alano-espanol-hondenras-verzorging-gezin-sociaal-leven-fysieke-kenmerken-dieet-informatie

Alano Español Hondenras Verzorging, Karakter, Raskenmerken en Dieet informatie

sanne-dekker
Geschreven door Sanne Dekker | Hondentrainer
FACT CHECKED door Lieke Smit
Laatste update: 1 juni 2023

De Alano Español heeft zijn oorsprong in Spanje en werd oorspronkelijk gebruikt door Spaanse ontdekkingsreizigers en later ingezet als oorlogshonden. Sinds de oudheid worden honden ingezet in diverse militaire functies, waaronder gevechten, bewaking, verkenning, reddingswerk, boodschappen overbrengen en sporen volgen. Sommige militaire eenheden gebruiken deze honden nog steeds.

De Alano Español wordt vaak afgekort als Alano, Perro de Toro, Spaanse Alano en Spaanse Bulldog. Deze hond heeft een primitieve uitstraling en is fysiek geschikt voor langdurig rennen op hoge snelheden. Ze werden traditioneel gebruikt om grazend vee en wild op te sporen en onder controle te houden gedurende langere perioden.

In 1963 werd het Alano Español ras bijna met uitsterven bedreigd. In 1970 werd er echter onderzoek uitgevoerd door een groep studenten in de veterinaire wetenschap, wat het ras een tweede kans gaf. Vrouwelijke Alano Españols worden meestal jaarlijks gedekt en kunnen tussen de vier en acht pups krijgen.

Wat zijn de raskenmerken en eigenschappen van de Alano Español?

Alanos zijn rustige, waardige en bedachtzame honden die niet altijd aandacht nodig hebben. Maar je kunt ze met een goede aanpak wel in toom houden, ondanks hun aanleg voor vechten en jagen. Deze honden zijn zeer gehoorzaam, trouw en beschermend voor hun gezin. Zelfs de kinderen in het gezin kunnen ze als perfecte speelkameraadjes zien.

De Alano Español heeft de volgende kenmerken:

 • Ze zijn gehoorzaam en onbevreesd.
 • Alanen zijn goede jagers.
 • Zowel familieleden als kinderen die bij hen wonen, vinden hen zeer trouw en liefdevol.
 • Ze zijn beschermend, sterk en agressief wanneer zij of hun familie bedreigd worden.
 • Als ze goed onder controle zijn, zijn ze een genot om te bezitten.
 • Ze gaan graag met andere honden om.
 • Ze hebben niet veel zorg nodig.
 • Alanos zijn niet hypoallergeen.
 • Er moet een omheinde tuin voor hen zijn.

Wat zijn de ideale leefomstandigheden voor Alano Español?

De ideale leefomgeving voor Alano Español honden zijn huizen met grote tuinen. Zo kunnen ze graag buiten zijn en zich uitbreiden en bewegen. De tuin moet wel omheind zijn. Ook zijn ze goed bestand tegen extreme weersomstandigheden dankzij hun winterhardheid. In Spanje kan het weer vrij extreem zijn, met zowel lage als hoge temperaturen, dus de Spaanse Alano is gewend om buiten te leven en kan hier goed mee omgaan.

Slaapt Alano Español beter buiten?

De Alano Español honden hebben hun vermogen behouden om in alle weersomstandigheden te leven, zoals hun Spaanse voorouders in de oudheid deden. De Spaanse winters in het binnenland hadden temperaturen die tot onder het vriespunt daalden. Zij verdroegen de uitzonderlijk hoge vochtigheid in de noordelijke delen van Spanje, terwijl de honden in het centrum van het land zeer hete zomers en koude, droge winters kenden. De Alano Español honden in Zuid-Spanje waren gewend aan warm of zacht, droog en vochtig weer. De Spaanse Alano honden kunnen zich aan alle weersomstandigheden aanpassen en slapen het liefst buiten.

Wat is het type van Alano Español?

De honden van Alano Español zijn raszuivere Mastiffs. De Mastiff is een van de oudste rassen van honden. Deze rassen worden geassocieerd met de grote, indrukwekkende Molossus die in het oude Griekenland leefden. Ondanks hun omvang, zware botten en moed, zijn Mastiffs ook zachtaardig, waardig en een uitstekende beschermer van hun geliefden.

Wat is de gemiddelde nestgrootte van Alano Español?

De gemiddelde nestgrootte van Alano Español teven ligt tussen de vier en acht pups. Teven krijgen meestal maar één nest per jaar.

De Alano Español werd met uitsterven bedreigd en is nog steeds zeldzaam. Helaas negeren onmenselijke broodfokkers de behoeften van Alano Español moeders en pups door in grote aantallen honden te fokken voor de winst.

Hoe is de Alano Español met de familie?

Alano Españols zijn heel aanhankelijk en hechten veel waarde aan familie en bekenden. Ze zijn sterk en zouden angst en pijn volledig negeren omdat ze leven om de mensen te beschermen die ze als hun roedel beschouwen. De Alano Español is vriendelijk voor zijn familie en voor andere mensen met wie hij regelmatig contact heeft. Ze wantrouwen echter alle vreemdelingen en aarzelen niet om hen zonder waarschuwing aan te vallen.

Alano Españols als huisdieren zijn het meest geschikt voor actieve gezinnen. Alano Españols zijn opdringerig en springerig, en omdat het robuuste honden zijn, kunnen ze gemakkelijk kleine kinderen of zwakke senioren omstoten. De meeste gedragsproblemen kunnen worden geëlimineerd of voorkomen door vroege training, maar ze zijn niet gemakkelijk te trainen als ze eenmaal volwassen zijn.

Alano Españols zijn van nature gehecht aan hun hele familie; zij kunnen echter enige voorkeur tonen voor de persoon met wie zij de meeste tijd doorbrengen of die hen te eten geeft.

Hoe gaat Alano Español om met andere honden?

Alano Español honden behoren tot een ras dat altijd in roedels heeft samengewerkt. Daarom zijn ze sociaal met andere honden, maar ze geven niet op wanneer ze worden uitgedaagd. Stoeien en spelen met andere honden is voor hen vanzelfsprekend. Alano Españols kunnen ook dominantieproblemen hebben als ze zich bedreigd voelen door andere nieuwe viervoetige gezinsleden, en ja, ze worden jaloers als hun baasje te veel aandacht besteedt aan andere honden.

Hoe is Alano Español bij ouderen?

Alano Españols wordt meestal aanbevolen voor oudere mensen. Terwijl andere grote rassen oude, zwakke mensen omver kunnen werpen als ze opgewonden zijn en hun liefde willen tonen, zijn Alano Españols volgzaam, kalm en aanhankelijk en hebben ze niets anders in gedachten dan de veiligheid van hun baasjes. Ze zijn zeer gehoorzaam en zullen hun eigenaars beschermen als hun veiligheid wordt bedreigd.

