47 Verrassende Weetjes over de Siberische Husky Complete Gids

naomi-de-jong
Geschreven door Naomi de Jong
Laatste update: 1 juni 2023

Als je een husky hebt, check dan altijd je sloten. Hun drang om te verkennen kan ervoor zorgen dat ze ontsnappen. Ze zullen allerlei manieren bedenken om uit je huis of tuin te komen, dus laat ze niet alleen. Geef toe en ga op avontuur met ze. Dit zijn vrolijke honden die avonturen met jou willen beleven.

Ideaal gesproken wegen husky reuen tussen 20 en 27 kg en staan ze niet hoger dan 60 cm bij de schouder. Vrouwtjes wegen 16 tot 23 kg en staan niet hoger dan 56 cm. Husky's leven 12 tot 14 jaar en hebben per nest 4 tot 8 pups. Andere namen voor dit ras zijn Chuksha, Icee, Sibe en Chukchi.

Het ras is zeer aanpasbaar, maar zeker niet voor iedereen. Husky's moeten twee keer per week worden geborsteld, maar ze hoeven niet vaak in bad. Een Siberische Husky die in de tuin wordt achtergelaten gaat zich vervelen en dan gebruikt hij zijn intelligente brein. Ze vertonen meestal ongewenst gedrag zoals graven, een van hun favoriete bezigheden, maar alleen als ze geen manier vinden om uit de tuin te ontsnappen. Deze middelgrote, actieve honden hebben veel activiteit en interactie met hun mensen nodig.

Wat zijn de raskenmerken en eigenschappen van Husky's?

De Siberische Husky is een oud en robuust ras dat waarschijnlijk al duizenden jaren samenleeft met mensen. Ze werden in Rusland ontwikkeld door de Tsjoektsjen, een inheems volk dat ze gebruikte om voorraden achter zich aan te slepen zodat ze konden overleven in een barre omgeving. Dit ras werd niet alleen gebruikt voor het vervoeren van goederen en mensen, maar ook om te leven in het Chukchi huishouden. Dit heeft geleid tot een vriendelijke en enthousiaste hond met een uitzonderlijk uithoudingsvermogen. Hun dikke, dubbele vacht houdt ze warm, ook bij vriestemperaturen, maar ze moeten wel regelmatig verzorgd worden. Baden is meestal niet nodig. Hun wolfachtige uiterlijk kan voor sommigen eng overkomen, maar ze zijn vaak te vriendelijk om als waakhond te dienen.

Hoe gaat de Siberische Husky om met het gezin?

De Siberische Husky is perfect voor mensen die graag avontuur beleven en hun pup betrekken bij alles wat ze doen. Sibi's zijn vriendelijke, vrolijke honden die een ervaren baas nodig hebben om ze te begeleiden. Huskies houden van verkennen en zijn snelle leerlingen, altijd klaar voor een nieuw avontuur.

Dit werkhondenras heeft veel training nodig om een goed gemanierd gezinslid te worden. Je hebt iemand nodig die goed is met een borstel, want je bent veel tijd kwijt aan het op afstand houden van rondvliegend haar.

Husky's zijn uitstekende familiehonden en een goede keuze voor gezinnen met kinderen. Zijn grootte is niet overweldigend voor kinderen om mee te rennen en te spelen, en ze zijn alert en attent op vreemden. Het zijn goede waakhonden, maar geen goede waakhonden, d.w.z. ze blaffen naar elk nieuw persoon of geluid, maar zijn niet agressief.

De Siberische Husky is een hond die niets liever doet dan tijd doorbrengen met zijn gezin. Sibi's kunnen ernstige verlatingsangst hebben als ze voor langere tijd alleen gelaten worden. Een Husky wil hoe dan ook bij mensen en in de buurt van mensen zijn. Als je een filmavond heeft, een barbecue of gewoon de afwas doet, staat je hond naast u.

Ze zijn vriendelijk tegen vreemden als hun familie hen eerst in huis toelaat, maar kunnen in het begin verlegen zijn. De Chukchi is een goede hond voor een gezin met elk activiteitenniveau, omdat hij zich kan aanpassen aan de energie van zijn mensen.

Hoe gaat de Siberische Husky om met andere honden?

Siberische Husky's hebben een aangeboren roedelmentaliteit, die ze te danken hebben aan hun voorouders die werden gefokt om in roedels sleeën te trekken. Daarom accepteren ze het gezelschap van andere honden en genieten ze er zelfs van. Vanwege hun intelligentie zijn ze zeer sociaal, hoewel ze alleen echt merkbare belangstelling tonen voor andere honden van hetzelfde ras. Ze zijn gewend om in groepen te spelen. De neiging om in zo'n groep hiërarchieën te vormen is hen niet vreemd, evenmin als andere honden van verschillende grootte en ras.

Na een goede gewenningsperiode kan je Chukchi goed overweg met andere huisdieren. Sommige Sibes kunnen echter niet overweg met katten. Als je echter wilt dat je nieuwe husky puppy je kat accepteert, moet je hem langzaam en in een gecontroleerde omgeving laten wennen om ervoor te zorgen dat ze elkaar aardig vinden.

Hoe zijn husky's met oudere mensen?

Husky's zijn compatibel met oudere mensen. Hoewel deze haarballen niet veel beweging nodig hebben, moeten ze dagelijks worden uitgelaten of spelen in de tuin of in een hondenpark. Huskies verharen veel vacht, wat te veel kan zijn voor oudere mensen die in een flat wonen.

Wanneer senioren na vele jaren in de buitenwijken naar een flat verhuizen, is dat vaak een traumatische ervaring omdat zij bij gebrek aan ruimte veel dierbare spullen moeten achterlaten.

In veel gevallen maakt het feit dat een geliefde hond mee kan komen de overgang gemakkelijker. Als de dagelijkse wandelingen en de verzorging van de hond te inspannend zijn, kunnen ze een beroep doen op hondenuitlaters die de Chukchi's twee keer per week een goede borstelbeurt geven.

Hoe zijn husky's met kinderen?

Siberische Husky's zijn uitstekende familiehonden. Door hun vriendelijke aard zijn het goede honden voor kleine kinderen. Ze hebben ook een heerlijk gelijkmatig temperament, dus je hoeft zich geen zorgen te maken dat een Chukchi plotseling agressief wordt tegen je kinderen. Je moet ze altijd in de gaten houden als ze in de buurt van je kinderen zijn. Hoe jonger de kinderen zijn, hoe meer je op hen en de hond moet letten als ze samen zijn.

Eigenaars moeten er rekening mee houden dat veel honden een voorliefde hebben voor zacht speelgoed en dat sommige zelfs bezitterig worden van hun speelgoed. Daarom is het belangrijk dat kinderen van jongs af aan evenveel tijd doorbrengen met de gezinshonden. Leer de broertjes en zusjes bij hun eigen speelgoed te blijven om te voorkomen dat de Chukchi op de favoriete knuffel van het kind kauwt of dat de pup agressief reageert op een kind dat de knuffel van de husky te pakken krijgt.

Ondanks de reputatie van het Siberische Husky-ras als lief speelkameraadje voor kinderen, kan dit nooit worden gegarandeerd. Ouders moeten altijd toezicht houden op honden in de buurt van kleine kinderen. Zo kan de hond je kinderen leren kennen. Het is ook nuttig als je zelf kinderen hebt wanneer je een jonge Siberische Husky krijgt, zodat de hond kan opgroeien met kinderen. Hoe vroeger je je Chukchi socialiseert met kinderen, hoe beter hij later met kinderen zal omgaan.

