs wel eens aan?

Scotties zijn eerder gereserveerd dan agressief of bereid zich te hechten aan mensen die ze niet kennen. Als ze als pup niet goed gesocialiseerd zijn, kunnen ze agressief zijn tegen andere honden. In de meeste gevallen blijven Scotties echter standvastig en gaan ze alleen in de aanval wanneer ze rechtstreeks worden geprovoceerd of wanneer ze een onmiddellijk gevaar zien voor zichzelf of hun gezin.

Kunnen Schotse Terriërs mensen doden?

Het is onwaarschijnlijk dat Scotties mensen doden en er zijn geen gegevens over dergelijke sterfgevallen gevonden. Sommige ongelukkige omstandigheden kunnen echter elke hond aanzetten tot een gewelddadige aanval. Gebeurtenissen die een gewelddadige aanval kunnen uitlokken zijn onder meer aanvallen op hun menselijke familie, bescherming van hun veiligheid en mishandeling door hun eigenaars. Ongeacht de omstandigheden moet er een ernstige provocatie zijn om een gewelddadige aanval van een Aberdeenie uit te lokken, waarbij de kans op een dodelijke aanval minimaal is.

Kunnen Schotse Terriërs omgaan met alleen gelaten worden?

Scotties zijn afhankelijk van het samenzijn met mensen. Dit lijkt misschien vreemd gezien hun onafhankelijke persoonlijkheden, maar ze zijn graag in de buurt van hun familie. Het is eerlijk noch gezond om een Scottie de hele dag opgesloten, in een bench of alleen thuis te laten.

Kan ik mijn Schotse Terriër thuis laten?

Scotties kunnen vier tot acht uur per dag alleen gelaten worden, maar deze zeer sociale hond gedijt bij interactie met het gezin. Hun hoge energieniveau betekent dat de Scottie de hele dag door veel beweging nodig heeft. Verveling en verlatingsangst kunnen echter worden vermeden als slechts één persoon thuis bij de Scottie kan blijven.

Kunnen Schotse Terriërs 8 uur alleen gelaten worden?

Scotties hebben behoefte aan gezelschap en zijn niet graag urenlang alleen en kunnen verlatingsangst ontwikkelen. Het is om vele redenen onveilig om een Scottie in de tuin te laten terwijl de familie weg is. Het kan een goed idee zijn om de Scottie een manier te bieden om in en uit het huis te komen, terwijl hij buiten veilig beschermd of opgesloten is.

Gerenommeerde fokkers mogen geen Scottie verkopen aan mensen die de hond buiten willen laten, of aan een hond die zal worden aangebonden. Net als mensen kunnen honden zich eenzaam en verdrietig voelen als ze tijd alleen doorbrengen. Als er geen andere optie is, kan een hondenuitlaatservice of oppas een deel van de dag verlatingsangst bij je dierbare Scottie voorkomen.

Hoe train je een Schotse Terriër?

Zoals de meeste terriërrassen zijn Scotties zeer intelligent. Maar ze kunnen ook zeer onafhankelijk zijn en grenzen aan afstandelijkheid als het gaat om training. Een van de kwaliteiten die Schotse boeren zochten in een goede terriër was een slimme hond die zelf dingen uitzoekt. Dit betekent dat, hoewel je Scottie ongetwijfeld zal begrijpen wat je hem vraagt te doen, het veel geduld zal vergen om hem zover te krijgen dat hij het ook daadwerkelijk doet.

Scotties trainen goed als ze zich nergens langer dan 10 tot 15 minuten op concentreren. Loop bijvoorbeeld een paar keer naar het einde van de oprit en terug als je aan de lijn traint. Te veel herhalingen zullen je Scottie vervelen, dus varieer de trainingssessies om de hond geïnteresseerd te houden.

Ze zijn slim genoeg om stemcommando's en toon snel op te pikken en te begrijpen wanneer je gefrustreerd of boos bent. Training vereist geduld en consequent belonen van goed gedrag, en traktaties zijn zeker nuttig.

