honden-die-niet-verharen

50 Honden die niet verharen (de ultieme lijst)

sanne-dekker
Geschreven door Sanne Dekker | Hondentrainer
FACT CHECKED door Lieke Smit
Laatste update: 1 juni 2023

Heb je een hondenallergie, maar vind je honden toch leuk? Er zijn manieren om je te beschermen tegen hondenallergieën, zelfs als je nog geen ernstige reacties hebt gehad, zodat je honden niet hoeft uit te bannen uit je leven. Heb je weleens nagedacht over een hond die niet verhaart?

Wat gebeurt er als je in contact komt met een hond? Als je een van de volgende symptomen ervaart, bent je waarschijnlijk allergisch.

  • Rode of waterige ogen
  • Lopende neus
  • Hoest
  • Nies
  • Kortademigheid of piepende ademhaling
  • Uitslag of netelroos op plaatsen waar je in contact bent geweest met een hond
  • Duizeligheid of evenwichtsproblemen

Heb je last van allergieën als je bij honden in de buurt bent? Misschien zijn de symptomen mild en verdwijnen ze zodra je niet meer bij de hond bent. Maar wat als je hond je beste vriend is en een geliefd huisdier dat je hele gezin veel liefde en geluk brengt? Als je je viervoeter ziet, is het moeilijk om hem niet te overladen met knuffels en onvoorwaardelijke liefde. Maar als huidschilfers van huisdieren je allergieën of astma triggeren, is het moeilijk om hem te knuffelen zonder een niesbui te krijgen. Als dit je herkent, moet je nadenken over hoe je hondenhaar kunt verminderen. Een antihistaminicum kan de allergische reacties onder controle houden, maar dit is geen oplossing op lange termijn. Als je dat wilt doen, vraag je arts dan welk middel het veiligst is. Sommige hondeneigenaren accepteren milde allergische reacties omdat hun liefde voor hun geliefde honden groter is dan het ongemak. Er is echter nog hoop, want er is een middenweg. Hypoallergene hondenrassen zijn een optie voor mensen die allergisch zijn. Deze rassen worden vaak op de markt gebracht als honden die niet verharen. Alle honden verharen, maar sommige rassen verharen minder dan andere.

Komt het door haar of de huidschilfers?

Eigenlijk is het niet het hondenhaar dat bij sommige mensen allergische reacties veroorzaakt. De allergieën worden meestal veroorzaakt door huidschilfers, wat kleine stukjes dode huid zijn die door honden (en andere dieren met vacht of veren) worden uitgescheiden. Deze stukjes zijn zo klein dat ze in de lucht blijven zweven en makkelijk blijven plakken aan meubels, beddengoed, stoffen en andere huishoudelijke spullen. Zelfs honden zonder haar verliezen dus huidcellen. Zelfs de schattigste haarloze honden, zoals de Chinese Naakthond en de Amerikaanse Naakthond, verliezen huidschilfers en kunnen allergische reacties veroorzaken. Daarom is het belangrijk om honden die bekend staan als hypoallergeen goed te borstelen om ophoping van huidschilfers te voorkomen. Als het weer het toelaat, kan het ook helpen om je hond regelmatig buiten te verzorgen zodat de huidschilfers zich niet door het hele huis verspreiden.

Kan de voeding van een hond de kwaliteit van zijn vacht beïnvloeden?

Een goede voeding kan helpen bij het verminderen van de hoeveelheid huidschilfers van je viervoeter. Een voedzame, evenwichtige voeding is volgens dierenarts Dr. Sarah Wooten de sleutel tot een gezonde huid en glanzende vacht. Dr. Wooten legt uit: "Als je lichaam slechte voeding krijgt, gebruikt het voedingsstoffen uit je huid en haar om je vitale organen te voeden." Dit kan leiden tot een doffe vacht, haaruitval, teveel haargroei of huidschilfers."

50 hondenrassen die niet verharen

Honden die niet verharen bestaan niet. Van de volgende lijst van honden is bekend dat ze slechts weinig verharen, maar alleen als ze regelmatig worden geborsteld en als ze een evenwichtige en volledige voeding krijgen.

1. Dwergpoedel

De dwergpoedel wordt niet groter dan 10 centimeter en weegt tussen de 2,7 en 4 kg.