Laat je kind niet trekken, knijpen, porren, trekken of anderszins ruw of agressief spelen met je Husky. Zelfs de meest goedmoedige, liefhebbende hond kan doorslaan als hij pijn voelt, en mensen doen dat ook, zij het verbaal. Je hond kan niet met je praten, dus snauwen is zijn manier om je te laten weten dat hij zich gekwetst of ongemakkelijk voelt.

Hoe gedragen Huskies zich tegenover buren of gasten?

Husky's zijn zeer aanhankelijk en beschouwen iedereen als hun vriend. Als ze vertrouwd zijn met buren en frequente bezoekers of gasten, zullen ze knuffelen met iedereen die door hun baasjes in huis wordt uitgenodigd. Buren en vertrouwde gasten worden verwelkomd als deel van de familie.

Wat zijn de fysieke kenmerken van de Siberische Husky?

Siberische Husky's zijn grote werkhonden. Hun compacte lichamen zijn gebouwd op uithoudingsvermogen, zodat ze kilometers lang sleeën kunnen trekken zonder energie te verliezen. Ze hebben een mooie, pluizige, dichte dubbele vacht die regelmatig verzorgd moet worden. Hun oren zijn dicht bij elkaar geplaatst en zitten hoog op hun hoofd. Dit opvallend mooie ras is een van de weinige met blauwe ogen. Hun mooie, dichte vacht komt voor in verschillende kleuren zoals grijswit, roodwit en agouti. Ze werden oorspronkelijk in Noordoost-Azië gefokt als huisdieren en sledehonden, dus ze hebben een dikke vacht en een hoog energieniveau.

Hoe voer je een Siberische Husky?

De grootte van je Siberische Husky bepaalt zijn voedingsbehoeften in alle levensfasen. Laat je daarom bij het voeren van je Chukchi leiden door de specifieke voedings- en spijsverteringsbehoeften van een groot ras in verschillende levensfasen. De meeste fabrikanten van hondenvoer bieden rasspecifieke formules voor kleine, middelgrote, grote, reuzen- en zelfs speelgoedrassen.

Het is altijd een goed idee om de voedingsbehoeften van je hond met je dierenarts te bespreken, zodat je voorbereid bent op ouderdomsproblemen als je Sibé groeit. Een dierenarts kan je adviseren over diëten, portiegroottes, maaltijdfrequentie en eventuele voedingsproblemen om je harige vriend te helpen een lang leven in optimale gezondheid te leiden. Schoon, vers water dient altijd beschikbaar te zijn en enkele belangrijke voedingsstoffen staan hieronder vermeld:

 • Eiwit
 • Vetzuren
 • Koolhydraten
 • Mineralen
 • Vitaminen

Vermijd het voeren van je Husky vanaf de tafel, want dat leidt alleen maar tot gewichtstoename. Volg in plaats daarvan het onderstaande advies om de optimale gezondheid van je harige vriend te waarborgen.

Ondanks zijn grootte is de Siberische Husky een beweeglijk, atletisch ras dat voeding nodig heeft met dierlijke eiwitten en koolhydraten voor energie, vitaminen en mineralen voor een gezonde spijsvertering en een gezond immuunsysteem, en omega-vetzuren voor een gezonde vacht en huid. Een hond van dit formaat, activiteitsniveau en gedrag gedijt het best op hoogwaardig droogvoer, omdat dit soort voer evenwichtige verhoudingen van de bovengenoemde ingrediënten bevat.

De dagelijkse portie voor je Husky hangt echter af van zijn leeftijd, gezondheid, stofwisseling, activiteitsniveau en het merk en de samenstelling van het voedsel dat hij eet. Geef je Sibe voer dat ontworpen is voor een groot ras, met recepten voor puppy's, volwassenen en senioren, of zoek een merk dat ontworpen is voor alle levensfasen.

De dagelijkse voeding van Siberische Husky's moet worden verdeeld over 2 tot 3 maaltijden per dag. Door husky's meerdere maaltijden te geven in plaats van één maaltijd per dag kan levensgevaarlijke winderigheid worden voorkomen. Er moet echter altijd vers drinkwater beschikbaar zijn voor je harige vriend. Raadpleeg bij twijfel je dierenarts.

Hoeveel moet een Siberische Husky puppy eten?

De Siberische Husky is een groot ras waarvan de pups hoogwaardig puppyvoer nodig hebben dat ontwikkeld is voor grote hondenrassen. Het is belangrijk om de pup niet in één keer te voeren, maar het over de dag te spreiden. Wanneer Siberische Husky-pups drie maanden oud zijn, kunnen eigenaren ze drie maaltijden per dag geven totdat ze zes maanden oud zijn en de voedselinname verminderen tot twee maaltijden per dag. Er mag alleen hoogwaardig puppyvoer van merkfabrikanten worden gebruikt. Hieronder volgt een gids voor het voeden van puppies.

 • Husky-pups moeten langzaam en langdurig groeien om orthopedische problemen zoals heupdysplasie te voorkomen. Voed ze op met een dieet dat geschikt is voor puppy's van grote rassen. Het dieet dat je kiest mag niet te veel eiwitten, vet en calorieën bevatten.
 • Broertjes en zusjes moeten volgens een schema worden gevoed, met maaltijden verspreid over twee of drie keer per dag. Het is beter de pup te laten wennen aan maaltijden op bepaalde tijdstippen dan het eten de hele dag buiten te laten staan om te kunnen eten.
 • Uitzonderingen zijn chukchis met gezondheidsproblemen zoals hypoglykemie of hypoglykemie, omdat zij de hele dag door restjes moeten eten.
 • Geef je puppy nooit eten van tafel. Dit moedigt het bedelen alleen maar aan. Iedereen in het gezin moet zich aan deze regel houden.

Welke gezondheidstests moeten op husky's worden uitgevoerd?

Husky's kunnen worden getroffen door verschillende genetische gezondheidsproblemen. Niet al deze ziekten zijn zichtbaar bij een opgroeiende pup. Het kan moeilijk te voorspellen zijn of een dier vrij van deze ziekten zal zijn. Daarom moet je een gerenommeerde fokker vinden die zich toelegt op het fokken van zo gezond mogelijke dieren.

De Siberian Husky Club of America, de moederorganisatie van de American Kennel Club voor het ras in de Verenigde Staten, neemt deel aan het programma van het Canine Health Information Center (CHIC). Fokkers moeten ermee instemmen dat alle testresultaten, positief of negatief, in de CHIC-databank worden gepubliceerd. Je kunt op de CHIC-website nagaan of de honden van een fokker deze certificaten hebben.

Koop geen puppy van een fokker die je geen onafhankelijk certificaat kan geven dat de ouders (en grootouders, enz.) van de hond zijn onderzocht op genetische afwijkingen en gezond zijn bevonden voor de fok. Het onderzoek van de hond door de dierenarts is geen vervanging voor een genetische gezondheidstest.

Voor potentiële kopers van Siberische Husky pups is de CHIC-certificering een goede indicator dat de fokker rekening houdt met een goede gezondheid bij het selecteren van pups. De onderstaande rasspecifieke lijst geeft de basisaanbevelingen voor gezondheidsonderzoeken weer en is niet allesomvattend. Er kunnen andere gezondheidstests zijn die geschikt zijn voor dit ras. Bovendien kunnen er andere gezondheidsproblemen zijn waarvoor geen algemeen aanvaard onderzoeksprotocol bestaat.

 • Elleboogdysplasie OFA beoordeling
 • Oogonderzoek door een erkend ACVO oogarts, resultaten geregistreerd bij OFA.
 • Heupdysplasie OFA beoordeling
 • Patellaire luxatie OFA beoordeling
 • Aanvullende tests Algemene gezondheidscontrole, inclusief hart, vaccinaties, vlooien en wormen.

Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen van husky's?

