Home > Rassen > Populaire Bruine Hondenrassen

7 populaire bruine hondenrassen (en hun kenmerken)

Inhoudsopgave

Als we het over onze honden hebben, beginnen we vaak met hun kleur. Een pluizige witte hond, een grote zwarte hond, een schattig klein bruin teckel, enzovoort. Maar het is niet de kleur van een hond die hem de perfecte metgezel voor jouw gezin maakt. Het zijn de unieke eigenschappen van de hond die hem speciaal voor jou maken. Een Cocker Spaniel of Poedel is bijvoorbeeld lief en aanhankelijk tegenover je kinderen, terwijl een Rottweiler een alerte waakhond is die je beschermt. De Australian Shepherd en Collie zijn geschikt voor actieve mensen en zullen je graag vergezellen tijdens het joggen, fietsen, skateboarden of wandelen. De Shih Tzu of Chihuahua IS het perfecte schoothondje om je bejaarde ouders gezelschap te houden in hun kleine flat.

Bij geen van deze perfecte matches is de kleur van de vacht van de hond van belang. Wanneer we de naam van een ras horen, komt meteen een beeld van een hond met een bepaalde kleur in ons hoofd. Is dat beeld een hond die helemaal bruin is? Dat is onwaarschijnlijk omdat er niet zoveel hondenrassen zijn die bruin zijn zonder witte of andere kleuren in hun vacht. Laten we eens kijken naar bruine hondenrassen.

Bruine Labrador Retriever – Foto: Silverbrook Kennels

1. Labrador retriever

De Labrador Retriever wordt gekenmerkt door zijn grote ogen, hangende oren en brede kop. Ze hebben ook een korte, dikke en waterafstotende vacht. Reuen zijn ongeveer 61 cm groot en wegen tussen de 25 en 40 kg. Ze zijn niet alleen bruin, maar komen ook voor in chocoladebruin. Sommige mensen zeggen dat de kleur van hun Labrador een indicatie is van hun karakter, maar er is geen wetenschappelijk bewijs voor dit idee. Labradors zijn van nature gehecht aan hun familie, maar ze kunnen voorkeuren hebben voor de persoon met wie ze de meeste tijd doorbrengen. Deze hondensoort is sociaal en vriendelijk naar andere honden toe, vooral als ze vrolijk en energiek zijn.

2. Cocker spaniel

De Cocker Spaniel is een populair hondenras dat geweldig is als gezelschapshond voor mensen die ze actief kunnen houden. Zelfs als je in een flat woont, zul je dol zijn op deze liefdevolle en flexibele hond. Cocker Spaniels zijn er in 24 kleuren. Er zijn 5 verschillende bruintinten: goudbruin, chocoladebruin, lichtbruin, roodbruin en tan. Volwassen Cocker Spaniels zijn ongeveer 14 tot 17 centimeter groot en wegen tussen de 12 en 16 kg. De levensverwachting van de Cocker is tussen de 12 en 14 jaar, en teven hebben gemiddeld 6 tot 8 pups per worp. Cockers staan bekend om hun liefdevolle karakter. Ze zijn toegewijd aan hun mensen, blij en gezellig, maar ook grappig en nieuwsgierig. Ze zorgen voor een hoop plezier en kunnen een goede keuze zijn voor gezinnen met kinderen.

3. Boxer

Boxers hebben een schofthoogte van 21 tot 25 centimeter en een gemiddeld gewicht van 30 kg. Vrouwelijke Boxers hebben een levensverwachting van 10 tot 12 jaar. Erkende Boxer vachtkleuren zijn lichtbruin, gestroomd en wit.

De bruine vacht is bijna als melkchocolade gekleurd. De gestroomde vacht is geen kleur, maar donkere strepen van verschillende dikte over de reebruine vacht, waardoor deze veel donkerder lijkt. Alle boxers hebben een zwart masker en witte aftekeningen zijn te zien op de hals, borst, poten en zelfs het gezicht, hoewel ze voornamelijk een bruin hondenras zijn.

