Home > Rassen > Hondenrassen

Alle hondenrassen (namen, kenmerken, karakter en voeding)

Inhoudsopgave

De hondenfokkerij is het fokken van honden om bepaalde eigenschappen te behouden of te creëren. Door selectief fokken van honden over tientallen jaren, ontwikkelen ze specifieke kenmerken in hun uiterlijk en gedrag. Elk hondenras heeft zijn eigen kenmerken, zoals de vorm van hun schedel, grootte, staart, vachtkleur en type. Hun gedrag kan ook verschillen, zoals hun neigingen om te hoeden, jagen en te bewaken. Persoonlijkheidskenmerken kunnen ook verschillen, zoals hyper-sociaal gedrag, agressiviteit en stoutmoedigheid.

De unieke combinatie van fysieke en gedragskenmerken maakt een bepaald ras. Rasregisters en rasverenigingen stellen gewoonlijk rasnormen vast en handhaven deze. Dit zijn schriftelijke beschrijvingen van de individuele kenmerken die nodig zijn om een ideaal exemplaar van het ras te fokken.

Volgens een rapport van juli 2021 houdt de Fédération Cynologique Internationale (FCI), ook bekend als de World Canine Federation, de meest uitgebreide lijst van hondenrassen bij, waarin tussen de 390 en 400 individuele rassen zijn opgenomen. De schommeling is te wijten aan nieuwe rassen die nog niet aan de lijst zijn toegevoegd of opgeheven rassen die nog niet van de lijst zijn geschrapt.

Volgens de American Kennel Club worden hondenrassen onderverdeeld in zeven hoofdgroepen, die hieronder met voorbeelden worden opgesomd.

 • Sportieve rassen: Rassen die zijn gefokt om jagers te helpen bij het vangen en apporteren van wilde vogels. Voorbeelden van zulke rassen zijn de Labrador Retriever, de German Shorthaired Pointer en de Cocker Spaniel.
 • Jachthondenrassen: Gefokt om warmbloedige prooien op te sporen, van wasberen tot ontsnapte veroordeelden. Bloedhonden, teckels en windhonden zijn voorbeelden van zulke jachthonden.
 • Werkrassen: gefokt om mensen te assisteren bij taken variërend van het trekken van sleeën tot het bewaken van huizen. Werkrassen zijn honden zoals Boxers, Rottweilers en Duitse Doggen.
 • Terrier rassen: Gefokt om te jagen op knaagdieren en ander ongedierte. Voorbeelden van terrier rassen zijn Bull Terrier, Schotse Terrier, West Highland White Terrier.
 • Dwergrassen: speciaal gefokt als lief, aanhankelijk en attent gezelschap. Dit zijn honden zoals de Chihuahua, Mopshond en Shih Tzu.
 • Niet-sportieve rassen: Een verscheidenheid aan rassen die niet passen in bovengenoemde hoofdgroepen, hoewel ze allemaal een fascinerende geschiedenis hebben. Tegenwoordig dienen ze zelden als gezelschap voor mensen. Dit zijn honden zoals de Dalmatiër, de Bulldog en de Poedel.
 • Herdershonden: gefokt met een uitzonderlijke intelligentie, werden ze getraind om vee te hoeden, maar bleken ook ideale leden van de wetshandhaving, zoals de Duitse herder, de Pembroke Welsh Corgi en de Border Collie.

Klik hier om naar onze uitgebreide lijst van meer dan 700 hondenrassen met foto’s en basisinformatie te gaan.

Alle honden hebben evenveel tanden, ongeacht hun ras. Door hun evolutie als carnivoren hebben ze de tanden van een carnivoor. Net als mensen hebben ze verschillende soorten tanden die verschillende dingen doen. Sommige rassen hebben echter meer gebitsproblemen dan andere, bijvoorbeeld rassen met een smalle snuit zoals teckels en collies, die vaak problemen hebben met ruimte voor al hun tanden. Zwangerschappen bij honden zijn niet anders per ras. De draagtijd is ongeveer 63 dagen voor alle rassen. Het kan wel variëren van 57 tot 65 dagen. Maar rassen spelen wel een rol in de grootte van het nest. Grote rassen hebben meestal meer pups per nest.

Hoewel het ras van een hond een aantal aangeboren persoonlijkheidskenmerken aangeeft, heeft elke hond, net als mensen, een unieke persoonlijkheid. Twee raszuivere pups uit hetzelfde nest kunnen verschillende persoonlijkheden hebben. Ze zijn veel meer dan een bundel voorgeprogrammeerde genen. De menselijke familie van een hond kan ook bijdragen tot de persoonlijkheid van de hond.

Hoe bepaal je het ras van een hond?