Alle honden kunnen genetische gezondheidsproblemen ontwikkelen, net zoals alle mensen een bepaalde ziekte kunnen erven. Bij de Siberische Husky zijn er enkele gezondheidsproblemen die een probleem kunnen vormen. Maar ook gezonde Husky's moeten regelmatig door een dierenarts worden onderzocht. Eigenaren moeten ervoor zorgen dat de volgende lijst van gezondheidstoestanden gedurende het hele leven van de hond wordt gecontroleerd.

 • Heupdysplasie is een misvorming die ontstaat als Siberische Husky-pups opgroeien. Het wordt veroorzaakt door losse gewrichten die verhinderen dat het kogelgedeelte van een bot soepel in de kom van het andere gewrichtsbeen glijdt. In plaats daarvan knarst en schuurt het in het gewricht, wat pijnlijke slijtage veroorzaakt naarmate de Siberische Husky ouder wordt.
  • Elleboogdysplasie is wanneer de groei van de elleboog verstoord is. Dit kan leiden tot een aandoening die elleboogdysplasie heet. Deze aandoening is meestal erfelijk, maar ook andere factoren zoals voeding en lichaamsbeweging spelen een rol bij het ontstaan ervan. Bij de meeste honden verschijnen de symptomen vóór het eerste levensjaar, maar bij sommige pas na enkele jaren.
 • Zinktekort: Een Siberische Husky kan een huidinfectie ontwikkelen die zinkgevoelige dermatose wordt genoemd. Dit gebeurt omdat hij ofwel niet genoeg zink in zijn voeding heeft, ofwel het niet goed opneemt. Je dierenarts kan je de juiste hoeveelheid zink voorschrijven die je aan het dieet van je Husky moet toevoegen om deze aandoening te verhelpen.
 • Autoimmuunziekte van de huid: Emphigus foliaceus komt vaak voor bij Siberische Husky's en begint op ongeveer 4-jarige leeftijd. Het kan leiden tot haaruitval op de oren, het puntje van de neus en de voetzolen.
 • Patella luxatie treedt op wanneer de knieschijf (patella) van de hond, die normaal gesproken op de groef van het dijbeen (femur) zit, uit het lood raakt. Bij een patella luxatie kan je hond met tussenpozen "springende" kreupelheid aan de achterpoten hebben.
 • De ziekte van Addison bij honden (ook wel hypoadrenocorticisme genoemd) treedt op wanneer de bijnieren van je hond onvoldoende corticosteroïdhormonen produceren. Met de juiste diagnose en behandeling kunnen deze honden lang en gelukkig leven. De bijnieren zijn twee kleine klieren naast de nieren.
 • De ziekte van Von Willebrand is een ziekte van de bloedplaatjes die de bloedstolling bij aangetaste honden beïnvloedt.
 • Hypothyreoïdie: Onvoldoende productie van schildklierhormonen veroorzaakt haaruitval, een droge huid en vacht en vatbaarheid voor andere huidziekten bij aangetaste honden.
 • Diverse andere oogziekten: Husky's hebben aanleg voor verschillende oogziekten, waarvan sommige genetisch bepaald zijn. Daarom zijn regelmatige oogtests en -onderzoeken essentieel om ervoor te zorgen dat de onderstaande aandoeningen vroegtijdig worden gediagnosticeerd en behandeld.
  • Lens luxatie (ontwrichting): Bij Huskies die lijden aan lensluxatie (dislocatie) verschuift de lens naar de voor- of achterkant van het oog. Deze aandoening kan leiden tot glaucoom en blindheid.
  • Hoornvlieszweren: Zweren veroorzaakt door een scheur in het oog kunnen worden veroorzaakt door een stomp trauma, bijvoorbeeld wanneer een hond met zijn oog over het tapijt wrijft.
  • Distichiasis: De aanwezigheid van extra wimpers bij honden is een aandoening waarbij haar op een ongebruikelijke plaats op het ooglid groeit. De haartjes groeien meestal uit de meibomianeklieren op het ooglid.
  • Progressieve retinale atrofie (PRA) is een progressieve degeneratieve ziekte van het netvlies die leidt tot blindheid.
  • Staar: Deze veroorzaken een troebel uiterlijk van het oog of de ogen van de hond. Cataract ontstaat meestal bij het ouder worden en kan worden behandeld door de cataract operatief te verwijderen.
  • Glaucoom: Een oogziekte die voorkomt bij Siberische Husky's en sommige andere rassen. Het is een schrijnende ziekte die snel tot blindheid leidt als ze niet behandeld wordt.

Weinig dingen hebben zo'n dramatische invloed op de levenskwaliteit van je hond als het goed functioneren van zijn ogen. Helaas kunnen Siberische Husky's verschillende oogziekten erven of ontwikkelen, waarvan sommige tot blindheid kunnen leiden als ze niet onmiddellijk worden behandeld, en waarvan de meeste zeer pijnlijk kunnen zijn.

Wat is de bewegingsbehoefte van een Siberische Husky?

Dagelijkse, krachtige beweging is een must voor de Siberische Husky, of het nu in je eigen tuin is of buiten. Een Sibe doet het goed met een half uur tot een uur dagelijkse beweging. Je Chukchi staat altijd klaar om met je te joggen, skateboarden, fietsen of wandelen. Hij kan zeker sneller lopen dan jij, maar hou je husky in de gaten in de hitte. Vergeet niet dat een Siberische Husky een werkhond is en voortdurend moet werken om gelukkig te blijven.

Wat zijn de voedingsbehoeften van husky's?

De voedingsbehoeften van een Siberische Husky omvatten een hoog aandeel aan specifieke voedingsstoffen. De essentiële voedingsstoffen voor de Siberische Husky zijn hieronder opgesomd.

 • Eiwit: Husky's hebben natuurlijke dierlijke eiwitten nodig, die aminozuren bevatten die belangrijk zijn voor de gezondheid van de Siberische Husky. Even belangrijk is het feit dat eiwit magere spieren opbouwt en energie levert.
 • Vet: Dierlijke eiwitten leveren voldoende vet, een extra energiebron die het metabolisme van de sibs stimuleert. Er is echter een dunne lijn tussen genoeg en te veel. Te veel vet in de dagelijkse voeding van een hond kan leiden tot gewichtstoename en uiteindelijk tot zwaarlijvigheid. Het belangrijkste is dat volwassen en oudere husky's minder vet nodig hebben dan puppy's.
 • Koolhydraten: Hoewel koolhydraten geen essentiële voedingsstoffen zijn, zijn het belangrijke energiebronnen. Het geven van voldoende koolhydraten levert energie en bevordert de eiwitopname door het lichaam om magere spieren op te bouwen. Merk echter op dat te veel koolhydraten kunnen leiden tot overgewicht.
 • DHA: Het is een van de bestanddelen van omega-3 vetzuren. Het bevordert een goede oog- en hersenontwikkeling bij Siberische husky-pups, en DHA bevordert de cognitieve ontwikkeling bij pups en vertraagt de cognitieve achteruitgang bij oudere honden. Bovendien komen omega-vetzuren ten goede aan ouder wordende Siberen door de behandeling van chronische nieraandoeningen en artritis bij honden. Omega-3 oliën verbeteren de vachtgezondheid van de Siberische husky.
 • Micronutriënten: Taurine is een micronutriënt dat de gezondheid van het hart ondersteunt, en andere waardevolle micronutriënten ter bevordering van sterke gewrichten bij husky's zijn chondroïtine en glucosamine.
 • Mineralen: Mineralen die nuttig zijn voor de groei van een Siberische Husky zijn onder andere een gezonde balans van fosfor en calcium. Pre- en probiotica en gechelateerde mineralen voegen gezondheid toe aan de voeding van een Husky.