Scotties zijn zeer intelligent, maar ook eigenzinnig, koppig en koppig, dus opvoeden is niet eenvoudig. Hieronder vind je een lijst van enkele hulpmiddelen die je kunnen helpen.

 • Beloon goed gedrag door ophef te maken. Je Schotse Terriër weet wanneer je doet alsof.
 • Kies de timing van je commando's zorgvuldig, want opeenvolgende correcties zullen je Aberdeenie in verwarring brengen.
 • Wees consequent en volhardend. Laat het nooit schieten, want je Scottie zal alleen leren om soms te gehoorzamen.
 • Wees de roedelleider, wees streng maar toon plezier in het trainen van je Scottie.
 • Als je je Schotse Terriër laat zitten en wachten op je commando om te beginnen met eten, bevestigt je je status als roedelleider.
 • Als je je Aberdeenie met liefde traint, zal je Schotse Terriër de training niet als straf zien, maar als een ervaring om een band op te bouwen.

Hoe vaak blaft een Schotse Terriër?

Scotties zijn een alert ras dat blaft wanneer dat nodig is om indringers af te schrikken. Instinctief loyaal, betrouwbaar, alert en beschermend, nemen Scotties hun rol als beschermers van het huishouden serieus.

Scotties zijn beschermend over hun territorium en blaffen meestal als ze iemand of iets zien dat ze als een bedreiging beschouwen. Dit kunnen postbodes, boodschappers en passerende honden en katten zijn.

In tegenstelling tot andere kleine honden blaffen Scotties niet, maar hebben ze een krachtige blaf waarmee ze nietsvermoedende inbrekers of bezorgers de stuipen op het lijf kunnen jagen. De geweldige blaf maakt Scotties uitstekende en alerte waakhonden.

De meeste honden hebben verschillende blaffen voor verschillende doeleinden, en dit is tenslotte de enige manier waarop honden zich kunnen laten horen.

Hieronder staat een lijst van schorssoorten die eigenaren kunnen herkennen.

 • Scotties haten het om alleen gelaten te worden en één manier om met eenzaamheid om te gaan is te blaffen.
 • Verveling en angst kunnen ook leiden tot blaffen.
 • Alarmgeblaf is de term die je Schotse Terriër gebruikt om je te waarschuwen voor naderend gevaar.
 • Alarmgeblaf kan je buiten gevaar houden. Sommigen zeggen dat Scotties slim genoeg zijn om de voetstappen van indringers te detecteren nog voor ze hen kunnen zien.
 • Een andere vorm van blaffen is eisenblaffen, waarbij een Schotse Terriër denkt recht te hebben op iets of je aandacht en blaft om zijn recht op te eisen. Dit soort blaffen kan worden verminderd door een goede training en het negeren van het geblaf.
 • De Schotse Terriër gebruikt opgewonden geblaf om zijn frustratie te tonen.
 • Vervelend blaffen geeft aan dat je Schotse Terriër moe is of zich verveelt omdat hij alleen wordt gelaten of zelden beweegt.
 • Veelvuldig blaffen kan hinderlijk zijn voor zowel de eigenaar als de buren. Sommige soorten geblaf zijn monotoon en continu.
 • Ook al blaffen Scotties gewoonlijk niet, kennis van hun taal kan nuttig zijn. Als je Schotse Terriër echter de uitzondering op de regel is, volgen hieronder enkele positieve en negatieve motivatoren die kunnen helpen om het blafgedrag van je hond te veranderen.
 • Als je Schotse Terriër begint te blaffen, beveel hem dan om stil te zijn en als je Schotse Terriër gehoorzaamt, beloon hem dan met zijn favoriete traktatie of speeltje. Als hij niet aan je bevel gehoorzaamt, neem dan een deel van de voordelen weg, geef hem bijvoorbeeld niet zijn favoriete speeltje.
 • Houd de Schotse Terriër bezig met zijn favoriete activiteit of oefening. Vermoeide Schotten mogen slapen terwijl je weg bent.
 • Zoek aantrekkelijk speelgoed om je Schotse Terriër bezig te houden terwijl je weg bent.
 • Constant blaffen kan een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk maken.