Het is moeilijk om precies te zeggen welk ras een hond heeft. Als een organisatie zoals de Amerikaanse Kennel Club het ras van een hond bepaalt, stellen zij normen vast voor dat ras. Dit is om te helpen bij het identificeren van puppy’s die geboren zijn uit twee ouders van hetzelfde ras. Een hond heeft 20.000 genen in zijn genoom. Elke gen bepaalt een bepaald aspect van de hond. Bijvoorbeeld, één gen bepaalt hoe de kop van de hond eruit ziet. De andere 19.999 genen bepalen de andere fysieke, karakter- en gezondheidseigenschappen van de hond.

Het bepalen van het ras van een volwassen hond is echter ingewikkelder, omdat training, socialisatie, omgeving, voeding en gezondheidszorg de aangeboren kenmerken kunnen vertroebelen. Slechts ongeveer 50 genen zijn verantwoordelijk voor het uiterlijk van een hond; de overige 19.950 genen zijn verantwoordelijk voor onzichtbare eigenschappen zoals hersenfunctie, speelsheid, agressie, trouw, enz. Rasbepalingen op basis van uiterlijk kunnen dus onbetrouwbaar zijn.

Wat is de definitie van een hondendieet?

De definitie van een hondendieet is een adequate hoeveelheid evenwichtige voedingsstoffen voor de algemene gezondheid en het welzijn van de hond.

De definitie wordt uitgebreid met het feit dat een uitgebalanceerd hondenvoer voldoende vitaminen, mineralen en essentiële aminozuren uit eiwitten moet bevatten. Bovendien moet de voeding bepaalde vetten bevatten om essentiële vetzuren te leveren. De vereiste hoeveelheden van elk bestanddeel variëren naargelang de grootte en de levensfase van de hond, bv. senior, volwassen, jong, puppy of drachtige teef. Een gezonde voeding bevat al deze voedingsstoffen om weefsels, botten en tanden op te bouwen en te onderhouden en gezonde biologische reacties te ondersteunen.

Wat is de definitie van hondenverzorging?

Hondenverzorging is het verstrekken van voedsel, onderdak en medische zorg aan een hond.

Honden hebben, net als mensen, onderdak, water en voedsel nodig om te overleven. Voor een sterke band en een gelukkig leven met een gezonde hond moet de eigenaar er echter voor zorgen dat de hond voldoende lichaamsbeweging en geestelijke stimulatie krijgt.

Verschillende rassen hebben verschillende behoeften. De meeste honden kunnen hetzelfde voer eten, maar je moet de hoeveelheid aanpassen aan het metabolisme, de grootte en de leeftijd van de hond. Ook de bewegingsbehoeften van verschillende rassen variëren. De verzorgingsbehoeften lopen sterk uiteen: sommige rassen zijn zeer onderhoudsgevoelig, andere hoeven slechts af en toe geborsteld en gebaad te worden.

Rassen spelen een belangrijke rol in de gezondheid van honden. Sommige rassen, zoals de grotere, zijn bijvoorbeeld gevoelig voor heupdysplasie. De aandoening brachycephalic airway obstruction syndrome (BAOS) treft honden met een korte neus en kan ernstige ademhalingsproblemen veroorzaken. Voordat je een bepaald hondenras adopteert of koopt, is het altijd een goed idee om je te verdiepen in de speciale behoeften van dat ras.

Wat zijn de anatomische verschillen tussen de hondenrassen?

Ongeacht het ras hebben honden tussen 319 en 321 botten in hun lichaam. Het aantal kan enigszins variëren, omdat honden met lange staarten wat meer staartbeenderen hebben. Alle rassen hebben hetzelfde aantal spieren, ademhalings- en spijsverteringssystemen. Toch is elk van de ongeveer 400 geregistreerde rashonden uniek. Vergelijk de volgende twee rassen.

1.    De kleinste: Een volwassen Yorkshire Terrier werd ooit de kleinste hond genoemd, met een gewicht van 100 gram, een schouderhoogte van slechts 6 cm en een lengte van 9 cm, gemeten aan het hoofd en het lichaam.

2.    De zwaarste: Zorba, een Engelse Mastiff, woog 140 kg.

3.    De langste: een Duitse Dog werd gemeten aan de schoft en was 42 cm hoog. 

Het is ongelooflijk dat de kleine Yorkie, ondanks zijn geringe afmetingen, hetzelfde aantal botten heeft in zijn skelet als de Mastiff en de Duitse Dog.

Er zijn echter belangrijke verschillen tussen de rassen, ook al zijn ze niet anatomisch. De vachtsoorten, textuur, dichtheid en kleur variëren, evenals de vorm van het hoofd, de vorm en kleur van de ogen, de poten en nog veel meer.

Wat is het zwaarste hondenras?