Hoe is Alano Español met kinderen?

Alano Español is een goede keuze voor gezinnen met kinderen. Ze zijn kindvriendelijk en hebben een uitzonderlijk geduld met onstuimige kinderen. Honden van dit ras schieten het best op met gezinsleden van alle leeftijden als ze als kleine puppy's in een huishouden komen. Vroege socialisatie en training is essentieel, want als volwassene zijn ze moeilijk te trainen.

Hoe is Alano Español met buren of gasten?

Alano Españols zijn niet de meest vreemde honden. Door de geschiedenis heen hebben Alano Españols zich ontwikkeld tot aanhankelijke honden voor de omgang met familie en vrienden. Als ze vaak bij bevriende buren zijn, kunnen de Alanos hen als leden van het team beschouwen. Ze zijn echter meestal wantrouwend tegenover vreemden en aarzelen niet om die zonder waarschuwing aan te vallen als ze zich bedreigd voelen.

Wat zijn de verschillen tussen de geslachten van de Alano Español?

De verschillen tussen mannetjes en vrouwtjes van het Alano Español-ras zijn nog niet uitgebreid gedocumenteerd. Vanwege de zeldzaamheid van dit ras en het beperkte aantal beschikbare exemplaren, is er beperkte informatie beschikbaar over mogelijke temperamentverschillen tussen reuen en teven.

Wat betreft fysieke verschillen zijn er meer gedocumenteerde gegevens beschikbaar. Mannelijke Alanos zijn over het algemeen iets zwaarder en groter dan hun vrouwelijke tegenhangers. Ze hebben een gewicht tussen 36 en 40 kg en een schofthoogte van 25 tot 30 centimeter.

Vrouwtjes van het Alano Español-ras wegen doorgaans minder dan 38 kg, met een maximale schofthoogte van 24 centimeter.

Wat zijn de fysieke kenmerken van de Alano Español?

De Alano Español, ook wel bekend als de Spaanse Mastiff, is een imposante hond met opvallende fysieke kenmerken. Enkele van de belangrijkste fysieke eigenschappen van de Alano Español zijn:

Grootte: De Alano Español is een grote hond. Reuen hebben een gemiddelde schofthoogte van 60-65 cm en wegen meestal tussen de 40-50 kg. Teven zijn iets kleiner met een gemiddelde schofthoogte van 58-63 cm en een gewicht tussen 35-45 kg.

Spieropbouw: De Alano Español heeft een krachtig en gespierd lichaam. Ze hebben een brede borstkas, sterke poten en een stevige nek. Het lichaam vertoont goed geproportioneerde spieren en straalt kracht uit.

Hoofd: Het hoofd van de Alano Español is massief en indrukwekkend. Het is groot met krachtige kaken. De schedel is breed en de snuit heeft een matige lengte. De ogen zijn middelgroot en kunnen variëren in kleur, zoals bruin, amber of geel.

Oren: De Alano Español heeft hangende oren die in verhouding tot de grootte van het hoofd relatief klein zijn. De oren hebben een driehoekige vorm en hangen dicht bij de wangen.

Vacht: De vacht van de Alano Español is kort, dicht en glad. De kleur van de vacht kan variëren en omvat verschillende tinten zoals gestroomd, zwart, wit, rood of verschillende combinaties daarvan.

Staart: De Alano Español heeft een dikke staart die in ontspannen toestand recht naar beneden hangt. Aan het einde buigt de staart iets omhoog, maar krult niet over de rug.

Wat is de grootte van een Alano Español?

De Alano Español is groot en indrukwekkend van gestalte. Deze honden hebben een brede borstkas, een gespierd lichaam en bovengemiddelde kracht. Een mannelijke Alano Español heeft een minimale schofthoogte van 26 centimeter en weegt meer dan de meeste volwassen mannen. Het rechthoekige lichaam is diep en sterk gespierd. De kop is breed en massief, en het gerimpelde voorhoofd benadrukt de alerte en vriendelijke uitdrukking.

Hoe zijn de poten van de Alano Español?

De poten van de Alano Español zijn gewoonlijk veel groter dan die van andere grote hondenrassen met een vergelijkbare lichaamsbouw. Omdat het Alano Español-ras nog in het proces van herstel is, kunnen er maar een paar exemplaren onderzocht worden. Daarom is de reden of het doel van de bijzonder grote poten nog niet bekend.

Hoe zien de kaken van de Alano Español eruit?

De Alano Español heeft uitzonderlijk sterke kaken. De tanden zijn breed en goed gescheiden, met een sterk, onverzettelijk schaargebit of omgekeerd schaargebit. Hun kaken zijn legendarisch geworden voor hun grip. Omdat hij de hele kaak gebruikt, reikt de beet van de Alano Español tot aan de kiezen. Als de kaken eenmaal sluiten, kunnen ze de greep lang volhouden. Ze laten hun prooi pas los als hen dat wordt gevraagd. Loslaten is net zo belangrijk als vasthouden bij het werken met Alano Español honden.

Hoe zien de oren van de Alano Español eruit?

De oren van de Alano Español zijn gewoonlijk gecoupeerd, met licht afgeronde punten. Degenen bij wie de oren niet zijn afgeknipt, dragen hun middelgrote oren over het gezicht gevouwen.

Wat is het uithoudingsvermogen van Alano Español?

Het uithoudingsvermogen van de Alano Español is bijna onovertroffen. Deze honden zijn onvermoeibaar, sierlijk, wendbaar en in staat om lange tijd in een snel tempo te draven. Hun soepele, snelle galop vereist een strekking van het hele lichaam bij elke stap. Ze overwinnen hindernissen met uitzonderlijke behendigheid en lijken niet moe te worden, zelfs niet na kilometers snel galopperen.

Alano Españols hebben een sterke schoft en schouders, met sterke voorbenen, die sterker zijn dan de achterbenen. Hun achterhandspieren zijn goed ontwikkeld, met goed gedefinieerde achterbeenhoeken die eindigen in stevige en sterke poten.

Alanos werden nooit gefokt voor het uiterlijk en de show. Daarentegen werden deze oude, rustieke honden gefokt voor het harde werk in barre omstandigheden waar alleen de sterksten eeuwenlang overleefden. Fokkers geloven dat dit de weerstand van het ras Alano Español verklaart tegen ziekten die andere grote rassen teisteren.

Heeft Alano Español een korte nek?