Wat zijn de mentale stimuleringsbehoeften van een Schotse Terriër?

Om je Schotse Terriër gelukkig te houden, moet je hem de hele dag door voortdurend stimuleren. Hersenspelletjes zijn een geweldige en gemakkelijke manier om zijn geest te stimuleren. Zorg er dus voor dat je enkele van deze spelletjes de hele week afwisselt om hem bezig te houden.

Scotties zijn intelligent en leren snel, en ze hebben regelmatig mentale stimulatie nodig. De speelse en intelligente aard van Scotties vereist ook veelvuldige mentale activiteit. Er zijn verschillende manieren om je Schotse Terriër mentaal te stimuleren en enkele daarvan worden hieronder opgesomd.

 • Speel met interactieve spelletjes of speelgoed, waaronder hondenpuzzels en bordspellen voor honden.
 • Stimuleer snuffelen tijdens regelmatige avondwandelingen.
 • Bied gezonde kluiven aan, zoals gedroogde zoete aardappelreepjes. Langdurig kauwen kalmeert de hersenen en verlaagt zo het stressniveau.
 • Verstoppertje.
 • Drop and Fetch spelen
 • Regelmatige wandelingen

Deze mentale stimuleringstechnieken moeten op jonge leeftijd beginnen. Schotten van zes jaar en ouder hebben vaak problemen met hun denkvermogen. De belangrijkste tekenen van geestelijke verwarring worden hieronder opgesomd.

 • Overmatige angst
 • Frequente ongevallen
 • Onvermogen om eerder geleerde commando's op te roepen
 • Veranderingen in slaap- en waakgedrag
 • Weinig interesse in fysieke activiteiten
 • Gebrek aan sociale vaardigheid

Wat zijn de rasstandaarden van de Schotse Terriër?

De Schotse Terriër is een kleine, compacte, kortbenige, gedrongen hond met goede botten en substantie. Zijn hoofd is lang in verhouding tot zijn grootte. Hij heeft een harde, pezige, weerbestendige vacht en een lichaam met dikke botten dat tussen korte, zware poten hangt. Deze kenmerken, samen met zijn unieke scherpe, doordringende uitdrukking en rechtopstaande oren en staart, zijn de meest opvallende kenmerken van het ras. Het gedurfde, zelfverzekerde en waardige uiterlijk van de Schotse Terriër belichaamt kracht in een kleine verpakking.

Wat is de algemene informatie over Schotse Terriërs?

De vasthoudendheid van het ras gaat vaak gepaard met moed. In de achttiende eeuw bezat een militair, George de vierde graaf van Dumbarton, een beroemd pak Scotties. Deze honden waren zo dapper in de strijd dat ze de bijnaam "Diehards" kregen. George's regiment, de Royal Scots, werden "Dumbarton's Diehards" genoemd naar hun uithoudingsvermogen en dapperheid.

De populariteit van het Schotse Terriër ras bereikte een hoogtepunt in de jaren 1930 en 1940, en verschillende publieke figuren bezaten Schotse Terriërs. Onder hen bevonden zich Bette Davis en Humphrey Bogart, en zelfs Hitler kreeg twee Schotse Terriërs voor zijn verloofde Eva Braun. Scotties werden nog meer geëerd toen ze een Monopoly-spelstuk werden.

Toen President Franklin D. Roosevelt's Scottie hond, Fala. Roosevelt, Fala, stierf in 1952, zeven jaar na de dood van de president, ze werd begraven bij Roosevelt in Hyde Park. Ze maakt ook deel uit van het Franklin Delano Roosevelt Memorial Statue in Washington D.C., waarmee ze het enige presidentiële huisdier is dat zo geëerd wordt.