Wat is de mate van verharing bij Husky's?

Husky's verharen het hele jaar door en blazen hun vacht in het voor- en najaar. In deze periode verharen ze overvloedig en hebben ze aanzienlijk meer verzorging nodig dan tijdens de rest van het jaar.

Hoe vaak moet de vacht van Husky's worden verzorgd?

Het vergt wat werk om de prachtige dubbele vacht van je Siberische Husky het hele jaar door in perfecte conditie te houden. Hoewel de taak overweldigend lijkt, is hij niet al te moeilijk. De belangrijkste taak is om je harige vriend drie tot vier keer per week te borstelen. Je moet de ondervacht bereiken om al het losse haar te verwijderen, wat vervilting en het ontstaan van hotspots en infecties voorkomt.

Broers en zussen kunnen zichzelf uitstekend baden. Als ze niet in de modder hebben gespeeld, hoeft je ze maar een paar keer per jaar te baden, misschien om het kwartaal of om de maand. Als je in een warmer klimaat woont, kunnen ze vaker zweten en stinken, en een maandelijks bad kan helpen om de geuren op afstand te houden. Zoek een hondenshampoo die geschikt is voor de levensfase van je hond. Als je hond een puppy is, kies dan een puppyshampoo die geschikt is voor hun zachte huid. Als je husky een drogere huid heeft, moet je een shampoo gebruiken die daarop is afgestemd.

De vacht van puppy's is veel gevoeliger dan die van volwassenen en lijkt op de wol van lammeren. Vijf minuten nadat je klaar bent met de verzorging van een puppy, ziet hij er waarschijnlijk nog net zo uit als de eerste keer. Het is echter het beste om hem regelmatig te borstelen om de belangrijkste klitten te verwijderen en hem te laten wennen aan de verzorging. Het is heel belangrijk dat je je Sibe er al vroeg aan laat wennen dat zijn nagels worden geknipt. Anders kan het altijd een probleem zijn.

Een jonge pup zal spartelen bij het borstelen. Probeer hem rustig te houden en stel hem gerust door kalmerend tegen hem te praten. Een Kong of hol bot gevuld met pindakaas of ander voedsel kan hem bezig houden tijdens het poetsen. Houd de sessie kort en probeer er een aangename ervaring van te maken. Als je de pup rustig houdt, is de verzorging een ideale gelegenheid om een band op te bouwen.

Eigenaars van een Siberische Husky die in een warm klimaat wonen, mogen hun hond nooit kortwieken om hem te helpen de hitte het hoofd te bieden. Het scheren van de ondervacht kan het tegenovergestelde effect hebben, want de ondervacht is de isolatie waardoor de pup koel blijft in de zomer en warm in de winter.

Vachtverzorging is belangrijk om verschillende redenen, die hieronder worden opgesomd.

 • Borstelen geeft je hond een gezond uiterlijk en bevordert de hygiëne.
 • Een goede verzorging vermindert het risico op huidinfecties.
 • Vachtverzorging bevordert de groei en de ontwikkeling van een glanzende en glanzende vacht.
 • Bij de verzorging kun je op vlooien letten en in een vroeg stadium preventieve en behandelingsmaatregelen nemen.
 • Een goede verzorging vermindert het risico op oorontstekingen, omdat je de oren kunt controleren en droogvegen na regelmatige verzorging.
 • Tijdens de verzorging kun je de huidplooien controleren op huidproblemen en de dierenarts waarschuwen voordat ze erger worden.
 • Verzorging versterkt de band tussen je en je Siberische Husky.

Als je Chukchi angstig lijkt tijdens het borstelen, neem hem dan mee voor een korte wandeling, verwen hem met zijn favoriete traktatie en help hem dit te zien als tijd om een band op te bouwen.

Hoeveel kwijlen Huskies?

Als eigenaar van een Siberische Husky kun je ervan uitgaan dat het kwijlen van je harige vriend gemiddeld is. Kwijlen is echter een natuurlijk proces en de belangrijkste oorzaken van kwijlen worden hieronder opgesomd. Als het kwijlen echter buitensporig wordt, is een bezoek aan de dierenarts aan te bevelen.

 • De gedachte aan heerlijke maaltijden zoals een lievelingsgerecht of vlees
 • Mond- en keelproblemen zoals breuken in de mond, keel of slokdarm.
 • De opbouw van tandplak kan ook de mond irriteren en overmatig speekselen veroorzaken.
 • Een vreemd lichaam in de keel verhindert het slikken en veroorzaakt dus kwijlen.
 • De groei in de mond stimuleert ook het kwijlen.
 • Maagproblemen.
 • Overmatige hitte, vooral in de zomer
 • Het belangrijkste symptoom van ziekten zoals nierziekten, leverproblemen, toevallen, botulisme en hondsdolheid is kwijlen.
 • Bewegingsziekte en angst. Honden die niet graag reizen worden angstig als ze in een auto stappen. Door stress gaat een hond hijgen en ademen met zijn bek open, waardoor hij gaat kwijlen.
 • Opwinding en opwinding doen honden kwijlen.
 • Seksuele opwinding, bijvoorbeeld wanneer een Siberische Husky reu een loopse teef ziet, veroorzaakt kwijlen. Evenzo kan een loopse teef kwijlen als ze de geur van een Chukchi reu oppikt.

Wat is het vachttype van de Siberische Husky?

De Siberische Husky heeft een dubbele vacht. De buitenste haren van de vacht zijn recht en enigszins glad liggend. De zachte, dichte ondervacht is van voldoende lengte om de bovenvacht te ondersteunen.

Hoe lang is de vacht van de Siberische husky?

De Siberische Husky heeft een waterdichte dubbele vacht. De ondervacht is dicht en kort, maar de bovenvacht is middellang en recht.

Wat zijn de sociale eigenschappen van het ras Siberische Husky?

De sociale kenmerken van de Siberische Husky zijn genegenheid, speelsheid en een vriendelijk karakter. Husky's zijn intelligent en leren snel, maar ze kunnen zich vervelen tijdens lange trainingssessies. Husky's houden van plezier en hebben de charme om je op te vrolijken als je niet in de beste stemming bent. Andere sociale kenmerken van husky's worden hieronder opgesomd.

 • Seniorvriendelijk: Siberische husky's zijn prachtige honden, maar ze zijn geen goede keuze voor oudere mensen. Ze zien er misschien majestueus en statuesk uit, maar ze zijn eigenlijk heel hyperactief. Ze hebben veel energie en hebben daarom veel beweging en spel nodig. Het zijn ook niet de gemakkelijkste honden om voor te zorgen. Ze moeten regelmatig geborsteld en geborsteld worden, wat een groot deel van de dag in beslag kan nemen en voor een oudere hond te veel werk kan zijn.
 • Kindvriendelijk: Husky's houden van het gezelschap van andere honden en mensen, maar ze kunnen niet goed overweg met kleine kinderen, baby's of katten. Ze doen het beter met honden van dezelfde grootte en oudere kinderen die begrijpen hoe ze rustig met hun pup moeten spelen. Aanhankelijk en goedaardig - zo kan de Siberische Husky worden omschreven.
 • Gezinsvriendelijk: Husky's zijn de ideale hondenmaatjes voor actieve gezinnen. Ze worden zelden bankzitters, en dat zullen ze jou ook niet laten worden. Sibes hebben geen aanmoediging nodig om actief te zijn, en ze zijn het gelukkigst als hun menselijke en andere hondenfamilies hen vergezellen.
 • Huisdiervriendelijk: Siberische Husky's kunnen goed overweg met andere honden, maar het is toch belangrijk om met je puppy naar socialisatiecursussen te gaan. Zo raken ze gewend aan andere honden en mensen, hoewel ze ook erg aanhankelijk zijn voor vreemden. Socialisatie leert pups hoe ze zich moeten gedragen en andere honden en hun baasjes moeten begroeten.