De meeste deskundigen geloven dat de poedel in Duitsland is ontstaan, maar anderen beweren dat zijn wortels in Frankrijk liggen. Dwergpoedels zijn speels en kindvriendelijk, en hun vacht kan krullend of golvend en pezig of zacht aanvoelen.

2. Dwergschnauzer

Dwergschnauzers kunnen een hoogte bereiken van 30 tot 36 cm wanneer ze volwassen zijn en wegen tussen de 4,5 en 8 kg. Schnauzers zijn raszuivere honden die hun oorsprong vinden in Duitsland en het zijn perfecte huisdieren voor gezinnen. Ze zijn speels en hebben aandacht nodig.

3. Shih tzu

Shih Tzus worden gewoonlijk 20 tot 28 cm groot, en hun gewicht ligt meestal tussen 4 en 7 kg. De naam Shih Tzu komt uit het Chinees en betekent "kleine leeuw", waar ook zijn oorsprong ligt. Dit oude hondenras werd gefokt om te lijken op leeuwen zoals afgebeeld in de oude oosterse kunst. Ze werden oorspronkelijk gefokt voor Chinese koninklijke families tijdens de Ming-dynastie en hebben een lange geschiedenis van koninklijke connecties.

4. Maltezers

Maltezers zijn aanhankelijk, speels en verrassend onverschrokken, ondanks hun kleine formaat. Ze zijn meestal 20 tot 25 centimeter hoog en wegen tussen de 3 en 4 kg. Maltezers staan bekend om hun lange, zijdeachtige vacht, die ze hebben omdat ze nauwelijks verharen. Hun haar blijft groeien als het niet wordt geknipt. Dit betekent echter niet dat ze onderhoudsarm zijn. Ze moeten regelmatig geborsteld worden om te voorkomen dat hun haar gaat klitten en om huidproblemen te voorkomen.

5. Brusselse Griffon

De Brusselse Griffon heeft zijn oorsprong in België. Ze worden ongeveer 18 tot 20 cm groot en wegen gemiddeld 3,5 tot 6 kg als volwassen dieren. Deze schattige en grappige pups zijn geschikt voor gezinnen, maar ze zijn erg veeleisend. Hoewel ze van hun menselijke familieleden houden, vormen ze vaak een speciale band met één persoon en eisen ze voortdurend aandacht.

6. West Highland White Terriër

De West Highland White Terriër komt oorspronkelijk uit Schotland. Er is een aanzienlijk verschil in grootte: mannetjes wegen doorgaans tussen de 7 en 10 kg, terwijl vrouwtjes meestal tussen de 6 en 8 kg wegen. Beide geslachten hebben een schofthoogte van ongeveer 25 tot 28 cm.

Een opmerkelijk deel van de geschiedenis van de Westies betreft hun witte vacht. Toen kolonel Malcolm van Poltalloch op vossenjacht was, schoot hij per ongeluk een van zijn tarwekleurige cairnterriërs dood. Vanaf dat moment fokte hij alleen nog maar witte Highland Terriërs, om nooit meer verward te worden met vossen.

7. Bichon frisé

De Bichon Frisé is een schattige kleine witte hond die vermoedelijk zijn oorsprong vindt in het Middellandse Zeegebied. Ze worden zelden groter dan ongeveer 30 centimeter en wegen gemiddeld tussen de 3,5 en 5,5 kg.

"Bichon Frisé" betekent "gekrulde schoothond" in het Frans, en ze waren in het verleden het geliefde huisdier van vele koninklijke families in Europa. Een zeer intelligent ras, ze werden vaak getraind voor circusvoorstellingen of als geleidehonden in de late 19e eeuw.

8. Havanezer

Havanezers, ook wel "Havanese" genoemd, komen oorspronkelijk uit Cuba. Ze worden meestal niet groter dan 28 centimeter en wegen doorgaans tussen de 3,5 en 6,8 kg.

Havanezers zijn temperamentvol en vriendelijk en zijn goede huisdieren voor gezinnen met kinderen. Hoewel ze worden beschouwd als gezelschapshonden, zijn ze zeer leergierig en intelligent.