Alano Español honden hebben sterke nekken die breed en sterk zijn. Het ras staat bekend om zijn zeer dikke huid, vooral in het nekgedeelte. Ze hebben twee nekrimpels, of dubbele kinnen, en verschillende rimpels in het gezicht.

Hoe voer je een Alano Español?

Door zijn omvang heeft de Alano Español voldoende voedsel van hoge kwaliteit nodig. De ideale dosering om energie en vitaliteit te behouden is 650 tot 1000 gram droogvoer per dag. Je kunt deze hoeveelheid het beste over twee afzonderlijke maaltijden verdelen. Aangezien Alano-pups actiever zijn, moet de dagelijkse hoeveelheid voedsel worden verdeeld over drie maaltijden. Om winderigheid of andere gezondheidscomplicaties te voorkomen, moeten de honden het voer niet ineens krijgen, maar met tussenpozen gedurende de dag.

Hoeveel moet een Alano Español dagelijks eten?

Deze grote honden hebben dagelijks ongeveer 650 tot 1000 gram droogvoer nodig. Vermijd overvoeding, want ze zijn gevoelig voor winderigheid. Droogvoer van goede kwaliteit biedt voldoende voeding. Je kunt een rasspecifieke voeding voor grote honden kiezen, zodat je hond voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en de brokken de juiste grootte hebben.

Wat zijn de dagelijkse kosten van de voedselconsumptie voor de Alano Español?

Het bepalen van de dagelijkse voerkosten voor de Alano Español is afhankelijk van variabelen als grootte, leeftijd en gezondheid van de hond. Evenzo zijn verschillende merken en soorten voedsel van invloed op de gemiddelde dagelijkse kosten van voedsel.

Overweeg het volgende:

Een volwassen Alano Español weegt gemiddeld 36 kg - meestal tussen 32 en 40 kg - en heeft ongeveer 163 kg droogvoer per jaar nodig.

Een gemiddelde Alano Español pup verbruikt waarschijnlijk bijna 127 kg droogvoer per jaar.

Hoeveel moet een Alano Español pup eten?

De voedingsbehoeften van een Alano Español pup staan hieronder vermeld:

 • De eiwitbehoefte van pups van Alano Español is ongeveer 21% tot 23% hoger dan die van volwassen honden, zodat ze kunnen groeien en sterke botten kunnen vormen. Overmatige eiwitvoeding kan er echter toe leiden dat de gewrichten en botten zich te snel ontwikkelen en het skelet verzwakt.
 • Let op het calciumgehalte in het voer van de Alano-pup. Het moet worden beperkt tot 3 gram per 1000 calorieën.
 • Het systeem van je Alano Español puppy heeft ook vitamine A en D nodig, evenals mineralen zoals zink, mangaan en koper.

Wat zijn de rasgerelateerde gezondheidsproblemen van de Alano Español?

De Alano Español heeft geen rasgebonden gezondheidsproblemen. Van de vele winterharde rassen met lage gezondheidsrisico's heeft de Alano Español de grootste veerkracht. Ze zijn een oud ras, gefokt om in zware omstandigheden te werken. Ze zijn gemaakt om zware omstandigheden te weerstaan. Omdat dit ras uit een dorre streek komt, moest het extreem winterhard worden.

Alano honden worden bijna nooit ziek. Als ze ziek worden van een zeldzame ziekte, is hun immuunsysteem zo sterk dat ze de ziekte kunnen bestrijden.

Welke gezondheidstests moet een Alano Español hebben?

Eigenaren moeten hun Alano Español pups laten testen op heupdysplasie. Veel grote hondenrassen lopen het risico heup- en schouderdysplasie te ontwikkelen. Bij sommige rassen, zoals Labrador Retrievers, zijn deze aandoeningen genetisch bepaald. Andere, zoals de Alano Español, zijn echter gevoelig vanwege hun omvang en gewicht.

 • Heupdysplasie: Deze aandoening tast het heupgewricht van de Alano Español aan met afwijkingen in de vorming van de bal en de kom, wat leidt tot pijnlijke artritis als de Alano Español ouder wordt.
 • Dysplasie van de elleboog: Alano Españols zou het slachtoffer kunnen zijn van verlammende dysplasie van de elleboog.

Deze aandoeningen zijn misvormingen van de heup- of ellebooggewrichten die ontstaan tijdens de groei van een pup. Het resultaat zijn losse gewrichten die verhinderen dat het kogelgedeelte van het ene bot soepel in de kom van het andere gewrichtsbeen glijdt. In plaats daarvan maalt en schuurt het in het gewricht, wat pijnlijke slijtage veroorzaakt naarmate de pup groeit en zwaarder wordt. In ernstige gevallen kan dit leiden tot kreupelheid.

De symptomen van dysplasie worden hieronder opgesomd:

 • Een Alano kan tekenen vertonen van pijnlijke en stijve benen.
 • De hond kan aarzelen om deel te nemen aan spel- of bewegingsactiviteiten.
 • Ze kunnen moeite hebben om op hun achterpoten te staan en trappen op te lopen.
 • Als beide achterpoten samen bewegen als een haasje, als ze mank lopen of op wiebelige pootjes bewegen, is de kans groot dat ze heupdysplasie hebben.
 • De hond wil misschien niet opstaan als hij ligt of zit.

Zoals hierboven vermeld, zouden de sterke gezondheid van de Alano Español en zijn weerstand tegen inteelt hem kunnen beschermen tegen dysplasie. Eigenaars van grote honden moeten echter uitkijken voor de tekenen van deze ziekte.

Is Alano Español hypoallergeen?

Nee, Alano Españols zijn niet hypoallergeen. Voor mensen die gevoelig zijn voor allergieën is Alano Españols misschien niet de juiste keuze. Van dit ras is bekend dat het bij veel mensen allergische reacties veroorzaakt. De overtuiging van de meeste mensen dat hondenhaar of -vacht allergieën veroorzaakt, is niet waar. De echte oorzaak van de reacties zijn kleine huidschilfers, roos genaamd, en ook de eiwitten in het speeksel van de honden. Gelukkig is het ras Alano Español een van de twee Molossus rassen die niet kwijlen.

Wat zijn de bewegingsbehoeften van een Alano Español?

Alano Español honden hebben veel beweging nodig. Ze stammen af van voorouders die werden gefokt als werkhonden. Na eeuwen zijn het nog steeds werkhonden, hoewel niet alle hondeneigenaren ze voor werkdoeleinden gebruiken. Niettemin hebben Alano Españols veel energie en activiteit nodig om hun gezondheid en immuunsysteem op peil te houden.

Dus als ze niet aan het werk zijn, hebben ze energieke gezinnen nodig om ervoor te zorgen dat ze drie lange wandelingen per dag krijgen, waarvan één in een grote open ruimte waar ze vrij kunnen rennen en spelen.