Hoe gaan husky's om met vreemden?

Van alle hondenrassen behoren husky's tot de meest uitgaande. Ze houden ervan nieuwe mensen te ontmoeten en te begroeten, ook kinderen. Een Husky is graag op feestjes, barbecues of borrels. Een Husky is de perfecte gezelschapshond als je een sociale levensstijl hebt en je hond daarin kunt opnemen.

Huskies houden van mensen, en iedereen die door hun eigenaren in hun huis wordt uitgenodigd, wordt door de Chukchi verwelkomd. SIbes zijn echter alert, zelfs als ze dat niet lijken te zijn. Ze merken alles om zich heen op en blaffen om hun baasje te waarschuwen als er vreemden in de buurt komen. Het moet gezegd worden dat jullie Chukchi niet altijd goed zijn in het onderscheiden van goed en slecht en de verkeerde met een kwispelende staart verwelkomen.

Is de Siberische Husky speels?

De Siberische Husky heeft evenveel behoefte aan gezelschap als aan dagelijkse beweging. Het heeft zelfs de voorkeur dat beide tegelijk gebeuren.

Broers en zussen zijn erg speels omdat ze weten dat ze dan de aandacht krijgen waar ze zo naar hunkeren. Chukchis spelen zelfs met vreemden. Terwijl een hond die zijn tanden laat zien meestal een waarschuwing is om te stoppen met wat je doet, is de grom van een Chukchi een glimlach die zegt: "Doe dat nog eens."

Is een Siberische Husky beschermend?

Huskies zijn goede waakhonden, maar het meeste wat je van ze kunt verwachten is dat ze je waarschuwen voor alles wat verdacht is. Dat is voor zover hun bescherming reikt. Door hun vriendelijke aard zijn ze ook geen effectieve waakhond.

Wat is het aanpassingsvermogen van sledehonden?

Husky's kunnen zich goed aanpassen. Zelfs als ze van een boerderij of ranch naar een flat in de stad verhuizen, zullen ze zich snel aanpassen zolang ze niet van hun menselijke familie worden gescheiden. De Chukchi past zich goed aan om binnenshuis te leven, zelfs in een flat, zolang je hem een paar keer per dag mee naar buiten neemt om hem te laten bewegen. Maar verveling kan leiden tot destructief gedrag.

Welke karaktertrekken zijn kenmerkend voor de Huskies?

De Siberische Husky is geen eenpersoonshond. Hij is ook geen waakhond. Hij kan je laten weten dat er iemand in de buurt is, maar hij heeft niet het idee je te beschermen. De Siberische hond is een vriendelijke en zachtaardige hond die niet overdreven wantrouwig is tegenover vreemden of agressief tegenover andere honden. Tot de kwaliteiten die hem tot een uitstekende metgezel maken behoren zijn intelligentie, gretigheid en gevoel voor humor. Hij is een hond die je het leven nooit te serieus laat nemen.

Als je van plan bent om met een Chukchi samen te leven, is het goed om de manier waarop je over gebeurtenissen denkt te herzien. Bijvoorbeeld, zelfs als je denkt dat je Sibeer destructief gedrag vertoont, handelt hij gewoon op eeuwenoude instincten. Hij graaft niet om vervelend te zijn, hij graaft om dingen te verbergen en te begraven. Of hij is op zoek naar vee. In de toendra, is dit hoe je een maaltijd vindt. Als je een Siberische Husky en een mooie tuin wilt hebben, moet je hem vanaf het begin leren dat hij slechts op één plaats in de tuin mag graven. Anders kijk je misschien op een dag naar buiten en zie je een maanlandschap.

Kunnen sledehonden gevaarlijk zijn?

Huskies worden niet als gevaarlijk beschouwd. Het zijn zeer vriendelijke honden en daarom niet geschikt als waakhond. Als je Chukchi pup echter niet de nodige beweging krijgt, bestaat het risico dat je meubels en tuin worden vernield.

Vallen husky's wel eens aan?

Siberische Husky's houden van familie, vrienden en vreemden (mensen en andere honden). Ze gaan niet in de aanval tenzij ze duidelijk worden geprovoceerd of een onmiddellijk gevaar voelen voor zichzelf of hun familie.

Een ander punt dat de Siberische Husky tot een gevaarlijk ras maakt, is zijn neiging tot frustratie en rusteloosheid. Sibi's hebben regelmatig veel beweging en speeltijd nodig, anders kan hun temperament onvoorspelbaar worden.

Ouders van jonge kinderen moeten zich bewust zijn van de risico's van het alleen laten van jonge kinderen met honden. Kinderen die te jong zijn om te begrijpen dat het grijpen naar de vacht of de staart van de puppy, het ongevraagd laten vallen op de hond om te knuffelen en andere onverwachte acties van een jong kind ertoe kunnen leiden dat de puppy de bedoelingen van het kind verkeerd begrijpt. Zelfs dan zou de Chukchi waarschijnlijk niet meer doen dan grommen en weglopen.

Kunnen husky's mensen doden?

Siberische Husky's lijken sterk op hun wolfvoorouders en zijn een van de fitste hondenrassen ter wereld. Maar deze lupine afkomst maakt ze ook heel gevaarlijk. Uit statistieken blijkt dat het ras tussen 1982 en 2014 in de VS en Canada verantwoordelijk was voor 26 sterfgevallen door aanranding.

Kunnen Huskies het aan om alleen gelaten te worden?

De meeste husky's kunnen niet goed tegen alleen gelaten worden, en husky's vertrouwen meestal op menselijk gezelschap. Te veel tijd alleen kan leiden tot ongewenst gedrag en psychologische problemen zoals ongehoorzaamheid, stress en angst.

Kan ik mijn Siberische Husky thuis laten?

Husky's werden oorspronkelijk in grote groepen gefokt door de Chukchi, een nomadische jager-verzamelaarsstam uit Oost-Siberië. De stam gebruikte husky's vooral als vervoermiddel, maar omdat de bepakking zo belangrijk was om te overleven, werden ze bijzonder goed behandeld. Sommige stammen vonden hen zelfs belangrijker dan zichzelf.

De pelotons sliepen vaak in de tenten van de stammen met hen en hun gezinnen, vooral de baby's en kleine kinderen, om voor warmte te zorgen. Ze deelden zelfs samen eten. Door deze duizenden jaren lange manier van leven hebben de Chukchis een ongelooflijk hechte band met hun families en vinden ze het moeilijk om alleen gelaten te worden.

Kunnen husky's 8 uur alleen gelaten worden?

Het is bekend dat Huskies onder bepaalde omstandigheden verlatingsangst ontwikkelen. Chukchis verlangen naar gezelschap, of het nu van mensen is of van een andere hond, ze hebben graag een vriend in de buurt. Als je je Sibe vele uren per dag alleen laat, neemt het risico op het ontwikkelen van verlatingsangst of isolatiestress aanzienlijk toe.

Beide aandoeningen zijn verschillend en ook de ernst varieert. In het ergste geval kan het zo erg worden dat medicijnen nodig zijn om je husky te kalmeren, en dat is een heel trieste toestand voor je dierbare Sibe-pup.

Hoe train je een Siberische Husky?

Siberische Huskies zijn zeer zelfstandig, dus het is belangrijk dat je je hond als pup begint te trainen. Als je er vroeg mee begint, worden het goed opgevoede gezinsleden. Basiscommando's zoals "zit", "blijf" en "kom" en correct wandelen aan de lijn zijn een goed begin. Deze pups staan erom bekend dat ze erg snel zijn en graag rennen, en deze commando's zullen helpen om je hond veilig te houden.