Als een van de oudste hondenrassen die bestaan, hebben Scotties genoeg tijd gehad om zich te ontwikkelen. Een van de kenmerken van het ras is de bijna lopende band consistentie van hun uiterlijk. Scotties zijn, bijna als een hond, 10 centimeter groot. In feite is deze hoogte zo zeker dat de rasstandaard er zelfs geen bereik voor aangeeft: Scotties zijn 10 centimeter hoog aan de schoft.

Kan een Schotse Terriër zwemmen?

Schotse Terriërs houden van het water maar kunnen niet zwemmen, wat een onaangenaam conflict is. Een Scottie zinkt als een steen door zijn korte poten en zware lichaam. Scotties en onoverdekte zwembaden zijn een ramp die staat te gebeuren. Daarom plaatsen Scottie reddingsgroepen ze liever niet in huizen met zwembaden.

Waar kun je een Schotse Terriër kopen of adopteren?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een Schotse Terriër te kopen of adopteren. Hier zijn enkele opties:

 • Fokkers: Je kunt contact opnemen met erkende fokkers van Schotse Terriërs. Zij fokken met zorg en selectie om gezonde en raszuivere Schotse Terriër-puppy's te produceren. Het is belangrijk om een gerenommeerde fokker te kiezen die voldoet aan de normen en ethische praktijken van de rasverenigingen.
 • Dierenasielen: Neem contact op met lokale dierenasielen en opvangcentra. Hoewel Schotse Terriërs misschien niet zo vaak voorkomen in asielen, is het mogelijk om een Schotse Terriër of een mix van dit ras te vinden die een nieuw thuis zoekt. Het is een geweldige manier om een hond te adopteren en een tweede kans te geven.
 • Rasverenigingen: Raadpleeg de officiële rasverenigingen of clubs voor Schotse Terriërs in jouw land. Deze organisaties hebben mogelijk informatie over beschikbare honden, herplaatsingsprogramma's of kunnen je doorverwijzen naar gerespecteerde fokkers die puppy's beschikbaar hebben.
 • Online platforms: Er zijn online platforms en websites waar fokkers en eigenaren hun Schotse Terriërs te koop of ter adoptie aanbieden. Wees echter voorzichtig bij het online kopen van een hond en zorg ervoor dat je de betrouwbaarheid van de verkoper verifieert voordat je een beslissing neemt.

Als je eenmaal een fokker van Schotse Terriërs hebt gevonden, moet je de fokkerij bezoeken en aandringen op een ontmoeting met beide ouders, zodat je een gevoel krijgt voor het temperament van de pups. Scottish Terriër pups zijn vaak pittig en speels, ze moeten allemaal een gelukkige uitdrukking en vriendelijke ogen hebben.

Het kan enige tijd duren om een gerenommeerde fokker te vinden en je zult misschien moeten reizen. Vermijd achtertuinfokkers door verkoopsites en advertentiesites te vermijden. Wanneer je een fokker kiest, zorg er dan voor dat hij een staat van dienst heeft op het gebied van succesvolle, gezonde nesten en dat hij alle nodige documentatie verschaft.

Misschien vind je een Schotse Terriër pup of geredde volwassen hond die je kunt adopteren of kopen uit het buitenland, maar niet alle landen staan de invoer van geadopteerde honden toe. Voor degenen wier land de invoer van Scotties toestaat, kan de logistiek een uitdaging zijn.

De procedures omvatten een verklaring van een dierenarts dat de Schotse Terriër volledig gevaccineerd is en de indiening van alle andere vereiste veterinaire documenten vóór de reis. Bovendien moet je land de dierenarts goedkeuren voor invoer en is het je verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat je gebruik maakt van de diensten van een gecertificeerde dierenarts.

Welke reddingsclubs zijn er voor Schotse Terriërs?

