populaire-bruine-hondenrassen-hondenras-verzorging-gezin-sociaal-leven-fysieke-kenmerken-dieet-informatie

7 Populaire Bruine Hondenrassen (en hun kenmerken)

naomi-de-jong
Geschreven door Naomi de Jong | Dierenartsassistent
FACT CHECKED door Lieke Smit
Laatste update: 10 januari 2024

Wanneer we over onze honden praten, beginnen we vaak met hun kleur. Een pluizige witte hond, een grote zwarte hond, een schattig klein bruin teckel, enzovoort. Maar het is niet de kleur van een hond die hem de perfecte metgezel voor jouw gezin maakt. Het zijn de unieke eigenschappen van de hond die hem speciaal voor jou maken.

Bijvoorbeeld, een Cocker Spaniel of Poedel is lief en aanhankelijk tegenover je kinderen, terwijl een Rottweiler een alerte waakhond is die je beschermt. De Australische Herder en Collie zijn geschikt voor actieve mensen en zullen je graag vergezellen tijdens het joggen, fietsen, skateboarden of wandelen. De Shih Tzu of Chihuahua is het perfecte schoothondje om je bejaarde ouders gezelschap te houden in hun kleine flat.

Bij geen van deze perfecte matches is de kleur van de vacht van de hond van belang. Wanneer we de naam van een ras horen, komt meteen een beeld van een hond met een bepaalde kleur in ons hoofd. Maar is dat beeld een hond die helemaal bruin is? Dat is onwaarschijnlijk, omdat er niet veel hondenrassen zijn die volledig bruin zijn zonder witte of andere kleuren in hun vacht. Laten we eens kijken naar de populaire bruine hondenrassen.

bruine-hondenrassen

1. Labrador retriever

De Labrador Retriever wordt gekenmerkt door zijn expressieve ogen, hangende oren en brede kop. Ze hebben ook een korte, dikke en waterafstotende vacht. Reuen hebben doorgaans een schofthoogte van ongeveer 56-61 cm en wegen tussen de 29 en 36 kg. Vrouwtjes zijn iets kleiner met een schofthoogte van 54-59 cm en een gewicht van 25-32 kg. Ze zijn niet alleen beschikbaar in het bruin, maar ook in chocoladebruin en verschillende andere kleuren. Sommige mensen beweren dat de kleur van een Labrador een indicatie kan zijn van hun karakter, maar dit idee mist wetenschappelijke onderbouwing.

Labradors staan bekend om hun aanhankelijkheid en verbondenheid met hun gezin. Hoewel ze van nature gehecht zijn aan hun familie, kunnen ze voorkeuren ontwikkelen voor de persoon met wie ze de meeste tijd doorbrengen. Deze honden zijn over het algemeen sociaal en vriendelijk naar andere honden, vooral als die honden vrolijk en energiek zijn.

2. Cocker spaniel

26400337370_12d4fe647e_k

De Cocker Spaniel is een geliefd hondenras dat uitstekend geschikt is als gezelschapshond voor actieve eigenaren. Zelfs als je in een appartement woont, zul je genieten van het gezelschap van deze liefdevolle en aanpasbare hond. Cocker Spaniels komen voor in 24 verschillende kleuren, waaronder vijf verschillende tinten bruin: goudbruin, chocoladebruin, lichtbruin, roodbruin en tan. Volwassen Cocker Spaniels hebben doorgaans een schofthoogte van 36-41 cm en wegen tussen de 12 en 16 kg. De levensverwachting van de Cocker Spaniel ligt tussen de 12 en 14 jaar, en teven krijgen gemiddeld 6 tot 8 pups per worp. Deze honden staan bekend om hun liefdevolle aard. Ze zijn toegewijd aan hun eigenaren, vrolijk en sociaal, maar ook speels en nieuwsgierig. Ze brengen veel plezier in huis en kunnen een goede keuze zijn voor gezinnen met kinderen.

3. Boxer

Boxers zijn middelgrote honden met een schofthoogte van ongeveer 53 tot 63 centimeter en een gewicht dat varieert van 25 tot 32 kg voor mannetjes en 23 tot 29 kg voor vrouwtjes. Vrouwelijke Boxers hebben doorgaans een levensverwachting van 9 tot 12 jaar. Binnen het ras zijn er erkende vachtkleuren, waaronder fawn (lichtbruin), brindle (gestroomd) en wit.