Wat is het activiteitsniveau van de Alano Español?

Alano Español honden hebben een hoog activiteitsniveau. Ze werden gefokt voor veeleisende, fysiek uitdagende taken en hun hoge energieniveau gaat hand in hand met het feit dat ze een werkras zijn. Als het gezelschapsdieren zijn, moeten ze altijd actief zijn en hun familie moet helpen om ze bezig te houden.

Er zijn veel leuke manieren om met een Alano Español te spelen. Voorbeelden van spelletjes zijn touwtrekken, achtervolgen, verstoppen, voorwerpen zoeken, apporteren en zelfs ontdekkingsspelletjes. Als ze alleen thuis zijn, kunnen verschillende leuke speeltjes om ze bezig te houden ze helpen hun opgekropte energie kwijt te raken in plaats van destructief te worden, zoals blaffen en kauwen.

Wat zijn de voedingsbehoeften van een Alano Español?

De voedingsbehoeften van Alano Español omvatten een hoog aandeel aan specifieke voedingsstoffen. De essentiële voedingsstoffen voor Alano Español staan hieronder vermeld:

 • Eiwit: Alano Español honden hebben natuurlijk dierlijk eiwit nodig, dat belangrijk is voor hun gezondheid vanwege de aminozuren die het bevat. Even belangrijk is het feit dat eiwit magere spieren opbouwt en energie levert.
 • Vet: Dierlijke eiwitten leveren ook vet, een extra energiebron die het Alanos metabolisme stimuleert. Er is echter een dunne lijn tussen genoeg en te veel. Te veel vet in de dagelijkse voeding van een hond kan leiden tot gewichtstoename en uiteindelijk tot zwaarlijvigheid. Het belangrijkste is dat volwassen honden en oudere honden een lager vetgehalte nodig hebben dan puppy's.
 • Koolhydraten: Hoewel koolhydraten geen essentiële voedingsstoffen zijn, zijn het belangrijke energiebronnen. Wanneer de Alano Español voldoende koolhydraten eet, levert dat energie en bevordert het de opname van eiwitten door het lichaam om spieren op te bouwen. Maar wees voorzichtig: te veel koolhydraten kunnen leiden tot overgewicht.
 • DHA: DHA is een van de bestanddelen van omega-3 vetzuren. Het bevordert een goede oog- en hersenontwikkeling bij Alano-pups. DHA bevordert de cognitieve ontwikkeling bij pups en vertraagt de cognitieve achteruitgang bij oudere honden. Bovendien zijn omega-vetzuren gunstig voor ouder wordende honden door de behandeling van chronische nierziekten en artritis bij honden. Omega-3 oliën verbeteren de gezondheid van de vacht bij honden van Alano Español.
 • Micronutriënten: Taurine is een micronutriënt dat de gezondheid van het hart ondersteunt, en andere waardevolle micronutriënten ter bevordering van sterke gewrichten in Alanos zijn chondroïtine en glucosamine.
 • Mineralen: Nuttige mineralen voor de groei van Alano Español honden zijn onder andere een gezonde balans van fosfor en calcium. Pre- en probiotica en gechelateerde mineralen zorgen voor extra gezondheid in de voeding van Alano Españols.

Hoeveel verhaart de Alano Español?

Vachtverandering is een natuurlijk proces in de haargroeicyclus van honden. Alano Españols hebben een korte vacht en hun haargroei is laag. Maar Alanos brengen de meeste tijd buiten door, dus het haar dat ze verliezen zou geen groot probleem moeten zijn.

Hoe vaak wordt de vacht van Alano Español verzorgd?

Het verzorgen van de vacht van de Alano Español is eenvoudig. Aangezien ze hoofdzakelijk buiten leven, is wekelijks borstelen voldoende om losse haren te verwijderen. Baden is slechts twee of drie keer per jaar nodig, en het is essentieel om seizoensgebonden behandelingen tegen teken en vlooien toe te passen.

Niettemin is preventieve reiniging belangrijk. Alano-eigenaren moeten regelmatig de ogen en oren van hun hond schoonmaken om infecties te voorkomen. Het is ook van belang om de gerimpelde huidplooien van de hond af te vegen met een tissue of een vochtige doek en vervolgens droog te deppen met een zachte, droge doek. Het is voldoende om dit enkele keren per week te doen, maar dagelijkse verzorging voorkomt schimmelinfecties en versterkt tegelijkertijd de band tussen eigenaar en Alano.

Hoeveel kwijlt de Alano Español?

De Alano Español kwijlt niet zoveel als de meeste hondenbezitters zouden verwachten. Terwijl de meeste grote hondenrassen overmatig kwijlen door een teveel aan speeksel, doen Alanos dat niet. Slechts één ander type Molossus, de Cane Corso, kwijlt niet.

Snurkt Alano Español?

Snurken is een kenmerk van de bulldograssen dat de Alano Español niet heeft. Samen met een ander ras, de Cane Corso, snurken Alanos niet.

Wat is het vachttype van Alano Español?

De vacht van de Alano Español is dik en kort, maar nooit fluweelachtig,

Hoe lang is het vacht van de Alano Español?

De vachtlengte van het ras Alano Español is kort.

Wat is de vachtdichtheid van Alano Español?

Het ras Alano Español heeft een korte vacht die een dichte dekking biedt.

Wat is de vachtstructuur van Alano Español?

De vacht van de Alano Español is kort en recht, met een ruwe bovenvacht en een zachte ondervacht.

Wat zijn de mogelijke vachtkleuren van Alano Español?

De vacht van het ras Alano Español kan verschillende kleuren hebben. Mogelijke vachtkleuren zijn wolfsgrauw en geel, donkere of lichte roodtinten en fawn.

De hond zou ook een zwart masker kunnen hebben. Een andere mogelijke kleurencombinatie is tan en zwart, met tijgers in de tangebieden. De Spanjaarden noemen deze kleurencombinatie "negro y atigrado", wat zwart en makreel betekent. Alanos kunnen ook witte aftekeningen hebben op de snuit, borst en nek, buik, onderbenen en staartpunt.

Hoe vaak wordt Alano Español geborsteld?

Alano Españols hoeven niet vaak geborsteld te worden. Een maandelijkse borstelbeurt is meestal voldoende, tenzij ze veel verharen. Om hun vacht vrij van vuil en losse haren te houden, is het het beste om ze minstens één keer per week te borstelen als ze binnenshuis leven. Regelmatig poetsen voorkomt ook dat geurtjes zich na verloop van tijd ophopen. Gebruik voor het borstelen een borstel met natuurlijke haren of een zachte, gladde borstel. Alano Españols hoeven niet vaak in bad, omdat dit kan leiden tot een droge huid. Twee tot drie keer per jaar volstaat een milde shampoo.