Er zijn verschillende reddingsorganisaties en clubs die zich specifiek richten op het redden en herplaatsen van Schotse Terriërs. Hier zijn enkele bekende reddingsclubs voor Schotse Terriërs:

 • Scottish Terrier Club of America Rescue (STCA Rescue): Deze organisatie in de Verenigde Staten richt zich op het redden, rehabiliteren en herplaatsen van Schotse Terriërs in nood. Ze werken samen met vrijwilligers en fokkers om geschikte adoptiegezinnen te vinden voor Schotse Terriërs die hulp nodig hebben.
 • Scottish Terrier Club of Canada Rescue (STCC Rescue): Deze Canadese reddingsorganisatie zet zich in voor het welzijn van Schotse Terriërs en biedt herplaatsingsdiensten voor honden die niet langer in staat zijn om bij hun oorspronkelijke eigenaar te blijven. Ze zoeken naar liefdevolle en permanente huizen voor deze honden.
 • Scottish Terrier Club of England Rescue (STCER): Deze Engelse reddingsorganisatie is toegewijd aan het redden en herplaatsen van Schotse Terriërs in heel Engeland. Ze bieden ondersteuning, opvang en adoptie voor Schotse Terriërs die een nieuw thuis nodig hebben.
 • Scottish Terrier Emergency Rescue Scheme (STECS): STECS is een liefdadigheidsinstelling gevestigd in het Verenigd Koninkrijk. Ze zetten zich in voor het redden, verzorgen en herplaatsen van Schotse Terriërs die verwaarloosd, misbruikt of in de steek gelaten zijn. Ze hebben een netwerk van pleeggezinnen die tijdelijk voor de honden zorgen totdat ze een geschikt adoptiegezin vinden.

Het is raadzaam om contact op te nemen met deze reddingsclubs voor meer informatie over de beschikbaarheid van Schotse Terriërs voor adoptie en om te voldoen aan de criteria die nodig zijn om in aanmerking te komen voor adoptie.

Schotse Terriër mixen zijn beschikbaar voor adoptie bij asielen en reddingscentra. Als je een AKC-geregistreerde Schotse Terriër of Schotse Terriër mix wilt adopteren, kun je het beste eerst contact opnemen met asielen en rasspecifieke reddingsorganisaties om je belangstelling kenbaar te maken.

Hieronder vind je een lijst van verschillende Schotse Terriër mixen.

Uit een asiel geadopteerde Schotse Terriër mixen kunnen de fysieke kenmerken van het ras hebben, maar hun temperament voldoet mogelijk niet aan de rasstandaard. Asielen en reddingsorganisaties proberen de persoonlijkheid van elke hond te bepalen door middel van een reeks beoordelingen. Zelfs als het temperament van de hond niet voldoet aan de rasstandaard, kun je de hond krijgen die bij je huis past.

De adoptiekosten voor een Schotse Terriër uit een reddingsgroep of asiel liggen waarschijnlijk tussen de €150 en €200. De meeste honden van reddingsgroepen en asielen zijn ingeënt, gechipt, gecastreerd en doorgelicht voordat ze worden geadopteerd.

Je kunt ook contact opnemen met je plaatselijke reddingsorganisatie of asiel en vragen of zij Schotse Terriërs of verwante gemengde rassen beschikbaar hebben voor adoptie. Zo niet, dan kun je zich op een lijst laten zetten zodat je als eerste wordt gebeld wanneer een dier wordt opgevangen.

Hieronder vind je een lijst van geregistreerde reddingscentra en rasverenigingen waarmee je contact kunt opnemen.