9. Cairn terriër

De Cairn Terriër is een winterhard, vrolijk ras dat meer dan 200 jaar geleden werd gefokt op de eilanden van Schotland, waaronder het eiland Skye, door Schotse boeren.

Oorspronkelijk waren het werkhonden die gebruikt werden om ongedierte op te sporen in holen. Tegenwoordig is de Cairn Terriër een populaire gezelschapshond met een dubbele vacht die hypoallergeen en waterafstotend is. De kleur van de Cairn Terriër kan variëren en kan inderdaad in de loop der jaren veranderen.

10. Yorkshire terriër

Yorkies, officieel bekend als Yorkshire Terriërs, komen oorspronkelijk uit Engeland. Ze wegen meestal niet meer dan 3,2 kg en hebben een schofthoogte van ongeveer 20 tot 23 cm. Hun voorouders waren inderdaad groter dan de moderne Yorkies.

Oorspronkelijk gefokt om op knaagdieren te jagen, zijn Yorkies trouwe en aanhankelijke huisdieren. Ze staan bekend om hun moed en vastberadenheid, ondanks hun kleine formaat. Ze hebben vaak de neiging om zichzelf als veel groter te beschouwen en zullen niet aarzelen om zich te verdedigen, zelfs tegen veel grotere honden. Dit gedrag wordt soms geassocieerd met het "kleine honden syndroom".

11. Australische silkyterriër

Australische silkyterriërs worden gemakkelijk verward met hun neven, de Yorkshire Terriërs. Gefokt in Australië, zijn deze Silky Terriërs net zo moedig als de Yorkies en van vergelijkbare grootte.

Australian Silky Terriërs, gewaardeerd om hun zijdezachte vacht, stonden vroeger bekend als Sydney Terriërs omdat ze veel voorkwamen en populair waren in die Australische stad.

12. Affenpinschers

Met een gewicht van ongeveer 3,6 kg en een maximale hoogte van 25 tot 30 cm zijn Affenpinschers tegenwoordig liefdevolle, speelse familiehonden.

In hun landen van herkomst, Duitsland en Frankrijk, hebben ze echter niets van hun branie uit de tijd van de knaagdierjacht verloren. Een onmiskenbaar kenmerk van de Affenpinscher is zijn primitieve schattigheid en levendige persoonlijkheid, wat verklaart waarom deze hond de bijnaam "apenhond" heeft gekregen.

13. Bolognezer

Het is niet verrassend dat het Bolognezer ras Italiaanse wortels heeft. Hun gewicht van ongeveer 2,7 kg, hoogte van 25 tot 30 centimeter en pluizige witte vacht worden vaak verward met Maltezers, Bichon Frisé of Havanezers, maar ze zijn een geheel eigen ras.

Hoewel ze zeer intelligent en erkende probleemoplossers zijn, hunkeren ze naar liefde en aandacht. Ze vormen zo'n hechte band dat ze ernstige gevallen van verlatingsangst hebben als ze alleen gelaten worden.

14. Leeuwhondje (Little Lion Dog)

Niemand lijkt zeker van de ware oorsprong van de hond, maar de meeste gegevens suggereren dat hij afkomstig is uit Duitsland, Frankrijk of Nederland. De kleine leeuw is iets groter dan de Bichon Frisé, weegt ongeveer 7 kg en is tussen de 25 en 32 centimeter hoog.

Löwchen is het Duitse woord voor "kleine leeuw" en deze dappere en trouwe welpen werden gefokt om ratten en muizen te vangen. Zijn geschiedenis gaat ver terug tot 1442, waar het is afgebeeld in gravures en schilderijen.

15. Lhasa Apso

Lhasa Apso honden hebben hun wortels in Tibet, waar ze, ondanks hun kleine formaat, waakhonden waren van het koninklijk paleis. Ze wegen ongeveer 6 kg en zijn tussen de 25 en 28 centimeter hoog.

De Lhasa Apso is een koninklijke hond. Ze zijn net zo trots en zelfverzekerd als hun erfgoed aangeeft. Ze beschermen hun menselijke families met alle ernst die ze kunnen opbrengen. Dit belet hen echter niet om liefdevolle huisgenoten te zijn.