Huskies zijn werkhonden, wat betekent dat ze gewend zijn aan een taak. Ze zitten niet graag stil, en dat is goed nieuws voor de opleiding. Het is belangrijk om te zorgen voor gestructureerde trainingstijden. Maak een plan en een doel voor elke trainingssessie, gebruik veel trainingssnoepjes en houd ze aan de lijn om ze tijdens de training te begeleiden. Als je geen plan hebt, kan je husky denken dat je niet weet wat je doet en niet meer naar je luisteren. Een gestructureerde dagelijkse trainingssessie zal je hond gefocust houden.

Als je besluit een Husky puppy te nemen, moet je er rekening mee houden dat er geen "luie weekends" zullen zijn met een Husky in huis.

Hieronder vind je enkele tips om je training te vergemakkelijken.

 • Beloon goed gedrag door ophef te maken. Je Siberische Husky weet wanneer je doet alsof.
 • Gebruik de commando's verstandig, want latere correcties zullen je Chukchi in verwarring brengen.
 • Wees consequent en volhardend. Laat het er nooit bij zitten en laat je Husky geloven dat gehoorzaamheid vrijwillig is.
 • Wees de roedelleider en toon vreugde in de training van je Siberische Husky.
 • Als je je Sibe zover krijgt dat hij gaat zitten en wacht op je commando om te gaan eten, bevestigt je je status als roedelleider.
 • Als je je Siberische Husky traint met liefde in je hart, voorkomt je dat je Chukchi de training als straf ervaart.

Hoe vaak blaft een Siberische Husky?

Siberische Husky's zijn vriendelijke, intelligente en wilskrachtige honden die eerder "praten" dan blaffen. Het zijn roedeldieren die de nabijheid van mensen en andere pups nodig hebben. In feite "praten" velen van hen tegen je met unieke jodels, gehuil, gegrom en gejank, en dit is een vertederend deel van hun persoonlijkheid.

Ondanks hun woeste uiterlijk zijn Chukchis helemaal niet woest. In feite zijn Sibes verschrikkelijke waakhonden, omdat de meeste geen enkel gemeen bot in hun lichaam hebben.

Husky's zijn van nature niet agressief, beschermend of achterdochtig. Bij andere honden is het blaffen nauw verbonden met dit gedrag. Aangezien husky's het helemaal niet erg vinden als er bij je wordt ingebroken, zullen ze de indringer eerder in de ogen kijken en "Ik hou van je" zeggen in de klassieke huskytaal.

Dus, aangezien Chukchis niet vaak in situaties komen waarin ze moeten blaffen, is blaffen eigenlijk onnatuurlijk voor hen geworden.

Welke mentale stimuleringsbehoeften heeft een Siberische Husky?

Om je Siberische Husky gelukkig te houden, moet hij de hele dag door voortdurend worden gestimuleerd. Hersenspelletjes zijn een geweldige en gemakkelijke manier om zijn geest te stimuleren. Zorg er dus voor dat je de hele week een aantal van deze spelletjes afwisselt om je Sibe bezig te houden.

Husky's zijn intelligent en leren snel, en ze hebben regelmatig mentale stimulatie nodig. De speelse en intelligente aard van Chukchis vereist ook veelvuldige mentale activiteit. Er zijn verschillende manieren om je Siberische Husky mentaal te stimuleren, waarvan er hieronder enkele worden opgesomd.

 • Speel met interactieve spelletjes of speelgoed, waaronder hondenpuzzels en bordspellen voor honden.
 • Stimuleer snuffelen tijdens regelmatige avondwandelingen.
 • Bied gezonde kauwproducten aan, zoals gedroogde zoete aardappelreepjes. Langdurig kauwen kalmeert de hersenen en verlaagt zo het stressniveau.
 • Verstoppertje.
 • Drop and Fetch spelen
 • Regelmatige wandelingen

Met deze mentale stimuleringstechnieken moet in een vroeg stadium worden begonnen. Als Husky's 8 of 9 jaar en ouder zijn, ontwikkelen ze vaak cognitieve problemen. De belangrijkste tekenen van geestelijke verwarring worden hieronder opgesomd.

 • Overmatige angst.
 • Frequente ongelukken.
 • Onvermogen om eerder geleerde commando's op te roepen.
 • Veranderingen in slaap- en waakgedrag.
 • Weinig interesse in lichamelijke activiteiten.
 • Gebrek aan sociale vaardigheid.

Wat zijn de foknormen voor Husky's?

De Siberische Husky is een grote werkhond, snel en lichtvoetig, met een zachte, moeiteloze tred. Door zijn noordelijke afkomst is zijn lichaam middelmatig compact en goed behaard. De Siberische Husky heeft rechtopstaande, driehoekige oren en een "vossenstaart" die hij in een halve maan over zijn rug draagt.

De amandelvormige ogen staan enigszins schuin en kunnen bruin, blauw, effen of monochroom zijn. De lendenen zijn strak en slank en ze dragen zelden overgewicht. Ze worden gekenmerkt door een evenwicht tussen kracht, snelheid en uithoudingsvermogen. De Siberische Husky is door en door een trekhond, klaar om een lichte last over enorme afstanden te trekken.

Enkele foknormen voor Husky's staan in onderstaande tabel.

Wat is de algemene informatie over Huskies?

De Siberische Husky is een oud en robuust ras dat mogelijk al duizenden jaren met de mens samenleeft. Ze werden in Rusland ontwikkeld door een inheems volk, de Tsjoektsjen. Deze honden werden gebruikt om voorraden achter zich aan te slepen, zodat het Chukchi volk kon gedijen in een onherbergzame omgeving.

Dit ras werd niet alleen ontwikkeld voor het vervoer van goederen en mensen, maar ook voor een vredig en gelukkig leven in het Chukchi huishouden. Dit heeft geresulteerd in een vriendelijk, enthousiast ras met een uitzonderlijk uithoudingsvermogen. De dikke, dubbele vacht die de Siberische Husky zelfs bij vriestemperaturen warm houdt, vereist regelmatige verzorging, hoewel baden zelden nodig is. Zijn wolfachtige uiterlijk kan voor sommigen enigszins intimiderend zijn, maar dit ras is vaak te vriendelijk om de rol van waakhond te spelen.

Waar kun je een Siberische Husky kopen of adopteren?

De prijs voor een raszuivere Siberische Husky pup kan variëren van 950 tot 2500 euro. Lagere prijzen zijn meestal te vinden in asielen en opvangcentra. Puppies voor gezinshonden zijn niet zo duur als die voor de show. Topfokkers kunnen tot 5.000 euro vragen.

De kosten van een Husky pup van een geregistreerde fokker kunnen variëren, afhankelijk van de fokker die je kiest, de locatie, het geslacht van de pup en de vraag naar het ras op dat moment. De bloedlijn van de pup en zijn ouders kan ook van invloed zijn op de prijs.

Als je een Siberische Husky mee naar huis wilt nemen, haast je dan niet. De enige "raszuivere" dieren die onmiddellijk op aanvraag beschikbaar zijn, zijn niet de echte en zijn waarschijnlijk gefokt op puppyboerderijen. Het is realistischer om op een wachtlijst te komen, en terwijl je wacht op je perfecte Chukchi, moet je zoveel mogelijk leren over deze bontbol met een hart van goud.

Het vinden van een gerenommeerde fokker of reddingscentrum is cruciaal. Een goede fokker vindt voor je de juiste pup en zal ongetwijfeld alle nodige gezondheidscontroles hebben uitgevoerd om gezondheidsproblemen zoveel mogelijk uit te sluiten. Ze zijn meer geïnteresseerd in het plaatsen van puppies in geschikte huizen dan in het verdienen van veel geld.