Wat zijn de sociale eigenschappen van het ras Alano Español?

De sociale eigenschappen van honden van het ras Alano Español zijn aanhankelijk en beminnelijk. Het is niet ongewoon dat ze hun grootte vergeten en op de schoot van hun baasje klimmen. Hieronder volgen hun sociale kenmerken:

 • Kindvriendelijk: Alano Españols zijn kindvriendelijke en geduldige honden die ideaal zijn voor gezinnen met kinderen.
 • Gezinsvriendelijk: Alano Españols zijn aanhankelijk voor hun menselijke families en onderdanig aan hun meester.
 • Vreemdelingvriendelijk: Alano Españols vertrouwen vreemden niet en tonen hun wantrouwen.
 • Hondvriendelijk: Alano Españols zijn eeuwenlang gefokt om als team te werken en zijn daarom vriendelijk voor andere honden, vooral als ze samen zijn opgegroeid.
 • Seniorvriendelijk: Alano Españols wordt vaak aanbevolen voor oudere mensen.

Hoe gaat Alano Español om met vreemden?

Alano Españols zijn achterdochtig tegenover vreemden. Ze observeren vreemden met argwaan en kunnen zonder hoorbare waarschuwing aanvallen als ze zich bedreigd voelen.

Is Alano Español speels?

Ja, Alano Españols zijn speelse honden. Ondanks hun grootte zijn ze aanhankelijk en speels met kinderen van alle leeftijden. Ze zijn graag buiten en het uitbundige spel met oudere kinderen maakt hen gelukkig. Ze gaan jagen met hun baasjes of wandelen in de bergen om de kinderen te vermaken tijdens uitstapjes naar het strand. Alano Españols zijn energieke honden die van apporteerspelletjes en andere leuke oefeningen houden.

Is Alano Español beschermend?

Alano Españols beschermen hun familie, vooral omdat ze zo loyaal zijn. Ze zijn sterk maar niet agressief, tenzij ze vreemden tegenkomen die een bedreiging lijken te vormen voor hun menselijke families.

Wat is het aanpassingsvermogen van Alano Españols?

De Alano Español kan zich goed aanpassen aan weer en klimaat. Het ras komt oorspronkelijk uit Spanje, waar het allerlei extreme weersomstandigheden heeft meegemaakt. Ze slapen graag buiten in elk klimaat. Een verhuizing, bijvoorbeeld van de ene plaats naar de andere, levert ze weinig problemen op en ze herstellen snel, zolang hun nieuwe huis voldoende ruimte voor ze heeft.

Wat zijn de persoonlijkheidskenmerken van de Alano Español?

De persoonlijkheid van de Alano Español is aangeboren, samen met hun hoge intelligentie en gehoorzaamheid. Ze zijn moedig, onverschrokken, trouw, aanhankelijk, dominant, liefdevol, rustig en geduldig. Ze hebben het perfecte temperament om te jagen, te werken of de veiligheid van hun menselijke families te beschermen. Het zijn rustige honden die zelden blaffen. In plaats daarvan observeren ze rustig hun omgeving om eventuele bedreigingen op te sporen.

Kan Alano Españols agressief zijn?

Ja, Alano Español kan agressief zijn en laat deze kant van hun persoonlijkheid zien als ze vreemden ontmoeten. Ze kijken wantrouwig naar vreemden. Als ze ook maar de geringste aanwijzing krijgen dat de veiligheid van hun eigenaar in gevaar is, neemt hun agressie het over en vallen ze zonder enige waarschuwing aan.

Vallen Alano Españols ooit aan?

Alano Español valt zonder waarschuwing aan als het zich bedreigd voelt. Niet alleen zichzelf, maar vooral hun families. Er zijn geen meldingen van aanvallen, maar hun krachtige kaken zijn reden genoeg voor vreemden om een Alano niet te benaderen. Zij mogen de kalme terughoudendheid van de hond niet accepteren, want de Alano Español kijkt toe en valt aan zonder hoorbare waarschuwing.

Kan Alano Españols mensen doden?

Ja, Alano Español kan mensen doden. Er zijn echter geen gegevens gevonden dat Alano in de moderne tijd mensen heeft gedood. Alano Español honden hebben massieve en krachtige kaken die ernstige verwondingen hebben achtergelaten bij mensen die hen hebben aangevallen.

Kan Alano Españols het aan om alleen gelaten te worden?

Alano honden kunnen het verdragen om een deel van de dag alleen te zijn, zolang ze voldoende ruimte hebben om te spelen en geschikt speelgoed om ze bezig te houden. Het is belangrijk dat de hond wordt gehuisvest in een veilig omheind gebied waaruit hij niet kan ontsnappen wanneer hij alleen is.

Kan ik mijn Alano Español thuis laten?

Ja, een Alano Español hond kan thuis gelaten worden. Het is echter het beste als hij van jongs af aan gewend is om alleen te zijn. Een Alano-pup verdraagt het niet zo goed om alleen te zijn als een volwassen hond. Hij kan in paniek raken, huilen en janken zoals elke andere pup. De beste manier om hiermee om te gaan is de pup van jongs af aan te socialiseren en de tijd dat de hond alleen wordt gelaten te beperken en geleidelijk te verhogen.

Kun je Alano Españols 8 uur met rust laten?

Alano Español kan acht uur thuis blijven. Vanwege hun natuurlijke beschermende kwaliteiten zijn ze heel tevreden met enkele uren alleen zijn terwijl hun familie naar het werk of naar school is, zolang ze maar genoeg activiteit krijgen als hun mensen thuis zijn. Omdat ze het liefst bij de groep zijn, werkt een waakhond het beste in een gebied waar iedereen samen is, zoals de achtertuin of de kennel. Aangezien honden de neiging hebben problemen te veroorzaken wanneer zij niet onder toezicht staan, moeten zij in een afgesloten ruimte worden gehouden die wordt beveiligd wanneer de eigenaar weg is.

Hoe train je een Alano Español?

Het trainen van een Alano Español is niet makkelijk, zeker niet als dit de eerste keer is dat je een grote hond hebt.. Doorzettingsvermogen en geduld zijn vereist voor een goede opleiding. Veel eigenaren van Alano Español kiezen ervoor gebruik te maken van de diensten van professionele gehoorzaamheidsscholen.

Het kan ook moeilijk zijn om de Alano zindelijk te maken, wat de noodzaak benadrukt om de meeste tijd buiten door te brengen.

Hoe vaak blaft Alano Español?