16. Coton De Tuléars

Inheems in Madagaskar, deze hondjes wegen tot 6 kg en zijn ongeveer 20 tot 28 centimeter hoog.

Deze kleine puppy prinsen met hun zachte, lange witte vacht staan bekend als de Koningshonden van Madagaskar. Ze zijn geboren knuffelaars en kruipen liever met hun favoriete mensen op de bank dan dat ze de hele dag rondrennen en bewegen.

17. Biewer Terriër

Biewer Terriërs zijn een Duitse variëteit van de Yorkshire Terriër. Velen verwijzen naar deze kleine harige schepsels als Duitse Yorkies. Ze zijn niet groter dan 22 centimeter en wegen slechts ongeveer 2,7 kg.

De Biewer is een aanhankelijk bundeltje vreugde dat graag tijd doorbrengt met familie en vrienden. Ze houden van het leven met gezinnen, hun kinderen en andere huisdieren - hoe meer hoe beter. Als ze zich van hun speelse kant laten zien, is het duidelijk dat ze hun mensen graag aan het lachen maken.

18. American Hairless Terrier (Amerikaanse naakthond)

Deze vreemd uitziende honden zijn klein, wegen zelden meer dan 4,5 kg en hebben een schofthoogte van ongeveer 11 centimeter.

Afgezien van de wenkbrauwen en snorharen zijn Amerikaanse naakthonden trouw aan hun naam. Afkomstig uit Mexico, staat de Amerikaanse naakthond bekend om zijn intelligentie, nieuwsgierigheid en speelsheid. Hoewel ze geen vacht hebben, hebben ze wel huidschilfers, waardoor ze regelmatig gebaad moeten worden.

19. Chinese Naakthond Terriër

Als je op zoek bent naar een klein hondenras dat een beetje anders is, kan de Chinese Naakthond Terriër de hond voor je zijn. Ze zijn klein en dun en wegen niet meer dan 3,6 kg.

Ze zijn echter niet allemaal kaal; sommige hebben een volle vacht van dun wit haar. Ze zijn zeker een exotisch modestatement omdat ze meestal naakt zijn. Ze scheiden echter wel huidschilfers uit, moeten vaak gebaad worden en vergeet de zonnebrandcrème niet.

20. Border terrier

Border Terriërs wegen ongeveer 6 kg en meten ongeveer 13 centimeter in schofthoogte. Ze werden in het noordoosten van Engeland gefokt als knaagdierjagers en hun prooidrift is nog steeds sterk. Ze zijn de perfecte huisdieren voor huishoudens zonder hamsters, cavia's, konijnen of andere knaagdieren als huisdier.

21. Fox Terriër (Draadhaar)

De draadharige Fox Terriër moet niet worden verward met de gladharige Fox Terriër, die minder behaard is. Deze enigszins vreemd uitziende terriërs wegen tussen de 7 en 9 kg en zijn tussen de 13 en 16 centimeter groot. Draadharige Fox Terriërs hebben hun oorsprong in Engeland, waar ze werden gefokt als gezelschap voor vossenjagers. Ze zijn intelligent en zeer actief; ze haten het om zich te vervelen. Daarom zijn actieve gezinnen de beste baasjes voor deze terriërs.

22. Russische Tsvetnaya Bolonka

De Russische Tsvetnaya Bolonka wordt vertaald als "Russisch gekleurd schoothondje". Deze kleine hondjes met de geduchte naam wegen niet meer dan 4 kg en zijn slechts 11 centimeter hoog. Ze worden kortweg Bolonka genoemd, en hun wortels liggen niet in Rusland, maar in Frankrijk. Koning Lodewijk IV van Frankrijk schonk de honden aan de Russische adel, waardoor ze hun naam kregen. De Bolonka is lief, liefdevol, intelligent en gewillig. Het is het ultieme huisdier voor baasjes die in een appartement wonen.

23. Schotse terriër

De Schotse terriër werd begin 1890 in Amerika geïntroduceerd. Ze meten ongeveer 27 cm op de schoft en wegen doorgaans tussen de 8 en 10 kg. Onafhankelijk en territoriaal, de Schotse terriër (Scottie) is een trouwe metgezel. Het zijn honden die niet verharen, en hun hypoallergene vacht en geringe onderhoud maken ze allround geweldige gezelschapshonden.