Wees wantrouwig tegenover fokkers die je alleen maar goede dingen over het ras vertellen of irrationele beloftes doen om hun pups te promoten. Wees vooral achterdochtig als je een twee-voor-een deal wordt aangeboden.

Siberische Husky puppies zijn schattig, en dat is een van de redenen waarom ze zo populair zijn. Schattige pups verkopen goed, waardoor de Siberische Husky een favoriet is van puppyfabrieken en inhalige, onverantwoordelijke fokkers. Doe je huiswerk voordat je een van deze hondjes koopt en je zult beloond worden met een prachtige gezelschapshond.

De beste manier om ervoor te zorgen dat je een gezonde Siberische Husky pup krijgt van een fokker of reddingsorganisatie is om contact op te nemen met de geregistreerde organisaties voor het ras, als die er zijn. De Siberische Husky wordt erkend door de AKC, UKC en FIC, die hieronder staan vermeld, evenals door andere geregistreerde rasverenigingen die potentiële eigenaren van Siberische Husky's in contact kunnen brengen met gerenommeerde fokkers.

 • Fédération Cynologique Internationale (Internationale Kynologische Federatie)
 • Verenigde Kennel Club (Internationaal)
 • De Kennel Club van Groot-Brittannië
 • Lijst van gerenommeerde fokkers van de Amerikaanse Kennel Club
 • Canadese Hondenfokkers Club
 • Continentale Kennel Club
 • Siberian Husky Club of America, Inc. Fokkerslijsten Organisaties
 • Siberische Husky Welzijn UK
 • Siberische Husky Club Groot-Brittannië
 • Husky kennel van de stad Halszka, Polen
 • Siberian Husky Club by Victoria Inc (AUS)
 • Nieuw Zeelandse Kennel Club
 • Australische Nationale Kennel Raad
 • Trouwe Siberische Husky Hamer, South Carolina
 • Red River Huskies Arcanum, Ohio
 • Highlander Siberische Dexter, Michigan
 • Troika Kennel Gainesville, Texas
 • Aniak Siberisch Wasilla, Alaska

Als je eenmaal een Siberische Husky fokker hebt gevonden, zorg dan dat je het bedrijf bezoekt en sta erop beide ouders te ontmoeten, zodat je een gevoel krijgt voor het temperament van de pups. Husky-pups zijn vaak opgewekt en speels, en moeten allemaal een gelukkige uitdrukking en vriendelijke ogen hebben.

Het kan enige tijd duren om een gerenommeerde fokker te vinden en je zult misschien moeten reizen. Vermijd achtertuinfokkers door verkoopsites en advertentiesites te vermijden. Wanneer je een fokker kiest, zorg er dan voor dat hij een staat van dienst heeft op het gebied van succesvolle, gezonde nesten en dat hij alle nodige documentatie verschaft.

Misschien vind je een Sibe pup of geredde volwassen hond om te adopteren of te kopen in het buitenland, maar niet alle landen staan de invoer van geadopteerde honden toe. Voor degenen wier land de invoer van husky's toestaat, kan de logistiek een uitdaging zijn.

De procedures omvatten een verklaring van een dierenarts dat de Siberische Husky volledig gevaccineerd is en de indiening van alle andere vereiste veterinaire documenten vóór de reis. Bovendien moet je land de dierenarts goedkeuren voor invoer en is het je verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat je gebruik maakt van de diensten van een gecertificeerde dierenarts.

Welke reddingsclubs zijn er voor Husky's?

Er zijn wereldwijd miljoenen dakloze honden; veel van hen zijn raszuivere honden die een thuis nodig hebben. Een Siberische Husky adopteren kan levensveranderend zijn, niet alleen voor de hond maar ook voor de adoptant. Als je de voorkeur geeft aan adoptie boven het kopen van een pup bij een fokker, kijk dan eerst op de website van National Siberian Husky Rescue. Een Siberische Husky reddingsgroep is een uitstekend idee als je een oudere hond of zelfs een Husky mix wilt adopteren.

Siberische Husky mixen die uit een asiel zijn geadopteerd, kunnen dezelfde fysieke kenmerken van het ras hebben, maar hun temperament voldoet mogelijk niet aan de rasstandaard. Asielen en reddingsorganisaties proberen de persoonlijkheid van elke hond te bepalen door middel van een reeks beoordelingen. Zelfs als het temperament van de hond niet voldoet aan de rasstandaard, kun je de hond krijgen die bij je huis past.

Het adoptiebedrag voor een Siberische Husky uit een reddingsgroep of asiel ligt waarschijnlijk tussen de 200 en 300 euro. De meeste honden van reddingsgroepen en asielen zijn ingeënt, gechipt, gecastreerd en doorgelicht voordat ze worden geadopteerd.

Je kunt ook contact opnemen met je plaatselijke reddingsorganisatie of asiel en vragen of zij husky's of verwante gemengde rassen beschikbaar hebben voor adoptie. Zo niet, dan kun je zich op een lijst laten zetten zodat je als eerste wordt gebeld als er een husky wordt opgevangen.

Hieronder vind je een lijst van geregistreerde reddingscentra en kennelclubs waarmee je contact kunt opnemen voor advies.

 • Siberische Husky Club van Amerika, Inc. Redding
 • Northern Exposure Siberian Husky Rescue & Adoptions (NJ, PA, NY)
 • Siberische Husky Welzijn UK
 • Siberische Husky Club van Victoria Inc Redding en Herstel (AUS)
 • Bay Area Siberische Husky Club
 • Delaware Valley Siberische Husky Rescue
 • Garden State Siberische Husky Club
 • Half Moon Husky Rescue, Inc.
 • MaPaw Siberian Husky Rescue & Referral Service, Inc.

Facebook is een andere bron voor adoptie van huisdieren. Je kunt zoeken naar Siberische Husky reddingsgroepen in je omgeving.

Je kunt ook online zoeken naar adoptie husky's op betrouwbare websites, bijv.

 • Animalfinder.com
 • Adoptapet.com
 • Getyourpet.com
 • Dierenasiel

Waar je je Siberische Husky ook aanschaft, zorg voor een goed contract met de verkoper, het asiel of de reddingsorganisatie waarin de verantwoordelijkheden van beide partijen zijn vastgelegd. Petfinder biedt een Adopters Bill of Rights om je te helpen begrijpen wat je normaal en gepast vindt als je een hond uit een asiel haalt.

In staten waar er "puppy citroen wetten" zijn, moeten je en de verkoper van de hond zich bewust zijn van je rechten en verhaalmogelijkheden. Of het nu een puppy of een volwassen hond is, neem je Husky snel na de adoptie mee naar je dierenarts. Je dierenarts kan problemen signaleren en samen met je een preventieprogramma opstellen waarmee je veel gezondheidsproblemen kunt voorkomen.

Siberische Husky mixen zijn beschikbaar voor adoptie bij asielen en reddingscentra. Als je een AKC-geregistreerde Siberische Husky of een Siberische Husky-mix wilt adopteren, moet je eerst contact opnemen met dierenasielen en rasspecifieke reddingsorganisaties om je belangstelling kenbaar te maken.

Hieronder vind je een lijst van verschillende Siberisch-Husky mixen.

 • Husky & Duitse Herder Mix = Gerberische Shepsky
 • Husky & Pitbull mix = Pitsky
 • Husky & Corgi mix = Siborgi of Corgsky
 • Husky & Golden Retriever Mix = Goberian
 • Husky & Labrador mix = Labsky
 • Husky & Pomeranian mix = Pomsky

Wat is de geschiedenis van de Siberische Husky?