De sterke, atletische Boxer is meestal een bruin hondenras dat intimiderend lijkt van een afstand, maar van dichtbij zijn ze goofy, uitgaand en het leven van het hondenpark. Niet te vergeten hun aanstekelijke gewiebel met hun hele lichaam. Loyaal en beschermend, de Boxer schiet goed op met kinderen en is een geweldige familiehond. Eén blik in hun lieve, mensachtige ogen is genoeg om verliefd te worden op dit leuke ras.

De Boxer is een gewild huisdier vanwege zijn vermogen om vriendschap te sluiten met zowel mensen als andere dieren. De pups zijn net kleine kinderen in een hondenlichaam. Misschien verklaart dat waarom Boxers en kinderen zo goed met elkaar kunnen opschieten. Hun komische trucjes zorgen ervoor dat je altijd moet lachen.

Je kunt ze vaak betrappen op het naar voren strekken van hun achterpoten in de menselijke zitpositie en het terugrollen in een luie-hondenhouding. Ze hebben ook de neiging om te friemelen en te stoppen om natte kusjes te geven. Als je droomhond atletisch en gezellig is, is de Boxer de hond die bij je past.s. Boxers zijn grote honden met een grote dosis kattenkwaad in hun aard. Je moet gevoel voor humor hebben om met hem te leven.

4. Chow chow

Chow Chow reuen wegen tussen 25 en 32 kg en hebben een schouderhoogte van ongeveer 24 centimeter. Vrouwtjes daarentegen zijn kleiner, wegen 18 tot 27 kg en hebben een schouderhoogte van 21 centimeter. Dit ras, met zijn kenmerkende blauwe tong, komt voor in acht geregistreerde kleuren, daarvan zijn vier bruin. De geregistreerde namen van hun vachten zijn meestal misleidend.

Zo lijkt de kleur die als kaneel is geregistreerd niet op kaneel. In plaats daarvan is het een lichtbeige jas. Red Chow Chows hebben een rijke roodbruine vacht, en degenen met een verdunningsgen hebben een rode vacht verdund tot een vaalbruine vacht. 

Chow Chows kunnen met de juiste training gehoorzaam en trouw zijn. Het zijn elegante en gereserveerde honden die niet bijzonder speels zijn. Ze genieten van de genegenheid van de familie, maar houden niet van opwinding. Hun aangeboren wantrouwen tegenover vreemden maakt hen uitstekende waakhonden.

Chow Chows houden niet van plotselinge bewegingen of verrassingen, noch van knuffelen. De diepe plooien van vlees en vacht rond de ogen van de Chow Chow beperken zijn zicht. Daarom kunnen ze schrikken als iemand of iets van opzij nadert. Als je aankondigt dat je er bent of de honden benadert vanuit een hoek waar ze je kunnen zien, voorkom je dat ze bang voor je worden.

5. Cane Corso

De Cane Corso valt in de categorie grote rassen en je hebt misschien gehoord wat een geweldige metgezel deze hond kan zijn. De Cani Corsi zijn trouwe dieren die majestueus zijn en een sterk charisma hebben, maar je moet ook weten dat ze niet voor de zwakkeren zijn. De schattige, mollige puppy Corso zal uitgroeien tot een hond die meer dan 50 kg weegt en minstens 24 centimeter groot is.

Er zijn 12 verschillende vachtkleuren, waaronder verschillende tinten bruin. Fawn is een crèmekleurige tint en red coat is een roodbruine kleur die zo donker kan zijn als een rijke mahonie. Dan is er kastanje en lever/chocolade bruin. Tot slot is er formento, een Italiaanse term voor de kleur van gegiste tarwe.