Het ras dat als het zwaarste wordt beschouwd is de Mastiff. Hoewel er 14 verschillende Mastiff rassen zijn, wordt de English Mastiff beschouwd als de zwaarste, hoewel niet de grootste. English Mastiffs kunnen tussen 50 en 150 kg wegen.

Wat is het langst levende hondenras? 

De langst levende hondenrassen zijn meestal de kleinere rassen, waarbij de levensverwachting van de Chihuahua tussen de 15 en 20 jaar ligt. Er is echter geen absolute zekerheid, zoals blijkt uit een zeldzame Australische Veedrijvershond van een groot ras die 29 jaar oud werd, hoewel dit ras normaal gesproken een levensverwachting van 15 jaar heeft.

Wat is het lichtste hondenras?

Volgens geregistreerde rasstandaarden is de Chihuahua het lichtste hondenras. Ze wegen meestal minder dan 3 kg. De lichtste hond geregistreerd in het Guinness Book of Records was een Chihuahua genaamd Miracle Milly, die werd geboren in Puerto Rico in 2011 en woog minder dan 30 gram die in een theelepel past. Haar volwassen gewicht was 500 gram, en ze werd negen jaar oud. Ze stierf nadat ze ademhalingsproblemen kreeg.

Wat is het kleinste hondenras?

Het kleinste hondenras, de Chihuahua, is een kleine hond met een grote persoonlijkheid. De hoogte van de Chihuahua, gemeten aan de schouder, is slechts 5 tot 8 centimeter. Dit kleine hondenras is het nationale symbool van Mexico en is een van de oudste hondenrassen van Amerika, met voorouders die teruggaan tot de oude koninkrijken van de precolumbiaanse tijd.

Wat zijn de verschillen in de groeisnelheid van hondenrassen?

De groeisnelheid van de verschillende rassen hangt af van hun grootte. De groei gaat door tot alle botten volledig ontwikkeld zijn. Bij kleine rassen is dit eerder. De groei gaat door zolang de groeischijven nieuw weefsel produceren. Als ze verkalken, stopt de botgroei. Vet en spieren blijven echter groeien. Bij rashonden is de groeisnelheid min of meer voorspelbaar.

Kleine rassen zoals Mopshonden en Pomeranians blijven gemiddeld de eerste zes tot acht maanden van hun leven groeien. Middelgrote rassen zoals Beagles en Border Collies bereiken op hun eerste verjaardag de volwassen grootte. 

De botten van grote honden doen er iets langer over om te groeien. Rassen zoals boxers of wasbeerhonden zijn meestal volgroeid tussen 12 en 18 maanden. Grote rassen zoals St. Bernards en Rottweilers groeien gewoonlijk door tot hun tweede verjaardag.

Wat is het snelst groeiende hondenras?

De snelst groeiende hondenrassen zijn de kleinste rassen. Honden in de categorieën “Klein” en “Miniatuur” zijn meestal al geslachtsrijp na 8 tot 10 maanden. Daarentegen zijn grote rassen zoals de Grote Pyreneese Hond, de Duitse Dog en de Ierse Wolfshond pas na maximaal twee jaar volgroeid.  

Wat is het traagst groeiende hondenras?

Reuzenrassen hebben enorme botten die er langer over doen om te groeien dan de botten van andere rassen. Zelfs nadat hun botten volgroeid zijn, blijven spieren en lichaamsvet groeien. Reuzenrassen met lange botten zoals Duitse Doggen en Newfoundlands kunnen tot 90 kg wegen en hebben 36 maanden nodig om volwassen te worden.

Wat is het traagste hondenras?

Het traagste hondenras is de mopshond, blijkt uit snelheidstesten. Bij de 2019 International Pug Race in Berlijn konden de meeste deelnemende mopshonden niet sneller lopen dan 4,3 km per uur. Dat is langzamer dan de loopsnelheid van de gemiddelde mens, die tussen de 5 en 6,4 mijl per uur kan lopen. Er is echter een reden voor het gebrek aan loopsnelheid van mopshonden. Ze zijn brachycephalisch, wat betekent dat ze een korte snuit hebben, wat leidt tot een verminderde longcapaciteit. Andere brachycephalische rassen zijn Bulldogs, Boston Terriers, Shih Tzus, Chow Chows, enz.

Wat is het snelste hondenras?

De snelheid en het uithoudingsvermogen van een windhond zijn ongeëvenaard door andere honden en vele landzoogdieren. Greyhounds kunnen 72 km per uur lopen en bereiken deze snelheid binnen hun eerste zes passen, en ze kunnen dan 56 km per uur aanhouden over afstanden tot 11 km of meer.

Wat is de voortplantingsfrequentie van hondenrassen?

Hoewel de meeste teven twee loopsheden per jaar hebben, zijn er uitzonderingen. Kleine rassen kunnen drie loopsheidscycli per jaar hebben en grote rassen één cyclus per jaar.