De fawn vachtkleur vertoont een tint vergelijkbaar met melkchocolade, terwijl brindle een vachtpatroon is met donkere strepen van verschillende breedtes op een basis van reebruine vacht, wat een diepere kleur geeft. Alle Boxers hebben een kenmerkend zwart masker en witte aftekeningen op de nek, borst, poten en soms het gezicht, hoewel het fawn de overheersende kleur is.

De Boxer staat bekend om zijn sterke en atletische bouw, die op het eerste gezicht imposant kan lijken, maar van dichtbij zie je hun speelse, sociale en vrolijke aard. Ze hebben een unieke manier van bewegen waarbij hun hele lichaam wiebelt, en ze hebben een onweerstaanbaar aantrekkelijke uitdrukking in hun mensachtige ogen. Loyaal en beschermend, de Boxer vormt een goede band met kinderen en gedraagt zich uitstekend als gezinshond.

Boxers zijn geliefd als huisdieren vanwege hun vermogen om sterke banden te vormen met zowel mensen als andere dieren. Boxerpuppy's hebben vaak een speelse en ondeugende persoonlijkheid die hen populair maakt bij kinderen. Hun komische gedrag en capriolen brengen altijd plezier en gelach in huis.

Ze staan erom bekend dat ze graag hun achterpoten uitstrekken in een mensachtige zitpositie en zich op hun rug rollen in een ontspannen houding. Ze tonen genegenheid door likjes en knuffels. Als je op zoek bent naar een atletische en vrolijke metgezel, past de Boxer goed bij je. Hun speelse karakter en humoristische gedrag maken dat je een gevoel voor plezier moet hebben om met hen te leven.

4. Chow chow

Chow Chow reuen wegen tussen 25 en 32 kg en hebben een schofthoogte van ongeveer 48 tot 56 cm. Vrouwtjes daarentegen zijn kleiner, wegen 18 tot 27 kg en hebben een schofthoogte van 46 tot 51 cm. Dit ras, met zijn kenmerkende blauwe tong, komt voor in acht geregistreerde kleuren, waarvan vier bruine varianten. De geregistreerde namen van hun vachtkleuren zijn vaak verwarrend.

Zo lijkt de kleur die als "kaneel" is geregistreerd niet op kaneel. In plaats daarvan is het eerder een lichtbeige vachtkleur. "Red" Chow Chows hebben een rijke roodbruine vacht en diegenen met een verdunningsgen vertonen een rode vacht die is verdund tot een vaalbruine tint.

Chow Chows kunnen met de juiste training gehoorzaam en trouw zijn. Ze staan bekend als elegante en gereserveerde honden die niet bijzonder speels zijn. Hoewel ze genieten van genegenheid van hun familie, zijn ze over het algemeen niet erg enthousiast. Hun aangeboren wantrouwen tegenover vreemden maakt hen uitstekende waakhonden.

Chow Chows houden niet van plotselinge bewegingen of verrassingen, en ze zijn vaak niet dol op knuffelen. De diepe plooien van vlees en vacht rond hun ogen kunnen hun zicht beperken. Hierdoor kunnen ze schrikken als iemand of iets van opzij nadert. Door jezelf aan te kondigen of de hond te benaderen vanuit een hoek waar ze je kunnen zien, voorkom je dat ze angstig worden.

5. Cane Corso

De Cane Corso behoort tot de categorie grote hondenrassen en staat bekend als een uitstekende metgezel. Cane Corsi zijn loyale dieren met een majestueuze uitstraling en sterk charisma, maar het is belangrijk om te weten dat ze niet geschikt zijn voor mensen die niet stevig in hun schoenen staan. De schattige, mollige Cane Corso-puppy zal uitgroeien tot een hond die meer dan 50 kg weegt en een schofthoogte heeft van minstens 58 cm.

Er zijn 12 verschillende vachtkleuren, waaronder verschillende tinten bruin. "Fawn" is een crèmekleurige tint en de "red coat" is een roodbruine kleur die zo donker kan zijn als rijke mahonie. Daarnaast zijn er kleuren zoals kastanjebruin en lever/chocoladebruin. Tot slot is er "formentino", een Italiaanse term die verwijst naar de kleur van gegiste tarwe.