De Cane Corso kan vreemden intimideren door naar ze te kijken. Ondanks zijn imposante verschijning kan deze grote hond zeer aanhankelijk zijn voor zijn gezin. Maar zijn emoties zijn niet zichtbaar aan de buitenkant. Sommigen zijn opmerkelijk gereserveerd, anderen zijn meer uitgaand, maar zeer weinig volwassen Corsi tonen hun genegenheid uitbundig. Als je deze slimme, maar koppige en vastberaden hond goed socialiseert en traint, is hij een geweldige huisgenoot voor iemand die assertief is en ervaring met honden heeft. 

De Cane Corso is groot, maar rustig. Ze maken opmerkelijk oogcontact met hun favoriete mensen. De Cane Corso blijft graag dicht bij je, meestal in dezelfde kamer, bij voorkeur op een comfortabel kussen in een hoek of onder een tafel om je “gezelschap te houden”. Hij houdt van conversatie, aaien en knuffelen als je dat aanbiedt, maar ze zijn gematigd en niet overheersend als ze naar je toekomen en veel aandacht vragen. Maar let op, Cani Corsi kwijlen en kwijlen met zware wangen.

6. Pomeriaan (Dwergkeeshond)

De pomeriaan behoren tot de kleine honden rasgroep, wegen gemiddeld slechts 2,3 kg en zijn gewoonlijk niet groter dan 30 cm. Donkerbruine dwergkeeshonden komen niet veel voor. Ze kunnen variëren van lichte melkchocolade bruin tot donkere mokkatinten, en hun neus en pootkussentjes hebben vaak dezelfde zijdebruine kleur.

Een van de sociale aspecten van het temperament van de Pomeriaan die hen zo populair maakt, is dat ze zeer aanhankelijk en trouw zijn. Ze willen altijd bij hun menselijke familie zijn, wat zowel goed als slecht kan zijn. Hoewel dwergkeeshonden niet veel eisen van hun baasjes in termen van voeding en beweging, zijn ze het liefst het middelpunt van hun wereld.

Het temperament van de Pomeriaan is een mix van onafhankelijkheid en trouw, maar ze doen niets liever dan op schoot zitten en overladen worden met liefde en genegenheid. Het goede nieuws is dat ze deze genegenheid onmiddellijk teruggeven, en niets kan je dag meer opfleuren dan die schattige ogen die je vol bewondering aankijken. Bovendien kan een gezonde Pomeriaan je tot 16 jaar gezelschap houden.

7. De Duitse Dog

De Duitse Dog is een indrukwekkende verschijning die indringers al sinds de Romeinse oudheid intimideert. Deze dieren zijn prachtige, krachtige beschermers van hun baasjes en hun bezittingen. De Duitse Dog valt in de categorie reuzenrassen, met een gemiddeld gewicht van 72 kg voor reuen en 52 kg voor teven en een gemiddelde schofthoogte van 82 cm voor reuen en 76 cm voor teven.

De Duitse Dog heeft een korte, gladde vacht die in verschillende kleuren voorkomt, waaronder mooi bruin! Deze hond is vaak kalm, geduldig en rustig. Ze zijn geweldig met kinderen, maar kunnen ze door hun enorme omvang per ongeluk omstoten. Hun lange slappe oren smeken er letterlijk om geaaid te worden en hun slappe wangen hebben dringend behoefte aan aaien.

Duitse Doggen hebben een koninklijke uitstraling en elegantie. De zelfverzekerde Duitse Dog is niet alleen een zachtaardige reus; hij is beschermend tegenover zijn familie en wantrouwend tegenover vreemden. De Duitse Dog is een ras dat een ervaren en vastberaden eigenaar nodig heeft die in staat is om respect af te dwingen zonder fysiek of verbaal geweld.

Duitse Doggen zijn bekend om hun aanhankelijkheid en liefde. Ze houden ervan om aandacht te krijgen van hun favoriete mensen. Als ze niets krijgen, kunnen deze honden verwachten dat ze op de bank springen of iets anders vreemds zullen doen tot je de aandacht krijgt waarnaar ze verlangen. 