De grootte van het nest hangt ook af van het ras. Kleinere rassen hebben minder pups per nest, terwijl grote rassen er meer hebben. De onderstaande nestgroottes zijn het resultaat van een studie met 728.271 nesten:

 • Men schat dat Labrador retrievers ongeveer 5-10 pups per nest ter wereld brengen, maar volgens de analyse van de studie was het gemiddelde 7.
 • Duitse Herders hadden tussen 5-9 met een gemiddelde van 6,6.
 • Amerikaanse Cocker Spaniels hadden er 3-7, met een gemiddelde van 5.
 • Shetland Sheepdogs kregen tussen 2-6 pups met een gemiddelde van 4,3.
 • Yorkshire Terriers en Chihuahuas hadden 2-5 pups met een gemiddelde van 3,3.

Houd er echter rekening mee dat sommige kleine rassen nog steeds grote nesten kunnen krijgen; de Pekinees, bijvoorbeeld, kan tot 10 pups in een nest krijgen.

Welke hondenrassen zijn roofdieren?

Hondenrassen met een hoge prooidrift zijn roofdieren. Sommige honden zijn aangetraind om te apporteren, maar andere honden achtervolgen alles wat beweegt omdat ze daarvoor zijn gefokt. Hondenrassen die werden gefokt voor de jacht maar sindsdien gedomesticeerd zijn, jagen op alles, van katten en vogels tot blaadjes die in de wind waaien. Hieronder staan voorbeelden van roofhonden.

 • Rhodesian Ridgeback: Oorspronkelijk gefokt voor de jacht op leeuwen en groot wild in Afrika.
 • Airedale Terrier: Oorspronkelijk gefokt om otters op te sporen en te vangen.
 • Engelse springersHun instinct om kleine dieren op te jagen en uit hun schuilplaatsen te jagen komt voort uit hun aangeboren instinct om prooien te zoeken voor hun jagers.

Hoe kun je het ras van je hond achterhalen?

Gedurende duizenden jaren heeft de mens honden gefokt met het doel verschillende rassen voort te brengen met bijzondere mentale en fysieke kenmerken voor specifieke taken. Voorbeelden zijn gladde Greyhounds die jagen op snelvoetige prooien, Mastiffs die dienen als krijgers of waakhonden, en kleine Yorkshire Terriers die op ratten jagen.

Rasverenigingen zoals de AKC houden gegevens bij over de ideale kenmerken van elk ras, waaronder temperament, fysieke kenmerken, beweging en meer. Rasstandaarden kunnen bijvoorbeeld aantonen waarom een bepaalde hond eerder een Springer Spaniel is dan een Cocker Spaniel. De volgende lijst toont de kenmerken die kunnen helpen bij het identificeren van hondenrassen.

Activiteitsniveau

Stel jezelf deze vragen over activiteitsniveaus om een hondenras te achterhalen:

 • Is de hond kalm of energiek? 
 • Hoeveel beweging heeft de hond nodig?

Hoeveelheid geblaf

Deze vragen over blaffen moeten in overweging worden genomen bij het selecteren of analyseren van een hondenras:

 • Is de hond erg vocaal? 
 • Blaft hij alleen als het nodig is? 
 • Is het geblaf frequent, gemiddeld of zeldzaam?

Kenmerken

Dit zijn de belangrijkste kenmerken van het hondenras om rekening mee te houden:

 • Rasgrootte zoals klein, middelgroot, groot of groot
 • Intelligentieniveau
 • Hypoallergeen of regelmatige, occasionele, frequente, infrequente of seizoensgebonden haargroei.
 • Interactie met familie, kinderen, senioren, buren, gasten, vreemden en andere honden.
 • Is hij een goede waakhond?
 • Past de hond zich gemakkelijk aan veranderende omstandigheden aan?

Vacht

Enkele belangrijke vragen over de vacht van een hond zijn:

 • Is de hond haarloos?
 • Heeft het een dubbele laag of een enkele laag?
 • Is de vacht kort, middellang of lang?
 • Is de vachtstructuur glad of grof?
 • Welke kleur heeft de vacht?

Maat

U moet altijd rekening houden met het gewicht en de grootte vaneen hondenras. Er zijn ook verschillende grootteklassen te overwegen:

 • Dwerg
 • Kleine
 • Medium
 • Groot
 • Reus

Trainbaarheid

Sommige hondenrassen zijn gemakkelijker te trainen dan andere. Stel jezelf deze vragen in verband met het trainen van de hond:

 • Is de hond koppig, onafhankelijk, gewillig, compatibel?
 • Is de hond gemakkelijk te trainen?

Alle hondenrassen: Foto’s, maten en basisinformatie

Over de auteur

Ook interessant

Laat de eerste reactie achter