 • Canada Gids voor Honden (National Scottish Terriër Rescue, Inc.)
 • Canada Schotse Terriër Honden Reddings Groep
 • Het US Scottish Terriër Club Rescue Net
 • EuroBreeder.com
 • The Scottish Terriër National Rescue Trust
 • Scottie RescueMe USA Alle staten
 • Scottie Kingdom Rescue
 • Scottish Terriër Club of America Reddingsorganisatie
 • Canadees Honden Register
 • Club Espanol De Terriërs

Facebook is een andere bron voor het redden of adopteren van honden in je omgeving. U kunt ook online zoeken naar adoptie Scotties op betrouwbare websites, zoals

 • Animalfinder.com
 • Adopteer een huisdier.com
 • Getyourpet.com
 • AnimalShelter.org

Wat is de geschiedenis van de Schotse Terriër?

De Schotse Terriër is een klein, kortbenig ras met een grote persoonlijkheid en vertrouwen. Hij werd oorspronkelijk gefokt in de Schotse Hooglanden, waarschijnlijk ergens tussen de 15e en 18e eeuw.

Het woord terriër komt uit het Latijn en betekent letterlijk "aardehond", misschien verwijzend naar zijn neiging om op de grond te jagen. De Schotse Terriër is ook bekend als de Aberdeen Terriër. Aangenomen wordt dat de eerste beschrijvingen van deze honden teruggaan tot 1436, met twee varianten - een ruwharige Schotse Terriër en een gladharige Engelse Terriër.

In 1881 werd de Scottish Terriër Club of England opgericht, en in 1888 de Scottish Terriër Club of Scotland. De eerste Scottish Terriër die in de Verenigde Staten werd geregistreerd was een hond genaamd Dake in 1884, maar volgens een andere bron was de eerste Scottie geregistreerd door de American Kennel Club in 1885 een kleine jongen genaamd Prince Charles.

Wat zijn de gemiddelde onderhoudskosten voor Schotse Terriërs?

Prijzen voor Scottie puppies variëren van €1400 tot €2000. De kosten van een pup van een geregistreerde fokker kunnen variëren, afhankelijk van de fokker die je kiest, de locatie, het geslacht van de pup en natuurlijk de vraag naar het ras op dat moment.

De bloedlijn van de pup en zijn ouders kunnen ook van invloed zijn op de prijs. Het zal moeilijk zijn om dit ras in een asiel te vinden, maar als je dat doet, kan de prijs variëren van €300 tot €500, gebaseerd op de kosten van verzorging tijdens het houden van de Schotse Terriër en extra's zoals vaccinaties en sterilisaties.

Het is altijd het beste om de jaarlijkse uitgaven voor het onderhoud van je Schotse Terriër en zijn welzijn in overweging te nemen alvorens tot aankoop over te gaan. Het eerste jaar is het duurst, omdat puppies extra diergeneeskundige zorg nodig hebben en meer eenmalige aankopen, zoals microchipping, sterilisatie, vergunningen, enz. U moet rekenen op ongeveer 6.900 euro voor het eerste jaar van je hond. Daarna daalt de prijs tot ongeveer 2100 euro per jaar.

Alleen voedsel en medische zorg, geen speelgoed, voer- en waterbakken, kooien, hondendekens, bedden, enz. kunnen gemiddeld €850 kosten. De meest voorkomende jaarlijkse uitgaven voor honden vergelijkbaar met de Schotse Terriër staan hieronder vermeld.

 • Voedsel
 • Veterinaire zorg
 • Vaccinaties
 • Preventieve geneeskunde
 • Speelgoed
 • Verzekering voor huisdieren
 • Accessoires voor huisdieren

Andere mogelijke uitgaven zijn opleiding, socialisatie, dagopvang, hondenoppas, hondenuitlaatservice, enz. Scotties moeten om de drie of vier maanden professioneel verzorgd en gebaad worden. Denk er dus aan deze kosten mee te nemen in het onderhoud van je Schotse Terriër.

Hoe geef je een Schotse Terriër een naam?