Duitse Doggen zijn bekend om de hechte banden die ze met hun menselijke families aangaan. Sommigen ontwikkelen een “klittenbandafhankelijkheid”, wat betekent dat ze elke minuut van de dag bij je in de buurt moeten zijn – niet alleen dichtbij, maar om aan te raken. Als dit gebeurt, ontwikkelt je hond waarschijnlijk verlatingsangst. Daarom doen Duitse Doggen het het beste in een huis waar één lid van het gezin achterblijft als de anderen naar hun werk, school, enz. gaan.

Andere grote bruine hondenrassen

Amerikaanse en Australische herders en Collies zijn ook populaire honden met een bruine vacht. Deze rassen werden gefokt als herdershonden en ze houden ervan om kleine kinderen of andere huisdieren te hoeden.

Mastiff: Er zijn wereldwijd ongeveer zes Mastiff hondentypen. Deze honden zijn rustig en vriendelijk. Hij is aanhankelijk en toegewijd aan zijn gezin, en door zijn rustige gedrag is hij een goede metgezel voor oudere kinderen. De kleuren die mogelijk zijn, lopen van reebruin tot chocoladebruin.

Andere middelgrote bruine hondenrassen met lang haar

Siberische Husky: Siberische Husky’s zijn over het algemeen vriendelijk tegen mensen, ook tegen kinderen. De meeste Siberische Huskies schieten goed op met andere honden, vooral die waarmee ze zijn opgegroeid. Ze hebben een sterke prooidrift en kunnen katten en andere kleine huisdieren opjagen. Koperkleurige Siberische Husky’s zijn meestal donker en sterk rood. Soms worden ze ook “chocolade” of “bruin” genoemd als het rood erg roestig is.

Cavalier King Charles Spaniel: De Cavalier is een lief, zachtaardig en aanhankelijk ras dat zijn mens graag een plezier doet. Ze zijn vriendelijk tegen vreemden en andere dieren en gaan heel goed om met kinderen. Een van de kleuren die de Cavalier King Charles Spaniel kan hebben is Ruby, een rijke kastanjekleur.

Andere middelgrote bruine hondenrassen met korte, gladde vacht

American Staffordshire Terriërs zijn intelligente honden die bekendstaan om hun goede karakter. AmStaffs komen in verschillende kleuren voor, waaronder lever, sable, gestroomd en bruin.

Basset: De Basset Hound is een vriendelijke, gemakkelijke hond. Hij jaagde oorspronkelijk in roedels en schiet over het algemeen goed op met andere honden en huisdieren. Bassets zijn mensgericht en schieten goed op met kinderen. De gladde vacht van de Basset omvat bruine variëteiten die kunnen variëren van hazelnoot tot donkerbruin.

Beagle: Beagles zijn jachthonden met een vriendelijk en uitgaand karakter, waardoor ze geweldige familiehonden zijn. Ze kunnen echter onstuimig zijn, dus zoals bij alle honden is het raadzaam om toezicht te houden in de buurt van kleine kinderen. Beagles zijn typisch veelkleurige honden. Het is uiterst zeldzaam om een effen gekleurde Beagle te vinden. Een Beagle heeft op zijn minst twee kleuren, meestal bruin, tan of fawn.

Bull Terriër: Bull Terriërs zijn zachtaardig, aanhankelijk en speels met gezinsleden. Het zijn ook trouwe huisdieren die het gezin beschermen. Zoals bij elk groot of robuust ras zijn de juiste voorzorgsmaatregelen essentieel bij de omgang met vreemden, kinderen en andere dieren. Bull Terriërs zijn meestal een bruin hondenras met witte aftekeningen op een korte vacht.

Amerikaanse Bulldog: De Amerikaanse Bulldog is een liefdevol en trouw gezinslid dat goed opschiet met kinderen en andere huisdieren, zolang hij zich goed gedraagt. De American Kennel Club (AKC) erkent als kleuren voor American Bulldogs onder andere bruin, tan, gestroomd, zwart en rood.

Over de auteur

Ook interessant

Laat de eerste reactie achter