De honden van Alano Español blaffen zelden. Een Alano kan blaffen om redenen als begroeting, alarm, bescherming, angst, aandacht vragen, verveling, verlatingsangst en zelden dwangmatig blaffen. Ze blaffen alleen als ze daar een goede reden voor hebben. In plaats daarvan observeren zij rustig en reageren wanneer zij dat nodig achten.

Wat voor mentale stimulatie heeft een Alano Español nodig?

Alano Españols zijn intelligente honden die mentale en neurologische stimulatie nodig hebben. Dit is alles wat de geest van de Alano Español activeert, verrijkt en stimuleert. De mentale stimulatie kan van buiten komen, van de omgeving of van innerlijke gedachten. Dit omvat speelgoed, puzzels en ander interactief speelgoed, alsook spelletjes zoals tracking games waarbij traktaties moeten worden verstopt en opgespoord. Verstoppertje is een andere perfecte manier om Alano Españols te stimuleren.

Sport en beweging zijn belangrijk voor een Alano Español om soepel en beweeglijk te blijven, een gezond gewicht te behouden en een laag risico te hebben op het ontwikkelen van medische problemen tijdens zijn leven. Maar ook mentale stimulatie is belangrijk om een Alano Español optimaal te laten functioneren.

Wat zijn de rasstandaarden van de Alano Español?

De Alano Español wordt door de Amerikaanse Kennel Club niet erkend als een zuiver ras. De Spaanse Kennel Club erkent dit geweldige hondenras echter wel. Alano Españols zijn eeuwenlang gefokt als werkhonden en enkele van de rasstandaarden staan hieronder vermeld:

 • Kleur: De kleuren van de Alano Español omvatten alle tinten Brindle en Fawn, Zwart en Brindled Tan. Zwarte maskers zijn in al deze kleuren toegestaan. Kleine witte vlekken kunnen aanwezig zijn, maar alleen op de nek, borst, poten en staartpunt.
 • Grootte: De Alano Español behoort tot de grote honden met een breed, sterk hoofd. De afstand van heup tot schouder moet ongeveer 10% langer zijn dan de schofthoogte van de hond.
 • Kleur van de ogen: De ogen van de Alano Español moeten wijd uit elkaar staan, middelgroot en rond zijn. De kleuren variëren van amber tot geel tot hazelnoot en zijn niet gebonden aan de vachtkleuren.
 • Schouderhoogte: De mannelijke Alano Español moet tussen de 26 en 30 centimeter lang zijn, de vrouwelijke tussen de 22 en 24 centimeter.
 • Gewicht: Mannelijke Alano Español moeten tussen 35 en 41 kg wegen, vrouwelijke Alano Españols moeten tussen 32 en 36 kg wegen.

Wat is de algemene informatie over Alano Español?

De oorsprong van het ras Alano Español ligt in het oude Griekenland. Deze honden vergezelden de Spaanse ontdekkingsreizigers, die ze trainden als oorlogshonden, verkenners, schildwachten, spoorzoekers, boodschappers en barmhartige honden. Het ras Alano Español werd tot 1963 met uitsterven bedreigd. Na enquêtes en onderzoek door studenten diergeneeskunde werd echter een populatie van ongeveer 300 Alanos ontdekt. Zij ontdekten een populatie van ongeveer 300 Alanos in Noord-Spanje. In 1970 was het Alano Español ras hersteld. Tegenwoordig worden ze nog steeds gebruikt als jacht- en waakhonden.

Waar kan ik een Alano Español kopen of adopteren?

Het is van groot belang om zorgvuldig een gerenommeerde fokker van Alano Español te selecteren. Toekomstige eigenaren van een Alano Español moeten ervoor zorgen dat ze een gezonde hond aanschaffen zonder latere problemen. Wanneer je besluit om een nieuwe hond te verwerven, is het cruciaal om te weten waar je op moet letten bij het kiezen van een fokker.

Het is echter vermeldenswaard dat Alano Españols relatief zeldzaam zijn, omdat dit ras pas onlangs opnieuw werd geïntroduceerd. Het is belangrijk op te merken dat de Amerikaanse Kennel Club dit ras niet erkent. Daarom moet de selectie van een fokker en de aankoop van een Alano Español-puppy met zorg worden gedaan, omdat er helaas broodfokkers zijn die alleen uit zijn op winst.

Een optie is om een raszuivere puppy te verkrijgen via de Alano Español Kennel in Spanje, die geregistreerd is bij de Spaanse Nationale Club van fokkers. Hier ben je verzekerd van Alano Español-puppy's met zuivere stambomen.

Wat zijn de gemiddelde pupprijzen van Alano Español?

Omdat Alano Español pups zo zeldzaam zijn, is het niet alleen extreem moeilijk om er een te bemachtigen, maar zijn ze ook erg duur. De hondenverenigingen in de VS erkennen deze honden niet, zodat ze niet aan shows kunnen deelnemen. Zowel de AKC als de FCI erkennen het ras Alano Español niet, maar de prijs is vergelijkbaar met die van rashonden.

De Alano Español is uiterst moeilijk te vinden en de meeste exemplaren worden verkocht voor ongeveer 2.000 euro. De meeste geregistreerde fokkers bevinden zich in Europa en andere landen. Gezinnen die overwegen een Alano-pup in Spanje te kopen, moeten rekening houden met de reiskosten om de pup op te halen en terug te brengen naar Nederland.

Wat zijn de Reddingsclubs voor Alano Español?

Reddingsclubs voor Alano Español zijn organisaties die Alano Españols helpen die een nieuw thuis nodig hebben. Álora Dog Rescue Andalucia in Spanje, heeft ook vestigingen in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Nederland en België.

Welke hondenrassenorganisaties erkennen de Alano Español?

 • BBC = Backwoods Bulldog Club
 • DRA = Dog Registry of America, Inc.
 • Spaanse Kennel Club
 • Spaanse Nationale Club van fokkers van Alano Español - ANCAE

Verschillende andere federaties werken aan de erkenning ervan, die binnenkort op lokaal niveau in Spanje zal plaatsvinden.

Wat is de geschiedenis van de Alano Español?

In heel Spanje was de Alano Español een populair hondenras. Ze werden gebruikt om slaven te vangen, voor Spaanse stierengevechten en de jacht, en Spaanse ontdekkingsreizigers gebruikten ze als oorlogshonden. In 1883 werd in Spanje echter een wet aangenomen die de Alano Español verbood deel te nemen aan stierengevechten, waardoor het aantal Alanos afnam tot het ras in 1963 als uitgestorven werd beschouwd. Een groep veterinaire studenten gebruikte vervolgens enquêtes en andere methoden om overlevende Alano Españols op te sporen en ontdekte in 1970 ongeveer 300 Alanos in Noord-Spanje. Het ras Alano Españols werd nieuw leven ingeblazen en veel van hen werden naar de Verenigde Staten gestuurd voor de markt van zeldzame hondenrassen.