Het kiezen van een naam voor je Schotse Terriër omvat essentiële bouwstenen, waaronder het belang van geluid. De naam van de Schotse Terriër zal betekenis hebben voor de mensen in het leven van de hond, maar voor je viervoeter is alleen de klank belangrijk. Schotse Terriërs reageren het best op tweelettergrepige namen die niet zo kort zijn dat ze verward kunnen worden met eenlettergrepige commando's als "zit", "blijf", "kom" en "af". De namen mogen echter niet zo lang zijn dat zij verwarrend zijn.

Het is altijd een goed idee om niet overhaast een naam te kiezen. Breng een week of wat door met je nieuwe Schotse Terriër pup en laat je inspireren door zijn karaktereigenschappen. Roep naamideeën met verschillende tonen en klanken voor de twee lettergrepen en observeer de reactie van je puppy op het geluid. Denk eraan een geluid samen te stellen dat je Schotse Terriër op afstand zal herkennen, naast vele andere geluiden.

Kies een naam die anders klinkt wanneer je op een normale manier met je Schotse Terriër omgaat dan wanneer je hem roept of roept. Hieronder vind je een lijst met suggesties voor namen geïnspireerd door de voorouders en beroemde eigenaren van je Schotse Terriër.

Wat zijn de verschillende soorten Schotse Terriërs?

Terriërs zijn een populaire groep honden met verschillende rastypes, van kleine gezelschapshonden tot grote werkhonden. Hun oorsprong is gevarieerd, met verschillende terriërrassen afkomstig uit verschillende landen. Op enkele uitzonderingen na staan Schotse Terriërs ook bekend om hun uitgesproken "terrier" karakter.

De ruige Schotse Hooglanden waren de geboorteplaats van vele hondenrassen, en terriers zijn daarop geen uitzondering. Schotse terriers werden ooit gefokt voor de jacht en het hoeden, maar tegenwoordig zijn ze beter bekend als trouwe huisdieren.

Hieronder volgt een lijst van de verschillende Schotse Terriërs die in de Schotse Hooglanden worden gefokt.

Welke hondenrassen lijken op de Schotse Terriër?

Scotties zijn misschien niet zo moeilijk te vinden, maar rashonden zijn duur en hebben lange wachtlijsten. Een Schotse Terriër vinden in een opvangcentrum kan even moeilijk zijn omdat ze zo populair zijn. Maar hoe geweldig de Schotse Terriër ook is, ze zijn niet voor iedereen geschikt. Hier zijn enkele honden die lijken op Scotties.

Hieronder vind je een lijst van soortgelijke rassen die goed bij je gezin zouden kunnen passen.

 • Australian Terriër - Deze hond is een van de kleinste van alle terriers en heeft een zeer nieuwsgierig, zelfverzekerd en temperamentvol karakter. De grove, pezige vacht, vooral in het gezicht, lijkt op die van de Schotse Terriër.
 • Airedale Terriër - De grootste van alle terriers, de Airedale heeft de bijnaam "Koning der Terriërs" verdiend. Afkomstig uit de Airedale vallei in het noorden van Engeland, heeft dit ras alle typische kenmerken van een traditionele terriër, inclusief ontspannen vertrouwen en een onverschrokken houding.
 • American Staffordshire Terriër - De American Staffordshire is een meer gespierde, kortharige, stierachtige variant van het typische terriërras. Ondanks zijn verschillende uiterlijk heeft dit ras een vergelijkbare intelligente, zelfverzekerde, loyale en goedmoedige aard die de terriër geliefd heeft gemaakt bij vele eigenaren over de hele wereld. Een mengeling van wit, zwart en tan aftekeningen komt het meest voor, hoewel fokkers meer dan 80% wit afraden.

Over de Auteur

sanne-dekker
Sanne Dekker
Hondentrainer

Sanne is geboren en getogen in Breda, en heeft altijd al een grote liefde gehad voor honden. Haar ouders, die inmiddels met pensioen zijn, hebben beiden als dierenarts gewerkt toen ze opgroeide, wat haar interesse in dierverzorging al vroeg heeft aangewakkerd.

Ook Interessant