24. Bedlingtonterriër

Bedlington Terriërs komen oorspronkelijk uit Engeland, en hun lamachtige uiterlijk zou je kunnen misleiden. Ze zijn meestal ongeveer 40 tot 43 cm hoog en wegen doorgaans tussen de 8 en 10 kg. Ze werden gefokt in het dorp Bedlington in Northumberland en stonden oorspronkelijk bekend als Rothbury's Terriërs of Rothbury's Lambs, omdat ze op een lam lijken. Ze zijn uitzonderlijk snel, zowel rennend als zwemmend.

25. Basenji

Basenji's komen oorspronkelijk uit de Centraal-Afrikaanse regio, met name Congo, waar ze al eeuwenlang bestaan. Deze honden zijn relatief klein en wegen doorgaans tussen de 9 en 11 kg, met een schofthoogte van ongeveer 40 tot 43 cm. Basenji's worden vaak beschouwd als populair bij gezinnen. Het feit dat ze niet verharen is misschien niet de enige reden - Basenji's staan ook bekend om hun unieke gedrag van niet blaffen, maar eerder uitdrukken met een specifieke geluid die bekend staat als "jodelen".

26. Dandie Dinmont Terriër

Dandie Dinmont Terriërs waren ooit eigendom van Sir Walter Scott, een Schotse schrijver, en niet van koningin Victoria. Deze honden hebben een lengte van ongeveer 20 tot 28 cm en wegen doorgaans tussen de 8 en 11 kg. Hoewel ze inderdaad een lang lichaam hebben, hebben ze geen teckelgenen. Dandie Dinmont Terriërs werden voor het eerst geregistreerd als een apart ras in de vroege 19e eeuw en zijn vernoemd naar een personage genaamd Dandie Dinmont uit een boek van Sir Walter Scott, gepubliceerd in 1814.

27. Kerry blue-terriër

Deze terriër, die zijn wortels heeft in County Kerry, Ierland, is tussen de 44 tot 51 cm groot en weegt tussen de 15 en 18 kg. De Kerry Blue Terriër is een leuke hond, maar je kunt hem niet zomaar in de achtertuin zetten en hem vergeten. Hij is een intelligente, sociale hond die het alleen goed doet als gezinslid. Leven met een Kerry Blue is gemakkelijker omdat dit ras nauwelijks verhaart.

28. Lakeland Terriër

De Lakeland Terriër is een kleine tot middelgrote hond met een schofthoogte van 33 tot 38 centimeter en een gewicht van 6 tot 7 kg. Het ras komt oorspronkelijk uit het Lake District in Engeland. Ze werden gefokt om op vossen te jagen die op de lammeren jagen tijdens de lammertijd.

29. Saluki

De slanke en hoogbenige Saluki kan een hoogte bereiken van 23 tot 28 centimeter en weegt tussen de 13 en 30 kg. De Saluki is een van de oudste rassen die de mens kent, ontstaan meer dan 6000 jaar geleden. Hun mooie en exotische uiterlijk is te zien in oude geschriften, aardewerk en zelfs in Egyptische graven.

30. Tibetaanse Terriër

De Tibetaanse Terriër is een middelgroot hondenras dat tussen de 8 en 14 kg weegt en ongeveer 15 centimeter groot is. Deze hond bestaat al meer dan 2000 jaar. Hij werd gehouden als gezelschapshond voor boeddhistische monniken in Tibet en als waakhond voor nomadische herders. Hun bijnaam was "Heilige Hond" en ze werden beschouwd als "geluksbrenger". Het is nog steeds een populaire gezelschapshond omdat hij als hypoallergeen wordt beschouwd, zodat mensen met een allergie kunnen genieten van een hondenvriend.

31. Puli

Deze hond met een gewicht van ongeveer 14 kg en een hoogte van 40 cm, voorzien van dikke haren, heeft een geschiedenis die teruggaat tot zo'n 2000 jaar geleden. De Magyaarse stammen brachten de Puli naar Hongarije vanwege hun vaardigheden als veehoeder. Ze zijn al duizenden jaren bezig met het hoeden van schapen. Hoewel ze niet verharen, moeten de dikke strengen haar regelmatig worden uitgeborsteld om het ontstaan van klitten te voorkomen en vastzittend stof te verwijderen. Als je de Puli wast, blijft zijn vacht dagenlang vochtig. Het is misschien een goed idee om een gekwalificeerde trimsalon in te schakelen.