De Siberische Husky is geen hond-wolf hybride. De oorspronkelijke hond werd ongeveer een half miljoen jaar geleden ontwikkeld door het Chukchi volk in Siberië. Het was een werkhond die zware sleeën trok over lange afstanden. De Chukchi stam leefde in het binnenland en moest naar de zee reizen om te jagen. Ze hadden een manier nodig om een volle slee walrusvlees mee naar huis te nemen. Een sledehond was precies de juiste oplossing. De Chukchi vrouwen zorgden voor de honden, dus de honden waren altijd in de buurt van kinderen.

In de vroege jaren 1900 werden de honden naar Alaska gebracht om deel te nemen aan lange afstandsraces, met name de All-Alaska Sweepstakes. Zij werden Siberiërs genoemd naar hun vaderland en werden beroemd om hun sleeën. Ze werden niet alleen gebruikt voor races, maar ook voor postbezorging.

De meest buitengewone prestatie van de Siberische Husky werd geleverd in 1925, toen de bevolking van Nome, Alaska, midden in de winter werd getroffen door een difterie-epidemie. Een antigif was dringend nodig. Een langeafstands estafette van ongeveer 20 mushers bracht het antigif van Anchorage naar Nome in zes dagen, bijna 700 mijl in temperaturen rond 40 graden onder nul. De ren bracht roem voor het ras.

Siberische Huskies werden gebruikt bij de Byrd Antarctische Expedities en bij de zoek- en reddingsoperaties van het Amerikaanse leger op de Noordpool tijdens de Tweede Wereldoorlog. In Chinook Kennels in New Hampshire werden veel Siberische Huskies verzameld en getraind voor de Byrd Antarctische Expeditie vanaf 1928. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verleenden Siberiërs ook uitstekende diensten aan het leger als onderdeel van de Arctic Search and Rescue Unit van het Air Transport Command.

De Siberische staat nog steeds bekend als een geweldige sledehond die races kan winnen. Maar hij is ook een uitstekende familiehond en metgezel. Hij staat op de 18e plaats van de door de Amerikaanse Kennel Club geregistreerde rassen.

Wat zijn de gemiddelde onderhoudskosten voor Huskies?

Husky prijzen variëren van 950 tot 2500 euro. De kosten van een pup van een geregistreerde fokker kunnen variëren, afhankelijk van de fokker die je kiest, de locatie, het geslacht van de pup en natuurlijk de vraag naar het ras op dat moment.

De bloedlijn van de pup en zijn ouders kan ook van invloed zijn op de prijs, en of de pup een gezinshond of een showhond wordt. Het zal moeilijk zijn om dit ras in een asiel te vinden, maar als dat wel het geval is, kan de prijs variëren van €300 tot €500, gebaseerd op de kosten van de verzorging van de Siberische Husky en extra's zoals vaccinaties en sterilisaties.

Het is altijd het beste om de jaarlijkse uitgaven voor het onderhoud van je Siberische Husky en zijn welzijn in overweging te nemen alvorens tot aankoop over te gaan. Het eerste jaar is het duurst, omdat puppies extra diergeneeskundige zorg nodig hebben en andere eenmalige aankopen zoals microchipping, sterilisatie, vergunningen, enz. Je moet rekenen op ongeveer 6.900 euro voor het eerste jaar van je hond. Daarna daalt de prijs tot ongeveer 2100 euro per jaar.

Alleen voedsel en medische zorg, exclusief speelgoed, voer- en waterbakken, kooien, hondendekens, bedden, enz. kunnen gemiddeld 850 euro kosten. De meest voorkomende jaarlijkse uitgaven voor honden vergelijkbaar met de Siberische Husky staan hieronder vermeld.

 • Voedsel
 • Veterinaire zorg
 • Vaccinaties
 • Preventieve geneeskunde
 • Speelgoed
 • Verzekering voor huisdieren
 • Accessoires voor huisdieren

Andere mogelijke uitgaven zijn opleiding, socialisatie, dagopvang, hondenoppas, hondenuitlaatservice, enz. Een aanzienlijk deel van de onderhoudskosten bestaat waarschijnlijk uit verzorgingskosten, aangezien de Siberische Husky af en toe professioneel getrimd en gebaad moet worden.

Hoe geef je een goede naam voor je Siberische Husky?

Het kiezen van een naam voor je Siberische Husky omvat essentiële bouwstenen, waaronder het belang van geluid. De naam van de Siberische Husky zal betekenis hebben voor de mensen in het leven van de hond, maar voor je hond is alleen de klank belangrijk. Huskies reageren het best op tweelettergrepige namen die niet zo kort zijn dat ze verward kunnen worden met eenlettergrepige commando's zoals "zit", "blijf", "kom" en "af". De namen mogen echter niet zo lang zijn dat ze verwarrend worden.

Het is altijd een goed idee om niet overhaast een naam te kiezen. Breng ongeveer een week door met je nieuwe SIbe pup en laat je inspireren door zijn karaktereigenschappen. Roep alle naamideeën met verschillende tonen en klanken voor de twee lettergrepen en observeer de reactie van je puppy op het geluid. Vergeet niet dat je een geluid moet samenstellen dat je Siberische Husky op afstand zal herkennen, naast vele andere geluiden.

Kies een naam die anders klinkt dan roepen of schreeuwen in de normale omgang met je Siberische Husky. Hieronder volgt een lijst van voorgestelde namen voor Siberische Husky's:

Wat zijn de verschillende soorten husky's?

Siberische Husky eigenaren zullen beamen dat de Chukchi uniek is. De Siberische Husky is echter een van de 22 huskyrassen wereldwijd, waarvan er hieronder enkele worden genoemd.

 • Alaska Malamute
 • Siberische husky
 • Samojeed
 • Labrador Husky (Dit is geen mix, maar een geregistreerd ras)
 • Miniatuur Husky
 • Groenlandse hond
 • Alaska husky
 • Chinook Dog

Welke hondenrassen lijken op de Siberische Husky?

Siberische Huskies zijn misschien niet zo moeilijk te vinden, maar raszuivere honden zijn duur en hebben lange wachtlijsten. Een Siberische Husky vinden in een opvangcentrum kan even moeilijk zijn omdat ze zo populair zijn. Hoe geweldig de Siberische Husky ook is, ze zijn niet voor iedereen geschikt. Hier zijn enkele honden die op husky's lijken.

Hieronder vind je een lijst van soortgelijke rassen die goed bij je gezin zouden kunnen passen.

 • Alaska Malamute
  De Alaska Malamute is iets groter dan de Siberische Husky, maar heeft hetzelfde uithoudingsvermogen en vriendelijke karakter. Ze zijn ook iets gemakkelijker te trainen dan Husky's, waardoor ze geschikter zijn voor mensen die voor het eerst een hond nemen.
 • Chinook
  De Chinook is iets groter dan de Siberische Husky, maar heeft een minder onstuimig karakter dan de Husky. Ze zijn heel goed met kinderen en kunnen met de juiste training loslopen.
 • Akita
  De Akita is groter dan de Siberische Husky en heeft een minder extraverte persoonlijkheid, waardoor ze een goede waakhond zijn.
  Ze zijn aanhankelijk met de mensen in hun familie, maar hebben de neiging om agressief te zijn naar andere dieren, wat betekent dat ze het beste doen in een huishouden met slechts één huisdier.

Over de Auteur

naomi-de-jong
Naomi de Jong
Bijdrager
[email protected]
Diermanagement

Naomi heeft een opleiding in Diermanagement afgerond in 2014. Haar passie voor honden en opleiding in Diermanagement hebben haar aangezet om zicht te verdiepen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van hondenverzorging.