De Cane Corso kan vreemden intimideren door simpelweg naar ze te kijken. Ondanks zijn imposante verschijning kan deze grote hond zeer aanhankelijk zijn jegens zijn gezin. Zijn emoties zijn echter niet altijd aan de buitenkant te zien. Sommige individuen zijn opmerkelijk gereserveerd, terwijl anderen wat meer uitgaand zijn, maar over het algemeen tonen maar weinig volwassen Corsi hun genegenheid heel uitbundig. Als je deze slimme maar koppige en vastberaden hond goed socialiseert en traint, kan hij een geweldige huisgenoot zijn voor iemand die assertief is en ervaring heeft met honden.

De Cane Corso is groot, maar rustig. Ze maken opmerkelijk oogcontact met hun favoriete mensen. De Cane Corso blijft graag dicht bij je, meestal in dezelfde kamer, bij voorkeur op een comfortabel kussen in een hoek of onder een tafel om je gezelschap te houden. Hij houdt van interactie, aaien en knuffelen als je dat aanbiedt, maar ze zijn gematigd en niet opdringerig als ze naar je toekomen en om aandacht vragen. Het is belangrijk op te merken dat Cane Corsi kwijlen, vooral met hun zware wangen.

6. Pomeriaan (Dwergkeeshond)

De Pomeriaan behoort tot de categorie kleine hondenrassen, weegt gemiddeld slechts 2,3 kg en is gewoonlijk niet groter dan 30 cm in hoogte. Donkerbruine dwergkeeshonden komen niet veel voor. Ze kunnen variëren van lichte melkchocoladebruine tinten tot donkere mokkatinten, en vaak hebben hun neus en pootkussentjes dezelfde zijdebruine kleur.

Een van de sociale aspecten van het temperament van de Pomeriaan die hen zo populair maakt, is dat ze zeer aanhankelijk en trouw zijn. Ze willen altijd in de buurt van hun menselijke familie zijn, wat zowel positieve als uitdagende aspecten kan hebben. Hoewel dwergkeeshonden niet veel eisen van hun eigenaren wat betreft voeding en beweging, geven ze er de voorkeur aan om het middelpunt van hun wereld te zijn.

Het temperament van de Pomeriaan combineert onafhankelijkheid en trouw, maar ze vinden niets leuker dan op schoot zitten en overladen worden met liefde en genegenheid. Het goede nieuws is dat ze deze genegenheid direct teruggeven, en er is weinig dat je dag meer kan opvrolijken dan die schattige ogen die je bewonderend aankijken. Bovendien kan een gezonde Pomeriaan je tot wel 16 jaar lang gezelschap houden.

7. De Duitse Dog

De Duitse Dog is een imposante verschijning die al sinds de Romeinse oudheid indringers intimideert. Deze prachtige en krachtige dieren zijn beschermers van hun baasjes en hun eigendommen. De Duitse Dog valt onder de categorie van reuzenrassen, met een gemiddeld gewicht van ongeveer 72 kg voor reuen en 54 kg voor teven, en een gemiddelde schofthoogte van ongeveer 82 cm voor reuen en 76 cm voor teven.

De Duitse Dog heeft een korte, gladde vacht die in verschillende kleuren voorkomt, waaronder ook mooi bruin! Deze hond staat vaak bekend om zijn kalme, geduldige en rustige karakter. Ze gaan goed om met kinderen, maar vanwege hun omvang kunnen ze per ongeluk kinderen omver lopen. Hun lange, slappe oren nodigen bijna uit tot knuffelen en hun slappe wangen schreeuwen om aandacht.

Duitse Doggen stralen een koninklijke uitstraling en elegantie uit. De zelfverzekerde Duitse Dog is niet alleen een zachtaardige reus; hij is ook beschermend ten opzichte van zijn familie en wantrouwend jegens vreemden. Het is een ras dat een ervaren en vastberaden eigenaar vereist, iemand die respect kan afdwingen zonder gebruik van fysiek of verbaal geweld.

Duitse Doggen staan bekend om hun aanhankelijkheid en genegenheid. Ze houden ervan om aandacht te krijgen van hun favoriete mensen. Als ze geen aandacht krijgen, kunnen deze honden inventieve manieren bedenken om aandacht te trekken, zoals op de bank springen of andere ongebruikelijke acties ondernemen.