Wat is de afkomst van de Alano Español?

De afkomst van de Alano Español gaat terug tot het oude Griekenland. De leden van het koninkrijk van de Molossiërs woonden in de regio Epirus. In de oude Griekse literatuur werd vaak melding gemaakt van de wilde honden van de stam die Molossus heette.

Wat is de oorsprong van Alano Español?

De Alano Españols werden naar Spanje gebracht vanaf het Iberisch schiereiland. Het ras werd echter binnen zeer korte tijd in heel Europa bekend. Alanos werden geïmporteerd door de Fransen, Duitsers en Engelsen om te kruisen met hun eigen hondenrassen. Zo ontstonden de Bulldogs in Engeland, de Bullenbeiser in Duitsland en de Dogues de Bordeaux in Frankrijk.

Waarvoor wordt de Alano Español gebruikt?

Alanos zijn gebruikt in oorlogsvoering sinds de middeleeuwen. Sindsdien worden ze gebruikt voor de jacht op herten en wilde zwijnen, als waakhonden en voor het houden van vee in slachthuizen en op de weide. Alano Españols werden gebruikt in de Spaanse arena's tot 1883. In die tijd werd stierengevechten verboden, waardoor de fokkerij van de Alano Español afnam. Tegenwoordig dienen Alanos hun eigenaars als waakhonden of metgezellen.

De fysieke kenmerken van de Alano Español maakten hem tot het ideale dier voor de jacht en de veeteelt. Ze zijn trouw, hardwerkend, aanhankelijk en onverschrokken. Alanos, bijvoorbeeld, houden wilde dieren vast in hun enorme kaken totdat hun meester de hond beveelt los te laten. Ze zijn zelfverzekerd, stabiel en evenwichtig, en hun pijngrens is zeer hoog. Noch de soort, noch de grootte, noch de agressiviteit van de prooi zal ertoe leiden dat de hond zich overgeeft. Alano Españols kunnen elke vorm van pijn of angst negeren wanneer zij wilde zwijnen of wilde stieren tegenkomen.

Werd de Alano Español gebruikt voor stierengevechten?

Alano Españols werden gefokt om voornamelijk stieren, maar ook op beren te jagen. Bij stierengevechten drukte de Alano hond zich plat op de grond en probeerde de stier te besluipen. Als hij dichtbij genoeg kwam, besprong hij de stier en beet hem in het gezicht of de neus. Gewoonlijk droeg de stier een halsband die met een touw aan een paal in de grond was bevestigd.

Wanneer de hond van de Alano Español de stier aanvalt, probeert de stier, met zijn kop naar beneden, de hond met zijn horens te grijpen en in de lucht te slingeren. In 1883 werd het gebruik van de Alano Español in stierengevechten verboden.

Is Alano Español een jachthond?

Ja, Alano Español honden worden speciaal gefokt als jachthonden. Het ras is legendarisch om zijn gehoorzaamheid, evenwichtige karakter en vermogen om een prooi vast te houden met zijn grote kaken. Tegenwoordig worden Alano Español alleen nog gebruikt voor de jacht en het veebeheer.

Wat zijn de andere namen van Alano Español?

Andere namen voor Alano Español zijn Perro de Toro, Spaanse Bulldog en Spaanse Alano.

Waar komt de naam Alano Español vandaan?

De naam van het ras Alano Español komt van de Iraanse stam die de honden voor het eerst naar Spanje bracht. Nomadische herders van de Alani stam uit Iran brachten de Spaanse Bulldogs naar Spanje tijdens de Migratieperiode van de 5e eeuw. De naam van het ras Alano Español komt van de naam van de stam.

Wat zijn de gangbare bijnamen van Alano Español?

De enige bijnaam die wordt gebruikt voor honden van het ras Alano Español is Alano.

Wat is de wetenschappelijke naam van een Alano Español?

De wetenschappelijke indeling van de Alano Español wordt hieronder gegeven:

Wetenschappelijke naam: Canis lupus familiaris

Koninkrijk: Wilde dieren

Stam: Chordata

Klasse: Zoogdieren

Orde: Vleeseters

Familie: Canidae

Geslacht: Canis

Wat zijn de gemiddelde onderhoudskosten voor een Alano Español?

De gemiddelde onderhoudskosten voor een Alano Español kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de gezondheid van de hond, de locatie en de specifieke behoeften van het ras. Over het algemeen kunnen de kosten voor voeding, veterinaire zorg, verzorging en accessoires bijdragen aan de onderhoudskosten. Hier is een ruwe schatting van enkele jaarlijkse kosten:

 1. Voeding: De jaarlijkse kosten voor voeding kunnen variëren op basis van het type voedsel dat je kiest, de grootte van de hond en de voedingsbehoeften. Voor een grote hond zoals de Alano Español, kunnen de voedingskosten variëren van €500 tot €1000 per jaar.
 2. Veterinaire zorg: Reguliere gezondheidscontroles, vaccinaties en preventieve behandelingen kunnen gemiddeld €200 tot €500 per jaar kosten. Houd er rekening mee dat onverwachte medische kosten kunnen optreden.
 3. Verzorging: De Alano Español heeft mogelijk regelmatige verzorging nodig, waaronder borstelen, oorreiniging, tandenpoetsen en nagelknippen. Deze kosten kunnen variëren, maar reken op ongeveer €100 tot €200 per jaar.
 4. Accessoires: Denk aan kosten voor hondenbedden, riemen, halsbanden, voerbakken, speelgoed en andere accessoires. Dit kan variëren, maar gemiddeld kun je rekenen op €50 tot €100 per jaar.
 5. Training en socialisatie: Het is belangrijk om tijd en mogelijk geld te investeren in training en socialisatie voor je Alano Español. Dit kan variëren afhankelijk van de methoden en programma's die je kiest.

Al met al kun je verwachten dat de gemiddelde jaarlijkse onderhoudskosten voor een Alano Español tussen de €850 en €1800 of meer liggen.

Hoe geef je de Alano Español een goede naam?

De naamgeving van een Alano Español kan andere criteria vereisen dan nieuwe Alano-ouders misschien verwachten. Het is nooit de eigenlijke naam waar Alano Españols op reageren, maar de klank en de manier waarop hij wordt uitgesproken.