32. Lagotto Romagnolo

De Lagotto Romagnolo is een middelgroot hondenras, met reuen en teven die een schofthoogte bereiken van 40 tot 48 cm en een gewicht van 11 tot 16 kg hebben. De Lagotto Romagnolo, ook wel bekend als de Waterhond van Romagna, is een raszuivere hond die zijn oorsprong vindt in de regio Romagna in Italië. De honden werden gebruikt als jachthonden en moesten watervogels apporteren. Tegenwoordig jagen ze vaker op truffels in Italië en werken ze als therapiehonden.

33. Portugese Waterhond

De Portugese Waterhond weegt tussen de 16 en 27 kg en heeft een schofthoogte van 16 tot 23 centimeter. Dit ras komt oorspronkelijk uit de Portugese regio Algarve en heeft altijd een sterke band gehad met de zee. Ze werden gebruikt bij vissersboten en waren actieve metgezellen in het water. De "cão de água português", wat "hond van het water" betekent in het Portugees, wordt ook liefkozend "Portie" genoemd.

34. Wheaten Terriër

Ondanks hun kleine formaat zijn Wheaten Terriërs al meer dan 200 jaar nuttige erfhonden in Ierland. Ze hebben een schofthoogte die varieert tot 46 centimeter en wegen tussen de 13 en 21 kg. Ze kwamen naar de VS in de jaren 1970. Ze waren veelzijdige landarbeiders, hielpen bij het hoeden en bewaken van het vee en hielden de rattenpopulatie onder controle. Niettemin zijn Wheaten Terriërs geweldige metgezellen, of ze nu in de buitenwijken of op de boerderij wonen. Ze hebben echter wel enkele typische terriër trekjes: ze graven, jagen en blaffen wanneer ze zich vervelen.

35. Standaard Schnauzer

Dit is de middelgrote versie van het Schnauzer ras, met een gewicht van ongeveer 38 pond en een hoogte van 16 tot 19 centimeter. Ze vinden hun oorsprong in Duitsland, waar de Duitsers al in de 14e en 15e eeuw de Middenslag Schnauzer ontwikkelden. De Dwergschnauzer en de Reuzenschnauzer stammen af van de Standaardschnauzer. Oorspronkelijk werd het ras in Duitsland ontwikkeld als jacht-, herders- en gezinshond; tegenwoordig behoren ze tot de populairste gezinsgezellen.

36. Spaanse Waterhond

Ze werden in Spanje gefokt als herders en bewakers, maar ze waren nog effectiever in het apporteren van watervogels uit het water. Met een gemiddelde grootte van 38 tot 46 cm en een gewicht van 14 tot 22 kg waren Spaanse Waterhonden veelzijdige jagers.

Ze zijn ook geslaagd in de transformatie van jager tot gezinshond. De Spaanse Waterhond verhaart niet en is bovendien een hypoallergeen ras, geschikt voor mensen met een allergie voor hondenhaar.

37. Cantabrische waterhond

Dit ras is ontstaan aan de kust van Cantabrië, Spanje, en diende als allround helpers voor hun eigenaren, de vissers. Deze middelgrote honden zijn ongeveer 17 centimeter hoog en wegen ongeveer 18 kg.

Technologie heeft veel te maken met het feit dat Cantabrische waterhonden familiehonden werden. Ze waren thuis op steigers en zeilboten en brachten berichten van de ene boot naar de andere, totdat mobiele telefoons ze overbodig maakten. Toch zijn ze net zo geliefd bij families als hun vroegere vissers.

38. Softcoated Wheaten Terrier

Ondanks hun vrij kleine formaat zijn Wheaten Terriërs al meer dan 200 jaar nuttige erfhonden in Ierland. Ze zijn niet groter dan 18 centimeter en wegen tussen de 8 en 20 kg.