Duitse Doggen staan ook bekend om de sterke band die ze met hun menselijke gezin vormen. Sommige kunnen zelfs een intense afhankelijkheid ontwikkelen, waarbij ze voortdurend in de buurt van hun mensen willen zijn en fysiek contact zoeken. Als dit extreme niveau van afhankelijkheid ontstaat, kan de hond last krijgen van verlatingsangst. Daarom gedijen Duitse Doggen over het algemeen goed in een huishouden waar één persoon achterblijft wanneer de anderen naar werk, school, enzovoort gaan.

Andere grote bruine hondenrassen

Amerikaanse en Australische herders en Collies zijn ook populaire honden met een bruine vacht. Deze rassen werden gefokt als herdershonden en ze houden ervan om kleine kinderen of andere huisdieren te hoeden.

Mastiff: Er zijn wereldwijd ongeveer zes Mastiff hondentypen. Deze honden zijn rustig en vriendelijk. Hij is aanhankelijk en toegewijd aan zijn gezin, en door zijn rustige gedrag is hij een goede metgezel voor oudere kinderen. De kleuren die mogelijk zijn, lopen van reebruin tot chocoladebruin.

Andere middelgrote bruine hondenrassen met lang haar

Siberische Husky: Siberische Husky's zijn over het algemeen vriendelijk tegen mensen, ook tegen kinderen. De meeste Siberische Huskies schieten goed op met andere honden, vooral die waarmee ze zijn opgegroeid. Ze hebben een sterke prooidrift en kunnen katten en andere kleine huisdieren opjagen. Koperkleurige Siberische Husky's zijn meestal donker en sterk rood. Soms worden ze ook "chocolade" of "bruin" genoemd als het rood erg roestig is.

Cavalier King Charles Spaniel: De Cavalier is een lief, zachtaardig en aanhankelijk ras dat zijn mens graag een plezier doet. Ze zijn vriendelijk tegen vreemden en andere dieren en gaan heel goed om met kinderen. Een van de kleuren die de Cavalier King Charles Spaniel kan hebben is Ruby, een rijke kastanjekleur.

Andere middelgrote bruine hondenrassen met korte, gladde vacht

46042993111_621d95625e_h

American Staffordshire Terriërs zijn intelligente honden die bekendstaan om hun goede karakter. AmStaffs komen in verschillende kleuren voor, waaronder lever, sable, gestroomd en bruin.

Basset: De Basset Hound is een vriendelijke, gemakkelijke hond. Hij jaagde oorspronkelijk in roedels en schiet over het algemeen goed op met andere honden en huisdieren. Bassets zijn mensgericht en schieten goed op met kinderen. De gladde vacht van de Basset omvat bruine variëteiten die kunnen variëren van hazelnoot tot donkerbruin.

Beagle: Beagles zijn jachthonden met een vriendelijk en uitgaand karakter, waardoor ze geweldige familiehonden zijn. Ze kunnen echter onstuimig zijn, dus zoals bij alle honden is het raadzaam om toezicht te houden in de buurt van kleine kinderen. Beagles zijn typisch veelkleurige honden. Het is uiterst zeldzaam om een effen gekleurde Beagle te vinden. Een Beagle heeft op zijn minst twee kleuren, meestal bruin, tan of fawn.

Bull Terriër: Bull Terriërs zijn zachtaardig, aanhankelijk en speels met gezinsleden. Het zijn ook trouwe huisdieren die het gezin beschermen. Zoals bij elk groot of robuust ras zijn de juiste voorzorgsmaatregelen essentieel bij de omgang met vreemden, kinderen en andere dieren. Bull Terriërs zijn meestal een bruin hondenras met witte aftekeningen op een korte vacht.

Amerikaanse Bulldog: De Amerikaanse Bulldog is een liefdevol en trouw gezinslid dat goed opschiet met kinderen en andere huisdieren, zolang hij zich goed gedraagt. De American Kennel Club (AKC) erkent als kleuren voor American Bulldogs onder andere bruin, tan, gestroomd, zwart en rood.

Over de Auteur

naomi-de-jong
Naomi de Jong
Dierenartsassistent

Naomi werkt als dierenartsassistent en is een expert op het gebied van hondenverzorging. Ze is voortdurend op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en inzichten in de wereld van hondenverzorging, en ze deelt haar expertise graag met andere hondenliefhebbers.

Ook Interessant