De noodzakelijke bouwstenen zijn klank en lettergrepen, zoals hieronder opgesomd::

 • Alano Españols reageren het best op namen met twee lettergrepen, omdat die niet zo kort zijn dat ze verward kunnen worden met eenlettergrepige commando's als "zit", "kom" en "af". Maar ze zijn ook niet zo lang dat ze een puzzel vormen. Eenvoudige voorbeelden zijn Sadie, Cupcake en Buster.
 • Eigenaars van Alano Español die een bepaalde eenlettergrepige naam hebben gekozen, kunnen die houden, maar een manier vinden om de klanken te rekken zodat ze als twee klinken, bijvoorbeeld "Coach" rekken tot "Coh-oach" en twee verschillende klanken gebruiken bij het aanroepen.
 • Alano Españols reageren het meest positief op hoge, opgewonden en vrolijke tonen als ze geroepen worden, en op kalmerende, zachte tonen als ze nerveus of overijverig worden.
 • Sommige ouders van Alano Español vinden dat hun Alanos beter reageren en hun namen beter herkennen als ze die met een gezongen stem zeggen.

Wat zijn de meest voorkomende vrouwelijke Alano Español namen?

De top 10 Alano Español meisjesnamen zijn perfect zoals ze zijn, leuk en met het potentieel voor ouders om hun eigen unieke toonhoogte of toon te zetten. De top vrouwelijke Alano Español namen staan hieronder:

 • Molly
 • Weiland
 • Sadie
 • Juno
 • Stella
 • Luna
 • Coco
 • Cassie
 • Lola
 • Bella

Wat zijn de meest voorkomende mannelijke Alano Español namen?

De top 10 van Alano Español jongensnamen zijn ook meestal tweelettergrepige namen. De top mannelijke Alano Español namen staan hieronder:

 • Charlie
 • Buddy
 • Bruno
 • Dexter
 • Buster
 • Toby
 • Rocky
 • Murphy
 • Bailey
 • Oscar

Wat zijn de verschillende soorten Alano Españols?

De verschillende soorten Alano Españols zijn ontstaan door export naar andere landen. Alanos honden werden in heel Spanje bekend om hun karaktertrekken, en al snel werden ze ook geïmporteerd door mensen uit Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland.

De rassen die zijn ontstaan na het kruisen van Alano Español staan hieronder vermeld:

 • Duits X Alano Español - Bull Biter
 • Frans X Alano Español - Dogue de Bordeaux
 • Engels X Alano Español - Bulldogs

Verdere kruisingen werden gemaakt, wat resulteerde in verschillende andere rassen.

Welke hondenrassen lijken op de Alano Español?

Hieronder staan soortgelijke hondenrassen als Alano Español:

 • Spaanse Greyhound: Beide rassen komen oorspronkelijk uit Spanje. Ze lijken in de meeste opzichten op elkaar, behalve in temperament. Alanos zijn moedig, vasthoudend en beschermend, terwijl de Spaanse Greyhound zachtaardig en lief is.
 • Spanish Mastiff: Beide rassen komen oorspronkelijk uit Spanje. Ze hebben vergelijkbare karaktereigenschappen. De Spanish Mastiff kan echter 10 centimeter groter worden dan de Alano Español en weegt 133 pond meer dan de Alano Español. De Mastiff wordt gecategoriseerd als een reuzenras.
 • Spaanse Waterhond: Beide rassen komen oorspronkelijk uit Spanje. Dit is een middelgroot ras dat 5 centimeter korter kan zijn en 39 pond minder weegt dan de Alano Español. Spaanse Waterhond vereist matige verzorging omdat hij een gekrulde vacht heeft met een wollige textuur, in vergelijking met de Alano Español korte vacht vereist minimale verzorging.
 • Valley Bulldog: komt oorspronkelijk uit Canada, terwijl het ras Alano Español Spaans is. De Valley Bulldog is een middelgroot ras dat misschien 7 centimeter korter is dan de Alano Español, maar zijn lichaamsgrootte is vergelijkbaar. De Valley Bulldog is geen werkhond, maar een gezelschapshond en gemakkelijker te trainen dan de Alano Español.
 • Engelse Miniatuur Bulldog: Dit miniatuur bulldogras komt oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk, terwijl de Alano Español uit Spanje komt. De Engelse Miniatuur Bulldog is ongeveer 11 centimeter korter en weegt 48 pond minder dan de Alano Español. Engelse Miniatuur Bulldoggen zijn gemakkelijker te trainen dan Alanos, maar ze zijn niet zo kindvriendelijk als Alano Español.
 • Frenchton: Deze mix van Franse Bulldog en Boston Terriër komt oorspronkelijk uit de VS. Het is een klein ras, dat ongeveer 50 pond minder weegt dan de Alano Español, en ongeveer 10 centimeter lager is dan de Alanos. Frenchtons hebben talrijke gezondheidsproblemen in tegenstelling tot de Alano Español honden met minimale gezondheidsproblemen.

Welke honden zijn net zo makkelijk te verzorgen als de Alano Español?

Honden met vergelijkbare verzorgingsbehoeften als het ras Alano Español stammen af van de Alanos, die Iraanse nomaden naar Spanje brachten. De Alano Español werd in zeer korte tijd in heel Europa bekend. Alanos honden werden geïmporteerd door de Fransen, Duitsers en Engelsen om te kruisen met hun eigen hondenrassen. Zo ontstonden de Bulldogs in Engeland, de Bullenbeiser in Duitsland en de Dogues de Bordeaux in Frankrijk.

In de loop der tijd werden deze nieuwe rassen over de hele wereld verspreid, waar ze werden gekruist met nog meer rassen, waardoor nog meer takken werden toegevoegd aan de stamboom die begon met de Molossus uit het oude Griekenland. Tijdens de expedities van de Conquistadores brachten de Spanjaarden de Alanos naar Latijns-Amerika en andere landen.

Enkele van de nieuwe rassen die vergelijkbare verzorgingsbehoeften hebben als Alano Español staan hieronder vermeld:

De Alano Español is de belangrijkste voorouder van al deze rassen.

Welke hondenrassen lijken qua grootte op de Alano Español?

Hondenrassen die qua grootte overeenkomen met Alano Español zijn hieronder vermeld:

Net als de Alano Español worden de hierboven genoemde rassen allemaal als groot geclassificeerd. Ze hebben allemaal een krachtige, brede borstkas, bovengemiddelde kracht en een gespierd lichaam. Dit geldt ook voor veel andere rassen, zoals alle Bulldogs en Mastiffs die er bestaan.

Over de Auteur

sanne-dekker
Sanne Dekker
Hondentrainer
[email protected]

Sanne is geboren en getogen in Breda, en heeft altijd al een grote liefde gehad voor honden. Haar ouders, die inmiddels met pensioen zijn, hebben beiden als dierenarts gewerkt toen ze opgroeide, wat haar interesse in dierverzorging al vroeg heeft aangewakkerd.

Ook Interessant