De vacht van de hond is zacht, zijdeachtig en golvend tot zelfs krullend en heeft een tarwe- tot gemberkleur. De vacht van de pup is donker, maar verandert naarmate hij groeit in een tarwekleur, hoewel de oren donkerbruin kunnen zijn. Baasjes waarderen de Wheaten als een hond die zeer weinig verhaart.

39. Barbet

De Barbet is een oude Europese waterhond waarvan de eerste vermelding dateert van 1387. Deze middelgrote honden wegen tussen 17 en 28 kg.

De waterhond bij uitstek, gefokt om watervogels zoals eenden op te sporen en te apporteren, is een van die hondenrassen die niet verharen. Dit Franse ras houdt ervan om door elk soort water te ravotten, zelfs het modderige, vieze soort, waaraan ze de liefkozende naam "modderhond" te danken hebben.

40. Barbado da Terceira

Het hondenras Barbado da Terceira vindt zijn oorsprong op de Azoren, van waaruit sommigen in Portugal en later in de Verenigde Staten terechtkwamen. Deze honden wegen tussen 21 en 27 kg en zijn ongeveer 20 centimeter hoog.

Ze werden gefokt als herdershonden, maar hebben zich goed aangepast aan hun leven als gezelschapshond en familiehond. Het ras is intelligent, gemakkelijk te trainen, volgzaam, gewillig, gelukkig en gevoelig.

41. Airedale Terriër

Airedale Terriërs vinden hun oorsprong in Leeds, Groot-Brittannië, bij het riviertje de Aire, en worden sinds de jaren 1850 gebruikt als otterjagers. Ze wegen ongeveer 25 kg en meten 58 tot 61 cm op de schoft. Tijdens de oorlog droegen Airedale Terriërs berichten en toonden ze grote moed. Eén Airedale Terriër kreeg zelfs een medaille voor moed in de Eerste Wereldoorlog. Tegenwoordig is het ras de officiële hond van de National Police Service of Britain. Het is een onderhoudsarm ras met minimale verharing.

42. Irish Water Spaniel

Met een hoogte van 20 tot 25 centimeter is de Ierse Water Spaniel groter dan de meeste andere spaniels. Ze kunnen tot 30 kg wegen. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn het bekwame zwemmers en houden ze van het water, en hun zwemvliezen dragen bij aan hun vaardigheden. Hun waterdichte vacht is hypoallergeen en ze verharen minimaal en seizoensgebonden. Ze zijn ook zeer gemakkelijk te verzorgen. Het is voldoende om ze om de paar weken te borstelen.

43. Poedel

De poedel is een van de populairste hondenrassen ter wereld. Standaard poedels zijn ongeveer 15 tot 18 centimeter hoog en wegen tussen de 20 en 34 kg. Ze behoren tot de meest intelligente hondenrassen en zijn zeer trainbaar. Poedels zijn elegant, atletisch, veerkrachtig en intelligent, en dit zijn slechts enkele van hun beste eigenschappen. Bovendien zijn ze uitstekende huisdieren of metgezellen binnenshuis. Een ander voordeel is dat poedels hun mooie gekrulde vacht niet verliezen.

44. Afghaanse Windhond

Afghaanse windhonden staan bekend om hun opvallende schoonheid en trotse houding, en ze hebben elegant lang haar. Als je je ogen sluit en je een bewegende Afghaanse Windhond voorstelt, zie je waarschijnlijk een model op een catwalk. Ze zijn slank, wegen tussen 26 en 34 kg en kunnen een hoogte van 68 centimeter bereiken. De Afghaanse Windhond is een behendige, atletische hond die is gebouwd om te werken. Het is ook een hypoallergeen ras. Het behoort tot de beste hypoallergene hondenrassen voor mensen met allergieën, en hij verhaart zelden, maar moet wel regelmatig worden geborsteld.

45. Bouvier Des Flanders

Afkomstig uit het Franse deel van België, is de Bouvier een grote, compacte, goed gebouwde hond met sterke, gespierde ledematen. Hij bereikt een schofthoogte van ongeveer 68 centimeter en weegt tussen de 25 en 52 kg. Het Franse woord "Bouvier" betekent herder of veehoeder, en dat is precies wat ze deden voordat ze hondengezellen werden voor gezinnen in Amerika en de rest van de wereld. Het ras Bouvier des Flandres heeft zich ook bewezen in andere functies, zoals waakhond, politiehond en natuurlijk als liefhebbend huisdier. Hun vacht hindert mensen met een allergie niet, maar is zeer onderhoudsintensief.

46. Riesenschnauzer

De Riesenschnauzer is de grootste van de drie Schnauzerrassen. Ze zijn goed gebouwd en worden 23 tot 28 centimeter groot en wegen tussen de 25 en 50 kg. Net als andere honden die niet verharen, hebben Schnauzers geen vacht, maar haren die blijven groeien. Dit is ook de reden waarom ze niet verharen. Hoewel ze werden gefokt om te hoeden en te bewaken, zijn het uitzonderlijke familievrienden die vooral genieten van de omgang met kleine kinderen en huisdieren. Of ze nu mannelijk of vrouwelijk zijn, ze zijn natuurlijke verzorgers.

47. Komondor

De Komondor, ook bekend als de Hongaarse herder of dweilhond, is een grote hond die tussen de 45 en 60 kg kan wegen en tussen de 65 en 80 centimeter groot is. Als je ooit een mop hebt gezien die eruitziet alsof hij op weg is naar een reggaeconcert, dan is het een Komondor. Het onderscheidende kenmerk van deze moedige en loyale Hongaarse werkhond is zijn lange, dikke vacht die hem beschermt tegen het weer en aanvallen van dieren. Onder al die dreadlocks zit echter een grote, sterke hond met veel liefde en genegenheid voor zijn menselijke familie. Deze dreadlocks hoeven niet te worden geborsteld, maar af en toe een bad is noodzakelijk.

48. Old English Sheepdog

De vorm van Old English Sheepdogs is in de loop der jaren weinig veranderd sinds ze in de jaren 1880 voor het eerst naar de Verenigde Staten werden geëxporteerd. Het zijn grote honden, die tot 61 cm groot worden en tussen de 27 en 45 kg wegen. Old English Sheepdogs kunnen een zeer lange vacht hebben die zelfs hun gezicht en ogen bedekt, en ze verharen niet. Het interessante aan deze hond is dat hij bij de schouders hoger staat dan bij de lendenen, zodat hij ook beerachtig loopt of loopt, zoals een pandabeer.

49. Xoloitzcuintli (Mexicaanse naakthond)

De 3000 jaar oude Xoloitzcuintli (uitgesproken als show-low-eats-queen-tlee), de oude Azteekse hond van de goden, is nu een liefhebbende metgezel en waakzame waakhond. Hij wordt kortweg Xolo genoemd en kan in alle drie de maten tussen 25 en 58 cm groot worden en tussen 4,5 en 25 kg wegen. De attente en trouwe Xoloitzcuintli is er in drie maten (klein, miniatuur en standaard) en twee variëteiten (haarloos en behaard). De haarloze variëteiten hebben een robuuste, gladde, nauwsluitende huid. Hoewel ze niet verharen, moeten ze vaak in bad om huidschilfers, allergenen die allergische reacties veroorzaken, onder controle te houden.

50. Peruaanse Inca Orchid (Peruaanse naakthond)

De Peruaanse Inca Orchidee is een hondenras, geen bloem, en het heeft niets te maken met de Andes. De naam van het ras betekent "hond zonder mantel" of naakte hond in het Quechua, de taal van de Inca's. Ze zijn er in de maten klein, medium en groot, variërend in grootte van 25 tot 65 cm en met een gewicht van 4 tot 25 kg (in alle drie de maten). De Peruvian Inca Orchid is een windhond die bestaat in haarloze en behaarde variëteiten, die geen van beide veel haar, maar slechts een beperkte hoeveelheid huidschilfers afgeven. Hoewel ze niet geborsteld hoeven te worden, moeten ze wel in bad om de huidschilfers te verwijderen, en vergeet de zonnebrandcrème niet.

Over de Auteur

sanne-dekker
Sanne Dekker
Hondentrainer

Sanne is geboren en getogen in Breda, en heeft altijd al een grote liefde gehad voor honden. Haar ouders, die inmiddels met pensioen zijn, hebben beiden als dierenarts gewerkt toen ze opgroeide, wat haar interesse in dierverzorging al vroeg heeft aangewakkerd.

Ook Interessant